<– 5. prosince 2022 –>

Vltavské kulturní okénko: Zámek Mikulov

5. prosince 2022, z domova

Komplex Mikulovského zámku v sobě ukrývá zbytky jedné z nejstarších šlechtických sídelních staveb na našem území. Dnešní barokní zámek ukrývá kdesi v základech zbytky románského hradu, který zde kdysi stál a o jehož skutečném stáří se neví nic. Může pocházet z dob Přemyslovců a zrovna tak může být mnohem starší. Ve 13. století hrad získali Lichtensteinové a přestavěli jej do gotické podoby. V roce 1560 ho prodali Ladislavu Kereczenyimu, který začal s přestavbou na renesanční zámek. V tom pokračovali Ditrichsteinové od roku 1575, aby tyto rozsáhlé renesanční úpravy dokončili ještě před třicetiletou válkou. Roku 1719 zámek poprvé vyhořel a následně byl Ditrichsteiny obnoven a sloužil jim až do roku 1945, kdy během bojů o osvobození Československa znovu vyhořel.

Autorem povedené rekonstrukce a současné podoby zámku je brněnský architekt Otakar Oplatek. Rekonstrukce probíhala v letech 1947 – 1960. Otakar Oplatek byl jedním z nejvýznamnějších Moravských umělců. Kromě architektury byl také skvělým malířem. Většina jeho pozůstalosti je kdesi v útrobách depozitářů Muzea města Brna a čeká na své objevení.

Mikulovský zámecký komplex je barokní perlou Pálavy. Z jeho teras jsou krásné výhledy na okolní vinnou i nevinnou krajinu a ze Svatého kopečku je impozantní výhled na zámek i celé město, které odtud máme jako na dlani...

Nejbližší zastávka MHD: Pod Kozím hrádkem, bus 585

 

Jan Betko

EU se odřízlo od ruské ropy, Orbán pro nás naštěstí vyjednal výjimku

5. prosince 2022, ze světa

Státy EU se na částečném embargu na ruskou ropu dohodly po několikatýdenním vyjednávání už v květnu. Omezení začínají platit právě nyní.

Výjimka pro ropovod Družba, ze kterého odebírá ropu i Česká republika, platí zatím neomezeně. Na vyjednání výjimky se podílel zejména Viktor Orbán. Ústupky pro dovoz surové ropy po moři si vyjednalo Bulharsko, později výjimku získalo také Chorvatsko na vakuový plynový olej.

Od 17.ledna budou vystaveny korunovační klenoty

5. prosince 2022, kultura&historie

České korunovační klenoty budou vyjmuty z Korunní komory 16. ledna, vrátí se do ní o týden později. Budou vystaveny 17. až 21. ledna. Lidé si je budou moci prohlédnout v příčné lodi svatovítské katedrály. Zároveň bude ve svatováclavské kapli katedrály vystavena i lebka sv. Václava.

Podle iRozhlasu zástupci Pražského hradu v pondělí představili i výsledky říjnového průzkumu koruny. Odpovědět měl na otázku, zda v ní je umístěn trn z údajné Kristovy trnové koruny. Podle šéfa hradních památkářů Petra Kroupy rentgen prokázal dutinu ve schránce, kde by se měl trn nacházet. „Tudíž nepochybujeme o přítomnosti trnu ve schránce, kam byl vložen při zhotovení koruny, jak o tom informuje latinský nápis,“ doplnil. Nevyloučil další průzkum do budoucna.

foto K. Pacovsky – CC BY-SA 4.0

2 miliony Italů by mělo zaplatit pokutu za odmítnutí očkování

5. prosince 2022, ze světa

Téměř dva miliony Italů by měly zaplatit pokutu 100 eur (cca 2 500 Kč) za to, že se nenechali očkovat proti koronaviru.

Sankce se vztahuje na neočkované lidi starší padesáti let a bez ohledu na věk i na vybrané profesní skupiny, jako jsou zdravotníci, učitelé nebo příslušníci bezpečnostních sborů.

Nová pravicová vláda premiérky Giorgie Meloniové, která se úřadu ujala koncem října, se snaží pokuty zrušit, či zatím alespoň odložit.

Dcera Kopřivové po problémech po očkování již mimo nebezpečí

5. prosince 2022, z domova

Půlroční dcera modelky Veroniky Kopřivové, bývalé partnerky Jaromíra Jágra, skončila po povinném očkování s mastoitidou – zánětlivým onemocněním sklípků spánkové kosti. „Do čtvrtka bylo vše v pořádku, pak ale byla Ella na poslední dávce povinného očkování a bum,“ napsala Kopřivová na svém instagramu.

„Čekáme, až zaberou antibiotika, aby se vyhnula operaci. Včera musela pod celkovou anestezii, aby jí byla zavedena centrální žilní kanyla do krční žíly. Dnes jí píchli obě uši a čekáme na výsledky, co dál. Věřím, že operace nebude potřeba a naše láska bude brzy v pořádku,“ prohlásila před týdnem Kopřivová.

Nyní je již propuštěna z nemocnice: „Máme za sebou týden hrůzy. Hospitalizace-akutní mastoiditida (zánětlivé onemocnění sklípků spánkové kosti). Na to jak byla situace vážná, tak Ell stav se po pár dnech léčby výrazně zlepšil a vyhla se operaci, takže po týdnu se jdeme doléčit domů.“

foto instagram Veroniky Kopřivové



Novější (6. prosince 2022)Starší (4. prosince 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved