<– 6. února 2024 –>

Úterní Vltavský monitor 6. 2. 2024

6. února 2024, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/devet-procent-lidi-si-mysli-ze-jim-zakon-o-manzelstvi-pro-vsechny-zhorsi-zivot/2475556?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Že by se jejich život po přijetí zákona o manželství pro všechny zhoršil, si myslí devět procent dospělých v Česku. Čtyři pětiny dotázaných jsou přesvědčeny o tom, že by schválení normy s možností sňatků gayů či leseb jejich život nijak neovlivnilo. Naopak zlepšení očekává 11 procent lidí. Ukázal to průzkum agentur Nielson a Publicis Groupe, do něhož se loni v říjnu zapojilo 1021 lidí nad 18 let. Výsledky ČTK poskytl zástupce agentur Ondřej Šveda. Zjištění jsou reprezentativní.
Zákon o manželství pro všechny je ve Sněmovně. Poslanci by ho měli v takzvaném druhém čtení projednávat ve středu odpoledne. Sněmovní ústavně-právní výbor k normě nepřijal žádné stanovisko. Nenašel se v něm dostatek hlasů ani pro její podporu, ani pro dvojici pozměňovacích návrhů. Jeden z nich počítal s tím, že by stejnopohlavní páry neuzavíraly manželství, ale partnerství se všemi právy a povinnostmi jako manželé. Také podle druhého návrhu by se svazek jmenoval partnerství, navíc by se škrtlo osvojování dětí.
Podle výsledků průzkumu by víc než polovina lidí byla ráda, kdyby politici téma rychle vyřešili a mohli se věnovat jiným záležitostem. Třem z deseti lidí je jedno, jak rychle politici věc vyřeší. Že by se řešení nemělo uspěchat, míní 11 procent dotázaných. Osm z deseti lidí myslí, že by přijetí zákona jejich život nijak neovlivnilo. Zlepšení svého života očekává 11 procent dotázaných. Devět procent míní, že by se jim život zhoršil.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/novela-zakona-o-cenach-ma-upravit-pusobnost-instituci-ci-pravidla-pro-pokuty/2475416
Praha - Upravit působnost institucí, které kontrolují ceny, nebo změnit pravidla pro ukládání a vymáhání pokut má novela zákona o cenách, kterou vypracovalo ministerstvo financí (MF). Úřad také navrhuje, aby se v souladu se směrnicemi Evropské unie opět zavedl seznam nepotravinářského zboží, u kterého by měli obchodníci povinnost kromě prodejní ceny uvádět i měrnou cenu, tedy cenu za jednotku zboží. Novelu zákona ve středu projedná vláda.
Jednou z hlavních změn, které novela zákona přinese, je podle MF odstranění případů, kdy se překrývají působnosti institucí zabývajících se cenami. Obecní a krajské úřady by nově kontrolovaly jen dodržování cenové regulace, kterou na základě cenového výměru MF obce a kraje samy přijaly. "Navrhovaná právní úprava zvýší předvídatelnost výkonu kontrolní pravomoci a ve výsledku bude bránit zbytečné administrativní zátěži kontrolovaných subjektů," sdělilo MF v důvodové zprávě.
Kromě toho by se úprava měla týkat pravidel pro stanovení výše pokut u přestupků s nepřiměřeným majetkovým prospěchem a měla by se zvednout horní hranice pokuty v případě přestupků za řádné nevedení cenové evidence cenově regulovaného zboží. Příjem z pokut by se tak mohl zvýšit, podle MF ale bude rozdíl zanedbatelný. Pokuty pak bude vymáhat obecný správce daně, tedy příslušní celní úřad. Pokuty, které sám uložil, budou vymáhat i Specializovaný finanční úřad, kraj a obec.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/o-pripadnem-prodlouzeni-terminu-pro-podavani-prihlasek-na-ss-se-rozhodne-v-utery/2475300?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Ministerstvo školství rozhodne v úterý, zda prodlouží termín pro podávání přihlášek na střední školy. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva Tereza Fojtová. Úvahy o prodloužení termínu podávání přihlášek vyvolalo opožděné spuštění elektronického systému přihlašování (DiPSy). Státní organizace Cermat, která je za přípravu přijímacího řízení odpovědná, spustila systém v pátek před půlnocí, původně se měl veřejnosti otevřít ve čtvrtek 1. února. Přihlášky je nyní možné podávat do 20. února.
Dnes se podle Fojtové o případném prodloužení termínu podávání přihlášek jednalo, připravovala se variantní řešení. V úterý se podle ní rozhodne a ministerstvo zároveň oznámí, zda a o kolik by se případně termín podávání přihlášek prodloužil.
Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol Luboše Zajíce bylo důležité, aby se systém zprovoznil co nejdříve. Jelikož se veřejnosti otevřel v pátek pozdě večer, netrvá asociace na prodlužování termínu podávání přihlášek, uvedla dnes v tiskové zprávě.
Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí už minulý týden uvedl, že by byl raději, kdyby se termín neprodlužoval. "Máme dva až tři dny rezervu v harmonogramu," řekl dnes ČTK Krejčí. Rezerva byla podle něj určena pro případ, že poslední den přihlašování systém napadne velký DDoS útok. Pokud by se nyní termín prodloužil kvůli zpoždění o jeden den, nebyl by to podle Krejčího problém. "Jeden den je ještě v pohodě," řekl.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ruska-ambasada-v-parizi-obvinila-francii-ze-se-vmesuje-do-valky-na-ukrajine/2475593
Moskva/Paříž - Ruské velvyslanectví v Paříži dnes obvinilo Francii, že se čím dál tím víc vměšuje do konfliktu na Ukrajině. Ambasáda to uvedla v prohlášení na telegramu poté, co si dnes francouzské ministerstvo zahraničí předvolalo ruského velvyslance Alexeje Meškova v souvislosti se smrtí dvou francouzských humanitárních pracovníků na Ukrajině.
"Velvyslanec zdůraznil ... nezodpovědnost a nebezpečí ještě dalšího zapojení Paříže v ukrajinském konfliktu," uvedla ruská strana. Francii také kritizovala, že nedostatečně odsoudila ukrajinské útoky na území Ruska včetně těch částí Ukrajiny, které Moskva okupuje.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/proti-krajni-pravici-v-nemecku-o-vikendu-demonstrovalo-temer-pul-milionu-lidi/2475584
Berlín - Víkendových demonstrací proti krajní pravici se v Německu zúčastnilo 480.300 lidí. Oznámilo to dnes německé ministerstvo vnitra. Podle něj se v zemi konalo dohromady 133 protestních akcí. Mluvčí ministerstva přitom odkazoval na údaje policie ze všech 16 spolkových zemí, uvedla agentura DPA.
Jenom v Berlíně se v sobotu podle policie u budovy Říšského sněmu shromáždilo více než 150.000 lidí, kteří manifestovali za demokracii a toleranci. Pořadatelé hovořili dokonce o 300.000 účastnících.
Celkový počet účastníků víkendových demonstrací byl nižší než o předchozím víkendu, kdy do ulic měst zhruba 83milionového Německa vyšlo více než 900.000 lidí. Celoněmecká vlna protestů proti pravicovému extremismu trvá už více než tři týdny.
Také dnes lidé v Německu vyšli demonstrovat proti krajní pravici do ulic. Ve Frankfurtu nad Mohanem se podle policie sešlo zhruba 12.000 lidí, kteří vyslyšeli výzvu široké občanské iniciativy pod heslem "Frankfurt povstal za demokracii". Pořadatelé dokonce hovoří o účasti 25.000 lidí. K jejich výzvě se připojilo přes 130 organizací, včetně podniků, odborů, náboženských obcí, spolků, vzdělávacích zařízení či stran.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pro-strategicke-spojenectvi-cr-a-izraele-je-treba-vice-spoluprace-rekl-pojar/2475472
Praha - Pro dosažení strategického spojenectví mezi Českem a Izraelem je potřeba více spolupráce na denní bázi, řekl na panelu věnovaném geopolitické spolupráci na Česko-izraelském fóru poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. Obě země podle něj smýšlejí podobně, ale zatím nejsou strategickými partnery. Aby se jimi staly, musí se zvýšit spolupráce například mezi univerzitami nebo soukromými firmami. Fórum pořádal Institut pro politiku a společnost, který je think-tankem opozičního hnutí ANO.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/politici-v-tom-letat-nebudou-vyhodnotili-to-vojaci-rekla-cernochova-k-f-35-metnar-by-jednal-345737
Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že letouny páté generace F-35 vyhodnotili jako nejlepší variantu sami vojáci. Pochybnosti o nejdražší české armádní zakázce nemá, letouny budou prý i šetřit lidské životy. Její předchůdce v čele resortu obrany Lubomír Metnar (za ANO) by však v této věci jednal efektivněji. Oba politici se v pořadu Události, komentáře střetli o okolnostech pronájmu gripenů.
První F-35 by měly dorazit do Česka v roce 2031, všechny tu mají být do roku 2035. Cena strojů by měla činit celkem 150 miliard korun. Podle Černochové se teď bude řešit nemovitá infrastruktura, výcvik vojáků a budou probíhat platby. „Tohle všechno bude předcházet krásnému momentu, kdy tady přistanou první stroje,“ sdělila.
Politici by podle ní měli respektovat, co vojáci vyhodnotili jako nejlepší variantu z hlediska nejen bezpečnosti, ale i schopností. „Při vší úctě k politikům, ti v tom sedět a létat nebudou, budou v tom létat vojáci,“ uvedla s tím, že se Česko snaží nakupovat techniku, která „šetří i lidské životy“.

https://echo24.cz/a/HvzHb/zpravy-svet-utok-husiove-poskodil-lod-americane-utocili-jemen
Útok na loď plující pod vlajkou Barbadosu v Rudém moři způsobil lehké škody na plavidlu, informuje dnes agentura Reuters. Americká armáda zase sdělila, že v pondělí zaútočila na dva cíle jemenských rebelů, kteří za útoky na komerční plavidla v oblasti stojí.
Britská agentura pro námořní bezpečnost Ambrey uvedla, že na britskou společností vlastněnou loď zaútočil dron, britská vojenská služba UKMTO ale informuje o zásahu "projektilem" vypáleným zřejmě z malého plavidla poblíž. Nikdo neutrpěl zranění, poškozena jsou okna na lodním můstku.
Regionální velitelství americké armády CENTCOM zatím informovalo o zničení dvou cílů jemenských šíitských povstalců.

https://echo24.cz/a/HPyXt/podcast-pravda-neexistuje-matejckova-filozofie-laska-sex-proc-nedostatecne-milovan
Láska je klasické filozofické téma, na němž je zároveň patrné, jak mocně do filozofie vstupuje duch doby. V předmoderní době byla zamilovanost často vyváděna ze společnosti do umění nebo vztahu k Bohu, čímž byl tento nebezpečný cit neutralizován. Od romantiků se stává základem pro natolik společensky stěžejní instituci, jakou je manželství. Autorka Tereza Matějčková se v novém podcastu zaměřuje na proměny lásky ve filozofii, zvláště zdůrazňuje její moderní podoby od Georga W. F. Hegela a Arthura Schopenhauera přes Niklase Luhmanna po současnou myslitelku Evu Illouzovou.

https://www.info.cz/zpravodajstvi-a-komentare/z-niceho-nic-reforma-pokud-marian-jurecka-dotahne-slouceni-socialnich-davek-stane-se-doslova-revolucionarem
KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARZCE | Kdo je nejpodceňovanějším ministrem české vlády? Podle mě na něj aspiruje Marian Jurečka. Mluví se o něm prakticky jen v souvislosti s klesajícími preferencemi lidovců či nešťastnou úřednickou besídkou. Přitom prosadil dlouhá léta odkládanou penzijní reformu a nyní přichází s doslova revolučním návrhem na sloučení sociálních dávek. Pokud ho dotáhne, zaslouží si potlesk.
České vlády jsou vůbec na reformy skoupé. A jestli se něčeho bojí politici jako čert kříže, tak změn v oblasti penzí a sociálních dávek. Jurečka zjevně jako křesťan strach nemá…
Byť u důchodů jde de facto jen o soubor parametrických změn, mají velký význam, protože výrazným způsobem omezují budoucí deficity systému, čímž se dává čas příštím kabinetům, aby problém vyřešily definitivně. Na to, že se současná koalice potýká s nejhorší krizí v historii České republiky, to vůbec není špatné.
Způsobu, jakým stát vyplácí sociální dávky, se dlouhodobě vytýkají tři věci: roztříštěnost, neadresnost a skutečnost, že jejich příjemce přímo demotivuje od toho, aby se sami snažili zlepšit svoji situaci.
Jurečkův plán se týká bezmála milionu lidí, kteří pobírají čtyři nejčastěji využívané dávky: příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě.

Evropa by se měla během několika let pokrýt soláry i větrníky. Musí se totiž zbavit závislosti na ruských fosilních palivech a ochránit klima. Evropský parlament za tímto účelem přijal i novou legislativu, konkrétně novelu směrnice o obnovitelných zdrojích energie známou jako RED III.
https://euractiv.cz/section/klima-a-zivotni-prostredi/news/dekarbo-brief-zelene-rucicky-v-cesku-nehledame/
Ta přináší krom jiného poměrně jednoduchou a zásadní věc – měla by ve vybraných oblastech usnadnit výstavbu čistých zdrojů energie a umožnit jejich rychlejší rozvoj. Částečně díky tomu, že nově dostanou nálepku „převažujícího veřejného zájmu“.
Země proto nyní musí vzít červenou fixu a vyznačit na mapě, kde se budou fotovoltaiky a větrníky stavět rychleji a s menší administrativní zátěží. To je pro českou energetiku jednoznačně dobrá zpráva.
Úzkým hrdlem, které Česko, podobně jako některé další evropské země, dělí od směřování k zelené budoucnosti, ale nejsou jen povolovací procesy. Vedle omezené energetické sítě jím je i dlouhodobý nedostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří jsou k výstavbě obnovitelných zdrojů potřeba.
Think-tank Bruegel nedávno publikoval průzkum, ve kterém srovnává evropskou poptávku po kvalifikovaných pracovnících ve dvou dnes raketově rostoucích odvětvích. Prvním z nich je oblast umělé inteligence, druhým jsou tzv. green jobs, tedy pracovní příležitosti v průmyslu, zemědělství nebo administrativě, které přispívají k ochraně a obnově životního prostředí. Jak zřejmě tušíte, patří sem například i elektromontéři fotovoltaických systémů nebo větrných elektráren.

https://www.euronews.com/my-europe/2024/02/05/eu-corruption-scandal-chief-inspectors-leaked-comments-threaten-to-blow-up-case
A secretly recorded conversation, to which Euronews has had access, shows a leading police investigator in the so-called Qatargate probe questioning the integrity of both the repentant and the judges.
Suspect Francesco Giorgi - the partner of socialist MEP Eva Kaili, also under investigation in the sprawling graft probe - secretly recorded a conversation with senior Belgian policeman Ceferino Alvarez Rodriguez when he visited Giorgi's apartment in May last year.
In the recording, which Euronews has obtained, Alvarez Rodriguez accuses former MEP Pier Antonio Panzeri, the suspected ringleader who has struck a deal with Belgian authorities to reveal all about the corruption case, of lying.
"We don't believe anything he says," a transcript of the conversation reads. "We know very well that he is fooling us, we know it. But it's all going to blow up."

https://apnews.com/article/pakistan-elections-key-players-1a598d0e6b897f4c90deff495b6c09e7
ISLAMABAD (AP) — Pakistan is holding elections for a new parliament on Thursday. No less than 44 political parties are vying for a share of the 266 seats that are up for grabs in the National Assembly, or the lower house of parliament, with an additional 70 seats reserved for women and minorities.
But in a country where civilian governments have been upended by military takeovers and where the army has ruled the nation for half of its 76 years of independence, it’s often the traditional elites that have called the shots.
Here are the key players ahead of the country’s elections.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-02-05/eastern-europe-s-richest-woman-pivots-her-empire-west
When the richest man in Eastern Europe died in a helicopter crash, hardly anyone knew his wife’s name.
Nearly three years later, that’s no longer the case. Renata Kellnerova is now synonymous with the family business — a Prague-based telecommunications, media, financial services and e-commerce empire that employs 61,000 people and operates in 25 countries.
In the region, PPF is perhaps best-known as the owner of private TV stations in six countries across Eastern Europe, and of one of the Czech Republic’s largest phone companies.
With $43 billion in assets, PPF has emerged as one of the main winners of the Czech Republic’s post-communist transition, a success that Kellnerova’s late husband Petr Kellner leveraged by expanding into the fast-growing markets of Russia and China. But with Russia’s invasion of Ukraine upending geopolitics and business, many companies, including PPF, are now prioritizing growth closer to home.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-02-06/xi-set-to-discuss-china-stock-market-with-financial-regulators?srnd=premium-europe
Anticipation is mounting for more forceful Chinese government efforts to end the nation’s stock rout, with regulators planning to brief President Xi Jinping on the market as soon as Tuesday.
Chinese stocks extended their rebound after Bloomberg reported regulators led by the China Securities Regulatory Commission plan to update the top leadership on market conditions and the latest policy initiatives as soon as Tuesday, according to people with knowledge of the matter. The CSI 300 benchmark gained more than 3% in its best intraday gain since August. Small cap equities that have so far borne the brunt of the rout also jumped, with the CSI 1000 gauge up more than 8%.
While it’s unclear whether any new support measures will come out of the meeting, traders are hoping that this time will be different. Some $7 trillion of value has been wiped off Hong Kong and China equities since their peaks in 2021 and piecemeal approaches to support the economy and stabilize markets have so far failed to lift sentiment. For policy makers, it is important to stabilize the stock market to avoid further hurting consumer confidence as China enters the weeklong Lunar New Year holiday.

https://tass.com/science/1742271
SpaceX postpones undocking of Axiom Space mission indefinitely
The crew spent 15 days at the ISS instead of the planned ten due to poor weather conditions off the coast of Florida

NEW YORK, February 6. /TASS/. The US company SpaceX has indefinitely postponed the undocking of the Crew Dragon spacecraft with a crew of four from the International Space Station (ISS) as part of the Axiom Space commercial mission due to weather conditions.
The return to Earth of Axiom Space's third commercial mission has been delayed several times due to bad weather, with the last undocking scheduled for February 6. "Due to ongoing unfavorable weather off the coast of Florida, Dragon is standing down from Tuesday's undocking from the ISS. The spacecraft and Ax-3 crew remain healthy, and [the Space X, Axiom and NASA] teams will continue to monitor weather conditions for the next available undocking opportunity," SpaceX said in a statement on its X page.

https://www.rt.com/business/591877-boeing-standards-progressive-decline/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS
US aerospace giant Boeing is in the “last chance saloon” in light of the long decline in the company’s manufacturing performance, Tim Clark, the head of Emirates Airline, has said.
One of the most high-profile figures in aviation, Clark told the Financial Times on Sunday that he had seen a “progressive decline” in Boeing’s standards, which he put down to long-running management and governance missteps, including prioritizing financial performance over engineering excellence. Clark also said he was preparing to send his own engineers to oversee the US plane maker’s production lines.  “They have got to instill this safety culture which is second to none. They’ve got to get their manufacturing processes under review so there are no corners cut etc. I’m sure [chief executive] Dave Calhoun and [commercial head] Stan Deal are on that . . . this is the last chance saloon,” said Clark, who has held senior roles at Emirates since the 1980s and has been the airline’s president since 2003. One of Boeing’s largest customers, Emirates in November placed an order for 95 wide-body Boeing 777 and 787 jets.

https://www.rt.com/news/591873-nyt-german-officials-nato-survival-trump/
There is growing concern among the German leadership that NATO will not survive if Republican frontrunner Donald Trump is reelected as US president, the New York Times has claimed.
Addressing his supporters in Las Vegas last month, Trump stated that the US is “paying for NATO, and we don’t get so much out of it,” adding that “if we ever needed their help, let’s say we were attacked, I don’t believe they’d be there.” The former leader has repeatedly accused Washington’s NATO allies of failing to pull their weight, and proclaimed in 2017 that the military bloc was “obsolete.”
Trump remains comfortably in the lead for the Republican presidential nomination ahead of November’s vote, with numerous contenders having dropped out of the race.
In its article on Saturday, the NYT claimed that senior German officials fear there are significant doubts whether NATO could survive a second Trump term.
Unofficial deliberations reportedly taking place in Berlin and other European capitals, reportedly focused on a potential disinte

https://hungarytoday.hu/if-joining-nato-is-important-to-the-swedes-they-will-come-here/
On the initiative of the opposition, parliamentary speaker László Kövér convened a special session of parliament on Monday. In addition to a vote on the bill on Sweden’s accession to NATO, two motions initiated by the opposition were also on the agenda.
The proposal for Sweden’s accession to NATO was debated in parliament on March 1 last year and only the final vote is still pending. Fidesz party announced last week that the governing parties would not participate in the session initiated by the opposition. The extraordinary session of parliament, that was possibly initiated with the aim of discrediting the governing parties, was ended after the speeches due to a lack of quorum.
The ratification of Sweden’s accession to NATO could take place right at the beginning of the regular parliamentary session, but this would require a meeting between the two prime ministers in Budapest,
according to the Fidesz parliamentary group leader. Máté Kocsis wrote on his Facebook page that if accession was important to the Swedes, they would come here, just as they had done with traveling to Turkey.

https://en.irna.ir/news/85378128/Headlines-in-Iranian-English-language-dailies-on-February-6
** IRAN DAILY
-- Iraqi PM: Baghdad against unilateral actions that contradict int’l principles
Iraq’s Prime Minister Mohammed Shia al-Sudani said his country will not accept any unilateral action by neighboring countries that contradict the international principles based on mutual respect of the countries’ sovereignty.
In a meeting with Secretary of Iran’s Supreme National Security Council (SNSC) Ali Akbar Ahmadian in Baghdad on Monday, al-Sudani said that Iraq has proved it is seeking good relations with countries in the region, but will not compromise on its security and sovereignty.
-- Raisi: Restored ties to help Iran, Sudan compensate for lost opportunities
Iranian President Ebrahim Raisi said Tehran considers restoration of ties between Iran and Sudan as a basis for compensating lost opportunities.
Raisi made the remarks at a meeting with visiting Sudanese Foreign Minister Ali al-Sadiq Ali in Tehran on Monday.




—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://protiproud.info/politika/7726-namluvy-ods-s-bohatou-nevestou-babis-na-seznamu-bakterii-on-verny-hrac-spinavych-protiruskych-kampani-ten-poskok-eu-a-usa-cernochova-rajchl-a-okamura-jo-ale-na-andreje-nam-nesahejte-to-bude-panecku-vlada.htm
Pavel Kopecký přináší komentář blogerky Slovanky k pozoruhodné "obraně Babiše" z úst ministryně války Černochové, která tím možná naznačila o chystané budoucí vládě ANO s ODS víc, než ve své obvyklé "výrokové tuposti" zamýšlela
Jistě jste již i na mainstreamu zaznamenali existenci dalšího z bezpočtu seznamů, které si na Ukrajině vyrábí jak na běžícím pásu. Mimo otevřeně výhružných seznamů, jimž se také říká „seznamy smrti,“ je zde další údajný seznam „ruských bakterií,“ který podle všeho nemá žádný zásadnější význam.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/nad-tatrou-sa-blyska-doba-covidova-to-ma-nahnute/
V Bratislavě pokračovalo setkání českých osobností se svými slovenskými protějšky, které se budou v nadcházejících měsících zabývat vyšetřováním všech "nepravostí" v době covidové. Fico dal komisi zelenou.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Hodny-Scholz-hodna-vlada-zla-opozice-Kriva-nemecka-media-odhalena-750252
Jsou německá média „křivá“? Vládním stranám je v těch veřejnoprávních dáván prostor 3krát častěji než opozičním, zjistili vědci z Univerzity Johannese Gutenberga v Německu. Zpravodajská média obecně a předně ve veřejnoprávním vysílání plní důležitou funkci při utváření politických názorů, i proto se vědci rozhodli ve studii porovnat 47 německých médií. Podle studie byly vládní strany ve formátech veřejného vysílání vykreslovány též méně negativně. Nejpozitivněji německá média informují o vládní straně SPD kancléře Olafa Scholze.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Celni-sprava-Celnici-vybrali-pres-162-miliard-750224
Celní správa ČR přispěla za rok 2023 do státní kasy opět významnou částkou. Na svých účtech eviduje celní a daňové příjmy v celkové výši 162,3 mld. Kč, které poklesly o 2,9 mld. Kč (1,8 %) oproti roku 2022. Nejvyšší podíl (93,3 %) z této částky činí vybraná vnitrostátní spotřební daň, inkaso dělené správy (vymáhání některých pokut a poplatků) ve výši 4,5 % a příjmy vyplývající z dovozu zboží (2,1 %).

https://www.pokec24.cz/politika/konstantin-dvinskij-udery-budou-zesilovat-usa-se-pripravuji-na-nejhorsi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=konstantin-dvinskij-udery-budou-zesilovat-usa-se-pripravuji-na-nejhorsi
Americká základna Tanf, která se nachází v rozporu se všemi mezinárodními normami v Sýrii, byla napadena dronem. V důsledku útoku Spojené státy přiznaly ztrátu tří vojáků. Více než 30 lidí utrpělo zranění různé závažnosti.
Hútíové navíc pokračují v útocích na americké, britské a izraelské lodě. Například byla zasažena loď amerického námořnictva USS Lewis b. Puller. Výsledky útoku však nejsou hlášeny. Zřejmě byl odražen.
Nicméně samotný fakt, že se Američané brání a proíránské zástupné síly útočí (a ne naopak), vypovídá o těžké pozici Washingtonu v regionu. Spojené státy se dostaly do dobře naplánované pasti.
Bloomberg dnes zveřejnil vyjádření „zasvěcené osoby“, že Američané mohou zaútočit na Írán, který je údajně zodpovědný za události, ke kterým dochází. Včetně útoku na At-Tanf. I když Teherán tvrdil, že s tím nemá nic společného, samozřejmě tomu tak není. Ozbrojené skupiny operující v Iráku a Sýrii, zapojené do útoků na americké základny, jsou íránskými zástupci – proíránské síly. A samozřejmě by se k takovým akcím nerozhodli bez souhlasu Teheránu.

https://www.pokec24.cz/politika/the-national-interest-jak-zabit-ruskou-ropnou-ekonomiku/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=the-national-interest-jak-zabit-ruskou-ropnou-ekonomiku
„Účinnější sankční opatření v kombinaci s dronovými útoky ozbrojených sil Ukrajiny by mohlo srazit Rusko na kolena,“ v National Interest publikuje Anders Åslund, vedoucí pracovník Stockholmského svobodného světového fóra a přední specialista na východoevropské ekonomiky.
A předkládá tezi: se ztrátou příjmů z vývozu ropy Moskva „nebude mít jinou možnost, než omezit své vojenské výdaje“.
▪️Podle Åslundových pozorování prochází 90 % ruského vývozu ropy přes dvě moře: mělké Baltské moře a Černé moře. Zároveň, jak tvrdí, většinu těchto objemů „v současnosti přepravuje stínová flotila starých nekvalitních tankerů se špatným nebo žádným pojištěním“. A takové tankery jsou hrozbou pro životní prostředí.
Proto Evropská unie „potřebuje prokázat geopolitickou sílu“ – a proplouvání takových lodí zakázat.
Baltské moře je obklopeno členy NATO a EU, kteří se starají o životní prostředí a měli by toto nebezpečí v Baltském moři zakázat. Toho lze dosáhnout ve dvou škrticích bodech, v úzkém a mělkém Öresundu nebo v úzkém Finském zálivu, kde mohou Finsko a Estonsko stanovit určité normy. Evropská unie musí ukázat geopolitické svaly.

https://www.iportal24.cz/nazory/zapach-a-zatuchlina-ceskeho-soudnictvi/
Když poslední dobou chodím kolem soudů v České republice, cítím zápach a zatuchlinu. Nejspíš je něco shnilého, a nikoli ve státě dánském, a nebo nefunguje klimatizace.
Obzvláštní zápach se line z největší trafiky u nás, která se nazývá Ústavní soud. V neděli jsem se shodou okolností díval na Otázky Václava Moravce a rozhovor s panem doktorem Baxou, který se, jak víme, stal měsíc po jmenování ústavním soudcem rovnou předsedou ÚS, což je poněkud zvláštní, nicméně my zasvěcení víme, že tento handl byl už předem domluven a stál za ním pan doktor Rychetský. Josef Baxa předvedl přímo ukázkové pokrytectví, kdy naříkal nad tím, že nikdy nebyl vystaven takovým urážkám jako za poslední týden. A to ani jako soudce trestního soudu, kdy odsuzoval lumpy, dokonce i takového formátu, jako byli vrazi a disidenti.

https://zvedavec.news/komentare/2024/02/9964-doslapli-si-na-nikol-bornovou.htm
Mám několik oblíbených webu, kam chodím načerpat sílu, poučit se a vyčistit hlavu od zvratků, které na mě tečou z mainstreamu. Je to například úžasný blog michalpetr.com skvělého analytika Michala Svatoše. Potom samozřejmě Protiproud Petra Hájka (i když u toho mi vadí přílišná orientace na katolickou víru), a ještě několik dalších webů. Nejraději navštěvuji blog Nikol Bornové, protože ten je psán srdcem. Autorka to nejen má v hlavě pěkně srovnané, ale má taky skvěle postřehy, je vtipná, optimistická a hodně lidská.
Nikolka svými články přitahuje nejen myslící čtenáře, takzvanou alternativu, ale bohužel i lidský odpad z druhé strany barikády. Poslední dny se na ni soustředila pozornost takzvané reportérky ze Seznam zprávy. Z**** vycítili její zranitelnost. A tak se stalo v minulý dnech, že jí nečekaně a nepřipravenou navštívili s kamerou a mikrofonem. Bez ohlášení. Píše o tom zde. Zastihli ji při práci na zahradě a natočili o tom reportáž. Kamera zřejmě byla skrytá, protože úhel záběru naznačuje snímání od pasu. A rovnou na ní vybafli: „Jste autorkou řetězového emailu, ve kterém šíříte konspirační teorie a co nám k tomu můžete říct.“ Nikolka byla slušná, prostě jim řekla, že žádný řetězový email nenapsala, napsala pouze článek na svém blogu, který někdo zkopíroval a rozeslal. Dále jim řekla, že se s nimi bavit nechce a že si nepřeje žádnou reportáž. Myslíte, že se omluvili a tiše odešli? Ne. Reportérka si musela zasloužit svých 30 stříbrných, a tak jí natočili a nahráli bez jejího souhlasu.
Reportáž ale páleně nezačíná rozhovorem s Nikolkou, ale rozhovory s několika důchodci na ulici s otázkou „dostáváte řetězové emaily a věříte jim?“ Tady se Seznam zprávy snaží zabít dvě (tři) mouchy jednou ranou. (1) Všichni víme, že takzvané řetězové emaily někdy opravdu obsahují hlouposti. Pak je tady typický oslí můstek. Implikace: Všechny řetězové emaily obsahují nesmysly. A tím, že si vybrali k rozhovoru seniory (2), naznačují, že to jsou ti popletení, kteří díky své senilitě těm hloupostem věří. Prostě nechápou novou dobu. To, že zdaleka ne všechny řetězové emaily jsou hloupé, si vůbec nepřipouštějí. A současně (3) spojili hloupé řetězové emaily s Nikol Bornovou.

https://www.armadnymagazin.sk/2024/02/06/zacharovova-francuzski-lidri-nechcu-vidiet-ze-ich-zbranami-kyjev-zabija-civilistov-v-rusku/
Francúzski lídri, pobúrení smrťou svojich krajanov, zatvárajú oči pred skutočnosťou, že nimi dodané zbrane kyjevský režim zámerne používa na zabíjanie civilistov v Rusku, uviedla Maria Zacharovová. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí poznamenala, že Paríž ospravedlňuje zverstvá Kyjeva “právom na sebaobranu”, čím v podstate ospravedlňuje teroristické činy. Rusko dúfa, že situácia so smrťou francúzskych občanov na Ukrajine prinúti francúzsku verejnosť zamyslieť sa nad ospravedlnením kontraproduktívnej a nebezpečnej línie vlastného vedenia v súvislosti s ukrajinským konfliktom.

https://belobog.sk/reportaz-z-majdanu-v-banskej-bystrici/
Progresívna luza a lokaji Západu organizujú na Slovensku štátny prevrat
 Vo svojich predchádzajúcich blogoch (viď odkazy) som vyslovil podozrenie, že protesty na uliciach nemajú charakter parciálnej nespokojnosti s určitým dianím na Slovensku, ale že ide o organizáciu  plánovaného  štátneho prevratu. Ak som mal nedávno len podozrenie, dnes tvrdím, že je to fakt. Vo štvrtok 1. 2. 2024 som sa rozhodol, že sa na progresívny sabat v Banskej Bystrici pôjdem osobne pozrieť. Jednoducho preto, aby som mohol objektívne informovať občanov, čo sa na Slovensku skutočne deje.
 Miesto konania progresívneho sabatu bolo monitorované 7-8 posádkami policajných vozidiel. Policajti diskrétne stáli v tesnej blízkosti námestia a čakali.
 


—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://protiproud.info/politika/7723-nepodvoleni-na-caji-v-protiproudu-od-1800-v-primem-prenosu-kazde-pondeli-diskuse-petra-hajka-s-nazory-a-dotazy-protiproudaru-aneb-ceska-tea-party.htm
Protiproud TV vysílá další pravidelnou diskusi šéfredaktora Protiproudu s tvrdým jádrem nepodvolených - a jako obvykle se tak dostanou k nejvíce ožehavým tématům dneška, která, na rozdíl od rakušanovské šmíry, jsou skutečně bez cenzury
28:29 Vyjedou traktory na Prahu 19. února?
31:37 Hrad pod kuratelou Aspenu
35:50 Naše národní povaha je svérázná
36:58 Umanutý Zeman chce válčit proti Rusku "za mír"?
39:51 Jak rozetnout bludný kruh?
41:55 Paměť, aneb ANO za covidu
43:48 Americká vojenská základna s kódovým označením ČR?

Vltavský monitor

Novější (7. února 2024)Starší (5. února 2024)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved