<– 28. prosince 2023 –>

Čtvrteční Vltavský monitor 28. 12.

28. prosince 2023, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rakusan-pozadal-starosty-o-omezeni-ohnostroju-kvuli-strelbe-na-ff-uk/2458736?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) požádal starosty a starostky obcí, aby letos nepořádali silvestrovské ohňostroje. K omezení zábavní pyrotechniky vyzval i ostatní lidi. Uvedl to dnes na síti X. Důvodem je tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze z minulého týdne, která si vyžádala 14 obětí, a také dvojnásobná vražda z Klánovického lesa. Obě události má podle policie na svědomí stejný pachatel, který nakonec zbraň obrátil proti sobě.
"Naše země zažila před Vánoci dva šokující násilné činy spojené se střelbou. Tyto události se bolestně dotkly mnoha lidí a rodin osobně, nepřímo pak v podstatě každého z nás. To nejmenší, co můžeme jeden pro druhého v téhle době udělat, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat napětí a případná traumata, která po sobě tohle násilí zanechalo. Oslavit příchod nového roku lze i bez petard, dělobuchů a rachejtlí," uvedl Rakušan v dopise, který ministerstvo vnitra zveřejnilo na svých stránkách.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nemoci-dychacich-cest-v-cr-ubylo-o-osm-procent-covidu-o-135-pct/2458704?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Nemocí dýchacích cest v ČR v předvánočním týdnu ubylo proti předchozímu týdnu o osm procent. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Krajská hygienická stanice Libereckého kraje. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) bude data publikovat až příští týden, uvedl na dotaz ČTK jeho mluvčí Ondřej Jakob. Počet pozitivních testů na covid-19 na 100.000 obyvatel se snížil podle dat MZd o 13,5 procenta.
Nemocnost chřipkou a dalšími respiračními infekcemi obvykle o vánočních svátcích klesá, potom případů znovu přibývá a vrchol epidemie přichází v lednu či únoru. Naposledy tak podle grafu zveřejněného Hygienickou službou ČR bylo v roce 2020, další roky ovlivnila protiepidemická opatření, která měla bránit šíření koronaviru. Při těch nejpřísnějších se téměř nešířily ani jiné infekce včetně chřipky, loni naopak přišel vrchol epidemie už v prosinci.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/kim-naridil-armade-a-zbrojnimu-prumyslu-urychlit-valecne-pripravy/2458811?utm_source=rss&utm_medium=feed
Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-un nařídil armádě a zbrojnímu průmyslu urychlit přípravy na válku v důsledku podle něj bezprecedentních konfrontačních kroků ze strany Spojených států. Informovala o tom dnes severokorejská státní média, podle nichž Kim hovořil o prioritách pro příští rok na setkání vládnoucí komunistické strany. Diktátor rovněž prohlásil, že KLDR rozšíří strategickou spolupráci s "protiimperialistickými nezávislými zeměmi".
Podle agentury AP Kimova slova naznačila, že Pchjongjang bude i nadále pokračovat v testech nových zbraní ve snaze modernizovat svůj arzenál včetně jaderného.
KLDR v poslední době posílila vazby mimo jiné na Rusko, kterému podle Washingtonu dodává zbraně potřebné pro pokračování invaze na Ukrajině, zatímco Moskva pomáhá Pchjongjangu s vývojem modernějších vojenských kapacit. Pozorovatelé se podle AP domnívají, že Kim může chtít využít případné posílení arzenálu jako páku při vyjednávání s USA, které by mohlo nastat po amerických prezidentských volbách pořádaných za necelý rok.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/polsky-ministr-kultury-oznamil-likvidaci-verejnopravnich-medii/2458732?utm_source=rss&utm_medium=feed
Varšava - Polský ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz dnes rozhodl o likvidaci polské veřejnoprávní televize TVP, veřejnoprávního rozhlasu PR a státní tiskové agentury PAP. Své rozhodnutí v prohlášení označil za reakci na veto zákona o rozpočtu na příští rok, které před Vánoci vydal polský prezident Andrzej Duda právě kvůli konfliktu o veřejnoprávní média.
"Za současné situace toto opatření umožní zajistit další fungování těchto společností, provést v nich nezbytnou restrukturalizaci a zabránit propouštění zaměstnanců uvedených společností z důvodu nedostatku finančních prostředků," napsal Sienkiewicz a dodal, že likvidační status může vlastník společností, tedy stát, kdykoli odvolat.
Vlády v Polsku se tento měsíc ujala proevropská koalice v čele s premiérem Donaldem Tuskem a zahájila revizi veřejnoprávních a státních mediálních institucí, které se podle kritiků za osmiletého působení předchozí vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) staly nástrojem propagandy, píše agentura Reuters. Stejně se vyjadřovali analytici a občanskoprávní aktivisté, podle kterých například TVP neposkytovala neutrální zpravodajství.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/afp-zemrel-byvaly-predseda-evropske-komise-jacques-delors/2458729?utm_source=rss&utm_medium=feed
Paříž - V Paříži dnes zemřel někdejší předseda Evropské komise a francouzský ministr hospodářství Jacques Delors. Bývalý socialistický politik patřil mezi hlavní strůjce evropské integrace. Bylo mu 98 let. Úmrtí oznámila agentuře AFP starostka Lille a Delorsova dcera Martine Aubryová. Podle unijních představitelů a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona odešla jedna z předních osobností sjednocené Evropy.
"Zemřel dnes ráno ve svém pařížském bytě," řekla Aubryová.
Nejvýraznějším obdobím Delorsovy politické kariéry bylo jeho předsednictví v Evropské komisi, v jejímž čele byl v letech 1985 až 1995. Za jeho desetiletého mandátu bylo podepsáno několik zásadních dokumentů, například schengenská smlouva o volném pohybu a maastrichtská smlouva, která položila základy fungování současné EU, či vytvořen studijní program Erasmus. Delors byl v čele komise mimo jiné v roce 1989, kdy padl jeden ze symbolů studené války - berlínská zeď a kdy se musel zabývat sjednocením Německa. Jeho nejbližším partnery v té době byli francouzský prezident François Mitterrand a německý kancléř Helmut Kohl. Podle agentury AFP tak byl Delors mezi otci jednotného unijního trhu a měnové unie.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/polska-agentura-pro-leteckou-navigaci-varovala-pred-anomaliemi-signalu-gps/2458740?utm_source=rss&utm_medium=feed
Varšava/Praha - Polská agentura pro leteckou navigaci (PAŽP) varovala piloty před anomáliemi v signálu globálního navigačního systému GPS nad polským územím. Tiskové agentuře PAP to dnes řekl mluvčí PAŽP Tomasz Modrzejewski. Čeští dispečeři z Řízení letového provozu (ŘLP) zatím potíže nehlásili.
Podle mluvčího polské agentury PAŽP se rušení družicové navigace GPS vyskytuje od 25. prosince. Bylo proto vydáno příslušné oznámení pro piloty označované jako NOTAM.
Modrzejewski dodal, že agentura pro leteckou navigaci poskytuje pilotům v případě nutnosti veškeré potřebné navigační služby díky vlastním radarovým systémům a infrastruktuře. Letecký provoz nad Polskem je proto podle něj bezpečný. O zdroji anomálií mají podle mluvčího více informací provozovatelé systému GPS.
Situaci je možné sledovat na internetových stránkách GPSJam. Podle mapy zveřejněné na stránkách se problémy vyskytují také u Baltského moře. Na pozoru by se tak měli mít rovněž uživatelé navigace v Baltském moři.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soud-pozastavil-zakaz-prodeje-nekterych-hodinek-firmy-apple-v-usa/2458735?utm_source=rss&utm_medium=feed
Washington - Americký odvolací soud dnes dočasně zastavil platnost rozhodnutí americké Komise pro mezinárodní obchod (ITC), které kvůli patentovému sporu zakazuje prodej některých chytrých hodinek společnosti Apple ve Spojených státech. Informovala o tom agentura Reuters.
Apple minulý týden kvůli rozhodnutí ITC pozastavil v USA prodej hodinek Apple Watch Series 9 a Ultra 2. Komise v říjnu dospěla k závěru, že technologie pro měření hladiny kyslíku v krvi používaná v těchto hodinkách porušuje patenty firmy Masimo.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/od-ledna-se-duchody-zvednou-vsem-stejne-podle-opozice-je-valorizace-nedostatecna-chce-vyssi-rust-344472
Stát od ledna znovu zvýší důchody – tentokrát všem stejně. Penzisté budou dostávat 360 korun měsíčně navíc, průměrný důchod tak přesáhne 20 600 korun. Obě opoziční hnutí ve sněmovně předložila návrhy na další růst, protože valorizaci považují za nedostatečnou. Vláda argumentuje tím, že víc si zadlužená země nemůže dovolit.
„Růst důchodů je vždycky nad růstem cen, což znamená, že životní úroveň našich důchodců je valorizací zajištěna dostatečně. Pokud nám přestala růst inflace, za což jsme rádi, tak se to odrazilo v tom, že není růst zásluhové části důchodů,“ vysvětluje vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).
Hned na začátku příštího roku přitom bude o penzích rozhodovat Ústavní soud. Hnutí ANO totiž napadlo jejich letošní červnové navyšování, které vláda přibrzdila. Oproti předpokladům to bylo zhruba o tisíc korun.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/iran-zrejme-pokrocil-s-obohacovanim-uranu-po-dalsim-odstredeni-by-mel-material-na-tri-atomove-bomby-344468
Spojené státy znepokojila zpráva Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), podle které Írán značně zrychlil proces obohacování uranu. Od současných šedesáti procent obohacení je přitom technicky už jen malý krok k dosažení zbrojní kvality devadesátiprocentní ryzosti. Blízkovýchodní země má v současnosti tolik radioaktivního materiálu, že by po dalším odstředění vystačil na tvorbu tří jaderných bomb.
Zpráva MAAE uvádí, že Írán zvýšil svou produkci vysoce obohaceného uranu, čímž zvrátil předchozí snížení produkce z poloviny roku 2023. Inspektoři podle agentury od konce listopadu zpozorovali až trojnásobné zrychlení výroby v íránských podzemních zařízeních Natanz a Fordo.
Teherán už v září odmítl prodloužit akreditaci celé třetině pracovníků MAAE. „Samozřejmě, že v práci pokračujeme. Íránci se ale zaměřili na inspektory, kteří měli velké zkušenosti právě v oblasti obohacování,“ řekl generální ředitel agentury Rafael Grossi.
Podle něho je MAAE i tak schopna přesně určit množství zásob íránského uranu. Teherán kromě toho obohacování uranu na šedesát procent sám potvrdil. „Neudělali jsme nic nového. Vykonáváme stále stejné činnosti v souladu s pravidly,“ prohlásil íránský představitel pro jadernou energii Mohammad Eslami.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/stranicky-kompas-irozhlascz-ano-ods-stan-kdu-csl-stan-pirati-top-09_2312280700_jgr
Ve Sněmovně jsou strany vnitřně demokratické i partaje lídrovského typu. Většinově se však shodnou, že pravolevé dělení je zastaralé a že za mnohem důležitější považují vymezit se na konzervativně-liberální ose. Mapování názorů pro Stranický kompas iROZHLAS.cz ukázalo konzervativní posun ANO, přetlačování STAN a Pirátů o post lídra proevropských liberálů, dynamiku v koalici Spolu nebo novou cestu SPD jménem „národní konzervatismus“.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-po-chaotickych-volbach-nepokoje-v-ulicich-v-kongu-to-vre-242659
Prezidentské, parlamentní i regionální volby z minulého týdne následovaly po zmatečné kampani, kterou provázela obvinění opozice z podvodů, volebního násilí a logistických komplikací, jež měly lidem zabránit v hlasování.

https://echo24.cz/a/H2riz/komentar-weiss-kam-se-podel-utocnik-strelba-masakr-ffuk
Po frenetickém rauši, kdy některá média publikovala záběry šíleného střelce z filozofické fakulty, ještě než byl mrtvý, jako by se po něm zem slehla. Má to tak být?
Jako by se média zastyděla a rozhodla se napravit si reputaci. Nejdřív podlehla svému přirozenému instinktu být první, mít co nejvíc informací co nejdřív. Ještě když byl na střeše. Pak ale nastoupilo něco, co se podobá aktuálnímu doporučení z USA. Tam má novinařina mohutný akademický aparát nesrovnatelný s naším, připravený rozdávat „nejlepší praxi“, a bohužel taky nejvíc zkušeností se zpravodajským pokrýváním šílených střelců. To aktuální doporučení zní: Mlčte o útočníkovi. Nedopřávejte mu publicitu, po které toužil, a která může vést labilní jedince k napodobování. Zaměřte pozornost na ty, kteří přišli o život. Jejich příběhy vyprávějte, ti si zaslouží, aby byli v našich myšlenkách.

https://www.info.cz/zpravodajstvi/byznys/udrzitelnost-se-stane-prirozenou-soucasti-byznysu-rika-fiala-z-raiffeisenbank-banky-se-podle-nej-budou-zamerovat-na-jak-nikoli-pouze-na-proc
Důraz na udržitelnost a EGS jsou už nyní vlastní většině relevantních tuzemských bank. V budoucnu se podle Petra Fialy, ředitele Trade Finance & Factoringu v Raiffeisenbank, tento apel ještě zvýrazní. „V budoucnu bude udržitelnost přirozenou součástí byznysu, banky se budou zaměřovat na ‚jak‘ dosáhnout udržitelných cílů, nikoli pouze na ‚proč‘,“ říká Fiala v rozhovoru pro INFO.CZ. Podle manažera je budoucnost bankovního přístupu k udržitelnosti i v tom, že banky „postupně přestanou řešit udržitelné projekty nebo KPI-linked financování jako samostatné iniciativy, protože data o udržitelnosti se budou integrovat do běžného chodu bankovních operací“. Jak se na udržitelnou budoucnost co nejlépe připravit? A jak fungují ESG mechanismy za bankovní oponou?
Jaké jsou v Raiffeisenbank hlavní pilíře pro udržitelnost a ESG strategii?

https://apnews.com/article/china-economy-mcdonalds-kfc-starbucks-biden-xi-e4e1876afc8dea6ef6a1db6e3a3174d0
WASHINGTON (AP) — There’s been no shortage of tough news for China’s economy as some of the world’s biggest brands consider or take action to shift manufacturing to friendlier shores at a time of unease about security controls, protectionism and wobbly relations between Beijing and Washington.
Count Adidas, Apple and Samsung among those looking elsewhere.
But as a tumultuous 2023 for the Chinese economy comes to a close, there has been at least one bright spot for Beijing when it comes to foreign investment: American fast-food chains have decided a market of 1.4 billion people is simply too delicious to pass up.

https://www.reuters.com/world/asia-pacific/north-koreas-kim-orders-military-accelerate-war-preparations-kcna-2023-12-27/
SEOUL, Dec 28 (Reuters) - North Korea leader Kim Jong Un has ordered his country's military, munitions industry and nuclear weapons sector to accelerate war preparations to counter what he called unprecedented confrontational moves by the U.S., state media said on Thursday.
Speaking on the policy directions for the new year at a key meeting of the country's ruling party on Wednesday, Kim also said Pyongyang would expand strategic cooperation with "anti-imperialist independent" countries, news agency KCNA reported.

https://www.bbc.com/news/world-europe-67830858
The gunman who killed 14 people at a university in Prague confessed to an earlier double murder in his suicide note, Czech police have said.
The note found in David Kozak's home contained a confession he had shot dead a man and his baby daughter in woods near the city on 15 December, six days before the Charles University attack.
Police said he had been on a list of 4,000 suspects for their murders.
Kozak also killed his father, bringing the total number of his victims to 17.

https://www.foxnews.com/world/xi-jinping-says-taiwan-will-surely-reunified-china-symposium-commemorating-mao
Chinese President Xi Jinping on Tuesday vowed that Taiwan will be reunited with the mainland, saying Beijing will "resolutely prevent anyone from splitting" the two sides in any way.
The comments came during a symposium in Beijing commemorating the 130th anniversary of the birth of Mao Zedong, the founding father of Communist China. In 1949, Mao led his country to defeat the Republic of China government, which then fled the mainland for Taiwan.  To this day, Beijing regards the democratically-governed island nation as part of its own territory, despite the strong objections of the government in Taipei. Over the past year and a half, China has staged multiple rounds of major war games around Taiwan and regularly sends warships and fighter jets into the Taiwan Strait.
Per reporting from the state-run Xinhua news agency, Xi said "the complete reunification of the motherland is an irresistible trend."

https://www.foxnews.com/world/iran-hamas-argue-credit-oct-7-terror-attacks-looking-wash-blood
Tehran has tried to take some credit for the Oct. 7 Hamas attack on Israel as part of revenge for the killing of a high-ranking Iranian official, but the terrorist group Hamas flatly denied the claims in a bizarre spat between close allies.
"It’s natural for Hamas to deny any linkage here to avoid giving Israel more reasons to continue its military mission against the terror group," Behnam Ben Taleblu, a senior fellow at the Foundation for Defense of Democracies, told Fox News Digital.
"Iran has been looking to wash blood away with blood since the killing of Soleimani, whose anniversary is near and it hopes to hype," Taleblu explained. "It should come as no surprise that the world’s foremost state sponsor of terrorism would seek to use terror when responding to the loss of their chief terror mastermind."

https://tass.com/politics/1727365
Lavrov cautions of risk of Armenia losing defense sovereignty by deepening ties with NATO
According to the Russian foreign minister, Yerevan continues to upgrade its armed forces to bring them to NATO standards, while the Armenian military is undergoing training in a number of NATO member countries

MOSCOW, December 28. /TASS/. Russia expects Armenia to realize the risk of losing its sovereignty in terms of national defense and security through deepening dialogue with the North Atlantic Alliance, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov told TASS in an exclusive interview.
"I hope, Yerevan is aware that any deepening of cooperation with the alliance may result in its losing sovereignty in the sphere of national defense and security," Russia’s top diplomat said.

https://tass.com/politics/1727317
Kiev regime has no will for peace — top Russian diplomat
The September 30, 2022 ban on holding negotiations with the Russian leadership introduced by Zelensky remains in effect, Sergey Lavrov said
MOSCOW, December 28. /TASS/. Ukrainian President Vladimir Zelensky’s regime is operating within war rhetoric, lacking any will for peace, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov said in an exclusive interview with TASS on the results of 2023.
"We have to ascertain the lack of any will for peace on the part of the Zelensky regime. Its representatives are thinking within the terms of war, resorting to rather aggressive rhetoric. Any cessation of combat is out of the question [on their part]. The September 30, 2022 ban on holding negotiations with the Russian leadership introduced by Zelensky remains in effect. Draw your own conclusions," the top Russian diplomat said.
Russian President Vladimir Putin has repeatedly stressed that the Russian side had never rejected any peace talks with Ukraine. That said, the Russian leader noted that Ukraine "publicly announced leaving the negotiation process" in the spring of 2022.
Earlier, Lavrov said that the more Kiev postponed the negotiations, the more difficult it would be to reach an agreement. According to the Russian foreign minister, the first step in the talks between Russia and Ukraine should be the lifting of Zelensky’s ban on dialogue with Moscow.

https://tass.com/economy/1727257
Russian-Indian trade turnover on the rise, Putin says
"Certainly, these are energy commodities - oil, petroleum products and coal in the first instance, but not only these ones; we are also working in high technology areas," the Russian president noted

MOSCOW, December 27. /TASS/. The trade turnover between Russia and India is growing, particularly on account of crude oil and high technology areas, Russian President Vladimir Putin said at the meeting with India’s Minister of External Affairs Subrahmanyam Jaishankar.
"Our trade turnover is growing, for the second year in a row at the same time and at a steady pace. The growth rate this year is even higher than in the last year," the head of state said.

https://www.politico.com/news/2023/12/27/the-new-york-times-sues-openai-microsoft-over-use-of-its-stories-used-to-train-chatbots-00133234
NEW YORK — The New York Times has filed a federal lawsuit against OpenAI and Microsoft, seeking to end the practice of using its stories to train chatbots.
In the suit filed Wednesday in the Southern District of New York in Manhattan, the Times said OpenAI and Microsoft are advancing their technology through the “unlawful use of The Times’s work to create artificial intelligence products that compete with it” and “threatens The Times’s ability to provide that service.”

https://hungarytoday.hu/hungarian-economy-forecasts-growth-in-2024/
In a recent statement, László Parragh, President of the Hungarian Chamber of Commerce and Industry (MKIK), expressed optimism about the country’s economic outlook for 2024.
Despite challenges faced in 2023, including the Russian-Ukrainian war, sanctions, and economic disruptions,
MKIK anticipates a 4-5% growth
in Hungary’s economy in 2024, contrasting with a 0.3% decline in 2023.
Mr. Parragh highlighted the impact of the war and sanctions, attributing serious losses to the Hungarian economy. Factors such as soaring energy prices, high inflation rates (17.7% in 2023), and increased interest rates contributed to economic challenges. The chamber president criticized the assumption of budget revenue growth in line with inflation, pointing out a HUF 1,000 billion (EUR 2.6B) shortfall in VAT incomes due to monetary deterioration and a significant drop in consumption.
Emphasizing the crucial role of EU funds in economic policy, Parragh stressed their contribution to development, balance of payments improvement, public finance support, debt reduction, economic growth stimulation, and enhanced competitiveness.
He underscored the importance of unhindered access to EU funds in reducing country risk.

https://en.irna.ir/news/85336118/Iranians-bidding-farewell-to-assassinated-military-advisor
Residents of Tehran, as well as a number of Iranian officials, attend the funeral ceremony at the Imam Hossein Square in downtown Tehran.
Another funeral ceremony was held on Wednesday in Najaf city of Iraq. The martyr’s body is going to be buried at Imamzadeh Saleh shrine in northern Tehran.
Supreme Leader of the Islamic Revolution Ayatollah Seyyed Ali Khamenei attended the funeral prayer for Martyr Seyed Razi Mousavi in the capital Tehran on Thursday morning.
Brigadier General Seyed Razi Mousavi, who served in Syria as a military advisor, was martyred on Monday in a terrorist attack by the Israeli regime on the capital Damascus.

https://en.irna.ir/news/85335942/Drone-attack-hits-US-base-in-northern-Iraq
The Islamic Resistance in Iraq issued a statement on Wednesday, claiming the attack on the US base near Erbil’s airport in the Kurdistan region, Al Mayadeen reported.
The group also carried out a drone strike on another US base in Erbil on Monday night that left three American military personnel injured.
Resistance groups in Iraq have in the past weeks conducted scores of missile and drone attacks on US interests and bases in Iraq and neighboring Syria in response to the crimes being committed against Gazans.

https://en.irna.ir/news/85335933/Yemen-warns-US-against-militarization-of-Red-Sea-as-tensions
Commanders of Yemeni armed and security forces convened a meeting on Wednesday as the US has formed an international coalition to counter Yemeni military operations in the Red Sea, which Sana’a says are aimed at building up pressure on the Israeli regime to stop its genocide in Gaza and lift its blockade of the territory.
The commanders issued a statement, warning the US and its allies against repercussions of the “militarization” of the Red Sea and serving the interests of the Israeli regime, Yemen’s Al-Masirah news network reported.





—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.protiproud.info/politika/7646-zlocinci-utrzeni-ze-retezu-vakcinace-stop-levnym-energiim-chudoba-ted-jeste-chteji-zastinit-slunce-vysledek-doba-ledova-a-hladomor-gates-navic-prida-rozprasovani-z-letadel-zadne-scifi-realny-horor-bily-dum-je-pro-a-my.htm
Pavel Kopecký přináší informace o dalších podobách klimatické lži, jejíž pomocí chtějí ničitelé světa přejít k ještě radikálnějším metodám vyhubení většiny lidstva, protože dosavadní metody nejsou tak účinné, jak doufali - a zotročovaným, pokud nevezmou věci do vlastních rukou, zbývá naděje, že žádný plán nikdy nevyjde

Klimatičtí šílenci neustále vymýšlejí další způsoby, jakými odvrátit po tisíciletí zcela běžné klimatické projevy. Už to není „poručíme větru dešti,“ ale už je to nebezpečné geoinženýrství, které může planetu dostat do permanentní doby ledové, která povede k hladomoru a razantní depopulaci. Ostatně přesně to je ve skutečnosti jejich cílem.
https://blisty.cz/art/116834-spojene-staty-od-7-rijna-izraeli-dodaly-pres-10-000-tun-zbrani.html
Dvě stě čtyřicet čtyři amerických nákladních letadel a 20 lodí dodalo od 7. října do Izraele více než 10 000 tun vojenského vybavení na podporu masakru v Gaze, informoval v pondělí izraelský kanál 12.
Americká podpora je pro Izrael klíčová, aby mohl pokračovat v neúnavném bombardování Gazy. Deník Washington Post 9. prosince uvedl, že do tohoto data Izrael svrhl na pásmo Gazy více než 22 000 bomb dodaných ze Spojených států, informuje Dave DeCamp.
Pentagon odmítl zveřejnit, jaké typy zbraní Izraeli posílá, ale médiální zprávy  některé podrobnosti odhalily. Deník Wall Street Journal 1. prosince uvedl, že USA od 7. října dodaly Izraeli 15 000 bomb a 57 000 dělostřeleckých granátů.
Dodávky bomb zahrnovaly více než 5 000 bomb Mk84 s 2 000kilogramovou hlavicí, které Izrael shazuje na hustě obydlené oblasti Gazy. Podle analýzy deníku The New York Times Izrael během prvních šesti týdnů války běžně shazoval 2 000librové bomby na jih Gazy, který byl označen jako bezpečná oblast.

https://blisty.cz/art/116832-bidenova-zahranicni-politika-v-roce-2023-selhala.html
Výsledky zahraniční politiky Bidenovy vlády v roce 2023 neposkytují prezidentovi mnoho důvodů k tomu, aby se jimi před volbami v příštím roce chlubil.
Spojené státy jsou na konci roku 2023 ještě více přetížené než na jeho začátku a prezident má za sebou jen velmi málo politických úspěchů. Po většinu roku nedošlo k žádným velkým debaklům, ale to se změnilo v posledních dvou měsících, kdy dal prezident izraelské vládě bianko šek k vedení brutální války v Gaze, soudí Daniel Larison.

https://blisty.cz/art/116831-budou-usa-vtazeny-do-sirsiho-konfliktu-na-blizkem-vychode.html
Hnutí Húsíů, které vládne v severním Jemenu, v úterý oznámilo, že opět zaútočilo dronem na obchodní loď. Plavidlo třikrát odmítlo reagovat na varování húsíjského námořnictva. Podle Al-Džazíry nebyl žádný člen posádky zabit. Loď pokračovala v plavbě, během níž převážela zboží z přístavu krále Abdulláha v Saúdské Arábii do Karáčí v Pákistánu.
Suezským průplavem proudí asi 10% světového obchodu, a to na přibližně 17 000 lodích ročně, což představuje 30% světového námořního obchodu. Přibližně 12% světových dodávek energie rovněž prochází Rudým mořem.
Útoky Húsíů na lodní dopravu se zdají být nerozlišující, protože je málo pravděpodobné, že by náklad putující ze Saúdské Arábie do Pákistánu obsahoval izraelské zboží, píše Juan Cole.

https://www.kverulant.org/article/bojkot-agresivniho-eurobillboardu-bezel-cely-rok-2023-a-bude-pokracovat-dal/
Pronajímání billboardů nikdy nebyl byznys pro hodné hochy. Hodně billboardů je postaveno na černo nebo jim již dávno vypršelo povolení a jsou nelegální. Dva z billboardářů se ovšem svými kriminálními praktikami vymykají poměrům běžným v české kotlině. Jsou jimi v Čechách naturalizovaný Slovák Anton Fischer, kterému soud uložil podmínku a zákaz podnikání a jeho syn Oliver, kteří vystupují pod značkou Eurobillboard. Kverulantovým cílem je parazity z Eurobillboardu zastavit, a proto v prosinci 2022 vyhlásil bojkot* na jejich billboardy a vyzývá všechny případné inzerenty, aby se k tomuto bojkotu přidali. Výzvu k bojkotu Kverulant propagoval na Google a Seznamu placenou inzercí. Jen v roce 2023 za ni utratil téměř 20 tisíc korun a jeho výzvu neinzerovat u Eurobilboardu vidělo 13 tisíc uživatelů internetu. Že je tento bojkot účinný dokazuje výhružný dopis od Eurobillboardu. Píše se v něm, že pokud Kverulant svůj bojkot nestáhne, bude čelit ze strany Eurobillboardu trestnímu oznámení a žalobě o náhradu škody. Ani tentokrát se Kverulant vyhrožování nezalekne. Bojkot nestáhne a bude jej dál propagovat a dál bude za tuto propagaci platit. Prosíme pomozte nám odolat tomuto nátlaku a pokračovat v propagaci bojkotu alespoň symbolickým darem.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/kdyby-vlada-nedelala-nic-jsme-na-tom-stejne/
Renomovaná ekonomka Markéta Šichtařová se vyjádřila k vánočnímu projevu premiéra Petra Fialy (ODS). Chlubit se, že se problém s veřejnými financemi nebude radikálně zhoršovat, je podle ekonomky velmi slabé.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/petr-stepanek-jak-tohle-muze-skoncit/
Je to začarovaný kruh. Na začátku je do krajnosti vybičovaná atmosféra netolerance k jiným názorům, ostrakizace, zesměšňování, dehonestace, vytlačování z veřejného prostoru.
A jak na to reagují majitelé jediného zaručeně správného názoru na cokoli? Namísto, aby zařadil zpátečku a upustili z přetopeného kotle společenské nenávisti a netolerance, ještě pod kotel přikládají a vymýšlejí, jak ještě víc utáhnout šrouby. A tak pořád dokola. Jak tohle může skončit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Dost-Ukrajinska-kurata-se-salmonelou-vejce-z-Polska-Mleko-za-10-50-Kc-Zemedelec-odhalil-o-cem-se-lhalo-748263
Supermarkety dělají z lidí pitomce. A pitomečky ze zemědělců dělá i vláda. Jestli markety mají tří- až pětiprocentní zisky, tak ať to raději zabalí, když jsou tak neschopné. Jenže opak je pravdou, do hry vstupují jejich matky, zisky se přelévají a rozdělují – prostě umějí v tom plavat. Ukrajinská kuřata se salmonelou nikoho nezajímají, nikdo neřekne „Dost!“. A vejce? Klecové chovy v ostatních zemích jako v Polsku jedou dál. Šéf krajské plzeňské Agrární komory Jaroslav Šíma, který vede středně velký zemědělský holding na Rokycansku, si nebral servítky…

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Bojovali-proti-tomu-Pak-se-ukazalo-ze-je-to-pravda-Co-Vaclav-Vlk-minule-nerekl-748259
BILANČNÍ ROZHOVOR Čím víc bude tzv. americká liberální levice, ve skutečnosti spolek milovníků totality, vedení Bruselu a naše vláda bojovat proti dezinformacím, tím více upozorní i lidi ve vztahu k politice poněkud laxní, že celému tomu pokrokovému spolku teče do bot. „Rakušanovi a Fialovi už nic jiného nezbývá než vydávat lži za pravdu, protože jinak se mohou se svými polstrovanými křesly nadobro rozloučit. Zkoušejí lidem zavřít ústa, ale nejde jim to. Což je dobře,“ říká v druhé části bilančního rozhovoru pro ParlamentníListy.cz publicista a signatář Charty 77 Václav Vlk.

https://www.pokec24.cz/blog/ukazalo-se-ze-muzi-v-suknich-jsou-jedinymi-skutecnymi-chlapy-na-blizkem-vychode/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ukazalo-se-ze-muzi-v-suknich-jsou-jedinymi-skutecnymi-chlapy-na-blizkem-vychode
Velmi často se lidé vysmívají někomu, či něčemu, ačkoliv by se měli sami stydět. Vysmívají se Severní Koreji – přitom je to země, která bojuje o svou suverenitu, o sjednocení násilím rozdělené země. Vysmívali se takoví lidé Afgháncům, cheche, „upatlaní zemědělci a kočovníci“ (za označení nemohu, tak jsem to slyšel nebo četl), co ti zmůžou proti NATO. A slavné NATO, samozřejmě označení pro US Army, prchalo s hanbou před těmi divochy. A pak se „tajemně objevily zaručené informace, že to udělali schválně, aby pomohli Ukrajině, odtamtud také slavně utečou, nejspíš aby se soustředili na boj někde jinde, třeba na tom ostrověm plném divokých koz, kde žil skutečný předobraz Robinsona Cruso … Nebo se vysmívají iráckým partyzánům „v pantoflích“ a v neposlední řadě se takoví „chytráčci“ vysmívají jemenským Húsíům. A to místo toho, aby si vzali aspoň dvě ponaučení. To první o boji za samostatnost, to druhé o hloubce skutečné víry … My jsme totiž si nechali sebrat to nejdůležitější a nejcennější. Mnohem cennější než všechny peníze světa, než všechno zlato ve vesmíru, nechali jsme si sobě sebrat sami sebe.  

https://www.pokec24.cz/blog/novi-superhrdinove-politicka-karikatura-usa/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=novi-superhrdinove-politicka-karikatura-usa
V roce 2021 vtrhla na světovou politickou scénu nová neuvěřitelná rodina, neuvěřitelně „Bajdanutý tým“! (Baidanated Team) Družina dělá krále: „Válečníci světla“, kdo jsou? Co o nich víme?
„Amerika je zpět.” Noví superhrdinové z Marvel Universe. Politická karikatura – Joe Biden, Hillary Clinton, Nancy Pelosi, Kamala Harris, Antony Blinken.
Rozdíly mezi starověkými ruskými a evropskými hrdiny od amerických. Ilja Muromec, Robin Hood, král Artuš a rytíři kulatého stolu byli skutečnými postavami. Relikvie Ilji Muromce jsou pohřbeny v Kyjevskopečerské lávře. Takové pohádkové postavy jako Ivan hlupák nebo Ivan Carevič, kolektivní to je obraz obyčejného člověka, ruského.
Podle moderních měřítek lze Ilju Muromce pravděpodobně přirovnat k mistru světa v těžké váze v MMA. To vše qavšak nelze srovnávat s Hulky, Batmany, Thory a Avengery z „Marvel Universe“. Američtí superhrdinové létají v vzduchoprázdném prostoru, střílí lasery z očí, pohybují předměty na dálku, teleportují se a mění se v malé zelené mužíčky. Jak řekl jeden komik: “Tak tady máte ty United State of America!”

https://www.pokec24.cz/blog/radosti-demokracie-vetsina-obyvatel-socialistickych-zemi-uvedla-ze-za-komunistu-se-zilo-lepe/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=radosti-demokracie-vetsina-obyvatel-socialistickych-zemi-uvedla-ze-za-komunistu-se-zilo-lepe
Výsledky dnes prakticky 34 let nadvlády demokracie … Jen dodám, že tu chybí jak bývalé východní Německo, tak Bělorusko. Jugoslávie je rozdrobena.

https://pravyprostor.net/?p=170736
Nejsou dobří noví čeští herci. Ve vánoční pohádce je hlavní padouch debil, má charisma třídního šprta a člověk má celou dobu chuť mu dát za jeho přiblblej výraz facku
Vánoční pohádka Klíč svatého Petra byla přijata vcelku dobře, alespoň tedy ve srovnání s některými předchozími. Ale podle herního vývojáře Daniela Vávry se na ní ukazuje palčivý problém, totiž že nejsou dobří herci. A vidí v tom vzorec, který začíná na škole. „Jako by u přijímaček seděla nějaká dáma vysazená na jeden typ mladíků a nedokázala přijmout někoho, kdo vypadá jinak,“ míní a schválně zjišťoval, jak vypadají hlavní hrdinové českých pohádek. Na tento problém přitom upozorňoval už před čtyřmi lety. „Není tu ani žádný nový Kopecký, Nárožný, Menšík, Sovák, Kemr, Hrušínský, Tříska,“ varoval.

Témata vánočních pohádek i české kinematografie jsou Vávrovi blízká a vyjádřil se k nim už několikrát. Nejinak tomu bylo i po letošní štědrovečerní pohádce, tedy Klíči svatého Petra.
Herní vývojář považuje české pohádky za naše kulturní dědictví. „Který už si dlouhý roky naprosto prasíme, protože tu nejsou takřka žádný dobrý scenáristi,“ dodává ovšem. Letošní pohádka ho překvapila. A to příjemně. Z úvodních reakcí soudil, že bude Klíč svatého Petra horší. Ovšem technická stránka filmu se mu nakonec zamlouvala.

https://www.iportal24.cz/featured/robot-napadl-v-tovarne-tesla-inzenyra-a-zanechal-krvavou-stopu/
Během brutální a krvavé poruchy v továrně Giga Texas nedaleko Austinu napadl robot inženýra společnosti Tesla. Dva svědci s hrůzou sledovali, jak jejich kolegu napadl stroj určený k uchopení a přemístění čerstvě odlitých hliníkových dílů automobilů, informoval Daily Mail.
Robot přitiskl muže, který v té době programoval software pro dva nedaleké vypnuté roboty Tesla, a poté mu zabořil kovové drápy do zad a paže, přičemž zanechal »krvavou stopu«.

https://belobog.sk/preco-na-nasich-strankach-nie-su-reklamy/
Mnohé informačné portály na svojich stránkach umožňujú automatické zobrazovanie reklám Google. Za každé zobrazenie takýchto reklám dostáva portál malý podiel z platieb, ktoré firmy platia za reklamu. Vieme o tomto spôsobe „monetizácie návštevnosti“ a z určitého pohľadu to považujeme za šikovný spôsob, ako protisystémové zdroje informácií a názorov získavajú časť prostriedkov na svoju prevádzku práve od systému.
Na našich stránkach však reklamy nie sú. Zámerne. Považujeme reklamy za čisté zlo, za informačnú toxickú látku, ktorej šírenie sa systému opláca aj za cenu toho, že tým v malej miere platí aj šírenie informácií, ktoré sú mu nepríjemné. Vysvetlím to.
Systém (kapitalistický s „voľným trhom“) reklamu potrebuje. V ekonomickom motore funguje asi ako olej a umožňuje kolesu výroby a spotreby, aby sa otáčalo vo vyšších obrátkach. Vari nikoho z našich čitateľov nie je treba presviedčať o tom, že reklama používa manipulatívne techniky cielené na emócie, pamäť a podvedomie, aby dosiahla zvýšenie predaja určitého konkrétneho produktu alebo značky. Možno však neviete, že manipulácia je prepracovaná do takých podrobností, že tvorcom reklamy pomáha aj prekračovanie etických noriem. V jednej zo štúdií fyziológie mozgu v súvislosti s reklamou sa zistilo, že ľudia reagujú zvýšenou mozgovou aktivitou na reklamy, ktoré majú prvky klamlivej reklamy alebo sú neetické. V konečnom dôsledku to vedie k lepšiemu zapamätaniu značky aj produktu. V reklame platí doslova – účel (predaj) svätí prostriedky.

https://belobog.sk/myslienky-tichej-noci/
Na peľasť mojej postele
sadla si luna zo záhrady.

A či skôr osuheľ?
Ja neviem sám.

Pozdvihnem hlavu  a do oblôčka hľadím,

a zrazu zosmutniem
a na vlasť spomínam.


Li Po, Syn Zorničky
(Ćína 701 - 762)

https://belobog.sk/sam-so-sebou/
Keď sa narodíme alebo zomierame, často bývame obklopení ľuďmi, aj keď sme v tých chvíľach  v podstate úplne sami.
Počas nášho života sa tiež  ocitáme v spoločnosti iných ľudí, blízkych, priateľov, kolegov, ale aj úplne neznámych, ktorí spolu s časom prichádzajú a odchádzajú.
Lenže v živote každého človeka prichádzajú okamihy, keď potrebuje byť iba sám so sebou.
Často preto, aby pochopil  sám seba a uvedomil si kým je a kým nechce byť. Ale aj preto, aby mohol byť v spoločnosti iných a správal sa k nim ľudsky.
Chvíle, keď je človek sám so sebou a môže sa ponoriť do svojho srdca a duše prinášajú odpovede na mnohé ťažké otázky, ktoré sa niekedy bojí položiť a nahlas vysloviť.

https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9921-na-vzdalenost-vystrelu-z-pistole.htm
Washington a Kodaň podepsaly dohodu, která umožňuje USA umístit vojáky a techniku na dánském území. Kromě toho Američané získali také právo využívat tři základny dánského letectva. Dohoda je určena na 10 let. Symbolicky se procedura neodehrála v dánském hlavním městě. Evropa tak získala další jasné potvrzení toho, kdo je pánem situace ve Starém světě.
Již dříve podobnou dohodu se Spojenými státy podepsaly finské úřady. Do dispozice Američanů přešlo 21 finských vojenských objektů, včetně čtyř leteckých základen. Nedávno vyšlo najevo, že švédské úřady jsou „z vlastní iniciativy“ rovněž připraveny poskytnout Američanům přístup k vojenským základnám. Jak uvedl list Dagens Nyheter, Stockholm a Washington se dohodly na způsobu spolupráce ve vojenské oblasti.
Nové zákony povolující pobyt amerických vojáků ve Švédsku vstoupí v platnost na konci roku 2024. Na začátku téhož roku budou oznámeny vojenské základny, na kterých budou Američané pobývat. Zároveň se americká armáda při pobytu ve Švédsku nebude řídit místními zákony, ale zákony své země. Nelze vyloučit, že se na švédských základnách objeví americké jaderné zbraně. Švédské zákony žádný takový zákaz neobsahují. Také Finsko by mohlo hostit americké jaderné zbraně.

http://www.infokuryr.cz/n/2023/12/28/michael-svatos-pentagon-ocekava-obrovskou-ruskou-ofenzivu-tisice-letadel-a-obrnenych-vozidel-smetou/
Pentagon očekává “obrovskou ruskou ofenzívu”! Tisíce letadel a obrněných vozidel smetou do týdne celou ukrajinskou armádu! Generál Barrons bědoval, že Putina už nic nezastaví!
Česká mainstreamová média a fialoví politici si budou muset opravit svůj pohled na dezinformátory. Tento týden totiž pronikly na veřejnost tajné analýzy Washingtonu i Londýna, a podle nich, příští rok na jaře, Putin zahájí ofenzívu s velkou leteckou podporou, které se dosud vyhýbal. Sám Putin měl už oznámit, že Ukrajina bude mít „týden života“! Washington i Londýn proto očekávají příští rok zdrcující porážku Ukrajiny.
Jediný rozdíl mezi nacistickým vůdcem a izraelským premiérem je podpora Západu, které se izraelský premiér těší, říká turecký vůdce
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se nijak neliší od Adolfa Hitlera, prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a odsoudil izraelskou kampaň v Gaze.
Erdogan ve středu vypálil z nové diplomatické strany Netanjahua, když pronesl zahajovací projev na slavnostním ceremoniálu v Ankaře. Západní Jeruzalém má nyní vlastní „nacistické tábory“, v nichž mohou držet Palestince, prohlásil prezident, čímž naznačil, že kampaň v Gaze byla stejně špatná – nebo dokonce horší – než holocaust spáchaný nacistickým Německem.
“Viděli jsme nacistické tábory Izraele.” Jak se to stane? Kdysi mluvili špatně o Hitlerovi, ale v čem jste jiný než Hitler? prohlásil Erdogan.
Budou nám chybět Hitler. Je to, co tento Netanjahu dělá, méně než to, co dělal Hitler? Není.
Jediný skutečný rozdíl mezi zesnulým nacistickým vůdcem a izraelským premiérem je široká podpora Západu pro Netanjahua a jeho kampaň proti Hamásu, tvrdil turecký vůdce.

https://www.infovojna.bz/article/byvaly-poradce-ukrajinskeho-prezidenta-oleksij-arestovyc-vyzval-k-usmireni-ukrajiny-s-ruskem
Za necelý rok se z poradce Zelenského stala pro Kyjev doslova noční můra, protože Arestovič se naprosto dokonale transformoval ze chciválka na chcimíra, a to graduálním tempem, postupně, krok za krokem. Jeho poslední seance u Julie Latyninové však byla doslova nukleární bombou. Tohle ještě nikdy a nikdo z vysoko postavených Ukrajinců neřekl, ale je to masakr.
Bývalý poradce Volodymyra Zelenského pro otázky národní bezpečnosti Alexej Arestovič se rozhodl, že na Vánoce pojede bomby, protože v posledním videocastu s Julií Latyninovou odpálil takovou konceptuální nálož, že z toho na ukrajinských sítích je doslova pozdvižení, přičemž Ukrajinci se dělí na dva tábory. Jedni oceňují Arestovičovu upřímnost a katarzi, kdy se za rok a půl proměnil z fanatického propagandisty Kyjeva na největšího kritika Zelenského politiky, zatímco druzí ho označují již nepokrytě za zrádce.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/12/28/jeffrey-sachs-americka-zahranicni-politika-je-zkorumpovana-a-podvod/
Americká zahraniční politika je podvod založený na korupci
Jeffrey D. Sachs | 26. prosince 2023 | Společné sny
Americká zahraniční politika se zdá být naprosto iracionální. USA se dostávají do jedné katastrofální války za druhou – Afghánistán, Irák, Sýrie, Libye, Ukrajina a Gaza. V posledních dnech jsou USA globálně izolovány ve své podpoře genocidních akcí Izraele proti Palestincům, přičemž hlasovaly proti rezoluci Valného shromáždění OSN o příměří v Gaze, kterou podpořilo 153 zemí s 89 % světové populace a proti kterým jsou pouze USA a 9 malých zemí s méně než 1 % světové populace.
V posledních 20 letech selhal každý hlavní cíl americké zahraniční politiky. Taliban se vrátil k moci po 20 letech americké okupace Afghánistánu. Po Saddámovi se Irák stal závislým na Íránu. Syrský prezident Bašár al-Asad zůstal u moci navzdory snaze CIA o jeho svržení . Libye upadla do vleklé občanské války poté, co mise NATO pod vedením USA svrhla Muammara Kaddáfího. Ukrajina byla v roce 2023 zbita na bojišti Ruskem poté, co USA v roce 2022 tajně potopily mírovou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou .

https://cz24.news/roberts-washington-povazuje-pravdu-za-sveho-nejvetsiho-nepritele/
USA: Tucker Carlson nám za méně než 6 minut vypráví o obrovském zločinu, kterého se vlády USA a Velké Británie dopustily  proti Julian Assange, píše v komentáři Paul Craig Roberts.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/hruza-strelba-ve-skole-v-srbsku.A231227_151406_p_zahranici_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Masové vraždění na Filozofické fakultě UK bylo až na malé výjimky jednotlivců přijato českou společností jako příležitost k soucítění a zamyšlení. Letos se podobně vraždilo i v Srbsku.
V Srbsku na začátku května 13letý chlapec na základní škole zastřelil devět svých spolužáků a člena ochranky a o den později zastřelil 21letý muž nedaleko Bělehradu osm lidí. Ministr vnitra Bratislav Gašić, jehož rezignaci protestující požadují, podle webu stanice Deutsche Welle také potvrdil zprávy médií, že muž propuštěný z léčebného ústavu ve čtvrtek odpálil na prázdný dům protitankovou střelu. Obě hromadné střelby přiměly část společnosti k protestům. Opoziční strany viní vládu, že nedostatečně potlačuje zločinné elementy v srbské společnosti a nepodniká kroky proti televizním stanicím vysílajícím násilný obsah. Kromě Gašiče demonstranti volali také po odstoupení šéfa zpravodajské služby, a někteří i po odstoupení prezidenta Vučiče.
V Srbsku ale po střelbách proběhlo něco úplně jiného. Do ulic vyšly desetitisíce lidí a protestovaly proti vládě a někteří i proti prezidentovi. Nikdo se v našich médiích nepozastavoval nad tím, že politická opozice využila vraždění ve škole ve své argumentaci proti vládě. Údajně byla opozicí kritizována rétorika vlády podporující násilí.

https://web.litterate.cz/nemuze-to-byt-genocida-protoze-chybi-hakove-krize/
Není nad to, nechat si věci vysvětlit. Aneb: Tohle nemůže být další případ genocidy!
Mám stejný problém, jako má Caitlin Johnstoneová. A ta si to nechala vysvětlit a výrazně se jí ulevilo. Nemůže to být genocida, protože Izrael je přesvědčen, že je to správné. Nedovedu vám popsat, jaká je to úleva, zjisti, že věci jsou takové, jak mají být. Posuďte sami:
„Kdysi jsem si myslela, že je špatné, že Izrael zabíjí desítky tisíc Gazanů nálety a další statisíce se snaží vyhladovět obléhacími válkami, ale pak mě obhájci Izraele informovali, že někteří Palestinci v minulosti udělali Izraeli strašné věci, takže teď to podporuji.
To, co Izrael dělá v Gaze, by bylo neetické pouze tehdy, kdyby každý v Gaze byl dokonalý malý cherubín, který se nikdy nedopustil žádného násilí ani neudělal nic špatného. Když dnes vidím, jak mě rozčilovalo, že IDF shazovaly vojenské výbušniny na obří koncentrační tábor plný něžných bytostí podobných marshmallow, vyrobených z čisté lásky a počatých bez prvotního hříchu, které nedělají nic jiného, než že celý den vrkají a zpívají ukolébavky, vidím, jak jsme se mýlila. Ve skutečnosti je tento koncentrační tábor osídlen bytostmi, které nejsou zdaleka tak dokonalé.






—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141687&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
…Vtipná poznámka Jozefa Kristofa k projevu premiéra Fialy:
Jak by někoho mohl zklamat člověk, jemuž věří sotva 20% lidí?
…Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) požádal starosty a starostky obcí, aby letos nepořádali silvestrovské ohňostroje. K omezení zábavní pyrotechniky vyzval i ostatní lidi. Uvedl to ve středu na síti X.
Důvodem je tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze z minulého týdne, která si vyžádala 14 obětí, a také dvojnásobná vražda z Klánovického lesa.
Zřejmě podle mozkového zkratu „střelba jako střelba“. Mnohem více bych ocenil, kdyby požádal občany, aby zcela zbytečným rachocením nerušili sousedy, psy, kočky, ptáky a jiná zvířata.  
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141686&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Profesor Jaroslav Šesták v rozhovoru s Parlamentními listy:
Za bojem proti klimatické změně se skrývá i útok na tržní ekonomiku a svobodu jedince, nikoli potřebný a uměřený racionální přístup k přírodě. Sešněrovat regulacemi trh a omezit svobodu volby lidí ve jménu jakéhosi vyššího dobra je primárním cílem a dnes již také reálným důsledkem radikálních zelených politiků, řízených novodobými věrozvěsty.
Poprvé v dějinách lidstva přestal být člověk cílem politického snažení, ale stal se překážkou a problémem kýženého rozkvětu. Jeho místo zaplnily nehmatatelné entity jako udržitelnost, podnebí nebo čistá energie. Tento počin umožňuje provádět politiku směřující proti zájmům zdrcující většiny občanů.

https://kechlibar.net/2023/12/27/balada-o-nadrazi-vitkovice/
Milí čtenáři, dnes se nad severní Moravou udělal slunečný, modrojasný den, jako by pomalu přicházelo jaro. To je sice falešný dojem, ale na delší procházku to bylo i tak.
A tudíž jsem se vypravil do jednoho kouta Ostravy, o jehož zdokumentování už jsem nějakou dobu uvažoval. Je to třetí největší nádraží třetího největšího města republiky, a zároveň fantasticky špatná vizitka našeho státu.
Poměrně netypicky pro tento blog, toto bude spíše fotoreportáž prokládaná komentáři než souvislý text.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-12-27
Je Rakušan kavka, anebo komplic?
Martin Zvěřina z Lidových novin si kladl otázku, zda Rakušan slovo dezinformace zopakoval stokrát nebo tisíckrát, a přitom k tomu podle něj nebyl důvod. On to pan ministr vlastně nemyslí zle, žije jen v paranoidním světě, řekl Zvěřina. Přitom je Rakušan předsedou politické strany, která má nejvíce skandálů.

Alexandr Dugin prezentuje geopolitikou vizi vycházející z prastarého konfliktu mezi Atlantisty s Eurasií a je přesvědčen, že vznikne několik rozdělených "Srdcí světa", aby se svět ubránil věčným zotročujícím výbojům mořských civilizací reprezentovaných především Spojenými státy a Velkou Británií

https://www.protiproud.info/politika/7647-rozdeleny-heartland-civilizace-more-se-pokousi-obklicit-svetovy-ostrov-moskva-centrum-multipolarniho-sveta-svet-odmitl-americkou-dominanci-evropske-cinske-hispanske-i-islamske-srdce-trump-pochopil-ze-konec-dejin-nehrozi.htm
Ti, kdo rozumějí geopolitice, vědí, že jedním z hlavních zákonů a pojmů geopolitiky je pojem Heartland. Všechny klasické školy geopolitiky – včetně modelů Mackindera (který jej poprvé definoval, pozn. PP), Spykmana, Haushofera, Brzezinského atp. – vyznávají hluboký dualismus mezi "Heartlandem" (doslova Srdcem světa – kontinentem, civilizací pevniny) – a civilizací moře (ztělesněnou anglosaským světem, především USA a Velkou Británií.

Vltavský monitor

Novější (29. prosince 2023)Starší (27. prosince 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved