<– 20. prosince 2023 –>

Středeční Vltavský monitor 20. 12.

20. prosince 2023, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/po-mene-nez-trech-mesicich-skoncila-reditelka-sukl-katerina-podrazilova/2456368?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) odvolal z funkce ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Kateřinu Podrazilovou. Ústav vedla necelé tři měsíce. Řízením byl dočasně pověřen Jakub Velík, který v lékovém ústavu pracuje jako vedoucí oddělení koordinace odborných činností. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. Nové výběrové řízení vypíše v polovině ledna příštího roku. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob doplnil, že v ideálním případě by nový ředitel měl nastoupit od dubna.
Podrazilová nastoupila do funkce 21. září jako vítězka výběrového řízení. Od roku 2018 vedla SÚKL Irena Storová, které končilo pětileté funkční období, výběrového řízení letos na jaře se také účastnila.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/stredni-skolstvi-se-ma-v-dalsich-letech-zmenit-strategii-schvalila-vlada/2456364?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Střední školství by se v příštích čtyřech letech mělo změnit tak, aby odpovídalo zájmu uchazečů i poptávce trhu práce. Strategický dokument ministerstva školství dnes schválila vláda. Prioritní má být změna oborové struktury středních škol a posílení všeobecného vzdělávání. Dlouhodobý záměr se zaměřuje i na vyrovnávání nerovností v přístupu ke kvalitnímu vzdělávání. O schválení dokumentu informoval po jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS).
Ministerstvo školství chce nastavit strukturu oborů středního vzdělávání tak, aby odpovídala potřebám trhu práce, společenskému a technologickému vývoji společnosti i zájmu uchazečů. Vyrovnat se chce se zvyšující poptávkou po všeobecně vzdělávacích oborech. Podíl všeobecného a odborného vzdělávání by měl být vyvážený. Na odborných školách by se měla prohloubit spolupráce se zaměstnavateli a mělo by se zlepšit praktické vyučování. Mezi školy, které zajišťují všeobecné vzdělání, patří například gymnázia a lycea.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/slovenska-snemovna-posilila-pravomoci-vlady-vuci-sefum-dvou-uradu/2456274?utm_source=rss&utm_medium=feed
Bratislava - Slovenská vládní koalice premiéra Roberta Fica dnes ve sněmovně prosadila zákon, který rozšíří důvody na odvolání šéfů statistického úřadu i úřadu dohlížejícího na systém veřejného zdravotního pojištění (ÚDZS). Schválená předloha také předpokládá, že předsedy těchto úřadů už nebude jmenovat a odvolávat hlava státu, ale vláda. Podle opozice krok oslabí nezávislost obou institucí. Součástí balíku schválených změn takzvaného kompetenčního zákona je také zřízení nového ministerstva cestovního ruchu a sportu, na jehož vytvoření se nynější tříčlenná vládní koalice dohodla po zářijových parlamentních volbách.
Vládní strany původně plánovaly podobným způsobem změnit také pravidla jmenování a odvolávání šéfa antimonopolního úřadu. Od tohoto návrhu ale ustoupily poté, co se o záležitost začala zajímat Evropská komise.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/poslanci-pis-bojkotovali-hlasovani-o-mediich-a-shromazdili-se-ve-stanici-tvp/2456178?utm_source=rss&utm_medium=feed
Varšava - Polský ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz odvolal šéfy veřejnoprávní televize TVP, veřejnoprávního rozhlasu PR a státní tiskové agentury PAP a jmenoval nové dozorčí rady, které povolaly nové vedení těchto médií. Uvedla to dnes soukromá televize TVN 24 na svém webu.
Nová polská vláda premiéra Donalda Tuska, která se ujala funkce minulý týden, si za jednu ze svých priorit stanovila obnovení objektivity a svobody slova ve státních médiích, které předchozí vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) používaly jako nástroje agresivní propagandy, útočící na Tuska a opozici a šířící euroskeptické názory, napsala v této souvislosti agentura AP. Dodala, že už první kroky nové vlády k obnovení svobody médií narazily na protesty PiS.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rekonstrukce-masarykova-nadrazi-v-praze-vyjde-na-339-miliardy-korun/2456332?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Rekonstrukci Masarykova nádraží v Praze zajistí pro Správu železnic (SŽ) za zhruba 3,39 miliardy korun firmy STRABAG Rail a STRABAG, které uspěly v tendru. ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informovala mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová. Při rekonstrukci vznikne platforma nad kolejištěm, lepší spojení s Florencí a namísto dosavadních sedmi budou vlaky stavět u devíti kolejí. Hotovo má být v roce 2027. SŽ plánuje v Praze také rekonstrukci smíchovského a hlavního nádraží.
Práce začnou na začátku příštího roku, nádraží bude i při rekonstrukci fungovat a vlaky na něm budou nadále zastavovat s dílčími omezeními. Po rekonstrukci bude nejstarší pražské nádraží bezbariérové a nové zastřešení propojí Florenc s Hybernskou ulicí a hlavním nádražím. Z patra povedou eskalátory, schodiště a výtahy na jednotlivá nástupiště. Vznikne rovněž nový vestibul pro čekající cestující.
"Část platformy se osadí zelení, a vznikne tak klidová zóna přímo v centru metropole," uvedla Eberl Friebová. Historická stanice z poloviny 19. století si podle ní zachová svůj původní ráz a zároveň nabídne cestujícím větší komfort. Rekonstrukce čeká také celé kolejiště, veškeré technologie, trakční vedení a napájení. Část peněz na práce získá SŽ z evropských fondů.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/senat-schvalil-zakon-ktery-umozni-vznik-energetickych-komunit/2456324?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - V Česku by měly do budoucna vznikat energetické komunity, které budou moci mezi sebou sdílet místně vyrobenou elektřinu z obnovitelných zdrojů prostřednictvím distribuční sítě. Bude také možné sdílení vlastní vyrobené elektřiny na jiném předávacím místě, například z chalupy do bytu. Příslušnou novelu energetického zákona, přezdívanou Lex OZE II, schválil Senát. Nyní ji dostane k podpisu prezident.
Novinka má také omezit závislost na fosilních palivech. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN) posílí tato novinka energetickou nezávislost každého občana i celé společnosti, umožní snížit výdaje za energie a pomůže i životnímu prostředí. Členové takové komunity si budou vyrábět energii z obnovitelných zdrojů a navzájem ji sdílet.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soud-v-rusku-vymeril-googlu-pokutu-46-miliardy-rublu-za-zpravy-o-ukrajine/2456285?utm_source=rss&utm_medium=feed
Moskva - Soud v Rusku uložil pokutu 4,6 miliardy rublů (asi 1,14 miliardy Kč) americké internetové společnosti Google. Firma podle něj neodstranila falešné informace o konfliktu na Ukrajině. Informovala o tom dnes agentura Reuters.
Rusko vede spory se zahraničními technologickými společnosti ohledně obsahu, cenzury či místního zastoupení. Neshody vzrostly po ruské invazi na Ukrajinu v únoru loňského roku.
Moskva tvrdí, že na Ukrajině provádí speciální vojenskou operaci s cílem ochránit ruskojazyčné obyvatelstvo a reagovat na bezpečnostní hrozbu ze strany Kyjeva. Ukrajina a Západ tato tvrzení odmítají s tím, že jde o záminku pro získání ukrajinského území.
Ruské úřady už v minulosti Googlu vyměřily několik pokut, což byl i důvod, který firmu v Rusku přiměl k vyhlášení platební neschopnosti. Koncem roku 2021 dostal Google pokutu 7,2 miliardy rublů a následující rok v srpnu pokutu 21,1 miliardy rublů.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/senat-umisteni-hlubinneho-uloziste-jaderneho-odpadu-ma-schvalovat-parlament/2456277?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Senát chce v zákoně o přípravě stavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu obnovit podmínku souhlasu obou komor Parlamentu s jeho umístěním. Podmínku původně navrhovala vláda, Sněmovna ji ale zrušila. Poslanci tak budou muset o zákonu rozhodovat znovu asi v polovině ledna. Senát dnes rovněž doporučil, aby vláda neměla možnost, ale povinnost stanovit kompenzace nad rámec atomového zákona pro obce, na jejichž území bude úložiště vybudováno. Právo veta pro obce Senát odmítl.
Senátorka Hana Žáková (za STAN) podmínku parlamentního souhlasu zdůvodnila tím, že by pomohla obnovení důvěry v kroky vlády ohledně stavby úložiště. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) se k podmínce postavil neutrálně, byť sám preferoval přijetí zákona beze změn. Poukazoval na to, že pro sněmovní verzi v polovině listopadu hlasovalo 167 ze 177 přítomných poslanců.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/janousek-dostane-od-statu-skoro-tri-ctvrte-milionu-344339
Lobbista a podnikatel Roman Janoušek dostane od ministerstva spravedlnosti 736 467 tisíc korun jako náhradu škody za stíhání v kauze Chambon. Konkrétně jde o náhradu nákladů trestního řízení. Vyplývá to z anonymizovaného rozhodnutí ministerstva, které má Česká televize k dispozici. Janoušek byl spolu s dalšími lidmi souzen kvůli podezření, že vylákali od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažili. Podle soudů se ale neprokázalo, že by společnost Chambon před pojišťovnami cokoli skrývala. Ministerstvo se už Janouškovi omluvilo. Na omluvu minulý týden upozornil server Seznam Zprávy.
„Pokud jde o požadavek žadatele na náhradu škody – náhradu nákladů trestního řízení vedeného u Městského soudu v Praze (…), byl tento ze strany ministerstva spravedlnosti uznán částečně důvodným, a to co do částky 736 466,50 korun,“ stojí v anonymizovaném rozhodnutí.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/zive-macron-prijima-pavla-v-elysejskem-palaci-344335
Francie a Česká republika si uvědomují rizika spojená s případným úspěchem ruské agrese vůči Ukrajině, řekl český prezident Petr Pavel v Elysejském paláci, kde ho přivítal jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron. Obě hlavy státu nyní čeká jednání, na jehož programu je mimo jiné jaderná energetika, migrace nebo klima. Český prezident ve středu zahájil dvoudení návštěvu země.
„V důsledku agrese ruského prezidenta Vladimira Putina máme velmi blízký názor na význam rozšíření Evropské unie o další země,“ uvedl Pavel před začátkem schůzky, na které chtějí státníci probrat i další zahraničně-politické otázky. Doplnil, že si cení shody Francie a Česka na jednoznačné pomoci Ukrajině.
Francie je podle něho významným českým obchodním partnerem, jelikož je jedním z pěti největších investorů v tuzemsku. Oba státy vnímají pozitivně také podporu jaderné energie, naznačil Pavel. „Naše nabídka dlouhodobého partnerství platí jak ohledně jaderné energie, tak i vysokorychlostní železnice, ale rovněž na poli kultury či vědy,“ řekl francouzský prezident Pavlovi.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/ne-znamena-ne-vlada-schvalila-zmenu-definice-znasilneni-opousti-podminku-pouziti-nasili-344332
Vláda ve středu schválila změnu definice znásilnění. Trestní předpisy by měly opustit koncept znásilnění jako silou vynuceného pohlavního styku a nahradit ho konceptem pohlavního styku nesouhlasného. O schválení novely připravené ministerstvem spravedlnosti informovali Piráti v tiskové zprávě.
Novela trestního zákoníku má změnit i pohled soudů na sexuální praktiky s dětmi do dvanácti let. Pokud projde beze změny celým legislativním procesem, vždy je soudy budou pokládat za znásilnění či sexuální útok, nikoliv za mírněji trestné pohlavní zneužití.
Novela je založena na zásadě „ne znamená ne“. Nesouhlas lze projevit nejen slovně, ale také gestem, pláčem nebo zaujetím obranné pozice. Počítá se i s bezbranností oběti, kdy není schopná projevit nebo utvářet svou vůli z určitého objektivního důvodu – kvůli nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání či zdravotnímu handicapu.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/ministri-vitaji-shodu-na-novych-migracnich-a-azylovych-pravidlech-v-eu-podle-lipavskeho-jsou-nutna-344331
Čeští ministři vítají shodu na nových migračních a azylových pravidlech v Evropské unii. Podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) je migrační pakt nutný a pomůže bránit i Česko. Vicepremiér Vlastimil Válek (TOP 09) při příchodu na středeční zasedání kabinetu ocenil, že dohoda nezahrnuje žádné kvóty či jiná opatření, která by omezovala české občany. Předseda opozičního ANO Andrej Babiš si naopak myslí, že reforma je pozvánkou pro miliony nelegálních migrantů, zodpovědnost za ni dle něj nese zejména vláda Petra Fialy (ODS).
Státy Evropské unie a europoslanci se ve středu po mnoha letech neúspěšných snah shodli na nových migračních a azylových pravidlech evropského bloku. Série norem počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Zavádějí také povinnou solidaritu všech států, které přetíženým zemím pomohou buď přijetím části migrantů, finančně nebo materiálně.
Lipavský zdůraznil, že je za shodu rád. „Migrační pakt potřebujeme. Potřebujeme, aby alespoň v nějaké podobě začala platit ustanovení pro pozměněné režimy na hranicích, pro návraty osob a vzájemných vztahů,“ konstatoval. Pravidla podle něj pomohou udržet Schengen, který je aktuálně pod obrovským tlakem. „Je to dobrá zpráva,“ míní.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/nejvetsi-zabaveni-zahranicnich-aktiv-v-rusku-putin-naridil-prevzit-podily-firem-omv-a-wintershall-344330
Ruský vládce Vladimir Putin nařídil zabavit miliardové podíly rakouské firmy OMV a německé Wintershall Dea v projektech na těžbu plynu v arktické části Ruska. Jde o největší zabavení zahraničních aktiv v Rusku, uvedla agentura Reuters.
Podíly obou společností na arktickém ložisku Južno-Russkoje a na projektech Achimov mají přejít pod nově založené ruské firmy, stojí v prezidentských dekretech, zveřejněných v úterý pozdě večer.
Kreml se k tomuto kroku rozhodl poté, co Západ podle Putina vyhlásil Moskvě ekonomickou válku. Západní státy začaly Rusko ekonomicky i politicky izolovat kvůli tomu, že Putinův režim loni v únoru vojensky napadl Ukrajinu.
„Prezidentský dekret je dalším potvrzením: Rusko už není spolehlivým ekonomickým partnerem a je nepředvídatelné – v každém ohledu,“ napsal mluvčí společnosti Wintershall agentuře Reuters. OMV uvedla, že dekret zkoumá a mohla by podniknout další kroky k zachování svých práv.
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům řekl, že dekrety neznamenají, že Rusko přistoupilo ke konfiskaci majetku takzvaných znepřátelených zemí. „Ty podniky, které odcházejí z trhu, buď prodávají, nebo převádějí svá aktiva – vše závisí na jednání,“ řekl Peskov. „Ale žádný proces konfiskace majetku se nekonal a nekoná,“ dodal.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/evropska-unie-schvalila-migracni-reformu-zavadi-povinnou-solidaritu-a-rychlejsi-deportace-344329
Státy Evropské unie a europoslanci se ve středu po mnoha letech neúspěšných snah shodli na nových migračních a azylových pravidlech. Reforma počítá s efektivnějšími kontrolami migrantů v Unii nebo s rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl. Zavádí také povinnou solidaritu všech států sedmadvacítky. Aby dohoda mohla začít platit, musí ji ještě schválit plénum Evropského parlamentu a ministři členských zemí. Maďarsko už oznámilo, že dohodu odmítá, jednomyslný souhlas ale není pro konečné schválení reformy nutný.
Zástupci EU jednali o konečné verzi migrační reformy od pondělí. Jde o soubor pěti právních norem. Evropská komise přišla s návrhem již v roce 2020. „Je to opravdu průlom, protože reforma azylové a migrační politiky je ještě reakcí na migrační krizi z let 2015 a 2016, kdy v uplatňování pravidel na půdě sedmadvacítky vypukl chaos. Tyto změny tomu mají napříště zabránit,“ uvedl zpravodaj ČT Petr Obrovský.
Cílem Paktu o migraci a azylu je dosáhnout rovnováhy mezi více zatíženou jižní částí Evropské unie, kam přicházejí migranti přes Středozemní moře, nebo balkánskou cestou, která by měla získat víc pravomocí k řešení situace, a mezi severní částí Evropské unie, kam žadatelé o azyl často míří, vysvětluje Obrovský. „Jižní státy by měly nově mít garanci, že jim zbytek Unie pomůže,“ podotkl zpravodaj.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/evropska-unie-migrace-unijni-balicek-povinna-solidarita-pravidla-kvoty_2312201540_elev
Státy Evropské unie se po mnoha letech shodly na nových migračních a azylových pravidlech evropského prostoru. Některé změny mohou ale podle zástupce ředitele institutu EUROPEUM Viktora Daňka vzbuzovat otázky. „To se týká například rozšíření detenčního práva na děti a mladistvé. Některým lidem vůbec nebude umožněno požádat o azyl,“ popisuje pro Radiožurnál Daněk. Nyní balíček musí schválit ministři členských zemí a plénum Evropského parlamentu.
https://echo24.cz/a/H3tSF/zpravy-svet-zeme-eu-vyradit-pres-215-miliony-vakcin-na-covid-4-miliardy-euro
Země EU zlikvidovaly přes 215 milionů vakcín proti covidu-19, jejichž cena se pohybuje kolem 4 miliard eur, píše zpravodajský server Politico . Vakcíny proti koronaviru byly nakoupeny během vrcholu pandemie v roce 2021, když státy EU podepsaly obří kontrakt na nákup 1,1 miliardy dávek do roku 2027. EU od schválení prvních vakcín odebrala kolem 1,5 miliardy dávek, což čítá více než tři dávky na každého obyvatele Evropy, tvrdí analýza. Reálné počty vyřazených dávek ale mohou být ještě mnohem vyšší.

https://echo24.cz/a/Hd47d/zpravy-svet-o-unava-z-valka-muze-mluvit-pouze-ukrajina-rusko-netrpime-rekl-pavel
Francie a Česká republika si uvědomují rizika spojená s případným úspěchem Ruska v konfliktu s Ukrajinou, řekl český prezident Petr Pavel v Elysejském paláci, kde ho přivítal jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron. Státníky poté čekala schůzka mezi čtyřma očima a českou delegaci jednání s francouzskou stranou.

https://echo24.cz/a/H5vNT/zpravy-svet-madarsko-odmita-migracni-pakt-eu-nepustime-k-nam-nikoho-proti-sve-vuli
„Důrazně odmítáme tento migrační pakt,“ řekl šéf maďarské diplomacie. „Nepustíme (do Maďarska) nikoho proti naší vůli,“ dodal.
Státy Evropské unie a europoslanci se dnes po mnoha letech neúspěšných snah shodli na nových migračních a azylových pravidlech evropského bloku. Oznámili to zástupci unijních institucí. Série norem počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Aby norma začala platit, musí ji ještě schválit ministři členských zemí a plénum Evropského parlamentu. Předpokládá se, že konečné schválení by mohlo následovat příští rok v únoru.




—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.protiproud.info/politika/7632-fialova-vlastizrada-vladni-vymluvy-na-bruselsky-zeleny-udel-jsou-lez-proti-logice-proti-prirode-proti-obcanum-zivime-nemecko-a-brzy-uz-nebudeme-elektrinu-vyvazet-ale-dovazet-jeste-daleko-draz-nez-nyni-zamerny-zlocin.htm
Tomáš Doležal spolu s poslankyní parlamentu Marií Pošarovou čtenářům Protiproudu podrobně vysvětlují, v čem tkví příčina naší sebevražedné energetické politiky - a především dokládají, že Fialova vláda vědomě činí vše pro to, aby bylo ještě hůř
To, že se růst cen energií, zejména elektřiny, v České republice vymkl jakýmkoli pravidlům standardního trhu i sociální únosnosti a že likviduje konkurenceschopnost českého průmyslu, je smutným a známým faktem. A faktem je i to, že pokud bude pokračovat české vládní vazalství směrem k Bruselu, bude cena elektřiny markantně stoupat i v příštích letech. A to dokonce tak, že i na současnou míru šíleného zdražování budeme ještě vzpomínat se slzou v oku…

https://www.protiproud.info/politika/7633-politicke-porno-baba-jourova-obnazuje-putina-bruselany-desi-hra-na-volby-do-ep-jazyk-a-principy-dle-1984-sorosovy-neziskovky-museji-zabrat-podvody-a-manipulace-natvrdo-i-husak-by-ziral-co-je-skutecna-normalizace.htm
Ivo Strejček konstatuje, že před červnovými volbami do tzv. Evropského parlamentu se Věra Jourová (koho nám do Bruselu pošle Babiš tentokrát?) a její soudruzi začínají potit strachy, neboť probouzející se občané evropských zemí by je mohli vypráskat, a tak sahají po ověřených metodách klasiků totality
Volby do Evropského parlamentu se blíží a hrozí prý úspěch „extrémistů“. Místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová proto nenechala nic náhodě, neboť, jak prohlásila, „neměli bychom nechat Putina ani žádného jiného autokrata skrytě zasahovat do našeho demokratického procesu“, a předložila „soubor opatření na obranu demokracie“.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/zdaneni-nadnarodnich-korporaci-bartos-ma-duvod-k-radosti/
Místopředseda vlády Petra Fialy pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš na sociální platformě X (dříve Twitter) oznámil vcelku zajímavý krok, kterým je schválení zákona o zdanění nadnárodních korporací.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/prezidentsky-plat-105-let-pote-fakta-oprasena-soucasnosti/
Na počátku 20. století (přesněji 20. prosince roku 1918), ve věku formování moderního státu Československo, byl přijat zákon, který definoval plat prezidenta republiky. Jaký byl tehdy a jaký plat a jaké výsluhy má prezident dnes?

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/zesilit-ochranu-hranic-podle-rakusana-nebezpeci-nehrozi/
Česká republika se potýká s rostoucí migrační vlnou. V této souvislosti padají otázkiy, je-li Česká republika v nějakém bezprostředním nebezpečí či je-li čas na zesílení ochrany hranic. Ministr vnitra Rakušan je zatím v klidu.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Ivo-Strejcek-Hrozi-nespravne-vysledky-voleb-Jourova-uz-to-resi-747928
Volby do Evropského parlamentu se blíží a hrozí prý úspěch „extrémistů“. Místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová proto nenechala nic náhodě, neboť, jak prohlásila, „neměli bychom nechat Putina ani žádného jiného autokrata skrytě zasahovat do našeho demokratického procesu“, a předložila „soubor opatření na obranu demokracie“.
Návrh harmonizovaných pravidel uvedený slovy, že „nastal nejvyšší čas obnažit skrytý zahraniční vliv“, má za cíl „zajistit společnou vysokou úroveň transparentnosti a demokratické odpovědnosti celé EU v souvislosti s kampaněmi a aktivitami prováděnými jménem třetí země“.
Co návrh, mimo jiné, obsahuje:

https://www.pokec24.cz/nezarazene/gaza-jako-ztelesneni-zapadnich-hodnot/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=gaza-jako-ztelesneni-zapadnich-hodnot Caitlin Johnstoneová účtuje:
„Když izraelský prezident Isaac Herzog popsal útok na Gazu jako válku „za záchranu západní civilizace, za záchranu hodnot západní civilizace“, ve skutečnosti nelhal. Mluvil pravdu – jen možná ne tak docela, jak to myslel.
Demolice Gazy je skutečně páchána na obranu západních hodnot a sama o sobě je dokonalým ztělesněním západních hodnot. Ne západní hodnoty, o kterých vás učí ve škole, ale ty skryté, u kterých nechtějí, abyste se na ně dívali. Ne atraktivní obal s reklamními slogany na etiketě, ale produkt, který je ve skutečnosti uvnitř krabice.
Západní civilizace po staletí silně závisela na válkách, genocidě, krádežích, kolonialismu a imperialismu, což ospravedlňovala pomocí narativů založených na náboženství, rasismu a etnické nadřazenosti. To všechno vidíme dnes ve spalování Gazy.

https://pravyprostor.net/?p=170378
Pár milých dárků
Já se vlastně vůbec nedivím, že si lidi chtějí vánoce ještě užít. Stejně jako loni totiž vědí, že bude hůř. A tak ještě rychle koupit nějaké dárky, ozdobit stromeček, sezvat rodinu… ještě radiátory hřejí, ještě svítí světlo a na ulici se nestřílejí gangy…
Já už několik dní přemýšlím, o čem mám před vánoci vlastně psát. Jobovek bylo letos víc než dost, problémů také… chci sám sobě i svým čtenářům kazit předvánoční čas tím, že jim budu vyprávět o nevyplacených zemědělských dotacích? Mám jim vyprávět příběh jednoho podnikatele, který mi do detailu popsal, jak s ním zachází finančák a že to už dávno nemá nic společného s volným trhem?  Mám si dobírat Tomáše Pojara, poradce pro bezpečnost, který už naprosto natvrdo říká, že na Ukrajině se rýsuje prohra a on vidí jediné východisko v nekonečné válce?

https://www.iportal24.cz/featured/nova-definice-znasilneni-ne-znamena-ne/  Počítá se i s bezbranností oběti, kdy oběť není schopná projevit nebo utvářet svou vůli z určitého objektivního důvodu – kvůli nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání, nízkému či vysokému věku či zdravotnímu handicapu. »Tento koncept se z pohledu trestního práva jeví být přiléhavější, protože nezakotvuje trestní postih toho, kdo si aktivně nezjišťoval postoj oběti k sexuálnímu jednání,« uvedlo ministerstvo k tomu, proč nezvolilo přísnější zásadu »ano znamená ano«.

https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9912-tyden-jako-zadny-jiny.htm
První prosincový týden letošního roku se nesl ve znamení zjevné neutuchající lásky Ameriky ke státu Izrael. Po krátké pauze, kdy Izraelci vyměnili rukojmí za zajatce, znovu zahájili své úsilí o vyhlazení obyvatel Gazy a ukradení zbytků jejich půdy a majetku.
Prezident Joe Biden, kterému zdatně asistoval jeho všudypřítomný pomocník Antony Blinken z ministerstva zahraničí, přivítal útok židovského státu tím, že sešlápl plynový pedál až na podlahu, aby pomohl milovanému Bibimu Netanjahuovi, ale zároveň naznačil, že dvacet tisíc mrtvých Palestinců (a jejich počet stále roste) je možná až příliš. Tento návrh se samozřejmě omezil na demonstraci toho, jaký velký lidumil, který se uchází o znovuzvolení, nyní sedí v Oválné pracovně, a nebyl podpořen žádnými reálnými důsledky pro Izrael, pokud by tuto radu ignoroval, což se také stalo. Biden pak ukázal, kde je jeho skutečné srdce, když prostřednictvím ministerstva zahraničí urychlil novou dodávku munice, což je zjevné gesto, které stále pomáhá válečnému úsilí, přičemž některé zprávy naznačují, že až dvě stovky amerických vojenských letadel již dodaly více než 15 000 bomb, aby pomohly Bibimu zabít další kamarády.

https://cz24.news/j-guillemain-putin-rozdrtil-blaznivy-sen-americanu-jsou-to-americane-kdo-je-zodpovedny-a-vinen/
Znám některé, kteří musí hořce litovat, že nevyrovnali skóre s ruským medvědem, když byl po deseti letech Jelcinovy vlády oslaben. Ale už je příliš pozdě – Rusko je mocnější než kdy jindy. Hlupáci z Pentagonu jsou tak prodchnuti svou převahou, že trvali na válce na Ukrajině, než si uvědomili, i když trochu pozdě, že ruská armáda je nyní nejlepší na světě.


https://neviditelnypes.lidovky.cz/doupe/samanovo-doupe-dobrocinnosti-se-meze-kladou.A231219_230953_p_doupe_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Dobročinnosti se prý meze nekladou. Ovšem pouze z pohledu obdarovaného. Těžko kdy žebrák řekne nad věnovanou stodolarovkou nebo pětitisícikorunou: „Pane, to už je moc.“ To spíš ten pán, dáma či organizace praví naopak: „Vás je moc, a musíme svou pomoc spravedlivě rozdělit.“
Ano, krom soukromých osob se stávají donátory i různé organizace, které si svoji pomoc nejspíše odečtou od základu daní. Případně vykážou jako náklady na reklamu. Podezírám z toho i český Amazon, jenž odměnil svou zaměstnankyni Jarmilu šekem v hodnotě 40.000. Jarmila se stará ve svém volnu o opuštěné pejsky. Pejsci potřebují hlavně žrát, v zimě by měli být v teple a v nemoci dostávat léky. Nedej Bože, když přijde pejsek zubožený či zraněný. A právě takoví do milujících psích domovů k dobrodincům většinou přicházejí. Krásná suma, kterou se firma na stránkách zdarmého tisku pochlubila, prý poslouží k renovaci domku, pod jehož střechou má psí Jarmilin domov místo. No, pokud ovšem nebude potřeba nějakého zásahu zvěrolékaře k záchraně zraněného zviřátka, na který nebude stačit ani darovaná suma. Víme, kolik desítek tisíc může stát pejskovi život zachraňující operace.




—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141679&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Bez domova bylo ve Spojených státech amerických počátkem tohoto roku více než 653 tisíc lidí, během jediného roku tak jejich počet vzrostl o 12 procent. Nejhůře je na tom stát New York, kde bezdomovců meziročně přibylo o více než 39 procent. S odvoláním na zveřejněnou statistiku ministerstva bytové výstavby a rozvoje měst o tom informují americká média.
Proboha, co je to za zprávu? Naznačuje snad, že by americká vláda namísto posílání peněz na Ukrajinu měla řešit domácí problémy?
Copak si nejen tamní lidé neuvědomují, že pokud Ukrajina nezvítězí, Rusko postupně obsadí celou Evropu a spolu s Čínou napadne a obsadí Spojené státy? Takže pomoc Ukrajině se mnohonásobně vyplatí, to dá rozum!

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-12-20
Zdeněk Zajíček je nyní prezidentem Hospodářské komory a podle deníku Právo chce, aby všichni podnikatelé začali platit komoře povinný roční poplatek 200 Kč, protože ta je zastupuje všechny, nejen své členy. To by Hospodářské komoře přineslo příjmy ve výši 380 milionů Kč ročně, nepočítaje v to exekuční kšefty, díky nimž by mohla vydělat na všech těch, kteří by odmítli platit z důvodu, že se necítí být komorou zastupováni. Pokud koalice tuto novou daň schválí, bude to další hřebíček do rakve ODS.

Vltavský monitor

Novější (21. prosince 2023)Starší (19. prosince 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved