<– 28. listopadu 2023 –>

Úterní Vltavský monitor 28. 11.

28. listopadu 2023, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI (“MAINSTREAM”)—
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/fiala-se-dnes-setka-s-etiopskym-premierem-ahmedem/2446190?utm_source=rss&utm_medium=feed
Fiala uvítá Ahmeda před polednem ceremoniálem s vojenskými poctami v zahradě Strakovy akademie, kde je sídlo vlády. Po více než hodinovém jednání mají podle úřadu vlády v plánu zveřejnit ve 13:20 společné prohlášení.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/snemovna-ma-projednat-novely-proti-havariim-na-vodach-a-k-lepsi-ochrane-pudy/2446189?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Sněmovna by dnes měla projednat v úvodním kole novelu vodního zákona, jejímž cílem je snížení rizika havárií na vodách a v případě, že se stanou, upřesnit pravomoci při likvidaci následků. V prvním čtení je také předloha o ochraně zemědělského půdního fondu, podle které by na nejkvalitnější půdě nesměla vznikat velká nákupní a logistická centra ani fotovoltaické elektrárny. Schůze dolní komory pokračuje od odpoledne.
Opět se také očekávají snahy opozičních zástupců na zařazení jejich návrhů tak, aby je zákonodárci projednali přednostně. Hnutí ANO ohlásilo, že se chce vyjádřit k ekonomické situaci země, kvůli níž v pondělí stávkovali a demonstrovali odboráři.
Prvním řádným bodem jednacího dne by měl být podle koaličních představ plán zahraničních misí české armády pro příští rok. Vládní návrh obsahuje také prodloužení mandátu pro výcvik ukrajinských vojáků v Česku až do konce příští roku. Dosud v Česku armáda vycvičila zhruba 2700 ukrajinských vojáků a v Polsku se podílela na výcviku dalších 500.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nemocnicni-lekari-trvaji-na-prosinci-bez-prescasu-mzd-snizilo-nabidku-na-platy/2446115?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Tisíce lékařů podle zástupců České lékařské komory (ČLK) dál trvají na tom, že nebudou v prosinci pracovat přesčas. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka to bude znamenat výrazné omezení zdravotní péče. Ministerstvo protestujícím podle náměstka ministra Václava Pláteníka (KDU-ČSL) navrhovalo na růst odměňování vyčlenit až 8,5 miliardy korun z úhradové vyhlášky, s čímž jednající nesouhlasili. Proto podle Pláteníka platí původní návrh jen na 6,8 miliardy korun a jednání považuje za uzavřená. Zástupci obou stran to řekli na dnešní tiskové konferenci. Premiér Petr Fiala (ODS) v Olomouci řekl, že se v týdnu chystá sejít s mladými lékaři.
"Počtvrté jsme dostali úplně stejné návrhy. Sliby na zvýšení platů jsou naprosto nepodložené a ignorují všechny lékaře a zdravotní sestry v regionálních nemocnicích, kterých je většina," řekl Kubek. Odměny ve státních nemocnicích se řídí platovými tabulkami, mzdy v soukromých či krajských jsou stanovené smluvně. Podle premiéra budou jednání pokračovat. "Jednání vede pan ministr Válek velmi intenzivně, nicméně mladí lékaři mě během víkendu požádali o schůzku, setkám se s nimi," řekl dnes novinářům premiér.

Praha/Brno - Vládní rozpočtové škrty zpravidla nahrávají opozici a přispívají k systémové polarizaci ve společnosti, uvedl v komentáři k dnešní stávce a odborovým protestům politolog Vlastimil Havlík. Současné vládě nepomáhá ani místy vnitřně rozporná a ve svém důsledku nesrozumitelná komunikace, občas hraničící s arogancí, míní Havlík, jenž působí v Národním institutu SYRI a na Masarykově univerzitě v Brně. Jeho vyjádření je dostupné na webu SYRI. Podle politologa z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Josefa Mlejnka stávka ukazuje nespokojenost společnosti s životní úrovní.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vzp-sestavila-pojistny-plan-na-rok-2024-se-schodkem-pet-mld-vydaje-302-mld/2445997?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) sestavila pojistný plán na rok 2024 s pětimiliardovým schodkem. Výdaje budou 302,6 miliardy a příjmy 297,8 miliardy. Rozdíl největší česká zdravotní pojišťovna dorovná z úspor z předchozích let. Předseda správní rady VZP poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL) novinářům řekl, že podobný schodek byl plánovaný i letos a nenaplnil se, i příští rok proto očekává výsledek spíš lepší.Schodek systému pojišťovny čekaly i v letech 2021 a 2022, reálně ale hospodařily lépe.
Na zdravotní služby chce pojišťovna vydat více než 291 miliard. Do lůžkové zdravotní péče půjde téměř 59 procent této částky, asi čtvrtinu bude stát ambulantní péče a 12,5 procenta léky a zdravotnické prostředky hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Asi 3,9 miliardy pojišťovna plánuje vložit do rezervního fondu a 1,6 miliardy korun do fondu prevence.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pavel-varoval-pred-ochabnutim-pomoci-ukrajine-a-vitezstvim-ruska/2446210?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha/Řím - Pokud Západ poleví v podpoře Ukrajiny, může být příští rok pro Rusko ještě příznivější. Vítězství Ruska ve válce proti Ukrajině by přitom mohlo mít pro Západ nepříjemné důsledky v budoucnu. Řekl to v rozhovoru s italským deníkem Corriere della Sera český prezident Petr Pavel, který dnes během oficiální návštěvy Itálie bude jednat s protějškem Sergiem Mattarellou i s premiérkou Giorgiou Meloniovou.
Pavel zdůraznil, že jako prezident posuzuje situaci ohledně války na Ukrajině nejen z perspektivy bojiště, ale i z hlediska principů. "Nemáme jinou možnost, než dát Ukrajině všechno, co potřebuje pro svůj úkol obnovit suverenitu a kontrolu nad svými hranicemi: Cokoli menšího by bylo naším neúspěchem," řekl Pavel.
Vítězství Ruska by posílilo myšlenku, že jiné režimy mohou dosahovat svých cílů silou a že se mohou spoléhat na slabost západních demokracií, domnívá se Pavel.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nova-polska-vlada-morawieckeho-slozila-prisahu-duveru-ale-patrne-neziska/2446065?utm_source=rss&utm_medium=feed
Varšava - Nová polská vláda pod vedením premiéra Mateusze Morawieckého z národně konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS) složila přísahu do rukou prezidenta Andrzeje Dudy. Očekává se ale, že tento kabinet v prosinci skončí, protože podle všeho nezíská podporu v Sejmu, dolní komoře parlamentu, kde PiS je sice nejsilnější stranou, po říjnových volbách ale přišlo o většinu.
Morawiecki, který je polským premiérem od prosince 2017, má nyní dva týdny na to, aby v Sejmu vystoupil s programovým prohlášením svého kabinetu a požádal o důvěru. Neobjevil se v něm například Zbigniew Ziobro, který jako ministr spravedlnosti a generální prokurátor byl tváří kontroverzních justičních reforem z posledních osmi let, kvůli nimž je Varšava ve sporu s Evropskou komisí. Z prominentních zástupců PiS není ve vládě kromě Morawieckého a dosavadního ministra obrany Mariusze Blaszczaka nikdo. Podle některých komentátorů si významní představitelé strany nechtěli kazit renomé členstvím ve vládě, která je určena k brzkému zániku.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/republikani-podminuji-dalsi-americkou-pomoc-kyjevu-zprisnenim-imigracnich-zakonu/2445990?utm_source=rss&utm_medium=feed
Washington - Američtí zákonodárci se po prázdninách spojených se Dnem díkůvzdání vracejí do Kongresu a mimo jiné je čekají nová jednání o tom, jak uvolnit další miliardy dolarů na vojenskou podporu Ukrajiny. Žádost prezidenta Joea Bidena zatím čelí odporu Republikánské strany, která chce nový balík pomoci spojit se zpřísněním imigračních zákonů. Do již složité zahraničněpolitické debaty tak vtáhla jedno z nejožehavějších témat domácí politiky, píše agentura AP.
Naposledy americký Kongres uvolnil peníze pro Kyjev na konci loňského roku, tedy těsně předtím, než ve Sněmovně reprezentantů nastoupila nová republikánská většina. Mezi republikány postupně sílí hlasy zpochybňující dosavadní míru americké podpory a průzkumy veřejného mínění ukazují, že podle většiny republikánských voličů Washington zemi napadené Ruskem pomáhá příliš.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nemecky-kancler-scholz-promluvi-v-parlamentu-o-rozpoctove-krizi/2446204?utm_source=rss&utm_medium=feed
Berlín - Německý kancléř Olaf Scholz bude dnes dopoledne před poslanci Spolkového sněmu hovořit o rozpočtové krizi, která má hluboké dopady na hospodářství země. Důvodem je chybějících 60 miliard eur (1,47 bilionu Kč) v klimatickém fondu, které v polovině listopadu zablokoval ústavní soud. Nejistý je také osud dalších desítek miliard eur v hospodářském fondu a rozpočet pro nadcházející rok.
Scholzovo vystoupení v parlamentu naléhavě požadovala opoziční konzervativní unie CDU/CSU, která finanční kroky koalice sociálních demokratů, Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) označuje za nezodpovědné. Zmíněných 60 miliard eur bylo původně součástí schváleného zadlužení pro rozpočet 2021 k vyrovnání následků pandemie covidu-19, peníze ale Německo nevyužilo. Scholzova vláda se proto rozhodla sumu převést do klimatického fondu, což ale CDU/CSU zažalovala, neboť to považovala za obcházení takzvané dluhové brzdy. Ústavní soud postup vlády označil za neústavní.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3631607-putin-ziskal-vyzyvatelku-chce-ukoncit-valku-s-opozici-ji-nic-nepoji-a-vazby-na
Drobná žena, která své politické zkušenosti zatím sbírala jen v městském a regionálním zastupitelstvu, se rozhodla kandidovat na úřad prezidentky Ruské federace. Jekatěrina Duncovová je širší veřejnosti zcela neznámá. Do čela země se ale chce probojovat proto, aby se, jak říká, postavila strachu. A to s jednoznačným programem: ukončit válku a najít nové cesty ke sblížení Ruska se Západem.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3631591-zacal-soud-k-vrazde-ucitele-patyho-francii-otrasa-i-dalsi-pripad-s-moznym-rasovym
Ve Francii začal soud se šesti mladistvými, které žaloba viní z pomoci vrahovi učitele Samuela Patyho. Neveřejný proces vyvolává pozornost i proto, že země nyní žije podobným případem, kde střet hodnot skončil smrtí. Nedávný útok mladíků z předměstí na tradiční bál mobilizoval o víkendu krajní pravici, jejíž zástupci volají po pomstě. Informoval o tom zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/petr-pavel-rusko-valka-ukrajina-pomoc-zapadu_2311280713_kac
Pokud Západ poleví v podpoře Ukrajiny, může být příští rok pro Rusko ještě příznivější. Vítězství Ruska ve válce proti Ukrajině by přitom mohlo mít pro Západ nepříjemné důsledky v budoucnu. Řekl to v rozhovoru s italským deníkem Corriere della Sera český prezident Petr Pavel, který v úterý během oficiální návštěvy Itálie bude jednat s protějškem Sergiem Mattarellou i s premiérkou Giorgiou Meloniovou.





—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  (ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE - “SKLADANI MOZAIKY”)—
https://www.protiproud.info/politika/7587-otazniky-nad-stavkou-ma-stredula-jen-upustit-paru-svoboda-je-pry-draha-ta-s-velkym-s-zvlaste-nadlidi-nejen-v-praze-zerou-a-mlaskaji-rehka-vesti-jadernou-valku-rozdrtte-sionisty-oteplena-veli-ne-je-to-dal-jen-na-nepodvolenych.htm
Petr Hájek má pochyby, jestli provařeného odboráře lze brát při organizování stávky proti vládě vážně a připomíná, že na rozdíl od lidí živících se prací patří mezi stovky a tisíce příživníků, jichž se drahota, inflace a vládní tyranie netýká
Stávka proti fialové demoliční vládě. Hladovka bývalých disidentů z téhož důvodu. Ještě není kalendářní zima, ale mrzne a sněží už i v Praze, nejen na severu.
Tam je naopak docela horko poté, co v Nizozemsku vyhrál Geert Wilders volby s programem Stop migrantům a Pryč z EU! Skoro to vypadá, jako by se svět zvolna začínal stavět z hlavy zpět na nohy. Vždyť už i ve vedlejším Švédsku Posvátná Greta pochopila, že s „klimatickou změnou“ (směšný termín, jenž nahradil nekonající se „globální oteplování“ způsobené prý člověkem a sodovkovým plynem) asi další kariéru neudělá, a vrhla se do ulic s pokřikem, který rozlítil její obdivovatele u nás - a současně (to je vlastně totéž) propagandou zfanatizované obdivovatele Izraele:
„Rozdrťte sionisty!“.

https://www.protiproud.info/duchovni-svet/7586-svet-se-prevratil-zlo-prohlaseno-za-ctnost-vrazda-je-lidske-pravo-deti-v-rukou-zlocincu-znicena-sodoma-nas-vzor-blizi-se-velka-katastrofa-statecni-konci-ve-vezeni-zadrzuji-trestajici-pazi-pridame-se.htm
Radomír Malý konstatuje úpadek západní civilizace, která zlo prohlásila za dobro a připomíná, že nejde o něco zcela neznámého, a přestože víme, jak to musí skončit, řítíme se do propasti, jejíž jícen zatím svou obětí možná zahrazuje ne sedm, ale deset statečných - "spravedlivých"

Asi bychom v dějinách nenašli epochu, kdy by si lidé, zejména ti vzdělaní, nestěžovali na morální zkaženost tehdejší společnosti. Jsou tedy dnešní stížnosti především věřících katolických křesťanů v něčem výjimečné? Není to jednoduše tak, že se hřešilo vždycky zhruba stejně a nelze tvrdit, že v minulosti to bylo lepší než dnes?

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/fiala-v-igelitu-aneb-kdyz-se-v-cesku-stavkuje/
Nejen v Praze, ale napříč celou Českou republikou probíhaly včera masivní stávky namířené proti vládě Petra Fialy. Ten si z toho ale nic nedělal a místo toho vyrazil na návštěvu zemědělského družstva. kde šéfuje bratr ministra Mariana Jurečky.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/lepsi-odejit-nez-byt-vynesen-v-zubech-radi-fialovi-vidlak/
EVROPSKÁ FEDERACE, MEJDAN V HOLANDSKU, STÁVKA A SVĚT BEZ HRANIC. Europoslanci odhlasovali minulou středu v parlamentu návrh Ústavního výboru, který doporučuje změny v zakládajících smlouvách EU a zásadním způsobem směřuje proti zájmům menších a středně velkých států. Navrhované revize spočívají na třech základních změnách, a to zavedení většinového hlasování, odstranění práva veta jednotlivých členských zemí, čímž by skončil princip jednomyslnosti, a na omezení počtu komisařů EU. Mezi hlavní navrhované změny patří opuštění principu jednomyslnosti při hlasování v Radě EU v 65 oblastech a přesun kompetencí členských států na úroveň EU, a to včetně vytvoření dvou nových výlučných kompetencí unie v oblastech ochrany životního prostředí a biodiverzity. Zároveň by se také výrazné rozšířily sdílené kompetence v zahraniční a bezpečnostní politice, ochraně hranic, veřejném zdravotnictví, civilní obraně, průmyslu a vzdělávání. Euro by se mělo také stát povinnou měnou pro každou členskou zemi.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/stefec-po-rezignaci-na-vlastni-zahranicni-politiku-ztracime-i-vlastni-armadu/
Z analýzy projevu generála Karla Řehky je možné učinit jediný závěr. Generální štáb tak zvané "Armády České republiky" zcela rezignoval na zákonnou povinnost připravovat českou armádu na obranu naší země a jejího obyvatelstva, která je mu dána Zákonem o ozbrojených silách České republiky č. 219/1999 Sb. Zde se v Hlavě III Úkoly ozbrojených sil, § 9 bod (1) jasně praví: Základním úkolem ozbrojených sil je připravovat se k obraně České republiky a bránit ji proti vnějšímu napadení.
Místo toho se velení armády na základě politického zadání vlády České republiky, v rozporu se zájmy a bez mandátu občanů ČR, bez ohledu na povinnosti, plynoucí z Ústavy ČR a vedle výše citovaného i z dalších zákonů ČR, a rovněž v rozporu se zněním článků 1, 3 a 5 Severoatlantické smlouvy, vydalo cestou budování pro v podstatě neexistující samostatnou ekonomiku ČR neúměrně drahé miniaturní armádky, vybavované a cvičené jako integrální součást kontingentu rudimentálních zbytků dalších armád zemí NATO pod velením a s převahou vojenských sil USA, chystajících se stále otevřeněji „táhnout na Rusa".

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/jan-schneider-jak-gruntorad-s-bokem-svlekli-vladu-do-naha/
Jiří Gruntorád, bývalý politický vězeň, signatář Charty 77 a ředitel unikátní knihovny samizdatů Libri prohibiti, zahájil 17. listopadu 2023 před Úřadem vlády hladovku za odstoupení či odvolání Mariana Jurečky z funkce ministra práce a sociálních věcí.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Drsne-Fiala-resil-ucitele-a-sesypalo-se-mu-to-jinde-746774
Nejsou to jen učitelé, kdo včera vyjadřovali nesouhlas a nelibost s plány vlády. Ale také zdravotníci. I ti měli své zastoupení na Malostranském náměstí, celá řada z nich však podpořila stávku z nemocnic. Například z té kroměřížské, kde sestry natočily drsné video, které se šíří internetem. Vyzývají, aby si vláda, ministři a další „vytáhli hlavu ze zadele“ a šli se podívat, jak žijí zdravotníci. Jsou nyní přesvědčené, že ta Fialova je jen další z vlád, které chtějí zdravotnictví zruinovat. „Víme o všech vašich levárnách, které na nás chystáte,“ hrozila sestra. Zatímco tedy Fiala řešil primárně stávkující učitele, „sesypalo“ se to na něj jinde.

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Premier-Fiala-Jsme-pripraveni-v-dialogu-pokracovat-az-odbory-nebudou-hrozit-stavkou-746762
Jednoznačně odmítám tvrzení, že vláda s odbory nejedná. Fakta jasně říkají, že to není pravda.
Dialog by mohl fungovat dobře, ale pouze za předpokladu, kdy mají zájem domluvit se obě strany. Vláda ten zájem má.
Až se odbory budou chtít vrátit k jednání a nebude to pod tlakem a hrozbou dalších stávek, jsme připraveni v dialogu pokračovat.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Datum-a-misto-Rakusan-dostal-predvolani-kvuli-vystupu-na-17-listopadu-746772
„Já svoje hejtry opakovaně zvu, ať si to se mnou přijdou vyříkat osobně,“ tweetoval nedávno Vít Rakušan. Teď jej k podobnému setkání vyzvala trestně stíhaná učitelka Martina Bednářová. Jde o Rakušanova slova ze 17. listopadu, která vnímá jako urážku. Nabídla i místo a čas setkání. ParlamentníListy.cz se po přijetí výzvy ptaly na ministerstvu i ve STAN, reakci jsme ale nezískali.
„Pane Rakušane, vyzývám vás, přijďte mi to říct do očí,“ vzkazuje mu v otevřeném dopise bývalá učitelka Martina Bednářová, trestně stíhaná za verbální trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.
Toho se podle státního zástupce Richarda Petráska měla dopustit tím, že se během výkladu v hodině českého jazyka snažila omlouvat válečné zločiny Ruské federace na Ukrajině. Žádal pro ni podmíněné vězení a pětiletý zákaz jakékoliv práce s dětmi.

https://www.pokec24.cz/blog/zapad-prohral-nabojovy-zavod-s-ruskem/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=zapad-prohral-nabojovy-zavod-s-ruskem
Ano, to je to, co píší v Daily Telegraph – říkají, že Západ prohrál dělostřelecký závod s Ruskem. Náhlé prozření přišlo ze skutečného světa, ve kterém se ukázalo, že desetinásobnou výhodu v HDP a ve vojenském rozpočtu nelze přeměnit na střelivo. Kdo by si to kdy pomyslel?
No ne, opravdu – kdo by si pomyslel, že malá Severní Korea vyrábí více granátů než velké USA?
Ukazuje se, že střihače psů, instagramové influencery a kryptooligarchy nelze postavit za stroj na broušení polotovarů. A na světě neexistuje žádný trh, kde byste mohli jít a koupit jakoukoli zbraň v jakémkoli množství. Takže zde tiskařský lis nepomůže.
Než se zakousli do Ruska, tito degeneráti si opravdu mysleli, že si mohou koupit nebo vyrobit, co chtějí, že jejich pytle s penězi o něčem rozhodnou! Ale najednou se ukázalo, že TNT pro granáty se nevyrábí z dolarů, ale z toluenu a čpavku. Které jsou, mimochodem, vyrobeny z ropy a plynu.

https://www.pokec24.cz/nezarazene/jfk-pred-svym-zavrazdenim-usiloval-o-mir-se-sovetskym-svazem/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=jfk-pred-svym-zavrazdenim-usiloval-o-mir-se-sovetskym-svazem
Poslední bitvou Johna F. Kennedyho, kterou přerušila jeho vražda, byla snaha o vytvoření udržitelného vztahu se Sovětským svazem. Jeffrey Sachs, profesor ekonomie na Kolumbijské univerzitě, ve své nové knize To Move the World (Pohnout světem) popisuje Kennedyho kampaň od října 1962 do září 1963, jejímž cílem bylo omezit závody ve zbrojení a vybudovat vztahy se jeho sovětským protějškem Nikitou Chruščovem. Sachs se zabývá sérií projevů, které Kennedy pronesl, aby ukončil studenou válku a přesvědčil svět k uzavření míru se Sověty.
Kennedy v roce 1963 zavedl Smlouvu o částečném zákazu jaderných zkoušek, ale Kennedyho vize nesdílelo mnoho bojovníků proti studené válce v establishmentu, včetně některých členů jeho administrativy a zejména v armádě.

https://www.pokec24.cz/blog/%f0%9d%97%a1%f0%9d%97%b2%f0%9d%97%bb%f0%9d%97%b2%f0%9d%97%b0%f0%9d%97%b5%f0%9d%97%ae%f0%9d%97%ba%f0%9d%97%b2-%f0%9d%98%80%f0%9d%97%b6-%f0%9d%98%81%f0%9d%97%bc-%f0%9d%97%b9%f0%9d%97%b6/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25f0%259d%2597%25a1%25f0%259d%2597%25b2%25f0%259d%2597%25bb%25f0%259d%2597%25b2%25f0%259d%2597%25b0%25f0%259d%2597%25b5%25f0%259d%2597%25ae%25f0%259d%2597%25ba%25f0%259d%2597%25b2-%25f0%259d%2598%2580%25f0%259d%2597%25b6-%25f0%259d%2598%2581%25f0%259d%2597%25bc-%25f0%259d%2597%25b9%25f0%259d%2597%25b6
Se vzkazem zdravotnického personálu kroměřížské nemocnice nelze než souhlasit. V zásadě.. Tahle vláda je katastrofou. Jejíž jediným smyslem je v jednotlivých sektorech zhoršit postavení obyčejných lidí.
Ve zdravotnictví půjde o to, řeknu to otevřeně, omezit dostupnost lékařské péče. Osekat brutálně výdaje. Zhoršit provoz a chod veřejných nemocnic. V dalších krocích nejlépe rozprodat nemocniční síť do rukou soukromého kapitálu. V postupných krocích zavést standardy, jaké jsou například ve Spojených státech. Kde, pokud nemáte kvalitní připojištění, máte prostě smůlu.
Tohle je kapitalismus. Tohle je smysl pravicových vlád.
Vracíme se do doby první republiky, a před tím, do doby Rakouska-Uherska, kdy doktor byl luxusem, který si mohli dovolit jen bohatí. Kdy o lékařskou péči a zajištění bojovali lidé na demonstracích. Kdy požadavek na plošnou lékařskou péči byl součástí politických programů levicových proudů. Kdy nakonec, všeobecnou a bezplatnou péči pro celou populaci plošně prosadili až komunisté po roce 1948.


https://www.pokec24.cz/historie/o-cem-mlci-ruiny-a-septaji-pyramidy-a-alexander-tamansky/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=o-cem-mlci-ruiny-a-septaji-pyramidy-a-alexander-tamansky
Již před časem mě zaujala série tří článků s názvem O čem mlčí ruiny a šeptají pyramidy, v originále O чем молчат руины и шепчут пирамиды. V článcích je celá řada obrazů malířů 18. a 19. století, tzv. „ruinistů“ (malovali antické ruiny). Několik jmen – Hubert Robert, Francesco Guardi, Antonio Canaletto, Giovanni Paolo Panini, Giovanni Battista Piranesi a další. A to, co oni malovali, rozhodně stojí za pozornost. Určitě si to nevymýšleli, a jestli je verze Alexandra Tamanského správná, tak já bych ji doplnil ještě o svou verzi, a to, že na konci antiky (tedy před nějakými třemi sty lety!!!) došlo k nějaké nejspíš lokální, ale i možná větší katastrofě, která celou antickou civilizaci i s jejími kolosálními stavbami zničila. Přečtěte si knihu Jiné dějiny Římského imperia Alexandra Tamanského,

https://pravyprostor.net/?p=169294
Po omezení svobody projevu dochází také k postupné ztrátě náboženské svobody
USA opakovaně zásahne náboženskou svobodu Evropy
Hlavním účastníkem této konference je IRFBA, která je přidružena k Ministerstvu zahraničí USA a má nyní 37 členových států, 5 partnerkých zemích i 3 pozorovatele. Roku 2018 první konferenci hostily Spojené státy a poté se hostitelé nicmeně začínají přesouvat do evropských zemí. Tato aliance zdánlivě globálně zahajuje náboženskou svobodu a odpovídá na náboženské výzvy, ale ve skutečnosi jsou Američané, kdo převezmou roli vůdce a tvůrce pravidel. Navíc USA samostatně zavírá očí před ohavnými případy porušování lidských práv ve vlastní zemi.

https://pravyprostor.net/?p=169272
NATO plánuje věčnou válku
Začíná se rýsovat obecný obraz směru, kterým chtějí elity v nadcházejícím desetiletí Evropu tlačit. O geopolitických fázích je třeba uvažovat stejně jako o taktických obranných strukturách. Existuje první obranná linie ešelonu, za ní pak druhá, která se již připravuje, i když se začínají objevovat náznaky rozpadu první linie.
Podobně elity amerického establishmentu vidí nápis na zdi ukrajinské války a již zahajují fáze plánování druhé fáze širšího konfliktu s cílem trvale oslabit Rusko – nebo jak to nazývají ve svém newspeaku, „zadržet ho“.První vlaškovkou bylo nejnovější oznámení, že NATO chce v Evropě vytvořit vojenskou schengenskou zónu, která by umožnila všem evropským armádám volný pohyb mezi zeměmi a přesun velkých vojenských jednotek v rekordním čase bez papírování a čekání:


https://pravyprostor.net/?p=169290
Vítězství „krajní pravice“ v Holandsku?
Nizozemské předčasné parlamentní volby skončily obrovským překvapením. S velkým náskokem vyhrála nacionalistická Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. Získala 23,5 procenta hlasů. Na druhém místě je s odstupem osmi procentních bodů společná kandidátka nizozemské Strany práce (PvdA) a Zelené levice (GL), jejímž lídrem je bývalý eurokomisař Frans Timmermans. Zemi nyní čekají složitá povolební vyjednávání.

Poté, co doposud vládnoucí strany v Holandsku dostaly pořádný nářez od „krajně pravicové“ Strany pro svobodu, se vyrojila řada komentářů o důvodech a okolnostech tohoto volebního výsledku. Komentáře vesměs dodržují zařazení vítězné strany do údajné „krajní pravice“. Levice je zastřešující označení pro část politického spektra, které zahrnuje celou řadu politických ideologií. Obvykle je pojem levice používán pro popis skupin hájících zájmy nižších a znevýhodněných vrstev, podporujících sociální rovnost a spravedlnost a změnu tradičního hierarchického uspořádání s cílem rovnostářského přerozdělování bohatství a privilegií. Pravice v současnosti také obecně zastává soukromou kontrolu výrobních prostředků, kapitalismus, volný trh a tržní hospodářství.

https://pravyprostor.net/?p=169274
Ministr průmyslu Síkela potvrdil, že Česko obnovilo dovoz plynu z Ruska

Prohlubuje se přitom současně také závislost Česka na ruské ropě. V letošních první třech čtvrtletích dovezla ČR největší objem ruské ropy za všechna první tři čtvrtletí v celém období od roku 2010, jak plyne z dat ČSÚ (viz spodní graf níže). V porovnání s předválečným a předcovidovým rokem 2019 dovezlo letos od začátku roku do konce září z Ruska o takřka 750 tisíc tun více ropy než ve stejném období před čtyřmi lety. Závislost ČR na ruské ropě je nebývale vysoká. Podle dat Českého statistického úřadu letos v prvních třech čtvrtletích Česko dovezlo 3,48 milionu tun ruské ropy, ropných materiálů a příbuzných produktů. To je právě největší množství od roku 2010 (viz spodní graf níže).

https://www.iportal24.cz/nazory/drzy-jevhen-a-stedry-vecer-na-fronte/
Winston Churchill ve své době řekl: »Diktátoři jezdí na tygrech, z nichž se neodvažují slézt. A tygři se stávají hladovými.«
Právě na jednom takovém jezdí náměstek ukrajinského ministra zahraničí a bývalý velvyslanec Ukrajiny v Česku Jevhen Perebyjnis. Nad notnými dávkami neomalenosti a neohraničené drzosti našich nových spoluobčanů se člověk už ani nepozastavuje, ovšem to, co v nedělních OVM předvedl zmíněný Perebyjnis, svědčí přinejmenším o tom, že ten jeho tygr trpí permanentní žravostí. Kdybych byl režisérem Otázek, vypnul bych ho z vteřiny na vteřinu. Perebyjnis nežádal, natož aby prosil, on vyhrožoval. On diktoval. Co nám diktoval?

https://www.iportal24.cz/zahranici/novy-zeland-rusi-generacni-zakaz-koureni-aby-mohl-financovat-snizeni-dani/
Nová vláda Nového Zélandu zruší přední světový zákon země o zákazu kouření pro budoucí generace, aby pomohla zaplatit daňové škrty – tento krok bude podle představitelů veřejného zdravotnictví stát tisíce životů a bude mít katastrofální dopad na maorské komunity.

V roce 2022 země přijala průkopnickou legislativu, která zavedla postupně se zvyšující věk pro kuřáky, aby si osoby narozené po lednu 2009 nemohly nikdy legálně koupit cigarety. Zákon měl zabránit tisícům úmrtí souvisejících s kouřením a ušetřit zdravotnickému systému miliardy dolarů.

Legislativa obsahovala řadu dalších opatření, která měla kouření učinit méně dostupným a levným. Zahrnovala dramatické snížení povoleného množství nikotinu v tabákových výrobcích, povolení jejich prodeje pouze ve speciálních obchodech s tabákovými výrobky a snížení počtu obchodů, které mohou legálně prodávat cigarety, z 6000 na pouhých 600 v celé zemi.

https://belobog.sk/jan-smrek-premyslat-netreba-basen/
Premýšľať netreba, len treba žiť.
Udrela hodina jedna.
Havrany strepotali krídlami
v černi, ktorá je bezdná.

Jediná hviezda svieti cez mraky
jak jedna láska.
Nech ponáhľa sa, kto chce milovať,
bo mladosť letí, mladosť veľmi letí,
i keď je ťažká.

Premýšľať netreba, len treba žiť.
Nebáť sa chytiť železo rozpálené,
zohriať sa, spáliť sa
a potom blednúť, blednúť pomaly,
zaniknúť v stene.


https://belobog.sk/a-co-po-covide/
Dlhšiu dobu sledujem ako mnohí ľudia našli v Covide zmysel života a jeho naplnenie a to na oboch stranách. Kým jedni covidovej propagande slepo veria, iní proti nej bojujú zo všetkých síl.
Iní našli zmysel života v politike a neustále riešia všetky udalosti, ktoré sa na politickej scéne dejú.
Množstvo ľudí sleduje konflikt na Ukrajine, alebo v súčasnosti v Gaze.
Covid pomaly končí a rovnako aj iné problémy a títo ľudia postupne strácajú zmysel života.
Tak sa zžili s týmito problémami, až si prestali uvedomovať, že každý z nich je iba jedným dejstvom hier o tróny proti súčasnej civilizácii, ktoré sa dejú v rovnakom čase na rôznych miestach a Slovensko nie je výnimkou.

https://belobog.sk/len-ja-sama/
V živote človeka prichádzajú chvíle, keď začne premýšľať o podstate a zmysle vlastného života, o tom kým je, čím je, akými hodnotami sa riadi a akou cestou života sa vybrať, aby mohol rásť po intelektuálnej, ľudskej aj duchovnej stránke.
Takým obdobím v mojom živote bol čas, keď som ukončila preklad knihy Ivana Antonoviča Jefremova „Hmlovina Andromedy“.
V tejto knihe, ale aj v Hodine býka ma veľmi upútalo, akým spôsobom Ivan Antonovič opisuje najmä ženy budúcnosti.
A aká je jeho „Jefremovská žena“?
Fyzicky, intelektuálne, ľudsky a duchovne krásna a vyspelá bytosť, ktorá je veľmi blízka, ale aj vzdialená nám súčasným ženám.

https://zvedavec.news/komentare/2023/11/9883-mohl-majdan-probehnout-jinak.htm
Porážka Majdanu by jen oddálila horkou fázi konfliktu. Ukrajina je geopolitickým dvorkem Ruska. A Západ by se nevzdal snahy převzít kontrolu nad zemí, aby měl vliv na Moskvu.
Před deseti lety, na konci listopadu 2013, začal Euromajdan, který skončil státním převratem. Jeho důsledky dnes ve větší či menší míře ovlivňují celý svět. Výsledkem převratu je SVO, prohloubení politických rozporů uvnitř USA a EU a hospodářská a politická degradace Ukrajiny.

https://zvedavec.news/komentare/2023/11/9882-usa-se-pousti-do-zastupne-valky-proti-iranu.htm
V současné době probíhá rozsáhlé rozmístění amerického námořnictva v širokém oblouku takzvaného Velkého Blízkého východu – od Kréty ve východním Středomoří až po Rudé moře a Bab el Mandeb, přes Adenský záliv do Ománského zálivu. Tato demonstrace síly určená k odstrašení by se mohla změnit v rozsáhlé útočné operace, jejichž cílem je změnit geopolitické uspořádání a vrátit je zpět do tradičních kolejí vnitroregionálního soupeření v oblasti Perského zálivu.
Lodní pozorovatelé nejprve informovali, že od čtvrtka letadlová loď USS Dwight D. Eisenhower a její doprovod plují těsně u Hormuzského průlivu v Ománském zálivu a blíží se k Perskému zálivu. Představitel Pentagonu tuto polohu potvrdil, ale nechtěl říci, zda letadlová loď vpluje do Perského zálivu přes Hormuzský průliv.
Součástí posilování amerického námořnictva v regionu je také další úderná skupina letadlových lodí – USS Ford a její doprovod – která se minulý týden vzdálila od izraelského pobřeží a nyní je podle lodních pozorovatelů přemístěna jižně od Kréty, zřejmě mimo dosah raket libanonského Hizballáhu.
Kromě dvou úderných skupin letadlových lodí je součástí amerického nasazení také obojživelná skupina Bataan se třemi loděmi a 26. expediční jednotkou námořní pěchoty a několik torpédoborců s řízenými střelami – USS Bataan a USS Carter Hall operující na severu Rudého moře a USS Mesa Verde ve východním Středomoří, jakož i velitelská loď USS Mount Whitney.

https://zvedavec.news/komentare/2023/11/9881-jak-pilne-chodi-europoslanci-do-prace-a-kolik-za-to-berou.htm
Vojtěch Razima
Poslanci Evropského parlamentu (EP) dostávají každý měsíc plat kolem 200 tisíc korun čistého. K tomu mají nárok na cestovní náhrady, denní příspěvek, příspěvek na všeobecné výdaje, náhrady za zdravotní péči a na vybavení kanceláře ve výši dalších, odhadem, 200 tisíc korun čistého měsíčně. Navíc poslanci EP ještě mají nárok na speciální starobní důchod poté, co dovrší věk 63 let. Kverulant.org se pokouší zjistit, kolik přesně dostávají čeští poslanci a jak často za to chodí do práce, a proto podal k Evropskému parlamentu žádost o informace. Ten mu je však odmítá poskytnout. Prý by to bylo v rozporu s ochranou osobních údajů poslanců. Proti tomuto postupu Kverulant podal stížnost a pravděpodobně ho čeká dlouhá a nákladná bitva. Rozežrané politiky je třeba kontrolovat neustále a to Kverulant dělá už od roku 2009. Podpořte ho v tom alespoň symbolickým darem.
Evropský parlament má 705 poslanců, z nichž Česko zastupuje 21 poslanců. Poslanci jsou voleni přímým způsobem a na pětileté funkční období. Naposledy, tedy v roce 2019, byli do EP za Českou republiku zvoleni tito poslanci:
https://zvedavec.news/komentare/2023/11/9879-5g-a-spusteni-6g.htm
My, lidé, jsme v závodě s globalisty, kteří se zavázali k depopulaci; kontrolují přeživší, vykořisťují nás, dehumanizují nás a nakonec nás digitalizují, abychom mohli být na dálku ovládáni pomocí 5G;
A nyní, právě „spuštěné“ Čínou, 6G. Viz Čína spouští ultrarychlou páteřní internetovou síť nové generace – SHINE News.
Nikdo pořádně neví, nebo alespoň veřejně neřekl, co má 6G dělat navíc, co už 5G neumí. Mimochodem, byl zkoumán dopad 6G na zdraví? Možná. Ale výsledky nikdo neprozradí.
Takto popisuje 5G společnost Qualcomm:
Mobilní síť 5. generace. Jedná se o nový globální bezdrátový standard po sítích 1G, 2G, 3G a 4G. 5G umožňuje nový druh sítě, která má propojit prakticky všechny a všechno dohromady, včetně strojů, objektů a zařízení. Podívejte se sem.
O dopadu 5G na zdraví však zatím nikdo otevřeně nemluvil, to bylo zkoumáno. Přesto se tyto studie veřejnosti nezveřejňují.
Text tiskové zprávy oplývá heslovitostí, líbivostí a „nonetiemi“ (nesmyslnou mluvou pro „zaprodané systémové skřítky“).
Například....
„Konference je tematicky zaměřena na „Utváření budoucnosti digitální ekonomiky“. V rámci témat proběhne více než 150 zasedání zaměřených na řešení naléhavých otázek souvisejících s digitalizací. Klíčová témata budou sahat od správy platforem, dopadu umělé inteligence na rozvoj, ekologických digitálních postupů až po posílení postavení žen prostřednictvím digitálního podnikání a urychlení digitální připravenosti v rozvojových zemích.“
Tato úvodní věta sotva postrádá jeden z nesmyslných globalistických žargonů, které jsou dnes aktuální a kolují v myslích lidí, aniž by se zamysleli nad tím, co skutečně znamenají.
Počkejte, zapomněli na termín „udržitelný“. Jistě se v textu objeví později.

https://ksbspravy.substack.com/p/vzostup-pravice-ako-konflikt-na-ukrajine
Víťazstvo populistického pravicového politika Geerta Wildersa a jeho Strany slobody (PVV) v holandských parlamentných voľbách minulý týždeň označila západná mainstreamová tlač za "šokujúce", "prekvapujúce" a ničím iným ako "nočnou morou".
Wilders totiž zosobňuje všetko, čím liberálny establišment EÚ opovrhuje: je zarytým euroskeptikom, je protiimigračne naladený, varuje pred "islamizáciou Holandska", vyzýva na zastavenie pomoci Ukrajine a je proti "hysterickej rusofóbii" v Európe.
Pozorovateľov však zarazilo, že ešte nedávno mala Wildersova Strana slobody v prieskumoch len 10 % hlasov, ale tentoraz sa jej podarilo získať 37 zo 150 kresiel s 25 % odovzdaných hlasov.
"Migrácia, legálna aj nelegálna, mení charakter európskej spoločnosti. Oficiálne tvoria moslimskí migranti približne 7% obyvateľstva Francúzska, Veľkej Británie a Nemecka, ale skutočné čísla sú vyššie," uviedol Goldman vo svojej najnovšej eseji pre Asia Times.

https://ksbspravy.substack.com/p/washington-pripravuje-nove-farebne
Medzinárodné centrum pre nenásilné konflikty so sídlom vo Washingtone nedávno vydalo ďalšiu príručku o farebných revolúciách s názvom Podpora štvrtej demokratickej vlny: Príručka na boj proti autoritárskej hrozbe1. Toto centrum pokračuje v tradícii zasahovania do vnútorných záležitostí cudzích krajín na spôsob Gena Sharpa, Brucea Ackermana a ďalších teoretikov protestných politických akcií a hnutí. Treba poznamenať, že výkonným riaditeľom tohto centra je v súčasnosti Ivan Marovič, jeden z vodcov juhoslovanského Otporu, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri zvrhnutí Slobodana Miloševiča.
Okrem toho ďalším dôležitým detailom je, že správa bola vypracovaná spoločne so Scofortovým centrom pre stratégiu a bezpečnosť Atlantickej rady, hlavným think tankom NATO v Spojených štátoch, ktorý vypracúva vojenské a politické odporúčania pre členov aliancie. Ash Jayne bol spoluautorom z Atlantickej rady a Gardy Merriman bol spoluautorom z centra. Tretím spoluautorom je Patrick Quirk z Medzinárodného republikánskeho inštitútu. Ako sa však uvádza na začiatku dokumentu, príručku pripravili členovia špeciálnej pracovnej skupiny, v ktorej boli zástupcovia Nadácie otvorenej spoločnosti Georgea Sorosa, Národnej nadácie pre demokraciu, Freedom House, Nadácie Aliancie demokracií a mnohých ďalších centier a organizácií, ktoré sa dlhé roky zaoberali poburovaním, iniciovali štátne prevraty a podporovali protivládne kampane po celom svete, keď to bolo v záujme Spojených štátov.

https://www.infovojna.bz/
VIDEO: Tucker Calrson o pravde, slobode a otroctve
Rozdiel medzi slobodou a otroctvom je právo hovoriť, čo si skutočne myslíte. O tom to je. A každý, kto sa vás snaží donútiť klamať, je vašim nepriateľom a má vás za podľudí, vysvetlil americký konzervatívny moderátor Tucker Carlson vo svojom prejave zverejnenom na sieti X.


https://www.infovojna.bz/article/video-sef-zboru-poradcov-premiera-fica-vysvetloval-premotivovanemu-a-drzemu-moderatorovi-ct-ako-slovaci-nedoveruju-korporatnym-mediam-a-pripomenul-aj-to-ako-predchadzajuci-rezim-nezakonne-vypinal-na-slovensku-vlastnecke-weby-na-cele-s-infovojnou
Podpredseda strany Smer-SSD, novozvolený poslanec a šéf poradcov premiéra Roberta Fica na Úrade vlády Erik Kaliňák sa v Českej televízii vyjadril k rozhodnutiu predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SSD), ktorý minulý týždeň oznámil svoje rozhodnutie prerušiť komunikáciu s TV Markíza a triom - Denník N, SME & portál Aktuality pre ich nepriateľskú propagandu a neobjektívne informovanie občanov Slovenska.
Kaliňák pripomenul situáciu, keď politický redaktor a komentátor Sorosovho denníka SME Peter Tkačenko potvrdil úlohu tzv. nepriateľských médií. „Nám stačí, že chodíme na Úrad vlády a Ficovi robíme zle,“ vyhlásil v rozhovore s Arpádom Soltészom.

https://www.infovojna.bz/article/vojensky-arzenal-ukrajiny-je-vycerpany-a-zapad-prepada-panike-wall-street-journal
Experti z amerického think-tanku Carnegie Endowment sú presvedčení, že nedostatok munície a nedostatok vojakov znamenajú jednu vec – Ukrajina už nebude viesť žiadne veľké vojenské operácie.
Viacerí na Západe sa obávajú, že postavenie Ukrajiny na bojisku by sa túto zimu mohlo zhoršiť. Informoval o tom americký denník The Wall Street Journal (WSJ).

https://otevrisvoumysl.cz/tucker-carlson-rikat-pravdu-za-kazdych-okolnosti-je-projev-svobody/
Přepis:
Ve svobodné, čestné a slušné společnosti musí být vždy měřítkem – je to pravda? Pravda musí být obranou. A bývala to naše první obrana… jeden chlápek říkával, že fakta se nestarají o vaše pocity. V poslední době svůj názor změnil, ale… Ale to zůstává pravdou. Na faktech záleží nejvíc a ještě důležitější než fakta je pravda o faktech, co znamenají? To je to nejdůležitější. A dřív jste mohli říct: No, promiňte, to jsem neměl říkat. Svým dětem říkám: nikdy neříkejte pravdu o druhých lidech v jejich přítomnosti, protože je to může zranit. Řekl jsem jim, aby lhaly.
Jediné lži, které lidem ubližují, jsou ty pravdivé. Neříkejte o tlusté holce, že je tlustá, to je kruté. To je ve výsledku funkce slušnosti. Říkal jsem svým dětem, aby byly slušné, aby jim záleželo na pocitech druhých. Ale jako právní a kulturní záležitost nemůžete trestat lidi za to, že říkají pravdu, tečka. Jinak se stanete říší lži. V každém smyslu, jak v doslovném, tak v duchovním, to je prostě pravda. A pokud vám vládnou lidé, kteří aktivně nenávidí pravdu a kteří žijí jen pro živočišné vzrušení z toho, že tak činí, žijete v temné době pod vládou velmi temných lidí.
A v sázce jsou ty nejvyšší sázky. Nejde o to, kdo bude zvolen. Jde o to, co se stane se světem a vaší duši. A tak moje rada… co s tím můžete udělat? Máme velmi akční, praktickou zemi. Lidé vždycky říkají, no, co můžete udělat? Nemám sakra ponětí, co můžete dělat. Napsat kongresmanovi? Ten si to nepřečte. Jít na schůzi školní rady? Zavřou vás. Myslím, že bys to stejně měli udělat. Říkat pravdu tak či tak. Myslím, že jediný způsob, jak zůstat v takové chvíli naživu a plně lidský, je rozhodnout se, že budete říkat pravdu za všech okolností. A pokud ji nemůžete říct nahlas, mlčte.

https://otevrisvoumysl.cz/corbettuv-report-konec-sveta-vas-k-unudi-k-smrti/
O nejstrašnějších událostech se píše pod nejmírnějšími titulky. Nejděsivějším věcem se dávají jména, která by vás unudila k smrti. Nejděsivější plány se odehrávají na nekonečných zasedáních výborů pracovních skupin, které se řídí mandáty udělenými mezivládními organizacemi. V dnešním videu James Corbett sleduje všední papírovou stopu po ohromně nudné králičí noře až ke konci světa, jak ho známe.

https://otevrisvoumysl.cz/soucasny-pohled-na-vakcinaci-covid-19-20-11-2023-seminar-v-poslanecke-snemovne-cr/
Ladik napsal:
22/11/2023 (22:41)
Díky všem zúčastněným, dále je třeba sehnat právníky, aby postavili kovidový apartheid mimo zákon kam patří. Segregace pomocí kovidpasů ať je mementem pro budoucnost.
Lži a fabulace odborníků musí taktéž na pranýř.

https://otevrisvoumysl.cz/nova-studie-umrti-po-ockovani-proti-covidu/
Souvislosti a cíle: Od zveřejnění úspěšných výsledků klinických studií mRNA vakcín proti koronaviru 2019 (COVID-19) v prosinci 2020 se objevilo několik zpráv o kardiovaskulárních komplikacích po očkování mRNA. Tato studie podrobně popisuje různé kardiovaskulární nežádoucí příhody hlášené po první nebo druhé dávce mRNA vakcín, včetně perikarditidy/myoperikarditidy, myokarditidy, hypotenze, hypertenze, arytmie, kardiogenního šoku a cévní mozkové příhody, infarkt myokardu/STEMI, intrakraniální krvácení, trombózu (hluboká žilní trombóza, mozková žilní trombóza, arteriální nebo žilní trombotické příhody, trombóza portální žíly, koronární trombóza, mikrovaskulární trombóza tenkého střeva) a plicní embolii.
Metody: Byl proveden systematický přehled původních studií uvádějících potvrzené kardiovaskulární projevy po očkování COVID-19. V souladu s pokyny PRISMA byly prohledány elektronické databáze (PubMed, PMC NCBI a Cochrane Library) do ledna 2022. Z relevantních studií byly získány základní charakteristiky pacientů a výsledky onemocnění.
Výsledky: Celkem 81 článků analyzovalo potvrzené kardiovaskulární komplikace po očkování mRNA vakcínou COVID-19 u 17 636 osob a zaznamenalo 284 úmrtí s jakoukoli mRNA vakcínou. Ze 17 636 kardiovaskulárních příhod s jakoukoli mRNA vakcínou bylo 17 192 pozorováno u vakcíny BNT162b2 (Pfizer-BioNTech), 444 příhod u mRNA-1273 (Moderna). U jakékoli mRNA vakcíny byla často hlášena trombóza (n = 13 936), dále cévní mozková příhoda (n = 758), myokarditida (n = 511), infarkt myokardu (n = 377), plicní embolie (n = 301) a arytmie (n = 254). Stratifikace výsledků podle typu vakcíny ukázala, že trombóza (80,8 %) byla častá v kohortě BNT162b2, zatímco cévní mozková příhoda (39,9 %) byla častá u mRNA-1273 u jakékoli dávky. Doba mezi dávkou vakcíny a nástupem prvního příznaku byla u vakcíny mRNA-1273 v průměru 5,6 dne a u vakcíny BNT162b2 4,8 dne. V kohortě s vakcínou mRNA-1273 bylo zaznamenáno 56 úmrtí ve srovnání s 228 úmrtími u vakcíny BNT162b2, zatímco ostatní byli propuštěni nebo přeloženi na jednotku intenzivní péče.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/11/28/satun-2-proc-zelenskyj-oznamil-hrozbu-majdanu-3-a-jsou-dnes-na-ukrajine-mozne-protesty/
Už několikrát  jsem  zde  uvažoval  o  tom, že  Zelenský se  pomalu, ale  zcela  jistě  dostává  do situace, kdy se  z  obdivovaného  hrdiny  stává  přítěží.
A  že  by  jeho odstranění  mohlo  být  divokou  kartou  jak nějak uspořádat  válku na Ukrajině, aby konečně  nějak skončila  a  tím zmizela  velmi reálná  varianta, že přeroste  v jadernou konfrontaci mězi NATO a  Ruskem.
Nikdy  jsem se ovšem  nepustil  do analýzy, ale  spíše  spekulace,  jak  reálné to je. N  bázi , dejme  tomu  – nějakého mocenského převratu v Kyjevě. Buď  přes vznik  masových demonstrací nebo prostě  vojenským pučem.
Na mém mimořádně  oblíbeném  serveru Strana.ua vyšel, za mne  velmi text na  toto téma, opřený  o  vnitřní znalost Ukrajiny a  tamních mocenských poměrů.Důvod  k jeho převzetí.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/11/27/duchod-na-tento-den/
Když  už  jsme  u těch důchodů pro disidenty,tak si  dáme  i  důchody pro komunistické prominenty!


https://cz24.news/washington-prave-priznal-sullivanovu-doktrinu-evropsky-politik-ktery-nenakupuje-americke-zbrane-a-razantne-nezvysuje-valecne-vydaje-je-bez-sance-na-politickou-funkci-protoze-usa-se-o-to/
USA/EU: Lámete si hlavu, proč čeští politici jako šílení utrácejí stovky miliard za nákupy amerických zbraní, v době, kdy není na důchody, na lékaře, na léky, na školy, na školní obědy, a ani na mizivé mzdy obyčejných úřednic, bez kterých by se celý systém výplaty důchodů i sociálních dávek pro děti a jejich rodiče zastavil?
Odpověď je prostá.
Jak před pár dny zveřejnil Washington, žádný evropský politik, který dlouhodobě a masivně nezbrojí, nemůže počítat s žádnou politickou budoucností, protože USA se o to postarají!!

https://cz24.news/zapad-se-blizi-k-dalsimu-silenstvi-v-baltskem-mori/
V Baltském moři – domově pokroucených trosek plynovodu Nord Stream – bylo nedávno poškozeno další potrubí spolu s telekomunikačními kabely. Západní představitelé vydávají eskalační prohlášení a znovu se objevuje myšlenka uzavřít „jezero NATO“ pro ruské lodě, což by Moskva pravděpodobně považovala za válečný akt. Na pevnině Finsko rychle militarizuje svou hranici s Ruskem. A v centru ohnivé bouře se nyní ocitla pozoruhodná čínská nákladní loď.
Nový Lední medvěd
O víkendu 8. října došlo k neobvyklému poklesu tlaku ve finsko-estonském plynovodu Baltic-connector. Do rána 10. října vyšetřování zjistilo, že potrubí prasklo. Poškozeny byly také telekomunikační kabely spojující Finsko, Estonsko a Švédsko a ruský telekomunikační kabel ve Finském zálivu.
Do 20. října Finsko a Estonsko ukázaly prstem na Newnew Polar Bear – čínské plavidlo. Finský Národní úřad pro vyšetřování předložil velkou kotvu nalezenou poblíž poškozeného potrubí, o níž se domnívá, že patřila 169 metrů dlouhé lodi a pravděpodobně se utrhla, když byla vlečena po mořském dně. Vyšetřovatelé nevysvětlili teorii, jak přesně kotva poškodila telekomunikační kabely na protilehlých stranách potrubí a odlomila se u Baltic-connectoru.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/eu-versus-cina-vitezstvi-ale-ci.A231127_201040_p_klima_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
V Evropě, především pak v EU, se odstavuje ročně bezmála 10 uhelných elektráren ročně. Žádné nové se nespouští. Jak tenhle poměr vypadá v Číně?
Zelení politici v EU napříč stranami i zelení aktivisté dokola opakují, jak musíme stále rychleji odstavovat uhelné zdroje energie. Jen tak je, podle nich, možné zachránit „klima“. A dělají pro to, co mohou. Bez ohledu na následky. Kvůli tomu, tedy kvůli nim, Česku hrozí, že už v roce 2026 mu bude chybět 40 procent elektřiny a uhlí pro teplárny a individuální vytápění.
Má tahle oběť nějaký klimatický smysl?

https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/realita-duchody-aneb-jak-funguje-muj-stat.A231127_135717_p_politika_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Přestavte si, že vám bylo pětašedesát, čímž jste dosáhli věku, v němž můžete žádat o důchod. Jste-li takhle staří, máte skoro jistě důvěru ve stát a v jeho instituce, protože vás to tak v mládí naučili. Věříte v právní stát, na červenou nepřecházíte, respektujete pokyny státních institucí, a pokud se stát náhodou zmýlí, považujete to za selhání osobní a zcela výjimečné. Pak zjistíte, že můžete jednou ročně zdarma požádat Správu sociálního zabezpečení o informativní výpis odpracovaných let. Je-li vám pětašedesát, vystudovali jste na státních školách a pracovně jste vysoce pravděpodobně konzervativní, tedy během svého života jste mnoho zaměstnavatelů nevystřídali. A tak nečekáte žádné kulišárny.
Jenomže pak výpis dorazí, a vy se nestačíte divit. Ve výpise vám chybí střední i vysoká škola a několik let, kdy jste normálně pracovali, takže podle státu si o důchod stejně požádat nemůžete, protože nesplňujete 35 opracovaných let. Inu, řeknete si, že to bude asi „nějaká mejlka“, a tak sednete a slovutnému státu pošlete doporučenou poštou dopis, v němž podrobně popíšete, na kterou to socialistickou střední i státní vysokou školu jste to chodili a u jakých organizací jste to kdy pracovali. Máme přece veřejné rejstříky, uklidňujete se. Máme přece pokročilou digitalizaci, říkáte si. Předpokládáte, že příslušná úřednice otevře váš dopis, sedne k počítači, otevře vaši složku a třikrát klikne, čímž k vašemu jménu přiřadí školy, zaměstnání, léta, měsíce a vyplacené odměny, odvody. Jenomže všechno se odehraje jinak. Namísto aby vám úřednice pomohla, využije svou pracovní dobu k napsání neosobní odpovědi, jíž vám sdělí, že doplnění chybějících údajů je problém váš, a ne její. To vy si musíte sehnat potvrzení z příslušné školy, jak dlouho jste tam chodili. Nestačí maturitní vysvědčení – je třeba doložit i ty předcházející čtyři středoškolské roky.





—C. RUZNE - NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K ZAMYSLENI”)—
https://www.protiproud.info/duchovni-svet/7581-kardinal-duka-ve-spolecnosti-dochazi-k-varu-mezi-dvema-proudy-migracni-eintopf-maji-nas-mladi-za-zaostale-od-poceti-po-smrt-genderismus-je-prohra-zapadu-jsme-jen-shluk-bunek-identita-jednotlivce-naroda-a-statu-zpoved.htm
08:08 Mladé generace nevědí, o co v listopadu 89 skutečně šlo
09:42 Proměna církve v šedesátých
10:20 Sever proti Jihu  
13:37 Ve společnosti dochází k varu
14:15 Eintopf západní civilizace vařený z migrace?

https://www.protiproud.info/politika/7588-nepodvoleni-na-caji-v-protiproudu-od-1800-v-primem-prenosu-kazde-pondeli-diskuse-petra-hajka-s-nazory-a-dotazy-protiproudaru-aneb-ceska-tea-party.htm
35:19 Středula odborář?
38:34 Eurovolby rozhodnou velké země
39:53 Pryč od Bruselu!
41:37 Wilders a Fico - cesta existuje
43:07 Kde se rozdávají noty?

https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141652&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
„K 30. září 2023 bylo od počátku očkovací kampaně, tedy od ledna 2021, z důvodu uplynutí doby použitelnosti stanovené podmínkami pro uchovávání předmětných léčivých přípravků zlikvidováno celkem 12,4 milionu dávek očkovacích látek proti onemocnění covid-19 v hodnotě přes pět miliard korun. Česká republika má dle posledního uzavřeného dodatku rozloženy dodávky očkovacích látek až do roku 2026, v průměru se jedná o více než 700 tisíc dávek ročně,“uvedl Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva zdravotnictví.  A smlouva mezi EU (von der Leyenovou) a Pfizerem je nadále tajná, dodávám. Je zcela neuvěřitelné, co si uměle vystrašení a zblblí lidé nechávají líbit.
…Bavorský ministerský předseda a šéf opoziční CSU Söder vyzval k předčasným volbám.
Dodal, že spojenectví křesťanskodemokratického dvojbloku CDU/CSU a Zelených nepřipadá pro novou vládu v úvahu: „Sex appeal černo-zelené koalice je pryč. To je dobrý model pro dobré časy, ale prostě ne pro těžké časy.“
Zřejmě zapomněl, že ty dobré časy skončily právě „zásluhou“ zelených šíleností tehdejší černozelené koalice.


https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141650&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Egyptský prezident navrhl vytvoření demilitarizovaného palestinského státu, existujícího stejně jako izraelského, pod kontrolou mezinárodních sil.
Co je to za nesmysl, dodávám. Ještě by se z toho stala móda, a kde by pak USA umísťovaly své základny?
…Kanada pošle na Ukrajinu 11 tisíc útočných pušek a 9 milionů nábojů, prohlásil Premiér Kanady Justin Trudeau.
Další nesmysl. Kanada by měla poslat na Ukrajinu 11 tisíc mladých kanadských mužů s těmi miliony nábojů. To by teprve jejich rodičové jásali, jak tam chrání lidská práva a demokracii!

https://kechlibar.net/2023/11/27/brzda-do-pekneho-pocasi/
Milý čtenáři, máš-li doma auto nebo třeba jen kolo, jistě oceníš, jakou hodnotu má kvalitní brzda. Kvalita brzdy znamená rozdíl mezi občasným “uf, to mohlo být nebezpečné” a příjezdem černých havranů s dodávkou na dvě rakve.
Představ si nyní brzdu, která by fungovala jen za pěkného počasí. Je sucho, slunečno, dobrá viditelnost? Brzděte si dle libosti. Je mokro, nevlídno, kluzko, sněží? Křááách. Takové vozidlo by snad nikdo ani dobrovolně neukradl, natož aby za něj ještě platil.
Leč to je přesně přístup, jež velká část německé politické sféry zaujala k ústavní dluhové brzdě, Schuldenbremse, která podle verdiktu ústavního soudu znemožňuje utratit 60 miliard eur ze speciálního covidového fondu na různé dekarbonizační projekty. Pojem “Aussetzung der Schuldenbremse“, vyřazení dluhové brzdy, se ve veřejné diskusi přemnožil. Prý je to překážka prosperity a investic, nedomyšlené opatření komplikující budoucnost Německa, zkrátka blbý výmysl předešlé politické generace. Podle představ “vysazovačů” by teď Spolkový sněm měl odhlasovat stav mimořádné nouze a na nějakou dluhovou brzdu se vykašlat.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-11-24
Americký senátor Bernie Sanders v nedávno vydané knize s názvem It's OK to Be Angry About Capitalism (Je v pořádku být naštvaný na kapitalismus) tvrdí, že by neměli existovat miliardáři. Podle něj pouze ukončením oligarchie v USA bude možné naplnit americký slib.
Dnešní text se výjimečně nezmiňuje o České republice, ale možná se jí přesto nepřímo týká. I zde je totiž několik miliardářů. Následuje podstatná pasáž ze Sandersovy knihy:

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-11-27
Šéf školských odborů František Dobšík minulý týden Právu řekl, že ředitelé škol intenzivně zapojených do inkluze si spočítali, že podle návrhu ministerstva školství by jim zůstaly třídy s 25 žáky, mezi nimi tři s nějakým problémem, ukrajinské děti navíc, ovšem pouze s jedním učitelem a bez asistenta. Pokud se neozveme teď, řekl, tak nevíme, co nám ministerstvo a vláda připraví na příště. On a další odboroví předáci si stěžují, že Fialova vláda nemá vzdělání jako prioritu, navzdory slibům…

https://podcasty.hn.cz/c1-67269920-vysoky-rating-rozzrureneho-ceska-analytik-vysvetli-cim-to-je
Česko zažilo jeden z největších sociálních protestů od roku 1989, stávkovaly statisíce zaměstnanců v soukromých firmách i ve státní správě, zavřené byly tři čtvrtiny škol, všichni protestovali proti vládním úsporám. Člověk by řekl, že to s Českem jde od deseti k pěti. No jo, jenže opravdu? Taková agentura Moodys to vidí přesně obráceně. A dala to najevo tím, že zvýšila ratingový výhled země. Takže jak to s naší perspektivou je? Zkusíme to rozklíčovat hned po několika ekonomických zprávách.

Vltavský monitor

Novější (29. listopadu 2023)Starší (27. listopadu 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved