<– 21. prosince 2023 –>

Čtvrteční Vltavský monitor 21. 12.

21. prosince 2023, z domova

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET

https://www.facebook.com/matous.svoboda/videos/3634450453465421/?ref=embed_video&t=5
Dnešní útok... ...autentický záběr policistů předtím, než se údajně útočník zastřelil.. Podle dostupných informací zemřelo 15 lidí. Útočník se připra…


https://rumble.com/v42kljq-several-dead-and-dozens-injured-after-gunman-opens-fire-in-prague.html
Several dead and dozens injured after gunman opens fire in Prague


https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-prazske-filozoficke-fakulte-se-strilelo-na-miste-jsou-mrtvi-a-zraneni/2456922?utm_source=rss&utm_medium=feed
Vývoj událostí kolem střelby na Filozofické fakultě v Praze:
12:20 - Policie obdržela informaci o tom, že 24letý muž z obce Hostouň měl odjet do Prahy s tím, že si chce vzít život, oznámil policejní prezident Martin Vondrášek.
12:45 - Policie obdržela informaci o tom, že v Hostouni byl nalezen mrtvý muž, byl to otec podezřelého z následné střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, oznámil Vondrášek.
13:00 - Podle mluvčí středočeské záchranné služby Moniky Novákové záchranáři zasahovali v rodinném domě v Hostouni u Kladna. Na místě nalezli mrtvého muže. Přivolán byl také koroner, dále i pyrotechnici a další specialisté. Středočeští policisté zároveň vyhlásili pátrání po mladíkovi v souvislosti s násilnou smrtí muže v regionu. Nevylučují souvislost se střelbou na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
15:22 - Oznámeno, že pražská policie zasahuje v centru města na náměstí Jana Palacha u nahlášené střelby ve škole. Na místo jedou všechny složky záchranného systému.
15:36 - Na místě střelby ve škole v centru Prahy jsou mrtví a zranění, uvedla policie. Podle informací ČTK se incident týká Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.
15:42 - Policie vyzvala občany, aby se v okolí náměstí Jana Palacha, kde se střílelo ve škole, nezdržovali a nevycházeli ven. Zásah policie stále pokračuje.
15:43 - Na místě střelby ve škole v centru Prahy jsou mrtví a zranění, uvedla policie. Záchranáři napsali, že na místě se zraněných pravděpodobně nachází větší počet. Podle informací ČTK se incident týká Filozofické fakulty UK. Její studenti mezi sebou na internetu sdílejí informace, že lidé jsou zamčení v učebnách či knihovně a že se evakuují i studenti z učeben v Celetné ulici.
16:06 - Policie oznámila, že zneškodnila pachatele, který střílel v budově Filozofické fakulty UK. Na místě je podle ní několik mrtvých a desítky raněných, celá budova na náměstí Jana Palacha je evakuovaná a okolí uzavřeno.
16:52 - Pražská záchranná služba uvedla na síti X, že při střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy zemřelo 11 lidí včetně útočníka a velké množství lidí je zraněných.
16:54 - Středočeští policisté vyhlásili pátrání po mladíkovi v souvislosti s násilnou smrtí muže v regionu. Nevylučují souvislost se střelbou na pražské Filozofické fakultě UK. Nyní se ověřuje totožnost, řekla policejní mluvčí Michaela Richterová.
16:56 - Podle informací zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy opustil poslední zraněný pacient místo události a též byl ukončen traumatologický plán a to v 17:08. Na místě stále menší množství posádek z preventivních důvodů zůstává.
17:03 - Prezident Petr Pavel vyjádřil hlubokou lítost a soustrast rodinám a příbuzným obětí střelby na FF UK. Poděkoval občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek. Prezidentská kancelář zároveň uvedla, že se Pavel urychleně vrací ze služební cesty z Francie. Hned po návratu do Česka se setká s bezpečnostními složkami státu.
17:15 - Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v reakci na střelbu v Praze uvedla, že je šokována "nesmyslným násilím", které si vyžádalo několik lidských životů, a vyjádřila soustrast rodinám obětí. Šéfka exekutivy EU to uvedla na svém účtu na síti X.
17:23 - Slovenský premiér Robert Fico vyjádřil upřímnou soustrast rodinám obětí dnešní střelby na UK v Praze. Uvedl, že Slovensko je připraveno pomoci.
17:27 - Německou ministryni vnitra Nancy Fraeserovou střelba v Praze šokovala. Na sociální síti X napsala, že v této těžké hodině myslí na české sousedy a přátele.
17:29 - Maďarský premiér Viktor Orbán vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech střelby v Praze. Na síti X napsal, že je hluboce šokovaný a modlí se za oběti.
17:37 - Oznámeno, že kvůli střelbě na FF UK se sejde mimořádně vláda.
17:38 - Předsedkyně EP Roberta Metsolaová uvedla, že je hluboce zděšena útokem na UK v Praze; soustrast vyjádřil také nizozemský premiér Mark Rutte.
17:45 - Záchranáři po střelbě v budově FF UK ošetřili celkem 24 zraněných, z toho 11 vážně, osm středně a pět lehce. Pražská záchranná služba oznámila, že všechny pacienty převezla do nemocnic a krátce po 17:00 ukončila traumatologický plán.
17:51 - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na síti X napsala, že je v kontaktu s Pavlem ohledně střelby v Praze. Vyjádřila upřímnou soustrast a lítost nad tragédií v předvánočním čase.
18:00 - Policie oznámila, že měla informaci o tom, že střelec bude mít přednášku v Celetné. Evakuovala proto tamní budovu, střelba se ale následně uskutečnila v jiné.
18:04 - Pachatel střelby na Filozofické fakultě UK se podle policie inspiroval obdobnou hrůznou událostí v zahraničí, řekl policejní prezident.
18:10 - Francouzský prezident Emannuel Macron uvedl: Cítím silné pohnutí nad zprávou o tom, že terčem vražedné střelby byla UK v Praze. Vyjadřuji solidaritu s oběťmi, zraněnými a jejich blízkými.
18:19 - Střelba na FF UK v Praze si vyžádala nejméně 15 mrtvých a 24 zraněných. Počet obětí aktualizoval policejní prezident Vondrášek. Totožnost střelce zatím policie nepotvrdila, utrpěl devastující poranění. Pracuje s verzí, že jde o člověka hledaného kvůli úmrtí na Kladensku.
18:37 - Při zákroku proti střelci nebyl zraněný nikdo z policistů ani z ostatních záchranných složek, uvedla policie. Zahájila ohledání místa činu.
19:21 - V tuto chvíli to vypadá, že dnešní střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v centru Prahy byla činem osamělého střelce. Nešlo o mezinárodní terorismus ani čin organizované skupiny, řekl ve vyjádření pro novináře premiér Petr Fiala (ODS).
19:40 - Soustrast pozůstalým i celému Česku kvůli tragické střelbě na Filozofické fakultě v Praze vyjádřil na síti X také izraelský prezident Jicchak Herzog.
20:00 - Bílý dům v reakci na tragickou střelbu na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vyjádřil politování nad "nesmyslným násilným činem" a uvedl, že Spojené státy jsou v případě potřeby připraveny poskytnout Česku podporu.
20:19 - V Hostouni na Kladensku, odkud je pravděpodobně pachatel tragické střelby v Praze na Filozofické fakultě, policie uzavřela prostor v okolí domu.
20:40 - Policejní prezident Vondrášek řekl, že policie pracuje s verzí, že střelec z filozofické fakulty má na svědomí i vraždu muže a novorozence z Klánovického lesa. V budově fakulty byl podle Vondráška obrovský arzenál zbraní a střeliva. Nebýt rychlého zákroku policie, obětí by bylo násobně více, uvedl.
20:42 - Střelba na Filozofické fakultě UK v Praze má 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset osob těžce, uvedl Vondrášek.
21:00 - Policie ukončila propátrávání okolí domu v Hostouni na Kladensku, odkud je zřejmě pachatel tragické střelby v Praze na Filozofické fakultě. Z místa odjeli hasiči. Nebezpečí nehrozí, řekl na místě novinářům jeden z policistů.
21:06 - Vláda se mimořádně sešla kvůli tragické střelbě na FF UK za účasti prezidenta Petra Pavla, šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) i ředitele BIS Michala Koudelky.
21:16 - Polský prezident Andrzej Duda kondoloval blízkým obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Uvedl, že polský národ sdílí bolest všech, kteří kvůli dnešním událostem trpí.
22:17 - Nadační fond Univerzity Karlovy vyhlásil sbírku na podporu rodin obětí, studentů a pedagogů, které zasáhla střelba na FF UK.
22:32 - Prezident Pavel na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády apeloval na politiky, média i občany, aby tragédii na FF UK nezneužívali politicky, k útokům na policii či k šíření dezinformací.
22:34 - Premiér Fiala řekl, že vláda rozhodla o tom, že v Česku bude kvůli tragické střelbě vyhlášen na 23. prosince státní smutek.
22:42 - Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ocenil práci záchranářů na FF UK. Poděkoval prvním policistům na místě, kteří vstoupili do budovy a vrhli se do přestřelky s útočníkem.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nadacni-fond-uk-vyhlasil-sbirku-na-pomoc-tem-ktere-zasahla-strelba-na-fakulte/2457166?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Nadační fond Univerzity Karlovy (UK) vyhlásil sbírku na podporu rodin obětí, studentů a pedagogů, které zasáhla dnešní střelba na Filozofické fakultě UK. Vybrané peníze použije v koordinaci s vedením fakulty na adresnou pomoc zasaženým touto tragédií. Fond to večer oznámil na webu a sociálních sítích. Střelba v budově fakulty na pražském Starém Městě si podle posledních informací policie vyžádala 14 obětí, dalších 25 lidí bylo zraněno, z toho deset těžce. Střelec byl podle policie zřejmě čtyřiadvacetiletý student fakulty, který spáchal po útoku sebevraždu.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/policie-pracuje-s-verzi-ze-strelec-z-ff-uk-vrazdil-i-v-klanovicich/2457126?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze má 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Při večerní tiskové konferenci to řekl policejní prezident Martin Vondrášek. V budově fakulty byl podle něj obrovský arzenál zbraní a střeliva. Nebýt rychlého zákroku policie, obětí by bylo násobně více, uvedl. Podle něj je reálné, že střelec předtím zavraždil i muže a kojence v Klánovickém lese.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zranene-z-ff-uk-rozvezly-sanitky-do-prazskych-nemocnic-nejvic-do-motola/2457081?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Zraněné po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy rozvezly sanitky do pražských nemocnic, kvůli většímu příjmu raněných aktivovaly speciální postup, takzvaný traumaplán. Sedm lidí ošetřují ve Fakultní nemocnici v Motole, čtyři v Nemocnici Na Františku, která je fakultě nejblíž, po třech ve Fakultní nemocnici Bulovka a Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) a ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN), vyplývá z vyjádření mluvčích nemocnic pro ČTK.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/kralickova-zaseda-krizovy-stab-vedeni-univerzity-ve-spojeni-s-vedenim-ff-uk/2457067?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Předsednictvo České konference rektorů (ČKR) by se s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) mělo setkat 3. ledna, on-line se ministr sejde s některými kolegy v pátek. Bek to ČTK řekl poté, co odešel ze zasedání krizového štábu Univerzity Karlovy na mimořádnou schůzi vlády. Předpokládá, že se na ní bude jednat i o vyhlášení státního smutku. Při odchodu z Karolina položil ministr květiny k bráně, na místě zatím lidé zapálili svíčky. Na krizovém štábu byla podle rektorky univerzity Mileny Králíčkové i děkanka filozofické fakulty Eva Lehečková. Univerzita se rozhodla zrušit v pátek zkoušky a zápočty na všech fakultách Univerzity Karlovy.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/kvuli-strelbe-na-filozoficke-fakulte-se-vecer-mimoradne-sejde-vlada/2457025?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Student druhého ročníku politologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Bartoloměj Mrázek šel dnes do školy využít posledního dne, kdy byla otevřená knihovna. Ze studia ho vyrušil ozbrojený policista, který zvenku zavolal přes přízemní okno, ať všichni okamžitě zmizí. Zaměstnanci knihovny pak shromáždili zhruba padesátku studentů v počítačové učebně bez oken, kde přečkali policejní zásah kvůli nahlášené střelbě, popsal Mrázek ČTK.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/student-politologie-vyzdvihl-profesionalitu-zamestnancu-pri-zasahu-policie/2457004?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - V Česku bude v sobotu 23. prosince k uctění památky obětí tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) den státního smutku. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi. Rozhodla o tom vláda na mimořádném zasedání, kterého se zúčastnil prezident Petr Pavel nebo předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). O vyhlášení státního smutku informoval po jednání vlády její předseda Petr Fiala (ODS). Současně vyzval občany, aby v den státního smutku uctili památku obětí tragédie z dnešního odpoledne minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/prezident-pavel-vyjadril-soustrast-pribuznym-obeti-strelby-v-praze/2456994?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Prezident Petr Pavel vyjádřil hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze. Na sociální síti X také poděkoval občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek. Prezidentská kancelář zároveň na téže síti uvedla, že se Pavel urychleně vrací ze služební cesty z Francie. Hned po návratu do Česka se setká s bezpečnostními složkami státu.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/stredoceska-policie-vyhlasila-patrani-po-muzi-mozne-spojeni-se-strelbou-v-praze/2456980?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Policie večer kolem 21:00 ukončila propátrávání okolí domu v Hostouni na Kladensku, odkud je zřejmě pachatel tragické střelby v Praze na Filozofické fakultě. Z místa odjeli hasiči. Nebezpečí nehrozí, řekl na místě novinářům jeden z policistů. Prostor kolem domu policisté uzavřeli po 20:00. U domu zasahují od odpoledne a zásah zatím není ukončený. Zůstává tam asi šest policejních vozů. Jeden z policistů ČTK řekl, že neví, jak dlouho na místě ještě budou.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-prazske-filozoficke-fakulte-se-strilelo-na-miste-jsou-mrtvi-a-zraneni/2456922?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Česko zažilo nejtragičtější případ střelby ve své historii. Útočník v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v centru Prahy odpoledne zastřelil podle posledních údajů policie 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno. Mrtvý je i střelec, který po útoku zřejmě spáchal sebevraždu. Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek. Událost vyvolala šok i vlnu solidarity. Politici vyjádřili soustrast pozůstalým a ocenili práci zasahujících policistů a dalších záchranných složek.

https://www.ceskenoviny.cz/index_view.php?id=2457126
Policie pracuje s verzí, že střelec z FF UK vraždil i v Klánovicích
"Velice vážně pracujeme s verzí, která je v tuto chvíli velmi reálná, že útočník z filozofické fakulty má na svědomí i dvě oběti z konce minulého týdne v Klánovickém lese," uvedl Vondrášek. Před šesti dny zastřelil zatím neznámý pachatel dospělého a dítě, podle médií jsou oběťmi dvaatřicetiletý muž a jeho teprve dvouměsíční dcera.
Vondrášek bez dalších podrobností sdělil, že propojení obou případů souvisí s tím, co policie dnes našla na Kladensku v místě úmrtí muže, který byl údajně otcem střelce z FF. "Není známa absolutně žádná vazba k těm obětem a k lokalitě (Klánovického lesa). V tuto chvíli jsem přesvědčen, že to byly zcela náhodně vybrané oběti člověkem bez jakékoliv trestní minulosti," prohlásil. Další informace chce pražská policie zveřejnit na pátečním briefingu.
Policie aktuálně zjišťuje totožnost obětí střelce. Všechny podle Vondráška přišly o život v budově univerzity, ačkoliv jednoho z mrtvých našla policie ležet venku na ulici. Rodinní příslušníci studentů se mohou obracet na zřízenou informační linku na čísle 974 823 158. V sídle pražské policie v Kongresové ulici ji zprovoznili zástupci policie, záchranářů, hasičů a pracovníků magistrátu, kteří jsou připraveni poskytnout sociální služby a krizovou intervenci.
Policisté zároveň ohledávají větší množství zbraní. Pravděpodobný pachatel byl legálním držitelem několika zbraní. Vondrášek zatím nepotvrdil, ani nevyvrátil, že muž střílel i ze zbraní nelegálně držených. Z římsy školy střílel každopádně buď z dlouhé zbraně, nebo ze zbraně v nástavci. Že by na místě byly výbušniny, Vondrášek rovněž nepotvrdil.
Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je zbraňová legislativa v Česku poměrně přísná a dobře nastavená. Podotkl, že u člověka, který nemá žádný záznam v rejstříku, je těžké předvídat, že se dopustí takto závažného trestného činu.

https://www.ceskenoviny.cz/index_view.php?id=2457067
Praha - Předsednictvo České konference rektorů (ČKR) by se s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) mělo setkat 3. ledna, on-line se ministr sejde s některými kolegy v pátek. Bek to ČTK řekl poté, co odešel ze zasedání krizového štábu Univerzity Karlovy na mimořádnou schůzi vlády. Předpokládá, že se na ní bude jednat i o vyhlášení státního smutku. Při odchodu z Karolina položil ministr květiny k bráně, na místě zatím lidé zapálili svíčky. Na krizovém štábu byla podle rektorky univerzity Mileny Králíčkové i děkanka filozofické fakulty Eva Lehečková. Univerzita se rozhodla zrušit v pátek zkoušky a zápočty na všech fakultách Univerzity Karlovy.

https://www.ceskenoviny.cz/index_view.php?id=2457046
Washington/Paříž/Berlín/Brusel/Praha - Tragická střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze šokovala celý svět. Soustrastnou reakci nabídl například Bílý dům, ale také německý kancléř Olaf Scholz či francouzský prezident Emmanuel Macron a další nejvyšší představitelé sousedních i vzdálenějších zemí. Ti ve svých projevech zármutku zveřejněných na sociálních sítích vyjadřovali též podporu České republice a soucit či solidaritu s oběťmi a jejich rodinami. Zprávám z Prahy věnovala mimořádnou pozornost světová média.

https://www.ceskenoviny.cz/index_view.php?id=2457025
Praha - V Česku bude v sobotu 23. prosince k uctění památky obětí tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) den státního smutku. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi. Rozhodla o tom vláda na mimořádném zasedání, kterého se zúčastnil prezident Petr Pavel nebo předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). O vyhlášení státního smutku informoval po jednání vlády její předseda Petr Fiala (ODS). Současně vyzval občany, aby v den státního smutku uctili památku obětí tragédie z dnešního odpoledne minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony.

https://www.ceskenoviny.cz/index_view.php?id=2456999
Londýn/Paříž/Praha - O střelbě v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze dnes informují všechna významná světová média, včetně britské veřejnoprávní společnosti BBC nebo americké zpravodajské televize CNN, která událost vyhodnotila jako mimořádné zpravodajství. Světové tiskové agentury jako Reuters, AFP nebo DPA přinesly spěšné zprávy s vysokou prioritou nejpozději poté, co česká policie informovala o tom, že na místě jsou mrtví a zranění.

https://www.ceskenoviny.cz/index_view.php?id=2456980
Praha - Policie večer kolem 21:00 ukončila propátrávání okolí domu v Hostouni na Kladensku, odkud je zřejmě pachatel tragické střelby v Praze na Filozofické fakultě. Z místa odjeli hasiči. Nebezpečí nehrozí, řekl na místě novinářům jeden z policistů. Prostor kolem domu policisté uzavřeli po 20:00. U domu zasahují od odpoledne a zásah zatím není ukončený. Zůstává tam asi šest policejních vozů. Jeden z policistů ČTK řekl, že neví, jak dlouho na místě ještě budou.

https://archiv.hn.cz/c1-67279100-poprve-v-historii-nejvetsi-masakr-osamelym-strelcem-v-cesku-zemrelo-nejmene-14-lidi
Dosud bezproblémový student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy si přinesl do školy arzenál legálních zbraní a velké množství munice a začal střílet. Policie, která opětovala palbu za pár minut, ho podezřívá, že předtím zabil otce a spáchal i dvojnásobnou vraždu v Klánovickém lese minulý týden.
Čtrnáct lidí zabil a dalších 25 zranil ozbrojený útočník ve čtvrtek odpoledne na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Podle informací, které nepřímo při první tiskové konferenci večer potvrdil Martin Vondrášek, je pachatelem nejhorší masové vraždy v historii Česka čtyřiadvacetiletý student David K. Policie navíc pracuje i s verzí, že je pachatelem vraždy muže a kojence v Klánovickém lese.
Pokud jde o počet obětí, jde o největší masakr civilistů mimo válečnou zónu v Evropě od teroristického útoku v Paříži v listopadu 2015, kdy zahynulo 130 lidí. Naposledy střelci zabíjeli civilisty letos v květnu ve dvou na sobě nezávislých případech v Srbsku.

https://hnonline.sk/svet/96122068-ceska-vlada-vyhlasila-na-23-decembra-statny-smutok-na-uctenie-si-pamiatky-obeti-strelby
Petr Fiala vyzval ľudí, aby si obete uctili v sobotu o 12.00 hod minútou ticha.
V Česku bude 23. decembra vyhlásený štátny smútok na uctenie si pamiatky obetí streľby, ktorá sa odohrala vo štvrtok na Univerzite Karlovej v Prahe. Po mimoriadnom rokovaní vlády to oznámil český premiér Petr Fiala.
Vyzval ľudí, aby si obete uctili v sobotu o 12.00 hod minútou ticha, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.
"23. december bude dňom štátneho smútku na uctenie si pamiatky obetí bezprecedentného útoku strelca v Prahe a najneskôr v tento deň bude štátna vlajka na úradných a verejných budovách vyvesená na pol žrde. Súčasne vyzývame všetkých občanov Českej republiky, aby si 23. decembra, na deň štátneho smútku, o 12.00 hod uctili pamiatku obetí minútou ticha," vyhlásil Fiala.
V tomto čase by sa tiež podľa jeho slov mali rozoznieť zvony v celom Česku, požiadal o to kompetentné osoby.

https://hnonline.sk/svet/96122019-utok-na-karlovej-univerzite-v-centre-prahy-hlasia-14-mrtvych-a-mnozstvo-zranenych-zomrel-aj-strelec
Strelec z Filozofickej fakulty na námestí Jána Palacha v Prahe bol eliminovaný, oznámila polícia.
Na mieste je 14 mŕtvych a množstvo ranených.
Na miesto dorazil aj minister vnútra Vít Rakušan.
Útočiť mal 24-ročný študent európskych štúdií David Kozák.
Filozofická fakulta Karlovej univerzity v Prahe a jej okolí sa vo štvrtok popoludní stalo terčom šialeného strelca. Jeho vyčíňanie má štrnásť obetí, zomrel aj on sám. Záchranári sa starajú o ďalších dvadsaťpäť zranených. Podľa ministra vnútra Víta Rakúšana bezprostredné nebezpečenstvo už nehrozí, útočník komplica nemal.
Policajný prezident Martin Vondrášek vo štvrtok večer informoval, že streľba má 14 obetí. Ďalších 25 je v starostlivosti lekárov. V budove fakulty bol podľa neho obrovský arzenál zbraní a streliva. Strelec sa inšpiroval v zahraničí, povedal policajný šéf.
VIDEO: Streľba v centre Prahy

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/me-srdce-je-s-temi-kteri-zemreli-pri-strelbe-v-praze-napsal-biden/2457211?utm_source=rss&utm_medium=feed
Washington - Svou blízkost obětem čtvrteční střelby v Praze, při které zahynuli útočník a dalších 14 lidí, dnes brzy ráno SEČ vyjádřili americký prezident Joe Biden a generální tajemník OSN António Guterres. Biden napsal na sociální síti X, že jeho srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslném útoku v české metropoli. Generálního tajemníka OSN Guterrese šokovaly a zarmoutily zprávy o střelbě na Karlově univerzitě. Stojí to v prohlášení, které vydal jeho mluvčí Stéphane Dujarric.
"Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při dnešní (čtvrteční, pozn. ČTK) nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku," uvedl Biden. Dodal, že americké úřady jsou v kontaktu s českými bezpečnostními složkami. "Jsme připraveni poskytnout další pomoc, pokud to bude třeba," uvedl americký prezident.
V prohlášení Guterres uvádí, že ho šokovala a zarmoutila střelba s velkým počtem obětí na Karlově univerzitě v Praze. Vyjádřil také "svou nejhlubším soustrast příbuzným obětí" a své přání, aby se zranění co nejdříve uzdravili. "Generální tajemník znovu vyjadřuje svou plnou solidaritu českému lidu a vládě," stojí v prohlášení.
Čtvrteční střelba na Filozofické fakultě v Praze má podle prohlášení policie nejméně 14 obětí. Při útoku zahynul i samotný střelec. Zraněných bylo 25 lidí. Jedná ze o jeden z nejtragičtějších útoků v Evropě za poslední léta mimo válečnou oblast.
Po útoku začaly přicházet kondolence z celého světa. Soustrast vyjádřili premiéři či prezidenti z prakticky všech zemí Evropské unie a vrcholní představitelé unijních institucí. Zděšen byl zprávami z Prahy také kanadský premiér Justin Trudeau.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/evropsti-politici-kondoluji-blizkym-obeti-strelby-na-ff-uk-v-praze/2457046?utm_source=rss&utm_medium=feed
Washington/Paříž/Berlín/Brusel/Praha - Tragická střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze šokovala celý svět. Soustrastnou reakci nabídl například Bílý dům, ale také německý kancléř Olaf Scholz či francouzský prezident Emmanuel Macron a další nejvyšší představitelé sousedních i vzdálenějších zemí. Ti ve svých projevech zármutku zveřejněných na sociálních sítích vyjadřovali též podporu České republice a soucit či solidaritu s oběťmi a jejich rodinami. Zprávám z Prahy věnovala mimořádnou pozornost světová média.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/-strelba-v-praze-sokovala-svet-zdeseni-znelo-z-washingtonu-parize-i-berlina/2457046
Střelba v Praze šokovala svět, zděšení znělo z Washingtonu, Paříže i Berlína
Aktualizace: 21.12.2023 21:48 Vydáno: 21.12.2023, 21:43
Vozy hasičů a zdravotnické záchranné služby u Právnické fakulty na Dvořákově nábřeží u nám. Jana Palacha, kde se v budově Filozofické fakulty střílelo, 21. prosince 2023, Praha. CTK/Deml Ondřej
Washington/Paříž/Berlín/Brusel/Praha - Tragická střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze šokovala celý svět. Soustrastnou reakci nabídl například Bílý dům, ale také německý kancléř Olaf Scholz či francouzský prezident Emmanuel Macron a další nejvyšší představitelé sousedních i vzdálenějších zemí. Ti ve svých projevech zármutku zveřejněných na sociálních sítích vyjadřovali též podporu České republice a soucit či solidaritu s oběťmi a jejich rodinami. Zprávám z Prahy věnovala mimořádnou pozornost světová média.
Fotogalerie: Střelba na Filozofické fakultě v Praze
"Je mi neuvěřitelně líto, že k takovéto tragédii u našich sousedů došlo v předvečer Vánoc, svátků pokoje a rodiny. Vyjadřuji upřímnou soustrast a chci ujistit, že v této těžké chvíli stojíme při vás," uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Premiér Robert Fico na facebooku napsal: "Stojíme v této náročné situaci při našich českých bratrech a jsme připraveni poskytnout jakoukoli pomoc, která by zmírnila následky této hrozné tragédie."
Čin střelce, po němž zůstalo zřejmě 14 mrtvých, nenechal chladnými ani nejvýznamnější evropské politiky či představitele Evropské unie. Německého kancléře Scholze zpráva o střelbě na univerzitě v Praze "hluboce šokovala". Na síti X napsal, že Německo soucítí s českými přáteli a myslí na rodiny a přátele obětí. "Hrozná zpráva z Prahy mě hluboce zasáhla," napsal Scholz. Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier hovořil o zděšení a podle německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové útok zasáhl srdce Evropy.
Francouzský prezident Emmanuel Macron, který se ve středu v Paříži sešel s českým prezidentem Petrem Pavlem, dnes na síti X napsal, že přijal se "silným pohnutím zprávu o tom, že Univerzita Karlova v Praze byla terčem vražedné střelby", a vyjádřil solidaritu s oběťmi a jejich blízkými.
Ve Washingtonu vyjádřil Bílý dům politování nad "nesmyslným násilným činem" a uvedl, že Spojené státy jsou připraveny poskytnout Česku potřebnou podporu. Šok z tragické zprávy a soustrast obětem dal najevo také kanadský premiér Justin Trudeau. "Našim českým přátelům vzkazujeme: Kanada truchlí s vámi," uvedl Trudeau.
Polský prezident Andrzej Duda dal také najevo soustrast rodinám a příbuzným obětí a dodal, že Poláci sdílejí bolest všech, které tato hrozná tragédie zasáhla. Maďarský premiér Viktor Orbán střelbu označil za ohavnou. "Jsem hluboce šokovaný. Mé myšlenky a modlitby patří rodinám pozůstalým po obětech," napsal na X.
Rakouský prezident Alexander Van der Bellen uvedl, že je hluboce šokován. Podobně se vyjádřili i rakouský kancléř Karl Nehammer a ministr zahraničí Alexander Schallenberg.
Zármutek nad střelbou v Praze a soustrast rodinám obětí vyjádřili mezi jinými také francouzská premiérka Élisabeth Borneová, italská premiérka Giorgia Meloniová, nizozemský premiér Mark Rutte, belgický premiér Alexander De Croo, moldavská prezidentka Maia Sanduová i další hlavy evropských států či vlád a také představitelé unijních institucí, včetně například předsedy Evropské rady Charlese Michela, šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenová nebo předsedkyně europarlamentu Roberty Metsolaové, která dokonce své vyjádření na X zveřejnila v češtině.
Soustrast pozůstalým i celému Česku vyjádřil také izraelský prezident Jicchak Herzog.
O střelbě na pražské univerzitě dnes informují na předních pozicích všechna významná světová média. Například britská veřejnoprávní společnost BBC ji na svém zpravodajském serveru sledovala jako hlavní aktualitu a americká televize CNN ji měla jako "breaking news", tedy mimořádné zpravodajství. Zprávou číslo jedna je dění v české metropoli například také pro server nejčtenějšího německého deníku Bild nebo Die Welt nebo také pro španělský El País. Obdobně je tomu na slovenských zpravodajských serverech jako Denník N nebo Aktuality.sk.
Mezi hlavními zprávami je střelba v Praze na serverech francouzských, italských či švýcarských deníků nebo třeba na webu The Washington Post. O střelbě v Praze hojně informovala také izraelská média, včetně zpravodajského webu The Jerusalem Post. Na síti X o vývoji přinášely informace také arabské televize Al-Arabíja a Al-Džazíra nebo indický zpravodajský web The Times of India.
Světové tiskové agentury jako Reuters, AFP nebo DPA o dění v Praze průběžně přinášely spěšné zprávy s vysokou prioritou.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/o-strelbe-na-ff-uk-informuji-i-svetova-media-spesne-zpravy-prinesly-agentury/2456999?utm_source=rss&utm_medium=feed
Londýn/Paříž/Praha - O střelbě v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze dnes informují všechna významná světová média, včetně britské veřejnoprávní společnosti BBC nebo americké zpravodajské televize CNN, která událost vyhodnotila jako mimořádné zpravodajství. Světové tiskové agentury jako Reuters, AFP nebo DPA přinesly spěšné zprávy s vysokou prioritou nejpozději poté, co česká policie informovala o tom, že na místě jsou mrtví a zranění.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pavel-zakonci-dvoudenni-navstevu-francie-jednanimi-s-sefkou-vlady-a-parlamentu/2456657?utm_source=rss&utm_medium=feed
Paříž - Český prezident Petr Pavel dnes s francouzskou premiérkou Élisabeth Borneovou hovořili o tendru na dostavbu velkých jaderných reaktorů nebo o migrační problematice. Pavel to uvedl po jednání s předsedkyní vlády v Paříži před budovou Národního shromáždění, kde se setkal s jeho předsedkyní Yaël Braunovou-Pivetovou.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/strelba-na-prazske-vysoke-skole-je-nejhorsi-v-dejinach-ceska-patri-i-k-nejtragictejsim-v-evrope-344383
Čtvrteční útok střelce, který v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v Praze zabil nejméně čtrnáct lidí, je nejtragičtější střelbou v Česku. V evropském kontextu jde o čtvrtou nejtragičtější střelbu za posledních patnáct let.
Dosud nejhorší střelbou v Česku byl útok v Uherském Brodě. V tamní restauraci Družba zastřelil v únoru 2015 třiašedesátiletý pachatel sedm mužů a jednu ženu, a nakonec i sebe. Sousedé ho po činu popisovali jako člověka trpícího duševními problémy.
Sedm lidí zamřelo v důsledku střelby ve Fakultní nemocnici v Ostravě v prosinci 2019. V čekárně tamní traumatologické ambulance zabil pachatel šest lidí. Další žena, jejíž stav byl kritický, podlehla zraněním později. Asi tři hodiny po útoku spáchal pachatel v Děhylově na Opavsku sebevraždu.
Čtyři oběti si pak vyžádala střelba jednačtyřicetiletého muže při rodinné oslavě v Petřvaldu na Karvinsku v březnu 2009. Mezi mrtvými byla jeho bývalá přítelkyně, její rodiče a další muž. Po činu muž obrátil zbraň proti sobě a v nemocnici pak svým zraněním podlehl.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/sok-zarmutek-soustrast-cesti-predstavitele-reaguji-na-strelbu-na-prazske-univerzite-344382
Čeští politici vyjadřují soustrast pozůstalým po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, při které zemřelo čtrnáct lidí. V reakcích na sociálních sítích hovoří o tragédii a strašlivé události. Oceňují také práci Integrovaného záchranného systému (IZS) a jeho rychlou reakci. Podporu vyjadřují Univerzitě Karlově i další vysoké školy. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chystá jednání o případných bezpečnostních opatřeních.
„Je mi nesmírně líto všech, kteří se stali obětí ničím neospravedlnitelného útoku na Filozofické fakultě UK. Vyjadřuji nejhlubší soustrast jejich blízkým a přátelům,“ uvedl na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS). Na večer kvůli událostem svolal mimořádné jednání kabinetu. Na něm vláda rozhodla, že 23. prosinec vyhlásí jako den státního smutku.
„Mysleme nyní na ty, kteří přišli o své blízké a pro které budou letošní Vánoce nepředstavitelně smutné. Sdílejme s nimi jejich zármutek a jejich bolest. V této těžké chvíli bychom se měli spojit svou ohleduplností a vzájemným porozuměním a tím vyjádřit úctu k obětem tohoto brutálního zločinu,“ prohlásil následně premiér na večerním brífinku.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/stredocesti-policiste-patraji-po-mladikovi-nevylucuji-spojitost-s-tragickou-strelbou-v-praze-344380
Policejní prezident Martin Vondrášek na podvečerní tiskové konferenci oznámil, že policisté se krátce po čtvrtečním poledni dozvěděli, že z obce Hostouň na Kladensku odjel do Prahy čtyřiadvacetiletý mladík s tím, že si chce vzít život. Před 13. hodinou byla v Hostouni objevena mrtvola otce podezřelého. Policisté rovněž rychle zjistili, že mladík je studentem pražské filozofické fakulty a že má přednášku v budově v Celetné ulici. Střelba se ale nakonec odehrála v jiném objektu filozofické fakulty v centru Prahy. Ohledání místa činu začalo po 18. hodině, budovu předtím prohledávali pyrotechnici.
„Ve 14:59 jsme obdrželi první informaci o střelbě v budově na náměstí Jana Palacha, první jednotky byly na místě v řádu jednotek minut, zásahová za dvanáct minut. A v 15:20 nás zasahující policisté informovali, že na ochozu této školy se nachází bezvládné tělo střelce,“ přiblížil časovou posloupnost událostí Vondrášek.
Na tiskové konferenci rovněž upravil bilanci obětí tragické střelby – je jich „více než“ patnáct, předchozí informace hovořily o deseti. Útočník se podle policejního prezidenta nejspíš inspiroval obdobnou událostí v zahraničí.
Střelec podle Vondráška nicméně dosud není nade vší pochybnost identifikován, protože „utrpěl devastující poranění“. Podle něj nejspíš podezřelý spáchal sebevraždu, zároveň ale Vondrášek řekl, že zasahující policisté použili služební zbraně. Nic podle policie nenasvědčuje tomu, že by měl útočník komplice.
„Z dosavadních prověrek vyplývá, že (muž) je pro nás nepopsaný list, tou prověrkou jsme rovněž zjistili, že je legálním držitelem několika střelných zbraní,“ konstatoval na tiskové konferenci Vondrášek.
Ohledávání místa činu
Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) až do podvečera probíhaly pyrotechnické prohlídky. „Ještě jsme ani nezačali se ztotožňováním zastřelených, protože nejdřív musí ten prostor být pro nás čistý a pro ostatní bezpečný,“ vysvětlil Vondrášek v 18 hodin. Policie sice neměla žádnou indicii, že by hrozilo nějaké další nebezpečí, nemohla ale vyloučit riziko spojené s předměty, které mohly být zanechány ve škole.
V půl sedmé večer policisté na síti X napsali, že pyrotechnické prohlídky jsou u konce a začalo ohledávání místa činu. „Během celého zákroku nebyl zraněn nikdo z policistů, ani z ostatních složek IZS,“ doplnili.
Mezi studenty filozofické fakulty na sociálních sítích kolovala informace, že střelec ve čtvrtek zabil svého otce. Mluvčí středočeské záchranné služby Monika Nováková potvrdila, že kolem 13. hodiny zasahovali záchranáři v Hostouni u Kladna u zemřelého muže, na místo byl přivolán také koroner.
Server Novinky.cz odpoledne napsal, že u jednoho z rodinných domů v Hostouni zasahuje několik policistů se samopaly.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/sledujte-policejni-prezident-a-ministr-vnitra-ke-strelbe-na-karlove-univerzite-344375
Po střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy je čtrnáct mrtvých a 25 zraněných. Bilanci aktualizoval policejní prezident Martin Vondrášek. Všichni zranění byli rozvezeni do pražských nemocnic. Celá budova fakulty na náměstí Jana Palacha je evakuovaná a okolí uzavřeno. Totožnost střelce zatím policie nepotvrdila, utrpěl devastující poranění. Policie pracuje s verzí, že jde o člověka hledaného kvůli úmrtí na Kladensku. Podle Vondráška také existuje varianta, že střelec minulý pátek zavraždil i muže a kojence v Klánovickém lese. Vláda na sobotu 23. prosince vyhlásila státní smutek.

Nemocnice Na Františku převzala od zdravotnické záchranné služby péči o čtyři zranění. „Jednalo se převážně o středně těžká poranění,“ přiblížila mluvčí Lucie Krausová s tím, že šlo o dvě ženy a dva muže. „Nebyla to žádná ‚život ohrožující‘ zranění, ale dotyční zažili poměrně velký šok a velký psychický otřes,“ uzavřela. Pacienti zůstali proto přes noc na pozorování.
06:59
Primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Fakultní nemocnice Bulovka pokračoval, že jejich zařízení přijalo tři zraněné, z toho dvě byly ve vážném stavu se střelnými poraněními. Musely být okamžitě operovány. „V jednom případě se jednalo o zranění středně těžké po pádu,“ doplnil s tím, že stav raněných je stabilizovaný a zůstávají v nemocnici.
06:52
Do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze přivezly záchranné složky tři zraněné. Podle tamní mluvčí Marie Heřmánkové mohla jedna žena s lehčím poraněním ruky nemocnici po ošetření opustit, další dva pacienti museli být hospitalizováni.
06:49
„U nás jsme hospitalizovali celkem sedm pacientů se střelnými zraněními – průstřely hlavy, hrudníku, končetin,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tereza Romanová. „Někteří z nich podstoupili operační zákrok, nicméně podle mých informací jsou v současném stavu všichni stabilizováni,“ doplnila s tím, že čtyři pacienti byli včera přijati ve velmi vážném stavu, čtyři se středně těžkými poraněními.
06:44
„Fakultní nemocnice v Motole přijala celkem sedm zraněných, ve čtyřech případech se jednalo o ‚těžší pacienty‘. V tuto chvíli jsou všichni ve stabilizovaném stavu. Pacientky, které měly průstřel hrudníku, leží na anesteziologicko-resuscitačním oddělení,“ informovala Jana Krejčí Merxbauerová, zástupkyně mluvčí Fakultní nemocnice v Motole. Zapojena je i jednotka intenzivní péče kardiochirurgie.
06:18
Pražská městská hromadná doprava jezdí okolím Filozofické fakulty bez omezení. Už v noci byl obnoven provoz tramvají a metra, od ranního provozu tam jezdí i autobusy. Informoval o tom na webu pražský dopravní podnik.
06:17
„Do Ústřední vojenské nemocnice byli včera převezeni celkem tři lidé, z toho dva v kritickém stavu a jeden ve vážném,“ připojila z Ústřední vojenské nemocnice redaktorka ČT Adéla Davidová. Mluvčí nemocnice Jitka Zinke nechtěla jejich zranění specifikovat, vyjádření ale přislíbila. O stavu zraněných by měli být prvně informováni jejich příbuzní.
06:13
Z druhé strany budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se vytvořilo vzpomínkové místo, lidé tam chodí zapalovat svíčky a uctít památku obětí.
06:08
„Chodníky kolem fakulty jsou stále uzavřené a zapáskované, aby dovnitř opravdu nikdo nešel,“ informovala redaktorka ČT Berenika Dušková. Policisté dále sbírají důkazy a další potřebný materiál v přípravné fázi trestního řízení, proto je na místě také dozorující státní zástupkyně. Státní zastupitelství žádá lidi v okolí náměstí Jana Palacha, aby se poblíž nesrocovali.
05:19
„Jsou tady zaparkovaná policejní a záchranářská auta. To, že policie pracuje uvnitř fakulty, dokazují rozsvícená světla takřka ve všech oknech,“ poznamenal dále redaktor ČT Jakub Pacner z centra metropole. Na chodnících v okolí jsou stále hlídkující policisté.
04:08
„Detaily, co přesně policie dělá, nevíme. Je ale zcela jasné – a důkazem může být i to, že se stále takřka ve všech oknech svítí, že zajišťuje stopy v tomto komplexu místností a chodeb,“ informoval z centra Prahy redaktor ČT Jakub Pacner. Policisté objekt stále střeží, průběžně z něj vycházejí členové kriminalistických týmů.
03:14
„Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život během nesmyslné střelby v Praze, se zraněnými a lidmi v Česku,“ napsal na síti X prezident Spojených států amerických Joe Biden. Americké úřady jsou podle něj v kontaktu s českými bezpečnostními složkami a USA jsou ochotné poskytnout Česku další pomoc, pokud o to tuzemské úřady požádají, připojil Biden.
03:07
Na místě stále operují policisté, potvrdil redaktor ČT Jakub Pacner. Celou noc budou ohledávat místo činu nebo zajišťovat stopy a důkazy. „Ostatně před malou chvílí byla vidět na ochozu budovy trojice mužů v bílých kombinézách – techniků, kteří zajišťovali právě na tomto místě stopy, fotografovali, dělali další úkony s tím spojené,“ připojil z centra Prahy.
02:34
Redaktorka ČT Kristýna Posekaná informovala, že na místě je menší chaos a také méně lidí, než bylo v okolí náměstí Jana Palacha bezprostředně po incidentu. Někteří se chodí ptát, kdy se dostanou za pásku omezující vstup, třeba kvůli svým zaparkovaným vozidlům. Policisté ale zatím nevědí, jak celá akce bude dále probíhat.
02:23
Generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres oznámil, že jej zprávy o střelbě v Praze „šokovaly a zarmoutily“. Českému lidu vyjádřil solidaritu.
02:21
„Policisté budou pracovat v budově filozofické fakulty určitě až do rána. Právě ohledávají místo činu, zaznamenávají všechny stopy a také pracují na identifikaci obětí,“ uvedla z náměstí Jana Palacha redaktorka ČT Eliška Záleská. Policistů je na místě méně oproti době před třemi hodinami, dodala.
01:08
Někteří lidé chodí na místo tragické střelby zapálit svíčky, v oblasti zůstávají také policisté a vyšetřovatelé, sdělila redaktorka ČT Eliška Záleská. Totožnost obětí stále není známa. Policie ale již zrušila perimetr kolem místa činu, auta a vozy MHD už tak mohou na Mánesův most, doplnila Záleská.
00:30
Tragická událost dopadla i na dění ve sportu. Ruší se páteční zápasy hokejové extraligy. Vítězka tenisového Wimbledonu Markéta Vondroušová se kvůli střelbě nezúčastnila slavnostního vyhlášení ankety Sportovec roku, kterou vyhrála. Ceremoniál se uskutečnil, ale Česká televize ho bude vysílat až ze záznamu a galavečer byl bez kulturního programu.
Pátek 22. prosince 2023


Čtvrtek 21. prosince 2023
23:46
Psychiatr Cyril Höschl soudí, že střelba byla činem natolik patologickým, že k jeho provedení slouží inspirace v jiných činech jen jako spouštěč a nebo nehraje podstatnou roli. U jiných činů se tak pachatelé inspirují spíše pouze v tom, jak to provést lépe, aby je nechytili, ale v samotném spáchání činů nehraje inspirace nejdůležitější roli a její záchyt nebo její identifikaci nelze přeceňovat, dodal Höschl.
23:40
Bezpečnostní analytik Josef Kraus z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity řekl ve vysílání ČT24, že podobným incidentům není prakticky možné zabránit. To ale neznamená, že by se mělo rezignovat na opatření v ochraně „měkkých cílů“. Záleželo by například na výcviku jejich personálu, tedy jak správně evakuovat budovu i jak se chovat při útoku aktivního střelce. Podobné kroky se už v Česku řeší, ale pomalu, uvedl. Současná událost to podle něj zrychlí.
23:27
První místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček uvedl, že by se mělo diskutovat o tom, jakým způsobem se bude pracovat s případnými hrozbami, které se objeví na sociálních sítích. Mělo by se podle něj udělat vše pro to, aby se využily nové technologie k tomu, aby se možnost podobných činů, jako byla dnešní střelba, co nejvíce zredukovala.
23:14
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) Rakušan varoval před šířením a sdílením neověřených informací a dezinformací. V pátek chce vyvracet ty nejzávažnější. Ve štábu bude spolu s policejním prezidentem Martinem Vondráškem i přes noc.
22:58
Útočník měl zřejmě při příchodu na FF UK zbraně ve větším zavazadle. Studenti podle rektorky Mileny Králíčkové na fakultu běžně s velkými zavazadly chodí.
22:53
Vláda uložila ministru spravedlnosti, aby pozůstalým byla poskytnuta maximální součinnost při řešení žádostí o odškodnění podle zákona o obětech trestných činů, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet tak chce i tímto způsobem vyjádřit svoji účast.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/strelba-na-prazske-vysoke-skole-je-nejhorsi-v-dejinach-ceska-patri-i-k-nejtragictejsim-v-evrope-344383
Čtvrteční útok střelce, který v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v Praze zabil nejméně čtrnáct lidí, je nejtragičtější střelbou v Česku. V evropském kontextu jde o čtvrtou nejtragičtější střelbu za posledních patnáct let.
Dosud nejhorší střelbou v Česku byl útok v Uherském Brodě. V tamní restauraci Družba zastřelil v únoru 2015 třiašedesátiletý pachatel sedm mužů a jednu ženu, a nakonec i sebe. Sousedé ho po činu popisovali jako člověka trpícího duševními problémy.
Sedm lidí zamřelo v důsledku střelby ve Fakultní nemocnici v Ostravě v prosinci 2019. V čekárně tamní traumatologické ambulance zabil pachatel šest lidí. Další žena, jejíž stav byl kritický, podlehla zraněním později. Asi tři hodiny po útoku spáchal pachatel v Děhylově na Opavsku sebevraždu.
Čtyři oběti si pak vyžádala střelba jednačtyřicetiletého muže při rodinné oslavě v Petřvaldu na Karvinsku v březnu 2009. Mezi mrtvými byla jeho bývalá přítelkyně, její rodiče a další muž. Po činu muž obrátil zbraň proti sobě a v nemocnici pak svým zraněním podlehl.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/evropske-lidry-strelba-v-praze-sokovala-a-zarmoutila-slovensko-nabizi-bratrum-pomoc-344381
Politici z celého světa vyjadřují soustrast rodinám obětí čtvrteční střelby v Praze. „Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku,“ uvedl americký prezident Joe Biden a nabídl Česku pomoc. Tu je podle premiéra Roberta Fica a prezidentky Zuzany Čaputové připravenou poskytnout i Slovensko. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že je šokována nesmyslným násilím, které si vyžádalo několik lidských životů.
Bílý dům vyjádřil politování nad „nesmyslným násilným činem“. „Federální úřady jsou v kontaktu s českými orgány, které tento incident vyšetřují, a jsme připraveni jim podle potřeby poskytnout další podporu,“ uvedla podle Reuters tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.
Brzy ráno v pátek pak vyjádřil soustrast obětem prezident USA Joe Biden. „Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při dnešní (čtvrteční, pozn. red.) nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku,“ napsal na síti X. Dodal, že americké úřady jsou v kontaktu s českými bezpečnostními složkami. „Jsme připraveni poskytnout další pomoc, pokud to bude třeba,“ uvedl americký prezident.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/filozoficka-fakulta-univerzity-karlovy-nadace-strelba_2312220702_pj
Lidé na pomoc zasaženým čtvrteční tragédií na pražské filozofické fakultě přispěli miliony korun. Vyplývá to z webů sbírek. Na sbírce Nadačního fondu Univerzity Karlovy (UK) se podle údajů po 06.00 sešlo přes 2,5 milionu korun. Útočník na fakultě ve čtvrtek odpoledne zastřelil 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno.

https://www.irozhlas.cz/sport/hokej/hokej-tipsport-extraliga-sparta-praha_2312220645_rej
Tragická událost se čtrnácti oběťmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy otřásla i českým sportem. V pátek se nebude hrát 29. kolo hokejové extraligy, už ve čtvrtek odpoledne fotbalová Slavia odložila utkání Ligy mistryň v Edenu a střelba v centru Prahy ovlivnila i jindy slavnostní vyhlášení novinářské ankety Sportovec roku. Vítězná tenistka Markéta Vondroušová se ho nezúčastnila.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/cesko-strelba-filozoficka-fakulta-reakce_2312220641_mst
Soustrast Česku v noci na pátek vyjádřil americký prezident Joe Biden nebo generální tajemník OSN Antonio Gutteres. Památku obětí útoku, při kterém zemřelo 14 lidí, uctila ve čtvrtek večer také španělská královská rodina. Už dříve, pár hodin po střelbě, účast vyjádřila řada hlavně evropských politiků a nabídla Česku pomoc.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/strelba-na-filozoficke-fakulte-svedectvi-daniela-tinkova-docentka_2312220002_ava
Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy bylo díky blížícím se svátkům méně lidí než obvykle. Mnozí studenti už jeli na Vánoce domů, někteří vyučující zrušili kurzy, řekla Radiožurnálu docentka historie Daniela Tinková. Se studenty se během útoku zabarikádovala v učebně ve druhém patře.

https://echo24.cz/a/HMxjP/zpravy-domaci-masova-strelba-na-filozoficke-fakulte-vrah-14-mrtvych-policie-zasah
Česko zažilo černý den. Masový vrah zastřelil na pražské filozofické fakultě 14 lidí. Krátce předtím patrně zabil v obci Houstouň na Kladensku také svého otce. Policie bere vážně možnost, že právě čtyřiadvacetiletý student fakulty stojí i za chladnokrevnou vraždou dvouměsíčního nemluvněte a dvaatřicetiletého muže v Klánovickém lese z minulého pátku, kterou se stále nepodařilo objasnit. Podobný čin se v Česku, které patří podle statistik dlouhodobě k nejbezpečnějším zemím světa, stal poprvé.

https://echo24.cz/a/H3cEd/zpravy-domaci-praha-strelba-filozoficka-fakulta-statni-smutek-23-prosince
V Česku bude v sobotu 23. prosince k uctění památky obětí tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) den státního smutku. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi. Rozhodla o tom ve čtvrtek večer vláda na mimořádném zasedání, kterého se zúčastnil prezident Petr Pavel a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). O vyhlášení státního smutku informoval po jednání vlády její předseda Petr Fiala (ODS). Současně vyzval občany, aby v den státního smutku uctili památku obětí tragédie z dnešního odpoledne minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony.

https://echo24.cz/a/HqSvh/zpravy-domaci-policie-totoznost-obeti-filozoficke-fakulte
Oběti vraha zemřely v budově fakulty, jedna z nich ale ležela na ulici
Střelba v centru Prahy je nejtragičtějším případem v historii Česka. Útočník na filozofické fakultě podle policie zabil 14 lidí, 25 je zraněno, z toho deset lidí těžce. Mrtvý je i střelec, který zřejmě spáchal sebevraždu, stříleli po něm i zasahující policisté. Jeho totožnost zatím policie nepotvrdila, protože utrpěl devastující poranění. V tuto chvíli není ale známá ani totožnost obětí, policie teprve pracuje na ohledání místa činu.

https://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/czechia-mourns-victims-of-mass-shooting-at-prague-university/
People place candles near the scene of a shooting at Charles University in central Prague, 21 December 2023. According to the Police chief Martin Vondrasek, there are more than 15 people dead and 24 injured, but that these may not be final numbers. According to Czech police the perpetrator of was a 24 year-old Charles University student. [EPA-EFE/MARTIN DIVISEK]

https://www.bbc.com/news/world-europe-67797755
Day of mourning declared in Czech Republic after gunman kills 14 at Prague university
The Czech Republic has declared Saturday a national day of mourning after a gunman killed 14 people and injured 25 at a university in Prague.
President Petr Pavel expressed his "great sadness" and "helpless anger at the totally unnecessary" loss of life.
The gunman, who police said had been "eliminated", is believed to have also killed his father and may be linked to the deaths of two people last week.
It is one of the worst mass shootings in recent European history.

https://www.reuters.com/world/europe/czech-university-shooting-claims-14-victims-police-2023-12-21/
PRAGUE, Dec 21 (Reuters) - A shooting at a university in Prague on Thursday had 14 victims and injured 25 people, 10 of them seriously, Prague's Police Chief Martin Vondrasek told reporters.
Police had earlier said more than 15 people were killed in the shooting at the university in central Prague, including the gunman who was a student at the school. It was not clear whether the most recent police update included the shooter.

https://www.reuters.com/world/europe/mass-shootings-europe-over-decades-2023-12-21/
Dec 21 (Reuters) - A 24-year-old Czech student shot dead his father then killed 14 people at his Prague university on Thursday before possibly killing himself, police said of the country's worst-ever mass shooting.
Here is a timeline of some of the worst shooting incidents in Europe in recent decades:
May 1987 - BELGIUM - Michael Van Wijnendaele, who had injured his own parents-in-law and ran amok in the farming community of Bogaarden, south of Brussels, shoots himself as police try to get him to surrender after he killed six other people.

https://www.reuters.com/world/europe/prague-university-shooting-leaves-several-dead-police-say-2023-12-21/
PRAGUE, Dec 21 (Reuters) - A 24-year-old Czech student shot dead his father, then killed 14 people and wounded 25 others at his Prague university on Thursday before possibly killing himself, police said, marking the country's worst-ever mass shooting.
The government declared a day of mourning across the central European country for Dec. 23 to remember the victims, decided at a special cabinet meeting with President Petr Pavel.

https://www.foxnews.com/world/prague-shooting-dead-dozens-injured-police-say
A shooting at Charles University in the Czech Republic's capital of Prague on Thursday has left at least 15 people dead and around two dozen injured, officials say.
Police said during a press conference that the suspect in the mass killing, who is dead, was a student at the university and that his father was found dead as well. The bloodshed unfolded in the university's philosophy department, where the gunman was a student.
The suspect has not been publicly identified, but police said there is no indication at this time that the shooting was connected to any terrorist organization. Police have completed a search for explosives in the area and no officers were injured in their response.
The governor of the Prague region, Bohuslav Svoboda, said the shooter died after falling from the roof of a building, according to the New York Times.

https://tass.com/emergencies/1725203
Czech police put university shooting death toll at 14
According to the reports, 25 people were injured, including ten who are in critical condition
PRAGUE, December 22. /TASS/. At least 14 people were killed and 25 wounded in Thursday’s shooting at the Philosophy Department of the Charles University in Prague, the city’s Police Chief Martin Vondrasek has told reporters.
"I can confirm that 14 people perished as a result of this heinous crime," he said. "Moreover, 25 were injured, including ten who are in critical condition."
The Czech government declared the nationwide day of mourning on December 23, Prime Minister Petr Fiala said. A minute of silence will be observed at noon local time [11:00 a.m. GMT].
Czech President Petr Pavel described the shooting as "the most tragic accident of its kind in the history of the Czech Republic."

The shooter was identified as 24-year-old student David Kozak, who killed his father a few hours before the attack. He took his own life when police started an operation to neutralize him.

https://tass.com/emergencies/1725185
Prague shooting not connected to terrorism, organized crime — Prime Minister
The police and security agencies assured the prime minister that they are in full control of the situation and the citizens are not in danger

PRAGUE, December 21. /TASS/. The shooting at the Philosophy Department of the Charles University in Prague is not connected to terrorism or organized crime, Czech Prime Minister Petr Fiala said.
"The shooting […] at the Charles University is not an act of terrorism and it is not connected to organized crime. At this point, this incident looks like a deed of a lone attacker," the prime minister said, according to the Czech Radio.
The police and security agencies assured the prime minister that they are in full control of the situation and the citizens are not in danger.

https://www.swentr.site/news/589481-prague-shooter-telegram-posts/
New Prague shooter details emerge
The 24-year-old suspect allegedly laid out his plans in a series of Telegram posts

People walk near the building of the Philosophical Faculty of Charles University in Prague, Czech Republic, December 21, 2023 ©  AP / Petr David Josek
Czech Police have named the perpetrator of a mass shooting that left 14 people dead in Prague on Thursday. The killer, identified by police as David K., a 24-year-old student, allegedly killed his father in his hometown of Kladno on Thursday before traveling to the Czech capital on a suicide mission.
Czech media later named the shooter as David Kozak and published his picture.
Police President Martin Vondrasek told reporters that Kozak made a number of social media posts prior to his rampage and was “inspired by a similar terrible event abroad,” without revealing further details. The killer was “saying that he wanted to kill himself,” Vondrasek added.
However, Czech media unearthed screenshots from a Telegram account apparently opened by Kozak earlier this month. In a Russian-language post on December 9, Kozak allegedly stated that he would use the platform as a “diary as I move towards [a] school shooting.” In a series of updates on December 10, the poster introduced himself as “David” and said that he “want[s] to do [a] school shooting and possibly suicide,” naming Russian school shooters Alina Afanaskina and Ilnaz Galyaviev as inspiring his killing spree.

“I always wanted to kill, I thought I would become a maniac in the future,” the post read. “Then, when Ilnaz did the shooting, I realized that it was much more profitable to do mass murders than serial ones. Alina became the last point. It was as if she had come to my aid from heaven just in time.”
READ MORE: 15 killed in Prague university shooting
Kozak was a student at Charles University, police said. According to Czech media, he studied history and won a prize for his undergraduate thesis in 2018.
Police said that Kozak was “eliminated” at the university building where his rampage began. However, it is unclear whether he was struck by a police bullet or whether he turned his gun on himself, Vondrasek noted. Kozak had been spotted wielding a rifle on the roof of the building shortly before his death, and Prague Mayor Bohuslav Svoboda claimed that the shooter fell to his death from this perch.
Police said that Kozak legally owned multiple firearms. Gun ownership is common in the Czech Republic, and the country’s constitution guarantees the right to bear arms and use them in self-defense.
Prague’s Jan Palach Square, where the university building is located, will remain closed to the public until midnight as a police investigation continues.

https://www.swentr.site/news/589475-prague-university-shooting-deaths/
15 killed in Prague university shooting
The killer traveled to the Czech capital after murdering his father earlier on Thursday, police said
Students attempt to hide from an active shooter at Charles University in Prague, Czech Republic, December 21, 2023 ©  X / @RenataVinklero1
A gunman killed 14 people and injured two dozen others in an attack at Charles University in Prague on Thursday, Czech police said. The attacker, identified as a student at the university, was “eliminated” at the scene.
Police officers rushed to the university building at Jan Palach Square in central Prague on Thursday afternoon, where they “eliminated” an active shooter, Police President Martin Vondrasek told reporters.
As the building was evacuated, officers found 14 victims dead and at least 25 more injured, Vondrasek said.
Czech media identified the shooter as 24-year-old David Kozak, a student at the university. Authorities also named the perpetrator as David K. The police chief noted that it was unclear whether officers or the suspect himself fired the bullet that took his life and ended the killing spree.
READ MORE: New Prague shooter details emerge
The killer is suspected of murdering his father in the city of Kladno earlier on Thursday before traveling to Prague, Vondrasek said.
Jan Palach Square and the surrounding streets remain closed to the public until midnight, police said. While media reports suggested that Kozak may have planted explosives at the building, Interior Minister Vit Rakusan told reporters that the public “is not in immediate danger.”  
As of Thursday evening, police officers were searching the scene for explosives, the national police force said in a statement on social media.
Thursday’s attack is the worst shooting incident in recent Czech history. While the Czech Constitution guarantees the right to bear arms and use them in self-defense, gun crime is rare, and the country records fewer annual homicides by firearm than France, Australia, and the Netherlands.
Most recently, a man killed six people in a hospital waiting room in the city of Ostrava in 2019 before turning his gun on himself, while eight people were killed in a similar incident at a restaurant in the town of Uhersky Brod in 2015.

https://www.aljazeera.com/news/2023/12/22/day-of-mourning-after-14-killed-in-prague-mass-shooting
Flags will fly at half-mast on December 23 as people observe a minute’s silence for the victims of the attack at Prague’s Charles University.
The Czech Republic has declared a day of mourning after a 24-year-old student shot dead his father, before killing 14 people and wounding 25 others at his Prague university in the country’s worst-ever mass shooting.
Following a special cabinet meeting, President Petr Pavel said December 23 would be a day of mourning with flags on official buildings to be flown at half-mast and people asked to observe a minute’s silence at noon.

https://www.aljazeera.com/news/2023/12/21/czech-police-say-people-killed-in-shooting-in-downtown-prague
Czech officials say at least 14 people were killed and 25 others injured in Prague university shooting.
A mass shooting at a university in Prague has left at least 14 people dead and 25 others wounded, according to city police and emergency services, making it one of the deadliest shootings of its kind in the country’s history.
Czech police on Thursday said they were responding to the shooting in Jan Palach Square near Prague’s Old Town Square, before reporting that the gunman had been “eliminated.”

https://edition.cnn.com/2023/12/22/europe/prague-czech-shooting-survivor-disease-intl-hnk/index.html
Jakob Weizman, a Danish student at the Charles University in Prague, was taking an exam on Thursday when he started hearing gunshots and screams.
His first instinct was shock, he said – he never thought a school shooting would happen near him, in Europe.
“I lived in the US for a very long time, if it would happen anywhere, it would have happened in the US,” he told CNN afterward. “Now it’s spreading like a disease to Europe as well.
He pointed to a recent spate of shootings elsewhere in the continent, saying: “You see this happen in Denmark, Serbia, and now here. This is incredibly frightening, you know?”
Weizman and his professor locked the door of their exam room and barricaded it with chairs and tables, staying inside for an hour until the police arrived and escorted them out of the building.
The gunman killed at least 14 people and wounded 25, in the Czech Republic’s deadliest mass shooting in decades. Police said the gunman, a 24-year-old man, was a student of the Faculty of Arts at the university, but has not been formally identified because of the severity of his injuries. He has not been named.

Authorities are still investigating a motive.
Weizman said as an international student, he had different study circles than local Czech students and therefore did not know the shooter.
Weizman told CNN he and his professor barricaded a classroom door after they heard what sounded like gunshots and screams.
Jakob Weizman
The Czech Republic is just the latest in a string of European countries to suffer a mass shooting of the kind that has become ubiquitous in the United States.
In June 2022, a gunman killed three people and wounded several others at a shopping mall in the Danish capital Copenhagen. Gun violence is relatively rare in Denmark, which is considered to have some of the most restrictive gun laws in Europe.
And in May this year, Serbia was left reeling after two mass shootings in less than 48 hours. A 13-year-old boy killed at least eight children and a security guard at his school in the capital Belgrade; just a day later, a 21-year old gunman wielding an automatic weapon killed eight people in the village of Dubona.
Gun ownership is high in Serbia, but the sort of mass shootings seen on a daily basis in the US are extremely rare in the Balkan country. Until May, school shootings in Serbia were virtually unheard of.





—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Zm-de-tady-sem-Ku-va-strilejte-Vybuch-policie-u-FF-UK-Drsna-obzaloba-748032
Šílený vrah z pražské filozofické fakulty střílel z balkónu do lidí dole na náměstí. Postavil se mu novinář a kameraman Jiří Forman, který stál s policistou v civilu u Rudolfina. Svým hrdinským gestem odpoutal jeho pozornost a po několika minutách měla právě spolupráce této dvojice vést k pachatelovu zneškodnění. Podle některých to ale kromě neuvěřitelné odvahy „kolemjdoucích“ vyvolává otázky po kvalitě policejní akce.
Dva muži, kteří se potkali náhodou ve čtvrtek odpoledne u pražského Rudolfina. Jeden byl policista v civilu, druhý kameraman webů AKTU.cz a 158 zone. Přímo proti nim stál David Kozák, který po svém šíleném řádění v budově filozofické fakulty vyšel i se zbraní na ochoz a mířil na lidi pod sebou na náměstí.

„Je schovanej. Levá strana z mého pohledu,“ informoval kameraman Jiří Forman, zatímco se oba schovávali za zdí Rudolfina.
Pak ale zjistili, že vrah začal skrz zábradlí na ochozu střílet po lidech na ulici. Je slyšet, jak policista do vysílačky hlásí střelcovu polohu na balkóně. Jako identifikační znamení uvádí českou státní vlajku přímo nad ním.
„Má dlouhou zbraň a balistiku,“ hlásí kameraman. Ten se specializuje na natáčení zločinů a policejních zásahů, takže zjevně ví co dělat.
Střelec se zvedá a míří do lidí stojících na náměstí. Tam v předcházejících minutách byli evakuováni lidé z fakulty. Pak dobije a střílí znovu.
Vtom se kameraman Forman rozkřičí: „Hej, ty zmrde, tady jsem. Střílej sem, sem pojď!“ A policistovi přikáže, ať se schová. Pak se dál snaží upoutat střelcovu pozornost.
Jeden z mužů, stojících za zdí, se kameramana ptá, co to dělá. „No aby nestřílel po těch lidech, kurva, co asi dělám,“ vykřikne nazpět.
Hlas v policistově vysílačce navrhuje, aby informaci o střelcově poloze předali hlídce u vchodu do fakulty, načež se oba shodnou, že je to nesmysl.
Střelec na ochozu naprosto v klidu přejde přes celou šířku budovy pod vyvěšenou ukrajinskou vlajku. „Ty vole, já bych ho smahnul odsud,“ lituje kameraman.
„Ty vole, to chce odstřelovače. Já mám u sebe akorát devatenáctku glocka,“ ukáže policista na svou pistoli.
„Doporučuju zásahové jednotce odstřelovač z mostu, tam bude mít čistej výhled,“ hlásí do vysílačky.“

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Policejni-prezident-sokoval-Vrazdil-strelec-z-fakulty-i-v-Klanovicich-748030
Čtvrteční tragická událost na filozofické fakultě v Praze zřejmě odhalila vraha z Klánovického lesa. Policejní prezident Martin Vondrášek uvedl, že policie prověřuje souvislosti. Vodítkem mají být zajištěné důkazy na místě činu v obci Hostouň na Kladensku, kde útočník z fakulty zabil ve čtvrtek také svého otce.

Střelec David Kozák, který dnes odpoledne zabil 15 lidí a minimálně 24 dalších zranil na pražské filozofické fakultě, se zřejmě inspiroval nedávným útokem v ruském Brjansku či útokem střelce v ruské Kazani z roku 2021. Podle policejního prezidenta i diskutérů na sociálních sítích by o tom údajně mohl vypovídat Kozákův ruský telegramový deníček. Objevují se však spekulace, že tento deník pachateli nepatřil.
Možnost, že se Kozák inspiroval podobně zrůdnými činy v zahraničí, zmínil na dnešní tiskové konferenci policejní prezident Martin Vondrášek. „Máme zatím neověřenou informaci z jednoho účtu na sociální síti, že se měl inspirovat teroristickým útokem, který se udál letos na podzim v Rusku,“ uvedl.

Policejní prezident zmiňoval útok teprve čtrnáctileté dívky, která střílela na své spolužáky na gymnáziu v západoruském Brjansku. Jednoho studenta zabila a dalších pět zranila.
Inspirovat se měl Kozák i střelcem v Kazani, který zastřelil sedm osmáků a angličtinářku.
Střelec, který v Praze zahájil palbu a zabil deset lidí, David Kozák, si vedl telegramový deník. „Podle svých slov vždy snil o tom, že spáchá masovou vraždu, jeho inspirací byli Iljaz Galjajev (v roce 2021 spáchal střelbu v kazaňském gymnáziu, zabil devět lidí) a Alina Afanaskina (nedávno spáchala střelbu v brjanské škole),“ stojí v jednom z facebookových příspěvků.
„Posledním bodem se stala Alina. Bylo to, jako by mi přišla na pomoc z nebe právě včas,“ uvedl Kozák ve svém ruském deníku na Telegramu.
Novinář Jan Hrbáček zveřejnil screenshot Telegramu, kde student filozofické fakulty v Praze David Kozák, který za dnešní tragédií stojí, vyhrožoval. „Je to blbý den, je to blbý život,“ psal střelec na sociální síti 12. prosince. „Piju čaj a chci se zastřelit,“ pokračoval další den. „Nenávidím svět a chci zanechat co nejvíce bolesti,“ uvedl v neděli a psal také o „zatracených stvořeních“.
Podle novináře Hrbáčka si jeho otevřených vyjádření na internetu mohly všimnout orgány státu a zasáhnout.
Informaci o kanále na ruské sociální síti zveřejnil i ministr vnitra Vít Rakušan, když v přímém vstupu do Událostí ČT hovořil s Michalem Kubalem.



—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141681&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Než začneme přemýšlet, mluvit a psát o tragedii, která se stala na Filosofické fakultě v Praze, nechme uplynout nějaký čas, až opadne vlna emocí a snah o politizaci.  Teprve pak hledejme kořeny toho všeho, pokusme se najít racionáln poučení a braňme se o zneužití této tragedie k ještě větší kontrole společnosti.

https://bourne.fandom.com/wiki/Operation_Treadstone
Operation Treadstone (Often known as Treadstone; In novels, it is known as Treadstone71 or Treadstone Seventy-One) was a top-secret black ops program of the Central Intelligence Agency (CIA) in the Jason Bourne series of novels and movies. It recruited only United States Service members to turn them into nearly superhuman assassins[1] and was formed in direct response to the Congressional Act which banned the U.S. from partaking in any assassinations, as sometimes assassination is considered necessary to keep the United States safe. It used a behavior-modification program to break down the assassins' morality and make them effective nearly unstoppable living weapons. After the morality break down, presumably, the assassins received advanced training in all kinds of spy tradecraft. The last surviving member of Treadstone is Jason Bourne[2]. It had a successor, which was Operation Blackbriar[3]. In the novels, it was formed after the Vietnam War. Treadstone71 was the successor to the pre-Vietnam Operation Silverlake.

Vltavský monitor

Novější (22. prosince 2023)Starší (20. prosince 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved