<– 18. prosince 2023 –>

Pondělní Vltavský monitor 18. 12.

18. prosince 2023, monitor

DNES, PRI PONDELKU, TROCHA HUMORU PRO DOBROU NALADU! :-))
https://pravyprostor.net/?cat=11
Humor Archív
Očekávané události 2024
Leden 2024
Podle klimatologického panelu měsíc leden bude nejteplejším lednem v dějinách planety.
President Pavel přednese svůj první novoroční projev. Podle očekávání to bude nejlepší projev od dob presidenta Havla. Shodnou se na tom premiér Fiala, páter Halík, všichni disidenti kromě Kocába a všichni vysloužilí rozvědčíci Varšavské smlouvy.
Míra inflace dosáhne 15%. Jak uvede předsedkyně sněmovny, jde o obrovský úspěch vlády, protože jen elektřina zdraží o třicet procent.
Ministr financí představí další plán úspor. Vyrovnaného rozpočtu dosáhneme většími dotacemi na elektromobily, baráky po babičce a protidezinformační organizace, uvede v rozhovoru pro náš web. Musíme ovšem nabrat nějaké úředníky na jejich kontrolu.
Ministryně Langšádlová bude zařazena do seznamu památek UNESCO.
Ministr zdravotnictví sdělí, že penicilín sice ještě nebude, ale dá se nahradit respirátory, kterých máme dostatek.

Únor 2024
Podle klimatologického panelu měsíc únor bude nejteplejším únorem v dějinách planety.
V Londýně, Madridu, Paříži a Berlíně umrzne nejvíc bezdomovců od třicetileté války. „To je přímý důsledek globálního oteplování“, uvede k tomu předsedkyně evropské komise. Doprava v Praze bude plynulejší, neboť bude taková kosa, že i lepiči z poslední generace se uchýlí lepit do galerií, kde i přes drahou elektřinu, přece jen trochu budou topit.
Podle britské rozvědky zahyne na ukrajinském bojišti od začátku roku nejmíň jeden až dvacet tisíců Rusů denně.
Putin dostane rakovinu varlat a zbývá mu rok, maximálně dva.
Ukrajinská armáda dobude významnou vesnici Uljanovka v Charkovské oblasti.
Ministryně Černochová podepíše smlouvu na nákup letadlové lodi, která bude dodána roku 2074. „Při očekávané inflaci 70% cenu za loď hravě zaplatíme“, vyvrátí pochyby ekonomů
Klimatičtí experti uvedou, že podle počítačového modelu čeká Česko mimořádně suchý měsíc březen.

Březen 2024… :-))




—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/hrad-by-zadosti-o-bezpecnostni-proverku-pro-kolare-porusil-pravidla-rekl-pavel/2455167?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Hrad by žádostí o bezpečnostní prověrku pro poradce prezidenta Petra Koláře porušil pravidla. Serveru Seznam Zprávy to řekl prezident Petr Pavel. Doplnil, že z pohledu práce, kterou pro něj Kolář vykonává, nebyla reálná potřeba bezpečnostní prověrku mít. O tom, že bývalý diplomat Kolář prověrku nepotřebuje informoval na začátku týdne Český rozhlas Radiožurnál. Kolář pracuje pro Pavla jako zahraničněpolitický poradce na dohodu o pracovní činnosti.
Petr Kolář chtěl být podle prezidenta naprosto transparentní, oznámením, že si požádá o prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), chtěl dát najevo, že je dostatečně důvěryhodný. Deník N a server Seznam Zprávy na podzim informovaly o tom, že Kolář, který pracuje pro zbrojařský holding Colt CZ Group, má pouze nejnižší stupeň prověrky Vyhrazené, který mu udělila přímo kancelář prezidenta. Kolář tehdy odmítl, že se chová stejně jako hradní poradce Martin Nejedlý v éře Miloše Zemana, a sám o vyšší stupeň prověření požádal.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pavel-pro-seznam-zpravy-vlada-by-mela-hledat-pomoc-u-odborniku-na-komunikaci/2455132?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) by měla hledat pomoc u odborníků na komunikaci. Kabinet musí věnovat maximální pozornost tomu, jak vysvětlit veřejnosti nepopulární opatření. Serveru Seznam Zprávy to řekl prezident Petr Pavel. O výměně ministrů má smysl uvažovat v okamžiku, až se ukáže, že to není neschopnost komunikovat, ale neschopnost připravit řešení, dodal. Vláda ve složení koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti a STAN má za sebou polovinu svého čtyřletého vládního mandátu, podle průzkumu CVVM jí důvěřuje 17 procent občanů, což je nejméně z ústavních institucí.
Vláda se podle prezidenta ujala moci v asi nejhorším možném momentu pro jakoukoliv politickou stranu. Podotkl, že kabinet musel řešit některé problémy způsobené předešlými vládami a zároveň se musel vypořádat s dopady krizí, které se nedaly předvídat. Zmínil epidemii koronaviru a válku na Ukrajině.
"Kombinace těchto vlivů vede k tomu, že vláda musí přijímat opatření, která jsou v principu nepopulární. A samozřejmě většina lidí si současné problémy spojuje se současnou vládou. Málokdo se na to dokáže dívat tak, že by si vystopoval, kde jsou kořeny problému, který na nás dnes dopadá: 'Prostě máme problémy dnes, dneska je u moci Fialova vláda, za všechno může logicky Fialova vláda.'", řekl Pavel.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/valek-chce-v-lednu-predlozit-dokumentv-nemz-popise-chystane-zmeny-zdravotnictvi/2455078?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) slíbil, že do poloviny ledna příštího roku předloží strategický dokument, v němž popíše chystané změny ve zdravotnictví. Hodlá jich dosáhnout změnami zákona o veřejném zdravotním pojištění, o zdravotních službách, o elektronizaci zdravotnictví a zákona o ochraně veřejného zdraví. První z nich začne platit 1. ledna 2025, řekl dnes ministr v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle poslankyně Karly
Maříkové (SPD) by takový dokument uvítala opozice, podle mluvčí Sekce mladých lékařů České lékařské fakulty (ČLK) Moniky Hilšerové i lékaři.
Jako první krok elektronizace pro pacienty chce Válek představit do konce února mobilní aplikaci EZ karta, která naváže na "covidovou" aplikaci Tečka. Nejdřív v ní budou data o očkování.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/turecky-prezident-erdogan-navstivi-madarsko-sejde-se-s-orbanem/2455270?utm_source=rss&utm_medium=feed
Budapešť - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes navštíví Maďarsko, kde se podle tureckého tisku sejde s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou a premiérem Viktorem Orbánem. Návštěva se uskuteční u příležitosti stého výročí navázání diplomatických vztahů obou zemí, informovala agentura AP.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rusko-nema-zadny-duvod-bojovat-se-zememi-nato-rekl-prezident-putin/2455043?utm_source=rss&utm_medium=feed
Moskva - Rusko nemá podle prezidenta Vladimira Putina žádný ekonomický, geopolitický ani vojenský důvod bojovat se zeměmi Severoatlantické aliance (NATO). Řekl to v rozhovor s ruskou státní televizí Rossija, z něhož citovala agentura Reuters. Šéf Kremlu také označil za "naprostý nesmysl" varování amerického prezidenta Joea Bidena, že pokud Rusko porazí Ukrajinu, napadne některý ze států NATO. Loni v únoru Rusko na Putinův příkaz napadlo vojensky sousední Ukrajinu.
Biden své dřívější varování o možném napadení některé země NATO Ruskem zopakoval na počátku prosince v apelu na kongresmany Republikánské strany, kterým je chtěl přesvědčit, aby zvedli ruku pro financování další vojenské pomoci Ukrajině. Biden, stejně jako další představitelé Demokratické strany, argumentuje tím, že pokud by američtí vojáci museli po napadení některé ze členských zemí NATO na základě článku pět alianční smlouvy o kolektivní obraně bojovat v Evropě, stálo by to Spojené státy mnohem víc. Podle Putina se však Biden jen snaží obhájit svoji "pomýlenou politiku" vůči Rusku.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vysledek-jednani-cnb-o-urokovych-sazbach-je-podle-analytiku-nejisty/2455001?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Výsledek jednání bankovní rady České národní banky (ČNB) o nastavení úrokových sazeb je nejistý. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK. Podle nich by sice ekonomická situace vybízela k zahájení poklesu základní úrokové sazby ze současných sedmi procent, bankovní rada ale může mít obavy z dosud neznámého rozsahu lednové úpravy ceníků a jejího dopadu na inflaci. Většina odborníků nicméně čeká, že ve čtvrtek ČNB sazby o 0,25 procentního bodu sníží. Vyjádření členů bankovní rady pro média byla nejednoznačná.
"Spotřebitelské ceny už přibližně tři čtvrtě roku nijak významně nerostou a lze tedy konstatovat, že inflační mánie již dále nepokračuje," uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. Listopadová inflace 7,3 procenta je podle něj zkreslená velkým cenovým skokem z ledna a statistickým vlivem loňského úsporného tarifu na energie. "Členové bankovní rady vědí, že z čistě technického pohledu není důvod udržovat sazby na takto vysoké úrovni. K opatrnosti je bude tedy nabádat pouze obava z novoročního přecenění a riziko, že by při něm inflace chytila druhý dech. Centrální banka ovšem musí vždy jednat v předstihu a nastavovat měnovou politiku podle očekávaného budoucího vývoje, nikoliv čekat, až se inflace vrátí k cíli a teprve poté reagovat," doplnil. Očekává proto snížení základní sazby na 6,75 procenta.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/koruna-oslabila-vuci-euru-i-dolaru-prazskou-burzu-poslaly-do-minusu-akcie-monety-a-cez/2454585?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru ztratila ve srovnání se čtvrtečním závěrem 13 haléřů na 24,52 Kč/EUR. K dolaru propadla o 24 haléřů a podle serveru Patria Online se kolem 17:00 obchodovala za 22,46 Kč/USD. Pražská burza v uplynulém týdnu po čtyřech týdnech růstu oslabila. Index PX klesl o dvě procenta na 1380 bodů.
V celotýdenním hodnocení koruna podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka stagnovala. "V první polovině týdne spíše oslabovala nad 24,50 Kč/EUR, aby se v jeho druhé polovině opět vracela k 24,40 Kč/EUR, aby v samotném závěru týdne opět směřovala k 24,50 Kč/EUR," uvedl Vejmělek.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cnb-bankam-za-tri-ctvrtleti-stoupl-cisty-zisk-o-55-miliardy-na-1801-mld-kc/2454494?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Bankám a spořitelnám v Česku za letošní tři čtvrtletí stoupl meziročně souhrnný zisk z provozní a finanční činnosti o 5,5 miliardy Kč na 180,1 miliardy korun. Čistý zisk po zdanění vzrostl o 1,2 miliardy korun na 82,9 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Aktiva bank podle nich činila ke konci září 10,153 bilionu korun, což je o 1,247 bilionu více než na konci roku 2022.
"Banky působící v Česku mají v aktuálním cyklu to nejlepší již za sebou. V prvních devíti měsících roku kvůli propisování rostoucích nákladů na financování depozit klesly čisté úrokové příjmy u všech šesti největších bank působících na tuzemském trhu," řekl ČTK analytik XTB Tomáš Cverna. Tlak na úrokové marže kladlo podle něj i ponechání úrokových sazeb České národní banky na stávající úrovni. Navzdory horší meziroční výkonnosti se však bankám podařilo držet svá úvěrová portfolia velmi zdravá, dodal.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cez-a-innogy-ponechaji-klientum-s-vysokymi-fixacemi-zastropovane-ceny-energii/2454381?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Energetické společnosti ČEZ a innogy v příštím roce ponechají zastropované ceny energií všem svým zákazníkům, kteří dosud mají z minulosti fixované tarify nad úrovní současného vládního stropu. U ČEZ se to bude týkat 45.000 klientů, u innogy několika tisíc. Vyplývá to z dnešních informací obou společností pro ČTK. Situaci odběratelů s cenami nad vládním stropem řeší i další dodavatelé. Podle odhadů mělo na začátku roku takto zafixované ceny až 400.000 odběratelů, nyní jich zbývají ještě desítky tisíc.
Po celý letošní rok platí v Česku vládou nařízený cenový strop na elektřinu a plyn. Všichni odběratelé tak platí maximálně 6000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Vládní maxima platí bez ohledu na to, zda mají zákazníci u svých dodavatelů smlouvy s cenami nad stropem. V příštím roce už cenové stropy platit nebudou.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/kupka-dalnicni-sit-se-v-roce-2024-rozsiri-o-118-km-novych-dalnic-dosud-nejvic/2454366?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Dálniční síť v Česku se v příštím roce rozroste o 118,1 kilometru nových dálnic, což je dosud nejvíc. Novinářům to dnes řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Letos bylo v ČR otevřeno 15,4 kilometru dálnic. Největší část v příštím roce přibude na písecké D4, dále jihočeské D3 a jihomoravské D55. Práce pak nově začnou na dalších 117,8 kilometrech dálnic.
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude mít podle ministra v příštím roce k dispozici více než 79 miliard korun, což je dosud nejvíce.
Stát v roce 2024 plánuje dokončit celkem 17 jednotlivých dálničních staveb na osmi různých dálnicích. Největší část v příštím roce přibude na dálnici D4, na níž se její písecká část rozroste o 32 kilometrů. Dálnice je stavěna formou PPP projektu, pracuje tedy na ní soukromý investor. O dalších 28,4 kilometru bude delší také jihočeská část D3, přes 21 kilometrů vznikne na D55 od Babic do Bzence a o téměř 11 kilometrů se rozšíří chomutovská D7.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cnb-jednala-i-o-zruseni-posledniho-limitu-pro-hypoteky-plyne-ze-zaznamu/2454329?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Bankovní rada České národní banky (ČNB) na konci listopadu debatovala i o zrušení posledního limitu pro hypotéky, který stanovuje maximální poměr výše hypotečního úvěru vůči hodnotě zastavené nemovitosti (LTV). Většina členů rady ale vyjádřila obavy z dlouhodobých rizik, která by tento krok mohl vyvolat v bankovním systému. Návrh nakonec podpořila pouze Karina Kubelková, vyplývá ze záznamu z jednání, který dnes ČNB zveřejnila. Centrální banka tak s platností od počátku ledna zrušila limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu (DTI).
Kubelková podle záznamu uvedla, že zrušení limitu LTV může znamenat jisté navýšení úvěrů s vyšším rizikem v portfoliích bank. Podle ní ale toto navýšení významně nepřispěje k akumulaci systémových rizik. Podle ostatních členů bankovní rady by zrušení limitu LTV bezprostředně finanční stabilitu nenarušilo, upozorňovali ale na možné problémy v dlouhodobém horizontu, kdy by se mohla hromadit rizika a v budoucnu způsobit problémy v bankovním sektoru.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/cesko-neumi-pokutovat-pretizene-kamiony-ze-zahranici-kupka-vini-predchudce-a-slibuje-napravu-344245
Ministerstvo dopravy přiznalo další problémy s vážením kamionů. Úřady dosud nemohou účinně pokutovat zahraniční dopravce, situaci má změnit až úprava zákona v příštím roce. Systém, jenž nedostatečně chrání české silnice před ničením příliš těžkými vozidly, letos kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad.
O bránu a pár čidel na staré silnici u Velkého Meziříčí se bojovalo roky. Jde o zařízení na vážení kamionů. Dopravci ho zpochybňovali už dříve z technických důvodů, a dokonce si vymohli jeho odstavení a úpravy. Na celý systém – konkrétně na nerovný přístup – si nyní opět stěžují u ministra dopravy.
Aby mohly úřady případné překročení povolené hmotnosti pokutovat, potřebují znát i nejvyšší technicky přípustnou hmotnost na nápravu. Tu dokáží zjistit v databázi pouze u vozidel registrovaných v Česku. To, že na zahraniční vozidla úřady při vážení dosáhnou jen stěží, ministerstvo přiznává.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/policie-loni-resila-desitky-kradezi-umeleckych-del-navraceni-by-mela-zrychlit-nova-dohoda-344246
Policisté se za loňský rok zabývali 166 případy krádeží uměleckých děl, ale zpět k majitelům se jich podařilo vrátit jen dvanáct. Proces navracení předmětů by měla pomoci zrychlit nová dohoda, kterou česká policie uzavřela s ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem. Zloději během posledních let změnili strategii. Zatímco dříve je lákaly špatně zabezpečené církevní stavby, nyní to jsou byty a rodinné domy.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/chybi-snaha-vylepsit-ekonomiku-upozornuje-pilny-odpovednost-politickych-reprezentaci-v-case-344251
Obávám se nutné asistence Mezinárodního měnového fondu (MMF), nastínil černý scénář vývoje české ekonomiky v budoucnosti bývalý ministr financí a rektor Škoda Auto Vysoká škola Pavel Mertlík. Další exšéf resortu financí a poradce představenstva Allianz pojišťovny Jiří Rusnok ocenil vládní změny v důchodovém systému, ale kritizoval konsolidační balíček. Připojil se k němu i bývalý ministr financí Ivan Pilný, který soubor opatření označil za zklamání. Někdejší správci veřejných financí spolu diskutovali v pořadu Otázky Václava Moravce.
Rusnok ocenil snahu a cíl vlády zlepšit udržitelnost veřejných financí. Sám se však označil za kritika konsolidačního balíčku, podle něj soubor opatření pouze dorovnává příjmy, které vypadly ze státního rozpočtu po zrušení superhrubé mzdy. Jako neefektivní označil také změny v sazbách daně z přidané hodnoty.
Vyzdvihl ale „parametrické změny důchodového systému“, které stojí mimo konsolidační balíček. „Budou mít dlouhodobě výrazný fiskální efekt, to oceňuji. Bude to bolestivé, ale bude to nutné, chceme-li udržet základní pilíř důchodového systému,“ řekl Rusnok.
„Je to první krok, v této fázi je dobrý, ale zdaleka nedostatečný,“ okomentoval Mertlík konsolidační balíček a připojil se k Rusnokovi v kladném hodnocení změny důchodového systému.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/u-brehu-libye-zahynuly-desitky-migrantu-stredomorska-cesta-je-nebezpecna-italie-hleda-reseni-344243
Nejméně 61 migrantů, včetně žen a dětí, se pravděpodobně utopilo při nehodě jejich plavidla u břehů Libye. Dalších 25 lidí se podařilo zachránit. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM).
„Po tragickém ztroskotání lodi u Libye se utopilo 61 migrantů včetně žen a dětí. Podle přeživších loď s přibližně 86 lidmi vyplula od libyjských břehů ze Zuáry. Centrální část Středozemního moře je i nadále jednou z nejnebezpečnějších migračních tras na světě,“ uvedla IOM na síti X.
„Většina z nich pocházela z Nigérie, Gambie a dalších afrických zemí,“ dodala organizace, podle níž byli zachránění migranti převezeni do detenčního zařízení v Libyi.
„Letos přišlo o život v centrálním Středomoří již více než 2250 lidí,“ napsal na sociální síti X mluvčí IOM Flavio di Giacomo. „Toto obrovské číslo ukazuje, že bohužel neděláme dost pro záchranu životů na moři,“ dodal.

https://echo24.cz/a/HNsJe/zpravy-domov-google-restart-vztahy-cesko-partner-vydavatele-matousek
V České republice už asi rok funguje novela autorského zákona, která měla mediálním vydavatelům přinést větší jistotu, v realitě je ale efekt mnohdy opačný – zpravodajským webům klesla návštěvnost a uživatelům komfort. Libor Matoušek se jako předseda Asociace online vydavatelů (AOV) už dlouhé měsíce snaží najít shodu s dalšími vydavatelskými kolegy na nápravě situace. V rozhovoru deníku Echo24 mimo jiné popisuje, jak by měl vypadat takzvaný kolektivní správce, který má být partnerem pro platformy jako Google a Facebook a jednat s nimi o finančních záležitostech.

https://echo24.cz/a/H33Mk/zpravy-domov-univerzity-zacinaji-nabizet-mikrocertifikaty
České univerzity se mezi prvními zapojují do nového systému tzv. mikrocertifikátů. Ty mají podle záměru EU nabízet rychlé doplňování znalostí studentům, ale i absolventům a mají jim tak pomoci najít lepší uplatnění na trhu práce. Velkou změnou oproti současnému systému doplňkových kurzů by měla být jejich platnost a stejná kvalita po celé Evropské unii. Už tento akademický rok nabídne tyto, většinou jednosemestrální kurzy, 26 veřejných vysokých škol v Česku.

https://echo24.cz/a/HaMwe/rozhovor-jiri-hynek-asociace-obranneho-prumyslu-zbrojari-delostrelecke-granaty-valka-na-ukrajine-rusko
Válka na Ukrajině vyprazdňuje sklady munice po celém světě a jejich znovunaplnění se při současném tempu výroby odhaduje na desítky let. Mezitím zaznívají výzvy, aby obranný průmysl vyráběl víc. K tomu, aby se evropské a americké zbrojovky vyrovnaly v množství vyrobené dělostřelecké munice Rusku, ale nemají dostatečné kapacity. Musíme opravdu masivní způsobem investovat do technologií. Jestliže budeme pořád soutěžit v tom, kdo vyrobí více nábojů, prohrajeme, říká v rozhovoru pro deník Echo24 prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.




—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDOJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://protiproud.info/politika/7628-z-bruselu-zneji-koledy-nocni-vanocni-vsak-patri-nam-jak-krast-kdyz-jeden-nespolupracuje-gang-ladi-falesne-noty-pro-dvacaty-ctvrty-orban-zahral-skvele-solo-bolero-pro-dementa-lejnopart-poklad-ktery-neukradnou-haleluja.htm
Petr Hájek naslouchal skřípajícímu chóru bruselských zločinců, oceňuje brilantní Orbánovo sólo, které ukazuje, že i proti převaze bubnů propagandy lze hrát na nejvyšší úrovni - když někomu skutečně jde o stát, který vede a reprezentuje - a upozorňuje, že máme převahu my, nepodvolení, protože je s námi On
Blíží se Vánoce, oslava narozenin Bohočlověka. Třiadvacátý rok třetího tisíciletí od Jeho vtělení končí stejně zoufale, jako začal. Pětice kolaborantských seskupení, reprezentovaná lunatikem s muzikologickou a politologickou kvalifikací, rabuje a ničí, co ještě ze státu a jeho národů zbývá a co jim přijde pod špinavé pracky: Hospodářský a politický rozvrat žene kupředu velkovýrobou zničujících zákonů a nařízení, zčásti i jednoznačně protiústavních - přičemž spoléhají na sbor politicky zkorumpovaného sboru ve výsměšných talárech ústavních soudců.
Fialový gang iniciativně ještě dalece překonáva direktivy svých německých a amerických protektorů v ožebračování „spodních deseti milionů“ občanů, upevňování totalitní diktatury a znásilňování zbytků již tak pokrouceného volebního systému – v plané naději, že mu to pomůže udržet se u koryt, v nichž si sami sobě bohatě prostírají - z našeho. Spoléhají při tom na pomoc Bruselu, kam nyní odkvačil premiér Fiala, aby náš stát ještě více zadlužil a dal svým německým sponzorům najevo, jak důsledně je jeho „gang pěti“ proti vlastní zemi loajální.
Moc to ale nedopadlo.

https://protiproud.info/duchovni-svet/7626-nadeje-nikdy-neumira-ctnosti-se-na-tomto-svete-nevyplaceji-modernita-minulosti-pretavena-v-progresivismus-soucasnosti-narocna-cesta-k-naplneni-lidske-existence-budete-biti-ze-vsech-stran-jde-o-zivot-ale-ne-ledajaky.htm
David Hibsch se o třetí neděli adventní zamýšlí nad neutěšeným stavem světa, a konstatuje, že tak jako v minulosti, záleží i v dnešním čase, jestli podlehneme svodům a budeme věřit jen v sebe, nebo se svěříme Naději, která za sedm dní opět zazáří v Betlémě
Již dlouho ctím slogan „Lépe už bylo - naděje však nikdy neumírá“.
Na první pohled lze souhlasit. Každou událost můžeme hodnotit pouze zpětně, přičemž vnímáme tendenci člověka se neustále osvobozovat od skutečných či domnělých omezení minulosti. Člověku je totiž blízká urputná snaha nastolovat cosi „nového“ s vírou, že tak stvoří kvalitnější současnost a budoucnost.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/ficak-ze-stanu-zruseni-prava-veta-je-v-nasem-narodnim-zajmu/
Předseda mládežnické organizace hnutí STAN v Praze Adam Trunečka vzkazuje veřejnosti, že zrušení práva veta je v našem národním zájmu. Zrušení jednomyslnosti v EU je připraven podpořit i ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

https://www.prvnizpravy.cz/sloupky/plna-nadrz-elektriny/
Nové baterie s černým práškem umožní dojezd až 800 km a zkrátí nabíjení na pár minut. Mercedes je chce mít už roku 2025. Poslední bitva automobilového průmyslu vzplála.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/na-fialovu-blbou-naladu-existuji-dve-moznosti-radi-zeman/
Bývalý prezident Miloš Zeman zkritizoval současnou vládu Petra Fialy (ODS) a vyjádřil se k vánočnímu poselství, které bude podle jeho slov „poselstvím občana“. A pár slove také řekl na adresu svého někdějšího rivala Kalouska.
Zeman se také vrátil k příspěvku Fialy na sociální síti X, kde premiér k popisu společnosti využil termín „blbá nálada“, kterým odkazoval na známý projev tehdejšího prezidenta Václava Havla z roku 1997, jenž tenkrát tímto výrazem označil tehdejší situaci ve společnosti.
Podle Zemana nyní existují dvě možnosti, jak na "blbou náladu“ ve společnosti reagovat.
„První způsob je ignorovat, to dělá česká vláda. A druhý způsob je brát to vážně,“ okomentoval situaci Zeman.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Takto-letos-stoupla-elektrina-Okamura-taha-cisla-a-dodava-vic-747773
Takhle letos stoupla elektřina: Meziroční nárůst 143 %, cituje předseda SPD Tomio Okamura čísla Českého statistického úřadu (ČSÚ) a dodává další údaje: Brambory dle něj zdražily o 28,5 procenta, teplo a teplá voda o 24,2 procenta. Viníka má jasného – Fialovu vládu. A nemluví jen o ekonomických problémech. „Za Fialovy vlády přestáváme žít v demokratické zemi,“ tuší.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ekonomika/400-procent-rozdil-v-cenach-Prodejny-v-Nemecku-se-otrasaji-a-krachuji-747800
Už ani Němci nemají peníze? Maloobchodní prodejny v Německu krachují. Letos jich ubude o 9000 více než předchozí rok. Výrazný pokles maloobchodů započal během koronavirové pandemie. „Pokud zanikne obchod, zemře město,“ zdůraznil prezident Německé asociace maloobchodních prodejen Alexander von Preen. V Dachau se na podporu maloobchodů o víkendu obchody demonstrativně uzavřely. V Dolním Sasku se 23. prosince chystá stávka. Potíží je i přesun zákazníků do supermarketů. Ty teď mimochodem nasadily „vánoční“ rozdíl v cenách základních potravin až o 400 procent.

https://www.pokec24.cz/politika/indian-punchline-rusko-pripravuje-odvazny-novy-svet/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=indian-punchline-rusko-pripravuje-odvazny-novy-svet
Páteční oznámení ruského prezidenta Vladimira Putina, že bude usilovat o znovuzvolení na páté funkční období, nebylo žádným překvapením. Pozoruhodné je, že se tak stalo na kremelském ceremoniálu předávání medailí Hrdina Ruska vojenskému personálu, který se zúčastnil vojenské operace na Ukrajině.

   • Zásadní konflikt mezi  ‘starým’ a ‘novým’ světem, který pod povrchem dozrává tři desetiletí od konce studené války, „přešel do otevřené fáze“ zahájením ruské speciální vojenské operace a v posledním roce „získal geograficky všezahrnující charakter“.
   • Rostoucí počet zemí, které „sdílejí myšlenky multipolarity a hlásí se k tradičnímu světonázoru“, odsouvá globalistickou a antihumanistickou agendu Západu.
   • V důsledku toho se množí rizika nestability, což vede k „růstu chaotické povahy procesů probíhajících v aréně zahraniční politiky“. Vzniklá situace od světových lídrů vyžaduje „pozoruhodnou zdrženlivost a předvídavost“.
   • Souhrnně řečeno, současná situace „stále více připomíná třídní revoluční situaci, kdy ‚vyšší třídy‘ tváří v tvář slábnoucím Spojeným státům již nemohou zajistit své vlastní vedení a ‚nižší třídy‘, jak anglosaská elita označuje všechny ostatní země, už nechtějí poslouchat západní diktáty.”
   • Aby si euroatlantická elita zachovala svou globální hegemonii, půjde po dobře vyšlapané cestě vytváření řízeného chaosu – destabilizace situace v klíčových regionech tím, že proti sobě postaví některé „neposlušné“ státy a „vytvoří kolem nich subsystém jako operační a taktické koalice řízené Západem“.
   • „Zodpovědní světoví hráči, zejména Rusko, Čína a Indie a někteří další, však prokazují svou připravenost rozhodně vzdorovat vnějším hrozbám a samostatně implementovat krizové řízení. Dokonce i nejbližší spojenci USA se snaží diverzifikovat vnější vztahy a čelí nedostatku důvěry v Ameriku jako poskytovatele bezpečnosti. Propuknutí izraelsko-palestinského konfliktu je pro mnoho západních politiků „příkladem vystřízlivění“.
   • V takovém pozadí bude „světová scéna poznamenána dalším zintenzivněním konfrontace mezi dvěma geopolitickými principy – jmenovitě anglosaským, neboli ostrovním – ‘rozděl a panuj’ a kontinentálním – ‘sjednotit se a vést’, který je k němu přímo antagonistický. Projevy této nelítostné konfrontace budou v nadcházejícím roce pozorovány i v těch nejodlehlejších oblastech světa.“
Zajímavé je, že v prognóze Naryškina nezůstane v roce 2024 „klíčovou arénou boje za nový světový řád“ indo-pacifický, ale arabský svět. Mimochodem, esej se objevila v předvečer celodenní cesty Putina do SAE a Saúdské Arábie, kde byl přijat jako hrdina. S mimořádnou zdvořilostí hostitelských zemí byl Putinův prezidentský letoun lemován čtyřmi vyzbrojenými víceúčelovými stíhacími letouny Su-35 4. + + generace, které se vyznačovaly velkou bojovou silou, vysokou rychlostí a bezkonkurenčním dosahem letu.

https://www.pokec24.cz/politika/rekl-to-primo-do-oci-diplomat-poljanskij-v-osn-donutil-izraelskou-delegaci-sklopit-oci-a-arabove-tleskali-ve-stoje/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rekl-to-primo-do-oci-diplomat-poljanskij-v-osn-donutil-izraelskou-delegaci-sklopit-oci-a-arabove-tleskali-ve-stoje
Dobrý den, drahá Ruská civilizace. Už dávno se naše ministerstvo zahraničí tak nevyznamenalo na zasedáních v OSN jako v těchto dnech. Ti, kteří neustále kritizují naše oddělení, by si rozhodně měli pořádně poslechnout projev prvního zástupce stálého představitele Ruska v OSN Dmitrije Poljanského. Je tam toho hodně k vidění (video zde). Diskutovali o palestinské otázce. Poljanskij se ujal slova.

https://www.pokec24.cz/nezarazene-de/finsky-ridic-unesl-vlak-allegro-do-vyborgu-a-pozadal-o-politicky-azyl-v-rusku/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=finsky-ridic-unesl-vlak-allegro-do-vyborgu-a-pozadal-o-politicky-azyl-v-rusku
Ráno 14. prosince dorazil na nádraží Vyborg rychlovlak Allegro, na jehož palubě byl pouze 45letý strojvedoucí Otto Kuusinen.
Muž řekl dopravní policii, že byl zaměstnancem finské státní železniční společnosti VR Group a ukradl vlak do Ruska poté, co se dozvěděl o plánech jeho vedení na znárodnění vlaku vlastněného ruskými drahami.
„Pracoval jsem na Allegru mnoho let a uskutečnil jsem více než tisíc jízd mezi Petrohradem a Helsinkami. V Rusku mě vždy přijali velmi dobře a miloval jsem vaši zemi z celého srdce. Proto jsem prostě nemohl zůstat nečinný, když byl nezákonně plánován odvoz majetku ruských železničářů. Chci zůstat v Rusku a pracovat pro ruské železnice,“ řekl Kuusinen novinářům.
Finská vláda již zaslala ruskému ministerstvu zahraničí oficiální žádost o vrácení vlaku v hodnotě 30 milionů eur a uprchlého řidiče. Pokud toto ultimátum nebude splněno do 48 hodin, Helsinky hrozí zavedením nových sankcí proti Rusku.
„Obyvatelům bývalého Finského velkovévodství bohužel nemůžeme pomoci s jejich peticí – sami uzavřeli hraniční přechody a nikoho dovnitř nepouštějí. Jak lidé říkají, je to problém jako ten blázen sám,“ napsala oficiální zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová ve svém kanálu Telegram.

https://www.pokec24.cz/blog/%f0%9d%97%a6%f0%9d%98%83%f0%9d%97%bc%f0%9d%97%af%f0%9d%97%bc%f0%9d%97%b1%f0%9d%97%ae-%f0%9d%97%bd%f0%9d%97%bf%f0%9d%97%bc%f0%9d%97%b7%f0%9d%97%b2%f0%9d%98%83%f0%9d%98%82/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25f0%259d%2597%25a6%25f0%259d%2598%2583%25f0%259d%2597%25bc%25f0%259d%2597%25af%25f0%259d%2597%25bc%25f0%259d%2597%25b1%25f0%259d%2597%25ae-%25f0%259d%2597%25bd%25f0%259d%2597%25bf%25f0%259d%2597%25bc%25f0%259d%2597%25b7%25f0%259d%2597%25b2%25f0%259d%2598%2583%25f0%259d%2598%2582
Výzva a otevřený dopis vládě Petra Fialy, kterou zveřejnila Společnost pro obranu svobody projevu je jedním z impulzů, který ilustruje změnu v chápání postavení podstatné části společnosti. Té části společnosti, která si uvědomuje, že problémy společnosti jak v ekonomické rovině, tak v rovině politického uspořádání systému vyplývají podstatnou měrou ze způsobu, jakým zde, v české kotlince, postupujeme v otázce svobody slova. Tedy v otázce otevřené, demokratické výměny názorů, která je základním atributem a motorem demokracie i demokratického systému.
Demokracie v zemi stojí a padá na svobodné výměně názorů. Je to jeden z nejzákladnějších a nejdůležitějších prvků demokracie. Je to přímo právo. Právo občanů svobodně a beztrestně se vyjadřovat ke společenským problémům. Je to právo, chráněné Ústavou. Bez tohoto práva, bez svobody myšlení a svobody projevu nežijeme v demokracii, ale v pouhé nápodobě demokracie.
Což, tvrdím dlouhodobě, je skutečný stav demokracie v zemi. Nežijeme v demokracii, žijeme v iluzorní verzi demokracie, která má ke skutečné demokracii daleko.
Důvodů je více.

https://www.pokec24.cz/blog/plzen-a-jaderna-strelnice-generala-rehky-co-na-to-general-pepa-a-andrej-babis/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=plzen-a-jaderna-strelnice-generala-rehky-co-na-to-general-pepa-a-andrej-babis
Je tomu sotva pár dní, kdy Andrej Babiš v ironickém videu poradil náčelníkovi generálního štábu AČR, generálu Karlu Řehkovi, aby zalezl do bunkru, a přestal strašit důchodce jadernou válkou. Generál Řehka se ale Andreje nezalekl, a už 13. prosince nechal ze svého válečného bunkru vytroubit, že AČR, aby se připravila na budoucí nukleární válku s Ruskem, vybuduje v Líních, kousek od Plzně, strategickou jadernou střelnici!
Generál Řehka svolal v listopadu nejvyšší českou vojenskou radu, a na ní ve vší vážnosti oznámil, že se česká armáda pod jeho velením začala chystat na černý scénář – na jadernou válku! Na poradě byl osobně přítomen i český prezident, generál Petr Pavel, takže se nemůže vymlouvat, že by o šílených plánech generála Řehky, vybudovat z Plzně jadernou střelnici, nic nevěděl!
Jaderná válka je vážná věc! Když se na ni, jako generál Řehka, chce nějaký stát vážně připravit, musí především rozptýlit svá vojska, jednotky civilní obrany, a hlavně vojenské a humanitární sklady, po celém území státu. Musí doslova vybudovat tisíce malých skladů a vojenských posádek. Důvod je prostý – část skladů i posádek má slušnou naději přežít jaderný úder, a bojovat s nepřítelem, a poskytovat pomoc civilnímu obyvatelstvu.
Generál Řehka to ovšem navzdory letité válečné teorii jaderné války vymyslel opačně, a 13. prosince nechal ze svého bunkru vyhlásit, že na letišti v Líních u Plzně vybuduje velký armádní strategický sklad, ze kterého se budou zásobovat jednotky NATO postupující v případě války s Ruskem na východní frontu! Ba co víc, generál Řehka je takový strategický génius, že osobně vyhlásil: “Líně jsou unikátní svou kapacitou, geograficky, blízkostí nemocnice, infrastrukturou a zároveň vzdáleností od místní aglomerace. Myslíme to vážně, je to strategický důležité!”

https://pravyprostor.net/?p=170215
Co se stane s Ukrajinou, pokud Západ zastaví svůj penězovod Kyjevu?
Minulý měsíc Bílý dům uvedl, že utratil zhruba 96 % z více než 100 miliard dolarů, které Kongres vyčlenil pro Ukrajinu. Účetní chyba Pentagonu způsobila, že ministerstvo obrany získalo několik miliard dolarů navíc pro tzv. „prezidentské pravomoci k čerpání“, což umožňuje Bidenově administrativě posílat zařízení z amerických zásob. Na výměnu těchto zbraní ale zbývá jen asi 1 miliarda dolarů ve financování a podle Marka Canciana z washingtonského Centra pro strategická a mezinárodní studia se Bílý dům zatím zdráhá posílat zbraně bez slibů, že je nahradí.
Dopad přerušení financování by nebyl okamžitě patrný, zejména vzhledem k pomalému tempu bojů během zimy, ale vedl by k postupnému snižování ukrajinských operací, řekl Cancian RS. Podle jeho odhadu tempo pomoci „již klesá“ ve srovnání s počátky války, i když stálý proud dodávek zbraní bude pokračovat roky vzhledem k časové ose potřebné k výrobě nových zbraní.
„Jak tento tok klesá, vojenská schopnost Ukrajiny se  s ním snižuje,“ řekl Cancian. „V určitém okamžiku, pravděpodobně v lednu, nebudou schopni zahájit protiofenzívu v plném rozsahu a pak možná v únoru nebudou schopni  provádět vůbec žádné útoky.“
„Možná, že později na jaře bude mít Ukrajina velký problém, aby Rusy zdržela,“ pokračoval. „Není to tak, že nebudou mít žádné [zbraně], ale nebudou mít přísun, který je potřebný k udržení operací na vysoké úrovni.“

https://pravyprostor.net/?p=170246
Úcta k seniorům je prioritou zdravé společnosti

Idiotismus dnešní doby však výše uvedené popírá. Jestliže ještě poměrně nedávno mladá generace dospívala dříve, což se projevovalo zakládáním rodiny, jejím zabezpečením a výchovou svých dětí v relativně mladém věku, dnes je bezdětných pětatřicátníků a starších převaha. A když se tito přestárlí pubescenti dostanou k moci či do médií, vzniká katastrofa. Stačí poslouchat Adamovou Pekarovou, Richterovou, Černochovou a absence mateřství či potřeby vnímat budoucnost i jako cestu, po které půjdou jejich děti, je zjevná. Militantní pipiny neuvědomující si, že válka je likvidátorem mladých životů synů a dcer, nám právě nyní určují to, kudy se máme ubírat. Ani mezi muži tomu není často jinak. Volná výchova směřovaná na toleranci desítek pohlaví a zaměřená proti tradicím, logice a úctě přinesla ovoce, a tato ztracená generace se jejich ústy hlásí o slovo a moc. Kdysi nemyslitelná nezkušenost najednou nikomu nevadí, spíše vyhovuje. Bývalo zvykem, že ministři, poslanci vedoucí pracovníci dosáhli svých pozic ve věku, kdy jim zkušenost umožňovala vést stát a kolektivy. Bohužel, nyní je vše převrácené, a i proto jsme svědky obrovských a logiku popírajících změn.

https://pravyprostor.net/?p=170229
Proč se v Evropě rozmohlo imigrantské násilí?
Chtěli jsme to s imigranty jinak, chtěli jsme jiné imigranty, integrující se, kteří by se stali jedněmi z nás. Avšak nestalo se tak, a je otázkou, zda jsme měli právo toto vůbec od imigrantů chtít. Zda jsme měli právo je sem lákat a chtít, aby proti nám nebojovali o svou kulturu, právo, národnost, náboženství – nyní i moc. Například turecký prezident Erdogan odsoudil inteneci západoevropské imigrační politiky na asimilaci imigrantů verdiktem, kterým OSN odsoudilo hotlerovský fašizmus: zločin proti lidskosti…
A nejhorší na tom je, uzavírá imigrantský psychiatr Berger, že nemají vůbec žádnou empatii, žádný soucit. Když se jich zeptám, jestli někdy pomysleli na to co cítí a prožívají jejich (tuzemské) oběti, odpovídají, že na to se mohou zvysoka…

https://www.iportal24.cz/featured/rozumne-pondeli-petra-hanniga-invaze-cervenych-cepicek/
Teď však již vyrostly nové generace a ty již mají své děti. Nové generace se nechaly potetovat od hlavy až k patě. Proč? To nikdo nedokáže odůvodnit. Je to zdravé? Nikoliv. Je to hezké? Viděl jsem na plážích Francie, kde se opalují Holanďané a hlavně Holanďanky, potetování a potetované už dávno předtím, než tato naprosto nesmyslná móda vkráčela pod patronací západu k nám. Vůbec to není estetické, ale to už si mohly možná všimnout na svých tělech i ti naši průkopníci a průkopnice tohoto nesmyslu, kteří, či které za honbou za vším západním byli mezi prvními.

https://www.iportal24.cz/zahranici/kandidat-alternativy-pro-nemecko-poprve-ziskal-post-starosty/
Alternativa pro Německo je v SRN označována za pravicově populistickou stranu. Ostatní politické síly považují za nemožné s ní spolupracovat v jakékoliv koalici, ať už na spolkové nebo regionální úrovni. Zároveň má AfG v současné době poměrně vysoké celoněmecké ratingy – pohybují se mezi 19 až 23 procenty. Strana je druhou nejpopulárnější, předstihla dokonce i Sociálnědemokratickou stranu Německa, kterou reprezentuje kancléř Olaf Scholz. Na prvním místě v hodnocení je konzervativní blok Křesťanskodemokratické a Křesťanskosociální unie s hodnocením 29 až 32 procent.

https://belobog.sk/len-s-tebou/

Len s Tebou  má smiech chuť
vášnivého jarného vetra,
ktorý mi šteklí dušu...

Len s Tebou  má život chuť  prvých lesných malín
v dlaniach plných nádeje...

Len s Tebou  má láska chuť
mrakov utekajúcich po nebi
ticha našich túžob...

Len s Tebou  má milovanie chuť
mĺkvej piesne vesmíru
znejúcej v nás samotných...
Len s Tebou...


https://belobog.sk/podstata-zivota-2/
Hľadajú ju filozofi, vedci, aj obyčajní ľudia…
Filozofi o nej píšu siahodlhé traktáty, vedci dokonca našli a definovali „božskú časticu“ a snažia sa nájsť spôsoby na predĺženie života a hľadajú riešenia ako si uchovať  „večnú mladosť“.  A mnohí obyčajní ľudia hľadajú najmä možnosť „večného života“ po smrti.
Čo je však skutočnou podstatou ľudského života, ktorú ľudstvo doteraz nechce vidieť aj keď ju má stále pred očami, nechce o nej  počuť, aj keď sa mu Boh stále prihovára a často mlčí, keď prichádza o podstatu vlastného bytia?


https://belobog.sk/hroziva-tendencia-za-bratislavskym-majdanom/
Pod včerajším článkom Ivana Štubňu Opozícia skúša zvrhnúť Fica po majdanovsky som uviedol, že za pokusom zvrátiť výsledky posledných demokratických volieb (netreba podceňovať možnosť, že ak sa opozícii podarí dostať k moci násilím, už žiadne demokratické voľby nebudú) sa črtá oveľa nebezpečnejšia tendencia než návrat pološialenej vlády.
Fico totiž nie je „proruský“ politik, sám Putin v piatok vyhlásil, že ho nepovažuje za spojenca. A Peter Pellegrini už vôbec. Obaja sú ukotvení v západnom type kapitalizmu a ich politika Slovensko ani náhodou nechce smerovať do sféry záujmov Ruskej federácie. Bez ohľadu, čo verejne prezentuje Ľuboš Blaha, Fico a jeho vláda nie je, a ani nebude, antikapitalistická. Obsah „Bratislavského majdanu“, okrem arogancie a drzosti opozície, má teda veľmi málo spoločného s politickými cieľmi toho Kyjevského. Okrem iného aj preto, že Slovensko už v štruktúrach EÚ a NATO je a Fico pri každej príležitosti zdôrazňuje, že na tom nemieni nič meniť.

https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9909-liberalove-institucionalizuji-spatne-chovani-a-stahuji-ameriku-ke-dnu.htm
Američané jsou nuceni akceptovat nestandardní, či dokonce kriminální chování jako novou normu, od násilných činů teenagerů až po nezasloužené známky univerzitních studentů.V
„Po cestě se na nás můžete obrátit s žádostí o vrácení nákladů na dodatečné sedadlo,“ uvádí společnost Southwest s odkazem na své Zásady pro zákazníky o velikosti a dodatečném sedadle. „Pokud bude zjištěno, že je potřeba druhé (nebo třetí) sedadlo, bude vám poskytnuto bezplatné dodatečné sedadlo.“
Ti, kteří by mohli být v pokušení hájit práva těchto extra velkých cestujících, by si možná měli nejprve přečíst drobné písmo. Jak uvedla společnost Fox Business, letový tým společnosti Southwest by mohl být nucen kvůli „neplánovanému poskytnutí místa“ přesunout ostatní cestující.
Představte si, že pohodlně sedíte na vytouženém sedadle u uličky, vaše zavazadla jsou uložena nad hlavou, když vám náhle letuška oznámí, že musíte své placené místo přenechat osobě, která se rozhodla pro nadváhu v důsledku svého životního stylu (jen nepatrný zlomek osob trpí obezitou v důsledku neléčitelného zdravotního stavu). Jak takový požadavek projde u většiny platících zákazníků? Tato otázka není planá. Podle CDC je v současnosti obézních 42,4 % dospělých v USA. To je podstatný nárůst oproti 30,5 % naměřeným v roce 2000.

https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9908-dve-valky-zapadu.htm
Na evropské frontě se v září 2022 odehrálo něco, co deník Wall Street Journal označil za „jeden z největších sabotážních činů v Evropě od druhé světové války“: Spojené státy s pomocí Norska a Polska vyhodily do povětří Nord Stream, hlavní plynovod, kterým proudí levný ruský plyn do Německa a odtud do dalších evropských zemí. Dynamika této válečné akce byla na základě přesných důkazů rekonstruována americkým novinářem Seymourem Hershem a německým vyšetřováním.
Americký ministr zahraničí Antony Blinken označil blokádu Nord Streamu za „obrovskou strategickou příležitost pro nadcházející roky“ a zdůraznil, že „Spojené státy se staly největším dodavatelem zkapalněného zemního plynu do Evropy [rozuměj: Evropské unie]“, plynu, za který my Evropané platíme mnohem více, než jsme dříve dováželi z Ruska.
Zároveň Spojené státy přenášejí na Evropskou unii obrovské náklady na válku NATO proti Rusku na Ukrajině. Evropská komise připravuje půdu pro brzký vstup Ukrajiny do EU, v důsledku čehož budou evropští občané platit za obrovský deficit Ukrajiny.
Na blízkovýchodní frontě Evropská unie podporuje válku, v níž Izrael s podporou Spojených států a NATO útočí na Palestinu a rozdmýchává regionální konflikt, jehož cílem je zejména Írán. Itálie, která je s Izraelem spojena vojenským paktem od roku 2004, dodává stíhačky, na nichž izraelští piloti trénují bombardování Gazy, což způsobuje masakry civilistů, a různými způsoby podporuje izraelské ozbrojené síly. Na druhé straně izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil italské premiérce Giorgii Meloniové, že se Itálie stane energetickým uzlem pro plyn, který bude Izrael posílat do Evropy prostřednictvím plynovodu EastMed.
Část podmořského ložiska plynu, jehož výhradní vlastnictví si Izrael nárokuje, se z velké části nachází v teritoriálních vodách palestinského území Gazy a Západního břehu Jordánu. Prostřednictvím plynovodu EastMed bude Izrael vyvážet palestinský zemní plyn, kterého se zmocnil vojenskou silou, do Itálie a EU.

https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9907-nadrazenost-nevyhnutelne-vede-ke-zlocinu.htm
Všichni víme, že nadřazené ideologie dávají vzniknout neslýchaným masakrům. V posledních letech jsme byli svědky genocidy Tutsiů ze strany Hutu Power nebo genocidy Jezídů ze strany Daeše. V obou případech nebylo cílem zbavit se politických odpůrců, ale fyzicky zlikvidovat skupinu obyvatel považovanou za nelidskou.
V posledních dvou měsících řada izraelských osobností ztotožnila všechny Palestince se zločiny Hamásu a dala najevo své pohrdání jejich lidem jako celkem. Ministr obrany Yoav Gallant je označil za „lidská zvířata“. Některé významné osobnosti dospěly k závěru, že válka musí být „totální“.
Např:
   • Poslanec Nissim Vaturi (Likud), místopředseda Knesetu, napsal na X: „Celá ta starost o to, zda v Gaze je nebo není internet, ukazuje, že jsme se nic nenaučili. Jsme příliš lidští (...) Vypalte teď Gazu, nic méně! Nepouštějte tam žádné palivo, nepouštějte tam žádnou vodu, dokud se nevrátí rukojmí“.
   • Ministr financí Bezalel Smotrich řekl: „Jsme velmi rádi za návrat osvobozených rukojmích, ale nyní se prosadila myšlenka příměří. Souhlasit s dalším zastavením [války] by byla strašná chyba, která by jen ukázala slabost (...) Musíme přerušit veškeré vazby a vyjednávání s Hamásem a zprostředkovateli a na nepřítele se dívat jen přes pušku“.
   • Ministr pro kulturní dědictví Amichai Eliyahu řekl rádiu Kol Berama, že Izrael zvažuje použití jaderných zbraní v Gaze: „Je to řešení... je to možnost“. Obyvatele pásma Gazy pak přirovnal k „nacistům“ a prohlásil, že „v Gaze nejsou žádní nebojovníci“ a že si toto území nezaslouží humanitární pomoc. „V Gaze nejsou žádní neválčící lidé“.
Na tomto ideologickém základě izraelští a evropští představitelé nejprve evokovali „sen“ „revizionistických sionistů“ – tj. stoupenců Ukrajince Vladimira Jabotinského (1880-1940) -: násilné vyhnání všech Palestinců nebo jejich vyvraždění.

https://ksbspravy.substack.com/p/moment-brics-smeruje-eu-k-multipolarnemu
"Keď vznikol BRICS, neustále sme upozorňovali na to, že posilňuje hlas Juhu. Má veľmi jasné predstavy o tom, čo môže urobiť pre spoločný rozvoj, čím sa vytvára partnerstvo, ktoré umožňuje krajinám vidieť, aké prekážky, oblasti a ako môžu spoločne prispieť k tomu, kde sa dnes nachádzame," poznamenala Xasa.
Xasa vo svojom prejave zdôraznila význam posilnenia spolupráce v oblasti poľnohospodárstva medzi EÚ a krajinami BRICS ako kľúčového prostriedku na dlhodobé zmiernenie chudoby a hladu. Zdôraznila kľúčovú úlohu výmeny poznatkov, ktorá je podľa nej kľúčová pri zvyšovaní produktivity poľnohospodárstva.

https://www.infovojna.bz/article/peticia-rade-europy-za-odvolanie-didiera-reyndersa-z-funkcie-komisara-europskej-komisie-pre-spravodlivost
Publicista, spisovateľ a nositeľ novinárskej Ceny V. M. Krameria Gustáv Murín ako koordinátor rozšírenej časti petície zverejnenej novinárom Michalom Zoldym vyzval občanov Slovenska doplniť k podpisu na podporu krokov Ficovej vlády aj poznámku žiadajúcu odvolanie európskeho komisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa, ktorý sa 13. decembra 2023 v europarlamente vyhrážal Slovenskej republike zastavením eurofondov kvôli plánu vlády Roberta Fica zrušiť nepotrebnú politickú Lipšicovu prokuratúru poznačenú škandalóznymi praktikami vyrábania falošných svedkov na objednávku, prenasledovaním opozície a šokujúcimi pochybeniami v jej rozhodovaní, ktoré ju komplene zdiskreditovali v očiach slovenskej verejnosti.
My občania Slovenskej republiky, riadneho člena Európskej únie, vás vyzývame, aby ste s odkazom na Zmluvu o fungovaní Európskej Únie začali proces odvolania Didiera Reyndersa, komisára Európskej komisie pre spravodlivosť, keďže svojím konaním naplnil podmienku takéhoto odvolania podľa Šiestej časti, Hlava I, Článok 247 uvedenej Zmluvy.
Ako bolo povedané aj v rozprave v Európskom parlamente, pán Reynders, celé tri roky ignoroval demontáž právneho štátu a potláčanie ľudských práv v Slovenskej republike zneužitím Úradu špeciálnej prokuratúry na čele s vtedy odsúdeným Danielom Lipšicom.
https://otevrisvoumysl.cz/sestra-z-covid-doby-nemocnice-nebyly-plne-statistiky-se-manipulovaly/
Byly nemocnice v letech 2020 a 2021 skutečně "plné a přetížené", jak se nám snažila namluvit média? Podle této informátorky z řad zdravotních sester "nebyly". Podle jejího svědectví nemocnice začaly být přetížené až po zahájení COVID očkování, ne předtím. Popisuje, jak nemocniční systémy byly zmanipulovány tak, aby uváděly, že ti, co byli hospitalizovaní s COVIDem, byli neočkovaní, i když ve skutečnosti byli očkovaní. Více ve videu.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/12/18/polemika-s-vlkem-ohledne-stavky-doktoru/
V reakci na moje  dva  články ohledně stávky  doktorů se mi ozval jeden z  nich. S připomínkami a v podstatě polemikou. Tak jsem mu odpověděl. Následně přišla další replika  ve  smyslu … napsal bych toho více, třeba  článek, kdyby  byl zájem. Vlčí odpověď  zněla  – směle  do toho pane  doktore a pokud  to nebude  úplně praštěné, tak Vám slibuji, že  to na Kose  vydám. A  to spolu se  závazkem,  že nic nepřidám, odpustím si vlastní komentář  na závěr  a podobné věci. Protože píšete  slušně  a korektně. Vím totiž,  že jako vydavatel  mám v polemice  obrovskou výhodu  – vždycky posledního slova. když  budu chtít. Jenže v  daném případě  se jí předem  vzdávám. Pan  doktor NENÍ mým nepřítelem. A já jeho. Tím je někdo úplně jiný. Ale  v každém případě si určitě počtete. To je  to, oč tu běží!
Asi tak polovina zdravotníků které znám užívá antidepresiva. Já také. Zatím jsem se nerozvedl ani se neopíjím. Doplácejí na to ale moje žena a děti, prostě rodina. Dnes i včera jsem byl ve službě a budu i většinu zítřku. Tak to bylo i před týdnem a přede dvěma. No a pak přijde vlk a napíše něco o čiré chamtivosti. Já vím, že na konci napsal, že to nemyslí na všechny. Ale bylo to až na konci, víte?
Až budete zase posuzovat doktory (učitele, dopravce, já nevím koho ještě) uvědomte si, že ti co o nás rozhodují, uvítají, když se navzájem sežereme. Učitel taky nemá jen hodiny kdy učí, má i přípravu a kontrolu testů a podobně. Měl by si poradit jak s Jiříčkem který je vepředu a potřebuje něco navíc, tak s Vládíkem, kterýmu ta trojčlenka pořád nejde. Dobrý učitel to zvládne a Jiřík i Vláďa mají šanci uspět ve válce, které se říká život. Když budeme učitelům stále házet klacky pod nohy tak ti dobří radši odejdou.
Štiplístek (průvodčí ve vlaku) je taky člověk. Nepravidelná práce, občas několik hodin někde přespat na lavici v nějakém zapadákově, domů kdovíkdy, to také není snadné. A strojvůdce? Jedna naložená cisterna váží kolem 80 ti tun. Mít jich zapřažených za sebou třeba 40 nebo více a jet s vědomím, že po zabrzdění ujedete ještě půl kilometru než ta obluda zastaví. Je to práce náročná, rozhodně mnohem více nežli práce těch v parlamentu. Když strojvůdce zabije padesát lidí ve vlaku tak z basy jen tak nevyjde. Když politik něco po…. se stejným výsledkem dostane medaili, odměny a často lépe placené místo.
…U doktorů je to stejné, jsme taky jen obyčejný lidi.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/12/16/uz-nejsme-konkurenceschopni-rekl-sef-vw-zamestnancum/
Pořád a pořád jsme  přesvědčováni,   jak moudře  všechno v  Evropské uHnii dirigují  z Bruselu,  jaké  skvělé  zítřky  nás  čekají,  jak úžasný  je  green deal,  jak naše  sankce  drtí  Rusko a  Putina. Pořád a pořád  jede  tenhle kolovrátek.  Ale občas  do  toho najednou  vpadnou hodně  falešné  tóny. Které  říkají cosi úplně jiného.  Například, že  současný  Brusel představuje naprosto neschopnou a neuchopitelnou elitu  eurochaotů,  zelených fanatiků a lidí  co  vedle  toho, že nedisponují  alespoň nejnutnějším pudem sebezáchovy, postrádají  i elementární  schopnosti porozumět reálnému světu. Výsledkem jejich  činnosti je  evidentní ekonomický úpadek, inflace naprosto nebývalého rozměru,desindustrializace kontinentu a následné  rychlé chudnutí  širokých mas  evropského obyvatelstva, které je  navíc  násilně vytrháváno ze  svých kulturních a  civilizačních kořenů. Například  nezvládanou,  dnes  už nezvladatelnou ilegální migrací a  stále mizející schopností řídit a prosazovat  svůj  vlastní  stát.
Na  tohle  téma  by se  široce  dalo psát  dál. Ale  obecné traktáty  nepředstavují  pro mne  už delší  čas  lákavou  disciplinu.
Jsem  o  faktech. Vyberu si z toho všeho, co jsem nadhodil desindustrializaci. Protože  jsem  narazil  na portálu  Autoforum.cz  na tohle:
„Už nejsme konkurenceschopní,” řekl šéf VW zaměstnancům. Značka bude dál propouštět, jen zastavení náboru nestačí

https://cz24.news/fico-od-stromecku-zatocil-s-eu-zbyva-odvaha-mluvit-pravdu-v-bruselu-se-bude-tezko-poslouchat/
EU: „Rusko hospodářsky posiluje, sankce nefungují. Rusko s většími i menšími těžkostmi vojensky kontroluje obsazené území na Ukrajině,“ poznamenal ve svém vánočním vysílání slovenský premiér Robert Fico. „Jsem přesvědčen, že velká část EU žije v otázce války na Ukrajině úmyslně ve velkém omylu,“ dodal.
„Tak jsem se konečně dočkal a dostalo se mi pochvaly, i s Viktorem Orbánem, od ruského prezidenta. Ani nevíte, co mě to stálo úsilí, ty každodenní telefonáty do Moskvy s prosbami, aby na moji adresu přiletělo nějaké to příjemné slovo. O to víc mě potěšilo, když mě v Bruselu po diskusi ve čtvrtek zastavil jeden ze západních premiérů a řekl mi uznání tohoto typu: Roberte, Unie by potřebovala více takových racionálních bastardů, jako jsi ty. Takže: byl jsem pochválený na Západě i na Východě. Ještě by to chtělo něco ze Švédska, potom z Itálie, abych mohl definitivně konstatovat, že skutečně se mi daří dělat zahraniční politiku na všechny čtyři světové strany. Tedy takovou, jakou jsem vždy chtěl dělat,“ poznamenal Fico a omluvil se za odlehčený tón začátku vysílání.

https://cz24.news/j-tochman-dziennik-polityczny-dalsi-americka-vojenska-zakladna-na-ceste-ke-zniceni-polska/
Stojí za připomenutí, že prvotní rozhodnutí o umístění základen pozemní protiraketové obrany v Evropě učinily USA v roce 2009 během prezidentství Baracka Obamy. Ospravedlněním pro takové akce byla potřeba chránit spojence v Evropě před raketovou hrozbou z Íránu, což je naprostá lež., píše se na polském webu Dziennik Polityczny.
V současné situaci je však snadné vidět, že USA se již netají tezí, že hlavní hrozbou pro celou Evropu je samotné Rusko. Proto už existují dva takové systémy protiraketové obrany! A není divu, protože pro Bílý dům je efektivnější mít takovou základnu v tak těsné blízkosti Moskvy. Polsko se navíc na takové nasazení tajně připravovalo už dlouho.
Potvrzuje to i skutečnost, že výstavba Aegis Ashore v Polsku začala v roce 2016, bezprostředně po jejím zprovoznění v Rumunsku, poblíž města Deveselu, první americké základny tohoto typu v Evropě. Je třeba připomenout, že původně bylo plánováno dokončení a uvedení do provozu v roce 2018. Ale jak víte, na jaře 2022 se ukázalo, že základna není připravena, a další plánované datum bylo oznámeno na 30. června 2023.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/duel-babis-fiala-na-nove.A231217_203114_p_cirkus_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Andrej Babiš si do studia přinesl tašku a v ní měl pikslu Nutelly, rohlík a plácačku s nápisem sdělujícím obyvatelstvu, že je Fiala lhář. Slogan „Fiala lže‟ těží ze skutečnosti, že brzy po změně vládní sestavy vypukla znovu od roku 1945 velká válka v Evropě a ta zamíchala veškerým uspořádáním v Evropě. Takže co bylo řečeno před válkou může sotva platit poté, co vypuklo a změnilo se všechno.
Fiala se do studia dostavil vyzbrojen argumenty svědčícími o tom, že je všechno v pořádku, že vláda dělá všechno dobře a výsledky uvidíme v průběhu nastávajícího roku.
Výsledný dojem byl hodně matoucí. Andrej Babiš se opět prezentoval jako emotivní kašpar bez konceptu a bez názoru. Je to doslova šílené, ale třetina obyvatelstva je schopná tomuto člověku důvěřovat. Ovšem ani Petr Fiala přesvědčivý nebyl. Na papíře funguje ledacos dobře, sází na to, že se v průběhu příštího roku čísla promění tak, že je bude snazší interpretovat ve prospěch vlády.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/spolu-1-1-0.A231217_142711_p_politika_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Po tomto kratším úvodu se dostávám k meritu článku. O co mně jde? Je to jednoduché, trápí mne naprosto absurdní kandidátka SPOLU do Evropského parlamentu, kde vedle sebe stojí zcela protikladné a neslučitelné ideologické proudy, čímž mám na mysli euroskeptického europoslance Alexandra Vondru a jeho fanatický zelený protipól europoslance Luďka Niedermayera. Chápu, že cílem premiéra Petra Fialy jsou volby do poslanecké sněmovny a ze strategických důvodů upozadil důležitost voleb evropských (potřebuje udržet soudružnost vládní koalice SPOLU), já osobně mám však priority nastavené jinak a volby do evropského parlamentu považuji za velmi důležité, možná ještě důležitější než parlamentní volby v jednotlivých eurodistriktech.
Kandidátkou SPOLU se pokusil zamíchat Miroslav Kalousek, ale jeho pokus byl bohužel udušen hned v zárodku. Ostatní straničtí kandidáti SPOLU dostali strach, že by je mohl přeskočit a že by voliči volili jeho, čemuž bych se ani nedivil, neboť i já bych veden tohou vyrušit europoslance Niedermayera udělal to samé. Petr Fiala i Alexandr Vondra se k tomu vyjádřili zcela odmítavě, přesednictvo TOP 09 rychle zareagovalo a Miroslav Kalousek na společné kandidátce nebude.
Co s tím? Je třeba si uvědomit, že volbou kandidátky SPOLU vyhazujeme hlas oknem, neboť to, co v Parlamentu odhlasuje Vondra, tak tradičně vetuje Niedermayer. Jeden druhého vyruší a volit Spolu je to samé jako nejít k volbám. Zkráceně by se to dalo vyjádřit matematicky tak, jak jsem to udělal v nadpisu článku. Niedermayer bohužel nejde ani vykroužkovat preferenčními hlasy. Tedy teoreticky jde, ale je to tak složitě uskutečnitelné, že pravděpodobnost úspěšné organizace podobného konání se rovná nule. Někde v diskuzích tu možnost popsal pan Michal Kanda, jehož úvahu si dovolím citovat:

https://web.litterate.cz/jak-moc-se-zmenil-svet/
Jeden z nejhezčích příkladů z posledních dní je Rudé moře… To je ta dlouhá nudle, na jednom jeho konci je Suezský průplav, díky kterému se nemusí obeplouvat Afrika a na druhé straně je Jemen… Taková hodně chudá zemička, kde prý mají pořád hladomor, ale také tam mají dost zbraní, obtížný horský terén a klasický orientální zmatek, kterému nikdo nerozumí.
Saúdové se tam pokoušeli nainstalovat svojí spřátelenou sunitskou vládu, ale moc se jim to nepodařilo. Rebelští Hutiové dokázali saúdské jednotky vytlačit mimo vlastní území, v uplynulých letech poměrně úspěšně zaútočili na saúdské rafinérie a vůbec ukázali prostředníček nejsilnější arabské armádě. Hutie podporuje Írán, ale neptejte se mě, jak to tam mezi nimi funguje. Asi tak stejně, jako kdysi u nás mezi jednotlivými husitskými vůdci. Navenek to bylo jedno hnízdo kacířů, na které bude stačit jedna trestná křižácká výprava, ale uvnitř to bylo poněkud složitější, ale hlavně úplně jiné.

https://web.litterate.cz/drogy-drti-ameriku/
Statistiky úmrtí na předávkování drogami v USA jsou opravdu zdrcující.
Bezprostředně na předávkování drogami umírá více než 100 tisíc Američanů ročně. V současnosti předávkování drogami v USA zaviní 3% úmrtí. Především mladých lidí. Ale samozřejmě i u těch osob, které užívání drog přímo nezabije, zhoršuje jim celkový zdravotní stav a zkrátí jim život.
Na předávkování drogami už v USA umírá cca 2,5x více osob, než při dopravních nehodách, a také 2x více, než kolik lidí zemře střelnou zbraní (z těch jsou asi polovina vraždy a polovina sebevraždy).
V celém světě se v posledních letech vlivem covidu mírně snížila průměrná doba dožití, cca o jeden rok. V Česku v roce 2020 poklesla takzvaná naděje dožití u mužů o jeden rok a u žen o 0,7 roku.
Ale v USA se ke covidu přidal masivní nárůst užívání smrtících drog, a tak se tam průměrná délka života od roku 2019 snížila více než o 2,5 roku. Celkově se délka života v USA snižuje už několik roků, nejvyšší byla v roce 2014.




—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://pravyprostor.net/?cat=11
Humor Archív
Očekávané události 2024
Leden 2024
Podle klimatologického panelu měsíc leden bude nejteplejším lednem v dějinách planety.
President Pavel přednese svůj první novoroční projev. Podle očekávání to bude nejlepší projev od dob presidenta Havla. Shodnou se na tom premiér Fiala, páter Halík, všichni disidenti kromě Kocába a všichni vysloužilí rozvědčíci Varšavské smlouvy.

Míra inflace dosáhne 15%. Jak uvede předsedkyně sněmovny, jde o obrovský úspěch vlády, protože jen elektřina zdraží o třicet procent.
Ministr financí představí další plán úspor. Vyrovnaného rozpočtu dosáhneme většími dotacemi na elektromobily, baráky po babičce a protidezinformační organizace, uvede v rozhovoru pro náš web. Musíme ovšem nabrat nějaké úředníky na jejich kontrolu.
Ministryně Langšádlová bude zařazena do seznamu památek UNESCO.


Ministr zdravotnictví sdělí, že penicilín sice ještě nebude, ale dá se nahradit respirátory, kterých máme dostatek.
Únor 2024
Podle klimatologického panelu měsíc únor bude nejteplejším únorem v dějinách planety.
V Londýně, Madridu, Paříži a Berlíně umrzne nejvíc bezdomovců od třicetileté války. „To je přímý důsledek globálního oteplování“, uvede k tomu předsedkyně evropské komise. Doprava v Praze bude plynulejší, neboť bude taková kosa, že i lepiči z poslední generace se uchýlí lepit do galerií, kde i přes drahou elektřinu, přece jen trochu budou topit.
Podle britské rozvědky zahyne na ukrajinském bojišti od začátku roku nejmíň jeden až dvacet tisíců Rusů denně.
Putin dostane rakovinu varlat a zbývá mu rok, maximálně dva.
Ukrajinská armáda dobude významnou vesnici Uljanovka v Charkovské oblasti.
Ministryně Černochová podepíše smlouvu na nákup letadlové lodi, která bude dodána roku 2074. „Při očekávané inflaci 70% cenu za loď hravě zaplatíme“, vyvrátí pochyby ekonomů
Klimatičtí experti uvedou, že podle počítačového modelu čeká Česko mimořádně suchý měsíc březen.
Březen 2024… :-))

https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141676&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Ministr zdravotnictví Válek uvažuje o přejmenování Státního zdravotního ústavu na Ústav Alice Masarykové.
Konečně pochopil, v čem spočívá hlavní problém českého zdravotnictví!
…Americký kongres schválil návrh zákona omezující možnost prezidenta vystoupit z NATO nebo pozastavit činnost v této alianci.
Jak je vidět, současní američtí zákonodárci jsou přesvědčeni o vítězství Trumpa v prezidentských volbách.
…V Oděse byl zadržen zástupce velitele vojenské jednotky, který od svého podřízeného požadoval 15 tisíc hřiven, aby ho neposlal na frontu.
Není nejvyšší čas naučit Ukrajince, jak to chodí v EU? Žádné hřivny, ale eura! A žádné „z kapsy do kapsy“, ale prostřednictvím dotací! Mají se toho ještě hodně co učit, než se přidají k nám do EU…

https://kechlibar.net/2023/12/13/argentina-terapie-vskutku-sokova/
Argentina je na tom nyní téměř stejně, až na to, že má přece jen trochu živější soukromý sektor a menší inflaci (“jenom” něco pod 200 procent proti tehdejším polským 639 procentům; ani jedno bych zažít nechtěl). Bez agresivních reforem má ale rovněž nakročeno ke státnímu krachu, a to možná i poměrně rychlému.
Jedním z prvních kroků Mileiho vlády bylo ořezání počtu ministerstev z 19 na 9. Řada dosavadních ministerstev byla sloučena, čímž se mají omezit zbytečné duplicity. (Z fór, kam chodí diskutovat Argentinci, jsem nabyl dojmu, že jedním ze způsobů, kterým se argentinská ekonomika dostala až na dnešní dno, bylo extrémní přemnožení vzájemně duplicitních pracovních pozic ve státní správě, zajišťující dobré bydlo kamarádům politiků – něco jako “náměstek pro komunikaci” vs. “pověřenec pro tisk” vs. “mimořádný zplnomocněnec pro webové prezentace”). Řada státních kontraktů byla pozastavena. Státní měna, peso, byla v rámci přípravy dolarizace razantně devalvována z kurzu 391 za dolar na 800 za dolar, což bylo spíš uznání reality, protože pesa už jsou skoro bezcenná. V bezprostředních plánech je zrušení centrální banky, která nechala měnu tímto způsobem padnout, ač její povinností měl být pravý opak.

https://www.protiproud.info/duchovni-svet/7624-svetlo-prichazi-ze-tmy-nejposlednejsi-z-lidi-bez-fanfar-jak-se-pripravit-laska-pozemska-ci-nadzemska-tajemstvi-cesta-sance-i-za-socialismu-byly-u-nas-vanoce-krasne-vazne-varovani-dobre-maminky-proc-ctyriadvacateho.htm
Protiproud TV v pořadu Alfa a Omega přináší zdaleka ne jen předvánoční rozhovor Petra Hájka s emeritním opatem Strahovského kláštera Michaelem Pojezdným, jenž patří k příslovečným "ostrůvkům pozitivní deviace" v současné církvi, která se ve svých mnoha představitelích vzdaluje od Toho, jenž se brzy narodí v Betlémě

https://echo24.cz/a/HgicX/komentar-simunkova-surogatni-manzelstvi-delohu-pronajme-pedofil
ÚHEL POHLEDU: Podezření, že je pedofil, ulpělo na populárním youtuberovi Shaneu Dawsonovi (19 milionů odběratelů) už před nějakými deseti lety. Od té doby dělá, co může, aby ho nesmyl. Dawsonova specialita jsou blbé vtipy, které ale překračují rámec blbého vtipu. Třeba když společensky zažertuje o znásilnění a smrti čtyřměsíčního kojence. To vám bylo k popukání! Smíchem hýkáme. Jindy „jsem si představil, jaké to asi je být pedofilem, a zadal do vyhledávače spojení nahé miminko – a víte co, bylo to docela sexy. Říkám to, protože vím, že se na mě dívá hodně pedofilů“, upřesnil tento kanon zábavy.

Vltavský monitor

Novější (19. prosince 2023)Starší (17. prosince 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved