<– 16. srpna 2022 –>

Senátoři v prvním kole projednávání schválili zakotvení práva platit bankovkami do ústavy

16. srpna 2022, z domova

Z důvodové zprávy senátního návrhu ústavního zákona senátorky Jitky Chalánkové:

„právo na platby v hotovosti nemá být chápáno jako „ústupek“ lidem, kteří nemají prostředky na pořízení si internetu nebo nemají účet; právo platit v hotovosti má být chápáno jako výraz svobody volby člověka takto platit v hotovosti ne proto, že elektronicky platit nemůže, ale proto, že elektronicky platit nechce, ať už z jakýchkoli důvodů, v reakci na konkrétní situaci nebo jako projev jeho osobnosti.“

...

„Možnost platit hotovými penězi – bankovkami a mincemi – je po staletí natolik samozřejmá, že až dosud nebyl důvod zaručit ji na úrovni lidských práv a svobod.

S rozvojem moderních platebních prostředků a nástupem digitalizace platby v hotovosti samozřejmostí být přestávají. Řada občanů se obává, že bezhotovostní platby se buď stanou povinnými, nebo hotovostní platby zcela vytlačí z užívání – hotové peníze přestanou být přijímány a vlastnictví bankovního účtu, platební karty a bankovní identity se stane buď povinností, nebo holou nezbytností. Taková vize budoucnosti je velkou částí občanů odmítána, a to zejména z obav:

a)    před možností kontroly soukromí,

b)    z nezbytnosti disponovat příslušným vybavením a prostředky na jeho pořízení,

c)    z nezbytnosti disponovat rozvinutou počítačovou gramotností,

d)    před hackerskými útoky, a v neposlední řadě

e)     z možných výpadků elektronického připojení nebo dokonce z elektrického blackoutu.

Základní ideou tohoto návrhu je, že digitalizace může velmi usnadnit lidem život a nikomu nesmí být upřeno právo ji využívat, ale nikdo, až na nezbytné výjimky dané veřejným zájmem, nemá být k jejímu využívání nucen, a to přímo ani nepřímo.

S ohledem na postupující digitalizaci, která stále více svádí k vynucování bezhotovostních plateb, se proto navrhuje zaručit na úrovni ústavního pořádku právo platit a přijímat peníze v hotovosti.“

Ústavní zákony musí být schváleny kvalifikovanou většinou obou komor parlamentu, tj. třípětinovou většinou všech poslanců a třípětinovou většinou přítomných senátorů v Senátu.

Mnoho senátorů i poslanců napříč politickým spektrem návrh podporuje (např. Zdeněk Nytra, Zdeněk Hraba, Michael Canov).

Naopak senátorka za ODS Miroslava Němcová prohlásila: „Myslím, že současné zákony pro platbu v hotovosti jsou postačující.“ Václav Láska, senátor za Piráty, pro ústavní novelu nevidí „jediný rozumný důvod“. U zástupců stran, které se nás snaží zavést do digitálního Gulagu nic překvapivého.

Celá důvodová zpráva: https://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/htmlhled?action=doc&value=104739

Rekordní cena elektřiny

16. srpna 2022, z domova

Cena megawatthodiny elektřiny s dodávkou na příští rok vyskočila na německé energetické burze o 5,2 procenta na 502 eur, tedy 12 278 korun. To podle agentury Bloomberg představuje zhruba 500% nárůst za poslední rok.

Česká republika vyrábí elektřiny více než spotřebuje, a proto by čeští občané nemuseli kupovat elektřinu ze zahraničí. Kdyby česká vláda chtěla, mohla by situaci pro české odběratele ze dne na den řešit. Neřeší. Podle dřívějších vyjádření ji neřeší proto, aby nepoškodila Německo.

V Česku po Pobaltí největší zdražení z Evropy

16. srpna 2022, z domova

Eurostat tvrdí, že se v tuzemsku zdražuje čtvrtým největším tempem po třech pobaltských státech. Pokud se nechá stranou dovezená inflace, tedy ceny energií a potravin, pak překonáme i Pobaltí. Je to tedy úplně nejhorší vizitka pro českou vládu z celé Evropy.

Největší inflace v EU podle Eurostatu (Meziroční růst cen v procentech)

  evropský průměr největší zdražení ČR (pokud není na 1. místě)
Mouka EU 29,9 1. ČR 69,7  
Máslo EU 29,7 1. ČR 55,8  
Cukr EU 18,0 1. ČR 41,1  
Mléko EU 15,3 1. Litva 45,6 2. ČR 37,4
Vepřové EU 12,1 1. Německo 21,5 2. ČR 19,6
Čokoláda EU 3,4 1. Lotyšsko 16,4 3. ČR 11,0
Drůbež EU 20,0 1. Maďarsko 37,1 4. ČR 32,8
Chléb EU 15,9 1. Bulharsko 46,5 4. ČR 28,7

Policie vyšetřuje požár v Českém Švýcarsku jako úmyslně založený

16. srpna 2022, z domova

Policie překvalifikovala trestný čin v souvislosti s vyšetřováním požáru v Českém Švýcarsku. Nyní jej vyšetřuje jako úmyslný trestný čin obecné ohrožení, který má také vyšší sazbu.

Požár původně vyšetřovala jako obecné ohrožení z nedbalosti. „Na základě vyhodnocení dosud získaných informací a důkazů jsme případ překvalifikovali na trestný čin obecného ohrožení. Příčina požáru je nadále předmětem prověřování," sdělila Novinkám policejní mluvčí Eliška Kubíčková.



Novější (17. srpna 2022)Starší (15. srpna 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved