<– 19. prosince 2023 –>

Úterní Vltavský monitor 19. 12.

19. prosince 2023, z domova

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/video-pavel-dnes-rozsiri-sestavu-ustavniho-soudu-o-dalsi-dva-soudce/2455688?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Prezident Petr Pavel dnes odpoledne jmenuje dvojici nových soudců Ústavního soudu (ÚS) - advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Zdeňka Kühna. Senát jejich kandidaturu odsouhlasil minulý týden, dnešního jmenování se zúčastní i předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS).

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/prezident-podepsal-rozpocet-na-pristi-rok-se-schodkem-252-miliard-kc/2455665?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Prezident Petr Pavel podepsal státní rozpočet na příští rok se schodkem 252 miliard korun. Proti letošnímu schválenému schodku je to o 43 miliard korun méně. Informoval o tom dnes večer v tiskové zprávě odbor komunikace Hradu. Jde o první státní rozpočet, který Pavel podepsal ve své prezidentské funkci, a o třetí rozpočet, který prosadila koaliční vláda Petra Fialy (ODS). Sněmovna ho schválila 29. listopadu.
Plánované příjmy rozpočtu se proti letošku zvýší o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Plánované výdaje naopak klesnou o 31 miliard na 2,19 bilionu korun. Rozpočet vychází z předpokladu růstu ekonomiky o 2,3 procenta. Růst by měla i spotřeba domácností, kterou má podpořit obnovený nárůst reálných příjmů. Průměrná míra inflace by měla klesnout z letošních 10,9 na 2,8 procenta.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/hygienici-cr-se-blizi-prahu-epidemie-akutnich-respiracnich-infekci/2455552?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Počet nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest se podle hygieniků blíží epidemickému prahu. Lékaři podle grafu, který na síti X zveřejnila Hygienická služba ČR, za uplynulý týden nahlásili téměř 1700 případů na 100.000 obyvatel. Proti předchozímu týdnu jde o nárůst o necelých devět procent. Podobně přibylo i evidovaných pozitivních testů na covid-19. V pondělí 11. prosince jich bylo podle statistik MZd nejvíc od října 2022. Velká část lidí ale na test provedený zdravotníkem, který se do statistik hlásí, v současné době nechodí.
Nemocnost je podle odborníků vyšší, než je v daném období obvyklé. "Původci akutních respiračních onemocnění je v současnosti několik respiračních virů. Významný podíl má nadále virus SARS-CoV-2, ale narůstá také záchyt chřipkových virů," uvedl na webu Státní zdravotní ústav (SZÚ).
Počet případů nemocí dýchacích cest roste podle Státního zdravotního ústavu ve všech věkových skupinách. "Mezi jednotlivými kraji nejsou významné rozdíly v nemocnosti, nejvyšší počty nemocných jsou hlášeny z krajů Jihomoravského, Olomouckého a Vysočiny," doplnil SZÚ.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cesi-nejvic-veri-caputove-nejvetsi-neduveru-chovaji-k-putinovi/2455547?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Ze zahraničních politiků Češi nejvíc důvěřují slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové. Naopak největší nedůvěru pociťují k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). V porovnání s průzkumem z loňského jara si pohoršily téměř všechny sledované osobnosti. Nejvýrazněji se zhoršilo hodnocení ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského.
Důvěru slovenské prezidentce Čaputové vyslovilo 52 procent respondentů a nedůvěru 35 procent. Hlava Slovenské republiky byla jedinou ze zkoumaných osobností, u které důvěra převažovala nad nedůvěrou.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pavel-pro-seznam-zpravy-na-ukrajine-pristi-rok-nejspis-nastane-vyznamny-posun/2455512?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Vývoj konfliktu na Ukrajině ukazuje, že velmi pravděpodobně příští rok nastane nějaký významný posun. Podle dosavadních indicií nebude úplně v nejlepším slova smyslu. V rozhovoru pro web Seznam Zprávy to řekl prezident Petr Pavel. "Nastane nová situace, kterou budeme muset řešit," poznamenal. Ke konfliktu na Blízkém východě řekl, že pokud budou narůstat protiizraelské nálady a extremismus v některých arabských zemích, dá se očekávat nárůst terorismu.
Situaci na Ukrajině Pavel spojil s tím, že se uskuteční prezidentské volby jak v Rusku, tak ve Spojených státech. V Rusku podle něj zřejmě nepřekvapivě zvítězí dosavadní prezident Vladimir Putin. Ve Spojených státech výsledek podle Pavla není zdaleka tak jistý.
Očekávání voleb podle hlavy státu přinese určité změny i na bojišti. "Nakonec prezident Putin to řekl zcela jasně, že nemůže být řeči o nějakých mírových rozhovorech do té doby, než bude jasno o výsledku voleb ve Spojených státech. Čímž dal jasně najevo, že pro něj partnerem pro nějaké možné jednání není nikdo jiný než Spojené státy. Ani žádná z evropských velkých zemí," řekl Pavel.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/usa-povedou-mezinarodni-operaci-k-ochrane-lodi-pred-utoky-husiu/2455687?utm_source=rss&utm_medium=feed
Manáma - Spojené státy stanou v čele mezinárodní námořní operace s cílem ochránit lodě v Rudém moři před útoky jemenských Húsíů. Oznámil to dnes americký ministr obrany Lloyd Austin během návštěvy Bahrajnu, kde mají USA své námořní velení pro blízkovýchodní oblast. Spolu s USA se do operace zapojí Británie, Francie, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Španělsko, Kanada, Bahrajn a Seychely, dodal Austin.
Kvůli útokům se v posledních dnech rozhodla přerušit cesty oblastí řada přepravních společností a začala výrazně zdražovat ropa. Zatím poslední obětí húsíjských útočníků se dnes stal tanker norské společnosti Inventor Chemical Tankers. Plavidlo zachvátil menší požár, posádka však vyvázla bez zranění.
"Je to mezinárodní výzva která vyžaduje kolektivní akci. Proto dnes oznamuji zahájení operace Strážce prosperity, nové významné mnohonárodní bezpečnostní iniciativy," uvedl Austin v prohlášení.
Húsíové jsou spojenci Íránu, úhlavního nepřítele Izraele a lodě v Rudém moři napadají v rámci kampaně, jejímž cílem je podle nich podpora Palestinců. Poté, co Hamás zaútočil 7. října na Izrael a ten zahájil odvetné bombardování Pásma Gazy, se v Jemenu konaly masivní demonstrace na podporu Palestinců.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-srbsku-vypukly-protesty-podle-neuplnych-vysledku-vyhrala-vucicova-strana/2455670?utm_source=rss&utm_medium=feed
Bělehrad - Téměř úplné výsledky nedělních srbských parlamentních voleb potvrdily vítězství vládnoucí populistické Srbské pokrokové strany (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiče, ale kvůli nahlášeným nesrovnalostem při hlasování vyšly do ulic hlavního města Bělehradu podle zahraničních agentur tisíce demonstrantů. Opoziční uskupení tvrdí, že do Bělehradu byli k volbám sváženi Srbové ze sousední Bosny a Hercegoviny. Na další nesrovnalosti upozornila také pozorovatelská mise Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě (OBSE).

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cr-ma-prodlouzenou-vyjimku-eu-na-dovoz-produktu-z-ruske-ropy/2455660?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brusel - Evropská unie dnes prodloužila výjimku na dovoz produktů z ruské ropy do České republiky do 5. prosince 2024, ale jen v objemech srovnatelných s posledními pěti lety. Pokud budou před tímto datem dostupné alternativy, Rada EU slíbila platnost odchylky ukončit. Informovala o tom v rámci schválení dvanáctého balíku protiruských sankcí. Předchozí výjimka ze sankcí vůči Rusku, která bratislavské rafinerii Slovnaft umožňovala vyvážet do Česka produkty z ruské ropy, skončila 5. prosince.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/eu-se-shodla-na-nove-emisni-norme-limity-uz-nejsou-tak-prisne/2438373?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brusel - Země Evropské unie a europoslanci se dnes shodli na nové emisní normě, oznámil Evropský parlament. Emisní limity pro osobní i nákladní auta už nejsou tak přísné jako v původním návrhu a rovněž se podařilo dojednat delší časový rámec zavedení normy, mimo jiné české automobilky tedy budou mít více času připravit se na nová pravidla. Nařízení zcela nově zavádí opatření ke snížení emisí z pneumatik a brzd a ke zvýšení životnosti baterií. Aby norma začala platit, musí ji ještě schválit ministři členských zemí a plénum Evropského parlamentu, což je ovšem již považováno za formalitu.
"Máme dohodu, já jsem velmi rád," řekl českým novinářům v Bruselu Alexandr Vondra (ODS), zpravodaj normy v Evropském parlamentu. "Zásadním způsobem jsme okleštili původní návrh Evropské komise k Euro 7 tak, aby zůstala zachována dostupnost, zejména cenová, menších automobilů, včetně nových aut se spalovacími motory ještě v dalších letech a aby to nedestabilizovalo automobilový průmysl. Tedy aby skutečně měl čas se připravit na transformační kroky," dodal Vondra.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/eu-schvalila-dalsi-sankce-proti-rusku-zakazuje-dovoz-ruskych-diamantu/2455535?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brusel - Země Evropské unie dnes schválily dvanáctý balík sankcí proti Rusku kvůli jeho válce proti Ukrajině. EU v něm mimo jiné postihuje zisky, které Rusku plynou z vývozu diamantů. Informovala o tom Rada EU, zastupující členské státy. Česku se podařilo prosadit prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli do roku 2028 a do prosince příštího roku byla prodloužena i výjimka na dovoz produktů z ruské ropy do ČR.
Nová opatření "přinášejí další ránu schopnosti (ruského prezidenta Vladimira) Putina vést válku" tím, že se zaměřují na vysoce ceněná odvětví ruské ekonomiky a ztěžují obcházení unijních sankcí, uvedla Rada EU ve svém prohlášení. "S tímto dvanáctým balíčkem předkládáme robustní nový seznam ekonomických opatření i opatření týkajících se jednotlivců, která dále oslabí ruskou válečnou mašinerii,“ okomentoval balíček šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-cesku-byly-letos-postaveny-solarni-elektrarny-o-vykonu-1-gw-nejvice-za-13-let/2455529?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Rozvoj solární energie v Česku letos výrazně zrychlil. Během letošního roku byly v zemi podle předběžných dat vybudovány fotovoltaické elektrárny s výkonem kolem jednoho gigawattu (GW), což je nejvíce za posledních 13 let. Loni činil výkon nových zařízení přes 288 MW. Souhrnný výkon všech fotovoltaik v ČR by tak nyní měl být 3,6 GW. ČTK dnes o tom v tiskové zprávě informovaly Svaz moderní energetiky a Solární asociace. I přes letošní velký nárůst činí podíl solárů na celkové tuzemské výrobě elektřiny kolem čtyř procent, zatímco například v Nizozemsku to je 18 procent nebo ve Španělsku 14,6 procenta. Podle oborových organizací brání většímu rozvoji fotovoltaických elektráren v Česku omezení v povolovacích procesech. Vyjádření ministerstva pro místní rozvoj se dnes ČTK nepodařilo získat.
"Odhadovaný růst až tisíc nových solárních megawattů znamená návrat Česka mezi státy, které to myslí s postupnou modernizací své energetiky vážně. Česko slaví v posledních dvou letech doslova renesanci solární energie. Fotovoltaické panely se staly oblíbeným řešením, které chrání domácnosti před růstem cen energie na trhu," komentoval letošní rozvoj programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/komisar-eu-zahajila-rizeni-s-firmou-x-kvuli-podezreni-z-poruseni-povinnosti/2455412?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brusel - Evropská unie zahájila formální řízení se společností X, dříve známou jako Twitter. Podezírá ji z porušení povinností v boji proti nelegálnímu obsahu a dezinformacím podle nového zákona o digitálních trzích (DMA). Podle agentury Reuters to uvedl komisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Informaci pak na svém webu zveřejnila Evropská komise (EK).
Jedná se o první formální řízení podle nových evropských právních předpisů o digitálních službách. Společnost X je součástí skupiny velkých technologických společností, které kvůli nim čelí zvýšené kontrole.
"Doby, kdy se velké on-line platformy chovaly, jako by byly příliš velké na to, aby si dělaly starosti s pravidly, jsou pryč," uvedl evropský komisař pro digitální záležitosti Breton.
Komise oznámila 12. října, pět dní po útocích radikálního hnutí Hamás na Izrael, že zahajuje předběžné řízení týkající se "nepravdivých informací", "násilného a teroristického obsahu" a "nenávistných projevů" namířené proti sociální síti vlastněné miliardářem Elonem Muskem. Tato první fáze spočívala v žádosti o informace s cílem ověřit, zda platforma X plní své evropské povinnosti.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/prazane-si-pristi-rok-priplati-za-vodu-nove-zaplati-14488-kc-za-metr-krychlovy/2455383?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Pražané si v příštím roce připlatí za vodu. Na vodném a stočném zaplatí nově 144,88 korun za metr krychlový, což je meziročně o 13 procent více. Nyní platí lidé v metropoli 128,18 korun za metr krychlový. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Zastupitelé v únoru 2022 schválili strategii do roku 2028, podle které bude město navyšovat meziročně vodné a stočné o dvě procenta nad inflaci.
Vodohospodářskou infrastrukturu má na starosti městská firma Pražská vodohospodářská společnost (PVS), která ji do roku 2028 pronajímá Pražským vodovodům a kanalizacím (PVK). V příštím roce vybere PVS na nájemném zhruba 3,55 miliardy korun, což je meziročně o zhruba 584 milionů víc.
"Meziroční navýšení znamená navýšení přibližně o 56 korun měsíčně na osobu za veškeré vodohospodářské služby, ročně by to znamenalo nárůst o 671 korun na osobu. Výše sociálně únosné ceny vody vypočtena oborovou autoritou je pro hlavní město Praha na rok 2024 ve výši 235,47 koruny za metr krychlový," píše se v dokumentu.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/analytici-nakladove-inflacni-tlaky-odeznely-neni-duvod-zdrazovat-zbozi/2455342?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Inflační tlaky na straně nabídky odezněly, shodují se analytici, které ČTK oslovila, v hodnocení vývoje výrobních cen v listopadu. Podle nich už není důvod pro další zdražování zboží pro spotřebitele. Vývoj výrobních cen také dává argument pro to, aby Česká národní banka (ČNB) zahájila tento týden snižování úrokových sazeb. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v listopadu ceny průmyslových výrobců meziročně vzrostly o 0,8 procenta, ceny zemědělských výrobců klesly o 16,2 procenta.
"Ve výrobních cenách pokračuje hmatatelné uklidňování inflační situace, které vyplývá z příznivého vývoje na mezinárodních trzích v kombinaci s utlumenou domácí i zahraniční poptávkou. Nákladové důvody pro další zdražování spotřebitelského zboží tak již evidentně z větší části pominuly, což je poněkud v rozporu s veřejnými prohlášeními části podnikatelské sféry, která již v předstihu varuje před další vlnou zdražování své produkce," uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/nejdulezitejsi-bude-ochrana-informaci-rika-o-zavadeni-f-35-do-vyzbroje-general-hromek-344289
Přípravy na zavedení letounů F-35 do výzbroje české armády bude mít na starosti generál ve výslužbě Petr Hromek. České televizi to potvrdila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Hromek bude zodpovídat třeba za harmonogram projektu. Vláda nákup nadzvukových letounů páté generace schválila v září. I s úpravami infrastruktury přijde na 150 miliard korun. Smlouvy se Spojenými státy musí být podepsané do března.
Vláda plánuje nákup čtyřiadvaceti strojů v nejmodernější verzi Block 4. Nabídka na letouny, související vybavení, výcvik, munici a zajištění životního cyklu do roku 2034 činí 106 miliard korun a bude postupně hrazena v letech 2024 až 2034. Dalších 44 miliard korun půjde zejména na infrastrukturu, na palivo, přípravu personálu a odvod DPH. Domovskou základnou letounů bude ta v Čáslavi.
„Musíme se s letounem seznámit, přijmout jeho specifika. Ale opravdu tam není nic, co by nám mělo bránit v tom, abychom ho dokázali používat,“ řekl člen implementačního týmu F-35 Jan Ďucha. Když letectvo přecházelo z MiGů na gripeny, které létají už osmnáct let, Ďucha byl u toho. „Tenkrát to byla velká nejistota, protože jsme přecházeli z totálně jiné platformy, tentokrát v nás zůstává jen to těšení,“ podotkl.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/kdyz-izraelci-podlehnou-tlaku-zmirnit-valku-proti-hamasu-hrozi-dalsi-masakry-mini-pojar-344291
Prioritou izraelské vlády se nyní stala otázka důsledné likvidace teroristického palestinského hnutí Hamás, a to i na úkor obětí z řad rukojmí. V pořadu Interview ČT24 to uvedl poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. „Izraelci nechtějí být rukojmími rukojmí,“ míní expert. Přispívat na palestinské uprchlíky by podle něj měly zejména bohaté arabské státy. K otázce své nedávné cesty do Číny zdůraznil, že je třeba usilovat o to, aby Peking přímo nepodporoval Rusko v jeho agresi proti Ukrajině. Současné česko-ruské vztahy označil za minimalistické.
Washington žádá po Izraeli, aby omezil vojenské operace v Gaze, protože přibývá civilních obětí. Podle Pojara ale Izraelci potřebují čas, aby dokázali Hamás zlikvidovat. „Pokud se jim to nepodaří, tak sice můžeme mít chvíli klid, ale ta válka se za chvíli znovu rozhoří a znovu uvidíme další teroristický útok,“ obává se bezpečnostní poradce.
Zahraniční podpora je nicméně pro židovský stát důležitá. „Izrael v podstatě bojuje o život. Myslím, že si všímají české podpory. V Izraeli visí billboardy, kdy nám děkují, myslím většinové společnosti. Klíčová je ovšem podpora ze Spojených států. Izrael potřebuje, aby vydržela, a to včetně podpory vojenské,“ upozorňuje Pojar.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/spojene-staty-povedou-namorni-operaci-na-ochranu-lodi-pred-hutii-344293
Spojené státy stanou v čele mezinárodní námořní operace s cílem ochránit lodě v Rudém moři před útoky jemenských Hútíů. Oznámil to americký ministr obrany Lloyd Austin během návštěvy Bahrajnu, kde mají USA své námořní velení pro blízkovýchodní oblast. Spolu s USA se do operace zapojí Británie, Francie, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Španělsko, Kanada, Bahrajn a Seychely, dodal Austin.
Kvůli útokům se v posledních dnech rozhodla přerušit cesty oblastí řada přepravních společností a začala výrazně zdražovat ropa. Zatím poslední obětí hútíjských útočníků se v pondělí stal tanker norské společnosti Inventor Chemical Tankers. Plavidlo zachvátil menší požár, posádka však vyvázla bez zranění.
„Je to mezinárodní výzva, která vyžaduje kolektivní akci. Proto dnes oznamuji zahájení operace Strážce prosperity, nové významné mnohonárodní bezpečnostní iniciativy,“ uvedl Austin v prohlášení.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/na-finsko-ruske-hranici-stoupa-tlak-344285
Finsko kvůli napětí na pomezí s Ruskem rozšíří a urychlí stavbu hraničního plotu. Nově ho chce začít budovat také na severu země. Moskva podle finské vlády účelově posílá do země migranty bez dokladů.
Je to už druhé uzavření finsko-ruských hranic během měsíce. Běženci snažící se o ilegální překročení hranice přicházeli z Ruska nejen přes hraniční přechody, ale i přes lesy a zamrzlé močály za polárním kruhem.
„Teď na zkoušku stavíme plot na dalekém severu v Laponsku, abychom otestovali, jak stojí v bažině,“ popisuje nová opatření velitel finské pohraniční stráže Matti Pitkäniitty.
Stavbu hraničního plotu finská vláda považuje za prioritu. Má měřit dvě stě kilometrů a bude osazený kamerami s nočním viděním. „Bude tam také malá cesta, po které se může rychle pohybovat naše hlídka. To znamená, že budeme detekovat a reagovat rychleji než nyní,“ popisuje Matti Pitkäniitty.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/vlada-petra-fialy-kabinet-podpora-pruzkum-volebni-model_2312190500_jgr
Kabinet Petra Fialy (ODS) čelí souběhu krizí a frustrované společnosti, což se odráží v hodnocení jak vlády jako celku, tak v klesajících preferencích některých vládních stran. Její členy zatím může uklidňovat, že se zklamaní podporovatelé nepřesouvají přímo k opozici, ale spíše do kategorie nevoličů. Vládním úkolem je nalákat je zpět, jinak sešup nemusí vybrat a čeká ji volební výprask, shodují se odborníci oslovení webem iROZHLAS.cz.

https://www.irozhlas.cz/kultura/literatura/cteni-tisk-porozumeni-deti_2312182355_elev
Výzkumníci z Valencijské univerzity analyzovali více než dvě desítky studií o četbě s porozuměním z let 2000 až 2022, které zahrnovaly téměř 470 000 účastníků. Jejich závěry naznačují, že dlouhodobé čtení tisku šestkrát až osmkrát zvyšuje schopnost porozumět textu oproti jeho čtení v digitální formě. Negativní dopad má digitální čtení zejména na děti. Informoval o tom The Guardian.

https://echo24.cz/a/HHMXp/komentar-zlamalova-nemci-konci-dotace-elektroauta-my-zaciname
Náraz realit někdy vede k reakcím, které by se podle ideologie těch, kdo o nich rozhodují, nedaly odhadnout. Německá socialisticko-liberálně-zelená vláda, v níž je vicepremiérem hospodářství lídr Zelených, oznámila, že končí s dotacemi elektromobilů. A končí okamžitě. Po 17. prosinci už nepřijme jedinou žádost. Těm dotacím se vznešeně říkalo ekologický bonus. V závislosti na ceně vozu se pohyboval mezi třemi tisíci a čtyřmi a půl tisíce eury na vůz. Přepočteno podle aktuálního kurzu na koruny mezi 73 500 a 110 tisíci korunami na vůz. Čím bylo auto dražší, tím byl příspěvek nižší.

https://echo24.cz/a/H9FBN/komentar-kechlibar-pirati-druhe-nejstarsi-remeslo-sveta
No dobrá, ono to vlastně není jisté; o titul druhého nejstaršího řemesla světa se hlásí kdekdo, od právníků až po propagandisty (nikdo asi nepochybuje o tom vůbec nejstarším řemesle). Nicméně pirátství je řemeslo velmi, velmi staré. Tím myslíme to námořní pirátství, nikoliv snad stahování filmů z pofiderních úložišť situovaných kdesi v Kazachstánu.

https://echo24.cz/a/HhPSG/zpravy-ekonomika-predcovidova-uroven-ekonomiky-vlada-fiala-opozice-stanjura-ekonomove
Kritici vlády Petra Fialy (ODS) v čele s Andrejem Babišem (ANO) opakovaně uvádí, že pod Fialovým vedením se tuzemská ekonomika jako jediná v Evropě ještě nedostala na úroveň před začátkem pandemie koronaviru. Experti, které oslovil deník Echo24, vysvětlují, co „předcovidová úroveň“ znamená a kdy se na ni tuzemská ekonomika vrátí. U životní úrovně to může být i za několik let.

https://echo24.cz/a/HZjyj/zpravy-ekonomika-konec-zdrazovani-jidla-potravinarum-retezcum-dosly-duvody
Další zdražení potravin už bude neobhajitelné. Takový je verdikt po zveřejnění posledního vývoje cen výrobců. Analytici se shodují, že inflační tlaky na straně nabídky odezněly a výrobní nákladové tlaky tedy nyní prakticky neexistují, což vyvrací nedávná slova potravinářů i obchodníků o tom, že s cenami jídla budou muset nahoru. Antimonopolní úřad už slíbil, že na začátku následujícího roku opět prošetří několik základních potravin, aby zodpověděl otázku, jestli leží vina za zdražování nejvíce na zpracovatelích, potravinářích, nebo řetězcích.

https://echo24.cz/a/HSdJ2/zpravy-domov-slibuje-pavel-fiala-zbohatnuti-podvod-cez-pet-let
Ani před Vánoci neslábnou všemožné pokusy o podvody, které se kromě e-mailů a SMS zpráv odehrávají také na sociálních sítích nebo dalších platformách. Už téměř evergreenem jsou především klamavé reklamy, které nabízejí vysoké zisky z akcií do společnosti ČEZ. Internetoví podvodníci je často přes Google nebo Facebook propagují přes známé firmy a také politiky, ať už jde třeba o prezidenta Petra Pavla, nebo premiéra Petra Fialu. Po podvodnících přitom pátrá policie a v případě dopadení jim hrozí léta za mřížemi.

https://blisty.cz/art/116707-kdo-lze-britska-poslankyne-nebo-izraelsky-poslanec.html
"Moje prosba na izraelskou vládu je, aby je nechala na pokoji. Víte, jsou to křesťané v kostele a je týden před Vánocemi. Příští týden touhle dobou budou Vánoce. Zpíváme o míru na zemi. A o Betlémě a Palestině právě teď, prosím, nedělejte to. Prosím, nechte je na pokoji."  Zajímavá konfrontace britské poslankyně, jíž v izraelském obležení uvízli v kostele v Gaze příbuzní, a šéfa izraelského parlamentního zahraničního a bezpečnostního výboru, který - podobně, jako to dělají Rusové - prostě všechno popřel:  Moderátor, Channel 4 News, pondělí 18. prosince 2023, 19 hodin: Poslankyně za liberální demokraty Layla Moranová uvedla, že její příbuzní jsou mezi stovkami civilistů uvězněných v katolickém kostele ve městě Gaza, kde operují izraelské jednotky. Katolický úřad v regionu o víkendu prohlásil, že v areálu farnosti Svaté rodiny byly izraelskými ostřelovači zabity dvě ženy. Izrael popřel, že by se na kostel zaměřil.

https://blisty.cz/art/116710-rada-bezpecnosti-osn-odlozila-hlasovani-o-gaze.html
Rada bezpečnosti OSN odložila hlasování o výzvě k trvalému zastavení nepřátelských akcí, aby měla více času na vypořádání se s námitkami USA proti znění návrhu rezoluce.
Hlasování se mělo uskutečnit v pondělí uprostřed odpoledne v New Yorku, ale USA uvedly, že nemohou podpořit odkaz na zastavení nepřátelských akcí, ale mohly by přijmout pozastavení nepřátelských akcí.
Arabské země jednající o textu uvedly, že je povzbudil přístup USA, který naznačuje, že se Bílý dům snaží najít nějakou formulaci, kterou by mohl podpořit, na rozdíl od pouhého vetování rezolucí, což je postoj, který zaujal k humanitárnímu pozastavení 18. října a k naléhavému humanitárnímu příměří 9. prosince.
Rozpory v americké administrativě se prohlubují, přičemž někteří představitelé tvrdí, že USA nechápou rozsah rozčarování v zemích globálního Jihu z údajného pokrytectví USA, které označují ruské válečné zločiny na Ukrajině, ale nacházejí mnoho důvodů, jak ospravedlnit rozsáhlé zabíjení Palestinců v Gaze.





—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.protiproud.info/politika/7629-divoka-zvirata-strachy-nadobro-zesilela-zavrazdete-ho-nejvice-pravdepodobne-reseni-rikaji-experti-k-volbam-nesmi-dojit-uz-ani-podvody-zvoleni-trumpa-nezabrani-americane-ho-chteji-vyvola-deep-state-radeji-obcanskou-valku.htm
Stephen Kokx komentuje vyjádření neokonzervativce Roberta Kagana v deníku CIA The Washington Post, v níž popisuje Trumpovo znovuzvolení jako apokalyptickou událost, která zničí Ameriku, a v souvislosti s dalšími signály v médiích se ptá, zda CIA již rozhodla o Trumpově fyzické likvidaci
Prezidentské volby v roce 2024 ještě nejsou v plném proudu. Jak se však blíží (první klání Republikánů se uskuteční 15. ledna v Iowě), objevuje se stále více předpovědí o tom, co se bude dít. Donald Trump má již řadu měsíců republikánskou nominaci pevně v rukou. Nikdy se mu nestalo, že by nad ostatními kandidáty nebyl o méně než 30 procent. Většina průzkumů mu ukazuje podporu kolem 60 procent, zatímco Nikki Haleyová, Ron DeSantis a Vivek Ramaswamy získali každý kolem 15 procent.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/rajchl-o-ukrajine-eu-i-orbanovi-cisla-hovori-jasne/
Advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl se ve svém komentáři vrátil k nedávnému hlasování v Bruselu, kdy Viktor Orbán využil své právo veta. Zajímavá čísla v kontextu ke slábnoucí podpoře Ukrajiny i rostoucí nedůvěře v Zelenského.
„Tak abychom si to zrekapitulovali. EU chce dát 50 miliard EUR Ukrajině na pokračování prohrané války. 17 miliard napřímo a 33 miliard v půjčkách, které bude muset splatit včetně úroků.
Viktor Orbán to odmítl. A to přesto, že mu EU vyplatila minulý týden 10,2 miliardy EUR. Stálo ho to jen to, že odešel na kafe v momentě, kdy se hlasovalo o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou. Což samo o sobě ještě vůbec nic neznamená, neboť s takovým Tureckem už se jedná asi 60 let.
Charles Michel na Orbánovo veto reagoval tak, že Ukrajina stejně peníze dostane a že Orbána obejde tím, že zbylých 26 zemí poskytne Ukrajině finanční injekci na tzv. bilaterální bázi. S čímž samozřejmě bude Petr Fiala nadšeně souhlasit. Výsledkem je, že Orbán odchází s 10,2 miliardy v plusu a my s více než miliardou v mínusu. A to jen za to, že slepě a zcela bezmezně podporujeme nový typ pračky značky Zelenskyj s marketingovým sloganem "Vypere peníze dočista dočista!"

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/jan-schneider-odstrceny-vystrcil/
Tomáš Pojar, bezpečnostní poradce premiéra Petra Fialy v Interview ČT24 okecával trapas, kdy premiér Fiala nebyl vpuštěn na návštěvu Nigérie, slovy, že Nigérie je „těžká organizačně“. To připoutalo mou pozornost, a jak se ukázalo, nikoliv bezdůvodně.
V pořadu v Interview ČT24 následovala totiž pasáž, pojednávající o jeho návštěvě Číny, kam jel on, jako pradce premiéra, spolu s Vladimírem Posoldou, ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), neboli zpravodajské služby se zahraniční působností. Zvláštní kombinace, už jenom tím, že cesty ředitelů zpravodajských služeb se zveřejňují pouze s nějakým zámyslem (pokud ovšem i toto zveřejněné aranžmá nebylo „těžké organizačně“, neboli opět v „nigerijském“ stylu), píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz.
Na otázku moderátorky, kdo rozhodl o návštěvě Číny, se Pojar kroutil jako moučný červ, a snažil se uplatnit různé eristické techniky, aby situaci zamlžil, zatemnil a pak svedl úplně jinam. „Asi o tom rozhodl premiér,“ odpověděl na otázku enigmaticky Pojar. Pak řekl, že „o tom věděl (?) premiér, ale věděli o tom i jiní představitelé“ a kromě toho „jsme o tom hovořili s ministrem zahraničí Lipavským“, takže „to není tak, že by o tom někdo rozhodoval (?) … ano, ten cesťák mi museli (?) podepsat na Úřadu vlády, takže to bylo na základě cestovního příkazu z Úřadu vlády, ale bylo to s vědomím premiéra a premiér o tom informoval další a bylo to připravováno společně s ministerstvem zahraničí včetně ministra a s ÚZSI“.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/na-pokraji-epidemie-prymula-o-covidovych-restrikcich/
Česko je podle epidemiologa Romana Prymuly na pokraji epidemie a některé nemocnice již omehily návštěvy. Covidová čísla rostou a Prymula promluvil o možných restrikcích i o tom, jak se chovat o svátcích.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/prezident-vycinil-vlade-mela-by-vyhledat-pomoc-odborniku/
Fialův kabinet má za sebou polovinu vládnutí a nijak zvlášť se mu nedaří. Vládě důvěřuje necelá pětina obyvatel a nyní se kriticky vyjádřil i prezident Petr Pavel. Vláda by podle něj měla vyhledat pomoc odborníků.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Komuniste-ne-ale-koalici-domlouvame-rekla-sefka-Levice-Jeji-partner-jeden-z-lidi-prace-neprisel-Jak-to-vidi-levicaci-z-poslednich-pozic-747792
„Pokud vláda nepomáhá lidem a ani neplní své závazky, s nimiž šla do voleb, tak tady nemá co dělat,“ sdělila spolupředsedkyně strany Levice Markéta Juřicová. Ostatně právě malé levicové strany chystají velký koaliční útok na eurovolby. Doufejme, že zatím domluvený koaliční partner a spolupředseda hnutí Budoucnost Jakub Kovařík, stihne jako kandidát alespoň ty volby, když už nestihl celkem klíčové setkání s novináři.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ekonomika/Ukrajince-ne-Cesi-v-pruzkumu-rekli-co-si-vlada-neda-za-ramecek-747860
Češi vedou v novém průzkumu Eurobarometer 2023 od Evropské komise. Ale v něčem, co si vláda nedá za rámeček. Češi nevěří v dobrý stav české, ani evropské ekonomiky. Ani že se situace zlepší. Nechtějí euro. A vládu nepotěší ani čísla ohledně Ukrajiny. Čeští respondenti jsou jednak nejvíce proti posílání peněz na Ukrajinu, ale také proti tomu, aby byla přijata do EU. I proti posílání zbraní. Tam je ale v Evropě odpůrců mnohem více.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Mlcte-vy-antisemite-Izrael-sejmul-svetovou-neziskovku-747859
Nezisková organizace Human Rights Watch obvinila Izrael, že používá hladovění civilistů jako způsob vedení války v okupovaném Pásmu Gazy. … „Světoví vůdci by měli mluvit proti tomuto ohavnému válečnému zločinu.“ Americký ministr obrany Lloyd Austin při návštěvě Izraele nabádal své židovské přátele, aby více dbali na ochranu palestinských civilistů. Ale zároveň také ujistil Izraelce, že americká podpora je neotřesitelná a Izrael nikdy nebude stát sám. A Izraelci odpověděli přímo kritizující neziskové organizaci. Takto…

https://www.pokec24.cz/politika/ctvrty-navrh-putina/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ctvrty-navrh-putina
Existuje pojem „Návrh Putina“.
A na ten návrh, nebo nabídku, se musí přistoupit hned, protože následující už bude jenom horší. Dnes se podíváme na některé návrhy našeho Imperátora, které potvrzují to, co bylo řečeno.
IV. Důsledky.
Protože Spojené státy a NATO odmítly splnit požadavky všech tří návrhů Putina, 17. února naše ministerstvo zahraničí zareagovalo:
Moskva. 17. února. INTERFAX.RU – Washington neposkytl konstruktivní odpověď na základní návrhy Ruska o bezpečnostních zárukách, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Varovali, že „při absenci připravenosti Spojených států k jednání se Moskva může uchýlit k opatřením vojensko-technického charakteru“.
A přesně o týden později, 24. února 2022, Rusko zahájilo speciální vojenskou operaci (SVO).
Proto by SVO neměla být považována za válku s Ukrajinou, ale začátkem přivedení NATO k novým hranicím.
Jelikož Spojené státy a Západ nepřijaly „Třetí návrh Putina“, ale naopak zhoršily situaci přijetím Finska do NATO,  čtvrtý návrh, jak to vidím, bude vyžadovat rozpuštění NATO a odstranění celé jeho infrastruktury z Evropy!

https://www.pokec24.cz/politika/alexandr-dugin-pet-front-proti-unipolarnimu-globalismu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=alexandr-dugin-pet-front-proti-unipolarnimu-globalismu
Před začátkem roku 2024 stojí za to podívat se na celkový obraz světa a hlavní geopolitické trendy. Obecně se nacházíme v okamžiku přechodu od unipolarity k multipolaritě. Tento rok získala multipolarita další strukturalizaci v BRICS-10 (Argentinu, která jen co se připojila k této organizaci, urychleně ji odtamtud odstranil další globalistický klaun Javier Milei).
Obecně se již zabýváme pěti potenciálními nebo aktuálními frontami:
   • Rusko na Ukrajině bojuje s kolektivním Západem a americkým (anglosaským) globalismem. V podstatě jde o občanskou válku Rusů – imperiálních Rusů proti atlantickým Rusům, kteří zradili svou ruskou identitu. Atlantičtí “Rusové” jsou využíváni unipolárními silami Západu.

   • Islámský svět se konsoliduje (s vážným zpožděním) proti Izraeli, který provádí systematickou genocidu arabského obyvatelstva. Přičemž na straně Izraele (jako své blízkovýchodní zástupné síly) je opět unipolární Západ.

   • Blok antikoloniálních zemí v západní Africe (Mali, Burkina Faso, Niger, Středoafrická republika, Gabon) je sjednocený proti prokoloniálním (atlantickým) režimům a proti Macronově globalistické Francii. I zde může každou chvíli propuknout otevřený konflikt.

   • Potenciální fronta Tchaj-wanu proti pevninské Číně – je to co nejvíce znepokojuje USA. (A tady přímý konflikt už čeká na svůj čas).

   • Deklarace o právu Venezuely na Essequibo, Essequibo je umělým koloniálním výtvorem atlantistů. Patří sem také problém Malvín (Falklandy), který se může stát akutním po odstranění degeneráta, který se prodral k moci (to se stává, když se revoluční perónismus zkříží s liberalismem, jako to udělal poražený Sergio Massa, který prohrál volby s Javierem Mileiem).

https://www.pokec24.cz/nezarazene/kdepak-fico/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kdepak-fico Duel našich lídrů – koaličního i opozičního, který proběhl na Nově, ukázal zcela jasně jednu věc – nemáme ani omylem nikoho Ficova formátu.
Pánové Babiš a Fiala se hádali ve studiu jako trhovci: „Je to vaše vina!“ „Ne, vaše vina!“ „Za drahotu může Babiš!“ „Za drahotu může Fiala!“ Jen díky opravdu děsivě tristní situaci může se Babiš jevit jako naděje. Možná něco udělá s cenami – možná. Když mohl zatočit s oligopoly – a mohl 8 let – neudělal nic. Dokonce zatípl i zákon o povinném podílu českých potravin na trhu. A teď, kdyby ho člověk neznal, by mu tu péči o české zemědělce i věřil. Stejně tak s ČEZem, stejně tak s politickými neziskovkami, s ČT. Většinu na to měl. Neudělal nic a pak jen čučel, jak ho rozebrali.
Další dojemné momenty byly ty, kdy se pánové předháněli, kdo je víc protiruský. „Pan premiér seděl ve vládě, která kamarádila s Putinem“ pravil Babiš. Že byla svalena vláda Petra Nečase, protože nevyřadila z tendru na Temelín Rosatom, to snad Babiš schvaluje? Ta vláda měla padnout ze sta jiných důvodů. Tahle vláda podobnou chybu neudělá. Nebude stavět nic, k tomu eurounijními emisními povolenkami vyřadí z konkurenceschopnosti uhelné elektrárny, zakáže kotle na jakákoli paliva a bude. Zbyde Habeckova „Wärmepumpe“ se superdrahou elektřinou. Co konkrétně s tímhle bude Babiš dělat kromě zestátnění ČEZu, jsme se nedozvěděli.

https://www.pokec24.cz/politika/spocitali-to-a-byli-zdeseni-eu-kvuli-sankcim-proti-rusku-prisla-temer-o-15-bilionu-dolaru/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=spocitali-to-a-byli-zdeseni-eu-kvuli-sankcim-proti-rusku-prisla-temer-o-15-bilionu-dolaru
Ke konci roku EU vyhodnotila ztráty z vlastních sankcí. Ukázalo se, že jen za plyn přeplatila 185 miliard eur. Navíc na tom nejvíce vydělal zámořský spojenec – Spojené státy. Rusko mezitím zdvojnásobilo dodávky do Asie a úspěšně prolomilo ropný strop, čímž obnovilo příjmy. Celkem Starý svět ztratil téměř jeden a půl bilionu dolarů. A stále častěji se objevují výzvy k ústupu.
Myšlenka přechodu k alternativním dodavatelům plynu se ukázala jako příliš nákladná. Podle Eurostatu dovoz v průměru zdražil na 15,2 miliardy eur měsíčně: 7,7 u zkapalněného zemního plynu a 7,5 u plynovodu. Předtím to bylo 5,9 miliardy: 3,6 – potrubí, 2,3 – zkapalněný plyn.
Za dva roky to bylo 304 miliard, přeplatek – 185. Vyhrály USA a Velká Británie: 53 a 27 miliard eur.
Dříve pocházelo přibližně 40 % plynu v EU z Ruska. Zásoby se snížily čtyřnásobně. Kvůli rostoucím cenám ale Moskva na evropském trhu vydělala dalších 14 miliard eur.
Až 70 % exportu ruské ropy se přeorientovalo do Asie.
„Zdroje energie, které byly dříve posílány do Evropy, byly z velké části přesměrovány na nové trhy. Pokud mluvíme o ropě, asi 20 % objemů, které byly dříve dodávány do Evropy, jsme přesměrovali na jiné trhy – Indie, Čína a další země. Pokud mluvíme o plynu, objemy dodávek do EU byly sníženy o třetinu a část jsme také přesměrovali do Asie. Konkrétně dodávky plynu do Číny loni vzrostly zhruba o 50 % prostřednictvím plynovodu Síla Sibiře,“ uvedl ruský vicepremiér Alexandr Novak.

https://www.pokec24.cz/politika/nova-strategie-zapadu-pockame-az-putin-zemre/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nova-strategie-zapadu-pockame-az-putin-zemre
Dnes si přečteme tisk našich zapřisáhlých partnerů, co pečou druhý měsíc na jednom nedůstojném místě. Koliky navštěvují politiky, vůdce veřejného mínění, novináře a takzvané „mozkové trusty“. Zodpovědné za formování správného způsobu myšlení bílého muže s hegemonálními ambicemi. Jak asi tušíte, kolem Malé Rusi se odehrává epilepsie, hysterie, hluk a rozruch. Podle obecného mínění velké většiny západních veřejných elit se stala „kufříkem bez rukojeti“. Nevědí, jak si sednout k jednacímu stolu se zákeřným Putinem.

https://www.iportal24.cz/zahranici/pentagonu-30-prosince-dojdou-financni-prostredky-pro-ukrajinu/
Pentagon varoval, že jeho možnosti pomoci Kyjevu budou vyčerpány 30. prosince, pokud americký Kongres neschválí další finanční prostředky pro Ukrajinu, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na dopis náměstka ministra obrany USA Mikea McCorda.
Podle zprávy tento úředník 15. prosince sdělil americkým zákonodárcům, že posledních 1,07 miliardy dolarů z dostupných finančních prostředků bude použito na nákup nových zbraní k doplnění amerických zásob.

https://belobog.sk/zo-satirickeho-pera-tomasa-janovica/
Atény
Múdre boli staré Atény
aj bez televíznej antény.

* * *
Vďaka tebe, pijatika,
si už každý s každým tyká.

Dutí
Prečo dutí – áno, tí –
sú vždy takí nadutí?

Rodina
V živote je rovnováha. To je naše šťastie.
Rodina sa rozpadá, kým rodinkárstvo rastie.

Muž
Muž je muž a sotva sa už zmení.
Chce mať vlastné auto, vlastnú chatu, vlastný dom a – cudzie ženy!

Žena
Príkladov je na to dosť a dosť –  žena s minulosťou má vždy budúcnosť!

Nevyzliekaj
Nevyzliekaj, braček, krásne panie,
pokiaľ nemáš na ich obliekanie.

Cieľ
Jeho cieľ je prostý, priatelia.
Nepripustiť druhých do cieľa.


https://belobog.sk/cerna-skala-jako-beneficiar-valky-na-ukrajine/
Nezávislou Ukrajinu, která vznikla před 32 lety na troskách Sovětského svazu, začal okamžitě “ovládat” zahraniční kapitál. Jednoduše řečeno, zahraniční kapitál začal skupovat “nezávislou” Ukrajinu. Na rozvoji “Nezávislé” se podílel kapitál z různých zemí původu, ale první místo obsadil kapitál amerického původu. Historii skupování Ukrajiny zámořskými investory lze rozdělit do tří etap.
 * První etapa – od zrodu “Nezávislého státu” (1992) po Majdan (události od listopadu 2013 do února 2014).
 * Druhá etapa – od Majdanu do začátku válečných akcí na Ukrajině (tj. do 24. února loňského roku).
 * Třetí etapa – od 24. února 2022 do současnosti.
 Nebudu se nyní zabývat rozvojem Ukrajiny zahraničními investory v prvních dvou etapách. V případě zájmu se o tom čtenář může dozvědět z mých knih: “Ukrajina. Ekonomika potíží, aneb peníze na krvi”; “Ukrajinské bezpráví a přerozdělování. Hospodářská a finanční krize na Ukrajině jako globální hrozba”.
Zaměřím se na třetí etapu, která trvá již téměř dva roky. Válka vedená kolektivním Západem na Ukrajině proti Rusku samozřejmě sleduje závažné vojenské a politické cíle Spojených států a jejich spojenců v NATO. Zároveň je však třeba tuto válku chápat jako gigantický obchodní projekt západního kapitálu. Jedná se o válku, jejímž cílem je zmocnit se území, přírodních zdrojů a nejrůznějšího majetku nacházejícího se na území “nezávislé”.

https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9910-fandeni-zaniku-bile-rasy.htm
Když si na Googlu vyhledáte „Kavkazan“, uvidíte několik obrázků skutečných Kavkazanů, které se střídají se spoustou obrázků nebělochů. Je to podobné, jako když hledáte „Šťastná běloška“. Udělejte to. Budete překvapeni, jaké obrázky se vám objeví. Vlastně možná nebudete. Tohle je nyní očekávaný „nový normál“.
Nikdy jsem se nezapsal jako křižák za práva bělochů. Nerad bych zněl jako bělošský nacionalista, ať už je to cokoli. Ale někdo to dělat musí. Ze všech obřích slonů, kteří se plahočí po rozpadající se krajině Ameriky 2.0, není žádný větší a povinněji ignorovaný než Velká výměna bělochů. Pouze neběloši, jako nedávno Vivek Ramaswamy, mají odvahu toto téma veřejně nadhodit. A zdá se, že pouze těmto vybraným nebílým není jedno, že se to děje. „Probuzený“ bělošský dav má z této vyhlídky radost. Zdá se, že „konzervativním“ typům MAGA to také naprosto vyhovuje. Bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy přiznal, že se Hloupá strana zaměřila na přilákání nebělochů, než byl sesazen.

https://www.infovojna.bz/article/video-inspirativny-rozhovor-dvoch-byvalych-kolegov-moderatorov-morrisa-carlsona
Články súvisiace s tematikou:
VIDEO: Odpoveď na otázku, prečo vláda USA viac ako 80 rokov zatajovala pravdu o existencii UFO, je desivá a pravdivá zároveň. Tieto lietajúce objekty nemajú ľudský pôvod, nie sú z nášho sveta a nechovajú sa podľa zákonov nám známej fyziky. Washington má aj telá ich posádok a konkrétne dvaja kongresmani, ktorí by mali slúžiť národu, pravdu o UFO tajili a porušovali tým federálne zákony. O dôvodoch tohto zločinu sa čoskoro dozvieme, ale dovtedy tu máme zopár dôležitých otázok. Jednou z odpovedí prebudenej civilizácie v tomto ohľade by podľa kongresmana Tima Burchetta bola, že tieto „vojnové prasce“ by okamžite prišli o svoj biznis a museli by sa zdekovať veľmi ďaleko pred rozhnevanými ľuďmi
CIA získala „neporušené“ UFO, ktorého existencia nemá ľudský pôvod, informuje Daily Mail. Odborník na exopolitiku Dr. Michael Salla poukazuje na skupinu Majestic-12, ktorá desaťročia prísne strážila tento druh informácií už od čias 2. svetovej vojny a mala stáť aj za vraždou JFK, ktorý chcel verejnosti odhaliť šokujúce informácie o povahe nášho sveta utajované globálnymi zločineckými elitami
VIDEO: Robert F. Kennedy Jr. vyzval Washington D.C. zverejniť tajný spis o atentáte na amerického prezidenta JFK. Do jeho vraždy mala byť okrem CIA zapletená aj organizácia Majestic-12 kontrolujúca prísne tajné informácie ohľadne UFO
VIDEO: Vedec a mystik Adolf Inneman o astrológii, paradigme času, proroctvách veštkyne Sibyly, ktoré sa do bodky napĺňajú, Šalamúnovej dynastii, kráľovnej zo Sáby, misii Ježiša Krista v Etiópii, jeho ukrižovaní, kristovských princípoch, ukotvení jeho energetickej siete na planéte Zem ako pomocnej sily v konečnom súboji Svetelných síl proti Temnote, učení Ježiša ako Svätom grále, ktorého autentické posolstvo šíril majster Ján Hus a úlohe Česka, Moravy a Slovenska pri aktuálnej transformáci


https://otevrisvoumysl.cz/podil-vakciny-proti-hpv-na-narustu-vyskytu-rakoviny-delozniho-cipku-ve-svedsku/
Nezávislý švédský výzkumník v roce 2018 zjistil, že míra rakoviny děložního čípku mezi mladými ženami začala stoupat a dal to do souvislosti s vakcínou proti HPV. Dále v časopise BMJ bylo uvedeno, jak velkou míru nežádoucích účinků tato vakcína má. Více v článku.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/12/19/uvodnik-dnesni-kosy-dnes-v-hlavni-roli-security-magazin-anebo-ruska-armad-a-v-jeho-videni-pred-casem-a-dnes/
Security  magazín je pro mne  celkem dost  slušný a spolehlivý  zdroj, pokud  jde  o vojenské věci. Zejména  o techniku. Čerpal jsem z něj  docela hodně, když Kos a rozebírala  Kosu  nákupu předražených bojových vrtulníků pro AČR,  v  režii Andreje  Babiše a  to jen proto, aby se  on dostal do Bílého baráku a pořídil si společnou  fotečku s  Donaldem Trumpem, kterého se posléze  zřekl,  jež nás přišly opravdu zatraceně  draho. Tehdy jejich  materiály  seděly  naprosto perfektně.
Jenže  od  té doby  lapálie  „velikosti“  vrtulníků zastínila  válka na Ukrajině. A  tady  i Security  magazín najel, jako celý  maisntream na  jednotnou vlnu, jediný správný pohled a jediný správný  závěr.
A dnes?  Dnes najednou  dostal studenou sprchu a  kouká, kde je nějaká osuška, do níž  by se mohl  nějak zabalit.
Dnešní  Kosa je  postavena  na  jeho dvou článcích. O ruské armádě.

https://cz24.news/kadyrov-valka-na-ukrajine-skonci-v-polovine-roku-2024-v-dusledku-vycerpani-materialni-financni-a-lidske-zakladny-ukrajiny-evropska-komise-chce-madarsku-odebrat-hlasovaci-prava-aby-orban-neblokova/
Musíme se ale zamyslet nad tím, proč Evropská komise riskuje zemětřesení v EU aktivací článku 7 proti Maďarsku. Proč EU tak moc stojí o přijetí Ukrajiny do EU a pro pokračování války na Ukrajině? Tím důvodem je samozřejmě duální proces řízení EU, který je jednou částí řízen z Berlína bývalými nacisty, zatímco druhá řídící linie kontroluje EU z Washingtonu.
Zničená a rozmlácená Ukrajina něčeho dosáhne. Víte čeho? No přece dojde k vybití všech Ukrajinců do posledního muže! Zůstanou jenom ženy a dojde k uplatnění modelu, který používali Římané po dobytí území barbarských kmenů. Muže vybili a ženám jako otrokyním přidělili římské majitele. Tohle přesně se má stát na Ukrajině. Vymlátit Ukrajinu do posledního Ukrajince a ženy se potom stanou manželkami nových majitelů Ukrajiny.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/brusel-legislativni-smrst.A231218_212242_p_zahranici_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
EU zahájí přístupová jednání s Ukrajinou a Moldavskem. Rada a EP uzavřely diskusi o velkém množství legislativních návrhů. Komise hrozí svou holí „právního státu“ už i Slovensku.
Předvánoční legislativní smršť
Vyjednavači Rady a Evropského parlamentu uzavřeli tento týden diskusi o velkém množství legislativních návrhů, aby před Vánoci „vyčistili stůl“. Mezi nejvýznamnější položky patří následující:

https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/solary-zakon-o-komunitni-energetice-miri-do-senatu.A231218_153019_p_politika_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Poslanecká sněmovna schválila další novelu energetického zákona, tzv. Lex OZE II. Zákon je součástí zelené unijní tranzice a na veřejnosti je propagován především jako řešení komunitního sdílení elektřiny. Ihned po jeho přijetí byla média zahlcena pochvalnými komentáři ekologistů. Ještě před tím, než zákon prošel Senátem a byl podepsán prezidentem, začaly zelené spolky nabízet obcím a městům svoje právní a poradenské služby. Není divu. Jak nám v rozeslaných mailech sděluje společnost Frank Bold Advokáti, Ministerstvo životního prostředí podpoří nejméně 40 pilotních projektů v komunitní energetice, které mohou získat až 3 miliony korun na technické, ekonomické i právní služby. 40 x 3 miliony je celkem 120 milionů, a to je už pěkná částka, za kterou stojí radit. Nic proti poradenství, ani proti Frank Bold Advokáti (dříve Ekologický právní servis), až na ten detail, že tato advokátní společnost se zároveň veřejně chlubí tím, jaké prosadila do novely Lex OZE II. pozitivní změny. Kdo u nás vlastně navrhuje a schvaluje zákony? Vláda a Parlament nebo zelení lobbisté? Bohužel, zelení lobbisté.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/cop28-dobre-utajene-jadro.A231218_113824_p_klima_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Je to tak, COP 28 měl mnohem méně fanoušků, třebaže výsledky konference se mohou za jistých okolností propsat v budoucnu i do možnosti nebo spíš nemožnosti sledovat vůbec nějakou televizi a její taneční soutěže, jelikož televize je fatálně závislá na elektrické energii.
Specifická část zájemců (vzpírám se pojmu „fanoušek‟) upírala pozornost na téma jaderné energetiky. Česko je součástí skupiny jednadvaceti projaderných států světa vedené Francii. Uzavřela dohodu, že do roku 2050 je třeba celosvětově ztrojnásobit výkon jaderných elektráren. Tomu se opravdu dá říct výzva! Rok 2050, to je hned za rohem bylo by už na čase zakleknout do startovacích bloků a koukat na startérův prst na spoušti pistole. Dohoda je potěšující s tou výhradou, že se do závěrečného dokumentu o jednadvaceti hustě potištěných stranách nedostala. Teprve v paragrafu 28 zmíněného dokumentu stojí, že je třeba dosáhnout urychlení bezemisních a nízkoemisních technologií, mimo jiné včetně obnovitelných zdrojů energie, jádra, technologií pro snižování a odstraňování emisí, jako je zachycování a využívání uhlíku a jeho ukládání,..., a nízkouhlíkové výroby vodíku.
Je třeba badatelské trpělivosti, jak pro nalezení pasáže v dokumentu z Dubaje, tak pro zmínku v našich médiích. Jádro je oficiálně čisté, ideologicky špinavé, a to je ten důvod. Proto je zmínka o něm tak důkladně utajená. Nicméně i ta drobná zmínka v paragrafu 28 dokumentu z Dubaje je důležitá. Žijeme ve světě, kdy každý každého může pro cokoli kdykoli žalovat, a platí to pro jednotlivce jako pro instituce a celé státy. K zastavení stavby dálnice přece stačí podání prázdného nevyplněného blanketu. S žalobami může český stát stoprocentně počítat, pokud se opravdu odhodlá se v jaderné energetice angažovat jinak než verbálně. V soudních bitvách může ta malá pasáž sehrát roli, přece jen je to mezinárodní dokument. To, že se ty bitvy protáhnou za rok 2050, to je už zase jiná věc.

https://web.litterate.cz/velmi-flexibilni-kolaboranti/
Přátelé a kolegové, jak se to stalo, že najednou už migrace není přínosem? A obzvlášť ne ta muslimská? Jak se to stalo, že pravdomluvná mééédia začala najednou refereovat o německých a francouzských školách, kde se znásilňuje, kam se bojí i učitelé? Kde se najednou vzalo, že bez jakéhokoliv zardění referují o tom, že takové poměry už dávno zevšedněly, to znamená, že musely trvat roky, ne-li desetiletí?
Není to tak dávno, co uvědomělá lliberální mládež (s Lipánkem v čele) řvala, že mají mnohem větší strach z Okamury, než z Islámského státu. Není to tak dávno, co dnešní lídr eurokandidátky SPD řval, že nechce být zvolen pět procenty českých fašistů (a tehdy tím myslel právě našeho Samuraje), protože migrace je pravicově prospěšná věc… potřebujeme obsadit ty pracovní místa, ne?
Já samozřejmě vím, že přišel velmi povedený útok Hamásu na Izrael… tak dokonalý, že leckdo přemýšlí, jestli jeho dokonalosti nepomohla nějaká izraelská tajná služba, či tak něco… ale každopádně najednou byl přínosům migrace konec a všichni udělali tak rychlý coming out, že nás to vlastně všechny minulo.

https://www.borovan.cz/65235/ceska-tiskova-kancelar-chce-pristi-rok-hospodarit-s-vynosy-pres-323-milionu
Rozpočet na rok 2024 schválila Rada ČTK. Ještě v předcovidovém období, v roce 2017, se tržby agentury pohybovaly na úrovni 247 milionů korun. V roce 2021 celkové tržby ČTK za výrobky a služby vzrostly o 5,9 procenta na 283 milionů korun.
Plánovaný zisk agentury na rok 2024 by se měl pohybovat na úrovni cca 200 tisíc korun. Pro srovnání - na rok 2023 měla ČTK naplánován mínusový rozpočet s plánovanou ztrátou skoro 5 milionů. Důvodem bylo, že odhadovaná cena energií měla stoupnout ze šesti na 15 milionů korun. Nakonec však tato cena podle ředitele ČTK Jaroslava Kábeleho nebyla tak vysoká, agentura vsadila na spotový trh a "vyšlo to". "Navíc jsme něco ušetřili a vydělali navíc, takže letos skončíme v plusu 2 až 3 miliony korun," odhaduje pro Borovan.cz Kábele.
ČTK je od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. Agentura nedostává žádné dotace ze státního rozpočtu, nevybírá koncesionářské poplatky a veškeré náklady hradí ze své komerční činnosti.

https://www.sosp.cz/otevreny-dopis-premierovi/
Vážený pane premiére,
obracíme se na Vás ke Dni lidských práv tímto otevřeným dopisem, jelikož nás zneklidňuje politizace Ministerstva vnitra. Kroky ministerstva dlouhodobě polarizují společnost a vytvářejí v ní atmosféru strachu. Přibývá indicií, že si vláda, jež se původně přihlásila k odkazu Charty 77, vynucuje jeden politický názor a sklouzává k cenzurním praktikám, které mnozí pamatujeme z doby normalizace.
Níže uvádíme několik příkladů snah ministra Víta Rakušana o omezování svobody slova
   • zveřejněná metodika krizového informačního týmu (KRIT) zmiňující „anonymizovaný monitoring nálad ve státní a veřejné správě“, „včasnou identifikaci osob“ s cílem „pojmenovat a zostudit“
   • vyšetřování desítek občanů za pouhé názory na zahraniční politiku, které se neshodují s těmi vládními (např. případ kriminalizace učitelky za její výklad),
   • označování pouhých předpovědí, odlišných výkladů a jiných názorů za dezinformace (což potvrzuje i výroční zpráva Vojenského zpravodajství; zpráva MVČR o extremismu však označuje skupiny „nespokojených občanů” za „antisystémové hnutí“)
   • podpora nechvalně známých osob a organizací, které rozdělují společnost falešným obviňováním oponentů (viz např. vládní web BranmeCesko.cz)
   • návrh „Zákona o omezení šíření obsahu ohrožujícího národní bezpečnosti online“, v němž jsou velmi vágně definovány podmínky, za nichž by vláda mohla blokovat nepohodlné weby,
   • snaha ovládnout mediální rady a úkolovat veřejnoprávní média „bojem s dezinformacemi“, který je tak často zneužíván k omezování svobody slova
   • nedávno zahájená kampaň vybízející občany k udávání za “nebezpečné” chování na sítích a spuštění vládního webu NENALETET.cz připomínajícího propagandu 80. let a obsahujícího zjevné nepravdy.
Společenské soudržnosti nepomáhají ani Vaše výroky na adresu demonstrujících občanů, zmínky o právu na „korigované“ informace a hledání vnitřních nepřátel v duchu mccarthismu 50. let.





—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141677&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Samozřejmě, že o veledůležitých dějích, které nás v příštích letech budou silně ovlivňovat, se u nás nepíše. Proto se také neobjevily zprávy a komentáře o páteční schůzce v Pekingu, které se zúčastnili čínský ministr zahraničí Wang I, náměstek ministra zahraničí Saudské Arábie Waleed Elkhereiji a náměstek ministra zahraničí Iránu Ali Bagheri Kani.
Závěr jednání shrnul čínský ministr zahraničí takto: Střední Východ již nadále nebude geopolitickou arénou velmocí.
…Ukrajinská tenistka Marta Kosťuková odmítla hrát se 16letou Ruskou Mirrou Andrejevovou ve finále exhibičního turnaje ve francouzském Bourg-de-Page. Organizátoři ve zprávě uvedli, že ukrajinská atletka odmítla zápas s Andrejevovou kvůli „geopolitické situaci“.
Bez komentáře…

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-12-18
Neobchodní předseda vlády
Na CNN Prima News 6. prosince vysvětloval, že jeho vláda nemůže vyplácet plošné energetické dotace. Minulý týden pak jeho vláda přesně tak rozhodla. Je to jistě spravedlivější, ale taky to svědčí o tom, že by měl Fiala diskusi o obchodních záležitostech přenechat těm, kteří o nich rozhodují.

https://www.protiproud.info/politika/7630-nepodvoleni-na-caji-v-protiproudu-od-1800-v-primem-prenosu-kazde-pondeli-diskuse-petra-hajka-s-nazory-a-dotazy-protiproudaru-aneb-ceska-tea-party.htm
Na konci a na začátku: Bude tribunál pro fialové politické zločince? Proč tolik nemocí? Copak nám to zase sypali na hlavy? Zázračný med opravdu pomáhá. Budeme "jaderná velmoc"? Kde to celé začne? Hlas, který proniká do srdce

https://www.newstream.cz/leaders/milan-knizak-umeni-je-dneska-moc-kulturnost-tim-ale-neroste
Byl prvním polistopadovým rektorem AVU, šéfoval Národní galerii a i dnes patří k nejkontroverznějším osobnostem české polistopadové společnosti. Profesor Milan Knížák přednedávnem představil svá nejnovější díla v galerii DSC. A dokázal, že jej osud člověka, společnosti i země stále zajímá. „Ve světě je hodně peněz, které chce společnost dát na své vlastní zkulturnění. Nechápe, že kultura není o penězích. Není to přímá ani nepřímá úměra,“ říká Milan Knížák v rozhovoru pro newstream.cz, v němž rekapituluje svou celoživotní dráhu a hodnotí současnou společnost.

https://podcasty.hn.cz/c1-67277440-ani-le-penova-si-nemuze-dovolit-hajit-putina-proc-francouzi-otocili-a-chteji-ukrajinu-v-eu-i-v-nato
Povrchní pozorovatelé mezinárodní politiky v Česku pořád vyčítají Emmanuelu Macronovi jeho dřívější telefonáty s Vladimirem Putinem. Podrobnější pohled na politiku Paříže ale ukazuje, že Francouzi udělali ohledně Ruska a Ukrajiny velký obrat. A jsou dnes klíčovým spojencem Kyjeva. Víc o tom uslyšíte v Ranním brífinku HN.

Vltavský monitor

Vysílání Národního proudu 19. 12. 2023

19. prosince 2023, video

 

Národní proud

Novější (20. prosince 2023)Starší (18. prosince 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved