<– 5. února 2024 –>

Pondělní Vltavský monitor 5. 2. 2024

5. února 2024, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vlada-projedna-moznost-zakonodarcu-navrhovat-jen-jednoho-kandidata-na-prezidenta/2474607
Praha - Poslanci a senátoři by v budoucích volbách prezidenta měli mít možnost podpořit jen jednoho kandidáta. Počítá s tím novela zákona o prezidentské volbě, kterou ve středu projedná vláda. Lidé by pak měli dostat možnost podepisovat petice občanských kandidátů také on-line. Novela podle ministerstva vnitra reaguje na zkušenosti z předchozích přímých voleb prezidenta, účinná by mohla být od roku 2026, takže by se uplatnila už ve volbách v roce 2028.
Předpis má nově výslovně zakotvit pravidlo, že poslanci a senátoři smí podpořit jen jednoho kandidáta. Dosud se právní názory na tuto otázku rozcházely. Nejvyšší správní soud (NSS) ani Ústavní soud o věci zatím meritorně nerozhodovaly, ale NSS v roce 2017 naznačil, že se přiklání k výkladu, že zákonodárce nemůže být členem více navrhujících skupin, stojí v návrhu. Vnitro, které registruje kandidátní listiny, dosud obhajovalo názor, že takové omezení z ústavy ani volebního zákona nevyplývá.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/senat-usa-predstavil-navrh-zakona-o-ochrane-hranic-a-podpore-ukrajiny/2475209
Washington - Demokratičtí a republikánští senátoři v neděli večer představili návrh zákona, který by měl stabilizovat situaci na jižní hranici Spojených států a zároveň poskytnout pomoc ve výši 60 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč) Ukrajině a 14 miliard dolarů (324 miliard Kč) Izraeli. Návrh, o němž bude tento týden hlasovat Senát, prakticky okamžitě podpořil i americký prezident Joe Biden. Že by prošel také Sněmovnou reprezentantů, je však podle agentury AP kvůli odporu části republikánů nepravděpodobné. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Mike Johnson už dal najevo, že návrh nemá šanci.
Senátní kompromis, který je výsledkem měsíců vyjednávání, počítá s celkovými výdaji ve výši 118 miliard dolarů (2,7 bilionu Kč), z nichž by 20 miliard dolarů (463 miliard Kč) šlo na ochranu hranic, další desítky miliard Ukrajině a Izraeli a deset miliard (231 miliard Kč) na humanitární pomoc civilistům v Pásmu Gazy. Další finance jsou podle zdroje agentury Reuters určené na bezpečnost v oblasti Rudého moře a pro americké partnery, kteří čelí vzrůstajícím nárokům Číny.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/odborovy-svaz-verdi-chysta-na-stredu-stavku-na-nemeckych-letistich/2475208?utm_source=rss&utm_medium=feed
Berlín - Německý odborový svaz Verdi vyzval na středu k celodenní výstražné stávce pozemní personál společnosti Lufthansa na letištích v Berlíně, Mnichově či Hamburku. Informuje o tom dnes agentura DPA, podle níž by se protest měl dotknout i letišť ve Frankfurtu nad Mohanem a Düsseldorfu.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/-navrat-zamestnancu-liberty-ostrava-se-podle-odboru-znovu-odklada/2472112
Ostrava - Návrat zaměstnanců hutního podniku Liberty Ostrava se opět odkládá. Odbory neočekávají, že se situace v dohledné době změní a lidé se vrátí zpět do provozů. Nyní z podniku pracuje asi 1000 lidí, část z nich jsou administrativní pracovníci. ČTK to dnes řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Doma jsou zaměstnanci od 22. loňského prosince a jejich nástup se každý týden posouvá, protože většina provozů v huti stojí. Huť se dosud nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Odbory dostaly příslib, že lidé dostanou výplaty. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/stanjura-vlada-pocita-s-jednanim-o-vystavbe-novych-jadernych-bloku-s-ano/2474985
Praha - Vláda počítá s tím, že bude o výstavbě nových jaderných bloků jednat s opozičním hnutím ANO, do uzavření výběrového řízení je ale vázaná mlčenlivostí. V dnešních Otázkách Václava Moravce České televize to uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda chce po uchazečích o stavbu jaderného bloku v Dukovanech závazné nabídky k vybudování čtyř nových reaktorů v Dukovanech a v Temelíně. Podle Stanjury to ale neznamená, že se budou stavět všechny.
Závazné nabídky na čtyři bloky mají podat francouzská společnost EDF a korejská KHNP. V další části tendru nebude pokračovat severoamerický Westinghouse, jehož nynější nabídka nesplnila podle vlády podmínky. Uchazeči předkládali finální nabídku na stavbu jaderného bloku v Dukovanech a nezávazné nabídky na další tři reaktory.
"My jsme nerozhodli, že ČR postaví čtyři jaderné nové bloky," zdůraznil Stanjura. Závazné nabídky na čtyři bloky mají podle něj pomoci k rozhodnutí, kolik se jich bude skutečně stavět, zda jeden, dva nebo čtyři, když tři bloky nedávají smysl.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/samoobsluzne-pokladny-v-cesku-pribyvaji-jinde-v-evrope-je-ale-rusi-345676
Velká Británie i Spojené státy se odklánějí od samoobslužných pokladen. Některé řetězce je ruší kvůli většímu počtu krádeží a poruchovosti. V Česku je naopak čím dál víc prodejen instaluje.
Diskontní řetězce se zaváděním samoobslužných zón vyčkávaly v tuzemsku nejdéle. A právě z nich ve Spojených státech a Británii teď nejčastěji mizí. „Co se týče krádeží, tak opravdu nálada ve společnosti je špatná a lidé v diskontních řetězcích trošku zvlčeli a opravdu si odnášejí zboží,“ uvedl výkonný ředitel Knowinstore Pavel Kozler.
V Česku si na podobné chování nestěžují. „Většina zákazníků je v tomto případě poctivých,“ dodal Kubík.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/duchodovy-ucet-pada-do-rekordniho-minusu-chysta-se-zpomaleni-rustu-penzi-345681
Penzijní účet je v rekordním deficitu. Ministr financí očekává, že za loňský rok skončilo hospodaření důchodového systému asi 70 miliard korun v minusu. Podle Zbyňka Stanjury (ODS) to jen podtrhuje nutnost změn. Přesná čísla zveřejní jeho úřad příští týden. Ministerstvo práce chce postupně zavádět pomalejší růst důchodů.
„Co v této chvíli mohu říct, je, že deficit se bude blížit jednomu procentu HDP, takže je zdaleka nejvyšší za posledních několik let. Loňský výsledek ukazuje, že beze změn by systém byl neufinancovatelný a že by hrozilo, že by budoucí generace měly mimořádně nízké penze,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).
Jedním z navrhovaných opatření je i pomalejší růst nově přiznávaných důchodů. V chystané reformě s ním počítá ministerstvo práce. Zavádět ho chce postupně. První, kdo to pocítí, budou lidé odcházející do penze v roce 2026. Změna se bude projevovat postupně do roku 2035, kdy se ustálí. Podle ministerstva má jít o zpomalení růstu budoucích penzí do dvou stovek ročně.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/ustavni-soud-neni-prezidentsky-ani-vladni-patri-kazdemu-zduraznil-josef-baxa-345673
Parlamentní obstrukce nemůže mít podle předsedy Ústavního soudu Josefa Baxy podobu destrukce. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v reakci na rozhodnutí soudu o snížení valorizace penzí. Stížnost proti ní podalo hnutí ANO, které ale neuspělo. Baxa taky řekl, že ho zaskočila razance nenávistných projevů, které na svoji adresu od lidí dostal.
Předseda Ústavního soudu si myslí, že rozhodnutí ohledně snížení valorizace penzí má přesah do budoucna a lze z něj podle jeho názoru vysledovat, jak Ústavní soud uvažuje a bude uvažovat. „Na jedné straně, nebyl to nejtěžší případ za třicet let, ale možná to byl případ, který vzbudil největší pozornost za poslední roky tím, že se týkal takové skupiny lidí,“ míní Baxa.
Míra agresivity, kterou verdikt vyvolal, Baxu zaskočila. „Nosím talár prakticky čtyřicet let, byl jsem dlouhý čas trestním soudcem. Soudil jsem různé násilníky, zloděje, lupiče i vrahy. Nikdy jsem na svoji adresu nedostal tolik urážlivých, nenávistných a výhružných projevů jako za poslední týden,“ přiznal.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/americky-senat-predstavil-navrh-zakona-o-pomoci-ukrajine-republikani-ve-snemovne-jsou-proti-345685
Demokratičtí a republikánští senátoři představili návrh zákona, který by měl stabilizovat situaci na jižní hranici Spojených států a zároveň poskytnout pomoc Ukrajině ve výši 60 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) a 14 miliard dolarů (324 miliard korun) Izraeli. Návrh, o němž bude tento týden hlasovat Senát, prakticky okamžitě podpořil i americký prezident Joe Biden. Že by prošel také Sněmovnou reprezentantů, je však podle agentury AP kvůli odporu části republikánů nepravděpodobné. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Mike Johnson už dal najevo, že návrh nemá šanci.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/v-usa-se-vede-boj-o-autonomni-vozy-san-francisco-planuje-zakaz-texas-chce-kamiony-bez-ridice-345674
V Kalifornii se rozhořel boj o další provoz samořízených vozů, které slouží jako robotaxi. Město San Francisco chce zastavit další expanzi autonomních dopravních prostředků kvůli obavám o bezpečnost. Provozovatelé se brání, že statistika nehodovosti je mnohem nižší než u aut s řidičem. Česko se snaží udržet krok se Spojenými státy a připravuje legislativu pro samořízená vozidla.
Samořízené vozy se v San Francisku staly příkladem toho, jak vypadá budoucnost autodopravy. Jenže nové nehody jejich image poškozují. V prosinci robotaxi srazilo ženu na ulici, skončila s vážnými zraněními v nemocnici.
I přes rostoucí kontroverzi chtějí v Texasu ještě letos zavést kamiony bez řidičů na trase mezi Dallasem a Houstonem. A minulý měsíc spustila provoz autopůjčovna elektromobilů v Las Vegas. Vozy nejsou autonomní, ale řízené na dálku teleřidičem pomocí německé technologie. „Prostě jen zmáčknete tlačítko, auto za vámi přijede za pár minut,“ prohlásil generální manažer VAY USA Caleb Varner.

https://cnn.iprima.cz/eurokomisarka-jourova-bude-sledovat-kampan-ano-mozna-bude-s-hnutim-spolupracovat-423982
Eurokomisařka Věra Jourová se zatím nerozhodla, jestli bude spolupracovat s hnutím ANO. Mandát v komisi jí končí letos a po deseti letech se vrátí do Česka. Sama říká, že chce pozorně sledovat, jakou kampaň před volbami do europarlamentu strana povede. Předseda hnutí Andrej Babiš uvedl, že nesouhlasí s mnoha návrhy, které Jourová v komisi prosazovala.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/akt-o-svobode-medii-je-spasna-legislativa-hodnoti-medialni-expert_2402050929_kac
Svoboda médií se podle Evropské komise v řadě členských států Evropské unie zhoršuje. Receptem k nápravě má být nová unijní legislativa – Akt o svobodě médií, který je ve finální fázi schvalování. Podle mediálního experta Rekonstrukce státu Martina Luhana jde o svým způsobem spásnou legislativu. „Dává do ruky náboje občanské společnosti v zemích, kde svoboda médií trpí,“ tvrdí v novém vydání podcastu Bruselské chlebíčky.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-komentar-divne-jsme-pristi-terc-presto-ceska-zast-k-ukrajincum-sili-244964
Možná se časem rozhodneme, že už máme Ukrajiny dost. A necháme Kyjev padnout. Může být, že se nám na chvíli uleví. Cena, již v příštích dekádách zaplatíme, bude ovšem vysoká.
Dva roky po Putinově invazi na Ukrajinu se vztah nezanedbatelné skupiny Čechů k tamní válce i k samotným Ukrajincům proměňuje. Průzkumy veřejného mínění a nově i expertní posudek Ministerstva vnitra konstatují znepokojivý trend. Klesá ochota k válečné pomoci Kyjevu. A v části národa mohutní zášť k Ukrajincům.
Důvod je zřejmý. Lidé se mají materiálně hůř. A hledají zdroj úpadku. Je jím (pominu-li mnohé další okolnosti, které nejsou předmětem tohoto textu) Vladimir Putin. Viníkem je Rusko, jež vyvolalo krveprolití a s ním související ekonomické otřesy.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-spojene-staty-v-nedeli-opet-zautocily-na-jemenske-povstalce-245097
Stalo se tak den poté, co USA společně s Velkou Británií provedly akci namířenou rovněž proti Húthíům.
USA v neděli zneškodnily jednu pozemní a čtyři protilodní střely jemenských Húthíů, které byly namířeny na nákladní lodě. Napsala o tom BBC s odkazem na informace Amerického centrálního velitelství. Stalo se tak den poté, co Spojené státy provedly společnou akci s Velkou Británií rovněž proti jemenským povstalcům.
Kroky USA a Velké Británie jsou reakcí na húthíjské útoky na nákladní lodě proplouvající Rudým mořem, což je jedna z nejdůležitějších tepen lodní dopravy. Povstalci, kteří na lodě útočí již od listopadu minulého roku, tvrdí, že tak činí kvůli válce mezi Izraelem a Hamásem, kde se staví na stranu Hamásu.
Situace značně komplikuje lodní dopravu a má závažné dopady na ekonomiku. Egypt například tvrdí, že příjmy ze Suezského průplavu, který kontroluje, se během ledna propadly téměř o polovinu. To se promítá i do ekonomické situace jiných států a dopravních společností.
Napětí mezi oběma stranami v jemenských vodách stále roste. „Tyto útoky nás neodradí od našich morálních, náboženských a humanitárních postojů a podpory palestinského lidu v Pásmu Gazy a nezůstanou bez odezvy či bez potrestání,“ napsal mluvčí šíitských povstalců Yahya Sarea na sociální síti X v reakci na sobotní útoky.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-stridava-ci-vylucna-pece-stat-chce-zrusit-pojmy-a-ulehcit-dohodu-rodicu-245027
Ministerstvo spravedlnosti chce zrušit zažité pojmenování péče o děti, když se rodiče rozejdou. Žádná střídavá nebo výlučná péče. Oba budou rodiči a pouze se stanoví, kdo se které dny o děti stará. Má to zabránit zbytečným emocím.
Na Ministerstvu spravedlnosti se připravuje novinka, která má zjednodušit už tak často náročné spory o péči o děti. Stát chce zrušit stávající formy, těmi jsou střídavá péče, společná nebo výlučná (podrobněji viz box níže).
„Nálepkování péče rodičů o dítě po rozvodu eskaluje konflikt,“ říká poslankyně Eva Decroix (ODS), která změnu v takzvané rozvodové novele občanského zákoníku prosazuje.

https://echo24.cz/a/H6YAt/uhel-pohledu-simunkova-nemecko-co-realne-zaznelo-ve-vile-v-postupimi
Demonstrace proti pravicovému extremismu ovládly Německo poté, co novináři „výzkumného portálu“ Correctiv přinesli explozivní odhalení „tajného plánu proti Německu“. Podle jejich příběhu, který přejala i česká média, se v postupimské vile Adlon loni v listopadu konala utajovaná schůzka, na níž vysocí politici z AfD, členové CDU, významní němečtí podnikatelé a postavy „nové pravice“ plánovali „remigraci“, tedy odsun, přesídlení či rovnou vyhnání milionů cizinců či Němců neněmeckého původu ze země.
Odhalení šokovalo veřejnost, oslabilo stabilně posilující AfD a do placu vložilo morální požadavek na její zákaz.

https://echo24.cz/a/H5rik/komentar-kovanda-co-zavinilo-upadek-zapadu-a-vzestup-ciny
Západ za 30 let totalitní Číně odevzdal, aniž za to něco dostal, plody svého 350 let trvajícího úsilí – výsledky celé průmyslové a IT revoluce. A Afriku k tomu. Navíc sám sebe dále ochromuje regulačním spoutáváním se právě na čínský způsob. Jde asi o největší porážku svobody v dějinách. Například republikáni v USA už si ale začínají uvědomovat, že zelená a ESG agenda nahrávají režimům právě v Číně či v Rusku. Zideologizovaným byrokratům v Bruselu se oči ale stále neotevřely. Bohužel ani Fialově vládě ne.
Máloco demonstruje vzestup Číny a úpadek Západu jako dění v odvětví elektromobility. Čína „převezla“ Západ, co se dobývání niklu týče, klíčové složky elektrobaterií. Přitom německá sázka na elektromobilitu krachuje.

https://www.info.cz/zpravodajstvi/cesko/uz-patnactileti-studenti-neveri-ze-jejich-prace-a-pile-nekam-povede-to-je-pocatek-problemu-nasi-ekonomiky-rika-david-navratil
Česko na křižovatce Evropy? Mezi deseti nejrozvinutějšími ekonomikami světa? Taková je ambice premiéra Petra Fialy, zda je však reálná, o tom řada ekonomů pochybuje. „Ambice je to jistě pěkná, podstatná otázka však zní, co přesně děláme pro to, aby se naplnila,“ krčí rameny David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny. Navrátil ve velkém rozhovoru pro INFO.CZ popisuje, jak lze příčiny problémů české ekonomiky vysledovat už u studentů na střední škole.
Klíčový problém je, že nedokážeme přetavit naše dobré myšlenky v konkrétní start-upy.
Čím to?
Důvodů je několik. Máme k tomu historické předpoklady, česká ekonomika vznikla jako manufaktura, která spoléhá na levné a dostupné energie, dostatek pracovní síly a hojné dovozy. To všechno se mění, takže firmy jsou do inovací tlačeny až nyní, aby se popasovaly s vyššími cenami energií a nedostatkem zaměstnanců.
Druhá věc je, že podniky se u nás soustředí hlavně na výrobu – nemají zde ani špičkové univerzity, ani spolupráci s vědeckými centry, které jsou tak běžné v zahraničí. To propojení mezi průmyslem a akademií je v Česku bohužel slabé. A do třetice firmám situaci komplikuje stát, když jim hází klacíky pod nohy – například v tom, co všechno jsou v oblasti R&D daňově uznatelné výdaje a co si tak mohou odečíst z daní. Než by se firma hádala s úředníkem, radši neinvestuje.

https://www.info.cz/zpravodajstvi-a-komentare/cnb-potrestala-cez-syslil-vnitrni-informaci-ktera-mohla-mit-vliv-na-cenu-jeho-akcii
Polostátní ČEZ téměř týden otálel se zveřejněním informace, která měla potenciál významně ovlivnit jeho cenu na burze. Za předloňský prohřešek dostala energetická společnost loni v listopadu milionovou pokutu od České národní banky. O verdiktu, na nějž ČEZ zareagoval žalobou, ale překvapivě dosud nikdo neví. Zůstal ukrytý mezi spoustou dokumentů, které ČNB zveřejňuje na svém webu.
Konkrétně šlo o návrh ministerstva financí na výši dividendy ČEZ v roce 2022. Stát jakožto majoritní vlastník energetiky tehdy svým návrhem hodlal navýšit výplatu dividend akcionářům takřka o deset procent. ČEZ ale tuto informaci zveřejnil až o šest dnů později. Téměř rok a půl trvající bitvu právníků ČEZ a centrální banky uzavřela v listopadu ČNB verdiktem o milionové pokutě.
„Účastník řízení se uznává vinným tím, že jako emitent akcií obchodovaných na veřejných trzích co nejdříve neinformoval právními předpisy stanoveným způsobem veřejnost o protinávrhu akcionáře České republiky – ministerstva financí k bodu řádné valné hromady účastníka řízení na zvýšení dividendy za rok 2021 o čtyři koruny na částku celkem 48 korun na akcii a na odloženou splatnost dividendy za rok 2021 na prvního listopadu 2022, který obdržel dne 14. června 2022 v 16:30 hodin a který splňoval znaky vnitřní informace,“ uvedla

https://euractiv.cz/section/politika/news/the-capitals-lipavsky-vyzval-k-nakupu-munice-pro-ukrajinu-i-mimo-zeme-eu/
Lipavský vyzval k nákupu munice pro Ukrajinu i mimo země EU. Evropská unie nedokáže Ukrajině včas dodat dostatek munice, logickým řešením je proto využít unijní zdroje k nákupu munice v zahraničí, řekl v sobotu českým novinářům ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).
„Jako Česko jsme to zde v Bruselu zvedli, protože nám jde o výsledek. Nám jde o to, aby měla Ukrajina dost té munice, kterou se brání proti ruské agresi,“ prohlásil Lipavský na neformálním zasedání ministrů zahraničí EU v Belgii.
Členské státy EU se zavázaly poslat na Ukrajinu milion kusů munice do konce března letošního roku. Do stanoveného termínu bude ovšem na Ukrajinu dodáno pouze 524 000 nábojů, uvedl ve středu šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Česko proto požaduje změnu dosavadního přístupu a rozšíření nákupů financovaných EU na zahraniční výrobu.
„Uvidíme, jak budeme úspěšní, ale přijde mi velmi logické, aby když se dá něco pořídit v zahraničí, tak by se to dalo pořídit také za evropské peníze,“ dodal Lipavský. EU by mohla munici nakupovat například v Jižní Koreji nebo v USA. Některé země – jmenovitě Francie – jsou však i nadále obezřetné vůči nákupu zahraniční munice za peníze EU.

https://euractiv.cz/section/aktualne-v-eu/interview/podcast-jeden-proti-26-summit-lidru-prolomil-pat-s-madarskem-orban-to-doma-proda-jako-vyhru/
Mimořádný summit Evropské rady (1. února) přinesl shodu nad podpůrným finančním balíčkem pro Ukrajinu, který je součástí víceletého evropského rozpočtu. Dohodu ještě v prosinci blokovalo Maďarsko. Co si Viktor Orbán za své „ano“ vyjednal? A co dalšího summit přinesl? Odpoví epizoda podcastu Evropa zblízka.

https://www.euronews.com/2024/02/04/us-and-britain-strike-houthi-targets-in-yemen-retaliating-for-attacks-by-iran-backed-milit
The strikes on Saturday against the Houthis were launched by US warships and American and British fighter jets.
The United States and Britain struck 36 Houthi targets in Yemen on Saturday in a second wave of assaults meant to further disable Iran-backed groups that have relentlessly attacked American and international interests in the wake of the Israel-Hamas war. But Washington once more did not directly target Iran as it tries to find a balance between a forceful response and intensifying the conflict.
US Central Command said its forces conducted an additional strike on Sunday “in self-defense against a Houthi anti-ship cruise missile prepared to launch against ships in the Red Sea,” according to a post on X, formerly Twitter.

https://www.euronews.com/2024/02/04/farmers-in-greece-dump-apples-and-chestnuts-in-europes-latest-agriculture-protest
In recent months, similar protests have swept Europe as farmers on the continent take their grievances over inflation, foreign competition and the costs of combating climate change to the streets.
Greek farmers dumped chestnuts and apples on the pavement outside an agricultural fair Saturday and promised to escalate protests after a Tuesday meeting.
The farmers were from the Thessaly region, in central Greece, and came to the northern Greek city of Thessaloniki on buses to join their colleagues from the north who had come with their tractors Friday.
In recent months, similar protests have swept Europe as farmers on the continent take their grievances over inflation, foreign competition and the costs of combating climate change to the streets.

https://www.euronews.com/video/2024/02/05/latest-news-bulletin-february-5th-morning
Catch up with the most important stories from around Europe and beyond - latest news, breaking news, World, Business, Entertainment, Politics, Culture, Travel.

https://apnews.com/article/china-markets-economy-csrc-property-f37798be9c68b497d0ffb8716d36b117
BANGKOK (AP) — Chinese shares gyrated on Monday, sinking to 5-year lows, after stock market regulators sought to reassure jittery investors with a promise to crack down on stock price manipulation and “malicious short selling.”
Shares in Shanghai and the smaller market in Shenzhen, near Hong Kong, swung between big losses and small gains throughout the day. The markets have languished on heavy selling of property shares that have suffered with a slump in the real estate market.

https://apnews.com/article/chile-forest-fires-drought-casualties-4f85c0671d70cfcb0a677d410a0b3961
SANTIAGO, Chile (AP) — Firefighters wrestled Sunday with massive forest fires that broke out in central Chile two days earlier, as officials extended curfews in cities most heavily affected by the blazes and said at least 112 people had been killed.
The fires burned with the highest intensity around the city of Viña del Mar, where a famous botanical garden founded in 1931 was destroyed by the flames Sunday. At least 1,600 people were left without homes.

https://apnews.com/article/congress-border-security-ukraine-15e2e3fac2b29b5b4bbe1eae8eb1c924
WASHINGTON (AP) — Senators on Sunday released a highly anticipated $118 billion package that pairs border enforcement policy with wartime aid for Ukraine, Israel and other U.S. allies, but it quickly ran into a wall of opposition from top House Republicans, including Speaker Mike Johnson.
The proposal could be the best chance for President Joe Biden to resupply Ukraine with wartime aid — a major foreign policy goal that is shared with both the Senate’s top Democrat, Sen. Chuck Schumer, and top Republican, Sen. Mitch McConnell. The Senate was expected this week to hold a key test vote on the legislation, but within hours of the text being released Johnson said on social media that it would be “dead on arrival” if it reaches the House.

https://apnews.com/article/federal-reserve-powell-inflation-prices-rates-cuts-e2d17c4ef6502e95d52f78759fa512b4
WASHINGTON (AP) — Chair Jerome Powell said in an interview broadcast Sunday night that the Federal Reserve remains on track to cut interest rates three times this year, a move that’s expected to begin as early as May.
Powell, in an interview recorded Thursday for the CBS news program “60 Minutes,” also said the nation’s job market and economy are strong, with no sign of a recession on the horizon.
“I do think the economy is in a good place,” he said, “and there’s every reason to think it can get better.”

https://www.reuters.com/world/china/china-property-developers-sunac-cifi-say-projects-get-local-govt-support-2024-02-05/
HONG KONG, Feb 5 (Reuters) - More distressed property developers in China have had projects added to local authorities' so-called whitelists, reflecting the rapid expansion of a government policy aimed at injecting liquidity into the crisis-hit sector.

https://www.reuters.com/world/us-official-urges-papua-new-guinea-reject-chinese-security-deal-2024-02-04/
SYDNEY, Feb 5 (Reuters) - A senior U.S. state department official urged Papua New Guinea(PNG) to turn down China's offer of a potential security pact, warning the Pacific nation that any security guarantee with Beijing comes with consequences and costs.
"We've seen that the Chinese commitment in defence or investment comes with a high cost. That's what we'd say to PNG," United States Deputy Secretary of State Richard Verma told the Sydney Morning Herald in an interview published on Monday.

https://www.reuters.com/article/idUSL5E8LPP66/
North Sea Crude-Buzzard restart slips again
Reuters
October 25, 20126:56 PM GMT+2Updated 11 years ago
* No Forties bids or offers in Platts window
   * Buzzard oilfield yet to restart, says source
   * Nexen says output to ramp up in next 7-10 days

   LONDON, Oct 25 (Reuters) - The restart of Britain's largest
oilfield, Buzzard, after a maintenance shutdown has slipped
further, trade sources said on Thursday, supporting the
backwardation in the Brent market.
   Buzzard is expected to restart in the next couple of days,
one of the sources said.      This differed from a statement made by its operator Nexen
, in which the company said it was in the process of
restarting the platform.
   A series of delays in the restart has delayed Forties
cargoes and led to an increase in the premium in the price of
Brent for immediate delivery.      The premium widened to $1 on Thursday.
   
https://www.reuters.com/technology/china-bets-open-source-chips-us-export-controls-mount-2024-02-05/
BEIJING, Feb 5 (Reuters) - When a Beijing-based military institute in September published a patent for a new high-performance chip, it offered a glimpse of China's bid to remake the half-trillion dollar global chip market and withstand U.S. sanctions.
The People's Liberation Army's (PLA) Academy of Military Sciences had used an open-source standard known as RISC-V to reduce malfunctions in chips for cloud computing and smart cars, the patent filing shows.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-02-05/powell-tells-60-minutes-fed-likely-to-wait-beyond-march-to-cut?srnd=premium-europe
Federal Reserve Chair Jerome Powell said Americans may have to wait beyond March for the central bank to cut interest rates as officials look for more economic data to confirm that inflation is headed down to 2%.
In an interview conducted Thursday with CBS’s 60 Minutes that aired Sunday evening, Powell sought to explain the central bank’s rationale for eventual reductions to a broad public audience.
The “danger of moving too soon is that the job’s not quite done, and that the really good readings we’ve had for the last six months somehow turn out not to be a true indicator of where inflation’s heading,” Powell said in the interview with CBS’s Scott Pelley, according to a transcript provided by the network.
“We don’t think that’s the case,” he said. “But the prudent thing to do is to, is to just give it some time and see that the data continue to confirm that inflation is moving down to 2% in a sustainable way.”

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-02-05/india-energy-week-gathering-will-seek-to-keep-cheap-russian-oil-flowing?srnd=industries-v2
Energy security is set to dominate a gathering of international executives and government officials in India this week, as the world’s third-largest oil importer juggles the impact of Red Sea tensions, tighter sanctions against Russia and a looming general election.
The event, which starts Tuesday, is an opportunity to showcase Prime Minister Narendra Modi’s progress on renewable electricity and, for a domestic audience, to highlight existing efforts to keep power prices under control. But it will also be a chance to further other ambitions — in particular resolving hurdles in trade with Russia that have contributed to a drop in flows of discounted oil.
Russia hasn’t provided details about the makeup of its delegation, though Indian media
have reported Rosneft Oil Co. PJSC Chief Executive Igor Sechin is expected to attend. Last year’s hefty Russian presence included Sechin and other high-profile figures like Novatek PJSC Chairman Leonid Mikhelson.

https://tass.com/world/1741821
American media celebrity Tucker Carlson says Russia 'doing very well' on visit to Moscow
The US media speculated that Carlson may be angling to land an interview with Russian President Vladimir Putin

MOSCOW, February 5. /TASS/. US journalist Tucker Carlson, currently on a visit to Moscow, said that Russia is "doing very well."
Last weekend, several Telegram channels reported that Carlson had arrived in Russia. In particular, a photo of the US journalist attending a performance at the Bolshoi Theater was posted widely on social media. The US media speculated that Carlson may be angling to land an interview with Russian President Vladimir Putin.
Izvestia released a video of Carlson’s interview with a Russian reporter on its Telegram channel. According to the newspaper, "a witness talked" with the US journalist at a Moscow hotel. The Russian interviewer said he thought Carlson was "the best American journalist." Carlson thanked the Russian reporter and inquired where he was from. "I am from Moscow," the latter replied. "I love this city; it’s beautiful," the visiting US journalist said in response.

https://tass.com/pressreview/1741751
Press review: Knee-jerk US strikes fan Mideast flames and West uses Ukraine as weapons lab
Top stories from the Russian press on Monday, February 5th
MOSCOW, February 5. /TASS/. Washington continues to pour gasoline on the volatile situation in the Middle East with its ineffective, knee-jerk retaliatory air strikes; the West is using Ukraine as a live combat proving ground for its myriad weapons systems; and the US House of Representatives wants to give more aid to Israel in an attempt to trip up US President Joe Biden as the presidential election heats up. These stories topped Monday’s newspaper headlines across Russia.

https://tass.com/world/1741747
EU sponsors Kiev even though Ukrainian oligarchs misappropriate fund — Austrian MEP
The latest opinion poll released by APA on January 31 shows FPO is the country’s most popular political party with 27.3% of top preference votes
VIENNA, February 5. /TASS/. The European Union decided to provide Kiev with a 50 bln euro aid package while being well aware that Ukraine is one of the most corrupt European countries and that Ukrainian oligarchs may misappropriate EU funds, Harald Vilimsky, the leader of the Austrian Freedom Party (FPO) delegation in the European Parliament, told the Heute newspaper.
"Based on an EU Council decision, we will now channel another 50 bln [euros of aid] to Ukraine even as we know that Ukraine is one of the most corrupt countries and that oligarchs use aid money," the Austrian member of the European Parliament (MEP) emphasized.
The latest opinion poll released by APA on January 31 shows FPO is the country’s most popular political party with 27.3% of top preference votes.

https://tass.com/world/1741829
Ex-Italian PM highlights need to ensure Russia’s security when settling Ukraine crisis
Guiseppe Conte pointed out that, although he had no objection in principle to Ukraine’s accession to the European Union, he believed that such an initiative should be suspended as it could "delay the peace process"

ROME, February 5. /TASS/. It is important to ensure Russia’s security along with Ukraine’s sovereignty and territorial integrity in settling the conflict, former Italian Prime Minster (2018-2021) Guiseppe Conte, who now leads the opposition Five Star Movement, said.
"There is a need to guarantee the sovereignty and territorial integrity of this country [Ukraine], taking into account the interests of its Russian-speaking population and offering Russia long-term prospects for peace and security," he said in an interview with the Corriere della Sera newspaper.

https://www.rt.com/business/591872-eu-russia-sanctions-anniversary-package/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS
The new restrictions will reportedly target 200 entities and individuals but will not include import bans
The 13th package of EU sanctions on Russia being prepared to coincide with the second anniversary of the beginning of Moscow’s military operation against Ukraine will not include import bans, German Press Agency (dpa) has reported.
The new restrictions, expected to be agreed on February 24, will reportedly target 200 entities and individuals but will not include any “big names.” The European Commission reportedly discussed the new package over the past weekend with the aim of finalizing the proposals.
Although the new package reportedly represents a “significant expansion” of the list of sanctioned individuals and companies whose assets in the EU would be frozen, Reuters had previously reported, citing an unnamed EU diplomat, that the pending set of measures wouldn’t include any “big names.” Furthermore, no import bans are expected to be forthcoming, according to the dpa report. The European Commission is hoping to “cause minimal debate” among member states so as to pass the package as quickly as possible, the dpa stated.
Earlier this month, the agency reported that Poland and the Baltic nations had been calling for an import ban on Russian aluminum and liquefied natural gas (LNG). However, these restrictions were strongly opposed by Hungary. According to a recent Financial Times report, other elements of the package could also be “watered down to secure support.”

https://www.politico.eu/article/greens-push-for-eu-climate-neutrality-by-2040-in-election-manifesto/
Despite growing discontent at the EU’s climate agenda, the Greens double down on their demand for ambitious sustainability measures.
LYON, France — The European Greens doubled down on their climate ambitions in the party's election manifesto adopted on Sunday.
The European Union should step up its efforts to fight climate change, “go beyond” a 55 percent reduction in greenhouse gas emissions by 2030 and “achieve full climate neutrality by 2040,” the party said in its EU election manifesto.
That’s a decade earlier than currently agreed at the EU level, with the Green Deal calling for reaching climate neutrality by 2050.

https://www.politico.eu/article/paris-summons-russian-ambassador-over-french-deaths-in-ukraine/
PARIS — The French foreign affairs ministry has summoned the Russian ambassador Monday over the deaths of two French humanitarian workers in Ukraine and disinformation campaigns targeting France.
An official at the ministry said the meeting would take place "during the day" on Monday. Last Thursday, two French humanitarian workers were killed in a Russian air strike near the frontline north of the Dnipro river.
"Russian barbarity has targeted civilians in Ukraine. Two French humanitarian workers have paid for their commitment with their life. Three others are wounded," wrote France's recently-appointed Foreign Affairs Minister Stéphane Séjourné on X on Friday. "Russia will have to answer for its crimes", he added.

https://www.politico.eu/article/german-parliament-approves-budget-for-2024-but-financial-woes-continue/
The German parliament on Friday approved the ruling coalition’s budget for this year, closing a tumultuous chapter in a spending crisis that has rocked Chancellor Olaf Scholz’s government since a top court ruling in November ushered in an acute budget crunch.
But the vote does little to address long-term budgetary restrictions that provoked Germany’s unpopular tripartite ruling coalition to sharply cut spending just as the country’s economy faces a prolonged contraction and voter discontent over inflation.
A clear majority of lawmakers voted to approve the €477 billion budget for this year, with 388 voting in favor and 279 against. New debt will be limited to €39 billion — a figure that abides by the country’s constitutional debt brake, which restricts the federal deficit to 0.35 percent of GDP except in times of emergency.

https://hungarytoday.hu/peter-szijjarto-clarifies-hungarys-stance-on-latest-eu-summit/
Hungary met both of its expectations, so there was no reason for it to oppose the proposal for financial assistance to Ukraine at Thursday’s EU summit, Minister of Foreign Affairs and Trade said in an interview with VRT TV in Belgium.
On the EU’s External Action Service’s (EEAS) plan to increase the European Peace Facility’s budget by EUR 5 million to supply more weapons to Ukraine, Péter Szijjártó said, “We cannot and will not stop others from doing so.” It is their own responsibility, and they will have to account for their actions.
We will certainly not be part of the decision.”

https://hungarytoday.hu/change-is-needed-in-the-eus-migration-and-africa-policy-says-foreign-minister/
The Foreign Minister added that Hungary was not willing to bear any financial or political consequences for expressing “constructive abstention.”
The European Union should pursue a migration and Africa policy that is completely different from the current one in order to prevent even more serious crises from developing, Minister of Foreign Affairs and Trade Péter Szijjártó stressed in Brussels.
Speaking at a press conference following the informal EU Foreign Affairs Council, the Minister noted that the continent’s security today undoubtedly starts in Africa, that is facing very serious challenges. Moreover, if the current migration policy in Brussels continues, the problems of the neighboring continent will be concentrated here, which would be hardly manageable. He warned that
Africa’s population has grown by 590 million in the last 20 years and is projected to grow by a further 750 million in the next 20 years, more than Europe’s population alone.

https://hungarytoday.hu/jordan-peterson-chimes-in-on-hungarian-family-policies/
Acclaimed Canadian psychologist and author, Jordan B Peterson praised the Hungarian family policies in a recent tweet, pointing at tax incentives that the government has introduced.
I have seen nothing elsewhere to match the depth of thought that the Hungarians have out into their family policies”,
Peterson wrote on Twitter.
“Women are exempted from income tax 25-100% lifetime as they have children. This helps equalize the disproportionate burden they have to bear reproductively. This has INCREASED their labour force participation. The Hungarians have decreased abortion and divorce rates and stopped the decline in birth rates. (President) Katalin Novák is to be credited as well as the Orbán administration”, the Canadian author wrote.

https://hungarytoday.hu/unexpected-changes-in-the-oil-market-fuel-prices-may-start-to-fall-again/
The price of Brent oil, being at a very high price of 84 USD at the beginning of last week, had fallen to 77 USD by Friday, a drop of 8 percent. The beauty of it is that it happened against a backdrop of all kinds of bad news, writes Növekedés.hu. The economic portal’s analysis concludes that this could soon be reflected in petrol prices in Hungary.
They pointed out that during last week, both major oil types, WTI (West Texas Intermediate) and Brent, recorded their biggest weekly price falls since November.
Prices have thus returned to mid-January levels, meaning that the market has given back the subsequent rise.
The news affecting the oil market was not expected to be good: transit through the Red Sea and Suez Canal remains problematic due to possible attacks by the U.S., and Iran’s missile strikes could have a negative impact on the supply of Persian Gulf oil, the analysis summarized. The portal points out that many players have bought up stocks on the futures market, but supply has not fallen, that may have led to the current price drop.

https://en.irna.ir/news/85377131/Ansarullah-term-US-UK-strikes-ineffective
Referring to the statement of the United States and the UK approving that the recent attacks had been carried out by these two countries, Mohammed Al-Bukhaiti, a member of Ansarullah’s political office, told the Al-Mayadeen network that it is a sign of the failure of the Western coalition.
He added, "If the regional war breaks out, it equals the end of US hegemony in the region."
The United States and Britain carried out large-scale military strikes on Saturday against multiple sites in Yemen, according to a statement from the two countries and six allies, as the Biden administration continued its reprisal campaign in the Middle East targeting Iran-backed militias.

https://en.irna.ir/news/85377323/Iran-starts-construction-of-fourth-nuclear-reactor-in-Isfahan
Mohammad Eslami said on Monday that the 10-megawatt research reactor in Isfahan will become Iran's fourth nuclear reactor in the region.
Eslami said that the process of designing and constructing reactors requires some detailed studies, preparation, and equipment designs, adding that plans for the new reactor in Isfahan had started last year.
He said that the a second phase of the project started on Monday with pouring concrete for the foundation of the reactor.

https://en.irna.ir/news/85377285/US-UK-military-actions-expose-their-peace-seeking-rhetoric-as
Speaking at a press conference in Tehran on Monday, Iranian Foreign Ministry spokesman Nasser Kanaani said the international community cannot count on the two countries for international peace and security, as they protect the interests of the Zionist regime over the interests of other nations, governments, and the international community.
“The military actions of the United States and Britain in the region and their continued support for Israel’s warmongering are contradictory to the rhetoric and claims that they do not want to expand the war and crisis,” he said.
He further said that the US is either confused or inflicted with contradictions in its words and actions and went on to argue that Washington’s actions clearly show that it wants to enable the Zionist regime to continue its crimes.
“The focal point of the crisis in the region is the continuation of Israel’s war with the support of the US and Britain against the Palestinian people, and the basic solution is to end this war crime and genocide,” Kanaani noted.
He further said attacking other countries in the region is a violation of the national sovereignty of Syria, Iraq, and Yemen and is a “desperate attempt” to divert public attention from the center of the regional crisis, which is in Gaza, to other areas.

https://en.irna.ir/news/85377236/Iran-agrifood-exports-up-22-y-y-in-10-months-to-Jan-Official
Latifi said on Monday that Iran had exported over 6.7 million metric tones (mt) of agricultural, food, dairy, and fishery products from March 21, 2023 to January 20, 2024.
The figure was an increase of 8.4% in volume terms and a 22% rise in value terms compared to the same period last year, he added.
He said dairy, pistachios and tomatoes were the top three products exported from Iran's food and agriculture sector over the 10 months to late January.
Iran’s agrifood exports reached 751,220 mt worth over $551 million from December 22 to January 20, registering a 16% rise in volume terms and a 21% growth in value terms compared to the same monthly period in 2023, said Latifi.





—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET

https://protiproud.info/politika/7725-sezona-pruzkumu-je-tady-jedna-z-hlavnich-metod-manipulace-verejnosti-je-davno-proflaknuta-presto-na-mnohe-stale-funguje-jak-cist-lzi-vyrabene-na-zakazku-prodejnymi-agenturami-komu-ubrat-komu-pridat-kdy-a-proc.htm
Petr Hájek přináší stručného průvodce podvodnými hrami zvanými průzkumy veřejného mínění - a na příkladu toho zatím posledního ukazuje, jak absurdní je věnovat jim jakoukoli pozornost, protože "život je jinde"
Jednou z obvyklých „fint“ takzvaných agentur pro výzkum veřejného mínění (ve skutečnosti pro jeho utváření a manipulaci jím) je „možná statistická chyba“. Ta se oficiálně obvykle pohybuje kolem 3 %. Jinak řečeno čísla podpory jednotlivých stran a hnutí vyjádřená v procentech („pokud by se dnes konaly volby“) lze číst, jak se komu hodí.
Což platí zvláště pro menší mimoparlamentní uskupení, která úpěnlivě sledují každou desetinku „pohybu“ nahoru či dolů. Obdobně úzkostně čtou ovšem „průzkumy“ i strany parlamentní pohybující se na hraně (nemravné) pětiprocentní klauzule. A nejméně to zajímá velké subjekty – u nás fakticky jen ANO, přestože čím vyšší podpora, tím „možnost statistické chyby“ narůstá.

https://www.kverulant.org/article/tunelovani-cirkevniho-majetku-les/
Kverulant.org dlouhodobě upozorňuje, že pražské arcibiskupství převádí v rozporu s církevním právem na soukromou nadaci majetek církve v hodnotě stovek milionů korun. V lednu 2022 byly do majetku této privátní nadace vyvedeny lesy za 320 milionů korun. Nyní toto tunelování pokračuje převodem církevních lesů v celkové hodnotě přibližně  715 milionů korun. Kverulant usvědčuje rozežrané papaláše již od roku 2009. Usvědčujte je s námi finanční podporou našeho úsilí.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/ustavni-soudci-celi-po-rozhodnuti-o-valorizaci-duchodu-vyhruzkam/
Předseda Ústavního soudu Josef Baxa uvedl v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na ČT, že on i jeho kolegové čelí po rozhodnutí ohledně valorizace důchodů množství urážek a výhrůžek.
„Teď najednou na základě jednoho nálezu jsme hloupí, nerozumíme tomu, jsme zaprodaní, jsme zkorumpovaní, provládní, bolševičtí,“ uvedl Baxa některé výroky, které podle něj přicházejí nejen jemu, ale i zpravodaji Vojtěchu Šimíčkovi a dalším kolegům. Zloba obsažená ve vzkazech je podle něj neuvěřitelná.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/nyt-nemci-jsou-pripravovani-na-desetiletou-konfrontaci-s-ruskem/
Německý ministr obrany Boris Pistorius začal varovat své spoluobčany, že se musí připravit na desetiletí konfrontace s Ruskem a rychle obnovit ozbrojené síly země pro případ, že by se ruský prezident Vladimir Putin s Ukrajinou nespokojil, poznamenávají noviny.
„Mnozí v německé vládě říkají, že s Putinovým Ruskem není návrat k obvyklému podnikání, že letos očekávají na Ukrajině malý pokrok a že se obávají následků, pokud tam Putin vyhraje. Nyní se tyto obavy mísí s diskusemi o tom, co by se stalo s NATO, pokud by byl zvolen bývalý prezident Donald Trump... Vyhlídka na Trumpovo znovuzvolení vede německé představitele a mnoho jejich kolegů z NATO k neformální debatě o tom, zda téměř 75 let stará struktura aliance... může přežít bez ústřední role USA. Mnoho německých představitelů říká, že Putinovou největší strategickou nadějí je rozdělit NATO," píše se v článku.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Spunty-do-usi-hned-Nova-pisen-o-Petru-Pavlovi-Uaaaaaaaaa-vzor-nasich-deti-750216
Ani ne rok je Petr Pavel u moci jako prezident. Ale už dostal poděkování za to, jak vede Českou republiku, a to v písňové podobě od umělkyně na volné noze, Anny Benz. „Naší zemi ve slušnosti jenom dobré jméno děláte. Skromně, s úctou, korektností, na svět kolem nás se díváte,“ chválí Pavla, který podle ní bude vzor českých dětí a dalších generací. V centru jejího sdělení na videu však není Petr Pavel, ale čarodějnický obchod s vykuřovadly, kartami a podobnými pomůckami. Komentátor Petr Holec si nicméně myslí, že bychom písničkářce mohli poděkovat, protože ukázala, jaká „elita národa“ za Pavlem stojí.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Jaroslav-Stefec-Historie-se-opakuje-750225
Na webu Novinky.cz vyšel článek s názvem „Kdo jsou bakterie ruského světa? Ukrajinský web dal do seznamu i české politiky“. Autor Vojtěch Bauer v něm příslušně aktivisticky a provládně informuje, že ukrajinský, podle něho „nezávislý“ web s názvem Texty obsahuje veřejně přístupný seznam osobností a organizací z devatenácti evropských zemí v ukrajinštině, které (někdo na Ukrajině?) považuje za „proruské“.
Pátým faktorem je načasování. Zveřejnění informace o zařazení lidí a organizací z ČR na (snad zatím pouze hypotetický) „seznam smrti“ na sledovaném webu Novinky.cz může mít kořeny ve snaze o naše zastrašení a omezení aktivit v situaci, kdy dochází k přechodu od amerického financování války na Ukrajině financováním z peněz evropských zemí. Očekávané omezování sociálních programů, růst inflace, zdražování a pokles životní úrovně prakticky ve všech zemích Unie se neobejde bez odporu obyvatelstva. Bude potřeba ukázat sílu, a tu už současné evropské elity nemají. Pomoc „zvenčí“ by jim určitě přišla vhod. Článek na Novinky.cz pro to může připravovat půdu, stejně jako prohlášení německého ministra obrany Pistoriuse, že Bundeswehr je připraven zahájit nábor cizinců, protože „válkychtivých“ Němců je nedostatek. A abych citoval českého spisovatele a humoristu Karla Čapka, „Co v Německu dnes, to v Čechách zítra”.
O reálnosti uvedených hrozeb navíc hovoří i historické zkušenosti. Kdo zná film Volyně a kořeny vzájemné nenávisti Poláků a Ukrajinců, ten ví, že ukrajinský nacionalismus může fyzicky ohrozit každého, koho jeho apologeti označí za nepřítele. A to bez ohledu na národnost, státní příslušnost, postavení, pohlaví nebo věk. Spojení s německými nacisty ve jménu vzniku fiktivní Velké Ukrajiny dnes může být nahrazeno spojením s americkými neocony pod stejnou záminkou, a na problém je zaděláno. Nejen v ČR, ale po celé Evropě.

https://www.pokec24.cz/blog/zaciname-zbabelosti-jako-obvykle/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=zaciname-zbabelosti-jako-obvykle
Přátelé, šturm zemědělců na Prahu dne 19.2. 2024 začíná klasickou českou zbabělostí… Agrární komora se ústy svého šéfa Jana Doležala od celé akce distancuje, chce protesty posunout až na březen, protože „když budou do té doby zemědělci hodní, tak jim ministr Výborný určitě něco dá.“ Člověk si tak říká, jestli k něčemu ta agrární komora vlastně je. Ale nepřekvapuje mě to. Tuto tradici máme už sto padesát let.
Maďaři se bouřili a dostali Rakousko – Uhersko. Češi byli loajální k císaři a nedostali nic. Když začínala Velká válka, musela vídeňská válkychtivá klika získat souhlas Uherska, protože Maďaři měli právo veta. Čechů se nikdo neptal… Ti jenom celou válku řádně odnesli.
Odklad protestů na březen je zároveň docela průhledná taktika… v březnu se začíná pracovat na polích a každý zemědělec, který má trochu cti v těle, nejprve udělá polní práce a pak teprve půjde demonstrovat. Vyčkávat na březen, až se jeho Výborné ministerstvo vyjádří k požadavkům, to znamená se nedočkat. Všichni to vědí.

https://www.pokec24.cz/politika/george-chabert-co-vlastne-jens-stoltenberg-chce/
„Nejdůležitější je, aby Ukrajina i nadále dostávala podporu, protože si musíme uvědomit, že to v Pekingu bedlivě sledují. Takže to činí zranitelnější nejen Evropu, ale i nás všechny, dokonce i USA, pokud si Putin na Ukrajině prosadí své. A to je vlastně „dobrý obchod“, protože utracením zlomku amerického obranného rozpočtu jsme byli schopni výrazně zničit a degradovat ruskou armádu. Proto bychom v tom měli pokračovat, v neposlední řadě proto, že většina těchto peněz je ve skutečnosti utracena ve Spojených státech. Kupujeme americké zbraně, abychom podpořili Ukrajinu.  To přispívá k pracovním místům v USA a činí nás všechny bezpečnější,“ řekl Stoltenberg v rozhovoru pro Fox News.
“Dobrý obchod”. Kandidát na cenu míru Jens Stoltenberg v rozhovoru pro Fox News:

https://www.pokec24.cz/politika/scott-ritter-usa-zatahuji-iran-do-valky-kterou-amerika-prohraje/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=scott-ritter-usa-zatahuji-iran-do-valky-kterou-amerika-prohraje
Bidenova administrativa se svou blízkovýchodní politikou zahnala do pasti. Koneckonců, usilovně zhoršuje situaci v regionu a usiluje o totální konflikt s Teheránem, na který není vůbec připravena, řekl bývalý americký zpravodajský důstojník Scott Ritter na kanálu YouTube Dannyho Haiphonga.
SCOTT RITTER, důstojník zpravodajské služby námořní pěchoty ve výslužbě: Oni (vojáci na americké základně v Jordánsku, pozn.red.) tam neměli být. Je tragédie, že zemřeli. Ale co jsme sakra čekali? A věděli jsme, že na nás zaútočí (proíránské síly, pozn.red.). Věděli jsme, že tato možnost existuje.
Tak co budeme dělat? Snažíme se najít odstrašující prostředek, který zabrání budoucím útokům. Jak? Rozšířením konfliktu do něj zatáhnout Írán. To je naprostý nesmysl!
Íránce nelze od ničeho odradit. Íránci uvedli, že s útokem nemají nic společného. No, možná, že nenařídili útok. Ale myslím si, že dron, který tyto síly získaly a použily k úderu na základnu, byl vyroben v Íránu.
Počkej chvíli, Ameriko! Snažíš se mi říct, že pokud země poskytne zbraně třetí straně a tato třetí strana na vás zaútočí, pak je (zásobující země, pozn.red.) stranou konfliktu? No páni! A co to vypovídá o našem jednání na Ukrajině? Ale to je úplně jiný příběh.

https://pravyprostor.net/vidlacka-revoluce/
Vidlácká revoluce
Vidlácká revoluce se rozjíždí. V Bruselu jsou z toho pěkně v Bruseli. Zemědělci stojí před budovou europarlamentu i před vládními budovami. Všude je cítit hnůj i kouř z hořících pneumatik. Statečnější europoslanci diskutují s traktoristy a vysvětlují jim, že oni za nic nemohou. Vidláci se ušklíbají… dobře vědí, jak který poslanec hlasoval a dost hlasitě jim to dávají najevo. Zbabělejší Zdechovští už zalezli. Policie to jistí z dálky. Jsou na straně protestujících.
Vy, co jste před rokem stáli na Václaváku a poslouchali řečníky z pódia, čekali byste, že Evropa bude zakrátko vypadat takhle?
Macron jde natvrdo proti Leyenové. Ve Francii je totiž také pěkné horko. V Německu se ukázalo, že protesty proti AfD financovala vládní věrchuška a všechna obvinění z nacismu byla od začátku do konce vylhaná. Liberální taktika je jasná – Vymlčet, odvést pozornost jinam, mediálně onálepkovat, pokusit se mezi protestující vrazit klín, obvinit jejich lídry… Nic nového pod sluncem. Manželé Kunštekovi ostošest překládají články ze zahraničí, které se budou objevovat na Litterate.
Mimochodem… děje se přesný opak, než můžeme slyšet často z našich diskusí. Velmi často se tam objevuje názor, že nejprve musíme padnout na hubu a pak se lidi probudí. Ne, nemusíme. Protože když národ padne „na hubu“ tak to bude především obličej důchodců, samoživitelek a všech dalších sociálních skupin, které se nemohou bránit. Zatřeste světem a běžte se podívat, koho to zavalilo. Vždycky ty nejzranitelnější.

https://blisty.cz/art/117471-jaderne-bloky-a-pece-o-chude.html
Nicméně mohli jsme se v Otázkách V. Moravce dočkat i péče o chudé. Kalousek si chválil nález Ústavního soudu, podle něhož je rozpočtová odpovědnost důležitá pro ochranu zájmů chudých lidí. Podle Kalouska to znamená tohle: velký dluh přinese kolaps sociálních služeb, zatímco bohatí si zajisti služby sami, ti stát nepotřebují. Máte pocit, že ve Francii nebo obecně v západních státech došlo ve srovnání s námi ke kolapsu sociálních služeb? Řekl bych, že tomu je naopak. Rozpočtovou odpovědnost lze ale chápat taky úplně jinak, než jak to ukázal pan Kalousek: když nemáme peníze na sociální služby, musíme zdanit bohaté. Věřím, že Ústavním soud měl na mysli tento aspekt.

Totiž ta představa, že bohatí nejsou závislí na fungování státu, že jim nakonec může být jedno, když chudí nebudou mít co jíst a budou umírat na ulici na tuberu, je neuvěřitelně stupidní a zcela mimo historickou realitu. Bohatým by pak nakonec nemuselo zbývat nic jiného, než zaplatit si nějakého Hitlera nebo prchnout před nějakým Leninem. Není lepší platit vysoké daně? V USA v 50. a 60. letech byly daně pro nejbohatší přes 90 procent. A měli tam demokracii, rozvoj, kapitalismus a blahobyt. Dnes tam mají Trumpa, který demokracii dost možná definitivně zlikviduje.

https://blisty.cz/art/117470-nad-hamasem-se-neda-zvitezit-netanjahu-ho-vrazdenim-civilistu-a-deti-vyrazne-posilil.html
Brutální vyvražďování civilního obyvatelstva Gazy bohužel vedlo k tomu, že Hamás, který u civilního obyvatelstva Gazy nebyl do útoků ze 7. října nijak zrovna populární, výrazně nabyl popularity. Zoufalí Palestinci, jimž Izrael bourá většinu příbytků v Gaze a ničí zemědělství, mešity, muzea, školy a univerzity a jimž vyvražďuje celé rodiny, vidí nyní často Hamás jako jedinou sílu, která je dokáže bránit. To se nemělo stát.
Jak na to poukazují mnozí, každé Izraelem zavražděné dítě znamená dvacet nových bojovníků Hamásu. Svým brutálním vyvražďováním civilistů v Gaze Netanjahu za poslední měsíce Hamás nesmírně posílil.

https://blisty.cz/art/117447-neuveritelne-severni-irsko-ma-nyni-premierku-z-protibritske-irske-politicke-strany-sinn-fein.html
Po brexitu samozřejmě zůstává Irská republika členskou zemí Evropské unie. To znamená, že hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou se staly hranicí Evropské unie. Jenže ta hranice je z celních důvodů neuhlídatelná, probíhá často soukromými domy a zahradami obyčejných lidí. Británie si tu brexitem nadělala neřešitelný problém.
Očekváané protesty loajalistů u severoirského parlamentu Stormont v  Belfastu, se neuskutečnily. Místo toho přinesli zaměstnanci zdravotnictví a dopravy transparenty, aby odsoudili rozpadající se veřejné služby a opožděné zvyšování platů.
Obnovení severoirské vlády uvolní finanční balíček ve výši 3,3 miliardy liber z Londýna, který by měl stačit na odvrácení plánovaných stávek, ale ne na vyřešení fiskální krize zhoršené dvěma lety patové situace.

https://www.iportal24.cz/zahranici/zbrane-dodane-na-ukrajinu-se-objevily-u-mexickych-kartelu-a-hamasu/
Zbraně dodané západními zeměmi na Ukrajinu již byly nalezeny u bojovníků mexických kartelů a zástupců skupin z Blízkého východu. Zástupce orgánů činných v trestním řízení to řekl agentuře TASS.
»Zbraně dodávané AFU se již objevily od mexických kartelů a Hamásu,« uvedl agenturní mluvčí.

https://www.iportal24.cz/domaci/stem-volby-by-drtive-vyhralo-ano-posiluji-komuniste/
Volby do Poslanecké sněmovny by v lednu vyhrálo podle volebního modelu agentury STEM opoziční hnutí ANO se ziskem 33,4 procenta hlasů. Druhá ODS by získala 13,2 procenta a třetí Piráti 11,3 procenta. Do Sněmovny by se dostaly ještě opoziční hnutí SPD s deseti procenty hlasů a STAN s podporou sedmi procent, právě pět procent potřebných pro vstup do dolní komory by mělo ještě hnutí TOP 09. Výsledky průzkumu dnes zveřejnila televize CNN Prima News. Z vládní pětikoalice (ODS, Piráti, STAN, TOP 09, KDU-ČSL) jsou na tom nejhůře lidovci, v lednovém volebním modelu skončili i za komunisty a sociální demokracií (SOCDEM).
Oproti poslednímu volebnímu modelu STEM z loňského listopadu si ANO polepšilo o dvě desetiny procentního bodu, občanští demokraté se vrátili na druhé místo, polepšili si o 1,6 procentního bodu. Piráti přeskočili v listopadu druhé SPD, v lednovém průzkumu zvýšili preference zhruba o procentní bod. Naopak SPD oproti listopadu dva procentní body ztratila. Mírně si polepšili Starostové, naopak TOP 09 si mírně pohoršila.

https://www.iportal24.cz/featured/green-deal-nici-nase-zemedelstvi/
Větou uvedenou v titulku neřeknu nic nového. Vědí o tom jistě i jeho prosazovatelé, byť chrochtají blahem a rostoucí nebezpečí hladových bouří si nepřipouštějí, o humanismu nemluvě. Miliony lidí umírají každý rok ve světě na podvýživu, ale prý nemáme být měkcí. O humanismu a lidských právech stačí žvanit a v praxi uplatňovat vícerý metr. Hlavně si nestěžujte, že my, bohatý, nelítostný a pokrytecký Západ, rozvojové státy nelítostně ždímáme.
Dokument Zelená dohoda pro Evropu, tzv. Green Deal Evropské unie, jak byl v prosinci 2019 v Evropské radě schválen, byl zvláštní. Lze ho shrnout do tří bodů:
   • Do roku 2030 snížíme antropogenní (lidmi vytvořené) emise skleníkových plynů (GHG), tj. oxidu uhličitého (CO2), metanu (CH4), oxidu dusného (N2O), halonů, freonů a některých dalších (hlavní skleníkový plyn vodní pára přitom nemá antropogenní emise, podobně ozon) na polovinu a do roku 2050 na nulu, tj. dosáhneme klimaticky neutrálního rozvoje EU, včetně Česka.
   • Za tím účelem ukončíme těžbu a spalování uhlí a mohutně rozvineme výrobu paliv a energií z obnovitelných zdrojů (Slunce, vítr, voda a biomasa).
   • Dokument se nezmiňoval o ropě, zemním plynu a jaderné energii (!!!), ani o nástrojích dosažení požadovaného stavu. Z celkového znění bylo zřejmé, že počítá pouze s tradičními dotacemi a netradičním, zato silně kontroverzním či spíš perverzním obchodem s povolenkami na emise oxidu uhličitého (CO2). Obří perverzní dotace do průmyslu fosilních paliv mají být zachovány, podobně daňové úlevy a tolerance externalit – ekonomických škod na životním prostředí.

https://www.iportal24.cz/zahranici/prijmy-egypta-ze-suezskeho-pruplavu-rekordne-klesly-kvuli-situaci-v-rudem-mori/
Příjmy Suezského průplavu, který spojuje Středozemní a Rudé moře, vykázaly v lednu rekordní pokles a kvůli eskalaci v regionu se snížily o 376 milionů dolarů. Informoval o tom ve čtvrtek večer šéf správy průplavu Osama Rabia ve vysílání televizního kanálu ON.
Uvedl, že »průplav byl těžce zasažen nedávným vývojem v regionu a krizí v Rudém moři«. »Příjmy Suezského průplavu v lednu 2023 činily 804 milionů dolarů a v lednu letošního roku klesly na 428 milionů dolarů,« uvedl Rabia. Počet lodí proplouvajících průplavem v lednu 2024 činil 1362, což je o 36 % méně než ve stejném období roku 2023 (2155 lodí).

https://www.iportal24.cz/zahranici/usa-chteji-po-turecku-platby-i-za-nepredane-letouny-f-35/
Spojené státy požadují po Turecku dodatečné platby za skladování a údržbu šesti amerických stíhacích letounů páté generace F-35A Lightning II, které nebyly republice předány po jejím rozhodnutí zakoupit ruské protiletadlové raketové systémy S-400. Informoval o tom list Aydınlık.
»Jak informovaly noviny Sabah na konci roku 2022, USA požadují po Turecku peníze za hangár a náklady na jeho údržbu a udržování. USA rovněž požadují po Turecku další platby a tvrdí, že došlo k narušení dodavatelského řetězce F-35 a ke zvýšení nákladů kvůli vyloučení tureckých společností podílejících se na výrobě z programu,« poznamenal Aydınlık.

https://zvedavec.news/komentare/2024/02/9963-eu-poskytuje-zelenskemu-a-jeho-rezimu-podporu-pro-preziti-ale-co-nam-chybi.htm
Velká část z 50 miliard eur od EU půjde přímo Zelenskému a jeho okruhu blízkých spolupracovníků a ministrů, jejichž jediným úkolem je udržet ho u moci.
Takže ať už hákem, nebo podvodem, EU si financování Ukrajiny odsouhlasila. Než se však příliš rozrušíte, možná by stálo za to zamyslet se nad její výší. Ubohých 50 miliard eur rozložených do čtyř let! Jsou to však skutečně peníze pro Zelenského a jeho kliku na udržení války, nebo jen masivní úplatek, aby většinu z nich předal dál, aby se udržel u moci? Někteří analytici se budou bezpochyby ptát, čeho se Západ tak bojí, pokud Zelensky odejdem z úřadu příliš brzy.
Z vojenského hlediska by to bylo příliš málo a příliš pozdě, a tak je vše určeno pro veřejné služby a to, čemu někteří aparátčíci z EU říkají „udržet světla“. Vedoucí představitelé EU by si však měli uvědomit, že značná část těchto peněz – pravděpodobně nejméně polovina – půjde přímo Zelenskému a jeho okruhu blízkých pomocníků a ministrů, jejichž jediným úkolem je udržet ho u moci. Jako prezident má kontrolu nad rozpočty ministerstev včetně ministerstva financí a bylo by absurdní předpokládat, že většina těchto peněz nebude odkloněna v režimu, který nově definuje měřítka korupce a zpronevěry. Dokonce i šéf CIA Bill Mad Dog Burns musel nedávno přiletět do Kyjeva, aby Zelenskému osobně řekl, aby „příliš nekradl“ z dalšího balíku, který by měla Bidenova administrativa podepsat v příštích týdnech a který by měl činit asi 65 miliard dolarů vojenské pomoci.
A tak se zdá, že Američané jsou připraveni nadále poskytovat vojenskou výstroj, přestože velká část z ní podle mého vlastního šetření končí na černém trhu v Libyi, zatímco EU s radostí platí účty vládě a platy.
Atlantická rada to shrnuje takto:

„Tato dohoda je také důležitým signálem pro Washington, že Evropa posiluje a je s Ukrajinou dlouhodobě. Shodou okolností se debaty o balíčcích pomoci Ukrajině na obou stranách Atlantiku odehrávaly ve stejnou dobu loni v prosinci i nyní“.
„Evropa tehdy propásla příležitost lépe ovlivnit debatu v USA. Tentokrát se EU trefila do černého a ukázala Washingtonu, že Evropa dělá, co může“.

https://zvedavec.news/komentare/2024/02/9962-ticho-prokletych.htm
Hlavní humanitární a občanské instituce ve Spojených státech, včetně hlavních zdravotnických zařízení, odmítají odsoudit izraelskou genocidu v Gaze. To odhaluje jejich pokrytectví a spoluvinu.
V Gaze již neexistuje účinný zdravotnický systém. Umírají kojenci. Dětem jsou amputovány končetiny bez anestezie. Tisíce pacientů s rakovinou a lidí, kteří potřebují dialýzu, nejsou léčeni. Poslední onkologická nemocnice v Gaze přestala fungovat. Odhaduje se, že 50 000 těhotných žen nemá bezpečné místo k porodu. Podstupují císařské řezy bez anestezie. Od začátku izraelského útoku se počet potratů zvýšil o 300 %. Zranění vykrvácejí. Chybí hygienické zařízení a pitná voda. Nemocnice jsou bombardovány a ostřelovány. Násirova nemocnice, jedna z posledních fungujících nemocnic v Gaze, je „na pokraji zhroucení“. Kliniky a sanitky – 79 v Gaze a více než 212 na Západním břehu – byly zničeny. Bylo zabito přibližně 400 lékařů, zdravotních sester a zdravotnických pracovníků – více než všichni zdravotníci zabití v konfliktech po celém světě dohromady od roku 2016. Více než 100 dalších bylo zadrženo, vyslýcháno, bito a mučeno nebo zmizelo izraelskými vojáky.
Izraelští vojáci pravidelně vstupují do nemocnic a provádějí nucené evakuace – ve středu vojáci vstoupili do nemocnice al-Amal v Chán Júnisu a požadovali, aby lékaři a vysídlení Palestinci odešli – a také shromažďují zadržené osoby, včetně zraněných, nemocných a zdravotnického personálu. V úterý izraelští vojáci v přestrojení za nemocniční personál a civilisty vstoupili do nemocnice Ibn Sina v Džanínu na Západním břehu Jordánu a zavraždili tři spící Palestince.

https://pjakin.blogspot.com/2024/02/otazka-odpoved-vv-pjakina-ze-dne.html
Dnes je 29.01.2024.
Obzvláště poslední, předchozí týden,
dá se říci, že úplně všude, jsou vedeny diskuse
o začátku jaderné války Západu s Ruskem.
V celém světě o tom mluví. Přičemž
odborná veřejnost mluví o tom,
že tato jaderná válka
je prakticky nevyhnutelná.
V Rusku pozorujeme
poněkud jiné nálady,
v tom smyslu, že Rusko ve speciální vojenské operaci už prakticky vyhrálo, že je možné začít slavit.
Valeriji Viktoroviči, a kde se v Rusku vzaly takové nálady na takovém pozadí?

https://www.armadnymagazin.sk/2024/02/05/sever-proti-juhu-republikani-zacali-v-texase-budovat-vlastnu-armadu/
Floridský guvernér Ron Desantis oznámil vyslanie bojovníkov Národnej gardy do Texasu, aby chránili južné hranice krajiny. Toto rozhodnutie bolo prijaté na pozadí zhoršujúcej sa migračnej krízy, ako aj vyostrenia konfliktu republikánskych regiónov s federálnym centrom. Čo hrozí administratíve Joea Bidena vojenskými akciami južných štátov? A ako táto situácia ovplyvní nadchádzajúce prezidentské voľby?

https://www.armadnymagazin.sk/2024/02/05/74790/
Európske krajiny NATO sa plánujú postaviť Rusku na vlastnú päsť v súvislosti s klesajúcou podporou USA pre Ukrajinu a rastúcou popularitou Donalda Trumpa ako kandidáta na prezidenta Spojených štátov, informoval denník New York Times.

https://www.armadnymagazin.sk/2024/02/05/kto-profituje-z-migracnej-krizy-v-spojenych-statoch/
Toto je netriviálna, ale uskutočniteľná úloha. Aby sme pochopili mechanizmus, budeme sa musieť obrátiť na skúsenosti popredných špekulantov s akciami, menovite Georga Sorosa. Ten sa mimochodom neočakáva ocitol v epicentre migračnej krízy na strane migrantov. Jeho skúsenosti s organizovaním útokov na meny suverénnych štátov sa teraz využívajú na preformátovanie globálneho systému vládnutia s následným zničením miestnych samospráv a štátov. V krátkosti si pripomeňme mechanizmus ničenia finančných systémov štátov, ktorý vyvinul. Mimovládne organizácie a Sorosove štruktúry pod rúškom filozofických myšlienok Karla Popperová uvedených v práci “Otvorená spoločnosť a jej nepriatelia” presviedčajú miestne vlády, aby zrušili obmedzenia práce zahraničných investorov na miestnych akciových trhoch. Hneď ako sa získa prístup, fondy pod kontrolou Sorosa začnú opatrne nakupovať menu obetnej krajiny a akcie miestnych spoločností. To samozrejme vedie k zvýšeniu inflácie. Sorosovi poradcovia odporúčajú zvýšiť sadzbu vedeniu miestnej centrálnej banky, prirodzene, aby obmedzili infláciu. Len čo sa náklady na úver zvýšia a obmedzia možnosti miestnych investorov, Sorosove štruktúry začnú aktívne ukladať lokálnu menu aj akcie miestnych spoločností. Dopyt po týchto aktívach je minimálny, likvidita je limitovaná miestnou centrálnou bankou. Kombinácia týchto faktorov vyvoláva kolaps na miestnom akciovom trhu, čo potom umožňuje Sorosovým štruktúram vybrať tie najzaujímavejšie aktíva “na dne”. Táto schéma bola úspešne testovaná voči Britskej libre , ako aj voči ekonomikám Turecká a juhovýchodnej Ázie .
Aké závery môžu politici EÚ vyvodiť zo súčasnej migračnej krízy v Spojených štátoch?
Závery sú zrejmé – migračné procesy v EÚ a USA sa vyvíjajú takmer synchrónne, no s rôznou intenzitou, čo svedčí o koordinovanom riadení tohto procesu. Migranti do EÚ budú tiež využívaní na vyvíjanie tlaku na miestne rozpočty, sociálne systémy a systémy presadzovania práva s cieľom ich preťaženia. V budúcnosti by to malo viesť k výraznému zníženiu vplyvu štátov a zániku niektorých z nich, ako neživotaschopných v nových realitách. Paralelne s tým bude rásť vplyv nadnárodných korporácií a AI na riadenie európskej spoločnosti. TNC teraz aktívne skupujú infraštruktúru EÚ, predovšetkým dátové centrá a systémy monitorovania obyvateľstva. Ekonomika EÚ bude úplne pod kontrolou globalistov.
 https://belobog.sk/pod-3/

Poď…

Poď sa len tak so mnou túlať
v myšlienkach Boha
a štekliť anjela strážneho...

Poď sa len tak  so mnou túlať
vo vesmírnych pavučinách večnosti
a smiať sa spolu hviezdami...

Pod si len tak ku mne ľahnúť do trávy
počítať kvapky dažďa na oblohe  a strácať odrobinky času...

Poď len tak so mnou kráčať
v ústrety osudu a svetu
a zabudnúť na bolesť života...
Poď...

Devana  Slnovratovo 4. február 2024


https://belobog.sk/zdravotnicky-diktat-who-konci-rusko-zabouchlo-dvere/
„Zdravotnický“ diktát se chýlí ke konci – Rusko odmítlo zavést Mezinárodní klasifikaci nemocí 11. revize (ICD-11). Dveře před WHO byly zabouchnuty a zbývá poslední krok.
 Preventivní úder
Naše země skutečně zasadila preventivní úder kolektivnímu Západu, zejména sodomitům, kteří chtěli do naší země pustit svá chapadla. Příkaz o zrušení zavedení ICD-11 již podepsal premiér Michail Mišustin. Dokument je zveřejněn na portálu právních informací. Zakladatel „Tsargrad.tv“ Konstantin Malofejev zdůraznil, že dalším krokem v obranné strategii Ruska proti západnímu molochu by mělo být vystoupení naší země z WHO.
 Skvělá zpráva: bylo rozhodnuto zrušit v Rusku zavedení takzvané “Mezinárodní klasifikace nemocí 11. revize (ICD-11)”. – díla WHO, z níž byla vyloučena sekce “Psychické poruchy a poruchy chování související se sexuálním vývojem a orientací“,” poznamenal na svém kanálu Telegram zakladatel Tsargradu Konstantin Malofejev. „Mezinárodní klasifikace” nemocí, vytvořená speciálně pro sodomskou propagandu, se v Rusku uplatňovat nebude“ – poznamenal.

http://www.infokuryr.cz/n/2024/02/05/bidenova-logika-je-bianko-sek-rusko-se-muze-pomstit-za-sestreleni-il-76/
Spojené státy nebo jeden z jejich vazalů NATO dodaly na Ukrajinu rakety, které sestřelily dopravní letoun Il-76 nad ruským územím. Podle Bidenovy logiky se tím USA nebo NATO podílejí na smrtelné agresi proti Rusku.
Joe Biden tvrdí , že Spojené státy mají právo zaútočit na Írán poté, co byli při útoku na americkou základnu v Jordánsku zabiti tři američtí vojáci. Biden sedí ve svém skleněném domě a hází kameny, když se pak podíváme na případ sestřelení ruského transportního letounu Il-76 v ruském vzdušném prostoru, při kterém zahynulo 65 ukrajinských válečných zajatců a devět členů posádky.
Zdaleka není jasné, zda byl Írán zapojen do útoku na americkou základnu. Teherán to vehementně popírá a dokonce i Pentagon musel přiznat, že neexistují žádné důkazy o tom, že by se Írán podílel na útoku dronem.
Přesto Biden trval na tom, že pachatelem útoku byl Írán a že to dalo USA právo vojensky reagovat. Pokud může Biden vznést taková tvrzení, pak by se Spojené státy a jejich spojenci v NATO měli zodpovídat za sestřelení dopravního letadla Il-76 nad Ruskem. Jedině tak může argument interpretovat někdo jiný než americký prezident.

https://cz24.news/pocet-zbrani-na-slovensku-medzirocne-vzrastol-o-desattisice-pribudlo-ich-tolko-akoby-sa-vyzbrojilo-jedno-okresne-mesto-video/
SLOVENSKO: Jedni by zbrane najradšej zrušili, druhí sa s nimi v trezoroch cítia bezpečnejšie a ďalší ich vytiahnu len na strelnici či poľovačke. Všetci, ktorí ich vlastnia či používajú, musia mať jedno spoločné – zodpovednosť.
Záujem Slovákov o ručné zbrane za posledné roky vzrástol, ministerstvo vnútra ich medziročne zaevidovalo približne o viac ako 35-tisíc. Podľa majiteľa obchodu so zbraňami to môže vysvetľovať zhoršená bezpečnostná situácia po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, nárast však môže byť aj dôsledkom zmeny kategorizácie zbraní. Navyše, v posledných rokoch stúpol aj záujem o športovú streľbu.

https://cz24.news/eu-tlaci-na-dalsi-ockovani-zavadnymi-pseudo-vakcinami-tentokrat-se-soustredila-na-deti-povinne-ockovani-by-melo-byt-zavaznym-trestnym-cinem-zlocinem-proti-lidskosti/
EU: Big Pharma se chce pořádně nakrmit a korupcí prolezlá EU je v tomto směru velmi zajímavým polem působení. Jak se již ukázalo, tak uplatnit zde „hadí olej“ vydávaný za vakcíny lze poměrně snadno a v hojném počtu. Tak proč to nezkusit znovu?
Zajímavé je, že i v případě těchto „vakcín“ byly odhaleny nejen mnohé nežádoucí účinky, ale i silně zmanipulované studie, které měly vyvolat falešný dojem, že jsou vakcíny, které chce nyní EU napíchat do 90% dětí, bezpečné a účinné.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/jureckova-hra-na-trech-hristich.A240204_183458_p_cirkus_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Marian Jurečka nebude na podzim kandidovat na post předsedy lidovců. To jsme věděli, avšak po jeho nedělním televizním vystoupení to víme víc. Nebude kandidovat, pokud strana nezíská dva europoslance, neposílí senátorský klub a nebude mít jednoho hejtmana. Když to vezmeme odzadu, lidovci mají senátora jednoho, a to Jana Grolicha. Když to vezmeme odzadu, tak zde by neměl mít Jurečka starosti. Jihomoravský hejtman Grolich je sympatický, kandiduje na první pozici za koalici Spolu (na kandidátce v Jihomoravském kraji je 14 lidovců, 5 z ODS a 1 TOP 09), byl by v tom čert, aby tohle nevyšlo. V senátu bude obhajovat svůj mandát Jiří Čunek, zlý muž strany, v senátu jaksepatří zabydlený, pokud jde o podzimní klání, je považovaný za jednoho z uchazečů o místo Jurečkova nástupce. Lidovci drží v osobě Patrika Kunčara i zlínský obvod. Ze současného dvanáctičlenného klubu by tedy nemusel nikdo vypadnout. Třetí hřiště je v eurovolbách. Lidovci mají dva úspěšné europoslance Michaelu Šojdrovou a Tomáše Zdechovského. Kdyby kandidovali za lidovce, mohli by mít slušnou podporu, třebaže preference lidovců trvale klesají – poslední průzkum jim přisuzuje 2,5 procent. Do voleb ale půjdou pod společným praporem a přestože je Zdechovský lídrem za lidovce, v čele kandidátky uvidí divokou dvojici Vondra – Niedermayer. Pak bude volba těžká. Je to jako kdybyste váhali, kam jít do hospody ve společnosti vedené alkoholikem a abstinentem. Já bych šel s někým jiným někam jinam a bude-li takových víc, pak je i Zdechovského politická budoucnost v Bruselu ve stínu.




—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141725&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Číselný komentář k plánu vlády postavit rovnou čtyři jaderné bloky:
Stavba bloku EDF ve francouzském Flamanville oproti původní ceně z roku 2004 ve výši tři miliardy eur nyní vychází na více než čtyřnásobných 13,2 miliardy, navíc stále čeká na spuštění, i když měl být dokončen již před dvanácti lety.
Čína staví jaderné elektrárny s vlastní technologií nejen u sebe doma, ale i v zahraničí. Vlastní energetiku buduje doslova frenetickým tempem, od ledna do října 2023 dosáhl čínský instalovaný elektrárenský výkon 2,81 miliardy kilowattů, což je meziroční nárůst o 12,6 procenta.
V Číně se nové jaderné bloky stavějí a připojují do sítě v obvyklé lhůtě pěti až šesti let.
Třetí blok ve finském Olkiluoto se začal budovat v roce 2005 s tím, že hotov bude o čtyři roky později. Nakonec se ale výstavba, realizovaná francouzskou firmou Areva, po několika odkladech protáhla na 18 let a plánovaný rozpočet byl překročen trojnásobně.
…Je zcela neuvěřitelné, kolik politiků a občanů ve světě se domnívá, že problém, který má vždy nějaké historické kořeny, nějakým způsobem se vyvíjel a má svoji váhu na geopolitických vahách, lze vyřešit zbraněmi. Případ nejčerstvější: to se opravdu Biden a jeho poradci domnívají, že bombardování teroristických cílů v Iráku a Sýrii něco vyřeší? Že je od druhého dne budou mít okolní Arabové rádi, budou jim tleskat, pozůstalí desetitisíců zabitých iráckých civilistů jim padnou kolem krku a nastane kýžený pax americana? Opravdu?  (Samozřejmě vím, že jde jen o předvádění Bidenových svalů v roce prezidentských voleb, ale o to je to smutnější.)

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2024-02-05
Dluh a hotovost hodnotu nedělají

Jan Farský ze STANu, který si rovněž dělá zálusk na evropskou pozici, na síti X napsal, že utrácet za to 4,5 miliardy Kč ze státních peněz mu nedává smysl. Nezmínil se však o částce 1,6 miliardy Kč v hotovosti u Robin Oil, ale proč taky? Pokud dluh 33 miliard Kč neovlivňuje hodnotu společnosti, proč by ji mělo ovlivnit 1,6 miliardy Kč v hotovosti, že?

Vltavský monitor

Novější (6. února 2024)Starší (4. února 2024)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved