<– 14. února 2024 –>

Pondělní Vltavský monitor 12. 2. 2024

14. února 2024, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ministr-bek-dnes-bude-jednat-o-penezich-pro-skoly-se-zastupci-odboru-a-reditelu/2478059
Praha - Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se dnes setká se zástupci školských odborů a asociace sdružují ředitele škol. Jednat budou o rozpisu rozpočtu pro regionální školství, který ministerstvo školství rozeslalo školám a který podle odborářů nerespektuje předchozí dohody. Bek v neděli uvedl, že v příštích dnech se zástupci škol setkají i s premiérem Petrem Fialou (ODS), protože o řešení by musela rozhodovat celá vláda.
Bek kritiku odborů odmítá, část aktérů si podle něj totiž některá pravidla, která jsou součástí rozpisu rozpočtu, vykládá chybně. Na dnešní schůzce chce představit možnosti řešení. Rozpočet pro státní mateřské, základní a střední školy je podle ministerstva školství (MŠMT) o 4,97 miliardy vyšší než loni, činí 187,87 miliardy korun.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/petice-zada-zmapovani-sexualniho-nasili-v-cirkvi-a-odstoupeni-graubnera/2478082
Praha - Ke zřízení nezávislé komise, která by zmapovala případy sexuálního násilí v katolické církvi, vyzvalo několik obětí zneužívání kněžími v Česku. V petici zaslané dnes ČTK rovněž požadují odstoupení pražského arcibiskupa Jana Graubnera, který podle nich jako olomoucký arcibiskup věděl o knězi zneužívajícím děti, přesto proti němu nic neudělal. Graubner již dříve odmítl, že by provinění kněží zakrýval.
V Česku jsou řádově stovky až tisíce obětí zneužívání kněžími, píše se v petici adresované České biskupské konferenci a Komisi evropských biskupských konferencí. "V České republice církev okolo tématu mlčí a někteří její představitelé nepravdivě tvrdí, že je u nás jen minimum případů," uvádějí autoři výzvy, kterou dnes zaslali ČTK.
Petice žádá církev, aby umožnila nezávislé instituci odkrýt archivy biskupství, řádových a mnišských společenství pro korektní zmapování případů sexuálního zneužívání. Autoři také vyzývají k vyvození osobní odpovědnosti a rezignaci ty biskupy, kteří nezabránili sexuálním predátorům z řad kněží v jejich působení, ač o něm měli informace. Konkrétně petice jmenuje současného pražského arcibiskupa Graubnera, který v podle ní v době jeho působení v Olomouci věděl o zneužívání dětí jedním z kněžích, přesto ho vysílal na další místa své diecéze.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/senat-usa-se-o-krok-priblizil-schvaleni-pomoci-ukrajine-a-dalsim-spojencum/2478243
Washington - Americký Senát dnes při výjimečném nedělním zasedání postoupil o další krok blíž ke schválení balíku finanční pomoci Ukrajině a dalším spojencům. Horní komora Kongresu ovládaná zástupci Demokratické strany prezidenta Joea Bidena uvedla, že získala dostatečný počet hlasů pro finální hlasování, píší zahraniční agentury. Schválení napjatě očekává Kyjev, prostředky potřebuje na další obranu před dva roky trvající ruskou agresí.
Vedení stočlenného Senátu dnes oznámilo, že pro balík získalo 67 hlasů. Přesný termín hlasování komora neoznámila, podle agentury AFP by to mohlo být už na začátku příštího týdne.
Balík pomoci nemá podporu bývalého prezidenta Donalda Trumpa ani jeho stoupenců. Přesto ho podle agentury AP slíbilo podpořit 18 republikánských senátorů. V dolní komoře Kongresu, ve Sněmovně reprezentantů, kde mají většinu Trumpovi republikáni, se však dá očekávat silný odpor.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/opakovane-volby-v-berline-pomohly-konzervativni-cdu-a-populisticke-afd/2455770
Berlín - Opakované spolkové volby ze září 2021 v části Berlína přinesly zisky opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unii (CDU) a pravicově populistické Alternativě pro Německo (AfD), naopak vládní sociální demokraté (SPD) kancléře Olafa Scholze a koaliční liberální svobodní demokraté (FDP) musejí počítat se ztrátami. Vyplývá to z průběžných výsledků po sečtení takřka všech hlasů. Sociální demokracie nicméně i přes horší výsledek proti roku 2021 zůstává v Berlíně nejsilnější politickou stranou.
V Berlíně v roce 2021 v řádném termínu spolkových voleb vyhrála SPD s 23,4 procenta hlasů. Na druhém místě skončili Zelení s 22,4 procenta hlasů následovaní unií CDU s 15,9 procenta, postkomunistickou Levicí s 11,4 procenta, FDP s 9,1 procenta a stranou AfD s 8,4 procenta.

Berlín - Produkce německého zpracovatelského průmyslu vykazuje od roku 2017 sestupnou tendenci, která kvůli klesající konkurenceschopnosti nabírá na tempu. Dny Německa jakožto průmyslové supervelmoci se tak možná chýlí ke konci, uvedla agentura Bloomberg.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/bloomberg-dny-prumyslove-supervelmoci-nemecka-se-asi-chyli-ke-konci/2478188
"Základy německé průmyslové mašinérie padají jako domino. Spojené státy se Evropě vzdalují a snaží se soupeřit se svými transatlantickými spojenci o investice do klimatu. Čína se stává větším konkurentem a přestává být nenasytným odběratelem německého zboží. Posledním úderem pro některé výrobce byl konec rozsáhlých dodávek levného zemního plynu z Ruska," píše se v článku.
Kromě negativních vnějších vlivů se Německo potýká i s paralýzou domácí politiky, která prohlubuje vnitřní problémy, jako jsou například zaostávající infrastruktura, stárnoucí populace, velká byrokratická zátěž nebo potíže ve vzdělávacím systému. Mnichovský institut Ifo například odhaduje, že zhoršující se matematické schopnosti populace připraví německou ekonomiku do konce století zhruba o 14 bilionů eur (více než 350 bilionů Kč).
"Pokud mám být upřímný, neexistuje velká naděje," uvedl šéf německé strojírenské skupiny GEA Stefan Klebert. "Opravdu si nejsem jist, zda jsme schopni tento trend zastavit. Řada věcí by se musela velice rychle změnit," dodal. GEA nyní zavírá svou továrnu u Mohuče a přesouvá výrobu do Polska.
"Už nejsme konkurenceschopní," řekl tento měsíc Bloombergu německý ministr financí Christian Lindner. "Chudneme, protože nedosahujeme žádného růstu. Zaostáváme," dodal.

https://echo24.cz/a/HCMMA/komentar-kovanda-eu-zbrojni-prumysl-valecna-ekonomika
Vrcholní představitelé EU si stále žijí svá „devadesátá léta“. Toto jejich odtržení od reality tedy není ničím novým. Nyní však nejde jen o ekonomický problém, leč též – a zejména – o problém bezpečnostní.
Prominentní experti se už zamýšlejí nad scénáři třetí světové války, přitom stále pravděpodobnější budoucí americký prezident Trump dává nadále najevo, že americké vojsko se při rozšíření ruské agrese Evropě na pomoc nevydá. Avšak Brusel se nadále v zaslepení utápí v zelené, ESG či genderové ideologii. Snad stále míní, že může být vzorem ostatnímu světu. Tak určitě… Celek, jenž svým občanům nedokáže v tak pohnutých časech garantovat bezpečnost, což je odnepaměti stěžejní úkol každého životaschopného státního útvaru, nemůže být z povahy věci vzorem vůbec v ničem.

https://www.info.cz/zpravodajstvi-a-komentare/stavba-novych-jadernych-elektraren-v-cesku-je-dalsi-eurounijni-past
KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Vláda svým nedávným rozhodnutím rozšířit tendr na dostavbu jaderných elektráren v Česku z jednoho hned na čtyři jaderné bloky nastolila řadu obtížně zodpověditelných otázek. Nejzávažnějším aspektem je explozivně vysoká cena za celý monstrprojekt, která v důsledku může dopadnout na všechny poplatníky. Navíc se znovu ukazuje, jak problematické důsledky přináší – na první pohled spásný – eurounijní Green Deal.
Jak známo, česká vláda z tendru na dostavbu jednoho reaktorového bloku v elektrárně Dukovany vyřadila americko-kanadskou firmu Westinghouse a ponechala v něm „jen“ francouzskou firmu EdF a jihokorejskou KHNP. Samo vyřazení jedné z firem bylo zastíněno úmyslem vlády modifikovat tendr hned na čtyři nové bloky – dva v Dukovanech a dva v Temelíně.
Absolutně fatálním aspektem jsou náklady tohoto záměru. Cena za 4 jaderné bloky (neoficiálně; v reálu přece nemůže nikdo vědět, jaké konkrétní ceny dají zájemci na stůl) je odhadována na nejméně dva biliony korun. Což je zhruba částka ročních výdajů státního rozpočtu ČR (letos jde o 2,19 bilionu), včetně penzí pro 2,85 milionu důchodců, výdajů na obranu, na všechna ministerstva a státní úřady, učitele, policisty a další státní zaměstnance, na záplavu dotací a jiných povinných státních výdajů.

https://euractiv.cz/section/zivotni-prostredi/news/snizeni-emisi-co2-u-nakladnich-automobilu-a-autobusu-je-podepsano-oznamilo-belgicke-predsednictvi-rady/
Členské státy Evropské unie schválily plánované zpřísnění předpisů pro emise oxidu uhličitého u nákladních automobilů a autobusů. Oznámilo to dnes belgické předsednictví EU. Opatření ještě musí odsouhlasit plénum Evropského parlamentu.
Emise by se podle nových předpisů měly do roku 2040 snížit o 90 procent ve srovnání s rokem 2019. Schválení nových předpisů členskými státy EU ohrožovaly neshody v německé vládní koalici, situaci se však na poslední chvíli podařilo vyřešit, napsaly agentury DPA a Reuters.
Německé sdružení automobilového průmyslu VDA schválení nových pravidel přivítalo. „Stanovuje to jasný časový harmonogram pro rychlejší realizaci bezemisních řešení na evropském trhu,“ uvedlo.
Nové předpisy předpokládají, že do roku 2030 se emise u nákladních automobilů a autobusů oproti roku 2019 sníží o 45 procent. Do roku 2035 by měl pokles emisí dosáhnout 65 procent. Výjimku ze stanovených cílů budou mít například zemědělská, vojenská, hasičská či záchranářská vozidla, napsala agentura APA.

https://www.euronews.com/2024/02/12/finlands-ex-pm-alexander-stubb-wins-presidential-bid
After a close presidential race, former Finnish Prime Minister, Alexander Stubb, won Sunday's election runoff against former Foreign Minister, Pekka Haavisto.
With all votes counted, centre-right candidate Alexander Stubb of the National Coalition Party had 51.6% of the votes, while independent candidate Pekka Haavisto from the green left got 48.4%.
The 55-year-old, who was prime minister from 2014 to 2015 will become the 13th president of Finland since the Nordic country’s independence from the Russian empire in 1917.
On Sunday night, Haavisto conceded defeat after a projection by the Finnish public broadcaster YLE showed a win for Stubb. He congratulated this centre-right opponent at Helsinki City Hall, where the candidates and the media were watching the results come in.

https://www.euronews.com/business/2024/02/10/novo-nordisk-crossroads-can-the-pharma-giant-address-the-supply-dilemma
Novo Nordisk faces a pivotal moment as it grapples with supply issues amid soaring demand for its weight-loss drugs. Despite impressive financial gains and market dominance, the Danish pharma giant must navigate a critical decision.
Excess demand over supply is typically a scenario any business would welcome, yet Lars Fruergaard Jørgensen, CEO of Novo Nordisk, is currently grappling with a significant strategic challenge.
With a market capitalisation of over €500 billion, Novo Nordisk has emerged as Europe's foremost company, outperforming the luxury empire of LVMH, led by Bernard Arnault.
The cornerstone of Novo Nordisk's remarkable rise? Its flagship anti-obesity medications, Wegovy and Ozempic. Both drugs contain semaglutide, a GLP-1 receptor antagonist, promoted for obesity management by the European Medicines Agency and the Food and Drug Administration (FDA) in the United States.

https://apnews.com/article/indonesia-election-candidates-profiles-1a2c6094423687e672314c904314b11d
JAKARTA, Indonesia (AP) — Indonesians on Wednesday will elect the successor to popular President Joko Widodo, who is serving his second and final term.
It is a three-way race for the presidency among current Defense Minister Prabowo Subianto and two former provincial governors, Anies Baswedan and Ganjar Pranowo.
Subianto, who is widely seen as the front-runner, has picked Widodo’s eldest son, Gibran Rakabuming Raka, as his running mate.

https://www.reuters.com/world/asia-pacific/how-will-indonesias-presidential-election-play-out-2024-02-07/
Three candidates are vying to succeed incumbent President Joko Widodo, better known as Jokowi, who is finishing the second of the maximum two terms allowed. The contenders are the biggest party's Ganjar Pranowo and independent Anies Baswedan, both former governors in their 50s, and Defence Minister Prabowo Subianto, a 72-year-old former special forces commander making a third attempt at the presidency.

https://www.reuters.com/technology/xiaomi-says-indias-scrutiny-chinese-firms-unnerves-suppliers-2024-02-11/
NEW DELHI, Feb 11 (Reuters) - China's Xiaomi has told New Delhi that smartphone component suppliers are wary about setting up operations in India amid heavy scrutiny of Chinese companies by the government, according to a letter and a source with direct knowledge of the matter.
Xiaomi which has the biggest share in India's smartphone market at 18%, also asks in the letter dated Feb. 6 that India consider offering manufacturing incentives and lowering import tariffs for certain smartphone components.

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2024-02-12/indonesia-election-us-china-balancing-act-makes-indonesia-an-em-darling
Today's Points:
   • Don't ignore Indonesia's election this week
   • In the last 20 years, only US and Indian stocks have done better
   • Balancing act between US and China has worked so far
   • Fiscal policy will be the key decision for the next president
   • China's stock slump needn't hit the rest of the world — unless its economy goes into recession
   • Tip: Let's be thankful for Seiji Ozawa

https://tass.com/economy/1744957
Russia's e-commerce volume rises by 28% to around $70 bln in in 2023
The distribution of products in the most popular category remained consistent, with digital and household appliances being the leading product category

MOSCOW, February 12. /TASS/. The sales volume of Russia’s e-commerce in 2023 increased by 28% year-on-year and reached around 6.4 trillion rubles ($70.34 bln), the press service of the Russian Association of Internet Trade Companies told TASS.
"The volume of online trade in Russia reached 6.359 trillion rubles in 2023, an increase of 28% over the previous year," the association said. In particular, 3.1% or 197 bln rubles ($2.16 bln) of this volume came from the cross-border market, while the share of sales of Russian online trading companies reached 96.9% or 6.2 trillion rubles ($68.13 bln).

https://tass.com/politics/1744931
UN Security Council on Ukraine to be held on anniversary of Minsk agreements
Russia wants to remind of a "historic opportunity for a peaceful settlement of the internal Ukrainian crisis, which was wasted by the Kiev regime and its sponsors", Russia’s First Deputy Permanent Representative to the UN Dmitry Polyansky said
UNITED NATIONS, February 12. /TASS/. The UN Security Council will hold a meeting on the situation in Ukraine on February 12, the anniversary of the signing of the Minsk agreements, at Russia’s request, Russia’s First Deputy Permanent Representative to the UN Dmitry Polyansky said.
"On the morning of February 12 - the anniversary of the adoption of the Minsk package - we have requested a meeting of the UN Security Council to remind our colleagues of a historic opportunity for a peaceful settlement of the internal Ukrainian crisis, which was wasted by the Kiev regime and its sponsors. We will discuss how, due to the actions of the Western members of the Security Council, the Council failed to carry out one of its most important tasks - the prevention of crises and conflicts. [The meeting] starts at 10:00 New York time (18:00 Moscow time)," he wrote in his Telegram channel.

Russia’s export duty on wheat to be $44.56 per ton from February 14
The export duty rate for wheat and meslin, which is a mixture of wheat and rye, is calculated based on an indicative price of $251.1 per metric ton

MOSCOW, February 9. /TASS/. The duty on wheat exports from Russia will stand at 4,058.9 rubles ($44.56) per metric ton from February 14, 2024, according to the Ministry of Agriculture.
The duty on the export of barley will be 219.5 rubles ($2.41) per metric ton. The duty for corn will amount to 2,278.7 rubles ($25.03) per metric ton, the Ministry said.
The export duty rate for wheat and meslin (a mixture of wheat and rye) is calculated based on an indicative price of $251.1 per metric ton, for barley - at a price of $178.3 per metric ton, and for corn - $210.7 per metric ton.

https://tass.com/economy/1744523
Russia’s export duty on wheat to be $44.56 per ton from February 14
The export duty rate for wheat and meslin, which is a mixture of wheat and rye, is calculated based on an indicative price of $251.1 per metric ton

MOSCOW, February 9. /TASS/. The duty on wheat exports from Russia will stand at 4,058.9 rubles ($44.56) per metric ton from February 14, 2024, according to the Ministry of Agriculture.
The duty on the export of barley will be 219.5 rubles ($2.41) per metric ton. The duty for corn will amount to 2,278.7 rubles ($25.03) per metric ton, the Ministry said.
The export duty rate for wheat and meslin (a mixture of wheat and rye) is calculated based on an indicative price of $251.1 per metric ton, for barley - at a price of $178.3 per metric ton, and for corn - $210.7 per metric ton.

https://www.rt.com/business/591959-brics-combined-wealth-tops-g7/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS
BRICS nations hold $45 trillion in investable wealth – report
The number of millionaires in the bloc is expected to see a massive surge over the next decade, according to a newly released report

Total investable wealth currently held by the BRICS member states amounts to $45 trillion, according to Henley & Partners’ inaugural BRICS Wealth Report.
The BRICS group of emerging economies, which previously comprised Brazil, Russia, India, China, and South Africa, underwent a major expansion after Saudi Arabia, Iran, Ethiopia, Egypt, and the United Arab Emirates joined in January of this year.
According to the report, the ten countries currently have 1.6 million individuals with investable assets over $1 million, including over 4,700 with over $100 million, and over 500 billionaires. The number of millionaires is projected to grow by 85% over the next ten years.
The bloc now accounts for 45% of the global population and 36% of global GDP, which outpaces the 30% share of the G7.
“The inclusion of MENA [Middle East and North Africa] countries is not just a political realignment, but a recognition of their growing economic stature,” Juerg Steffen

https://www.rt.com/news/592239-hillary-clinton-palestine-protesters/
Pro-Palestine demonstrators heckled Hillary Clinton at a lecture on Friday, calling the former US secretary of state a “war criminal” and telling her that she “will burn” for her actions in the Middle East.
Clinton was interrupted as she took the stage to deliver a lecture on conflict-related sexual violence at Columbia University in New York, where she is a professor of international and public affairs.
“Hillary Diane Rodham Clinton, you are a war criminal!” one man shouted. “The people of Libya, the people of Iraq, the people of Syria, the people of Yemen, the people of Palestine as well as the people of America will never forgive you,” the protester continued, shouting “you will burn” as he was escorted from the theater.
The former presidential candidate began her speech, but was interrupted and shouted down by a second protester.

https://www.rt.com/news/592247-eu-leaders-threatened-hungary/
Brussels went further in its “blackmail” campaign against Budapest than previously reported, a senior government aide has said
Several EU heads of state directly told Hungarian Prime Minister Viktor Orban that they would crash the Hungarian economy if he blocked a €50 billion ($54 billion) economic aid package for Ukraine, his adviser, Balazs Orban, has revealed.
EU leaders signed off on the mammoth four-year aid package earlier this month, after the Hungarian leader lifted his veto in exchange for some minor concessions from the bloc’s 26 other member states. These concessions included an annual debate on its implementation and a promise to review its impact on the EU budget after two years.
Before the package was approved, the Financial Times reported that the European Council had drawn up a plan to cut funding to Budapest and tank the Hungarian economy if Budapest maintained its veto.
Balazs Orban, who is not related to the prime minister, told Austria’s Exxpress newspaper on Saturday that multiple EU leaders phoned up Viktor Orban and “blatantly told him exactly this threat.”
https://www.rt.com/russia/592248-estonia-russia-presidential-election/
The Estonian authorities seek to affect turnout in the upcoming presidential election, envoy Lenar Salimullin says
Estonian officials and media have been putting “psychological pressure” on Russian nationals residing in the country ahead of the March presidential election, apparently seeking to affect turnout, Moscow’s charge d’affaires in the country, Lenar Salimullin, claims.
Speaking to RIA Novosti in an interview published on Saturday, Salimullin condemned the hostile rhetoric from multiple Estonian officials who have called the upcoming presidential election in Russia “illegitimate,” with some even suggesting banning local Russian residents from taking part.

https://hungarytoday.hu/president-katalin-novak-resigns-from-her-office/
President Katalin Novák has just announced her resignation from her office on the Hungarian M1 news channel.
The announcement comes amid a scandal concerning a past amnesty, in which a man sentenced for covering up a number of pedophile incidents at a Hungarian children’s care home has received a presidential pardon signed by President Novák.
The Hungarian president had cut short her ongoig Middle-East trip to return to Hungary in order to answer mounting questions in her role in pardoning the concerned person.
During the televised announcement Katalin Novák began her statement by saying that “I am not addressing the politicians, the policy makers, but the people I swore to serve two years ago.
Last April, I decided in favor of clemency in the belief that the convict had not abused his position that involved working with children. I was wrong,”

https://en.irna.ir/news/85384136/Israeli-military-steals-over-54-mln-from-Gaza-bank-Report
Israeli forces stormed the Bank of Palestine’s headquarters in Gaza last week, stealing 54.29 million dollars from it, Beirut-based Al Mayadeen reported on Sunday, citing Israeli newspaper Maariv.
The money had been allocated to the Palestinian Authority, Maariv said, citing Israeli officers who alleged that the attack was aimed at stopping Hamas from “acquiring the money”.
The Israeli regime’s forces recently abducted the bodies of dozens of Palestinians in Gaza.
All these are happening as the regime is pressing ahead with its attacks on Gaza, which have already killed more than 28,000 people, mostly women and children, since early October.
The attacks have continued unabated despite growing calls across the world for an end to the regime’s atrocities against Gazans.

https://en.irna.ir/news/85384032/Genocide-top-on-agenda-of-Zionist-regime-Hamas
A statement published by the Palestinian Sama news agency, Hamas said  about one hundred bodies were discovered in the neighborhoods of Al-Rimal and Tal Al-Hawa in Gaza City after the withdrawal of the Israeli occupying forces from these areas.
“Most of them were martyred by Israeli snipers which show that the Zionist enemy has taken this criminal approach with the aim of genocide of the Palestinian people and forced displacement of them from their land”, the statement said.
Hamas called on the nations and free people of the world to continue their movements and condemn the barbaric crimes of the Zionist enemy and the genocide of Palestinians, especially women and children.




—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://protiproud.info/politika/7738-ceska-zahada-fenomen-babis-by-neodhalil-asi-ani-tucker-carlson-lecba-putinem-plati-jen-pro-standardni-svet-brnenska-mafie-vs-rakusanova-vs-slovakova-bruselske-veprove-ve-vlastni-stave-starosti-s-nevdecnymi-otroky.htm
Petr Hájek si je sice vědom, že rozhovory Protiproud TV nevzruší svět jako Carlsonovo interview s ruským prezidentem, ale přesto je přesvědčen, že jen u nás lze zahlédnout tajemnou podstatu šílenství, které využívá 4. říše ke své neuskutečnitelné záchraně
Západním světem doznívá otřes, který způsobil rozhovor Tuckera Carlsona s Vladimírem Putinem. Hvězdný Američan, po vyhazovu z televize FOX News vpravdě nezávislý, se podle tamních korporátních médií neomaleně vměšuje do houstnoucí předvolební kaše ve své vlasti.
Rozhovor – skoro tak dobrý jako ty na Protiproudu (kdybychom se jen pokusili naznačit zájem o něco „carlsonovského“, už bych bručel) doporučuji všem, kdo ho neviděli (u nás včera s českými titulky).

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/od-rima-po-konstantinopol-abychom-pochopili-svet-i-/
Proč se zajímat o pojem impéria? Vždyť žijeme ve světě států - národů - těch, které například zasedají v OSN s jejich vlajkami, poštovními známkami a institucemi. Přinášíme vám první díl zamyšlení se nad historií, abychom lépe pochopili dnešní svět.
Proč se zajímat o pojem impéria? Vždyť žijeme ve světě států - národů - těch, které například zasedají v Organizaci spojených národů (OSN), s jejich vlajkami, poštovními známkami a institucemi,

Ale pokud porovnáme délku trvání Osmanské říše (šest set let) a aniž bychom zmínili sled čínských dynastií během několika tisíciletí, mohla by „éra státu-národa“ vypadat jako přechodná anomálie v dějinách lidstva. Tím spíše, že mnoho nedávných konfliktů – ve Rwandě, v Iráku, v Afghánistánu, v bývalé Jugoslávii, na Srí Lance, na Kavkaze, Ukrajině, v Izraeli atd. – lze vysvětlit obtížemi najít nové způsoby organizace, které by nahradily impéria, v roce 1918, 1945 nebo po roce 1989.

Nikdo nenavrhuje propadnout nostalgie po impériu: ztracené světy britského Raj (britské koloniální nadvlády nad Indickým subkontinentem mezi lety 1858 a 1947) nebo francouzské Indočíny neosvětlují naše moderní politické úvahy. Stejně tak systematické používání termínů „impérium“ nebo „kolonialismus“ – často nedostatečné zkratky určené k diskreditaci amerických, francouzských nebo jiných intervencí – nepřispívá k analýze současné geopolitiky. Studium impérií, starých i nedávných, však umožňuje odhalit kořeny současného světa a prohloubit naše porozumění způsobům organizace politické moci, včera, dnes a možná i zítra.

Koncept státu-národa je založen na fikci, na představě homogenity: jeden lid, jedeno území, jedna vláda. Impéria naopak vznikají rozšiřováním moci přes prostor a jsou založena na diverzitě: vládnou různým lidem různými způsoby a čelí dvojímu napětí. Na jedné straně touha politických vůdců rozšířit jejich teritoriální kontrolu v kontextu, kde lidé žijí v různorodých sociokulturních realitách, podporuje expanzionismus. Na druhé straně skutečnost, že impérium absorbuje různé lidi, vede některé jeho složky k přání oddělit se. Tato situace vysvětluje, proč impéria přetrvávají, praskají, přeformovávají se a zhroutí.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/-99-90-Uz-i-leco-je-luxus-Parkoviste-pred-marketem-zazilo-Fialovo-zlevneni-750547
99,90 Kč za papriky? Lečo dřív bylo levné jídlo, teď je to „dost luxus“. I to zachytily ParlamentníListy.cz od zákazníků, kteří o víkendu vyrazili nakupovat do prodejen potravin v Českých Budějovicích. Na parkovišti před nejmenovaným marketem na náladě zejména starších občanů zlevnění potravin, které ohlašovali obchody a premiér Petr Fiala, znát nebylo. Pokračující potíže nejen chudších vrstev nakupujících potvrdil i Štěpán Douša, organizátor potravinové pomoci.

https://www.pokec24.cz/blog/jak-na-ne/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=jak-na-ne
Po návratu ze Štrasburku do ČR jsem ihned zamířil mezi naše zemědělce, kteří připravují na 19. 2. 2024 traktorovou blokádu Prahy. Pro změnu jsem jednou mohl já předat cenné informace Zdeňku Jandejskovi, který mi po celou dobu výkonu mandátu poslance Zemědělského výboru Evropského parlamentu předával cenné rady, jak pomocí pozměňovacích návrhů upravit návrhy směrnic a nařízení EU, aby v zemědělské praxi napáchaly co nejméně škod. Jak se zemědělcům ve Štrasburku podařilo prolomit řady proglobalizačních europoslanců zajímalo i blogera Daniela Sterzika známého pod pseudonymem Vidlák. Část informací, které jsem mu předal, a které už lze pustit mezi čtenáře, zveřejní na Vidlákových kydech. Okamžitě jsme se dohodli, jak vzájemnou výměnu informací ještě urychlíme. Dohodli jsme se, že svým malým dílem přispěji do aktivit do rebelské sítě #myzemedelci.

https://www.michalapetr.com/map-1908-sok-20-milionu-imigrantu-nejmasovejsi-imigracni-vlna-jakou-evropa-kdy-zazila-se-vyda-brzy-na-pochod-oznamil-vcera-z-berlina-byvaly-hlavni-poradce-merklove-pro-otazky-rizeni-imigrace-geral/
Roderich Kiesewetter, formálně 3 muž v hierarchii německého spolkového parlamentu pro zahraniční politiku, před dvěma dny v německých vládních médiích fanaticky vykřikoval : Ruská vojenská zařízení a velitelství musí být zničena. Musíme udělat vše pro to, aby Ukrajina mohla zasáhnout německými raketami nejen ropné rafinérie v Rusku, ale také, aby mohla zničit ruská ministerstva, velitelské bunkry, a palebná stanoviště raket. Je načase, aby si ruský lid uvědomil, že podpora Putina bude všechny Rusy i jejich děti stát veškerou jejich budoucnost!  Obdobně holandský válečný fanatik, poslanec Thijs Reuten, vykřikoval 6. února 2024 na zasedání Europarlamentu ve Štrasburku – Okamžitě pošlete Ukrajině zbraně, letadla i rakety dalekého doletu ATACMS, aby mohla neutralizovat Rusy!

https://www.michalapetr.com/map-1909-putin-triumfuje-usa-tento-tyden-potvrdily-ze-tzv-bulganinovo-pravidlo-je-stale-platne/
Liberální pro-Bruselská média tento víkend chrlila na své čtenáře katastrofické zprávy, podle kterých Washington nebude bránit Evropu, když ji Putin napadne, a všechny země EU tak musí zmnohonásobit své vyzbrojování, a hlavně posílat ještě mnohem víc moderních zbraní kyjevskému režimu, aby Zelenskyj srazil Rusy na kolena. Nikoho z mainstreamových novinářů přitom hlasitém víkendovém vřeštění nenapadlo, že USA podle tzv. Bulganinova pravidla nikdy nepřijdou žádné evropské zemi na pomoc ve válce s Ruskem, pokud takovou válku Evropané úmyslně vyprovokují. USA mají letitý paranoidní strach, že budou vtaženy do sebevražedné jaderné války s Ruskem, kvůli hloupé chybě počítače, selhání lidského faktoru, a nebo dokonce díky vyšilování svých vlastních nadutých evropských spojenců.

https://www.iportal24.cz/featured/rozumne-pondeli-petra-hanniga-neni-nad-dobry-tataracek/
Některé akce médií mají mnohdy zcela opačný efekt, než původně zamýšlela. O co jde?
Možná jste si všimli v průběhu minulých měsíců, že v přílohách velkých novin a na internetu se zjevovaly články o zdravotně prospěšné konzumaci stravy, která je připravována z hmyzu, z různých brouků a vůbec z odporné havěti. Byli jsme informováni o tom, že taková strava prospívá zdraví, protože obsahuje kvalitní proteiny a vůbec, že bychom se měli zamyslet nad svými dosavadními stravovacími návyky.

https://www.armadnymagazin.sk/2024/02/12/brics-alebo-g7-kto-ma-kde-naviac/
Mnohí pozorovatelia a odborníci porovnávali a porovnávajú hospodársky potenciál skupiny BRICS (BRICS+) a skupiny G-7 (“G-7”), ktorú tvoria Spojené štáty, Kanada, Spojené kráľovstvo, Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Japonsko. Tí, ktorí pravidelne porovnávajú potenciály týchto dvoch zoskupení, označili rok 2020 za prelomový, pretože po prvýkrát spoločný hrubý domáci produkt (HDP) skupiny BRICS prekročil spoločný HDP skupiny G-7. Prirodzene, údaje o HDP jednotlivých krajín sa počítali (a počítajú) so zohľadnením parity kúpnej sily (HDP) národných mien voči americkému doláru.
 
Keď je na jednej strane BRICS, na druhej kolektívny Západ, s kým bude Latinská Amerika?
 Podľa odhadov známej nemeckej spoločnosti Statista, ktorá zhromažďuje štatistické údaje a vypočítava hospodárske ukazovatele krajín a sveta ako celku, predstavoval v roku 2020 podiel skupiny BRICS na celosvetovom HDP 31,02 % a podiel skupiny G7 30,49 %. V rokoch 2021 a 2022 prekonávanie skupiny BRICS z hľadiska HDP v porovnaní so skupinou G7 pokračovalo a zvýšilo sa. Spoločnosť Statista práve zverejnila odhady na rok 2023. Podiel krajín BRICS na globálnom HDP bol 32,14 %, podiel krajín G7 bol 29,92 %. Existujú už predbežné odhady podielu skupiny BRICS+ na celosvetovom HDP. Desať krajín skupiny sa vlani podieľalo na celosvetovom HDP približne 35 %. “Desiatka” BRICS+ prekonala skupinu G7 o viac ako 5 percentuálnych bodov. Samozrejme, môžeme s istotou tvrdiť, že BRICS+ bude svoju prevahu nad G7 z hľadiska celkového HDP naďalej zvyšovať. Svedčia o tom štatistiky z predchádzajúcich rokov, keď miera hospodárskeho rozvoja väčšiny krajín BRICS+ bola vyššia ako v prípade krajín G7.

https://belobog.sk/divoke-karty-nato-a-valecna-vyroba/
Vy pořád analyzujete situaci na frontě, počínání Ukrajiny, její správné a nesprávné pozice s hlediska strategie. Můžete se trochu zmínit o oněch „divokých kartách“ války, v souvislosti s tím, že letadla F-16 se mohu nacházet na území Polska a NATO se bude omlouvat, pokud k něčemu dojde… Ale ze situace kolem IL-76 vidíme, že na území Ukrajiny operují naprosto různé síly, které se vzájemně nekoordinují. Mohou jednat ve směru nějakých provokací a vtažení nových účastníků do válečných operací?
 Samozřejmě, že ano. Řekněme si hned, pokud jde o vtažení nových účastníků: – pokud by NATO chtělo do této války vstoupit, dávno by tak učinilo. NATO do této války vstoupit nemůže, ze dvou příčin (nebo spíš ze dvou a půl), které jsou mu jasné:
 Zahájení jaderné války s Ruskem nevyvolává v Evropě ani nejmenší uspokojení. Je naprosto jasné, že taková válka povede k obrovským sociálním ztrátám v Rusku, velmi silně se dotkne USA, v menší míře Číny, ale naprosto devastující účinek a smrt bude znamenat pro Evropu. To chápou všichni. Přičemž pro Evropu to bude smrt dokonce i při použití pouze taktických jadrných zbraní.
Poroto vstup NATO jako obrovské jaderné aliance by byl krok ke globální jaderné válce, jejímž jediným vítězem by byla Čína.
 
https://zvedavec.news/komentare/2024/02/9970-tucker-carlson-rozhovor-s-vladimirem-putinem.htm
Komentář Tsargrad Institute: Tucker Carlson není jen novinář a dokonce ani jen nekonformní žurnalista, je to zavedený a důsledný (paleo)konzervativec s jasnou a promyšlenou ideologií, hodnotovým systémem a obrazem světa. A jeho návštěva Ruska není honbou za senzací, ale součástí ideologického programu. Je to politická návštěva. Návštěvou Tuckera Carlsona konzervativní křídlo americké společnosti (přinejmenším jeho polovina) definuje svůj postoj k Rusku a Putinovi. Tucker Carlson je konzervativní politik, tradicionalista a veřejně činná osoba. V jeho osobě položila konzervativní Amerika ruskému prezidentovi otázky, které ji skutečně zajímají, a dostalo se jí dlouhých odpovědí. To je dvojí úder globalistické liberální lobby v USA – zvenčí od Putina a zevnitř od Tuckera Carlsona (tedy i od Trumpa). Zajímavé je, že v USA existuje i něco jako MAGA komunismus – Jackson Hinkle, Infrared atd. To jsou přátelé konzervativce Tuckera Carlsona, přesto marxisté, kteří podporují Trumpa a volají po Make America Great Again (MAGA). To znamená, že v USA jsou i normální levičáci. A společně jsou odhodláni rozdrtit liberální hegemonii.




—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://www.macekvbotach.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141730
Nedělní chvilka poezie,
tentokrát s Hillairem Bellocem
Hilaire Belloc (1870 - 1953), celým jménem Joseph Pierre René Hilaire Belloc, francouzsko - anglický básník a prozaik. Narodil se ve Francii, ale po smrti francouzského otce se s ním matka Angličanka vrátila do vlasti, po celý život si však ponechal obojí občanství. Po studiu v Oxfordu se tento muž mohutného vzrůstu a vitality stal slavným jako básník, romanopisec, řečník, satirik, učenec, námořník, voják a politický aktivista. Z jeho ohromného díla vyčnívají i v dnešní době jeho satirické a religiosní verše, byl však stejně skvělým básníkem lyrickým, jak dokládá báseň „February“, kterou jsem si pro Vás dovolil přeložit.

Únor

Teď na neslyšném voze zima jede,
tím hrozným tichem ohluchlé jsou noci.
Už dobře ví, jak málo může zmoci,
tak touží zmizet mezi hvězdy bledé.
V těch tichých nocích spěme ještě chvíli:
však země se už s chvěním nadechuje
a příslib zrodu jara náhle tu je,
jak slunce z kopců zachránit nás pílí…


https://protiproud.info/zdravi/7735-zdravi-bez-chemie-elixir-zivota-jmenem-c-60-sance-i-pro-obeti-vakcinace-proc-zemrel-vynalezce-pcr-testu-vypoved-lekarky-o-zazracnem-uzdraveni-vrazda-je-soucasti-systemu-dosazitelna-pomoc-pro-kazdeho-nejprve-musime-prezit.htm
Protiproud TV uvádí rozhovor Petra Hájka s ing. Jiřím Černotou nejen na téma jednoho takřka zázračného prostředku na uzdravení těla i ducha a dosažení praktické dlouhověkosti - navzdory snahám Schwabů, Gatesů a Big Pharmy o opak - ale i o tom, jak se moravská firma stane světoznámou, a proč se o tom tak málo ví…

https://protiproud.info/duchovni-svet/7737-postni-doba-v-kuchyni-nejde-o-to-se-zmrzacit-sardinky-a-jina-traumata-smyslem-je-priprava-na-blizka-setkani-s-absolutnem-mast-proti-peklu-i-o-pustu-muzeme-jist-chutne-a-zajimave-nekolik-receptu-k-inspiraci-tajemna-vira.htm
Markéta Bahníková přináší na začátku 40 denní postní doby, která začíná tuto středu, několik praktických rad jak bez nesmyslných traumat žít duchovní přípravu na Velikonoce - a k tomu nabízí také pár receptů na chutná postní jídla
Doba postní nám má připomenout, že jsme jen prach a v prach se obrátíme, že nejen chlebem živ je člověk a že se máme obrátit, věřit evangeliu a činit pokání.
Nedávno jsem četla úvahu jednoho kněze o tom, jak v dětství nerozuměl smyslu postní doby a nechápal, proč je mu „najednou určováno vyvarovat se všeho, co jeví jen známku příjemnosti“. Píše:„ Z některých kazatelen (v kostelech bez květin a se zahalenými obrazy) jsem slyšel, co všechno nesmíme dělat a jak se máme co nejvíce zapírat. Bůh se mi tak do podvědomí dostával jako ten, který nám chce co nejvíce zkomplikovat život. A čím nám bude hůře, tím lépe…“

Vltavský monitor

Novější (15. února 2024)Starší (13. února 2024)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved