<– 2. ledna 2024 –>

Úterní Vltavský monitor 2. 1. 2024

2. ledna 2024, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-01/iran-dispatches-warship-to-red-sea-after-us-sinks-houthi-boats?srnd=premium-europe
   • Tehran’s move compounds volatile situation in the Red Sea
   • Maersk suspends Red Sea transit after US-Houthis battle
Iran dispatched a warship to the Red Sea after the US Navy destroyed three Houthi boats, a move that risks ratcheting up tensions and complicates Washington’s goal of securing a waterway that’s vital to global trade.
The Alborz destroyer traversed the Bab El-Mandeb strait, a narrow choke point between the Red Sea and the Gulf of Aden, on Monday, Iranian state media said without providing further information on the vessel’s mission.
Iran’s foray into the Red Sea a day after the US action compounds a highly volatile situation in the channel that handles about 12% of the world’s commerce. The move could be seen as a challenge to the US-led maritime task force established last month to halt attacks on ships by the Tehran-backed Houthi rebels who control a swath of Yemen’s northwest, including the capital Sanaa and the Red Sea port of Al-Hudaydah.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/premier-fiala-prezidentuv-projev-byl-vyvazeny-realisticky-a-povzbuzujici/2460182?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil dnešní novoroční projev prezidenta Petra Pavla jako vyvážený, realistický a povzbuzující. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na sociální síti X poděkoval za jasný a vyvážený projev. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) poukázala na to, že prezident v projevu nikoho neurazil a nepoklonkoval Rusku. Podle předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury šlo o projev na podporu Fialovy vlády a snahu vládu vyvinit z jejích chyb. Předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček soudí, že šlo o projev provládního politika. Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) označil prezidentův projev za důstojný, státnický a lidský i za příjemnou změnu, kterou si tato země a lidé zaslouží.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/lidra-jihokorejske-opozice-i-ce-mjonga-bodl-utocnik-do-krku-pri-navsteve-pusanu/2460291?utm_source=rss&utm_medium=feed
Soul - Lídra jihokorejské opozice I Če-mjonga dnes bodl útočník do krku, když byl na návštěvě Pusanu na jihovýchodě země. Politik byl s krvácivým zraněním transportován do nemocnice, není v ohrožení života, uvedly agentury Jonhap a Reuters. Útočníka lidé na místě zadrželi.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/haarec-izraelsti-cinitele-maji-obavu-ze-by-icj-mohl-izrael-obvinit-z-genocidy/2460289?utm_source=rss&utm_medium=feed
Tel Aviv - Někteří izraelští činitelé mají podle serveru listu Haarec obavu z toho, že by Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) mohl Izrael obvinit z genocidy v Pásmu Gazy. Na ICJ se kvůli izraelskému vojenskému postupu v Gaze, kde už zemřelo kolem 22.000 Palestinců, koncem minulého roku obrátila Jihoafrická republika, podle níž by se Izrael měl zodpovídat právě z genocidy.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/analytici-pavlova-vyzva-k-plneni-zavazku-prijeti-eura-je-spravny-krok/2460222?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Výzva prezidenta Petra Pavla, aby ČR po letech začala dělat konkrétní kroky, které zemi dovedou k naplnění závazku přijetí eura, je správná. Shodli se na tom analytici, které ČTK oslovila. Ekonomické přínosy přijetí eura jsou ale podle nich minimálně sporné. Pavel v dnešním novoročním projevu řekl, že společná evropská měna je logickou budoucností.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/izraelska-centralni-banka-snizila-svuj-zakladni-urok-o-ctvrt-procentniho-bodu/2460214?utm_source=rss&utm_medium=feed
Jeruzalém/Tel Aviv - Izraelská centrální banka dnes snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,50 procenta. Snaží se tak podpořit domácí ekonomiku v době konfliktu s palestinským hnutím Hamás. Ke snížení úroků banka přikročila poprvé za téměř čtyři roky, napsala agentura Reuters.
Rozhodnutí podle agentury Bloomberg signalizuje, že centrální banka přesunuje své priority k podpoře hospodářského růstu, protože se domnívá, že situace na finančních trzích se již stabilizovala. Izraelský šekel v posledních dvou měsících výrazně posílil vůči dolaru a izraelské akcie již smazaly veškeré ztráty, které utrpěly od začátku konfliktu s Hamásem. Prostor ke snížení úroků pomohl vytvořit rovněž pokles inflace, píše Bloomberg.
Meziroční růst spotřebitelských cen v Izraeli v listopadu zpomalil na 3,3 procenta z říjnových 3,7 procenta. Inflace nicméně zůstala nad cílovým rozpětím centrální banky, které činí jedno až tři procenta. Centrální banka však očekává, že v příštím roce bude inflace činit v průměru pouze 2,4 procenta.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/ustavni-soudci-jsou-strazci-ne-bojovnici-nemuzou-suplovat-jine-ustavni-organy-rika-josef-baxa-344553
V roce 2023 se podle předsedy Ústavního soudu Josefa Baxy vrátily věci do „normálních ústavních kolejí“. Je si vědom, že na stůl instituce, jejíhož vedení se loni ujal, se dostanou pravděpodobně nové problémy. V Interview ČT24 nicméně zdůraznil, že hlavním úkolem Ústavního soudu je poměřovat předložené otázky limity ústavnosti, nikoliv o nich uvažovat politicky, na což podle něho politici často zapomínají.
Ústava by se podle Josefa Baxy měla užívat s úctou, není přítelem dalšího doplňování a zpřesňování této právní normy. Vadí mu účelové výklady ve veřejném prostoru. „V předešlých letech jsem měl pocit, že řada ústavních aktérů pořád testuje ústavu a procedury a zkoumá, co se stane, když hranice překročí,“ uvedl.
S nástupem prezidenta Petra Pavla se věci podle jeho názoru „vrátily do normálu“. Chování ústavních aktérů, jimiž v dobrém i ve zlém nastavují zvyklosti, považuje za o to důležitější, že ústavní tradice v Česku je poměrně mladá.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/fiala-oznacil-pavluv-projev-za-povzbuzujici-okamura-za-snahu-vyvinit-vladu-z-jejich-chyb-344548
Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček vnímá novoroční projev jako provládní. „Radost budou mít ti, kteří volili pětikoalici, radost budou mít ti, kteří chtějí euro, a já se nedomnívám, že to je správně. Prezident tvrdí, že je nadstranický, potom ale nechápu, proč nálepkuje,“ uvedl. Reagoval na prezidentův názor, že hlasy ve volbách snadno získávají populisté a extremisté, kteří lákají na líbivé sliby a nestraní se zneužití nebo rozdmýchávání obav. Pochválil prezidenta, že se v projevu postavil za mladé, podotkl ale, že opomněl seniory.
Prezident Pavel svým projevem místo, aby spojoval, rozdělil společnost, kdy kritiky vlády označil za populisty a extremisty, míní předseda hnutí SPD Tomio Okamura. „Projev pana prezidenta byl projev na podporu Fialovy vlády a snahou vyvinit vládu, s jejíž podporou pan prezident kandidoval, za její chyby a lhaní,“ řekl Okamura. Důvodem nízké podpory vlády je podle Okamury to, že vláda lže a dělá špatné kroky. Prezident je za to podle něj spoluzodpovědný, protože podepisuje její zákony.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/sledujte-novorocni-projev-prezidenta-petra-pavla-344545
Česká společnost se po prosincovém masakru na filozofické fakultě v Praze musí snažit překonat strach, který v ní krutý čin střelce vyvolal, protože není možné na úkor strachu obětovat svobodu. Prezident Petr Pavel to uvedl v novoročním projevu. Lidi vyzval k tomu, aby neignorovali problémy ve svém okolí a sami usilovali o větší bezpečí komunity a celého národa. Pavel dále ocenil stabilitu současné vládní koalice, ale vytknul jí, že neumí své nepopulární, ovšem nutné reformy dostatečně vysvětlit veřejnosti.
Prezident v úvodu projevu prohlásil, že Nový rok vnímá jako očekávání, že časy před námi budou lepší a radostnější než ty, které nyní končí. „Přeji vám, abyste nový rok prožili ve zdraví a s pocitem naplnění, aby to pro vás byl rok šťastný a úspěšný,“ vzkázal lidem Pavel.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/prehledne-zacina-platit-vetsina-usporneho-balicku-zvedaji-se-duchody-i-rodicovsky-prispevek-344544
Od Nového roku začíná platit řada legislativních změn, které se přímo dotknou obyvatel Česka. Od 1. ledna nabývá účinnosti většina opatření vládního konsolidačního balíčku, který by měl zlepšit hospodaření státu. Zavádí nicméně daňové změny, které se podle odborníků odrazí na příjmech domácností. Zvýší se ale například důchody a rodičovský příspěvek, změny pak čekají i řidiče.
Konsolidační balíček
Točené pivo je jednou z komodit, která se přesouvá do vyšší sazby daně z přidané hodnoty. Stejně jako třeba řezané květiny, kadeřnické služby, opravy oděvů nebo úklidové služby v domácnosti. Vláda totiž zavádí pouze dvě sazby místo dosavadních tří, a to 12 a 21 procent. Zvýší se taky sazba daně z nemovitosti.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/zemetreseni-v-japonsku-si-vyzadalo-dvacet-zivotu-zachranne-prace-komplikuji-znicene-silnice-344555
Nejméně třicet životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. S odvoláním na místní činitele o tom v úterý informovala japonská veřejnoprávní televize NHK. Premiér země Fumio Kišida už předtím hovořil o „mnoha obětech“, varoval také před velkými škodami. Agentura AFP doplnila, že ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo 155 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně.
Jedním z nejvíce postižených je město Wadžima v prefektuře Išikawa, která leží na ostrově Honšú na pobřeží Japonského moře. Zřítila se zde řada domů, více než 200 domů pohltily plameny. Veřejnoprávní televize NHK ve vysílání mimo jiné ukázala i sedmipodlažní budovu, která se celá převrátila na stranu.
Jen v tamní nemocnici zemřelo podle agentury Kjódó sedm pacientů.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/trump-chce-poslat-armadu-na-migranty-a-omilostnit-utocniky-z-kapitolu-biden-kandiduje-aby-ho-344550
Během ledna začnou Američané v primárkách vybírat stranické kandidáty na prezidenta. Průzkumy ukazují, že se nejspíš bude opakovat duel mezi exprezidentem Donaldem Trumpem a současným šéfem Bílého domu Joem Bidenem. Podpora je zatím vyrovnaná, i když Trump vede v několika klíčových státech. Zatímco republikán Trump hraje hlavně na protiimigrační rétoriku a slibuje omilostnění útočníků z Kapitolu, demokrat Biden připustil, že jeho cílem je hlavně svého rivala zastavit.
Trump porážku z posledních prezidentských voleb doteď neuznal. V kampani slibuje zásadní změny oproti současné Bidenově politice. „Křivák Joe dává na první místo Čínu, Asii, Ukrajinu, ilegální cizince, environmentální lunatiky,“ prohlásil exprezident.
Kvůli náporu žadatelů o azyl chce poslat na mexicko-americkou hranici armádu. Bidenova prezidentská kampaň Trumpovi vyčetla, že když slovně útočí na ilegální migranty, používá stejný slovník jako Adolf Hitler v antisemitské knize Můj boj. „Ničí krev naší země, to dělají. Ničí naší zemi. Nelíbí se jim, když to říkám. A taky jsem nikdy nečetl Mein Kampf, říkají, oh, Hitler to řekl, ale úplně jinak,“ reagoval na kritiku republikánský prezidentský kandidát.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/izraelsky-nejvyssi-soud-zrusil-hlavni-cast-netanjahuovy-reformy-odmitl-omezeni-svych-pravomoci-na-344552
Izraelský nejvyšší soud zrušil klíčovou část kontroverzní justiční reformy premiéra Benjamina Netanjahua. Verdikt se týká v červenci schváleného zákona, který soudcům brání zrušit vládní rozhodnutí, jež považují za nerozumná. Rozhodnutí soudu by mohlo obnovit rozpory, se kterými se izraelská společnost potýkala před vypuknutím války s teroristy z Hamásu, upozornila agentura AP. Netanjahuova vláda chce omezit pravomoci nejvyššího justičního orgánu, proti čemuž demonstrovaly v ulicích pravidelně desetitisíce Izraelců.
Netanjahu a jeho ministři označují justiční reformu za posílení demokracie. Zastánci reformy tvrdí, že nyní je dělba moci v Izraeli příliš vychýlená ve prospěch soudů, které mají příliš široké pravomoci. Mnozí členové izraelské vlády považují podle agentury Reuters soudce za „levicově orientované, elitářské a příliš politicky zasahující, kteří často upřednostňují práva menšin před národními zájmy a přisvojují si pravomoci, které by měly být pouze v rukou volených zástupců“.
Podle kritiků změny naopak demokracii ohrozí. Podle některých je reforma motivovaná i osobními pohnutkami současného izraelského premiéra, který je souzen kvůli korupci. V koaliční vládě, jež vznikla předloni v prosinci, jsou i krajně pravicové a ultraortodoxní strany, které podle opozice chtějí oslabení pravomocí nejvyššího soudu využít k vlastním cílům, včetně legalizace rozšiřování židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/jizni-korea-utok-politik-i-ce-mjong-pusan_2401020744_ako
Lídra jihokorejské opozice I Če-mjonga bodl v úterý útočník do krku. Politik byl v tu dobu na návštěvě Pusanu na jihovýchodě země. S krvácivým zraněním ho převezli do nemocnice, není v ohrožení života, uvedly agentury Jonhap a Reuters. Útočníka lidé na místě zadrželi.

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/ekonomika-inflace-hospodarsky-rust-investovani-propad-ekonomiky-pravy_2312312136_kth
Celý rok popisovali v pořadu Řečí peněz přední čeští ekonomové a analytici vývoj naší, evropské i světové ekonomiky. Klíčovými tématy byly inflační hrozba, stagnace až propad tuzemské ekonomiky. A také její evoluce, kterou bychom se měli posunout ke společnosti s větší prosperitou. Hosty byli například ekonomové Mojmír Hampl, Jan Švejnar, David Navrátil a Jana Matesová. A co nám řekli?

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-jaky-bude-rok-2024-lidri-byznysu-predpovidaji-241712
SZ Byznys se zeptaly pěti výrazných osobností českého byznysu, co přinese rok 2024. Tady jsou jejich odhady.
Nebude to snadný rok, ale měl by být veselejší než ten letošní. I díky pádu inflace a nižším úrokovým sazbám. Na druhou stranu však lidem „zatopí“ konsolidační balíček.
Před velkou výzvou stojí vláda – zvládnout nespokojenost lidí s klesající životní úrovní. Důležité je, aby česká ekonomika razantně přešla na produkci s vyšší přidanou hodnotou, zaměřila se na rychlé přijímání inovací a zlepšila svou energetickou bezpečnost.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-komentar-novorocni-projev-pavel-zvladl-trocha-nudy-neuskodi-242800
Byla to nuda? Ve srovnání s očekáváním, koho prezident urazí či potupí tentokrát, na která jsme byli zvyklí v posledních deseti letech, asi trochu ano. Ale když jde o prezidentská poselství k občanům, není trocha nějaké té nudy a snahy o nekonfliktnost vlastně vůbec na škodu.

https://echo24.cz/a/HL3Ga/kniha-kdyz-se-z-harryho-stala-sally-transgender
Kniha Když se z Harryho stala Sally je kritická k moderním transgenderovým právům a některým způsobům léčby genderové dysforie. Politický filozof Ryan T. Anderson se v ní zaměřuje na kulturní a politické debaty kolem transgenderové identity. Koupit si ji v předprodeji můžete zde.
Ve Spojených státech vyšla kniha poprvé roku 2018 a stále si pro čtenáře drží vysokou informační hodnotu. „Stav vědeckého poznání, v knize zachycený do roku 2017, se ani poté nezměnil. Žádná terapie, medikamenty ani blokační hormony, žádný chirurgický zákrok dosud nepřekonaly fakt konstatovaný Andersonem a dalšími nonkonformisty, totiž že kdo se narodil jako muž nebo žena, zůstává i po té nejpovedenější tranzici biologicky mužem nebo ženou,“ píše v předmluvě českého vydání Daniel Kaiser.

https://www.info.cz/zpravodajstvi/cesko/do-praxe-vstupuje-novela-silnicniho-zakona-vetsina-zmen-je-pozitivnich-rozpaky-ale-budi-150-km-h-na-dalnici
KOMENTÁŘ MICHALA BORSKÉHO | Novela silničního zákona platná od prvního ledna přináší řadu novinek. Mezi nejdiskutabilnější patří zvýšení maximální povolené rychlosti na dálnicích. Zpřísňují se ale zároveň postihy závažných dopravních přestupků, snižuje se věk pro řízení motorového vozidla a zavádí tzv. řidičský průkaz na zkoušku. Od příštího roku nebudou muset řidiči mít s sebou na území ČR řidičský průkaz, malý technický průkaz nebo průkaz profesní způsobilosti
Nejvíce emocí z celého balíku novinek budí zvýšení povolené rychlosti na vybraných úsecích dálnic na 150 km/h. Doba, kdy měl takový krok reálný smysl, už je ale dávno pryč a dnes změna pravidel vyznívá spíše jako snaha neoblíbené vlády přinést občanům alespoň nějaký symbolický benefit.
O zvýšení maximální rychlosti na dálnicích se u nás s oblibou diskutuje prakticky už od zavedení limitů v roce 1979. Ano, možná se tomu budete divit, ale do té doby byla rychlost jízdy na autostrádě čistě otázkou uvážení řidiče.
Pravda, těch dálničních kilometrů bylo tehdy v Československu nemnoho – dálnice D1 z Prahy do Bratislavy byla v plné délce zprovozněna až o rok později, o jiných ani nemluvě. A teď, o 44 let později, se může někde jezdit 150 km/h místo dosavadních 130 km/h. Není už to trošku s křížkem po funuse?

https://www.info.cz/nazory/nelichotive-vysvedceni-fialovy-vlady-je-dusledkem-babisovy-pasti
KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Fialova vláda ve svém „polololetním vysvědčení“ za první dva roky u kormidla obdržela v jednom z průzkumů od veřejnosti známku, která se na školní stupnici blíží nehezké čtyřce. Ne snad, že by současný sbor ministrů bylo možné považovat za premianty či jedničkáře. Ale nelze se zbavit dojmu, že hodnocení veřejnosti je zatíženo systémovou chybou v podobě velmi rychlého zapomenutí toho, v jakém stavu a situaci dnešní vláda zemi „zdědila“, a zejména pak toho, jaké pasti jí nastražila její předchůdkyně z hnutí ANO, vedená Andrejem Babišem.
Podstatná část veřejnosti až příliš rychle pustila z hlavy okolnosti a stav ekonomiky, které jako sudičky stály u kolébky pětikoaliční vlády. Z neradostné současnosti naštvaní lidé prostě házejí všechno zlé na hrb novému kabinetu a vystavili mu – objektivně vzato – až nespravedlivě příkré ohodnocení, jež ve svém důsledku vlastně očišťuje, až téměř kanonizuje Babišovu vládu.

https://apnews.com/video/new-york-city-paris-united-arab-emirates-dubai-new-york-ede4c0fbdeff4e1fa9c5b5e142d5dc01
Cities around the world celebrate the arrival of 2024
Massive crowds of revelers gather in cities around the world to welcome the arrival of 2024. (Jan. 1)

https://apnews.com/article/lula-brazil-first-year-economy-divide-b37b69b2ff2a478657e1cf5fb104b3f1
RIO DE JANEIRO (AP) — Brazilian President Luiz Inácio Lula da Silva likes to boast he had a good first year after returning to the job. The economy is improving, Congress passed a long-overdue tax reform bill, rioters who wanted to oust him are now in jail, and his predecessor and foe Jair Bolsonaro is barred from running for office until 2030.
Still, the 78-year-old leader has struggled to boost his support among citizens and lawmakers. Some major setbacks, including a series of votes by Congress to override his vetoes, signaled that Lula’s future could be less productive in a Brazil almost evenly split between his supporters and Bolsonaro’s.
“Brazil’s political polarization is such that it crystallized the opinions of Lula and Bolsonaro voters beyond the economy,” said political consultant Thomas Traumann, the author of a recent best-selling book on Brazil’s political divisions. “These groups are separated by very different world views, the values that form the identity of each group are more important than food prices or interest rates.”

https://www.reuters.com/world/china/china-calls-taiwans-people-promote-peaceful-reunification-2024-01-02/
TAIPEI, Jan 2 (Reuters) - The head of China's Taiwan Affairs Office on Tuesday called on Taiwan's people to promote the process of "peaceful reunification", saying it was the common desire of people on both sides of the Taiwan Strait.
Song Tao's message, which comes less than two week's before Taiwan holds presidential and parliamentary elections on Jan. 13, follows President Xi Jinping's remarks in his New Year Eve's address that China's "reunification" with Taiwan was inevitable.

https://www.reuters.com/world/asia-pacific/south-korea-opposition-chief-stabbed-during-visit-busan-yonhap-2024-01-02/
SEOUL, Jan 2 (Reuters) - South Korea's opposition Democratic Party leader Lee Jae-myung was stabbed in the neck during a visit to the southern city of Busan on Tuesday and was airlifted to Seoul after receiving emergency treatment, party and emergency officials said.
Lee, who narrowly lost the 2022 presidential election, was conscious and was flown to Seoul National University Hospital in the capital, after a man attacked him as he was moving among a crowd of supporters and journalists at a public event.

https://www.reuters.com/world/asia-pacific/thailand-china-permanently-waive-visas-each-others-citizens-march-thai-pm-2024-01-02/
BANGKOK, Jan 2 (Reuters) - Thailand and China will permanently waive visa requirements for each other's citizens from March, Thai Prime Minister Srettha Thavisin said on Tuesday.
Southeast Asia's second-largest economy, which relies heavily on tourism, in September waived entry requirements for Chinese tourists until February this year.
"This will upgrade the relationship between the two countries," Srettha told reporters.
China's foreign ministry said both countries were enhancing people-to-people exchanges by mutually exempting the visa requirements.

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-67855117
The Israeli military has said it expects the conflict in Gaza to continue throughout 2024.
In a new year's message, the Israel Defense Forces (IDF) spokesman said troop deployments were being adjusted to prepare for "prolonged fighting".
Daniel Hagari said some troops - especially reservists - would be withdrawn to allow them to regroup.
"These adaptations are intended to ensure the planning and preparation for continuing the war in 2024," he said.

"The IDF must plan ahead out of an understanding that there will be additional missions and the fighting will continue the rest of the year."

https://www.foxnews.com/media/terror-attack-coming-least-expect-migrant-encounters-shatter-records-expert-warns
Experts are sounding the alarm on the border crisis, issuing stark warnings on the national security implications of the surge after the number of migrant encounters for December shattered records.
Former El Paso U.S. Marshal Robert Almonte joined "Fox News Live" to discuss the record-breaking number of migrant encounters and why he is worried about possible terrorist attacks as illegal immigrants flood into the porous southern border.
"I was bracing myself for a terrorist attack Christmas and New Year's," Almonte told host Molly Line on Monday.
"Thankfully, that didn't happen, but I think the terrorists are already in the United States. They're planning a terrorist attack, and they're going to do it when we least expect it, and then that'll be the wake-up call when finally [we] will secure the borders."

https://tass.com/world/1728793
Norway permits its defense industry to directly sell weapons to Ukraine — government
"Support for Ukraine is important for Norwegian and European security," Foreign Minister Espen Barth Eide said

STOCKHOLM, January 2. /TASS/. Norway has decided to permit its defense companies to directly sell weapons and defense products to Ukraine from January 1, according to a statement published on the government website on Monday.
"Support for Ukraine is important for Norwegian and European security. <…> The Government has therefore decided to permit direct sales of weapons and defense-related products from Norwegian defense industry to Ukraine,’ says Foreign Minister Espen Barth Eide, as quoted in the statement.

https://tass.com/world/1728775
Maduro hopes Venezuela will join BRICS in 2024
He stressed that "BRICS is the future of humanity," pointing at the economic potential of the group and the capabilities of the New BRICS Development Bank

CARACAS, January 2. /TASS/. Venezuelan President Nicolas Maduro expressed hope for his country to join BRICS as a full member at the next summit in 2024.
"At the summit in South Africa, Venezuela was accepted as a partner. And I hope that at the next summit in Russia Venezuela will join BRICS+ as a permanent member," Maduro said in a traditional interview on January 1 with the newspaper Le Monde diplomatique.

https://tass.com/world/1728771  Maduro calls Argentina's decision to refuse BRICS membership ‘stupidity’
He added that such a decision "takes Argentina back to the 19th century"
CARACAS, January 2. /TASS/. Venezuelan President Nicolas Maduro criticized the decision of his Argentine counterpart Javier Milei to refuse the country's accession to BRICS.
"By excluding Argentina from BRICS, he [Javier Milei] is acting against the Argentines. This is one of the most clumsy and stupid things that Miley has done against Argentina," Maduro said in a traditional interview with Le Monde diplomatique newspaper on January 1.
He added that such a decision "takes Argentina back to the 19th century."
Earlier, Nicolas Maduro had already harshly criticized the neoliberal political program and plans of the newly elected President of Argentina.
"The presidential elections in Argentina were won by far-right neo-fascism - the far right with a colonial project for Argentina, who intend to lead the neo-colonial project throughout Latin America and the Caribbean," Maduro said on the Venezolana de Television channel on November 21.

https://tass.com/science/1728769
Quadrantid meteor shower will reach its activity peak in the early hours of Wednesday
The point where meteors radiate from the sky will be located under the Big Dipper of the Ursa Major constellation. Astronomers expect up to 120 meteor flashes in the sky

MOSCOW, January 2. /TASS/. The Quadrantid meteor shower, which is the first shooting star shower of the year, will reach its activity peak in the early hours of Wednesday, January 3, the press service of the Moscow Planetarium told TASS.

https://tass.com/politics/1728757
CIS countries to step up joint efforts to combat epidemics
"In the field of health care, efforts will be aimed at increasing cooperation in the work against socially significant diseases and infectious diseases, including taking into account the experience gained during the COVID-19 pandemic," the concept says

MOSCOW, January 1. /TASS/. The practice of joint countermeasures against epidemiological challenges will continue in the CIS, according to the just-published concept of Russia's chairmanship of the Commonwealth in 2024.
"In the field of health care, efforts will be aimed at increasing cooperation in the work against socially significant diseases and infectious diseases, including taking into account the experience gained during the COVID-19 pandemic. Efforts will go on to form a common epidemiological space of the CIS member states, enhance the ability to prevent, detect and respond to outbreaks of infectious diseases in order to timely react to emergencies of sanitary and epidemiological nature," the concept says.

https://www.politico.com/news/2024/01/01/what-to-watch-global-elections-2024-00133027
The global elections Washington should be watching in 2024
Countries representing half the world population will head to the polls in what’s been dubbed the biggest election year in history.
2024 is set to put democracy through its most sweeping test yet.
Dubbed the biggest election year in history, more than 60 countries representing half the world population — some 4 billion people — will hold regional, legislative and presidential elections that look set to shake up political institutions and ramp up geopolitical tensions.
As the United States looks inward, bracing for a likely showdown between President Joe Biden and former President Donald Trump, other countries are also preparing for possible incumbent oustings, raucous public protests and populist movements with the potential to destabilize larger regions.
“We will know whether democracy lives or dies by the end of 2024,” said Nobel Peace Prize laureate Maria Ressa, founder of the investigative news site Rappler in the Philippines and author of “How to Stand Up to a Dictator.”
In Europe, establishment parties are bracing for a potential surge from the far right within the European Parliament, including Euroskeptic groups that aim to undermine the EU institutions meant to maintain peace across the continent’s 27-member bloc.
In Asia, Taiwan’s election could escalate tensions in the Indo-Pacific, threatening to drag in Washington and other allies as Taipei and Beijing increasingly butt heads over the disputed island. And in Africa, elections in Senegal, South Africa, Mali and Chad could shape the trajectory of multilateral institutions across the continent.
In North America, the U.S. isn’t alone in facing a closely watched presidential race: Mexico is holding a vote that could impact cooperation on critical trade and fraught border security issues with its northern neighbor.

https://hungarytoday.hu/fenekpuszta-manor-house-renewal-marks-a-milestone-in-heritage-conservation/
The Festetics’ manor house in Fenékpuszta near Keszthely, a historic site with a rich legacy, has been renovated through the National Castle and Forts Program. Despite decades of neglect, the once-renowned stud farm and noble family residence now stand revitalized, offering a glimpse into the area’s agricultural and cultural heritage.
The National Castle and Forts Program, though officially closed, continues its mission of preserving Hungary’s rich historical landmarks. Recent developments near Keszthely have seen the completion of renovations at the Festetics’ manor house in Fenékpuszta, a project costing HUF 3 billion (EUR 7.8 million). The restoration breathes new life into a site that was once a hub of European horse breeding and noble influence.

https://en.irna.ir/news/85340945/Afghanistan-has-no-plans-to-restrict-use-of-Persian-as-official
Taliban officially recognizes both Persian and Pashto languages, Mullah Khairullah Khairkhwa said in a meeting held in Kabul, Afghanistan, with an Iranian media delegation, IRNA reported on Tuesday.
The release of some news and reports on putting restriction on use of the Persian language in Afghanistan has spread out concerns in the society of Farsi speakers in the neighboring country and also in Iran.
The concerns made the Taliban officials hold a separate meeting with a delegation from the Islamic Republic to discuss the issue.
In the meeting, Khairkhwa said the majority of the people of Afghanistan speak Pashto and do not know Farsi and some others vice versa, so the Taliban ruling government has a duty to preserve both languages.

https://en.irna.ir/news/85340905/Iran-needs-nuclear-technology-for-cancer-diagnosis-treatment
The nuclear technology “should come to the aid of cancer diagnosis and treatment,” Professor Mohammad-Esmaeil Akbari said on the sidelines of the first medical plasma symposium of Iran.
“The growth rate of cancer in our country is relatively high compared to other countries in the world, so it is necessary to think about this problem and make detailed plans,” he said.
Akbari further explained that major projects for the diagnosis and treatment of cancer have been launched in the last two years in cooperation with the Atomic Energy Organization of Iran, including in the field of plasma.
“Given the characteristics of plasma, it can be said that this substance is very effective for the diagnosis and treatment of cancer,” he added.





—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
Petr Hájek si z profesionální povinnosti vyslechl nejen žvásty plastové figuríny, ale především interpretaci projevu „umělé inteligence“ v ČT – a překvapilo ho, jak nezastřeně a ostře "signalizuje" likvidaci zbytků státu a nepodvolených

https://protiproud.info/politika/7657-robot-107-mrtve-oci-v-rezii-ct-plky-lzi-vyhruzky-ale-i-vystrel-z-aurory-pryc-s-korunou-nepatrejte-po-strelci-z-ff-uk-tri-hlavni-zlociny-gangu-peti-nepodvoleni-jdeme-vam-po-krku-dva-politruci-na-smetisti.htm
Včera jsme s předstihem přinesli novoroční projev Petra Pavla – tak, jak do redakce „propadl škvírou v časoprostoru“: plky, lži, výhrůžky. Ukázalo se, že jsme sice dostali správný text, ale přece jen „několik vět“ z něho stojí za pár slov. Především kvůli tomu, jak je okamžitě uchopila – a patřičně interpretovala – mafie krytá značkou Česká televize.
Vcelku šlo o pečlivě režírovaný šmírácký kus s mizerným plastovým „robotem-hercem“ v hlavní roli. Zmínit je třeba i scénu: Asi poprvé v historii nepronesl prezident projev z Pražského hradu, ale z nějakého „neutrálního“ nehezkého venkovního prostoru. Příznačně mu dominovala obří moderně-progresivistická socha jakési variace na pštrosa – ptáka, jenž podle lidové tradice před problémem strká hlavu do písku. Byl herci po celou dobu „přítelem po boku“.

https://protiproud.info/duchovni-svet/7654-prani-k-novemu-roku-nekonvencne-ne-falesnym-vizim-katastrof-skutecna-varovani-se-naplnuji-zednari-na-tom-makaji-cesta-z-pekla-na-dohled-a-narod-co-takhle-dat-si-jedno-televizni-predsevzeti-a-co-je-nejvetsi-radost.htm
Radomír Malý je na prahu Nového roku přesvědčen, že každá katastrofa či kříž které nás v příštím roce čekají, mohou být předpokladem a důvodem k obrácení nejen jednotlivců ale celého národa k tomu nejpodstatnějšímu a jedinému smysluplnému
Oci­tá­me se opět před novou ka­pi­to­lou knihy na­še­ho ži­vo­ta, před na­stu­pu­jí­cím rokem 2024. Ne­zná­mou a ta­jem­nou, tak jako všech­ny před­cho­zí. Co nám při­ne­se? Ne­u­ko­ji­tel­ná zvě­da­vost patří k lid­ské při­ro­ze­nos­ti. Jak rádi bychom – pokud možno co nej­přes­ně­ji – vě­dě­li, co se stane!

https://www.kverulant.org/article/zacala-platit-nova-tvrdsi-legislativa-proti-nelegalnim-billboardum-u-silnic/
Nová regulace reklamy v bezprostřední blízkosti silnic a dálnic by měla zásadně ztížit provozování  nelegálních reklamních zařízení a jiných reklamních ploch. Novela zákona o pozemních komunikacích, která začala platit s Novým rokem, dává obcím a krajům do rukou nový nástroj proti těmto praktikám. Zásadní změny shrnuje Mgr. Jaroslav Fořt z české pobočky mezinárodní právní kanceláře DLA Piper.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/markvart-cteci-automat-bez-vlastni-myslenky/
Jakýsi Pečinka v pondělí odpoledne tak adoroval Pavlův projev, že jsem se nakonec rozhodl podrobit se tomu autoaudiomasochismu a ten údajný superprojev si ze záznamu poslechnout, píše na facebooku Petr Markvart.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/ladislav-vetvicka-projev-teho-naseho-noveho-bruselskeho-synka/
Tuž vyslechnul sem ze sebezapřenim projev teho našeho noveho bruselskeho synka, kereho zme si nainstalovali do sidla českych kralu (fakt je to deprem necely rok, co obsadil Hrad), píše na facebooku bloger Ladislav Větvička.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/zdenek-lanz-mir-je-drazsi-nez-valka/
V polovině prosince roku 2023 se na serveru novinky.cz objevila úvaha s názvem Analýza: Co by pro Západ znamenala porážka Ukrajiny, píše v komentáři pro Prvnizpravy.czZdeněk Lanz..

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/CEZ-Jaderna-elektrarna-Dukovany-vyrobila-v-roce-2023-14-3-TWh-bezemisni-elektriny-748485
Výrobou 14,3 TWh čisté bezemisní energie se Jaderná elektrárna Dukovany v loňském roce podílela na dosažení celkové výroby z obou českých jaderných elektráren skupiny ČEZ ve výši 30,4 TWh.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Sexualni-nasili-migrantu-Nemcum-unikly-pravdive-materialy-748471
7000 německých žen bylo od roku 2015 sexuálně napadeno migranty. Míra sexuálního násilí mezi „osobami s migračním pozadím“ je třikrát vyšší než ve zbylé populaci. To obsahují údajné materiály orgánů Spolkové republiky Německo, které unikly do deníku Neue Zürcher Zeitung. Ten se na ně odvolává.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Ceska-posta-Vydavatele-nebudou-na-posty-dodavat-noviny-a-casopisy-748424
Česká pošta vzhledem k rostoucím nákladům na prodej tisku na svých pobočkách navrhla distributorům tisku změnu distribuce i způsobu prodeje.

https://www.pokec24.cz/blog/michail-chazin-putin-pristupuje-ke-svetu-s-touto-logikou-my-jsme-partneri-a-ti-na-zapade-jsou-brutalni-divosi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=michail-chazin-putin-pristupuje-ke-svetu-s-touto-logikou-my-jsme-partneri-a-ti-na-zapade-jsou-brutalni-divosi
Proč budou USA a dolar v roce 2024 čelit „hrůze hrůzy hrůz“ a v čem je ruská strategie?
„Teprve poté, co Putin řekl, že naše cesta je cestou Alexandra Něvského s orientací na Východ, si Západ uvědomil, že z nich dělal blázny, a ve skutečnosti nikdy nebyl prozápadním člověkem. To je klíčový bod,“ říká Michail Chazin. Během online konference se čtenáři BUSINESS Online shrnul šéf Nadace Michaila Chazina pro ekonomický výzkum ekonomické a politické výsledky roku 2023, vytvořil prognózu pro rok 2024 a vysvětlil, proč je Rusko „na pokraji kolosálního hospodářského růstu“.

https://www.pokec24.cz/blog/proc-usa-chapou-pouze-pravo-silnejsiho/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=proc-usa-chapou-pouze-pravo-silnejsiho
Tohle je náznak pro ty, co nemohou pochopit, že USA a spol nikdy nechtějí skutečné dohody.  Tudíž ani Ukrajina pod Americkou kontrolou nebude ve skutečnosti vyjednávat nikdy. Jen uzavírat nové podvody jako Minské dohody.

https://www.pokec24.cz/blog/j-h-kunstler-dokazete-podivat-se-pravde-do-oci/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=j-h-kunstler-dokazete-podivat-se-pravde-do-oci
Ukrajina pro nás Američany, jakož i pro kohokoli jiného, nepředstavovala nikdy žádný problém, a to ani po pádu sovětského státu. Problém jsme z ni v roce 2014 učinili až my, když jsme proti ukrajinském prezidentovi.Janukovyčovi zorganizovali barevnou revoluci a v zemi pak ustavili vládu loutkových prezidentů, které jsme vedli k tomu, aby v míře co největší provokovali rusky mluvící obyvatele Donbasu.
V rámci tohoto tažení jsme přijali i stupidní plán přijat Ukrajinu do NATO, a to v situaci, kdy nám Rusové dávali co nejjasněji najevo, že něco takového je pro ně nepřijatelné. My jsme však ve svém úsilí vytrvali a po dobu osmi let jsme též vytrvali pobízet Ukrajince k co nejčastějšímu ostřelování rusky mluvícího Donbasu děly i raketami. Zrušili jsme dohodu z Minska, která měla tento poloválečný stav mezi ukrajinským vojskem a donbaskými Rusy ukončit, čímž jsme ovšem ruskou trpělivost s námi vyčerpali až tak, že se Rusko konečně pohnulo a dalo nám vědět, že Ukrajina byla a zůstává v jeho sféře vlivu – stejně jako my tvrdíme, že země Latinské Ameriky jsou dle Monroeovy doktríny ve sféře vlivu naší.
Dnes, čili už po dvou letech války skutečné, sčítáme její živé ztráty, které na straně Ukrajiny činí už půl milionu mrtvých, a ztráty Rusů nejsou o mnoho menší.
Celkově, včetně uprchlíků, kteří Ukrajinu opustili, ztratila Ukrajina téměř polovinu své populace, která dříve čítala 32 milionů lidí.

https://pravyprostor.net/?p=171029
Odmítněte zvrácený pokrok
Proč asi vrchnost s takovým elánem elektronizuje naše životy? Řeknu vám to. Protože nedokáže ani demokraticky vládnout, ani vytvářet blahobyt pro všechny. Prostě si neumí poradit se složitostí světa, který vytvořila. A proto se vládnoucí kasta rozhodla ukončit éru masového konzumu a postupně zabavit majetek středních a nižších vrstev a posvětit to pohanským eko-náboženstvím.
Takže princip lidských dějin není společenský pokrok, ale boj mezi elitou toužící po absolutní moci a lidstvem bránícím svou svobodu. Tento boj se prolíná dějinami a mění se jen jeho intenzita, kulisy a rekvizity. Ve francouzské revoluci 18. století vyhrálo celé lidstvo a teď mu hrozí prohra.
Můžeme si za to sami, protože jsme dopustili, aby konzumismus ovládl naše myšlení tak, že „koupíme“ všechno. Nejenom zboží ale i vynucenou péči o naše myšlení, chování a zdravotní stav a dokonce i šikanování a ponižování. Jak to, že se skoro nikdo neptá, je-li síť 5G opravdu nepochybně prospěšná technická novinka? Drtivá většina lidí jí hodnotí pouze podle evangelia modernity; nová, rychlá, pokroková a proto dobrá. Totéž si většina myslí o automatických balíkovnách na každém rohu, internetových nákupech s dovozem, samoobslužných elektronických pokladnách v supermarketech anebo o elektronických penězích. „Život je tak přece pohodlnější“, řeknou vám s bezelstným úsměvem. Lenost lidem znemožňuje pomyslet na to, že by se mohlo jednat o vznikající infrastrukturu pracovního tábora, s přídělovým systémem a omezenými vycházkami.

https://pravyprostor.net/?p=171004
Ještě do nás nestřílejí
Já na to tatínkovi vždycky odpovídám, že ve Francii se také dalo psát a mluvit o muslimské migraci. Před dvaceti roky… Hrozilo za to zhruba stejné nebezpečí, jako když o tom dneska mluvíme tady u nás. Hrozila za to dehonestace od liberálních médií, hrozilo za to popotahování po soudech… člověk schytal nějaké ty střely ze sračkometů… ale nehrozilo, že přijde nějaký Abdul a vystřílí celou redakci Charlie Hebdo. Nehrozilo, že ubodají učitele ve škole. Nehrozily školní rvačky, u kterých by museli asistovat těžkooděnci.
Škoda, že se před dvaceti roky nenašlo ve Francii víc odvážných, kteří by ustáli mediální dehonestaci a byli ochotni riskovat alespoň to malé nebezpečí v podobě místních Igorů Střížů. Škoda, že se v Německu nenašlo víc takových, kteří by byli ochotni podstoupit mediální lynč, v době, kdy se schvalovala stavba velké mešity v Kolíně nad Rýnem. Škoda, že se nenašlo víc takových, kteří byli ochotni riskovat popotahování po soudech a byli ochotní smířit se s ostudou ve svém okolí.

https://pravyprostor.net/?p=171012
Co nás čeká v roce 2024?
Budeme-li postupovat chronologicky, tak hned v lednu čeká celý svět pravidelný sraz globalistů a jejich loutek v Davosu. Jako obvykle tam jistě bude i několik našich politiků. Ještě před samotným summitem vás budu samozřejmě informovat o tom, kdo se bude srazu účastnit – a tak jako obvykle přinesu i zajímavé výstupy z tamních debat.
Nyní přeskočíme až do května, kdy se bude na půdě Světové zdravotnické organizace v Ženevě konat shromáždění, na kterém dojde k přelomovým hlasováním.
Jednak půjde o hlasování ke změnám Mezinárodních zdravotních předpisů. Tyto změny mají za cíl zavést diktaturu WHO ve všech členských zemích, přičemž v posledních měsících jsou již další úpravy dokumentu prováděny tajně, takže veřejnost nemá šanci se k nim dostat.
Pokud bude pro tyto změny hlasovat více než polovina členských zemí, začnou nové MZP platit od května 2025. Změny budou platné i pro ty členské země, které budou hlasovat proti.
Druhým důležitým hlasováním bude schválení pandemické smlouvy WHO, která de facto předává veškeré rozhodování v případě vyhlášení pandemií WHO. Její úředníci budou nadřazeni nejen národním vládám, ale i ústavám členských zemí. Pandemickou smlouvu musí schválit 2/3 členských zemí a poté musí být odsouhlasena vládami (hlasování v parlamentech se nepožaduje).

https://belobog.sk/rezim-ktory-cez-palubu-hodi-svojho-generala-nezachrani-nic/
Pripomíname si tretie výročie zabitia, resp. zavraždenia M. Lučanského
So zadosťučinením som privítal informáciu, že smrť bývalého prezidenta policajného zboru, generála M. Lučanského  (ML) sa začne opäť vyšetrovať tak, aby sa skutočne zistilo, kto z bývalej koaličnej mafie stojí za jeho násilnou smrťou. Keď došlo k tomuto úmrtiu, po niekoľkých dňoch mi začala blikať v hlave poplašná kontrolka s pochybnosťami o jeho údajnej samovražde. Spúšťačom bola informácia  Kolíkovej, ktorá si bez akýkoľvek dôkazov a vyšetrovania dovolila informovať verejnosť, že ML spáchal samovraždu. Táto informácia zrejme na popud niekoho z Kolíkovej pozadia spustila vo mne obrovské podozrenie, že niečo nie je v poriadku. V prípade sa vynorilo množstvo  rozporov, amaterizmu a iných informácií vtedajšej koaličnej mafie, ktoré mi signalizovali, že Matovičova mafia chce prípad ututlať so želaním, aby sa naň zabudlo. Začal som sledovať všetky dostupné informácie až som nadobudol presvedčenie, že smrť ML bola násilná. Zverejnil som preto po pár dňoch na mojom blogu Hlavných správ a na Zem a Vek prvotné pochybnosti a neskôr súhrn všetkých dostupných informácií, ktoré boli v rozpore s oficiálnymi tvrdeniami Matovičovej mafie (viď odkazy).

https://blisty.cz/art/116904-jenom-soucit-s-krehkosti-duse-a-tvare-nas-muze-zachranit.html  Na začátku fašistické éry Walter Benjamin napsal: Nur um Hoffnungslosen willen ist uns die Hoffnung gegeben. (Naděje je nám dána jen kvůli beznadějným).
Milí a stateční sociálně a zdravotně oslabení občané, starší občané, osamocení občané, ekonomicky chudí občané, občané ve velmi nekvalitním ubytování nebo bez obydlí, občané v prekarizovaných povoláních, kdy Vás často ani tři práce neuživí, občané vykořisťovaní ve švarcsystému a pod pracovními agenturami, občané, dlouhá léta žijící v nesmyslných exekucích, která Vás nutí prakticky žít mimo systém státu, občané velmi postižení stále přetrvávajícím rasismem a anticiganismem, občané Ukrajiny, kteří jste zde našli domov před šílenou válkou ze strany Ruska a teď se vás skrytě stát zbavuje, další uprchlíci ze všech koutů světa, kde již nelze žít díky rozpadlému státu, násilí nebo změně klimatu…..

https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9925-sankce-proti-sibirske-rope-a-plynu-jsou-jadrem-valky-na-ukrajine.htm
Ačkoli Rusko Vladimira Putina bude stát a padat v oblasti sibiřských ropných a plynových polí, je třeba nejprve zmínit některé další nepředvídatelné okolnosti, které musí ruské úřady zohlednit ve svých probíhajících analýzách.
Především jde o prvky ukrajinské války, kde zajatí žoldnéři NATO unikli trestu smrti, kde britská speciální lodní služba pokračuje v potápění ruských bitevních lodí a kde se německá vláda, která hrozí krádeží miliard dolarů v ruských aktivech, plně podílí na tom, že její norští a američtí šéfové vyhodili do povětří vlastní německou infrastrukturu plynovodu Nordstream.
Vzhledem k takovým hrubým provokacím se v Rusku pochopitelně ozývají hlasy, že Putin je příliš měkký a že Rusko musí dát Norsku, Británii, Německu a dalším ochotným katům NATO velmi tvrdé lekce.
S tím vším souvisí i shovívavý způsob, jakým ruské úřady zacházejí s disidenty, které si NATO najalo, aby podkopali ruskou občanskou společnost. Podívejme se nejprve na Jekatěrinu Duncovou, novinářku, jejíž pochybný životopis mi připomíná některé irské disidentské novináře, kteří, přestože jsou schopni dokázat, že Země je placatá (jinak by z ní padali klokani), mají své důvěřivé stoupence.

https://www.infovojna.bz/article/esej-vaclava-klause-svoboda-slova-je-v-soucasnosti-pod-velkym-atakem
Žijeme ve světě, v němž se „vyvolení majitelé pravdy“ snaží vymýtit všechny „špatné myšlenky“, píše ve své eseji exkluzivně pro magazín CNN Prima NEWS bývalý prezident Václav Klaus. Je v Česku, respektive na Západě, ohrožena svoboda slova?
O svobodě slova v dějinách mudrovaly tisíce, či spíše miliony lidí, nic nového a moudřejšího se určitě objevit už nedá. Co svoboda slova znamená, je koneckonců intuitivně jasné. Žádná sebevznešenější, sebevíce scientistně vypadající definice to nijak zásadně posunout nemůže. To intuitivní však v podstatě stačí. V definici to není.
Sousloví svoboda slova označuje princip uspořádání lidské společnosti, kdy nikdo není a nemůže být za své výroky slovní či písemné trestán (v jakémkoli smyslu slova) žádným orgánem státu či jakékoli jiné moci, na podstátní i nadstátní úrovni. Musí to platit i v případě, když jsou tyto výroky pro jejich příjemce jakkoli nepříjemné. Výroky lze vyvracet, polemizovat o nich, zpochybňovat je, ale začnou-li být předběžně umlčovány, nikdy se umlčování nezastaví jen u „nepříjemných výroků“.

http://www.infokuryr.cz/n/2024/01/02/michael-svatos-ceske-rakety-na-belgorod-nedoleti-americke-odpalovane-z-ceskych-raketometu-vyrabenych-na-slovensku-ano/
Ukrajinští barbaři se pokusili zavraždit 3 zraněné ruské vojáky, (včerejší video zde), a z dronu, když leželi neschopni pohybu a beze zbraní na nosítkách, na ně z několika metrů cíleně shodili nálož. Jeden ruský zraněný voják s notnou dávkou boží pomoci, leže na zádech, kopem zdravé nohy padající nálož trefil, a o 10 metrů odmrštil, kde neškodně vybuchla. Ukrajinci se barbarským videem ještě chlubili, a umístili ho na sociální sítě. Ukrajina je přitom stejně jako Rusko signatářem 4. Ženevské konvence, a ta ve článku 3 deklarativně zakazuje jakékoli útoky proti životu a zdraví vojáků, kteří byli zraněním vyřazeni z boje, a zejména jsou-li transportováni z bojiště. Banderovec, který na dálku řídil tento vražedný útok dronu, tak vědomě spáchal válečný zločin. Jeho čin je úmyslný, protože věděl, že se pokouší zabít těžce zraněné, a je neomluvitelný. Jde o flagrantní porušení Ženevské konvence, a Ukrajina, i Česká republika se zavázaly tyto ohavné trestné činy “dobíjení bezmocných zraněných” stíhat.





—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141689&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Přeji do nového roku
jiskru v oku, stálost kroku,
lásku v srdci, neklid v klíně,
slasti při jídle a víně.
Domů strach si nepouštějte,
zdravý rozum v hlavě mějte,
jedné rady navíc dbejte:
Na sebe vždy spoléhejte!

https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141691&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Vadim Petrov k tomu napsal:
Ve všech bezpečnostních kursech jsem se učil, že společnost se má co nejdříve vrátit do běžného života. Přílišné nastavení "zvláštního režimu", potlačení racionálního uvažování a ochromení tradičních funkcí společnosti jako důsledek "ojedinělého" teroristického činu je sen každého vraždícího maniaka. Sáhnout k rituální očistě je ze strany FFUK projevem zoufalství. Nikoliv ukázkou schopnosti se s následky toho šíleného činu efektivně vypořádat. Každé iracionální chování veřejných institucí v reakci na takovouto událost posiluje její negativní význam a může být návodné.
Dodávám:
Nějak se nemohu zbavit dojmu, že právě takto vyšinutý svět je inkubátorem vyšinutých jedinců všeho druhu…

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-12-28
Ti, kdo si po celou dobu přáli mír, jsou v češtině někdy hanlivě označováni jako chcimírové, což se do angličtiny překládá jako „peacewanters“. Lepší výraz v angličtině je peacenik, který shodou okolností využívá ruskou příponu -nik. Během vietnamské války se slovo používalo k zesměšnění těch, kteří proti bojům protestovali. Dnes už se používá jen zřídka, neboť se ukázalo, že ti, kterým se tenkrát posmívali, měli v podstatě pravdu, pokud jde o marnost války ve Vietnamu.

https://protiproud.info/duchovni-svet/7652-alfa-a-omega-doktorka-sona-pekova-v-posledni-den-dramatickeho-roku-2023-co-si-o-nem-mysli-jak-je-to-s-covidismem-a-jeho-nasledky-a-jake-ma-zatim-zavery-pri-svem-zkoumani-v-nejvyssich-sferach-sveta-zivota-a-vubec.htm
Protiproud TV vysílá na samotném sklonku roku rozhovor Petra Hájka se známou doktorkou, která nejen jako jedna z prvních na světě hodila vidle do lží covidismu a vakcinace, ale dnes dál stejně poctivě hledá duchovní rozměr naší současné existence.
Živé vysílání s bezprostředními reakcemi na dotazy a názory diváků (chat je v pravé části obrazovky na kanále Protiproudu na YouTube, kam můžete své dotazy a názory psát již před začátkem přenosu) začne v sobotu 30. 12. 2023 v 17:00. Po ukončení přímého přenosu zde bude k dispozici jeho záznam.

https://www.kurzy.cz/zpravy/753656-od-noveho-roku-zacina-platit-rada-legislativnich-zmen-ktere-se-primo-dotknou-obyvatel-ceska-dnes/
Od Nového roku začíná platit řada legislativních změn, které se přímo dotknou obyvatel Česka. Dnes nabývá účinnosti většina opatření vládního konsolidačního balíčku. Ten by měl zlepšit hospodaření státu, zavádí nicméně daňové změny, které se podle odborníků odrazí na příjmech domácností. Zvýší se ale například důchody a rodičovský příspěvek, změny pak čekají i řidiče.

https://denikn.cz/1308755/bude-letos-levnejsi-elektrina-plyn-a-pohonne-hmoty-vysvetlujeme-ktere-faktory-to-ovlivni/
Ceny energií po invazi ruské armády na Ukrajinu prošly turbulentním vývojem. Situace je teď o poznání klidnější. Pro další vývoj ale bude stále zásadních mnoho neznámých, které mohou ceny tlačit jedním i druhým směrem. Vysvětlujeme, co určí vývoj na evropských i globálních energetických trzích v roce 2024.

Vltavský monitor

Novější (3. ledna 2024)Starší (1. ledna 2024)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved