<– 20. června 2022 –>

Dnes den plný bouřek

20. června 2022, z domova

Dnes po extrémním nedělním horku den plný bouřek a různých meteorologických jevů, v Praze roll cloud, na fotografii čelo přicházející bouřky, tzv. shelf cloud na Pálavě.

autor: Wiki Suaréz („Nakonec třešnička na dortu – parádní bouře na jižní Moravě. Pozdrav z Pálavy“) Fotka v plném rozlišení:

Rakušan stále odmítá rezignovat, Gazdík již odstoupil

20. června 2022, z domova

Přes obrovské propojení vrcholných představitelů STAN s magistrátní mafií předseda Vít Rakušan nadále odmítá rezignovat.  K rezignaci ho vyzývají opoziční strany SPD a ANO.

Rezignoval již například ministr školství Petr Gazdík. Podle Rakušana měl Gazdík toxické vztahy, které se mu staly osudné, což Rakušan sdělil v rozhovoru pro Radiožurnál: „Nicméně osudnými se mu staly toxické kontakty, které jsou těžko vysvětlitelné.“

foto Strakovy akademie Packa CC BY-SA 3.0

 

Europoslanec Polčák se snaží distancovat od STAN

20. června 2022, z domova

Europoslanec STAN Stanislav Polčák pozastavil členství v hnutí. „Odmítám, abychom byli s Petrem Gazdíkem dáváni na roveň s Petrem Hlubučkem. Přesto plně vnímám, že moje dřívější známost s Michalem Redlem ubližuje hnutí ve světle současného vyšetřování,“ prohlásil europoslanec hnutí STAN Stanislav Polčák.

Kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem, který byl stíhán ve dvou kauzách Radovana Krejčíře, nekandidoval Polčák do předsednictva hnutí STAN už v roce 2017.

Rakušan rozhodnutí europoslance přivítal.

Letní slunovrat

20. června 2022, duchovní

Období mezi Slunovratem a Svatojánskou nocí je magickým časem, kdy slunce dosáhne na obloze svého vrcholu a my tak prožíváme nejdelší den a nejkratší noc v roce. Slunce dospělo ke svému nejsevernějšímu bodu a nyní se bude vracet na jih. Odtud pramení krásný český název „Slunovrat“.

Naši předkové tento čas měli v úctě a slavili jej jako Kupadelné svátky. Jejich hlavní náplní byli obřadní očistné koupele, pálení posvátných ohňů a veselí. Lidé se setkávali a radovali se ze života.

V tento čas se otevírají brány mezi světy, kdy je možné se spojit se svými předky. Pálí se posvátné ohně. O Svatojánské noci mají bylinky největší sílu, proto se jedná o důležitý den bylinkářů v roce.

Všechny nejvýznamnější rostliny již odkvetly, kvetou, nebo tak jako Lípa, právě začíná kvést. Začíná transformace a květy se postupně mění v plody. První plody nám dávají jahody nebo třešně.

V posledních letech bylo potvrzeno výzkumem, že účinné látky v bylinách mají právě v tomto čase nejvyšší účinnost. Jakousi svatojánskou ikonou mezi bylinkami je Třezalka tečkovaná. Říká se jí „bylina svatojánská“ nebo „krev svatého Jana“. Má krásný zlatožlutý květ a pomáhá nám s celou řadou různých potíží. Dříve se dávala například do kolébek novorozenců a nosily ji u sebe nastávající matky a matky šestinedělky.

Letní slunovrat je v neposlední řadě také začátkem astronomického léta, které letos začíná 21.6. v 11:14! A tři dny po té, uvidíme na nebi mimořádný úkaz. Přesně 24. června na svátek sv. Jana se na obloze objeví současně všechny planety naší sluneční soustavy v jedné přímce, tedy Merkur, Venuše, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Doplňovat je bude také planetka Vesta. Pouze dalekohledem budou viditelné kromě Vesty, Uran a Neptun. Všechny zbylé planety bude možné pozorovat pouhým okem. K dalšímu takovému úkazu dojde až v roce 2161.

Oslavujme přírodu, radujme se, meditujme a hledejme poklady. Nalezení pokladů, jako jsou především láska, odvaha a pokora přeji nám všem.

Letní slunovrat:  úterý 21. června v 11:14 (časy slunovratů, rovnodenností, úplňků a dalších svátků na vltava.news Svátky - pozn red.)

Jan Betko

Spojená francouzská levice po neúspěchu macronovy koalice ve volbách vysloví nedůvěru vládě

20. června 2022, ze světa

Po druhém kole parlamentních voleb ve Francii prounijní Macronova koalice Společně nezískala většinu. Výrazně posílila pronárodní strana Mariane Le Penové. Z původních 8 má nyní 89 poslanců.

Macronova koalice Společně sice získala nejvíce křesel (245 z 577), ale na parlamentní většinu to nestačí.

Ve Francii následují parlamentní volby prezidentské a většinou prezidenská koalice získá většinu i v parlamentu. Pokud prezidentská strana nebo koaloce většinu nezíská, což se děje ve Francii výjimečně, pak je prezident velmi oslabený. A to se stalo právě nyní, což znamená, že Macron bude mít velmi oslabenou moc.

Levicový blok NUPES (Nová lidová, socialistická a ekologická unie) podá návrh na vyslovení nedůvěry kabinetu premiérky Élisabethy Borneové. Blok to ohlásil na twitteru.

Podle poslance NUPES Manuela Bomparda voliči v neděli vyslali jasný signál prezidentovi Emmanulelovi Macronovi a jeho vládě, že nesouhlasí s jejich politikou.

foto:Benh LIEU SONG CC BY-SA 4.0

Dnes nebezpečí bouřek na většině území

20. června 2022, z domova

Americké FDA schválilo použití vakcíny proti kovidu pro děti od 6 měsíců

20. června 2022, ze světa

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil použití genetických vakcín proti covidu pro nejmenší děti od 6 měsíců do 5 let.

Ředitelka amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Dr. Rochelle Walensky oznámila, že CDC tyto genetické vakcíny pro tyto děti doporučuje.

Pro děti není covid vpodstatě vůbec rizikovým onemocněním, rizika genetických „vakcín“ jsou obrovská a nepředvídatelná. Porovnání risk/benefit je zcela jednoznačné.

 

Na nedávno otevřené visuté lávce na dolní Moravě došlo k úmrtí

20. června 2022, z domova

Na nedávno otevřené visuté lávce na dolní Moravě Sky Bridge 721 zemřel padesátipětiletý muž. Podle mluvčí zkolaboval, nastala u něj zástava krevního oběhu.

V poslední době se stále častěji objevují náhlá úmrtí v souvislosti s krevním oběhem. To, zdali byl muž očkován, média neuvádí.

Lávku již navštívilo přes 40 tisíc turistů.

foto TV Prima



Novější (21. června 2022)Starší (19. června 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved