<– 29. prosince 2023 –>

Páteční Vltavský monitor 29. 12.

29. prosince 2023, z domova

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/novy-zakon-o-zbranich-ma-dat-lekarum-pristup-do-registru-zbrani/2459020?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Ošetřující lékaři mají podle nového zákona o zbraních a střelivu, který aktuálně projednává Sněmovna, dostat přístup do centrálního registru zbraní. Předpis, který by mohl platit od roku 2026, jim má umožnit v něm ověřovat, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu. Posudek pro vydání zbrojního průkazu vydává praktický lékař, může si vyžádat i posudek psychologa. Seznam nemocí, které jeho vydání vylučují, stanoví ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. Média v minulých dnech informovala o tom, že pachatel, který před týdnem vraždil na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, se léčil s psychickými problémy.
Novou zbraňovou legislativu schválila vláda koncem května, Sněmovna ji posunula do závěrečného čtení před dvěma týdny. Přístup ošetřujících lékařů do registru zbraní označil za zásadní novinku ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci minulý týden, den po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze, při které zemřelo 14 lidí a útočník. Některá média s odkazem na policejní dokumenty uvedla, že se střelec léčil v minulosti s psychickými problémy.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-roce-2024-bude-v-cesku-zrejme-k-videni-polarni-zare-i-jasna-kometa/2458970?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha/Opava - Polární záři, jasnou kometu nebo zatmění Měsíce budou zřejmě moci vidět lidé v Česku v příštím roce. Na obloze se objeví také meteorické roje. ČTK to dnes sdělil Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě.
"Pod nebe nás nalákají opět meteorické roje i dále možné polární záře viditelné z našeho území. Hlavně ale pěkná nebeská setkání planet s Měsícem a neposledně také částečné zatmění velkého Měsíce a s velkou pravděpodobností jasná kometa Tsuchinshan–ATLAS," uvedl.
Polární záře se mohou objevit po celý rok a také roje meteorů se vyskytnou během roku několikrát. Zmíněná kometa by mohla být zřejmě k vidění od konce září do konce října a částečné zatmění měsíce 18. září. "Bude sice procentuálně malé, ale rozhodně očima velmi pěkně pozorovatelné. Toto zatmění bude vidět v celém průběhu v západní polovině Česka," sdělil ústav k zatmění Měsíce.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nejvyssi-volebni-urednice-statu-maine-diskvalifikovala-trumpa-z-tamnich-primarek/2459188?utm_source=rss&utm_medium=feed
Augusta (USA) - Státní tajemnice Maine Shenna Bellowsová diskvalifikovala bývalého prezidenta Donalda Trumpa z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě na severovýchodě USA. Po Coloradu jde o druhý americký stát, co k tomuto kroku přistoupil v souvislosti se zapojením exprezidenta do útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021, píše agentura AP.
Proti rozhodnutí Bellowsové se lze odvolat u mainského soudu a Trumpova kampaň už v reakci oznámila, že tak učiní.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/kyjev-a-budapest-chystaji-schuzku-zelenskeho-s-orbanem-uvedl-cinitel/2459076?utm_source=rss&utm_medium=feed
Kyjev - Kyjev a Budapešť pracují na organizaci schůzky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Uvedl to dnes šéf kanceláře ukrajinské hlavy státu Andrij Jermak. Šlo by o první bilaterální schůzku obou lídrů od začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru.
Jermak uvedl, že o této věci hovořil s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem. "Pracujeme na organizaci setkání obou vedoucích představitelů v blízké budoucnosti," napsal Jermak na sociální síti X. Sdělil také, že tak činí v návaznosti na rozhovor mezi Zelenským a Orbánem.
Orbán minulý týden uvedl, že přijal Zelenského návrh na schůzku během jejich krátkého setkání na inauguraci argentinského prezidenta Javiera Mileie 10. prosince. Maďarský premiér současně upozornil, že nejprve je nutné stanovit, o čem se bude jednat.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/turecko-chce-pokracovat-v-uderech-proti-kurdum-v-iraku-a-syrii-rekl-erdogan/2459031?utm_source=rss&utm_medium=feed
Ankara - Turecko bude v Iráku a Sýrii pokračovat v úderech na kurdské organizace, které Ankara považuje za teroristické, do doby, než přestanou představovat ohrožení bezpečnosti země. Dnes to podle tureckého tisku řekl prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle něj odvetné údery v reakci na útoky z minulého týdne, při kterých zahynulo 12 tureckých vojáků, stály život 59 členů kurdských organizací. Turecko vojenské údery na severu Iráku podniká bez svolení vlády v Bagdádu.
Intenzita tureckých operací v regionu vzrostla po útocích na turecké základny v oblasti, při kterých zahynulo 12 vojáků. Dnes Erdogan řekl, že turecká armáda v odvetě "pohřbila 59 teroristů za tři dny". Erdogan také řekl, že Turecko bude ve vojenských akcích, pro které nemá svolení vlád sousedních zemí, pokračovat dokud teroristické organizace nepřestanou představovat hrozbu pro turecké území. Teroristickými organizacemi Ankara obvykle myslí Stranu kurdských pracujících (PKK) či milice YPG, které v Sýrii bojovaly proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/polsko-hlasi-ze-dostalo-prvnich-pet-miliard-eur-z-unijnich-fondu-na-obnovu/2458977?utm_source=rss&utm_medium=feed
Polsko hlásí, že dostalo prvních pět miliard eur z unijních fondů na obnovu
Varšava - Polsko obdrželo pět miliard eur (zhruba 123 miliard korun) na obnovu z unijních podpůrných fondů. Informovala o tom dnes na síti X polská ministryně pro rozvojové fondy a regionální politiku Katarzyna Pelczyńská-Nalenczová. Agentura PAP podotkla, že EU finance pro Národní plán obnovy určené Varšavě zmrazila za předchozí polské vlády národněkonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) kvůli sporům o právní stát. Pro nyní uvolněné peníze není nutné splňovat žádné podmínky ohledně právního státu, podotkl list Rzeczpospolita.
"S radostí oznamuji, že pět miliard eur bylo právě převedeno na Polsko z programu REPowerEU... Jsou to peníze na levnou energii pro polské občany," napsala Pelczyńská-Nalenczová s odkazem na projekt, který je součástí Národního plánu obnovy. Ten vznikl jako nástroj ke zmírnění dopadů pandemie nemoci covid-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz. Plán REPowerEU k němu přibyl po ruské invazi na Ukrajinu a má zemím unie mimo jiné pomoci vymanit se ze závislosti na ruských fosilních palivech.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/biden-prodlouzil-pozastaveni-cel-na-ocel-a-hlinik-z-eu-o-dva-roky/2459123?utm_source=rss&utm_medium=feed
Washington - Americký prezident Joe Biden prodloužil o dva roky, tedy do konce roku 2025, pozastavení cel na ocel a hliník z Evropské unie do stanovené kvóty. Vyplývá to z dnešního prezidentského prohlášení. Clo 25 procent na ocel a deset procent na hliník z EU zavedl v roce 2018 tehdejší americký prezident Donald Trump.
Zavedení cla v roce 2018 vyvolalo obchodní spor mezi oběma mocnostmi. EU v odvetě zavedla clo na řadu amerického zboží, od motocyklů Harley Davidson po bourbon.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/csu-navrat-ceskeho-prumyslu-k-predcovidovym-rustum-je-nyni-nedosazitelny/2458941?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Pandemie covidu-19 a válka na Ukrajině citelně dopadly na dynamiku českého průmyslu. Průměrný meziroční růst zhruba o 4,5 procenta z let 2014 až 2018 je v současnosti nedosažitelný a bude to tak zřejmě ještě nějakou dobu. Vliv na to nyní má zejména slabá poptávka českých domácností. Ve svém textu, na který dnes upozornil na sociální síti X, to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).
Meziroční růst průmyslové výroby v Česku se v letech 2014 až 2018 stabilizoval na úrovni tří až šesti procent, v roce 2019 pak stagnoval především vlivem problémů v dominantním automobilovém průmyslu, napsal ČSÚ. Za této situace podle statistiků dolehla na český průmysl covidová pandemie vzápětí vystřídaná problémy v dodavatelsko-odběra­telských vztazích v návaznosti na vojenský konflikt na Ukrajině. "Pesimisty předpovídaný kolaps českého průmyslu nenastal. Na druhé straně dopad na jeho dynamiku byl velice citelný," uvedli.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/rodicovsky-prispevek-vzroste-o-50-tisic-opozici-vadi-ze-se-tyka-jen-deti-narozenych-v-novem-roce-344495
Už za pár dní matkám či otcům novorozenců vznikne nárok na vyšší rodičovský příspěvek. Do konce roku jde o 300 tisíc korun, od prvního ledna částka o padesát tisíc vzroste. Opozici ale vadí, že na zvýšenou částku budou mít nárok pouze rodiče dětí narozených v roce 2024. Ostrou hranici vidí jako diskriminaci a zvažuje další podání k Ústavnímu soudu.
Navýšení rodičovského příspěvku i termín prosadila koalice, podle jejích zástupců jde o kompromis. „Myslím, že to v dané situaci bylo maximum možného,“ hájí rozhodnutí kabinetu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) i s ohledem na stávající ekonomickou situaci a státní rozpočet.
Naposledy se rodičovský příspěvek zvýšil v roce 2020. Tehdy ale trochu jiným způsobem – přidávalo se 80 tisíc. A to rodičům dětí do čtyř let, kteří prvního ledna dávku ještě pobírali. O peníze tak přišli ti lidé, kteří úhrnnou částku vyčerpali rychleji. Ústavní soud následně konstatoval, že právní úprava byla v pořádku.
50 tisíc – hodně, nebo ne?

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/americke-sily-v-rudem-mori-sestrelily-dron-a-strelu-jemenskych-hutiu-344502
Americké námořnictvo během čtvrtka sestřelilo v jižní části Rudého moře dron a protilodní balistickou střelu, které vyslali jemenští povstalci hútíové. Ve svém pátečním prohlášení to uvedlo velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM). Podle něho se jednalo o 22. pokus povstalců o útok na mezinárodní plavidla od 19. října.
„Žádná z osmnácti lodí v oblasti nebyla poškozena a nejsou hlášena žádná zranění,“ oznámil CENTCOM ve svém prohlášení na sociální síti X.
Hútíové, kteří ovládají severozápad Jemenu, zintenzivnili své útoky v Rudém moři od začátku konfliktu mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy ze 7. října. Jemenští povstalci útočí proti lodím, které považují za napojené na židovský stát, a to v rámci solidarity s palestinským územím, které Izrael bombarduje a obléhá.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/nekteri-dopravci-se-vraceji-do-rudeho-more-veri-mezinarodni-koalici-ktera-ma-branit-utokum-na-lode-344491
Některé obří dopravní společnosti se vracejí na lodní trasu Rudým mořem, ohlásily to třeba Maersk nebo skupina CMA CGM. Jistotu jim dodalo vyslání válečných lodí na ochranu proti útokům jemenských islamistů. K mezinárodní koalici, která brání klíčovou dopravní cestu, se naposledy přidala Indie.
Minulý týden plul ze Saúdské Arábie do přístavu v jižní Indii tanker s ropou, na který asi čtyři sta kilometrů od indického státu Gudžarát v Arabském moři zaútočil bezpilotní letoun. Podle Spojených států patřil Íránu. „Spojené státy nemají právo obviňovat jiné státy. Jejich obvinění jsou nepodložená,“ tvrdí mluvčí íránského ministerstva zahraničí Nasser Kanaani.
„Tyto nepřátelské činy nemíří jen na Izrael. Útoky na moři na lodě, které nemají na Izrael žádnou vazbu, jsou dílem íránského terorismu, který vykonávají hútíové. Je to globální problém,“ upozornil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

„To nejhorší máme za sebou a příští rok bude ekonomicky lepší,“ slíbil ve vánočním projevu premiér Petr Fiala (ODS). Nejen že to řekl předseda vlády, ale očekává to i ministerstvo financí a Česká národní banka. Meziroční inflace by podle ministerstva měla klesnout na 3,8 procenta. Centrální banka je optimističtější, očekává pokles pod tři procenta.

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/pokles-inflace-ctyri-procenta-cnb-ocekavani_2312290756_epo
Právě kvůli vysoké inflaci reálné mzdy lidem už několik let klesají. A to i těm, kterým zaměstnavatelé výdělky zvyšovali. „Z pohledu reálných mezd jsme se dostali někdy na úroveň roku 2018 a bude to trvat ještě několik let, než se dostaneme na úroveň vrcholu z roku 2021,“ upozorňuje hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.
Inflace lidem drtila peníze už v roce 2022, to podle ekonoma reálné mzdy klesly o devět procent. „I v letošním roce zaznamenají pokles o několik procent. V příštím roce by už konečně měly začít růst,“ předpokládá Seidler.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/usa-donald-trump-americke-prezidentske-volby-republikanske-primarky_2312290728_aur
Státní tajemnice Maine Shenna Bellowsová diskvalifikovala bývalého prezidenta Donalda Trumpa z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě na severovýchodě USA. Vedení Trumpovy kampaně už oznámilo, že se proti rozhodnutí odvolá. Po Coloradu jde o druhý americký stát, co k tomuto kroku přistoupil v souvislosti se zapojením exprezidenta do útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021, píše agentura AP.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-prichazi-balik-uspor-a-nekdo-ho-zaplatit-musi-rodinu-vyjde-na-tisice-241588
Průměrná domácnost zaplatí za dopady vládního konsolidačního balíčku 15 tisíc korun během dvou let. Mění se DPH. Zdvojnásobí se daň z nemovitosti a zavádí nemocenské pojištění. Zde je přehled hlavních změn, které budou platit.
Dopady konsolidačního balíku na lidi nelze přejít mávnutím ruky, ale zažili jsme už drastičtější časy, myslí si Helena Horská. „Tak dramatické jako na začátku transformace nebo během globální finanční krize v letech 2009 a 2010 to nebude,“ domnívá se hlavní ekonomka Raiffeisenbank.
Horská vyčíslila dopad balíčku, který má vzpružit zadlužené veřejné finance, na 15 tisíc na průměrnou domácnost. Náklady se rozloží do dvou let, jak bude postupně balíček nabíhat.
Podle výkonného ředitele Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) Aleše Roda je balíček něco za něco. „Cenovka balíčku je vidět, ale to, co umožní podržet, vidět není, protože to domácnosti vnímají jako automatické, nárokové. Turbulentní roky spojené s covidem, nárůstem cen energií a inflací posunuly prahy citlivosti. Samotná účinnost balíčku tak nebude drasticky na peněženky dopadat, i když se projeví. To je účel konsolidace: někdo ji zaplatit musí.“

https://echo24.cz/a/HMBXr/komentar-sichtarova-ekonomika-euro-fed-rok-2024-co-prinese
Pokud jsme rok 2023 z českého pohledu označili slovem „slabý“, tak rok 2024 bude jen „o málo lepší“. Alespoň tak bych popsala očekávaný vývoj HDP. Zatímco v roce 2023 česká ekonomika podle našeho modelu klesne o 0,4 %, tak v příštím roce nejspíš bude její růst jen mírně vyšší než 1 %. Něco se ale přeci jen změní k lepšímu. Tempo inflace konečně sestoupí na přijatelné úrovně. Jednoduše už se nám nestane, co jsme zažívali v posledních čtvrtletích, kdy jsme mohli prakticky v přímém přenosu sledovat růst cen potravin a dalšího zboží v regálech obchodů. Zatímco za rok 2023 bude tempo inflace v průměru ležet těsně pod 11 %, v příštím roce se dostaneme pod 3 %. Cíl České národní banky leží ještě níž – u 2 %. I zpomalení inflace pod 3 % ale bude mít pozitivní psychologický efekt.

https://www.info.cz/video/kapitola/evropa-chce-do-roku-2040-vychovat-beztabakovou-generaci-jeji-vlastni-regulace-tomu-ale-podrazeji-nohy-rika-kopacka-z-bat
Evropská unie před nedávnem vyhlásila cíl „vychovat“ beztabákovou generaci do roku 2040. To znamená, že by počet evropských kuřáků cigaret měl klesnout pod pět procent. Podle ředitele právního oddělení společnosti British American Tobacco v Česku Petera Kopačky je takový cíl reálný – je však třeba dělat úplně jiné kroky, než Evropa aktuálně dělá. „Regulace, které EU vydává, jako je například zákaz příchutí u zahřívaného tabáku, jsou prakticky v přímém rozporu s cílem beztabákové generace,“ upozorňuje Kopačka.
Podle Petera Kopačky by se Evropa měla inspirovat ve Švédsku. „Tam je to, o co se EU snaží k roku 2040, realitou už dnes. Ve Švédsku mají nejnižší počet kuřáků a zároveň nejnižší počet případů výskytu rakoviny plic. A je to všechno díky alternativním produktům, které jsou ve Švédsku hojně rozšířené,“ říká Kopačka.
Proč už BAT „není tabákovou společností“? Kdy vymizí cigarety? A proč regulátoři často přijímají rozhodnutí podložená veřejným míněním a nikoliv vědeckým poznáním? Podívejte se na celou epizodu.

https://www.info.cz/zpravodajstvi/svet/v-94-letech-zemrel-gaston-glock-proc-se-vynalezci-zbrani-dozivaji-tak-vysokeho-veku
Úmrtí Gastona Glocka, konstruktéra a výrobce legendární pistole Glock, potvrzuje jeden málo známý, ale unikátní paradox. Naprostá většina vynálezců nejznámějších palných zbraní, které mají na svědomí velké množství životů, se sama dožila nebo dožívá velmi vysokého věku. Ani Gaston Glock, který dovršil 94 let, nebyl výjimkou. Shodou náhod zemřel ve stejném věku jako konstruktér světoznámého samopalu Michail Kalašnikov. I další zbrojařští konstruktéři potvrzují nepsané pravidlo dlouhověkosti.
Rakušan Gaston Glock založil svou zbrojní společnost v Dolních Rakousích už v roce 1963, dnes má firma pobočky po celém světě. Když rakouská armáda v roce 1980 potřebovala novou pistoli, Glock nabídl vývoj vlastní zbraně a vynalezl legendární Glock 17.
Dnes firma se zhruba dvěma tisíci zaměstnanci a loňským ziskem 146 milionů EUR (3,7 miliardy korun) zásobuje nejen rakouské ozbrojené síly, ale mimo jiné také armády Francie a Velké Británie. V USA nyní nosí u sebe pistole zn. Glock asi 80 % všech policistů.

https://apnews.com/article/mexico-us-immigration-meeting-blinken-migrant-tent-camp-14e034375dd0c58ffc2698cae4d017e3
MATAMOROS, Mexico (AP) — A ragged migrant tent camp next to the Rio Grande is a long way from Mexico’s National Palace, where a U.S. delegation met this week with Mexico’s president seeking more action to curb a surge of migrants reaching the U.S. border.
But as Mexican officials in the city of Matamoros dispatched heavy machinery to clear out what they claimed were abandoned tents at the camp, the action was a likely sign of things to come.
The United States has given clear signs, including temporarily closing key border rail crossings into Texas, that it wants Mexico to do more to stop migrants hopping freight cars, buses and trucks to the border.

https://apnews.com/article/wegovy-ozempic-zepbound-medicare-obesity-weight-loss-02d4500e737d30d070d70907521a4fe0
WASHINGTON (AP) — New obesity drugs are showing promising results in helping some people shed pounds but the injections will remain out of reach for millions of older Americans because Medicare is forbidden to cover such medications.
Drugmakers and a wide-ranging and growing bipartisan coalition of lawmakers are gearing up to push for that to change next year.
As obesity rates rise among older adults, some lawmakers say the United States cannot afford to keep a decades-old law that prohibits Medicare from paying for new weight loss drugs, including Wegovy and Zepbound. But research shows the initial price tag of covering those drugs is so steep it could drain Medicare’s already shaky bank account.

https://apnews.com/article/california-new-laws-gavin-newsom-legislature-2024-e0a78926f275215884a783aa80cfce44
SACRAMENTO, Calif. (AP) — Doctors in California who mail abortion pills to patients in other states will be protected from prosecution. Workers will receive more paid sick leave on the heels of a big year for labor. And companies can’t fire employees for using marijuana outside of work.
These are among the hundreds of laws that take effect Jan. 1 in the nation’s most populous state.
Each year, California Gov. Gavin Newsom signs hundreds of laws passed by the state Legislature. Most take effect Jan. 1 the following year. But sometimes lawmakers will delay a law’s effective date for a variety of reasons, including giving people more time to prepare for the new rules.


https://www.reuters.com/world/africa/least-40-killed-liberian-fuel-tanker-blast-says-official-2023-12-28/
MONROVIA, Dec 27 (Reuters) - At least 40 people have died following the explosion of a gas tanker in north-central Liberia, the West African country's chief medical officer, Francis Kateh, said on Wednesday.
The fuel truck crashed late on Tuesday in Totota, Lower Bong County, and soon after exploded, killing and injuring many who had flocked to the scene.
Dozens of people are still in hospital with serious burns, and the death toll could rise, Kateh told reporters.

https://www.reuters.com/world/france-germany-uk-us-condemn-irans-increase-uranium-enrichment-2023-12-28/
WASHINGTON Dec 28 (Reuters) - France, Germany, Britain and the United States on Thursday condemned an increase by Iran in the production rate of highly enriched uranium of up to 60% purity, close to the level used for nuclear weapons fuel.
In a joint statement, the allies made no mention of any consequences Iran could face for the production hike but called for its reversal and said they remained "committed to a diplomatic solution" of the feud over Tehran's nuclear program.

https://www.reuters.com/world/americas/venezuelas-maduro-slams-deployment-british-warship-guyana-2023-12-28/
CARACAS, Dec 28 (Reuters) - Venezuelan President Nicolas Maduro on Thursday said the deployment of a British warship to waters off the coast of Guyana breaches the "spirit" of an agreement reached between Venezuelan and Guyanese authorities.
Guyana and Venezuela agreed earlier this month to avoid the use of force and avoid increasing tensions in the long border dispute over the oil-rich Essequibo territory.
The 160,000-square-km (62,000-square-mile) Essequibo region is generally recognized as part of Guyana, but in recent years Venezuela has revived its claim to the territory and to offshore areas after major oil and gas discoveries.

https://www.bbc.com/future/article/20231228-2023-an-explosive-year-in-space-exploration
"Failure is not an option" was once the most famous phrase uttered in any of the world's mission control rooms. In 2023, it was "rapid unscheduled disassembly" – after Elon Musk's new Starship spacecraft exploded. Twice, as it turned out.
Containing the most powerful rocket ever built, Starship is being developed by Musk's company SpaceX. It stands 121m (397ft) high, 9m (29.5ft) wide and has a total of 39 engines. The two-stage launch vehicle is designed to carry some 150 tonnes, or up to 100 people, into space before returning to Earth. SpaceX plans to use Starship to launch multiple satellites at once, Nasa has commissioned a version of the spacecraft to land astronauts on the Moon, and it may one day carry the first settlers to Mars.
"The idea of a fully reusable launch vehicle is hugely ambitious, and on that scale as well, is just tremendous," says David Wade, underwriter at the Atrium Space Consortium in London, which insures commercial satellites and launchers.

https://www.foxnews.com/entertainment/ai-in-hollywood-sheryl-crow-julia-louis-dreyfus-ridley-scott-express-fears-and-hopes-for-the-technology
Artificial intelligence has dominated headlines in Hollywood this year, as its growing usage was a key issue in the strikes by writers and actors over the summer and fall.
Many stars like Simon Cowell, Sheryl Crow and Justine Bateman have expressed their fears about the new technology, worrying it could hinder creativity and livelihoods for the entertainment industry.
Others, like Howie Mandel and Jack Osbourne, have started to embrace its usage, seeing it as an opportunity to do more.
Wherever they fall, everyone is hoping to see regulations put in place on the technology. Read ahead to learn where stars land on the AI debate dominating Hollywood.

https://tass.com/world/1727763
Death toll from Israeli attacks in Gaza exceeds 21,300 — TV
The number of fatalities as a result of the Hamas attack on Israel is 1,139, the media added

DUBAI, December 29. /TASS/. At least 21,320 people have been killed as a result of Israeli attacks in the Gaza Strip since October 7, Al Jazeera reported.
The TV channel also said that the number of injured has already exceeded 55,600. The number of fatalities as a result of the Hamas attack on Israel is 1,139, the channel added.

https://tass.com/politics/1727739
Russia expects Argentina to refrain from sending military equipment to Ukraine, envoy says
"Argentina has always maintained the principled position that it will not deliver weapons and military equipment to conflict zones, particularly Ukraine," Dmitry Feoktistov said

BUENOS AIRES, December 29. /TASS/. Moscow expects that Buenos Aires will refrain from sending military equipment to Kiev following the coming to power of President Javier Milei, Russian Ambassador to Argentina Dmitry Feoktistov said.
"Argentina has always maintained the principled position that it will not deliver weapons and military equipment to conflict zones, particularly Ukraine," he told reporters. According to the envoy, a message has been sent to Argentina's new government about "the importance of pursuing the same policy in the future."

https://tass.com/science/1727735
Soyuz MS-24 crew members carry out emergency undocking exercise aboard ISS
"It involved the use of a simulator for manually controlled descent and the studying of the Soyuz data files concerning emergency situations and descent," Oleg Kononenko said

ISS, December 29. /TASS/. The crew members of the Soyuz MS-24 spacecraft have carried out an exercise to practice an emergency undocking from the International Space Station (ISS), Oleg Kononenko, commander of the Roscosmos cosmonaut squad and TASS special correspondent, reported.
"Today, the Soyuz MS-24 crew members carried out an exercise to practice an emergency undocking from the ISS following an accident. It involved the use of a simulator for manually controlled descent and the studying of the Soyuz data files concerning emergency situations and descent," Kononenko said.

https://tass.com/politics/1727731
Argentina’s new authorities say no plans to review agreements with Moscow — Russian envoy
"There will be no setbacks in any areas," Dmitry Feoktistov said
BUENOS AIRES, December 29. /TASS/. The new Argentinian authorities led by President Javier Milei have made it clear that they don’t plan to review agreements with Moscow, Russian Ambassador to Buenos Aires Dmitry Feoktistov said.
"Our initial contact with the Argentinian authorities, including the president, the vice president and the foreign minister, showed that despite the startling coming to power of Milei’s team, there is reason to believe that our countries will maintain friendly relations even though the priorities that have been announced include the US, Israel and the West in general. We have been assured that there will be no review of previously signed documents. There will be no setbacks in any areas," the envoy said at an embassy reception.

https://www.politico.com/news/2023/12/28/spending-outlook-00132506
Congress is, yet again, ramping up the risk of a government shutdown — with less than a month left until the first deadline.
Lawmakers departed the Capitol earlier this month without an agreement on overall spending levels, which are a critical prerequisite to negotiating a broader funding deal. They wanted that Step One agreement weeks ago, but disagreements over issues such as how severely to cut non-defense spending and how to handle controversial riders have held up discussions.

https://hungarytoday.hu/outgoing-president-of-the-fiscal-council-describes-2023-as-a-weak-year/
Adjusting this year’s deficit target to 5.2 percent was inevitable, and it is possible that the budget deficit will end up at around 6 percent of GDP in 2023, Árpád Kovács, the outgoing president of the Fiscal Council told Világgazdaság. Looking ahead to 2024, he said that next year’s GDP growth of 3-3.5 percent, expected to be noticeable for society, will be based on stronger social consumption, a return to productive investment, progress in the adjustment process in energy use, and a favorable growth structure.
Asked how far Hungary’s economy had come in 20 years, he said, “Compared to 20 years ago, when annual social output was around HUF 20 thousand billion (EUR 52.3 billion), this year we can expect three and a half times that amount in current prices, with profound modernization achievements in certain industries and services.” Although 2023 has been a weak year, after a first half with a very high inflationary burden, the second half has already provided the basis for GDP growth next year, he explained.

https://hungarytoday.hu/christian-democratic-party-leader-warns-of-ideological-threats-to-the-eu/
“The wild rampage of self-destructive ideological trends could destroy the European Union, this community worthy of a better fate,” István Simicskó, fraction leader of the Christian Democratic People’s Party (KDNP) told Magyar Nemzet in connection with the stakes of next year’s European Parliament elections.
The politician pointed out that 2023 proved to be a difficult year.
He said that the consequences of the war in Ukraine and the misguided EU sanctions were “felt in the flesh.”

https://en.irna.ir/news/85336654/Iranian-FM-Hamas-Operation-Al-Aqsa-Storm-independent-decision
Referring to the confirmed documents for the Zionist regime’s internal collapse, Amirabdollahian said on Thursday that the Zionist regime has faced internal collapse while the US and the West have been fully supporting the regime in atrocities in the Gaza enclave for 80 days.
The Zionist regime has not achieved any of its goals such as destruction or disarmament of the Palestinian resistance movement Hamas, the top Iranian diplomat said, adding that the Zionist regime's raids on Gaza for 80 days have resulted in nothing but genocide.
He underlined that today, the Palestinian resistance movement has reached a level of capability that the horrific bombings of the Zionist regime have not been able to hamper this capability.

https://en.irna.ir/news/85336622/Iran-Tajikistan-ink-two-cooperation-documents
Iran’s Minister of Energy Ali Akbar Mehrabian and Tajikistan's Minister of Energy and Water Resources Daler Juma chaired the closing ceremony of the event on Thursday.
In addition to signing two documents for cooperation, the two sides also inked a memorandum of understanding for holding a training course in the fields of water.
The main topics addressed in the the 16th intergovernmental committee session in Dushanbe were “Electrical communication between Iran and Tajikistan”, “Sangtuda 2 Hydroelectric Power Plant”, “Anzob Tunnel”, “Rogun Dam Project”, and “Iran’s readiness to implement water and electricity projects in Tajikistan”.
The previous committee session of the Islamic Republic of Iran and the Republic of Tajikistan was held in Tehran on December 5-6, 2022.

https://en.irna.ir/news/85336591/Iran-Pakistan-call-for-broadening-cultural-media-ties
Solangi met and held talks with Amiri Moghaddam in Islamabad, Pakistan, on Thursday.
The two sides emphasized the importance of cooperation in the commercial and economic sectors, especially in the areas of the Organization for Economic Cooperation and the East-West corridor, and ports, and called for expanding cultural and media ties between Tehran and Islamabad.
Referring to the existing memorandum of cooperation between the official Pakistan News Agency and the Islamic Republic News Agency, Solangi said that such agreements are on the agenda of the governments of Iran and Pakistan to strengthen media cooperation between the two countries, especially in the field of film, cinema, literary and linguistic institutions. He also mentioned that Pakistan is calling for strengthening economic ties with Iran.
Amiri Moghaddam, for his part, said that developing relations between the authorities of the two countries provides a suitable condition for trade and investment activities.

https://en.irna.ir/news/85336591/Iran-Pakistan-call-for-broadening-cultural-media-ties
Solangi met and held talks with Amiri Moghaddam in Islamabad, Pakistan, on Thursday.
The two sides emphasized the importance of cooperation in the commercial and economic sectors, especially in the areas of the Organization for Economic Cooperation and the East-West corridor, and ports, and called for expanding cultural and media ties between Tehran and Islamabad.
Referring to the existing memorandum of cooperation between the official Pakistan News Agency and the Islamic Republic News Agency, Solangi said that such agreements are on the agenda of the governments of Iran and Pakistan to strengthen media cooperation between the two countries, especially in the field of film, cinema, literary and linguistic institutions. He also mentioned that Pakistan is calling for strengthening economic ties with Iran.
Amiri Moghaddam, for his part, said that developing relations between the authorities of the two countries provides a suitable condition for trade and investment activities.




—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://protiproud.info/politika/7648-rusove-evropane-i-americane-maji-stejneho-nepritele-globalni-satanismus-trump-a-carlson-jako-tym-do-ringu-vraci-se-na-scenu-i-steve-bannon-donald-uz-sestavuje-budouci-vladni-tym-blizi-se-v-usa-vybuch-ohnive-boure.htm
Vladimír Možegov komentuje situaci před rozhodujícími listopadovými prezidentskými volbami v USA, kde se stále častěji mluví o tom, že po boku Donalda Trumpa stane v kampani jako budoucí viceprezident nejpopulárnější televizní moderátor vyhozený z Fox News: Tucker Carlson
V USA už déle kolují fámy, že Tucker Carlson, nejpopulárnější americký konzervativní televizní moderátor, který se stal ještě populárnějším po vyhazovu  z televize Fox News a přechodu na platformu X Elona Muska, vstoupí do politiky. Vždyť kdo jiný má změnit svět a nabourat Hluboký stát, ne-li on? Muž, který se otevřeně postavil proti globalismu, se stal po Trumpovi nejpopulárnější konzervativní tváří Ameriky.

https://www.kverulant.org/article/jak-kverulant-jan-urban-zabranil-jmenovani-dvou-problematickych-kandidatu-ustavnimi-soudci/
Člen Kverulantova týmu Jan Urban v tomto roce odhalil, že se kandidát na ústavního soudce Robert Fremr v roce 1988 dosti ostudně zapletl s komunistickou StB. To vedlo k jeho nejmenováním ústavním soudcem. To však není jediný případ kdy Jan Urban úspěšně protestoval proti jmenování problematického kandidáta do vysoké funkce. V roce 2012 osvětlil nepřijatelnost tehdy připravovaného jmenování Zdeňka Koudelky ústavním soudcem, protože se značně kompromitoval v kauze Diag Human a Koudelka se ústavním soudcem nestal. Na počátku roku 2019 navrhl tehdejší prezident Miloš Zeman, aby se jeho přítel a poradce Koudelka stal alespoň zástupcem ombudsmanky. Kverulant Urban znovu úspěšně protestoval a Koudelka nebyl jmenován ani zástupcem veřejné ochránkyně práv.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/petr-hampl-tri-linie-obrany-proti-hromadnym-vrazdam/
O střelbě hodně. Ale mnohem zajímavější, co bude následovat. Rýsují se dva scénáře.
   • Buď se bude jednat o něco naprosto ojedinělého, co se stane jednou za století. Něco jako šílený čin Olgy Hepnarové, která v roce 1975 úmyslně vjela nákladním automobilem do skupiny lidí.
   • Nebo se to také může stát součástí kultury a zvyklostí, jak k tomu došlo v USA. Každý tam ví, že když mladý muž nezvládá život a když se cítí hodně špatně, může to vyřešit tak, že postřílí spolužáky nebo náhodné lidi.
Kterým směrem to půjde? A co o tom rozhodne? Je možné to ovlivnit? Samozřejmě, že ano!

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Polaci-chteli-kvuli-Rusku-zbrojit-A-hodne-Jenze-zadrhel-nepujcili-jim-748305
Polsko si mělo půjčit od Jižní Koreje 389 miliard korun na financování obchodů se zbraněmi. Minulá polská vláda tvrdila, že tak částečně nahrazuje techniku, kterou poskytla bránící se Ukrajině. Nový premiér Donald Tusk nyní prohlásil, že jihokorejská půjčka Polsku na financování zbrojních obchodů ve skutečnosti neexistuje. Ačkoli nová vláda doufá, že v nákupech bude pokračovat. Postoj Tuska k nákupům vojenské techniky zanalyzoval server Defence24.pl s tím, že může chtít upřednostnit zbrojní dohody s USA.

https://www.pokec24.cz/nezarazene-de/zeme-svobodnych-uz-neni/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=zeme-svobodnych-uz-neni
Přesně před týdnem jsme  diskutovali o fenoménu amerického života – o diskuzi, která se tam strhla o tom, jak se Donald Trump dostane k moci a pak nastolí diktaturu s další tyranií. A jen v následujících dnech se v této oblasti událo mnoho nového a zajímavého.
Za prvé: vlna názorů se změnila v tsunami, objevil se dokonce nový žánr – debriefing, publikace s  odkazy vysvětlujícími veřejnosti vše o předchozích publikacích na toto téma (kdo co řekl). Za druhé:  do rozhovoru se zapojili i Donald Trump a  Joe Biden – ten druhý se při zmínce o Trumpově diktatuře pokřižoval.
Za třetí: jako devátá vlna (nejsilnější, zvláštní vlna – obrazný popis) se derou prohlášení o tom, že ve Spojených státech je dlouhodobě diktatura. Vyzkoušejte anglické vyhledávače na dotaz „USA tyranie, diktatura“, uvidíte nejen blogy, ale téměř všechny slušné a neslušné publikace, které se k tomuto tématu vyjádřily. To znamená, že by bylo lepší, kdyby demokraté tento rozhovor vůbec nezačali.

https://www.pokec24.cz/blog/green-deal-a-sankce-proti-rusku-za-obojim-stejni-idioti-a-od-toho-zacal-nas-prusvih-ukazuje-ivan-david/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=green-deal-a-sankce-proti-rusku-za-obojim-stejni-idioti-a-od-toho-zacal-nas-prusvih-ukazuje-ivan-david
V příštím roce bude v Evropě celkem nepochybně ještě hůře než letos. „Na začátku celého řetězu příčin a následků jsou idioti prosazující Green Deal a ti, kteří chtěli porazit Putina, ale skolil nás jejich bumerang,“ říká europoslanec SPD Ivan David.
Hlavním tématem konce letošního roku je cena potravin. Jak se jako člen zemědělského výboru europarlamentu díváte na zásadní otázku roku: Zdražily nám potraviny naši domácí výrobci, nebo zahraniční supermarkety?
Odpověď je jednoduchá. Ceny potravin zdražili ti, kteří prosadili Green Deal, a ti, kteří prosadili sankce proti Ruské federaci ve formě zákazu dovozu energetických surovin. Jsou to titíž idioti. Ceny energií se promítají do všeho a vedou k inflaci, zvláště když vláda není schopná adekvátně reagovat. Že je to možné, ukazují příklady z jiných zemí. Pro zemědělské podniky proto rostou všechny vstupy, elektrická energie, pohonné hmoty, hnojiva, osiva, krmiva, chemické ochranné látky, ceny vody, ceny práce, nájmy, pojištění, prostě všechno.
Zemědělci i potravináři to chtějí přežít. Výkupní ceny ovládají maloobchodní řetězce, prodejní ceny rostou s vysokými obchodními přirážkami. Takže na začátku celého řetězu příčin a následků jsou idioti prosazující Green Deal a ti, kteří chtěli porazit Putina, ale skolil nás jejich bumerang.
Do cen energií se nám od ledna definitivně promítne evropská politika Green Dealu, která má ambice v horizontu několika desetiletí zcela přeformátovat naše životy. Premiér Fiala ještě před nástupem do funkce tvrdil, že Green Deal máme vnímat jako „příležitost“. Co nám z této příležitosti zbylo?
Politika Green Dealu se do cen promítá už nějakou dobu. V zemědělství to jsou vedle emisních povolenek omezení, která se plně promítnou v následujících měsících, jako omezení hnojení, užívání pesticidů a dalších ochranných látek, prosazování „neadekvátní pohody zvířat”, která sice život zvířatům příliš nezlepší, ale prodraží produkci, dále povinnost nechat část pozemků ladem, celkové zvýšit podíl ekozemědělství, které sice skoro nic neprodukuje, navíc o bioprodukty neroste dostatečně zájem, naráží na nutnou prioritu ceny pro většinového spotřebitele.

https://pravyprostor.net/?p=170755
Rytíř smutné postavy
Některé příklady za všechny: Energetická politika na hranici velezrady a další zdražení energií domácnostem od nového roku. Zvyšování daní, včetně takových nemravností, jako je daň z nemovitosti. Nedůstojné triky, které mají účetně snížit deficity veřejných financí. Doslova šílená dotační politika, kterou korunují miliardové příspěvky soukromým firmám na nákup elektroaut. Směšné potýkání vlády se soukromým sektorem, které má demonstrovat schopnost ministrů ovlivnit ceny základních životních potřeb Čechů. Pokračující útoky proti svobodě slova především ze strany ministerstva vnitra. Strašení občanů ministrem zahraničí Lipavským, že Rusko hodlá vojensky napadnout střední Evropu. Útok stran pětikoalice proti principu svobodných a tajných voleb návrhem na korespondenční volbu. Kolaps trhu s léky, včetně antibiotik pro malé děti. Koketováním s přijetím eura proti vůli většiny občanů i ekonomické racionalitě.

https://pravyprostor.net/?p=170768
Věříte pohádkám?
Nic na tom, že fakta hovoří zcela jasně proti němu. O stavu ekonomiky není třeba hovořit, výsledky hospodaření Pětikoalice jsou tristní. Díra v pokladně má rozměr Grónska, vlastnosti jiné díry, tedy té černé známé z vesmíru, prostý občan je na předposledním místě zájmu vlády, to proto, že na úplném chvostu zůstávají senioři. Nálada ve společnosti je na bodu mrazu a rekordně nízkou důvěru ve vládu projevuje poslední pětina naivních obyvatel České republiky. Mezi ně patří ortodoxní fanatici z řad příznivců rudozelených Pirátů, obdivovatelů ,,pospolitosti a spravedlnosti v EU zvaných liberálové, ekofanatických břídilů neschopných pochopit komerční podstatu Green Dealu, zblblé a zmanipulované mládeže a nakonec zaměstnanci vládou či americkými vlastníky dotovaných médií.

https://blisty.cz/art/116854-severokorejsky-prezident-chce-urychlit-valecne-pripravy.html
Kim požádal stranu, aby "dále urychlila válečné přípravy" napříč sektory, jako jsou jaderné zbraně a civilní obrana, uvedla korejská ústřední tisková agentura.
"On (Kim) stanovil vojenské úkoly pro lidovou armádu a zbrojní průmysl, jaderné zbraně a sektor civilní obrany," uvedla KCNA.
KCNA také uvedla, že Kim hovořil o budoucnosti vztahů se Soulem, aniž by uvedla více podrobností.
Uvedl to na probíhajícím zasedání Dělnické strany na konci roku, kde pravděpodobně odhalí zásadní politická rozhodnutí pro rok 2024. Experti tvrdí, že se očekává, že Severní Korea přijde s plánem na posílení své jaderné útočné kapacity a rozšíření spolupráce s Ruskem a Čínou.
Na stranickém zasedání na konci loňského roku Kim vyzval k "exponenciálnímu zvýšení jaderného arzenálu země".

https://blisty.cz/art/116855-sefka-ruske-centralni-banky-oznamila-ze-je-pripravena-zastavit-obchodovani-s-devizami.html
Rusko se musí připravit na zvýšený sankční tlak na ekonomiku, uvedla šéfka Centrální banky Ruské federace Elvira Nabiullinová v rozhovoru pro RBC. Centrální banka podle ní pravidelně kalkuluje scénáře zavedení dalších sankcí a loni se připravila na to, že moskevská burza bude spadat pod restriktivní opatření.

https://www.iportal24.cz/zahranici/trump-byl-vyloucen-z-republikanskych-primarek-v-maine/
»Události z 6. ledna 2021 byly bezprecedentní a tragické. Byl to útok nejen na Kapitol a vládní představitele, ale také na právní stát. Předložené důkazy ukazují, že k němu došlo na pokyn, s vědomím a podporou bývalého prezidenta. Ústava Spojených států netoleruje útoky na základy naší vlády a článek 336 mi ukládá, abych podnikla odvetné kroky,« řekla Bellowsová.
Rozhodnutí je vysvětleno článkem 3 14. dodatku ústavy, který stanoví, že nikdo nesmí zastávat žádnou funkci ve službách Spojených států nebo určitého státu, pokud se po složení přísahy »poté účastnil vzpoury nebo povstání proti Spojeným státům nebo poskytoval pomoc či podporu jejich nepřátelům«. Tato změna základního zákona byla provedena po občanské válce v letech 1861-1865 s cílem omezit práva politiků, kteří se účastnili ozbrojeného střetnutí na straně otrokářských států Jihu. Podobné rozhodnutí vydal již dříve Nejvyšší soud v Coloradu.

https://belobog.sk/davy-masy-a-hnutia-bruce-lerro/
Pravicová a ľavicová makro-sociálna psychológia
Autor: Bruce Lerro, zdroj: dissidentvoice.org; 8. decembra 2023; preložil Marián Moravčík; ilustračné obrázky – Pixabay

https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9922-merkelova-lze-jak-byla-evropa-oklamana-ohledne-minskych-dohod.htm
Současný konflikt na Ukrajině je nepochybně přímým důsledkem selhání takzvaného „Minského protokolu“ – souboru dohod podepsaných mezi separatistickými republikami Donbasu a ukrajinskou vládou, zprostředkovaných Ruskou federací a Evropskou unií.
Namísto ukončení nebo alespoň „zmrazení“ konfliktu měl diplomatický dialog v Minsku za svůj největší úspěch pouze mírné snížení intenzity nepřátelských akcí. Úkol „zastavit válku“ nebyl nikdy splněn, střety v regionech s ruskou většinou trvaly osm let až do zásahu Moskvy v únoru 2022.
Z těchto úvah vyplývá řada otázek. Důvody diplomatického neúspěchu se mezi veřejností stále nezdají být zcela jasné. Je však třeba připomenout, že podle bývalé německé premiérky Angely Merkelové nikdy nedošlo ke skutečnému „selhání“ při naplňování cílů protokolu. Podle ní měly dohody vždy skutečný záměr – jednoduše „dát Ukrajině čas“ a umožnit Kyjevu připravit se na boj proti Moskvě v blízké budoucnosti.
Vysvětlení, které Merkelová podala, pokud je považováno za pravdivé, skutečně pomáhá pochopit příčiny eskalace krize na Ukrajině. Pokud by vše nebylo ničím jiným než plánem Západu vycvičit a vyzbrojit Kyjev, pak bychom v Minsku měli jakýsi „Molotov-Ribbentrop 2.0“ – tedy pakt, jehož cílem není dosáhnout definitivního míru, ale dočasně zmírnit napětí a umožnit vyzbrojování a přípravu na válku na obou stranách. Nezdá se však, že by to byl názor jiných představitelů, kteří se účastnili diplomatického procesu v roce 2014.

https://ksbspravy.substack.com/p/sir-henry-kissinger-porodny-asistent
Vo chvíli, keď Kissinger poslednýkrát vydýchol, mediálni komentátori nestrácali čas. Na jednej strane spievali piesne otrockej chvály na "veľkého liberálneho štátnika", na druhej strane skladali zdrvujúce kritiky krvavej stopy sĺz, ktorú Kissingerovo dedičstvo zanechalo vo svete.
Začínal som si myslieť, že o živote sira Kissingera (v roku 1995 ho vymenovali za rytiera Rádu svätého Michala a svätého Juraja) sa už nedá povedať nič nové ani podstatné. Ale vzhľadom na pach mesiášskeho fanatizmu, ktorý sa v týchto dňoch vznáša nad Jeruzalemom, som si uvedomil, že som sa celkom mýlil. V roku 2012 Kissinger povedal niečo celkom kuriózne, čo len málo ľudí bralo vážne, no jeho výrok otvára dvere k dôležitej lekcii o svetových dejinách - a Kissingerov zvláštny život nám do nich dáva možnosť nahliadnuť.
Keď Kissinger v roku 2012 hovoril o budúcnosti Izraela, vyvolal vo svete rozruch, keď povedal, že "o 10 rokov už nebude žiadny Izrael".

http://www.infokuryr.cz/n/2023/12/29/nova-polska-vlada-omezi-socialni-programy-kvuli-vojenskym-vydajum/
Polská vláda Donalda Tuska, navzdory své „opozici“, omezí sociální programy kvůli zvýšeným vojenským výdajům, jako za vládnutí předchozí strany Právo a spravedlnost. Tuto prognózu vyjádřil Jacek Tochman, sloupkař polské publikace Dziennik Politichny.
Politický pozorovatel připomíná, že vytvoření „polské armády č. 1 v Evropě“ bylo prioritou dříve vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), ale nová Tuskova vláda od této myšlenky neopustila.
„Jasným důkazem toho je 19. prosince přijatý návrh rozpočtu Ministerstva národní obrany na rok 2024, který činil více než 118 miliard zlotých – 3,1 % HDP, a to nezohledňuje Fond na podporu ozbrojených sil Polské republiky, což umožňuje financování vojenských výdajů i z mimorozpočtových fondů“. – poznamenává Jacek Tochman.
V současné době je podle polského ministra financí Andrzeje Domanského již známo, že schodek státního rozpočtu v roce 2024 bude činit 184 miliard zlotých, o čemž již bývalý premiér Mateusz Morawiecki prohlásil, že „toto je katastrofa“.

http://www.infokuryr.cz/n/2023/12/29/smutna-zprava-pro-cesky-prumysl-oziveni-jen-tak-brzo-nenastane/
Pandemie Covid-19 a konflikt na Ukrajině výrazně ovlivnily dynamiku českého průmyslu. Informoval o tom 28. prosince Český statistický úřad.
Je třeba poznamenat, že průměrný roční růst ve výši asi 4,5 % mezi lety 2014 a 2018 je v současnosti nedosažitelný a pravděpodobně tomu tak ještě nějakou dobu zůstane. Uvádí se, že český průmysl poprvé zasáhla pandemie Covid-19, která pak po vypuknutí konfliktu na Ukrajině ustoupila problémům ve vztazích mezi dodavateli a zákazníky.
„Kolaps českého průmyslu předpovídaný pesimisty nenastal. Na druhou stranu byl dopad na jeho dynamiku velmi znatelný… Slábnoucí poptávka ze strany domácích spotřebitelů po dlouhém poklesu reálných příjmů obyvatelstva se zdá být hlavním limitujícím faktorem pro obnovení dynamiky českého průmyslu, a to zejména v roce 2008, kdy se v roce 2009 snížila dynamika českého průmyslu. “ – informovalo oddělení.

https://www.infovojna.bz/article/video-zrusenie-lipsicovej-prokuratury-prinesie-podla-sefa-rezortu-vnutra-sutaja-estoka-so-sebou-aj-organizacne-zmeny-v-ramci-fungovania-policie
Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) je zástancom menšieho počtu riadiacich pozícií aj špecializovaných útvarov. V podcaste rezortu vnútra priblížil svoje fungovanie na čele ministerstva.
V prípade zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) čakajú organizačné zmeny aj Policajný zbor. Prvú reorganizáciu avizuje minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) už začiatkom februára.
"Zmeny, ktoré sú dnes v parlamente, hovoria o tom, že špecializovaný útvar, ktorým je ÚŠP, sa zruší a agendy prejdú smerom na kraj. Tomuto kroku budeme musieť následne prispôsobiť aj Policajný zbor," vysvetlil v rozhovore pre TASR.
V rámci polície je minister zástancom menšieho počtu riadiacich pozícií aj špecializovaných útvarov. "Aby sa personálne posilnili pozície, kde je najviac práce, a aj miesta, kde je najväčší podstav príslušníkov," načrtol.

https://otevrisvoumysl.cz/paul-j-watson-aktiviste-za-hrdost-na-tloustku-umiraji-na-obezitu/
Hnutí body positivity prosazuje, že nehledě na tvar, velikost, váhu našeho těla, bychom se měli mít rádi. Zní to neškodně, dokud (jak to bývá zvykem) z toho mainstream neudělá extrém a nezačne tvrdit, že objektivní obezita a nadváha je vlastně zdravá. Více ve videu.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/12/29/1006154/
Deset věcí, které se změní bez fosilních paliv
Nyní je populární mluvit o opuštění fosilních paliv, aby se zabránilo změně klimatu. Zhruba ke stejnému výsledku dojde, pokud máme nedostatek fosilních paliv: Ztrácíme fosilní paliva, ale je to proto, že je neumíme vytěžit. Prakticky nikdo nám však neříká, do jaké míry je současný systém závislý na fosilních palivech.
Ekonomika je mimořádně závislá na fosilních palivech. Pokud není dostatek fosilních paliv, které by se daly získat, pravděpodobně dojde k boji o to, co je k dispozici. Některé země pravděpodobně dostanou mnohem více, než je jejich spravedlivý podíl, zatímco zbytek světové populace bude mít jen velmi málo nebo žádné fosilní paliva.
Pokud je ztráta fosilních paliv úplně nebo téměř úplná pro část světové populace rizikem, mohlo by být užitečné zamyslet se nad některými věcmi, které se nedaří. Následují některé z mých představ o věcech, které se v ekonomice zbavené fosilních paliv mění, většinou k horšímu.

https://cz24.news/zahada-dopisu-na-rozloucenou-zfalsovany-ucet-na-telegramu-oficialni-verze-prazske-strelby-ma-vazne-trhliny-publicista-jiri-havel-hostem-tv-protiproud-petra-hajka-video-cz-54-min/
ZÁHADA DOPISU NA ROZLOUČENOU, ZFALŠOVANÝ ÚČET NA TELEGRAMU. Oficiální verze pražské střelby má vážné trhliny. Publicista Jiří Havel hostem TV Protiproud Petra Hájka (VIDEO CZ, 54 min)

https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/prislo-vetsi-nez-mala-voda.A231228_184210_p_spolecnost_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Byla zima. Hodně nasněžilo. Pak se oteplilo. Do toho vítr, déšť a o to rychlejší tání. Do vymrzlé půdy se voda hůř vsakuje, tím rychleji pak odtéká.
A protože podobné to je v Pošumaví i na Vysočině, sčítají se obě vlny na Vltavě, a to v mocnosti mnohem objemnější, než kolik činí retenční kapacita Vltavské kaskády. Výsledkem je velká voda. Taková, která je způsobilá ohrožovat bezpečí, majetky, zdraví i životy. Naštěstí existuje monitorovací systém a voda nepřitéká tak rychle. Je čas zmobilizovat všechny složky záchranného systému a zkoordinovat je.




—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141688&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Polsko obdrželo pět miliard eur (zhruba 123 miliard korun) na obnovu z unijních podpůrných fondů. Informovala o tom ve čtvrtek na síti X polská ministryně pro rozvojové fondy a regionální politiku Katarzyna Pelczyńská-Nalenczová. Finance pro Národní plán obnovy určené Varšavě Evropská Unie zmrazila za předchozí polské vlády národněkonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) kvůli sporům o právní stát.
A ne, aby Vás napadala slova o vydírání a ovlivňování voleb!  …Cena plynu v Západní Evropě se ve středu vlivem napětí na Středním Východě zvedla o 8,4% . Hrozí totiž, že se konflikt mezi Gazou a Izraelem rozšíří na celý region.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-12-28
Podle průzkumu agentury Median pro Český rozhlas 72 % respondentů v příštím roce neočekává mírovou dohodu na Ukrajině. Na rozdíl od dřívějšího průzkumu se tento neptal na to, co si lidé přejí, aby se stalo, ale na to, co si myslí, že se stane. To je poměrně velký rozdíl.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/nastava-cas-kdy-bude-nutne-se-rozhodnout-mezi-spravnym-a-snadnym/
<< VIDEO >> Třináctý díl debat Vladimíra Franty a Petra Žantovského v cyklu O lecčems a mnohém měl v nepsaném podtitulu právě citát kouzelníka Brumbála z Harry Pottera, citovaný v nadpisu tohoto článku.

https://www.brighteon.com/86cae501-d829-439a-97b5-0f3a2b2517c5
The mainstream media is now pushing a "Black Swan event" to take place in 2024, saying it will be a "national security event" with "high impact." They're already blaming China, Iran and North Korea, setting up the narrative in advance of the event.
The most likely form of such an event would be a cyber attack that takes down the US financial sector or power grid. The results would, of course, be devastating and could lead to widespread chaos and financial collapse.
In today's Brighteon Broadcast News, I cover this Black Swan event warning, plus new warnings about Israel from Russia's top analyst (and other news).
- Potential black swan event in 2024. (0:02)
- COVID-19 vaccine deaths and globalist agenda. (2:39)
- Election interference, economic collapse, and survival preparation. (14:01)
- Potential global catastrophe and survival strategies. (19:45)
- Netanyahu's actions and their impact on Jewish people. (39:13)
- Geopolitics, war, and economics in the Middle East. (41:54)
- Israel, God's favor, and geopolitics. (46:11)
- Firearms, peace, and the Middle East. (1:07:46)
- Long-range shooting and weapon manufacturing. (1:17:29)
- Senate bill to control classified information and assassination teams. (1:30:17)
- Election corruption and Trump's chances at re-election. (1:35:38)
- War strategies and avoiding involvement in Middle East conflicts. (1:49:45)
- Firearms training and manufacturing. (2:00:49)

https://archiv.hn.cz/c1-67280140-nebudte-ovce-ale-ovcacti-psi-rika-dalibor-dedek-nespokojencum-by-koupil-jednosmernou-letenku-do-indie
S podnikatelem a mecenášem Daliborem Dědkem o věčných nespokojencích, smradu v politice, receptu na vylepšení světa, pomoci bojující Ukrajině i o nejbohatších uklízečkách v Česku.
Spolumajitel firmy Jablotron Dalibor Dědek má na lepší Česko jednoduchý recept. Lidé by se měli přestat zabývat tím, co pro jejich blahobyt může udělat někdo jiný, a vzít své životy do vlastních rukou. Sám z peněz, které vydělal v podnikání, postavil školu, domov pro seniory. Ve vlastní firmě rozděluje zaměstnancům část zisku. Organizuje i největší českou sbírku na zbraně pro Ukrajinu. „Že je Západ už válkou unavený? A co mají říkat Ukrajinci, kteří Západ brání před agresivní ruskou diktaturou?!“ ptá se Dědek.
Co byste vzkázal Čechům do roku 2024?
Aby si vážili toho, že mají mír, protože to není výsadou všech.
V Česku je cítit naštvanost a pocit, že se máme špatně. Co vzkázat těm, kdo takový pocit mají?
Někdo říkal docela trefně, že dobré řešení by bylo každému, kdo tvrdí, že se má špatně, koupit letenku do Indie. A tam by si musel vydělat na cestu zpátky. Ale já osobně si myslím, že to, s čím bychom se měli srovnávat, je Ukrajina. Vůbec si neumíme představit, v čem tam lidé musí žít. A je to přitom kousek od nás.
Jenže řada lidí má pocit, že bychom se měli srovnávat spíš s Německem.
Jasně, vždycky se můžu dívat na to, který soused se má lépe, a závidět mu. Já jsem byl ale vždycky zvyklý radovat se z toho, co mám. A ne naříkat nad tím, co bych ještě mohl mít. Závist nikdy nic neřeší. Přece když někdo spořádá místo jednoho pět řízků nebo bude jezdit ve větším autě, ještě to neznamená, že bude šťastnější.

https://vikend.hn.cz/c1-67280120-kulturni-tipy-pro-novy-rok-svet-genialniho-leonarda-da-vinci-otuzilci-ci-oslavy-bedricha-smetany
Glenn Miller Orchestra
KONCERTY od 13. do 17. ledna v Praze, Hradci Králové, Liberci, Ústí nad Labem, Brně
Havárie letadla, smrt v německém zajetí, nebo kdesi v Paříži? Teorií o tom, jak zemřel slavný Glenn Miller, koluje dodnes bezpočet, žádná ale nebyla ověřena. Jisté je jen to, že 15. prosince roku 1944 král swingu nasedl v Británii za nepříznivého počasí do malého letounu a vydal se do Francie, kde měl domluvit vystoupení svého orchestru pro americké vojáky. Po letadle i pasažérech se ale slehla zem, zbyla jen Millerova hudba. Osmdesát let poté, na začátku roku 2024 se na světové turné vydává zase orchestr, který se souhlasem dědiců může nosit jeho jméno. Glenn Miller Orchestra vystoupí i v Česku.

Vltavský monitor

Novější (30. prosince 2023)Starší (28. prosince 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved