<– 9. srpna 2022 –>

Nejvíc Ukrajinců uprchlo do Ruska

9. srpna 2022, ze světa

Média opakovaně informují o tom, že Ukrajinci prchají před „ruskou agresí“, přitom nejvíce z nich uprchlo právě do Ruska:

stav k počátku srpna 2022

1. Rusko 2 063 463
2. Polsko 1 256 568
3. Německo 915 000
4. Česká republika 404 839

zdroj data a obrázek data.unhcr.org

Odpor v Británii: neplaťte za energie!

9. srpna 2022, ze světa

Iniciativa „Neplaťte“ (Don’t Pay) protestuje proti plánům vlády na zvýšení cenového stropu za energie od začátku října, tedy zvýšení maximální částky, kterou si dodavatel energií může účtovat. Strop se v Británii zvedal už letos na začátku dubna o 54 procent.

„Pokud znovu zdraží, nic neplaťte, a když nás bude milion, docílíme lepších cen,“ tak se dá shrnout princip britské iniciativy Don’t Pay, která protestuje proti zdražování energií. Iniciativa nedávno oznámila, že zrušit své platby za energie přislíbilo od 1. října už na 80 tisíc lidí. „Pokud alespoň zlomek z nás, co platíme inkasem, své platby zastaví, bude to stačit k tomu, aby se energetické společnosti dostaly do vážných problémů, a ony tohle vědí. Chceme je přimět zasednout ke stolu a ukončit tuhle krizi,“ píše na svém webu iniciativa Neplaťte. Miliony lidí si podle ní letos v zimě nebudou moci dovolit platit své účty.

Roger Waters: Biden přilévá na Ukrajině olej do ohně

9. srpna 2022, ze světa

Spoluzakladatel rockové skupiny Pink Floyd Roger Waters v rozhovoru se stanicí CNN obhajoval své tvrzení, že americký prezident Joe Biden je válečný zločinec. Podle něj Biden „přilévá na Ukrajině olej do ohně“, což je „obrovský zločin“.

Video na CNN: edition.cnn.com/videos/politics/2022/08/06/smr-roger-waters.cnn


foto Alterna2 Creative Commons Attribution 2.0 Generic license

 

Od pondělí probíhá v Praze festival Prague Pride

9. srpna 2022, z domova

Festival, který začal 8. 8. vyvrcholí v sobotu 13. 8. průvodem Prahou, který z centra dojde na Letnou.

Bez komentáře

foto Hřibův fb a praguepride.cz

 

 

Ukrajina zastavila dodávky ropy do Česka

9. srpna 2022, z domova

Podle serveru Ukrajinská pravda, Ukrajina přerušila tranzit ruské ropy přes jižní část ropovodu Družba, která vede do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Důvodem mají být sankce, kvůli nimž nelze zaplatit Ukrajině za tranzitní služby.

Podle zdrojů agentury poslala ruská firma vyvážející ropu Transněft peníze za tranzit na účet ukrajinského operátora 22. července, platba ale nebyla zpracována a o šest dní později byly peníze vráceny zpět. Platba byla zamítnuta kvůli sedmému balíčku sankcí, který Evropská unie na Rusko uvalila.



Novější (10. srpna 2022)Starší (8. srpna 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved