<– 27. prosince 2023 –>

Středeční Vltavský monitor 27. 12.

27. prosince 2023, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/fiala-vystoupi-s-projevem-k-obcanum-dosud-ho-pronasel-na-novy-rok/2458201?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - O naději v souvislosti s příštím rokem hovořil ve svém dnešním vánočním proslovu premiér Petr Fiala (ODS). Od roku 2024 očekává, že bude mnohem lepší než roky předcházející, to nejhorší má podle předsedy vlády Česko za sebou. Premiér připomněl i nedávnou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, která stála životy 14 lidí a útočníka. Podle opozičního hnutí ANO Fiala ukázal, že je odtržený od běžných lidí a odmítá si připustit odpovědnost za současnou situaci, koaliční politici projev chválí.Šéf stínové vlády opozičního hnutí ANO Karel Havlíček ČTK napsal, že Fiala je odtržený od běžných lidí a odmítá si připustit odpovědnost za současnou situaci. "Největší problém této vlády není to, že má tragické výsledky, ale to, že si to nechtějí připustit," uvedl. Vláda se podle něj místo přiznání chyb chytá každého stébla a s pomocí marketingových frází vysvětluje, jak dobře vše ustála.

https://www.ceskenoviny.cz/special/volby-budoucnost-eu/
Projekt byl spolufinancován Evropskou unií v rámci subvenčního programu Evropského parlamentu v oblasti komunikace. Evropský parlament se nepodílel na jeho přípravě a nenese žádnou odpovědnost za informaci, informace nebo stanoviska vyjádřená v rámci projektu, ani jimi není vázán, neboť za ně v souladu s příslušným právem odpovídají pouze autoři, oslovené osoby, vydavatelé nebo vysílatelé programu. Evropský parlament nemůže být činěn odpovědným ani za přímé nebo nepřímé škody, které mohou vzniknout při realizaci projektu.

Praha - Bez elektřiny bylo dnes vpodvečer v Česku 1200 domácností. Nejvíce problémů bylo v Plzeňském kraji, středních Čechách a na Vysočině. Poruchy nejčastěji způsobily pády stromů či větví do vedení. Na jejich odstranění energetici pracují, ve většině případů by dodávky měly být obnovené ještě dnes. Vyplývá to z informací distribučních firem ČEZ a EG.D. Podle Českého hydrometeorologického ústavu mát vítr slábnout.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/bez-elektriny-bylo-rano-kvuli-pocasi-v-cesku-3700-domacnosti/2458087?utm_source=rss&utm_medium=feed
Situace se výrazně zlepšila proti noci. Ve 04:00 evidoval ČEZ bez proudu 12.000 domácností. Největší problémy byly na Vysočině, ve středních Čechách a v Plzeňském kraji. Ráno pak bylo bez elektřiny 3700 domácností, nejvíce v Pardubickém a Ústeckém kraji.
Přes den se situace dále lepšila. V 17:00 evidoval ČEZ na vysokém napětí 15 poruch. Znamenalo to právě 1200 odběrných míst bez proudu. V Plzeňském kraji jich bylo 300, Na Vysočině 250, ve Středočeském kraji 200, v Libereckém kraji 170 a Pardubickém a Ústeckém kraji shodně 150. "Technici jsou v terénu a poruchy odstraňují. Předpoklad obnovení dodávek je ještě dnes," řekla ČTK mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pobyt-a-strava-v-domove-ci-stacionari-muze-stat-vic-mpsv-zvedlo-strop-uhrad/2458058?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Maximální možné ceny za pobyt v domově pro seniory či handicapované, týdenním stacionáři, terapeutické komunitě a azylovém domě se příští rok zvýší o 25 korun. Za celodenní stravu mohou klienti platit až 255 korun, tedy o 20 korun víc než letos. Oběd je může stát až 115 korun, tedy o desetikorunu víc. Částky od ledna zvyšuje vyhláška ministerstva práce o úhradách v sociálních službách. Úřad uvedl, že náklady na provoz rostou a do financování je nutné víc zapojit rodiny potřebných. Po úpravě cen by od nich mohlo příští rok do sociálních služeb přitéct 1,7 miliardy korun navíc.
Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) před nedávnem ČTK řekl, že vyhláška zvedá ceny pro takzvané hotelové služby. Posouvá tak strop cen za ubytování a stravu, ne za podporu a pomoc. Jurečka podotkl, že ale rostou také důchody a příští rok se mají zvednout i příspěvky na péči.
Pobyt v domově s celodenní stravou stojí teď nejvýš 515 korun za den, za měsíc tedy maximálně 15.965 korun. Od ledna to může být za den až 560 korun, tedy za měsíc až 17.360 korun. Jurečka zdůraznil, že obyvatelům domovů musí po úhradě zůstat 15 procent jejich příjmu, tedy obvykle důchodu. U řady klientů se tak maximální nastavené ceny vůbec nevyužijí.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/lipavsky-hlavni-vyzvou-je-drzet-rusko-co-nejdal-od-hranic-cr/2458047?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Hlavní výzvou je držet Rusko co nejdál od hranic ČR. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Pokud Ukrajina padne, tak se podle něj bude čelit Rusku doslova na hranicích Evropské unie, velice blízko Česku. To nesmíme připustit, poznamenal šéf diplomacie.
"Musíme si uvědomit, že na Ukrajině brzdíme ruskou imperiální expanzi, která si brousí zuby i na region střední Evropy, na baltské země," uvedl Lipavský. V důsledku toho Finsko vstoupilo do Severoatlantické aliance (NATO) a Švédsko je blízko členství. Pomoc Ukrajině, ať už je vojenská, humanitární, finanční, politická i morální, je podle něj i ve prospěch evropské bezpečnosti. "Pokud Ukrajina padne, tak budeme čelit Rusku o něco blíže - doslova na hranicích Evropské unie, velice blízko k Česku, a to nesmíme připustit," dodal.
Lipavský plánuje navštívit Indo-Pacifik, střední Asii, Afriku i jižní Ameriku
Lipavský by měl příští rok navštívit čtyři mimoevropská teritoria - Indo-Pacifik, střední Asii, Afriku a jižní Ameriku. Na konkrétních státech i časovém harmonogramu se pracuje. Zároveň Lipavský plánuje řadu návštěv po Evropě, ať už na Balkáně, nebo i se sousedními partnery. V Praze se podle něj také uskuteční jednání ministrů zahraničí Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které aktuálně Česko předsedá.
"Otevřeně jsem celou dobu deklaroval, že jsme chtěli počkat na to, jak dopadnou klíčové volby na Slovensku a v Polsku. Dneska v obou zemích jsou nové vlády, máme tam partnery, o kterých víme, že s nimi budeme moci dále spolupracovat na těch agendách," uvedl.
Při jednání V4 se chce držet schválených priorit českého předsednictví, kterými jsou mezilidská spolupráce, infrastrukturní propojenost a podpora Ukrajiny napadené Ruskem. "Samozřejmě nečekejme nějaké převratné dohody, protože už se dlouhodobě ukazuje především v otázkách zahraniční politiky, že naše pozice se sladí až například v Bruselu. Je třeba být realistický," konstatoval.
Slovenský premiér Robert Fico po nástupu do funkce zopakoval, že jeho země nemá zájem vojensky podporovat Ukrajinu, ale nabídne Kyjevu jinou potřebnou pomoc. "Ukazuje se, že je trochu rozdíl mezi rétorikou a konkrétními akcemi slovenské vlády vůči Ukrajině. Volím spíše cestu konstruktivního dialogu a hledání toho, na čem se shodneme, než abychom tlačili slovenskou vládu do nějakých rétorických obratů, které by ale potom neměly žádné další dopady," dodal Lipavský.
Na konci května se pak v Praze bude konat neformální zasedání ministrů zahraničních věcí členských států Severoatlantické aliance (NATO). "Budeme zde debatovat o bezpečnostních otázkách," řekl Lipavský. Česko si zároveň připomene 25 let členství v alianci.
Letošní rok považuje ministr zahraničí za jeden z nejnáročnějších pro českou diplomacii. "Čelíme zhoršené bezpečnostní situaci nejenom v Evropě, ale na celém světě. Pokračuje ruská válka proti Ukrajině, jsme svědky války v Gaze a nic nenasvědčuje tomu, že by po Novém roce věci měly být příliš jinak," řekl.
To podle ministra znamená nutnost posilovat bezpečnostní systém, armádu i diplomacii, která bude ve světě prosazovat české zájmy. "Zájmy, které směřují k tomu, aby se dodržovalo mezinárodní právo, Charta OSN a aby třeba různá hlasování v OSN právě tyto principy pravidelně potvrzovala," dodal Lipavský.
OSN je fórem, kde může ČR sdělit názory, nelze mít přehnaná očekávání
OSN je fórem, ve kterém může Česko prezentovat své názory a postoje k projednávaným otázkám. Nelze si ale od organizace slibovat věci, které nikdy nemůže naplnit. V rozhovoru s ČTK to řekl Lipavský. Nelze očekávat, že se na půdě OSN vždy odehraje něco, s čím by česká politika musela plně souznít, míní.
V polovině prosince Valné shromáždění OSN (VS OSN) schválilo převážnou většinou rezoluci, která žádá humanitární příměří v Pásmu Gazy. Pro hlasovalo 153 států, proti bylo deset zemí včetně České republiky, Spojených států a Izraele. Rezoluce VS OSN nejsou právně závazné.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-praze-dnes-zacina-akce-tyden-sportu-zdarma/2458018?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Ode dneška do neděle mohou lidé využít řadu sportovišť v Praze bezplatně. Po roce začíná 15. ročník akce Týden sportu zdarma, kterou pořádá hlavní město. Pražané si mohou vybrat z více než tří desítek sportovních klubů a sportovišť a jít si zacvičit, zaplavat, zabruslit nebo zahrát fotbal, stolní tenis či badminton.
Seznam míst, které se do akce zapojily, je k dispozici na webových stránkách prahasportovni.cz/tyden-sportu/. V případě některých zařízení je vzhledem k jejich kapacitě vyžadována telefonická či on-line rezervace. Přístup zdarma také není vždy po celou jejich vánoční otevírací dobu, ale jen ve vybraných dnech a hodinách.
Poprvé Praha sportoviště zdarma nabídla v roce 2008, kdy přišlo 15.000 lidí.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/legislativni-plan-davky-pro-postizene-bude-misto-uradu-prace-vyrizovat-cssz/2457900?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Příspěvky na péči a dávky pro handicapované by od roku 2025 nejspíš neměly vyřizovat a vyplácet úřady práce, ale agendu by měla dostat na starost Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Vyplývá to z legislativního plánu vlády na příští rok. Podle něj by mělo ministerstvo práce v květnu předložit kabinetu návrh novely zákonů o sociálních službách a o poskytování dávek zdravotně postiženým, která má přesun upravit. Na příspěvcích na péči a dávkách pro postižené stát vyplatil od ledna do října asi 34,12 miliardy korun.

Příspěvky na péči, na mobilitu a na zvláštní pomůcky patří mezi takzvané nepojistné dávky. Pro jejich získání není nutné předem platit odvody. Tyto podpory vyplácí pracovní úřady. Zdravotní stav kvůli nároku na pomoc od státu posuzuje lékařská posudková služba, která ale spadá pod sociální správu. Posudkáři hodnotí stav a pracovní schopnosti také kvůli invalidnímu důchodu, který patří mezi pojistné dávky. ČSSZ ho poskytuje lidem, kteří odváděli důchodové pojištění.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/turecky-parlamentni-vybor-schvalil-vstup-svedska-do-severoatlanticke-aliance/2458351?utm_source=rss&utm_medium=feed
Ankara -Turecký parlamentní výbor pro zahraniční záležitosti dnes schválil vstup Švédska do Severoatlantické aliance, čímž přiblížil dosud neutrální zemi členství ve vojenském bloku, o něž usiluje od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Kdy dojde na rozhodující hlasování na plénu, zatím není známo, ale podle agentury Reuters by to mohlo být za několik týdnů a je pravděpodobné, že projde. Turecko s podporou vstupu severské země do NATO dlouhé měsíce váhalo a diktovalo si řadu podmínek.
Švédsko a Finsko požádaly o vstup do NATO loni v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Zatímco členství Finska Ankara schválila, proti švédské žádosti vznesla námitky.
Švédsko podle Turecka chrání skupiny, které Ankara považuje za teroristické. Jedná se například o některé kurdské organizace či skupiny blízké klerikovi Fethullahovi Gülenovi, kterého turecká vláda podezírá ze zosnování neúspěšného pokusu o převrat v roce 2016. Podle Ankary švédské úřady měly k těmto skupinám příliš mírný postoj. Ve snaze Turecku vyhovět Švédsko mimo jiné zpřísnilo své protiteroristické zákony.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pocet-zadatelu-o-azyl-v-eu-letos-prekroci-milion-uvedl-unijni-urad/2458277?utm_source=rss&utm_medium=feed
Berlín - Počet žadatelů o azyl v Evropské unii letos překročí jeden milion. V rozhovoru s německou mediální skupinou Funke to uvedla šéfka Agentury Evropské unie pro otázky azylu (EUAA) Nina Gregoriová. Během prvních deseti měsíců letošního roku vzrostl proti stejnému období loňska počet žádostí o 22 procent. Za měsíc říjen bylo nových žadatelů nejvíce za posledních sedm let. Informovala o tom dnes agentura DPA.
Celkový počet bude "výrazně vyšší než milion", uvedla ředitelka úřadu se sídlem na Maltě Gregoriová. Do konce října letos přibylo 937.000 nových žádostí, což je o 22 procent více než za stejné období v loňském roce. Právě říjen byl se 123.000 novými žádostmi rekordním měsícem za posledních sedm let. EU má přibližně 450 milionů obyvatel.
Výrazné snížení počtu azylantů Gregoriová nepředpokládá. "Svět kolem nás je stále méně stabilní," řekl Gregoriová s tím, že potřeba poskytovat ochranu uprchlíkům v roce 2024 ani v následujících letech polevovat nebude.
Konečný počet žadatelů za rok 2023 unijní agentura teprve zveřejní.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ctyri-mrtve-deti-i-jejich-matku-nasla-francouzska-policie-v-byte-ve-meste-meaux/2458221?utm_source=rss&utm_medium=feed
Paříž - Čtyři děti a jejich matku našla v pondělí večer francouzská policie mrtvé v bytě ve městě Meaux, které leží východně od Paříže. Úřady případ vyšetřují jako vraždu. Policie dnes ráno zadržela 33letého otce dětí, napsala agentura AFP s odvoláním na policejní zdroj. Podle prokurátora už muž na svou ženu nožem zaútočil v roce 2019, kvůli duševním problémům však nebyl potrestán.
Dětem bylo devět měsíců a čtyři, sedm a deset let. Policie jejich těla spolu s matčiným nalezla na Boží hod okolo 21:00 poté, co ji upozornili znepokojení příbuzní. Úřady zatím oficiální důvod úmrtí nezveřejnily, podle zdroje blízkému vyšetřování ale 35letá matka s dětmi zemřela v důsledku bodných ran.
"V bytě nebyly žádné známky po násilném vniknutí a otec rodiny chyběl," uvedla francouzská prokuratura v prohlášení s tím. Zdroj AFP později uvedl, že bezpečnostní složky zadržely otce ve městě Sevran na pařížském předměstí. Muž má psychické potíže a už dříve byl úřadům známý v souvislosti s domácím násilím.
Prokurátor Jean-Baptiste Bladier médiím sdělil, že podezřelý muž v roce 2019 zaútočil na svou ženu a bodl ji nožem do lopatky. Kvůli duševnímu stavu byl však jeho případ odložen. Již o dva roky dříve začal být podle prokurátora monitorován kvůli psychotickým stavům.
AFP poznamenává, že se ve Francii jedná o další ze série podobných případů, kdy muži zavraždili své děti. Koncem listopadu se 41letý muž dříve souzený za domácí násilí přiznal na policii, že v Alfortville na jihu Paříže zabil své tři dcery ve věku od čtyř do 11 let. Uvedl, že měl se svou bývalou partnerkou spory ohledně péče. V říjnu zabil četník z obce Vémars severně od Paříže své tři dcery a následně spáchal sebevraždu.
Ve Francii zemře žena v důsledku násilí každé tři dny, píše AFP. Loni 118 žen zabil manžel nebo bývalý partner, často v souvislosti s rozchodem. Celkem francouzská policie loni zaznamenala 244.300 obětí domácího násilí, převážně žen, což je o 15 procent víc, než v roce 2021. Nárůst organizace zabývající se domácím násilím spojují s tím, policie bere nahlášené případy vážněji, než dřív.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/netanjahu-chce-znicit-hamas-demilitarizovat-a-deradikalizovat-gazu/2458213?utm_source=rss&utm_medium=feed
K deradikalizaci bude podle Netanjahua potřeba mimo jiné zajistit, aby školy učily děti vážit si života spíše než smrti a imámové přestali kázat o vraždění Židů. "Palestinskou občanskou společnost je třeba transformovat tak, aby její obyvatelé podporovali boj proti terorismu, a ne jeho financování," je přesvědčen. Jak konkrétně toho dosáhnout, neuvádí, píše ale, že na to zřejmě bude třeba "odvážné a morální vedení". Zmiňuje také deradikalizaci Německa a Japonska po druhé světové válce.
"Jakmile bude Hamás zničen, Gaza demilitarizována a palestinská společnost zahájí proces deradikalizace, bude možné Gazu obnovit a vyhlídky na širší mír na Blízkém východě se stanou realitou," uzavírá Netanjahu svůj komentář.


Abuja - Ozbrojenci ve střední Nigérii zabili v několika vesnicích nejméně 160 lidí. Informovala o tom agentura AFP, která ke 113 zabitým z předchozí bilance z okresu Bokkos připočetla dalších zhruba 50 dalších obětí ze sousedního okresu Barkin Ladi.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ozbrojenci-ve-stredni-nigerii-zabili-v-nekolika-vesnicich-nejmene-113-lidi/2458176?utm_source=rss&utm_medium=feed
Monday Kassah, šéf místní samosprávy v okrese Bokkos ve státě Plateau, AFP řekl, že útoky trvaly od soboty až do dnešního rána a ozbrojenci cílili na několik vesnic. Oblast je léta sužována etnickým a náboženským násilím.
"V noci jsme spali, když se najednou ozvala hlasitá střelba. Měli jsme strach, protože jsme žádný útok nečekali," řekl novinářům Markus Amorudu, jeden z obyvatel vesnice Mushu. "Lidé se schovávali, ale útočníci mnoho z nás zajali, některé zabili, jiné zranili," dodal a hovořil o nejméně 113 potvrzených mrtvých a dalších více než 300 raněných. Po útoku byla v regionu nasazena armáda.
Jak podotýká agentura Reuters, v oblasti opakovaně dochází ke střetům mezi převážně muslimskými pastevci a křesťanskými farmáři. AFP zase poznamenala, že zdejší obyvatelé také nezřídka čelí nájezdům zločineckých skupin, které rabují vesnice.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/papez-ve-vanocnim-poselstvi-vyzval-k-miru-na-blizkem-vychode/2458125?utm_source=rss&utm_medium=feed
Vatikán - Papež František dnes ve svém tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) vyjádřil bolest nad oběťmi útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael ze 7. října a vyzval k ukončení izraelské vojenské operace a k řešení humanitární krize v Pásmu Gazy. Apeloval i na propuštění zbývajících rukojmích zadržovaných Hamásem. V poselství žádal papež také ukončení konfliktu na Ukrajině a na dalších místech světa.
Velkou část poselství věnoval papež kritice zbrojního průmyslu a obchodování se zbraněmi. "Jak můžeme mluvit o míru, když výroba zbraní, jejich prodej a obchodování s nimi jsou na vzestupu?" prohlásil papež. "Mělo by se o tom mluvit a psát, abychom odhalili zájmy a zisky, které jsou hybateli válek," zdůraznil.
"Ať (mír) zavládne v Izraeli a Palestině, kde válka ničí životy lidí. Myslím na ně na všechny, zvlášť pak na křesťanské komunity v Gaze a v celé Svaté zemi," řekl papež ve svém poselství předneseném z balkonu Vatikánské baziliky.
Papež ve svém vánočním poselství pravidelně připomíná utrpení lidí po celém světě a ani letos tomu nebylo jinak. Kromě Blízkého východu a Ukrajiny zmínil také politické, sociální a vojenské konflikty v zemích, jako jsou Sýrie, Jemen či Libanon. Vyzval také k uzavření míru v oblasti Arménie a Ázerbájdžánu, které spolu desítky let svádějí boje o území, i v africkém regionu Sahelu, v Súdánu, Kongu, Kamerunu či v Jižním Súdánu.
Řekl také, že doufá i v nalezení cesty k dialogu a usmíření na Korejském poloostrově. Na americkém kontinentu, odkud papež pochází, apeloval na politiky, aby překonali spory, bojovali proti chudobě a řešili problém migrace a "bezohledných převaděčů, kteří zneužívají nevinné lidi toužící jen po lepším životě".

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cnn-lide-z-generace-z-maji-tezkou-hlavu-kvuli-tomu-aby-nevypadali-starsi/2458021?utm_source=rss&utm_medium=feed
Washington - Influencerka Emma Brooksová si kvůli stárnutí nedělala starosti do okamžiku, kdy oslavila dvacáté narozeniny. Říká, že začala panikařit, protože vypadala jinak než před dvěma lety, a ptala se, jak asi bude vypadat za pět let. Ačkoliv nejstarším zástupcům generace Z je jen okolo 26 let, mají těžkou hlavu kvůli tomu, aby nevypadali starší, napsal web americké televize CNN.
Trendem je prevence spíše než korekce, poptávka je po kosmetických produktech, které předcházejí stárnutí, obsahují filtry proti slunečnímu záření. Podle americké společnosti Circana, která se zabývá výzkumem trhu, 70 procent zástupců generace Z používá pleťová séra proti stárnutí. Newyorské studio Peachy, které nabízí ošetření botoxem, říká, že lidé z generace Z, tedy narození od konce 90. let do roku 2010, jsou nejrychleji rostoucí skupinou zákazníků. Výmluvným příkladem tohoto trendu se letos stalo video na tiktoku věnované tomu, "co dělat ve 14 letech k zastavení procesu stárnutí".
"Tato generace přebírá rutinu péče o pleť, která je typická pro někoho staršího," říká Larissa Jensenová, poradkyně pro trh s kosmetickými výrobky ve společnosti Circana.
Když současní dvacátníci přicházejí za dermatoložkou a majitelkou značky kosmetiky Lorettou Ciraldovou, obracejí se na ni nejdříve s problémy, jako je akné, většina rozhovorů ale skončí u stárnutí.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pocet-podvodu-vyuzivajici-qr-kody-od-srpna-do-zari-vzrostl-o-587-procent/2458371?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Množství kybernetických útoků a podvodů, které využívání QR kódy, od srpna do září vzrostlo o 587 procent. Kódy mohou směřovat například na falešné stránky, kde hackeři sbírají přihlašovací údaje lidí. Terčem útoků se stávají mimo jiné i velké energetické společnosti ze Spojených států. V tiskové zprávě to uvedla společnost Check Point Software Technologies, která se zabývá kyberbezpečností.
Firma jako příklad uvedla falešný e-mail, který se tváří, jako by ho uživateli zaslala společnost Microsoft, a uvádí, že mu vypršela platnost vícefaktorového ověřování a je potřeba ho obnovit. Ve zprávě se píše, že pochází od bezpečnostního oddělení Microsoftu, ale adresa odesilatele je jiná. Pokud by příjemce takové zprávy QR kód naskenoval, přesměruje ho na stránku, která sice vypadá jako od Microsoftu, ale slouží pro sběr osobních údajů.
Expert společnosti Check Point Software Technologies Petr Kadrmas podotkl, že vytvořit QR kód je velmi snadné a existují weby, kde to lze udělat bezplatně. Snadno se také podle něj za kódy skryje škodlivý úmysl, protože působí neškodně. Lidé se mohou bránit využíváním technologií, které rozklíčují adresu, kam potenciálně falešné QR kódy směrují, weby prověří a odkazy zablokují, doplnil.


https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/experti-inflace-v-cr-pristi-rok-zeslabne-ekonomiku-ceka-mirne-oziveni/2458250?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Inflace v Česku příští rok zeslábne, i když pravděpodobně nedosáhne dvouprocentního cíle České národní banky (ČNB). Díky pomalejšímu růstu spotřebitelských cen se vrátí k růstu reálné mzdy, což by mělo dát impulz k mírnému oživení ekonomiky po letošním celoročním propadu. Situace na trhu práce zůstane napjatá a nezaměstnanost by se proti současnosti dramaticky zvyšovat neměla. Vyplývá to z prognóz ministerstva financí, ČNB a analytiků oslovených ČTK.
Obavy z výkonu zahraničního obchodu mají také analytici Raiffeisenbank. "Čeští exportéři musí vypořádávat s velmi nízkou zahraniční poptávkou, především z Německa, které se potýká s podobnými problémy mimo jiné v souvislosti s nižším než předpokládaným oživením čínské ekonomiky," upozornili. Přesto odhadují, že v příštím roce HDP celoročně vzroste o 1,7 procenta a česká ekonomika překoná úroveň před pandemií covidu-19. Je poslední evropskou zemí, které se to zatím nepodařilo.
Odborníci také předpokládají, že ČNB bude příští rok pokračovat ve snižování úrokových sazeb, se kterým začala minulý týden. "Od toho si slibuji jak nastartování průmyslu, tak i stavebnictví, které dosud drtily vysoké úroky na hypotečních úvěrech," uvedl Tyleček.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/frolik-cr-chybi-dlouhodoba-strategie-dohodnuta-napric-politickym-spektrem/2457871?utm_source=rss&utm_medium=feed
Slaný (Kladensko) - České republice podle podnikatele a zakladatele výrobce zdravotnických lůžek Linet Zbyňka Frolíka chybí dlouhodobá strategie dohodnutá napříč politickým spektrem. Týkat by se měla především infrastruktury, digitalizace, míry zadlužení či reforem důchodů a zdravotnictví. Absence dlouhodobých základních společných jmenovatelů brání rozvoji české ekonomiky i její konkurenceschopnosti, řekl ČTK Frolík, zakladatel firmy na výrobu zdravotnických lůžek Linet, který 26. prosince oslaví 70. narozeniny. Působil například také jako viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR a člen Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský rozvoj.
"Nevidím to jako katastrofu, ale vidím to jako promarněnou příležitost," okomentoval Frolík současný vývoj české ekonomiky. Strany by se podle Frolíka měly umět shodnout na hlavních cílech třeba i ještě před volbami, aby nenastávaly protichůdné kroky a postupy, což pak negativně ovlivňuje celou tuzemskou ekonomiku. "Je třeba mít stanoveno, kde by český stát měl být za deset patnáct let a jak by se toho měl dosáhnout," podotkl Frolík. Navíc žádné ze čtyřletých vládních období podle něj reálně zdaleka nestačí na prosazení a uskutečnění zásadních kroků, stěžejní je i jejich návaznost na další období. Podnikatel také zdůraznil potřebu oprostit se od osobních antipatií. "Život je o tom, že kompromisy se musí dělat," uvedl.

Praha - Příští rok přinese největší změny daní za poslední roky. Zaměstnanci začnou znovu odvádět nemocenské pojištění, omezí se slevy na dani a sníží se limit příjmu, od kterého se uplatňuje vyšší sazba daně. Zvyšuje se také daň z nemovitosti, roste firemní daň a omezuje se zvýhodnění nepeněžních benefitů pro zaměstnance. Mění se i sazby DPH a s nimi i zařazení některých položek do základní či snížené sazby. Vyplývá to z vyjádření ministerstva financí a daňových expertů oslovených ČTK.

"Průměrný dopad na poplatníky se očekává kolem dvou až pěti procent hrubé mzdy," uvedl vedoucí daňového oddělení společnosti BDO Zenon Folwarczny. Extrémní případ podle něj představují rodiny s dětmi staršími tří let, kde jeden z manželů nepracuje a druhý má příjem mezi 40.000 a 50.000 korunami. Kvůli kumulaci dopadů jednotlivých změn si taková domácnost podle něj může pohoršit až o deset procent.
Jednatel a provozní ředitel společnosti Fingo Jan Walter ale nečeká, že domácnosti budou kvůli změnám čelit závažným problémům. "Věřím, že domácnosti s průměrnými příjmy pocítí změny jen do té míry, že možná začnou lépe počítat a více hospodařit. Ale životní standard se u nich nijak zásadně nezmění. Často slyšíme velmi negativní hodnocení úsporných opatření, ale chybí mi reflektování toho, že vycházíme z poměrně vysoké životní úrovně," uvedl.
Nemocenské pojištění bude činit 0,6 procenta hrubé mzdy a pro jeho výpočet se nebudou uplatňovat žádné daňové slevy. "Manželskému páru s průměrnou mzdou klesne z důvodu platby nemocenského pojištění čistý rodinný měsíční příjem přibližně o pětistovku," sdělila ČTK daňová poradkyně společnosti Mazars Gabriela Ivanco.
Další dopad na rodiny bude mít zrušení možnosti snížit si základ daně o školkovné, zrušení slevy na studenta nebo omezení slevy na nepracujícího manžela či manželku jen do doby, než nejmladšímu vyživovanému dítěti budou tři roky. "Ještě za rok 2023 lze při uplatnění maximální částky školkovného na jedno dítě a slevy na manželku zaplatit na dani z příjmu méně o 42.140 Kč, což je značný daňový rozdíl oproti roku 2024," uvedla Ivanco.
Snižuje se také práh, od kterého jsou příjmy daněné sazbou 23 procent. Nově to bude roční příjem ve výši 36násobku průměrné mzdy, zatímco do letoška to byl 48násobek. "To by v roce 2023 odpovídalo ročnímu příjmu 1,451.664 Kč neboli měsíčnímu hrubému příjmu ve výši 120.972 Kč," uvedla partnerka společnosti TPA Group a členka prezidia Komory daňových poradců ČR Jana Skálová.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rok-2024-prinese-omezeni-slev-na-dani-rust-dane-z-nemovitosti-ci-zmeny-dph/2457869?utm_source=rss&utm_medium=feed
Na zaměstnance bude mít vliv i plánované omezení daňového zvýhodnění benefitů. Od daně budou osvobozeny jen v roční úhrnné výši odpovídající polovině průměrné mzdy, pro příští rok tedy bude limit zhruba 22.000 korun. Nad tímto limitem budou benefity podléhat zdanění i odvodům. Odborník PwC na příjmové daně David Borkovec očekává, že změny budou pro lidi i firmy nepopulární. "(Benefity) se staly oblíbenou součástí odměňování a mnoho firem bude muset přistoupit k podstatným změnám systému zaměstnaneckých výhod," uvedl. Podle Folwarczného se kvůli zdanění benefitů může zájem zaměstnanců o tuto formu odměňování snížit.
Změny čekají i živnostníky, kterým se zvýší vyměřovací základ pro odvod pojistného z 50 na 55 procent základu daně. Změna se týká i živnostníků, kteří uplatňují paušální daň. "OSVČ končí doba jednoduché optimalizace, uplatnění paušálních výdajů bez ohledu na skutečnost. Stát tak hledá cesty jak systémově a efektivně získat prostředky, a pomoct tak financování průběžného sociálního systému. Aktuální opatření vnímám jako postupné nastavování kompromisu v přístupu k odvodům mezi zaměstnanci a OSVČ," uvedl Walter.
Zvyšuje se také sazba daně z nemovitosti na 1,8násobek. "Nově se ve výpočtu daně z nemovitých věcí zohlední i růst inflace, a to prostřednictvím inflačního koeficientu, který vychází z růstu cenové hladiny oproti květnu roku 2023," uvedla Skálová. Zatímco změnu koeficientů zohlední přímo finanční úřady při vyměření daně, kvůli dalším úpravám zákona bude muset zhruba 100.000 lidí navíc podat přiznání k dani z nemovitosti, upozornila Finanční správa. Bude se to týkat například některých majitelů garáží.
Od Nového roku se také sloučí dvě snížené sazby DPH, které dosud byly deset a 15 procent, na 12 procentech. Současně s tím se přesouvají některé položky mezi sazbami. Do základní sazby se přesune například většina nápojů, řezané květiny, kadeřnické služby, opravy oděvů nebo úklidové služby v domácnosti. Zvyšuje se také spotřební daň z tabákových výrobků a z lihu, stejně jako daň z hazardu.
Změny se dotknou také firem, kde se daň z příjmu zvýší z 19 na 21 procent. Firmy si také už nebudou moct snižovat daňový základ o tiché víno jako dar na reprezentaci. Omezí se také možnost daňového odečtu osobních aut dražších než dva miliony korun.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/do-prahy-prijelo-letos-545-milionu-turistu-mezirocne-o-28-procent-vice/2457663?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Do Prahy přijelo v letošním roce zhruba 5,45 milionu turistů, což je meziročně o 28 procent více. Většina turistů přijela ze zahraničí a přibližně 22 procent jich pak bylo z ČR. V prvních třech čtvrtletích se meziročně zdvojnásobil počet turistů z Asie. Nejnavštěvovanější věží byla Petřínská rozhledna. ČTK to řekla Klára Janderová, mluvčí městské firmy Prague City Tourism (PCT), která má na starosti cestovní ruch v metropoli.
"Co se týká celkového počtu turistů, tak se oproti minulému roku návštěvnost zvýšila zhruba o 28 procent. Podle dat, která máme k dispozici, tak je vidět, že se změnila i skladba turistů a více míří i do částí mimo památkovou rezervaci. K tomu pomáhá i městská turistická karta Prague Visitor Pass, která zahrnuje i mnoho památek mimo klasické turistické lokality," uvedla Janderová.
Oproti loňskému roku se téměř zdvojnásobil počet turistů z Asie, do konce září jich přicestovalo 495.004, což je meziroční nárůst 95 procent. "Nárůstu bezpochyby pomohlo otevření přímých linek do Soulu a v červenci do Tchaj-peje. Jsou to turisté, kteří v metropoli zůstávají zpravidla déle," sdělila Janderová. Nejvíce přibylo právě turistů z Jižní Koreje a Tchaj-wanu, kdy se meziročně v prvním případě jejich počet zvýšil o 287 procent na 110.276 lidí a v druhém dokonce o 1091 procent na 46.293 turistů.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/situace-na-d1-je-podle-policie-kriticka-v-kolonach-uvizly-tisice-vozidel-344418
Silničářům se podařilo zprůjezdnit dálnici D1 na Vysočině. Ve směru na Brno se okolo sedmdesátého kilometru vytvořila dlouhá kolona, provoz zablokovaly kamiony uvázlé ve stoupání. Řidiči tam zůstávali i několik hodin, informace z půlnoci hovoří o tom, že by se kolona mohla začít pomalu rozjíždět. Sníh leží na většině silnic na východě Čech. Většinou je rozbředlý, někde tvoří uježděnou až zledovatělou vrstvu s vyjetými kolejemi. Vlivem větru také vznikají sněhové jazyky.
Dálnici se podařilo zprůjezdnit okolo půlnoci ze soboty na neděli. „Ovšem kolona, která sahá až na 66. kilometr dálnice, se bude rozjíždět zřejmě ještě dlouho. Jsou v ní osobní auta, autobusy a samozřejmě nákladní auta,“ informovala z místa redaktorka ČT Blanka Poulová. Dlouhý zástup aut by se měl – alespoň podle policie – dát do pohybu.
V průběhu večera se podařilo dostat sypače na inkriminované místo – dvaaosmdesátý kilometr. Za pomoci jeřábu pak odstavily na kraj kamiony, dálnice by měla být v místě posolená. Policejní mluvčí na Vysočině Daniela Čírtková předtím situaci označila za kritickou.


https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/strelec-z-filozoficke-fakulty-disponoval-arzenalem-zbrani-cesko-ma-k-jejich-drzeni-odpovidajici-344412
Útočník z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy disponoval celým arzenálem zbraní. Politici napříč stranami se ale shodují, že Česko má k jejich držení odpovídající legislativu. Útokům osamělých střelců se podle nich dá předcházet jen velmi těžko.
Stoprocentní prevenci útoků podobných tomu, který se odehrál na filozofické fakultě, nezajistí podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) žádná legislativa. K tomu se přiklánějí i další, a to nejen koaliční politici.
„Těmto útokům se velmi těžko předchází z pohledu policie a složek našeho státu, ale pevně věřím, že Česká republika i nadále bude bezpečnou zemí a tyto útoky budou naprosto ojedinělé,“ míní místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Šimon Heller (KDU-ČSL).

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/polsti-zemedelci-prerusili-blokadu-na-hranici-s-ukrajinou-autodopravci-pokracuji-i-pres-vanoce-344423
Polští zemědělci v neděli ráno přerušili několikatýdenní blokádu přechodu Medyka-Šehyni na hranici s Ukrajinou. Upozornili ale, že po Vánocích budou v protestu pokračovat, pokud vláda nezačne jejich situaci řešit. Naopak autodopravci chtějí v protestu na dalších hraničních přechodech pokračovat i přes Vánoce, informoval server TVN24. Obě skupiny si stěžují na levnou konkurenci z Ukrajiny.
„Pokud nedostaneme od premiéra ujištění, že naše požadavky budou splněny, vrátíme se k protestu na začátku příštího roku, 2. nebo 3. ledna. Proto jsme na místě naší blokády všechno zanechali – stan, vlajky. To vše je připraveno, kdybychom se museli vrátit,“ řekl agentuře PAP vůdce rolnického protestu Roman Kondrów. Zemědělcům jde mimo jiné o zastavení dovozu cukru a okamžité vyplacení přímých plateb.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/nemecka-rozvedka-se-obava-zvysenych-islamistickych-aktivit-v-zemi-344413
Německé tajné služby varují před zvýšeným nebezpečím islamistického útoku v zemi. Tamní kontrarozvědka zaznamenává po útoku Hamásu na Izrael ve sledovaných chatovacích platformách rostoucí radikalizaci. Jen za poslední měsíc provedla spolková policie mnoho razií a zadržela několik osob, které měly útoky plánovat.
Konflikt na Blízkém východě se odráží i na dění v Německu. Nejprve se v berlínské čtvrti Neukölln vystupňovala nepovolená propalestinská demonstrace, krátce po útoku Hamásu na židovský stát. Následně byly všechny demonstrace na podporu Palestiny buď zakázané, případně pod dohledem policie.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/polsky-prezident-vetoval-tuskove-vlade-prvni-zakon-duvodem-ma-byt-konflikt-o-verejnopravni-media-344417
Polský prezident Andrzej Duda vetoval zákon o státním rozpočtu na příští rok, který navrhla nová vláda premiéra Donalda Tuska. Prezident podle médií odůvodnil veto konfliktem o veřejnoprávní média, která posledních osm let ovládala nyní opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS). Ministr kultury v týdnu nechal vyměnit vedení veřejnoprávní televize TVP, rozhlasu a státní tiskové agentury.
„Přijal jsem rozhodnutí vetovat zákon o rozpočtu na rok 2024, ve kterém jsou tři miliardy zlotých (asi 17 miliard korun) na veřejnoprávní média. Nemohu s tím souhlasit vzhledem k flagrantnímu porušování ústavy a zásad demokratického právního státu. Stav veřejnoprávních médií je třeba nejprve správně a v souladu s právem napravit,“ napsal na sociální síti Duda. Za dané situace podle něj nelze akceptovat, aby veřejnoprávní média byla financována parlamentní většinou prostřednictvím rozpočtového zákona.
Nový ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz minulý týden jmenoval nové vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu a státní tiskové agentury PAP. PiS, ze které prezident vzešel, se snaží ztrátě svých pozic v médiích zabránit, a to přítomností svých poslanců v sídle médií. Duda vetem zareagoval poté, co jej šéf PiS Jaroslaw Kaczyński kritizoval za nečinnost, napsal server Wirtualna Polska.

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/interview-plus-vyloucene-lokality-socialni-vylouceni_2312270022_lis
Takzvané vyloučené lokality charakterizuje zvýšená kriminalita, záškoláctví nebo drogy. Děti vyrůstající v těchto místech často kopírují špatné vzory, které vidí kolem sebe. Výsledkem může být i tragédie, třeba kvůli nezvládnuté agresi. Jeden z takových příběhů popisuje díl z podcastové série Ridiny Ahmedové s názvem Odpustit?, který vznikl ve spolupráci Českého rozhlasu Plus.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/fiala-vanocni-projev-opozice-ano-havlicek-schillerova-spd-okamura_2312262235_jar
Premiér Petr Fiala (ODS) je odtržený od běžných lidí a odmítá si připustit odpovědnost za současnou situaci, zhodnotil šéf stínové vlády opozičního hnutí ANO Karel Havlíček úterní Fialův vánoční projev. Havlíček napsal, že vláda není schopná přiznat chybu a místo toho pomocí marketingových frází vysvětluje, jak vše dobře ustála. Lídři koaličních stran označili na dotaz projev za realistický, vyvážený, lidský či nelakující věci narůžovo.
Místopředseda ANO Havlíček uvedl, že Fiala přednesl svůj běžný projev. „Potvrdil v něm, že největší problém této vlády není to, že má tragické výsledky, ale to, že si to nechtějí připustit,“ sdělil Havlíček. Důsledkem pak je, že nelze čekat zásadní zlepšení, doplnil.
„Místo aby trošku pokory řekl toto jsme nezvládli a toto uděláme pro to, aby se to napravilo, tak je patrné, že se opět budou chytat každého stébla, zejména ekonomického stébla, budou vysvětlovat, jak dobře vše ustáli a jaké světlé zítřky nás s nimi čekají. Obávám se, že nikoliv.“, doplnil.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/strelba-filozoficka-fakulta-ff-poplasne-zpravy-trestny-cin_2312261841_jar
Policie řeší v současné době více než pět desítek nejrůznějších poznatků v souvislosti s čtvrteční tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Řekl to v úterý mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Týkají se například šíření poplašné zprávy, nebezpečného vyhrožování nebo schvalování trestného činu.
Policie v úterý zveřejnila informaci o dalších poznatcích i na síti X. „Napříč republikou do současné doby řešíme více než pět desítek nejrůznějších poznatků, nejčastěji z prostředí sociálních sítí. Tyto se zpravidla týkají šíření poplašné zprávy, nebezpečného vyhrožování nebo schvalování trestného činu,“ uvedla. Poděkovala médiím, které se nepodílejí na budování kultu masového vraha, ostatní média požádala o střídmost.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-premier-ukazal-ze-je-odtrzeny-od-beznych-lidi-hodnoti-projev-havlicek-242616
Podle Fialových koaličních partnerů premiér nelakoval situaci narůžovo.
Premíér Petr Fiala (ODS) ve svém vánočním projevu podle místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka ukázal, že „je odtržený od běžných lidí a odmítá si připustit odpovědnost za současnou situaci“.
„Potvrdil, že největším problémem této vlády nejsou tragické výsledky, ale to, že si to nechtějí připustit,“ napsal předseda stínové vlády na sociální síti X. „To v důsledku znamená, že nelze očekávat zásadní zlepšení.“
Šéf opozičního SPD Tomio Okamura na sociální síti X napsal: „Dnešní projev premiéra Fialy (ODS): Milé děti, do teď jsem vám lhal, ale od nového roku bude všechno lepší.“

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/prave-se-deje-svedsko-je-o-krok-bliz-clenstvi-v-nato-242615
Vstup skandinávské země do Severoatlantické aliance schválil turecký parlamentní výbor. Zelenou mu ale zatím nedalo ani Maďarsko.
Turecký parlamentní výbor pro zahraniční záležitosti schválil vstup Švédska do Severoatlantické aliance, čímž přiblížil dosud neutrální zemi členství ve vojenském bloku, o něž usiluje od začátku ruské invaze na Ukrajinu.
Kdy dojde na rozhodující hlasování na plénu, zatím není známo, ale podle agentury Reuters by to mohlo být za několik týdnů a je pravděpodobné, že projde. Turecko s podporou vstupu severské země do NATO dlouhé měsíce váhalo a diktovalo si řadu podmínek.
Švédsko a Finsko požádaly o vstup do NATO loni v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Zatímco členství Finska Ankara schválila, proti švédské žádosti vznesla námitky.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-srbska-policie-zatkla-desitky-lidi-protestovali-proti-vysledkum-voleb-242612
Srbská opoziční strana nesouhlasí s výsledkem nedávných parlamentních voleb, ve kterých vyhráli populisté. Označuje je za zmanipulované a společně se svými příznivci v neděli a pondělí protestovali. Policie zatkla téměř 40 lidí.
Srbská policie zadržela nejméně 38 lidí, kteří se zúčastnili protestu kvůli volbám, jež tento měsíc experti po celém světě označili za nespravedlivé.
Zástupci několika mezinárodních organizací, které na volby dohlížely, hlásili četné nesrovnalosti během hlasování, včetně případů údajného kupování hlasů či plnění volebních uren.
Opoziční uskupení Srbsko proti násilí (SPN) protestuje od voleb, které se konaly 17. prosince. Tvrdí, že došlo k volebním podvodům, zejména v hlavním městě Bělehradě.

https://echo24.cz/a/HqZyL/zpravy-domaci-evropske-volby-2024-europarlament-prehled-kandidatky-green-deal
Evropské volby se konají v červnu. Už nyní je ale v naprosté většině jasno o tom, kdo a jak bude kandidovat. Deník Echo24 přináší přehled kandidátek a hlavních témat. Expert, kterého oslovil deník Echo24, uvedl, že se zajímavý souboj dá očekávat především mezi stranami nynější opozice.
Velká diskuse se vedla především o společné kandidatuře koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která zafungovala na domácí úrovni, ale na té evropské se mluvilo mimo jiné o velkých názorových rozdílech třeba mezi Alexandrem Vondrou (ODS) a Luďkem Niedermayerem (TOP 09). Koalice se ale nakonec dohodla a superlídrem společné kandidátky bude první jmenovaný – tedy Alexandr Vondra. Druhé místo na kandidátce má rovněž ODS a pravděpodobně na něm bude nynější europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Na třetím a čtvrtém místě bude právě Niedermayer a lídr lidovců Tomáš Zdechovský.
Vládní hnutí STAN vyšle do eurovoleb na prvních dvou místech svého místopředsedu Jana Farského a také ekonomku, bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou. Jejich program je výrazně proevropský, hovoří například o zvládání klimatické krize či otevření EU mladým lidem. Hnutí STAN má navíc podle premiéra Fialy právo nominovat kandidáta na eurokomisaře. Hovoří se právě o Nerudové, ale také o ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (STAN). Zatím ale podle dostupných informací nic není oficiální.
V čele kandidátky opozičního hnutí ANO pro volby do EP by příští rok měla být bývalá ministryně pro místní rozvoj a nynější místopředsedkyně sněmovny Klára Dostálová. Babiš uvedl, že Dostálová je nejlepším odborníkem na čerpání evropských fondů. „Jsem přesvědčen, že je tou nejlepší osobou, aby bojovala za zájmy občanů v Evropském parlamentu,“ poznamenal. Uvedl také, že hnutí by chtělo obhájit šest mandátů, které získalo ve volbách v roce 2019. Tři europoslankyně (Radka Maxová, Dita Charanzová a Markéta Dlabajová) už ale řekly, že s hnutím dál spolupracovat nechtějí.
Opoziční SPD se pro potřeby voleb v příštím roce dohodlo na spolupráci s Trikolorou. Společnou kandidátku povede někdejší europoslanec Petr Mach (SPD), za ním budou na listině nynější europoslanec Ivan David (SPD) a někdejší poslankyně ODS, předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. Hlavními programovými body budou podle Tomia Okamury migrace, energetika, zachování české koruny jako národní měny nebo obrana svobody projevu. „Prosazujeme nulovou podporu ilegální migrace,“ řekl Okamura. Zelenou politiku EU označil za „šílenou“.

https://echo24.cz/a/Hq4CQ/best-od-echo-2023-zmena-pohlavi-byla-chyba-transgender
V sedmnácti letech zamířil za sexuoložkou do Prahy. „Už po půlhodině mi řekla, že jsem jasný příklad,“ říká. Sexuoložku Hanu Fifkovou a celý tým odborníků, kteří mu dali zelenou ke změně pohlaví, nyní veřejně odsuzuje. Zazlívá jim, že měli jeho problémům lépe porozumět. I když jim to poněkud usnadnil. Co měla či mohla sexuoložka udělat jinak, když k ní přišel v ženských šatech, s tím, že nenávidí své tělo, zejména své mužské genitálie, a je rozhodnut své štěstí najít v ženské podobě? Už tolik lidí před ním přece svou novou identitu takto našlo.
Mladý muž, který ještě před několika lety viděl spásu ve změně pohlaví, se dnes přidal na druhou stranu a pije krev zejména zastáncům transgenderového hnutí svým tvrzením, že změna genderu je nesmysl. Nechápe, že jej doktoři operovali jen na základě jen jeho tvrzení a neodhalili pravou příčinu.
„Jako kdybyste přišli k doktorovi, že chcete vyoperovat žlučník, protože vás bolí břicho, tak přece ten odborník musí rozpoznat, zda je to opravdu třeba,“ oponuje Daniel a stojí za tím, že u něho byla provedena chybná diagnóza.

https://echo24.cz/a/HAA33/komentar-smigol-polsko-teraz-kurwa-my
Volby mají důsledky – a čím vyhrocenější atmosféra v zemi, tím jsou důsledky větší. Nyní to krásně ilustruje Polsko. To má tradičně oproti Česku o dost drsnější politickou kulturu. Před volbami létala obvinění z diktatury z jedné strany a ze zaprodání země Německu ze strany druhé. Když tedy dojde na střídání vlády, čistky bývají rozsáhlé, rychlé a hluboké. Poláci pro tento povolební jev mají i zkratku TKM neboli „teraz kurwa my“, což snad netřeba překládat.
Staronový premiér Donald Tusk z Občanské platformy to nyní krásně předvedl na příkladu veřejnoprávních médií, kdy ze dne na den nechal vyměnit vedení televize TVP, Polského rádia a Polské tiskové agentury.

https://echo24.cz/a/HNqgL/zpravy-domaci-duchody-reforma-drivejsi-odchod-narocne-profese-jurecka
Ministerstvo zdravotnictví počítá rovnici, která může z trhu předčasně odvést další desetitisíce či teoreticky i statisíce lidí. S přelomem roku má dokončit analýzu, která určí, které profese budou mít nárok na dřívější odchod do důchodu. To není to samé, jako předčasný důchod, těmto lidem v náročných profesích se totiž nebude za předčasný odchod nic strhávat. Měli by mít navíc možnost odejít až o pět let dřív. Pro jejich zaměstnavatele to bude naopak znamenat náklady navíc. Ti tak pochopitelně doufají v co nejužší definici, naproti tomu odbory dlouhodobě mluví až o téměř půl milionu lidí.
Výčet náročných profesí má podle dřívějších informací vycházet z výsledků analýzy o invaliditě a pracovní neschopnosti za posledních deset let. Zákonná pravidla pro dřívější penzi by pak měla být stejná, jako mají už teď záchranáři a podnikoví hasiči. Podle údajů sociální správy se invalidní důchod přiznává nejčastěji kvůli pohybovým a duševním nemocem i nádorovým onemocněním a loni víc než čtvrtina z celkového počtu dnů na nemocenské v Česku připadla na pohybové choroby.

https://echo24.cz/a/HrdDz/zpravy-ekonomika-rozpoctovy-deficit-rusko-hdp
Rozpočtový deficit Ruska za letošní rok by měl být kolem 1,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP), tedy 2,9 bilionu rublů (704 miliard Kč). Dnes to podle agentury Reuters řekl v ruské státní televizi ministr financí Anton Siluanov. Dodal, že výdaje i příjmy byly nakonec vyšší, než se předpokládalo, ale saldo zůstalo stejné, jak se odhadovalo.
Rozpočtový deficit byl v poměru k HDP plánován na úrovni dvou procent. Nakonec ale bude nižší, protože ruská ekonomika rostla rychleji, než se očekávalo, uvedl ministr. Dodatečné příjmy pocházejí z položek, jako je nová mimořádná daň pro velké společnosti, která sama o sobě přinesla do rozpočtu 315 miliard rublů. Pomohly i vyšší ceny ropy. Ministerstvo financí pokryje deficit z prostředků ve státním fondu národního blahobytu. Zároveň do fondu vloží bilion rublů.
Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se v letošním třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 5,5 procenta. Podle agentury DPA to byl nejsilnější růst od čtvrtého čtvrtletí roku 2021, tedy od doby před zahájením ruské invaze na Ukrajinu.

https://echo24.cz/a/HbauE/vanocni-projev-premiera-petra-fialy
Příští rok nabízí podle premiéra Petra Fialy (ODS) naději, že bude mnohem lepší než roky předcházející. To nejhorší má Česko za sebou, řekl dnes Fiala ve svém vánočním projevu. Inflace se vrátí v roce 2024 k hodnotám obvyklým před třemi roky, skončí neustálé zdražování a reálné mzdy začnou růst, dodal. Za dobrou zprávu označil, že se podařilo i díky konsolidačnímu balíčku dostat pod kontrolu zadlužování země a deficit veřejných financí klesne pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP). Níže přinášíme úplné znění premiérova projevu.

https://echo24.cz/a/HGwNK/zpravy-svet-propalestinska-demonstrace-v-obchodnim-centru-toronto
Několik desítek podporovatelů Palestiny uspořádalo den před Štědrým dnem protestní pochod centrem Toronta, největšího kanadského města. Na tom by nebylo nic příliš divného, pokud by však průvod nevedl přímo skrze obchodní dům, který v tu dobu byl zaplněný davy předvánočních nakupujících.

Na jaře Poláci zrušili linku 666 na poloostrov Hel. Spojení „čísla šelmy“ a destinace s názvem podobným anglickému výrazu pro peklo bylo trnem v oku části konzervativní veřejnosti, která si vymohla její přečíslování na 669. Jak velká je šance, že se spolu se změnami po posledních volbách vrátí oblíbená turistická atrakce?

https://www.info.cz/zpravodajstvi/svet/nalada-v-severnim-polsku-nahrava-snaham-oi-znovuzavedeni-linka-666-do-pekla
Vláda Občanské koalice, Třetí cesty a Levice pod vedením Donalda Tuska minulý týden vyměnila vedení televize TVP, rozhlasu a tiskové agentury PAP, kam strana Právo a spravedlnost (PiS) v roce 2016 dosadila členy své vlastní strany, a tím zakonzervovala svůj vliv ve veřejnoprávních médiích. Polská vláda si od této výměny slibuje návrat k nezávislým a veřejnoprávním médiím.
Na vlně změn se mohou svézt i další témata. Bude jím i obnova kontroverzní, ale jinak velmi oblíbené autobusové linky 666 z Gdaňsku na poloostrov Hel, kterou provozovatel, dopravní společnost PKS Gdynia zrušila letos v červnu pod tlakem konzervativních katolíků? Ty už dlouho provokovalo trochu prvoplánové, ale mezi turisty oblíbené spojení čísla 666, které Bible považuje za číslo šelmy neboli Antikrista, a názvu poloostrova, který evokuje anglický výraz hell, tedy peklo. Kdo by při návštěvě severopolského Gdaňsku odolal výletu linkou 666 do pekla?

https://apnews.com/article/turkey-sweden-nato-explainer-a0b4b623300882146b3adcd39b7f2d66
ANKARA, Turkey (AP) — Sweden edged closer toward joining NATO on Tuesday after the Turkish parliament’s foreign affairs committee greenlighted a protocol for the Nordic country’s membership in the military alliance.
Turkish President Recep Tayyip Erdogan dropped his objection to Sweden’s membership during a NATO summit in July, but it took him several months to send the bill to parliament for ratification and weeks for the parliamentary committee to give its consent.
The long-delayed protocol now needs to be approved by the full general assembly and it remains to be seen how quickly the issue will be taken up by the floor.

https://apnews.com/article/biden-kataib-hezbollah-drone-strike-us-military-injured-b4b4480e2cae6e7ad26e88eb625ab397
WASHINGTON (AP) — U.S. President Joe Biden ordered the United States military to carry out retaliatory airstrikes against Iranian-backed militia groups after three U.S. service members were injured in a drone attack in northern Iraq.
National Security Council spokesperson Adrienne Watson said one of the U.S. troops suffered critical injuries in the attack that occurred earlier Monday. The Iranian-backed militia Kataib Hezbollah and affiliated groups, under an umbrella of Iranian-backed militants, claimed credit for the attack that utilized a one-way attack drone.
Iraqi officials said that U.S. strikes targeting militia sites early Tuesday killed one militant and wounded 18. They came at a time of heightened fears of a regional spillover of the Israel-Hamas war.

https://www.reuters.com/world/china/chinas-industrial-profits-extend-gains-4th-month-nov-2023-12-27/
BEIJING, Dec 27 (Reuters) - China's November industrial profits posted double-digit gains as overall manufacturing improved, although soft demand continued to constrain business growth expectations, emboldening calls for more macro policy support.
The 29.5% profit rise came on top of a 2.7% increase in October and alongside a pickup in industrial output in November, although other sectors of the world's second-largest economy still missed forecasts.

https://www.reuters.com/markets/commodities/us-buys-3-million-barrels-oil-strategic-reserve-2023-12-26/
Dec 26 (Reuters) - The United States has finalized contracts to purchase three million barrels of oil to help replenish the Strategic Petroleum Reserve (SPR) after the largest sale in history last year, the U.S. Department of Energy said on Tuesday.
The department said it bought the oil, for delivery to a site in Big Spring, Texas, for an average of $77.31 a barrel, below the average of $95 a barrel that oil sold for in 2022.

https://www.reuters.com/world/middle-east/baghdad-condemns-us-strike-iraqi-military-positions-2023-12-26/
BAGHDAD, Dec 26 (Reuters) - Iraq's government on Tuesday condemned overnight U.S. air strikes on Iraqi military positions that it said killed one serviceman and wounded 18 people, calling them a "clear hostile act".
The United States carried out retaliatory air strikes on Monday in Iraq after a one-way drone attack earlier in the day by Iran-aligned militants that left one U.S. service member in critical condition and wounded two others.

https://www.reuters.com/markets/deals/petrobras-says-carmo-energy-fails-make-payment-oil-assets-2023-12-26/
SAO PAULO, Dec 26 (Reuters) - Brazil's Petrobras (PETR4.SA) said on Tuesday that Carmo Energy has not fulfilled contractual obligations related to its purchase of the onshore Polo Carmopolis area from the state-run oil giant.
Petrobras, which had agreed to sell its stake in the asset to Grupo Cobra-backed Carmo Energy in 2021 for a total $1.1 billion, said in a securities filing it had not received a $296 million installment due on Dec. 20.

https://www.reuters.com/markets/deals/indias-infosys-falls-after-15-bln-ai-deal-gets-terminated-2023-12-26/

BENGALURU, Dec 26 (Reuters) - Shares of Infosys (INFY.NS) fell as much as 2.6% on Tuesday after the company said that an unnamed global company, which had signed a $1.5 billion deal focused on artificial intelligence solutions, decided to terminate its Memorandum of Understanding (MoU) with the IT giant.
Infosys said it had plans to enhance digital experiences and provide business operation services, utilizing the company's platforms and artificial intelligence (AI) solutions.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-67808808
The 2024 presidential election promises to be one of the most polarising political contests in living memory. But as the war in Gaza rages, President Joe Biden's strong support of Israel is putting him at odds with some of his key supporters - younger voters.
An increasing number of young Democratic voters, like Mr Osmanu, appear to be breaking with President Biden over the issue of Israel and the conflict in Gaza. It is a cause for concern for Democrats, as their opposition to Mr Biden's policies could threaten a key pillar of support that the elder statesman leaned on during the 2020 election.
"We are currently working on plans for the first vessels to make the transit and for this to happen as soon as operationally possible."
However, the world's second largest shipping company added that although security measures had been put in place, "the overall risk in the area is not eliminated at this stage".

https://www.bbc.com/news/business-67821796
Maersk preparing to resume shipping through Red Sea
"Maersk will not hesitate to re-evaluate the situation and once again initiate diversion plans if we deem it necessary for the safety of our seafarers," it said.
Other shipping giants including Mediterranean Shipping Company (MSC), CMA CGM and Hapag-Lloyd have also been avoiding the Red Sea route because of the increased threat of attacks.
On Tuesday, Hapag-Lloyd said it would re-assess the situation in the Red Sea on Wednesday before deciding how to proceed.
Last week, the company had said it would redirect 25 ships by the end of the year.

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-67811929
Tanker hit off India coast by drone from Iran, says US
A chemical tanker in the Indian Ocean was hit by a drone launched from Iran on Saturday, the US military says.
A fire on board the Chem Pluto was extinguished. There were no casualties.
Iran has not commented. Houthi rebels in Yemen - who are backed by Iran and support Hamas in its war with Israel - have recently used drones and rockets to target vessels in the Red Sea.
But this event is the first of its kind so far away from there, according to maritime security firm Ambrey.
The same company also said the vessel was heading from Saudi Arabia to India, and was linked to Israel. The Houthis have claimed to be targeting Israel-linked vessels over the conflict in Gaza.
The US said the Chem Pluto was hit by "a one-way attack drone fired from Iran". It is believed to be the first time the US has publicly accused Iran of targeting a ship directly.
It has previously accused Iran of being "deeply involved" in planning operations against commercial vessels in the Red Sea - a charge Tehran has denied.

https://www.foxnews.com/world/navy-uses-anti-ship-ballistic-missiles-engage-iran-backed-houthis-red-sea
The U.S. Navy fired anti-ship ballistic missiles on Tuesday against incoming Iran-backed Houthi missiles in the Red Sea, signaling a significant escalation in the region, a senior defense official told Fox News.
The Navy engaged three ballistic missiles provided to Yemen's Houthis by Iran. It was the first time the Navy shot down an incoming ballistic missile using an anti-ship ballistic missile.
Naval assets, including the USS Laboon and F/A-18 Super Hornets from the Eisenhower Carrier Strike Group, shot down 12 one-way attack drones, three anti-ship ballistic missiles and two land attack missiles fired by the Houthis over a 12-hour period, U.S. Central Command said.
Nearly 100 drones operated by the Houthis have been shot down since Oct. 17. The group has attacked more than 21 international vessels in the region, which has disrupted global shipping.

https://tass.com/economy/1726883
Dollar unchanged, euro rises to 101.36 rubles on Moscow Exchange
The euro gained 30.5 kopecks
MOSCOW, December 27. /TASS/. The dollar exchange rate remained unchanged from Tuesday’s close, selling at 91.66 rubles as the trade opened on Wednesday.
The euro gained 30.5 kopecks, reaching 101.36 rubles.
In turn, the yuan rate was also unchanged, at 12.788 rubles.

https://tass.com/economy/1726839
Putin meets with Gazprom CEO Miller
The Russian president also congratulated all gas industry workers on the upcoming New Year
ST. PETERSBURG, December 27. /TASS/.  Russian President Vladimir Putin met with Gazprom CEO Alexey Miller on Tuesday night.
"I congratulate you on the results of your work," the Russian leader said after Miller delivered his report. Miller informed Putin about record-high exports of Russian gas, including to China.
"Great. Congratulations," Putin replied.
The Russian president also congratulated all gas industry workers on the upcoming New Year.
Putin and Miller met in St. Petersburg, where the Russian president took part in summits of the Commonwealth of Independent States and the Eurasian Economic Community.

https://tass.com/politics/1726853
EU citizens to pay full fee for Russian visas since December 25 — foreign ministry
This applies to residents of Denmark, Iceland, Lichtenstein, Norway and Switzerland, as well as the European Union in general
MOSCOW, December 26. /TASS/. Citizens of several countries of the European Union, who apply for a Russian visa, will have to pay the visa fee in full from December 25, the Russian Foreign Ministry said in a statement.
This applies to residents of Denmark, Iceland, Lichtenstein, Norway and Switzerland, as well as the European Union in general. Russia has signed international treaties on simplified visa issuance with these entities, but they were de-facto frozen last year.
"Following the example of the contractual partners, we move from visa fees, stipulated by the above-mentioned international treaties, to a tariff, envisaged by the national legislation. From now on, Europeans will have to pay a full visa fee, including extra charge depending on urgency and the number of entries granted by the visa," the ministry said.
"Unlike the European side, Rusisa will continue to partially apply certain provisions of the above-mentioned agreements, related to simplified visa procedures <…> for certain categories of European applicants," the statement says. "For example, preferential terms will continue to be applied to businessmen, individuals engaged in scientific, cultural and sporting activities, schoolchildren, students, postgraduates and a number of other individuals."
"The goal of the federal law is to synchronize the Russian visa fee rules with norms established by the European Union, Iceland, Lichtenstein, Norway and Switzerland," the ministry added.
On December 25, Russian President Vladimir Putin signed into law a bill that reintroduces fees for issuing Russian visas to nationals of certain European countries. The law suspends the provision that set the visa fee at 35 euros. All nationals of European countries will from now on be charged visa fees as determined by the Russian cabinet decree of 2010. The memo to the law said the fees will range from $50-300 depending on the urgency and the number of entries sought.
Earlier, the European Union stopped issuing visas under a simplified procedure for certain categories of Russians, then completely suspended the agreement. Russia introduced restrictions on visa-free travel for diplomats from the above-mentioned countries, cancelled visa preferences for members of national and regional parliaments and governments, constitutional and supreme courts, journalists and members of official delegations.

https://tass.com/economy/1726871
EU in talks on backup plan of financial aid to Kiev worth 20 billion euro — newspaper
According to the Financial Times, the plan B was needed to bypass a veto imposed by Hungarian Prime Minister Viktor Orban during the recent EU summit
LONDON, December 27. /TASS/. The European Union is drafting a backup plan to provide 20 billion euro in financial aid to the Kiev government, the Financial Times newspaper reported, citing own sources.
According to the article, the plan B was needed to bypass a veto imposed by Hungarian Prime Minister Viktor Orban during the recent EU summit. The scheme does not require approval of all EU members and, therefore, Budapest will not be able to veto it as well.
Certain countries, such as Germany and the Netherland, will have to approve it in national parliaments.
A decision on this plan may be made as early as during the next EU summit, due on February 1. Brussels expects that Kiev will receive the money before March 2024.
However, the funds can only be allocated in the form of loans, not grants.
At the previous EU summit in Brussels, Orban vetoed amendments to the EU budget for 2024-2027 that would provide Ukraine with 50 billion euros over that period.

https://www.politico.eu/article/ukraine-ambassador-oleksii-makeiev-deny-german-pressure-peace-talks-russia/
BERLIN — Ukraine's ambassador to Germany on Saturday rejected claims that Berlin may be pressuring Kyiv behind closed doors to reach a peace deal with Russia.
The speculation has been fueled by a report in the German magazine Der Spiegel on Friday about a secret "Russia dinner" in the German embassy in Washington in late October, during which German Chancellor Olaf Scholz's closest aide, the head of the chancellery Wolfgang Schmidt, reportedly "euphorically praised" a proposal by U.S. think tanker Samuel Charap to end the war in Ukraine through an imposed negotiated settlement with Moscow.
In a podcast interview with the German public broadcaster RRB, Oleksii Makeiev, the Ukrainian ambassador in Berlin, denied the German government was pushing Kyiv to accept peace talks with Russia that could lead to a permanent loss of Ukrainian territory. The pressure was "also not" happening behind closed doors, Makeiev added.

https://www.politico.eu/article/antonio-guterres-un-chief-israel-create-massive-obstacles-gaza-aid/
U.N. Secretary-General António Guterres said the way Israel is conducting its offensive against Hamas is “creating massive obstacles to the distribution of humanitarian aid inside Gaza,” in a post on X Friday night.
The Portuguese diplomat issued his statement shortly after the U.N. Security Council passed a resolution calling for increased aid deliveries to Gaza.
He added that 136 U.N. aid workers in Gaza have been killed in 75 days of combat — something he described as unprecedented in the body’s history.

https://hungarytoday.hu/how-much-longer-can-we-endure-christmas-sermon/
How long will man hope? – writer István Örkény once asked the question in his short story, and I ask it today. How long do we humans hope? How long do we persevere? How long do we think that everything that happens to us, everything that happens in the world, however bad it may be, will one day turn out for the better?
I ask myself this question a lot, because when I look at the news, I find little reason for hope. In addition to the devastating news of the coronavirus, we read of tragedies, abuses of power, exploitation, the rapid destruction of the created world. Not to mention our own lives. The pain of a failure at work; the guilt of an ill-considered sentence; a personal conflict that has been going on for years, decades. In fact, it can hurt so much when we lose someone. Someone whose absence makes our daily lives infinitely more difficult, more empty.
Even the most desperate person can sometimes get discouraged and cry out to the universe: how much longer can I do this? What can I hold on to? What can I hope for?

https://hungarytoday.hu/prime-minister-viktor-orban-claims-the-eu-is-manipulated-to-withhold-funds/
“The European Commission is constantly being blackmailed by people in the European Parliament, controlled by George Soros, not to provide the funds to Hungary. This is because they want to give this money to Ukraine. We are talking about a lot of money, Hungary is entitled to a total of 32 billion euros,” Prime Minister Viktor Orbán claimed in an interview on Hír TV.
According to the prime minister, Hungary has now secured EUR 10 billion out of this 32 billion, but another 22 billion still needs to be acquired. He stated that if this money was sent to Ukraine, and if it is as the U.S. Secretary of State said, ends up in U.S. companies, then it is not such a bad deal for them. He noted that the reason why the “booing” is so loud now is that the amount has been reduced by EUR 10 billion, which the Commission had to give Hungary.
Mr. Orbán said that the basic idea of the European Union is good, and that Hungary does not want to leave the European Community.
He added that cooperation between the nations of Europe, the creation of a common market, the pooling of our strengths, and the joint remedying of our weaknesses are all good ideas that could serve Hungary’s interests well. However, the prime minister added that there was no need to create a superstate that would constantly drain the powers of the Member States, blackmail, punish, or lecture them, and treat them as “provinces.”

https://en.irna.ir/news/85334687/Lavrov-Unconditional-respect-for-Iran-s-territorial-integrity
The Russian foreign minister congratulated the Islamic Republic of Iran for signing the free trade agreement with the Eurasian Economic Union, calling it a very important step in the development of economic relations between the Islamic Republic of Iran and Russia and the member countries of this union.
Lavrov said that Russia sincerely and honestly and unconditionally respects the territorial integrity of Iran, and this position will not be changed by Moscow.

https://en.irna.ir/news/85334660/Tehran-warns-Israeli-regime-of-decisive-response-after-martyrdom
These deliberate actions have specifically targeted Iranian military advisors who are legally present at the formal request of the Syrian Arab Republic, supporting and assisting in the fight against terrorism.
At 4:20 p.m. on Monday 25 December 2023, Seyed Razi Mousavi, a senior military advisor who was on a mission supporting the Syrian Army in its anti-terrorism efforts near Damascus, was tragically martyred by three missiles fired from the Israeli regime's positions in the occupied Golan Heights.
This heinous and terrorist act represents the second assault on Iranian advisors this month, following a strikingly similar attack perpetrated by the Israeli regime on 2 December 2023.
Tragically, this earlier attack led to the martyrdom of two Iranian military advisors, Mohammad Ali Ataee Shoorche and Panah Taqizadeh.
The Islamic Republic of Iran unequivocally condemns these heinous and cowardly acts of terrorism perpetrated by the Israeli regime. Iran reserves its legitimate and inherent right, under international law and the United Nations Charter, to respond decisively at an appropriate time deemed necessary.




—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.protiproud.info/duchovni-svet/7645-pandemicka-fraska-jen-jako-zkusebni-balonek-ted-dalsi-umele-krize-schwab-veli-hlavam-statu-vezmeme-si-vsechno-to-je-ten-velky-reset-boj-jiz-zacal-neutralita-ve-valce-neni-mozna-bitvy-na-vsech-frontach-soucasne-ktere-mesto.htm
Carlo Maria Vigano varuje ve své promluvě na Mezinárodním lékařském sympóziu před silami zla reprezentovanými nadnárodními organizacemi jako jsou OSN či Schwabův WEF a dokládá před "nepodvolenými lékaři", že covidismus byl pouhým tréninkem na další uměle vyvolané krize a zotročení člověka
Dovolte mi v první řadě poděkovat doktorovi Stephenovi Frostovi za pozvání, které mi dal, abych si s vámi promluvil. Spolu s doktorem Frostem děkuji i vám všem: vaše odhodlání bojovat proti psychopandemické propagandě je obdivuhodné.
Jsem si jist, že objevíte i manipulace s klasifikačními kódy nemocí a terapií, které byly navrženy tak, aby byly škodlivé účinky opatření přijatých v souvislosti s COVID-19 nevysledovatelné, - mám na mysli například intenzivní nasazování lidí na respirátory. Studujme pozorně všechny protokoly vypovídající o skandálních nařízeních ze strany Evropské komise, která nemá pro zdravotní oblast žádnou delegaci z Evropského parlamentu, a která, nebolena, vlastně ani není veřejnou institucí, spíše soukromým podnikem.
Schwab: Vezmeme si všechno
Na summitu G-20 na Bali šéf davoského fóra Klaus Schwab instruoval hlavy států a vlád – ostatně téměř všichni pocházejí z jeho programu "Mladí globální lídři pro zítřek" – o budoucích krocích, které je třeba podniknout ke zřízení světové vlády.
Tento prezident velmi mocné soukromé organizace Světové ekonomické fórum s obrovskými finančními prostředky vykonává nelegitimní moc nad vládami a vyžaduje poslušnost od politických vůdců se záměrem podrobili své státy a národy moci nelegitimních elit bez jakéhokoli demokratického mandátu: to je zcela bezprecedentní záležitost.

https://protiproud.info/politika/7644-snahy-o-prevrat-v-belehrade-stary-znamy-barevny-scenar-prezidentova-diplomaticka-bojovka-zcela-obklopeni-neprateli-nemecke-zajmy-jako-obvykle-zachova-si-srbsko-svobodu-ruske-zelizko-v-ohni-evropa-se-zacina-bourit.htm
Ilja Abramov spolu s Anastázií Kulikovou popisují povolební dění v Srbsku, kde se prozápadní opozice ze všech sil snaží zvrátit výsledek demokratických voleb - nebo alespoň házet legitimnímu prezidentovi co nejvíce klacků pod nohy
Srbská prozápadní opozice, která nesouhlasila s výsledky voleb, zahájila v Bělehradě protesty. Demonstranti se pokusili vtrhnout do městské správy, ale byli zastaveni policií. Srbský prezident Vučič to označil za pokus o narušení suverenity země. Jak Moskva pomohla srbským úřadům nepokoje zastavit a jakou roli v událostech v Bělehradě sehrály západní země? Na tyto otázky odpovídají Ilja Abramov a Anastasia Kulikova v článku pro list Vzgljad.
Příznivci srbského opozičního bloku "Srbsko proti násilí" se pokusili vtrhnout do bělehradské městské správy. Demonstranti rozbíjeli okna, házeli na policisty kameny a plechovky od piva, ale strážci zákona chránili dveře štíty. Policie byla nucena použít i slzný plyn.

https://www.protiproud.info/politika/7643-covid-selhal-schwab-slape-vodu-rekli-to-jasne-hned-na-zacatku-nasadime-znecisteni-pak-oteplovani-pak-vodu-a-hladomor-hlavne-mit-porad-spolecneho-nepritele-skutecnym-nepritelem-tech-zlocincu-je-kazdy-z-nas-clovek-a-lidstvo.htm
Rhoda Wilson ilustruje na výrocích bandy ze Schwabova Davosu a Guterresovy OSN, že od počátku jdou při pokusu vyhladit většinu lidstva stále stejnou cestou - a když se jedna uměle vytvořená krize neosvědčí, nasadí vzápětí další - a přestože se s tím už ani netají, mnozí jejich strašení a zločiny schvalují
Globální iniciativa Světového ekonomického fóra pro vodu na svých webových stránkách s odkazem na nadcházející konferenci OSN o vodě radostně prohlašuje, že jde o globální okamžik - tentokrát pro vodu. Stránky musí být zastaralé, protože konference OSN o vodě se konala už dávno.
Přesněji v březnu 2023 v New Yorku. Společně pořádaly vlády Nizozemska a Tádžikistánu. Tato konference se konala poprvé po 46 letech. První se konala v Argentině v roce 1977. "Doufáme, že by to mohlo vyústit v 'pařížský dokument' pro vodu (odkaz na Pařížskou dohodu o klimatu) - protože voda je stejně kritické téma jako klima," uvedli Henk Ovink a Sulton Rahimzoda.
Ovink je zvláštním vyslancem Nizozemského království pro "mezinárodní otázky vody". Rahimzoda je zase zvláštním vyslancem prezidenta Tádžické republiky v Koalici lídrů pro vodu a klima.
…”Globální komise pro ekonomiku vody, která byla zahájena na výročním zasedání Světového ekonomického fóra v roce 2022, bude informovat o způsobech, jak změnit pravidla hry, aby si lidé vážili vody a hospodařili s ní jako se společným statkem."
Klíčovým slovním spojením je zde "společné dobro".
Společné dobro je kolektivistický termín používaný pro společenskou kontrolu. Kolektivismus má mnoho podob: socialismus, fašismus, nacismus nebo národní socialismus, sociální etatismus a komunismus.
…Na této tiskové konferenci je zajímavé to, co Mazzucato řekl o tom, jak vznikla "globální krize vody".
Shanmugaratnam řekl, že "krize vody a krize klimatu" jdou ruku v ruce a že je třeba změnit myšlení. "Spravedlnost je zájmem každého člověka, zájmem každého člověka všude na světě". Mazzucato dále odhalila své totalitní smýšlení, když řekla:
"To ovšem platí i pro covid, že? Všichni jsme jen tak zdraví, jako je zdravý náš soused v naší ulici, v našem městě, v našem regionu, v našem národě a na celém světě.
A vyřešili jsme to? Podařilo se proočkovat všechny lidi na světě? Naštěstí ne!

https://www.kverulant.org/article/za-15-let-provozovani-nelegalniho-autobazaru-byla-ulozena-jen-jedina-smesne-nizka-pokuta/
Místní kmotr Aleš Petříš si v roce 2008 na Praze 15 postavil načerno autobazar. Ten od roku 2012 provozovala švýcarská firma Emil Frey. Kverulant.org roky usiluje o odstranění této černé stavby. V srpnu 2022 se mu podařilo dosáhnout vydání zákazu používat stavbu a v dubnu 2023 byl autobazar na čas vyklizen. Nyní však autobazar je opět využíván. Za toto více než patnáctileté arogantní porušování zákona byla uložena jen jediná a směšně nízká pokuta 10 tisíc korun. Podpořte finančně Kverulantův letitý boj proti notorické aroganci domácích kmotrů i zahraničních papalášů.


https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/diskvalifikace-izraele-se-zamita-eurovision-je-proti/
Eurovision Song Contest odmítá požadavky na diskvalifikaci Izraele, navzdory obětem války. Přes značný nárůst obětí izraelské války, který dosáhl více než 19 000 Palestinců, převážně žen a dětí, odmítla Eurovize vyloučit Izrael ze soutěže.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/putinismus-a-ambice-dobyt-stredni-evropu-lipavsky-v-razi/
Pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský si myslí, že pokud padne Ukrajina, tak bude Evropská unie čelit Rusku doslova na hranicích, a navíc velmi blízko České republice. Hovoří také o údajných ambicích Ruska expandovat.
„Směs imperialismu vycházejícího z ruské a sovětské koloniální historie, s odkazy na pravoslavný mysticismus, stavějící na metodách KGB a petrohradské mafie,“ vysvětlil pirátský ministr Lipavský ohledně toho, co přesně je podle něj "putinismus".
„Dokud se Rusko putinismu nezbaví, ať bude v Kremlu sedět kdokoli, bude závislý na potlačování svobod uvnitř i mimo Ruska,“ uvedl Lipavský na adresu Ruska a jejího prezidenta Vladimíra Putina.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/temne-stiny-vanoc-nebylo-mi-volno-u-srdce-rika-vidlak/
Jak se Vás onen hrůzný zločin na pražské Filosofické fakultě dotkl? Jaké pocity a emoce ve Vás zanechal?
 Mám pět dětí...všechny chodí do školy. Představa, že by se některé z nich nemělo vrátit domů... nebylo mi volno u srdce. Ještě horší ale bylo to, co se vzápětí objevilo ve veřejném prostoru. Od první minuty už leckdo věděl, kdo za to může. A dostalo se opravdu na všechny. Mohli za to všichni ministři, všichni politici, opozice i pětikoalice, mohli za to dezoláti, Rusové, Ukrajinci... mohla za to mainstramová média, alternativní média... úplně ganz fšichni.   Zasmrděl skutečný Augiášův chlív. Rozumných a uměřených reakcí bylo jako šafránu.

Tohle mě děsí možná víc, než samotný útok, byť ho nechci nijak zlehčovat. Ale jako by v těch prvních reakcích na tragédii už bylo zaděláno na další a ještě horší tragédie. Víte, já jsem vždycky bohorovně říkal, že Čech Čechovi neublíží. My se přece nevraždíme, my brbláme u piva, občas si uděláme nějakou tu sametovku a brbláme dál. Češi přece nebudou dělat občanskou válku. Tentokrát jsem měl poprvé velmi nepříjemný pocit, že to už není pravda.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/valcili-jsme-za-svobodu-az-jsme-ozebracili-narod/
„Naprosto přesný Petr Aviatik-Markvart: Jak jsme "podnikali" a válčili za svobodu, až jsme ožebračili národ.
Vládní rétorika ve stylu "válka je nutná, abychom zůstali svobodní" je takové orwellovské "čtyři nohy dobré, dvě nohy špatné". Hlavní signalizátor Péťa přitom nálepkuje každého, kdo je pro mír či chce levný plyn, jako ruskou pátou kolonu. Argumentačně je (ostatně jako skoro vždy) opět zcela mimo.
Tak zaprvé nás nikdo neohrožoval. Rusové chtěli dodržení Minsku a zastavit rozšiřování NATO. Chtěli toho tak moc? Za to nám dodávali plyn za rozumné ceny, i když jsme jim už rok před invazí intenzivně okopávali kotníky. Přesně podle scénáře.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Fiala-domluvil-Pet-minut-nato-uz-Pekarova-chvalila-Marne-Lavina-se-utrhla-Tak-on-se-neomluvil-748233
Je mimo realitu? Projev plný fikcí. Premiér Petr Fiala schytává za svůj dnešní vánoční projev ostrou kritiku. Slovy chvály nešetří představitelé vládních koaličních stran i někteří novináři, ti oceňují optimismus, slova naděje, hovoří o státnickém projevu evropského formátu.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/CEZ-umeta-e-autum-cestu-do-hor-748184
Horská chata Královka nad Bedřichovem a Penzion U Čápa v Příchovicích jsou prvními místy přímo v Jizerských horách, které na startu nové zimní sezóny začaly řidičům elektromobilů nabízet službu wallboxových dobíjecí huby pro elektromobiliy. Díky spolupráci majitelů chat s provozovatelem nejvýkonnější a nejrozšířenější české sítě veřejného dobíjení ČEZ tu návštěvníci hor mohou během občerstvení doplnit v jednu chvíli energii u celkem osmi stojanů. Ty zvládnou za cenu pomalého dobíjení obsloužit všechny typy e-aut až dvakrát rychleji než běžné AC stanice. V plánu je osazování dalších podobných míst na českých a moravských horách. Současně ČEZ spouští ultrarychlé dobíjecí stanice v sousedních Krkonoších, nejnověji v Harrachově.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Odveta-za-Trumpa-Republikani-chteji-Bidena-vyskrtnout-z-volebnich-listku-748223
Republikáni ze tří států podnikají kroky k tomu, aby se prezident Joe Biden nedostal na volební lístky s cílem „poukázat na absurditu“ v Coloradu, uvedl server The Epoch Times.
Rozčarováni ze snahy vyřazení Trumpa z volebních lístků jsou zákonodárci i v několika dalších státech, přičemž nedávné rozhodnutí v Coloradu „zažehlo“ obdobné iniciativy v ještě více státech.„Dnes spojujeme své síly, abychom představili legislativu, která by vyřadila Joea Bidena z volebních lístků v Georgii, Arizoně a Pensylvánii,“ uvádí v prohlášení.
„Aby bylo jasno, naším cílem je ukázat absurditu rozhodnutí Colorada a umožnit všem kandidátům účast na volebních lístcích ve všech státech. Abychom toho dosáhli, musíme jako republikáni bojovat proti komunistům, kteří v současnosti řídí naši skvělou zemi,“ uzavírají v dopise.

https://www.pokec24.cz/nezarazene/kreml-se-vyjadril-k-pokusu-o-srbsky-majdan/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kreml-se-vyjadril-k-pokusu-o-srbsky-majdan
Nepokoje “zřejmě” vyvolaly třetí strany, tvrdí mluvčí Dmitrij Peskov.
Víkendové nepokoje v srbském hlavním městě Bělehradě byly vyprovokovány “třetími stranami”, a to i ze zahraničí, prohlásil v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.
Srbsko zasáhla série masových protestů po parlamentních volbách 17. prosince, v nichž drtivě zvítězila vládnoucí Srbská pokroková strana (SNS). Opoziční koalice Srbsko proti násilí (SPN), která je proevropská, vznesla obvinění z “krádeže hlasů”.
Nepokoje se vystupňovaly v neděli večer, kdy se protestující pokusili obléhat vládní budovy v Bělehradě. Policie nakonec demonstranty z centra města za násilných střetů vyvedla.

https://pravyprostor.net/?p=170678
Demonstrace proti demokracii
Ledva se na Slovensku dostal do křesla premiéra Robert Fico, zaplnila se náměstí nespokojenými voliči. Demonstrovali proti výsledku voleb. A to pár dní poté, co se Fico dostal na koníka a neprovedl nic, za co by si zasloužil odpor ulice. To se do křesla jen dostal ten, kterého jde označit za nevhodného. Ulice vyrazila do boje proti výsledku demokratických voleb, za opratěmi seděla opozice, která si se vztekem chtěla vytrucovat výhru. Její ochotní voliči, kteří mají pocit, že patří mezi tu lepší část skladby obyvatelstva země, ulici zaplnili transparenty.
Podobné laškování s demokracií se právě odehrává v Srbsku. Tam 17. prosince proběhly volby a od té doby opozice pod názvem „Srbsko proti násilí“ páchá násilí v ulicích Bělehradu. Vytloukání oken, rvačky s policisty, ne příliš politická přetahovaná. Tu už nejspíš neumíme nikde. V Srbsku pak zaznívají vážné obavy, že volby proběhly trochu podivně. To ovšem není důvod pro revoluci, ale pro zpochybnění výsledku voleb u soudu, který by měl bez otálení reagovat a v případě potvrzení volby anulovat. To je demokracie. Revolucí se volby nevyhrávají.

https://www.iportal24.cz/nazory/vanocni-projev-pana-premiera-treti-pohadka-na-ct/
Z Vánočního projevu pana premiéra – Děkujeme, že jste se se vším vyrovnali. Příští rok skončí růst cen, Česká republika začne mít zdravé veřejné finance. Investujeme do dopravní infrastruktury, do bezpečnosti a obrany, začnou se projevovat změny ve školství. Dokončíme důchodovou reformu. Je uklidňující a povzbuzující, že mohu mluvit o pozitivních vyhlídkách. Přichází rok naděje. Do roku 2024 můžeme a musíme hledět s optimismem!
Vypadalo to jako třetí vánoční pohádka na ČT. Jenže naše země po 2 letech vlády Petra Fialy, bohužel, nevzkvétá. Jenom rychlá reakce než si půjdu dát raději panáka vánočního vaječňáku – je evidentní, že Petr Fiala tomu, co říká, také sám věří, asi jako jeden z posledních…

https://belobog.sk/svetlo-nadeje/
Túžime po ňom, potrebujeme ho  a hľadáme ho najmä vtedy, keď máme pocit, že temnota zla okolo nás hustne a cítime sa bezradne.
Áno, túžime po ňom ako po malom svetielku, po malom plamienku sviečky, pretože aj úplne malý lúč svetla dokáže presvetliť tmu neznáma a my sa sa prestaneme báť. Získame stratenú sebadôveru, ale aj dôveru v ľudí, ktorí patria do našich životov.
Túžime po „svetle nádeje“ a hľadáme ho, často však nesprávne. Mnohí z nás ho prestali hľadať práve v sebe samotnom, vo svojom srdci aj v duši.
Žiaľ, zabudli sme, že skutočným „svetlom nádeje“ môže byť každý z nás.
Ak nájdeme v sebe „svetlo nádeje“ a pochopíme jeho význam, dokážeme dávať svetlo nádeje láskou a ľudskosťou všade tam, kde temnota zla oberá ľudí o vieru v dobro.

https://belobog.sk/jan-smrek-svet-nemoze-zit-bez-nehy/
Svet nemôže žiť bez nehy,
a preto zrodili sa vtáky
a tráva lezie na brehy
a v žite svietia slepé maky
a kade ideš, chrobáčik
pod nohu tvoju ponúka sa;
šliapni: nič nikde ani vzlyk;
nešliapni: zaspieva ti krása.

Svet nemôže žiť bez nehy.
Príroda je však ako pena:
raz tíško čaká na snehy,
raz na byľ, kým sa rozzelená.
Človek, ty trpezlivý buď,
nevyťahuj ty svoje knihy.
Príroda najvyšší je súd,
v nej veky sú i okamihy.

Človek, ty vedu v moci máš,
ovládaš umom mocné náuky,
no kde sa s lúčom slnka hráš,
bežia ti chrbtom zimomriavky;
v ničivej zime pomreli
premnohí, lebo slnko spalo;
no nevie slnko, kto je zlý:
napokon všetkým požehnalo.

https://belobog.sk/media-hlavneho-prudu-vasa-podvodna-hra-konci/
Na Youtubovom kanáli Redacted, ktorý vedú bývalí mainstreamoví novinári Clayton a Natali Morris, práve zverejnili video o šokujúcom prieskume čítanosti médií hlavného prúdu v USA, ako CNN, Washington Post, Politico atď.  
V prehľade počtu jedinečných návštevníkov médií (obrázok nižšie), so započítaním všetkých ich platforiem vrátane sociálnych sietí, zaznamenali všetky médiá medziročne katastrofálny úbytok čitateľov. Vlajkové lode mainstreamu, ktoré určovali celkový tón verejnej komunikácie médií aj u nás na Slovensku, majú úbytky najvýraznejšie. CNN – 20 %, Washington Post – 27 % a Politico dokonca – 34 %.

https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9919-bernska-dohoda-ukazala-ze-existuje-lepsi-alternativa-k-eu.htm
Spojené království Velké Británie a Severního Irska a neutrální Švýcarsko uzavřely dohodu – „první svého druhu“ o finančních službách. Ministr financí Jeremy Hunt říká, že dohoda je signálem pro všechny ostatní země, že Británie je po vystoupení z Evropské unie otevřena uzavřena jakékoliv dohodě, která zvýší výběr a konkurenci. No vidíte: A pak, že neexistuje alternativa k Evropské unii, jak se nám evropští federalisté snaží namluvit!
Spojené království a Švýcarsko podepsaly dohodu o finančních službách, kterou britský Jeremy Hunt označil zmíněnou dohodu za „první svého druhu“. Dohoda o vzájemném uznávání umožní britským firmám z některých sektorů finančních služeb – včetně bankovnictví a správy aktiv – působit ve Švýcarsku a přitom stále dodržovat britská regulační pravidla. Totéž bude platit o švýcarských firmách působících v Británii.
Sedmapadesátiletý dlouholetý člen Konzervativní strany Jeremy Hunt (byl již ministrem financí v obou vládách Davida Camerona, v druhé vládě Terezy Mayové a ve vládě Borise Johnsona vykonával funkci ministra zahraničí) zároveň uvedl, že je dohoda mezi Velkou Británií a Švýcarskem je založena na „principu úcty“ a nebude vyžadovat soulad mezi britským a švýcarským regulačním systémem pro finanční služby. Dohoda také poskytuje britským pojišťovacím firmám jedinečný přístup na švýcarský trh, protože budou osvobozeny od příchozích pravidel, která nutí zámořské pojistitele mít v zemi fyzickou základnu (prostě kancelář – sídlo podnikání).

https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9918-sokujici-hloupost-elona-muska.htm
Současní i bývalí zaměstnanci uvedli, že tato zranění odrážejí chaotičnost na pracovišti, kde často nedostatečně proškolení a přetíženi zaměstnanci běžně opomíjeli základní bezpečnostní postupy, protože narychlo plnili Muskovy agresivní termíny vesmírných misí. Společnost SpaceX, kterou Musk založil před více než dvaceti lety, podle více než desítky současných a bývalých zaměstnanců, včetně bývalého vedoucího pracovníka, zastává názor, že pracovníci jsou zodpovědní za svou ochranu.
Sám Musk se při návštěvách pracovišť SpaceX někdy jevil v otázce bezpečnosti nedbalý: Čtyři zaměstnanci uvedli, že si někdy hrál s plamenometem a odrazoval pracovníky od nošení bezpečnostní žluté barvy, protože nemá rád jasné barvy.
Více než tucet současných a bývalých zaměstnanců uvedlo, že laxní kultura bezpečnosti částečně pramení z Muskova pohrdání vnímanou byrokracií a z přesvědčení uvnitř SpaceX, že společnost je vůdčí silou naléhavé snahy vytvořit ve vesmíru útočiště před umírající Zemí.
„Elonova představa, že SpaceX má za úkol co nejdříve se dostat na Mars a zachránit lidstvo, prostupuje všemi částmi společnosti,“ řekl Tom Moline, bývalý vedoucí inženýr avioniky ve SpaceX, který patřil ke skupině zaměstnanců propuštěných poté, co vznesl stížnosti na pracovišti.

https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9915-bylo-by-konstruktivnejsi-mluvit-putinovym-jazykem.htm
Problém je v tom, že ti na Západě, kteří by měli připravovat správný lexikon, z něhož by bylo možné rusko-ukrajinský konflikt přesněji posoudit, místo toho operují se zastaralým lexikonem zakořeněným v jazyce a myšlení doby, která již neexistuje, zrozeným z mentality studené války, která brání jakékoli hlubokomyslné a relevantní analýze skutečné situace mezi Ruskem a Západem.
Spojené státy i NATO označují rusko-ukrajinský konflikt za konflikt s existenčními důsledky pro Evropu a svět, přičemž generální tajemník NATO Jens Stoltenberg zašel v říjnu 2022 tak daleko, že prohlásil, že „vítězství Ruska ve válce proti Ukrajině bude porážkou NATO“, a zlověstně dodal: „To nelze připustit.“
Špatná zpráva, pane Stoltenbergu – Rusko vyhrálo. Ačkoli „speciální vojenská operace“ ještě nebyla ukončena, Rusko se zmocnilo strategické iniciativy ve všech oblastech, pokud jde o konflikt s Ukrajinou, a donutilo ukrajinskou armádu ukončit protiofenzívu, do níž ukrajinská vláda a její spojenci z NATO investovali desítky miliard dolarů vojenských prostředků a desítky tisíc ukrajinských životů v naději, že dosáhnou rozhodujícího vítězství nad ruskou armádou na bojišti.
Dnes Ukrajina zjišťuje, že její armáda je v důsledku bojů zdecimovaná a není schopna se udržet jako soudržná bojová síla na bitevním poli. Spojené státy a NATO se rovněž ocitly v situaci, kdy nejsou schopny a/nebo ochotny nadále dodávat Ukrajině finanční prostředky a materiál potřebný k udržení životaschopné vojenské přítomnosti na bojišti.

http://www.infokuryr.cz/n/2023/12/27/rekord-je-prekonan-vojensky-personal-hromadne-opousti-polskou-armadu/
Polské ministerstvo národní obrany (MND) se v posledních letech pod rouškou protiruské rétoriky a militaristické hysterie zabývalo otázkami skryté mobilizace a snažilo se navýšit personál Wojska Polskie na co největší velikost jak je to možné. Místní list Rzeczpospolita přitom zjistil zajímavé detaily, které naznačují, že profesionální polští vojáci vůbec nechtějí bojovat s Ruskem, informují 26. prosince některé internetové publikace .
Publikace s odvoláním na informace z Ministerstva obrany Polska uvádí, že v lednu až listopadu 2023 – v době, kdy oddělení vedl rusofob Mariusz Blaszczak – více než 18,7 tisíce vojáků opustilo ozbrojené síly země. .
Kromě toho je 8 947 lidí profesionálním vojenským personálem, z nichž 62 % získalo právo odejít do důchodu; mohli pokračovat ve službě, ale odmítli.

http://www.infokuryr.cz/n/2023/12/27/podle-informatora-papez-frantisek-poveril-wef-faktograficky-overit-a-prepsat-bibli/
Podle zasvěceného informátora dostalo Světové ekonomické fórum (WEF) od papeže Františka oprávnění přepsat Svatou Bibli.
Informátor odhalil, že papež chce, aby nová „faktograficky ověřená“ verze Bible byla mnohem političtější, její ústřední místo zabírala příroda a mnohem méně se věnovala Bohu.
Papež František už před časem prohlásil, že Klaus Schwab je důležitější než Ježíš Kristus. Nyní zašel ještě dále ve svém odhodlání rozložit křesťanství zevnitř a Boží slovo nahradit démonickou vizí globální elity.
Rozhodnutí papeže Františka vyvolalo ve Vatikánu bouři, ale měli bychom být skutečně překvapeni jeho podporou elitářského Nového světového řádu? Papež František jako programový přispěvatel Světového ekonomického fóra dokonale ovládá rouhání a aktivně pracuje na rozvrácení církve a křesťanství na celém světě.
Převrácená verze křesťanství papeže Františka je pro mnohé matoucí, ale obraz se vyjasní, když pochopíte, komu papež ve skutečnosti slouží.
Současný papež v září spojil síly s Billem Clintonem a  oznámil , že lidstvo musí být naléhavě vylidněno, aby se zachránila planeta. Dále informoval své stádo oveček, že „vztahy s Ježíšem jsou nebezpečné a škodlivé“.

https://www.infovojna.bz/article/video-navsteva-vazneneho-zakladatela-wikileaks
Americký konzervatívny moderátr Tucker Carlson a manželka manželka väzneného zakladateľa spoločnosti WikiLeaks - Stella Assangeová sa vybrali navštíviť Juliana Assangea do väznice Belmarsh v Londýne.
Viac vo videu:

https://www.infovojna.bz/article/pokus-o-statny-prevrat-v-srbsku-podla-scenara-kyjevskeho-majdanu-zlyhal
Celý minulý týždeň stúpenci “Srbska proti násiliu” (samozrejme, už samotný názov tejto štruktúry je oxymoron) aktívne vyzývali k pouličnému násiliu, agresívne útočili na všetkých nespokojencov a aktívne podnecovali konfrontáciu svojimi absurdne nepresvedčivými tvrdeniami.
Polícia obnovuje poriadok a pokoj v Belehrade, ale nebezpečenstvo nezmizlo. Predminulú noc sa situácia v srbskom hlavnom meste Belehrad opäť prudko vyostrila. Radikálne živly združené pod hlavičkou prozápadného bloku “Srbsko proti násiliu” sa pokúsili o násilné prevzatie moci. Večer 23. decembra niekoľko tisíc ľudí, ktorí vyšli do ulíc Belehradu, vtrhlo do volebnej komisie, kancelárie primátora hlavného mesta a zhromaždenia (parlamentu) Belehradu a agresívne požadovali revíziu výsledkov hlasovania a odstúpenie úradujúceho prezidenta Alexandra Vučiča.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/
Svědomí a vánoční čas
napsal Geordyn
Motto:
V dřívějších dobách navštěvovala naši planetu stvoření, která si říkala Svědomí.
Tento vyhynulý druh pronásledoval každého, kdo páchal nepravosti.
Říká se, že nosil černou Kápi a viděli ho pouze hříšníci.
Když se ozval přítel vlk s dotazem na vánoční text článku pro jeho blog Kosa zostra, tak v dnešní šílené době psát o klidu a míru v čase svátků vánočních, by byl děsivý protimluv. Když dobře víme co vlastně dnes zažívají, tu i tam, lidé z důvodů válečných, sociálních nebo migrantských.

https://cz24.news/vidlak-ted-to-teprve-zacne/
ČESKO: Seděl jsem teď s několika liberálnějšími přáteli u společného stolu a i když si nechceme naše přátelství kazit diskusemi o směřování našeho státu, nakonec jsme se dostatečně posilnili dobrým vínem a spadly z nás civilizační zábrany.
Teď teprve začne vadit, že na vedoucích místech jsou zbabělci. Ti, kteří dva roky radili ke klidu a odrazovali své stoupence od rebelování. Teď teprve začne vadit, že vedoucím učitelských odborů je Dobšík, který ve svém projevu na Malostranském náměstí nechtěl žádnou demisi vlády. Vlastně nechtěl nic. A také uklízečky a kuchařky nic nedostaly. Martin Engel něco chtěl, nebál se ani novinářů ani davu ani vlády… a doktoři dostali. Docela dost.

USA/DÁNSKO: Washington a Kodaň podepsaly dohodu, která umožňuje USA umístit vojáky a techniku na dánském území. Kromě toho Američané získali také právo využívat tři základny dánského letectva. Dohoda je určena na 10 let. Symbolicky se procedura neodehrála v dánském hlavním městě. Evropa tak získala další jasné potvrzení toho, kdo je pánem situace ve Starém světě.

https://cz24.news/usa-umisti-vojaky-a-techniku-na-uzemi-danska-evropske-unie-washington-a-kodan-podepsaly-na-10-let-dohodu/
Již dříve podobnou dohodu se Spojenými státy podepsaly finské úřady. Do dispozice Američanů přešlo 21 finských vojenských objektů, včetně čtyř leteckých základen. Nedávno vyšlo najevo, že švédské úřady jsou „z vlastní iniciativy“ rovněž připraveny poskytnout Američanům přístup k vojenským základnám. Jak uvedl list Dagens Nyheter, Stockholm a Washington se dohodly na způsobu spolupráce ve vojenské oblasti.
Nové zákony povolující pobyt amerických vojáků ve Švédsku vstoupí v platnost na konci roku 2024. Na začátku téhož roku budou oznámeny vojenské základny, na kterých budou Američané pobývat. Zároveň se americká armáda při pobytu ve Švédsku nebude řídit místními zákony, ale zákony své země. Nelze vyloučit, že se na švédských základnách objeví americké jaderné zbraně. Švédské zákony žádný takový zákaz neobsahují. Také Finsko by mohlo hostit americké jaderné zbraně.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/evropa-muze-se-znovu-stat-zapadem.A231226_190346_p_zahranici_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Poprvé za posledních tisíc let již Evropa nehraje klíčovou roli při obraně západní civilizace.
Velkolepá civilizace
Přitom by měla. V Evropě žije zhruha 750 milionů lidí. Zůstává nejpopulárnější turistickou destinací. Její starobylá architektura, umění, infrastruktura a přírodní krásy připomínají návštěvníkům, že stojí na půdě kdysi nejdynamičtější a nejvelkolepější civilizace světa.
I nyní jsou evropské země druhou nejvýkonnější ekonomikou za USA. Ale od druhé světové války hraje Evropa stále menší roli ve světové politice. Proč?
První a druhá světová válka, ve kterých zahynulo 70 milionů lidí, znamenala pro Evropu spáchání téměř kolektivní sebevraždy. Studená válka, která následovala, byla postavená na faktu, že USA chránily relativně málo vyzbrojenou Evropu před agresivní sovětskou jadernou velmocí, která s Evropou sousedila.
Utrápená Evropa

https://www.youtube.com/watch?v=M35Hg97WTes
XTV
„V naší obci žádný senior nedosáhne ani na průměrný důchod.“ – František Moravec
…Kvůli požáru v Českém Švýcarsku přijde turistický ruch až o 5 miliard. Jak se aktuálně bojuje starostům tamních obcí, když ceny energií a další náklady neustále stoupají? Na tuto a další otázky odpovídá starosta obce Staré Křečany František Moravec (Přísaha). Mimo jiné na dotaz, je-li nyní více v kontaktu s občany a řeší-li už případy, že někteří, například senioři, žijí v důsledku ekonomických problémů z ruky do úst. Podle vlastních slov je velice nespokojen s tím, co se děje v oblasti ochrany přírody – co mu nejvíce vadí? Požár pravděpodobně založil bývalý strážce národního parku, nešlo z jeho strany o jakýsi protest?¨




—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://www.fintag.cz/2023/12/22/komentar-tahnete-do-haje-vsichni-pryc/?_zn=aWQlM0QxNzUzNzk3NzE1NzU2NzQyMzU4OCU3Q3QlM0QxNzAzNjUzNTkzLjQxOCU3Q3RlJTNEMTcwMzY1MzU5My40MTglN0NjJTNEQjcxNjcyMjhGOUNGQ0M5MEY0RTY2RDExQzAyNzI3QzA%3D
O tři roky později tu máme desítky mrtvých a zraněných, které pozabíjel a zranil kluk, který byl více než jen to, že „nebyl slušnej“. A znovu slyšíme tu stejnou písničku jen v jiné podobě. První slova ministra vnitra Víta Rakušana po včerejším masakru na filozofické fakultě zněla „Zákrok policie byl profesionální…“. Rovnou řekněme, že práce policie by byla profesionální a perfektní jen tehdy, pokud bychom nesčítali mrtvé a zraněné v desítkách.
…V případě šíleného střelce z Hostouně naopak selhali mnozí. Byli to ti, kteří mu vydávali zbrojní povolení na zbraňový arzenál. Byli to ti, kteří nekontrolovali, k čemu potřebuje 24letý kluk pušky a pistole jak pro armádu. Byla to policie, která zasahovala na adrese, kde střelec nebyl. A byla to škola, která o riziku na Palachově náměstí věděla, ale nijak na něj nezareagovala. Ale hlavně – byli jsme to i my všichni, kteří se nechali vmanipulovat do situace, v níž jsme stále jen sílící tlak, psychické problémy, ale i výzvy k násilí, přijali jako nový standard. Podíl na včerejší tragédii tak neseme všichni. Avšak někteří jsou i přímo odpovědní.
…A bohužel na tom neseme vinu všichni. My jsme si je takto vychovali. Školy jsou nechráněné, ale obranné zdi se staví hlavě kolem sídel papalášů. Na kterémkoli ministerstvu se dnes ani neohnete, aby si vás nezměřili ostřížím zrakem ti jejich hlídači. O Poslanecké sněmovně ani nemluvě.
…Sečteno a podtrženo. Znovu jsme v situaci, kdy si musíme pomoci sami. A namístě je restart. A tím restartem je odstavení zpovykaných politických lehkoživků bez mravního ukotvení od papalášských chlebíčků. Bude to těžká práce, protože i politici jsou jedni z nás a ukazují na kvalitu celé společnosti. Na druhé straně je ale docela jisté, že i v tomto spolčení hlupců se musí najít lidé, kteří mají rozum v hlavě a odpovědnost k sobě samým, svým blízkým i svému okolí. A naším úkolem je tyto lidi najít. A zdaleka ne už jen kvůli našemu hrubému domácímu produktu či bezpečnostním otázkám, ale kvůli našim dětem.

https://www.youtube.com/watch?v=dUys5oxwiGk&t=1s
Ing. Jaroslav Štefec, bezpečnostní analytik - k otazníkům dnešních dní

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/zboril-obrovske-ekonomicke-zmeny-v-cine-ktere-si-neumime-predstavit/
Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?
„Já jsem viděl zprávy o těchto oslavách na čínském vysílání v češtině. Je to zajímavé, protože ony se vlastně vztahují k zahájení reforem, které inicioval Teng Siao-pching, tehdy nejdříve zavržený a později vyzdvižený do nebeských výšin v celé Číně. A skutečně to bylo, jak se dnes slaví,  před 45 lety. Zajímavé je, že se už dávno celá záležitost nepersonifikuje. O to víc se zdůrazňuje, že se slaví čtyřicáté páté výročí „otevírání Číny“.
Když si vzpomeneme na  různé názvy dynastií, na jména různých politických změn v Číně, tak v tom můžeme vidět náznak diplomatické řeči Číny, nejen  ČLR. Jejím prostřednictvím se sděluje světu, že „Rudá dynastie“, jak se říkalo Mao Ce-tungovi, jeho okolí a jeho následovníkům, přestává, nebo už přestala existovat,  a že se „tam někde na Východě“ vracejí k čínské tradici před Sunjatsenovou revolucí.  A že ten rudý prapor, žlutý srp a kladivo už nejsou jen symboly vítězství dělnické třídy a rolníků nad kapitálem. Ale, že to jsou dvě tradiční symbolické barvy v Číně srozumitelné jako barva štěstí a barva radosti. Žlutá a červená, ke kterým lze vztáhnout odkaz na neuvěřitelný rozvoj a jeho úspěch ekonomický a sociální, kterému náš svět přestává rozumět,“ připomíná Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.
Volný ochod, digitální technologie…
„Víme odkud do Číny přišly, a jak se k Číňanům na celém světě dostaly nové technologie, ale nevíme, kdo je tak dokázal rozvinout, že dneska ten, kdo si ještě pamatuje konec kulturní revoluce, a ty hochy v modrých kamizolách s „rudou knížkou“ v levé paži, kterou mávají světu, vůbec nechápe, co se to stalo. To, že vzniklo 22 zón volného obchodu, že se odbourala pravidla omezující zahraniční obchod a všechno možné další… Mám tady vypsaná data, která jsou nekonečná, která by se dala číst zezadu dopředu, zepředu dozadu, a ze kterých si občas nějací naši političtí komentátoři vybírají to, jim umožňuje Čínu kritizovat, nebo dokonce ponižovat.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/daniela-kovarova-jak-netrapit-a-netrapit-se/
<< GLOSA >> Tuhle glosu píšu den před Štědrým dnem a dva dny po českém „jedenáctém září“. Veřejnost se rozdělila na ty, co se připravují na zrození Ježíška, chystají salát, balí dárky a těší se na své nejbližší, a na ty druhé.
Na ty, co chtějí přitvrzovat, utahovat šrouby a omezovat práva. Ti už dnes kují pikle, jak prý zabránit všemu nekalému, co budoucnost může přinést, ale přitom hlavně posílit svou moc. A obě skupiny budou za pár dní přemýšlet, jak žít v roce 2024 a jak ten rok co nejlépe prožít, píše v glose Daniela Kovářová.

Dokonalý vánoční betlém – pro všechny a pro všechno  
Jak netrápit ostatní a netrápit sebe? Nejtěžší otázky, na které hledá odpovědi lidstvo stejně dlouho jako na ty nejzákladnější – kdo jsme, kam jdeme a co je cílem našeho snažení na tomto světě. Odpovědi na ně nejsou jednoduché, a když jsem ještě aktivně vykonávala advokátní praxi, bylo hledání odpovědí spolu s krizovou intervencí mým každodenním chlebem. Univerzální a jednoduché rady neexistují, ale přesto se o ty základní s vámi podělím:
   • Pečovat o dobré vztahy s blízkými. Co zní jako fráze, obsahuje někdy velké sebezapření, protože je třeba se o své blízké aktivně zajímat, a současně jim nic nenařizovat, nepřikazovat, nevnucovat, neobtěžovat je a nedávat nevyžádané rady. Nechat je žít, jak oni chtějí a jak se jim líbí, ale být nablízku, když se jim podlamují kolena a oni se tak potřebují o někoho opřít. Být tu prostě pro ně.
   • Každý vztah se dá vylepšit. Třeba o kousíček, ale nikdy není vše ztraceno. Vždy je možno se omluvit, pozdravit, předat drobnost, projevit zájem, usmát se, udobřit a vlídně se rozloučit. Klienti občas namítali, že „s tou/s ním to vylepšit prostě nejde.“ Nesouhlasím. Stačí malá změna chování, třeba i jen na jedné straně. Třeba jen proto, aby potěšila mou duši.
   • Minulost nezměníme a budoucnost je vždycky nejistá. Obojí zjištění je děsivé a patřičně frustrující. Ale současně uklidňuje a umožňuje sám sobě odpustit chyby, jichž jsme se na sobě i na jiných dopustili. Své vzpomínky umíme oblbnout a při troše snahy je dokážeme přepsat do scénáře, který je přijatelnější. Zkusme si představit, že minulost proběhla o maličko příznivěji. A pak si ji přehrajme znovu a zase znovu.
…Neubližovat a neškodit. Jiným, ale hlavně sami sobě. O Vánocích i v roce 2024.

I já si dávám tohle předsevzetí. Tak ať se netrápíme navzájem a netrápíme ani sami sebe.

Vltavský monitor

Novější (28. prosince 2023)Starší (26. prosince 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved