<– 6. června 2022 – 12. června 2022 –>

TÝDENÍK

číslo 5/2022

USA dále exkaluje konflikt, chce dodávat raketomety se střední dráhou doletu

6. června 2022, ze světa

USA se dále snaží eskalovat mezinárodní konflikt s Ruskem. Po tom co Biden odmítl dodat salvové raketomety (USA odmítlo dodat Ukrajině salvové raketové systémy) jsou nadále ve hře jiné dalekonosné salvové raketomety HIMARS. Tyto odpalovací systémy umožňují přenést boje na ruské území, neboť mají dostřel 300 kilometrů. Washington sice tvrdí, že dodá pouze střely středního doletu s dosahem maximálně 80 kilometrů – to ovšem na údery v ruském pohraničí bohatě stačí.

Putin na to v ruské televizní stanici Rossija-1 reagoval tak, že „Použijeme naše zbraně, kterých máme dostatek, a zaměříme se na cíle, které jsme dosud nezasáhli.“„Celý ten povyk kolem dalších dodávek zbraní má podle mého názoru jediný cíl: protahovat ozbrojený konflikt co nejdéle to bude možné,“ prohlásil.

Vláda chce řešit zdražení energií speciálními tarify pro chudé

6. června 2022, z domova

V otázkách Václava Moravce Ivan Bartoš (Piráti) prohlásil, že od konce srpna připraví speciální tarif na energie pro slabé domácnosti a některé provozy. Nikdo však zatím netuší, jaký bude klíč pro podporu, včetně firem, což kritizuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Firmy zatím vůbec netuší, jestli se jich speciální tarif bude týkat. Současně bude podle Bartoše zakomponován prvek motivace k šetření. Totiž, že pokud člověk překročí stanovený minimální odběr, začal by platit standardní tarif.

Stát tak vydává další signály, že nechce řešit krizi s elektrickou energií koncepčně tak, aby elektřina vyrobená v českých elektrárnách sloužila především pro české obyvatele, ale bude utrácet státní peníze, aby na něm byly chudší vrstvy obyvatel závislé.

Elektřina zatím zdražila meziročně o 30 procent, v souvislosti s celkovou energetickou situací v Evropě se dá očekávat další růst.

Vltavské kulturní okénko: 27 hlav

6. června 2022, kultura&historie

27 hlav

Památkou, kterou by měl znát skutečně každý, je řada 27 stylizovaných sloupů - litinových hlav z roku 1993 v horní části Malostranského náměstí, která připomíná smutnou událost, kdy tehdejší místodržitel Karel z Lichtenštejna odsoudil vůdce stavovského povstání po bitvě na Bílé hoře. 27 českých pánů tak skončilo na Staroměstském popravišti. Autorem hlav je jeden z největších sochařů dvacátého století - Karel Nepraš. Jedná se pouze o jeden ze dvou pomníků upomínajících na tuto tragickou událost českých dějin. Tím druhým je 27 křížů v dlažbě na místě, kde na Staroměstském náměstí stálo popraviště.

Nejbližší MHD zastávka: Malostranské náměstí

Jan Betko

Nátlakový způsob Dvořáka, jak získat od lidí další peníze pro ČT

6. června 2022, z domova

To, co vypadalo, jako úsporný program ČT byl ve skutečnosti jen nátlakový způsob Dvořáka, jak získat od lidí další peníze. Ředitel České televize před několika dny prohlásil, že ČT začne šetřit, zredukuje vlastní tvorbu, zruší některé nesledované kanály. V době krize, nevyváženosti zpravodajství a přebujelosti ČT zcela logický krok. Jenže tento krok nebyl předem politicky domluven, a tedy to byl vpodstatě nátlakový tah Dvořáka, jak donutit politiky k přemýšlení, jak dosypat další peníze do ČT, aby zeštíhlení nemusela absolvovat. Vláda totiž již dříve avizovala, že v souvislosti s reálným chudnutím obyvatelstva v následujících dvou letech nechce koncesionářské poplatky zvyšovat.

Dvořák se teď snaží politiky donutit k tomu, aby se poplatky zvýšily již dřív, s čímž již otevřeně souhlasí některé vládní strany.

Ale uvažuje se i o změně způsobu koncesionářských poplatků jako takových. Podporovatelům ČT vadí především to, že ČT je možné sledovat i bez televizního přijímače, tedy na počítačích a telefonech. Tedy pravděpodobně se chystá způsob, jak dostat peníze na ČT od každého člověka v ČR, tedy vpodstatě od kohokoliv, kdo má telefon.

Východoevropské země se snaží zastavit plýtvání peněz za vakcíny, Fiala se nepřipojil

6. června 2022, ze světa

Podle politico.eu skupina deseti východoevropských zemí požádala Evropskou komisi, aby přehodnotila a znovu projednala smlouvy o vakcíně proti koronaviru z důvodů přebytečnosti dávek a šetření státních prostředků. Dodávané vakcíny také neodpovídají virům, které cirkulují.

Smlouvy by měly být možné vypovědět, „pokud již nejsou potřeba ze zdravotního a epidemiologického hlediska,“ stojí v jednom z požadavků dopisu. V ostatních případech by mělo být možné snížit počet objednaných dávek tak, aby lépe odrážely poptávku.

Dopis byl odeslán 3. 6. a je adresován komisařce EU pro zdraví Stelle Kyriakidesové. Iniciativu vedlo Polsko a dopis podepsalo také Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.

Proč se Česko k dopisu nepřipojilo není známo. Fialovi pravděpodobně utrácení za nepotřebné vakcíny nevadí. JUDr. Rajchl vytvořil „Petici za okamžité zastavení odběru vakcín proti nemoci covid-19“, kterou podepsalo již více než 15 tisíc lidí a je možné jí dále podepisovat.

Dnes se bude hlasovat o důvěře vládě Borise Johnsona

6. června 2022, ze světa

Šéfovi opozičních labouristů Keirovi Starmerovi se podařilo získat dostatek hlasů k realizaci hlasování o vyslovení nedůvěry vládě v britském parlamentu. Rádiu LBC řekl, že Johnson „ztratil důvěru země“ a mezi veřejností „existuje povědomí o tom, že (Johnson) o spoustě věcech neříká pravdu“.

Johnson mimo jiné čelil kritice za večírky v Downing Street během lockdownu.

 

 

Vysoké ceny elektřiny jsou kvůli tomu, abychom nepoškodili Německo

6. června 2022, z domova

V Partii na Primě se setkali místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček a předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Skopeček přiznal, že „bez ruské ropy se v tuto chvíli neobejdeme.“ Na možnost odstřihnou se od Ruska prohlásil: „Nemůžeme to udělat, byl by to obrovský problém pro ČR. Znamenalo by to ekonomický kolaps,“ varoval Skopeček.

Skopeček přiznal zásadní informaci. Totiž, že vláda nechce odstoupit z burzy na prodej elektrické energie, protože bychom tím ekonomicky poškodili Německo. Tedy veškeré zdražování elektřiny u nás v současnosti i v budoucnu se bude dít v zájmu německého hospodářství. A vláda namísto skutečného řešení bude rozdávat peníze ze státní pokladny, tedy peníze nás všech, aby kvůli Německu neupadly české domácnosti do chudoby. Navíc je to kvůli tomu, že z Německa potřebujeme plyn. Tedy Česko se odřezává od ruského plynu, aby bylo vydíratelné Nemeckem, aby Německu dodávalo elektřinu, kterou potřebují české domácnosti. Realita evropské spolupráce.

Skopeček doslova prohlásil: „Plyn přichází z Německa, a když odstoupíme z burzy, pošleme Německo do krize. Jenže od něj stále budeme chtít získávat plyn.“

SPD podle Radima Fialy prosazuje kroky jako je odstoupení od Zelené dohody pro Evropu (tzv. Green Deal), od obchodování s emisními povolenkami a vystoupení z Evropské energetické burzy. V Česku se elektrická energie vyrábí v ceně 25 haléřů za 1 kWh, ale domácnostem se prodává za 10 Kč za 1 kWh právě díky energetické burzy v Lipsku.

Podle volebního průzkumu by měla opozice pohodlnou většinu

7. června 2022, z domova

Podle agentury Median by ANO získalo 28,5 %, ODS 16,5 %, SPD 11,5 %.

ANO by získalo 77 mandátů, ODS 43, SPD 28, Piráti 21, STAN 20, ČSSD 11.

ANO by s SPD získalo vládní většinu 105 poslanců.

 

 

Česko má nejdražší elektřinu

7. června 2022, z domova

Podle dat z energypriceindex.com je v České republice nejdražší elektřina z celé Evropy.

 

 

 

Protesty proti válce v Římě

7. června 2022, ze světa

V Římě se navzdory horku konalo shromáždění proti dodávkám zbraní na Ukrajinu a za vystoupení Itálie z NATO. Demonstranti také začali sbírat podpisy pro výzvu k ESLP, aby zahájil vyšetřování zločinů ozbrojených sil Ukrajiny v Donbasu od roku 2014.

 

 

Biden prohlásil, že se Ukrajina bude muset vzdát území

7. června 2022, ze světa

New York Post: Na tiskové konferenci Biden prohlásil, že Ukrajina bude muset vyjednávat o odstoupení svého území, aby dosáhla míru. Je to výrazný posun v rétorice Bílého domu, kdy Biden přiznává, že Ukrajina nemůže válku vyhrát.

 – „Pane prezidente, musí se Ukrajina vzdát svého území aby dosáhla míru?“
 – „Od začátku jsem říkal, a ne všichni se mnou souhlasili, že se nebude nic o Ukrajině rozhodovat bez Ukrajiny.
Je to jejich území, nebudu jim říkat co mají a nemají dělat. Avšak jeví se mi, že v jistém okamžiku se o tom bude muset vyjednávat...“

Zeman by vetoval zákon o manželství homosexuálů

7. června 2022, z domova

Zeman se vyjádřil k případnému zákonu o manželství stejnopohlavních párů. Prohlásil: „Chtěl bych oznámit, že pokud takový zákon opravdu dostanu na stůl, budu ho vetovat.“ Slovo rodina je od slova rodit: „Zatím jsem si nevšiml, že by ve stejnopohlavních párech k rození dětí docházelo.“

Vyjádřil se také k „množství pohlaví.“ „Já jsem, třebaže jsem počítal velmi pečlivě, zatím zjistil pohlaví pouze dvě. A u toho zřejmě do konce svého života zůstanu.“

 

V Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny bude referendum o sebeurčení

7. června 2022, ze světa

Podle serveru BBC řekl zástupce šéfa oblastní správy Kirill Stremousov, že se pokusí uspořádat referendum o sebeurčení Chersonské oblasti. Nezmínil ale žádné další podrobnosti ani časový harmonogram. Samozřejmě že bude plebiscit. Bude to vůle lidu... Pravděpodobně bude referendum, které na území Chersonské oblasti rozhodne o sebeurčení. A v další fázi pak volby“.

Chersonská oblast by tak mohla následovat Doněckou a Luhanskou lidovou republiku.

 

EU konečně slaví úspěch. Zakáže Applu konektor

7. června 2022, ze světa

Evropská unie, která vede ekonomickou válku s Ruskem, řešila v úterý ten nejpalčivější problém. Členské státy se dohodly s europoslanci na pravidlech, podle nichž budou výrobci elektroniky muset přizpůsobit své produkty standardu USB-C. Od podzimu roku 2024 bude muset Apple přejít na jiný konektor u svých nabíječek.

Co se lidem stává po očkování?

8. června 2022, zdraví

Co se reálně stalo po očkování proti kovidu lidem, kteří (případně jejich pozůstalí) žádají náhradu na státu, zveřejnilo na svých stránkách Rozalio. Zveřejnilo také, v jaké fázi jsou jednotlivé případy, a zdali již ministerstvo zdravotnictví případy vyřídilo či naopak zamítlo. Závažných případů, se kterými lidé nežádají náhradu je samozřejmě řádově mnohem více.

Zde je výčet toho, co se vše po kovidovém očkování dělo:

- Clostridiová gastroenterokolitida vyvolaná očkováním, neurologické potíže, krvácení do mozku, úmrtí.
- V den očkování bolesti a svědění v místě vpichu, následně v celé končetině, v dalších dnech se bolesti táhly až k hlavě, šestý den po očkování došlo k ochrnutí části tváře. Stanovena diagnóza obrna lícního nervu. Od ledna 2021 trvá pracovní neschopnost.
- Ztráta sluchu na pravé ucho tři dny po očkování, přetrvává i přes veškeré možné způsoby léčby.
- Embolie plic třetí den po očkování, úmrtí.
- Mozková mrtvice sedmý den po očkování, následně značné zhoršení zraku, občasné závratě. Do očkování sportovní činnost, nyní úplná nemožnost sportovat.
- Zánět trojklanného nervu, herpes zooster v obličeji s postižením oka, trvalé poškození zraku, pracovní neschopnost cca půl roku, následné značné omezení v práci.
- Nitrolební hypertenze, trombóza žilních splavů, i přes náročné zákroky došlo ke zhoršení až ztrátě zraku – jedno oko naprostá slepota, druhé značná. Nemožnost vykonávat předešlé zaměstnání.
- Roztroušená skleróza
- Myokarditida tři týdny po očkování
- Rozsáhlé a rozličné neurologické potíže, diagnóza nestanovena.
- Polyserozitida vedoucí k ohrožení života, s největší pravděpodobností dojde k naprosté práceneschopnosti.

Za hledání servírky 20 tisíc pokuta

8. června 2022, z domova

Hostinský Jan Dobiáš vyvěsil na dveře svého českobudějovického podniku inzerát„přijmeme účtující servírku“. Na udání k němu přišla kontrola z inspektorátu práce pro genderovou diskriminaci. Přestože ihned inzerát vyměnil s gendrově neutrálním „obsluha“, přišla mu od Inspektorátu práce dvacetitisícová pokuta.Inspektorát přitom ve zdůvodnění výslovně uvedl, že se jedná o zvlášť závažný přestupek, za který hostinskému hrozila sankce až jeden milion korun.

Jan Dobiáš se chystá odvolat k soudu.

Hrad připravil trestní oznámení na sabotáž

8. června 2022, z domova

Podle kanceláře prezidenta Zemana bylo jednání ústavních činitelů, kteří chtěli zbavit Zemana pravomocí během jeho hospitalizace, protiprávní. Podání trestního oznámení čeká na prezidentův pokyn.

Trestní oznámení by mělo směřovat na lidí, kteří podporovali aktivaci článku 66 Ústavy, jenž řeší dočasné převedení pravomocí prezidenta republiky na jiné ústavní činitele v případě, kdy prezident není schopen vykonávat svůj úřad.

Mohlo by se jednat o Miloše Vystrčila (ODS), Pavla Fischera (NEZ), Jiřího Růžičku (TOP 09) a Václava Lásku (SEN21).

V Jablonci skončilo z neznámých příčin 36 lidí v nemocnici

8. června 2022, z domova

36 lidí včetně deseti hasičů a dvou policistů skončilo v nemocnici pravděpodobně po nadýchání nějakého dráždivého plynu, který ale nebyl měřením zjištěn ani identifikován. Do Jablonce přiletěl vrtulník s protilátkami, ale neví se, jakou protilátku použít, protože nebyla zjištěna příčina.

Zasažení lidé si stěžovali na pocit dušnosti a škrábání v krku.

Policie v ulici Skelná uzavřeli dopravu.

foto HZS Libereckého kraje

Úředníci chtějí zvyšovat platy, vyhlásili stávkovou pohotovost

8. června 2022, z domova

Stávkovou pohotovost na podporu požadavku na zvýšení platů prý postupně vyhlásí po úřednických odborech i další odborové svazy pracovníků veřejného sektoru. Stávkovou pohotovost vyhlašují od čtvrtka i školské odbory. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly by odbory souhlasily s růstem výdělků od července o 15 procent lidem se zmrazeným příjmem a ostatním o 7,6 procenta.

Středula se prý neobává toho, že by odborářské požadavky narušily sociální smír a postavily proti odborům a pracovníkům veřejné sféry zaměstnance soukromého sektoru.

Namísto toho, aby odboráři poukazovali na příčinu zvyšování cen a tlačili vládu k řešení, se pouze snaží získat další peníze pro sebe.Tím se budou bohužel podílet na prohlubování krize.

V Praze se konala demonstrace a protestní pochod českých zemědělců

8. června 2022, z domova

Po demonstraci na Václavském se protestní pochod vydal po magistrále a po hodině dorazil před sídlo vlády na Malé straně. Podle policie se pochodu účastnilo asi 2000 lidí.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala se produkční zemědělci kvůli novému nastavení dotací ocitnou na hranici přežití. Zmínil také, že přesun peněz k menším farmářům povede k tomu, že střední a větší podniky nebudou schopné konkurovat firmám z okolních zemí. Přesun peněz k menším farmářům povede podle něj k tomu, že střední a větší podniky nebudou schopné konkurovat firmám z okolních zemí.

Podle Fialy je správné, že o vypnutí webů rozhodují nevládní organizace. Je jim za to vděčný

8. června 2022, z domova

„Vypnutí a blokace dalších webů specificky působících na našem území bylo rozhodnuto nevládními organizacemi a komerčními firmami na základě vyhodnocení možností, které plynou z obchodních vztahů, které mají s provozovateli daných dezinformačních webů,“ prohlásil premiér. „Vláda k tomu vyzvala ve svém obecně formulovaném usnesení a je daným organizacím vděčna, že postupovaly tak, jak postupovaly. Současně je vládě jasné, že jde o přechodné ustanovení,“ dodal.

Fiala tak odpověděl na písemnou interpelaci poslance ANO Patrika Nachera.

Na ministerstvo obrany byla podána správní žaloba kvůli zásahu proti webům.

Zvýšení schodku státního rozpočtu o 8 miliard kvůli 5000 příspěvku

8. června 2022, z domova

Stát již nemá žádnou rozpočtovou rezervu. Kvůli 5000 příspěvku na dítě tak bude muset zvýšit schodek státního rozpočtu o dalších 8 miliard korun. 

Ministerstvo financí poukázalo také na to, že místo uzákonění nové dávky měla být využita už platná dávka mimořádné okamžité pomoci, která by byla adresnější a administrativně jednodušší a stát by tudíž vyšla levněji.

V únoru byl schválen schodek rozpočtu o výši 280 miliard, což zřejmě zdaleka není konečné číslo. 

Když důchodce šetří, může na to doplatit

9. června 2022, z domova

Důchodci, kteří se kvůli zdražování snažili v zimě šetřit za vytápění, aby si vytvořili finanční rezervu, mohou přijít o příspěvek na bydlení, což pro ně může znamenat existenční problém. Přeplatek za energie se totiž započítává do příjmů, a proto mohou na celé čvrtletí o příspěvek přijít.

Podle Seznam zprávy zhruba pět zoufalých seniorů denně volá v průměru na speciální linku prospěšné společnosti Elpida s tím, že se dostali do finančních problémů paradoxně kvůli přeplatku za energie.

Nová pravidla pro ukrajinskou migraci

9. června 2022, z domova

Vláda schválila návrh zákona, podle kterého budou školy moci vytvářet oddělené třídy pro ukrajinské děti, pokud pro ně nebude místo v běžných třídách. Současně je budou moci vyučovat učitelé bez znalosti češtiny, tedy ukrajinské děti budou moci učit Ukrajinci. Výuka ale bude podle českých vzdělávacích programů.

Vláda také chce prosadit zákon, který má i bez nouzového stavu zajistit, „že i nadále budou kraje či obce zajišťovat potřebné kapacity v režimu dočasného nouzového přístřeší a ubytování,“ uvedl Rakušan. Přesto naznačil, že by se mu líbilo nouzový stav opět prodloužit, protože podle něj by počty příchozích Ukrajinců prodloužení nouzového stavu opravňovaly.

Podle Jurečky v ČR pracuje více než 70 tisíc lidí přišedších z Ukrajiny, jedná se o necelou čtvrtinu.

Nejlepší koupací destinace Evropy? Nezapomeňte na Chorvatsko

9. června 2022, ze světa

Na novinky.cz vyšel článek s názvem „Nejkvalitnější koupací destinace Evropy? Na Chorvatsko zapomeňte“. Podle novinky.cz máme zapomenout na Chorvatsko, které se podle kvality vody pro koupání umístilo na 4. místě! Hned za Rakouskem (97,7 %), Maltou (96,6 %) a Řeckem (95,8 %). A pokud bychom výběr omezili jen na mořské koupání, tak se Chorvatsko (s 95,7 %) umístilo na bronzové příčce hned po Řecku se ztrátou pouhých 0,1 %. Tedy tak se dělají novinové titulky. Možná se autor zmíněného článku snaží ulevit chorvatským letním dopravním špičkám.

Česká republika je s 81,3 % pod Evropským průměrem, nejhůře z evropských zemí je na tom Polsko (44,5 %) hned za Slovenskem (50 %). Avšak i tento údaj je zavádějící. 37 % vodních ploch totiž bylo neklasifikováno. Pokud bychom neklasifikované vodní zdroje odečetli, tak Polsko získá 70%, tedy rozhodně by na posledním místě neskončilo.

Čísla vychází ze statistiky European bathing water quality in 2021 na webu The European Environment Agency (eea.europa.eu) Na webu najdete mnoho dalších informací, například znečištění ovzduší v Evropských městech.

Fiala u papeže

9. června 2022, ze světa

Fiala navštívil papeže. Na svém twittru napsal: „Mám za sebou krásné zážitky.“

Jeden z největších válečných štváčů se tak setkal s papežem, který opakovaně vyjadřuje mírový postoj k ukrajinsko-ruské válce. Papež dostal od „českého“ premiéra ukrajinský šál.

foto twitter Petra Fialy

EU schválila zákaz aut se spalovacími motory od roku 2035

9. června 2022, z domova

Evropský parlament ve středu schválil návrh, který by od roku 2035 zavedl tak přísné normy pro emise oxidu uhličitého, že by de fakto zakázal použití spalovacích motorů v osobních a lehkých užitkových vozech.

Tento zákaz benzínových a naftových motorů má podle EU motivovat k užití elektromobilů. Elektromobily jsou však obrovskou ekologickou zátěží a například jejich hašení při požárech je extrémě obtížné. Elektromobilita přináší i řadu dalších problémů, jako pomalé nabíjení. Nelze také počítat s tím, že by pořízení elektromobilů bylo finančně srovnatelně nákladné s pořízením aut se spalovacími motory. Tento krok by tak lidem snížil reálnou možnost se svobodně pohybovat. Pokud by skutečně šlo o snížení ekologické zátěže, tak by vývoj motorů mohl směřovat jinam, například k použití vodíku.

Tato norma se zatím nebude vztahovat na ojeté automobily, jejichž cena tak bude postupně stoupat. Ale EU v budoucnu nevylučuje ani postupné omezování ojetin.

Pro přijetí návrhu hlasovali poslanci Niedermajer za Top 09, za Piráty potom Gregorová, Peksa a Kolaja.

Dva Češi se zdrželi, jeden nehlasoval a zbylých 14 bylo proti.

Polsko prodá Ukrajině zbraně za 16 miliard korun

9. června 2022, z domova

Polský premiér Morawiecki v úterý informoval, že Polsko uzavřelo s Ukrajinou kontrakt na dodávku více než padesáti samohybných houfnic Krab za 16,2 miliardy korun. Vyrábí je zbrojovka Huta Stalowa Wola. Polsko ták dál pokračuje v masivní zbraňové podpoře prodlužování válečného konfliktu.

Už i zbrojní průkaz jen pro očkované?

9. června 2022, názory&komentáře

Současná doba covidová přispěla k tomu, že se lidé stále více zamýšlí nad přínosy očkování a nad tím, z čeho se vakcíny skládají a jaký může mít zdravotní dopad aplikace vakcíny na zdravého jedince. Nedávná proticovidová opatření také vnesla do společnosti nepříjemný fenomén, a sice to, že se poskytování některých služeb váže na to, zda příjemce služeb podstoupil „povinnou“ vakcinaci či nikoliv, aniž by se poskytovatelé služeb zamýšleli nad tím, zda svým jednáním shodou okolností nediskriminují některé občany či obyvatele České republiky. Zásadní průlom do tohoto fenoménu vnesl rozsudek Nejvyššího správního soudu sp. zn. 8 Ao 2/2022, který rozhodl, že zakázat neočkovaným vstup do restaurací a hotelů bylo nezákonné. Soud přitom podpořil obžalobu, když řekl, cituji: „za osobu podezřelou z nákazy nelze považovat zdravého člověka jen proto, že nemá dobrovolné očkování [proti covidu-19] nebo že onemocnění neprodělal,“ Tento závěr soudu lze bez dalšího aplikovat na jiná očkování, nemusí jít tedy pouze o covid-19.

Tento úvod zmiňuji proto, že se v následujících řádcích budu zamýšlet nad velmi paradoxní situací, kdy moje známá podala žádost o zbrojní průkaz v souladu se zákonem o zbraních. Součástí této žádosti je kromě jiného posudek o zdravotní způsobilosti žadatele. Tento posudek se týká zdravotní způsobilosti ve vztahu k výkonu činnosti podle zákona o zbraních, tedy k tomu, zda je držitel zbraně zdravotně způsobilý držet zbraň. Žadatelka šla ke svému obvodnímu lékaři, u něhož je tedy registrována a podala žádost o posudek o zdravotní způsobilosti. Lékař ji upozornil, že je nutné ji přeočkovat proti tetanu. Toto moje známá odmítla. Obvodní lékař jí sdělil, že pokud odmítá přeočkování proti tetanu, popř. naměření protilátek, pak jí posudek nevydá. Moje známá se tedy odebrala z ordinace bez posudku.

Na co tedy máte jako žadatelé o posudek o zdravotní způsobilosti nárok, jak může váš registrující lékař naložit s vaší žádosti? Předně je třeba si uvědomit, že posudková péče a lékařské posudky jsou upraveny v zákoně o specifických zdravotních službách (§ 41 a násl.). Zákon ukládá vašemu lékaři posudek vydat ve lhůtě do 10 pracovních dnů ode dne obdržení nebo ústního podání žádosti. V případě žádosti o posudek pro účely zákona o zbraních je vydání posudku podmíněno pouze případnému podrobení se kontroly zjištění zdravotního stavu žadatele a ničemu jinému. Nelze tedy vydání posudku vázat na podrobení se přeočkování proti tetanu či nikoliv. Váš lékař je tedy povinen vydat posudek ve lhůtě a pokud cítí potřebu uvést do posudku vaši neposlušnost ve vztahu k jakémukoliv očkování, pak toto má uvést do posudku. Posouzení vašeho zdravotního stavu dle posudku ve vztahu k žádosti o zbrojní průkaz je na správním orgánu, který bude o vaší žádosti o zbrojní průkaz rozhodovat. Pokud se tedy stanete objektem této diskriminace, pak doporučuji se obrátit s žádosti o přezkoumání postupu lékaře nebo zdravotnického zařízení na správní úřad, který poskytovateli udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb.

Ivana Nová

Salámovou metodou k totální válce proti Rusku

9. června 2022, názory&komentáře

Pomalu si našinec zvyká na válku přesně tak, jak k tomu byl kondicionován bĕhem nácviku válečného stavu pod záminkou koronavirové kalamity. Salámová metoda zjevnĕ funguje bezchybně. Lidé s uměle omezovanou pamětí si nevšímají vývoje ani ve střednědobé perspektivě. Nepostřehnou blížící se nebezpečí. Společnost je ve svém zdravém úsudku výrazně degenerovaná a spolkne každou předhozenou návnadu i s navijákem. Kdokoliv volá na poplach, je cíleně veřejně umlčován, pranýřován, intimidován, diskreditován a dehonestován. Takto promyšleně, mazaně a cíleně se Moc postupně zbavila všech kritických hlasů, všech varovných hlasů a v podstatě veškerého veřejného odporu. Média, namísto toho, aby sloužila veřejnému zájmu, naopak napomáhají Moci prosazovat destruktivní agendu a plnit zadání zahraničních center Moci.

Ve vztahu k současné situaci lze poukázat na několik pozoruhodných aktualit. Jako premisa poslouží postulát, že Hegemon a) hodlá obhájit a konsolidovat svoji opozici hegemona i navzdory hlubokému morálnímu a společenskému úpadku b) hodlá pokračovat v odvěkém záměru útočit na největší zemi na světě za účelem její kolonizace a fragmentace, dle moderního návodu Z. Brzezinského a c) hodlá zajistit plnění veřejných i tajných plánů formulovaných tzv. Římským klubem - dnes nazývaných „Agenda 2030“.

Jsme bohužel nechtěnými svědky, účastníky a v podstatě i spolupachateli této nelidské zrůdnosti – tohoto zločinu proti lidskosti. Ve jménu snižování populačního růstu se rafinovanými moderními metodami sparťansky likvidují starši spoluobčané, nenarozené děti a nezdraví dospělí lidé. Útočí se na reprodukci lidí vnucováním dospívajícím změny pohlaví, ničí se zdraví a plodnost populace toxiny, záměrně vypouštenými do vzduchu a zpracovanými do potravin, a uměle vytvořenými patogeny šířenými napříč kontinenty, či tzv. preventivními zákroky globálně mandatorně aplikované silně destruktivní genové terapie, páchané i na dětech, a to za bílého dne a zcela otevřeně, zatímco lidstvo, které je obětí těchto právě probíhajících zrůdností, trpně přihlíží. Nabízí se otázka, do jaké míry mají pravdu ti, kteří tvrdí, že za tím vším zvěrstvem snad ani nemůže být člověk...

Ale vraťme se k aktualitám. Našinec si na válku na Ukrajině již natolik zvykl, že jej nakonec ani nepřekvapí brzká skutečnost naší bezprostřední účasti v této válce. Přijímáme válku a v jejím důsledku předčasnou a brutální smrt mladých lidí za samozřejmost, nevyhnutelnost a přirozenost? Jsme již natolik otupeni a zmanipulováni? Jsme skutečně lhostejni ke zmaru životů a budoucnosti mladých generací? Nevšímáme si toho, co se děje, protože nechceme nebo nemůžeme? Kam se vytratila schopnost veřejnosti kriticky myslet, vzdorovat nesmyslům, čelit útlaku a diktátu agentů cizích zájmů. Jak jsme se tak snadno stali sami sobě nevraživými žalobci, nemilosrdnými soudci a škodolibými popravčími? S jakou vervou jsme odhodili v dál naši svobodu, naši integritu i naši existenci? A nejen tu naši, ale i tu našich dětí i našich budoucích pokolení!

Proč nás nezajímá to, že se Polsko a Rumunsko chystá do války proti Rusku za příslib územních zisků na Ukrajině a v Moldavsku, potažmo Podněstří? Proč ještě nevíme, že počítá i s námi Čechoslováky? Proč se nikdo neptá „šílené“ Černochové, „zbabělce“ Fialy „Američana“ Karla Řehky, novopečeného šéfa našeho generálního štábu. Ten působil v polském Elblagu dostatečně intenzivně na to, aby věděl, jak moc jsou naši milí bratři Poláci natěšení na znovunabytí Lvova. Proč najednou povolává Minsk do zbraně členy svazu myslivců a staví v každé vesnici domobranu? Proč likviduje Moldavsko veškerou politickou opozici? Vše jde krok za krokem svou cestou podle plánu. A tím plánem je totální válka proti Rusku. Ten plán existuje již velmi dlouho. Selhal Napoleon, selhal Hitler a selžeme také my, milí bratři a sestry. To, že je Rusko prakticky neporazitelné, je ale Moci, kerá se hodlá projekovat směrem na východ, stůj co stůj, jedno. Již jen skutečnost, že se budou mezi sebou vraždit někdejší partneři z Varšavské smlouvy, dostatečně uspokojí perverzní tužby samozvaných architektů Nového světového pořádku (NWO) a pokračovatele fašistické ideologie praotců Velkoněmeckých nacistů z Aspenského institutu, GMFUS a dalších odnoží Bormannova „Fluchtkapitálu“, lačných po pomstě Rusku, a (Anglo)-Saské světovládě.

 

foto: Bitva u Kurska (Bundesarchiv CC-BY-SA 3.0)

Daniel Solis

ČNB opět zvýší úrokové sazby

10. června 2022, z domova

„Spotřebitelské ceny opět výrazně zrychlily svůj meziroční růst, tentokrát až na rovných 16 %. Meziměsíčně vzrostly o 1,8 % především v důsledku růstu cen potravin,“ uvádí Jiří Mrázek, ředitel odboru statistiky cen ČSÚ.

Za květen se spotřebitelské ceny meziměsíčně zvýšily o 1,8 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle bydlení. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 16,0 %, což bylo o 1,8 procentního bodu více než v dubnu.

Podle ČTK překvapivě vysoká inflace v květnu povede k dalšímu výraznému zvýšení úrokových sazeb České národní banky (ČNB), a to minimálně o 0,75 procentního bodu. Většinou ale ekonomové odhadují růst sazeb o jeden procentní bod i více. Základní úroková sazba nyní činí 5,75 procenta.

foto Jarita, CC BY 2.0

Válka na základě lhaní ukrajinské ombudsmanky

10. června 2022, z domova

Odvolaná ukrajinská ombudsmanka (Ukrajinský parlament odvolal z funkce ombudsmanky Ljudmylu Denisovovou) přiznala, že lhala o znásilňování ukrajinských dětí ruskými vojáky. Mnoho zemí tím tak přesvědčila k posílání zbraní Ukrajině. Podle ní například italské Hnutí pěti hvězd souhlasilo s dodávkou zbraní, kterou by jinak nepodpořilo. Je tedy možné, že bez této lživé propagandy by ukrajinsko-ruský konflikt směřoval rychleji k mírové dohodě.

„Mluvila jsem například v italském parlamentu ve Výboru pro mezinárodní záležitosti a viděla jsem takovou únavu z Ukrajiny, víte? Mluvila jsem o hrozných věcech, abych je donutila učinit rozhodnutí, která Ukrajina a ukrajinský lid potřebují,“ řekla Ljudmyla Denisovová v rozhovoru pro ukrajinský server lb.ua

foto: ekspress gazeta 

Benzín v ČR je už dražší než před snížením daně

10. června 2022, z domova

Jediné „systémové“ řešení na pomoc obyvatelům při zdražování benzínu bylo snížení spotřební daně o 1,50 Kč. To na chvíli benzín zlevnilo, po týdnu je již dražší než před snížením spotřební daně.

Babiš by chtěl snížit dodávky zbraní na Ukrajinu

10. června 2022, z domova

„Já si nemyslím, že v tom máme i nadále pokračovat v takové míře a že má naše desetimilionová země patřit na špičku všech zemi, které na Ukrajinu dodávají zbraně,“ prohlásil Babiš.

„Pomoc, kterou Ukrajině poskytujeme, má smysl a nesmí přestat.“ „Naše vláda poskytla vojenský materiál v hodnotě 3,5 miliardy,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová před pár dny v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Doplnila, že na jednání vlády předloží návrh na další pomoc Ukrajině za 600 až 700 milionů korun. „Dokud budu ministryně, určitě nebudu polevovat v pomoci Ukrajině,“ uvedla.

„Buďme solidární, pomáhejme, ale nesmíme ohrozit obranyschopnost naší země. Humanitární pomoc ve všech formách je samozřejmě na místě. Do dodávek zbrani na Ukrajinu už ale český stát investoval 3,5 miliardy a ministryně chce vládu požádat o dalších 700 milionů,“ uvedl pro iDNES.cz bývalý premiér. Doplnil, že si nemyslí, že má Česko patřit na špičku zemí, které na Ukrajinu dodávají zbraně.

foto: Babiš a starostka Litvínova Kamila Bláhová v litvínovském ghettu Janov Lucie Bartoš CC BY-SA 4.0

 

V neděli budou volby ve Francii. Macronova opozice má mírnou převahu

10. června 2022, ze světa

V neděli budou ve Francii probíhat parlamentní volby. Pokud by vyhrála Macronova opozice, prounijní prezident Macron bude mít do velké míry svázané ruce. V posledním průzkumu vede opoziční levicová koalice a prezidentská koalice tak nemusí získat v parlamentu většinu. Podle posledního průzkumu agentury Ipsos-Sopra Steria by první kolo voleb mohla vyhrát Mélenchonova koalice, kterou plánuje volit 28 procent Francouzů, Macronovu hnutí chce dát hlas o procento voličů méně.

Mélenchon je pro vystoupení Francie z NATO. Ne všichni v jeho koalici však s ním plně souhlasí. Podle jeho slov mezi macronovci „zavládla panika“. Odhady z průzkumů jsou však velmi těsné.

Ministerstvo vnitra připravilo cenzurní zákon

10. června 2022, z domova

Návrh zahrnuje jak samotné vypínání webů, tak oslabení jejich dosahu k dalším čtenářům, aby se informace nemohly snadno šířit internetem. Pro veřejnost zástupci vnitra neposkytly žádné další informace. První podobu cenzurního zákona již probírali i poslanci. 

Podle ministra vnitra Rakušana případné vypínání webů by bylo podmíněno podrobným odůvodněním ze strany bezpečnostních složek.

Opatření by se kromě webových stránek mělo podle analytika Centra pro politiku a společnost Romana Máci zaměřit i na konkrétní osobnosti, které figurují na sociálních sítích a jež sledují tisíce lidí.

Očkování jako rizikový faktor u nových mutací, Chlíbek přesto doporučuje očkovat

10. června 2022, zdraví

Portugalsko, jedno z nejextréměji proočkovaných zemí, kde je plně naočkováno přes 90 procent obyvatel, má nyní jednu z nejvyšších měr nakažených covidem na světě, což může představovat problémy pro turistický sektor, který před pandemií vytvářel zhruba pětinu portugalského HDP. Po „špatných číslech“ z minulého týdne tamní úřady podle listu The Guardian „zvažují protipandemická opatření“.
 
Pravděpodobně se naplňuje scénář, před kterým varovala řada vědců, které ovšem mainstreamová média ruku v ruce po celém světě ignorovala. Totiž, že očkovaným se jednak celkově sníží imunita, a tedy pokud virus dostatečně zmutuje (což se u RNA virů děje velmi často, o čemž každý imunolog ví), tak očkování nebude nejen úplně zbytečné, ale bude dokonce kontraproduktivní. A navíc může dojít ještě k takzvané zkřížené imunitní reakci, kdy je očkování přímo výrazným rizikovým faktorem při onemocnění.
 
Chlíbek (předseda lobbystické České vakcinologické společnosti) přesto doporučuje očkovat starými vakcínami, čož může být i bez ohledu na značné vedlejší účinky rizikové při infekci koronavirem. V rozhovoru pro iRozhlas přímo prohlásil, že „pokud bude nastupovat nová vlna a bude se komunitně šířit covid už v září, tedy v době, kdy tady ještě nebude dostupná nová vakcína, tak je rozhodně lepší nechat se pro posílení imunity očkovat vakcínou, která tady je, než třeba měsíc nebo dva čekat na tu novou“
 
Portugalské ministerstvo zdravotnictví informovalo, že počet obětí je nad očekávanými hodnotami pro danou roční dobu. Vědci zjistili, že subvarianty BA.4 a BA.5 jsou natolik odlišné od původního omikronu, že imunita získaná předchozí infekcí, ale ani očkováním nemusí poskytovat dostatečnou ochranu.

Před 80 lety se v Lidicích zhmotnilo zlo

10. června 2022, kultura&historie

Lidice – zhmotnění zla, které nebylo jen odstrašujícím aktem pro podrobení českého národa. Byl to akt zla užívající si ničení a zkázu. Byl to akt záměrně zbytečné krutosti a zvrhlosti. Aktéři se snažili o úplnou anihilaci, zánik i jen samotného názvu Lidice. Zlo projevující se v čisté podobě. Přes obrovské utrpení blízkých a soucítících se však fašistickému zlu jeho snaha nezdařila. Lidice opět povstaly a opět si v nich hrají a vřískají děti.

A Lidice k nám od té doby promlouvají. K někomu se snaží křičet, k někomu mluví tiše, a možná v hlomozu věcí kolem každý zaslechne trochu něco jiného. A někomu šeptají, že proti zlu se nemůžeme bránit zlem. Pokud ho však chceme porazit, musíme se mu postavit. A to jediné, co zlo může porazit, je láska k životu.

Wikipedie: Navečer dne 9. června byly Lidice obklíčeny jednotkami Wehrmachtu (ze Slaného) a německé policie a nikdo nesměl obec opustit. Obyvatelé začali být po půlnoci vyváděni ze svých domovů. Muži starší 15 let byli shromažďováni ve sklepě a chlévě Horákova statku. Všechny cennější věci, koně, dobytek, zemědělské stroje apod., byly shromažďovány a odváženy do sousedního Buštěhradu. Ráno 10. června 1942 se na místo osobně dostavil K. H. Frank, aby dohlížel na likvidaci obce. Ženy s dětmi byly nejprve nahnány do místní školy, za úsvitu pak autobusy převezeny do tělocvičny kladenského gymnázia. Mezitím byly zdi stodoly v sousedství Horákova statku obloženy slamníky a matracemi (proti odraženým střelám) a přichystána popravčí četa. Lidičtí muži byli posléze vyváděni ve skupinách (zprvu po pěti, pak po deseti) na přilehlou zahradu a tam stříleni. Celkem jich na tomto místě bylo povražděno 173, včetně lidického faráře Josefa Štemberky. Nejstaršímu bylo 84, nejmladšímu Josefu Hroníkovi 14 let. Všechny domy včetně školy, kostela a fary byly polity benzínem a podpáleny. Dle vyhlášky ministra vnitra číslo 25/1943 Sb. o změnách úředních názvů obcí a jejich částí, povolených v roce 1942 byl „název bývalé obce Lidic v politickém okresu kladenském prohlášen za navždy zaniklý“. Celkový počet obětí dosáhl počtu 340 (192 mužů, 60 žen a 88 dětí).

foto: Pomník dětem odvezeným na převýchovu po vyhlazení obce Lidice. „Převýchova“ proběhla ve zplynovávacím autě koncentračního tábora Chlemno. Bronzová socha od Marie Uchytilové. Autor fotografie: Cybermud CC-BY-SA-3.0

Václav Hrabák

Novější (13. června 2022)Starší (30. května 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved