<– 23. června 2022 –>

Afrika žádá, aby Ukrajina odminovala přístav v Oděse a umožnila exportovat obilí

23. června 2022, ze světa

Zelenskyj se snažil poštvat Afriku proti Putinovi, ale nepochodil. Zelenskyj promluvil on-line k zástupcům afrických států, konference se však zůčastnili jen 4 z 50 pozvaných hostů.

Ukrajina žádala o možnost promluvit k lídrům Africké unie od dubna několikrát, opakovaně však byla odmítnuta, upozornil deník Le Monde. To podle francouzského listu jasně ukazuje, že Afrika trvá na své neutralitě.

„Nevím přesně, co od nás (Zelenskyj) očekává, ale naší prioritou zůstává dodávka obilí a hnojiv. Nezapojujeme se do debat o tom, kdo je v právu a kdo se mýlí, chceme jen přístup k obilí a hnojivům,“ prohlásil senegalský prezident Macky Sall, který v současné době předsedá Africké unii, před nedávnem v Paříži.

Po Ukrajincích žádá, aby odminovali přístav v Oděse a umožnili tak odtamtud exportovat obilí, na němž je závislá polovina afrických zemí.

foto senegalský prezident Macky Sall – Office of the White House (Amanda Lucidon)

Německo vyhlásilo kvůli problémům s dodávkou plynu výstrahy

23. června 2022, ze světa

Německo vyhlásilo kvůli problémům s dodávkami plynu stav výstrahy, který je druhým ze tří varovných stupňů. Dopady na zákazníky to zatím prý mít nebude.

Protože je Česko díky Fialovi závislé na dodávkách plynu z Německa, výstraha se tak týká i nás.

Vznikl sex-pass, tedy sex jen s elektronickým souhlasem

23. června 2022, z domova

Mobilní aplikace XPass pro iOS i Android má umožnit uložení eletronického souhlasu se sexem.

V aplikaci si mohou lidé domluvit souhlas či nesouhlas s různými sexuálními praktikami. Informace je uložená v aplikaci a dostanou se k ní pouze na žádost orgány trestné v trestním řízení. Projekt je financovaný společností XPass s.r.o., jejíž jediným vlastníkem je Mgr. Alena Sadílková.

Zatím je používání XPassu samozřejmě dobrovolné, ale tak jako tak je používání takovéhoto elektronického systému varováním, že tímto směrem by se naše společnost mohla ubírat. Podobné projekty se pomocí různých „neziskových“ organizací mohou postupně šířit. Ještě před rokem tvrdilo Ministerstvo zdravotnictví, že zavedení Covid-passů je dezinformace.

Uložto musí podle soudu odstranit Pelíšky

23. června 2022, kultura&historie

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek, na jehož základě nelze na serveru Ulož.to vyhledat a stáhnout Pelíšky, Kobry a užovky, Ostře sledované vlaky, Vesničko má středisková, S Čerty nejsou žerty a Obušku, z pytle ven.

Vrchní soud ve svém rozhodnutí zdůraznil, že povinnost omezit vyhledávání a stahování lze i do budoucna uložit jen u konkrétních děl, kde se prokáže porušování autorských práv. Server totiž těžko může paušálně kontrolovat obsah všech souborů, které tam uživatelé vloží.

„Sama skutečnost, že poskytovatel služby ukládání informací obecně ví o tom, že prostřednictvím jeho služby jsou neoprávněně zpřístupňována díla, stejně jako výdělečná povaha poskytování služby, nestačí k závěru, že poskytovatel služby jedná s cílem účastnit se jednotlivých autorskoprávních deliktů neoprávněného sdělování těchto děl veřejnosti,” stojí v rozhodnutí NS.

Bulharský parlament ukončil proevropskou vládu

23. června 2022, ze světa

Bulharský parlament vyslovil nedůvěru proevropské vládě Kirila Petkova. Proevropská média se obávají ukončení integrace západního Balkánu do Evropské unie i posílení ruského vlivu v Bulharsku. Proevropská vláda vydržela pouhých 6 měsíců.

Návrh na vyslovení nedůvěry podala strana GERB bývalého dlouholetého premiéra Bojka Borisova. K ní a dalším opozičním stranám se v připojila většina parlamentních zástupců uskupení Je takový národ (ITN), které před dvěma týdny vládu opustilo kvůli neshodám. Petkovova vláda po zahájení ukrajinsko-ruského konfliktu výrazně podporovala ukrajinskou stranu.

Litva blokuje zásobování kaliningradské enklávy. Rusko podnikne odvetné kroky.

23. června 2022, ze světa

Kaliningradská oblast, vklíněná mezi Polsko a Litvu, dostává dodávky zboží z Ruska po železnici přes litevské území. Litva minulý týden zakázala po železnici převážet do této enklávy u Baltského moře zboží.

„Odpověď na blokádu nebude diplomatická, ale praktická,“ uvedla Zacharovová na dotaz, jakou povahu budou ruské odvetné kroky mít.

„Vedle omezení tranzitu pro litevské řidiče kamionů budeme uvažovat o možném přerušení energetického okruhu,“ řekl šéf zahraničního výboru ruských poslanců Sluckij.

foto googlemaps



Novější (24. června 2022)Starší (22. června 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved