<– 8. prosince 2022 –>

O víkendu se ochladí, na většině území bude sněžit

8. prosince 2022, z domova

O víkendu se v Česku ochladí. V neděli bude na většině území sněžit, na Moravě a ve Slezsku vydatněji. Mohou se tvořit sněhové jazyky a závěje.

Sledujte počasí na vltava.news

foto Ali Inay

Důsledky vládního kovidového šílenství – kolaps dětské psychiatrie

8. prosince 2022, z domova

Téma, které se nyní řeší v českých médiích. Kromě dětské všeobecné zdravotní péče je v krizi i česká psychiatrie. Nárůst duševních problémů způsobený otřesným a nekompetentním vládnutím během kovidu vedl k přetížení již před tím zcela přehlceného systému české psychiatrie.

„To, že COVID dětskému duševnímu zdraví nepomohl, jsme slyšeli už mnohokrát. Vzrostl počet dětských sebevražd, vzrostl počet dětí trpících depresí a úzkostmi. V době pandemie měly děti omezený pohyb, omezený kontakt s vrstevníky.

Ředitelka Dětské psychiatrické nemocnice Louny Nikol Přibilová nám říkala, že se během pandemie také rapidně zhoršily problémy dětí s ADHD, protože zažívaly stres ze stálých změn školních nároků a podmínek pro výuku. A pro někoho, komu dělá problém se soustředit, je výuka on-line úplně nemožným úkolem a to pak může vést k pocitům selhání a dalším negativním emocím.

A samozřejmě spousta dětí také trpěla strachem o rodinu. To mohlo být to, že tatínkovi zkrachovala firma, až po nějaký strach o jejich fyzické zdraví. A pak je tu taky spousta dětí, které ztratily někoho blízkého.“ řekla v rozhovoru Eva Mikulka Šelepová, redaktorka Českého rozhlasu.

Současná Fialova vláda samozřejmě tuto krizi dále prohlubuje svou ignorancí potřeb obyvatel naší země.

„A chybí i ta kapacita. Nejsou ani třeba lůžková místa. Dětské psychiatrické nemocnice jsou tak naplněné, že už vlastně nepřijímají. Většina z nich, každá z nich má stop stav a přijímají jenom ty nejkritičtější pacienty. A když už se dítě dostane do takové fáze, že skutečně tu hospitalizaci potřebuje, tak na ní často velice dlouho čeká. I měsíce, půl roku, někde jsou čekací lhůty i rok. Fronta je naprosto neskutečně dlouhá. Já jsem třeba mluvila s maminkou, jejíž dcera se sebepoškozovala, a ta mi vyprávěla, že prvně nevěděla, kam se má obrátit. Takový styčný bod jsou většinou pediatři, tak tam jí bylo řečeno - teď je to hrůza, až to bude neúnosné, až se skutečně budete třeba bát o její život, tak si zavolejte "rychlou", zavolejte si záchranku a ta vás dopraví na nějaké pracoviště jako akutního pacienta, respektive to dítě dopraví jako akutního pacienta na nějaké pracoviště. Ale aby to šlo nějakou cestou, řekněme, méně invazivní, tak to je problém.“

Nikol Přibylová, ředitela dětské psychiatrické nemocnice v Lounech: “Myslím, že po pandemii je nárůst obrovský, ale pozvolný byl už předtím. To vše, čím jsme si během pandemie prošli, urychlilo rozvoj některých poruch. Například anorexie, úzkostné poruchy; do ambulance dochází také děti s nezaléčeným ADD nebo ADHD. To se děje například ve věku třinácti nebo čtrnácti let, poté co děti procházely distanční výukou a nebyly schopné se soustředit. Jejich nervový systém byl hrozně napínaný a celé to pro ně bylo náročné. Ti se dekompenzují směrem k úzkostlivým depresivním potížím.“

celý rozhovor, rozhovor s Nikol Přiblovou

Síkela: „zdražení plynu je dobře“

8. prosince 2022, z domova

„Ceny kolem 20 eur za megawatthodinu jsou minulostí. Ale ono je to možná dobře. Možná si uvědomíme, že dostupné energie nejsou samozřejmostí, že nerostné zdroje mají svoji cenu a musíme s nimi nakládat jinak, než jsme byli zvyklí,“ prohlásil Síkela.

To je ministr průmyslu České republiky!

rozhovor

 



Novější (9. prosince 2022)Starší (7. prosince 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved