<– 4. července 2022 – 10. července 2022 –>

TÝDENÍK

číslo 9/2022

V Hurgádě žralok napadl rakouskou turistku

4. července 2022, ze světa

Asi dvoumetrový žralok ukousl v egyptské Hurgádě 68leté rakouské turistce ruku a nohu. Při převozu do nemocnice zemřela na zástavu srdce. Během plavání měla na nohou ploutve, v době útoku byla v plaveckém prostoru vymezeném bójkami.

Místní úřady zavřely na tři dny část pobřeží Rudého moře. Egyptské úřady zároveň oznámily, že při útoku žraloka v Hurgádě zemřela ještě další žena, rumunská turistka. 

foto Gerald Schömbs unsplash

 

 

Pomník mistra Jana Husa z Jihlavy na Skalce nad Hlinskem

4. července 2022, kultura&historie

4. července 1950 byl na vrchu Skalka nad Hlinskem slavnostně odhalen monumentální pomník mistra Jana Husa. Ten byl původně vytesán pro Jihlavské náměstí akademickým sochařem Františkem Vladimírem Foitem z obce Doupě u Jihlavy roku 1928. Tam se však stal po Mnichovskémzabrání Sudet terčem vandalismu sudetoněmeckých nacistů a musel být z náměstí odstraněn. Zástupci církve československé husitské z Hlinska se následně dohodli s Jihlavským spolkem pro postavení pomníku na jeho darování. Tak se stalo 30.7.1939. Všichni hlavní protagonisté převozu sochy skončili onehdá na Gestapu, ale byli poté propuštěni.

Socha Jana Husa je v nadživotní velikosti a má 3 m na výšku. Samotný podstavec s reliéfy pak 4 metry. Na čele pomníku je nápis: Pravdy neupálíš. Okolí pomníku je dnes zcela necitlivě, doslova zohyzděno urnovým hájem s loučkou rozptylu.

foto Jiří Motyčka, web husitstvi.cz

 

Jan Betko

Tři mrtví po střelbě v nákupním centru v Kodani

4. července 2022, ze světa

V neděli v půl šesté odpoledne se střílelo v jednom z největších dánských obchodních domů v Kodani ve Field's. Policie zadržela 22letého Dána. Šéf kodaňské policie Sören Thomassen prohlásil, že pravděpodobně nešlo o teroristický čin, ale motiv není znám. Incident si vyžádal 3 lidské životy a 4 lidi jsou v kritickém stavu. Oběťmi jsou dva dánští občané - 17letý chlapec a 17letá dívka - a 47letý Rus. Pravděpodobný střelec se prý v minulosti léčil na psychiatrii.

Ten samý den měl v Kodani ve večerních hodinách probíhat  koncert Harryho Stylese. Po střelbě, která ho zdrtila, koncert zrušil.

Leyenová zašantročila komunikaci, ve které domlouvala kontrakt s Pfizer o nákupu vakcín

4. července 2022, ze světa

Reuters: Leyenová kontrakt na vakcíny od společnosti Pfizer na nákup vakcín za 900 miliónů Euro domlouvala prostřednictvím SMS zpráv. Na dotaz novináře, aby tyto SMS zprávy zveřejnila, když se jedná o tak důležitý kontrakt, Leynová nereagovala. To vyvolalo obvinění ze špatného úředního postupu ze strany ombudsmanky EU Emily O'Reillyové.

„Komise může potvrdit, že pátrání kabinetu prezidenta po relevantních textových zprávách odpovídajících žádosti o přístup k dokumentům nepřineslo žádné výsledky,“ uvedla komisařka EU pro spravedlnost Věra Jourová v dopise ombudsmanovi. V dopise Komise tvrdí, že textové zprávy není nutné registrovat a uchovávat, protože se s nimi zachází jako s „krátkodobými, pomíjivými dokumenty“. Stejná výjimka z obecného požadavku na registraci platí pro dokumenty bez důležitých informací, uvedl list. Mluvčí ombudsmana uvedl, že v příštích týdnech plánuje zveřejnit podrobnou analýzu této záležitosti.

Hanobí Český rozhlas státní symboly?

4. července 2022, z domova

Český rozhlas jako ilustraci pro článek „Předsednictví poháněné jen entuziasmem. Podaří se nadšence udržet ve službách státu?“ použil českou vlajku s bleděmodrou barvou namísto červené. Nevíme, do jaké míry se zaměstnanci veřejnoprávní instituce snaží záměrně poškozovat naše státní symboly, ale v kontextu předsednictví EU je použití takto poškozené české vlajky trestuhodné. Takto pozměněnou vlajku by bylo možné použít k textu s nějakou nadsázkou. Ale ke zpravodajskému textu o předsednictví EU se s největší pravděpodobností jedná o hanobení státních symbolů.

zdroj foto screen web irozhlas.cz

Ministerstvo financí vybírá více peněz na daních

4. července 2022, z domova

Vyšší ceny v obchodech znamenají, že se státu odvede více na daních. A to si nyní pochvaluje ministr financí Zbyněk Stanjura. Podle údajů Ministerstva financí je zřejmé, že letos stát vybere na daních o 30 až 100 miliard korun víc, než předpokládá rozpočet. „Červen přinesl již druhý letošní přebytkový výsledek ve výši 6,3 miliardy,“ prohlásil Stanjura.

Lidé se tedy nejenže díky ekonomické krizi způsobené naší vládou dostávají na hranici chudoby. Ale stát ještě od nich současně vybírá více peněz. Například ze zdraření benzínu se téměř polovina odvádí do státního rozpočtu a stát snížil daň o směšných 1,50 Kč. Bylo by ospravedlnitelné, pokud by stát tytonavíc vybrané prostředky použil na systémová řešení, zatím však žádné takové signály nepřichází.

5. července bude v CERNu spuštěn největší jaderný experiment

4. července 2022, ze světa

CERN bude 5. července 2022 spouštět urychlovač částic známý jako Velký hadronový urychlovač (LHC), u kterého se předpokládají srážky částic na bezprecedentních energetických úrovních.

LHC byl spuštěn již před 10 lety, ale po „problémech“ byl experiment ukončen. Jednou z verzí „problémů“ je vznik nestabilní černé díry.

Až po dlouhých 10 letech bude LHC nyní opět spuštěn, a to s ještě vyšší energií. Co vědci dělali celých 10 let se nedozvíme. A také se nedozvíme, co všechno se může stát. Touha vědců po poznání je samozřejmě pochopitelná, ale v CERNu si nyní hrají s něčím mnohem větším než s atomovou bombou. Nedávný vědecký experiment dopadl celosvětovou kovidovou krizí a celosvětovým očkováním extrémě rizikovou genetickou „vakcínou“.

Začátek bude živě vysílán na kanálech sociálních médií CERN a satelitním spojení Eurovize 5. července od 16:00.

„V urychlovači vědci simulují dobu před vznikem vesmíru před zhruba 14 miliardami lety.“ Nikdo nemůže vědět, co se stane.

foto ESO CC BY 4.0 a Tighef CC BY-SA 3.0

Rakušan nařídil Praze opětovné otevření centra pro Ukrajince

4. července 2022, z domova

Z důvodu naplnění všech kapacit pro Ukrajince v Praze primátor Hřib uzavřel asistenční centrum. Ve středu Rakušan nařídil toto asistenční centrum opět otevřít. Hřib to označuje za chybu.

„Otevřeme od 11. července v pracovní době od osmi do tří hodin ve všední dny a v pátek jenom do dvou. Asistenční centrum ale otevřeme bez poskytování ubytování, protože kapacity v Praze nejsou. Bude tam jen ten registrační proces od cizinecké policie, Všeobecné zdravotní pojišťovny až po úřad práce.“ prohlásil Hřib v rozhovoru pro Právo.

5. 6. končí Smetanova Litomyšl, v neděli proběhlo Velké finále

4. července 2022, kultura&historie

V úterý proběhne na závěr Smetanovy Litomyšle mimořádné provedení nového oratoria k poctě Sv. Ludmily ve svátek slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje, který před 1140 lety první českou světici a mučednici pokřtil. V roli Sv. Ludmily legendární herečka Soňa Červená.

V neděli proběhlo velké finále Police Symphony Orchestra na zámeckém nádvoří.

Rusko plně kontroluje Luhanskou oblast

4. července 2022, z domova

Rusko v neděli oznámilo, že ruské a separatistické síly získaly plnou kontrolu nad Luhanskou oblastí poté, co vytlačilo ukrajinskou armádu z Lysyčanska.

Kyjev oznámil, že hodlá území dobýt zpět po přeskupení svých jednotek a zahájení protiofenzívy s pomocí západních zbraní dlouhého dosahu.

foto TUBS CC BY-SA 3.0

Lavina v italských Alpách zavalila 20 turistů včetně čtyř Čechů

4. července 2022, ze světa

„Jedna z obětí nedělního sesuvu ledovce v italských Alpách je z Česka, napsal deník Il Messaggero a agentura AGI. Mrtvých je zatím sedm, identifikovat se podařilo čtyři, z toho tři jsou Italové. Italská horská služba v pátek ráno zvýšila odhad počtu pohřešovaných na 20 lidí. Agentura ANSA později napsala, že jsou mezi nimi čtyři Češi. České ministerstvo zahraničí ale zatím informace italských médií o českých obětech či pohřešovaných nemůže potvrdit.“ (iRozhlas)

Fialovy zločiny je nejen nutné potrestat, ale co nejdříve ukončit jejich páchání

4. července 2022, názory&komentáře

Každý den Fialova vládnutí znamená další den rozkladu České republiky. Pokud by to bylo z hlouposti, nebylo by to sice omluvitelné, ale bylo by možné to chápat. Ale spustit tolik autodestruktivních procesů najednou nemůže být hloupost, ale záměr. A tedy Fialovy zločiny nejsou zločiny z nedbalosti, ale zcela záměrná likvidace naší země.

Zločin první – Likvidace demokracie pomocí pandemického zákona

Přesunutí velkých pravomocí z demokraticky voleného parlamentu na ministerské úředníky, kteří jsou placeni nadnárodními farmaceutickými koncerny, bylo prvním zásadním krokem, jak omezit práva občanů naší země.

Zločin druhý – Vyhlášení války

Fiala vtáhl Českou republiku do válečného konfliktu dvou zemí, dokonce s námi nesousedících, a jedinou souvislost, kterou s jednou z těch zemí máme je, že od ní nakupujeme důležité komodity. To, že Fiala tím podporuje nacistický režim druhé z těch zemí není vlatně až tak důležité, jen potřeboval nějakou záminku, jak vystupovat nepřátelsky vůči Rusku. A tento velmi chytrý tah – zavlečení naší země do války, i když ve válce nejsme, je cesta jak z prosperující země vytvořit zemi rozvrácenou válkou.

Zločin třetí – Likvidace svobodných voleb pomocí korespondenčního hlasování

Jediná Fialova cesta jak prodloužit destrukci naší země je zfalšovat následující volby. Proto tak usilovný tlak na zavedení velmi lehce falšovatelných korespondenčních voleb.

Zločin čtvrtý – vytvoření fiktivního nepřítele

Fiala by své další zločiny nemohl realizovat, pokud by nestvořil fiktivního nepřítele – Rusko. Na tom ostatně Fialova parta pracovala systematicky již řadu let. Příprava mas pomocí Krymu (kde více než 95% obyvatel si přálo odpojit se od nacionalistické Ukrajiny) a Vrbětic (zčista jasna se objevivší pohádka o dvou ruských agentech, kteří údajně vyhodili do povětří sklady soukromé firmy, která navíc zřejmě dodávala zbraně teroristickým organizacím, a následné vyhoštění ruských diplomatů) se zdařila velmi dobře. A jako třešnička na dortu globalisty vyvolaná válka na Ukrajině.

Zločin pátý – Zdražování plynu a nafty

Fiktivní nepřítel byl důležitý pro sebevražedné odříznutí se od zdroje tepla a pohonných hmot. Nedávno proběhl výzkum, kolik procent domácností je velmi blízko hranici bídy. Výsledky výzkumu byly alarmující, asi třetina domácností žije tak, že jejich domácí rozpočet je napjatý a nemá žádné přebytky. To znaméná, že zdražení základních potřeb pro život je pro ně existenční problém. To byla voda na Fialův mlýn – třetinu obyvatel svým jednáním posílá na hranici chudoby.

Zločin šestý – Zdražování elektřiny

Zločin lze dělat i nejednáním. V situaci energetické krize, kdy veškerá elektřina vyráběná z elektráren na území ČR, které navíc ČR postavila, jdou na vývoz a čeští obyvatelé si jí musí kupovat za německé ceny. V tomto případě neudělat naprosto žádné opatření je zločin sám o sobě.

Zločin šestý – Zdražování potravin

Potraviny zdražují, přestože na českém území jsme schopni potraviny sami vypěstovat. Jenže Fiala nedělá naprosto žádná opatření, aby potraviny zůstaly u nás a nepodpoří v tom ani české zemědělce. Tedy opět cílený útok na české obyvatelstvo.

Zločin sedmý – spolupráce se zločinci

Fialův úkol destruovat zemi by nesplnil bez pomoci dalších přisluhovačů v parlamentu, a je mu úplně jedno o koho jde. Fialovi se ještě nepodařilo zákonem prosadit možnost falšování voleb, a tedy ví, že v případě pádu vlády by se již znovu ke kormidlu nedostal. Tedy bude přikrývat a tolerovat jakékoliv zločiny svých pohůňků, jen aby neohrozil své destruktivní vládnutí.

Zločin osmý – falešné brýle

Pokud by nebylo předchozích sedmi zločinů, zločin osmý by bylo možné Fialovi odpustit. Ale v kontextu ostatího, Fiala by se nestal premiérem, pokud by nemaskoval svůj nesympatický obličej za hustý plnovous a falešné brýle (viz obrázek. Pokud se podíváte v úhlu na někoho s dioptrickými brýlemi – můžete to vyzkoušet sami – obrys obličeje za brýlemi nenavazuje na obrys obličeje mimo brýle. U Fialy navazuje). Tedy i zločin nošení masky v podobně nedioptrických brýlí je zločinem, který bychom odpouštět neměli.

Jak jednat se zločincem? A vede vůbec nějaké cesta ven?

Zločinec v každém případě zaslouží spravedlivý trest. Jenže pokud zločinec stále své zločiny páše, je důležité ho co nejdříve zastavit. Každý občan má nejen právo, ale dokonce i povinnost se zločinu postavit. S ohledem na tak destruktivní jednání Fialy pro celý národ je jediné možné řešení předčasné ukončení Fialovy vlády, a to co nejdříve. Ponechání vlády Fialovi na celé volební období by bylo spolupodílení se na zločinu. Fialu nezastaví apely, výzvy, petice. Fiala ve svém destrukčním jednání není sám, má velkou podporu unijně-globalizačních struktur, tedy on si je svým postavením velmi jistý. Ale čím si Fiala jistý nebude, je všelidový masový odpor, a toho jediného se on bojí. Protože Fiala není žádný velikán, je to nízký a v prachu se plazící tvor s brýlemi.

Václav Hrabák

Každá slepice má mít podle EU registraci

7. července 2022, z domova

Podle právního předpisu Evropské komise mají mít chovatelé povinnost registrovat na úřadě všechna svá zvířata. Týkat se to má například i jednotlivých kusů drůbeže.

Toto nařízení vyvolalo vlnu odporu po celé Evropě. Ve Slovinsku vznikla petice, která se proti němu vymezuje. "Evropské nařízení, které nařizuje evidenci kuřat na domácím dvoře, i když je na dvoře jen jedno kuře, je pro Slovinsko nepřijatelné," uvedla podle portálu caszazemljo.si iniciátorka petice Irena Rotarová. 

Toto nařízení EU je dalším krokem k omezení možnosti si zajistit vlastní potraviny pro sebe a své okolí. EU se vymlouvá na zdravotní důvody.

K nařízení zatím nejsou prováděcí vyhlášky, tedy nejsou zatím známy ani možné výjimky.

foto sippakorn yamkasikorn unsplash

Vltavské kulturní okénko: Nemocnice pod Petřínem

7. července 2022, kultura&historie

Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, která leží na Jánském vršku a jejíž zahrada zasahuje do Strahovského kopce tvoří neodmyslitelnou součást pražského panoramatu. Jedná se také o  jedinou církevní nemocnici s akutní péčí na území České republiky. Nachází se zde oddělení interní, chirurgické, gastroenterologické, rehabilitační, anesteziologicko-resuscitační, radiodiagnostické, oddělení klinické biochemie a oddělení následné péče, dále oddělení paliativní péče a dětské a dorostové detoxikační centrum s akutní péčí o pacienty intoxikované návykovými látkami. Kapacita nemocnice je zhruba190 lůžek včetně lůžek intenzivní péče, počet ambulantních ošetření činí ročně přibližně 50 tisíc, počet hospitalizací necelých 10 tisíc.

Strahovský kopec je srdeční čakrou Prahy. A protože srdeční čakra souvisí také s léčivou energií, tak o této nemocnici tedy můžeme říci, že skutečně stojí na správném místě. To také potvrzuje její vítězství v několika anketách pacientů o nejlepší nemocnici Prahy, i České Republiky. Součástí areálu je také kostel sv. Karla Boromejského. O sochařskou výzdobu kostela se mimochodem postaral Václav Levý, který byl učitelem Josefa Myslbeka.

Přímo v areálu nemocnice je zastávka nejmenšího autobusu v Praze. Aktuálně se jedná o linku č. 194.

A ještě jedna zajímavost… Součástí nemocnice je také kompresorová stanice pro výrobu kyslíkem obohaceného vzduchu a medicinálního vzduchu.

Nejbližší MHD zastávka: Nemocnice pod Petřínem

Jan Betko

V Nizozemsku startují obchody odmítající hotovost, další krůček k totální kontrole lidí

7. července 2022, ze světa

V jednom z obchodů známého nizozemského řetězce Albert Heijn bude možné platit pouze kartou bez možnosti použít papírové a kovové peníze. To co se někomu může zdát jako praktická věc může ve svém důsledku vést k totální kontrole obyvatel. Například v Kanadě vláda zmrazila účty všem, kteří podporovali stávkující kamionáře proti očkovací diktatuře. Zrušení možnosti používat hotovost je zásadním rizikem pro naši svobodu.

Nizozemci navrhují bojkot všech značek tohoto řetězce a zemědělci se chystají přestat dodávat své produkty.

Již na začátku roku měl diskont Aldi Nord podle Die Welt otevřít obchod ve městě Utrecht, ve kterém nejsou žádné pokladny. Zákazníkům stačí stáhnout aplikaci. Každý, kdo chce vstoupit nebo opustit pobočku, se musí identifikovat vygenerovaným QR kódem. Technologie je bude soustavně sledovat, co si berou za zboží a pak jen odejdou. Peníze se jim odečtou z konta. Zároveň se tedy jedná o další krok směrem ke zrušení hotovosti, které je vykládáno jako zjednodušení běžného života.

 

Piráti hlasovali proti jaderné energii v EU, ta byla ale nakonec schválena

7. července 2022, ze světa

V evropském parlamentu se hlasovalo o to, jestli plyn a jaderná energie bude nadále zařazena mezi zelené investice. To znamená, že využití těchto energií může být podporováno z evropských peněz.

V rámci EU je podpora jaderné energie v České republice zásadní. Pro podporu jaderné energie v rámci EU vystupovali i vládní politici, včetně Fialy a Vondry. Přesto pirátští poslanci Gregorová, Kolaja a Peksa proti podpoře jádra. Vymlouvali se na to, že svým hlasováním se staví proti podpoře plynu, čímž by se podporovaly dodávky z Ruska. Tyto výmluvy však nejsou dostatečnou podporou pro snahu podrazit českou ekonomiku.

Hlasování nakonec dopadlo 278 proti plyny/jádru, 328 pro plyn/jádro, 33 se zdrželo. Hlasování tedy dopadlo relativně těsně. Další důvod k přemýšlení, jestli je EU prospěšná organizace.

Georgijské poradní kameny byly srovnány se zemí

7. července 2022, ze světa

Georgijské poradní kameny byly vybudovány v roce 1980 neznámou skupinou, kterou zastupoval  muž pod pseudonymem R. C. Christian. Dodnes se nepodařilo zjistit jeho pravé jméno ani jména těch, které zastupoval.

Zhruba 6,1 m vysoký monument byl tvořen šesti žulovými deskami o celkové hmotnosti zhruba 110 tun. Jedna deska stojí uprostřed, ostatní jsou uspořádány kolem ní.

Na čtyřech vertikálních žulových deskách bylo v 8 jazycích vytesáno „desatero poselství“. Text obsahoval například příkázání: „Udržujte počet lidí pod hranicí 500 000 000“. Text tak přímo vybízel k depopulaci Země.

6. července byla tato skulptura poškozena výbuchem, následně byla stržena těžkou mechanizací.

foto koláž z facebooku

Holandští farmáři se postavili proti zelenému vybíjení zvířat

7. července 2022, ze světa

Holandská vláda se rozhodla realizovat zelenou politiku „Grean Deal“ likvidací 30 % chovu dobytka, který „ohrožuje klima“. V době nadcházející krize by to nejen zvyšovalo cenu potravin, ale bylo by to likvidační i pro farmáře.

Proti tomuto nařízení se zvedla mohutná vlna protestů a blokád dopravy zemědělskou technikou. Policie dokonce proti demonstrantům zasáhla ostrými náboji, naštěstí zasáhly pouze traktor, nikdo zatím nebyl zraněn.

Blokády trvají od pondělí, protesty podporují i němečtí farmáři na hranicích s holandskem

Djokovič striktně odmítá očkování

7. července 2022, ze světa

Srbský tenista Novak Djokovič v rozhovoru preo britskou televizi BBC: „Klidně bych se vzdal všech titulů, jen abych se nemusel očkovat. Mé tělo je důležitější než jakýkoliv titul“.

Djokovič, světová tenisová trojka, byl již deportován kvůli svému zdravému postoji z Australian Open a pravděpodobně nebude vpuštěn ani na závěrečný grandslam US Open.

foto Tatiana from Moscow – CC BY-SA 2.0

 

 

Novodobým svazákům se nelíbí Marek Eben

7. července 2022, z domova

Novodobí svazáci prosazující „politickou korektnost“ stále nemohou odpustit výrok Marka Ebena na karlovarském festivalu v předmluvě ke Kunderově filmu Žert:  „Je o svazácích. A zatímco dříve se hlídala vedoucí úloha strany, dnes se hlídá politická korektnost...“ Místo starých svazáků, kteří znepříjemňují v Žertu životy jiných lidí, podle něj „povstali noví svazáci“.

„Totalitní režimy spojuje i to, že absolutně nemají smysl pro humor,“ prohlásil dále Eben.

Eben se tak stal terčem ostré kritiky pochlebovačů současného systému, jejímž jedním z pilířů je právě politická korektnost.

foto Film Servis Festival Karlovy Vary

Boris Johnson rezignoval na funkci premiéra

7. července 2022, ze světa

Boris Johnson ztratil podporu svého vlastního kabinetu a ve čtvrtek odstoupil z pozice předsedy britských konzervativců a premiéra Spojeného království. Vládu bude vést až do podzimu, kdy vyberou nástupce.

Ministryně školství Michelle Donelanová, kterou Johnson jmenoval do funkce teprve v úterý, jen chvíli před touto zprávou oznámila, že rezignuje. K demisi premiéra vyzval i nově jmenovaný ministr financí Nadhim Zahawi nebo ministr obrany Ben Wallace.

Nikotinové sáčky se mají dětem zakázat

8. července 2022, z domova

Zatím platí, že vysoce návykovou látku – nikotin – si mohou děti zcela legálně pořídit fe formě nikotinových sáčků a bombńů. A stát se tak na nikotinu v dětském věku závislí i bez kouření cigaret. Legálnímu nákupu mladistvými se snaží zabránit novela zákona, kterou předkládá skupina poslanců z hnutí ANO.

foto Enrique Meseguer z Pixabay

 

 

Až teď se s překvapením zjišťuje, že bez plynu se české firmy neobejdou

8. července 2022, z domova

Jediné co zatím Fialova vláda dělá, je uklidňování českých domácností, že v zimě bude plyn (zásoby ale stejně vydrží jen na 2 měsíce). Ale to, o čem Fiala mlčí je, že mnoho českých firem je na plynu přímo závislá, a pokud se plyn zastaví, tak tyto firmy budou muset zavřít.

Průzkumu projektu ČSOB Index očekávání firem nyní vyčíslil, že téměř 40 % českých firem, které používají plyn, se bez něj neobejde. Plyn přitom používá 40 % malých a středních firem a podnikatelů a u podniků s obratem nad 40 milionů korun dokonce 55 procent respondentů. Tedy kolem 20 % všech firem by mělo zásadní, až likvidační problémy.

Před tímto scénářem opozice dlouhodobě varuje, vláda však o ní zatím stále mlčí.

Německo chce obejít sankce a žádá Kanadu o turbínu pro plynovod

8. července 2022, ze světa

Německo žádá Kanadu, aby vrátila Rusku turbínu do plynovodu Nord Stream 1. Kanada ji zadržuje z důvodu sankcí. Berlín tedy vlastně zamýšlí obejít západní sankce proti Rusku, protože jinak hrozí z důvodu nedostatku plynu závažný propad jeho ekonomiky - a s ní i té české.

Již v půlce června Rusko informovalo, že musí omezovat dodávky plynu kvůli sankcím na opravu náhradních dílů v Kanadě.

Facebook již cenzuruje i fotky s traktory

8. července 2022, ze světa

Facebook, nový ideologický nástroj, již kromě cenzury o informacích kolem vakcín cenzuruje i fotografie s traktory. Pro režim jsou již nebezpečné i informace o jakýchkoliv stávkách či demonstrací. Tedy nejen, že hlavní média o nich informují výhradně okrajově a s dehonestujícím nádechem, ale i na facebooku se snaží o jejich cenzuru.

Putin: většina zemí nestojí o totalitní liberalismus

8. července 2022, ze světa

Putin ve svém čtvrtečním projevu pronesl: „Slyšíme, že nás chtějí porazit na bojišti. No, co na to říct? Ať to zkusí. Už jsme mnohokrát slyšeli, že Západ chce s námi bojovat do posledního Ukrajince. Pro ukrajinský lid je to tragédie, ale zdá se, že vše k tomu směřuje,“ řekl ruský prezident podle tiskových agentur.

Západ se snaží vnutit světu „model totalitního liberalismu“, včetně „smutně proslulé známé kultury rušení a plošných zákazů“. Ale většina zemí nestojí o takový život a budoucnost, a usilují o udržitelnou, skutečnou svrchovanost. „Prostě je unavilo klečet na kolenou, ponižovat se před těmi, kdo se pokládají za výjimečné,“ dodal.

Podle Putina se členům Severoatlantické aliance zdála absurdní myšlenka, že by Rusko vstoupilo do aliance, a to v době, kdy vztahy mezi Ruskem a NATO nekalil žádný mráček. „Proč? Protože prostě nepotřebují takové země, jako je Rusko. Právě proto podporovali terorismus a separatismus v Rusku, vnitřní destruktivní síly a pátou kolonu v naší zemi,“ řekl.

foto kremlin.ru

Podle propagandy a Němcové Rusko uneslo 300 000 ukrajinských dětí na převýchovu

8. července 2022, z domova

Seznam zprávy se oklikou a nepřímo snaží naznačit absurdní tvrzení, že Rusko uneslo 300 000 ukrajinských dětí (sic!) A jedna z čelních představitelek ODS a senátorka Miroslava Němcová na svém twitru dokonce napsala, že „Z Ukrajiny odvlekli rusáci 300 000 dětí (...) Dají je k poruštění“. 

Tato tvrzení jsou srovnatelná s možným tvrzením, že jsme odvlekli 300 000 ukrajinských žen a dětí na počeštění do naší republiky. Němcová buď tomu snad dokonce uvěřila, a nebo nemá dostatek soudnosti, aby sama něco takového tvrdila a očekává, že tomu lidé uvěří. Tak jako tak by měla vyhledat odbornou pomoc.

Z Donbaské a Luhanské oblasti již od roku 2014 utíká ruskojazyčné obyvatelstvo před nacionalistickou vládou Zelenského do Ruska ve snaze zachránit se před etnickými čistkami.

foto twitter Němcové

Německo: Neexistují žádné důkazy o účinnosti opatření proti covidu

8. července 2022, ze světa

Experti jmenovaní německým parlamentem nenašli téměř žádné důkazy o účinnosti opatření v letech pandemie. Kritizují zejména nedostatečný sběr dat a netransparentnost politických rozhodnutí.

Terčem kritiky je především ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) a pod palbou je i Institut Roberta Kocha, jehož šéfovi Lotharu Wielerovi teď hrozí odvolání.

Tato zjištění nyní přinesl časopis Reflex, který se dříve dlouhodobě stavěl na stranu očkovací lobby, včetně očkovacího extrémisty J. X. D. Třeba se v Reflexu blízká na lepší časy:

„Povinnost vyhodnotit výsledky zaváděných opatření jako lockdowny, zavírání škol či nošení roušek vyplývá Němcům narozdíl od Čechů ze zákona. Bundestag proto před několika měsíci vybral experty, kteří se této povinnosti měli zhostit. Jejich závěry jsou pro politiky studenou sprchou. Opatření byla nesmyslná, protože se de facto důsledně dodržovat nedala.

Pokud jde o uzavření škol, experti se shodli na tom, že nikdo neví, zda toto opatření dokázalo omezit šíření koronaviru,. „Důsledky tohoto opatření na psychickou pohodu“ studentů jsou ale „nesmírné“. A zdrcující kritika pokračuje: "Neexistuje vůbec žádný výzkum, který by ospravedlnil přijímání podobných opatření v následujících měsících. Politici se ani nepokusili využít některou z již plánovaných nebo probíhajících studií k řešení nejpalčivějších problémů na národní úrovni. Neexistují žádné společně koordinované výzkumné iniciativy. Navíc nikdo nepřijal nabídku zákonných zdravotních pojišťoven na zpřístupnění jejich obrovských databází, píše se ve zprávě doslova.

Experti odsoudili i to, že každý, kdo navrhoval alternativní přístupy, byl často odsunut na vedlejší kolej. " Je těžké si představit úspěšné zvládnutí pandemie bez otevřeného řešení rozdílů v názorech," píší ve zprávě.“

Podrobnosti v podcastu Reflexu A plus X v rozhovoru Angeliky Bazalové s publicistou Petrem Šourkem. 

Za zabití Floyda 20,5 roku vězení

8. července 2022, ze světa

Bývalý policista Derek Chauvin z Minneapolisu byl na základě federální žaloby za porušení občanských práv George Floyda odsouzen k 20,5 letům vězení, informovaly ve čtvrtek tiskové agentury.

Policista se tak stal hlavní obětí hnutí Black lives matter. Policista při zákroku pacifikoval zdrogovaného černošského recidivistu Loyda. Ten po zákroku zemřel.

Na bývalého japonského premiéra byl spáchán atentát

8. července 2022, ze světa

Bývalý japonský premiér šedesátisedmiletý Abe Shinzo zemžel po atentátu. Údajně byl zastřelen během pátečního projevu ve městě Nara poblíž Kjóta. Po zásahu podomácku vyrobenou brokovnicí Abe zkolaboval a krvácel z krku.

Europoslanci chtějí zakotvit právo na potrat

8. července 2022, ze světa

Návrh předložený zástupci čtyř frakcí včetně socialistů a liberálů dnes EP přijal poměrem 324 hlasů ku 155. Do Listiny základních práv Evropské unie by mělo být zahrnuto právo na potrat. Je to reakce na USA, kde právo na potrat neprošlo tamním senátem.



Novější (11. července 2022)Starší (27. června 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved