<– 13. června 2022 – 19. června 2022 –>

TÝDENÍK

číslo 6/2022

30. června končí platnost bankovek s úzkým kovovým proužkem

13. června 2022, z domova

Od 30. června končí platnost bankovek: 100 Kč z let 1995 až 1997, 200 Kč z let 1996 až 2000, 500 Kč z let 1995 až 1997, 1000 Kč z roku 1996, 2000 Kč z let 1996 až 1999.

Tyto bankovky se poznají podle užšího kovového zalisovaného proužku.

Od 1. července 2022 do 30. června 2024 bude možné bankovky vyměnit na pokladnách všech úvěrových institucí provádějících pokladní operace a současně také na všech sedmi územních zastoupeních ČNB.

Od 1. července 2024 bude výměna probíhat pouze na pokladnách ČNB, avšak po neomezenou dobu.

V Brně byla socha Jošta zbavena ukrajinské vlajky

13. června 2022, z domova

V Brně byla socha Jošta Lucemburského zneuctěna ukrajinskou vlajkou. Brněnští obyvatelé ukrajinskou vlajku sňali a vyvěsili vlajku českou.

Zachránce Brna před Švédy - Jošt Moravský, též Lucemburský, též Jaroslav (pravděpodobně říjen 1351 Brno – 18. ledna 1411, Brno) byl moravský markrabě z dynastie Lucemburků, braniborský kurfiřt a zvolený římský král. Byl velmi schopným a obratným politikem, který ctižádostivě toužil po větší moci i majetku a neváhal v zájmu svých cílů měnit strany a názory. Spolu se svými bratry citelně zasahoval do záležitostí českého království, kterému vládl jejich bratranec Václav IV.

zdroj foto facebook

Vltavské kulturní okénko: Dům bratří Čapků

13. června 2022, kultura&historie

Dům bratří Čapků

Dnes již téměř nikdo neví, že v domě v Říční ulici č. 11, bydleli slavní bratři Karel a Josef Čapkové. Dokonce celých osmnáct let, a to od roku 1907 až do roku 1925, kdy se přestěhovali do vily na Vinohradech, se kterou jsou dodnes spojováni. Své mladí však strávili právě zde. Dům pochází ze druhé poloviny 40. let 19. století a dodnes si zachoval svou krásu. Nalézá se na hranici Malé Strany a Smíchova. Říční ulicí se dostaneme k ústí Čertovky, k Vltavě i na Kampu.

Nejbližší MHD zastávka: Újezd

 

Jan Betko

Výbuch vyřadil jeden z hlavních LNG terminálů v USA

13. června 2022, ze světa

Výbuch LNG terminálu z 8. 6. zvýšil ceny zkapalněného zemního plynu. Podle některých informací šlo o cvičení hasičů a výbuch byl jen zástěrka pro umělé zvyšování ceny plynu.

V úterý úplněk ve znamení Střelce

13. června 2022, duchovní

Luna ve Střelci (v úterý 14.6.2022 ve 13:51 hodin) bude procházet v blízkosti galaktického jádra, které se nachází na 27. stupni Střelce. Je to důležité místo, kterému se říká porodní kanál a kde sídlí božská energie, ze které vzešli andělské bytosti Elohim.

Slunce prochází za úplňku orionským pásmem a v orionském pásmu bude vytvářet jakéhosi vzdušného draka. V čase události bude úplněk ve 3. astrologickém domě, který souvisí s myšlením, informacemi, komunikací, písemným projevem, pohybem, krátkými cestami, základním vzděláváním, všedním životem a vztahy s okolím. Všechny tyto oblasti se mohou tedy v našich životech více zviditelnit anebo dozrát k řešení. Výše zmíněný vzdušný drak souvisí také s informacemi a posiluje myšlení, může přinést podporu pro nalezení řešení, mohou přijít nové informace, inspirace, pochopení, nápady a vhledy, ale pod vlivem úplňku je třeba si hlídat svoje myšlenky a nést zodpovědnost za vyřčená slova. V čase úplňku se mohou otevírat filozofické otázky typu „Kdo má pravdu a kde jí hledat?“ Můžeme řešit jakou cestou víry se vydat dál. Můžeme být konfrontováni s tím, jak bychom to chtěli a jaká je realita. Pravda se totiž skládá z úrovně poznání nás všech.

Kromě filozofie spadá pod vliv tohoto úplňku i oblast zahraničí, a tak nás může současná situace v zahraničí stále zneklidňovat a řada z nás bude také plánovat, kam letos vyrazí na dovolenou. Úplněk může pomoci odstartovat aktivitu vedoucí k osobnímu posilnění. Můžeme nalézt odhodlání řešit svoji bezmoc a neschopnost být tvůrcem svého života. Řada bytostí může pocítit touhu více sportovat a budovat svoji fyzickou kondici. Může se také objevit touha po dominanci a prosazení svého názoru. Tento proces může být tentokrát více bolestný, opět tak proběhne partnerská čistka. Řada nefunkčních vztahů může být rozpojena a nové seznámení zahájena. K tomu všemu nám budou 24.6. na nebi jasně zářit v řadě všechny očima viditelné planety naší Sluneční soustavy a to Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Saturn a Měsíc. Budou pozorovatelné za rozbřesku na severovýchodním až východním obzorem. Venuše bude na začátku znamení Blíženců v plejádském pásmu u Alcyone, a tak můžeme pocítit zesílený příliv lásky a podpory z této oblasti.

Jitka Valentová

Ropovod Družba se někdo snažil vyhodit do vzduchu. Dodávky nebyly přerušeny

13. června 2022, ze světa

11. června v raních hodinách se u vsi Gulevka ozvaly tři výbuchy. K výpadkům dodávky ropy nedošlo.

Dodávky z Ropovodu Družba pro ČR, Slovensko a Maďarsko jsou na neurčitou dobu vyjmuty z embarga EU na dovoz ropy. Poškození tohoto ropovodu by mělo zásadní vliv na petrochemický průmysl v těchto třech zemích.

Další roztržka mezi Bidenem a Zelenským

13. června 2022, ze světa

Podle agentury AP Biden při svém pátečním projevu v Los Angeles prohlásil, že varoval Zelenského před Ruskou operací, ten to však prý nechtěl slyšet. „Vím, že si mnozí mysleli, že možná přeháním. Já jsem to ale věděl a měli jsme data, která to podporovala.“ ... „Nebylo pochyb. Ale Zelenskyj to nechtěl slyšet.“

Zelenského tím pobouřil. Mluvčí ukrajinského prezidenta Serhij Nykyforov to podle ruskojazyčné verze BBC odmítl: „Výrok nechtěl slyšet, proto asi potřebuje upřesnění. Ukrajinský prezident navíc tenkrát vyzval partnerské země k zavedení balíčku preventivních sankcí s cílem přimět Rusko, aby stáhlo své jednotky od ukrajinských hranic a snížilo napětí. A tady můžeme říct, že to naši partneři nechtěli slyšet.“

whitehouse.gov CC A 3.0 license

Jiří Procházka novým šampionem UFC v MMA

13. června 2022, z domova

Dnes nad ránem se v Singapuru stal šampionem v polotěžké váze (do 93 kilogramů) Jiří "Denisa" Procházka v MMA (Smíšených bojových uměních), nejprestižnější organizace UFC. Stal se tak prvním českým šampionem v rámci této prestižní organizace.

Ve finále vedl Brazilec Teixeira v posledním pátém kole na body. 28 sekund před koncem se podařilo Procházkovi dostat Brazilce do škrcení.

 

Ve Francii skončilo první kolo parlamentních voleb s těsným vítězstvím Macrona

13. června 2022, ze světa

Ve Francii jsou parlamentní volby dvoukolové. Druhé kolo voleb se uskuteční v obvodech, kde žádný kandidát nezískal 50 procent odevzdaných hlasů a současně 25 procent hlasů všech registrovaných voličů. Do druhého kola postupují dva kandidáti s nejvyšší podporou či kandidáti, kteří získali alespoň 12,5 procenta hlasů všech voličů.

Mélenchon, hlavní soupeř Macrona prohlásil, že „prezidentská strana byla poražena“. Vyzval voliče, aby levicovou koalici znovu podpořili v druhém kole a odmítli prezidentský tábor.

Podle průzkumu se bude jednat o historicky nejnižší účast od roku 1958. Volit přišlo podle odhadů 47,7 procent oprávněných voličů.

Náhle zemřel Věslav Michalik, místopředseda STAN

13. června 2022, z domova

Věslav Michalik zemřel náhle ve věku 59 let. Podle dobře informovaného zdroje zemřel na infarkt nebo na mozkovou příhodu.

Michalik podle svého profilu na sociálních sítích byl očkován a prohlásil, že očkování považuje za správnou cestu k návratu k normálnímu životu.

Rusko má mít nedostatek šampaňského

13. června 2022, ze světa

Česká média řeší, že díky obchodní válce mezi EU a Ruskem nebudou mít v Rusku dostatek šumivého vína. K tomu již více netřeba dodat.

 

 

Odborníci se opět mýlili: vejce jsou zdravá. Mýlit se je vědecké

13. června 2022, zdraví

Studie zveřejněná v prestižním časopise eLife byla založena na vzorcích 4 778 Číňanů, z nichž většina (3 401) trpěla nějakým kardiovaskulárním onemocněním. Výzkum probíhal ve Finsku kam byly poslány vzorky od Číňanů. Zásadní bylo zjištění, že ti účastníci pokusu, kteří jedli vajíček málo, měli v plazmě méně zdraví prospěšných látek.

„V těle máme obrovské množství různých variant cholesterolu a většina z nich má velmi pozitivní účinek,“ říká biochemik Marek Cebecauer. A tedy, pokud někdo uvěřil vědcům a vyřadil ze svého jídelníčku vejce, poškodil si vlastní zdraví.

Nebezpečné důsledky „vědy“ týkající se cholesterolu se však netýkají jen vajec. Podle velké metaanalýzy studií týkajících se léků na cholesterol tyto léky zkracují lidem život. Metaanalýza je přitom ve vědeckém světě něco jako písmo svaté, kterou by měli všichni zcela jednoznačně přijmout. Přitom opak je pravdou, léky na vysoký cholesterol (tzv. statiny) se vesele předepisují dál.

Pravým důvodem tohoto textu nejsou ani vajíčka ani statiny ani cholesterol. Důvodem je to, že „vědci se opět mýlili“. V naší společnosti se nám stále snaží namluvit, že se podle vědy máme řídit, a že co je vědecké, to máme bez jakýchkoliv námitek přijmout. Že si máme bez řečí nechat píchnout genetický experiment, o kterém vědci prohlašují, že je bezpečný. Bezpečný jen do té doby, než přijdou na to, že se mýlili. Mýlit se je vědecké.

Václav Hrabák

Fiala vygumoval každému 16 % jeho úspor

13. června 2022, názory&komentáře

Inflace je hezké cizí neutrální slovo, které téměř nebolí, neboť samo o sobě vyvolává málo emocí. V obchodech jsou věci dražší, tak za ně zaplatíme o něco navíc, pravděpodobně se za nějakou dobu zvýší i různé příplatky, důchody a mzdy, a tak se vlastně neděje nic hrozného.

Ale inflace také znamená, že reálné peníze ztratí svojí hodnotu. Tedy z jakýchkoliv úspor se 16 % nenávratně vypaří. To znamená, že kdokoliv si během svého produktivního věku spořil peníze na stáří, aby nebyl závislý pouze na tom, co mu stát vyplatí jako důchod, přišel mávnutím proutku o 16 % svých naspořených peněz.

Takové věci se v národních ekonomikách běžně stávají, nejde vždy předem odhadnout dění na světových trzích, mají na to samozřejmě vliv jakékoliv konflikty.

Jenže. Fialova vláda má na naší inflaci zásadní podíl. Sám Fiala prohlašuje, že za „jeho vnímání demokracie“ musíme zaplatit. „Jeho vnímání demokracie“ je však militantní podpora jedné válčící strany vůči druhé. Není to ani boj za demokracii, ani boj za nějaké vyšší ideály, ani boj za zájmy České republiky. Je to pouhý ideologicky zaslepený boj proti zájmům občanů naší země.

A tak inflace u nás je jen o dva procentní body menší než inflace na Ukrajině, o jeden procentní bod nižší než inflace v Rusku. Současně o 8 % vyšší než v Německu, o 9 % vyšší než ve Francii. Tedy než v zemích, které se k posílání zbraní na Ukrajinu staví velmi chladně. Naopak Polsko, druhý největší válečný štváč po Fialovi (Záměrně nepíši po ČR, protože většina obyvatel naší země válku podporovat nechce) s námi v inflaci drží se svými 14 % krok. Orbánovi, který má válečný konflikt co by kamenem dohodil se inflace podařilo udržet na 10,7 %.

Ale i tato porovnání selhávají. Je otázkou, co by se dělo, kdyby Fiala s Rakušanem a Černochovou nestáli v popředí válečného štvaní. Je potom možné, že i Polsko by nebylo v podpoře války tak horlivé, a tím by celá podpora války ochladla. A dokonce možná by již byl mír. Ukrajina tak jako tak o určitá území přijde. Někteří to říkali již od začátku, ale teď se k nim již začíná přiklánět většina. Posíláním zbraní se celý konflikt pouze prodloužil, což zaplatilo životem desetitisíce lidí.

Možná je Fiala hluboce věřící člověk a byl si vyprosit u Františka odpuštění. Možná pochopil, že má na rukou krev desetitisíců lidí a ožebračení deseti milionů občanů naší země. Avšak to nejdůležitější je, jestli již Fiala začíná prohlížet a začne něco pro občany naší země skutečně dělat. Protože pokud ne, tak 16 % je pouhým začátkem.

Václav Hrabák

Papež František opět zveřejnil svůj protiválečný postoj

14. června 2022, ze světa

Papež František v rozhovoru pro deník La Stampa opět vyjádřil svůj protiválečný postoj: „Někdo může říct, že jsem proputinovský. Ne, nejsem... jednoduše jsem proti redukování komplexních věcí na dobro a zlo, aniž by se hledaly příčiny a zájmy, které jsou velmi složité.“ Opět také kritizoval zvýšený prodej zbraní.

Podle Františka válka není černobílá a měly by se hledat její příčiny. Jeho opatrná rétorika vyjadřuje velmi jasně, že ukrajinsko-ruský válečný konflikt nevnímá jako napadení mírumilovné Ukrajiny Ruskem. Ani ukrajinská šála jeho dlouhodobý postoj nezměnila.

Letecké společnosti mají problém s dostatkem personálu

14. června 2022, ze světa

Let EasyJet byl nucen nouzově přistát na letišti v Edinburghu poté, co kapitán onemocněl při přiblížení a musel použít toaletu. Během letu opustil kokpit a až do přistání toaletu neopustil. Mluvčí EasyJet řekl: „EasyJet může potvrdit, že let EZY6938 z Heraklionu do Edinburghu dne 12. června požadoval urychlené přistání, protože kapitánovi při přiblížení k Edinburghu nebylo dobře.

Takové události nejsou ojedinělé. Turistům létajícím s největší britskou leteckou společností v posledních týdnech byly zrušeny lety jen několik hodin před odletem a uvízli na celé dny v zahraničí, přičemž mnozí se museli vracet do Británie po silnici nebo železnici.

Zdroj z Gatwicku uvedl, že letiště postihuje „každou noc zhroucení“ kvůli nedostatku personálu řízení letového provozu a obává se, že by se situace mohla zhoršit, až o letních prázdninách vzroste poptávka.

Před úbytkem leteckého personálu a zhoršením bezpečnosti letového provozu varovalo sdružení pilotů: Sdružení pilotů varuje před riziky kvůli očkování.

Bratislavský soud zamítl Babišovu žalobu ohledně evidence StB

14. června 2022, z domova

Deset let probíhal soud na základě Babišovi žaloby na Ústav paměti národa ohledně svazku StB. Až po deseti letech soud prohlásil, že Babiš žaloval špatnou stranu. Má se obrátit na jiné instituce, třeba na slovenské ministerstvo vnitra.

„Celá léta to byl Ústav paměti národa a nyní nelogicky soud řekl, že všichni žalovali špatně a že to má být jiný subjekt. Budu se soudně bránit dál, protože pravda je na mojí straně, nikdy jsem s StB nespolupracoval, nic jsem nepodepsal, byl jsem evidován bez mého vědomí, a navíc jsem byl StB vyšetřován,“ prohlásil Babiš.

Silné bouřky způsobily výpadky proudu, na Břeclavsku se prohnalo tornádo

14. června 2022, z domova

Silné bouřky způsobily výpadky proudu na Plzeňsku, Vysočině a jižní Moravě. Zhruba 3700 domácností bylo bez proudu.

Břeclavskem se v pondělí večer prohnalo tornádo zřejmě o rychlosti kolem 150 kilometrů za hodinu, uvedl Petr Münster, meteorolog z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. V Lanžhotě je poškozená zhruba třicítka domů.

Rusko se přesměruje jinam. Opětovné navázání vztahů bude pro nás komplikovanější

14. června 2022, ze světa

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov pro tiskovou agenturu TASS prohlásil, že „vytlačit Rusko z mezinárodního života je v podstatě nemožné. A způsob, jakým se události v posledních měsících vyvíjely, to ukazuje velmi jasně.“ (...) „Na východě jsou nová centra moci: Čína, Indie, Indonésie, Filipíny a mnoho, mnoho dalších zemí. Ale je tu také Latinská Amerika,“

Pro obchodníky z Evropy tak bude obtížné znovu navázat zpřetrhané vazby. Podle jeho vyjádření „to bude těžší a dražší.“

Jeho slova souzní s nedávným vyjádřením Henryho Kissingera, že izolací Ruska se posílí rusko – čínské vazby. Česká republika výrazně závislá na ruských surovinách na tom výrazně prodělá.

Podle mezinárodního odhadu 1/3 obyvatel Země je nakloněna ukrajinské straně, 1/3 ruské a 1/3 je neutrální. Hledět na celou situaci pouze z proukrajinského úhlu pohledu je krátkozraké.

Ekonom Ševčík se přes útoky na jeho osobu stane děkanem

14. června 2022, z domova

Rektor Petr Dvořák potvrdil, že se Miroslav Ševčík stane děkanem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE).

Proti volbě Ševčíka, který v minulosti kandidoval za politickou stranu Trikolóra a nadále vystupuje jako její ekonomický expert, se postavila skupina bývalých absolventů. V otevřeném dopise kritizovali Ševčíka za jeho protiválečné postoje.

Kádrovací nátlak za nedostatečné ideologické nadšení pro válku se bývalým absolventům nezdařil. K agitaci bývalých absolventů se přidala i ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová.

Mnoho studentů naopak Ševčíka podpořilo: „Jsme rádi, že ještě před medializováním celé této záležitosti, jsme byli s dalšími studenty vyjádřit podporu v této věci panu děkanovi osobně.“ napsali pro Parlamentní listy Jan Kozák a Štěpán Pekárek

Agrární komora se ohradila proti Nekulovi

15. června 2022, z domova

Agrární komora se ostře ohradila proti ministrovi zemědělství Zdeňkovi Nekulovi, se kterým byl publikován rozhovor v Reflexu. „Jeho výroky jsou skandální! „Vyhrožovat“ mezi řádky zemědělcům, že jim seškrtá dotace, pokud budou i nadále demonstrovat...“

Podle Agrární komory ministr: „Vůbec nezná vlastní rezort a naskakuje na laciný protizemědělský populismus. Pan ministr tvrdí, že máme ve většině komodit nadprodukci. Nevíme, jak na to přišel a z jakých čísel vychází, ale doporučujeme se podívat na aktuální data. Dlouhodobé statistiky totiž ukazují, že potravinová soběstačnost Česka soustavně klesá. Nesoběstační jsme v lecčem: ve výrobě vepřového masa, drůbežího masa, ve vejcích či v produkci zeleniny a ovoce. Rozhodně se netváříme, že by dotace byly nárokové, jak mimo jiné pan ministr tvrdí. Možná to pan Nekula neví, ale žádná plošná bezpodmínečná podpora dnes neexistuje. Zemědělci u každé dotační koruny musí prokázat, že ji vynaložili na lepší hospodaření v krajině nebo na lepší pohodu zvířat. Zároveň také musí splnit řadu poměrně omezujících podmínek.
Z rozhovoru jsme nabyli dojmu, že zemědělci jsou v očích pana ministra vyvrhelové společnosti a její škůdci. Zaráží nás takový přístup. Pan ministr se snaží stavět do role „spasitele“ českého zemědělství, ale bohužel bude spíše jeho hrobníkem. Čeští zemědělci se vlivem ministerské politiky stanou ještě více nekonkurenceschopní a naše zemědělství bude zlikvidováno. Pan ministr si zřejmě popletl strany na hřišti. Zájmy českých zemědělců by měl hájit, a ne kopat proti nim.“

Sněmovna schválila příspěvek 5000 korun na dítě

15. června 2022, z domova

Poslanci opozičních ANO a SPD neprosadili rozšíření okruhu příjemců podpory ani její pravidelné vyplácení po několik měsíců. Rozpočtové náklady budou činit zhruba 7,8 miliardy korun.

Podle primátora Hřiba je kapacita v Praze pro Ukrajince naplněna

15. června 2022, z domova

Asistenční centrum pro Ukrajince v pražských Vysočanech dnes o půlnoci zavírá. Podle Hřiba vláda kapacitní problém center dostatečně neřešila a kapacita je již naplněná. S uzavřením centra nesouhlasí Petr Fiala ani Vít Rakušan.

Policie dnes zasahuje na pražském magistrátu i dalších úřadech proti organizovanému zločinu

15. června 2022, z domova

Policie dnes zasahovala na pražském magistrátě, v dopravním podniku a ve Všeobecné zdravotní pojišťovně. Mezi obviněnými je podle informací Radiožurnálu i náměstek primátora Petr Hlubuček. Ministr vnitra Rakušan na twitru uvedl: „Policie prý zasahuje na pražském magistrátu, údajně v kanceláři P. Hlubučka. To je samozřejmě znepokojivá informace, nic dalšího však nyní o tomto zásahu nevíme. Nechme prosím policii dělat její práci.“ ... „Na dnešní večer jsem svolal mimořádné předsednictvo hnutí STAN. Obvinění P. Hlubučka rozhodně neberu na lehkou váhu. Další kroky sdělím po tomto jednání.“

„Mohu potvrdit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Dozor vykonává Vrchní státní zastupitelství v Praze, které má v této věci vyhrazeno podávání informací,“ uvedl bez dalších podrobností mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Dnes v Česku a Švýcarsku výpadky letového provozu

15. června 2022, z domova

Na Letišti Praha vypadl systém řízení letového provozu Top Sky. Na dobu asi 25 minut byly zastavené všechny odlety. Přílety byly umožněné pouze letům, které mířily na Letiště Praha.

Podobný výpadek byl i dnes ráno ve Švýcarsku. „Švýcarský poskytovatel letových služeb Skyguide zaznamenal dnes v časných ranních hodinách technickou poruchu, proto byl švýcarský vzdušný prostor z bezpečnostních důvodů uzavřen,“ sdělil ráno Skyguide. Ve Švýcarsku zveřejnili, že výpadek byl způsoben hardwarovým problémem IT sítě.

Pekarová chce výdaje státu řešit prodejem Budvaru

15. června 2022, z domova

Pekarová navrhuje velké státní výdaje řešit prodejem, podle ní zbytečného, státního majetku. Navrhla například prodat pivovat Budvar. Proti se postavil jak ministr zemědělství Zdeněk Nekula, tak ředitel pivovaru Petr Dvořák.

„Tyhle komentáře se objevují v pravidelných či nepravidelných rytmech, ale pokud vím a byl jsem ujišťován, žádná seriózní práce tímto stylem se zatím nikdy nerozvíjela,“ řekl Dvořák.

Jaderná elektřina a plyn podle EU možná nebudou zelené

15. června 2022, z domova

Jaderná energetika a zemní plyn měly být v EU považovány za přechodně udržitelné zdroje energie. Dva klíčové výbory Evropského parlamentu – výbor pro životní prostředí (ENVI) a výbor pro hospodářství (ECON) – se včera podle euroactiv.cz vyslovily proti delegovanému aktu Evropské komise, který označuje jádro a plyn za přechodně udržitelné zdroje. Zelená nálepka pro tyto dva zdroje byla přitom jednou z priorit České republiky.

Bez ohledu na výsledek bude návrh znovu předložen k rozhodujícímu hlasování na červencovém plenárním zasedání Evropského parlamentu, který v této záležitosti bude mít konečné slovo.

V nadcházející energetické krizi by to byla další rána pro Českou republiku ze strany EU.

Dnes bouřky na většině území

15. června 2022, z domova

Český hydrometeorologický úřad varuje, že na jihovýchodě Čech a celé Moravě mohou být silné bouřky.

 

 

Zelenskyj v českém parlamentu vyhrožoval ruskými tanky v Karlových Varech

15. června 2022, z domova

Ukrajinský prezident Zelenskyj promluvil přes internet v parlamentu ČR. Na úvod řekl: „Jsme s vámi, buďte s námi.“

Dále prohlásil, že „ruské tanky, které přepadávají ukrajinská města, musí být zastaveny a spáleny nebo vyhnány z území nezávislé Ukrajiny, aby nemohly dojet do Prahy, Brna, Plzně nebo Karlových Varů.“

Podle Zelenského si Rusko klade za cíl dobytí všech států v Evropě, což je myšlenka velmi raritní. Většina zahraničních komentátorů již přiznává, že Ukrajina nemůže svojí válku vyhrát a bude se muset vzdát svých územních požadavků.

Zelenskyj od některých poslanců sklidil potlesk ve stoje.

Podle západních rozvědek Ukrajina nemůže zvítězit

16. června 2022, ze světa

Podle západních tajných služeb existují tři různé scénáře možného vývoje ukrajinsko-ruského válečného konfliktu. Ani jeden z nich nepočítá s vítězstvím Ukrajiny. Uvedla to stanice CNN s odvoláním na několik zdrojů z tajných služeb, které si nepřály být jmenovány.

Bartoš jednal o jednotné evropské digitální identitě

16. června 2022, z domova

Ministr Bartoš se účastnil zasedání ministrů pro evropské fondy v Lucemburku. Na Radě pro dopravu, telekomunikace a energetiku (TTE) projednával jednotnou evropskou digitální identitu (eID) a digitální cíle v rámci Evropské digitální dekády 2030.

Bartoš se podle svých slov nemůže dočkat, až se bude prokazovat telefonem namísto plastové kartičky.

Od 1. srpna má být spuštěna nová kampaň na očkování

16. června 2022, z domova

Reklamní agentura McCann-Erickson Prague má za 1,7 milionu korun připravit novou kampaň na očkování. Tato cena nezahrnuje nákup reklamního prostoru ani náklady na výrobu samotné reklamy.

Agentura připraví identitu kampaně, návrhy inzerátů i televizních a rozhlasových spotů. Kampaň prý tentokrát nebude slibovat konec pandemie.

Kampaň má doporučovat i „negenetickou“ vakcínu, o kterou byl zatím minimální zájem. Tato negenetická vakcína obsahuje spike-protein, který je pravděpodobně hlavním strůjcem vedlejších účinků vakcín. Proto lidé, kteří nemají zájem o očkování nemají zájem ani o tuto spike-proteinovou vakcínu.

Ministerstvo zdravotnictví se nadále nezabývá množstvím vedlejších účinků a nefunkčností vakcín. Namísto toho aby přehodnotila smysluplnost očkování jako takového, řeší pouze jak přinutit lidi k očkování.

Městský soud v Praze nástrojem klimaaktivismu

16. června 2022, z domova

Městský soud v Praze rozhodl ve prospěch žaloby na česká ministerstva, že se nedostatečně snaží o snížení emisí CO2. Ani Jan Hollan, člen spolku Klimatická žaloba, nečekal v úspěch žaloby. „Jsem pozitivně překvapen, nečekal jsem, že soud vezme žalobu tak vážně, ale jejich rozhodnutí je plně na místě.“

Česko podle soudu nedostatečně dodržuje Pařížskou dohodu, ke které se zavázalo.

Nutnost omezování emise CO2 je ve vědeckém světě sporná, dodržování enormního snížení emisí je ohromě ekonomicky nákladné. V době nadcházející ekonomické krize je rozhodnutí soudu dalším střípkem k prohloubení ekonomického propadu obyvatel ČR.

foto Jiří Antonín Votýpka CC BY 3.0

V neděli v Čechách teploty až kolem 36 °C

16. června 2022, z domova

V neděli se mají na území Čech teploty přes den pohybovat až kolem 36 °C, v noci nemusí klesnout pod 20 °C. Na Moravě mají být teploty o několik stupňů nižší. V pondělí se má již ochladit a přijít i výrazné srážky. Pro aktuální předpověď můžete použít předpověď počasí na VLTAVA.news.

 

 

Na jihu Čech a Moravy nebezpečí bouřek

16. června 2022, z domova

Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým nebezpečím bouřek na jihu našeho území (viz obrázek oranžová oblast).

 

 

 

Pekarová chce kromě Budvaru prodat i Českou poštu

16. června 2022, z domova

Kromě Budvaru (Pekarová chce výdaje státu řešit prodejem Budvaru) navrhuje Pekarová prodat i Českou poštu.

 

Cena plynu se od pondělí zvýšila o 70%

16. června 2022, z domova

Cena plynu se pro evropský trh od pondělí zvýšila o 70 procent. Cena se zvýšila jako reakce na problémy s plynovodem Nord Stream 1.

Díky přetrvávajícím problémům s opravou zařízení pro kompresorové stanice by se mohl odstavit plynovod Nord Stream 1. Nord Stream 2 přitom samo Německo těsně před zprovozněním zastavilo.

Odstavení Nord streamu 1 je vážným rizikem jak pro Německo, tak pro Českou ekonomiku. Česká republika by přitom mohla odebírat plyn přímo z Ruska, pokud by Fialova vláda tuto možnost neblokovala.

EU zahájilo proces ukončení suverenity jednotlivých zemí. Pro hlasovalo 8 českých europoslanců

16. června 2022, z domova

Evropský parlament 9. června přijal rezoluci (B9 0307/2022), v níž žádá Evropskou radu, aby zahájila proces změny zakládajících smluv, včetně odklonu od jednomyslného rozhodování k rozhodnutí založenému na prosté většině. O záležitostech EU by tak v budoucnu mohly rozhodovat pouze větší státy bez ohledu na menší, tedy i například bez ohledu na Visegrádskou čtyřku. De fakto by tím tak skončila suverenita jednotlivých států.

Maďarsko nedávno svým právem veta prosadilo vyjmutí ropovodu Družba z protiruského embarga, čímž pro sebe, ale i Česko a Slovensko zajistilo přísun ropy. Nová pravidla právě takovéto případy mají znemožnit.

Výňatek z Usnesení Evropského parlamentu o výzvě ke svolání konventu k revizi Smluv:

„5. z těchto důvodů předkládá Radě v rámci řádného postupu pro přijímání změn stanoveného v článku 48 SEU mimo jiné následující návrhy na změnu Smluv, jejichž cílem je:

posílit akceschopnost Unie na základě reformy hlasovacích postupů, včetně umožnění toho, aby bylo  v Radě v příslušných oblastech a v mimořádných situacích rozhodováno kvalifikovanou většinou namísto jednomyslnosti, např. při přijímání sankcí a tzv. překlenovacích ustanovení;

přizpůsobit pravomoci svěřené Unii smlouvami, zejména v oblasti zdravotnictví, energetiky, obrany a sociální a hospodářské politiky...“

Nyní mají tuto rezoluci projednat národní vlády.

Z českých europoslanců pro ukončení svrchovanosti států v EU hlasovali: Niedermayer, Polčák, Šojdrová, Zdechovský, Maxová, Gregorová, Kolaja, Peksa

Proti hlasovali: Tošenovský, Vondra, Vrecionová, Zahradil, Blaško, David, Knotek

Zdrželi se: Pospíšil, Charanzová, Dlabajová, Kovařík

Václav Hrabák

Špičky STANu vyšetřuje policie pro organizovaný zločin. Rakušan nechce odstoupit

16. června 2022, z domova

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili ve středu kvůli hospodaření DPP 11 lidí. Mezi obviněnými je podle médií vedle Hlubučka také podnikatel Michal Redl. Oba jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině a Redl čelí i podezření z nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Stovky policistů prohledaly nejen Hlubučkovu kancelář na magistrátu a jeho dům v Lysolajích, ale také pražský dopravní podnik nebo sídlo Všeobecné zdravotní pojišťovny a další místa mimo hlavní město. Všechny zakázky pražského dopravního podniku čeká audit

Hnutí STAN pozastavilo Hlubučkovi členství. Podle Fialy: „Hnutí STAN vyřešilo kauzu razantně“

„Dosavadní kauzy STAN byly okresním přeborem na úrovni kapesních zlodějů. To, co se odehrává na pražském magistrátu a ve Středočeském kraji je liga mistrů organizovaného zločinu. Úplatky, drogy, konspirace, vysoká politika... a to je zřejmě jen začátek,“ prohlásil bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček.

„Vládní politicko-podnikatelský projekt STAN má další obrovský skandál. Taková strana by vůbec neměla být ve vládě,“ řekl Právu šéf SPD Tomio Okamura. „Tolik skandálů za půl roku dosud neměla žádná jiná politická strana, přičemž selhává premiér Petr Fiala, který ke koaličnímu partnerovi mlčí a tyto skandály toleruje,“ dodal.

„STAN je organizovaný zločin. Mluvil jsem o tom opakovaně. Myslím, že všichni víme, že je to uskupení, které šlo do politiky loupit peníze pro sebe, takže to není nic překvapivého,“ řekl novinářům Andrej Babiš.

„Absolutní odpovědnost má pan primátor. Pokud dva roky věděli, že se v podniku krade, tak jak mohl s těmito lidmi spolupracovat? Je zvláštní, že dva roky funguje koalice s někým, kdo je spolčen s organizovaným zločinem. Koalice je nejméně transparentní v historii. Má jeden skandál za druhým,“ reagoval v pořadu CNN Prima News na pražského primátora opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO).

Rakušan: „Pro to, abych odstoupil z funkce ministra vnitra, není jediný důvod.“

Okamura: „Policie dnes odvedla v klepetech jednoho z nejvyšších politiků vládního STAN Petra Hlubučka a má v hledáčku i ministra školství Petra Gazdíka (STAN). Vládní STAN spíše připomíná mafii. Polčák, Farský, Michalik, Rakušan, Gazdík, Hlubuček… Proč premiér Fiala mlčí? To je ta změna?“

aktualizace: Policie se v rámci razie zajímá také o ministra školství Gazdíka. Ministr o ničem „neví“.

foto Petr Hlubuček facebook

Média opět straší dalšími vlnami bez jakéhokoliv opodstatnění

17. června 2022, z domova

Na webu Novy se objevil další ze strašících titulků: „Další vlna covidu hrozí Česku už v létě. Experti se bojí nejhoršího scénáře.“ Ve článku jsou přitom pouze různé nicneříkající výroky Kubka, Prymuly a Hořejšího, tedy odborníků, kteří se opakovaně mýlili, bez jakýchkoliv zajímavých konkrétních informací. Tedy pravděpodobně pouze další z placených PR propagací farmaceutických firem.

Podle zveřejněných statistik počet zaznamenaných nových infekcí, po tom co začal ukrajinsko-ruský válečný konflikt setrvale klesá, počet úmrtí s kovidem se pohybuje kolem 1 denně, tedy pravděpodobně se úmrtí následkem kovidu blíží nule.

Orbán prodloužil zastropování cen benzínu a potravin do 1. října

17. června 2022, ze světa

Maďarsko zastropovalo ceny šesti základních potravin loni v říjnu a pohonných hmot loni v polovině listopadu. Zastropování maďarská vláda několikrát prodloužila. Maximální cena 95oktanového benzinu a nafty je 30 korun za litr.

Ceny regulovaných potravin:

kilogram vepřové kýty 1420 HUF (97 CZK),
kilogram kuřecích prsou (bez kostí a kůže) 1600 HUF (109 CZK),
litr slunečnicového oleje 713 HUF (48 CZK),
kilogram jemné mouky 203 HUF (14 CZK),
kilogram krystalového cukru 261 HUF (18 CZK),
litr mléka s 2,8% obsahem tuku 286 HUF (19 CZK).

Prodlužuje se i strop na úrokové sazby hypoték, který má chránit dlužníky před vyššími náklady na úvěry. Vláda maďarské banky zatížila i daní z nadměrných zisků.

 

 

Ukrajina má větší ztráty než doposud přiznávala, přesto odmítá mírová jednání a žádá dodávky dalších zbraní

17. června 2022, ze světa

Poradce ukrajinského prezidenta David Arachamija prohlásil, že v bojích je každý den zraněno a zabito až tisíc ukrajinských vojáků. Dosud se uvádělo nanejvýš dvě stě padlých za den. Dále také prohlásil, že by si rád užil dopad sankcí na Rusko, které se podle něj projeví teprve nejméně za tři roky.

Biden poskytne Ukrajině další zbrojní pomoc v hodnotě miliardy dolarů. Od začátku války na konci února USA přislíbily bezpečnostní pomoc pro Ukrajinu ve výši přibližně 5,6 miliardy dolarů, včetně tohoto posledního balíčku, píše AP.

Pondělní vyjádření poradce ukrajinského prezidenta Michajla Podoljaka, že Ukrajina potřebuje k zastavení ruského postupu tisíc houfnic ráže 155 mm a 500 tanků nebo 300 salvových raketometů, jsou jen obtížně splnitelné, napsal v analýze list The Guardian.

Další info: Podle západních rozvědek Ukrajina nemůže zvítězit

Masarykova univerzita vymáháním očkování nebo testů jednala nezákonně

17. června 2022, z domova

Krajský soud v Brně rozhodl o tom, že požadovat pro prezenční výuku test nebo očkování bylo nezákonné. Podle Zuzany Candiglioty: „Žalobci konkrétně vadilo, že se musí podrobovat testování za situace, kdy očkovaní studenti nic takového nemusí, přestože podle obecně známých poznatků očkovaní nejsou bezinfekční. Žalobce opatření vnímal jako nátlak na podstoupení očkování, přitom on sám chce svobodně rozhodovat o tom, zda se očkování podrobí nebo ne. Také negativně vnímal bezhlavou propagaci očkování a nátlak na očkování ze strany univerzity, a to jak na studenty, tak i na zaměstnance.“

Krajský soud v Brně (sp. zn. 62 A 7/2022) rozhodl, že se Masarykova univerzita dopustila nezákonného zásahu tím, že zavedla tzv. systém O-N-T (očkování, nemoc, test), kterým od konce listopadu do Vánoc 2021 podmiňovala prezenční výuku. Podle soudu nemá univerzita oprávnění takovou povinnost studentům stanovit.

foto Michal Klajban CC BY-SA 3.0

Ministerstvo porušilo zákon Válkovým doporučením očkovat děti přes zamítavý postoj SÚKLu

17. června 2022, z domova

Přestože Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nedoporučil očkovat děti od 12 do 15 let očkovací látkou Comirnaty (Pfizer/Biontech), ministr zdravotnictví Válek toto očkování dětem doporučil. „Na základě dosud známých a výše uvedených dat nelze doporučit v souladu s medicínou založenou na důkazech podání posilující dávky vakcíny Comirnaty pro populaci od 12 do 15 let. Poměr přínosů a rizik pro booster dávku pro tuto populaci prozatím není známý,“ uvedl v lednu SÚKL.

Válek po svém rozhodnutí odmítal sdělit na jakém základě vydal doporučení očkování pro děti.

Novinky.cz se na Válkovy zdroje dotázaly ministerstva zdravotnictví na základě informačního zákona 19. května, úřad odpověděl v pondělí. „Dle stanoviska ECDC k účinnosti vakcíny proti COVID-19 u dospívajících ve věku 12–17 let ... uvádíme informaci, že všechny země EU/EHP doporučují očkování proti COVID-19 mladistvým ve věku 12–17 let,“ uvedlo v odpovědi ministerstvo. Resort také sdělil, že podání tzv. boosteru, tedy posilující dávky, pro děti „navrhla umožnit“ Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP), což je dobrovolné nezávislé sdružení lékařů, farmaceutů a ostatních pracovníků ve zdravotnictví a přidružených oborech.

Podle zákona o léčivech mělo ale ministerstvo při rozhodování vycházet z odborného stanoviska SÚKL. O ECDC ani ČLS JEP se nejenže zákon nezmiňuje, ale také nenesou na rozdíl od SÚKL za svá stanoviska právní odpovědnost. Válek povolil očkování třetí dávkou pro děti v době, kdy booster ještě neschválila Evropská léková agentura (EMA)

foto: VitVit CC BY-SA 4.0

EU vyhlásila válku planetě a chudým zemím

17. června 2022, ze světa

EU, která si na oko zakládá na ekologických principech podporuje tu nejméně ekologickou dopravu zemního plynu, totiž zkapalněného zemního plynu (LGN). Nejde jen o to, že LGN je mnohem dražší než zemní plyn získaný z plynovodu. Ekologická zátěž je však dramaticky větší. Námořní nákladní doprava patří k největším znečišťovatelům ovzduší celé planety. Kromě emisí CO2 mají zaoceánská plavidla i enormí emise dalších škodlivin, mnohem vyšší než automobilová doprava.

Další obrovskou zátěž EU vytvořila vůči chudším zemím, které nedisponují plynovody a podřídily svou infrastrukturu právě zkapalněnému plynu. EU nyní celosvětově skupuje LGN za vyšší ceny, než nabízí chudší státy, ty mají nyní LGN plynu nedostatek.

LGN se tak nedostává zemím, jako například Pákistánu, Bangladéši či Barmě. Celá situace tak nahrává využití klasických fosilních paliv jako je uhlí. „Evropa vysává LNG (celému světu),“ prohlásil Steve Hill z koncernu Shell.

Olešnice zasypaná kroupami

17. června 2022, z domova

HZS Jihomoravského kraje: „Včera večer se obec Olešnice ocitla pod nadílkou krup. Dobrovolní i profesionální hasiči se podíleli na odstraňování následků krátkodobé kalamity. Během dvou hodin byly hlavní komunikace s pomocí místní těžké techniky opět průjezdné.“

 

 

Rusko díky sankcím musí omezovat dodávky plynu

17. června 2022, ze světa

Gazprom, dodavatel zemního plynu z Ruska, uvádí, že omezení dodávek si vyžádaly technické důvody, a sice zpoždění při opravě zařízení společnosti Siemens Energy. Podle Gazpromu situaci komplikují sankce, které na Rusko uvalily západní země, protože zařízení se opravuje v Kanadě.

Gazprom tak musí omezit o polovinu dodávky plynu na Slovensko.

V kauze „magistrátní mafie“ první vazby, Hlubuček převedl majetek partnerovi

17. června 2022, z domova

Soud v pátek poslal do vazby prvního z obviněných v kauze korupce v pražském dopravním podniku. Vazbu žádá ještě pro další dva stíhané lidi. Jedním z nich je bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

„Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze ve věci podal návrh na vzetí do vazby tří obviněných osob, které jsou trestně stíhány pro zločiny účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku a pro přečin nedovolená výroba a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, a to z vazebního důvodu útěkového a koluzního,“ uvedl Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Celkem je stíháno 13 lidí.

Opoziční hnutí ANO už získalo dostatek podpisů pro svolání mimořádné schůze sněmovny kvůli korupční kauze kolem pražského exradního Petra Hlubučka z hnutí STAN. V dolní komoře parlamentu to v pátek řekla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Skupina kolem Hlubučka a Redla, který v minulosti spolupracoval s uprchlým zločincem Radovanem Krejčířem, ovlivňovala podle policie celkem tři velké zakázky. Údajně chtěla miliónové úplatky, popsal z policejních dokumentů investigativní tým Radiožurnálu.

Petr Hlubuček převádí svoji vilu a okolní pozemek v pražských Lysolajích na svého partnera Jiřího Karvánka (STAN). Radiožurnál to v pátek zjistil z katastru nemovitostí. Návrh na vklad podal Karvánek v den razie, ve středu o půl druhé odpoledne. V té době už byl Hlubuček zadržený.

foto twitter

Vlna veder ve Francii, zrušená školní výuka

17. června 2022, ze světa

Na jihozápadě Francie se mají teploty vyšplhat až přes 40 °C. Je zrušena školní výuka. Ve městě Rennes by mohlo být až 42 °C. Francie kvůli klimatizaci nakupuje elektřinu v zahraničí, protože z technických důvodů odstavilo polovinu svých jaderných elektráren.

Kultovní kapela Visací zámek slaví 40 let, odhalí na Strahově pomník

17. června 2022, kultura&historie

Kultovní kapela Visací Zámek odhalí na Strahově pomník. „Stánek U Johna Debila“ navrhnul David Černý.

Pár kroků od legendárního Klubu 007, kde kapela vznikla, odehraje Visací Zámek 25.6. velký open-air koncert ke čtyřiceti letům existence. „V rámci oslav Visáči vztyčí před spartakiádním stadionem první punkový pomník v Praze. Tento monument má připomínat proslulý kiosek, kterému se říkalo stánek U Johna Debila,“ uvedla za pořadatele Martina Jablanovská. Na koncertě vystoupí i spřízněné kapely jako Plexis, Znouzectnost nebo Záviš. 

K instalaci a odhalení pomníku dojde už o tři dny dříve. O jeho podobu se postaral výtvarník David Černý. Jak bude punkové memento upomínající na slavnou skladbu Visacího Zámku vypadat, zatím ale netuší kapela ani pořadatelé akce. „David Černý to tají i nám. Jediné, co víme, že ho dělá z torza traktoru,“ doplnila Jablanovská. (info headliner.cz)

foto Draceane CC BY-SA 4.0



Novější (20. června 2022)Starší (6. června 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved