<– 14. listopadu 2022 – 20. listopadu 2022 –>

TÝDENÍK

číslo 28/2022

Volby USA IV

14. listopadu 2022, ze světa

Stále není sečteno, v senátu mají Demokraté 50 křesel a rozhodující hlas má viceprezidentka Kamal Harrisová, tedy Demokraté mají většinu.

Ve sněmovně Republikánům do většiny zatím schází 7 křesel.

Nový Miss v New Hampshire

15. listopadu 2022, z domova

v New Hampshire porota vybrala v soutěži Miss Greater Derry (pod záštitou organizace Miss America) vietnamského muže Briana Nguyena

Vltavské kulturní okénko: Myslíkovské Lurdy

15. listopadu 2022, z domova

Vltavské kulturní okénko: Myslíkovské Lurdy

Myslíkovské lurdy jsou jedním z těch pohádkových míst, která jsou ukryta uprostřed lesů a dominuje jim léčivá studánka. Místo se nachází nedaleko Hukvald, v lesích nad vsí Myslík na Moravě.

Zajímavostí je, že se nejedná, jako ve většině případů, o stovky let staré poutní místo. Myslíkovské Lurdy pocházejí z roku 1946, kdy zde byla vybudovaná skromná skalní kaplička se sochou Panny Marie Lurdské a před ní klečící svatou Bernadettou. Vše vzniklo z iniciativy jistého Jana Bělunka, který tak vyjádřil svůj vděk za to, že přežil americké bombardování Ostravy z 29.8.1944, během kterého zemřelo více jak 500 lidí z Ostravy a okolí.
V roce 1948 byla nad skalní kapličkou postavena malebná dřevěná zvonička, která tu zde dotváří doslova pohádkovou atmosféru. K místu nevede žádná turistická cesta, ale nachází se kousek od žluté trasy. Najdete jej snadno. Léčivá voda ze studánky je také velmi lahodná. Tohle místo má své kouzlo v každém ročním období.

Nejbližší autobusová zastávka: Palkovice, Myslík, kaple

Jan Betko

Volby USA V

15. listopadu 2022, ze světa

(dnes 14:30) Již pouze jediné křeslo dělí Republikány od vítězství. Podle průběžného sčítání mají 4 republikánští kandidáti šanci na zvolení.

V Chersonu se bojovalo tolik, že novináři se tam dostali dřív než vojáci

15. listopadu 2022, z domova

Několik západních i ukrajinských novinářů přišlo o akreditace, protože v pátek dorazili do Chersonu dříve než ukrajinští vojáci. Uvedl to v pondělí ukrajinský generální štáb.

foto twitter Viktor Kovalenko

Maďarsko nadále odmítá společné půjčky EU na podporu Ukrajiny

15. listopadu 2022, z domova

Maďarsko nadále odmítá společné půjčky EU na podporu Ukrajiny v příštím roce. Maďarsko jako jediná země minulý týden využilo práva veta u návrhu EU na poskytnutí finančních prostředků ve výši 18 miliard euro Ukrajině.

V EU stále existuje možnost práva veta. EU se snaží toto právo prolomit a prosadit většinové hlasování.

V úterý Rusko opět zaútočilo na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

16. listopadu 2022, ze světa

Rusko při nové vlně vzdušných útoků, jejichž síla podle ukrajinských vzdušných sil překonala ty z 10. října, vypálilo střely na města a energetickou infrastrukturu po celé Ukrajině. Údery poškodily 15 energetických zařízení, 7 milionů domácností je bez elektřiny.

Energetická situace je kritická, uvedl zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. V Kyjevě si útoky vyžádaly nejméně jednu oběť, zasaženy byly dva obytné domy.

Na svátek 17. listopadu magistrát nachystal výluky metra

16. listopadu 2022, z domova

Od středy bude zastavena doprava metrem v úseku mezi Skalkou a Depem Hostivař. Od čtvrtka 17. listopadu se výluka rozšíří na úsek mezi Skalkou a Strašnickou. Navíc na lince C nepojede metro mezi stanicemi Pražského povstání a Florenc.

Mezi Pražským povstáním a Florencí bude jezdit náhradní autobusová doprava XC po trase Pražského povstání - Vyšehrad - I. P. Pavlova - Muzeum - Hlavní nádraží - Florenc. Právě po této trase půjde 17. 11. průvod na ČT.

foto Aktron – CC BY-SA 3.0

17. listopadu pochod Vyšehrad – Národní

16. listopadu 2022, z domova

Ruská raketa dopadnuvší na Polsko byla ukrajinská

16. listopadu 2022, ze světa

V médiích proběhla mediální histerie, kdy bylo Rusko osočováno z toho, že na polské území dopadla ruská raketa. „Čeští“ unijně-ukrajinští politici ihned vyzývali k odvetným akcím NATO.

Například na iRozhlasu byl článek s tímto titulkem: „Po výbuchu ruské rakety v Polsku zemřeli dva lidé. Spojenci mluví o možné eskalaci“.

Nyní je již jasné, že raketu vystřelila Ukrajina: „Raketu, která v úterý zasáhla Polsko, vypálily podle předběžných zjištění zřejmě ukrajinské ozbrojené síly, které mířily na přilétající ruskou střelu. Napsala to ve středu agentura AP s odvoláním na tři nejmenované americké činitele.“

Ruské rakety však z Polska nelétají. Mohlo se tedy jednat i o záměrnou provokaci a snahu o eskalaci protiruské nálady, nebo o „technickou“ závadu.  Kvůli takovýmto „technickým“ závadám ukrajinské armády mohou podobné střely létat i na Slovensko.

 

A perlička od Nerudové na závěr:

Potvrzeno vítězství Republikánů ve volbách do sněmovny

18. listopadu 2022, ze světa

Podle oficiálních výsledků již počet křesel ve sněmovně reprezentantů amerického kongresu dosáhl 218, což je většina. Stále ještě je pravděpodobný zisk dalších 4 křesel.

Podle serveru 270towin.com mají Republikáni již potvrzených 219 křesel.

https://www.270towin.com/2022-election-results-live/house

https://www.theguardian.com/us-news/ng-interactive/2022/nov/15/house-election-results-2022-live-senate-us-midterm-state-map-latest-winners-congress

 

17. listopadu – „Zachraňme náš stát“ na Vyšehradě

18. listopadu 2022, reportáž

zachranmenasstat.cz

Protivládní průvod na Českou televizi 17. listopadu

18. listopadu 2022, reportáž

Průvodu na ČT se zůčastnilo přes deštivé počasí na 5 000 účastníků. Občané požadovali, aby Česká televize začla vysílat objektivní zpravodajství.

 



Novější (21. listopadu 2022)Starší (7. listopadu 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved