<– 3. ledna 2024 –>

Středeční Vltavský monitor 3. 1. 2024

3. ledna 2024, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rakusan-navrhne-vlade-prodlouzit-kontroly-na-hranicich-se-sr-o-30-dni/2460372?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) navrhne ve středu vládě prodloužení namátkových kontrol na hranicích se Slovenskem o dalších 30 dní. Sdělil to dnes ČTK. Kontroly, které mají bránit nelegální migraci přes české území, začaly loni v říjnu a podle posledního rozhodnutí kabinetu trvají zatím do středeční půlnoci.
Česko spustilo v koordinaci s Polskem kontroly na hranicích se Slovenskem 4. října, původně na deset dní. Kontroly následně zavedly další země v regionu. Polsko koncem minulého roku oznámilo, že kontroly na hranicích se Slovenskem prodlužuje o měsíc do 1. února.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vice-nez-tretina-americanu-podle-pruzkumu-vidi-bidenovo-zvoleni-jako-nelegitimni/2460546?utm_source=rss&utm_medium=feed
Washington - Přestože se nikdy nepotvrdily spekulace o rozsáhlých podvodech a výsledky napříč Spojenými státy potvrdili činitelé z obou hlavních politických stran, více než třetina Američanů nepovažuje volební vítězství prezidenta Joea Bidena z roku 2020 za legitimní. Takový je výsledek čerstvého průzkumu vypracovaného pro deník The Washington Post (WP). Z dotázaných voličů Republikánské strany vítězství demokrata Bidena označilo za legitimní jen 31 procent.
Průzkum zpracovali experti z Marylandské univerzity a prosincového dotazování se zúčastnila tisícovka dospělých Američanů. Oproti sondáži z konce roku 2021 označilo výsledek posledních voleb za řádný nejen méně respondentů mezi republikány, ale i mezi voliči Demokratické strany a "nezávislými".
Podíl lidí, kteří přijímají Bidenovo vítězství, celkově klesl ze 69 na 62 procent. Mezi republikány před dvěma lety stejný pohled vyjádřilo 39 procent lidí, u demokratů nastal posun z 94 na 91 procent a u nezávislých voličů ze 72 na 66 procent. Čísla pro jednotlivé podskupiny však provází vyšší interval statistické chyby, který u celkového výsledku činí čtyři procentní body.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/mmr-v-cr-bylo-200000-neobydlenych-bytu-v-bytovych-domech-cast-byla-investicni/2460563?utm_source=rss&utm_medium=feed
MMR: V ČR bylo 200.000 neobydlených bytů v bytových domech
Praha - K roku 2021 se v České republice nacházelo 200.000 neobydlených bytů v bytových domech. Od roku 2011 jejich počet vzrostl o 40 procent. Vyplývá to ze studie ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Pracovala s daty Sčítání lidů, bytů a domů k roku 2021 sbíranými Českým statistickým úřadem. Podle studie to zčásti mohou být investiční byty používané pro jiné účely než bydlení nebo se mohou nabízet pro krátkodobé ubytování. Mezi dalšími důvody je ale také nevyhovující technický stav nemovitostí.
"Počet dlouhodobě neobydlených bytů v bytových domech se v podstatě vyrovnal nové výstavbě za posledních deset let. Výrazně to prohlubuje krizi bydlení, protože těch 200.000 bytových jednotek pak na trhu prostě chybí. Pro mě je to další důkaz, že jen výstavba samotná dostupnost bydlení nezvýší," uvedl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).
V Česku se podle posledního Sčítání domů a bytů nachází 860.000 neobydlených bytů. Jejich počet se za posledních 30 let zdvojnásobil. Zhruba 70 procent z těchto bytů se nachází v rodinných domech. Podle expertního odhadu MMR je skutečně dlouhodobě neobydlených bytů asi 577.000, z toho 200.000 v bytových domech a 377.000 v bytech rodinných. Zbývajících 273.000 bytů je pak takzvaně přechodně neobydlených a mohou sloužit k občasnému ubytování či k rekreaci.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/analytik-to-jak-se-s-novym-rokem-zmenily-ceny-potravin-ukaze-inflace-za-leden/2460559?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - To, jak se s novým rokem změnily ceny potravin, definitivně ukážou data o lednovém vývoji inflace, které Český statistický úřad zveřejní v polovině února. ČTK to dnes řekl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. Nelze podle něj vyloučit, že potraviny i navzdory jejich přeřazení do nové nižší sazby DPH nezlevní. Nepravděpodobné je ale i to, že by výrazně zdražily, dodal. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza dnes ČTK řekl, že se nižší sazba DPH v cenách potravin projeví.
Na potraviny se od začátku letošního roku vztahuje sazba DPH 12 procent, když dříve to bylo 15 procent. Naopak do základní sazby DPH 21 procent se přesunula většina nápojů. I přes snížení sazby DPH na potraviny ale Prouza v prosinci informoval o tom, že potraviny od příštího roku zdraží. Jako důvod uváděl nárůst cen od dodavatelů či některá opatření z konsolidačního balíčku, jako je například zvýšení daně z příjmů nebo daně z nemovitosti.
"Varování některých obchodníků, že máme čekat zdražení až o deset procent, se od začátku jevila jako poněkud přehnaná. Náklady v zemědělství i u potravinářů během roku 2023 naopak klesaly, v některých případech pak poměrně výrazně. Prodejci navíc narážejí na utlumenou spotřebitelskou poptávku, což limituje jejich prostor ke zdražování," řekl Hradil.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/transformace-rsd-podle-kupky-zvysi-tlak-na-jeho-efektivitu-zrychli-stavby/2460503?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Transformace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které se od nového roku přeměnilo ze státní příspěvkové organizace ve státní podnik, zvýší tlak na efektivitu práce a hospodárnější využívání peněz. To by následně mělo zrychlit přípravu dálničních a silničních staveb a zkvalitnit jejich údržbu. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Samotné ŘSD si od změny slibuje zejména lepší pozici na trhu práce při získávání klíčových expertů.
Motoristé podle Kupky přeměnu poznají zejména v kvalitě dálniční a silniční sítě a v její údržbě. Nová forma uspořádání ŘSD podle něj vytvoří citelný tlak na zvyšování kvality. Smlouvy o údržbě budou nově koncipovány na tři roky s jasně stanovenými standardy práce. "Platba bude navázána na dodržování požadované kvality. V případě nedodržování bude možnost udělování sankcí," řekl ministr.
Kupka dále věří, že změna rovněž zrychlí přípravu - a tím i výstavbu staveb. "Budou přesně určeny milníky, které bude muset ŘSD plnit. Půjde například o termíny, v nichž bude muset odevzdat příslušné dokumenty pro stavební povolení," uvedl. Dalším pozitivem by pak podle ministra mělo být efektivnější řízení podniku a hospodárnější využívání peněz. Ministerstvo dopravy bude podle Kupky každé tři roky vyhodnocovat, jak se podniku daří zvyšovat kvalitu tuzemské dálniční a silniční sítě.

Praha - Investice do mladých technologických firem v ČR, tzv. start-upů, loni klesly o 75,5 procenta na 11,4 miliardy korun. Obvyklá investice do start-upu se pohybovala okolo 24 milionů korun, což je o šest milionů méně než v roce 2022. Méně bylo také investičních kol v hodnotách stovek milionů korun. Důvodem jsou úsporná opatření na straně zahraničních investorů, ale i vysoká inflace v Česku a růst úrokových sazeb. Vyplývá to z dat projektu Startupové Česko platformy CzechCrunch.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/investice-do-ceskych-start-upu-loni-klesly-o-tri-ctvrtiny-na-114-miliardy-kc/2460488?utm_source=rss&utm_medium=feed
Loni peněžní obnos získalo celkem 98 rychle se rozvíjejících firem. Devět společností vyvíjených Čechy pak koupili velcí zahraniční hráči, jako je IBM nebo Cisco, kteří za ně zaplatili řádově miliardy korun. I počet zainvestovaných firem je nižší, v roce 2022 se uskutečnilo celkem 112 investic, vedle nich pak sedm prodejů firem, často za vyšší částky než předloni.
"Technologické firmy loni narazily na řadu obtíží. Dolehly k nim úspory ve start-upovém ekosystému v zahraničí i problémy vyvolané především kolapsem americké Silicon Valley Bank, nejvýznamnější banky pro start-upy. Na domácím trhu je pak negativně ovlivňovala vysoká inflace i rostoucí úrokové sazby. I zavedené firmy ve velkém škrtaly, propouštěly, a pokud nabíraly investice, tak mnohdy nebyly podle jejich představ," uvedla Iva Brejlová, která start-upová data v platformě CzechCrunch analyzuje.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/meli-bychom-plnit-zavazek-rika-ministr-dvorak-k-prijeti-eura-koruna-nam-nijak-neskodi-344586
Prezident Petr Pavel opět rozvířil v Česku debatu o euru, když v novoročním projevu vyzval k jeho přijetí. Většina odborníků se shoduje, že ekonomické výhody evropské měny nebudou tak veliké, například firmy díky ní ale mohou snížit své náklady. Například ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) pak jeho přijetí považuje za závazek České republiky vůči Evropské unii, uvedl v pořadu 90' ČT24.
Dvořák vítá, že se debata opět otevřela a myslí si, že by se mohla nyní dál posunout. Sám vidí přijetí eura jako vhodné a spíše výhodné. „Máme na stole materiál vlády, (…) který vyhodnocuje naši připravenost, tak jak to ukládá usnesení vlády z loňského roku. Materiál překvapivě konstatuje, že jsme v podstatě připraveni v letošním nebo příštím roce všechna kritéria splnit,“ uvedl.
Uznává ale, že přijetí má jistá rizika, ale má za to, že většina debat na ekonomické úrovni o euru končí víceméně remízou. „Měli bychom si přiznat, že ten zásadní aspekt je politický,“ řekl. Fungování ekonomiky ve dvou rozdílných měnách je podle něj nevýhodné pro firmy, nucené kalkulovat s případným kurzovým rizikem, či pro lidi cestující do zahraničí. Jedna měna by výrazně zjednodušila administrativu. České firmy spolu dnes již běžně obchodují v eurech, dodal. Samostatná měnová politika podle něj neznamenala v posledních letech žádnou velkou prosperitu. „Máme nějaký závazek, tak bychom ho měli plnit,“ podotkl.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/novorozene-deti-se-nove-testuji-na-dalsi-vrozene-nemoci-344578
Od nového roku se do běžného cíleného vyhledávání závažných vzácných chorob u novorozenců, takzvaného screeningu, přidávají další vrozené nemoci. Jedná se o spinální svalovou atrofii, při níž dochází k postupné a trvalé ztrátě svalstva, a těžkou kombinovanou imunodeficienci. Díky včasnému odhalení dědičné choroby lze začít rychle s účinnou léčbou, kterou proplácí pojišťovna.
Dosud se podobně testovalo osmnáct nemocí. Nově se přidávají další dvě, které prošly testovací fází. Ta trvala dva roky a byla dobrovolná. Dohromady se do ní zapojilo devadesát procent matek z České republiky.
Novorozeným dětem se před odchodem z porodnice odebírá kapka krve, celý proces většinou trvá pár minut. To je například případ tři dny starého Jana, který se narodil v pražské Porodnici U Apolináře.
„Víme, co to obnáší, tohle vyšetření je pro nás priorita,“ uvedla Janova matka Andrea Vondrášková.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/letosni-rok-bude-opet-turbulentni-bezpecnostni-situace-ve-svete-se-nezlepsi-mini-lipavsky-344585
Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) očekává, že letošní rok bude v mezinárodních vztazích stejně turbulentní, jako byly dva roky předcházející. Řekl to v Interview ČT24. Varoval před takzvanou únavou z ruské války proti Ukrajině, neboť jde podle něj ve skutečnosti o únavu z hrozícího nebezpečí, kterému bychom mohli podlehnout. V souvislosti s nepodloženým obviněním ze strany Moskvy, že Ukrajinci zabili v ruském Bělgorodu civilisty pomocí raketometů české výroby, Lipavský konstatoval, že čím horší věci Moskva páchá, tím víc špíny hází na ostatní.
„Očekávám, že rok 2024 bude na mezinárodní scéně turbulentní, tak jako roky 2022 a 2023,“ nastínil šéf české diplomacie. „Jsou aktéři ve světě, kteří se rozhodli, že budou testovat hranice mezinárodního řádu, že budou testovat, kam mohou zajít. Je to Rusko, vidíme to na Blízkém východě, Čína například dělá různé kroky v Jihočínském moři, můžeme tam vidět různé tlaky, v Africe vidíme celou řadu bezpečnostních pučů,“ uvedl příklady.
„Bezpečnostní situace nebude lepší a my se musíme – jako Česko a jako Evropa – podle toho umět zařídit, abychom ubránili naši bezpečnost, naši prosperitu, náš způsob života,“ shrnul výhled na začínající rok ministr zahraničí.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/zdrazily-vstupenky-ubytovani-i-metro-sliby-o-lidove-olympiade-uz-ve-francii-neplati-344584
Příprava sportovišť i potřebné infrastruktury pro letní olympijské hry v Paříži se podle organizátorů vyvíjí podle plánu. Současně ale sílí kritika pořadatelů, že se výrazně vzdalují od původně propagovaného hesla lidových her. Dokazují to nejen vysoké ceny ubytování, ale i veřejné dopravy během celé akce.
Letní hry se do země zakladatele moderního olympijského hnutí vracejí přesně po sto letech. A nabývají stále jasnější kontury. U břehu Seiny už vyrostla olympijská vesnice pro dvacet tisíc sportovců. Vše nasvědčuje tomu, že se včas podaří dokončit i nová linka metra Orly–Pleyel. Do provozu má být uvedena v červnu letošního roku, aby byla plně funkční pro zahájení Her.
Nejen pořadatelé se chlubí spokojeností s průběhem přípravných prací. Jeden z původních plánů jim ale rozhodně nevyjde. Ještě předloni organizátoři označovali pařížskou olympiádu za lidové hry, které si bude moci dovolit každý. Takové motto vzalo poprvé zasvé loni v únoru, kdy se začaly prodávat lístky.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/japonsko-zemetreseni-obeti-isikawa_2401030658_trs
Počet mrtvých, které způsobilo pondělní zemětřesení v Japonsku, se zvýšil na 64 lidí. Uvedla to ve středu ráno agentura Kjódó. V úterý úřady informovaly o 55 úmrtích. Pátrací akce dále pokračují. Situaci komplikují poničená pozemní infrastruktura i špatné počasí v oblasti.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-retezce-hlasi-zlevneni-tisicu-polozek-jak-dlouho-jim-to-ale-vydrzi-242859
Nyní ale řetězce startují nový rok masivními kampaněmi, které mají upozornit na nižší ceny u tisíců položek z jejich sortimentu. Zaměřují se vesměs na základní potraviny. Přitom ještě nedávno hrozily, že prostor pro zlevnění nebude, protože jim jejich dodavatelé zboží nadále zdražují. Kde se prostor pro slevy najednou vzal, odmítli zástupci oslovených řetězců komentovat.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-glosa-prezident-pavel-kamo-mladych-242834
Úplně naplacato řečeno: Při lovu hlasů je snazší nadbíhat penzistům tím, že jim mimořádně zvýšíte důchod nebo zavedete slevu na veřejnou dopravu. Klidně na dluh, ale to nevadí, v budoucnu to nějak splatí dnešní mladí. U toho už nebudeme, to přece není naše starost.
Něco jiného je slibovat mladým, že vyřešíme předražené bydlení nebo skutečně něco uděláme pro životní prostředí. To je moc složité a riskantní. Navíc za čtyři roky mezi volbami se to stejně nedá stihnout, z toho žádné hlasy nekápnou. Možná by aspoň šlo nabídnout jim uznání práv sexuálních menšin? Jenže tím zas odradíme starší voliče. Takže radši nic.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-biden-v-krizi-rozzlobil-sve-klicove-volice-a-trump-utoci-242777
ANALÝZA. Spojené státy letos nejspíše čeká repríza souboje o Bílý dům z roku 2020. Oproti Donaldu Trumpovi si však Joe Biden dnes nevede dobře v průzkumech veřejného mínění. Co je důvodem? A má šanci tento trend zvrátit?
Analýzu si také můžete poslechnout v audioverzi.
Zatímco ještě před pár měsíci mnozí nevěřili, že Donald Trump má šanci v boji o Bílý dům opět uspět, s výsledky posledních průzkumů těm samým možná zamrzá úsměv na tváři. Do volebního roku totiž úřadující hlava státu Joe Biden vstupuje až v závěsu za svým pravděpodobným republikánským sokem a s méně než 40% popularitou mezi voliči.
Čísla se v Bidenův neprospěch výrazněji přelila až v posledních týdnech, rozhodně však nenechávají demokraty klidnými. Podle v prosinci zveřejněného průzkumu z dílny tandemu Bloomberg / Morning Consult se navíc prezidentův propad zvětšil i v takzvaných swing states, které o volbách v roce 2024 pravděpodobně rozhodnou.

https://echo24.cz/a/HU4X8/komentar-stindl-jak-bude-novy-rok-strasny
Skončivší rok 2023 byl hrozný a není moc důvodů věřit, že by ten, který před pár dny začal, mohl být o moc lepší. V zásadě takový celkový dojem mohl člověk získat z „prorockých“ textů, jichž se touhle roční dobou vždycky urodí víc než dost, v podstatě stejně působila i mnohá vyjádření „neexpertů“ na sociálních sítích i jinde.
Rok můžeme mít sice nový, ale nic v něm nezačíná nanovo. A pokud si člověk prodlouží tendence, jež se v posledních dvanácti měsících zdály sílit, o rok dál, nic moc povzbudivého z toho nevyčte. Značně chmurnou vizi v textu pro server Unherd líčí například můj oblíbený analytik Aris Roussinos. Je to vize pokračující eroze americké a vůbec západní hegemonie, která se projeví v neschopnosti „zvládnout“ narůstající počet konfliktů.

https://www.info.cz/zpravodajstvi/svet/nemecko-resi-problem-ukrajinskych-odpiracu-vojny-ceka-to-zrejme-i-cesko
Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov vyzval své krajany, kteří nyní žijí v zahraničí a jsou ve „vojenském věku“, aby se neprodleně hlásili k odvodu. Pokud to neudělají, hrozí jim údajně přísné tresty. Problém je ovšem v tom, že země jako Německo nebo Česko, s vysokým podílem ukrajinských uprchlíků, nemají žádné zákony k tomu, aby vydávaly do domovských zemí dezertéry a odpírače vojny. Plán ukrajinského ministra na hromadný odvod ukrajinských vojáků v zahraničí se tak může snadno dostat do potíží.
Debatu o odvodech ukrajinských branců žijících v cizině vyvolal Rustem Umerov, který loni v září nahradil ve funkci ministra obrany Oleksije Reznikova, v prosincovém rozhovoru pro německý deník Bild.
Teprve teď se ale začíná řešit, zda jsou Umerovovy požadavky vůbec realizovatelné. Jelikož Ukrajině docházejí armádní lidské zdroje, vyzval ministr všechny ukrajinské muže ve „vojenském“ věku od 18 do 60 let, pobývající aktuálně mimo svou vlast, aby až dostanou výzvu k odvodu nebo nástupu na vojnu, se okamžitě „pod hrozbou výrazných sankcí“ dostavili k příslušnému ukrajinskému odvodovému středisku. Jaké konkrétní sankce tím má na mysli, ale zatím není jasné. „Stále diskutujeme o tom, co by se mělo stát, pokud se nedostaví dobrovolně,“ uvedl ministr.
Týkat by se to mělo počtu možná až vyšších statisíců mužů ve věku 18 až 60 let. V Německu dnes žije podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) asi 200 tisíc Ukrajinců v tomto věkovém rozpětí, v Česku „jen“ kolem 80 tisíc. Tady je třeba ale důrazně upozornit, že zdaleka ne všichni muži, kteří dosahují vojenského věku, jsou také schopni vojenské služby. Ať už třeba z důvodu vyživovací povinnosti nebo na základě svého zdravotního stavu.

https://www.info.cz/nazory/hrozi-kolaps-proukrajinske-koalice-klicovi-podporovatele-zacinaji-opet-sledovat-vlastni-zajmy
Zděšení, nevěřícné kroucení hlavou, šok a slzy… Ale rovněž až překvapivě výrazné a poměrně i rychlé „vzmužení se“ Západu a jeho spojenců, jež zaskočilo nejen mocipány v Kremlu, ale zřejmě i samotnou americkou a evropskou veřejnost. To vše přinesl předloňský ruský vpád na Ukrajinu, která s pomocí svých zahraničních přátel již bezmála dva roky brání zuby nehty svoji suverenitu, ale i bezpečnost zbytku Evropy a zásady mezinárodního práva.
Kielský institut přitom zaznamenával pomoc Ukrajině u 42 zemí, mezi nimiž figurují USA, státy EU, členové G7, Austrálie, Jižní Korea, Turecko, Čína, Indie a další. Bohužel podle nově aktualizované zprávy UST ze 7. prosince z této skupiny pouze 20 vlád přislíbilo nové „balíčky“ pomoci, což je vůbec nejmenší podíl aktivních dárců od začátku války (24. února 2022).

https://apnews.com/article/josh-shapiro-governor-pennsylvania-legislature-election-43b40f06f88320bf4e26b12fe08f4c76
HARRISBURG, Pa. (AP) — In 2024, Democratic Gov. Josh Shapiro could face a more complicated sophomore year in charge of Pennsylvania after his first year brought a highway collapse, a budget stalemate and friction with allies and adversaries as he navigated the battleground state’s political divides.
He is under pressure to respond to a court ruling that Pennsylvania’s system of public school funding unconstitutionally discriminates against poorer districts.
His administration must also oversee a presidential election that, four years ago, was marred by a barrage of right-wing conspiracy theories, Donald Trump-allied efforts in court to overturn it and threats against election administrators.

https://apnews.com/article/turkey-israel-spying-suspects-detained-ad5dc41768adc3424214726db4b47d67
ANKARA, Turkey (AP) — Turkish authorities have detained 33 people suspected of spying on behalf of Israel, Turkey’s state-run news agency reported on Tuesday.
Authorities were still searching for 13 other people believed to have links to Israel’s Mossad security service, the Anadolu Agency reported.
The suspects were detained in raids in Istanbul and seven other provinces for allegedly planning to carry out activities that included “reconnaissance” and “pursuing, assaulting and kidnapping” foreign nationals living in Turkey, the agency reported.

https://apnews.com/article/weather-finland-sweden-nordics-cold-spell-6544afe594e9c8c7d80af7d0d287e1e8
HELSINKI (AP) — Finland and Sweden recorded their coldest temperatures of the winter Tuesday when thermometers plummeted as low as minus 40 degrees Celsius (minus 40 Fahrenheit) as a cold spell grips the Nordic region.
Cold and snow disrupted transportation throughout the region, including in Norway where a major highway in the south was closed due to the weather and ferry lines suspended operations. Swedish train operators said the cold snap caused substantial problems for rail traffic in the Arctic north.
Nikkaluokta, a small village inhabited by indigenous Sami people in northern Sweden, recorded a temperature of minus 41.6 degrees C (minus 42.8 F) early Tuesday, Swedish public broadcaster SVT reported.

https://apnews.com/article/national-debt-deficits-biden-economy-inflation-record-b4258704f830c7f6e9c5e693748216cb
WASHINGTON (AP) — The federal government’s gross national debt has surpassed $34 trillion, a record high that foreshadows the coming political and economic challenges to improve America’s balance sheet in the coming years.
The U.S. Treasury Department issued a report Tuesday logging U.S. finances, which have become a source of tension in a politically divided Washington that could possibly see parts of the government shutdown without an annual budget in place.
Republican lawmakers and the White House agreed last June to temporarily lift the nation’s debt limit, staving off the risk of what would be a historic default. That agreement lasts until January 2025. Here are some answers to questions about the new record national debt.

https://www.reuters.com/world/china/china-unveils-new-images-its-next-generation-aircraft-carrier-2024-01-03/
BEIJING, Jan 3 (Reuters) - Chinese state media unveiled new images of China's most advanced aircraft carrier yet, including next generation launch tracks that can catapult a wider range of aircraft from its deck.
First shown to the public in June 2022, the Fujian was entirely designed and built domestically.
Yet to conduct its first sea trials, the aircraft carrier is larger and technologically more advanced than the Shandong, commissioned in 2019, and the Liaoning, which China bought second-hand from Ukraine in 1998 and refitted domestically.

https://www.reuters.com/markets/europe/euro-zone-economy-likely-entered-recession-last-year-pmi-2024-01-02/
LONDON, Jan 2 (Reuters) - Euro zone factories ended 2023 on the back foot, with activity contracting in December for an 18th straight month, according to a survey which gave scant signs of any imminent strong bounceback in an economy likely in recession.
HCOB's final euro zone manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI), compiled by S&P Global, did nudge up to 44.4 in December from November's 44.2 but remained firmly below the 50 mark separating growth in activity from contraction.

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-67860458
As Bangladesh gets ready to hold general elections on 7 January, the role of its giant neighbour India is being intensely discussed in the country.
Prime Minister Sheikh Hasina is seeking a fourth consecutive term and her win looks inevitable as the main opposition parties are boycotting the election.
The Bangladesh Nationalist Party (BNP) and its allies say they have no faith that Ms Hasina will hold a free and fair election. They asked her to step down and allow the polls to be held under a neutral interim government - demands she rejected.
The Muslim-majority nation of about 170 million people, Bangladesh is almost surrounded on three sides - barring a 271km (168-mile)-long border with Myanmar in the southeast - by India.

https://www.foxnews.com/opinion/congress-must-stop-new-ai-tool-exploit-children
Sexual predators are using a powerful new tool to exploit children -- AI image generators. Users on a single dark-web forum shared nearly 3,000 AI-generated images of child sexual abuse in just one month, according to a recent report from the UK-based Internet Watch Foundation.
Unfortunately, current child sexual abuse laws are outdated. They don't adequately account for the unique dangers AI and other emerging technologies pose. Lawmakers must act fast to put legal protections in place.
The national CyberTipline -- a reporting system for suspected online child exploitation -- received a staggering 32 million reports in 2022, up from 21 million just two years prior. That already disturbing figure is sure to grow with the rise of image-generating AI platforms.  

https://tass.com/world/1728987
Tokayev notes importance of upcoming Russian presidential election for global affairs
Kazakh President highlighted that Russia plays an extremely important role in global politics and has the status of a permanent member of the UN Security Council

ASTANA, January 3. /TASS/. The upcoming presidential election in Russia are of particular interest to Kazakhstan due to close relations between Astana and Moscow, Kazakh President Kassym-Jomart Tokayev said in an interview with the Egemen Qazaqstan newspaper.
"In terms of elections, this year will be a landmark year for many countries. In addition to Russia, election campaigns will be held in the US, Azerbaijan, the UK, India and other countries, and there will also be elections to the European Parliament. Of course, we will closely follow these electoral processes. Presidential elections in Russia, of course, are of particular interest to us because of the high level of relations between Astana and Moscow," he said.

https://tass.com/world/1728983
Hezbollah warns of retaliation for killing of senior Hamas member in Lebanon
Lebanese political party said that retribution for the assassination of Saleh al-Arouri will follow at the right time in the right place

BEIRUT, January 3. /TASS/. The recent Israeli attack on the southern suburb of Beirut that killed senior Hamas member Saleh al-Arouri will not go unpunished, Hezbollah said in a statement.
"The Islamic resistance will not leave this Israeli crime without a response," the Lebanese political party said on Telegram. "Retribution for the assassination of Saleh al-Arouri will follow at the right time in the right place."

https://tass.com/world/1728981
Kazakhstan to continue constructive, balanced foreign policy — Tokayev
The President of the Republic also recalled that in his September address to the people of Kazakhstan, he set the task of moving to a new economic model

ASTANA, January 3. /TASS/. The authorities of Kazakhstan are determined to continue a constructive and balanced foreign policy taking into account national interests, President Kassym-Jomart Tokayev said in an interview published in the newspaper Egemen Kazakhstan (Sovereign Kazakhstan).
"We will continue a constructive and balanced foreign policy taking into account the national interests. In 2024, our country will host a number of major summits and forums. Kazakhstan will chair several large international organizations at once: the Shanghai Cooperation Organization, Collective Security Treaty Organization, Conference on Interaction and Confidence-Building Measures in Asia, Organization of Turkic States, International Fund for Saving the Aral Sea, and Islamic Organization for Food Security," Tokayev said.

https://www.politico.eu/article/uk-bulking-up-spying-regime-breakneck-speed/
Britain’s got some of Europe’s toughest surveillance laws. Now it wants more
Despite the protestations of industry and campaigners, ministers are whisking a new bill through parliament.

https://www.politico.eu/article/france-emmanuel-macron-gerard-depardieu-enemies-controversy-allegations-sexual-assault-violence/
PARIS — The storm sparked by Emmanuel Macron’s defense of film star Gérard Depardieu shows no sign of abating as the showbiz world tears itself apart over accusations targeting one of France’s best-known actors.
The French film star is at the center of a fresh controversy over allegations of sexual assault after a documentary released last month featured Depardieu making obscene remarks and sexualizing a young girl. He has however found a supporter in an unexpected corner: the French presidency.
In an interview in December, Macron took the political establishment by surprise when he came out in support of Depardieu praising “his genius,” his contributions to French film-making and condemning a “a man-hunt” against him. “I am a great admirer of Gérard Depardieu… he makes France proud,” he said.

https://hungarytoday.hu/defending-sovereignty-new-office-gears-up-for-upcoming-ep-elections/
The first major task of the Office for the Protection of Sovereignty that to be set up by February 1, is to ensure the purity of the upcoming election campaign and electoral contest, said political scientist Tamás Lánczi, who has been appointed as the office’s chairman.
The Law on the Protection of Sovereignty (Law of 2023 / LXXXVIII.) refers to the concept of sovereignty as a constitutional identity.
In everyday language this means that the economic, cultural, communicative, political identity and independence of the countrymust be protected, and the law provides certain means to do so,”

https://hungarytoday.hu/success-of-recruitment-campaign-reflects-growing-interest-in-military-careers/
The Hungarian Defense Forces welcomed around 4,000 new soldiers in 2023, announced Defense Minister Kristóf Szalay-Bobrovniczky. “The efforts made during the year and the outstanding success of the national recruitment campaign show that interest in the military career remains strong and growing,” he said.
The national recruitment campaign launched at the beginning of the year, during which the Hungarian Defense Forces appeared on a number of platforms, reached a wide range of prospective soldiers through online and offline media, as well as through school presentations, reports honvedelem.hu.
During the year, the website iranyasereg.hu was visited more than 500,000 times, recruiters received more than 42,000 calls, and recruitment office visits increased significantly,

https://hungarytoday.hu/positive-changes-for-green-energy-production-and-storage-from-2024/
Green energy is the future of the Hungarian economy, and therefore several measures and support options will promote the increased use of clean energy sources in Hungary in 2024, the Ministry of Energy said in a statement.
Huge solar capacity has been developed in Hungary in the recent period, according to the statement. The annual solar expansion exceeded 1 gigawatt for the first time last year. This year, the record-breaking 2022 growth has been surpassed by more than one and a half times. Industrial and residential installations share roughly two-thirds to one-third of the capacity, which has already grown to nearly 5,600 megawatts. More than a quarter of a million of these smaller systems, mostly operated by families, are now in operation in Hungary.

https://en.irna.ir/news/85341980/Arouri-s-assassination-will-not-go-unanswered-Hezbollah-to-Israeli
In a statement released late on Tuesday, Hezbollah said it is fully prepared to confront the enemy and that its fighters’ fingers are on the trigger, Al-Manar news network reported.
Al-Arouri was assassinated in an Israeli drone attack in the southern suburb of the Lebanese capital of Beirut. The drone strike killed six people and injured several others.
Hezbollah said the heinous crime would only reinforce the belief of the resistance groups in Palestine, Lebanon, Yemen, Syria, Iran, and Iraq in their just cause and solidify their firm commitment and determination to continue the path of resistance and jihad until victory and liberation.
It also underlined that it considers the assassination in the heart of the southern suburb of Beirut as a serious assault on Lebanon and its people, security, sovereignty, and resistance.

https://en.irna.ir/news/85341904/Iran-not-accountable-for-measures-by-any-groups-or-individuals
Excellency,
Further to our prior letters, including the latest dated 4 December 2023 (S/2023/953), I wish to strongly reject the baseless allegations made against the armed forces of the Islamic Republic of Iran in the letter dated 29 December 2023 from the Permanent Representative of the United States to the United Nations addressed to the President of the Security Council (S/2023/1070).
The Islamic Republic of Iran emphasizes once more that no group affiliated with its armed forces, whether in Syria, Iraq, or elsewhere, operates under its direct control or on its behalf. Consequently, Iran is not responsible for the actions of any individual or group within the region.
The United States' continuous unlawful actions in flagrant violation of international law and the United Nations Charter in the region, in particular in the Syrian Arab Republic, are evident and cannot be concealed or justified through spreading misinformation and unfounded allegations against Iran.





—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://protiproud.info/politika/7659-umela-inteligence-nastupuje-co-cekat-a-co-necekat-miliarda-belochu-at-si-klidne-pojde-uveri-clovek-v-necloveka-v-cem-je-certovo-kopyto-anebo-programuje-ai-samotny-dabel.htm
Karel Bek se zamýšlí nad dramatickým nástupem umělé inteligence a zjišťuje, že její nebezpečí leží možná někde jinde, než si lidé nejčastěji představují
Fenomén umělé inteligence hýbe světem. Přesněji řečeno, světem hýbou média. A ta jsou v současné době plná fenoménu umělé inteligence.
Vedle zástupů technických nadšenců a marketingových příživníků je také nemalá skupina skutečných odborníků, kteří tvrdí, že jde o nesmírně přeceňovaný fenomén. Někteří mluví přímo o umělé mediální bublině, která má ve skutečnosti úplně jiné cíle, a sice vyvolat strach, či přeformátovat naše postoje a smýšlení. Z duchovního hlediska je zřejmé, že dosažení strojové osobnosti je vyloučené, i kdyby byla sebechytřejší a sebevýřečnější - duši člověk sestrojit nikdy umět nebude.
Aktuálně především jde o nástroj v rukách takzvaných big-tech společností, které jsou lídry globalistického multikulturně progresivně levicové ideologie. Zlí jazykové tvrdí, že Demokraté v USA se již těší, jak entity umělé inteligence dosáhnou vlastního vědomí, na základě kterého jim bude muset být uděleno i volební právo. Asi jim imigranti ani volební podvody s korespondenčním hlasováním nestačí.

https://protiproud.info/politika/7658-ceka-nas-divoky-rok-mimozemstane-na-scene-jak-ma-vypadat-operace-blue-beam-prijdou-blackouty-a-kyberutoky-slet-carodeju-v-davosu-diktatura-who-volby-v-usa-a-v-eu-probudime-konecne-v-roce-2024-spici-masy.htm
Pavel Kopecký přináší předpověď blogerky „Slovanky“ na letošní rok plný důležitých událostí a také mimořádně významných voleb ve Washingtonu a do bruselského parlamentního panoptika
Vzhledem k tomu, že většina politiků a hlav států byla zapojena do závažných zločinů proti lidskosti, včetně karantény, vnucování experimentální genové terapie a cenzury svobody slova, nebylo by přitažené za vlasy myslet si, že politici nebudou ochotni konat tak, jak jim zavelí jejich loutkovodiči i v ještě šílenějším „divadle.“
Představme si, že globalisté použijí drony a hologramy k vytvoření iluze vyspělých bytostí z vesmíru nabízejících na jedné straně zkázu a na druhé spásu v podobě jednoho celoplanetárního vedení.
Zdá se to snazší než nosit hadr na obličeji, stát v rozestupech a mít zakázáno přejet do sousedního okresu. Zařízení na vymývání mozků je již na svém místě a zdá se, že i technologie k jeho provedení je připravena.
Blackouty a kyberútoky
Jistě, jde o velmi bizarní předpověď a nemyslím si, že k něčemu podobnému skutečně dojde. To spíš může dojít k nějakému globálnímu kyberútoku, který na nějakou dobu způsobí kolaps digitalizované civilizace. I to je dlouho předpovídáno, stejně jako lokální blackouty, do kterých se řítí zejména klimaalarmismem zblázněná Evropa. Tedy pokud predikovat nějaké dramatické události, které svět postihnou v globálním měřítku, bylo by to právě něco podobného.
https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/nevite-nahodou-co-je-pik-pani-mullerova/
   • „Ale v ČT šel před chvilkou pořad o světovém klimatu. Všeobecná moderátorka zpovídala v té  záležitosti moderátora vědeckého, který ji prozradil, že v tomto roce můžeme očekávat teplotní pík světového klimatu. Ovzduší i oceámů. A já netuším, co ten pík je“.
„To vypadá na angličtinu, milostpane. Takže moment, mrknu se do slovníku“.
   • „Děkuji vám paní Müllerová“,
„Tak už to mám, milostpane. Pík v angličtiě znamená vrchol. Píše se to peak“.
   • „Aha. Takže můžeme očekávat teplotní vrchol světového klimatu. Že nám krátce a dobře  bude pořád víc a víc teplo. Ale řekněte mi, paní Müllerová, proč ten vědecký moderátor, jinak moc sympatický a obratný chlapík, řekl pík a neřekl vrchol. Musel přece vědět, že mluví k Čechům a ne k Angličanům, ne?“.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/zdenek-zboril-nebezpecna-bezpecnost-podle-medii/
<< NĚCO Z HISTORIE >> Už roce 2005 uspořádal Jan Závěšický  (1982) sborník, který tehdy prorocky nazval Bezpečnostní (ne)stabilita, píše Zdeněk Zbořil v komentáři pro Prvnizpravy.cz.
Na ss. 90-93 je krátká úvaha, nebo esej, na téma Nebezpečná bezpečnost - podle médií. Reaguje na tehdy aktuální válečná dění, a jeho autor se domnívá, že mír nebo válka, alespoň od Orwellova 1984, kdy je autor učinil hlavními aktéry svého veskrze smyšleného textu (teprve později nazvaného anti-utopií). Ale také už od Heidi a Alvina Toeflerových, kteří popularizovali dichotomii války a anti-války. Nebo třeba do vzniku velkofilmu Vrtěti psem o válce vyráběné v hollywoodských ateliérech, kteří všichni dokázali, že nemám dost pomůcek, které by nám pomohly tyto války a anti-války třeba jen registrovat. Konečně vezmeme-li si jakoukoli euro-centristicky orientovanou světovou historiografii, v její chronologii najdeme jen data a události válečné nebo s válkami spojované, a prezentované jako historický vývoj.

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Ministr-Kupka-Z-Reditelstvi-silnic-a-dalnic-se-stava-statni-podnik-coz-umozni-dalsi-rozvoj-748513
Začátek roku 2024 přináší další z klíčových změn v resortu dopravy – Ředitelství a dálnic ČR (ŘSD) funguje jako státní podnik. Forma státního podniku přinese ještě efektivnější využití finančních prostředků i větší konkurenceschopnost na trhu práce. Umožní i lepší plánování správy dálnic a silnic I. třídy. Podnik má již i svoji dozorčí radu.

https://www.pokec24.cz/politika/mysl-polska-evropa-je-nejvetsim-porazenym-ve-valce-na-ukrajine/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=mysl-polska-evropa-je-nejvetsim-porazenym-ve-valce-na-ukrajine
Zbytek světa ani neuvažuje o připojení se k stupidním sankcím proti Rusku. Naopak ekonomická sebevražda Evropy, výstřel do nohy, který Evropa v důsledku tohoto šílenství dostala, otevírá zbytku světa nepředstavitelné možnosti. Indie a Saúdská Arábie nakupují ruskou ropu a benzín a prodávají je se ziskem hloupým Evropanům.  Během jednoho roku Čína nahradila evropské výrobce automobilů jako dodavatel Ruska, trhu se 140 miliony lidí.
A tucet velkých zemí se demonstrativně připojilo k alianci BRICS a nyní jsou jasnými spojenci Ruska – ekonomicky v BRICS, ale i vojensky – Čína, Indie a Rusko ve vojenské alianci – noční můra Západu. Abych to shrnul, válka na Ukrajině je největší vojenskou, geopolitickou a ekonomickou porážkou Západu za posledních 80 let.

https://www.pokec24.cz/politika/alexandr-dugin-co-by-se-po-tomhle-melo-delat-s-cechy/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=alexandr-dugin-co-by-se-po-tomhle-melo-delat-s-cechy
Věnujte pozornost raketám, které zabily naše děti – dodala je Česká republika. Co by se po tomhle mělo s Čechy dělat?  Zamyslete se sami, co je potřeba s Čechy udělat. Jsou to spolupachatelé zločinu. Stejně jako Američané, Britové… Všechny tyto závěry je třeba vyvodit. A buďte připraveni na jakýkoli vývoj události. Protože nás nikdo nenechá v klidu,“ poznamenal Dugin.

https://pravyprostor.net/?p=171036
Co zůstane z EU?
První rozhodný pokus o zaplavení Evropy převážně muslimskými migranty se odehrál v roce 2012. V lednu téhož roku nevolené kosmopolitní vedení EU prosadilo plánovanou integraci v rámci EUROMED. Nejprve se konal barcelonský seminář pod výmluvným heslem: Válka a mír v XXI. století. O rok později proběhlo arabské jaro. Během semináře zvláštní vyslanec EU Bernardino Leon vyzval EU, aby arabským zemím, které prošly arabským jarem, nabídla „nový vztah“. Tento nový vztah měl být založen na rovném zacházení mezi Evropskou unií a arabskými partnery. Za přítomnosti bývalého vysokého představitele pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku v Evropě Javiera Solany Leon ujistil, že Tunisku bude poskytnut vztah podobný vztahům s jinými evropskými zeměmi mimo EU, jako jsou Norsko, Island a Švýcarsko.
Tento tlak byl dále posílen v únoru 2012 na tiskovém brífinku v Bruselu. Ten se konal za účelem poskytnutí informací a významu setkání tuniského premiéra Hamádího Džebálího (téhož, který svým krajanům oznámil, že se možná nacházejí v šestém chalífátu) a předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa. Ten v rámci svého tiskového brífinku zmínil řadu priorit, kterými je třeba se zabývat. Jednou z nich bylo významně obnovení dialogu o mobilitě a migraci.

https://blisty.cz/art/116922-dukazy-ukazuji-na-hlavni-roli-iranu-v-utocich-ze-7-rijna.html
Zatímco USA a Evropa zůstaly neochvějné v podpoře Izraele od 7. října, nepodařilo se jim pohnat k odpovědnosti zdroj teroru: Režim v Íránu. Je nepředstavitelné, že by Íránem podporovaný Hamás mohl provést teroristický útok takového rozsahu nejen bez souhlasu Teheránu, ale i bez jeho strategického plánování.
Samozřejmě, že sympatizanti a skeptici budou okamžitě křičet: "Neexistují žádné důkazy" – což příhodně poukazuje na to, že Bidenova administrativa na tom trvá. Přesto existují nepopiratelné zpravodajské informace, které odhalují otisky prstů Teheránu. Zda člověk jedná na základě zpravodajských informací nebo důkazů, je politické rozhodnutí a nakonec se vrací k chuti jednat proti íránskému režimu – což je něco, co Washington v současné době nechce strávit.
Ale jak jsme se dostali do tohoto bodu?
Když někteří říkají: "Tohle nezačalo 7. října", mají pravdu. Tato iterace teroru, jak ji známe dnes, začala na počátku 90. let, kdy Islámské revoluční gardy (IRGC), které kontrolují teheránskou síť teroristických milicí ("Osa odporu"), začaly podporovat Hamás. Vztahy mezi Islámskými revolučními gardami a Hamásem začaly poté, co Izrael vyhnal stovky teroristů Hamásu do Libanonu. Tam ozbrojenci Hamásu prošli výcvikem Hizballáhu, včetně sebevražedných atentátů.

https://www.iportal24.cz/nazory/ostra-tygri-streda-davida-ploce-dnes-jiz-vime-rok-poznani-strida-rok-nadeje/
Jak nejvýstižněji shrnout či pojmenovat rok 2023? Rok, který byl pro mnohé další rokem vystřízlivění či odložení fialových brýlí, můžeme pojmenovat jako rok Dnes již víme. Dva roky šaškovlády přiměly mnoho dříve spokojených, či nerozhodných lidí uvědomit si, že fialový teror je nejhorší vládou novodobé historie, a je stvořitelem novodobé totality, která tak jako vše zlé, přichází ze západu. Vláda zaslouží kromě milionkrát vyřčených nadávek i jedno uznání. Dokázala mnoho lidí naučit nenávidět vládu tak, jako nikdy v historii. Dnes již totiž víme mnoho věcí. Například:

https://belobog.sk/je-jednoduche/
Ešte pár dní si ľudia budú priať „šťastný Nový rok“ a aby ten nový bol lepší ako ten minulý…
Včera som videla jeden príspevok, v ktorom sa písalo o tom, že nie nový rok by mal byť lepší, ale lepšími by mali byť ľudia.
Áno, lepšími by mali byť ľudia…
Lenže…
To by človek musel byť Človekom a nie jeho karikatúrou. Žiaľ, pre mnohých je jednoduchšie  byť bezcharakterným, neľudským  indivíduom.

https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9923-je-to-vsetko-volake-cudne-aneb-ceske-911.htm
A když se člověk pořádně zamyslí nad nejhorším školním masakrem v dějinách Česka a Slovenska od druhé světové války, musí mu přijít řada věcí opravdu podivných. Těch zvláštních „shod náhod“ je tam prostě příliš mnoho najednou. Podobné události jako byl masakr na FF se dějí prakticky jen v USA, v naší lokalitě bylo až donedávna něco takového naprosto nemyslitelné a americký model průběhu tragédie z toho ční jak bolavý zub (i když je samozřejmě obrovská snaha to nějak spojit s „ruskou stopou“). Zkusme si tedy dát dohromady, co víme o podivných okolnostech obou případů.
Znovu opakuji – obě ty události jsou příšerné, je mi hrozně líto pozůstalých a nikoho k ničemu nevybízím! Jen bychom si měli dát dohromady všechna známá fakta a zkusit je co nejlépe zanalyzovat, protože díky tomu omezíme šanci, že se něco takového stane znovu. Nikdo přece nechce, aby se něco takového opakovalo a aby i u nás docházelo k výbuchům náloží v metru, k odpalování mrakodrapů, k výbuchům na maratonských závodech nebo k hromadným masakrům ve školách a kostelech! Tohle ať si dělají ve vyspělých zemích na západ od nás, Česká republika byla a měla by být i dál nejbezpečnější zemí na světě!
Seznam podivností
   • David Kozák absolutně neodpovídá psychologickému profilu známých masových vrahů – ti většinou byli šikanovaní, outsideři, u ničeho nedokázali vydržet, byli neúspěšní a měli dlouhodobě a prokazatelně psychické problémy. Podle toho, co aktuálně víme, byl ale Kozák úspěšný student, inteligentní, fyzicky zdatný a vysoký (jeho šikana skoro vyloučena), neprojevoval žádnou duševní poruchu, měl plány do budoucna… Možná, že se náhle objeví ještě nějaký psycholog (nějaký zahraniční), který najednou začne říkat, že Kozáka léčil, ale zatím ještě nic takového nebylo připraveno…pardon, odhaleno.
   • Diagnóza, že Kozák trpěl schizofrenií, se objevila ZPĚTNĚ podle toho, že provedl masovou vraždu. Je to tedy obrácený způsob diagnostiky – nebylo to tak, že mu zjistili schizofrenii a to vysvětlilo, proč střílel. Je to naopak prezentováno tak, že kvůli tomu, že střílel, tak určitě musel trpět schizofrenií. Zvláštní postup, nemyslíte?
   • Tento typ masových vrahů/sebevrahů nechává prakticky vždy nějaký manifest nebo dopis, který popisuje, proč příšerný zločin spáchali a ve kterém obhajují svoje činy. Od Kozáka nic takového nemáme (tajné služby ten dopis ještě nenapsaly? Nebo ho napsal ale je v něm něco, co se režimu nehodí?). Policie ale má prý podivný dopis, který se zničehonic záhadně objevil o několik dní později a podivně spojil Kozáka s vraždami v Klánovickém lese (o dopise se nic víc neví).
   • Kde vzal mladý student FF kolem dvou set tisíc korun na svoji šílenou výbavu? Minimálně 8 zbraní s výbavou a municí, neprůstřelná vesta… Jen puška AR-10 s výbavou stála kolem 150 000 Kč… Nějaký matfyzák, který si při studiu roky přivydělává jako ajťák, by ještě vcelku uvěřitelný byl, ale student historie na FF? Není to nemožné, ale je to zvláštní…
   • Kozák prý měl dokonce pořízené i 4 tlumiče. (Aktualizováno) Dříve na to bylo potřeba speciální povolení, ale vidím, že podle novely z 1.2.2021 už stačí zbroják (zbraň kategorie C – lovecké účely), ale je povinná osobní koupě a registrace na policii.
   • Pokud byl Kozák takový šílenec, jak prezentují média, jak dokázal poměrně nedávno projít všemi testy na získání zbrojáku? Je to o hodně obtížnější než třeba získat řidičák. Jak to, že si nikdo nevšiml jeho šílenství? Ani lékař, ani komisař, ani instruktoři, nikdo. Byl tak skvělý herec?
   • Jestli to správně chápu, bydlel Kozák u rodičů, neměl ani auto a všude jezdil autobusem a MHD…ale nakoupil si během pár měsíců zbraně a výbavu za čtvrt milionu?
   • Proč se táhnul do MHD a přes půlku Prahy s taškou narvanou celým svým arzenálem, přičemž část těch zbraní byla jen slabá “plivátka”? Vždyť to jen zvyšovalo šanci, že bude odhalen a stejně mu muselo být jasné, že tašku pak někde nechá ležet a půjde střílet jen s dvěma nebo třema zbraněma (pokud se mezitím neproměnil v chobotnici). Puška, pistole a k tomu maximálně brokovnice. A jestli to správně chápu, zbraň z Klánovického lesa nechal jako jedinou doma – proč zrovna tuhle nenaložil taky? Už by ji neunesl?
   • Prý si psal telegramový účet v azbuce, a to ruštinou rodilého mluvčího. Nikde přitom není potvrzeno, že rusky vůbec uměl (studoval hlavně historii Polska).
   • Prapodivný telegramový kanál, který byl psaný pod jeho jménem, měl první příspěvek editovaný dvě hodiny po jeho smrti (na Telegramu nejde tzv. „time stamp“ u příspěvku měnit, je ale možné zpětně editovat už napsané příspěvky). Právě tento příspěvek, který byl přepsán po Kozákově smrti na výkřik o vraždění na škole, měl ukazovat Kozákovo šílenství a motiv…
   • Telegramový účet následně zmizel (došlo tajným službám, že udělali s editací přešlap a „ruskou stopu“ tam budou muset naroubovat jinak?).
   • Už ve 12:19 dostalo pražské operační středisko Policie ČR zprávu, že Kozák chce spáchat sebevraždu a JEDE KVŮLI TOMU DO PRAHY! To je skoro 3 hodiny před tragédií!
   • Už ve 12:47 našla policie v domě v Hostouni Kozákova zavražděného otce. Dům byl nachystán k výbuchu pomocí puštěného plynu (to bude ještě důležité později!). Policie už o chvíli později věděla tato fakta: po zuby ozbrojený Kozák zřejmě zavraždil otce, poslal zprávu že chce spáchat sebevraždu a JEDE KVŮLI TOMU DO PRAHY na FF UK! Proč asi chtěl jet do Prahy na FF UK?
   • Média neustále zdůrazňují, že Kozákův táta byl narozen v roce 1968. Opakujeme, 1968 1968 1968 1968! WTF?
   • Policie je poslána do budovy filosofické fakulty v Celetné (Kozák vraždil v jiné budově filozofické fakulty – v té u Mánesova mostu), protože tam měl mít Kozák vyučovací hodinu. Fakt si někdo zcela vážně myslel, že Kozák nemůže něco chystat v jiné budově a bude poslušně čekat na svojí vyučovací hodinu?! Že bude čekat ještě tři hodiny poté, co mámě poslal SMS, že jede spáchat sebevraždu? Nemohla být policie poslána na špatné místo, aby byl jinde klid na práci?
   • K budově FF UK u Mánesova mostu prý byl poslán JEDEN policista s obyčejnou pistolí. Asi nějaký nepohodlný kolega? Proč tam neposlali aspoň celou hlídku?
   • Pokud u FF UK u Mánesova mostu ten JEDEN policista byl, kde stál, že Kozák s taškou narvanou zbraněmi v pohodě prošel do budovy? Proč nestál na vrátnici? Měl Kozák plášť neviditelnosti nebo co?
   • Policie první budovu FF UK v Celetné vyklidila (to je správný postup!) a ve 14:28 už věděla, že tam Kozák nebyl. Proč se většina z nich okamžitě nepřesunula do další budovy FF?
   • Ve 14:38 mobilní operátor lokalizoval Kozáka asi kilometr od druhé budovy FF UK, protože si z nějakého důvodu zapnul původně vypnutý telefon. Policie ale podle všeho jen čekala na příkaz shora, co dělat dál, který (schválně?) nepřicházel.
   • V budově FF UK u Mánesova mostu se dál normálně učilo, nikdo tam nic nevěděl (kromě ředitelky?).
   • Ve 14:59 je oznámena střelba v budově u Mánesova mostu. Policie konečně vyráží na správné místo – po dvaceti minutách od chvíle kdy se dozvěděli, že Kozák není v Celetné (a zřejmě míří do budovy u Mánesova mostu). Na místě se dozvídají, že střelec míří v budově směrem nahoru a probíhá masakr.
   • Policie se nesnaží do okolí umístit ostřelovače. Proč? Dole běhá jeden policista s pistolkou a novinář s kamerkou.
   • Tým policistů konečně vchází do správné budovy a podle některých zpráv tam na chvíli ztratili orientaci a zabloudili. Hm…
   • Kozák mezitím vyšel nerušeně na balkon na střeše. Za sebou nechal 14 (?) mrtvých a nižší desítky zraněných studentů a učitelů. Z balkonu pak dál nerušeně střílí.
   • Studenti byli vyváděni z budovy na zcela nechráněné náměstí Jana Palacha – přímo pod balkón, na kterém už stál střelec. Na videech vidíme, jak je skupina studentů na naměstí doslova nachystaná jak kachny na odstřel a po prvním výstřelu z balkonu začnou prchat pryč. Proboha proč je někdo posílal zrovna tam?!
   • Pokud pozorně sledujete video-záznam z ulice, tak vidíte, že na balkóně trochu zmateně chodí sem a tam muž v černém oblečení (pravděpodobně David Kozák). Když střílí skrz zábradlí, zcela viditelně posílá některé výstřely nazdařbůh do vzduchu. Pak poklidně přejde po balkóně na druhou stranu a jen tak halabala střílí do ulice, skoro bez míření.
   • O chvíli později Kozák hodil z balkónu pušku dolů a zvedl ruce nad hlavu, jako že se vzdává.
   • O další chvilku později se prý najednou zastřelil (zřejmě pistolí?). Hmm… Bude provedena pitva, aby se zjistilo, z jakého úhlu vnikla kulka do jeho hlavy? Nejde přece úplně vyloučit možnost, že nahoře byl další člověk, který Kozáka po dokončení akce zastřelil…
   • Ve velmi krátkém čase začala média i politici řešit tvrdé zpřísnění pravidel pro legální držení zbraně. V době, kdy Evropu zaplavují statisíce ilegálních zbraní z Ukrajiny, by bylo odzbrojení populace ČR obzvlášť veselé, nemyslíte?
   • Část studentů FF UK hned druhý den dopoledne přichází s otevřeným dopisem o nutnosti KOMPLETNĚ zabavit VEŠKERÉ zbraně české populaci. Dopis prý vyjadřuje názor celé Univerzity Karlovy…to jako vážně? UK má přes 50 000 studentů – to stihli oslovit během pár hodin většinu z nich a všichni s tím souhlasili? Zkuste se také zamyslet, jak by celý ten strašlivý masakr probíhal, kdyby v budově byly aspoň dva tři legálně ozbrojení lidé (pro získání zbrojáku musíte i umět střílet), kteří by měli nástroj, jak vraha potenciálně zastavit. Pro mě osobně je třeba přesun školních masakrů do České republiky NAOPAK obrovskou motivací k tomu si zbrojní průkaz a pistoli na obranu pořídit, abych nebyla jen bezmocnou obětí a mohla jsem zachraňovat lidské životy, kdyby se to rozhodly tajné služby někde zop…pardon, kdyby se to rozhodl nějaký šílenec zopakovat…
   • Na fotkách z přebírání diplomu má David Kozák brýle na dálku, při masakru ale střelec žádné brýle neměl. Zřejmě měl při akci kontaktní čočky, ale člověk by neměl přehlížet žádný detail.
   • Další drobný detail – masakr byl spáchal o zimním slunovratu, tedy v nejtemnějším dni celého roku. O téhle symbolice se ale prakticky vůbec nemluví…protože nemáme žádný vrahův manifest (kde by symbolický výběr data zmiňoval). Je to jen další náhoda?
   • Pouhé dvě hodiny (!!) po začátku střelby už reagoval americký prezident Joe Biden s tím, že budou dál podporovat Českou republiku a že jsou připraveni přijít a pomoci (!!!). Jak to, že samotný prezident USA reagoval tak šíleně rychle na situaci v zemičce, kterou pravděpodobně ani neumí najít na mapě? A v čem chtějí pomáhat komu?!
   • Policejní tým okamžitě prohlašoval, že střelec najisto jednal sám a neměl žádné komplice. Jak to proboha mohli vědět tak rychle a s takovou jistotou?
   • Střelec se nezastřelil normálně pistolí, ale podle policie si výstřelem (z brokovnice?) úplně znetvořil obličej. Takže identifikace střelce podle obličeje není úplně jednoduchá. Doufám, že alespoň tady policie udělá DNA test mrtvoly a srovná to s DNA nalezené v domove Davida Kozáka.
   • V dalších dnech nám média oznámila, že vrah v Klánovickém lese, který zastřelil tatínka s miminkem, byl najisto David Kozák. I vrabci na střeše si přitom štěbetají, že tuhle ohavnou vraždu prý spáchal cizinec – podle této verze k nám z jedné nejmenované země utekla cizinka, se zavražděným mužem měla dítě, ale později sem přijel její vyšinutý bývalý přítel, zavraždil miminko i svého soka a ženu odvlekl zpět do své válkou rozvrácené, nejmenované země. O tom, že vrah z Klánovic byl cizinec, mluvili dokonce i odborníci v mainstreamu a v této verzi byl i velmi jasný motiv. Nad verzí o vraždícím cizinci se ale náhle slehla zem.
   • Vedení policie začalo říkat, že v arzenálu Kozáka byla nalezena zbraň, která zabíjela v Klánovickém lese. David Kozák prý v lese vraždil proto, že byl prostě šílenec (to je vysvětlení všeho, že?). Prý si chtěl předem ozkoušet, jestli umí vraždit nebo co. To je panečku motiv, to musel vymyslet nějaký Pan Psycholog! Mimochodem, zkuste si na mapách zadat trasu, jakou by do lesa musel Kozák jet ze svého domova v Hostouni, když nemá auto – je to cca 1 hodina a 45 minut s bambilionem přestupů. Dává vám smysl, že by Kozák jel v MHD šílenou dvouhodinovou trasu přes celou Prahu (s tisíci kamer) zrovna do lesa v Klánovicích, aby si tam ozkoušel vraždění nanečisto?
   • Jak již bylo řečeno, Kozák měl 4 tlumiče na 4 ze svých zbraní. Svědci přitom říkají, že v Klánovickém lese někdo střílel normálně hlasitě, bez tlumiče. Proč by si proboha Kozák na zbraň nedal tlumič? To si ho koupil jen na ozdobu nebo protože nevěděl co s penězi? Připomínám, že jeden tlumič stojí cca 10-20 tisíc korun!
   • O několik dnů později policie ještě přisazuje, že prý našli u Kozáka doma dopis, kde se k vraždám v Klánovickém lese přiznává. Připomínám, že dům prý chtěl vyhodit pomocí plynu do povětří. Kde jinde tedy nechat dopis s přiznáním než v domě, který chcete spálit na popel? To přece dává smysl, jako tolik dalších věcí v tomhle podivném případě… Navíc policie zatím  nezmínila žádný dopis o plánu provést masakr na FF UK, napsal prý jen to o Klánovickém lese. Hm…
   • Na případu Klánovického lesa je zvláštní i to, jak v tom celém jako kdyby neexistovala maminka dítěte – skoro jako kdyby zastřelený tatínek to miminko někde sklidil z miminkovníku nebo co. Pokud v tomhle případě chtějí lidé dělat sbírku pro pozůstalé, pro koho ji vlastně dělají? Kde je maminka? Kde jsou příbuzní z maminčiny strany? Proč je to celé takové nějaké divné?
   • Aktivistka Nela Lisková napsala, že jí to spojení masakru na FF UK a odporné vraždy v Klánovickém lese připadá podivné. Okamžitě na ni byla podána žaloba a půjde ZNOVA k dalšímu nesmyslnému výslechu. Proč? Co proboha provedla? To už se nesmíme ani ptát?
   • Zcela nakonec nám Vít Rakušan vzkazuje, ať jsme dobří lidé a neslavíme Silvestra a hlavně ať nestřílíme žádné rachejtle, že by to prý traumatizovalo příliš mnoho lidí a ten kdo udělá na Silvestra ohňostroj je prý zloduch. Asi podle něj máme nadosmrti sedět vyděšeně ve sklepě a jen si hrůzou ohryzávat nehty…





—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141692&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Jaderná elektrárna Temelín vyrobila za loňský rok 16, 1 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Podruhé za sebou překročila hranici 16 TWh a je to třetí nejvyšší výkon v historii od jejího spuštění v roce 2000. Loni vyrobená elektřina v Temelíně by vystačila všem českým domácnostem na celý rok.
Takže tady vidíte, že všechny ty řeči o drahé elektřině vycházely z úst Putinových švábů, levné elektřiny je více než dost. Nevěřte tedy svým očím zírajícím na účty za elektřinu, ale své vládě!
…Saúdská Arábie, Egypt, Spojené arabské emiráty, Írán a Etiopie se včera oficiálně připojily k uskupení BRICS.
…Ekonom Lukáš Kovanda k novoročním slovům rezidenta Pavla o přijetí eura:
„Za špatný výkon české ekonomiky uplynulých let opravdu nemůže koruna, ta se jen stala některým politikům “fackovacím panákem”. V rozvinuté tržní ekonomice je nemyslitelné, aby vládní politik označoval národní měnu za “pidiměnu, na níž se každý vyskakuje”. Zaprvé proto, že to není pravda (v uplynulých letech je koruna druhou nejvýkonnější měnou Evropy, po švýcarském franku). A, zadruhé, i kdyby to pravda byla, vládní politici zejména mají státnost a státní instituce a instituty, včetně měny, bránit a pečovat o ně, ne je podrývat.“

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2024-01-02
Probouzející se progresivně-liberální prezident
Když však 14. prosince Senátu slíbil, že jeden z jeho budoucích kandidátů na ústavního soudce bude „konzervativní“, v podstatě přiznal, že všichni dosavadní kandidáti byli progresivní. A když se ve svém včerejším novoročním projevu obrátil na mladé lidi a vyzval je, aby se snažili „měnit věci k lepšímu“, znělo to, jako by se probouzel k hnutí woke. Stane se snad Petr Pavel prvním českým prezidentem, který se postaví na stranu Palestiny?

https://www.brighteon.com/c5b8d281-73ef-4319-9f74-bdc2513ff5c1
Brighteon Broadcast News, Jan 2, 2024 - Democrats will CHEAT, news outlets will LIE and America will BURN in 2024

https://podcasty.hn.cz/c1-67279220-trump-prohraje-valka-na-ukrajine-se-uplne-zmeni-a-zazari-danuse-nerudova-predpoved-pro-2024
Víte, která banka v Česku nejvíc financuje zbrojní výrobu, ze které pak těží Ukrajina? Odpověď vás určitě překvapí. Souvisí s často kladenou otázkou, kdo může za to, že jsme v Evropě schopni vyrobit mnohem méně zbraní a munice, než Ukrajina potřebuje. Ne, opravdu za to nemohou nějaká šílená pravidla EU. Zásadní navýšení produkce je možné – co je pro to potřeba udělat? A proč se za určitých okolností může stát nepředstavitelné, tedy že Německo začne vyvíjet jaderné zbraně?



Vltavský monitor

Novější (4. ledna 2024)Starší (2. ledna 2024)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved