<– 8. srpna 2022 –>

Ukrajinská armáda používá obyvatele jako lidské štíty

8. srpna 2022, ze světa

Mezinárodní organizace Amnesty International zveřejnila zprávu o tom, že ukrajinská bojová taktika ohrožuje civilisty (odkaz).

„Ukrajinské síly ohrožovaly civilisty zřizováním základen a provozováním zbraňových systémů v obydlených obytných oblastech, včetně škol a nemocnic...

Taková taktika porušuje mezinárodní humanitární právo a ohrožuje civilisty, protože mění civilní objekty ve vojenské cíle...

'Zdokumentovali jsme vzorec, kdy ukrajinské síly vystavují civilisty riziku a porušují válečné zákony, když operují v obydlených oblastech,' řekla Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International. 

Být v obranné pozici nezbavuje ukrajinskou armádu povinnosti dodržovat mezinárodní humanitární právo...

Mezinárodní humanitární právo vyžaduje, aby se všechny strany konfliktu v maximální možné míře vyhýbaly umístění vojenských cílů v hustě obydlených oblastech nebo v jejich blízkosti. Mezi další povinnosti ochrany civilistů před účinky útoků patří odstranění civilistů z blízkosti vojenských objektů a účinné varování před útoky, které mohou mít dopad na civilní obyvatelstvo. 

Matka 50letého muže zabitého při raketovém útoku 10. června ve vesnici jižně od Mykolajiva řekla Amnesty International: „Armáda bydlela v domě vedle našeho domova a můj syn často nosil vojákům jídlo. Několikrát jsem ho prosila, aby se odtamtud držel dál, protože jsem se bála o jeho bezpečnost. To odpoledne, když došlo ke stávce, byl můj syn na dvoře našeho domu a já v domě. Byl na místě zabit. Jeho tělo bylo roztrhané na kusy. Náš dům byl částečně zničen." Vědci Amnesty International našli ve vedlejším domě vojenské vybavení a uniformy...

Výzkumníci Amnesty International byli svědky toho, že ukrajinské síly využívaly nemocnice jako  de facto  vojenské základny na pěti místech.

Ukrajinská armáda běžně zřizuje základny ve školách ve městech a vesnicích na Donbasu a v oblasti Mykolajiv. Školy byly od začátku konfliktu pro studenty dočasně uzavřeny, ale ve většině případů se budovy nacházely v blízkosti obydlených civilních čtvrtí...“

Amnesty International je mezinárodní nevládní organizace zaměřená na lidská práva se sídlem ve Spojeném království. Jako řada jiných neziskových organizací patří tato organzace k subjektům, které přímo podporovaly ukrajinskou válčící stranu. Jejich kritika Ukrajinců je proto zajímavým signálem o tom, že se západní země začínají od podpory války odklánět.

zdroj citace a foto screen amnesty.org

 

Zeman vetoval snížení plateb státu do zdravotnictví

8. srpna 2022, z domova

Prezident republiky Miloš Zeman vrátil Poslanecké sněmovně zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění.

Zeman napsal v odůvodnění Pekarové: „...Cílem přijatého a v původním vládním návrhu obsaženého opatření je především úspora výdajů státního rozpočtu na letošní rok ve výši 14 mld. Kč, které má být dosaženo snížením příjmů veřejného zdravotního pojištění, a to v důsledku zmrazení platby za tzv. státní pojištěnce na úroveň roku 2021. Jde o opatření, které za současné nepříznivé ekonomické situace bude mít negativní dopad na kvalitu a dostupnost zdravotní péče...

Na problematičnost snížení plateb za tzv. státní pojištěnce poukazují i zástupci zdravotních pojišťoven, kteří konstatují, že dalších cca 14 mld. Kč poklesu příjmů již nepokryjí zůstatky na svých účtech a část nezaplacených nákladů se tak přesune do dalšího roku; přitom jen pro letošní rok zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven počítají s deficitem 9,5 mld. Kč. Vážné argumenty, a to i k rozšíření návrhu zákona nad rámec původního vládního návrhu zákona, vznesla ve svých vystoupeních v Poslanecké sněmovně i řada poslanců – lékařů, uvědomujících si složitost současné i budoucí situace ve zdravotnictví a poukazujících na to, že přijatá zákonná úprava ohrožuje zachování kvality a dostupnosti zdravotní péče a vůbec neřeší jejich nezbytné zlepšování.

Dnes mezinárodní den ženského orgasmu

8. srpna 2022, ze světa

Na 8. srpen připadá Mezinárodní den ženského orgasmu. Tento „svátek“ vznikl v Brazílii na popud člena rady města Espertina jako pokus o vyrovnání „sexuálního dluhu“ mužů vůči ženám. Postupem času nabyl významu jako příležitost zvýšit povědomí o ženské sexualitě, jež byla v předešlých stoletích opomíjena či přímo tabuizována.

foto x ) on Unsplash

BMW: některé elektromobily raději nepoužívejte

8. srpna 2022, z domova

Automobilka BMW doporučila majitelům některých svých elektromobilů, aby auta přestali používat, přestali je dobíjet a dokonce s nimi ani neparkovali v garážích.

autoforum.cz: „BMW po několika „incidentech” (rozumějte požárech, jazyk automobilky je obecně zajímavý, což ještě uvidíme) zjistilo, že baterie resp. jednotlivé články pro část těchto vozů byly vyrobena v rozporu se specifikacemi, kdy se dovnitř dostaly nečistoty. Ty mohou způsobit krátké spojení, jenž může vést až k „termální události”. To je opravdu neuvěřitelný slovník, řekli byste někdy manželce: „Miláčku, nemáme kde bydlet, náš dům měl termální událost?” Ne, váš dům hořel nebo shořel, to samé se stalo a může stát s modely i4 a iX, jen v souvislosti s elektromobily není žádoucí mluvit přímo o požárech.

Automobilka tak přistoupila k celosvětové svolávací akci, při níž majitele z výše zmíněných důvodů žádá, aby auta přestali používat, přestali je dobíjet a dokonce s nimi ani neparkovali v uzavřených objektech, rozumějte v garážích. Tato auta prostě mohou chytit kdykoli, spása ale na dosah úplně není - BMW zjevně nemá prostor situaci řešit dříve, a tak slibuje obeslat majitele s konkrétním řešením až 19. září 2022. Do té doby se na jejich auta (a v případě iX je to velká podívaná...) bude muset někdo dívat na ulici.“

Američané koupili třetinu ukrajinské orné půdy

8. srpna 2022, ze světa

Podle srbského serveru srbin.info, od doby, kdy přesně před rokem na Ukrajině vstoupil v platnost nový zákon o prodeji zemědělské půdy, dodnes tři velká nadnárodní konsorcia s americkým kapitálem skoupila téměř třetinu ukrajinské orné půdy. „Australian National Review“ uvedl, že tyto tři společnosti koupily 17 z 62 milionů hektarů zemědělské půdy, tedy 28 procent celkové orné půdy bývalé Ukrajiny. Celá oblast Ukrajiny je 603 500 kilometrů čtverečních (před speciální ruskou vojenskou intervencí) a bylo zakoupeno 170 000 kilometrů čtverečních.

Zákazníky jsou „Cargill“, „Dupont“ a „Monsanto“ (což je formálně německo-australská společnost, ale s americkým kapitálem). Mezi nejvýznamnější akcionáře těchto společností patří „Vangard“, „Blackrock“ a „Blackstone“. Zároveň je „Blackrock“ fondem, který spravuje aktiva ve výši 10 bilionů dolarů, „Vangard“ se šesti a „Blackstone“ s 0,9 biliony dolarů.

foto Matteo Raimondi

 

V okolí ukrajinské jaderné elektrárny probíhají boje

8. srpna 2022, ze světa

„Situace okolo ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny se vymkla kontrole a je extrémně nestabilní“, uvedl podle agentur AP a DPA šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi.

V okolí největší evropské jaderné elektrárny se bojuje a obě strany svalují vinu na stranu druhou. Obě verze nelze nezávisle ověřit.

Ruští vojáci obsadili elektrárnu na začátku března, nezdá se pravděpodobné, že by ruští vojáci na elektrárnu útočili, když ji mají již několik měsíců pod kontrolou.



Novější (9. srpna 2022)Starší (7. srpna 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved