<– 19. února 2024 –>

O pádu Evropy a nejhorší polistopadové české vládě

19. února 2024, video

 

O čem se mlčí - Stanislav Novotný o pádu Evropy a nejhorší polistopadové české vládě

O čem se mlčí

Pondělní Vltavský monitor 19. 2. 2024

19. února 2024, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/filozoficka-fakulta-uk-se-vraci-k-bezne-vyuce-dnes-zacina-letni-semestr/2481461?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy dnes začíná letní semestr. Po prosincové tragédii, při které střelec v sídle fakulty zabil 14 lidí, poté i sebe a dalších 25 lidí zranil, se studenti a zaměstnanci fakulty vrací k akademickému životu v hlavní budově fakulty. Budova na náměstí Jana Palacha se bude využívat s výjimkou čtvrtého patra, které zůstává uzavřené. Část výuky bude v náhradních prostorách fakulty nebo univerzity.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cr-poskytla-valecnym-uprchlikum-humanitarni-davky-za-1633-mld-kc/2481150
Praha - Česko poskytlo válečným uprchlíkům z Ukrajiny na humanitárních dávkách od začátku války do poloviny února zhruba 16,33 miliardy korun. Stát přispíval i českým domácnostem, které uprchlíky ubytovaly. Celkem jim na solidárním příspěvku vyplatil 2,84 miliardy korun. Vyplývá to z měsíčních zpráv ministerstva práce o vyplácených dávkách a z letošních údajů, které ČTK získala od úřadu práce. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) uprchlíci začali poskytnutou pomoc už vracet v odvodech z výdělků a loni mohli zaplatit 12 až 15 miliard korun. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) před nedávnem řekl, že letos odvedená suma výrazně převýší poskytnutou podporu.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/paroubek-se-stal-predsedou-ceske-suverenity-jez-uziva-znacku-cssd/2480904
Praha - Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která užívá tradiční značku sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD (nyní SOCDEM) Jiří Paroubek. Jednomyslně ho zvolili delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze, kterého se jako host účastní i bývalý prezident Miloš Zeman.
Česká strana sociálně demokratická změnila název na Sociální demokracii (SOCDEM) loni v červnu, a to po 30 letech. Volfová posléze oznámila, že svou Českou suverenitu přejmenovala na Českou suverenitu sociální demokracie a bude využívat zkratku ČSSD. Šéf SOCDEM Michal Šmarda to tehdy označil za jednoznačné porušení ochranné známky, jeho strana podala žalobu. Volfová již dříve uvedla, že SOCDEM značku ČSSD "odkopla" a její snahou je vrátit ji na politickou scénu.
Paroubek svůj dnešní projev založil zejména na kritice současné vlády Petra Fialy (ODS). Žádný kabinet v historii samostatné České republiky podle něj nebyl tak personálně slabý a podléhající zahraničním vlivům. Uvedl, že vláda přilévá do ohně, pokud jde o konflikt ve východní Evropě, který "zástupně vypadá jako konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou", ale jde podle Paroubka ve skutečnosti o konflikt mezi Ruskem a USA, respektive kolektivním Západem. Válku označil za zbytečnou jako každou, v níž umírají lidé.
Česko se podle expremiéra kvůli Fialově vládě stalo "trapným pěšákem ve hře velmocí". Zkritizoval kabinet za vysokou inflaci, "militarizaci státního rozpočtu" či za plán na možnou výstavbu hned čtyř jaderných bloků. Prezidenta Petra Pavla pak kritizoval za jeho apel na přijetí eura. Levice v ČR je podle Paroubka roztříštěná. Míní, že pro Českou suverenitu sociální demokracii je důležité se dobře připravit na podzimní krajské volby, hlavním cílem jsou ale sněmovní volby v roce 2025. Strana bude muset dotvořit svoji celostátní strukturu či hledat skutečné odborníky, kteří by pomohli zkvalitnit program, uvedl.
Zeman ve více než desetiminutovém projevu zdůraznil, že k úspěchu jakékoli strany jsou zapotřebí zejména výrazné osobnosti. Také on se pozastavil nad současným kabinetem, příčinou jeho chyb je podle něj odborná nekompetence. "Tato vláda není ani levicová, ani pravicová. Není ani liberální, ani konzervativní. Tato vláda je vláda amatérů, a to je to nejhorší," poznamenal.
Česká suverenita sociální demokracie by podle Zemana měla být stranou lidí, kteří jsou dnes opomíjeni, v programu by měla klást důraz na veřejný sektor - zdravotnictví, školství či sociální služby.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/wsj-usa-chystaji-dalsi-dodavky-zbrani-izraeli-prestoze-tlaci-na-primeri-v-gaze/2480825
Washington/Paříž - Spojené státy chystají nové dodávky bomb a dalších zbraní Izraeli, přestože tlačí na příměří v Pásmu Gazy, uvedl list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na americké činitele. Agentura Reuters zase napsala, že francouzský prezident Emmanuel Macron nevylučuje uznání palestinského státu.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/preferuji-jednani-pred-protesty-organizatori-maji-politicke-cile-mini-o-akci-casti-zemedelcu-346202
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) preferuje jednání u kulatého stolu před protestem v ulicích, řekl v pondělí ráno k akci části zemědělců v Praze. Organizátoři, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, podle něj ale sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují. Výborný dodal, že o konkrétních krocích nebo změnách v zemědělství bude jednat s velkými nevládními zemědělskými organizacemi.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/pergamonsky-oltar-byl-odvezen-bez-povoleni-tvrdi-turecky-starosta-usiluje-o-jeho-navrat-z-nemecka-346189
Parthenónské mramory, tedy sochařská výzdoba antické Akropole v Aténách, by se aspoň dočasně mohly vrátit do Řecka. Připustil to ředitel Britského muzea, kde jsou už víc než dvě století vystavené. Jejich osud je stejně dlouho zdrojem kontroverzí. Snahy Řecka o jejich navrácení daly nový impuls také lidem v Turecku, kteří se snaží z Berlína zpět do vlasti dostat Pergamonský oltář.
Nad krajinou u západotureckého Izmiru se tyčí akropole starověkého Pergamonu. Někdejší bohatství města stále připomínají rozlehlé ruiny. Ta nejvýznamnější památka zde ale už půldruhého století chybí.

Věhlasný Pergamonský oltář stál nedaleko areálu Akropole. Tam je pochovaný německý inženýr Carl Humann, který jej ve druhé polovině 19. století odvezl do Berlína. V muzeu pod kopcem, ve městě Bergama, je k vidění pouze maketa dva a půl tisíce let starého monumentu. Torzo sochy koně je jediným originálem z oltáře v budově.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/von-der-leyenova-predsedkyni-znovu-jeji-komise-ma-tah-na-branku-vyzdvihuje_2402190721_pj
Současná šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová by mohla usednout do křesla předsedkyně podruhé. Lídři sedmadvacítky za ni alternativu nemají, soudí novinář a dlouholetý zpravodaj v Bruselu a zároveň insider evropských institucí Karel Barták. Sama se hodně soustředí na výkon a nasazení očekává i od svých spolupracovníků. „Úředníci jsou hrdí, že mají silného předsedu,“ poznamenává k tomu Barták v nové epizodě Bruselských chlebíčků.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-prusa-cez-i-seznam-studenti-chteji-jistotu-velke-firmy-245922
Studenti zvolili vysněné zaměstnavatele. Tedy firmy, pro které by si přáli pracovat. Patří mezi ně ČEZ, Škodovka, Motol, McDonald’s, Ikea, ale i Seznam.cz. Anketa ukázala, že mladí lidé si vedle peněz cení stále více jistoty.
Studenti se na vysokých i středních školách připravují k tomu, že z nich budou zaměstnanci. Podnikat se chce jen zhruba jednomu mladému člověku z deseti. Ukázaly to výsledky letošní ankety TOP Zaměstnavatelé roku, v rámci níž mladí lidé odpovídají na otázky ohledně své další profesní dráhy už od roku 2012. Třináctého ročníku soutěže se zúčastnilo 11 416 vysokoškoláků a více než 4100 středoškoláků.
Studenti technických fakult chtějí pracovat pro Skupinu ČEZ, právnických pro advokátní kancelář Havel & Partners, ekonomických pro Českou spořitelnu a lékařských a farmaceutických pro Fakultní nemocnici v Motole. Absolutně nejvíc hlasů napříč všemi obory studia získal ČEZ, skokanem roku – firmou, která si meziročně nejvíc polepšila v hodnocení – se stal výrobce 3D tiskáren Prusa Research. První volbou pro středoškoláky je ČEZ, Škoda Auto a McDonald‘s.

https://echo24.cz/a/H5NeL/zpravy-online-zemedelci-protestuji-v-praze
8:35 Mluvčí protestu: Do Prahy přijelo více než 500 traktorů, další jsou na cestě
Na dnešní protest části zemědělců do Prahy přijelo více než 500 traktorů, další jsou na cestě. Dorazit by na podporu farmářů měli i lidé v asi 4000 osobních autech, řekl mluvčí Daniel Sterzik. Protesty podle něj budou trvat do úterka, podrobnější informace k dalšímu postupu organizátoři zveřejní na večerní tiskové konferenci, uvedl. Jedním z důvodů dnešní akce je podle Sterzika také liknavost Agrární komory ČR (AK ČR), které je mnoho protestujících členem, řekl. Vyjádření AK ČR ČTK zjišťuje. "Dnešní akce se odehrává přesně z toho důvodu, že ji nezorganizovala sama Agrární komora," uvedl Sterzik. Potvrdil dřívější odhady jednoho z organizátorů akce Zdeňka Jandejska, bývalého prezidenta AK ČR a podnikatele, že by do Prahy dnes mělo přijet 600 až 1000 traktorů či další zemědělské techniky.

5:30 Protest začíná
Zemědělci chtějí dnešním protestem vyjádřit nesouhlas se stavem českého zemědělství. Ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) předají dopis s požadavkem, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu. Protest organizuje předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek.

https://echo24.cz/a/Hizxg/podcast-echo-pavla-strunce-ekonomka-svihlikova-vlada-je-bezmocna-nema-plan
Podle ekonomky Ilony Švihlíkové vláda nemá plán, jak pomoci ekonomice. Vládní opatření jsou nedostatečná a postrádají hlubší analýzu problémů. Vláda nechápe, co se děje. Česká republika, podobně jako Německo, čelí zásadním strukturálním změnám, na které současná politika nereaguje. Česko se musí probudit, nebo zůstaneme pozadu.
Země zažila vysokou inflaci a ekonomický propad, a přestože se očekává zpomalení inflace, vyšší růst ekonomiky je nepravděpodobný. „Více než tři čtvrtiny volných pracovních míst má požadavek základního vzdělání. Stát generuje pracovní místa se základním vzděláním, ergo velmi nízkou produktivitou, ergo velmi nízkým odměňováním,“ tvrdí Švihlíková a dodává, že stát se musí zaměřit na vytváření pracovních míst s vyšší přidanou hodnotou. Současně je nutné podpořit automatizaci.
„Je nezbytné budovat princip zaměstnaneckých akcí. Jestli vám něco zvyšuje produktivitu, tak je to právě to, že ty lidi zapojíte do rozhodování a do finanční participace. To jsou poměrně osvědčené nástroje,“ říká Švihlíková. V rozhovoru se diskutovalo taky téma zavedení eura v České republice. „Já jsem dlouhodobý, konzistentní odpůrce, tam ta rizika zavedení eura jsou enormní,“ dodává.

https://www.info.cz/zpravodajstvi-a-komentare/praha-se-boji-totalniho-kolapsu-na-mestske-casti-se-vali-tsunami-dopravnich-prestupku
Městské části v Praze čeká náročný úkol. Od července totiž budou nově řešit veškeré dopravní přestupky, nejen špatné parkování jako doposud. Zatím má tuto agendu na starosti magistrát hlavního města. Ten – stejně jako jednotlivé radnice – se obává „totálního kolapsu“, který může se změnou vypuknout a způsobit špatnou vymahatelnost pokut. Vlna vyšších stovek tisíc řízení, která ročně zahlcuje magistrát, se totiž nově povalí na městské části. Na odbavení agendy budou potřebovat přes tři sta kvalifikovaných a vysokoškolsky vzdělaných osob, které už nyní nedokážou z trhu práce přilákat.
Na magistrát je doručeno v průměru 683 tisíc přestupků a dalších správních věcí k vyřízení ročně, a to včetně závažnějších provinění typu řízení pod vlivem návykové látky nebo ohrožení chodců.
„Konkrétně jde o přestupky, řízení o zadržení řidičského průkazu a další věci. Například jde o dožádání Policie ČR, soudů, státních zastupitelství, pojišťoven, žádostí a návrhů fyzických osob ve věcech uložených trestů zákazu činnosti a řidičských oprávnění,“ říká mluvčí magistrátu Vít Hofman.
Tuto agendu budou vzhledem k vládní novele zákona o provozu na pozemních komunikacích nově řešit městské části.


https://euractiv.cz/section/politika/news/the-capitals-ano-by-mohlo-v-europarlamentu-obsadit-9-kresel-v-nemecku-boduje-krajni-levice/
ANO by mohlo v europarlamentu obsadit devět křesel, v Německu boduje krajní levice. Hnutí ANO by mohlo v Evorpském parlamentu obsadit až devět křesel. Ukazuje to únorová projekce serveru Europe Elects připravená exkluzivně pro Euractiv.
Model nepočítá s kandidaturou koalice Spolu, ale rozděluje mandáty jednotlivým stranám. ODS by podle něj získala tři mandáty, KDU-ČSL a TOP 09 pak po dvou mandátech. Straně SPD projekce přisuzuje rovněž dva mandáty, stejně jako Pirátům. Starostové by pak podle průzkumu mohli získat jedno křeslo.
V sousedním Německu projekce upozorňuje na rostoucí sílu nové německé krajně levicové strany vedené Sahrou Wagenknecht, která by mohla získat až sedm křesel v Evropském parlamentu. Na vzestupu je ale i italská pravicová strana Bratři Itálie a francouzské Národní sdružení.
Projekce pro jednotlivé země a strany (v horní části lze přepínat mezi státy):

https://euractiv.cz/section/aktualne-v-eu/news/evrope-chybi-odvazni-investori-a-vyzkum-reformy-pripravuje-italske-duo/
Covid, válka nebo inflace v posledních letech testují limity evropského trhu a konkurenceschopnosti. Ukazuje se, že se Evropě příliš nedaří lákat rizikový kapitál ani dostatečně rozvíjet výzkum. Domácí ekonomiku zpomalují také vysoké ceny energií nebo slabé studijní výsledky školáků. Otočit situaci k lepšímu mají dva italští expremiéři.
Evropská komise ve středu 14. února vydala svou každoroční zprávu, ve které shrnuje, jak to vypadá s konkurenceschopností evropské ekonomiky. Sleduje celkem devět faktorů, mezi které patří fungování jednotného trhu, přístup k soukromému kapitálu, veřejné investice a infrastruktura, výzkum a inovace, energetika, oběhové hospodářství, digitalizace, vzdělávání a dovednosti a také obchod.

https://euractiv.cz/section/politika/news/svet-stale-nevi-co-si-pocit-s-e-cigaretami/
Světová zdravotnická organizace velebí svou globální konferenci o tabáku v Panamě, která by mohla pomoct snížit dopady pěstování této plodiny na životní prostředí. V pozadí ale zároveň hoří spory o tom, jakou cestou se má ubírat regulace nikotinových výrobků.
Přestože se v posledních letech celosvětový počet kuřáků snižuje, neděje se tak dost rychle. Kouření stále ročně zabije více než osm milionů lidí, a 15 procent z nich jsou nekuřáci. Na pozoru by se měli mít hlavně Evropané, Světová zdravotnická organizace (WHO) totiž předpovídá, že právě Evropa do roku 2030 nahradí jihovýchodní Asii na pozici regionu s nejvyšší mírou spotřeby tabáku na osobu. Kontinent „táhnou dolů“ hlavně země jako Francie, Bulharsko a Řecko. Je tak v evropském zájmu, aby se něco změnilo.
Tempo v celosvětové regulaci tabáku udává tzv. Rámcová úmluva WHO o kontrole tabáku (FCTC), která se na začátku února (5.–10.) poprvé od roku 2018 projednávala na velké „off-linové“ konferenci COP10 v Panamě. Šestidenní událost, kde se sešli důležití hráči z celého světa, přinesla několik novinek, převážně ve formě doporučení.

https://www.euronews.com/2024/02/19/10-million-children-displaced-in-2023-ngo
"When children lose their homes, they lose almost everything: their access to healthcare, education, food, and safety," a spokesperson for the organisation said.
More than 10 million children were forced to flee their homes last year in the world’s 10 largest crises, according to a new analysis by Save the Children.
The number of displaced children is now more than 50 million globally - the highest ever figure, with numbers more than doubling since 2010.
The NGO found that an additional 29,000 children a day last year were displaced inside their own country or forced to flee to another.

https://www.euronews.com/2024/02/19/spains-conservative-peoples-party-win-in-galicia-regional-elections
People’s Party of Galicia won the elections on Sunday in the region, maintaining the absolute majority it has held in parliament since 2009.
Spain's conservative opposition People's Party (PP) retained its absolute majority in the northwest region of Galicia on Sunday in a close-run regional election.
Alfonso Rueda, the victorious Galician regional president, said it was a victory for common sense.
"Everybody was talking about Galicia today. Everybody was expectant about Galicia. Everybody was watching us," Rueda said following his win.

https://www.euronews.com/2024/02/19/we-are-the-firewall-thousands-protest-against-far-right-in-german-city-wolfsburg
Recent demonstrations across the country follow media reports that extremists held a meeting to discuss deporting millions of immigrants.
Around 6,000 people attended a rally in Germany’s north-western city of Wolfsburg on Sunday to protest against the country’s far-right, police said.
It was the latest in a series of demonstrations across the country in recent weeks against the far-right and its ideology.
They come in the wake of a report that right-wing extremists met recently in Potsdam to discuss the deportation of millions of immigrants, including some with German citizenship.

https://www.eurointelligence.com/
When it comes to Israel’s war in Gaza, Ireland, Spain and Belgium are the most outspoken of all EU member states, warning Israel severely about the disproportionate response to the terror attack of 7 October. Two of them have now taken the institutional route inside the EU.
The Irish and Spanish prime ministers sent a letter to the European Commission last week, requesting an urgent review of whether Israel is still in compliance with human rights obligations under international law in its trade agreement with the EU, and asking the Commission to propose appropriate measures in case Israel is found to be in breach.
Israel signed an Association Agreement with the EU in 1995. It cancelled the associated annual talks in 2013 in protest at an EU decision to differentiate between Israeli settlements on the West Bank and the rest of Israel in all agreements.

https://apnews.com/article/israel-palestinians-court-gaza-occupation-ab4b6118247c8c6fd797ebe96f1dd19a
THE HAGUE, Netherlands (AP) — Historic hearings are opening on Monday at the United Nations’ top court into the legality of Israel’s 57-year occupation of lands sought for a Palestinian state.
Palestinian representatives will speak first as the International Court of Justice begins hearing legal arguments following a request submitted by the U.N. General Assembly for a non-binding advisory opinion into Israel’s policies in the occupied territories.
Though the case opens at the court’s Great Hall of Justice against the backdrop of the Israel-Hamas war, it focuses instead on Israel’s open-ended control over the occupied West Bank, the Gaza Strip and annexed east Jerusalem.

https://apnews.com/article/us-biotechnology-biotech-china-congress-communist-party-c892d9d18d8f38dad7e955fa8038e7d6
WASHINGTON (AP) — U.S. lawmakers are raising alarms about what they see as America’s failure to compete with China in biotechnology, warning of the risks to U.S. national security and commercial interests. But as the two countries’ rivalry expands into the biotech industry, some say that shutting out Chinese companies would only hurt the U.S.
Biotechnology promises to revolutionize everyday life, with scientists and researchers using it to make rapid advances in medical treatment, genetic engineering in agriculture and novel biomaterials. Because of its potential, it has caught the attention of both the Chinese and U.S. governments.
Bills have been introduced in the House and Senate to bar “foreign adversary biotech companies of concern” from doing business with federally funded medical providers. The bills name four Chinese-owned companies.

https://www.reuters.com/business/autos-transportation/chinese-ev-maker-xpeng-hire-4000-invest-ai-2024-02-19/
SHANGHAI/BEIJING, Feb 19 (Reuters) - Chinese electric vehicle maker Xpeng said it would hire 4,000 this year and invest millions in artificial intelligence, as it seeks to survive what it describes as a "bloody sea" of competition in the world's largest auto market.
The additional employees would represent a 25% expansion of the Volkswagen-backed EV maker's workforce from the latest headcount of 15,829 at the end of 2022.
The expansion was announced in a letter from Chief Executive He Xiaopeng to employees on Sunday, the first working day after the Lunar New Year holiday.

https://tass.com/world/1748249
'No need' for Finland to place US nuclear weapons on its territory — prime minister
According to Petteri Orpo, Finland will rely instead on conventional weapons and nuclear weapons deployed in other NATO countries to deter potential threats

The US deploys its nuclear arsenal in NATO countries as part of the Nuclear Sharing Program. Earlier, Polish authorities expressed their desire to join the program. Finland became a member of NATO on April 4, 2023.

https://tass.com/pressreview/1747241
Press review: Hungary blocks new EU sanctions and NATO to bypass Trump threat to Kiev aid
Top stories from the Russian press on Friday, February 16th

MOSCOW, February 16. /TASS/. Hungary is blocking the EU’s 13th package of anti-Russian sanctions due to the inclusion of some Chinese companies; Trump’s anti-Ukraine aid rhetoric is forcing NATO to reconsider how it provides military assistance to Kiev; and US officials’ fears that Russia allegedly plans to deploy nuclear weapons in space is nothing but a "Star Wars" sequel meant to sell more Ukraine aid to Congress. These stories topped Friday’s newspaper headlines across Russia.
Vedomosti: Hungary blocks EU’s latest anti-Russian sanctions package due to China
EU ambassadors failed to reach an agreement on the bloc’s 13th package of sanctions against Russia due to Hungary's objections to the inclusion of Chinese companies, Vedomosti writes. According to the Financial Times, the Hungarian envoy was the only one at the February 14 meeting of EU ambassadors who decided to block the adoption of the latest set of restrictions. The negotiations are still expected to continue, with the EU hoping to officially unveil the measures on February 24 in a symbolic gesture to coincide with the second anniversary of the start of the special military operation in Ukraine.
Bloomberg reported, citing a draft document, that the EU’s latest package of sanctions, its 13th, would target about 200 entities and individuals, mainly from Russia, but also three companies from mainland China, and one each from India, Sri Lanka, Serbia, Kazakhstan, Thailand, Turkey and Hong Kong for allegedly supporting "Russian aggression" in Ukraine. Beijing is one of Budapest's most important partners, with Chinese investments in the Hungarian economy amounting to around $4 bln as of 2022.

https://tass.com/economy/1748105
German government’s policies harm country’s economic prospects — Putin
Russian President said that while German officials are busy with political infighting, their policies are wrecking the country’s economy

MOSCOW, February 18. /TASS/. Russian President Vladimir Putin said that while German officials are busy with political infighting, their policies are wrecking the country’s economy.
"A fairly complicated political infighting is taking place there. Who is trying to bet on what in order for them to stay in power - or to come to power - it’s sometimes hard to keep track of this from the outside. It’s hard to get a grasp on what’s going on. That's why I wouldn't make any assessments," he said in an interview with Russian journalist Pavel Zarubin, according to a fragment that the journalist posted to Telegram. "The current policy of the incumbent government is causing colossal damage to the future of the German economy.".

https://www.rt.com/news/592660-church-duped-into-hosting-atheist/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS
The pastor of St Patrick’s Cathedral in New York has been left outraged after the attendees of a funeral service for a transgender activist celebrated her as the “mother of all whores.”
The service took place on Thursday, ten days after the Argentinian-born Cecilia Gentili 52, passed away in her Brooklyn home, and was attended by 1400 mourners, according to the organizers.
Gentili was known for being a convinced atheist and was described by the Times as “a fierce advocate for transgender people and sex workers and a powerful legislative lobbyist — as well as an author and a bawdy, searing performer.”
In 2022, she penned a book called ‘Faltas: Letters to Everyone in My Hometown Who Isn’t My Rapist’, which according to annotation is “a rich and moving epistolary memoir about transgender childhood, sexual trauma, motherhood, and a young queer life in 1970s Argentina.”
In a statement released on Saturday, The New York Archdiocese said that the church was not made aware of Gentili’s background and condemned the “scandalous behavior” at the funeral.

https://www.rt.com/business/592434-red-sea-crisis-houthis-maersk/
Danish shipping major AP Moller-Maersk is advising customers to prepare for a prolonged Red Sea crisis that could stretch well into the second half of this year, CNBC reported this week.
The second-largest global ocean carrier has added about 6% of extra vessel capacity to its schedule, adding to operational costs, according to the report.
Major shipping companies have started sending hundreds of their vessels on longer and more expensive journeys around southern Africa’s Cape of Good Hope after Houthi rebels instituted a de facto blockade through the Red Sea to the Suez Canal. Maersk suspended operations in the region last month after the Houthis targeted two of its ships.

https://www.politico.eu/article/what-it-is-like-to-be-ukrainian-2024-war/
I have a feeling of déjà vu. Just like in February 2022, as columns of troops approached my city of Kyiv, I have a feeling of impending apocalypse. Back then, my worry was the Russians. I was thinking of my inevitable death, of soldiers laying their hands on me, torturing me just because I am Ukrainian.
This time, the sinking feeling comes from the West. Our allies, who promised to support us as long as it takes, have other problems to deal with. As Vladimir Putin’s Russia bulks up with weapons from North Korea and Iran, our partners have to restock their armies, help Israel and the Palestinians, and — most of all — struggle for power at home. In Ukraine, we’re left with a sense of rising insecurity, division and worries we might soon be left on our own.
Two years ago, when I said I was Ukrainian, people cheered for my nation. Today, they go silent and look at me as if I’m terminally ill. I can see that they’re sorry for me. They don’t know what to say.

https://hungarytoday.hu/i-wish-to-see-europeans-among-brusselites-says-the-prime-minister-in-his-annual-speech/
In the case of child abuse there is no room for mercy, and therefore President Katalin Novák’s resignation in the case of clemency was the right decision, as it strengthens us, Prime Minister Viktor Orbán said in his annual speech in Budapest on Saturday.
Presidential Resignation
“A child’s safety is inviolable, and its abuse carries the most severe punishment. There is no room for mercy in such a situation. Therefore, the resignation was the right thing to do,” the Prime Minister said in connection with the resignation of former Head of State Katalin Novák and former Justice Minister Judit Varga.
He added that the government has the task of restoring moral order and remedying the situation legally. At the same time, Prime Minister Orbán noted that political mistakes are annoying even if there is an explanation for them.
In his view, the outrage over the pardon decision has been fueled by the political right’s anger over the fact, that the controversial presidential amnesty was not a decision taken in a complicated situation, but an “unforced error”. “For the right, it is a simple proposition: no mercy for pedophile crimes!” he said.
But what has inflamed the right’s anger should also temper our passions, he continued, because
the resignation is a satisfaction and an example for the country, which has given Hungary a chance to emerge stronger from the crisis. And we will,” he added.

https://hungarytoday.hu/swiss-giant-nestle-to-upgrade-its-pet-food-plant-in-buk-with-a-huge-investment/
Nestlé Hungária will develop its Purina pet food factory in Bük (western Hungary) to the tune of HUF 55 billion (EUR 141 million), creating 130 new jobs, Minister of Foreign Affairs and Trade Péter Szijjártó announced in Budapest.
The minister said that the Swiss-based food company will set up a new production unit and build two new automatic production lines at its site in Bük, where
it will be able to produce 500,000 tons of pet food a year from 2025, with 85 percent of these products being exported.
The HUF 55 billion investment is expected to create 130 new jobs. Although the company will not receive government financial support, the state will provide the necessary infrastructure improvements, such as modernizing the road and water networks.

https://en.irna.ir/news/85391260/Iran-Tatarstan-trade-turnover-increases-25
In an interview with Russia's Tatar-Inform news agency, Mirzakhani said that the volume of trade between Iran and the Republic of Tatarstan in 2022 was about $182 million.
Referring to the signing of the free trade agreement between the Islamic Republic of Iran and the Eurasian Economic Union, of which Russia is a member, he said that by the implementation of this agreement after its approval in the parliaments and the removal of the customs tariff on about 7,000 items of goods, bilateral trade is expected to increase significantly.
Stating that Iran has achieved 97% self-sufficiency in the production of medicine, he added that Iran has achieved good global ranks in the production of petrochemical products, agriculture, steel, cement, copper, and car production, and is the 17th largest economy in the world.
Iran’s Consul General to Kazan emphasized that Iran has not achieved these improvements in a normal situation and a calm geopolitical environment, but it has achieved them under the most severe US sanctions, which is a very important point.

https://en.irna.ir/news/85391520/Hamas-warns-against-restricting-Palestinians-entry-into-Al-Aqsa
Hamas issued a statement, warning that the violation of the right to worship will not remain unanswered.
Hamas urged the Palestinians living in all occupied territories, al-Quds and the West Bank, to mobilize in order to oppose the criminal decision by Israeli prime minister Benjamin Netanyahu, which was proposed by Minister of National Security of the regime Itamar Ben-Gvir.
The resistance movement also warned that any assault on sacred sites and violation of the right to worship will not remain unanswered, adding that the Al-Quds City and Al-Aqsa Mosque will stay the hub for the Palestinian Intifada and their fight against tyranny and aggression.

https://en.irna.ir/news/85391331/Some-17k-children-orphaned-by-Israeli-war-on-Gaza-UNICEF
Elder said children in Gaza have been compelled to escape Israeli bombardments over and over during the past months, IRNA cited the London-based newspaper Raialyoum on Monday.
He said that children in Gaza eat only one meal per day under best circumstances.
UNICEF State of Palestine Chief of Communication Jonathan Crickx had told reporters in early February that extended families are distressed and face challenges to immediately take care of another child as they themselves are struggling to cater for their own children and family due to the sheer lack of food, water or shelter.
"Before this war, UNICEF was considering that more than 500,000 children were already in need of Mental Health and Psychosocial support in the Gaza Strip. Today, we estimate that almost all children are in need of MHPSS, more than 1 million children,” he added.
Nearly 29,000 people, including thousands of children and women, have been killed since the beginning of the war in Gaza in early October.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zmenu-vymezeni-znasilneni-na-nesouhlasny-pohlavni-styk-snemovna-asi-schvali/2479435?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Změnu trestního vymezení znásilnění ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk Sněmovna patrně schválí. Přijetí vládní novely, jak se na ní dohodly zástupci koalice a opozice, dnes doporučil plénu jednomyslně ústavně-právní výbor. Poslanci žádný pozměňovací návrh nepředložili. Předloha upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestné pohlavní zneužití.
Znásilnění vymezuje novela pojetím, že "ne znamená ne". Nesouhlas by oběť nemusela projevit pouze slovem, postačilo by gesto, pláč nebo zaujetí obranné pozice. Návrh počítá také s bezbranností oběti, kdy není schopná projevit nebo utvářet svou vůli z určitého objektivního důvodu, třeba kvůli nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání a zdravotnímu postižení.
"Tento koncept se z pohledu trestního práva jeví být přiléhavější, protože nezakotvuje trestní postih toho, kdo si aktivně nezjišťoval postoj oběti k sexuálnímu jednání," uvedlo ministerstvo spravedlnosti k tomu, proč nezvolilo pojetí znásilnění založené na chybějícím souhlasu s pohlavním stykem.
Trestný čin znásilnění má nově zahrnovat pouze soulož a jiné penetrační činy. Méně závažné sexuální praktiky bude v trestním zákoníku zahrnovat nový samostatný čin sexuální útok. Použití zbraně povede u sexuálního útoku i u znásilnění podle novely k vyšší trestní sazbě. Sexuální nátlak má patřit mezi činy, jejichž nepřekažení je trestné, obdobně jako nepřekažení pohlavního zneužití. Skutková podstata sexuálního nátlaku se rozšíří o zneužití něčí tísně.
Ke změně definice znásilnění přistoupilo v posledních letech 16 evropských států. Koncept "ano znamená ano" uplatňuje Malta, Chorvatsko, Kypr, Řecko, Španělsko nebo Slovinsko. Koncept "ne znamená ne" platí v Lotyšsku, Dánsku, Lucembursku, Belgii, Německu nebo Švédsku. Francie či Rakousko zůstávají u vymezení znásilnění založeného na násilí nebo pohrůžce.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/-fiala-jednal-se-sefkou-ep-o-bezpecnosti-i-protestech-zemedelcu/2479148
Praha - Zastoupení Čechů v institucích EU, bezpečnost i protesty zemědělců byly hlavními body dnešního jednání premiéra Petra Fialy (ODS) se šéfkou Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou. Fiala to řekl na tiskové konferenci po jednání. Podle něho je třeba naslouchat skutečným příčinám protestů zemědělců, kterými jsou přílišná regulace a striktně nastavené požadavky.
Šéfka EP plánuje navštívit všechny členské státy EU a povzbudit tamní občany k účasti ve volbách. V Česku naposledy přišlo k eurovolbám 28,72 procenta voličů. Podle Metsolaové je důležité, aby občané nenechali za sebe rozhodovat jiné lidi. EP je podle ní místem, kde se bude rozhodovat o směřování v bezpečnosti, obraně, životním prostředí, ochraně zemědělců, migraci nebo o rozšíření EU, řekla dnes po jednání s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/faeserova-nemecko-prehodnoti-kontroly-kazdy-pulrok-v-breznu-je-asi-prodlouzi/2479433
Praha - Hraniční kontroly zavedené kvůli zvýšené migraci bude Německo přehodnocovat podle schengenských pravidel každých šest měsíců. Musí být nezbytné. Na tiskové konferenci po jednání s českým ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) to dnes řekla německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. Domnívá se, že při příštím hodnocení v březnu ale Německo kontroly ještě prodlouží. V posledních měsících podle ní počty migrantů klesají, země však nadále čelí mnoha žádostem o azyl. Faeserová respektuje rozhodnutí Česka zdržet se hlasování o migračním paktu. Myslí si, že bude přijat valnou většinou.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/-vlada-schvalila-docasny-zakaz-latky-hhc-podle-prodejcu-je-to-chyba/2479147
Praha - Vláda zařadila psychoaktivní látky HHC, HHC-O a THC na seznam návykových látek, jejich zákaz bude platit od 1. března 2024. Učinila tak kvůli tomu, že v posledních týdnech nemocnice hlásily častější intoxikace dětí a mladistvých. Podle prodejců je plošný zákaz HHC chybou, souhlasí ale s tím, aby se neprodávaly bonbony s obsahem této látky. Skladem mají miliony produktů a zavádí kvůli tomu velké slevy. Poptávka v poslední době výrazně vzrostla.
Držení produktů s HHC bude přestupek s pokutou až 15.000 korun, při větším množství hrozí i vězení. Dnešní rozhodnutí vlády musí ještě notifikovat Evropská komise, což bude trvat deset až 20 dní. Zákaz skončí 1. ledna 2025, kdy by už měla platit připravovaná novela zákona o návykových látkách, která látky označuje jako psychoaktivní a reguluje jejich prodej.
S tím souhlasí i David Bukovjan, vlastník tři roky fungující plzeňské firmy Canapuff, která patří k největším výrobcům a prodejcům HHC a THC produktů. "Nevidím smysl zákazu. Prodejci přejdou z HHC na HHC-P a za měsíc se bude znovu řešit tato látka. HHC-P je derivát HHC a je třeba desetkrát silnější než HHC. Je jednoduché ji získat a cokoli z ní udělat a gumoví medvídci se z ní dělají také," řekl. Podle něj je látek, které se mohou prodávat, tak 50 a z každé se dá vytvořit derivát.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/-mnichov-hosti-bezpecnostni-konferenci-tematy-budu-ukrajina-nato-i-gaza/2479060
Mnichov - Válka na Ukrajině, boje v palestinském Pásmu Gazy a budoucnost Severoatlantické aliance budou patřit k nejdůležitějším tématům třídenní Mnichovské bezpečnostní konference, která v pátek začne v bavorském hlavním městě. Na konferenci, která patří k největším mezinárodněpolitickým a bezpečnostním fórům, dorazí vrcholní představitelé světových mocností včetně viceprezidentky Spojených států Kamaly Harrisové, německého kancléře Olafa Scholze, šéfa čínské diplomacie Wang Ia nebo izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga. Zástupci ruské vlády pozvánku nedostali. Česko zastoupí prezident Petr Pavel.
Mnichovská bezpečnostní konference se už několik let snaží věnovat i jiným problémům a výzvám, než jsou ty v euroatlantickém prostoru. Šéf konference Christoph Heusgen tak na pondělní tiskové konferenci oznámil, že do bavorské metropole se sjedou zástupci afrických, jihoamerických, asijských i arabských států a že jednat se bude i o klimatické bezpečnosti, humanitárním právu, sexuálním násilí během konfliktů nebo třeba o umělé inteligenci a energetické bezpečnosti.
Pozornost médií se přesto soustředí na tradiční témata konference, jako jsou bezpečnost Evropy a budoucnost Severoatlantické aliance. Oba okruhy jednání patří k těm mimořádně aktuálním, neboť Ukrajina díky finanční a zbrojní pomoci takřka dva roky vzdoruje ruské vojenské invazi. Očekává se, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj konferenci navštíví, aby povzbudil Západ v další podpoře napadené země.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rusko-odmitlo-zpravy-z-usa-o-novych-jadernych-schopnostech-moskvy/2479852
Washington/Moskva - Rusko odmítlo středeční zprávy médií, podle nichž mají Spojené státy zpravodajské informace o nových jaderných schopnostech Moskvy, které podle všeho souvisí s vesmírem. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov to označil za "zlovolný výmysl" a Kreml za "lest" Bílého domu, píší ruské agentury.
"Nemohu to nijak komentovat. Ale je zřejmé, že se Bílý dům za každou cenu snaží přimět Kongres, aby hlasoval o návrhu zákona o finanční pomoci. Uvidíme, jaké lsti Bílý dům využije,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s odkazem na balík pomoci v hodnotě 95,3 miliardy dolarů (zhruba 2,2 bilionu korun), který se v Kongresu snaží prosadit americký prezident Joe Biden. Velkou část prostředků chce Washington poskytnout Ukrajině, která se už bezmála dva roky brání ruské invazi.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/biden-je-pro-rusko-lepsi-nez-trump-je-predvidatelnejsi-rekl-putin/2479732
Moskva - Současný americký prezident Joe Biden je zkušenější a předvídatelnější než jeho předchůdce Donald Trump, řekl v rozhovoru šéf Kremlu Vladimir Putin podle agentury TASS. Na dotaz, kdo by byl v čele Spojených států pro Rusko lepší, Putin odvětil, že Biden. Moskva je podle slov ruské hlavy státu připravena spolupracovat s kýmkoliv, koho si Američané letos na podzim do Bílého domu zvolí.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/-plne-moci-bude-mozne-vyuzivat-i-v-digitalni-podobe-navrhuje-vlada/2425339?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Plné moci při jednání s úřady bude zřejmě možné využívat i v digitální podobě. Vláda dnes schválila návrh zákona, na jehož základě vznikne Registr zastupování, který bude digitální plné moci spravovat. Na síti X o tom informoval vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Podle předloženého návrhu by měl Registr zastupování začít fungovat od letošního července.
O záměru vytvořit Registr zastupování jednala vláda už na konci loňského roku, nyní schválený zákon by měl vznik registru ukotvit do legislativy. Bartoš už při schválení záměru uvedl, že digitální zastupování budou moct využívat rodiče, když budou jednat jménem svých dětí. Zároveň bude možné pro udělování plných mocí při jednáních s úřady.

https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/protesty-zemedelcu-miri-take-do-ceska-a-dalsich-peti-zemi-mali-farmari-se-nepripoji/
Zástupci zemědělců šesti zemí EU včetně Česka se domluvili na společných protestech. Drobní čeští farmáři sice se současnou situací spokojeni nejsou, do ulic však vyrazit nechtějí.
Zatímco v jiných zemích EU rachot traktorů ve městech začal postupně utichat, v zemích střední a východní Evropy – včetně Česka – zemědělci do ulic vyrazit teprve plánují. A to na společném protestu ve čtvrtek 22. února. V úterý to ohlásily sdružené zemědělské organizace Česka, Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy a Lotyšska po jednání s evropským komisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowskim.
„Organizace sdružující zemědělce, které se účastní dnešního jednání, vyslyšely naši výzvu, aby se sjednotily k řešení existenčních problémů, kterým čelíme všichni,“ uvedl prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal v tiskové zprávě.
Jedině koordinací svých požadavků a společným postupem mají podle Doležala zemědělci šanci upozornit na zoufalou situaci, v níž se evropské zemědělství momentálně nachází, a vytvořit tlak na evropské i české politiky, aby „už konečně“ podnikli kroky, které zemědělcům skutečně pomohou.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/je-popelecni-streda-vericim-zacina-postni-doba-pred-velikonocemi/2479155?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Dnes je Popeleční středa. V lidové tradici skončil čas masopustu, křesťanům začíná čtyřicetidenní postní období, jehož smyslem je duchovní očista před Velikonocemi. Boží hod velikonoční se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, letos vychází na 31. března. Kněží na Popeleční středu udělují věřícím takzvaný popelec, tedy znamení kříže popelem na čelo. Přijetí popelce je vyjádřením kajícnosti, symbolickým vyznáním viny a hříchu a vůle vnitřně se očistit.
Do čtyřicetidenního půstu se nezapočítají čtyři neděle, které se nepovažují za postní dny. Jedinými dny přísného postu jsou v katolické církvi Popeleční středa a Velký pátek. Během nadcházejících příprav na největší křesťanské svátky připomínající ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista by se křesťané měli dočasně vzdát věcí nebo činností, na které jsou zvyklí a které jim ulehčují život. Mohou omezit nejen jídlo, ale třeba kouření, alkohol, kávu, sladkosti, zábavu, televizi, sledování internetu a sociálních sítí nebo jiné věci, jež nejsou pro život nezbytně nutné.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cesko-dnes-navstivi-sefka-evropskeho-parlamentu/2479148?utm_source=rss&utm_medium=feed
Odpoledne Metsolaovou na Pražském hradě přijme prezident Petr Pavel, ve Strakově akademii se setká s premiérem Petrem Fialou (ODS). Večer se na VŠE zúčastní debaty se studenty na téma "Rozhodujeme společně: Jakou Evropu chceme?".

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/penize-navic-na-nepedagogy-skoly-nyni-nedostanou/2478059
Rozpočet pro regionální školství je podle ministerského rozpisu letos o 4,97 miliardy vyšší než loni, činí 187,87 miliardy korun. Bek je přesvědčen o tom, že by bylo dobré jednat se zřizovateli o budoucím přesunu financování části nepedagogických pozic na zřizovatele. "Samozřejmě za podmínky, že se v rozpočtovém určení daní na obce, kraje převedou patřičné finanční prostředky," řekl. Kraje a obce dokážou podle něj lépe posoudit potřeby škol.
Výstražnou stávku kvůli dopadům takzvaného konsolidačního balíčku uspořádaly odbory koncem listopadu. Podle odborů se do ní aktivně zapojilo 7213 mateřských, základních a středních škol, tedy tři čtvrtiny z celkového počtu všech regionálních škol. Některé neotevřely vůbec, v dalších zrušily výuku a měly jiný program, někde nefungovaly školní jídelny. Část škol podpořila požadavky stávkujících jen symbolicky.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-mnichove-se-kvuli-gaze-sejdou-zastupci-klicovych-zemi-evropy-i-regionu/2479060
"Řada arabských zemí je právem nervózní z toho, zda je rozumné se setkávat, než bude (v Pásmu Gazy) platit příměří a bude existovat jasný plán k zastavení bojů," řekl Cameron. "Existuje však řada věcí, o kterých se musíme bavit už teď. Co se stane den po skončení příměří? Jak bude vypadat reformovaná palestinská samospráva? Jakou politickou perspektivu nabídneme Palestincům a jak se vypořádáme s bezpečnostními obavami Izraele?", podotkl také ministr.
Na třídenní konferenci v Mnichově se očekává účast účast pěti desítek šéfů vlád a hlav států a přes stovky ministrů; mimo jiné premiérů Libanonu, Iráku a Kataru, prezidentů Jemenu a Izraele, jordánského krále nebo ministrů zahraničí Saúdské Arábie a Ománu, tedy diplomatických aktérů relevantních pro další vývoj v současné krizi na Blízkém východě.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/zakaz-hhc-muze-prijit-rychle-zni-z-ministerstva-neni-to-reseni-oponuje-zastupce-spolku-pro-lecbu-346032
Vláda ve středu rozhodne, zda zařadí HHC na seznam zakázaných návykových látek. Zatím není jasné, odkdy by zákaz platil, protože ho ještě musí notifikovat Evropská komise. Podle vedoucího oddělení Inspektorátu omamných a psychotropních látek na ministerstvu zdravotnictví Petra Nováka by to mohlo být rychle, dokonce v řádu dní. Předseda správní rady Pacientského spolku pro léčbu konopím Pavel Kubů míní, že zařazení HHC na seznam není správným krokem. Dostupnost látky by se podle něj měla spíš regulovat.
Novák si nemyslí, že by ministerstvo se zákazem HHC přicházelo pozdě. „Ministerstvo zdravotnictví přišlo s novelou nařízení vlády o seznamech návykových látek, kdy od konce roku 2022, kdy jsme interně na resortu vedli diskuze o zařazení na seznam návykových látek, v červnu roku 2023 ministerstvo dospělo k názoru, že je čas přidat ty látky na seznam, a šlo s tím návrhem na vládu. Bohužel vláda tento návrh neschválila,“ uvedl.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/americky-ministr-obrany-austin-byl-propusten-z-nemocnice-koncem-tydne-se-vrati-do-pentagonu-346038
Americký ministr obrany Lloyd Austin byl propuštěn z vojenské nemocnice a opět se ujal svých povinností v plném rozsahu, oznámily tiskové agentury s odvoláním na komuniké Pentagonu. Lékaři doporučili šéfovi resortu obrany práci z domova, než se koncem týdne vrátí do kanceláře, očekávají přitom jeho plné uzdravení.
Sedmdesátiletý Austin trpí přetrvávajícími zdravotními problémy od prosincové operace, podniknuté kvůli léčbě rakoviny prostaty. V neděli byl převezen zpět do vojenské nemocnice Waltera Reeda kvůli akutnímu problému s močovým měchýřem a podruhé od operace byl umístěn na jednotku intenzivní péče. V pondělí podstoupil nechirurgický zákrok v celkové narkóze, uvedla agentura AP.
Z nemocnice byl propuštěn v úterý odpoledne místního času. Na doporučení lékařů bude pracovat z domova, než se koncem tohoto týdne vrátí do Pentagonu. Očekává se, že se plně uzdraví, napsala agentura Reuters s odkazem na prohlášení lékařů ministra.

https://euractiv.cz/section/politika/news/the-capitals-putin-urychlil-zelenou-transformaci-energetiky-eu-rekla-von-der-leyen/
Von der Leyen: Putin urychlil zelenou transformaci energetiky. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire v úterním projevu při příležitosti 50. výročí založení Mezinárodní energetické agentury (IEA) uvedli, že válka Vladimira Putina na Ukrajině donutila EU urychlit energetickou transformaci.
„V loňském roce 2023 jsme poprvé v historii vyrobili více elektřiny z větru a slunce než z plynu,“ uvedla předsedkyně Evropské komise během svého projevu, ve kterém hovořila především o dopadech války na Ukrajině na unijní energetiku.
„Každá pátá jednotka energie spotřebované v Evropské unii pocházela z ruských fosilních paliv. Dnes je to každá dvacátá,“ uvedla. „Celkově jsme v EU získali více energie z obnovitelných zdrojů než z Ruska,“ dodala.
„Putinův pokus o vydírání EU naprosto selhal,“ prohlásila s odkazem na drastické snížení toku ruského plynu do EU po vypuknutí války. „Naopak, (Putin) skutečně prosadil zelenou transformaci.“
Podobný pohled na věc má i francouzský ministr.
„Díky Vladimiru Putinovi jsme se stali nezávislejšími a suverénnějšími, pokud jde o energetiku,“ zopakoval Le Maire.

https://euractiv.cz/section/ekonomika/opinion/kdo-je-zamestnanec-a-kdo-zivnostnik-paskvil-z-pera-belgickeho-predsednictvi-podkopava-jednotny-trh/
Chtěli jsme evropská pravidla, na jejichž základě by šlo jednoduše určit, kdo je ještě podnikatel, užívající si svobody řídit, vozit, překládat nebo třeba tvořit grafiku pro různé platformy, a kdo už je zaměstnanec. Návrh belgického předsednictví ale vůbec nic neřeší, píše v komentáři pro Euractiv Tomáš Prouza.
Tomáš Prouza je prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, viceprezident Hospodářské komora ČR a bývalý tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR.
Poslední dva roky se v Bruselu vedou velké debaty o tom, jak rozhodnout, jestli jsou taxikáři nebo kurýři rozvážející jídlo, živnostníci nebo zaměstnanci. Měla vzniknout jasná pravidla, která by v Evropě nastavila jasný a srozumitelný systém. Místo toho belgické předsednictví přišlo s nesmyslným návrhem „ať si to každý rozmyslí sám“.

https://euractiv.cz/section/aktualne-v-eu/news/eu-otvira-dvere-novemu-slechteni-plodin-hazard-s-prirodou-a-klamani-lidi-rikaji-ekologove/
Rostliny se mohou díky šlechtění stát odolnějšími a plodnějšími, dosud se ale v Evropě mohly šlechtit pouze přirozeným způsobem. Nyní Evropská unie pootevřela dveře tzv. novým genomickým technikám (NGTs), které mají šlechtitelům umožnit do genetiky rostlin více zasahovat. Ekologičtí farmáři se ale takovému šlechtění brání a zelené organizace je přirovnávají k nechvalně známému GMO.
Genomické šlechtění dnes legislativně spadá do kategorie genetické modifikace (GMO), v Evropě je tedy přísně regulováno a jeho používání je v podstatě tabu.
Po nátlaku některých států a expertů, mezi nimiž bylo i Česko a tuzemská Akademie věd, ale Evropská komise navrhla NGTs z této kategorie vyjmout.
Týkat se to má pouze rostlin, které jsou sice genomicky upravené, ale jsou „k nerozeznání“ od rostlin získaných konvenčním šlechtění. Komplexnější genomické modifikace se mají nadále řídit přísnými pravidly, která se uplatňují v případě GMO.

https://www.euronews.com/2024/02/13/russia-puts-estonian-prime-minister-kaja-kallas-on-wanted-list
A Kremlin spokesperson said the charges relate to the "'desecration of historical memory."
Russia has listed Estonia's Prime Minister Kaja Kallas, a staunch backer of Ukraine, as a 'wanted' person.
According to the Russian Interior Ministry's database, Kallas is now wanted in connection with criminal charges, along with Estonian State Secretary Taimar Peterkop and Lithuanian Culture Minister Simonas Kairys.
The Interior Ministry did not initially specify which charges they faced.
The charges specifically relate to the "destroying monuments of Soviet soldiers," according to a source cited by the Russian state-owned TASS agency.

https://apnews.com/article/indonesia-presidential-election-voting-dd732adb2d0f3b674fc92aee4f547c6a
JAKARTA, Indonesia (AP) — Indonesians have voted for a new president Wednesday as the world’s third-largest democracy aspires to become a global economic powerhouse a quarter-century after shaking off a brutal dictatorship.
Voting ended Wednesday afternoon with no major problems reported across the archipelago. Early and unofficial results were expected within the day by quick-count outlets certified by the General Election Commission. Official final results will come in about a month.
The front-runner in pre-election polls, Defense Minister Prabowo Subianto, was the only candidate with ties to the Suharto era. He was a special forces commander at the time and has been accused of human rights atrocities, which he vehemently denied.

https://www.reuters.com/world/europe/putins-suggestion-ukraine-ceasefire-rejected-by-united-states-sources-say-2024-02-13/
MOSCOW/LONDON, Feb 13 (Reuters) - Russian President Vladimir Putin's suggestion of a ceasefire in Ukraine to freeze the war was rejected by the United States after contacts between intermediaries, three Russian sources with knowledge of the discussions told Reuters.
The failure of Putin's approach ushers in a third year of the deadliest conflict in Europe since World War Two and illustrates just how far apart the world's two largest nuclear powers remain.

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2024-02-14/clean-energy-financial-engineering-can-help-europe-go-green
The European Union is betting that a bit of financial engineering can help attract trillions in much-needed green investment while shielding consumers from the kind of price surges that slammed the region after Russia’s invasion of Ukraine.
It’s a great idea, with only one problem: The financial derivative in question, as currently designed, will misdirect those investments and make prices even more volatile than they already are.




—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://protiproud.info/politika/7754-traktory-na-prahu-na-prahu-fialovy-rezim-se-poprve-zacina-bat-protestuji-ti-kteri-nas-zivi-kolaboruji-ti-ktere-zivi-vlada-sprostota-a-drzost-bez-mezi-plati-stavkokazy-z-nasich-dani-oni-jsou-rezim-tak-pryc-s-nim.htm
Petr Hájek konstatuje, že zemědělský protest může být jedním z prvních momentů, jenž může skutečně ohrozit bohorovnou fialovou vládu kolaborantů Bruselu, a proto je zapotřebí jej všemi prostředky podpořit
Teprve teď to začíná.
Jistěže měly smysl všechny dosavadní – občas docela masové – „pěší protesty“ proti vládě fialových kolaborantů. Jenže demonstrace je nechávaly v klidu. Jsou sice i podle patřičně zfalšovaných „průzkumů“ nejvíce odmítanou vládou v naší popřevratové (1989) historii – a premiér dokonce nejméně respektovaným předsedou vlády na celém světě – ale tím spíš je rozhořčení absolutní většiny veřejnosti nezajímá. Mají své domácí úkoly z Bruselu a z Washingtonu. Tam se zodpovídají, ne českým voličům.
Teprve traktory v Praze jsou mementem na prahu skutečných událostí, jež mohou naší realitou trochu pohnout. Zdaleka ne jen pro to, že způsobují chaos v dopravní situaci hlavního města. O ten se úspěšně starají Piráti (teď i s ODS) na magistrátu již několik let. V tomto případě však jde ale o dvě jiné podstatné skutečnosti: Jednak o přímou konfrontaci „venkova“ s Prahou, jednak o fakt, že „do boje s "uchvatiteli“ vstupuje skupina, jejíž práce drží palec na tom úplně nejzákladnějším: Co jíst – a vlastně i co pít.

https://protiproud.info/duchovni-svet/7753-diagnoza-klicem-je-trpelivost-medicina-katolicke-tradice-postavit-se-dabelske-dezorientaci-misto-zachrany-dusi-se-zachranuje-klima-vedeme-partyzanskou-valku-je-snad-soucasny-apokalypticky-pontifikat-i-vysledkem-nasich-hrichu.htm
Jozef Duháček v souvislosti s postní dobou analyzuje příčiny, které dovedly Církev i velkou část katolíků do současné krize a cestu z ní vidí v trpělivosti při návratu k Tradici, jež má tisíciletími ověřenou sílu zajistit, aby spása duší nebyla vydána napospas zničující modernistické nákaze
Dnešní katolicismus je kořistí obecné apostáze; Jako skuteční katolíci už žijí pouze roztroušené skupiny zdravých buněk čerpající sílu a životní elán z nadpřirozena, a tím zase hrozí zkáza, nejsou-li včas varovány před nebezpečím.
Tuto diagnózu vyřkl belgický profesor Manuel de Corte již v roce 1971. Navzdory prozřetelnému nárůstu rozptýlených tradičních skupinek za poslední půlstoletí to stále platí, ba platí to ještě víc.
Medicína proti nádoru

https://www.kverulant.org/article/nejvic-pokut-za-nepoctive-obchodni-praktiky-dostal-retezec-penny/
Kverulant.org si od České obchodní inspekce opět vyžádal informace o pravomocných pokutách uložených obchodním řetězcům. Z vyžádaných informací vyplývá, že od roku 2022 dostal zdaleka nejvíce pokut řetězec Penny. Šlo o sankce v celkové výši 6,7 milionu korun a Penny dostalo i pokutu nejvyšší. ČOI také ve dvou případech konstatovala, že jde o „systémové nedostatky“. Kverulant adresně upozorňuje na neférové chování velkých a mocných již od roku 2009. Pomozte mu v tom alespoň symbolickým darem.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/vidlak-caesar-prave-prekracuje-rubikon-kostky-jsou-vrzeny/
INVAZE SELSKÉHO ROZUMU A PRAŽSKÁ KAVÁRNA V OBLEŽENÍ. Není každý den posvícení, jak se říká, a ani tento den není výjimkou. Pražská metropole zažívá „invazi selského rozumu“ a ministr (pre)Vítek Rakušan a jeho pobočník premiér Petr Fiala se nestačí divit, co se v hlavním městě právě odehrává. A redakce Prvních zpráv vám bude přinášet v průběhu dne aktuální zprávy o tom, co se v naší metropoli právě odehrává. Ale protože tento rozhovor vznikl v předvečer tohoto pondělního dne, vrátíme se v čase o den dříve a rekapitulujeme si, co se vlastně před samotnou akcí událo. Čeští zemědělci dnes dobývají hlavní město, avšak premiér Petr Fiala (ODS) i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) to vidí jinak. Podle Výborného se prý jedná o „politické ambice některých kruhů napojených na dezinformační scénu“ a Fiala dokonce prohlásil, že je tato pondělní akce českých zemědělců pod taktovkou "proruských a protivládních sil".
Zaujalo mě i Fialovo hodnocení našich zemědělců, tedy jejich rozdělení na „ty hodné a ty zlé“. Jak k tomu náš pan premiér dospěl?

Úplně jednoduše. Jedni zemědělci se v pondělí zmůžou na skutečný protest jak má být. Protest, který nepůjde vymlčet a který bude mít značný celospolečenský dopad. Takového protestu se vláda bojí a tak je to velmi zlý protest. Agrární papaláši pak udělají druhý protest. Bude to, dle jejich vlastních slov, protest symbolický, čili bude úplně na h.vno. Takový protest nikoho nezvedne ze židle, nespustí žádnou celospolečenskou diskusi a vládní teplá křesílka nijak neohrozí. To je takzvaný hodný protest, po kterém se grýndýlová opatření hladce dokončí a Fiala dostane od Leyenové cukříček.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/polsky-general-ukrajina-je-bez-sance-jedinym-resenim-je-korejsky-model/
„Speciální vojenská operace skončí, ale nebude to konec války a jediným řešením může být korejský model, tedy zóna oddělení vojsk. Jinak bude konflikt jako doutnající sopka,“ upřesnil Skrzypczak v rozhovoru pro polský list Rzeczpospolita

Navázal také na nedávná slova polského prezidenta Andrzeje Dudy, že Ukrajina jen stěží znovu získá kontrolu nad Krymem.
„Z vojenského hlediska Ukrajina v současné době nemá šanci vrátit Krym vojenskými prostředky. Ukrajinská armáda dnes přešla na strategickou obrannou operaci, která probíhá od října 2023,“ vysvětlil generál.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/VIDEO-FOTO-Prahou-se-zacina-sirit-vune-hnoje-Dusno-750919
Od pondělního rána v Praze probíhá protestní akce části zemědělců, a jak již pořadatelé dopředu avizovali, po nočním přesunu do metropole vjeli se svou zemědělskou technikou na pražskou magistrálu a zablokovali ji. Po hlavní dopravní tepně již projíždějí pouze traktory a příznivci protestujících zemědělců. U Hlavního nádraží už se začíná šířit vůně hnoje.
Nespokojení zemědělci na svůj pondělní protest vyrazili v šesti směrech. Již v nočních hodinách vyrazili od Českých Budějovic a Tábora, od Strakonic a Písku, od Slaného, od Hradce Králového a od Havlíčkova Brodu a Pardubic. Pořadatelé odhadovali, že do Prahy dorazí až tisíc kusů zemědělské techniky a šéf zemědělských odborů Bohumír Dufek dohromady s bývalým šéfem Agrární komory ČR Zdeňkem Jandejskem odhadovali, že na Malostranské náměstí, kam se protestující chystají přesunout v 11.30, dorazí až tři tisíce lidí.

https://www.pokec24.cz/blog/4-ubijeni-lidstva-internetem/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=4-ubijeni-lidstva-internetem
(Tento článek jsem uvedl kvůli analogii se situací u nás, v Rusku se začínají dnes ve školství změny, bude to trvat, ale převaha Ruska se pak může znásobit, byť i „jen obyčejnou úrovní vzdělání“ které by žáci a studenti mohli a měli získat. Uvádím to k zamyšlení nad situací u nás. Peter 008)
V polovině srpna (2021) jsem se dozvěděl zprávu, která se mne osobně dotkla. Do Dněpropetrovského metalurgického institutu (ДМетИ – DmetI. Připomínám, že autor se narodil na Ukrajině – pozn.překl.) jsem nastoupil v roce 1967, navíc kvůli obrovské konkurenci jsem uspěl teprve napodruhé. Na DMetI tehdy v té době studovalo 6000 lidí na všech fakultách na denním, večerním a dálkovém studiu. A letos ani nenastoupilo, ale bylo podáno žádostí o přijetí do institutu … od 150 lidí! A bylo učiněno přirozené rozhodnutí institut uzavřít a jeho pozůstatky jsou spojeny s Ústavem dopravních inženýrů trpících stejnou bídou …
A hotovo! Není více těch, co si přejí stát se inženýrem!
Ale vždyť Ukrajinská SSR byla na druhém místě na světě za Lucemburskem (s jedním hutním závodem, který kazí Ukrajincům statistiky) v produkci oceli na hlavu a žilo tam více než 50 milionů lidí.
Proč? Myslím, že je to školou. Teenageři, tak či onak, se dohadují, že inženýr potřebuje znalosti z matematiky, fyziky, chemie, a u nich po škole zůstal dojem o těchto vědách jako o naprosto nezajímavém chaosu a dál nemají žádnou touhu se v ústavu mučit tímto chaosem.

https://www.pokec24.cz/nezarazene/perfektni-recept-na-skutecny-antisemitismus/
…předkládá v hypotetické rovině Caitlin Johnstone. A mluví z duše všem, kdo už mají plné zuby toho, že kdykoli se odváží kritizovat válečného zločince Netanjahua a jeho stejně zločinnou vládu, jsou označováni za antisemity. To jejich politika působí, že světem obchází strašidlo antisemitismu, který skutečně může propuknout. Protože nemůžete neustále zabíjet lidi po desetitisících a zároveň ze sebe dělat obět, protože holokaust. Zde je návod:
„Kdybych chtěla zvýšit antisemitismus ve společnosti, představovala bych si, že bych pod vlajkou Davidovy hvězdy dělala spoustu opravdu hnusných věcí, a přitom neústupně trvala na tom, že mé činy jsou neoddělitelné od židovského národa a židovské víry. Zabíjela bych děti po tisících a páchala genocidní zvěrstva.

https://www.michalapetr.com/map-1911-putin-novym-mistrnym-tahem-dokonale-prechytracil-brusel-i-prahu-proc-africane-putina-zboznuji/
CIS – Centrum pro imigrační studia – americká výzkumná instituce včera empirickými daty potvrdila, že nával imigrantů do USA přes mexickou hranici dramaticky vytlačuje rodilé Američany, především muže bez bakalářského titulu, ze zaměstnání. O práci v důsledku tlaku imigrantů, kteří se uspokojují s nízkými mzdami, přišlo 183 000 Američanů. US corporáti jsou však spokojeni, protože se jim podařilo do práce za levné mzdy nahnat díky emigraci celkem o 2.7 milionu osob více než v předešlých letech. Obyčejní rodilí Američané tak o práci přicházejí a chudnou, majitelé montoven, které se po USA začaly v posledních letech šířit, si mnou ruce nad tučnými zisky. US-Republikáni, kteří se postavili po bok obyčejných Američanů v boji za jejich právo pracovat za důstojné mzdy, které se US-demokrati snaží masivní imigrací zlikvidovat, slavili včera v Kongresu úspěch, když se jim podařilo odhlasovat zahájení procesu impeachment Bidenova ministra vnitřní bezpečnosti Alejandra Mayorkas, zodpovědného za chaos na mexické hranici. Ministr Mayorskas je sám imigrant narozený na Kubě, a do vysokých funkcí jej protlačil v minulosti už Obama. Republikáni také včera oznámili, že Ukrajina si dělá marné naděje na americké miliardy, protože jejich schválení, které v Senátu pod nadvládou demokratů prošlo, v Kongresu pod dominancí Republikánů neprojde. Republikánský kongresman za Arizonu Andy Biggs to včera vyjádřil lapidárně – miliardy půjdou nejdřív na ochranu hranic USA před imigranty, a teprve potom na Ukrajinu! Ovšem pouze jako zajištěné půjčky, žádné rozhazování amerických miliard jako dary už nebude! Spolehněte se, že proto udělám vše!

https://www.michalapetr.com/map-1913-doplneni-k-videu-z-15-2-2024-himmleruv-citat-o-cesich-a-rusech-text-a-odkaz-na-zdroj/
Jeden základní princip musí být pro esesáky absolutním pravidlem: musíme být čestní, slušní, loajální a kamarádští k příslušníkům naší vlastní krve a k nikomu jinému. Co se stane s Rusem a s Čechem mě ani v nejmenším nezajímá. To, co mohou oba národy nabídnout dobrou krví našeho typu, si vezmeme, bude-li to nutné i tím, že jim uneseme děti a budeme je vychovávat po našem. Zda oba národy žijí v blahobytu nebo umírají hlady, mě zajímá jen potud, pokud je potřebujeme jako otroky pro naši kulturu; jinak mě to nezajímá. Zda 10 000 ruských žen padá vyčerpáním při kopání protitankového příkopu, mě zajímá jen do té míry, dokud je protitankový příkop pro Německo vykopán. Nikdy nebudeme drsní a bezcitní, když to není nutné, to je jasné. My Němci, kteří máme jako jediní na světě slušný vztah ke zvířatům, zaujmeme také slušný vztah k těmto lidským zvířatům. Ale je zločinem proti naší vlastní krvi se o ně starat a dávat jim ideály, a tím způsobit, že naši synové a vnuci to s nimi budou mít složitější.
Assange nedostane šanci odjet třeba do Moskvy, kam se podařilo utéci Snowdenovi. Sociopati z velkých korporací nikdy neodpustí člověku, který pomohl vysvobodit celou zemi z bankovního otroctví. Navalný svou šanci dostal a vrátil se z Německa na smrt do Ruska.

https://pravyprostor.net/assange-a-navalny-dva-disidenti-s-velmi-rozdilnym-osudem/
Vězněný představitel ruské opozice Alexej Navalnyj zemřel v pátek 16. 2. Podle informace vězeňské služby Jamalo-něnecké oblasti se tak stalo ve věznici, kde si odpykával trest. Sedmačtyřicetiletý Navalnyj se po vycházce začal cítit špatně a podle prohlášení ztratil vědomí. Ruská média uvedla, že lékaři konstatovali smrt Navalného po 14. hodině místního času. V roce 2023 byl odsouzen k 19 letům “zvláštního režimu” za “extrémismus”. Zpočátku byl umístěn do zařízení s vysokou ostrahou ve Vladimirské oblasti. Koncem loňského roku byl převezen do kolonie “Polární vlk” v Jamalo-Neněcku, která se nachází 40 km za polárním kruhem. Jiné zprávy než ruské nemáme, protože v sibiřském lágru pro vrahy a jiné těžké zločince s ním nikdo nezávislý nebyl. Osobně oficiální ruské verzi nevěřím, a vysvětlím proč.
Ale nacionalisté typu Navalného, kteří za peníze Západu dostali úkol rozeštvávat národnosti a náboženství v Rusku proti sobě do občanské války, ti to měli spočítáno. Proto následoval další trest pro Navalného (prakticky za velezradu) a jeho deportace mezi neruské vrahy na Sibiř, až za polární kruh. Stal se mučedníkem a disidentem, kterým chtěl být. Pro Západ je nyní jako mrtvý mučedník doslova nenahraditelný, což zásadně neplatilo za jeho disidentského života. Stačí se podívat na milionářské přátele jeho vdovy a na její současný pobyt na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Čím si Assange vysloužil nenávist západního impéria?
Assange zatím nezemřel ve vězení, ale má k tomu velmi blízko. Vraťme se k jeho klíčové roli ve sporu, o kterém se dnes nesmí veřejně mluvit. Šlo o islandskou finanční krizi v letech 2008–10. Assange pomohl aktivizovat občanskou společnost. Výsledkem jejich komunitní praxe byla jednak nová ústava země a jednak zatčení a odsouzení manažerů islandských privátních bank. Neoliberální privátní banksteři přivedli celý stát na pokraj finančního kolapsu a pokusili se přes nastrčené politiky a mezinárodní instituce a vlády zavést Island do dluhové pasti na celou generaci.
Významnou roli v této kauze hrála odhalení aktivistů webu Wikileaks, kteří pod vedením aktivisty Juliana Assange publikovali v roce 2009 interní dokumenty banky Icesave. Tato banka provedla nelegální půjčky svým akcionářům a tím de iure spáchala trestnou činnost. To byl jeden z hlavních důvodů, proč prezident Ólafur Ragnar Grímsson odmítl v lednu 2010 podepsat zákon předložený parlamentem (tzv. „Icesave Bill 2“) a prohlásil, že k této otázce musí proběhnout celonárodní referendum. Celkem 98 % hlasujících občanů se v referendu konaném v březnu 2010 vyslovilo proti předloženému zákonu o urovnání dluhů. Výsledkem národních referend ke dluhům a následné mezinárodní arbitráže (tzv. „IceSave dispute“) bylo neuznání zahraničních bankovních pohledávek vůči státu. Osvobozující verdikt mezinárodní finanční arbitráže (Case E-16/11 – EFTA Surveillance Authority v Iceland) byl vynesen v lednu 2013.
Islandské aktivistky jako spisovatelka Birgitta Jónsdóttir pomohly mobilizovat veřejnost. Občanky a občané Islandu uznali politickou odpovědnost za stav země a zachránili přechod státu do korporátního otroctví. Island porazil bankstery proto, že jejich iracionální pleonexii podřídil politicky určeným pravidlům spravedlnosti. Tato pravidla si občané demokraticky dali nejprve sami sobě a dokonce losem, když připravili a provedli tzv. Constitutional Assembly Elections v listopadu 2010, kde bylo zvoleno 25 zástupců.
Toto islandské shromáždění občanů k nové ústavě odmítl legitimovat Nejvyšší soud rozhodnutím ze dne 25. 01. 2011. Ale občané Islandu donutili ústavodárnou aktivitou váhající politiky k tomu, aby respektovali a bránili občanské zájmy alespoň na úrovni státní diplomacie a během mezinárodních jednání s věřiteli. Proto byly postupně odmítnuty dva návrhy zahraničních věřitelů na vyrovnání dluhu formou státního otroctví (Icesave bill 1–2). Nakonec se občanská pravidla vnutila i nadnárodním korporacím během mezinárodní arbitráže (European Free Trade Association). Přesně opačně postupovalo ve stejné finanční krizi Řecko jako kolébka evropské demokracie.
Nyní je jasné, proč Assange nedostane šanci odjet třeba do Moskvy, kam se podařilo utéci Snowdenovi. Sociopati z velkých korporací nikdy neopustí člověku, který pomohl vysvobodit celou zemi z bankovního otroctví. Navalný svou šanci dostal a vrátil se ze Západu zpět na smrt do Ruska. Osud Assange zatím rozhodnutý není, ale jeho zdraví je už zásadně podlomeno. Dva disidenti, dva rozdílné osudy.

https://e-republika.ch/article4697-Ceska-pravice-a-jeji-polocas-rozpadu
Občané ČR mají jedinou jistotu - každá další vláda s ODS je horší než ta předchozí. Čím si tedy vysvětlit, že na to u volebních uren vždy zapomínají a znova a znova si sedají holým zadkem na stále rozpálenější plotnu?
Poločas rozpadu radioaktivních izotopů je zajímavý tím, že mění atomové jádro na nový prvek. Česká pravice je jako améba a po každém debaklu vyprodukovala další politický avatar. Voliči na to většinově naletěli, takže cirkus vesele pokračoval dál. Po autodestrukci levice stojíme před snědeným státním krámem pětikoalice. Po odchodu této neuvěřitelné vlády pak zase nastoupí "levicový" Babiš a český volič si zase oddechne. Tak v čem je nyní krize pravice, která zdánlivě "vítězně" přežila levici?
To ukázaly prezidentské volby, kde s pomocí nadšených Pražáků spolehlivě zvítězil dvojnásobný agent, který v životě poslušně plnil úkoly dvou cizích (a nyní nepřátelských) mocností. Tyto prezidentské volby rozhodla velká média, sociální sítě a umělá inteligence, která je řídí ze zahraničí. Jinak řečeno, pravice splnila svou dějinnou úlohu být služkou velkého kapitálu a nyní i služkou Deep state. Jistě, přitom šlo slušně krást a lhát, ale to všechno patří nyní do krajské, a ne do celostátní úrovně politiky. Tam už vládnou jiní šampióni, kteří tu nemají ani přechodné bydliště.
ODS se přežila jako další zbytečná strana českého politického folklóru. Pokud celostátní volby budou nadále určovat pomazané hlavy z Aspen Institute a dalších Sorošových neziskovek, pak pětikolka a další pravicová seskupení vytvořená ad hoc budou sloužit pouze a jedině jim, protože tuto úzkou prodejnou elitu zajistí u moci. Tím padne "systém zvaný ODS", kdy si podnikatelé upláceli pravicové politiky, aby upravovali celostátní zákony v jejich prospěch. Nyní je jediným chlebodárcem na státní úrovni americký a bruselský Deep state, kterému je třeba sloužit do roztrhání těla. Milí pravicoví soudruzi, časy jsou zlé, zdrojů je málo, a vy už jste si to své za 30 let spolehlivě nakradli.

https://blisty.cz/art/117693-reporteri-bez-hranic-vydani-juliana-assange-k-soudu-do-usa-by-bylo-katastrofou-pro-nas-pro-vsechny.html
Do očekávaného #DayX - slyšení u britského Nejvyššího soudu, které představuje začátek konce v případu vydání Juliana Assange americké vládé - zbývá už jen několik dní a svět do značné míry ztratil ze zřetele muže, který se ocitl v centru této bouře, píší Christophe Deloire, generální tajemník,  a Rebecca Vincentová, ředitelka kampaní organizace Reportéři bez hranic.  
Nyní je zakladateli WikiLeaks 52 let a jeho někdejší globálně známá osobnost  po 13 letech zbavení svobody je zapomenuta. Téměř pět z těchto let strávil Assange v nechvalně proslulé londýnské věznici Belmarsh, kde nám v organizaci Reportéři bez hranic (RSF) po měsících boje o přístup konečně byla povolena série návštěv od srpna 2023.

Organizace Reportéři bez hranic  Assange brání kvůli jeho přínosu žurnalistice: WikiLeaks, které v roce 2010 zveřejnily více než 250 000 uniklých utajovaných amerických vojenských a diplomatických dokumentů, informovaly o rozsáhlém zpravodajství ve veřejném zájmu po celém světě

Možnost jeho vydání do USA je nebezpečně blízko. Ve dnech 20. až 21. února bude senát dvou soudců britského Nejvyššího soudu projednávat poslední Assangeovu žádost o odvolání proti příkazu k jeho vydání. Proti případným důvodům, které budou tentokrát zamítnuty, se již nelze dále odvolat, takže jediným dalším opravným prostředkem pro něj zůstává Evropský soud pro lidská práva.

Assange si mezitím ve věznici s přísnou ostrahou vzdálené téměř 4 000 km od epicentra případu čte v hromadě knih ve své cele, konečně píše nějaké dopisy a povídá si s několika málo návštěvníky, kterým se podařilo překonat nesčetné překážky, aby se dostali dovnitř. O svém možném vydání mluvil jako o "dni L" - dni, kdy ho možná posadí do letadla. Uvidíme, zda britská justice v této pozdní fázi zajistí určitou formu spravedlnosti tím, že zabrání vydání, nebo zda se Spojené království stane zemí, která umožní historicky zásadní  ránu svobodě tisku a právu nás všech na informace.

https://www.iportal24.cz/featured/rozumne-pondeli-petra-hanniga-lesk-a-bida-vlastenecke-sceny-i-levice/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rozumne-pondeli-petra-hanniga-lesk-a-bida-vlastenecke-sceny-i-levice
Tak nejdříve k nám, vlastencům. Už téměř rok se neustále mluví o spojování vlasteneckých sil. Toho se chopila Aliance za nezávislost ČR – proti přijetí eura!, ve které půjde společně šest stran a hnutí a pod těmito křídly ještě dvě strany, jejichž činnost byla právě na začátku ledna pozastavena. Čili původně to bylo skutečně oznámených osm stran, ale Aliance za nezávislost se od těch pozastavených neodvrací a umožňuje jejich osobnostem kandidovat pod značkou některé z oněch šesti stran. Zároveň tato Aliance dala možnost kandidovat několika zapsaným vlasteneckým spolkům, které samostatně kandidovat nemohou, neboť nemají status politických stran či hnutí.
A tak si možná mnohý starý komunista, který musel 34 let snášet různé ústrky, a přesto nepřevlékl kabát, řekne, to už stačilo a dá svůj hlas v sobotu na scéně vynořené levicové ČSSD, kteroužto opuštěnou značku zvedla z prachu nepřehlédnutelná Jana Volfová, bývalá předsedkyně sociálně demokratických žen, a na uvolněný trůn usedl též nepřehlédnutelný Jiří Paroubek. Ostatně byl to právě on, který zrušil poplatky u lékaře. Takže levice jako trám. Bývalý předseda vlády už má také svůj věk, takže bude spíše rozumět seniorům. Ale musím dodat, ne tak jako já, který ve svých článcích za seniory ve velkých věcech, ale i v maličkostech, bojuje jako lev. Ostatně bojuji jako senior sám za sebe. Prostě zvláště v době digitalizace tomu ti do padesáti let nemohou porozumět. To, co dělá problémy starším lidem, se zdá těm mladším zcela jednoduché. A přátelé, není to věc inteligence. Je to věc úcty ke generacím, které vybudovaly to, z čeho teď tady všichni ještě žijí. Ostatně v Rakousku nesmí být digitalizace na úkor těch dříve narozeným. A to je ostatně jedním z bodů programu Aliance za nezávislost ČR – proti přijetí eura!

https://www.armadnymagazin.sk/2024/02/19/sergej-pereslegin-navalneho-zabila-britska-tajna-sluzba/
Človeku sa môže krvná zrazenina vytvoriť kedykoľvek, ale veľmi zvláštny okamih si zrazenina vybrala na svoje odtrhnutie – tvrdí ruský analytik Sergej Pereslegin.
1. Navaľného manželka je na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Mníchove.
2. Zelenskyj je na tej istej konferencii v Mníchove.
3. Ukrajina utrpela nepríjemnú a ťažkú porážku v Avdejevke a je v určitom zmätku.
4. Putinov rozhovor s Tuckerom Carlsonom bol mimoriadne úspešný, mal obrovský mediálny ohlas a ukázal, že situácia v Rusku je trochu iná, ako zvyknú ukazovať západné médiá.
Preto s 80 % pravdepodobnosťou ide o vraždu, a ak áno, s 90 % pravdepodobnosťou je táto vražda dielom britskej spravodajskej služby. Ale nebude možné to dokázať, pretože britská rozviedka zvyčajne nezanecháva žiadne stopy. Samotná táto vražda, práve v tejto chvíli, okamžitá reakcia celého Západu nám hovorí, že sa podieľali na Navaľného smrti. Hovorí nám to, že ide o politickú vraždu, že ju spáchali Briti, a tiež, že sa naučili normálne operatívne plánovanie takýchto akcií. Ak to bolo plánované, malo sa to urobiť dva alebo tri dni po Mníchovskej konferencii, po páde Avdejevky, zostalo z neho už len urobiť symbol. Nepriateľ kedysi dokázal takéto akcie robiť krásne, ale teraz začal robiť chyby. Asi máme pravdu, že svet ovládajú elity, ktoré sa v podmienkach fázovej krízy naučili správne zorganizovať aj politickú vraždu. Je veľmi zaujímavé sledovať, ako sa mediálny šum z atentátu na Navaľného snaží prehlušiť stratu Avdejevky. Už je veľmi ťažké vykresliť Putina ako idiota, ktorý dokáže robiť len jednosmerné ťahy, dokonca aj na Západe…

https://www.armadnymagazin.sk/2024/02/19/75684/
Konflikt medzi Nemeckom a Ukrajinou. Nemci dodali bojové vozidlá za trojnásobné ceny
Medzi Nemeckom a Ukrajinou sa rozhorel obrovský škandál – Nemci dodali ukrajinským ozbrojeným silám bojovú techniku za premrštené ceny. Krajina dostala 48 obrnených vozidiel, ktorých opláštenie chráni len pred ručnými strelnými zbraňami, píše Bild.

https://belobog.sk/podavas-mi-ruku/
Podávaš mi ruku. . .

Balansujem na lane života
medzi dvoma svetmi.
tým mojím a tým,
ktorý nás spútava  a bráni snívať  sny o večnosti
Podávaš mi ruku
a chceš mi pomôcť
vstať a ísť ďalej...
Viem však,  že sa jej nesmiem dotknúť,  tú poslednú najťažšiu časť
musím prejsť sama,
aby som sa mohla schúliť
do bezpečia Tvojho objatia
a vyplakať v ňom
všetku bolesť sveta.

Spomienka na otca...


Devana
Slnovratovo 21.2. 2017


https://belobog.sk/pokrytectvo-moralna-a-mravna-stoka/
Zomrel človek vo väzení, v ruskom väzení…
Médiá priniesli bombastické správy o jeho úmrtí. Obvinili z neho priamo Putina a jeho „diktátorský režim“. Západní politici a aj tí naši sa predháňali vo vyjadreniach a v sobotu som videla v ktorýchsi správach, ako západné politické elity držali minútu ticha.
Pred pár týždňami tiež zomrel človek vo väzení, v ukrajinskom väzení, po dlhodobom mučení, novinár a dokonca občan USA. A tie isté médiá o tejto vražde mlčali, rovnako aj „politici a osobnosti“.
Preto sa pýtam, akú hodnotu má človek vo „vyspelej západnej demokracii“ ?
Žiadnu, či nesmiernu?
A čím sa meria hodnota ľudského života?
Peniazmi, prácou a časom, o ktoré mocenské elita človeka oberajú, až kým z neho nevyžmýkajú úplne všetko?
Tieto dva prípady ukázali nielen pokrytectvo západných mocenských a politických elít a ich servilných lokajov, ale najmä úroveň morálnej a mravnej stoky, ktorú vytvorili a ťahajú do nej nielen obyvateľov „západnej civilizácie“, ale snažia sa do nej zatiahnuť celý svet.

https://skspravy.sk/svet/analyza-svet/americki-strategovia-sa-boja-vojny-s-ruskom-sprava-rand-corporation/
Americkí stratégovia sa zrejme obávajú o budúcnosť americko-ruských vzťahov v scenári po ukrajinskom konflikte. V nedávnej správe jeden z najdôležitejších amerických think-tankov uviedol, že implementácia „tvrdej“ politiky Washingtonu v Európe by mohla viesť k priamej vojne s Ruskom, čo by povzbudilo amerických tvorcov rozhodnutí, aby prehodnotili európsku politiku krajiny.
Dokument zverejnila spoločnosť Rand Corporation. Podľa analytikov think tanku, ak USA po konflikte sprísnia svoju politiku v Európe, situácia vojny s Ruskom sa stane veľmi pravdepodobnou.
Experti neveria, že Washington je schopný odradiť Rusko militarizáciou Európy, pričom všetky politiky v regióne sa stávajú formou provokácie voči Moskve.

https://zvedavec.news/komentare/2024/02/9981-vrazedna-pole-v-gaze-genocida-jako-divacky-sport.htm
Žádné univerzální dějiny nevedou od divošství k humanismu, ale existují takové, které vedou od praku k atomové bombě. Theodor Adorno
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu neúnavně tvrdí, že izraelskou vojenskou kampaní v Gaze jedná ve jménu židovských obětí nacistického holocaustu. Ve skutečnosti se jeho režim a armáda svými činy v posledních měsících zařadily mnohem blíže k dozorcům než k vězňům v Hitlerových táborech smrti v tomto temném období lidských dějin.

https://pjakin.blogspot.com/2024/02/otazka-odpoved-vv-pjakina-ze-dne_17.html
Otázka – Odpověď V.V. Pjakina ze dne 12.02.2024
Zdravím naše vážené diváky,
posluchače a kolegy ve studiu.
Dnes je 12.06.2023.
Už je známo, že ve světě vyvolal velký ohlas rozhovor, který poskytl V. V. Putin Tuckerovi Carlsonovi,
americkému novináři,
který má velký vliv na formování veřejného mínění, jak v samotných USA, tak i ve světě o USA.
A všichni diskutují o tom,
co řekl Putin, jak to řekl
a zcela mimo pozornost zůstávají procesy řízení související s tímto rozhovorem.
Valeriji Viktoroviči,
co k tomu můžete říci?
Ano, skutečně, události, které obklopují tento rozhovor, které tomu rozhovoru předcházely
i ty, které se udály až po něm,
mají velmi velký význam z hlediska řízení, ale analytici ani polithňupové si toho zase nepovšimli.
Ne, o těch událostech mluvili,
ale bez porozumění procesům řízení
probíhajícím v souvislosti s těmito událostmi,
o tom se vůbec nemluvilo.
A přitom jsou velice,
opravdu velice významné.


https://ksbspravy.substack.com/p/tucker-putin-a-apokalypsa
Alexander Dugin - ARKTOS: Alexander Dugin analyzuje vplyv rozhovoru Tuckera Carlsona s Vladimirom Putinom a zdôrazňuje jeho potenciál odvrátiť apokalypsu stretu Západu so svetom.
Na Západe je všetko ešte zásadnejšie. Tucker Carlson je symbolická postava. V súčasnosti je hlavným symbolom Ameriky, ktorá nenávidí Bidena, liberálov a globalistov a chystá sa voliť Trumpa. Trump, Carlson a Musk plus texaský guvernér Abbott sú tvárami blížiacej sa americkej revolúcie, tentoraz konzervatívnej. K tomuto už aj tak mocnému zdroju sa pripája Rusko. Nie, nejde o Putinovu podporu Trumpa, ktorú by bolo možné ľahko odmietnuť v kontexte vojny so Spojenými štátmi. Carlsonova návšteva je o niečom inom. Biden a jeho maniaci účinne zaútočili na veľkú jadrovú mocnosť rukami kyjevských rozpútaných teroristov a ľudstvo je na pokraji skazy. Nič viac, nič menej.
Globalistické médiá pokračujú v točení marvelovského seriálu pre dojčatá, kde Spider Man Zelenský zázračne víťazí so superschopnosťami a magickými prasatami proti kremeľskému "Dr. Zlu". Je to však len lacný, hlúpy seriál. V skutočnosti všetko smeruje k použitiu jadrových zbraní a možno aj k zničeniu ľudstva. Tucker Carlson vykonáva kontrolu reality: chápe Západ, čo robí, keď tlačí svet k apokalypse? Existuje skutočný Putin a skutočné Rusko, nie tieto zinscenované postavy a prostredie od Marvelu. Pozrite sa, čo urobili globalisti a ako blízko sme k tomu!

https://www.infovojna.bz/article/egypt-predlozil-medzinarodnemu-sudnemu-dvoru-memorandum-proti-izraelu
Káhira sa obáva, že pripravovaná izraelská ofenzíva na mesto Rafah na juhu Gazy by mohla spustiť masový exodus Palestínčanov na egyptský Sinajský polostrov. Táto severoafrická krajina podľa šéfa egyptskej Štátnej informačnej služby predloží svoje argumenty MSD, najvyššiemu súdu OSN, aj verbálnou formou, a to v stredu 21. februára.
Egypt v nedeľu oznámil, že predložil memorandum Medzinárodnému súdnemu dvoru (MSD), v ktorom obvinil Izrael z nelegálnych praktík na Palestínskych územiach.
Informovala o tom agentúra DPA, podľa ktorej to poukazuje na rastúce napätie vo vzťahoch medzi Egyptom a Izraelom. Obe krajiny spolu udržiavajú diplomatické vzťahy už niekoľko desaťročí.
"Memorandum odmieta izraelskú politiku perzekúcie, rasovej diskriminácie a ďalšie praktiky, ktoré flagrantne porušujú princípy medzinárodného humanitárneho práva a noriem v oblasti ľudských práv," uviedol riaditeľ egyptskej Štátnej informačnej služby Dijá Rašwán.

https://otevrisvoumysl.cz/dr-peter-gotzsche-farmaceuticky-prumysl-je-organizovany-zlocin/
Dr. Peter Gotzsche mluví o farmaceutickém průmyslu jak o organizovaném zločinu a vybízí lidi, aby neužívali tolik léků. Více ve videu.


https://cz24.news/welt-am-sonntag-scholz-zablokoval-nominaci-leyenove-na-generalni-tajemnici-nato/
NĚMECKO: Německý kancléř Olfa Scholz (SPD) zablokoval nominaci předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové (CDU-CSU) na post generální tajemnice NATO. Podle informací listu Welt am Sonntag se německým sociálním demokratům zřejmě nelíbí její vyostřený postoj k Rusku. Kancléř se podle německého deníku domnívá, že by to mohlo být v dlouhodobém horizontu po skončení války na Ukrajině nevýhodou. Příštím generálním tajemníkem NATO by se podle zdrojů Weltu mohl stát šéf nizozemské vlády Mark Rutte, který se těší podpoře více než 20 členů aliance.
Von der Leyenovou jako kandidátku amerického prezidenta Joea Bidena navrhl americký ministr zahraničí Antony Blinken. Biden se pak obrátil na kancléře Scholze, zda by s tím souhlasil. Scholz to ale odmítl. Uvedlo to několik vysoce postavených úředníků z Bruselu a někteří špičkoví evropští diplomaté pro Welt am Sonntag.
„Scholz byl kategoricky proti tomu, aby se von der Leyenová stala hlavou NATO,“ citoval deník lidi obeznámené s touto záležitostí.
Proč německý kancléř nechce, aby současná šéfka EU nahradila v říjnu odcházejícího generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga? Post prý byl pro kancléře z SPD Scholze příliš důležitý na to, aby jej přenechal křesťanskému demokratovi, píše list. Oslovení diplomaté dále Weltu am Sonntag řekli, že z Scholzova pohledu byla von der Leyenová vůči Moskvě příliš kritická, což by se tedy po případném příměří v ukrajinské válce mohlo z dlouhodobého hlediska ukázat jako nevýhoda.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/kdo-neprotestuje-at-neji.A240218_174822_p_cirkus_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Když už jsme na ty traktory štědře přispěli ze svého v dotacích a vysokých cenách potravin, tak si je alespoň budeme moci pořádně prohlédnout, moc pěkně napsal Miroslav Kalousek na svém Twitteru, na okraj invaze zemědělské techniky, chystané na pondělí 19. února. Jenže na druhou stranu je zase pravda, že za loňský rok zisk zemědělského sektoru činil 8,8 miliard oproti 22 miliardám za rok 2022. Šedesátiprocentní pokles už dovede naštvat.
Přesto je třeba se ptát, zda je kvůli tomu nutné ochromit provoz hlavního města země a způsobit v něm těžko vyčíslitelné hospodářské škody. Dotace nestačí nebo jsou špatně rozdělené? Buď jak buď, jsou to dotace, tento mor neosocialistického hospodářství. Vysoké ceny energií? Ty se ale týkají doslova každého, od stařičkého důchodce schouleného u vlažného radiátoru až po velké průmyslové provozy. Na koho je protest s povahou agrese namířen? Vláda se chová jako ti psi, kteří si lehají na záda ještě dřív než na ně jiný pes zavrčí: uvažuje o zrušení daně na dotace. Navíc organizátoři nemají právo hovořit a jednat za celý zemědělský sektor, velké zemědělské organizace Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se akce neúčastní, svaly si šetří na čtvrtek, kdy se protesty budou konat na hranicích: občan z toho bude mít zamotanou hlavu a nebude chápat, kdo proti čemu protestuje a kdo s kým táhne za jeden provaz. Navíc se k pondělní akci hlásí ANO a SPD, ale taky Rajchl a spol. Tím pádem se z agroprotestu stává politický protest namířený proti vládě jako takové a jsme po uši v naší současné studené občanské válce. Na obou stranách sice neteče krev, je to studená válka, ale na obou stranách stříkají jedovaté sliny.
Koho z čtenářů nedělní protest postihne, má tedy na vybranou, buď spílat těm, kdo traktory poslali, anebo těm, proti komu jedou. Co všichni chtějí je jasné, chtějí prachy a určitě je dostanou.





—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141734&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Dnes uplynulo osmdesát let od dne, kdy Nikita Sergejevič Chruščov „daroval“ Ukrajině Krym. To jen pro připomenutí, že dnešní problémy jsou vždy následkem minulých chybných politických rozhodnutí…

https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141731&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Zdá se být jasné, proč tolik „expertů“ volá po zrušení výuky matematiky, neboť jen matematicky negramotní mohou věřit tomu, že české progresivistické školství se zlepšuje a zlepšuje.
A teď si představte, že by měli alespoň základní matematické vzdělání a z posledních čísel České školní inspekce o minimální nebo nedostatečné úrovni znalostí žáků základních škol, totiž že tyto neznalosti vykazuje
U čtenářské gramotnosti v 5. třídě 55 % žáků
U čtenářské gramotnosti v 9. třídě 46 % žáků
V dějepise v 9. třídě 57 % žáků
Ve fyzice v 9. třídě 54 % žáků
V chemii v 9. třídě 64 % žáků
V přírodopisu v 9. třídě 55 % žáků
V zeměpise v 9. třídě 50 % žáků
a z těchto čísel si dovodili, že ze základní školy vychází více než polovina žáků s minimálními nebo žádnými znalostmi klíčových vyučovacích předmětů, a co víc, požadovali by okamžitě vzhledem k nemalým penízům, které na školství odvádějí, co nejrychlejší nápravu tohoto tristního stavu. A protože ryba smrdí od hlavy…

https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141733&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Tomáš Fürst v textu na Parlamentních listech:
Klíčovým aspektem covidové response byla neuvěřitelná míra centralizace. Úředník v Praze diktoval otevírací dobu hospod v Rýmařově, řídil pracovní dobu výrobny zákusků v Břeclavi a nařizoval zákaz opuštění katastru obce Plch u Pardubic. Regulace společnosti a ekonomiky místy přesahovala míru známou z totalitních režimů, které se na našem území v minulosti vystřídaly. Ať už měli ministři či úředníci motivaci jakoukoliv – důležité je, že tyhle pravomoci měli. Případně si aspoň mysleli, že je mají (než to správní soud uvedl na pravou míru). Kdyby bylo dopředu jasné, že taková pravomoc neexistuje a existovat z principu nemůže, bylo by jedno, kdo je blbý a kdo navedený. S otevírací dobou hospod v Rýmařově by stejně nic nesvedli.
Doufám, že doba covidového běsnění lidem opět připomněla, že v moderním světě představuje hlavní ohrožení lidského života, zdraví, štěstí a svobody především stát a jeho různé orgány. Jakmile stát jednou uchvátí nějaké pravomoci, nikdy se jich dobrovolně nevzdá a dříve či později je použije proti lidem. Pevně doufám, že se tohle poznání konečně promítne i do volebních preferencí a že se i ve střední Evropě stanou atraktivnější politické platformy, které neslibují, co všechno stát pro lidi udělá, ale které definují, co všechno už stát lidem nebude moci nikdy udělat.

https://kechlibar.net/2024/02/13/ctyri-bloky-muzou-byt-malo/
Jednou z mála oblastí, ve které současná vláda prokázala aspoň špetku vizionářského ducha, je jaderná energetika. Tam se hovoří o možném tendru až na čtyři nové bloky v existujících lokalitách. Osobně si myslím, že se jich nedočkáme, protože z výsledného čísla na papíře s rozpočtem se zodpovědné osoby po…děsí. Tato “defekace z vlastní odvahy” je vůbec jedním z průvodních jevů našich dějin, a to i u jinak kvalitních jedinců. Patrně není náhoda, že největší stopy tu zanechali lidé, kteří tímto přizdihráčstvím netrpěli (Karel IV., rodina Baťů). Nicméně potřebovali bychom je (ty bloky; ale nakonec i toho Karla). A dost možná bychom jich potřebovali víc než jen čtyři. Toto je infrastrukturní stavba, která bude fungovat cca do roku 2100, kdy může ekonomika vypadat úplně jinak než dnes.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2024-02-16
Friday Edition: Electricgate
Bývalý předseda představenstva společnosti Volkswagen Martin Winterkorn vypovídal ve středu před německým soudem v občanskoprávní kauze spojené s Dieselgatem. „Nebyl jsem zapojen do rozhodování o vývoji a používání takzvané přepínací funkce,“ řekl soudu. „Tuto funkci jsem nepožadoval ani neprosazoval, ani jsem její používání netoleroval.“
Winterkorn nic, on muzikant. O kauze Dieselgate jsme psali v dubnu 2019. Text je aktuální i pět let poté.
Po Dieslegate
Existují korporátní lži takového typu, za jaké si včera bývalý šéf Volkswagenu Martin Winterkorn vysloužil obžalobu z podvodu, a pak jsou korporátní lži, které sice k trestnímu stíhání nevedou, ale vrhají stín pochybnosti na integritu firmy a jejích manažerů. Kriminální lži jsou věcí státních zástupců a značně je ovlivňuje politický kontext. I Škoda Auto se pravděpodobně podílela na „vědomém klamání zákazníků Volkswagenu,” žádný z jejích manažerů ale nebyl v České republice obviněn. Management Škody se změnil, změnila se ale i její firemní kultura?

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2024-02-14
Když byla Tereza Bisová na členské schůzi 2. března 2006 zvolena do představenstva Podnikatelské družstevní záložny (PDZ), byla jedním z jejích členů i PR agentura Bison & Rose, za kterou Bisová podepsala prezenční listinu. Bisová je neteří zakladatele agentury Bison & Rose Jiřího Bise a v představenstvu družstevní záložny působila do konce roku 2017. Většinu z posledních šesti let v něm působila jako předsedkyně, což naznačuje, že PDZ byla jakýmsi vehiklem společnosti Bison & Rose. Druhý zakladatel PR agentury Miloš Růžička je blízkým poradcem premiéra Petra Fialy a dříve pracoval pro Milana Chovance z ČSSD. Od chvíle, kdy Janek Kroupa ze Seznam Zprávy odhalil, že také Fiala byl pět let členem záložny, se objevuje řada zpráv o angažmá zpravodajských služeb v PDZ, úzkých vazbách na části ODS a dokonce i o spojitosti s nájemnou vraždou. Nikdo však dosud nevysvětlil, proč Fiala - nebo někdo, kdo píše jeho příspěvky na sociálních sítích - zveřejnil 22. ledna informaci, že do PDZ vložil své peníze na Růžičkovo doporučení. Místo aby se Fiala od podezřelých aktivit kolem PDZ distancoval, zamotal se do nich ještě víc.


https://protiproud.info/politika/7748-hrouceni-statu-ostudnych-osm-let-politickeho-procesu-s-babisem-jak-to-cele-dopadne-kdyz-ustavni-soud-rekne-krast-je-normalni-lze-uhajit-zbytky-nasi-svrchovanosti-podporme-pondelni-protest-zemedelcu-neni-vse-ztraceno.htm
Protiproud TV vysílá rozhovor Petra Hájka s docentem Zdeňkem Koudelkou o hrůzách naší zpolitizované justice, o skandální protiústavní legalizaci vládní krádeže důchodů či o pokračování absurdního politického procesu proti Andreji Babišovi
30:28 Musíme uhájit naši svrchovanost!
34:26 Soudcokracie nahradila vládu lidu
35:28 Podpořme pondělní protest zemědělců!
39:18 Proti fialovcům, EU a Green Dealu
41:09 Vláda ANO, SPD a Trikolory?
43:49 Jaké je skutečné rozložení sil?

Vltavský monitor

Novější (20. února 2024)Starší (18. února 2024)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved