<– 28. června 2022 –>

Část hlavní tratě mezi Plzní a Českými Budějovicemi je podemletá

28. června 2022, z domova

Po bouřce je neprůjezdná železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi, úsek na hlavní trati z Plzně do Českých Budějovic. Trať je podemletá, na trakční vedení spadly stromy. Omezení kvůli tomu potrvá několik dnů. Cestující mohou využít náhradní autobusovou dopravu.

Západu docházejí zbraně pro Ukrajinu

28. června 2022, ze světa

„Disponibilní zásoby moderní i starší techniky i munice byly ve státech ochotných podporovat Ukrajinu do značné míry vyčerpány, s dlouhodobým konfliktem obdobného typu a intenzity se rovněž v předchozích dekádách příliš nepočítalo a výrobní kapacity nejsou schopné okamžitě reagovat na extrémní zvýšení poptávky.“ uvedl pro iRozhlas Richard Stojar z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany.

Ukrajina chce cenzurovat karlovarský filmový festival

28. června 2022, kultura&historie

Ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis protestuje proti zařazení ruského filmu „Kapitán Volkonogov uprchl“ do programu filmového festivalu v Karlových Varech. Uvedl to v otevřeném dopisu, který zaslal prezidentovi festivalu Jiřímu Bartoškovi.

Z obsahu filmu Kapitán Volkonogov uprchl:

Leningrad, 1938. Stalinistická mašinerie jede na plné obrátky, vyhledává domnělé nepřátele státu a popravuje nevinné. Jedním z exekutorů je i respektovaný kapitán Volkonogov, muž, který si ale jednoho dne uvědomí ohavnost systému, jehož součástí se stal. V náhlém popudu se rozhodne vyhledat pozůstalé obětí a prosit o odpuštění i za cenu toho, že bude brzy umlčen. Mohou se i kati dostat do nebe? Svižný thriller, ozvláštněný prvky hororu, hledá záchvěvy lidského svědomí pod pokličkou ideologie, která dělá z lidí mrtvoly ještě dřív, než skutečně zemřou. Snímek z benátské soutěže umocňuje přesvědčivý výkon Jurije Borisova, mrazivý humor i příklon k tradici ruského absurdního umění. (MFF Karlovy Vary)

 

aktualizace – vedení festivalu ukrajinský cenzurní zásah odmítlo: „...musíme odmítnout interpretaci, že promítání tohoto filmu, jehož vznik v minulosti podpořilo Ministerstvo kultury Ruské federace, odvádí pozornost mezinárodního společenství od válečných zločinů páchaných na Ukrajině. Naopak jsme přesvědčeni, že uvedením toho filmu můžeme vzbudit veřejnou diskuzi, která upozorní na přesah hlavního tématu filmu do aktuálního dění.

Za MFF Karlovy Vary:

Jiří Bartoška, prezident festivalu

Kryštof Mucha, výkonný ředitel

Karel Och, umělecký ředitel“

Evropa se vrací k uhlí

28. června 2022, ze světa

Přestože Leyenová prohlásila „Musíme se ujistit, že využijeme tuto krizi k tomu, abychom šli kupředu a neustoupili zpět k fosilním palivům,“ čtyři země Evropské unie se rozhodly pro opětovné otevření uhelných elektráren.

Němci otevírají některé již uzavřené uhelné elektrárny, Rakušané upraví stávající elektrárnu ke spalování uhlí a Nizozemci zrušili limity pro uhelné elektrárny, které mohly dosud pracovat jen na 35 procent své kapacity.

Ale i uhlí mnoho evropských zemí dováželo z Ruska. Nově tak budou dovážet uhlí z USA, Austrálie, Kolumbie a Jihoafrické republiky.

Jan Rovenský z Greenpeace navrhuje kde ušetřit plyn: „Česko zůstává třetím největším vývozcem elektřiny v Evropě. Vyvážíme dvakrát víc elektřiny, než vyrábíme z plynu. Kdybychom s vývozem skončili, mohli bychom vypnout plynové Počerady.“

Český vývoz elektřiny je tak jedním z největších problémů pro českou ekonomiku, Fialův kabinet s tím zatím stále odmítá cokoliv řešit.

Nikolay Kovalenko

Podle ukrajinské propagandy dopadla ruská střela na obchodní centrum

28. června 2022, ze světa

Ukrajinská propaganda zveřejnila informaci o tom, že obchodní centrum v Kremenčuku zasáhla ruská munice. Zatím je udáváno 18 obětí na životech.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v úterý prohlásil, že ruské letectvo „podniklo úder vysoce přesnými zbraněmi na hangáry se zbraněmi a municí poskytnutými Spojenými státy a evropskými zeměmi“ v oblasti podniku na výrobu silničních strojů v Kremenčuku. „Detonace uskladněné munice pro západní zbraně vyvolala požár v nefunkčním obchodním centru nacházejícím se poblíž podniku,“ cituje Konašenkova TASS. Kyjev zatím na vyjádření Moskvy nereagoval.

Vzhledem k celému ukrajinsko-ruskému konfliktu je tento incident, pokud se vůbec stal, protože informace nemůžeme nezávisle ověřit, smutný, ale taková je válka. Válka, kterou krmí svými zbraněmi Fiala a jemu podobní.

aktualizace: podle fotografií místa bylo na parkovišti před nákupním centrem, ve kterém mělo být 1000 lidí jen několik zaparkovaných automobilů a v otvorech po výbuchu nejsou žádné známky zboží. Obchodní středisko bylo tedy v době výbuchu zřejmě mimo provoz. V bezprostřední blízkosti jsou haly, které pravděpodobně sloužily buď jako dílny pro opravu vojenské techniky nebo sklady munice. Ukrajinská armáda tedy měla vojenská zařízení uprostřed města. Podle fotografií jsou zásahy velmi dobře zacílené a poškodily jen vojenskou techniku. Potvrzují se tak informace, které poskytlo ruské ministerstvo obrany. Naopak ukrajinské informace jsou potvrzeny jako lživá propaganda.

V úterý novoluní ve znamení raka

28. června 2022, duchovní

29.6.2022 v 4:53 nastává na 7. stupni vodního kardinálního znamení Raka novoluní. Jeho zvláštností bude to, že se v čase události bude ascendent nacházet také ve znamení Raka, a navíc všichni společně v konjunkci s nepředvídatelnou Černou Lunou a kvadratuře na Jupiter v ohnivém znamení Berana. Můžeme se tak kolektivně i osobně setkat s určitou temnou emoční nocí duše. Můžeme tedy vnímat jakési citové zatmění. Řada z nás může řešit svoje emoce, pocity, cítění, vnímání. Naše vnitřní žena a vnitřní muž se mohou potkat uvnitř nás ve stejném stínovém tématu. Také mohou zesílit strachy a nejistoty ohledně zabezpečení základních lidských potřeb, jako je výživa, bydlení, citová závislost a vlastnictví. Někomu se mohou tyto vlivy projevit více tělesně, a to zejména v oblasti trávení – žaludku a díky napětí do Berana také v oblasti hlavy, jako bolest a záněty zubů, dutin, uší atd. Osudové dění se může zesilovat.

Platí tak, že nejvíce složitostí zažívají v tomto čase opět bytosti narozené ve znamení Býka, Štíra, Lva a Vodnáře, nebo ti, kteří mají svoje body kolem 15. až 25. stupně těchto znamení. Od 28.6. se nám navíc dostal do retrográdní fáze i Neptun v Rybách a bude tak do 4.12.2022 a přidá se k Plutu v Kozorohu, který je retrográdní od 29.4. do 8.10.2022 a Saturnu ve Vodnáři, který je retrográdní od 4.6.2022 do 23.10.2022. Všichni nás tak společně vracejí k dořešování kolektivních témat i vnitřních záležitostí týkajících se otázek víry, transformace, smrti a osudu. Můžeme tak vnímat zesílený tlak k ponoření se ještě více do sebe a pochopení dalších hlubších souvislostí. To vše nám může pomoci se vnitřně transformovat a dále posunout k celistvosti.

Merkur v Blížencích, který postupuje orionským pásmem od stálice Rigel ke stálici Bellatrix má dobrou vazbu na Selenu a Saturn ve Vodnáři a bude tak přát novému poznání a chápání souvislostí. Venuše je také v Blížencích a má dobré vazby na Jupiter v Beranu, a tak i přes výše popsané výzvy, můžeme cítit touhu bavit se, užívat si a cestovat, navazovat nové vztahy v lehkosti a radosti. Touhu osvobodit se z omezení a stagnace. Mars poblíž Erisu a Jupiter v Beranu zesilují ohnivé tendence zejména u mužské časti populace. Je třeba řídit svoje síly s rozvahou a moudrostí. Nepřetěžovat se, zbytečně neriskovat a nebojovat. Pozor při sportování. Máme se naučit trpělivosti a nechat věci plynout. Hodně štěstí a síly na tyto procesy.

zdroj foto: Vectorium z freepik

Jitka Valentová

Filmová cenzura – Ukrajinci jsou nedotknutelní

28. června 2022, kultura&historie

Známý režisér Guy Ritchie (Sherlock Holmes, Král Artuš: Legenda o meči, Krycí jméno U.N.C.L.E., Rozhněvaný muž) natočil špionážní thriller Operace Fortune s  Jasonem Stathamem v hlavní roli. Film měl mít již na jaře premiéru, jenže ve filmu se jako padouši objevují Ukrajinci. Filmová premiéra se tak odkládá, protože o Ukrajincích se nyní nesmí mluvit špatně.

foto trailer k filmu

 

Rusko vyzvalo Ukrajinu ke složení zbraní

28. června 2022, z domova

Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na pravidelné tiskové konferenci prohlásil, že Rusko zastaví svojí ofenzívu, pokud se Ukrajina vzdá a vyzval Kyjev, aby nařídil svým vojákům složit zbraně. „Ukrajinská strana může všechno zastavit ještě před koncem tohoto dne. Potřebné je k tomu vydat příkaz pro nacionalistické jednotky, aby složily zbraně a splnily podmínky Ruské federace“

Podle Peskova „speciální vojenská operace jde podle plánu a dosahuje své cíle.“

Dnes silné bouřky – severní, střední a jižní Čechy

28. června 2022, z domova



Novější (29. června 2022)Starší (27. června 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved