<– 9. února 2024 –>

Páteční Vltavský monitor 9. 2. 2024

9. února 2024, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.youtube.com/watch?v=fOCWBhuDdDo
Exclusive: Tucker Carlson Interviews Vladimir Putin
4,394,328 views Feb 9, 2024 #TuckerCarlson #journalism #VladimirPutin
Watch Tucker's immediate reaction to the interview here: https://bit.ly/3SxeZBY Tucker interviews Vladimir Putin in Moscow, Russia. February 6th, 2024. Follow Tucker on X: https://x.com/TuckerCarlson

https://variety.com/2024/digital/news/tucker-carlson-vladimir-putin-interview-1235902906/
“The interview, as you will see if you watch it, is primarily about the war in progress, the war in Ukraine — how it started, what’s happening and, most pressingly, how it might end,” Carlson said at the start of the video, speaking to the camera while standing in front of the Kremlin. “At the beginning of the interview, we asked the most obvious question, which is ‘Why did you do this? Did you feel a threat, an imminent physical threat, and that’s your justification?’ The answer we got shocked us. Putin went on for a very long time, probably half an hour, about the history of Russia going back to the eighth century. And honestly, we thought this was a filibustering technique and found it annoying and interrupted him several times.”

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/je-nemozne-aby-rusko-na-ukrajine-prohralo-rekl-putin/2476273
Moskva - Je nemožné, aby Rusko bylo na Ukrajině poraženo, je přesvědčen ruský prezident Vladimir Putin. Za své zájmy podle něj bude země bojovat až do konce. Ve zhruba dvouhodinovém rozhovoru s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem také odmítl, že by Rusko mohlo napadnout i další země východní Evropy, jako jsou Polsko či Lotyšsko. Informují o tom agentury AFP a Reuters.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/udaje-mpsv-o-tri-ctvrtiny-prijemcu-prispevku-na-peci-se-starali-blizci/2477052
Praha - O víc než tři čtvrtiny příjemců příspěvku na péči se starají jejich blízcí. Zhruba pětina lidí si za peníze od státu platí péči v zařízeních. Procento těch, kteří dávku dostávají, ji vydává za asistenci. Nejčastěji senioři či postižení pobírají druhý ze čtyř stupňů příspěvku. Údaje zveřejnilo ministerstvo práce. Podle něj loni v září příspěvek dostalo 373.500 dětí a dospělých. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se chystá v pátek představit návrh na zvýšení dávky, na kterém se podle tiskového oddělení úřadu shodla koalice.
Příspěvek se vyplácí od roku 2007 postiženým a seniorům na zajištění péče v zařízení či doma. Dospělí teď dostávají podle své závislosti na pomoci měsíčně 880, 4400, 12.800 a 19.200 korun a děti 3300, 6600, 13.900 a 19.200 korun.
Podle podkladů ministerstva úřady práce loni v červnu vyplatily nejvíc druhých stupňů příspěvku. Získalo je 31 procent příjemců, celkem asi 114.600. Nejnižší částku mělo 27 procent lidí, tedy zhruba 100.700. Třetí stupeň pobíralo 26 procent osob, bylo jich asi 96.300. Nejvyšší částku dostávalo asi 55.700 dospělých a dětí, tedy 15 procent.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/k-ano-podle-havlicka-presla-od-voleb-desetina-tehdejsich-volicu-spolu/2476935
Praha - K ANO podle interních průzkumů opozičního hnutí přešlo od posledních voleb do Sněmovny nejvíc voličů od koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), řekl dnes novinářům první místopředseda ANO Karel Havlíček. Desetina tehdejších voličů nynějšího vládního subjektu Spolu by dnes volila ANO, dodal. Odmítl v té souvislosti, že by ANO cílilo na voliče SPD či lovilo v "hnědých vodách".
Koalice Spolu ve volbách v roce 2021 ANO těsně předčila se ziskem 27,79 procent hlasů proti 27,12 procentům. Podle posledního modelu agentury STEM by ANO vyhrálo nyní volby se ziskem 33,4 procenta hlasů, druhá ODS by měla 13,2 procenta. Agentura Median v lednu zveřejnila průzkum, podle kterého by mohlo ANO počítat s 35 procenty hlasů, druhou ODS by volilo 13 procent lidí. ANO o víkendu pořádá volební sněm, jeho vedení by podle nominací mělo zůstat asi beze změn.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vymena-ve-veleni-ukrajinske-armady-prubeh-valky-nezmeni-rekl-peskov/2477268
Kyjev - Výměna ve velení ukrajinské armády, kdy hlavního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného ve čtvrtek nahradil dosavadní šéf pozemních sil Oleksandr Syrskyj, průběh ruské války na Ukrajině neovlivní, míní mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Informovala o tom agentura TASS. O střídání v čele ukrajinské armády informoval o den dříve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina se téměř dva roky brání ruské vojenské agresi.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/biden-tvrdi-ze-ma-pamet-v-poradku-a-ze-je-nejkvalifikovanejsi-osobou/2477147
Washington - Americký prezident Joe Biden tvrdí, že jeho paměť je v pořádku a že je nejkvalifikovanější osobou pro úřad hlavy státu. Řekl to ve čtvrtek večer místního času (v noci na dnešek SEČ) ve Washingtonu v reakci na zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Hura o tom, jak nakládal s tajnými dokumenty. Hur v ní mimo jiné poznamenal, že Bidenova paměť byla "značně omezená", když byl dotazován členy jeho týmu.
Jedenaosmdesátiletý prezident si podle něj například nevzpomněl, ve kterém roce začalo a kdy skončilo jeho viceprezidentské období, či ve kterém roce zemřel jeho syn Beau.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/koruna-po-snizeni-urokovych-sazeb-oslabovala-k-euru-i-dolaru/2477059
Praha - Koruna ve čtvrtek v reakci na snížení úrokových sazeb oslabila. Vůči euru to bylo ve srovnání se středečním závěrem o 24 haléřů na 25,21 Kč/EUR. Česká měna je tak nejslabší od května 2022. K dolaru si pohoršila o 23 haléřů na 23,44 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Burzovní index táhly vzhůru hlavně akcie Komerční banky.
Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta. Dnešní rozhodnutí znamená, že centrální banka zrychlila uvolňování měnové politiky, se kterým začala v prosinci snížením sazeb o čtvrt procentního bodu. Nynější sazba je na nejnižší úrovni od června 2022. Analytici snížení sazeb očekávali, rozcházeli se ale v odhadu, jak výrazný pokles bude.
Podle nové prognózy ČNB by lednová meziroční inflace měla klesnout ke třem procentům z prosincových 6,9 procenta, za celý rok bude průměrně 2,6 procenta. ČNB také zhoršila odhad vývoje hospodářství, hrubý domácí produkt (HDP) podle ní letos vzroste o 0,6 procenta, když v listopadu čekala 1,2 procenta.

https://echo24.cz/a/HfiCL/zpravy-svet-ozbrojeny-iranec-ve-svycarsku-zaja-14-cestujicih-strojvudce-zastrelila
Smrtí pachatele skončilo čtvrteční drama, při němž muž ozbrojený sekerou a nožem ve vlaku ve Švýcarsku zajal 14 cestujících a strojvůdce a téměř čtyři hodiny je držel jako rukojmí. S odvoláním na policii o tom informuje agentura DPA, podle níž byl 32letý pachatel íránským žadatelem o azyl. Motiv jeho činu zatím není známý.

https://echo24.cz/a/HawZ4/zpravy-svet-izrael-neni-tak-blizko-zniceni-hamasu-tvrdi-netanjahu
Izraelská armáda v Pásmu Gazy od října omezila bojové schopnost palestinského hnutí Hamás, není ale tak blízko jeho zničení, jak o tom ve středu hovořil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Napsal to deník The New York Times (NYT) s odkazem na zdroje z americké tajné služby. Netanjahu chce dosáhnout úplného zničení Hamásu, což mnozí označují za nereálné.

https://echo24.cz/a/H2gJ4/komentar-sichtarova-cnb-sazby-uroky-razantne-klesaji-ekonomika
Čeští centrální bankéři skutečně přihlédli k současné slabosti české ekonomiky, přestali se bát lednového efektu přecenění a snížili úrokové sazby o 50 bazických bodů. Dvoutýdenní repo sazba se tak dostává na hladinu 6,25 %. Předtím během prosince si bankovní rada vystačila se snížením sazeb o 25 bazických bodů. Došlo tedy na slova viceguvernéra České národní banky (ČNB) Jana Fraita. Ten v minulém týdnu mimo jiné uvedl: „Měli bychom přistoupit k odvážnější, silnější akci, a dostat se tím na úroveň, která už pak bude vyžadovat pouze jemné ladění.“
Předpokládám, že s ohledem na viditelné zpomalování inflace bude Česká národní banka i nadále na nejbližších zasedáních snižovat úrokové sazby o více než o „standardních“ 25 bazických bodů. A to bude znamenat ztráty pro kurz koruny. Už dneska je koruna nejslabší od května roku 2022. Tím ztráty koruny do dalších týdnů nekončí, protože bude dál klesat její úroková atraktivita.

https://euractiv.cz/section/politika/news/the-capitals-volici-by-meli-vedet-jake-by-to-bylo-mit-putina-za-souseda-rekl-borrell/
Voliči by měli vědět, jaké by to bylo mít Putina za souseda, řekl Borrell. Občané zemí EU by měli mít informace o tom, jak by to vypadalo, kdyby na Ukrajině vládly „loutky“ jako v Bělorusku, uvedl vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Josep Borrell. Podle něj Vladimir Putin v současnosti zřejmě nemá v úmyslu z Ukrajiny ustoupit.
„Rusko jde do všeho naplno. Ruský prezident Vladimir Putin se nehodlá vzdát. V sázce je jeho politické přežití,“ řekl Borrell v rozhovoru během své čtvrté návštěvy Ukrajiny.
Putinovi „nevadí obětovat svou armádu a svůj lid. On totiž už utrpěl obrovské materiální a lidské ztráty a nedosáhl žádného významného územního pokroku“, dodal šéf diplomacie EU. (Catalina Guerrero, EFE/Kyjev)

https://www.info.cz/zpravodajstvi-a-komentare/nasich-cilu-na-ukrajine-jsme-zatim-nedosahli-rekl-putin-carlsonovi-do-polska-by-poslal-sve-vojaky-jen-v-jedinem-pripade
První velký rozhovor Vladimira Putina pro západní média od jeho invaze na Ukrajinu byl více než dvouhodinovým mixem propagandy, revizionismu a velmi ruského vidění světa. Hlavním tématem, o kterém ruský státník mluvil s moderátorem Tuckerem Carlsonem, byla kromě vztahů se Spojenými státy válka na Ukrajině. „Našich cílů jsme tam ještě nedosáhli,“ uvedl Putin.
Snad nejvíce charakterizujícím prvkem celého rozhovoru byl Putinův pohled na odpovědnost za současný stav na Ukrajině. „Byli to oni, Ukrajinci, kdo v roce 2014 válku začal. My jsme válku v roce 2022 nezačali, jsme naopak těmi, kdo se ji snaží zastavit,“ uvedl ruský prezident na úvod s odkazem k ukrajinské oranžové revoluci na Majdanu.
Ruský prezident během rozhovoru s bývalým moderátorem Fox News uvedl, že „zatím svých cílů na Ukrajině nedosáhnul“. „Jedním z těchto cílů je denacifikace země, tedy eliminace všech projevů neonacistických hnutí,“ řekl Putin. Co přesně to znamená? Podle ruského prezidenta jde mimo jiné o dohodu, která měla padnout během mírových rozhovorů v Istanbulu – totiž že „neonacismus nebude na Ukrajině kultivován, že bude na legislativní úrovni zakázán“.

https://www.euronews.com/2024/02/09/putin-us-needs-to-stop-supplying-weapons-to-ukraine-and-urge-kyiv-to-hold-peace-talks
The West will never succeed in inflicting a "strategic defeat" on Russia in Ukraine, the Russian president warned.
Vladimir Putin has told former Fox News host Tucker Carlson that Washington should recognise Moscow's interests and persuade Ukraine to sit down for talks.
The Russian president also said he believes a deal can be reached to release US reporter Evan Gershkovich, detained in Russia last March.
Thursday night's interview is the first time Putin has sat down with a Western journalist since Russia invaded Ukraine in 2022.

https://www.euronews.com/business/2024/02/09/boom-or-bust-economic-impact-of-ageing-populations-and-lower-birth-rates
Life expectancy is rising, birth rates are falling, and pension systems are starting to creak - so what does ageing mean for interest rates and the wider economy?
By 2050, the number of people aged 65 and over is set to rise to 1.6 billion globally. This is more than double the figure seen in 2021.
The trend is driven by two intrinsically positive factors: improved population health and female autonomy. Whilst people are living longer, women’s education is also improving, meaning they’re generally having fewer children.
The effects of an ageing population are more concerning than its catalysts. Just last year, many of the world’s eyes followed the political unrest in France. When President Macron government’s announced it wished to raise the retirement age from 62 to 64, the full force of French protest culture was unleashed.

https://apnews.com/article/biden-hur-garland-classified-documents-836b99fe9cbef9ba7d32602f4928efec
WASHINGTON (AP) — A special counsel report released Thursday found evidence that President Joe Biden willfully retained and shared highly classified information when he was a private citizen, including about military and foreign policy in Afghanistan, but concluded that criminal charges were not warranted.
The report from special counsel Robert Hur resolves a criminal investigation that had shadowed Biden’s presidency for the last year. But its bitingly critical assessment of his handling of sensitive government records and unflattering characterizations of his memory will spark fresh questions about his competency and age that cut at voters’ most deep-seated concerns about his candidacy for re-election.
In remarks at the White House Thursday evening, Biden denied that he improperly shared classified information and angrily lashed out at Hur for questioning his mental acuity, particularly his recollection of the timing of his late son Beau’s death from cancer.

https://apnews.com/article/russia-putin-tucker-carlson-interview-6fb00b1f2d5f4bc639518b4a3445e1f8
Russian President Vladimir Putin has been interviewed by former Fox News host Tucker Carlson, the Kremlin confirmed Wednesday. It is Putin’s first interview to a Western media figure since his full-scale invasion of Ukraine two years ago.
Carlson had released a video from Moscow on Tuesday in which he said he would be interviewing Putin. Carlson claimed that Western journalists had interviewed Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy multiple times but could not be “bothered” to interview the Russian president.
The interview will be posted Thursday, according to Justin Wells, head of programming at Carlson’s streaming network. It’s not known what was said in the interview.

https://edition.cnn.com/2024/02/08/media/vladimir-putin-tucker-carlson-interview-reliable-sources/index.html
It’s evident now why Vladimir Putin granted an interview to Tucker Carlson.
Over the course of the more than two-hour sit-down, the former Fox News host turned online commentator largely refrained from challenging the Russian authoritarian, whose brutal war on Ukraine has led to the needless deaths of hundreds of thousands of people. Those expecting a hard-hitting face-off will have surely walked away sorely disappointed by the long-winded and rambling interview, in which Tucker himself at times appeared lost.
Instead of pressing Putin on the many topics at hand, including credible accusations Russia has committed war crimes and the imprisonment of opposition leader Alexei Navalny, Carlson allowed the autocrat a free lane to manipulate the public and tell his version of history, no matter how deceptive it may have been. At times, between the airing of grievances, Putin appeared to school Carlson on historical events as the host looked on in bewilderment. Or to put it more plainly, Carlson provided Putin a platform to spread his propaganda to a global audience with little to no scrutiny of his claims.
In some cases, Carlson even fed into Putin’s narratives. For instance, Putin advanced an absurd deep state-style conspiracy theory that the U.S. government is not controlled by its elected leaders but by unelected powers at the Central Intelligence Agency who direct the president like a puppet from the shadows.
“So, twice you’ve described US presidents making decisions and then being undercut by their agency heads,” Carlson said after Putin made the assertion, earnestly summing up the Russian leader’s mendacious narrative. “So it sounds like you’re describing a system that’s not run by the people who are elected, in your telling?”

“That’s right, that’s right,” Putin replied.
Carlson never followed up to challenge the absurdity.
It was a massive propaganda victory for Putin, who can — and will – now twist the encounter for his own ends. If there was any doubt that Putin did not view the sit-down with Carlson as a big win, a glance at how his own state-run media covered the affair should erase it. Immediately after Carlson published the chat online, Putin’s mouthpieces rushed to amplify it.
TASS featured the sit-down as the top story on its homepage, amplifying Putin’s claim that Ukraine is an “artificial state” and devoting an entire section of its website to special coverage of the interview. RT, the English-language broadcaster now exiled from much of the Western world, aired significant swaths of the interview on its air.
“VLADIMIR PUTIN’S INTERVIEW GAINS OVER 20 MILLION VIEWERS IN FIRST TWO HOURS,” RT boasted in one on-screen graphic.
None of this should come as any surprise.

https://www.bloomberg.com/news/videos/2024-02-09/asia-frontier-capital-s-desai-on-pakistan-election-video
Ruchir Desai, fund manager at Asia Frontier Capital, says the new Pakistan government should negotiate a new bailout program with the International Monetary Fund, as the country awaits its election results. He speaks on "Bloomberg Markets: Asia." (Source: Bloomberg)

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-02-09/zelenskiy-s-ugly-fight-with-top-general-exposes-split-in-ukraine?srnd=premium-europe
In the space of five years Volodymyr Zelenskiy has undergone more transformations than most politicians see in a lifetime.
First he was the comedian-turned-president, then he was a wartime hero in military fatigues, and now he risks slipping into the role of embattled leader.
His public fallout with commander-in-chief Valeriy Zaluzhnyi has come at the worst possible time. Ukraine finds itself outgunned three-to-one on the battlefield
against its Russian aggressors while the US, its financial lifeline, is holding out on aid.
As the war enters its third painful year, Ukraine’s leadership is fighting along a 930-mile front with the Russians, fighting to win crucial supplies from allies and fighting among itself. It wants to avoid being forced to negotiate unpalatable peace terms, even though the pressure to do so is building.

https://tass.com/politics/1744295
Putin delivers position to Western viewers, interview still to be assessed — expert
According to Tony Kevin, the main topic of Putin's interview was the conflict in Ukraine

SYDNEY, February 9. /TASS/. Russian President Vladimir Putin's two-hour interview with American journalist Tucker Carlson allowed the Russian leader to convey his views to the audience in the United States and other Western countries, but the political significance of his speech is yet to be assessed, Australian international politics expert Tony Kevin said.
"Putin achieved his objective in the interview of conveying important educational political messages to Carlson‘s huge potential audiences in the US and other Western countries. It remains to be seen what political impact this might have on closed indoctrinated minds in the West: but Putin gave it his best shot. He was more gentle and conciliatory than in his recent speeches in Russia: he was using the opportunity to try to open doors that seemed very closed already," the expert said.

https://www.rt.com/pop-culture/592169-musk-cant-be-stopped-putin/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS
Elon Musk will continue pushing for technological progress in fields such as AI, but must be persuaded to agree to certain rules, Russian President Vladimir Putin told American journalist Tucker Carlson in an interview published on Friday.
Putin was asked by Carlson if he believes an “AI empire” could soon become a reality and what his thoughts were on recent technological developments, particularly Elon Musk’s Neuralink chip, which has been implanted inside a human brain.
The Russian president responded by saying “there’s no stopping Elon Musk,” but stressed that it is important to “find some common ground with him,” as “this process [the development of AI and genetics] needs to be formalized and subjected to certain rules.”
Putin acknowledged that it is not possible to stop research in AI and genetics – which he says could now pave the way for the creation of a “superhuman” – similar to how it was not possible to prevent the use of gunpowder. However, humanity will eventually realize the threat posed by the uncontrolled development of these technologies and come to an international agreement regarding regulations, he said.
He also likened developments in AI and genetics to the advent of nuclear weapons, noting that “once mankind felt an existential threat coming from nuclear weapons, all nuclear nations began to come to terms with one another since they realized that negligent use of nuclear weaponry could drive humanity to extinction.”
The Russian president once described AI as a “new chapter” in human existence, stressing that it is impossible to prevent the creation of an artificial super intelligence that could become self-aware and gain cognitive functions.
However, since this is impossible to prevent, Putin suggested that Russia should become the leader in the development of AI technology, or at least…

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/podvodnici-nabizejici-investice-pry-klienty-pripravili-nejmene-o-600-milionu-kc/2477212
Praha - Nejméně o 600 milionů korun připravila údajně skupina podvodníků lidi pod záminkou výhodných investic. Stíháni jsou v této kauze za podvod čtyři lidé, uvedl na policejním webu Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Není podle něj vyloučeno to, že se počet poškozených i výše škody ještě zvýší.
Stíhaní podle Ibeheje založili takzvaný neveřejný alternativní fond. Následně vybrali na investice od více než 1500 lidí minimálně 800 milionů korun. "Uvedené finanční prostředky měly být od poškozených shromažďovány od roku 2017 prostřednictvím takzvaných svěřenských fondů pod slibem garantovaného devítiprocentního zhodnocení vkladů. Přes uvedené sliby měly být získané prostředky zčásti použity pro osobní spotřebu obviněných, částečně pro provoz společnosti a pouze část pro investice," uvedl.
V případu byly zajištěny nemovitosti, luxusní vozidla a šperky nebo peníze v hotovosti celkem za asi 144 milionů korun. Čtveřice podezřelých je stíhána od konce ledna, jeden z nich je podle Ibeheje cizinec. Stíháni jsou na svobodě. Hrozí jim až deset let vězení.


—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
Seymour Hersh dává do srozumitelných souvislostí důvod jednoho z nejhorších teroristických útoků, jejž opět psaly americké velmocenské zájmy, machinace tajných služeb a zbabělost západních politiků, kteří se ve skutečnosti Spojených států bojí daleko víc než Ruska - a dost možná i oprávněně

https://protiproud.info/politika/7732-porazka-a-nevitezstvi-od-vietnamu-k-nord-streamu-kdyz-cia-uraduje-rok-od-sabotaze-tohle-ze-je-vysetrovani-co-se-zatim-ukazalo-pomateny-biden-scholz-to-ale-vedel-a-mlci-zdroje-strachu-z-usa-se-pro-americke-spojence-nemeni.htm
Ve čtvrtek to byl rok, co jsem informoval o rozhodnutí amerického prezidenta Joe Bidena "vyslat signál" Vladimiru Putinovi o odhodlání zastavit na podzim roku 2022 ruské plynovody Nord Stream 1 a 2.
Ale nejen Putinovi. Připomeňme, že Nord Stream 1 udělal z Německa nejsilnější ekonomickou velmoc v západní Evropě.
Nebudu se zabývat tím, že mainstreamová média tento příběh nesledovala – někteří reportéři, jak jsem se před desítkami let dozvěděl, mají zdroje zevnitř, jiní ne. Ale jde o lekci, kterou jsem se naučil o prezidentských "signálech", jako jsou ty nyní proti Húsíům v Jemenu, proti Íráncům, o nichž tvrdí, že stojí za velkou částí antiamerikanismu na Blízkém východě, a samozřejmě těch proti Moskvě při válce na Ukrajině.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/nastal-nejvyssi-cas-na-rekonstrukci-vlady-hrima-expremier/
Někdejší předseda ODS a český premiér Mirek Topolánek se ostře vymezil vůči současné atmosféře v kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). Za podraz označil postup Starostů ohledně jmenování ekonoma Petra Zahradníka zmocněncem pro euro, ke kterému přistoupil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Topolánek na to konto prohlásil, že je čas na rekonstrukci vlády. A právě s Dvořákem by začal.
„Nic proti Petru Zahradníkovi, byl ostatně už v mém NERVu, ale chování strany-nestrany STANu beru jako velký podraz a nebude podle mne možné to ze strany premiéra Fialy standardně vymlčet. Myslím, že je čas na rekonstrukci vlády. S Martinem Dvořákem bych začal,“ napsal na sociální síti X Topolánek.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Mam-pamet-v-naprostem-poradku-ujistil-Biden-na-zvlastni-tiskovce-A-hned-si-opet-popletl-prezidenty-750439
Americký prezident Joe Biden zuří, je opět konfrontován kvůli výpadkům své paměti. A důrazně odmítl domněnku, že by měl problém vzpomenout si, kdy zemřel jeho syn Beau, jak prohlásil zvláštní vyšetřovatel Robert Hur ve své ve čtvrtek zveřejněné zprávě. Šéf Bílého domu prohlásil, že jeho paměť je zcela v pořádku, načež prohlásil egyptského prezidenta Sísího za hlavu Mexika.

https://www.pokec24.cz/blog/p-c-roberts-fantazie-z-nyt-nemecko-se-pripravuje-na-vojenskou-konrontaci-s-ruskem/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=p-c-roberts-fantazie-z-nyt-nemecko-se-pripravuje-na-vojenskou-konrontaci-s-ruskem
Už jsem zapomněl, v kterém to roce přestaly být New York Times (NYT), novinami a staly se nástrojem vojensko-bezpečnostního komplexu USA. Nyní se tyto někdejší noviny obrátily na německého ministra obrany Borise Pistoriuse a dvě německé presstitutky, aby společnými silami a v rámci společného úsilí čelit ruské hrozbě propagovaly německé přezbrojení.
V jednom z nejstupidnějších článků, které jsem kdy četl, NYT uvádějí, že Pistorius radí Němcům, aby se připravili na desetiletí konfrontace s Ruskem. A pro možnost, že by snad Putin neplánoval zastavit se při svém současném postupu na hranici s Ukrajinou, co nejrychleji obnovíli německou armádu.
Zde se na chvíli zastavme a připomeňme si Třetí říši, kdy Německo bylo nejvyspělejší vojenskou mocností schopnou porazit Polsko, Francii i Velkou Britanii během několika týdnů. Němci byli tehdy vysoce motivováni a plni důvěry ve svou vojenskou mašinérii, avšak když přišla na řadu jejich konfrontace s Ruskem, neobstáli.
Na rozdíl od této éry je Německo už od roku 1945 americkým loutkovým státem, zaplaveným imigranty z Třetího světa. Americkými sankcemi proti Rusku, ale zasahujícími Německo, je krok za krokem deindustriováno, a představa, že by bylo schopno vojensky čelit Rusku, je dnes k smíchu.

https://www.pokec24.cz/blog/jakou-revoluci-pripravuji-americe/
Dlouho slibovaný článek. Čtenáři žádali o vysvětlení autorova často používaného výrazu „banda neokonů z Bílého domu“. S radostí. Zvláště pokud milujete, s rizikem pro svůj zdravý rozum, bruslení na tenkém ledě konspiračních teorií, dohadů nebo se prostě věnujete intelektuálním cvičením na základě skromného množství faktů. Nejprve však o konečném cíli tzv. „neoconů“ (neokonzervativců či Straussovců), kteří od samého počátku 70. let údajně plánovali změnu amerického systému dvou stran. Buď do třístranického, nebo vůbec vyřadit z volebního procesu Republikánskou Stranu opravdových konzervativců.
Trčící kost v krku ultraliberálů, trockistů, experimentátorů v sociálním inženýrství. Archaičnost tradicionalistických názorů a způsobu života počátku dvacátého století brání uskutečnit novou sociální revoluci epochy post-modernismu (zkrátka – kdy člověk, nemá nic poznávat, kromě sebe – zbožňujícího se a milujícího se). Začněme tedy s jejich posledním pokusem (doufejme … posledním) provést závěrečnou část této operace ve Spojených státech, protože v Evropě to pro neokonzervativce nejde zcela přímočaře.
Migrační bouře
A tak nejprve fakta. Jak se předpovídalo ještě v Obamově éře, Hegemonův migrační problém je umělý, zaměřený na změnu struktury celé společnosti.

https://www.michalapetr.com/map-1905-sok-washington-vcera-oficialne-priznal-ze-putinovy-rakety-jsou-vysoce-presne-nici-ukrajinske-strategicke-vojenske-a-prumyslove-objekty-a-neni-proti-nim-obrana-ct-pritom-tvrdila-pravy-opa/
Dnes : 1) Puč na Ukrajině. 2) Ruské rakety a Bílý dům.
1) Puč na Ukrajině!
Celá řada ruských médií začala včera hromadně spekulovat nad údajně probíhajícím převratem na Ukrajině. Jeho scénář je následující:
   • 1) Bývalý prezident Porošenko se prý chystá letos v březnu využít Ústavy Ukrajiny, která ani při stanném právu nebrání zániku mandátu prezidenta Ukrajiny vypršením jeho funkčního období 5ti let, a která tak předpokládá, že mandát prezidenta zanikne, na rozdíl od mandátu poslanců Ukrajiny, jejichž mandáty výslovně při stanném právu nezanikají ani vypršením jejich funkčního období! (Viz. článek 83 Ústavy Ukrajiny).
   • 2) Jakmile koncem března dojde k ústavnímu zániku mandátu prezidenta Zelenského, chystá se Porošenko dosadit za předsedu ukrajinského parlamentu svého člověka, který bude podle Ústavy vykonávat Zelenského povinnosti. Na Ukrajině tak dojde k “dvojvládí” protože Zelenského klika “zánik prezidentského mandátu podle Ústavy” neuzná a bude tvrdit, “že podle zákona o stanném právu, mandát prezidenta Ukrajiny nezaniká do té doby, dokud je stanné právo“! Vznikne ústavní krize, která bude předložena Nejvyššímu soudu k rozsouzení.
   • 3) Klíčovou roli při převzetí moci na Ukrajině podle Porošenkova plánu hraje generál Zalužnyj. Podle plánu má být Zelenskyj donucen a nebo zmanipulován, aby odvolal z funkce velitele armády generála Zalužného. Vysoká popularita Zalužného mezi Ukrajinci tím dramaticky vzroste!
   • 4) Buď – Armáda využije odvolání Zalužného z funkce a právních sporů kolem existence mandátu Zelenského vykonávat úřad prezidenta i od poloviny března 2024, a sesadí ho a všichni na něj svalí odpovědnost za Ukrajinské porážky.
   • 5) Nebo – Tlupa podplacených poslanců Ukrajiny neprodlouží v květnu stanné právo, a bez stanného práva Zelenského mandát automaticky zanikne! Funkci dočasného prezidenta Ukrajiny převezme Porošenkův muž z Ukrajinské vrchní rady,  a vyhlásí nové volby. V nich jasně zvítězí generál Zalužnyj, kterého Zelenskyj má odvolat.
   • 6) Porošenko a Zelenskyj si jdou celé roky ostře po krku. O převratech chystaných Porošenkem informují ukrajinská i evropská média s půlroční pravidelností, stejně jako o tom, že Zelenskyj chystá zatčení Porošenka! Zaručené informace o nejnovějším převratu, tak mohou být jen mediální kachnou, nebýt role Zalužného v celém soukolí.
   • 7) Příštím prezidentem USA bude Trump, pokud nenastanou mimořádné události. Trump je vzteky bez sebe, jak na Porošenka, že zastavil vyšetřování Bidena ve věci Burisma, tak na Zelenského, že v této politice pokračoval. Pokud má mít Ukrajina v blízké budoucnosti dveře do Bílého domu otevřené, je nahrazení Zelenského Zalužným logické. Porošenko se zbaví rivala Zelenského, který by jej nejraději zavřel a zahodil klíč, a s Trumpem si vyžehlí vztahy. Zalužnyj je generál, a ne politik. Dosavadní výkon funkce prezidenta Pavla ukazuje, že generálové se v prezidentském úřadu dají překvapivě snadno vodit jako loutky, stačí pouze dosadit ty správné poradce! A v tom jsou jak ukrajinští, tak i čeští miliardáři světoví přeborníci.
2) Ruské rakety a Bílý dům.
Česká média pravidelně informují, že 60% ruských raket je poruchových, a že ruské rakety dopadají takřka výlučně na civilní cíle. Česká média se přitom o poruchovosti Putinových raket dovolávala “amerických vojenských zdrojů”.
Včera ovšem šéf komunikačního odboru Bílého domu John Kirby na tiskové konferenci přiznal, že ruské rakety jdou velice úspěšně po strategických velitelských a průmyslových objektech v hloubi ukrajinského území, což vyvolává riziko, které je pro Ukrajinu stejně nebezpečné, jako je nebezpečná současná situace na frontové linii v městě Avdijivka, kde už Ukrajinci nemají po Rusech ani čím střílet. Podle Kirbyho včerejších vyjádření je situace na Ukrajině kritická, USA jí však nyní nemají jak materiálně pomoci, a Putin likviduje raketami jednu ukrajinskou zbrojovku za druhou. Navíc Ukrajině docházejí protiletadlové rakety, takže bude ještě hůř!
Srovnání mediálních výstupů českých mainstreamových médií a oficiálního záznamu včerejší tiskové konference mluvčích Bidenovy administrativy tak ukazuje holou realitu války a propagandy, jako máloco jiného.
Je čtvrtek 8. únor 2024, 04.05 ráno. Poslední pořady: 20.1. s Josefem Skálou na TV Bureš. Pořad najdete zde.  4. ledna u Hájka na Protiproudu. Pořad najdete zde.
Naše analýzy čte odhadem nejméně 10 tisíc lidí denně. Kdyby každý přispěl desetikorunou měsíčně, nebyly by starosti. Protože tomu tak není, a doba je zlá, o to víc děkuji od srdce čtenářům, kdo nás i v dnešní těžké době podporují, aby naše analýzy mohly i nadále pokračovat! Mail na mne kpv0249@gmail.com

https://www.iportal24.cz/nazory/pruzkum-medianu-volebni-model-volebni-jadra-a-potencial-stran-prosinec-2023/
Před pár dny jsem se zabýval porovnáním volebního modelu agentury Median s volebními modely či volebními preferencemi dvou dalších agentur pro výzkum veřejného mínění. Ve výsledcích byly velmi zajímavé a značné rozdíly. Proto se volebním modelem Medianu nyní příliš nebudu zabývat, ale zaměřím se na to, co málem uniklo z obsáhlé analýzy této agentury i mé pozornosti.
Polovina respondentů (51 %) sdělila, že si jsou v případě voleb jistí svou účastí i volenou stranou.
Nicméně ukazuje se, že marketéři hnutí STAN se zabývají velmi pečlivě všemi třemi čísly analýzy, kterou v tomto případě udělal Median (a jistě mají podobná čísla vlastní) tak, aby dali hnutí STAN jistotu účasti v příští Sněmovně. Marketéři hnutí STAN zřejmě došli k názoru, že nejlepším postupem v situaci nízkého volebního jádra bude kontroverze. Předseda hnutí Rakušan navštěvuje vybraná města, protože prostě vyhledává kontroverzi a chce galvanizovat poměrně vysoký volební potenciál svého hnutí. Dá se očekávat, že se na podobně spektakulární akce vrhnou i další propadem do politické nicoty ohrožené volební strany. Zkrátka, čekají nás v příštích dvou letech podařené volební kampaně.
V každém případě je analýza volebního jádra a volebního potenciálu politických stran velmi zajímavou informací, kterou stojí za to se zabývat.


https://belobog.sk/tucker-carlson-v-moskve-som-tu-lebo-to-patri-k-praci-zurnalistu/
Verím, že Tuckera Carlsona nie je treba našim čitateľom obšírne predstavovať. Pravdepodobne je tiež známe, že v minulých dňoch cestoval do Moskvy s hlavným cieľom – urobiť rozhovor s ruským prezidentom Vladimírom Putinom.

Americký portál Redacted (Clayton a Natali Morris), odkiaľ je náš zdroj, komentuje všeobecný bojkot mainstreamových médií voči avízovanému rozhovoru s údivom. „Čoho sa boja, že nechcú nič počuť priamo od Putina?“ Tucker Carlson však hovorí, že jeho rozhovor je vo verejnom záujme a nebude žiadnym spôsobom spoplatnené jeho šírenie. Jeho vyhlásenie z hotela vo večernej Moskve uvádzame v úplnom prepise:

Dnes večer sme v Moskve. Sme tu kvôli tomu, aby sme urobili rozhovor s prezidentom Ruska, Vladimírom Putinom. Čoskoro sa uskutoční. Takýto rozhovor, samozrejme, so sebou prináša riziká. Preto sme ho starostlivo pripravovali veľmi dlho. A teraz vám poviem, prečo to vlastne robíme.

Po prvé preto, lebo je to naša práca. Sme žurnalisti. Našou povinnosťou je ľudí informovať. Dva roky trvá vojna, v ktorej dôsledku sa mení celý svet, a väčšina Američanov nič nevie. Nemajú poňatia, čo sa skutočne deje v tomto regióne. Tu v Rusku a asi 800 km odtiaľto – na Ukrajine. Ale mali by o tom vedieť, lebo za veľkú časť diania platia náklady, hoci to ešte naplno nepociťujú.


Není konspirační teorií, že 300 000 imigrantů-nájezdníků (oficiální počet), kteří každý měsíc bez odporu vstupují do USA, jsou náboráři organizovaní nevládními organizacemi, a nikoli uprchlíci před politickým pronásledováním. Nevládní organizace, které invazi zastřešují, poskytují mapy tras, podél nichž je poskytováno jídlo a přístřeší. Na pomoc invazi se staví silnice a mosty.
Jednou z nevládních organizací je Hebrejská společnost pro pomoc imigrantům (HIAS), jejímž členem představenstva byl do prosince 2020 současný ředitel amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti Alejandro Mayorkas, sám Žid. Podle článku na serveru substack obdržela HIAS v posledních třech letech od americké vlády 100 000 000 dolarů.
Mayorkas se narodil v zahraničí a sám je přistěhovalec-nájezdník. Přesto je ředitelem pro vnitřní bezpečnost Spojených států. Výbor Sněmovny reprezentantů pro vnitřní bezpečnost 31. ledna odhlasoval schválení článků o obžalobě Mayorkase za „úmyslné a systémové odmítání dodržování zákonů“ při prosazování hraniční politiky a „porušení veřejné důvěry“. Nebylo vyšetřeno, zda to byl Mayorkas, kdo poskytl 100 000 000 dolarů z peněz amerických daňových poplatníků židovské nevládní organizaci zapojené do organizované invaze do USA.
Podle zprávy o substacku má HIAS v Darien Gap zpracovatelské centrum, které slouží ke shromažďování imigrantů-nájezdníků a k jejich posílání na cestu s průvodcem a zásobami. Mayorkas o tom zřejmě ví a možná to pomáhá financovat. Neočekávejte však, že Kongres bude vyšetřovat něco, co by se mohlo nepříznivě odrazit na židovské organizaci.


—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2024-02-09
Včera jsme psali o tom, že je někdy lepší být v určitých otázkách nerozhodný, než udělat ukvapený závěr a vystavit se tak manipulaci. Ne všichni mají stejný přístup k informacím či ochotu je využívat, což často vede k rozdělení společnosti a ke sporům, kterým by se dalo předejít, kdyby lidé byli tolerantnější k těm s odlišnými životními zkušenostmi. Takto to napsal F. Scott Fitzgerald v prvním odstavci knihy Velký Gatsby:
V mých mladších a zranitelnějších letech mi dal otec radu, která se mi od té doby honí hlavou.
„Kdykoli budeš mít chuť někoho kritizovat,“ řekl mi, „uvědom si, že ne všichni lidé na tomto světě měli výhody, jaké jsi měl ty.“

https://protiproud.info/politika/7731-carlson-udelal-rozhovor-s-putinem-je-ihned-na-seznamu-smrti-kyjevskych-nacku-uvali-na-slavneho-americana-sankce-i-brusel-liberalove-maji-jasno-zatknete-ho-cenzura-je-svoboda-musk-zatknete-ty-kteri-zadaji-jeho-zatceni.htm
Peter Nagy přináší informace o hysterii západních totalitářů nad cestou populárního amerického novináře do Moskvy, při které mu poskytl rozhovor Vladimír Putin, a protože kvůli Elonu Muskovi nedokážou zabránit jeho zveřejnění, volají po Carlsonově zatčení
Josep Borrell se 6. února od rána ukrýval v krytu kvůli leteckému poplachu vyhlášenému v Kyjevě. Šéf bruselské diplomacie to uvedl na svém profilu X (bývalý Twitter, který po převzetí Elonem Muskem zůstal už jedinou západní platformou, která necenzuruje svobodu slova a projevu, pozn. PP).
Po této povinné jízdě každého zástupce EU (do centra nacistického režimu) již Borrel začal projev k ukrajinským poslancům v Nejvyšší radě. Připomeňme, že šéf evropské diplomacie přicestoval do Kyjeva v úterý a s kyjevskými orgány hodlá "diskutovat" o závazcích EU k zajištění jejich bezpečnosti. Byl tématem jejich vystrašených rozhovorů byl i rozhovor Tuckera Carlsona s Vladimírem Putinem? Kdo ví.

https://tuckercarlson.com/the-vladimir-putin-interview/
Timestamp Headline
00:00:00
Introduction
00:02:00
Putin gives a history of Russia & Ukraine
00:25:04
NATO Expansion
00:30:40
NATO & Bill Clinton
00:41:10
Ukraine
00:48:30
What triggered this conflict?
01:02:37
A peaceful solution?
01:11:33
Who blew up the Nord Stream pipelines?
01:24:13
Re-establishing communication with the US
01:36:33
How powerful is Zelensky?
01:48:36
Elon Musk & AI
01:51:07
Imprisoned American journalist Evan Gershkovich

Vltavský monitor

Vysílání Národního proudu 9. února 2024

9. února 2024, video

 

Národní proud

Novější (10. února 2024)Starší (8. února 2024)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved