<– 27. června 2022 – 3. července 2022 –>

TÝDENÍK

číslo 8/2022

Západ nechce umožnit Rusku splácet dluhy

27. června 2022, ze světa

Západ je velmi kreativní v hospodářském boji proti Rusku. Nyní západní státy odmítají splácení úroků z dluhopisů Ruskem a současně obviňují Rusko z platební neschopnosti.
Moskva peníze na zaplacení úroků ze zahraničních dluhopisů má, západní země jí ale kvůli ukrajinsko-ruskému konfliktu platbu nechtějí umožnit.
 

Djokoviče pravděpodobně nepustí na US Open. Potrestají ho za „neočkování“

27. června 2022, ze světa

Srbského tenistu Djokoviče, který je na 3. místě světového žebříčku, se stále nepodařilo zlomit a přinutit ho k očkování. Pravděpodobně si proto nezahraje závěrečný grandslam sezony US Open. USA stále na své území nevpouští neočkované. „Rád bych tam jel, ale já už víc dělat nemůžu. Je to na vládě USA,“ řekl Djokovič na tiskové konferenci. „Momentálně mi není za těchto okolností povoleno vstoupit do USA. Jsem si toho vědom.“

Z Australian Open byl počátkem roku jako neočkovaný deportován.

Djokovič se zastal i sankcionovaných hráčů z Ruska a povolil by jim účast i na Wimbledonu. Tenisovou světovou jedničkou je Rus Medveděv Daniil, kterému je kvůli jeho národnosti nepovolena účast na Wimbledonu.

foto Tatiana from Moscow – CC BY-SA 2.0

Zelenskyj odvolal velvyslance z několika zemí včetně Slovenska za nedostatečnou válečnou podporu

27. června 2022, ze světa

Zelenskyj podle svých oficiálních stránek v pátek odvolal z funkce velvyslance v několika zemích, včetně například ambasadora na Slovensku Jurije Mušky, velvyslance v Íránu, Libanonu, Gruzii či Portugalsku.

Podle agentury Ukrinform to bylo za neefektivní plnění svých povinností.

Zelenskyj již v březnu odvolal šéfy velvyslanectví Maroka a Gruzie s tím, že neudělali dost pro to, aby přesvědčili tyto země k nepřátelským postojům vůči Rusku. „...pokud nebudou zbraně, nebudou sankce, nebudou omezení pro ruský byznys, tak si prosím hledejte jinou práci,“ řekl tehdy Zelenskyj během jednoho z nočních videoposelství k národu. 

Okamura chce vyslovit nedůvěru vládě, ANO se nechce připojit

27. června 2022, z domova

„Je potřeba okamžitě udělat rekonstrukci vlády. STAN musí jít pryč, protože se o té kauze píše i v zahraničí. Tato vláda už zostuzuje Českou republiku, koukají na nás jako na nějakou zkorumpovanou zemi,“ prohlásil v nedělní diskusi na CNN Prima News Okamura.

Prý již interně sháněl podporu u ANO, aby se připojilo k vyslovení nedůvěry.
Hnutí ANO požaduje pouze rezignaci předsedy STAN Víta Rakušana na postu ministra vnitra.

„Hnutí STAN by nemělo nominovat už vůbec žádného ministra, je to velké selhání premiéra (Petra) Fialy, že vůbec nechá takové hnutí nominovat ministra,“ prohlásil Okamura.

Dnes na jihu Čech silné bouřky

27. června 2022, z domova

Koaliční strany již ustupují tlaku opozice a chtějí zavést daně elektrárnám. Fiala se brání

27. června 2022, z domova

To o čem opoziční strany mluví od začátku energetické krize, totiž alespoň nějak koncepčně řešit růst cen elektřiny, již začínají připouštět i některé strany z vládní koalice. Navrhují zdanit nepřiměřené zisky energetickým společnostem provozující uhelné a jaderné elektrárny.

Fiala to ale zatím stále odmítá a nadále chce hájit zisky zahraničních firem. Jediné co zatím udělal je, že vyzval energetické společnosti, aby se o své vysoké zisky se zbytkem společnosti podělily. Zajímavý koncept premiéra, který by měl vládnout naší zemi.

Přesto i tento krok není dostatečně efektivní a kritizují ho opoziční strany.

„Dlouhou nesvobodu už by mé srdce nevydrželo“ napsala Milada Horáková krátce před smrtí

27. června 2022, kultura&historie

„Nejsem bezradná a zoufalá - nehraji, je to ve mně tak klidné, poněvadž mám klid ve svém svědomí. Vyžádejte si dopis, který jsem Vám napsala, a v něm je celý můj odkaz. Je jen pro Vás, alespoň něco v životě, co patří pouze Vám a těm, které mám tolik ráda.“

„Ptáci už se probouzejí - začíná svítat. Jdu s hlavou vztyčenou - musí se umět i prohrát. To není hanba. I nepřítel nepozbyde úcty, je-li pravdivý a čestný. V boji se padá, a co je jiného život než boj. Buďte zdrávi! Jsem jen a jen Vaše.“ 

 „Neplačte - neteskněte moc - je mi to takhle lepší než pozvolna umírat. Dlouhou nesvobodu už by mé srdce nevydrželo. Takto se rozletím zase do polí a luk, strání a k rybníkům, na hory i v nížiny. Budu zase nespoutaná, a ten klid a mír.“ 

Ve dnech 24.–27. června 1950 napsala Milada Horáková v cele smrti deset dopisů, o jejichž existenci se veřejnost dozvěděla až po revoluci v roce 1989. Svůj poslední dopis, určený především rodině, napsala v den popravy ve 02.30 hodin ráno. Poprava Horákové byla vykonána oběšením na dvoře pankrácké věznice 27. června 1950 v 05.35 hodin ráno.

Vltavské kulturní okénko: Michnův palác

27. června 2022, kultura&historie

V pražské ulici Újezd, což je polovina tehdejší Karmelitské, nedaleko muzea hudby stojí jedinečná památka. Zuzana Tiefenbachová, vdova po Matyáši z Thurnu, prodala v roce 1623 svůj renesanční palác. Zájemců o koupi lukrativní nemovitosti v centru Prahy bylo několik. Jedním z nich byl i Albrecht z Valdštejna. Nemovitost nakonec ale získal Pavel Michna z Vacínova. Valdštejn, jak víme, si následně zbudoval sídlo o kus dále. Michnova přestavba paláce jej měla proměnit v jedinečné reprezentativní sídlo, které nemělo mít v Evropě obdoby. Z důvodu nedostatku financí, však z větší části zůstalo jen na papíře. Soutěž s Valdštejnem o nejvyšší finanční nabídku stála Michnu deset tisíc kop grošů míšeňských.


I však samo toto impozantní torzo, které se dochovalo, budí obdiv. Jméno architekta není známé, ale pravděpodobně se jedná o italskou práci. Z původního renesančního paláce, který byl spíše honosnou vilou, zde zůstaly zachovány ty nejhodnotnější stavební prvky.


Následná přestavba paláce na tzv. Tyršův dům se omezila zejména na interiéry a charakter tohoto jedinečného torzálního díla nenarušila. Během těchto úprav byla také na nádvoří vztyčena socha Miroslava Tyrše od Ladislava Šalouna. V roce 1939 bylo ve sklepeních zprovozněno kolumbárium slavných sokolských osobností. Urny se však poztrácely a dnes Sokolové nevědí, do které části sklepa jejich dědové ono kolumbárium vlastně umístili.


Stačilo tenkrát málo a palác mohl získat Albrecht z Valdštejna. To by dnes Malá Strana vypadala poněkud jinak.


Nejbližší MHD zastávka: Hellichova

Jan Betko

Ministrem školství by se měl stát Balaš

27. června 2022, z domova

Fiala jde za Zemanem s návrhem na obsazení místa ministra školství a tělovýchovy Vladimírem Balašem, ústavním právníkem, profesorem a poslancem za STAN. Balaš nemá s oborem téměř žádné zkušenosti. Je nyní otázkou, jak se k návrhu postaví prezident.

Dnes silné bouřky – severní, střední a jižní Čechy

28. června 2022, z domova

Rusko vyzvalo Ukrajinu ke složení zbraní

28. června 2022, z domova

Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na pravidelné tiskové konferenci prohlásil, že Rusko zastaví svojí ofenzívu, pokud se Ukrajina vzdá a vyzval Kyjev, aby nařídil svým vojákům složit zbraně. „Ukrajinská strana může všechno zastavit ještě před koncem tohoto dne. Potřebné je k tomu vydat příkaz pro nacionalistické jednotky, aby složily zbraně a splnily podmínky Ruské federace“

Podle Peskova „speciální vojenská operace jde podle plánu a dosahuje své cíle.“

Filmová cenzura – Ukrajinci jsou nedotknutelní

28. června 2022, kultura&historie

Známý režisér Guy Ritchie (Sherlock Holmes, Král Artuš: Legenda o meči, Krycí jméno U.N.C.L.E., Rozhněvaný muž) natočil špionážní thriller Operace Fortune s  Jasonem Stathamem v hlavní roli. Film měl mít již na jaře premiéru, jenže ve filmu se jako padouši objevují Ukrajinci. Filmová premiéra se tak odkládá, protože o Ukrajincích se nyní nesmí mluvit špatně.

foto trailer k filmu

 

V úterý novoluní ve znamení raka

28. června 2022, duchovní

29.6.2022 v 4:53 nastává na 7. stupni vodního kardinálního znamení Raka novoluní. Jeho zvláštností bude to, že se v čase události bude ascendent nacházet také ve znamení Raka, a navíc všichni společně v konjunkci s nepředvídatelnou Černou Lunou a kvadratuře na Jupiter v ohnivém znamení Berana. Můžeme se tak kolektivně i osobně setkat s určitou temnou emoční nocí duše. Můžeme tedy vnímat jakési citové zatmění. Řada z nás může řešit svoje emoce, pocity, cítění, vnímání. Naše vnitřní žena a vnitřní muž se mohou potkat uvnitř nás ve stejném stínovém tématu. Také mohou zesílit strachy a nejistoty ohledně zabezpečení základních lidských potřeb, jako je výživa, bydlení, citová závislost a vlastnictví. Někomu se mohou tyto vlivy projevit více tělesně, a to zejména v oblasti trávení – žaludku a díky napětí do Berana také v oblasti hlavy, jako bolest a záněty zubů, dutin, uší atd. Osudové dění se může zesilovat.

Platí tak, že nejvíce složitostí zažívají v tomto čase opět bytosti narozené ve znamení Býka, Štíra, Lva a Vodnáře, nebo ti, kteří mají svoje body kolem 15. až 25. stupně těchto znamení. Od 28.6. se nám navíc dostal do retrográdní fáze i Neptun v Rybách a bude tak do 4.12.2022 a přidá se k Plutu v Kozorohu, který je retrográdní od 29.4. do 8.10.2022 a Saturnu ve Vodnáři, který je retrográdní od 4.6.2022 do 23.10.2022. Všichni nás tak společně vracejí k dořešování kolektivních témat i vnitřních záležitostí týkajících se otázek víry, transformace, smrti a osudu. Můžeme tak vnímat zesílený tlak k ponoření se ještě více do sebe a pochopení dalších hlubších souvislostí. To vše nám může pomoci se vnitřně transformovat a dále posunout k celistvosti.

Merkur v Blížencích, který postupuje orionským pásmem od stálice Rigel ke stálici Bellatrix má dobrou vazbu na Selenu a Saturn ve Vodnáři a bude tak přát novému poznání a chápání souvislostí. Venuše je také v Blížencích a má dobré vazby na Jupiter v Beranu, a tak i přes výše popsané výzvy, můžeme cítit touhu bavit se, užívat si a cestovat, navazovat nové vztahy v lehkosti a radosti. Touhu osvobodit se z omezení a stagnace. Mars poblíž Erisu a Jupiter v Beranu zesilují ohnivé tendence zejména u mužské časti populace. Je třeba řídit svoje síly s rozvahou a moudrostí. Nepřetěžovat se, zbytečně neriskovat a nebojovat. Pozor při sportování. Máme se naučit trpělivosti a nechat věci plynout. Hodně štěstí a síly na tyto procesy.

zdroj foto: Vectorium z freepik

Jitka Valentová

Podle ukrajinské propagandy dopadla ruská střela na obchodní centrum

28. června 2022, ze světa

Ukrajinská propaganda zveřejnila informaci o tom, že obchodní centrum v Kremenčuku zasáhla ruská munice. Zatím je udáváno 18 obětí na životech.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v úterý prohlásil, že ruské letectvo „podniklo úder vysoce přesnými zbraněmi na hangáry se zbraněmi a municí poskytnutými Spojenými státy a evropskými zeměmi“ v oblasti podniku na výrobu silničních strojů v Kremenčuku. „Detonace uskladněné munice pro západní zbraně vyvolala požár v nefunkčním obchodním centru nacházejícím se poblíž podniku,“ cituje Konašenkova TASS. Kyjev zatím na vyjádření Moskvy nereagoval.

Vzhledem k celému ukrajinsko-ruskému konfliktu je tento incident, pokud se vůbec stal, protože informace nemůžeme nezávisle ověřit, smutný, ale taková je válka. Válka, kterou krmí svými zbraněmi Fiala a jemu podobní.

aktualizace: podle fotografií místa bylo na parkovišti před nákupním centrem, ve kterém mělo být 1000 lidí jen několik zaparkovaných automobilů a v otvorech po výbuchu nejsou žádné známky zboží. Obchodní středisko bylo tedy v době výbuchu zřejmě mimo provoz. V bezprostřední blízkosti jsou haly, které pravděpodobně sloužily buď jako dílny pro opravu vojenské techniky nebo sklady munice. Ukrajinská armáda tedy měla vojenská zařízení uprostřed města. Podle fotografií jsou zásahy velmi dobře zacílené a poškodily jen vojenskou techniku. Potvrzují se tak informace, které poskytlo ruské ministerstvo obrany. Naopak ukrajinské informace jsou potvrzeny jako lživá propaganda.

Evropa se vrací k uhlí

28. června 2022, ze světa

Přestože Leyenová prohlásila „Musíme se ujistit, že využijeme tuto krizi k tomu, abychom šli kupředu a neustoupili zpět k fosilním palivům,“ čtyři země Evropské unie se rozhodly pro opětovné otevření uhelných elektráren.

Němci otevírají některé již uzavřené uhelné elektrárny, Rakušané upraví stávající elektrárnu ke spalování uhlí a Nizozemci zrušili limity pro uhelné elektrárny, které mohly dosud pracovat jen na 35 procent své kapacity.

Ale i uhlí mnoho evropských zemí dováželo z Ruska. Nově tak budou dovážet uhlí z USA, Austrálie, Kolumbie a Jihoafrické republiky.

Jan Rovenský z Greenpeace navrhuje kde ušetřit plyn: „Česko zůstává třetím největším vývozcem elektřiny v Evropě. Vyvážíme dvakrát víc elektřiny, než vyrábíme z plynu. Kdybychom s vývozem skončili, mohli bychom vypnout plynové Počerady.“

Český vývoz elektřiny je tak jedním z největších problémů pro českou ekonomiku, Fialův kabinet s tím zatím stále odmítá cokoliv řešit.

Nikolay Kovalenko

Ukrajina chce cenzurovat karlovarský filmový festival

28. června 2022, kultura&historie

Ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis protestuje proti zařazení ruského filmu „Kapitán Volkonogov uprchl“ do programu filmového festivalu v Karlových Varech. Uvedl to v otevřeném dopisu, který zaslal prezidentovi festivalu Jiřímu Bartoškovi.

Z obsahu filmu Kapitán Volkonogov uprchl:

Leningrad, 1938. Stalinistická mašinerie jede na plné obrátky, vyhledává domnělé nepřátele státu a popravuje nevinné. Jedním z exekutorů je i respektovaný kapitán Volkonogov, muž, který si ale jednoho dne uvědomí ohavnost systému, jehož součástí se stal. V náhlém popudu se rozhodne vyhledat pozůstalé obětí a prosit o odpuštění i za cenu toho, že bude brzy umlčen. Mohou se i kati dostat do nebe? Svižný thriller, ozvláštněný prvky hororu, hledá záchvěvy lidského svědomí pod pokličkou ideologie, která dělá z lidí mrtvoly ještě dřív, než skutečně zemřou. Snímek z benátské soutěže umocňuje přesvědčivý výkon Jurije Borisova, mrazivý humor i příklon k tradici ruského absurdního umění. (MFF Karlovy Vary)

 

aktualizace – vedení festivalu ukrajinský cenzurní zásah odmítlo: „...musíme odmítnout interpretaci, že promítání tohoto filmu, jehož vznik v minulosti podpořilo Ministerstvo kultury Ruské federace, odvádí pozornost mezinárodního společenství od válečných zločinů páchaných na Ukrajině. Naopak jsme přesvědčeni, že uvedením toho filmu můžeme vzbudit veřejnou diskuzi, která upozorní na přesah hlavního tématu filmu do aktuálního dění.

Za MFF Karlovy Vary:

Jiří Bartoška, prezident festivalu

Kryštof Mucha, výkonný ředitel

Karel Och, umělecký ředitel“

Západu docházejí zbraně pro Ukrajinu

28. června 2022, ze světa

„Disponibilní zásoby moderní i starší techniky i munice byly ve státech ochotných podporovat Ukrajinu do značné míry vyčerpány, s dlouhodobým konfliktem obdobného typu a intenzity se rovněž v předchozích dekádách příliš nepočítalo a výrobní kapacity nejsou schopné okamžitě reagovat na extrémní zvýšení poptávky.“ uvedl pro iRozhlas Richard Stojar z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany.

Část hlavní tratě mezi Plzní a Českými Budějovicemi je podemletá

28. června 2022, z domova

Po bouřce je neprůjezdná železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi, úsek na hlavní trati z Plzně do Českých Budějovic. Trať je podemletá, na trakční vedení spadly stromy. Omezení kvůli tomu potrvá několik dnů. Cestující mohou využít náhradní autobusovou dopravu.

Írán sa připojil k BRICS

29. června 2022, ze světa

Podle news-front.info Írán a Argentina požádali o vstup do BRICS – právě ve chvíli, když se na bavorském zámku Elmau sešel summit G7, který je nyní vnímán jako protiruská aliance.

Tato skupina významných světových ekonomik (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) je volným uskupením zemí, které mají celosvětově velký růstový ekonomický potenciál, podle odhadů by se měla tato skupina během následujících 20 let stát dominantní skupinou ve světovém hospodářství a předběhnout tak skupinu G7 (Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Spojené království, Spojené státy americké). Nyní ji možná posílí další dvě země.

Ukrajinsko-ruským konfliktem se celkově utužují vztahy mezi zeměmi BRICS a to může vést k ještě výraznějšímu hospodářskému růstu jejich členských států. Země skupiny G7, se kterými je velmi úzce provázána EU naopak zaváděním nesmyslných sankcí svůj celosvětový vliv oslabují.

foto titul: Alan Santos/PR – CC BY 2.0

Palivo pro Temelín z USA a Francie

29. června 2022, z domova

Smlouvu na jaderné palivo pro Temelín a Dukovany uzavřel ČEZ s americkou společností Westinghouse a francouzskou firmou Framatome. Dodávky začnou od roku 2024. Obsahem smlouvy jsou dodávky za miliardy korun.

 

 

V Doněcku by Zelenského soudili jako válečného zločince

29. června 2022, ze světa

Jelena Šiškina v rozhovoru pro ruskou státní tiskovou agenturu Tass uvedla, že Doněcká a Luhanská republika vznese obvinění proti zákonodárcům, kteří vedli Ukrajinu od roku 2014. Mezi ně patří Zelenskyj, bývalý úřadující prezident Oleksandr Turčynov a bývalý prezident Petro Porošenko.

„Pachatelé vojenských zločinů nejsou jen ti, kteří drží zbraně v rukou a mačkají spoušť. Jsou to také generálové, kteří vydávají rozkazy, a také prezidenti,“ řekla Šiškina, která předsedá výboru parlamentu DLR pro trestní a správní legislativu.

Obvinila všechny tři z toho, že se podepsali „pod rozkaz poslat neonacisty na Donbas, aby zde zabíjeli civilisty“. Pokud by Rusko Volodymira Zelenského zajalo, byl by souzen jako válečný zločinec.

(zdroj newsweek)

Ombudsman Křeček odvolal svou zástupkyni

29. června 2022, z domova

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček odebral své zástupkyni Monice Šimůnkové všechny agendy. Šimůnková se chce bránit, podle ní jsou Křečkovy názory často na hraně rasismu a xenofobie.

Její vyjádření jsou vůči Křečkovi značně nepřátelská a spory mezi ní a Křečkem trvali dlouhou dobu. „No, budu-li upřímná, tak ta spolupráce je velmi komplikovaná, a to po celou dobu dvou a čtvrt roku, co tady jsem. Máme různé názory na mnoho věcí. Velmi rozdílné názory, a to je problém,“ uvedla Šimůnková v březnu pro Český rozhlas.

Když je někdo ve funkci zástupce, tak pokud opakovaně nerespektuje toho, koho zastupuje, nemůže se divit, že bude dříve či později odvolán z funkcí.

Šimůnková se nyní zřejmě bude snažit Křečka co nejvíce očernit, což ocení prorežimní skupina politiků, kterým je Křeček trnem v oku.

„Podle zkušeností mých kolegů i mých osobních provází práci paní zástupkyně v Kanceláři veřejného ochránce práv zřejmě podobné lidské i manažerské komplikace, o jakých se v minulosti mluvilo už v souvislosti s jejím předchozím působením na Úřadě vlády,“ uvedl ombudsman.

Pekarová zve na Organizovaný zločin hnutí STAN

29. června 2022, z domova

Markéta Pekarová Adamová svolala mimořádnou schůzi sněmovny s názvem Organizovaný zločin hnutí STAN.

 

 

 

S Hlubučkem úzce propojena i strana Top 09

29. června 2022, z domova

Reportérovi Jankovi Kroupovi se svěřil jeden z obviněných v kauze Hlubček, Pavel Dovhomilja. Tvdí, že s Hlubučkem spolupracoval i volební manažer TOP 09 Jiří Fremr, zmiňuje i europoslance a někdejšího předsedu klubu pražských zastupitelů TOP 09 Jiřího Pospíšila.

Dánsko: očkování dětí nebylo přínosné

29. června 2022, zdraví

Ředitel dánské Národní rady pro zdraví Søren Brostrøm prohlásil, že s dnešními znalostmi jsme toho, že jsme loni nechali děti očkovat proti koronaviru, moc nezískali.

Když Søren Brostrøm ve středu večer moderoval 'Go' večer Live' na TV 2, byl dotázán, zda byla chyba očkovat děti:

„S tím, co dnes víme: ano.“ Podle tehdejších informací se však domníval, že by to prospěšné být mohlo.

Jak sama Národní rada pro zdraví vyjádřila, existuje mnoho nejasností, zda to bylo správné rozhodnutí. Je také přesvědčena, že rada měla upravit sílu své kampaně. Vyzývá správní radu, aby znovu zvážila, zda byl skutečně důvod „vyvinout takový tlak na rodiče“, aby nechali děti očkovat.

Dánsko bude 4. dávku doporučovat pouze lidem, kterým je víc než padesát let.

foto Brostrøm twitter

Vystrčil vyhlásil termín prezidentských voleb

29. června 2022, z domova

Předseda Senátu Vystrčil určil termín prezidentských voleb pro první kolo na 13. a 14. ledna.

Václav Dolejší na podkastu Seznamu uvedl: „Sám Vystrčil řekl, že vyhlašuje termín voleb již nyní právě kvůli kandidátům, kteří už s kampaní začali. Nikoho nejmenoval, ale je jasné, že je to strategie proti Babišovi.“ Snaží se tak omezit čerpání prostředků pro kandidáty, kteří již začali kampaň. Na náklady na volební kampaň je totiž limit 40 milionů, které se počítají právě od vyhlášení termínu voleb. Tento termín mohl totiž Vystrčil ohlásit až v srpnu.

Podaří se Fialovi během předsedání EU prolomit Benešovy dekrety?

29. června 2022, názory&komentáře

Počátkem 90. let udělala Česká republika dohodu s Německem, že oni nebudou mít nároky na sudetský majetek výměnou za to, že my nebudeme chtít reparace za druhou světovou válku aneb podívejme se, co se nám ve skutečnosti odehrává.

V pátek 1. července 2022 se Česká republika ujme předsednictví v Radě EU, a to na státním zámku v Litomyšli za účasti členů vlády i zástupců EU. Na tyhle okamžiky byl Petr Fiala připravován už od revoluce, kdy si ho jako ambiciózního mladíčka vyhlédli němečtí “krajané” a vytvořili z něj předáka svých zájmů. Krůček po krůčku hájícího zájmy svých německých podporovatelů.

Co nás tedy čeká v půlročním předsedničení? Bylo by naivní si myslet, že diplomaticky vyjednáme vlastní výhody. Očekává se, že další předsednická vláda ČR bude pokračovat v započatých agendách (Green Deal, digitální prostor, migrace i covid) a spíše upozadí své “sobecké” národní priority ve prospěch celku - EU.

Nedávno mi moje tchýně svěřila, že se bojí, že se ta Evropská unie, do které jsme vstoupili, bude jednou jmenovat Německo nebo ŘÍŠE, PANEVROPA či PANGERMANIE. I když to tak zatím není, hlavní slovo v rámci EU Německo rozhodně má a také má velký zájem o svého malého východního souseda, kterého se neštítí po desetiletí vykořisťovat a který si toho nechá vrchovatě líbit. Můžeme udělat jen stručný výčet toho, jak nás od revoluce za tiché i velmi hlasité podpory “našich” zákonodárců drancují a ekonomicky kolonizují:

– Jsme levná pracovní síla pro německé koncerny a montovny.

– Dáváme absolutní daňové úlevy a pobídky pro zahraniční firmy.

– Stali jsme se odbytištěm druhořadých potravin a výrobků (horší kvalita pro ČR než pro Německo + ostatní).

– Dovolíme vyvádění dividend z ČR na západ, jejichž výši odhaduje ekonom Kříž na ztrátu pro ČR až 300 miliard Kč/rok.

– Přicházíme jako stát o zisk vnitrofiremním účetnictvím mimo ČR například při subdodávkách předražených součástek z Německa i EU.

– Necháváme se energeticky vykořisťovat - plynové zásobníky pro ČR na našem území vlastní německá RWE a elektřinu, kterou vyrobíme sami doma, nakupujeme pro sebe násobně dráž přes Lipskou burzu a profitují z toho Němci.

A mohla bych pokračovat dál. Tohle vše nelze přičíst jen současnému kabinetu Petra Fialy, ten je ale tím, který má dovést zemi k celkovému vyplenění a vyrabování, aby šlo ještě poslední majetky levně skoupit nebo prostě odevzdat na západ. Nevšimli jste si, že z úst premiéra slyšíme zastání pro zájmy německé více než pro ty české? Argumentace pro obchodování na Lipské burze je toho důkazem. V projevu k národu premiér sdělil, že lidé zchudnou inflací, drahotou a těžkými časy a stát se chystá převzít chybějící podíly ve strategických firmách s energiemi (elektřina, plyn). Bude se tedy znárodňovat nebo to jen necháme “padnout”, aby to následně pohltil sousední hegemon? Proč nereaguje opozice? Protože existuje jen formálně. Andrej Babiš má v Německu silné podnikatelské zájmy a většina výše uvedených bodů je i jeho práce… Proto nevysloví nedůvěru současné vládě a přimhouří oko, i když se u nás vládne proněmecky.

Když se vrátím k Německu, tak je potřeba si připomínat, co všechno jsme si od svého souseda nechali historicky líbit. Ubývá pamětníků války. Svá svědectví nesou už jen jednotlivci, proto je právě teď velmi snadné se pokusit, definitivně přepsat dějiny a zcela převrátit fakta o obětech a agresorech. TO NESMÍME DOPUSTIT.

Uvědomme si, že nezaznívá ani faktický argument, že Německo doposud nezaplatilo reparace za škody, které způsobilo Československu ve druhé světové válce. Ministerstvo zahraničních věcí ČR na svých stránkách uvádí, že nároky na reparace existují ve výši 306 miliard Kčs, vyjádřeno v dobové měně, přičemž Československu bylo ze strany Německa vyplaceno pouhých 230,1 milionuKčs. Otázku reparací otevřelo v roce 2019 hnutí SPD s tlakem na vládu, aby je požadovala po Německu, ale Babišův kabinet to skrze premiéra odmítl. Podle odhadů hnutí SPD (na základě porovnání průměrných mezd tehdy a dnes) nám Německo dluží 10 až 15 tisíc miliardkorun. Ozývají se hlasy, že bychom měli považovat reparace za splacené a už nic nepožadovat, a to kvůli tomu, že jsme odsunuli Němce z pohraničí a jejich majetek propadl státu a že mnohdy k nim bylo obyvatelstvo hrubé. Lze se divit, po tom, co museli prožít? Určitě se děly příkoří i na Němcích, ale jde to takto snadno bagatelizovat? Musíme být stále ti, kteří jediní budou obětmi? Skupina sudetských Němců se nikdy nevzdala nároků za své území a majetek zabavený Benešovými dekrety pro všechny hlásící se k nacismu a opakovaně se snaží dekrety prezidenta Beneše napadat, zpochybňovat a vrátit majetek rodinám kolaborantů.Pomoc při zpochybňování dekretů je silné pojítko 3koalice a jedou v tom SPOLU. Lidovci nezastírají, že chtějí dekrety zrušit. Například přes aktivity Daniela Hermana, který jako ministr kultury oficiálně navštěvoval a podporoval jejich sjezdy. V roce 2021 dokonce dostal cenu za zásluhy v jejich prospěch a nyní je honorárním konzulem Lichnštejnského knížectví a pomáhá této šlechtě k navrácení stamiliónových majetků v rámci zrušení Benešových dekretů, že by NÁHODA? Určitě ne. Zájmy dalších šlechtických rodin brání i Karel Schwarzenberg a jeho TOP 09. V ODS si Bernd Posselt rovnou vychoval proříšského protektora. To se, pak dělá kariéra jedna báseň a z premianta je během pár dekád premiér!

Málokdo ví, že pod dekrety spadal i majetek, který si v tichosti vrátil i Václav Havel, málem se podařilo prolomit dekrety i rodu Walderode. Možná si říkáte, že i kdyby byly Benešovy dekrety vztahující se k majetkům sudetských Němců zrušeny, přece se zrušením zákona nevrací původní právní stav. To samozřejmě dává smysl, pokud zákony nevytváří a nemá sněmovní většinu ten, kdo pracuje pro cizí zájmy. Vrátit majetky nebo si jejich hodnotu nechat vyplatit od státu, to by byla poslední rána pro tuto republiku. To je to, co jim (SPOLU resp. vládní koalici) nesmíme nechat udělat. Nejde jen o formální zadostiučinění, které by bylo symbolickým aktem. Jde zde o reálné získání mnohonásobně zhodnoceného majetku českých občanů zpět bez jakékoli sebereflexe potomků těch, kteří souhlasili a mnohdy se podíleli na tyranii českého a moravského obyvatelstva za 2. světové války. Sudetoněmecká partaj neboli landsmanšaft, naši přátelé a krajané, jak se sami nazývají, by dávno nemuseli tento spolek udržovat v chodu. Nemuseli by podnikat na našem i svém území dlouhodobé a finančně i časově náročné aktivity. Neinvestovali by do Petrů Fialů, Danielů Hermanů a jiných. Proč to dělají? Mají jediný cíl. Loupeživý a podlý. Sudeťáci si myslí, že tu mají rezervní zlatou žílu, majetek, který jsme jim svou pílí, prací a šikovností zhodnotili. V době obrovské celosvětové energetické, finanční a surovinové krize dochází peníze i Německu, z čehož se dá předpokládat, že se bude zvyšovat tlak na vydání majetku v jejich původní držbě. Nejsnadnější je tlačit na zemi, kde má obrovské pravomoci jejich poskok, a která se nejméně ze všech ubrání nátlaku. Před snahou ze strany Německa zrušit dekrety varoval už těsně po válce sám prezident Beneš. Hlídejme tedy bedlivě kroky vlády, protože to největší kolaboranství, které se pokusí provést, nebude nasvíceno světly televizních kamer a ani se o něm nedočteme v novinách. Bude zastíněno jinými tématy, válkou, inflací, pandemií, aby mohlo zaměstnat vaši pozornost a zrealizovat se v tichosti a v skrytu nebo 

ŘEKNĚME KONEČNĚ ….. NE, …… UŽ TO STAČILO. 

NENECHME DOKONČIT DÍLO ZKÁZY TOUTO ZRÁDNOU VLÁDOU

 

K obsahu textu se připojují Hnutí cesta a Spojenectví Říp

Vlasta Lučinová

V pátek opět bouřky

30. června 2022, z domova

Včera – kroupy jako vejce. Krupobití v Moravském Berouně způsobilo škody za desítky milionů korun.

NATO posílí vojenskou sílu na hranicích s Ruskem, Fiala chce více peněz pro armádu

30. června 2022, ze světa

Na sumitu NATO v Madridu, který probíhá 29. a 30. června, NATO jednostraně označilo Rusko za přímou hrozbu pro celý blok. Fiala chce z již tak napjatého státního rozpočtu přidat více peněz na zbrojení, konkrétně 2% ze státního rozpočtu.

Členské státy se dohodly, že posílí dodatečné jednotky rychlého nasazení na východním křídle Aliance. „Posílíme naši předsunutou obranu. Naše bojové skupiny ve východní části Aliance povýšíme na úroveň brigád. Transformujeme Síly rychlé reakce NATO a navýšíme počty vojáků v nich na více než 300 tisíc,“ uvedl generální tajemník Stoltenberg. To znamená, že ČR vyšle nově na hranici s Ruskem 4500 našich vojáků. V současnosti v armádě slouží 27 tisíc vojáků.

Členské státy také na středečním jednání odsouhlasily oficiální pozvánku Švédska a Finska do NATO. Švédsko a Finsko v úterý podepíšou přístupové protokoly s NATO, řekl Stoltenberg.

NATO se tak ještě více snaží vytvářet napětí s Ruskem.

Na bouřkovém radaru byl zachycen podezřelý útvar

30. června 2022, z domova

(aeronet:) „Náš čtenář sledoval před půlnocí meteoradar aplikace Windy.com a v čase okolo 23:14 spatřil na obrazovce počítače něco naprosto neuvěřitelného. Po dobu několika sekund se nad územím Vysočiny objevil ostře ohraničený obdélníkový útvar.

Podle kolegů ze serveru Infowars se jedná o tzv. “band razer” ve smyslu žiletkového pruhu, který vzniká v důsledku vysokého obsahu nakumulovaných částic hliníku v atmosféře, které před sebou tlačí a valí bouřkový mrak, který se mění ve válec, který potom na radaru připomíná pruh. Tento jev byl poprvé zaznamenán v USA v polovině 90. let v Los Angeles, když se začala používat do paliv letadel hliníková aditiva. Vedlejším jevem tohoto útvaru je typická stopa (tzv. trail), který žiletka za sebou zanechává.

Na fotce meteoradaru našeho čtenáře tu stopu vidíte naprosto zřetelně a jasně. Tento koncentrovaný válec v podobě pruhu je podle kolegů z Infowars předstupněm možného vzniku tornáda. Jeden z konců válce se totiž v důsledku poklesu tlaku může podle jejich názoru spustit k zemi a vytvořit trychtýř. Tento pás nad Vysočinou je ale podle kolegů z Infowars “extrémně obrovský” a ještě nic takového v životě neviděli.“

Vznik takového pravidelného bouřkového útvaru podporuje tvrzení, že počasí může být uměle záměrně ovlivňováno.

foto aeronet

Mezi očkovanými se kovid šíří víc

30. června 2022, z domova

Očkovaných vs. neočkovaných je 2:1 (65%), tedy podle grafu (kde je vidět mnohem větší podíl očkovaných než 2:1) je šíření nákazy mezi očkovanými výrazně větší.

zdroj dat opendatalab.cz

 

 

 

Na českém velvyslanectví ve Washingtonu visí Ukrajinská vlajka

30. června 2022, ze světa

Na českém velvyslanectví ve Washingtonu visí Ukrajinská vlajka.

fotka: Twitter of the Czech Embassy in Washington, DC

 

 

Začíná karlovarský filmový festival

30. června 2022, kultura&historie

Festival začne zahajovacím koncertem  SymfoMIG (Unikátní koncertní projekt kapely Mig 21 a Orchestru a Sboru Národního divadla a pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka.)

Festivalu se zůčastní hosté Geoffrey Rush (převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii),  Benicio Del Toro a Bolek Polívka (převezmou Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary).

Jako host se bude festivalu účastnit i Liev Schreiber

Filmem zahajujícím 56. MFF Karlovy Vary budou Superhrdinové

Romantický film režiséra Paola Genovese Superhrdinové vás nechá na chvíli žít vztahový kolotoč radostí a strachů dvojice, kterou dala dohromady náhoda. Nebo osud? Kreslířka komiksů Anna a teoretický fyzik Marco tvoří pár sympatických superhrdinů, tak jako mnoho jiných lidí, kteří se rozhodli žít ve dvou. Řešit společné problémy totiž někdy vyžaduje až nadlidskou sílu. Každý vztah má svoje krize a svoje idylické chvíle – od náhodného setkání v dešti po vážné hovory po deseti letech. Vyprávění skládá historii vztahu ze dvou dějových linek: vztah na začátku versus deset let vzdálená současnost. Přesné pointování epizod soustavně ostřeluje srdeční krajinu i šedou kůru mozkovou diváků a divaček.

Superhrdinové / Superheroes / Supereroi
režie / director: Paolo Genovese, Itálie / Italy, 2021, 121 min.

Film Tři tisíce let touhy 56. MFF Karlovy Vary uzavře

Profesorka naratologie Alithea Binnie (Tilda Swinton) přijíždí do Istanbulu přednášet na konferenci. Její postoje racionální vědkyně začnou ale postupně brát za své, když v hotelovém pokoji ze starobylé lahvičky zakoupené na bazaru vypustí Džina (Idris Elba), který jí, jak už to v orientálních pohádkách bývá, nabídne splnit tři přání… Po adrenalinové postapokalyptické jízdě Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) přiveze na letošní karlovarský festival režisér George Miller výstřední fantasy snímek s hvězdnou ústřední dvojící. Tři tisíce let touhy divákovi přináší věčný příběh o lásce, naplněný podobně jako pohádky Tisíce a jedné noci, radostí z vyprávění.

Tři tisíce let touhy / Three Thousand Years of Longingrežie / director: George Miller, USA, 2022, 108 min. 

Drábová proti jadernému výbuchu doporučuje respirátory

1. července 2022, z domova

Jaderná fyzička Drábová v pořadu Jana Krause prohlásila, že při jaderné katastrofě by „masky FFP2 v řadě případů docela pomohly.“

Tedy o ochranu máme postaráno.

foto internet showjanakrause.cz

 

 

Biden chce protlačit uzákonění práva na potrat v USA

1. července 2022, ze světa

Po tom co zákon o ochraně potratů neprošel americkým senátem ho chce Biden protlačit jiným způsobem. Podpořil kvůli tomu i úpravu pravidel v Senátu. Tento zákon je v Americe velmi kontroverzní, proti němu se ostře vymezují Republikáni.

foto Kevin McCoy, CC BY-SA 2.0

 

 

Vláda konečně řeší daň z neočekávaného zisku

1. července 2022, z domova

Vláda pod tlakem opozice i občanů začíná připouštět, že extrémní zisky energtických firem, vyvolané současnou energetickou krizí nejsou vzhledem k „Fialovo drahotě“ udržitelné a uvažují o tom, což je běžné v zahraničí, tedy zdanění nepřiměřených zisků.

Kromě energetiky by se mimořádná daň mohla týkat i bank a řady dalších sektorů, připustil ministr financí Zbyněk Stanjura. Již i Fiala se přestává bránit, přestože až do nedávna hájil zájmy nadnárodních firem v ČEZu.

Sýrie uznala Doněckou a Luhanskou lidovou republiku

1. července 2022, ze světa

Sýrie oficiálně uznala nezávislost a svrchovanost dvou proruských útvarů na východě Ukrajiny, tedy Doněcké a Luhanské lidové republiky. Je to další stát po rusku, který tyto nově vzniklé nezávislé státy uznal.

Válek otočil: neexistuje žádný medicínský důvod, aby byly povinné respirátory a povinné plošné testování

1. července 2022, z domova

Ministr Válek v rozhovoru pro Radiožurnál prohlásil, že „Neexistuje žádný medicínský důvod, aby byly povinné respirátory a povinné plošné testování.“

Na dotaz redaktora „Znamená to, že v tuto chvíli neuvažujete ani o tom, že byste začali znovu proplácet jeden PCR test, aby si člověk ověřil, jestli je takříkajíc čistý, bez nákazy?“

Válek odpověděl: „Není k tomu absolutně žádný důvod.“

dále také řekl, že „Restrikce v tomto směru nemají smysl. Já nic podobného nechci plánovat ani na podzim“.

Je to zásadní obrat ve Válkově postoji. Otevřeně tím přiznává předchozí špatný postoj ke koronavirové situaci. Avšak již jsme si zvykli na to, že Válek mění své postoje často podle potřeby, tedy předpokládat, že Válek začne jednat rozumě je zatím velmi předčasné.

Provládní politici se snaží odstranit ombudsmana Křečka

1. července 2022, z domova

Provládním politikům vadí, že se ombudsman Stanislav Křeček nechce podvolit liberální ideologii a snaží se najít způsob, jak ho o post ombudsmana připravit.

„Velmi lituji některých nedorozumění, ale naprostá nezávislost ombudsmana musí být zachována i proti mínění některých členů vládní koalice,“ komentoval situaci Křeček.

Ombudsman je za současné situace neodvolatelný a to se vládní koalice zřejmě bude snažit změnit.

 

Polské vládní strany chtějí federaci s Ukrajinou

1. července 2022, ze světa

Polské vládní strany a Ukrajina, státy, mezi kterými dříve panovalo velké napětí (například kvůli etnickým čistkám ukrajinských nacionalistů, viz např. film Volyň) uvažují o vzniku Polsko-Ukrajinské federace. Vznikl by tak státní útvar čítající 80 milionů obyvatel.

Pokud by se tento plán realizoval, byl by to další krok k tomu zvýšit mezinárodní napětí ve vztahu s Ruskem, což je zřejmě pravý účel. Rusko odmítá zapojení Ukrajiny do NATO. Vznikem federace s Polskem by se ukrajinská část k NATO výrazně přiblížila. To by mohlo dále exkalovat konflikt mezi NATO a Ruskem, tedy i zvýšit nebezpečí pro ČR.

Česká republika začla předsedat EU

1. července 2022, z domova

Balaš novým ministrem školství

1. července 2022, z domova

Ve středu Zeman jmenoval do funkce ministra školství člena hnutí STAN Vladimíra Balaše. Ten byl dnes uveden do své funkce.

Slavnostní zahájení 56. festivalu v Karlových varech

1. července 2022, kultura&historie

foto Film Servis Festival Karlovy Vary

 

 

 

 



Novější (4. července 2022)Starší (20. června 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved