<– 5. prosince 2022 – 11. prosince 2022 –>

TÝDENÍK

číslo 31/2022

Dcera Kopřivové po problémech po očkování již mimo nebezpečí

5. prosince 2022, z domova

Půlroční dcera modelky Veroniky Kopřivové, bývalé partnerky Jaromíra Jágra, skončila po povinném očkování s mastoitidou – zánětlivým onemocněním sklípků spánkové kosti. „Do čtvrtka bylo vše v pořádku, pak ale byla Ella na poslední dávce povinného očkování a bum,“ napsala Kopřivová na svém instagramu.

„Čekáme, až zaberou antibiotika, aby se vyhnula operaci. Včera musela pod celkovou anestezii, aby jí byla zavedena centrální žilní kanyla do krční žíly. Dnes jí píchli obě uši a čekáme na výsledky, co dál. Věřím, že operace nebude potřeba a naše láska bude brzy v pořádku,“ prohlásila před týdnem Kopřivová.

Nyní je již propuštěna z nemocnice: „Máme za sebou týden hrůzy. Hospitalizace-akutní mastoiditida (zánětlivé onemocnění sklípků spánkové kosti). Na to jak byla situace vážná, tak Ell stav se po pár dnech léčby výrazně zlepšil a vyhla se operaci, takže po týdnu se jdeme doléčit domů.“

foto instagram Veroniky Kopřivové

2 miliony Italů by mělo zaplatit pokutu za odmítnutí očkování

5. prosince 2022, ze světa

Téměř dva miliony Italů by měly zaplatit pokutu 100 eur (cca 2 500 Kč) za to, že se nenechali očkovat proti koronaviru.

Sankce se vztahuje na neočkované lidi starší padesáti let a bez ohledu na věk i na vybrané profesní skupiny, jako jsou zdravotníci, učitelé nebo příslušníci bezpečnostních sborů.

Nová pravicová vláda premiérky Giorgie Meloniové, která se úřadu ujala koncem října, se snaží pokuty zrušit, či zatím alespoň odložit.

Od 17.ledna budou vystaveny korunovační klenoty

5. prosince 2022, kultura&historie

České korunovační klenoty budou vyjmuty z Korunní komory 16. ledna, vrátí se do ní o týden později. Budou vystaveny 17. až 21. ledna. Lidé si je budou moci prohlédnout v příčné lodi svatovítské katedrály. Zároveň bude ve svatováclavské kapli katedrály vystavena i lebka sv. Václava.

Podle iRozhlasu zástupci Pražského hradu v pondělí představili i výsledky říjnového průzkumu koruny. Odpovědět měl na otázku, zda v ní je umístěn trn z údajné Kristovy trnové koruny. Podle šéfa hradních památkářů Petra Kroupy rentgen prokázal dutinu ve schránce, kde by se měl trn nacházet. „Tudíž nepochybujeme o přítomnosti trnu ve schránce, kam byl vložen při zhotovení koruny, jak o tom informuje latinský nápis,“ doplnil. Nevyloučil další průzkum do budoucna.

foto K. Pacovsky – CC BY-SA 4.0

EU se odřízlo od ruské ropy, Orbán pro nás naštěstí vyjednal výjimku

5. prosince 2022, ze světa

Státy EU se na částečném embargu na ruskou ropu dohodly po několikatýdenním vyjednávání už v květnu. Omezení začínají platit právě nyní.

Výjimka pro ropovod Družba, ze kterého odebírá ropu i Česká republika, platí zatím neomezeně. Na vyjednání výjimky se podílel zejména Viktor Orbán. Ústupky pro dovoz surové ropy po moři si vyjednalo Bulharsko, později výjimku získalo také Chorvatsko na vakuový plynový olej.

Vltavské kulturní okénko: Zámek Mikulov

5. prosince 2022, z domova

Komplex Mikulovského zámku v sobě ukrývá zbytky jedné z nejstarších šlechtických sídelních staveb na našem území. Dnešní barokní zámek ukrývá kdesi v základech zbytky románského hradu, který zde kdysi stál a o jehož skutečném stáří se neví nic. Může pocházet z dob Přemyslovců a zrovna tak může být mnohem starší. Ve 13. století hrad získali Lichtensteinové a přestavěli jej do gotické podoby. V roce 1560 ho prodali Ladislavu Kereczenyimu, který začal s přestavbou na renesanční zámek. V tom pokračovali Ditrichsteinové od roku 1575, aby tyto rozsáhlé renesanční úpravy dokončili ještě před třicetiletou válkou. Roku 1719 zámek poprvé vyhořel a následně byl Ditrichsteiny obnoven a sloužil jim až do roku 1945, kdy během bojů o osvobození Československa znovu vyhořel.

Autorem povedené rekonstrukce a současné podoby zámku je brněnský architekt Otakar Oplatek. Rekonstrukce probíhala v letech 1947 – 1960. Otakar Oplatek byl jedním z nejvýznamnějších Moravských umělců. Kromě architektury byl také skvělým malířem. Většina jeho pozůstalosti je kdesi v útrobách depozitářů Muzea města Brna a čeká na své objevení.

Mikulovský zámecký komplex je barokní perlou Pálavy. Z jeho teras jsou krásné výhledy na okolní vinnou i nevinnou krajinu a ze Svatého kopečku je impozantní výhled na zámek i celé město, které odtud máme jako na dlani...

Nejbližší zastávka MHD: Pod Kozím hrádkem, bus 585

 

Jan Betko

Koho představuje ještěr na místě Koněvovy sochy? Putin to rozhodně není

6. prosince 2022, z domova

Na místě sochy Koněva na Praze 6 byla instalována socha hajlujícího ještěra s lidskou hlavou sedící na potrubí s kohoutkem. Mainstreamová média toto dílo oslavují jako sochu Vladimíra Putina. Jediná nevýhoda těchto oslav je, že obličej Putinovi není vůbec podobný. Může se jednat buď o netalentovanost autora Daniela Dostála, nebo naopak o jeho husarský kousek, kdy se prostřednictvím až zaslepené ukrajinské válečné propagandy podařilo do veřejného prostoru instalovat satirické dílo.

Podle různých komentářů na sociálních sítích ještěr může představovat Rakušana, britskou královskou rodinu nebo například George Soroše.

Hřib míří do opozice

6. prosince 2022, z domova

Koalici Spolu, která zvítězila v zářijových komunálních volbách v Praze, došla s Piráty po dvou měsících trpělivost. Podle kandidáta na primátora Bohuslava Svobody z ODS požádá zvolené strany o podporu menšinové vlády na magistrátu.

Sněmovna vystěhuje Ukrajince ze svého rekreačního zařízení v Harrachově

6. prosince 2022, z domova

Celkem devatenáct ukrajinských žen a dětí je podle televize ubytovaných v rekreačním zařízení Sněmovny od března. Dolní komora jim ale odmítla pobyt prodloužit, aby se tam mohli přes zimu jezdit rekreovat poslanci a zaměstnanci dolní komory.

V Británii zemřelo několik dětí na streptokokovou infekci. Důvod? Lockdowny

6. prosince 2022, z domova

Za necelý měsíc zemřelo ve Velké Británii nejméně osm dětí kvůli infekci, kterou způsobuje streptokok A.

„Míra infekce je až třikrát vyšší než před pandemií ve stejném ročním období,“ napsala na Twitteru poradkyně britské agentury pro zdravotní bezpečnost Susan Hopkinsová.

V týdnu od 14. do 20. listopadu bylo ve Velké Británii hlášeno 851 případů, zatímco v předchozích letech to bylo v průměru 186 případů za stejné období. Zvýšený výskyt se projevuje zejména u dětí mladších 10 let.

Důvodem rychlého šíření nákazy prý mohou být lockodowny, které byly zavedeny kvůli pandemii koronaviru. Během té doby se měla snížit imunita dětí vůči obvyklým nemocem.

podrobnosti: https://cnn.iprima.cz/infekce-si-v-britanii-vyzadala-zivot-sedmi-deti-expert-varuje-pred-narustem-pripadu-194757

V noci ze středy na čtvrtek úplněk v Blížencích

6. prosince 2022, duchovní

Ve 4tvrtek 8. 12. 2022 v 5:07 h nastává silný úplněk ve vzdušném znamení Blíženců. Luna v Blížencích na 16. stupni bude procházet orionským pásmem u stálice Rigel za těsného doprovodu couvajícího Marse také v Blížencích. Ten se k ní přiblíží na pouhých 32,1 úhlových minut. Vliv Marsu bude silný, protože bude současně 1.12. nejblíže Zemi a to na 81 450 876 km a dosáhne největší jasnosti a úhlové velikosti v roce 2022. Detaily na jeho povrchu tak budou pozorovatelná i dalekohledem. Protože Luna projde před ním, vytvoří současně lunární zákryt, který bude viditelný z části Ameriky, Evropy a severní Afriky. Obě tělesa budou pozorovatelná i pouhým okem zhruba od 16.38 do 6:58 následujícího dne. Tyto konstelace a současně se aktuálně přibližující opozice Černé Luny v Raku na Pluto na konci Kozoroha, která vyvrcholí přesně 12.12.2022 mohou přinést větší tendenci k ostré výměně názorů a zvýšenou nervozitu a boje. Navíc úplňky v Blížencích zesilují myšlení a touhu po komunikaci, a tak bychom si měli více hlídat naši mysl a vyřčená slova. Tyto vlivy se mohou také projevit ve větší aktivitě živlů na Zemi, zejména sopek, zemětřesení, hurikánů, následných výbuchů, požárů a znečištění vzduchu atd. Pozor bychom si měli dávat i na cestách, hrozí více dopravních nehod. Na pozadí toho všeho můžeme vnímat okolní svět chaoticky a povrchně, kde hlavním cílem je výkon a osobní zisk a prospěch. Současně tak můžeme snít o lepším a svobodném světě mimo civilizaci.

Slunce i Luna jsou naštěstí v dobré vazbě na Saturn ve Vodnáři, který může náročné tendence zmírňovat a nabízet alternativu zlaté střední cesty a podporovat vize osvícenější společnosti. Současně vybízet k trpělivosti a zodpovědnosti, což podporuje Slunce ve Střelci procházející souhvězdím Hadonoše u stálice Sabik. V čase události počítáno pro Prahu padne úplněk do finanční osy 2. a 8. dům. V 2.domě se budou současně vyskytovat Venuše s Merkurem. A tak témata financí, úvěrů, půjček atd. budou stále v popředí společenské konverzace. Merkur je totiž vládce tohoto úplňku a nachází se v Kozorohu a v kvadratuře na Jupiter v Beranu. Kvadraturu od Jupitera má i Venuše na konci Střelce, a tak se některé naše sny a očekávání nedají teď snadno naplnit a budeme se muset více uskromnit. Pod tíhou okolností ztrácí řada bytostí víru ve vyšší spravedlnost a v lepší život. Neptun v Rybách se nám od 4.12. rozběhne zpříma a řada procesů se tak více objasní. Ke zlepšení této situace jsou nám k dispozici i duchovní portály z Plejád, Síria a Orionu. Můžeme se tedy podle své chuti a vnitřního nastavení spojit s těmito světy a žádat o pomoc, podporu a sílu jít dál. To platí zejména pro světlonoše, kteří zde dobrovolně prošlapávají cestu ostatním a často nesou sami těžká osobní břemena. Využijme tedy sílu tohoto silného úplňku v Blížencích pro moudrou komunikaci a podporu slovem. Síla vyřčeného slova má velkou moc, měli bychom se naučit zodpovědně zacházet se svými slovy a také s tím, jak myslíme. Nesuďme druhé, když nevíme, jaký plán jejich duše mají, buďme k sobě vzájemně více laskaví a respektujme se. Máme k tomu kouzlo adventního času a blížící se Slunovrat, který letos nastane 21.prosinec 2022 v 22:49 h a přinese podporující zemské energie pro nový směr a změnu. V noci z 13. na 14.12. nás ještě čeká poslední meteorologický roj tohoto roku a tím jsou Geminidy, které budou vycházet z nejjasnějších hvězd souhvězdí Blíženců od Castora a Polluxe, kteří podle mytologie pomáhají zachraňovat bytosti v nesnázích.

A protože úplněk v Blížencích souvisí s dýcháním a průduškami, tak se tato rada dobře hodí pro podporu našeho okruhu plic. V přírodě se totiž přirozeně harmonizujeme a ladíme se na biorytmus vesmíru, a tak se zlepšuje naše intuice být ve správný čas na správném místě.

Hodně síly na všechny tyto procesy a krásný adventní čas.

Jitka Valentová

Krize ve zdravotnictví – nejsou dětští lékaři

7. prosince 2022, z domova

Pediatrů bylo již před ukrajinsko-ruským válečným konfliktem nedostatek. Navíc každým rokem pediatrů ubývá, protože do důchodu odchází dětských lékařů víc, než jich přibývá z lékařských škol. A protože průměrný věk pediatrů je kolem 60 let, tento trend bude pokračovat. O tomto problému se ví již řadu let, ministerstvo zdravotnictví to však dosud neřešilo. V posledních letech se navíc místo hledání systémových řešení zabývalo reklamou na experimentální genetickou látku.

Definitivní ránu systému pediatrické péče však přinesl příjem čvrt milionu ukrajinských migrantů, před čímž mnoho odborníků varovalo.

Podle analýzy portálu seznam zprávy:

- Průměrný věk praktického lékaře pro děti a dorost je kolem 60 let.
- Vysoký věk praktických dětských lékařů se v budoucnu nejvíc dotkne Prahy a Středočeského kraje.
- Ale například i v Jihomoravském a Ústeckém kraji podle odhadů do šesti let praxi ukončí až 13 % dětských lékařů. Hrozí tedy uzavření dalších až 35 ordinací.
- Personální krize se týká i nemocničních pediatrů. Ročně je hospitalizováno asi 155 tisíc dětí, o které pečuje 600 až 700 pediatrů.
- Podle informací Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost rodiče v nejvíce vytížených oblastech dojíždí s dítětem k lékaři i více než 50 kilometrů.
- Odborníci jsou navíc skeptičtí i co do vývoje, zatím vše nasvědčuje, že se situace bude zhoršovat.

„Je mi rodičů a dětí opravdu líto. V systému, který jsme měli, byl lékař dostupný. A teď se to hroutí a oni mají problém. Obvolávají nebo objíždí ordinace, pláčou za dveřmi, že je nemá kdo vzít a dítě je nemocné. Jsme ve stresu a nevíme, jak to řešit. Ale obávám se, že to bude pořád horší. Trend je jasný. Spousta kolegů v seniorním věku říká, že už to nedává a že už to nemají zapotřebí. Je jim i přes 70 a říkají, že se to nedá vydržet,“ popisuje předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová. Navíc ještě dodává, „žádné pozitivní a efektivní kroky se pro nápravu situace zatím neudělaly. Jsem z toho stále více ustaraná.“

článek na seznamzpravy.cz: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-system-pece-o-deti-se-hrouti-rodice-placou-u-ordinaci-ze-je-nema-kdo-vzit-220708?

Musk zveřejnil důkazy o cenzuře na obsah notebooku Huntera Bidena

7. prosince 2022, ze světa

Nový majitel Twitteru Elon Musk a nezávislý novinář Matt Taibbi v pátek odhalili, co vedlo bývalé manažery Twitteru k cenzuře článku New York Postu o laptopu Huntera Bidena několik týdnů před prezidentskými volbami 2020.

Poté, co v pátek zveřejnil novinář Matt Taibbi ve spolupráci s Elonem Muskem první část „Aktů Twitter“ – komunikace zaměstnanců platformy k cenzurování zprávy o notebooku Huntera Bidena před volbami 2020 – potvrdil cenzuru z druhé strany coby výsledek výslechu agenta FBI vrchní státní zástupce Missouri Eric Schmitt.

Televize CBS uznala autentičnost notebooku Huntera Bidena, kde jsou velmi zajímavé a kompromitující informace a záznamy o businessu rodiny Bidenových nejen na Ukrajině (Burisma), ale také ohledně propojení a spolupráci s biolaboratořemi.

Po The Washington Post a NYT je to třetí médium, které potvrdilo pravost notebooku a vlastnictví Hunterem Bidenem.
Ještě před dvěma roky to byla „ruská dezinformace”, po níž následovalo okamžité odstranění ze všch platforem BigTech pro kohokoli, kdo ji zveřejnil.
 
foto Chairman of the Joint Chiefs of Staff from Washington D.C, United States - CC BY 2.0

Síkela: „zdražení plynu je dobře“

8. prosince 2022, z domova

„Ceny kolem 20 eur za megawatthodinu jsou minulostí. Ale ono je to možná dobře. Možná si uvědomíme, že dostupné energie nejsou samozřejmostí, že nerostné zdroje mají svoji cenu a musíme s nimi nakládat jinak, než jsme byli zvyklí,“ prohlásil Síkela.

To je ministr průmyslu České republiky!

rozhovor

 

Důsledky vládního kovidového šílenství – kolaps dětské psychiatrie

8. prosince 2022, z domova

Téma, které se nyní řeší v českých médiích. Kromě dětské všeobecné zdravotní péče je v krizi i česká psychiatrie. Nárůst duševních problémů způsobený otřesným a nekompetentním vládnutím během kovidu vedl k přetížení již před tím zcela přehlceného systému české psychiatrie.

„To, že COVID dětskému duševnímu zdraví nepomohl, jsme slyšeli už mnohokrát. Vzrostl počet dětských sebevražd, vzrostl počet dětí trpících depresí a úzkostmi. V době pandemie měly děti omezený pohyb, omezený kontakt s vrstevníky.

Ředitelka Dětské psychiatrické nemocnice Louny Nikol Přibilová nám říkala, že se během pandemie také rapidně zhoršily problémy dětí s ADHD, protože zažívaly stres ze stálých změn školních nároků a podmínek pro výuku. A pro někoho, komu dělá problém se soustředit, je výuka on-line úplně nemožným úkolem a to pak může vést k pocitům selhání a dalším negativním emocím.

A samozřejmě spousta dětí také trpěla strachem o rodinu. To mohlo být to, že tatínkovi zkrachovala firma, až po nějaký strach o jejich fyzické zdraví. A pak je tu taky spousta dětí, které ztratily někoho blízkého.“ řekla v rozhovoru Eva Mikulka Šelepová, redaktorka Českého rozhlasu.

Současná Fialova vláda samozřejmě tuto krizi dále prohlubuje svou ignorancí potřeb obyvatel naší země.

„A chybí i ta kapacita. Nejsou ani třeba lůžková místa. Dětské psychiatrické nemocnice jsou tak naplněné, že už vlastně nepřijímají. Většina z nich, každá z nich má stop stav a přijímají jenom ty nejkritičtější pacienty. A když už se dítě dostane do takové fáze, že skutečně tu hospitalizaci potřebuje, tak na ní často velice dlouho čeká. I měsíce, půl roku, někde jsou čekací lhůty i rok. Fronta je naprosto neskutečně dlouhá. Já jsem třeba mluvila s maminkou, jejíž dcera se sebepoškozovala, a ta mi vyprávěla, že prvně nevěděla, kam se má obrátit. Takový styčný bod jsou většinou pediatři, tak tam jí bylo řečeno - teď je to hrůza, až to bude neúnosné, až se skutečně budete třeba bát o její život, tak si zavolejte "rychlou", zavolejte si záchranku a ta vás dopraví na nějaké pracoviště jako akutního pacienta, respektive to dítě dopraví jako akutního pacienta na nějaké pracoviště. Ale aby to šlo nějakou cestou, řekněme, méně invazivní, tak to je problém.“

Nikol Přibylová, ředitela dětské psychiatrické nemocnice v Lounech: “Myslím, že po pandemii je nárůst obrovský, ale pozvolný byl už předtím. To vše, čím jsme si během pandemie prošli, urychlilo rozvoj některých poruch. Například anorexie, úzkostné poruchy; do ambulance dochází také děti s nezaléčeným ADD nebo ADHD. To se děje například ve věku třinácti nebo čtrnácti let, poté co děti procházely distanční výukou a nebyly schopné se soustředit. Jejich nervový systém byl hrozně napínaný a celé to pro ně bylo náročné. Ti se dekompenzují směrem k úzkostlivým depresivním potížím.“

celý rozhovor, rozhovor s Nikol Přiblovou

O víkendu se ochladí, na většině území bude sněžit

8. prosince 2022, z domova

O víkendu se v Česku ochladí. V neděli bude na většině území sněžit, na Moravě a ve Slezsku vydatněji. Mohou se tvořit sněhové jazyky a závěje.

Sledujte počasí na vltava.news

foto Ali Inay

Putin: Rusko nikdy nezaútočí jadernými zbraněmi jako první. Avšak při napadení by byl útočník smazán z povrchu země

9. prosince 2022, z domova

Na jednání euroasijské ekonomické rady podle agentury Reuters Putin naznačil, že podle něj by hrozba použití jaderných zbraní mohla přijít z USA. Prohlásil, že Rusko na rozdíl od USA dosud neuvažovalo, že by bylo z jeho strany přípustné provést jako první preventivní jaderný úder.

Putin v pátek pohrozil tvrdou odplatou, pokud by nějaký stát zaútočil na Rusko jadernými zbraněmi. Prohlásil, že by v takovém případě byl útočník smazán z povrchu země.

EU už opět vymýšlí další sankce

9. prosince 2022, ze světa

Evropská komise navrhuje rozšířit protiruské sankce o 200 lidí a firem, včetně tři ruských bank. Žádá také nové kontroly a omezení vývozu chemikálií, nervově paralytických látek, elektroniky a IT komponentů, které by mohly být použity Ruskem ve válce proti Ukrajině. Návrh devátého sankčního balíku dnes představila předsedkyně EK Ursula von den Leyenová.

Prymula si 4. dávku nenechal píchnout

9. prosince 2022, z domova

Prymula v rozhovoru pro Seznam zprávy přiznal, že má jen 3 dávky vakcíny a čtvrtou si píchnout nenechal. Podle něj, u lidí pod 75 let „je to věc doporučení. My vidíme, že vakcína nemá úplně antiinfekční imunitu, to znamená, aby dlouhodobě bránila, že se nakazíme a že budeme tu chorobu dále šířit. To trvá zhruba 2 až 3 měsíce.“

Dále prohlásil, že: „nejmarkantnější byly ony trombembolické případy nebo drobné mikrotromby, které vznikaly a které se dominantně týkaly AstraZenecy. A byla tady fáze, kdy ta vakcína byla stažena. To jsou věci, které se vyskytnout mohou.“

Zmíněné mikrotromby však přímo souvisí se spike-proteinem, který je produkován i při aplikaci mRNA vakcín. Tedy v tomto ohledu jsou rizikové všechny vakcíny na bázi spike-proteinů. Tedy jak AstraZeneca, tak Phizer i Moderna.

rozhovor

Lubomír Volný odsouzen k dvouletému podmíněnému trestu

9. prosince 2022, z domova

Obvodní soud pro Prahu 7 ve středu uložil bývalému poslanci Lubomíru Volnému dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy, že kvůli diskriminační kampani proti léku ivermektin mohou zemřít lidé. Volný se na místě odvolal.

„Dnešní den je velkým vítězstvím organizovaného zločinu v ČR, který rozjel kampaň proti ivermektinu. Já jsem o tom přesvědčen,“ uvedl po skončení jednání Volný.

Podle mnoha lékařů i terapeutů Ivermektin pozitivně působil při koronavirové infekci. Jeho plošným používáním by se pravděpodobně mohlo zabránit mnoha úmrtím.

foto Ondřej R. – CC BY-SA 4.0



Novější (12. prosince 2022)Starší (28. listopadu 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved