<– 19. prosince 2022 – 25. prosince 2022 –>

TÝDENÍK

číslo 33/2022

V Kataru zadrželi členy skupiny Pussy Riot

19. prosince 2022, ze světa

V Kataru zadrželi několik členů ruské punkové skupiny Pussy Riot, kteří chtěli vtrhnout na hřiště během finále fotbalového mistrovství světa, aby protestovali mimo jiné proti válce na Ukrajině a proti utlačování žen v Íránu. Bezpečnostní složky aktivisty zadržely předtím, než vstoupili na hřiště. 

Ve finále zvítězila Argentina nad Francií na penalty.

Chorvatský parlament odmítl výcvik ukrajinských vojáků na svém území

19. prosince 2022, ze světa

Chorvatští poslanci v pátek odmítli návrh, podle něhož by země na svém území v rámci mise Evropské unie cvičila ukrajinské vojáky.

Corvatský prezident Milanović po hlasování uvedl, že jeho země by se neměla do války na Ukrajině vměšovat. Milanovič začátkem září uvedl, že politika EU vůči Ukrajině je hloupá a není v zájmu Chorvatska. Ještě před zahájením ruské invaze vyzýval Západ k dohodě s Ruskem a Ukrajinu označil za „rukojmí Spojených států a Británie“ a „jednu z nejzkorumpovanějších zemí světa“.

Od ledna se zruší část lékařských pohotovostí

19. prosince 2022, z domova

Vlivem nedostatku peněz i lékařů se budou rušit některé lékařské pohotovosti.

Například pražská Fakultní nemocnice v Motole zavře na konci prosince po dvou desítkách let dětskou zubní pohotovost a Městská nemocnice v Ostravě pediatrickou pohotovost. V Semilech, Tanvaldu či Hrádku nad Nisou zaniknou pohotovosti pro dospělé.

EU zpřísní trh s emisními povolenkami navzdory energetické krizi

19. prosince 2022, ze světa

Celá Evropa se utápí v energetické krizi díky ideologii Grean deal a emisním povolenkám. Největší dopad to má na Českou republiku.

Přesto se Evropská unie v neděli předběžně dohodla na zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami. Systém obchodování s povolenkami se nyní bude vztahovat i na vytápění a na silniční dopravu, neunikne mu ale ani námořní doprava.

Co bylo nápadně podezřelé na transformaci české ekonomiky v 90. letech?

19. prosince 2022, video

Stanislav Novotný se ptá Jaroslava Šulce, co bylo nápadně podezřelé na transformaci české ekonomiky v 90. letech, která nás dostala do potupného koloniálního postavení a ekonomické i společenské devastace:

 

O čem se mlčí

VIDEO: Národní scéna podporuje Jaroslava Baštu – Bašta na Hrad!

20. prosince 2022, z domova

Bašta na Hrad! Prezidentského kandidáta Jaroslava Baštu podporují Michal Semín, Ladislav Jakl, Zdeněk Koudelka, Jiří Janeček, Zuzana Majerová, Petr Hájek, Monika Pilloni, Václav Hrabák, Petr Štěpánek, Marek Adam, David Tesař, Jiří Kobza, Jiří Fuchs, Marek Obrtel, Otto Jarolímek, Josef Skála a Pepa Nos

Středočeská hygiena bojuje proti líbání

20. prosince 2022, z domova

Zvýšil se počet respiračních onemocnění

Doporučení středočeské hygieny

- Vyhýbat se kontaktu s nemocnými lidmi.

- V případě onemocnění zůstat doma, v nutných případech opuštění domova použít respirátor. Nezdržovat se na místech s velkou koncentrací lidí, ve vnitřních prostorách případně použít respirátor.

- Často a opakovaně si mýt ruce – mytím rukou mýdlem pod teplou tekoucí vodou se snižuje pravděpodobnost onemocnění. Pokud není voda a mýdlo k dispozici, doporučujeme použít dezinfekční gely na ruce na alkoholové bázi

- Zakrývat si při kašli a kýchání nos a ústa kapesníkem. Po použití kapesník ideálně vyhodit do koše. Nedotýkat se rukama obličeje, nemnout si oči – snižuje se tím riziko přenosu viru z kontaminovaných předmětů, na které saháme. Nepůjčovat si mobilní telefony, sklenice, příbory, u dětí hračky apod.

- Při zdravení vynechat podávání rukou, objímání a líbání.

- Zvyšovat svoji individuální odolnost správnou životosprávou

Kdo neumí vést univerzitu, nemůže vést stát

20. prosince 2022, z domova

Proti kandidatuře sepsali bývalí i současní studenti Mendelovy univerzity petici.

Kontrola na brněnské Mendelově univerzitě ukázala, že na škole docházelo k závažným pochybením, když ji vedla bývalá rektorka a kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. Porušení zákona, nařízení vlády i vlastních předpisů, shodné diplomky nebo dvojí metr. Na závěry kontroly upozornil Deník N.

Slovensko: pro předčasné volby by se musela změnit ústava

22. prosince 2022, ze světa

Na Slovensku padla vláda. Avšak nikdo v současnosti není schopen sestavit vládu s nadpoloviční většinou v parlamentu. Čaputová dala stranám čas do konce ledna, aby se dohodly na nové „sedmdesát šestce“. Pokud se tak nestane, je ve hře i varianta úřednické vlády. Aktuální znění ústavy nedává možnost předčasných voleb a na její změnu chybí potřebné hlasy v parlamentu.

Kvůli vánočnímu oteplení nebezpečí povodní

22. prosince 2022, z domova

Z důvodu rychlého odtávání sněhu, o Vánocích mají být teploty kolem 10 °C, hrozí, zejména v horských oblastech povodně. Týká se to zejména oblasti Šumavy, Českého lesa a Brd. Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu se týká většiny Plzeňského a Jihočeského kraje a také Příbramska a Hořovicka ve středních Čechách.

Nečekaně zemřel Vladimír Krčméry, první očkovaný proti koronaviru na Slovensku

22. prosince 2022, z domova

Ve věku 62 let zemřel slovenský infektolog Vladimír Krčméry. Byl prvním očkovaným proti koronaviru v zemi, přičemž se stal jednou z hlavních tváří slovenského boje s pandemií. Zemřel po velmi rychlém propuknutí oboustranného zápalu plic.

Tak už nám to končí

22. prosince 2022, z domova

S koncem roku končí předsednictví České republiky Evropské unii.

foto - z lidové facebookové tvořivosti

Němci mohou kupovat ruský plyn za 7 Kč, který nám prodávají za 38 Kč

22. prosince 2022, video

Stanislav Novotný se ptá Ivana Noveského, proč Němci mohou kupovat ruský plyn za 7 Kč, který nám prodávají za 38 Kč a na vládní dárek, který skrze emisní povolenky definitivně zlikviduje naše domácnosti.

 

ocemsemlci.cz

O čem se mlčí

Zelenskyj se vrátil z USA, kde žádal zvýšení pomoci. Od úterý ale budou mít ve sněmovně většinu Republikáni

23. prosince 2022, ze světa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu před Kongresem poděkoval Američanům za dosavadní pomoc, zároveň žádal o její zvýšení.

Republikáni však před volbami deklarovali, že pokud vyhrají, tak výrazně omezí vojenskou podporu Ukrajiny. Od úterka tedy začnou Zelenskému pravděpodobně horší časy.

Sjednocování národní scény pro podporu Jaroslava Bašty pokračuje

23. prosince 2022, z domova

Další spojování národní scény pro podporu jediného národního kandidátaje v plném proudu. Přidali se další zástupci národní scény a osobnosti a veřejně vyjádřili podporu Jaroslava Bašty i s odůvodněním, proč se tak rozhodli. Podrobnosti na zachranmenasstat.cz/bastanahrad. Iniciátoři této akce připravili také leták k vytištění a šíření  ve svém okolí do schránek, na nástěnky atd. Leták ke stažení na adrese zachranmenasstat.cz/prosdileni.php
 
 
 

Na letáku je například uvedeno, že Jaroslav Bašta je jediný kandidát, který:

1) odmítá prodej české elektřiny přes lipskou burzu
2) odmítá odstřihávání od zdrojů plynu a ropy
3) odmítá podporu války posíláním zbraní na Ukrajinu
4) odmítá diktát Evropské unie
5) odmítá kovidové totalitní praktiky
6) odmítá nepřiměřenou podporu cizincům na úkor našich občanů
7) odmítá destrukci České republiky vládou Petra Fialy

„Hrozí nám bída a kolaps ekonomiky, politici mluví o válce. Takovou budoucnost nepřipustím. Když mě zvolíte, dle článku 62 Ústavy České republiky proto odvolám vládu Petra Fialy.“ Jaroslav Bašta



Novější (26. prosince 2022)Starší (12. prosince 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved