<– 28. listopadu 2022 – 4. prosince 2022 –>

TÝDENÍK

číslo 30/2022

Podivné započítávání podpisů kandidátů na prezidenta

28. listopadu 2022, z domova

Pavlovi a Nerudové byla započítána drtivá většina podpisů, Březinovi, Divišovi a Janečkovi naopak relativně málo. Divišovi chybělo dokonce pouhých 116 podpisů. Neúspěšní kandidáti se budou odvolávat.

Hradečtí obyvatelé odmítají výstavu ukrajinských vraků

28. listopadu 2022, z domova

„Čekali jsme, že výstava vraků Příběhy z Ukrajiny vzbudí emoce, ale jejich rozsah v Hradci Králové nás překvapil,“ uvedli zástupci organizace Paměť národa na svém Twitteru. Po prvním týdnu jsou vraky na náměstí 28. října posprejované, poničené a z jednoho dokonce zmizela celá kapota.

Je ostatně s podivěm, že organizace Paměť národa pořádá výstavu nesouvisející s vlastním národem.

foto twitter Paměť národa

V metru na Smíchovském nádraží spadla část stropu

29. listopadu 2022, z domova

Na lince pražského metra B mezi Novými Butovicemi a Florencí v úterý ráno nejezdilo metro. Vlaky se zastavily zhruba na hodinu. Důvodem byla technická závada ve stanici Smíchovské nádraží, informoval dopravní podnik.

foto Aktron – CC BY-SA 3.0

V Číně lidé protestují proti pandemickým opatřením

29. listopadu 2022, ze světa

Přes víkend vypukly v Číně protesty, kdy na některých místech demonstrovaly až desetitisíce kvůli protipandemickým opatřením.

Protesty vypukly po požáru ve výškové budově v Sin-ťiangu, kde umřelo několik lidí, údajně také kvůli protipandemických opatřením. Podle obyvatel byla budova, kde hořelo, uzamčená kvůli protipandemickým opatřením.

V Urumči jeden den tvrdili, že je situace velmi vážná, a vyhlásili uzávěry na dalších 280 místech. Když ale začaly protesty, na druhý den řekli, že už na daných místech dosáhli nuly a že se opatření mohou uvolnit. To ještě posílilo nedůvěru.

zdroj, foto twitter 李老师不是你老师 @whyyoutouzhele

 
 

Zeman podepsal daň z neočekávaných zisků

29. listopadu 2022, z domova

Takzvaný daňový balíček, který tyto novinky přináší, podepsal v pondělí prezident Miloš Zeman.

Vláda předpokládá, že těmito daňovými úpravami získá do státního rozpočtu 125 miliard korun.

Příjmy z daně z mimořádných zisků mají sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií. Platit má po dobu tří let od příštího roku do roku 2025. Její sazba bude činit 60 procent.

Dále je součástí daňového balíčku: „Zaměstnanec, který poskytne finanční dar Ukrajině prostřednictvím ukrajinského velvyslanectví v Praze a pouze z tohoto titulu si bude chtít snížit základ daně, nebude muset podávat daňové přiznání. Jeho zaměstnavatel by to mohl vyřešit v daňovém zúčtování.

Pokud někdo ubytuje ukrajinské uprchlíky před válkou a dostane na jejich ubytování příspěvek podle zvláštního zákona, nebude se tento příspěvek započítávat do vlastních příjmů manžela či manželky pro účely uplatnění daňové slevy na manželku či manžela.“

Česko má nejhlubší propad reálných mezd ze zemí OECD

29. listopadu 2022, z domova

Reálné mzdy podle analýzy společnosti Cyrrus, kterou v úterý novinářům představil její analytik Vít Hradil, ve třetím čtvrtletí klesly o 8,9 procenta, za celý rok to bude o 8,3 procenta.

„Objem mezd, který by čeští zaměstnanci v roce 2022 museli dostat navíc, aby si zachovali životní úroveň z roku 2021, dosahuje 170 miliard korun. Právě o tolik se tedy letos budeme muset ‚uskromnit‘,“ uvedl Hradil.

Analýza společnosti Cyrrus na základě statistického modelu odhadla, že tento vývoj se projeví v letech 2022 až 2024 růstem počtu krádeží, vyšší spotřebou alkoholu, nárůstem rozvodů, zhoršením vnímaného zdravotního stavu, přibýváním sebevražd, zvýšením podílu mladistvých mimo školu i zaměstnání a snížením důvěry ve vládu. Neočekává naopak zhoršení úmrtnosti novorozenců, naděje dožití a četnosti vražd.

Evropa obviňuje USA, že profitují z války

29. listopadu 2022, názory&komentáře

 

Poprvé tvrdé útoky z evropských vládních kruhů proti spojenci ve Washingtonu: USA nám Evropanům účtují lichvářské ceny za zemní plyn a objednané zbraně a deindustrializují Evropu pokračováním ukrajinské války.

Žádná ekonomická krize, žádná „úzká hrdla“ v dodávkách energie, žádná přímá vojenská hrozba, ale zato mnoho dalších výhod z válečné situace v Evropě: Spojené státy se nyní poprvé dostávají pod ostrou kritiku ze strany evropských vládních kruhů, jak píše známý časopis Politico.

Americká vláda pod vedením Joea Bidena je nejčastěji napadána z těchto důvodů: Evropané musí v současnosti platit za plyn z USA čtyřikrát více než stojí plyn ve Spojených státech. A za objednávky zbraní evropských států, které všechny musí doplňovat svůj arzenál ve stejnou dobu, protože vládě v Kyjevě postoupily obrovské množství munice a dělostřeleckých systémů, jsou také požadovány značně přemrštěné ceny.

Kromě toho chtějí evropské vlády modernizovat kvůli nyní reálné ruské hrozbě, ale čekací doba na objednávky speciálních protitankových střel od amerických firem je aktuálně šest let.

Nejsou to ale jen přemrštěné ceny za dodávky zemního plynu a zbraňové systémy, které si znepřátelily Evropany a jejich „partnery“ ve Washingtonu, píše Politico: Největším bodem napětí v posledních týdnech byly Bidenovy dotace a daně, o kterých Brusel říká, že fungují neférově, lákají firmy pryč z EU a hrozí zničením evropského průmyslu.

Navzdory formálním námitkám z Evropy Washington zatím neprojevil žádné známky ústupu. Faktem je, že kvůli vysokým cenám energií v evropských státech jsou důležité průmyslové podniky, které nechtějí úplně ztratit svou konkurenceschopnost, nuceny opustit zónu vysokých cen EU.

Důsledek je jasný: deindustrializace důležitých národů, jako je Německo nebo Francie, se zničením desítek tisíc pracovních míst – a masivní ztrátou prosperity.

"Skutečností je, že Spojené státy jsou zemí, která z této války těží nejvíce, protože prodává více plynu a za vyšší ceny a protože prodává více zbraní," řekl podle listu Politico vysoký představitel EU.

Podle výzkumu magazínu Politico jsou nejvyšší evropští představitelé rozzlobení na vládu Joea Bidena a nyní obviňují Američany, že na válce vydělali, zatímco země EU trpí následky válečného stavu ve východní Evropě.

A 19,4 miliardy dolarů, které Spojené státy dosud vynaložily na podporu Ukrajiny, jsou neúměrné částkám, které masivně posílily americkou ekonomiku.

USA stížnosti Evropy odmítly. "Růst cen plynu v Evropě je způsoben Putinovou invazí na Ukrajinu a Putinovou energetickou válkou proti Evropě, tečka," řekl mluvčí Bidenovy Národní bezpečnostní rady. Vývoz zkapalněného zemního plynu z USA do Evropy "dramaticky vzrostl a umožnil Evropě diverzifikovat se od Ruska,“ řekl mluvčí NSC.

Politico cituje o tomto akutním sporu nejmenovaného politika EU: „Jsou USA stále našimi spojenci, našimi partnery – nebo už ne?“

"Devět měsíců po invazi na Ukrajinu se Vladimiru Putinovi pravděpodobně podaří rozdělit Západ", řekl nejmenovaný diplomat.

(Bylo načase, chtělo by se říct, aby hlasy rozumu převážily.)

Tolik výtah z článku v magazínu Politico, který je celý v komentářích. Kritiku na USA směřují politici převážně „starých“ zemí Evropy, jak zjistíte po přečtení.

V ostrém kontrastu s kritiky politiky USA je vedení EU, jehož Komise chystá další, už 9. balíček sankcí, který už definitivně „zasáhne Rusko na nejcitlivějším místě“, podle slov Předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové. 8 balíčků, ničících ekonomiku EU, nám nestačilo.

Politico také zjevně nebral v potaz názory nejproameričtějších vlád v Evropě – mezi nimi i naší. Naše vláda by rozhodně Američany z ničeho neobvinila a nákupy jakéhokoli množství amerických zbraní na úkor školství, zdravotnictví a dalších oblastí jí vrásky nečiní. Průmysl také nijak nechrání. Přesto nestojí magazínu Politico ani za zmínku. Tak to se slouhy bývá.

 

článek na politico.eu

Ivan David

Vltavské kulturní okénko: Katedrála sv. Václava v Olomouci

30. listopadu 2022, z domova

Jedna z našich největších církevních památek tvoří dominantu města Olomouce. Její hlavní věž měří 102 metrů a je druhou nejvyšší chrámovou věží České Republiky. Slohově má ovšem primát, neboť se jedná o nejvyšší novogotickou věž České Republiky. V rámci Moravy se ovšem jedná i o nejvyšší chrámovou věž vůbec.

Ona věž ukrývá největší zvon Moravy, který dostal roku 2018 nové srdce vážící 330 kg! Celková váha zvonu je téměř 8 tun. Jmenuje se Václav a zvoní se jím pouze při zvláštních událostech.

Uvnitř katedrály je také renesanční kaple sv. Stanislava, jež ukrývá náhrobek posledních olomouckých Přemyslovců. Ti zde totiž měli v minulosti své sídlo. Hned vedle dómu je jejich palác, který se dnes nazývá „Zdíkův“. A se Zdíkovým palácem sousedí manýristická kaple sv. Anny, která byla dříve románskou věží onoho Přemyslovského paláce.

Stavba vznikla z rozhodnutí olomouckého údělného knížete Svatopluka mezi léty 1104 – 1107. Vysvěcena byla 30.6.1131, avšak ještě nedokončená. Oficiálně se označuje jako rok dokončení 1141. Finální podoba jí byla však vtisknuta až v letech 1883 – 1892. Obsahuje tak řadu stavebních slohů od románského až po novogotický romantismus devatenáctého století.

Status Národní kulturní památky však získala až roku 1995. Jedná se o skutečnou architektonickou perlu Hané a jeden ze symbolů Olomouce. Na rozdíl od katedrály svatého Víta v Praze se sem dostanete volně a neplatíte ani žádné vstupné. Přesně takto by to mělo být běžné u všech „Národních kulturních památek“, neboť ty jsou opravovány a udržovány z našich daní, přičemž ovšem už sám jejich status „Národní“ jasně odkazuje na jejich vlastníka.

Nejbližší zastávka MHD: U Dómu

Jan Betko

Procento lidí, kterým nic nezbývá po zaplacení výdajů, vzrostlo za rok z 19 na 35 %

30. listopadu 2022, z domova

Již 35 % obyvatel České republiky nezbývají po zaplacení nutných výdajů žádné peníze. Před rokem to bylo 19 %.

„Je to hlavně tím, že Česko se již rok potýká s dopady inflace v oblasti energií, bydlení, potravin a podobně. Proto se stále více domácností potýká s finančními problémy,“ popisuje Dvořáková.

Vyplývá to ze studie „Projekt Česko 2022: Život k nezaplacení

To se Petrovi Fialovi podařilo za rok jeho vlády.

Apple se přidal na stranu globalistické cenzury

1. prosince 2022, ze světa

Po tom co Elon Musk koupil Twitter a oznámil, že na něj chce vrátit svobodu projevu (a mimo jiné prohlásil, že umožní Donaldu Trumpovi se na něj vrátit),  začaly některé společnosti činnost Twitteru bojkotovat. Mezi prvními přestaly na Twitteru inzerovat společnosti Volkswagen, automobilka General Motors a výrobce léků Pfizer. Od organizace vyrábějící experimentální genetické látky, kterými se snaží prostřednictvím zkorumpovaných ministerstev promořit většinu populace celé zeměkoule, není vůbec překvapivé, že je pro ni jakákoliv svoboda projevu nepřijatelná.

Nyní se k těmto procenzorským společnostem přidala dokonce i společnost Apple. Nejen že z velké části přestala na Twitteru inzerovat. Musk navíc tvrdí, že mu Apple hrozí vyřazením Twitteru z App Storu. Důvod podle něj firma neuvedla. Na dotaz agentury Reuters firma zatím nereagovala.

„Společnost Apple z velké části přestala na Twitteru inzerovat. Nenávidí svobodu projevu v Americe?“ ptal se Musk ve svém v tweetu. V jednom z mnoha svých tweetů Musk pohrozil, že vyrobí alternativu ke smartphonům Applu a Googlu, pokud tyto společnosti vyhodí jeho sociální síť ze svého aplikačního obchodu

K dění kolem Twitteru se v pondělí 28. listopadu vyjádřil také Bidenův Bílý dům, který prý pozorně sleduje, jestli síť nebude důležitým aktérem šíření dezinformací.

 

Němci se v Kataru místo fotbalu věnovali protestům. Nepostoupili ani do osmifinále

2. prosince 2022, ze světa

Na mistrovství světa v Kataru Němci protestovali proti rozhodnutí FIFA o zákazu duhových pásek na hřišti zakrytím úst při skupinové fotografii. Přestože  dříve patřili k běžným favoritům MS ve fotbale, nyní se neprobojovali ze skupiny ani do osmifinále. Ze skupiny postoupili Japonsko se Španělskem.

rozpis zápasů osmifinále:


3. prosince 2022, 16.00
Nizozemsko
USA

3. prosince 2022, 20.00
Argentina
Austrálie

4. prosince 2022, 16.00
Francie
Polsko

4. prosince 2022, 20.00
Anglie
Senegal

5. prosince 2022, 16.00
Japonsko
Chorvatsko

5. prosince 2022, 20.00
Brazílie*
H2

6. prosince 2022, 16.00
Maroko
Španělsko

6. prosince 2022, 20.00
Portugalsko*
G2

 

Sněmovna nyní schvalovala vytvoření výcvikového střediska pro ukrajinskou armádu, přitom v Libavé už výcvik týden probíhá

2. prosince 2022, názory&komentáře

Včerejší vládní taškařice ve sněmovně a hlasování o přítomnosti vojsk z Ukrajiny byla další z vládních lží a pouhá hra pro lidi. Rozhodli si dávno „o nás, bez nás”

Mluvila jsem s paní starostkou a několika občany vesnice Libavá, kteří mi už včera v noci psali. Potvrzují, že vojska UA jsou tam již déle než týden!

Tudíž je naprosto zbytečné, aby o tom dále jednal Senát a schvaloval prezident, který je ze své funkce logicky nejvyšším velitelem ozbrojených sil v ČR. V roce 1968 to bylo taky PRÝ na chvíli… A všichni víme, jak to dopadlo. Nenechme se opět oklamat. Tato vláda musí být postavena před soud a odsouzena za vlastizradu. Za tím si stojím.

PS: Chci se zároveň omluvit všem, kteří již včera ráno psali, že vojáci z Ukrajiny už na Libavé dávno jsou a měli pravdu. Je mi z celé té komedie ve sněmovně neuvěřitelně zle.

Zuzana Majerová

Jourová vyhrožuje Muskovi, nelíbí se jí svoboda slova

2. prosince 2022, ze světa

Hon EU na svobodu slova dále pokračuje. Musk, slíbil, že na Twitter vrátí svobodu slova. Podle Jourové lidé jako Musk nechápou, že je Evropa „vyspělá“. „Že jsme se po mnoha letech důkladných analýz, jak přistupovat k digitální sféře, rozhodli pro regulaci a že to myslíme vážně, že regulaci musí respektovat každý, kdo chce podnikat na území EU,“ řekla v rozhovory pro Bloomberg.

Evropská unie již prostřednictvím několika představitelů Muska vyzvala, aby zajistil, že bude Twitter schopen dodržovat unijní předpisy včetně nařízení GDPR a nové regulace digitálních služeb DSA.

Podle Jourové by Musk neměl podceňovat EU, protože sankce, kterým by Twitter mohl nakonec čelit, pokud nebude dodržovat pravidla EU, nebudou malé. Evropská komise již avizovala, že příští rok provede „zátěžový test snah Twitteru o dodržování zákonů o moderování obsahu“.

rozhovor https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-12-01/musk-warned-by-eu-official-to-keep-putin-propaganda-off-twitter 

Janeček a Diviš se odvolali a Hilšerovi podporovatelé chtějí vyřadit Rohanovou

2. prosince 2022, z domova

Stále je ještě možné, že se prezidentských voleb budou účastnit i Janeček s Divišem, kteří podali odvolání proti ministerstvu vnitra. Janečkovi například neuznali ani jeho vlastní podpis z důvodu nesprávného čísla OP. Přitom při porovnání čísla 2 a prvního čísla na kandidátní listině by mělo i pomalejším úředníkům dojít, že se jedná o dvojku.

Naopak skupina senátorů, kteří podporovali Hilšera, napadli kandidaturu Denisy Rohanové. Nelíbí se jim, že její kandidaturu podpořili poslanci ještě před vyhlášením voleb. Původně chtěl kandidaturu Rohanové napadnout Hilšer sám, pak si to zřejmě kvůli svému image rozmyslel a tuto „špinavou“ práci za něj udělali jiní.

Soud musí rozhodnout nejpozději 15. prosince



Novější (5. prosince 2022)Starší (21. listopadu 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved