<– 11. července 2022 – 17. července 2022 –>

TÝDENÍK

číslo 10/2022

Vltavské kulturní okénko: Pieta

11. července 2022, kultura&historie

Barokní sousoší Piety, které patří mezi perly českého sochařství, vytvořil pro Karlův most Jan Brokoff v roce 1696. Díky lobismu sudetoněmeckých katolických kruhů se však na jeho místo v roce 1859 instalovalo nové - klasicistní sousoší Pieta od loajálního sochaře Emanuela Maxe. Brokoffova původní Pieta byla přesunuta do areálu nemocnice  Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, kde byla mimo dosah očí Habsburkům loajálních občanů jedoucích na vlně tehdejší normalizace.

Jan Brokoff byl luterán, který byl z prostých existenčních důvodů donucen ke konvertování ke katolické církvi. Emanuel Max byl oproti tomu příkladný katolík ze Sudet, který roku 1858 obdržel Řád Františka Josefa V. Třídy (rytířský). Bylo tedy více než korektní, aby se  z Karlova mostu co nejdříve odstranila socha (byť bývalého) luterána, kterou měla nahradit socha koho jiného, než příkladného katolíka německého původu. V období po potlačení českého národního obrození se jednalo o běžnou praxi. Dnešní odstraňování soch a přejmenovávání názvů ulic není tedy zdaleka ničím novým.

Nejbližší MHD zastávka: Nemocnice pod Petřínem

Jan Betko

Stávky a demonstrace v Nizozemí stále pokračují

11. července 2022, ze světa

Nizozemská vláda jmenovala zkušeného politického vyjednavače, aby působil jako prostředník. Aktivisté z řad farmářů toto gesto okamžitě odmítli.

„Vláda nenabízí žádný prostor pro zahájení skutečného rozhovoru,“ uvedla zemědělská skupina LTO. „Za těchto podmínek je jednání s prostředníkem zbytečné,“ dodala.

Je tak nadějné, že zemědělci prosadí změnu ve snaze vlády vybít 1/3 dobytka z důvodu vypouštění plynů ze zažívacího ústrojí.

 

Litva rozšiřujeblokádu kaliningradské enklávy

11. července 2022, ze světa

Litva rozšířila omezení na převoz zboží přes své území do ruské kaliningradské enklávy na alkohol, cement nebo dřevo. Rusko musí své území zásobovat cestou přes moře.

 

 

 

Jošt je opět moravský

11. července 2022, z domova

Poté, co byla z plošiny opět na brněnskou sochu Jošta Lucemburského nainstalována ukrajinská vlajka, ji jeden odvážný brněnský občan opět odstranil a vyvěsil moravský znak.

„Jednalo se o plánovaný akt (...) se souhlasem radních města Brna, kterému socha patří,“ prohlásil Petr Štika, tajemník městské části Brno-střed, o instalaci ukrajinské vlajky. Kdo však tento akt naplánoval Štika nezmínil.

Na místo přijeli policejní těžkooděnci a brněnský občan byl zadržel. Již je propuštěn a nebyl z ničeho obviněn.

aktualizace 12. 6. – Brno přestane po opakovaných akcích odporu na sochu Jošta vyvěšovat ukrajinskou vlajku. „V tuto chvíli se opětovně vlajka vyvěšovat nebude,“ potvrdil Právu mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

„V současné době o dalším vyvěšení ukrajinské vlajky na sochu Jošta neuvažujeme. Příští týden ale o tom bude ještě jednat vedení města,“ informoval v pondělí Deník Rovnost mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

 

foto facebook

 

Česko chce nadále ruský plyn kupovat za vyšší ceny z Německa. To bude přitom od ruského plynu díky sankcím odříznuto

11. července 2022, z domova

Díky embargu nemá Rusko k dispozici náhradní díly pro opravu Nord Stream 1, proto bude muset dodávku plynu do Německa pozastavit. Do České republiky přitom vede z Ruska plynovod, ale Fiala stále odmítá ruský plyn z Ruska za mnohem nižší ceny kupovat, a stále trvá na koupi ruského plynu z Německa za mnohem vyšší ceny.

Tato absurdní situce má pro Českou republiku likvidační efekt.

Ministr průmyslu Jozef Síkela prohlásil: „Abychom udrželi průmysl v chodu, což potřebujeme, zejména jeho klíčové části, tak samozřejmě bychom museli vyzvat i obyvatelstvo, aby se do určité míry uskromnilo.“  A dále zmínil, že bychom „museli spotřebu plynu dramaticky regulovat.“

Světlo na konci fialového tunelu

11. července 2022, názory&komentáře

Po každé noci přijde svítání, po každém období temna přijde zas zářivý den. A přestože se zdá, že fialového tunelu konec není vidět, nezadržitelně se blíží.

Celá destruktivní hra ničitelů se totiž odkrývá ve své nahotě a ne zdaleka každý té svůdné temné hře naslouchá. Některé kroky po dlouhých letech velmi pečlivé a jemné práce jsou nyní dělány tak ve spěchu, překotně, že je vidět, že jim teče do bot, a že hrají o čas. Ale o to víc koušou a snaží se nadělat co největší škodu, protože ví, že jejich čas se může velmi brzy naplnit. Proto se snaží spálit naší zem na popel ještě dřív, než budou dny jejich řádění sečteny. Protože věří, že čím větší chaos vytvoří, tím snáze mohou převzít moc jejich následovníci vystoupivší jakoby z ničeho nic z popela a nabídnou spásné řešení.

Ale právě tím nám jasně ukazují, které mosty se chystají vyhodit do povětří, které vody chtějí otrávit, které pokrmy chtějí spálit. A tím nám nezamýšleně ukazují cestu, ze které, když z ní nesejdeme, na konec fialového tunelu dojdeme.

soběstačnost – musíme neochvějně trvat na tom, aby se každý člověk mohl o sebe postarat sám. Tedy mít možnost vlastního bydlení a vlastního zdroje potravin, tepla, léčiv, vlastního dopravního prostředku.

peníze – musíme si zachovat vlastní nezávislou měnu a fyzické peníze, nikoliv internetové kredity na mobilech, které nám budou moci kdykoliv vypnout.

spojení – destruktivní vládnoucí skupina zastupuje pouhou třetinu obyvatel, která šla k volbám. A již i velká část z původních příznivců odpadla. A tato vládnoucí skupina vynakládá obrovské úsilí na to, aby se odpor nebyl schopen spojit, protože to je její jediná hrozba. A na toto „nespojení se“ má k dispozici velké finanční prostředky i množství lidí, kteří jsou již dávno infiltrovaní v opozičních vodách. Ale stačí jediné – nenaslouchat jim a nadále se snažit o spojování všech, kteří si přejí zachování naší země.

nedotknutelnost zdraví – po dvou letech nejsou schopni doložit jakékoliv důkazy o tom, že opatření, včetně tzv. očkování, měly i jen malý pozitivní efekt. Naopak důkazy o efektech negativních se vrší jeden na druhý. Tedy ustoupit jakémukoliv omezení a diktátu farmaceutů nad rámec dobrovolných doporučení nemůžeme dopustit.

svoboda projevu – jejich nástrojem je lež a potírání jakýchkoliv informací, které jejich lžipropagandu narušují. Tedy nesmíme se sklonit jejich lžicenzůře. Černé říkají bílá a bílá černé. Avšak jejich lži začínají být tak průhledné, že jim čím dál míň lidé věří vyjma fanatiků, kteří byli vždy a budou. Tedy musíme vyydržet.

mír – osm let se snažili Fialovi spojenci vyprovokovat válku a nyní jí živí seč můžou a přitápějí pod kotlem. Jediné co si nepřejí a co může hatit jejich plány je mír.

láska – to co temná strana šíří zcela nepokrytě, je nenávist, a již to ani neskrývají. Nenávist, dokonce i přání něčí smrti, byl oficiální vládní a mediální postoj. Pokud se jim podaří vyvolat nenávist v nás, přidali bychom se tím na jejich stranu šíření zla. To neznamená, že musíme všechny milovat. Vůbec ne. Můžeme k nim mít přirozený odpor. Ale nikdy bychom neměli přejít na jejich stranu a začít nenávidět.

duševní klid – jejich nástrojem je strach, protože strach může vyvést lidi z rovnováhy a mnohem snáze je manipulovat. Snaží se nás zahltit negativními informacemi a beznadějí. Snaží se, abychom podlehly zdání, že daná situace nemá řešení. Abychom tomu věřili. Ale právě proto se o to tak snaží, protože moc dobře ví, že řešení existuje. Jakmile uklidníme svou mysl, pohlédneme s klidem na fialovou vládu zmaru a jeho překotnou snahu o všedestrukci, uvidíme, že řešení existuje. A k tomu musíme být silní na duchu. Proto užívejme a nasyťme se letním modrým nebem, sluncem a klidem v přírodě.

A světlo na konci tunelu se začne zvětšovat...

Václav Hrabák

Uruguay zastavila očkování dětí do 13 let

12. července 2022, ze světa

Uruguajský soud zastavil vakcínu proti COVID-19 pro děti do 13 let a soudce požaduje, aby vládní úředníci zrušili smlouvy se společností Pfizer. Soudce vyžadoval, aby vládní úředníci předali smlouvy mezi společností Pfizer a uruguayskou vládou. Vláda uvedla, že klauzule o důvěrnosti ve smlouvě jí brání předkládat dokumenty, uvedl The Washington Post .

Zelenskyj odvolal další velvyslance včetně českého

12. července 2022, ze světa

Zelenskyj pro nedostatečnou válečné nasazení odvolal již dříve řadu velvyslanců včetně slovenského. Nyní se k nim připojil i český velvyslanec, a dále velvyslanci Německa, Maďarska, Norska a Indie. Ukrajinská propaganda to vysvětluje jako  „přirozenou rotaci“.

Ve středu superúplněk v Kozorohu

12. července 2022, duchovní

13.července 2022 v 20:38 hodin nastane na 21. stupni zemského znamení Kozoroha druhý letošní superúplněk. Jeho vzdálenost od Země bude méně než 357 tis. km a bude zhruba o 13% větší a o třetinu jasnější, než je běžné. Bude procházet kousek od stálice Rasallhague v souhvězdí Hadonoše, což je nejjasnější hvězda tohoto souhvězdí a bude také ve volné konjunkci s Plutem v Kozorohu. Vliv tohoto úplňku bude tedy silný a magicky hypnotizující. Díky výše popsaným vlivům se můžeme dostat do rozporu citů s rozumem. V čase události nastane superúplněk na ose 1. a 7. dům, takže zase více posvítí na naše vztahy, a to zejména, jak v nich zvládáme svoji emocionalitu. Může se tedy více ozvat nedosycené zraněné vnitřní dítě, které může volat po pozornosti, lásce a přijetí a narazit tak na chlad, odmítnutí a výzvu být dospělý a zodpovědný. Můžeme také oscilovat mezi pocitem, že nechceme převzít odpovědnost za svůj život a že je lepší čekat na mocnějšího spasitele. Také společenská Venuše v Blížencích bude mít rozporuplné vazby. Na jedné straně bude tvořit trigon na retrográdní Saturn ve Vodnáři v blízkosti Seleny a na stálici Arcturus, což otevře silný arcturiánský portál lásky a podpory, který bude kromě duchovní a harmonické energie přinášet také zodpovědnost, řád a podporu pro vztahy a jejich léčení.

Může zase spojit spřízněné duše z minulých životů nesoucích tyto vibrace a plnící zde společnou misi. Na straně druhé však vytvoří kvadraturu na Neptun v Rybách, což může přinést pochybnosti, rozčarování a dořešování nejistot a nedorozumění na této cestě a v těchto vztazích a také společné marné hledání vysněného ideálu lásky a krásy. Slunce v Raku však bude posilněno pozitivní vazbou od Urana v konjunkci s Dračí hlavou v Býku, a tak bude přát změnám všeho druhu, zejména v hmotném světě. To vše může více roztočit kola osudu našich životů.

Překvapením superúplňkového večera bude asi Mars v Býku, který je bez aspektů. Tak nelze jednoznačně říci, co nám jeho projev ve 3.domě komunikace, myšlení a cestování přinese. Přesto se raději vyvarujme ostřejší komunikace a dávejme si pozor při cestování. Jelikož tento úplněk nastane ve znamení Kozoroha může řadě z nás zesílit bolest pohybového aparátu, zejména kolen. Také citlivost kůže a trávicí problémy mohou být znatelnější.

Pozor také na možné zemětřesení a jeho následky, sesuvy půdy atd.

foto capricorn Darkmoon_Art z Pixabay

Jitka Valentová

11. červenec v Polsku den památky obětí genocidy spáchané Ukrajinskými nacisty

12. července 2022, ze světa

Do prosince roku 1942 narůstaly vraždy jednotlivců a polských rodin. V noci z 26. na 27. března 1943 jednotky UPA podřízené Ivanu Lytvynčukovi - "Dubowemu" zabily nejméně 179 lidí v Lipnikách. 23. dubna 1943 jednotka UPA pod osobním velením "Dubowego" zabila asi 600 lidí v Janowej Dolinie (gm. Berezne, kostopilský okres).

Násilnosti pokračovaly během května: 12. května 1943 v okrese Sarny byly vypáleny vesnice: Ugly, Konstantynówka, Osty, Ubereż. 24. května 1943 v obci Niemodlin v oblasti u Kostopilu bylo zabito 170 lidí. V noci z 24. na 25. května 1943 byly spáleny všechna sídla a statky v okrese Vladimir. 28. května byla oddíly UPA o síle 600 osob vypálena obec Staryki a vyvražděno všechno obyvatelstvo.

Většina vražd byla provedena v létě 1943. Vraždy se konaly často v neděli. Ukrajinci využili skutečnosti, že Poláci se sešli na mši v kostele, takže byly kostely obklíčeny a věřící často mučeni před svou smrtí krutým způsobem (např. řezání lidí na polovinu pilou na dřevo, vytržení očí, upálení zaživa, odříznutí/odseknutí končetin, ňader či hýždí a solení ran, zabíjení malých dětí údery o stěnu, vrážení rezavých železných tyčí do konečníku, apod.). Nakonec byly spáleny celé vesnice, aby se pozůstalí neměli kam vracet.

Krvavá neděle

Za úsvitu (3:00 ráno) 11. července 1943 vojáci UPA koordinovaně zaútočili na civilisty v 99 polských městech, především v regionech horochivském a wlodzimierskim pod heslem „Smrt Lechům“.

V okolních vesnicích, ve snaze zabránit obyvatelům uniknout, docházelo k řeži a ničení. Poláci byli zabíjeni střelbou, kosami, vidlemi, sekerami, pilami, noži, kladivy a dalšími nástroji. Po vyvraždění polského obyvatelstva byly vsi vypáleny, aby se zabránilo znovuosídlení. Akce byla dobře připravena a naplánována. Například činnosti v okrese wlodzimierskim předcházela koncentrace jednotek UPA v lese západně od Poryck, v oblasti Marysin Dolinka, Lachy a v oblasti Żdżary, Litowież, Grzybowice. Čtyři dny před začátkem akcí ve vesnicích na Ukrajině se konalo setkání, kde byli místní lidé upozorněni na nutnost vyvraždit všechny Poláky. Vraždění začalo přibližně ve 3 hodiny ráno 11. 7. 1943 od polské obce Gurów, a v jeho okolí Gurów Wielki, Gurów Maly, Wygrankę, Zdżary, Zabloćce – Sądową, Nowiny, Zagaję, Poryck, Oleń, Orzeszyn, Romanówkę, Lachów, Swojczów, Gucin a další. V obci Gurów bylo zavražděno 480 Poláků, přežilo jen 70 osob, v kolonii Orzeszyn z celkového počtu 340 obyvatel bylo zabito 270 Poláků; v obci Sądowa se podařilo uniknout pouze 20 ze 600 Poláků, ze skupiny 350 Poláků v obci Zagaje přežil asi jen tucet.

Za nejpravděpodobnější polští historici v první dekádě 21. století považují odhad počtu zavražděných Poláků na Volyni 50-60 000, z toho 15 tisíc. do července 1943 a 17 000 v červenci 1943.

dnes

Polský prezident Duda včera při smuteční ceremonii ve Varšavě Kyjev vyzval, aby Ukrajina konečně tyto masakry uznala. Řekl, že nyní by byla ta správná doba, když Polsko Ukrajině ze všech sil pomáhá penězi, zbraněmi, i jako logistické centrum nebo jako útočiště pro uprchlíky.

Kyjev ale mlčel, nikdo se nevyjádřil, morální Evropa také mlčela, nikdo Kyjev ke gestu nepobídl.

zdroj wikipedie, foto z lipnického masakru

V Praze před 80 lety vystavovalo zničené tanky fašistické Německo. Nyní Ukrajina

12. července 2022, z domova

Na Letenské pláni bude do 24. července vystavována zničená vojenská technika ukrajinským režimem.

Poslední podobná výstava proběhla před 80 lety, kdy z podnětu zastupujícího říšského protektora Heydricha byla koncem února 1942 z Vídně do Prahy přenesena výstava „Sovětský ráj“, která byla následně od 28. února 1942 po čtyři týdny přístupná veřejnosti.

Historie se opakuje.

Rakušan zřizuje elitní jednotku pro boj s odpůrci očkování

12. července 2022, z domova

Ministr vnitra Vít Rakušan podepsal rozkaz na vznik nové elitní jednotky s ušlechtilým názvem „Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.“ Ve skutečnosti však policie veřejně přiznává, že bude namířena proti tzv. dezinformátorům, odpůrcům proticovidových opatření a odpůrcům podpory ukrajinsko-ruského konfliktu, které nazývají jako tzv. proruské aktivisty. Fungovat má od Nového roku.

foto twitter Rakušan

 

Německo chystá haly, aby se měli lidé kde ohřát

13. července 2022, z domova

S ohledem na plynovou krizi doporučila německá asociace měst do budoucna opatření. Města a obce by na zimu měly myslet na tepelné haly a tepelné ostrovy. Například v Ludwigshafenu (Porýní-Falc) bude jako centrální zahřívací stanice sloužit Friedrich-Ebert-Halle.

Rusko je stále ochotné nám dodávat plyn

13. července 2022, z domova

Přestože EU vede s Ruskem ekonomickou válku, Rusko je stále ochotno dodávat do Evropy plyn, bez kterého se jak naše ekonomika, tak i naši občané neobejdou.

„Pokud bude poptávka evropských spotřebitelů pokračovat a ukrajinský systém přepravy plynu bude funkční, pak bude Rusko připraveno zvážit kromě jiných možností i možnost pokračování ukrajinského tranzitu,“ řekl Dmitrij Biričevskij, ředitel odboru hospodářské spolupráce ruského ministerstva zahraničních věcí.

Česká republika si bude půjčovat na obnovu Ukrajiny

13. července 2022, z domova

„Vláda Petra Fialy za našimi zády kývla na celounijní půjčku na obnovu Ukrajiny ve výši devíti miliard eur, na kterou si ale musí státy EU včetně ČR půjčit formou vydání dluhopisů zaručených členskými státy EU! Takže si půjčujeme na půjčku Ukrajině, které již nechce nikdo půjčit, protože podle Evropského účetního dvora (poradní orgán EU) patří Ukrajina mezi nejvíce zkorumpované země na světě! Z těchto peněz bude první miliarda vyplacena Ukrajině již do konce července. Evropská komise počítá s půjčkami Ukrajině splatnými za 25 let. Téma vyplavalo teď na povrch, protože jediné Německo, které je největším garantem této formy dluhopisů, je najednou proti, i když s tím předběžně souhlasilo.“ prohlásil Tomio Okamura.

zdroj fb Okamura

Stát půjčí ČEZu prostřednictvím ministerstva financí 74 miliardy

13. července 2022, z domova

V době, kdy českým občanům díky obchodování na burze enormě rostou ceny elektřiny a ČEZ má rekordní zisky, stát půjčí energetické společnosti ČEZ prostřednictvím ministerstva financí až tři miliardy eur (v přepočtu více než 74 miliard korun) ke zvýšení likvidity.

Wimbledon vyhrál neočkovaný muž a Ruska

13. července 2022, ze světa

Finále Wimbledonu 10. července se stalo v kontextu mezinárodního dění více než symbolické. Srbský tenista Novak Djokovič, známý svým zásadním odmítavým postojem ke genetickému experimentu zvanému „očkování“ a Jelena Rybakinová, žena, která se narodila v Rusku jako Ruska a před 4 lety si změnila občanství na kazašské, se stali vítězi.

Djokovič byl přitom vykázán z Australian Open jako neočkovaný a není mu ani povolen vstup na území USA.

Rusům byla zas zcela v rozporu s „nepolitickým sportovním duchem“ účast na Wimbledonu zakázána.

Vítězství Djokoviče a Rybakinové tak není jen vítězství sportovní. Je to i vítězství morální nad destruktivní světovou politikou. A navíc nás může ještě potěšit, že jsou to oba Slované!

foto si.robi CC BY-SA 2.0 a Carine06 from UK CC BY-SA 2.0

Začíná Colours of Ostrava

13. července 2022, kultura&historie

Ve dnech 13. až 16. července bude probíhat Hudební festival Colours of Ostrava

 

 

 

WHO se snaží děsit další mutací. Nyní je na řadě Kentaur

13. července 2022, ze světa

WHO uvedla, že to, jak se bude vir vyvíjet a jaké bude mít charakteristiky, je zatím „nejisté a nepředvídatelné“.

Přestože očkování nemá žádný pozitivní efekt, ale naopak mnoho výrazných negativních efektů již na Omikron, natož na jeho další nové mutace, komisařka EU pro zdraví Stella Kyriakidesová prohlásila: „Vyzývám členské státy, aby neprodleně zavedly druhé posilující očkování pro všechny osoby starší 60 let a všechny zranitelné osoby, a vyzývám všechny, kteří mají nárok na očkování, aby se očkovat nechali. Takto ochráníme sebe, své blízké a zranitelné skupiny obyvatel.“

Diskreditace celé očkovací propagandy se tak dále prohlubuje.

foto Jim Cooper z Pixabay

Flégr: s respirátory na věčné časy

13. července 2022, zdraví

V rozhovoru na forum24 Flégr na otázku redaktora, jestli očekává, že opět nasadíme respirátory, odpověděl:

„Jistě. A doufám, že podobně jako v řadě lidnatých asijských zemí si je budeme nasazovat v chřipkové sezóně i při podezření na jakékoli respirační onemocnění už trvale.“

Dále také prohlásil, že i nyní v letních měsících by měly být nařízeny „respirátory ve veřejné dopravě a v některých vnitřních prostorech.“ Zcela bez ohledu na to, že současný kovid není nebezpečnější než běžná rýma. Přesto je této komické postavě, jejíž odhady se nikdy nenaplnily, nadále poskytován mediální prostor.

foto Jaroslav Flegr – photosubmission CC BY-SA 3.0

Nejzávážnější symptom koronaviru je zřejmě noční pocení

14. července 2022, z domova

Média nás humorně informují o tom, že současný koronavirus má podivuhodný nový symptom. Virolog Luke O'Neill prohlásil, že „kombinace vašeho imunitního systému a toho, že je virus mírně jiný, může přinést úplně jinou nemoc, kterou podivuhodně doprovází noční pocení."

A ještě navíc dodal, že „momentálně dostupné vakcíny jsou nejlepší ochranou proti viru.“

„Vědci“ jsou tedy nyní shopni veřejně tvrdit, že abyste se několik dní v noci nepotili, tak si máte nechat aplikovat genetický experiment.

Kovid má tak lehký průběh, že ho lze najít jen v kanálech

14. července 2022, z domova

Data z pražské kanalizace ukazují, že je v populaci extrémně vysoká nálož covidu-19. Počet nakažených je tak několikanásobně vyšší, než ukazují statistiky. Tolik virové RNA covidu nebylo v pražských kanalizacích ani při největším náporu epidemie v minulém roce. Aktuálně je koncentrace viru v odpadech dvakrát vyšší, než byla třeba loni v březnu nebo říjnu.

Přitom nikde ani zmínka o tom, že by se jakkoliv zatěžovaly nemocnice. Přesto komisařka EU pro zdraví Stella Kyriakidesová vyzvala členské státy, aby neprodleně zavedly druhé posilující „očkování“. 

foto keo oran unsplash

Meziroční inflace stoupla na 17,2 procenta, růst nadále zrychluje. Nejvíce zdražují potraviny

14. července 2022, z domova

Ceny mouky se zvýšila o 70 procent. Chleba zdražil o 28,6 procenta, drůbeží maso o třetinu, polotučné trvanlivé mléko o 42,3 procenta, máslo o 55,8 procenta, ostatní jedlé oleje o 58,7 procenta a cukr o 41,3 procenta.

Zemní plyn zdražil téměř o 58 procent, tuhá paliva a elektřina zhruba o třetinu, teplo a teplá voda byly oproti loňsku dražší o 18,1 procenta. Pohonné hmoty zdražily o 47,5 procenta.

Kde jsou v Evropě stále kororestrikce?

14. července 2022, ze světa

Francie – Negativní PCR test (72 hodin), antigenní test (48 hodin) nebo prodělání nemoci v posledních šesti měsících. Očkování platí devět měsíců, posilovací dávka neomezená.
Itálie – V letadle, MHD, vlaky, trajekty – povinnost mít zakrytá ústa respirátorem třídy FFP2.
Malta – Očkování, PCR test 72 hodin nebo 24 hodin antigenní, prodělání nemoci v posledních 6 měsících. Respirátory v letadlech.
Monako – Očkování, PCR či antigenní test starý maximálně 24 hodin. Potvrzení o prodělání nemoci, roušky v dopravě, v uzavřených prostorách i na veřejnosti.
Německo - Respirátor ve veřejné dopravě. Spolkové země si pravidla určují samy.
Portugalsko – Již pouze na Azorských ostrovech –očkování, prodělání nebo antigenní test 48 hodin, PCR 72 hodin.
Řecko - Respirátory FFP2 v řecké hromadné dopravě, v taxíku nebo ve vnitřních prostorách lodí. Za porušení hrozí pokuta 300 eur.

Webbův teleskop poskytuje dosud nejhlubší infračervený obraz vesmíru

14. července 2022, ze světa

Vesmírný dalekohled Jamese Webba vznikl v mezinárodní spolupráci NASA, Evropské kosmické agentury a Kanadské kosmické agentury. Má být nástupcem Hubbleova vesmírného dalekohledu jako vlajková loď NASA v oblasti astrofyziky. JWST byl vypuštěn 25. prosince 2021 raketou Ariane 5 při letu VA256. Je navržen tak, aby poskytoval lepší rozlišení a citlivost v infračerveném spektru než Hubbleův dalekohled a zobrazoval objekty až 100krát slabší než nejslabší objekty detekovatelné Hubbleovým dalekohledem. To umožní širokou škálu výzkumů napříč obory astronomie a kosmologie, například pozorování až do rudého posuvu z≈20 některých nejstarších a nejvzdálenějších objektů a událostí ve vesmíru (včetně prvních hvězd a vzniku prvních galaxií) a detailní charakterizaci atmosféry potenciálně obyvatelných exoplanet.

JWST vytvořil dosud nejhlubší a nejostřejší infračervený snímek vzdáleného vesmíru. První snímek kupy galaxií SMACS 0723, známý jako Webb's First Deep Field, překypuje detaily.

Ve Webbově pohledu se poprvé objevily tisíce galaxií – včetně nejslabších objektů, jaké kdy byly pozorovány v infračervené oblasti. Tento kousek obrovského vesmíru má přibližně velikost zrnka písku, které někdo na zemi drží na délku paže.





 

zdroj wikipedia, NASA, foto NASA a Bobarino – CC BY-SA 3.0

Maďarsko zakázalo vyvážet energie. Česko vyváží všechnu elektřinu bez ohledu na energetickou krizi

14. července 2022, ze světa

V porovnání s Maďarskem jsou Fialovy kroky k zabezpečení energetické soběstačnosti České republiky zanedbatelné. Veškerou elektrickou energii vyvážíme do zahraničí, odkud si ji opět kupujeme. Maďarsko přitom jednoduše elektřinu zakázalo vyvážet.

Vyhlásilo totiž stav energetické nouze, jehož součástí je zákaz vývozu zdrojů energie. Zrušilo také mnoho let platný cenový strop u energií pro domácnosti s nadprůměrnou spotřebou a plánuje zvýšit domácí těžbu zemního plynu. Sada opatření, která začne platit od srpna, má zemi připravit na nadcházející zimu. Podle agentury Reuters to uvedl šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás.

 

Souvisí spolu odvolání Melnyka a Perebyjnise? Proč ta ubohá „výstavka“ na Letné?

15. července 2022, názory&komentáře

Prezident Zelenskyj odvolal pět ukrajinských velvyslanců. Z Německa odejde ukrajinský nacionalista Melnyk, z České republiky Perebyjnis.

Melnykova politická agresivita a drzost, se kterými si v Německu počínal, sledovaly ukrajinské cíle. Nepokrytě se vměšoval do německé zahraniční politiky, určil, že německý prezident Steinmeier pro své (podle Melnyka) „dlouhodobě proruské postoje“ nemůže odjet na Ukrajinu, vydával hodnotící soudy, zda má či nemá Německo kupovat ruský plyn, kritizoval Němce za „liknavost v dodávkách těžkých zbraní na Ukrajinu“. Ale vaz mu zlomily až jeho poslední věty: „Bandera nebyl masovým vrahem Židů a Poláků“. Tak otevřenou obhajobu řádění ukrajinských nacionalistů v průběhu druhé světové války už nešlo z Kyjeva krýt. V Německu a před Polskem. Odvolání Melnyka je tak Zelenského „z nouze ctnost“ - vstřícné gesto vůči Německu a Polsku spojené s odvoláním několika dalších „aby se neřeklo“. Tedy i Perebyjnise v Praze.

Nepřijatelné a ubohé. Jedině tak lze hodnotit „výstavku“ několika kusů zničené ruské válečné techniky v Praze na Letné (původně měla být tato demonstrace ubohosti zorganizována na prostranství před Rudolfinem!). Proč to děláme? Kdo to platí? Co má být smyslem něčeho tak ponižujícího? Co tím chceme demonstrovat? A komu?

Chceme-li se touto hřibovsko-rakušanovskou ubohostí snížit k lacinému ponížení Ruska, pak už by tomuto „spektáklu“ chyběl pouze průvod ruských zajatců Prahou - bez opasků, sužovaných úplavicí. Tento obraz historie zná a my si i mysleli, že do historie také už jen patří.

Jak snadné je být statečný na Letné v klidu letní metropole! Jak zahanbující je sledovat počínání české politické třídy!

Ivo Strejček, Institut Václava Klause, 12. července 2022

Ivo Strejček

I Piráti propojení s magistrátní mafií

15. července 2022, z domova

Piráti ústy primátora Hřiba opakovaně prohlašovali, že nejsou nijak propojeni s kauzou Hlubuček, tedy s magistrátní mafií. Podle Seznam Zprávy však si do dozorčí rady Národní rozvojové banky vybrali manažera, který se scházel v tajném bytě s vazebně stíhaným lobbistou Michalem Redlem.

Piráti na svém webu mají medailonky osob, které nominovali do dozorčích a správních rad státních firem a institucí. Na člena dozorčí rady Národní rozvojové banky strana navrhla Martina Sankota. Jméno bývalého náměstka ministryně kultury se přitom objevuje v policejním spisu případu Dozimetr, kvůli němuž skončili ve vazbě exnáměstek pražského primátora Petr Hlubuček a zlínský lobbista Michal Redl. Policisté Sankota v dokumentech označili za „dlouhodobého personálního kádra hnutí STAN“.

„Sledováním Redlova e-mailu bylo zjištěno, že již dne 30. 9. 2011 zaslal Michal Redl Sankotův životopis e-mailem Stanislavu Polčákovi, což zřejmě souviselo se Sankotovým jmenováním do pozice náměstka tehdejší ministryně kultury Aleny Hanákové,“ uvedli policisté v textu obvinění.

Zároveň se Sankot dostal do kontaktu s Piráty. Ještě minulý pátek jeho jméno viselo na pirátském seznamu nominovaných lidí do dozorčích a správních rad. V pondělí jsme se na Sankotovu nominaci začali ptát předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka. A Sankotovo jméno z webu Pirátů potichu zmizelo.

Sankot na dotazy redakce Seznam Zprávy ohledně tvrzení policie v dokumentech do vydání článku nereagoval.

Zemřela Ivana Trumpová

15. července 2022, ze světa

Zemřela Ivana Marie Trumpová, bylo jí 73 let. Ivana Trumpová ze narodila v Gottvaldově (v současnosti Zlín) jako Ivana Zelníčková 20. února 1949. Byla to česko-americká podnikatelka, lyžařka a modelka. V letech 1977–1991 byla první manželkou podnikatele a pozdějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

foto Christopherpeterson CC BY-SA 3.0

 

 

Italský premiér rezignoval

15. července 2022, ze světa

Italský premiér Mario Draghi dnes oznámil, že rezignuje po tom, co ztratil podporu koaličního Hnutí pěti hvězd (M5S).

Italská vláda se otřásá kvůli vládnímu balíku opatření na podporu domácností a firem ve výši 23 miliard eur (562 miliard Kč). Hnutí pěti hvězd s podobou návrhu nesouhlasí a ohlásilo, že se proto v Senátu zdrží hlasování.

foto Quirinale.it

 

Důvěra v ČT klesla na 42%

15. července 2022, z domova

Podle agentury STEM klesla důvěra ve veřejnoprávní Českou televizi od loňského roku z 48 na 42%. České televizi důvěřuje plně jen 9 %, spíše jí důvěřuje 33 %. Naopak vůbec jí nedůvěřuje 27 %, spíše jí nedůvěřuje 31 %.

Tato propagandistická a nedůvěryhodná orgnizace má přesto právo vybírat od každého majitele televize speciální daň, tedy tzv. koncesionářské poplatky.

Vládě důvěřuje jen 30 % občanů.

zdroj dat a screen obrázku STEM

Cena ropy je nižší než před válkou na Ukrajině

15. července 2022, ze světa

Cena severomořské ropy Brent ve čtvrtek odpoledne klesla o více než tři dolary a dostala se na úroveň z doby před ukrajinsko-ruským válečným komnfliktem. Ke čtvrtečním 16:30 středoevropského času se barel Brentu prodával za 96,5 dolaru, tedy za 2 360 korun. Americká lehká ropa WTI se dokonce ve stejný čas prodávala za 92,5 dolaru.

Cena benzínu je přibližně o 50 % dražší než před válečným konfliktem.

V Česku již dražší potraviny než v Německu, Španělsku či Itálii

15. července 2022, z domova

Podle lidovky.cz jsou již v těchto zemích celkově levnější potraviny než u nás. Oproti Bulharsku, Polsku či Maďarsku jsme byli dražší již dříve. Další známka toho, že vláda České republiky není schopna zajistit ani základní funkce našeho státu.

Současně je velmi zajímavý titulek v lidovky.cz, který tuto problematiku uvozuje: „Češi se můžou v cizině cítit jako králové...“, tedy jakoby byl nějaký důvod k oslavě. Ve skutečnosti je to důvod k tomu, aby si Češi připadali jako naprostí idioti.

EU schválila další krok k digitální totalitě

15. července 2022, ze světa

Evropská komise, Evropský parlament a Rada EU v noci na čtvrtek schválila zprávu „Cesta k digitální dekádě“. Je to plán EU, který má za cíl dosáhnout do roku 2030 digitální transformace ekonomiky a společnosti.

EU si tak vytyčuje digitální cíle, kterých má být dosaženo do roku 2030:

Cílem programu je také zajistit, aby veřejné služby byly plně dostupné online a aby všichni měli do roku 2030 elektronické lékařské záznamy.

Mezi řádky tak můžeme číst, kam nás EU chce do roku 2030 dostat. Bez digitalizace bude jakýkoliv běžný život omezený. Veškeré lékařské záznamy o každém člověku budou přístupné komukoliv, kdo se dostane do systému. Zdraví rizikovému elektromagnetickému záření 5G sítí se již nikde nevyhneme. EU se také bude snažit o to, aby veškerá data nebyla soukromá, ale uchovávaná na centrálních bodech – cloudech. 75% firem má používat umělou inteligenci, tedy obejít inteligenci lidskou. Je to opět další krok, ve kterém nás EU chce posunout do digitální totality.

Aby neformální dohoda vstoupila v platnost, bude ji muset schválit Parlament i Rada. Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku se bude snažit o textu hlasovat 1. září.

foto Gerd Altmann z Pixabay

Podle CDC 80 % moči v USA obsahuje rakovinotvorný glyfosát

15. července 2022, zdraví

Výzkumníci z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zjistili, že ve většině vzorků moči odebraných dětem a dospělým ve Spojených státech se nachází široce používaná chemická látka, herbicid glyfosát (přítomný například v přípravku Roundup), která je spojována s rakovinou. Ve více než 80 procentech vzorků moči v USA byl glyfosát identifikován.

Podle mnoha odborníků je tato látka karcinogenní, to potvrdil i Federálního soud ve Spojených státech. Světová zdravotnická organizace glyfosát zařadila mezi látky, které pravděpodobně způsobují člověku rakovinu. Glyfosát označuje i Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny za pravděpodobně karcinogenní. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Tato sloučenina má schopnost držet se v lidském těle, v půdě a vodě a její účinky hubí všechny rostliny bez rozdílu. Funguje totiž tak, že jim zabraňuje, aby vytvářely životně důležité bílkoviny.

Česko nejdříve plánovalo glyfosát zakázat, nakonec vycouvalo a rozhodlo jen o jeho omezení. Zákaz je tak omezen pouze na použití glyfosátu k urychlení dozrávání a vysušování rostlin, které se využívají pro potravinářské účely - u obilovin a řepky. U nepotravinové řepky, která se pěstuje pro technické použití, se tedy tato nebezpečná látka používat může. Řepka je přitom osazena na přibližně jedné třetině orné půdy. (Česká republika je v podílu orné půdy osázené řepkou v Evropské unii na prvním místě.) Glyfosáty přitom z přírody jen tak nezmizí, dostávají se do spodní vody, kterou potom pijeme. Drobní zahrádkáři jej stále mohou používat, jak chtějí. Glyfosát se může používat i k přípravě půdy k likvidaci plevelů před setbou.

foto Viktor Hesse a OpenIcons z Pixabay

Pomník padlým ruským vojákům

16. července 2022, reportáž

Vystavovat jakékoliv objekty, ve kterých před nedávnem zemřeli za pravděpodobně bolestivých situací lidé, ještě to oslavovat a pouštět k tomu diskotékovou hudbu, mohou jen skutečně zvrhlí lidé. A takovouto zvrhlost nyní hostí letenská pláň. A otázka, kdo to všechno platí, je úplně malicherná v porovnání s tím, co každý z nás podstoupil a ještě v budoucnu podstoupí kvůli válečným štváčům ve vládě.

Ale když jsem s hrůzou stál před touto zvrhlostí tváří v tvář uvědomil jsem si, že cítím něco jiného, než to, o co se snaží ukrajinská propaganda. Cítil jsem smutek a soucit s těmi co v těch železných strojích na smrt zahynuli. A zahynuli tam možná právě pro to, že vláda Petra Fialy poslala na Ukrajinu zbraně.

Ukrajinská propaganda tak namísto podpory své války ukázala hrůzy a bolest války, kterou Fialova vláda podporuje, a vytvořila tak nezamýšlený pomník lidem, kteří kvůli této válce zbytečně zahynuli. Myslel jsem, že návštěva tohoto místa ve mě zanechá úplně něco jiného. Ale teď vím, že se tam ještě jednou vrátím s kytkou v ruce.

foto © vltava.news

Václav Hrabák

Novější (18. července 2022)Starší (4. července 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved