<– 29. listopadu 2023 –>

Středeční Vltavský monitor 29. 11.

29. listopadu 2023, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI (“MAINSTREAM”)—
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/lekarska-komora-predstavi-jak-budou-nemocnice-fungovat-bez-prescasu/2446729?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) dnes novinářům představí, jak budou podle ní od prosince fungovat nemocnice, kde větší množství lékařů podalo výpověď z přesčasové práce. Už dříve zástupci protestujících lékařů uvedli, že se odloží tisíce vyšetření a stovky operací. Podle vedení nemocnic je ale prosinec měsícem, kdy je jich plánováno nejméně.
ČLK uvedla, že dobrovolné přesčasy vypovědělo zhruba 6100 z 13.000 lékařů, kteří v nemocnicích do služeb nastupují. Celkem jich v nemocnicích pracuje asi 23.000. Odvrátit protest se při jednáních s ministerstvem zdravotnictví nepodařilo. Naposled se obě strany sešly v pondělí. Náměstek Václav Pláteník (KDU-ČSL) tehdy uvedl, že jednání o odměňování na rok 2024 považuje za uzavřená. Ve čtvrtek se odbory a ČLK sejdou s premiérem Petrem Fialou (ODS).

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/senat-bude-volit-svou-tretinu-clenu-rady-ct-a-zvysovat-rodicovsky-prispevek/2446728?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Senát dnes bude volit svou třetinu členů Rady České televize, o jejíž obsazení se s ním podělila Sněmovna. Horní parlamentní komoře se přihlásilo pět desítek kandidátů, z nichž má vybrat šest. Senátoři mají na programu také schvalování valorizace rodičovského příspěvku za nově narozené děti, přísnějších pravidel pro agentury práce, urychlení výstavby strategické infrastruktury nebo úpravu přijímacích zkoušek na střední školy.
Horní parlamentní komora má rovněž stanovit zákonná pravidla pro určení platů obecních a krajských zastupitelů, která mají platit od příštího roku. Senátoři z výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí ale doporučili snížit limit pro výpočet odměn některých neuvolněných představitelů v obcích od 600 do 3000 obyvatel.
Část senátorů chce také pozměnit novelu o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a o elektronických komunikacích. Výbor pro veřejnou správu má výhrady proti rozšíření novely o těžbu nerostů, výbor pro obranu chce prostor v Líních u Plzně, který by měl být v zákoně původně určený pro výstavbu gigafactory, zachovat pro potřeby armády. Senátní hospodářský výbor doporučil novelu schválit beze změn.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vlada-projedna-soudni-novelu-nebo-zvyseni-odvodu-tezaru/2446727?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Plán ministerstva spravedlnosti na výrazné omezení soudních přísedících z lidu dnes projedná vláda. Ministři mají na programu i návrh nařízení, podle kterého by stouply o jednotky procent odvody těžařských firem, což by od roku 2025 mělo pro veřejné rozpočty znamenat příjem kolem 579 milionů korun ročně navíc, ale zřejmě by to vedlo i ke zvýšení cen uhlí. Vláda projedná také podporu českého kulturního dědictví v zahraničí.
Ministerstvo spravedlnosti chce změny u soudů zavést už od ledna. V připomínkovém řízení nevyhovělo námitkám některých státních zastupitelství i soudů, které žádaly širší zachování laického prvku s argumentem, že soudci mohou být odtržení od reality všedního dne. Přísedící z lidu se mají nově podílet jen na rozhodování krajských soudů o nejzávažnějších zločinech, a to zejména násilného charakteru.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/prumerna-teplota-na-antarktide-se-mezirocne-zvysila-o-ctyri-stupne-celsia/2446577?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - V Antarktidě bylo letos průměrně o čtyři stupně Celsia tepleji než loni. Průměrná teplota na nejjižnějším kontinentu letos stoupla na minus tři stupně Celsia, řekl dnes na konferenci k pátečnímu Mezinárodnímu dni Antarktidy vedoucí Českého antarktického výzkumného programu z Masarykovy univerzity Daniel Nývlt. Kvůli zvyšujícím se teplotám hrozí odledňování Antarktidy. Klimatická změna také podle něj způsobila, že se mezi významně ohrožené druhy přidal tučňák císařský.
"Ta největší změna se udála v posledních dvou letech, kdy došlo k nebývalému nárůstu teplot vzduchu, ale mělo to i odraz v podobě ústupu místních ledovců a jejich ztenčování a změny permafrostu," řekl Nývlt. "Při odledňování dochází k výraznému vysychání místních půd, a dokonce dochází k odumírání mechových stanovišť, které dlouhodobě velmi dobře vegetovaly, ale s tou klimatickou změnou najednou nemají dostatek vláhy," dodal.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pavelvlada-a-odbory-by-mely-dale-jednat-o-argumentech-a-rozpoctovych-moznostech/2446563?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha/Řím - Vláda a odbory by měly opět usednout ke stolu a jednat o argumentech odborů a rozpočtových možnostech včetně kalkulací. Novinářům to při dnešní návštěvě Říma řekl prezident Petr Pavel. Podle hlavy státu obě strany navzájem nepochopily své pozice. Odbory nabyly dojmu, že vláda má ještě prostor k ústupu, zatímco kabinet je přesvědčen o tom, že to není možné.
Proti krokům vlády a dopadům schváleného úsporného balíčku v pondělí stávkovaly školy, podniky, úřady a další instituce po celé zemi. Někde se výuka či práce zastavila na hodinu či dvě, někde na celý den, řada institucí či zaměstnanců stávkujícím vyjádřila podporu, ale fungovala v běžném režimu. Část odborářů z regionů vyrazila na demonstraci do Prahy. Odbory jsou připraveny v protestních akcích pokračovat, pokud s nimi vláda nebude jednat. Dialog je podle ministrů možný, ani pod tlakem ale od snahy o ozdravení veřejných financí ustoupit nehodlají.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/jarni-program-ct-nabidne-serialy-cukrarske-souboje-i-novy-film-s-bohdalovou/2446357?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Česká televize (ČT) příští rok nabídne pokračování seriálů Stíny v mlze a Dobré ráno, Brno!, rodinný seriál Smysl pro tumor i film Svatá v hlavní roli s Jiřinou Bohdalovou. Na úspěšné česko-německé koprodukční projekty, jakými byly například Návštěvníci, Arabela či Létající Čestmír, naváže komediální krimi seriál To se vysvětlí, soudruzi!. Jarní program zahájí na začátku ledna třetí řada úspěšného formátu BBC Peče celá země. Novináře o tom informoval generální ředitel ČT Jan Souček.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/americky-cinitel-putin-neuzavre-mir-dokud-nebude-znat-vysledky-voleb-v-usa/2446741?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brusel - Ruský prezident Vladimir Putin neuzavře mír na Ukrajině, dokud nebude znát výsledky amerických prezidentských voleb, které se uskuteční v listopadu příštího roku, je přesvědčen vysoce postavený činitel americké diplomacie, kterého citovala agentura Reuters. Válku proti Ukrajině Rusko rozpoutalo v únoru loňského roku. Panuje obava, že pokud americké volby vyhraje Donald Trump, mohla by výrazně oslabit podpora Washingtonu pro Kyjev.
"Očekávám, že Putin neuzavře mír nebo smysluplný mír, dokud neuvidí výsledek našich voleb," řekl americký představitel, který se účastní jednání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance v Bruselu. Na dotaz, jestli je to jeho osobní názor, nebo názor americké administrativy, odvětil, že jde o "široce sdílený předpoklad".
Exprezident Trump je považován za jasného favorita republikánských primárek, a v souboji o prezidentské křeslo by se tak znovu mohl postavit Joeovi Bidenovi, který ho porazil v roce 2020. V aktuálních průzkumech je Trump mírným favoritem, když by ho podpořilo 51 procent voličů, zatímco Bidena 49 procent.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/politico-pavel-bude-pristi-rok-mezi-nejvlivnejsimi-28-osobnostmi-evropy/2446636?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brusel - Český prezident Petr Pavel se dostal na seznam 28 nejvlivnějších osobností, které budou podle bruselského webu Politico spoluurčovat charakter Evropy v roce 2024. Redakce serveru jej dnes označila za výrazného "jestřába" ve vztahu k Rusku a Číně, který jednoznačně podporuje Ukrajinu a volá po rozšíření NATO. Vůbec nejvlivnější osobností bude podle webu příští rok pravděpodobný nový polský premiér Donald Tusk, který chce napravit pošramocené vztahy své země s Evropskou unií.
Politico v Pavlově krátkém profilu zdůrazňuje, že využívá své zkušenosti z působení ve funkci šéfa vojenského výboru NATO a usiluje o efektivnější podporu pro Kyjev. Nechce také v žádném případě, aby Čína získala roli prostředníka mezi Ruskem a Ukrajinou, případný mír musí podle něj vycházet z ukrajinských požadavků.
V příštím roce podle webu může Pavel potvrdit svůj vstřícný přístup k Tchaj-wanu, s jehož prezidentkou Cchaj Jing-wen si jako první evropský státník volal hned po svém zvolení a veřejně mluvil i o možné osobní schůzce.To vyvolalo kritiku od Pekingu, který považuje kontakty s tchajwanskými politiky za vměšování do svých záležitostí.
"Může být rok 2024 rokem, v němž Pavel splní svůj slib sejít se s Cchaj a pošlape tak nejčervenější z linií Pekingu?" ptá se Politico.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/erdogan-tvrdi-ze-izrael-by-mel-stanout-pred-mezinarodnim-soudem/2446561?utm_source=rss&utm_medium=feed
Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes generálnímu tajemníkovi OSN Antóniu Guterresovi řekl, že Izrael se musí zodpovídat za své válečné zločiny v Pásmu Gazy před mezinárodním soudem. S odkazem na oznámení turecké prezidentské kanceláře o tom informuje agentura Reuters. V polovině listopadu Erdogan v projevu v parlamentu označil Izrael za "teroristický stát" a dění v Pásmu Gazy za genocidu. I jordánský král Abdalláh II. dnes izraelské počínaní v Gaze označil za válečné zločiny.

Erdogan si s Guterresem telefonoval před středečním jednáním Rady bezpečnosti OSN, které se bude věnovat situaci v Pásmu Gazy. "Izrael nadále bezostyšně pošlapává mezinárodní právo, válečné zákony a mezinárodní humanitární právo," uvedla turecká prezidentská kancelář.
Jordánský král Abdalláh II. dnes prohlásil, že izraelské vojenské operace v Gaze a jednání armády na okupovaném Západním břehu Jordánu "popírají lidské hodnoty a právo na život". Král podle státních médií znovu vyzval k ukončení války a uvedl, že izraelské obléhání a totální blokáda Pásma Gazy, které po několik týdnů brání přísunu léků, potravin a pohonných hmot a přerušuje dodávky elektřiny, se rovnají válečným zločinům. "Jsou to válečné zločiny... nemůžeme mlčet," dodal.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pekarova-adamova-v-berline-vyzvala-k-co-nejvetsi-podpore-ukrajiny/2446537?utm_source=rss&utm_medium=feed
Berlín - K co největší podpoře Ukrajiny dnes na mezinárodní konferenci Berlin Foreign Policy Forum v německé metropoli vyzvala předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. V rozhovoru s ČTK a Českou televizí řekla, že se obává, aby se válka na Ukrajině nedostala do stínu konfliktu na Blízkém východě.
"Cítila jsem větší zaměření na dění na Blízkém východě," odpověděla Pekarová Adamová na otázku ČTK, zda v Berlíně nevnímala únavu z války na Ukrajině. "Považovala bych za nebezpečné, kdybychom se věnovali více Blízkému východu než Ukrajině," uvedla s tím, že možné je soustředit se na oba konflikty. Na konferenci proto apelovala na pokračování co největší pomoci Ukrajině.
"Situace se nás bezprostředně dotýká a Rusko jasně říká, jaké jsou jeho další cíle, že to není jen Ukrajina, ale v širším kontextu celý východoevropský region," uvedla.
V této souvislosti Pekarová Adamová ocenila projev litevského ministra zahraničí Gabrieliuse Landsbergise. "Řekl to naprosto přesně a otevřeně. Říkal, že nemáme právo být unaveni z konfliktu, protože my zapojeni napřímo nejsme, my tam posíláme sice zbraně, ale ve skutečnosti bojují Ukrajinci," uvedla.
Dnešní návštěva Berlína uzavírá dvoudenní cestu Pekarové Adamové do Německa. V pondělí navštívila Drážďany, kde si mimo jiné prohlédla továrnu na čipy společnosti Bosch.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rusko-se-vraci-jako-svetova-velmoc-tvrdi-putin/2446535?utm_source=rss&utm_medium=feed
Moskva - Rusko se vrací, sílí a upevňuje svou svrchovanost jako světová velmoc, prohlásil dnes podle agentury Interfax ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že bez silného Ruska není možný žádný trvalý a stabilní světový řád.
"Je to naše země, která je v čele vytváření spravedlivějšího světa," řekl Putin.
Boj země za svrchovanost v nynější "speciální vojenské operaci", jak Moskva nazývá svou válku proti Ukrajině, má podle prezidenta "bez jakéhokoliv přehánění národně osvobozovací charakter". Rusko podle něj bojuje nejen za svou svobodu, ale za svobodu celého světa.
"Hájíme bezpečnost a prosperitu celého našeho národa, vyšší historické právo být Ruskem, silnou a nezávislou mocností, civilizací. Právě naše země, ruský svět, jak už to bylo nejednou v dějinách, zatarasila cestu těm, kdo usilují o světovládu," prohlásil. "Otevřeně říkáme, že diktatura jednoho hegemona chátrá, upadla do chaosu a je pro okolí prostě nebezpečná. To už chápe celá světová většina," řekl, aniž výslovně zmínil Spojené státy, které v předchozích projevech obviňoval ze zavlečení Ruska do války.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/finsko-do-13-prosince-uzavre-celou-hranici-s-ruskem/2446511?utm_source=rss&utm_medium=feed
Helsinky/Moskva - Finsko uzavře na dva týdny celou hranici s Ruskem ve snaze zastavit příliv migrantů z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí. Na dnešní tiskové konferenci to podle agentury Reuters oznámil finský premiér Petteri Orpo. Opatření začne platit v noci na čtvrtek. Ruští představitelé tento krok kritizovali jako neracionální. Na spuštění "železné opony" podle nich doplatí Finové.
Helsinky obviňují Rusko, že k hranici přepravuje žadatele o azyl, kteří nemají platné doklady, s cílem vyvolat migrační krizi. Moskva toto obvinění popřela. Od minulého týdne je otevřený pouze nejsevernější finsko-ruský silniční přechod Raja-Jooseppi v arktické oblasti. Také ten nyní bude pro cestující uzavřen, sdělila dnes finská vláda.
Otevřený zůstane železniční přechod Vainikkala, ovšem jen pro nákladní dopravu. O azyl bude podle finské ministryně vnitra Mari Rantanenové možné žádat jen v přístavech a na letištích.
Agentura Reuters uvádí, že během listopadu přišlo z Ruska do Finska asi 900 žadatelů o azyl ze zemí, jako je Afghánistán, Keňa, Maroko, Pákistán, Somálsko, Sýrie či Jemen. Dříve přicházel méně než jeden žadatel o azyl denně, píše Reuters s odvoláním na finské pohraničníky.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/bankovni-rada-cnb-projedna-pravidla-pro-hypoteky-a-ochranu-uveroveho-trhu/2446726?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes projedná nastavení pravidel pro poskytování hypoték a posoudí odolnost českého finančního sektoru. Rozhodne také o stanovení sazby takzvané proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu. Rezerva má zabránit přenosu případných problémů finančních institucí do ekonomiky, od října činí dvě procenta.
Před půl rokem ČNB rozhodla o částečném uvolnění podmínek pro poskytování hypoték, když od počátku července zrušila povinnost uplatňovat u žadatelů limit výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). Nadále platí zbývající dvě omezující pravidla. Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) činí 80 procent, limit celkového dluhu žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu (DTI) je 8,5. Pro žadatele mladší 36 let jsou pravidla mírnější.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zemrel-americky-miliardar-a-buffettova-prava-ruka-munger-bylo-mu-99-let/2446721?utm_source=rss&utm_medium=feed
Washington - Měsíc před svými stými narozeninami zemřel americký miliardář a Charlie Munger, který byl pravou rukou jednoho z nejznámějších investorů Warrena Buffetta a stál u budování jeho finančního impéria. Podle agentury AP dnes o jeho smrti v prohlášení informovala investiční společnosti Berkshire Hathaway, v níž byl Munger místopředsedou představenstva.
Munger stál podle AP dlouhá léta v Buffettově stínu a pomáhal mu vést zmíněný konglomerát a poskytoval mu cenné rady. Zatímco Buffett byl tváří společnosti, Munger často svůj vliv na její chod zlehčoval.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vyborny-cesko-ma-trikrat-vice-prodejen-na-obyvatele-nez-nemecko/2446494?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Na nejkvalitnější zemědělské půdě asi nebudou moci vznikat velká nákupní a logistická centra ani fotovoltaické elektrárny. Vyplývá to z novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Předloha, kterou teď posoudí výbor pro životní prostředí a zemědělský výbor, by také měla přispět k zavedení takzvané agrovoltaiky. Projednáním tohoto návrhu zákona dnešní jednací den Sněmovny podle dohod klubů skončil.
Nejkvalitnější zemědělská půda v Česku je zařazena do první a druhé třídy ochrany podle takzvané bonitované půdní ekologické jednotky. Právě na tomto typu půdy by na základě novely platil zákaz výstavby obchodních a logistických center s rozlohou nad jeden hektar a fotovoltaických elektráren. Zařízení na získávání solární energie by se na zemědělské půdě směla stavět jen jako agrovoltaická.
"Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 procent té nejkvalitnější půdy první a druhé kategorie," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je třeba tento trend zastavit. Výborný zároveň zdůraznil, že zákaz nebude platit pro strategickou, například dopravní infrastrukturu ani pro vědecko-technologické parky. Předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) doplnil, že předloha se netýká rovněž klasického průmyslu.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3631863-jestrab-ktery-se-nezalekl-ruska-ani-ciny-web-politico-dal-petra-pavla-na-seznam
Český prezident Petr Pavel se dostal na seznam 28 nejvlivnějších osobností, které budou podle bruselského webu Politico spoluurčovat charakter Evropy v roce 2024. Redakce serveru jej označila za výrazného „jestřába“ ve vztahu k Rusku a Číně, který jednoznačně podporuje Ukrajinu a volá po rozšíření NATO. Vůbec nejvlivnější osobností bude podle webu příští rok pravděpodobný nový polský premiér Donald Tusk, který chce napravit pošramocené vztahy své země s Evropskou unií.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3631858-pri-nestesti-v-polskem-dole-zahynuli-ctyri-hornici
Čtyři horníci přišli o život při důlním neštěstí na jihu Polska, uvedla zpravodajská televize TVN 24 na svém webu. Havíři zahynuli, když odpoledne v dole Sobieski u města Jaworzno prasklo potrubí s vodou, dodala TVN 24 s odvoláním na báňské úřady. O čtyřech obětech v dole Sobieski informuje také polská tisková agentura PAP.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3631838-napeti-muze-zpusobit-i-chybejici-zbozi-v-obchode-popsali-cesti-vojensti-policiste-misi
NATO zvažuje posílení přítomnosti v Kosovu. Reaguje na letošní incidenty a chce předejít nárůstu násilí v zemi i jinde na západním Balkáně. Česko už v létě vyslalo třicet vojenských policistů a v mírové misi NATO v Kosovu (KFOR) má armáda i další specialisty.

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/nezamestnanost-sever-cech-prumyslove-investice-agentury_2311290728_epo
V průmyslové zóně Verne u Kadaně a Klášterce nad Ohří na Chomutovsku otevřel 28. listopadu slavnostně svou výrobní halu výrobce izolací do automobilů. Zaměstnat chce do dvou let zhruba 300 pracovníků. V průmyslové zóně Joseph v Havrani na Mostecku zas 29. listopadu poklepou na základní kámen nového závodu na výrobu průhledných bariérových fólií. Jestli ale výrobci sníží v obou okresech nezaměstnanost, to jisté není.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/litva-narodni-sankce-evropska-unie-rusko-valka-na-ukrajine-jovita-neliupsiene_2311290700_aur
„V několika zemích jsou národní sankční režimy, ale primární je unijní, má větší dopad. Proto je potřeba stále přicházet s podněty,“ popisuje pro iROZHLAS.czJovita Neliupšienė. Je náměstkyní litevského ministra zahraničí a spadá pod ni agenda sankcí na národní úrovni, vyjednává ale také s dalšími členskými státy Evropské unie. V rozhovoru říká, že při nominacích jsou aktivní pobaltské státy, Polsko nebo Česko, horší je to v případě Maďarska.

Dálnice D1 u Humpolce zůstává ráno ve směru na Prahu stále uzavřená po noční nehodě čtyř kamionů. Zemřel při ní jeden z řidičů. Další řidič utrpěl lehké zranění, stejně jako zasahující policista. Na síti X o tom informovala policie. Podle ní by řidiči měli zvolit jinou trasu, některé silnice nižších tříd jsou ale na Vysočině kvůli sněhu obtížně sjízdné.

https://echo24.cz/a/HuHxy/zpravy-domov-nehoda-kamionu-blokovala-d1
Nehoda se stala krátce po 23:00 na 90. kilometru dálnice. Po půlnoci se podařilo zprůjezdnit sjezd z dálnice. "Policisté začali stahovat vozidla na exitu 90 a na stejném místě na nájezdu na 90. km směr Praha se vozidla vracejí na dálnici," uvedla policie. Dnes ráno následky nehody stále odklízeli pracovníci odtahové služby a policisté odklánějí dopravu přes sjezd a nájezd na dálnici.

https://echo24.cz/a/Hx692/zpravy-domaci-duchody-sporeni-zmeny-statni-prispevek
Chystané změny v důchodovém připojištění skrývají riziko pro statisíce důchodců. Novelizace má oživit poněkud nepřitažlivý třetí pilíř penzijního spoření, ruku v ruce s tím má ale také odebrat státní příspěvky důchodcům. Penzijní společnosti však varují před tím, že to pro značnou část důchodců může znamenat past, v které mohou přijít o část úspor. A pro desetitisíce z nich to dokonce může znamenat ztrátu všech peněz, které zatím do spoření vložili.
Nedávno sněmovnou schválená vládní předloha má podle předkladatelů především podpořit spoření na stáří (podrobněji jsme se tomu věnovali například zde či zde). Například mění podporu penzijního spoření. Zvyšuje práh pro čerpání státního příspěvku. Pro nové smlouvy se minimální doba spoření, po které bude možné peníze vybrat bez sankce, prodlouží z pěti na deset let. Spodní hranice pro získání státní podpory penzijního připojištění se u existujících smluv zvýší ze 300 korun na 500 korun měsíčně. Horní hranice příspěvku účastníka, nad níž už se příspěvek státu nebude zvyšovat, se posune z 1000 na 1700 korun měsíčně. Státní příspěvek bude lineární a bude představovat 20 procent příspěvku účastníka.
Další změnou, která se má dotknout stovek tisíc lidí v důchodovém věku, je konec státního příspěvku pro spořící důchodce. Podle ministerstva je smyslem podpory motivace lidí k tvorbě úspor pro důchodový věk, což po přiznání důchodu ztrácí smysl a spoření pak slouží pouze jako krátkodobý spořící produkt. Skupina poslanců ANO v čele s Patrikem Nacherem navrhovala, aby příspěvek zůstal zachován alespoň u existujících smluv a omezení se týkalo až nových smluv. Ministr Stanjura s tím ale nesouhlasil a sněmovna tento návrh neschválila.





—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  (ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE - “SKLADANI MOZAIKY”)—
https://www.protiproud.info/politika/7591-budoucnost-ceska-latinskoamericky-scenar-narod-na-odpis-v-cele-kyvaci-a-loutky-odliv-mozku-vetsi-nez-za-socialismu-nuzky-se-rozeviraji-rizena-migrace-a-podrobeni-roste-neschopna-generace-vytezit-a-znicit.htm
Jan Procházka věští naší zemi v tomto světě a pod tímto vedením velmi ponurou budoucnost, nikoli nepodobnou osudu některých banánových republik

„Do deseti let křižovatkou Evropy“ hlásá aktuální propaganda na ulicích s tváří českého guvernéra. Česká republika má však mnohem spíše nakročeno k tomu stát se periferií, disneylandem, skladištěm, skládkou a montovnou pro korporace jádrových oblastí světa.
Ani v jednom případě se s původním obyvatelstvem nepočítá, domorodci jsou něčím, co je nadnárodním korporacím a lokálním guvernérům, kteří jim mají umetat cesty a zvyšovat zisky, prostě na obtíž. Nemyslím si, že by ve střední Evropě v dohledné budoucnosti mohla vzniknout nějaká „rasová válka“, která hrozí vypuknout ve Francii, spíše se přikláním k názoru, že latinskoamerický scénář je nejrealističtějším výhledem.
Tmavnutí
V amerických banánových republikách typu ČR se budou střídat guvernéři, často z vojenských kruhů, nepříliš inteligentní, ale loajální a úplatní, panáci fungující jako yes-mani amerických velvyslanců. Petr Pavel je v zásadě stejnou figurou jako Fulgencio Batista. Vedle toho se zde pomalu ale pravidelně začínají objevovat úkazy dosud příznačné jen pro rozvojové země, které předchozí dvě generace neznaly.
Nedostatek léků, především antibiotik, nedostatek lékařů, kritický nedostatek pediatrů, důsledkem kterého se sníží průměrná naděje na dožití a zvýší dětská úmrtnost. Spíše než „křižovatkou Evropy“ bude obdobný fialoidní ksicht za deset let volat po zřízení pobočky Lékařů bez hranic.

https://www.protiproud.info/politika/7590-bojiste-21-stoleti-pentagon-predstavil-svou-strategii-informacni-valky-vzorem-je-opet-goebbels-vykriky-orla-a-detsky-plac-ve-vietnamu-masakr-v-buci-chce-osa-berlin-washington-londyn-reprizu-hitlerova-propadaku.htm
Nikolaj Petrov komentuje strategii hybridních válek, kterou letos představil Pentagon a která kombinuje nejen informační válku a boj proti takzvaným desinformacím, ale zároveň rozšiřuje rejstřík operací pod falešnou vlajkou, které NATO v boji proti Rusku dlouhodobě využívá

„Strategie Pentagonu pro operace v informačním prostředí“ nastiňuje přístupy, kterými se bude americká armáda řídit při vedení psychologické války. Strategie navrhuje, aby se do její realizace zapojilo široké spektrum organizací – od místních samospráv a průmyslu, přes nevládní organizace až po výzkumná centra na univerzitách přidružených k ministerstvu obrany (UARC). Pentagon se bude opírat o všechny tyto subjekty.
Podkopat mezinárodní pozici USA
Dělá se to s cílem dosáhnout úzké koordinace mezi bezpečnostními, zpravodajskými a civilními organizacemi v boji proti údajným “ruským a čínským dezinformacím”. Strategie ve skutečnosti předpokládá vytvoření mechanismu, který bude schopen vyřešit naléhavou úlohu centralizovaného řízení všech nástrojů informační války.
Zvláštní místo v tomto programu se věnuje zesílení boje proti Rusku. „Rusko,“ píše se v ní, „považujeme za vážnou hrozbu, protože využívá zpravodajské služby, proxy a širokou škálu vlivových nástrojů k rozdělování západních aliancí a k upevňování svého vlivu ve světě. Rusko se také snaží podkopat mezinárodní postavení USA, zasít rozpory ve Spojených státech a ovlivnit americké voliče a jejich rozhodování.”

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/nektera-vyjadreni-o-stavce-byly-na-hranici-pohrdani-obcany/
Komunikační neobratnost vládních představitelů kabinetu Petra Fialy (ODS) škodí a nahrává jeho kritikům. Premiér k tomu všemu ještě prohlásil, že se nebude se stávkujícími lidmi bavit, dokud se situace neuklidní.
„Je to do značné míry podobné jako kritika protivládních demonstrací: není příliš šťastné kritizovat z nekalých úmyslů, protože političtí protivníci toho často využijí posunutím významu a generalizaci ve smyslu odsouzení celé skupiny protestujících. Takových výroků bychom našli i víc. Celá vládní komunikace na mě působí tak, že přikládá velkou váhu držení principiálních pozic, ze kterých se neustupuje,“ doplnil politolog.
„Vláda komunikaci ohledně konsolidačních opatření bohužel dlouhodobě nezvládá. To není jen otázka aktuálních dní a výroků souvisejících se stávkou. Ukázalo se to už po představení balíčku na jaře letošního roku. Zejména některá vyjádření a rozhovory ministra Zbyňka Stanjury byly až na hranici pohrdání občany,“ domnívá se Just.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/exlekar-bileho-domu-zdravotni-stav-bidena-se-zhorsuje-coz-ohrozuje-usa/
„Je neuvěřitelné, jak moc zdegeneroval právě během svého působení v úřadu. Nemůžeme si dovolit mít tohoto muže ve funkci po zbytek tohoto funkčního období a pak na další čtyři roky poté. Už teď nás vystavuje velkému riziku,“ řekl.
Jackson řekl, že američtí nepřátelé se už nebojí a věci by byly jiné, kdyby „tam byl Donald Trump“
„Podívejte se na války, do kterých jsme zataženi. Věci, které by se nestaly, kdyby tam byl Donald Trump, protože naši nepřátelé se nás už nebojí. Už k nám nemají žádný respekt a naši protivníci nám už nevěří, a je to proto, že v Bílém domě nemáme vedení, které potřebujeme,“ vysvětlil.

Kdo vládne USA? Biden to už asi nebude...

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/stefec-eu-stale-vice-pripomina-rimskou-risi-v-dobe-jejiho-konce/
Jsme jako stát skutečně připraveni čelit hrozbám, plynoucím z radikálně se zhoršující bezpečnostní situace v Evropě? Dost o tom pochybuji. S premiérem, veřejně vyhlašujícím, že ČR je ve válce, aniž by bral do úvahy realitu Ústavy a platných zákonů, s ministryní obrany, tu vystupující z OSN, tu veřejně přiznávající, že jsme na dně s výzbrojí a municí pro armádu až natolik, že už nemáme co posílat ani na Ukrajinu a že soukromé zbrojařské firmy jsou na tom s vojenskou technikou a vybavením podstatně lépe, než český stát, s ministrem vnitra, vyvěšujícím na státní budovu za státní peníze obraz vrcholného představitele jaderné velmoci v pytli na mrtvoly a vlastnícím šifrovaný telefon, na jehož druhém konci se podle všeho nacházela hlava organizované zločinecké tlupy? To jsou velmi pádné důkazy oprávněnosti mých pochyb a obav o naši společnou budoucnost.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/zdenek-zboril-boj-o-nase-hranice-jeste-neskoncil/
„To byl tehdy  spíše boj politický,  doprovázené taky vojenskými akcemi. Jeho začátkem bylo uznání existence takzvaného Německého Rakouska na historickém území Českého království. A to je vlastně dodnes problém, protože někteří politici, novináři a publicisté používají pro toto území pojem Sudety nebo Sudetenland, který vlastně vzniká až jako politické rozhodnutí v roce 1933 založením Henleinovy Sudetendeutsche Heimatfront,  později změněné na Sudetendeutsche Partei.
Zbořil: Jak říká Petr Fiala - je to „neodůvodněná stávka“  Ale v tom listopadu 1918 před sto pěti lety byly vyhlášeny čtyři provincie - Deutschböhmen, Sudetenland, Böhmerwaldgau, Deutschsüdmährena,  a jak vidíte z těch názvů se tam žádné všeobjímající Sudety neobjevují. Byly ještě tři enklávy se silnou menšinou německy mluvících lidí, dost často Židů, a to byly Brno,  Jihlava a  Olomouc,“ vysvětluje Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.


https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/bez-prohry-vlady-nemuze-byt-dobre-budoucnosti-tohoto-naroda/
<< GLOSA >> Premiér Fiala: „Jestliže tomuto tlaku ustoupíme, ustoupíme dobré budoucnosti tohoto národa“. Je výrok, který premiér přednesl v den odborářské stávky v ČT v pondělí 27. listopadu.
Takže: Jestliže vláda dle mínění preméra ustoupí, neustoupí ani tak moc odborářům či opozici či jejích požadavkům, ale ustoupí hlavně čemusi jinému a dost nečekanému. A to dobré budoucnosti tohoto národa, píše v glose Lubomír Man.
Takže: vláda ustoupí, čímž prohraje. A vyhraje ten, kdo ji k ústupu přinutil, čili dobrá budoucnost tohoto národa.
Takže: bez prohry vlády nemůže být dobré budoucnosti tohoto národa. A naopak: Výhra vlády maří všechny možnosti dobré budoucnosti tohoto národa.
Ještě nikdy nepronesl premiér pravdivější větu, než je ta v perexu uvedená.

Na pondělní demonstraci proti vládní neschopnosti v oblasti školství, energetiky, hospodářství, financí, atd., promluvil z tribuny na Malostranském náměstí kromě dalších řečníků i publicista, moderně řečeno "blogger", řečený Vidlák.
V Interview  24 na ČT24 pak předsedkyně spolku Učitelská platforma Petra Mazancová doplnila, že „na té demonstraci dnešní odborářské vystoupil člověk s přezdívkou Vidlák, který provozuje něco, co se jmenuje Vidlákovy kydy - já jsem naštěstí zapomněla jeho občanské jméno, protože si úplně nechci pamatovat lidi, kteří hájí Rusko a vyprávějí o něm desinformace. To znamená, ta proruská desinformační scéna tam proboha opravdu být neměla a já vůbec nechápu, jak to odbory mohly dopustit a myslím si, že je to velká chyba odborů, kterou udělaly, protože spousta těch stávkujících opravdu nedemonstrovala proti demokracii a za Rusko, to znamená proč tam ti lidé byli nebo konkrétně tento člověk mi nedává smysl a myslím, že by se pan Středula měl zamyslet a vyvodit z toho nějaké důsledky."

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/jan-schneider-orel-mouchy-nelapa/
Moderátor je dotázal: „Čili ten proruský kolaborant, to je ten pan Vidlák?"
Mazancová přitakala: „Je to jeho přezdívka, ale jeho jméno je dohledatelné, já jsem ho s úspěchem zapomněla." Pak to ještě potvrdila, když v rámci další otázky na postoj pana Františka Dobšíka, předsedu Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, řekla, že vystupoval „po tomto kolaborantovi".
K dotazu na tuto situaci, která je skutečně zralá na občanskoprávní žalobu na ochranu osobnosti (kterou, jak pevně doufám, vezme jako podnět i Rada České televize), Vidlák pouze noblesně pravil, že o žádné žalobě neuvažuje, protože má úplně jiné starosti, a nadto - orel mouchy nelapá.
To je krásná facka jak Mazancové, tak onomu nébich moderátorovi, který asi neví, co je původem slova moderovat.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Petr-Zantovsky-Jak-jsem-potkal-knihy-329-dil-Statni-prevrat-navod-pro-pucisty-amatery-746840
Buď krutý, nemilosrdný a důsledný. Měj připravený důkladný plán a stále aktualizované seznamy "objektů". Na nikoho nezapomeň. Jak říkal soudruh Stalin: „Nět čelověka, nět probléma“, čili zmizí-li člověk, zmizí i problém. Tví generálové tě určitě podpoří, a po první tisícovce mrtvých, až bude jasné, že to myslíš vážně, to máš v kapse.
Nezapomeň na jednoduchou, snadno zapamatovatelnou a nic neříkající politickou proklamaci pro zahraniční média, vůči kterým buď maximálně vstřícný. Bezpodmínečně musí obsahovat fráze jako "potírání korupce", "obrana demokracie a svobody", "dočasné omezení", "bezvýchodná situace" a samozřejmě také "nejlepší úmysly" a "podpora spojenců".
A ještě třešnička na dortu: Vyber si vhodného pitomce, postradatelného generála, kterého nech udělat nejšpinavější a nejkrvavější práci. Po skončení akce a vyhlášení vojenské chunty ho zatkni, nech ho odsoudit „za excesy“ a popravit. Národu ukážeš, kdo za to může, a ty sám jsi z obliga.
https://www.pokec24.cz/blog/z-historie-zname-priklady-fatalnich-utoku-malych-odhodlanych-skupin-na-zdanlive-neporazitelne-rise/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=z-historie-zname-priklady-fatalnich-utoku-malych-odhodlanych-skupin-na-zdanlive-neporazitelne-rise
Co se týče českých zpravodajských služeb, od nichž by měla přicházet prvotní varování o akutních hrozbách, je jejich stav rovněž dosti tristní. Osoba, blízká zločineckému klanu vyšetřovanému v rámci akce „Dozimetr“, stojící s požehnáním ministra vnitra několik měsíců v čele klíčové zahraniční rozvědky, medaile americké CIA, udělená šéfovi české civilní rozvědky a snaha BIS pod jeho vedením ovlivňovat školské osnovy, stejně jako aféry kolem nákupů vojenského zpravodajství, nebo jím organizovaná sledování a diskreditace “nepohodlných” lidí včetně manželky jistého nejmenovaného premiéra rozhodně neskýtají přílišnou důvěru v jejich schopnosti získávat relevantní informace a zachovávat nestrannost a oddanost službě českému státu.
Důvěru nevzbuzují ani výroky, jednání a chování „nesilových“ ministrů Fialova kabinetu, o „osobnostech“ šéfů obou komor našeho parlamentu, kteří se nedávno coby klaun Harlekýn a dobře obrněná Kolombína, postavičky dvou Zanni (sluhů) komedie dell’arte, „statečně“ vypravili z naprosto nejasných důvodů do ukrajinského Kyjeva, ani nemluvě.

https://www.pokec24.cz/blog/zhyckani-profesori-ctvrt-milionu-mesicne-za-falesnou-korektnost-vlada-se-kritizovat-nebude/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=zhyckani-profesori-ctvrt-milionu-mesicne-za-falesnou-korektnost-vlada-se-kritizovat-nebude
Víte, že někteří profesoři na veřejných vysokých školách mají mzdu až 225 tisíc korun měsíčně? Víte, že mzda docentů činí až 143 tisíc měsíčně? Víte, že roste počet profesorů a docentů na vysokých školách, ale že klesá počet studentů? Co myslíte, vychovávají za tyto obří mzdy veřejné vysoké školy generaci skutečných odborníků, kteří postaví Českou republiku na nohy? My tedy ne.

https://pravyprostor.net/?p=169325
Nenecháme si to líbit!
Ve zdravotnictví půjde o to, řeknu to otevřeně, omezit dostupnost lékařské péče. Osekat brutálně výdaje. Zhoršit provoz a chod veřejných nemocnic. V dalších krocích nejlépe rozprodat nemocniční síť do rukou soukromého kapitálu. V postupných krocích zavést standardy, jaké jsou například ve Spojených státech. Kde, pokud nemáte kvalitní připojištění, máte prostě smůlu.
Tohle je kapitalismus. Tohle je smysl pravicových vlád.
Vracíme se do doby první republiky, a před tím, do doby Rakouska-Uherska, kdy doktor byl luxusem, který si mohli dovolit jen bohatí. Kdy o lékařskou péči a zajištění bojovali lidé na demonstracích. Kdy požadavek na plošnou lékařskou péči byl součástí politických programů levicových proudů. Kdy nakonec, všeobecnou a bezplatnou péči pro celou populaci plošně prosadili až komunisté po roce 1948.
Dnes jsme v situaci, kdy jsme zdědili nákladný zdravotnický systém, který potřebuje průběžně modernizovat, stabilizovat a zkvalitnit. Cílem by mělo zůstat bezplatné a kvalitní zdravotnictví pro všechny.
Za rozumných nákladů státu.

https://pravyprostor.net/?p=169336
Celá automobilová branže vstupuje do velmi nejistého období. Nádavkem ke skutečnosti, že nákup nových aut jako předmětů dlouhodobé spotřeby je vždy odrazem toho, jak si vede ekonomika, tady ještě máme ideologicky zdůvodněný násilný přechod na elektromobily. A to není v EU ani jinde ve světě žádná hitparáda. Důsledky jsou zřejmé a bolestné: propouštění. V minulých dnech oznámila světoznámá pneumatikářská firma Goodyer, že jeden závod v Německu zavírá zcela a v druhém drasticky výrobu omezí. 1800 dobře placených německých zaměstnanců poslala na úřady práce. Když se auta neprodávají, musí se také optimalizovat výrobní náklady v automobilkách. U VW v Německu cenu každého vozu až z 30 % tvoří náklad na cenu práce. Proto koncern nedávno zcela zastavil výrobu elektrických vozů ve své výkladní skříni, „Skleněné manufaktuře“ v Drážďanech. A po propuštění několika set lidí nyní v klíčové elektromobilní továrně VW v saském Cvikově přešla výroba ze tří na dvě směny. Prý dočasně. Při trvalém stavu by to znamenalo, že zhruba třetina zaměstnanců je nadbytečných, pokud nebude ještě hůře.

https://pravyprostor.net/?p=169276
Klimatická agenda: „Odborníci“ doporučují snížit vaši životní úroveň o zhruba 80 %

Klimatickou agendu lze považovat za největší podvod v dějinách lidstva. Právě tento podvod má být hlavním prostředkem destrukce evropské prosperity a razantního snížení životní úrovně většiny obyvatel.
Politika Green Dealu, která je založena na lžích o lidmi produkovaném škodlivém CO2, může být praktikována jen díky tomu, že většina lidí této lži naivně věří.
Masy, které nejsou schopny si ověřit pravdu, budou nakonec ochotny se vzdát své životní úrovně jen ve jménu tohoto nového „náboženství.“
Ten, kdo nemá hlavu jen na to, aby mu nepršelo do krku, si již jistě uměl zjistit fakta, která jsou sice mainstreamem cenzurována, nicméně dají se přesto velmi lehce dohledat.
Ti ostatní (což je většinová masa) se zřejmě oddaně podřídí všemu, co páníčci v Bruselu vymyslí. Nebo snad někde vidíte mohutné demonstrace proti politice Green Dealu založené na jedné velké lži?
Zpráva, která se zabývá výrazným omezením cestování a cestovního ruchu v důsledku „omezování uhlíkové stopy,“ nám sděluje, že osobní uhlíkový limit bude již brzy normálem.
Pokud se nebudete chovat „udržitelně,“ možná se nedostanete nejen na dovolenou do zahraničí, ale ani z vašeho 15minutového města…

https://pravyprostor.net/?p=169327

Vláda šetří na dětech a lže lidem. Zbraně jsou pro ně důležitější, řekl prezident Pedagogické komory. Nemůžu než souhlasit. Fialova vláda vyhodí tisíce lidí ze škol, protože naše peníze utrácí za zbraně a vojenskou podporu.
Dokonce i Piráti z Bartošova Ústeckého kraje se připojili ke stávce proti škrtům ve školství. Piráti přitom sami sedí v této asociální vládě. Chápete to?
Budoucí důchodce čekají zlé časy, přiznalo Jurečkovo ministerstvo v oficiální zprávě. Bude méně peněz a ceny porostou. Lépe se prý důchodci budou mít až od roku 2060. Prý to za ty úspory stojí. Co si o tom myslíte?
To vše a mnohem víc se dozvíte v 59. dílu mého politického podcastu. Děkuji vám předem za zhlédnutí a prosím o další sdílení, ať se pravdu dozví co nejvíc lidí! Těším se na dotazy i komentáře!

https://pravyprostor.net/?p=169270
Šéf zahraniční politiky EU klade rovnítko mezi Hamás a Izrael a obviňuje obě strany z „masakrů“
Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell vyvozuje paralely mezi Izraelem a Hamásem, odsuzuje obě strany za „masakry“ a zdůrazňuje, že je třeba kritizovat izraelské akce, aniž by byl obviňován z antisemitismu.
Šéf zahraniční politiky EU ve středu položil morální rovnítko mezi Izrael a teroristickou organizaci Hamás, přičemž obě strany obvinil z provádění „masakrů“ a zároveň zdůraznil, že je možné kritizovat izraelské akce, „aniž bychom byli obviňováni z toho, že nemáme rádi Židy“.
Josep Borrell – vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku – ve svém projevu v Evropském parlamentu označil pogrom Hamásu v jižním Izraeli ze 7. října, při němž bylo zavražděno více než 1 200 lidí, za „největší masakr“ Židů od druhé světové války. Dodal však, že blokáda pásma Gazy ze strany Izraele představuje „jiný druh masakru způsobeného člověkem“.

https://www.iportal24.cz/nazory/ceka-nas-horka-zima/
I tak se dá popsat situace ve společnosti. Vláda, díky své nerozumné fiskální politice, udělala vše, co bylo možné, aby proti sobě postavila velmi dobře organizované a společenský vlivné skupiny zaměstnanců. Lékaře a v zákrytu s nimi zdravotníky, včetně sester. A dále učitele, dopraváky i dělníky v průmyslu.
Vláda má bezpečnou většinu v Poslanecké sněmovně a kromě toho vládní koalici udržuje pohromadě také to, že pozice některých vládních stran podle relevantních průzkumů veřejného mínění zeslabuje natolik, že by se nejméně dvě vládní strany vůbec nedostaly do nové Sněmovny, tedy pokud by kandidovaly samostatně.

https://www.iportal24.cz/zahranici/zvoleny-argentinsky-vudce-ve-washingtonu-potvrdil-svou-orientaci-na-zapad/
Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan a nově zvolený argentinský prezident Javier Milei na úterním setkání diskutovali o rozvoji hospodářské spolupráce, ochraně lidských práv a »podpoře demokracií«. Informovala o tom tisková služba Bílého domu.
Sullivan a Milei hovořili o »důležitosti dalšího rozvoje pevných vazeb mezi USA a Argentinou v oblasti hospodářství a společných priorit, včetně investic do technologií a čisté energie, ochrany lidských práv a podpory demokracií po celém světě«. Sullivan poblahopřál k jeho »volebnímu vítězství a vyjádřil jeho závazek pokračovat ve spolupráci mezi oběma zeměmi«.

https://www.iportal24.cz/featured/ctyri-z-deseti-americanu-se-obavaji-chodit-v-noci-ven/
Čtyřicet procent Američanů se bojí chodit v noci samo v okruhu jedné míle od svého domova, což je podle nedávného průzkumu agentury Gallup nejvíce za posledních třicet let. Tato statistika dosáhla v říjnu 2020 nejnižší hodnoty 29 %, ale s odezněním pandemie covid-19 a sociální distanční politiky se vyšplhala až na současné číslo, upozornila stanice Fox News.
Více než 30 % respondentů uvedlo, že jim strach z kriminality brání v tom, aby se ve svém okolí procházeli nebo běhali sami, a 17 % respondentů uvedlo, že jim strach z kriminality brání v návštěvě místních parků, uvádí Gallup. Kromě toho se 28 % Američanů kvůli kriminalitě vyhýbá koncertům, jiným přeplněným akcím a rozhovorům s cizími lidmi.

https://belobog.sk/pred-ocima-nam-vznika-kastovne-otrokarsky-system/
Moderní svět je poměrně rigidně strukturovaný. Na vrcholu stojí ti, které francouzský filosof a ekonom Jacques Attali nazývá neo-nomády. Jsou to bohatí lidé, kteří snadno mění své prostředí, stěhují se z Evropy do Ameriky, z Hongkongu do Singapuru. Úplně dole jsou nejchudší lidé, kteří migrují z Afriky do Evropy. Jsou mobilní a nemají nic.
 Mezi bohaté neonomády a chudé je vsazena střední třída a dělnická třída. Tito lidé žijí stacionárním životem a jsou předmětem vykořisťování, zdanění. V Evropě svými příspěvky do rozpočtu podporují Afričany, Araby a Kurdy. Když němečtí mladí lidé odcházejí na Nový Zéland nebo do Kanady, přímo říkají: nechceme živit cizí vyžírky. Je jasné, že světové špičky se s krizí vyrovnají na úkor střední části lidstva, těch, komu mají co brát a odnášet.
Myslím, že revoluce střední vrstvy je sotva možná. Tím spíše, že za posledních třicet let se na Západě, zejména v západní Evropě, vytvořila vrstva, s jejíž pomocí mohou úřady – jak bruselští nadnárodní eurobyrokraté, tak národní státní byrokracie – stavět “střední vrstvy” proti sobě. Mám na mysli nižší vrstvy, nové “nebezpečné třídy”, které představují migranti z jihu a východu. Další možností je spíše podpora středních vrstev pravicovým autoritářským, nacionalistickým režimům.
 Když čtu memoáry gorbačovských perestrojkářů, všelijakých Čerňajevů, Šachnazarovů a dalších, vidím, že prostě píší, že se zklamali marxismem-leninismem už v 60. letech a že do svých zpráv generálním tajemníkům zahrnuli myšlenky sociologie a politologie. Samozřejmě, že částečně lžou, ale jen částečně. Podívejte se, co se ukazuje: poradci vedoucích představitelů SSSR 60. let do našich znalostí zakomponovali myšlenky našeho hlavního nepřítele! Něco takového jako neutrální znalosti vůbec neexistuje. Pokud se začnete dívat na svět cizíma očima, začnete jednat v cizím zájmu.  Jak řekl Tacitus: – „v bitvě je poraženým ten, kdo první sklopí oči“.
Přesně taková byla situace.


https://ksbspravy.substack.com/p/oznamenie-o-vystahovani-sa-bude-pisat
Zneškodnený hegemón nemôže poraziť "novú os zla", Rusko-Irán-Čínu, nielen v západnej Ázii, ale ani kdekoľvek v Eurázii, ázijsko-tichomorskom regióne a v panafrickej oblasti. Priama účasť/normalizácia genocídy len urýchlila postupné, nevyhnutné vylúčenie hegemóna z väčšiny krajín globálneho Juhu.
Toto všetko sa deje, zatiaľ čo Rusko starostlivo pripravuje integráciu Čierneho mora, Kaspického mora, Baltského mora (bez ohľadu na fínsku hystériu), Arktídy a severozápadného Tichomoria a Čína vysokým tempom nabíja integráciu Juhočínskeho mora.
Si a Putin sú nadaní hráči šachu a postupu - a profitujú z hviezdnych poradcov kalibru Patruševa a Vanga Ji. Čína hrá geopolitické ťahy nekonfliktnosti: všetko, čo musíte urobiť, je zablokovať súperovi možnosť pohybu.
‘Vyšachuj a postupuj’ v diplomatickom tandeme predstavuje hru, pri ktorej neprerušujete súpera, keď sa opakovane strieľa do kolien. Ako bonus navyše získate súpera, ktorý si znepriatelí viac ako 90% svetovej populácie.
To všetko nakoniec povedie k tomu, že sa ekonomika hegemóna zrúti. A potom ho možno štandardne poraziť.

https://www.infovojna.bz/article/urad-pre-regulaciu-na-cele-s-nominantmi-matovicovo-hegerovo-odorovho-rezimu-rozhodol-o-dvojnasobne-vyssej-cene-za-plyn-pre-slovenske-domacnosti
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví rozhodol o výraznom zvýšení ceny plynu. SPP pod novým vedením zmení v roku 2024 stratégiu nákupu plynu tak, aby bola výhodnejšia pre slovenské domácnosti, uviedlo ministerstvo hospodárstva SR.
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vydal cenové rozhodnutie pre Slovenský plynárenský priemysel (SPP), podľa ktorého by sa mala cena plynu v roku 2024 výrazne zvýšiť, a to približne na dvojnásobok. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR hovorí o neakceptovateľnom postupe úradu a situáciu upokojuje. Slovenské domácnosti podľa rezortu nebudú za plyn platiť viac ako v minulom roku.
Podľa Sakovej je to neakceptovateľné

https://www.infovojna.bz/article/video-politolog-prof-krejci-o-zakulisi-udalosti-ktore-predchadzali-a-nasledovali-po-17-novembri-v-roku-1989
Český politológ, univerzitný profesor a riaditeľ Inštitútu globálnych studií UJAK v Prahe Oskar Krejčí ako bývalý poradca dvoch československých predsedov vlád - Ladislava Adamca a Mariána Čalfu približuje v rozhovore s moderátorom Lubošom Xaverom Veselým dianie v Československu pred a po páde železnej opony.

https://www.infovojna.bz/article/video-profesor-jeffrey-sachs-rozhovor-s-ekonomkou-doc-svihlikovou-slobodny-vysielac-november-2023
Uznávaný americký ekonóm a poradca vlád po celom svete Jeffrey Sachs v debate s českou ekonómkou doc. Ing. Ilonou Švihlíkovou, Ph.D. odvysielanej 24. novembra 2023 na Slobodnom vysielači hovoril o zástupnej vojny proti Rusku, v ktorej USA používajú Ukrajinu na svoje špinavé ciele, environmentálnej kríze, deštrukčnom pôsobení CIA vo svete podkopávajúcom v konečnom dôsledku americkú demokraciu, nízkej úrovni lídrov v Spojených štátoch a v Európe, nedodržiavaní Minských dohôd a ďalších témach

https://otevrisvoumysl.cz/tucker-carlson-rikat-pravdu-za-kazdych-okolnosti-je-projev-svobody/
Nedávný projev Tuckera Carlsona, ve kterém mluví o pravdě, svobodě a otroctví.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/11/29/usa-hrozi-zhorseni-ratingu-a-podle-pensylvanske-univerzity-nakonec-i-bankrot/
Klučík Kovanda  se opravdu činí. To se musí nechat. A čím dál tím více  má smysl jej  číst.  Takže  dnes  si  od  něj dáme  tohle,  co vyšlo na  finančním portálu Kurzy.cz před pár  dny. Týká  se opět  hrozících  potíží , plynoucího  celosvětově  z  astronomického dluhu  Spojených států. Naprosto polopatické  čtení. Zejména pro  ty  vždycky a jedině  správné.
USA hrozí zhoršení ratingu a podle Pensylvánské univerzity nakonec i bankrot. Investor Buffett nesouhlasí
Spojeným státům hrozí zhoršení ratingu, který jim přisuzuje agentura Moody’s. Ta v pátek předminulý týden zhoršila výhled úvěruschopnosti země z dosavadního „stabilního“ na „negativní“. Povážlivě tak stoupá pravděpodobnost, že přikročí také k vlastnímu snížení ratingu – poprvé po více než sto letech, od úsvitu moderních finančních dějin.
Agentura varuje, že v nynějším prostředí vysokých úrokových sazeb je třeba zásadně omezit výdaje administrativy Spojených států, nebo naopak razantně navýšit příjmy. Jinak totiž rozpočtové deficity „zůstanou velmi hluboké, což výrazně omezí možnost dalšího dluhového financování země“, uvádí Moody’s.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/11/29/rozpoctovy-deficit-v-rusku-se-prudce-snizil/
Nepřetiskuji z  ruských  zdrojů. Pokud  vysloveně  nemusím. Jenže  dnes se  tomu  nelze  vyhnout. Minulý  týden  Kosa  přinesla  Kovandův  článek, kde porovnával  čísla  ruské ekonomiky  pro  tento rok s těmi  českými resp.  těmi z Evropské uHnie.  A  bylo  to  až  kavkovsky  bizarní.
Dneska  si toho bizáru ještě přidáme. Na  ruských zdrojích   jsem totiž  objevil  následující  text, rozebírající  číselné parametry  ruské  hospodářské  bilance.  Text je postaven na  výstupech  ruského staťáku:
O nás : rozpočtový deficit v Rusku se prudce snížil
Od ledna do října se deficit ruského federálního rozpočtu snížil na 0,7 % HDP
Podle předběžných údajů ministerstva financí se od ledna do října schodek federálního rozpočtu snížil na 1,235 bilionu rublů. To je pouze 0,7 % HDP. O tom, jak tohoto výsledku dosáhli a zda se jim podaří do konce roku dosáhnout zisku, je v materiálu RIA Novosti.
Sekvenční redukce

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/11/28/par-otazek-pro-pani-ucitelku-petru-mazancovou-a-par-informaci-pro-bojovniky-od-klavesnic-z-alternativy/
Vidlák, podle mého názoru  se  tvrdě  vrhnul  na politiku a  jde  za  nějakým  mandátem. Zachytil jsem dokonce informaci, že  bude kandidovat  do Europarlamentu za KSČM. Nebo  že  snad  zakládá  nějakou politickou formaci s bývalou senátorkou Dr. Dernerovou.  Když se  měl těžce  zklamat v  tom prima  Jindrovi  s minulostí ze  Strahova. OK, nevím, co z toho je  pravda.Klidně  všechno dohromady. Nic proti ničemu  – proč  by  Vidlák nemohl být  europoslancem, poslancem, senátorem  nebo krajským radním?  Ve  většině případů  by  představoval  nadprůměr  a  světlou výjimku. A  pasivní volební právo je tady proto, aby  se  využívalo. Když může  být takový Lipavský ministrem zahraničí, Langšádlová, co  studovala  stavební průmyslovku  zřejmě  pět let, ministryní pro vědu  a výzkum a  Pekarová Adamová  předsedkyní Sněmovny  parlamentu,  pak proč  by  Vidlák  neměl kandidovat  do  kteréhokoliv  zákonodárného  sboru, do  nějž  se  v ČR volí?
Moje  babička  by mu řekla  – například protože platí pořekadlo:
nechoď  Vidláku s pány na led, pán  uklouzne a  Vidlák si za něj nohu zláme.
A já dodávám.  Ve  své aktivní  době  jsem zažil osobně mnoho  politiků. Dokonce i těch  nejvýše postavených.  A  viděl jsem, jak  se jim po  nástupů  do funkcí měnily, či spíše  kroutily  charaktery. A jak těžko  se jim žilo v okamžiku, kdy se opět stali běžným civilem… Takže  proto, Vidláku…

https://cz24.news/uz-vime-proc-vidlak-vadil-na-celostatni-stavce-proti-fialove-vlade-vidlak-v-projevu-trefil-na-komoru-fialovu-vladu-mafianu-ktera-financuje-vyzbrojovani-ukrajiny-na-ukor-vsech-lidi-v-cr/
ČESKO: Pondělní výstražná celorepubliková stávka v ČR má neuvěřitelnou mediální dohru. Jako protržená totiž začala řvát na plné kolo jistá Petra Mazancová, předsedkyně celostátní profesní organizace Učitelská platforma, která si po skončení odborářské demonstrace v Praze začala stěžovat do všech českých médií, že netušila, kdo přijde na demonstraci s projevem na tribuně.
Stěžovala si, že na stávkovou demonstraci odborů, které se účastnili i zástupci učitelů a zmíněné Učitelské platformy, přišli a na pódiu vystoupili lidé, kteří jsou prý ohrožením demokracie. Vadilo jí vystoupení blogera a občanského aktivisty Daniela Sterzika, který vystupuje pod uměleckým jménem “Vidlák” a glosuje politické události. Začala padat obvinění o tom, že je proruský aktivista. Na Twitteru zmíněné Učitelské platformy se záhy objevil odporný pamflet, který uvádí cosi o tom, že platforma nepodporuje proruské kolaboranty v jasném odkazu na Vidláka a jemu podobné.

https://cz24.news/nova-vlada-noveho-zelandu-slibila-ze-uprednostni-sve-obcany-pred-zajmy-who-obdobne-to-vidi-i-staronovy-slovensky-premier-fico/
NOVÝ ZÉLAND: Parlamentní volby na Novém Zélandu minulý měsíc vyhrála opoziční konzervativní Novozélandská národní strana. Po šesti týdnech vyjednávání nyní konzervativci sestavili vládu dohromady s libertariánskou stranou ACT a stranou New Zealand First.
Volby tak ukončily šestileté vládnutí Novozélandské strany práce. V jejím čele stála po většinu této doby Jacinda Ardernová, která v lednu tohoto roku na funkci premiérky rezignovala.
Novozélanďané měli dost omezování svobod ze strany minulé vlády
Popularita Ardernové během minulého roku dle deníku The Telegraph prudce klesala. Důvodem měla být přísná protikoronavirová opatření.
K dalším jejím kontroverzním postojům se řadí i navržená klimatická opatření. V rámci snížení skleníkových plynů bývalá premiérka Ardernová navrhla jako první na světě zdanit „prdy a říhání“ hospodářských zvířat.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/miroslav-kalousek-do-evropskeho-parlamentu.A231128_213420_p_cirkus_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Ještě tam není, ani zdaleka. Musel by nejdřív být zvolen a volby budou až 7.-8. června příštího roku. Není ani na kandidátce. Byla by to jistě kandidátka Spolu, jelikož vládní trojkoala se rozhodla nastoupit do voleb společně. Nemá žádnou stranickou funkci. Přesto všechno je ho teď v médiích plno a jeho – snad definitivní – rozhodnutí budí zájem a emoce.
To že Kalousek není v oficiálním ansámblu české politiky je chyba ne jeho, ale české politiky. Jakmile je tam někdo osobitý a zajímavý a lze ho podezírat, že má schopnosti a v hlavě mozek, je třeba ho vyštípat. Navíc je to politik razantní a my milujeme razantnost, zejména když se týká kapsy někoho jiného. Jakpak by asi dopadl, kdyby se volilo podle Janečkovy metody spočívající v tom, že volič dává plusové, ale i mínusové body, tedy určuje nejen koho chce, ale koho nechce. Mimochodem, je to metoda zajímavá, zjevně rozumná – a proto nemá reálnou naději na uplatnění.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/ceny-kde-se-berou-rozdily-mezi-polskem-a-ceskem.A231128_210248_p_ekonomika_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Politici by asi nikdy neměli psát tweety pozdě večer. A určitě ne večer po dalším nepříjemném průzkumu volebních preferencí. Ale možná neuškodí říct si, proč jsou tak velké cenové rozdíly mezi Polskem a Českem. ???? twitter.com/marekvyborny/status/1728865719541223466?s=43&t=Jve58dMU2aCu9ZQ3uBPEWg
Pojďme začít tím klíčovým, a to je nedostatečná konkurence mezi dodavateli. Polsko má obrovské množství malých dodavatelů, spojených v odbytová družstva. U nás máme pár dominantních holdingů. Co s tím dělají lidovečtí ministři zemědělství? Posílají jim další dotace.





—C. RUZNE - NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K ZAMYSLENI”)—
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141653&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Z rozhovoru s bývalým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou v týdeníku Hrot:
Má ještě smysl bavit se v případě covidu-19 o něčem, jako je kolektivní imunita?  Už bych ten pojem nepoužíval. Dnes víme, že ani nejmodernější vakcíny nenavozují sterilní imunitu, tedy že lidé se mohou nakazit a virus přenášet na další, i když se naočkují. Aktuálně je dominantní variantou covidu-19 omikron, který se šíří velmi snadno bez ohledu na očkování. Můžete být naočkovaný, mohl jste si projít covidem, stejně se můžete nakazit znovu. Klidně opakovaně.
…A jestlipak si pan exministr ještě vzpomíná, jak byli osočováni ti, kteří dávno tvrdili, že vakcinace nechrání ani před další nákazou, ani nezabraňuje přenosu? Budou nějak za své veřejné lži a manipulace potrestáni? Jak dlouho bude ještě smlouva von der Leyenové s farma firmami tajná? Jak dlouho potrvá, než bude sedět ve vězení? Jak to, že taháme za kratší konec? Windfall tax na farmaceutické firmy snad nelze uplatnit, jen na banky a jiné podnikatele?
…Hlídač státu.cz:
…Šest společností navázaných na Lukáše Jurečky, bratra ministra zemědělství, obdrželo celkem 282 dotací v celkové hodnotě 295 765 385 Kč.
Proto jsou tady tak levné potraviny, máme totiž předplaceno, dodávám.
…Teď musíme dát Ukrajině vše, co potřebuje, řekl Pavel italskému listu Corriere della Sera.
Správně! Ti, co ho volili, ať dávají Ukrajině vše, co potřebuje, a netahají peníze z ostatních! Znovu opakuji: poctivé by bylo vypsat válečnou půjčku Ukrajině, a kdo jí chce pomáhat, má možnost upsat třeba veškerý svůj majetek.

https://kechlibar.net/2023/11/28/problem-vskutku-tezky/
A nyní o něčem zcela jiném…
“Ta dnešní děcka…!” začíná obvyklá stížnost generací předešlých na generace následující. První citát v tomhle smyslu máme doložen od Sókrata, což se často používá jako argument, proč jsou “kecy starých zbrojnošů” k ničemu.
Hmm. Ponechejme nyní stranou takové ty těžko měřitelné subjektivní vlastnosti, kde se aktuálně módní hodnotový žebříček rád zaměňuje s morálkou obecně. Jsou i dobře měřitelné charakteristiky, u kterých se negativní vývoj “nedá okecat”, protože je jak viditelný, tak doložitelný statisticky.
Jednou z nich je … tradá … obezita. Jako člověk svobodného povolání (a z toho plynoucí svobodné bídy) se občas dostanu ven v době, kdy středoškolská mládež jede ze školy, a vždycky mě trochu vyděsí, když vidím, že zhruba tak každý šestý je širší než delší; za “mých časů” (devadesátky) to byl spíš jeden z pětadvaceti. Jelikož lidé mají tendenci v průběhu života spíš dále přibírat, stodvacetikilový puberťák má vyhlídky na to, že bude dvousetkilovým dospělcem. Nutno říci, že ona to není tak úplně jejich vina, oni většinou mají na obezitu založeno už jako děti, kdy jejich jídelníček určují rodiče. A zmnožení tukových buněk v dětství se většinou s člověkem táhne až do smrti.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-11-28
Za určitých podmínek by jeden z trojice Kuba, Babiš, Kalousek mohl brzy usednout na Fialovo místo.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3631864-okamura-zkritizoval-vladni-podporu-ukrajincum-v-cesku-uz-ani-halir-rekl
Předseda hnutí SPD Tomio Okamura prohlásil, že by na pomoc Ukrajincům žijícím v Česku neměl jít „ani halíř“. Peníze by se místo toho měly využít k podpoře českých občanů. Okamura to řekl v pořadu Interview ČT24 s tím, že se tvrzení netýká pracujících lidí, jelikož ti nepotřebují pomoc. Vyjádřil se také k dodávkám české vlády Ukrajině, která se brání ruské invazi.

https://domaci.hn.cz/c1-67270650-nalomi-to-duveru-v-lekare-expertka-rekla-co-je-na-sitich-nebezpecnejsi-nez-prime
Pokud se bavíme o regulaci reklamy, nějaké pokroky se v ní dějí, ale ještě k tomu neumíme úplně přistupovat. Česká republika je v tomhle pozadu oproti jiným zemím Evropské unie," říká k případu nápoje Prime propagovaného influencery digitální antropoložka Marie Heřmanová. Odborníci složení drinku, který si kupují hlavně děti, kritizují s tím, že má údajně nebezpečně vysoký obsah draslíku.
„Lidem do hlavy nevidíme, ale je pravděpodobné, že marketingový tým influencerů bude moc dobře znát jejich cílovou skupinu včetně toho, jak je stará. Stejně tak že nápoj plný kofeinu a chemikálií určitě pro tuhle cílovou skupinu není určený," říká k propagaci nápoje Prime dvěma globálně slavnými influencery a youtubery Loganem Paulem a KSI odbornice na sociální sítě a internetové prostředí.

Vltavský monitor

Novější (30. listopadu 2023)Starší (28. listopadu 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved