<– 12. prosince 2022 – 18. prosince 2022 –>

TÝDENÍK

číslo 32/2022

Danuše Nerudová si myslí, že je pohledná

12. prosince 2022, z domova

Na otázku redktora CNN News, jestli je Danuše Nerudová hendikepována, protože je žena, odpověděla:

„Jistě. Nikdy v historii prezidentských voleb dosud nebyla silná ženská kandidátka. Proto tomu ani teď nikdo nevěřil. Jsem žena, navíc mladá, k tomu i pohledná. To je největší handicap, který mám.“

Bez komentáře

foto Karkanoid1991 – CC BY-SA 4.0

NERV navrhuje propouštění policistů

13. prosince 2022, z domova

Propuštěním tisíců policistů by mohla vláda podle ekonomické rady ušetřit až tři miliardy korun. Toto opatření navhla NERV (Národní ekonomická rada vlády).

V době, kdy je v ČR téměř půl milionu migrantů z východu, by takové opatření mohlo přinést zásadní bezpečnostní riziko. Přitom ve státní správě přibývá za poslední roky stále více zbytečných zaměstnanců.

Pokud něco takového NERV doporučuje, potom je vůbec otázka, zdali je k nečemu, aby výbec takováto „rada“ existovala.

Švýcarsko: zákaz jízdy elektromobilů, pračka na 40 °C

13. prosince 2022, z domova

Švýcarsko je velmi znepokojeno rizikem blackoutu v zimním období a pro případ nedostatku energie připravuje úsporná opatření.

Návrh Švýcarské konfederace z 23. listopadu s názvem Nařízení o omezení a zákazu využívání elektrické energie předkládá opatření, která mohou být při nedostatku energie zavedena v rámci čtyř stupňů. Existuje tak například nařízení, podle nějž budou smět běžet pračky maximálně na 40 stupňů Celsia. Lednice nebudou smět být nastaveny na teplotu nižší než 6 stupňů. Vše, co nyní slouží pouze pro pohodlí – jako například sauny, solária, infračervené kabiny, masážní křesla či parní lázně a další elektricky poháněná wellness zařízení – bude možné využívat i ve vlastním domě pouze omezeně.

Vedle rozsáhlých předpisů týkajících se provozu elektrických přístrojů v komerční i soukromé sféře zahrnuje seznam zákazů a omezení v automobilové dopravě. Zaprvé má být maximální povolená rychlost na švýcarských dálnicích snížena ze 120 km/h na 100 km/h. Pro majitele elektromobilů by v případě nedostatku energie platil zákaz jízdy. V návrhu je doslova uvedeno: „Soukromé užívání elektromobilů je nyní povoleno pouze pro naléhavě nezbytné jízdy (např. výkon povolání, nákupy, návštěvy lékaře, účast na náboženských akcích a na soudních jednáních).“

Žena spáchala sebevraždu skokem z budovy úřadu práce

13. prosince 2022, z domova

V Novodvorské ulici v pražské čtvrti Lhotka šedesátipětiletá žena nepřežila pád z osmého patra budovy úřadu práce. Zanechala po sobě dopis na rozloučenou.

Místo, které si vybrala pro ukončení svého života, hovoří za vše. Podle předběžných informací neměla jak zaplatit střechu nad hlavou.

Bašta na Hrad! – národní opozice se spojuje v podpoře národního kandidáta na prezidenta

13. prosince 2022, z domova

Z kandidátů, kteří splnili podmínky prezidentské volby, je Jaroslav Bašta jediným, kdo má nezpochybnitelnou minulost při obhajobě občanských svobod a našich národních zájmů. Během svého života prokázal, že je ochoten o těchto hodnotách nejen mluvit, ale když je třeba, tak jako za minulého režimu, i trpět. V roce 1970 byl vyhozen ze studia na vysoké škole a v roce 1971 v politickém procesu odsouzen na dva a půl roku nepodmíněně za podvracení republiky. Od roku 1972 působil aktivně v disentu a patřil k prvním signatářům Charty 77.p

I jeho polistopadové postoje a politické zkušenosti nám dávají jistotu, že prezidentský úřad bude v jeho případě v dobrých rukou. Jako jediný z kandidátů má nejen poslaneckou a ministerskou zkušenost, ale i bohaté diplomatické zkušenosti ze svého působení na postu velvyslance v Rusku, a později na Ukrajině, což je v dnešní turbulentní době obzvlášť cenné.

Prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil, a proto je v současné době nebezpečných mezinárodních tlaků na zavlečení naší země do války pro budoucnost našich dětí nadmíru důležité, kdo se tohoto úřadu ujme. Jaroslav Bašta je tou nejspolehlivější zárukou, že naše země nebude do zbytečného válečného konfliktu zatažena.

Z těchto důvodů jsme dospěli k jednoznačnému závěru, že Jaroslav Bašta je tím nejlepším kandidátem na prezidenta České republiky.

Proto mu veřejně vyhlašujeme naši plnou podporu.

Mgr. Petr Bahník  – předseda Akce D.O.S.T.
Mgr. Jiří Kobza  – poslanec SPD
Zuzana Majerová  – předsedkyně Trikolora
Václav Hrabák  – publicista
Ladislav Jakl  – mediální analytik
Petr Hájek  – šéfredaktor magazínu Protiproud
Mgr. Stanislav Novotný  – předseda Asociace nezávislých médií
doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.  – ústavní právník
MUDr. Marek Obrtel  – velitel Národní domobrany
Mgr. Michal Semín  – publicista
David Tesař  – předseda strany Manifest
PhDr. Vladimíra Vítová, Ph.D.  – předsedkyně Aliance národních sil
Antonín Baudyš  – Inciativa Říp
Rostislav Kubíček  – hnutí Občan v odporu
Lenka Tarabová  – iniciativa Občanská neposlušnost
Aleš Stebel  – nadační fond Platonův štít
Radim Pech  – publicista, Kulový blesk
Petr Štěpánek  – 1. místopředseda Trikolora
Mgr. Josef Nerušil  – předseda SPD Praha
Pepa Nos  – písničkář
Roman Horký  – zpěvák a kytarista skupiny Kamelot
Jiří Fuchs  – filosof
RNDr. Otto Jarolímek, CSc.  – vysokoškolský pedagog, podnikatel
František Červenka  – publicista
Petr Marvan  – učitel, Manifest
Tomáš Čada  – Iniciativa ŘÍP
Jan Betko  – publicista
Radana Trčová  – hnutí Občan v odporu
David Hibsch  – grafik

 

zachranmenasstat.cz/bastanahrad

TV Seznam ruší večerní zpravodajství

13. prosince 2022, z domova

Televize Seznam už nebude vysílat své Večerní zprávy, zruší tak jedinou zpravodajskou relaci ve svém programovém schématu.

„Naším cílem je i nadále podporovat růst sledovanosti Televize Seznam a z tohoto důvodu od ledna 2023 nasadíme do vysílání nové, obsahově opět výrazně posílené programové schéma. Součástí lednového vysílání už ale nebude večerní zpravodajská relace,“ prohlásila mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová.

Nejvyšší správní soud: Rohanová ne, Diviš ano

13. prosince 2022, z domova

Podle Nejvyššího správního soudu se mezi kandidáty na prezidenta zařadí Karel Diviš. Naopak Denisa Rohanová byla vyřazena. Současně NSS nadále neuznal kandidaturu Karla Janečka.

Janeček i Rohanová se kvůli neuznané kandidatuře obrátí na Ústavní soud, řekli ve vysílání CNN Prima News.

Od středy zákaz venkovního chovu drůbeže

14. prosince 2022, z domova

V Česku je od středy zakázaný venkovní chov drůbeže. Kvůli rostoucímu počtu ohnisek ptačí chřipky o tom rozhodla Státní veterinární správa. Vyhláška nařizuje chovatelům umístit drůbež do budov svých hospodářství. Pokud to není možné, musí zvířata venku uzavřít a minimalizovat jejich kontakt s volně žijícími ptáky.

Za porušení těchto mimořádných opatření hrozí vysoké pokuty. U fyzických osob může sankce činit až 100 000 korun a u právnických osob, tedy firem, až dva miliony.

Novela autorského zákona má omezit pirátské stahování filmů

14. prosince 2022, z domova

„Novela autorského zákona v souladu s evropskou směrnicí o autorských právech na jednotném digitálním trhu zavádí novinku, že provozovatel nebo poskytoval služby pro sdílení obsahu online je za určitých podmínek zodpovědný za jednání svého uživatele. Respektive že zpřístupňovaní děl, která na úložiště nebo na služby nahraje uživatel, je považováno za užití díla a je potřeba k tomu souhlas autora a ten poskytovatel má nějaké povinnosti, jak se zprostí odpovědnosti tím, že musí odstranit nelegálně nahraný obsah. Musí zabránit jeho nahrání a případně jeho opětovnému nahrání, pokud už na tom úložišti dílo bylo přístupné,“ prohlásila ředitelka české protipirátské unie Markéta Prchalová.

Novelu autorského zákona již projednal parlament, teď čeká na podpis prezidenta.

V Česku chybí sirupy na horečku pro děti

14. prosince 2022, z domova

Lékárny se potýkají s nedostatkem kvůli přerušeným dodávkám sirupů na český trh. Ty by se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv měly obnovit opět v lednu. Do té doby ústav dojednal mimořádnou dodávku léčiva, která má pokrýt tříměsíční spotřebu. Nedostatkové jsou například Nurofen, Ibalgin, Panadol i Paralen v sirupu.

Kandidáti mají vylosovaná čísla

14. prosince 2022, z domova

Čísla kandidátů na volebních lístcích:
1 Pavel Fischer
2 Jaroslav Bašta
3 Josef Středula
4 Petr Pavel
5 Tomáš Zima
6 Danuše Nerudová
7 Andrej Babiš
8 Karel Diviš
9 Marek Hilšer

Vltavské kulturní okénko: Hrad Štramberk

15. prosince 2022, z domova

Vltavské kulturní okénko: Hrad Štramberk

Hrad Štramberk byl založen na konci 13. století jako centrum zbytku zeměpanského majetku po rozdělení držav pánů z Hückeswagen. Jádro hradu tvořilo malé nádvoří s válcovou gotickou 40ti metrovou  věží Trúbou, do níž se vcházelo dřevěným mostem z druhého patra protilehlého paláce. V místech, kde dnes stojí chata Dr. Hrstky stávala kdysi palácová budova. Ta byla za pánů z Žerotína přestavěna na renesanční zámek. V pamětní listině z roku 1787 se píše: "Okolo roku 1782 začaly bourať a kaziť zámek štramberský, v něm dosti pěkné a prostranné světnice zništili a zdi zbořili, mnoho pěkných kvadštuků sebrali."

Trúba byla roku 1903 přestavěna na rozhlednu a svému účelu slouží k radosti všech turistů i domorodců dodnes!

Věž má unikátní konstrukci střechy. Jedná se o tzv. plochu čtvrtého stupně, která patří mezi konusoidy. Ta je definována jako přímková plocha, kde tvořící přímky protínají kružnici (v tomto případě obvod věže), dále přímku, která je rovnoběžná s rovinou této kružnice (hřeben střechy) a další přímku, která je s touto mimoběžná, leží o něco výše a je také rovnoběžná s rovinou kružnice.


Nejbližší autobusová zastávka : Štramberk, městský úřad

Jan Betko

Na Novém Zélandu zákaz cigaret lidem narozeným po roce 2008

15. prosince 2022, z domova

Na Novém Zélandu schválil tamní parlament způsob, jak „vymýtit“ kouření. Lidem, kterým je teď 14 a méně, a těm, kteří se ještě ani nenarodili, zakázali doživotně kouřit. Tedy zakázali prodávat tabákové výrobky.

Zákaz se nevztahuje na e-cigarety

Ceny pohonných hmot klesají

15. prosince 2022, z domova

Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 36,69 korun, nafta za 38,07 Kč.

Na Slovensku padla vláda – nejhezčí dárek Slovákům pod stromeček

16. prosince 2022, ze světa

Slovenský parlament vyslovil ve čtvrtek nedůvěru vládě premiéra Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO). Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 78 poslanců ve 150členném parlamentu.

Předseda opoziční strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini označil pád vlády za nejhezčí dárek Slovákům pod vánoční stromeček. „Padla zlá a neschopná vláda,“ uvedl Pellegrini na sociální síti. Vyslovil se jednoznačně pro předčasné volby.

Slovenská vláda Eduarda Hegera byla orientovaná výrazně proukrajinsky a prounijně.

Následný postup ještě není ustanoven

Jaké psychologické manipulace se každodenně využívají, aby člověk přijal zlo jako morální normu

16. prosince 2022, video

O čem se mlčí – Stanislav Novotný se ptá Vratislava Kalendy jaké psychologické manipulace se každodenně využívají, aby člověk přijal zlo jako morální normu.

 

ocemsemlci.cz

O čem se mlčí

ČEZ udělal velkou strategickou chybu

16. prosince 2022, názory&komentáře

Původně jsem se hrabal ve statistikách EAN OPM (odběrných míst) na stránkách operátora trhu společnosti OTE, a.s., abych zjistil jak se to s těmi odpojeními, o čem psal Daniel na Vidlákovy Kydy a snažil jsem se najít, zda-li to, co mu vyprávěl ten anonymní elektrikář je nebo není pravda.

Pak jsem ale dnes viděl výzvu ČEZu adresovanou Danielovi k tomu, aby stáhnul svůj článek a napsal omluvu, že nic není pravda a v dopise se mluví o tom, že počet odpojení u EONu i u ČEZu klesl. Takže už nic hledat nebudu, očividně ČEZ i EON mají přesné statistiky.

Podle mě udělal nyní ČEZ velkou chybu. Jakou? Reagoval na obyčejného blogera a ředitel právního útvaru nastavil jasnou podmínku. Co se stane, když nebude splněna a Daniel svůj článek nestáhne a veřejně se neomluví? ČEZ asi bude muset podat žalobu, aby neztratili tvář a protože tím rozvířili v českém rybníčku zajímavé klání Davida a Goliáše. A asi je jasné, na které straně při těch cenách elektřiny budou obyvatelé.

Dle mého totiž v jeho článku není nikde napsáno, kterou část republiky anonymní elektrikář myslel, ale to ani není podstatné. Zadruhé to je opravdu jen blogerské "jedna paní povídala" a ČEZ na to skočil. Za třetí jde o tu pasáž, že anonymní elektrikář už měsíc nedělá nic jiného než odpojuje (může to dělat jako standardní náplň práce, nebo? kdo ví.. ) a za čtvrté jde především o ty samoživitelky a důchodce a tady... tady půjde o emoce a proto to byla ze strany ČEZu velká chyba, protože tuhle válku nemůže vyhrát.

Tím, že na to ČEZ reagoval a nepřešel to jako nevýznamné vyjádření nevýznamného blogera pouze nějakou tiskovou zprávou na svých stránkách o tom, že to není pravda, ale prakticky to otevřel a začal soudní spor, nyní stačí, aby média přinesla reportáže samoživitelek a důchodců, které a kteří skutečně byly/i odpojeni. A ČEZ prohraje... prohraje soucitné srdce veřejnosti.

Pokud do teď byl Daniel alias Vidlák znám jen úzké skupině lidí, nyní, když do tohoto souboje půjde, můžeme se těšit na celostátní mediální záběr a dle mého širokou podporu obyvatel. A pokud do toho půjde a bude riskovat vše, svou existenci i klid své rodiny, tak já mu na to přispěju. Za prvé ty čísla chci vidět a za druhé se tady jedná skutečně o střet obyčejného blogera a jedné z nejmocnějších českých firem.

Tohle ČEZ dle mého neměl dělat. Šťourat do vosího hnízda se nevyplácí. Tak tedy good luck!

Pavel Šik

Novější (19. prosince 2022)Starší (5. prosince 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved