<– 30. května 2022 – 5. června 2022 –>

TÝDENÍK

číslo 4/2022

Policie vyšetřuje případy „schvalování“

30. května 2022, z domova

26.2 nejvyšší státní zastupitelství vyhlásilo výstrahu, že „Pokud by někdo veřejně (včetně demonstrací, prostoru internetu nebo sociálních sítí) vyjadřoval souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu (akceptoval je či podporoval) nebo v této souvislosti vyjadřoval podporu nebo vychvaloval čelné představitele Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit i trestněprávní odpovědnosti za trestný čin schvalování trestného činu podle § 365 trestního zákoníku, případně za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku.“

Podle názorů mnohých právníků tato výstraha nemá oporu v zákonech České republiky. Pokud dvě cizí země vedou mezi sebou válečný konflikt, nejedná se o trestný čin, ani o genocidia.

Trestnímu stíhání by spíše měli být vystaveni lidé vyjadřující se nenávistně vůči jakémukoliv etniku včetně Rusů. „§ 356 Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod: (1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.“

Na policii bylo udáno celkem 201 případů ve spojitosti s Ukrajinou, třetina z nich se týká „invaze“. 26 případů je ve fázi trestního stíhání konkrétní osoby.

Nizozemsko přestává odebírat Ruský plyn

30. května 2022, ze světa

Nizozemsko odmítlo respektovat podmínky Ruska na platby v rublech a proto očekává odstřižení od ruského plynu. Přerušení dodávek očekává i dánská firma Orsted. Nizozemsko má dodávky plynu nasmlouvány již z jiných zemí. Finsko, Polsko a Bulharsko odmítly platit v rublech již dříve a proto již ruský plyn neodebírají. Německo, Itálie, Francie a další země na platby v rublech přistoupily.

Vltavské kulturní okénko – Hradčanská radnice

30. května 2022, kultura&historie

Dům čp. 1. na rohu Loretánské a Hradčanského náměstí je bývalou Hradčanskou radnicí. Jedná se o jeden z mála domů, který při ničivém požáru roku 1541 nevyhořel. Radnice je na tomto místě doložena již roku 1498. Přestavěna v renesančním slohu byla roku 1598. V tomto roce bylo do té doby poddanské město Hradčany povýšeno na město královské. Radnice fungovala až do roku 1784 kdy se dříve samostatná pražská města spojila ve „velkou“ Prahu.

Následně byla prodána a přestavěna na obytný dům. Její průčelí má dodnes krásně zachovanou renesanční sgrafitovou fasádu, na které je stále vidět císařský znak a obraz Spravedlnosti. Na portálu má umístěn znak Hradčan. Zajímavostí je ve vratech zasazený etalon pražského lokte, na kterém si jak prodávající, tak kupující mohli vždy ověřit správnou míru zboží. V suterénu je také ještě zachován fragment části původního gotického opevnění Hradčan.

Nejbližší MHD zastávka: Šporkova

Jan Betko

Náklady na léčbu uprchlíků nás vyjdou na 7 miliard

30. května 2022, z domova

VZP zatím registrovala necelých 333 tisíc uprchlíků. Odhad 7 miliard vychází z výpočtu s maximálním počtem 350 000 uprchlíků, z nichž každý bude potřebovat zdravotní péči za zhruba 26 400 korun, což je asi 60 procent průměru českých pojištěnců.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal varování před chytrými elektroměry. Co vše vlastně umí chytré elektroměry?

30. května 2022, z domova

Evropská legislativa ukládá distributorům povinnost instalovat chytré elektroměry v rámci distribučních soustav elektřiny. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal varování před použitím chytrých elektroměrů z „nedůvěryhodných“ zemí. Hrozit může až celostátní blackout. Tato hrozba se prý týká použití chytrých elektroměrů od dodavatelů z nedůvěryhodných zemí, tedy například mimo země EU, evropský prostor, země OECD či NATO. To nesplňuje například Čína nebo Rusko. Z toho vyplývá, že chytrý elektroměr neslouží pouze pro odečet stavu, ale je možné, že lze na dálku i ovlivňovat zapnutí či vypnutí elektroměru. Je zajímavé, že v každé domácnosti bude podle nařízení EU instalována taková šikovná „chytrá“ věc.

NÚKIB: „Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dnes vydal VAROVÁNÍ podle zákona o kybernetické bezpečnosti před hrozbami plynoucími z použití technických nebo programových prostředků sloužících k chytrému měření elektřiny tzv. smartmeteringu (tj. chytrých elektroměrů), které nepochází ze zemí s důvěryhodným právním prostředím.  Varování se týká provozovatelů distribučních soustav elektřiny, kteří jsou povinni při nákupu technologie smartmeteringu zvážit hrozbu v analýze rizik a přijmout adekvátní opatření ke snížení identifikovaného rizika v procesu výběru dodavatele technologií.

Varování se netýká soukromých osob ani jiných společností, které jsou pouhými odběrateli elektrické energie a neprovozují distribuční soustavu elektřiny...

Realizace popsané hrozby by měla zásadní dopad na bezpečný provoz přenosové soustavy a zabezpečení dodávek elektrické energie. Data ze smartmeteringu budou zcela zásadní i pro provoz budoucího energetického datového centra pro novou energetiku a poskytování agregace flexibility. “

USA odmítlo dodat Ukrajině salvové raketové systémy

30. května 2022, ze světa

V pondělí podle AFP oznámil americký prezident Joe Biden, že Ukrajině nedodají požadované raketové systémy. Podle AFP prohlásil: „Nepošleme na Ukrajinu raketové systémy, které mohou dosáhnout až do Ruska.“ Rusko tento krok vítá a místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv označil tento krok za racionální.

Česká republika získala v MS v hokeji bronz, z apolitické sportovní soutěže bylo z politických důvodů vyloučeno Rusko

30. května 2022, ze světa

Bohužel i sportovní utkání jsou přes zdánlivou apolitičnost politickým nástrojem. Na mistrovství světa nebyly připuštěny mužstva Ruska a Běloruska. Rusko přitom obvykle patří k favoritům soutěže. Na celou soutěž to tak vrhá stín. Na prvním místě se umístilo Finsko, na druhém Kanada, 3. obsadila Česká republika.

 

 

Vedení ČEZu si rozdělí odměny ve výši 135 milionů korun

30. května 2022, z domova

Přestože se české domácnosti začínají potýkat s energetickou krizí, vedení ČEZu si rozdělí odměny v plné výši. Generální ředitel Beneš si tak přijde na 34,9 milionu korun. ČEZ již dříve zveřejnil, že čistý zisk se v prvním čtvrtletí oproti minulému roku ztrojnásobil. Energetická skupina ČEZ měla v loňském roce čistý zisk 9,9 miliardy Kč, který byl meziročně o 81 procent vyšší.

EU opět jedná o embargu, Maďarsko nadále v opozici, Leyenová otáčí rétoriku

30. května 2022, ze světa

V úvodu dalšího mimořádného summitu EU, na kterém se mají projednávat další sankce proti Rusku, promluvil Zelenskyj, který vyžaduje další dodávky zbraní a co nejrychlejší přijetí embarga na Ruskou produkci. Fiala prohlásil, že konec dovozu ruské ropy je jen otázkou času. Maďarský premiér Orbán má však stále výhrady k poškozování vlastní ekonomiky prostřednictvím sankcí proti Rusku.

Leyenová výrazně změnila svou rétoriku, když pro zpravodajský kanál MSNBC prohlásila, že silná ekonomika je důležitá pro boj proti Rusku, a proto není dobré si jí záměrně příliš poškozovat prostřednictvím embarga. Navíc podle ní ještě embargo prospívá ruské pokladně: „Pokud bude EU okamžitě zcela odříznuta od ruské ropy, Putin by mohl být schopen ropu, kterou neprodá EU, dodat na světový trh a prodat ji za více, čímž si naplní svou válečnou pokladnu. Musíme v tomto uvažovat strategicky“

Korespondenční volby aneb soumrak demokracie v české kotlině

30. května 2022, názory&komentáře

Pod kouřovou clonou zdražování všeho, válečných zpráv, přílivu migrantů a „Úsvitu planety opic“ chystají vládní strany zásadní likvidaci demokratického systému prostřednictvím korespondenčního hlasování. David Formánek na svém webu zveřejnil nadabovaný americký dokument 2000 kurýrů (odkazy v komentářích), ve kterém skupina vyšetřovatelů nade vší pochybnost prokázala volební podvody v USA prostřednictvím korespondenčního hlasování. Dokument ve své zemi vzbudil mohutný ohlas. A právě prosazení korespondenčního hlasování v našem volebním systému je nyní hlavní „priorita“ vládních stran, přestože se naše země potýká s obrovskou ekonomickou krizí. „Skutečně je to otázka priorit, stihnout bychom to měli,“ souhlasí místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti). Lidovci a TOP 09 kvůli tomu chtějí ještě do začátku parlamentních prázdnin svolat mimořádnou schůzi.

Je zřejmé, proč vládní strany chtějí korespondenční hlasování prosadit. Mají nyní již natolik klesající podporu občanů, že volební podvody jsou jediným způsobem jak zůstat u moci. Zákonnou úpravu o korespondenčním hlasování vláda předložila parlamentu v květnu a nebýt obstrukcí opozice, již bychom v tichosti byli bývali o možnost svobodných voleb přišli. Během června se budou vládní strany opět pokoušet korespondenční hlasování protlačit parlamentem. Pokud chceme mít u nás nadále možnost svobodných voleb, stále ještě máme šance tuto snahu zvrátit.

Václav Hrabák

V Praze proběhlo setkání vojenských zpravodajců NATO

31. května 2022, z domova

Česká republika nyní předsedá Vojenskému zpravodajskému výboru (MIC – Military Intelligence Committee) NATO. Proto se právě v Praze sešli ředitelé vojenských zpravodajských služeb. Setkání proběhlo již minulý týden, z bezpečnostních důvodů o tom byla veřejnost informována až po ukončení setkání.

Srí Lanka zbankrotovala

31. května 2022, ze světa

Srí Lanka je v platební neschopnosti. Inflace v zemi je 30% a může se zvyšovat. V zemi jsou masivní protesty a politická krize. Země nemá dost peněz na dovoz potravin ani pohonných hmot. Vláda Srí Lanky vyjednává s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o záchraně, s věřiteli musí dojednat restrukturalizaci dluhu. Země už dříve uvedla, že bude letos potřebovat tři až čtyři miliardy dolarů, aby se z krize dostala.

foto Sigiriya, Sri Lanka, Bernard Gagnon, (CC3.0 licence)

K potvrzeným kandidátům na prezidenta přibyla Nerudová

31. května 2022, z domova

K potvrzeným kandidátům na prezidenta přibyla ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Chce být prý hlasem mladé generace, která má pocit, že jim budoucnost ukradla generace její. Domnívá se, že mladé generaci jako pedagog rozumí.

V rozhovoru pro Seznam uvedla: „Chtěla bych být hlasem mladé generace. Kdo jiný by to měl být než člověk, kterému jako pedagogovi prošlo rukama několik generací mladých lidí. Jsem otevřena naslouchat, co je trápí – jako nedostupnost bydlení, manželství pro všechny nebo možnost adopce stejnopohlavními páry. To jsou témata, která je tíží a na která nenacházejí odpovědi. Mají pocit budoucnosti, kterou jim naše generace ukradla.“

Současný seznam potvrzených kandidátů:

Alena Vitásková bývalá předsedkyně ERÚ
Danuše Nerudová bývalá rektorka Mendelovy univerzity
Denisa Rohanová prezidentka ČAP
Hynek Blaško Europoslanec, genmj. v. v.
Ivo Mareš teolog a tiskový mluvčí
Jakub Olbert podnikatel
Jaromír Soukup majitel TV Barrandov
Josef Skála publicista a podnikatel
Josef Středula předseda odborových svazů
Karel Diviš Podnikatel v IT
Karel Janeček podnikatel a filantrop
Klára Long Slámová advokátka a politička
Marek Hilšer lékař a senátor
Miloš Knor komik a moderátor
Pavel Fischer diplomat a senátor
Petr Pavel generál v. v.
Tomáš Březina podnikatel
Tomáš Zima lékař a bývalý rektor Karlovy univerzity
Vladimír Boštík podnikatel

EU se dohodla na ropném embargu

31. května 2022, z domova

EU se dohodla na embargu pro dovoz ropy z Ruska. ČR, Slovensko a Maďarsko mají osmnáctiměsíční výjimku. Fiala vyjadřoval nadšení z dohody, prohlásil: „Ta nejdůležitější zpráva je, že jsme se dohodli na sankcích a silné pomoci. Devět miliard eur, které půjdou na Ukrajinu, to je klíčové sdělení“.

Naše země se tak zavázala k velmi významnému kroku omezení vlastní ekonomiky pouze prostřednictvím premiéra bez schválení demokraticky zvoleným parlamentem.

ČR bude moci i nadále využívat dodávky z ropovodu Družba 2 spolu se Slovenskem a Maďarskem. Tuto výjimku zřejmě prosadil Viktor Orbán. Všechny 3 státy se zavázaly co nejrychleji ruské ropy vzdát, avšak časový limit na to není. To by mohlo být pro budoucnost ČR a našich sousedů důležité, pokud neuvalí z pochopitelných důvodů Rusko embargo na nás.

Zelenskyj prohásil, že dohoda trvala příliš dlouho. Uvedl: „Více než padesátidenní časová prodleva mezi pátým a šestým balíkem protiruských sankcí je pro nás nepřijatelná.“ Označovat za „nepřijatelné“ váhání učinit kroky k poškození vlastní ekonomiky svobodných zemí se v rámci diplomacie dá označit jako vysoce arogantní.

Německo pomáhá občanům, zavádí měsíční jízdenku za 9 euro

31. května 2022, ze světa

Německo se snaží pomáhat občanům v energetické krizi, přestože zdražování je v Německu mnohem nižší než u nás. Navíc  Německo neutrácí miliardy z kapes svých občanů za zbraně pro některou z válčících stran.

Zavádí přes léto měsíční zlevněnou jízdenku pouze za 9 euro, za kterou mohou obyvatelé využívat městskou a příměstskou dopravu ve svém městě. Tato jízdenka má ulehčit lidem při zdražování energií a má je také motivovat využívat hromadnou dopravu namísto aut a šetřit tak pohonné hmoty.

Pro připomenutí Piráti před volbami do pražského zastupitelstva slibovali MHD zdarma, během svého působení zdražili jízdné v MHD o cca 20%, například původní jízdenka zdražila z 32 Kč na 40 Kč.

Ministryně obrany chce poslat Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši 700 milionů

31. května 2022, z domova

Ministryně obrany Jana Černochová chce požádat o další peníze na válečné zásobování Ukrajiny. Doposud Česká republika dodala Ukrajině zbraně za 3,5 miliardy Kč. Podle názorů představitelů řady zemí včetně Německa, dodávání zbraní Ukrajině prodlužuje válečný konflikt a přináší tak mnohem více zkázy a mrtvých.

Českou televizi čeká zeštíhlení

31. května 2022, z domova

Česká televize chystá propouštění a ukončí vysílání kanálu ČT3. Tato úsporná opatření vysvětluje poklesem reálné hodnoty peněz, které vybere z koncesionářských poplatků. Oseká i programovou tvorbu a výroba Televizního studia Ostrava bude převedena do studia v Brně. V letošním roce televizní skupina propustí až padesát zaměstnanců, v následujících letech propouštění může být čtyřnásobné.

Zůstává otázkou, jestli Česká televize skutečně plní poslání veřejné služby a jestli je tak vůbec oprávněna k vybírání koncesionářských poplatků. V době kovidu i během ukrajinsko-ruského válečného konfliktu opakovaně prokázala, že její zpravodajství je enormě nevyvážené.

foto VitVit (CC BY-SA 4.0)

Stát chce mít centrální přístup k veškerým údajům o očkování

31. května 2022, z domova

Stát se snaží digitalizovat postupně veškeré záznamy o obyvatelích České republiky. Od ledna je povinné používání elektronických očkovacích průkazů, do konce června však za to lékařům nehrozí postihy. Za nepoužívání elektronického očkovacího průkazu, které je povinné ze zákona, hrozí lékařům od července sankce až do výše 100 tisíc korun. Polovina lékařů zatím elektronické očkovací průkazy používat odmítá.

Stát se snaží mít k veškerým datům o očkování obyvatel centrální přístup.

Na summitu WHO v Ženevě se globalistům nepodařilo prosadit dodatky

31. května 2022, ze světa

Celý svět očekával, jak dopadne summit WHO, který se konal 22. – 28. 5. v Ženevě. Na summitu se mělo projednat 13 dodatků k Mezinárodním zdravotním předpisům připravených Bidenovou administrativou. Tyto dodatky měly do velké míry omezit autonomii členských států a měly přesunout na WHO obrovské pravomoce.

Například arcibiskup Carlo Maria Viganò prohlásil: „V nadcházejících dnech budou národy, které se hlásí ke Světové zdravotnické organizaci (WHO), hlasovat o rezolucích týkajících se zvládání pandemií WHO. Tato usnesení přenesou suverenitu týkající se zdraví občanů na nadnárodní orgán, který je z velké části financován farmaceutickým průmyslem a Nadací Billa a Melindy Gatesových.

Pokud budou tyto rezoluce schváleny většinou, bude mít WHO v případě pandemie výhradní mezinárodní pravomoc zavést všechna pravidla, včetně karantény, uzamčení, povinného očkování a očkovacích pasů. Je také třeba mít na paměti, že tato organizace požívá imunity, a její členové tedy nemohou být souzeni ani odsouzeni, pokud se dopustí trestných činů. Nevolení technokraté budou mít paradoxně větší moc, než jakou občané udělují svým zástupcům prostřednictvím svého demokratického hlasování.“

Na jednání WHO Austrálie, Spojené království a USA vyslovily silnou podporu dodatkům a vyzvaly ostatní státy, aby se k nim připojily.

Následně Botswana přečetla prohlášení jménem svých 47 členů AFRO, v němž bylo uvedeno, že kolektivně nebudou podporovat „reformy“. Mnoho dalších zemí, například Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika, Írán a Malajsie uvedlo, že mají ke změnám výhrady a také je nepodpoří. Brazílie uvedla, že raději úplně opustí WHO, než aby umožnila, aby její obyvatelstvo podléhalo novým dodatkům. Nakonec byla globalistická čast WHO nucena ustoupit.

Podle komentátorů je však jisté, že tím není zdaleka vyhráno. Globalistické tendence ve WHO nepřestanou a jejich aktéři připraví jiný způsob, jak vnutit národním státům svou moc. Je proto důležité se mít na pozoru.

Fiala se příští týden setká s papežem Františkem

1. června 2022, z domova

České ministerstvo průmyslu má ve svém znaku ukrajinskou vlajku

1. června 2022, z domova

České ministerstvo průmyslu má ve svém znaku ukrajinskou vlajku. Česká právnička Jana Zwyrtek Hamplová na svém FB prohlásila: „To, že ministr Jozef Síkela (STAN), vpravil do oficiální prezentace a loga Ministerstva průmyslu a obchodu ČESKÉ republiky ukrajinský symbol namísto českého, je ODSOUZENÍHODNÉ a NEOMLUVITELNÉ. Nevěřila jsem, že je to pravda. Je. Je evidentně třeba zamyslet se nad ústavní ochranou symbolů státnosti, a zakotvit pravidla tak, aby představitelé naší země nemohli preferovat jinou zemi před Českou republikou. Pokud jim to není jasné tak nějak samozřejmě - evidentně ne.“

 

V Německu výrazné snížení daně na benzín

1. června 2022, ze světa

V Německu vláda výrazně snížila daně na benzín, koncová cena benzínu se snížila o cca 8,70 Kč. V porovnání s tím v Česku vláda snížila daň na benzín o cca 1,50 Kč, tedy stát při současných cenách benzínu vybere tak jako tak mnohem více na daních než před zdražením. O nějaké státní pomoci lidem nelze mluvit. Kolik odvádíme na daních z benzínu v Senát schválil snížení spotřební daně o 1,50 Kč z nafty a benzínu, přesto odvedeme státu za benzín víc než dřív.

Policie vyšetřuje ukrajinský obchod s dětmi

1. června 2022, z domova

Podle Seznamu vyšetřuje česká policie organizovaný obchod s novorozenci, který organizuje skupina kolem kliniky z Charkova. Jako základnu si tato ukrajiská skupina vybrala Prahu. Jedním z důvodů je česká děravá legislativa kolem rodičovství. Policie ví o 30 případech novorozenců, kteří byly porozeny náhradními matkami a po porodu odeslány zájemcům za cenu přibližně 60 tisíc eur.

Sněmovna schválila úpravu podmínek pro Ukrajince v ČR

1. června 2022, z domova

Sněmovna schválila většinou 158 z 161 hlasů (3 se zdrželi) úpravy v podpoře ukrajinských migrantů. Novelu zákona „lex Ukrajina“ schválila sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze. Zkracuje se například doba, kdy stát hradí zdravotní pojištění lidem v produktivním věku z roku na 150 dnů. Poslanci ANO požadovali výraznější zkrácení.

Podporu 5000 budou nadále dostávat všichni při udělení víza. Následujících 5 měsíců ji budou dostávat, pokud prokážou, že ji potřebují.

Mimo jiné se také upravuje příspěvek za tzv. bezplatné ubytování Ukrajinců. Stát přispívá 3000 za každého bezplatně ubytovaného migranta, nejvýše 12000 celkem.

Vláda začla řešit vytvoření alespoň základních pravidel téměř až po čtyřech měsících po zahájení ukrajinsko-ruského válečného konfliktu a až po tom, co k nám přicestovalo více než 300 tisíc Ukrajinců.

Bez povšimnutí byla při rekonstrukci orloje změněna původní díla od Josefa Mánesa

1. června 2022, kultura&historie

Před čtyřmi lety proběhla rekonstrukce pražského orloje a při přebírání těchto oprav si nikdo z památkové péče nevšiml, že obrazy na kalendáriu od Josefa Mánesa vypadají úplně jinak než původně. Byly změněny vizáže obličejů, jejich stáří, barva vlasů a pod. Na změny upozornil až nyní Milan Patka z Klubu Za starou Prahu.

Na celé věci je zarážející jak neúcta restauratérů k historii a autorství, tak i ignorance magistrátských úředníků a památkové péče. Otázkou zůstává, zdali se pošlapávání národních klenotů děje pouhou náhodou. Originál kalendária od Josefa Mánesa je naštěstí uložen v Muzeu hlavního města Prahy.

Historie Prahy rozhodně nemusí být zakonzervované muzeum pro cizince. Díla od Josefa Mánesa byla na svou dobu také moderní a samozřejmě nebyla na orloji od 15. století, kdy byl orloj vytvořen. Avšak při porovnání Mánesových a Jirčíkových děl je zřejmé, že Mánesova díla mají jasný umělecký rukopis. Jirčíkovy „obrázky“ působí jako neumělá studenská snaha o figurální malbu podle fotografie. Tedy mohlo by být ospravedlnitelné, pokud by se jednalo o jakousi uměleckou revoltu, ve které by mohla pobavit nějaká přidaná umělecká hodnota. Tady je však umělecké vyznění pouze trapné a ubohé.

aktualizace – režisér Jan Hřebejk na twitteru prohlásil, že je to „...absolutní pseudoproblém. Stanislav Jirčík namaloval na Kalendárium Pražského orloje obličeje svých přátel, (např. spisovatelky Kateřiny Tučkové)...“

2. aktualizace – vyjádření Klubu za starou Prahu ze dne 16. 6. 2022

Václav Hrabák

Nenechme si ukrást svobodné volby! – prohlášení stran, hnutí, spolků a osobností

1. června 2022, z domova

Dnes 1. června 2022 řada politických stran, hnutí, spolků, iniciativ a osobností veřejného života  vydala společné prohlášení „NENECHME SI UKRÁST SVOBODNÉ VOLBY!“, kterým odmítají zavedení korespondenčních voleb, jež jsou zásadním nebezpečím pro naší demokracii. Tato veřejná výzva reaguje na snahu vládních stran prosadit v parlamentu ČR novelu zákona, která má korespondenční způsob hlasování zavést.

Korespondenční hlasování otevírá obrovský prostor pro možné falšování voleb, což je příliš velké riziko pro naší demokracii za cenu pouhého usnadnění voleb někomu, kdo pobývá mimo hranice naší republiky. Takovému kroku by měla předcházet rozsáhlá celospolečenská debata a nikoliv tiché prosazení vládními stranami v parlamentu v dobách velkého neklidu ve společnosti, kdy je veřejný prostor přehlcen ekonomickými problémy obyvatel či ukrajinsko-ruským válečným konfliktem. Z těchto důvodů se jeví, že vládní strany chtějí tuto změnu provést čistě účelově výhradně pro vlastní prospěch.

Kromě mnoha mimoparlamentních stran se k prohlášení přidali i někteří zástupci parlamentní opozice a řada osobností veřejného života jako například ekonom Karel Kříž, bývalý rektor AVU a výtvarník Milan Knížák, filosof Jiří Fuchs, hudebník a bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl, europoslanec a genmjr. v. v. Hynek Blaško, bývalý policejní prezident a současný předseda Asociace nezávislých médií Stanislav Novotný, poslanec SPD Jiří Kobza,  historik a signatář Charty 77 Radomír Malý či choreograf, režisér a bývalý umělecký šéf Baletu Národního divadla Petr Zuska.

Z politických stran a hnutí se k odporu proti korespondenční volbě přihlásily po prohlášení, například Trikolóra, Svobodní, Manifest, Cesta, PES a řada dalších. Ze spolků a občanských iniciativ se k prohlášení připojily, například konzervativní spolek Akce D.O.S.T., Zlatý špendlík, Odchod či Spojenectví Říp.

Pokud budou zástupci vládních stran nadále pokračovat ve snahách o prosazení této zákonné normy, která se důvodně jeví jako nástroj pro odstranění demokratického řádu v České republice, aktéři této výzvy budou iniciovat veřejné protesty proti současné vládě.

–––––––

NENECHME SI UKRÁST SVOBODNÉ VOLBY!

 

Od roku 1989 prošla naše demokracie, vycházející ze svobodných voleb soupeřících politických subjektů, mnoha úskalími. Čelili jsme tendencím zvýhodňovat velké strany na úkor malých či se účelově měnily přepočty hlasů, základní parametry svobodných, tajných a transparentních voleb však až dosud byly zachovány.

To má nyní skončit. Vláda Petra Fialy chce se svou parlamentní většinou zavést korespondenční hlasování, jež transparentní průběh voleb znemožní. Nic na tom nemění fakt, že se tato procedura má prozatím týkat jen českých občanů, žijících v zahraničí.

Proč korespondenční volbu odmítáme?

Zastánci korespondenční volby argumentují tím, že naši občané v zahraničí budou mít účast ve volbách usnadněnou tím, že nebudou muset cestovat za volební urnou na našich zastupitelských úřadech. Komfort pro relativně malou skupinu lidí však rozhodně nevyváží riziko znevěrohodnění volebních výsledků a tedy samotné legitimity parlamentní demokracie.

Ti, kdo na zavedení korespondenčních voleb tlačí, mají jediný záměr – volby falšovat.

Tak jako v rakouských či amerických prezidentských volbách, i u nás by se korespondenční volba mohla stát nástrojem k nelegitimnímu uchopení moci.

Proto pokud Fialova vláda svou vůli prosadí, ocitne se naše demokracie nad propastí. 

ZABRAŇME JIM V TOM!

Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny.

Listina základních práv a svobod, článek 23

 

Akce D.O.S.T. – Michal Semín
Asociace nezávislých médií – Stanislav Novotný
Aliance národních sil – Vladimíra Vítová
Domov – Radek Nováček
Hnutí Cesta – Jan M. Kubín
Iniciativa Za mír a svobodu slova – Ladislav Vrábel
Jdeme společně – Jiří Havel
Manifest – David Tesař
Odchod – Matěj Gregor
PES – Jakub Olbert
SpojenectvíŘíp – Antonín Baudyš
Svobodní – Luboš Zálom
Trikolora – Zuzana Majerová Zahradníková
Vraťme děti do školy bez podmínek – Václav Havlíček
Zlatý špendlík – Ivo Osovský
Změna Matrixu – Aneta Hlinčíková

Hynek Blaško – europoslanec
Tomáš Čada – podnikatel
Jiří Hejlek – filosof
Václav Hrabák – publicista
Jiří Fuchs – filosof
Ladislav Jakl – pracovník Institutu Václava Klause
Otto Jarolímek – vysokoškolský pedagog
Milan Knížák – výtvarník
Jiří Kobza – poslanec SPD
Karel Kříž – ekonom
Radomír Malý – historik
Josef Nerušil – předseda SPD – Praha
Josef Nos – písničkář
Ivo Strejček – pracovník Institutu Václava Klause
Petr Štěpánek – spisovatel a hudebník
Igor Volný – právník
Alice Tomková – lékařka, pořadatelka Vlasteneckého setkání v Příčovech
Petr Zuska – choreograf a režisér

V Praze dne 1. června 2022

Toto prohlášení lze podpořit zasláním podpůrného stanoviska naší redakci: redakce@vltava.news

Ukrajinský parlament odvolal z funkce ombudsmanky Ljudmylu Denisovovou

2. června 2022, ze světa

Ukrajinský parlament v úterý jednohlasně odvolal z funkce komisařky pro lidská práva Ljudmylu Denisovovou. Ta byla odvolána kvůli nepodloženým obviněním ruských vojáků ze sexuálního násilí na ukrajinských obyvatelích.

Rusko přesměrovalo prodej ropy do Číny a Indie

2. června 2022, ze světa

Rusko od začátku ukrajinsko-ruského válečného konfliktu zvýšilo dodávky ropy do Číny trojnásobně, do Indie dvacetinásobně.  Čína byla už před válkou největším odběratelem ruské ropy, trojnásobné zvýšení odběru je tak velmi výrazné přesměrování odbytu, kterého se zřekly státy EU. Rusko je třetím největším producentem ropy na světě, za Spojenými státy a Saúdskou Arábií a druhým největším vývozcem. V současné době se cena ropy Urals na světovém trhu pohybuje kolem 95 dolarů za barel, což je výrazně více než před rokem. Brent se teď prodává zhruba za 113 dolarů za barel.

Zastánci evropského embarga namítají, že Čína s Indií neodeberou tolik ropy, jako bude výpadek zemí EU. Dočasně Rusko pravděpodobně sníží těžbu. Po tom, co Čína, nejrychleji se rozvíjející a největší ekonomika na světě, dokázala vybudovat během krátkého času, není otázkou příliš vzdálené budoucnosti, kdy si může pro přísun ruské ropy vytvořit infrastrukturu. A se svou velikostí může dodávky do Evropy Rusku nahradit. Potom už ale pro Evropu nebude ruská ropa dostupná.

V Roztokách u Prahy hořelo v Alzheimer centru. Dva lidé zemřeli

2. června 2022, z domova

Jde o jeden z nejtragičtějších požárů v domovech pro seniory za poslední roky. Požár vypukl ve středu večer a vyžádal si více než padesát zraněných.

Sdružení pilotů varuje před riziky kvůli očkování

2. června 2022, ze světa

RIO DE JANEIRO, BRAZÍLIE – Podle The Rio Times koalice sdružení pilotů z celého světa a několik lékařských sdružení zveřejnila 17. května otevřený dopis, v němž kritizovala požadavek na očkování pilotů proti Covidu a poukázala na závažné důsledky.

Piloti, kteří očkování odmítli, přišli v mnoha případech o práci – a mnozí z těch, kteří očkování podstoupili, se potýkají s vedlejšími účinky, které akutně ohrožují bezpečnost letectví.

Propouštění neočkovaných zaměstnanců způsobilo v aerolinkách masivní personální krizi. Zároveň mnoho očkovaných pilotů nyní bojuje s poškozením způsobeným vakcínou – včetně kardiovaskulárních problémů, krevních sraženin a neurologických a sluchových poruch.

V otevřeném dopise se uvádí, že v důsledku toho již mnoho pilotů ztratilo potvrzení o zdravotní způsobilosti a nemusí je znovu získat. Jiní však nadále pilotují letadla – s uvedenými poruchami. Neodvažují se je nahlásit, protože by to mělo za následek jejich licence a ztrátu příjmů. To představuje bezprecedentní riziko pro cestující a všechny ostatní cestující.

Otevřený dopis zde.

Po vleklém sporu vyhrál Johny Depp soudní při se svou bývalou ženou

2. června 2022, ze světa

Johny Depp vyhrál soud se svou bývalou ženou Amber Heardovou. Ta mu musí za pomluvu Johnyho a za výroky o domácím násilí zaplatit 15 milionů dolarů. Současně musí Depp zaplatit 2 miliony dolarů za tvrzení svého právníka, že obvinění Heardové jsou hoax.

foto: Harald Krichel CC BY-SA 3.0

Vláda chce stavět Ukrajincům byty a školy za zjednodušených podmínek

2. června 2022, z domova

Vládou schválená právní úprava stanovuje zvláštní postupy v oblasti územního plánování a stavebního řádu, a to kvůli potřebě zajištění bydlení nebo ubytování a případně dalších staveb pro Ukrajince. Má jít o stavby, které jsou svým charakterem určeny k ubytování, bydlení nebo o školy a školky. Tyto stavby budou podléhat mírnějším předpisům, než přikazuje stavební zákon. Vyhnou se například stavbě parkovacích míst nebo plnění norem spojených s ochranou životního prostředí.

Proti zákonu se v rámci připomínkového řízení ohradila Hospodářská komora, které se nelíbí, že zákon nepočítá se zapojením soukromých stavitelů. „Materiál zakládá diskriminaci vlastníků, českých občanů, právnických osob, z pohledu procesního pak diskriminuje soukromé stavebníky,“ uvedla komora v připomínkovém řízení.

Pro Ukrajince se tedy nebudou muset plnit normy spojené s ochranou životního prostředí!

Konec dopravy zdarma pro Ukrajince

2. června 2022, z domova

V Česku končí bezplatná doprava pro Ukrajince, kteří jezdili zdarma jen na základě ukázání svého pasu. Například Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje zveřejnil informaci, že od 6. 6. končí pro Ukrajince doprava zdarma. Dopravní podnik hlavního města Prahy ukončení dopravy zdarma v termínu nezvládl a proto ho posunul až na 12. 6. a tedy až do 11. 6. budou moci Ukrajinci jezdit nadále zdarma. Praha připravila pro Ukrajince speciální zlevněný tarif na měsíc či delší dobu. Za měsíc zaplatí 165 Kč, za 3 měsíce 444 Kč. 5 dní od získání víza mají nadále zdarma.

 

Čtvrteční výpadek elektřiny v Praze

2. června 2022, z domova

Dnes v dopoledních hodinách zasáhl Prahu výpadek elektrického proudu. „Přibližně deset minut před 9.00 Pražská energetika přestala dostávat elektřinu z nadřazené přenosové soustavy, a to konkrétně ze 400 kV rozvodny ČEPS na Chodově,“ řekl mluvčí PRE Petr Holubec. Problém byl v nedostatečné kapacitě přívodních kabelů na Chodově, což je podle Chabra dlouhodobá závada. „Je to velmi nepříjemné, nezpůsobili jsme to, omlouváme se,“ řekl Holubec.

Na pravém břehu Vltavy nejezdily tramvaje, na 9 minut byl přerušen provoz metra C. Pomocí generátorů vlaky dorazily do stanic. Vlakové soupravy nezůstaly v tunelech. Podle PRE asi čtvrtina pražských domácností byla bez proudu.

S ohledem na energetickou situaci v Evropě, k podobným situacím bude docházet, a proto by se na to lidé měli připravit. Před několika desítkami let byly podobné výpadky běžné.

Při výpadku nefungovaly weby České televize ani Českého rozhlasu. Při mimořádných okolností se tedy nemůžeme spolehnout na poskytování informací s těchto veřejnoprávních institucí, které si všichni majitelé televizních a rozhlasových přijímačů platí.

foto: PID twitter

Na Primě se setkali kandidáti na prezidenta Rohanová, Janeček a Olbert

3. června 2022, z domova

Na Primě se setkali kandidáti na prezidenta Denisa Rohanová, Karel Janeček, Jakub Olbert. Rohanová s Janečkem mluvili o přínosu ukrajinských migrantů jako pracovní síly. Olbert by rád zbavil Prahu ukrajinských vlajek, Janečkovi nevadí, protože podle něj jsou výrazem solidarity. Pro Rohanovou je jich moc, což už může být lidem nepříjemné. Olbert také nesouhlasí s pěti tisícovým příspěvkem, je to podle něj populistické gesto Fialovy vlády. Pomáhat by se sociálně slabším mělo cíleně pomocí našeho zaběhlého sociálního systému. Také jsou pro Olberta skandální tak vysoké zisky většinově státního podniku, ze kterého si ještě navíc vedené vyplácí vysoké odměny, při současné tíživé situaci pro domácnosti při zvyšování cen energií. Pro Janečka jsou vysoké odměny pro vedení obvyklé.

V Británii budou probíhat oslavy sedmdesátiletého vládnutí královny

3. června 2022, ze světa

V únoru byla královna Alžběta II. již 70 let na trůnu, oslavy však přesunuly kvůli lepšímu počasí na léto. Ve Velké Británii budou oslavy probíhat 4 dny, v sobotu bude koncert řady světových hvězd před Buckinghamským palácem, v neděli projede londýnem zlatý kočár ve kterém Alžběta jela při své korunovaci, a projde městem také průvod.

Alžběta II. je hlavou celého Commonwealthu včetně Kanady a Austrálie. Shodou okolností v těchto dvou zemích panuje nejdrsnější očkovací diktatura na světě. Řada zemí Commonwealthu chtějí nadvládu Alžběty opustit.

Alžběta je také hlavou anglikánské církve.

foto Alžběty CC BY 2.0 Senedd Cymru

O víkendu festival Praha žije hudbou

3. června 2022, kultura&historie

V Praze bude o víkendu festival v ulicích: Praha žije hudbou.

podrobnosti na webu prahazijehudbou.cz:

„Uličníkovi jde o jedinou věc! Vlastně to jsou tři věci:
1. CHCE si užívat života v ulicích, parcích a náměstích Prahy,
2. CHCE co nejširší veřejnosti ukázat v co nejlepším světle, že umění patří do ulic,
3. CHCE zlepšit podmínky pro pouliční vystupování.
Praha žije hudbou ovládne od 3. do 4. června 2022 opět ulice Prahy!
První potvrzená jména pro letošní ročník:

Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Mucha, Circus Brothers, James Harries, Scott & Lila, Pragobřinkostroj, Hellwana… a další jména odhalíme již brzy!

Kultura se tento rok konečně vrací do formy a my máme chuť to pořádně oslavit! O to víc nás těší, že Praha žije hudbou 2022 proběhne! Minulý mimořádný ročník mohl proběhnout i díky vaší podpoře, tento rok bychom vám to rádi vrátili a opět dostali umění do co nejvíce míst v Praze! Festival proto plánujeme větší, hezčí a propracovanější než kdy dřív. Máme v plánu třeba větší zapojení nehudebního uměleckého programu nebo speciální vzhled našich buskovacích lokací.“

NIC.cz přestal s blokováním webů, operátoři v něm pokračují dál

3. června 2022, z domova

Weby, které blokovalo na základě „prosby“ státu NIC.cz byly po třech měsících odblokovány, protože neobdrželi oficiální příkaz soudu, policie nebo kompetentního orgánu státu.

Nyní blokace provádí jednotliví poskytovatelé internetu, často ale blokují různé weby. Různí uživatelé tak mají zablokované různé stránky. „Operátoři nezačali blokovat o své vůli, ale na základě požadavků ministra vnitra a ministra průmyslu a obchodu,“ napsal serveru iROZHLAS.cz prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund. Doplnil, že důvodem měl být „zájem státu v rámci zajištění národní bezpečnosti“.

Vládní zmocněnec pro boj s dezinformacemi, Michal Klíma, by si přál nezákonné blokování webů dál, z ministerstva vnitra a ministerstva průmyslu a obchodu přicházejí vyhýbavá stanoviska.

Fiala s Morawieckým chtějí vítězství Ukrajiny za každou cenu

3. června 2022, z domova

Polský premiér Mateusz Morawiecki navštívil Prahu a jednal se svým protějškem Fialou. Společně prohlásili, že jediným řešením ukrajinsko-ruského konfliktu je vítězství Ukrajiny. Mluvili spolu o tom, co ještě mohou více udělat pro Ukrajinu.

Podle mnoha odborníků, politiků i celých států není reálné, aby Ukrajina válku vyhrála a jejím podporováním se pouze prodlužuje válečný konflikt. Česko a Polsko tak patří mezi nejagresivnějšími podporovatele války.

Protivládní protestní pochod Prahou 3. 6. obrazem

3. června 2022, z domova

Zdroj Lion TV (na kanále Lion TV můžete shlédnout záznam celého pochodu)

 

 

 

 

Energetická krize lze podle poslankyně Pošarové řešit, Fiala se tomu vyhýbá

3. června 2022, z domova

Poslankyně SPD Marie Pošarová v poslanecké sněmovně navrhla konkrétní kroky, jak by bylo možné řešit energetickou krizi. Podobné postupy jsou v zahraničí obvyklé. Například tlakem na minoritní akcionáře, aby odprodali svůj podíl státu. Potom by byl ČEZ státní a nemusel by maximalizovat zisky tím, že by na to dopláceli občané. V případě potřeby lze použít kroky, jako například vyšší zdanění „energetických“ zisků a donutit minoritní akcionáře k odprodeji. Tak by se domácnostem nemusela elektřina prodávat přes energetickou komoditní burzu v Lipsku. V Česku se elektrická energie vyrábí v ceně 25 haléřů za 1 kWh, ale domácnostem se prodává za 10 Kč za 1 kWh.

Fiala odpověděl vyhýbavým způsobem, Česko má v ČEZu „jen většinový podíl“. Menšinové podíly patří zejména americkým společnostem. Je možné, že Fiala tyto kroky nechce podniknout právě kvůli vazbám na americké majitele. Fiala se tak řešení energetické krize vyhýbá a zatím jediný způsob „jeho“ řešení je rozdávání pětitisícového příspěvku ze státní pokladny.

3. června – Mezinárodní den poškozených očkováním

3. června 2022, zdraví

Mezinárodní den poškozených po očkování vznikl před šesti lety v době, kdy se poškození po očkování týkalo zejména dětí. Pro mnoho lidí to byl okrajový problém, který se „téměř“ nikoho netýkal. Vždyť lékařům by nemohlo uniknout, že děti jsou po očkování celkově nemocnější, že mají problémy s mentálním vývojem. Že se po očkování mohou rozvinout problémy autistického spektra, epilepsie či jiná neurologická onemocnění.

Nyní však již všichni (kdo chtějí vidět) vidí, že naše civilizovaná vyspělá západní medicína je schopna dopustit takové věci, jako píchání experimentálních genetických látek dětem, kterým nehrozí žádná rizika z onemocnění. Zjistili jsme na vlastní kůži, že medicína je schopna přinutit lidi dusit se a poškozovat si zdraví něčím, o čem bylo postupně zjišťováno, že nemá žádný významně měřitelný pozitivní efekt, zatímco těch negativních přibývalo geometrickou řadou.

A tato západní medicína řídila život v našem státě, likvidovala živnostníky, ničila výuku i duševní zdraví dětem ve školách, omezovala nás v elementárních potřebách. A to jen za tím účelem, aby šikanou a vydíráním přinutila lidi si do svého těla vstříknout něco, co může neodhadnutelně poškodit lidské zdraví. A to, že to poškozuje lidské zdraví jsme mohli vidět všude kolem nás. Obětí očkování tak již nejsou jen ti, kteří si experimentální genetickou látku nechali píchnout do svého těla. Oběťmi jsme my všichni, protože ve jménu „vakcíny“ byla všechna ta zvěrstva na nás páchána.

Ukrajinsko-ruský konflikt najednou všechno přikryl pod mlžný opar tak, že to skoro může vypadat, jako by byl očkovací teror minulostí. Že už je to za námi. Ale podle všech možných indícií to vypadá na pouhou mezihru. „Vakcinologové“, tedy samozvaní pseudoodborníci typu Prymula, Chlíbek a spol. (vakcinologie totiž jako medicínský obor vlastně vůbec neexistuje a byla vytvořena čistě účelově „lobbysticky“ pro prodej vakcín) varují, že přijde podzimní vlna a že hra na očkování přijde znovu.

Mezinárodní den poškozených očkováním tak nábývá na novém významu. Celý náš národ je nyní zdecimován ve jménu očkování. Mnoho lidí také předčasně zbytečně zemřelo v době, kdy byly známy léčebné postupy proti viróze, ale nesmělo se o nich mluvit. Nebo zbytečně zemřelo následně po užití experimentální látky, jenže prokázat souvislost úmrtí s touto látkou téměř nelze. Protože? No přeci medicína, která vše řídí.

Mezinárodní den poškozených očkováním se tak stává velkým dnem smutku a piety. Za všechny, kteří zaplatili svým zdravím, životem, ale i duševními či ekonomickými problémy, kvůli opatřením ve jménu očkování.

Ale současně to může být i dnem naděje. Protože si mnoho lidí uvědomilo, jaká hra se tady vlastně hraje. Že nejde o záchranu zdraví a životů. Že je to špinavý obchod s lidmi, že jde o peníze a moc bez ohledu na jakékoliv následky. A že pokud by znovu přišli z vlády, z Ministerstva zdravotnictví a nebo z WHO s čímkoliv podobným, je naší povinností se tomu postavit. Vůbec již nejde o nás samotné, ale o budoucnost našich dětí a celé naší země.

Zapalme dnes v pietě svíčku za všechny poškozené očkováním a společně si přejme, ať v nás vzroste síla se vzepřít očkovací diktatuře. Protože ti, kteří se snažili a snažit se opět budou nás pokořit nemají to nejdůležitější. Totiž pokoru, lásku a spojenectví. Pokud odvahou a láskou propojíme naše srdce, nebudou mít nad námi pražádnou moc.

Václav Hrabák

Novější (6. června 2022)Starší (23. května 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved