<– 2. února 2024 –>

Páteční Vltavský monitor 2. 2. 2024

2. února 2024, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/usa-zahajily-odvetne-udery-po-zabiti-vojaku-na-zakladne-v-jordansku/2474549
Washington - Americké síly dnes v Iráku a Sýrii zasáhly přes 85 cílů při úderech proti jednotkám Kuds spadajícím pod íránské revoluční gardy a s nimi spřízněným ozbrojeným skupinám, uvedlo regionální velitelství americké armády CENTCOM. Terčem byla mimo jiné velitelská a zpravodajská stanoviště či muniční sklady, uvádí prohlášení zveřejněné na síti X. Americký prezident Joe Biden krátce poté potvrdil, že jde o reakci na útoky na americké jednotky, a naznačil, že americká operace není u konce.
Biden ve svém prohlášení uvedl, že USA neusilují o konflikt na Blízkém východě či kdekoliv jinde, ale odpoví na jakékoli úspěšné útoky proti Američanům. Zabití tří vojáků i desítky předchozích útoků drony či raketami Washington připisuje ozbrojeným skupinám vyzbrojovaným Teheránem.
"Dnes odpoledne americké jednotky na můj pokyn zasáhly cíle a zařízení v Iráku a Sýrii, které IRGC (anglická zkratka íránských revolučních gard; pozn. ČTK) a spřízněné milice používají k útokům na americké jednotky. Naše odpověď začala. Bude pokračovat v časech a místech, jaké si zvolíme," vzkázal Biden.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soud-osn-projedna-spor-ukrajiny-a-ruska-o-obvinovani-z-genocidy/2474398
Haag (Nizozemsko) - Mezinárodní soudní dvůr OSN (ICJ) v Haagu dnes rozhodl, že má pravomoc projednávat většinu bodů sporu mezi Ukrajinou a Ruskem týkající se obviňování z genocidy. Moskva tvrdí, že její dva roky trvající vojenská invaze na Ukrajinu měla zabránit genocidě tamního ruskojazyčného obyvatelstva. Kyjev kvůli tomu k nejvyššímu soudu OSN pro spory mezi státy podal žalobu, protože podle názoru Ukrajiny Rusko svou argumentací zneužívá mezinárodní právo.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/osn-vyjadrila-obavy-o-osud-obyvatel-rafahu-izraelci-postupuji-na-jih/2474327
Gaza/Ženeva - Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) dnes vyjádřil znepokojení nad boji ve městě Chán Júnis, které přiměly další palestinské civilisty uprchnout do Rafáhu na samém jihu Pásma Gazy. Město na hranici s Egyptem mluvčí OCHA Jens Laerke v této souvislosti označil za "tlakový hrnec plný beznaděje," píše agentura Reuters.
"Chci zdůraznit naše hluboké znepokojení nad eskalací bojů v Chán Júnisu, která v posledních dnech vedla k nárůstu počtu vnitřně vysídlených osob hledajících útočiště v Rafáhu," řekl Laerke. "Rafáh je tlakovým hrncem plným beznaděje a obáváme se toho, co bude následovat," dodal.
V oblasti se podle Reuters aktuálně před boji ukrývá více než polovina ze 2,3 milionu obyvatel Pásma Gazy. Obyvatelé Pásma Gazy Reuters sdělili, že izraelská armáda ostřeluje místa v blízkosti nemocnic v Chán Júnisu a zintenzivnila útoky u Rafáhu.
"Chán Júnis je také stále častěji napadán a šokující jsou zprávy o těžkých bojích v okolí nemocnic, které ohrožují bezpečnost zdravotnického personálu, zraněných a nemocných, stejně jako tisíců vnitřně vysídlených lidí, kteří zde hledají útočiště," řekl Laerke.

Berlín - Německý parlament dnes s několikatýdenním zpožděním schválil rozpočet pro letošní rok. Vláda kancléře Olafa Scholze návrh státních výdajů kvůli chybějícím desítkám miliard eur musela zcela přepracovat. Součástí rozpočtu, jehož objem je 476,8 miliardy eur (11,8 bilionu Kč), včetně 39 miliard eur (969 miliard Kč) nových půjček, jsou rozsáhlé škrty. Německo i přes nové půjčky dodrží podmínky takzvané dluhové brzdy, což je ústavní opatření, které brání příliš rychlému zadlužování země.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nemecky-parlament-schvalil-rozpocet-pro-letosni-rok-vlada-ho-musela-predelat/2453202
Pro návrh rozpočtu, se kterým už před dvěma týdny souhlasil rozpočtový výbor Spolkového sněmu, zvedlo ruku 388 poslanců. Proti jich bylo 279. Hlasování se nikdo nezdržel. Souhlas s rozpočtem musí vyslovit ještě Spolková rada, která zastupuje přímo německé regiony.
Součástí rozpočtu jsou rozsáhlá úsporná opatření, kvůli kterým si cestující připlatí za letenky, zvýší se poplatky za emise oxidu uhličitého a postupně skončí dotace dieselu pro zemědělství. Kvůli škrtům se v Německu v posledních týdnech konala řada demonstrací, mezi ty nejviditelnější patřily protesty zemědělců. Farmáři kvůli omezení dotací v lednu celý týden blokovali nájezdy na dálnice. Demonstrovali také autodopravci, kteří odmítají vyšší mýto a vyšší emisní poplatky.
Podle dnes zveřejněného průzkumu Politbarometer veřejnoprávní televize ZDF přitom se škrty ve finanční nouzi souhlasí většina obyvatel, konkrétně 58 procent. Pro větší zadlužování za situace, kdy stát nemá dostatek peněz, se vyslovilo 20 procent respondentů. Dalších 13 procent lidí by finanční problémy řešilo zvýšením daní.
Německo se na konci loňského roku dostalo do složité rozpočtové krize, když ústavní soud v listopadu rozhodl, že dřívější převod 60 miliard eur (1,49 bilionu Kč) do klimatického fondu byl nezákonný. Státní pokladně najednou chyběly desítky miliard eur. Ministr financí Christian Lindner kvůli tomu musel upravit loňský rozpočet a zcela přepracovat návrh pro letošní rok. Kvůli úsporám Německu už na konci loňského roku předčasně skončilo s regulací cen elektřiny, plynu a dálkového tepla, ve které chtělo původně pokračovat do letošního března.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/loni-klesl-pocet-hernich-automatu-temer-desetkrat-vice-nez-v-roce-2022/2474264
Praha - Počet registrovaných herních automatů v Česku loni klesl o 4807 na 24.095 zařízení. Pokles tak byl téměř desetinásobně vyšší než v roce 2022. V roce 2023 bylo meziročně registrováno o 124 méně kasin, heren naopak 15 přibylo. Vyplývá to z dat, které ČTK poskytlo ministerstvo financí (MF).
K letošnímu 1. lednu bylo v rejstříku vyloučených osob o 419 lidí méně než na začátku roku 2023. V Česku tak nyní nesmí sázet 198.752 osob. Lidé zapsaní v rejstříku nesmí ani vstoupit do herny nebo kasina a také se nesmí přihlásit ke svému uživatelskému kontu u provozovatele hazardních her či kurzových sázek. Ministerstvo v minulém roce zablokovalo 351 hazardních webů.
Obce si mohou zvolit, zda a jakou formou chtějí regulovat hazardní prostředí na svém území. Zrušena byla jejich povinnost odesílat ministerstvu znění závazných vyhlášek, kterými provoz hazardu omezují. "Přibližně 500 obcí na svém území nějakým způsobem hazard reguluje prostřednictvím obecně závazných vyhlášek a přibližně 300 z tohoto počtu pak provozování herních automatů zcela zakázalo. Přesnými počty vydaných obecně závazných vyhlášek k určitému datu bohužel resort financí nedisponuje," sdělil ČTK mluvčí MF Ondřej Macura.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/-v-nemecku-se-kvuli-stavce-zastavila-regionalni-a-mestska-doprava/2474124
Berlín - Regionální a městskou dopravu dnes po celém Německu zastavila stávka za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky. Jediným německým regionem, kde doprava funguje bez problémů, je Bavorsko. V severoněmeckém Hamburku navíc po celý den pokračuje stávka pracovníků letiště, kvůli které muselo být několik letů odřeknuto.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/novy-generalnim-partnerem-hudebniho-festivalu-prazske-jaro-je-cez/2472669
Praha - Energetická společnost ČEZ se stala generálním partnerem hudebního festivalu Pražské jaro, od roku 2018 nebyla tato pozice obsazena. Výpadek byl částečně kompenzován navýšením podpory z veřejných rozpočtů a tržeb ze vstupného, ale také nutností ustoupit z některých plánovaných koncertních projektů. Memorandum o vzájemné spolupráci dnes podepsal ministr kultury Martin Baxa (ODS), který je rovněž předsedou správní rady obecně prospěšné společnosti Pražské jaro, a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.
"Festival je obecně prospěšnou společností, přičemž veřejné prostředky tvoří přibližně polovinu rozpočtu, zbývající část příjmů plyne z příspěvků sponzorů, mecenášů a tržeb ze vstupného. Bez podpory společnosti ČEZ bychom nemohli realizovat celou řadu projektů a v plánování být tak odvážní," uvedl ředitel Pražského jara Pavel Trojan.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/slovenske-prezidentske-volby-maji-dva-jasne-favority-a-dva-hlavni-rozvracece_2402030500_jgr
Dva měsíce do voleb je velmi pravděpodobné, že už Slováci znají finálovou dvojici. Kandidáta vládního tábora Petera Pellegriniho (Hlas) a nestranického vyslance opozice Ivana Korčoka. Průzkumy jasně ukazují jejich vysokou podporu a naopak mizivé šance zbytku uchazečů. Hlavní favorit Pellegrini však v kampani čelí kromě nálepky „podržtaška“ i tvrdým útokům Andreje Danka zevnitř vlády i Igora Matoviče zvenčí.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/alkohol-je-nejkomplikovanejsi-a-nejtvrdsi-droga-suchy-unor-mel-zkusit-kazdy-radi_2402022335_pik
Průměrný Čech vypije ročně deset litrů čistého alkoholu. Alkohol denně pije téměř deset procent dospělé populace, přičemž zhruba 1,3 milionu lidí bychom zařadili do kategorie rizikového pití. Alkohol je brán jako něco samozřejmého a společensky přípustného, shrnuje adiktolog Aleš Kuda v pořadu Osobnost Plus. Sám ale považuje alkohol za nejkomplikovanější a nejtvrdší drogu, která společnosti působí nejvíce problémů.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/spojene-staty-zautocily-na-cile-v-iraku-a-syrii-odveta-za-mrtve-vojaky-po_2402022233_hof
Spojené státy zahájily údery na cíle v Iráku a Sýrii v odvetě za útok dronem, který v neděli zabil tři americké vojáky na základně na severovýchodě Jordánska. Americké síly v Iráku a Sýrii zasáhly přes 85 cílů při úderech proti jednotkám Kuds spadajících pod íránské revoluční gardy a s nimi spřízněným ozbrojeným skupinám. Terčem byla mimo jiné velitelská či zpravodajská stanoviště či muniční sklady, uvádí prohlášení zveřejněné na síti X.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/ukrajina-mezinarodni-soudni-dvur-haag-rusko_2402022208_eza
Mezinárodní soudní dvůr OSN v Haagu v pátek rozhodl, že má pravomoc projednávat většinu bodů sporu mezi Ukrajinou a Ruskem týkající se obviňování z genocidy. Na ten se Ukrajina obrátila kvůli tvrzení, že ruská invaze měla zabránit genocidě tamního ruskojazyčného obyvatelstva. Podle vedoucí Katedry mezinárodního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Veroniky Bílkové ale vítězství Ukrajiny u soudu není pravděpodobné, jak říká pro Radiožurnál.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-guvernerka-turecke-centralni-banky-rezignovala-245048
Hafize Gaye Erkanová po necelém roce končí ve funkci guvernérky turecké centrální banky. Jedním z důvodů je prý „pomlouvačná kampaň“ proti její osobě. Po oznámení jejího odchodu došlo k oslabení turecké liry.
Guvernérka turecké centrální banky Hafize Gaye Erkanová rezignovala. Podle agentury Reuters to napsala dnes večer na síť X. Ve funkci byla jako první žena teprve od loňského června. Turecké ministerstvo financí sdělilo, že odstoupení bylo „osobním“ rozhodnutím Erkanové.
Erkanovou jmenoval prezident Recep Tayyip Erdogan, který dlouho bojoval proti zvyšování úroků, což vedlo k prudkému růstu cen a k odchodu investorů. Provedl tak obrat o 180 stupňů, připomněla agentura. Za jejího působení totiž banka zvedla základní úrokovou sazbu na 45 procent z 8,5 procenta, aby srazila inflaci, která je v Turecku zdaleka nejvyšší v Evropě.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-polsti-zemedelci-planuji-generalni-stavku-a-blokadu-prechodu-s-ukrajinou-245046
Polští zemědělci plánují i jednorázové blokády silnic po celém Polsku. Hlavním důvodem má být především dovoz levných potravin ze sousední Ukrajiny a pasivita polských úřadů.
Polští zemědělci z odborového svazu Solidarita plánují generální stávku spojenou s blokádou hraničních přechodů mezi Polskem a Ukrajinou, která by měla začít příští pátek. Připojují se tak k podobným protestům konaným po celé Evropě. Informovala o tom dnes agentura Reuters.
Zemědělci v Německu, Francii a dalších evropských zemích v posledních dnech protestují proti omezením, která na ně kladou opatření Evropské unie v boji proti klimatickým změnám, rostoucím nákladům i podle nich nepoctivé konkurenci ze zahraničí. Polští zemědělci si stěžují zejména na negativní důsledky dovozu levných potravin ze sousední Ukrajiny, píše Reuters.
„Došla nám trpělivost,“ uvedl svaz Solidarita. Přístup Bruselu označil za „neakceptovatelný pro celou zemědělskou komunitu“ a poukázal rovněž na pasivitu polských úřadů v souvislosti s dovozem potravinářských produktů z Ukrajiny. „Nemáme tak jinou možnost než vyhlásit generální stávku,“ dodal.

https://echo24.cz/a/HzZgD/komentar-stindl-dvacet-let-s-facebookem
V neděli to bude dvacet let od začátku naší éry, čtvrtého února byla spuštěna sociální síť dnes známá jako Facebook. Je to už dávno. Ale uvědomí-li si člověk míru změn lidského chování a všemožných sfér lidské existence, kterou sociální sítě přinesly, je to „jenom“ dvacet let. Ty začátky byly, svým způsobem, hezké.
Dnes se o sociálních sítích debatuje především ve vztahu k tomu zlému, co přinesly – od různých pro ně specifických forem zločinu přes „těžení“ a zneužívání dat uživatelů po velmi pravděpodobný destruktivní dopad na duševní zdraví především mladších uživatelů, jejich podíl na společenském rozdělení, šíření dezinformací, sociálních nákaz a patologií a bůhvíčeho všeho dalšího.

https://echo24.cz/a/HWZXR/zpravy-domov-vlada-zkrouhla-platy-soudy-soudci-zaloba-ustavni-soud
Od letošního roku zpomalilo tempo, jakým rostou platy ústavních činitelů, tedy politiků, ale také soudců nebo státních zástupců. Před časem o tom rozhodla vláda Petra Fialy, která tím chtěla bojovat se špatným stavem veřejných financí. Průběžný růst platů se tak v zásadě zastavil, což se nelíbí soudcům, kteří chystají žaloby.

https://www.info.cz/zpravodajstvi/svet/pred-sto-lety-zemrel-ideovy-zakladatel-osn-z-jejiho-soucasneho-fungovani-by-radost-nemel
KOMENTÁŘ MARTINA KOVÁŘE | Zítra, tedy 3. února, uplyne rovných sto let od úmrtí amerického prezidenta Woodrowa Wilsona (*1856–✝1924; v čele USA v letech 1913–1921), jedné z nejvýraznějších osobností, které kdy vládly v Bílém domě. Právě za jeho vlády vstoupily Spojené státy nejen do Velké (první světové) války (1914/17–1918), ale i – symbolicky – do 20. století. My si dnes nicméně nebudeme povídat o Wilsonově éře, nýbrž o jeho zásadním podílu na založení Společnosti národů, jež byla předchůdkyní dnešní Organizace spojených národů. Vzhledem k tomu, kolik kontroverzí tato instituce v současné době vzbuzuje, se jí „podíváme na zoubek“ rovněž a blíže.
Skutečnost, reálné výsledky Wilsonovy politické práce, ovšem byla doma i v zahraničí mnohem rozporuplnější, což platí i o jeho nejslavnějším „dítěti“ – meziválečné Společnosti národů (anglicky League of Nations; francouzsky Société des Nations).
Již sám fakt, že na domácí politické scéně nedokázal Wilson prosadit ratifikaci vstupu USA do této organizace, jež měla mimo jiné prosazovat „otevřenou“, nikoli „zákulisní“ diplomacii, celosvětové odzbrojení, globální mír atd., svědčí o mnohém, stejně jako reálné fungování společnosti.

https://www.info.cz/zpravodajstvi-a-komentare/ctvrty-jaderny-blok-uz-bychom-si-meli-postavit-sami-rika-dlouholety-reditel-temelina
Podle Františka Hezoučkého, který v pozici ředitele dokončil a zprovoznil jadernou elektrárnu Temelín, by vláda měla smluvně donutit dodavatele nových jaderných bloků k postupnému předání výroby většiny komponent českým firmám. V rozhovoru pro INFO.CZ Hezoučký tvrdí, že pokud bude Česko nadále jen nakupovat „jaderné technologie“ v zahraničí, nemůže se spolehnout na samostatnost základů své elektroenergetiky.
Vláda ve středu rozhodla o tom, že místo tendru na nový jaderný blok v Dukovanech rozšíří tendr na celkem čtyři bloky. Slibuje si od toho mimo jiné zlevnění výstavby. Co na tuto změnu říkáte?
Rozšíření zakázky na další bloky je samozřejmě krok správným směrem, ovšem předpoklad, že množstevní sleva při tomto postupu bude mít vliv na snížení ceny za jeden reaktor až o čtvrtinu, nebude zřejmě správný. To mi za současných podmínek přijde jako příliš optimistické očekávání.

https://euractiv.cz/section/aktualne-v-eu/interview/podcast-jeden-proti-26-summit-lidru-prolomil-pat-s-madarskem-orban-to-doma-proda-jako-vyhru/
Mimořádný summit Evropské rady (1. února) přinesl shodu nad podpůrným finančním balíčkem pro Ukrajinu, který je součástí víceletého evropského rozpočtu. Dohodu ještě v prosinci blokovalo Maďarsko. Co si Viktor Orbán za své „ano“ vyjednal? A co dalšího summit přinesl? Odpoví epizoda podcastu Evropa zblízka.

https://euractiv.cz/section/aktualne-v-eu/news/pouze-penize-zadne-zbrane-jak-orban-obhajuje-souhlas-s-pomoci-ukrajine/
Orbán: Kdybych nevetoval, sebrali by Maďarsku peníze a poslali je na Ukrajinu
„Kdyby nebylo dosaženo této dohody a Maďarsko by nadále využívalo své právo veta, pak by 26 členských států souhlasilo s posláním peněz Ukrajině. Mohly by odebrat prostředky určené pro Maďarsko a poslat je Ukrajině. No k čemu by to bylo dobré?“ prohlásil šéf maďarské vlády. „Zbraně (na Ukrajinu) neposíláme, peníze z Bruselu dostáváme a přispějeme na civilní financování Ukrajiny,“ dodal podle Reuters.
Agentura připomněla, že Evropská komise v prosinci uvolnila Maďarsku část peněz z fondů EU, ale nadále zadržuje Budapešti přibližně 20 miliard eur (asi 497,5 miliardy Kč) kvůli obviněním, že Orbán během 13 let u moci poškodil maďarskou demokracii. Jeho vláda tato obvinění odmítá.
Premiér trval na tom, že na Ukrajině by bylo záhodno co nejdříve uzavřít příměří a zahájit mírová jednání mezi Kyjevem a Moskvou, protože válka pokračuje už téměř dva roky a čas něj nahrává Rusku. Brusel však podle Orbána podlehl válečné horečce.

https://euractiv.cz/section/cr-v-evropske-unii/news/vlada-planuje-velke-diplomaticke-stridani-vymeny-cekaji-zastoupeni-pri-nato-i-eu/
Vláda přichystala velkou rošádu zastupitelů v zahraničí. Vedoucím stálého zastoupení při Evropské unii by se podle informací Deníku N měl stát nynější velvyslanec v Lucembursku Vladimír Bärtl. Post stáleho představitele Česka při NATO by měl zase obsadit David Konecký, vrchní ředitel sekce bezpečnostní a multilaterální ministerstva zahraničí (MZV).
Velvyslanectvo ve Francii by podle deníku měl nově vést Jaroslav Kurfürst, vrchní ředitel sekce evropské MZV. Podle několika nejmenovaných zdrojů Deníka N se na tom dohodla se na tom vláda.
„O nominacích budeme včas informovat,“ sdělila na dotaz ČTK mluvčí vlády Lucie Ješátková.
Kdy odejde Landovský, zatím není jasné
Stálým představitelem při NATO je od srpna 2019 Jakub Landovský. Vystřídat by jej měl Konecký, který je od loňského října vrchním ředitelem jedné ze sekcí MZV. Zatím není jasné, kdy by měl na post nastoupit.

https://euractiv.cz/section/evropska-unie-a-svet/news/evropa-si-zacina-uvedomovat-ze-afriku-musi-brat-vazne/
V poslední době se Afrika nezmiňovala v tom nejlepším světle. Loňský rok se nesl na vlně vojenských převratů v Nigeru či Gabonu, summitu seskupení BRICS v Jihoafrické republice, kterého se na dálku účastnil i Vladimir Putin, a s tím souvisejícího rostoucího vlivu Ruska a Číny na kontinentu. Evropská unie mezitím sváděla tuhý boj s převaděči migrantů.
Vztah mezi Evropou a Afrikou je krátce řečeno komplikovaný a zatížený minulostí. Jak upozorňují výzkumníci a odborníci, se kterými redakce Euractiv.cz mluvila, cestou, jak přiblížit tyto dva nepříliš vzdálené kontinenty, a zároveň alespoň započít řešení problémů, je více a lépe spolupracovat. To se však jednodušeji řekne, než udělá.

https://www.euronews.com/my-europe/2024/02/01/eu-leaders-approve-50-billion-deal-for-ukraine-after-orban-lifts-veto
The decision was taken surprisingly fast at the beginning of an extraordinary summit in Brussels, where financial aid for Kyiv was at the very top of the agenda.
The special fund, known as the Ukraine Facility, combines €33 billion in loans and €17 billion in grants and will be gradually disbursed between 2024 and 2027. Payments will be conditional on the completion of structural reforms related to public administration, good governance, the rule of law and the fight against corruption and fraud.
The Facility was green-lighted as part of a €64.6-billion review of the bloc's common budget. New top-ups have been added to the area of migration and border control (€9.6 billion), cutting-edge technologies (€1.5 billion), emergency assistance (€1.5 billion) and a flexibility instrument to react to unforeseen crises (€2 billion).

https://www.euronews.com/my-europe/2024/02/02/state-of-the-union-orban-backs-down-as-farmers-carry-on
Against the backdrop of massive farmers' protests in Brussels, a special EU summit approved a €50 billion aid package for Ukraine. The deal was possible after the last hold-out, Hungary, was pressured into submission.
On Thursday, the normally quiet Belgian capital woke up to traffic jams, the sound of tractor horns and the smell of burning tires.
The European quarter, normally a place populated by politicians, officials, lobbyists and journalists was suddenly a cauldron, as one observer put it.
Thousands of farmers rode their tractors into town to denounce what they believe is a deeply unfair and incoherent agricultural policy.

https://www.euronews.com/green/2024/02/02/this-is-why-green-activists-joined-farmers-protests-for-fairer-eu-farming-policies
Governments need to address the real issues faced by farmers: fair incomes, workers’ rights, and the shift towards local and agroecological food systems, Clara Bourgin writes.
As social justice and environmental activists, we joined the farmers' protest in Brussels.
We hear the frustrations of farmers who grapple with low incomes, a lack of future prospects, and the consequences of decades of unsustainable policies.
We share their fight for a fairer agriculture system and their call to end the EU-Mercosur free-trade deal.

https://apnews.com/article/attack-military-iran-iraq-houthis-229a735edbb7759ba9ade543013917df
WASHINGTON (AP) — The U.S. military launched an air assault on dozens of sites in Iraq and Syria used by Iranian-backed militias and the Iranian Revolutionary Guard Friday, in the opening salvo of retaliation for the drone strike that killed three U.S. troops in Jordan last weekend.
The massive barrage of strikes hit more than 85 targets at seven locations, including command and control headquarters, intelligence centers, rockets and missiles, drone and ammunition storage sites and other facilities that were connected to the militias or the IRGC’s Quds Force, the Guard’s expeditionary unit that handles Tehran’s relationship with and arming of regional militias. And President Joe Biden made it clear in a statement that there will be more to come.
The U.S. strikes appeared to stop short of directly targeting Iran or senior leaders of the Revolutionary Guard Quds Force within its borders, as the U.S. tries to prevent the conflict from escalating even further. Iran has denied it was behind the Jordan attack.

https://apnews.com/article/tesla-california-hazardous-waste-settlement-ea1eb742720b8a1fefe38a45407a8a9b
STOCKTON, Calif. (AP) — A California judge on Friday ordered Tesla Inc. to pay $1.5 million as part of a settlement of a civil case alleging the company mishandled hazardous waste at its car service centers, energy centers and a factory, multiple county district attorneys announced.
The complaint filed in San Joaquin County alleged illegal disposal of hazardous waste and violation of laws involving storage and management of the waste, according to statements from several of 25 district attorneys offices in California involved in the case.

https://www.reuters.com/world/europe/russia-condemns-ecuador-over-decision-hand-russian-military-hardware-us-ukraine-2024-02-02/
MOSCOW, Feb 2 (Reuters) - Russia's foreign ministry on Friday condemned a decision by Ecuador to hand over Russian-made military hardware to the United States for use in Ukraine as a "reckless" breach of contract, the RIA news agency reported.
The Ecuadorean government said last month it would take up an offer from Washington to swap what it called "Ukrainian and Russian scrap metal" for advanced U.S. equipment worth $200 million.

https://www.reuters.com/world/china-warns-ukraine-over-naming-its-firms-sponsors-war-sources-2024-02-01/
KYIV/BEIJING, Feb 1 (Reuters) - China demanded on Thursday that Ukraine immediately remove more than a dozen Chinese companies from a list of firms designated as "international sponsors of war", saying it wanted Kyiv to "eliminate negative impacts".
The remarks came after Reuters reported that China's ambassador in Kyiv had told senior Ukrainian government officials last month that the inclusion of the companies on the list could hurt bilateral ties.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-02-03/china-economy-weak-pork-demand-for-lunar-new-year-highlights-deflation-woes
For families across China preparing for Lunar New Year, the most important celebration in the calendar, pork is a must. An ingredient synonymous with prosperity and abundance, it’s used in countless dishes and cured for festive delicacies.
But in Beijing’s Xinmin market, vendor Wu Aizhen is struggling. Though pork prices have fallen by about a fifth compared to a year ago, she is selling a third less than she would in a normal holiday season.
Pork demand has been sluggish for months in China, but its continued weakness even as the country approaches peak season for elaborate meals sends a powerful message about consumption and oversupply in the world’s second-largest economy, as wage declines hit households and weigh on consumer prices.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-02-02/fed-s-goolsbee-says-he-wants-to-see-more-inflation-progress?srnd=economics-v2
Federal Reserve Bank of Chicago President Austan Goolsbee said he wants to see more evidence the Fed is on track toward its 2% inflation goal before cutting interest rates, though he stopped short of ruling out a reduction in March.
“I don’t like tying our hands ahead of time when we’ve got weeks and months of data to come in,” Goolsbee said Friday in an interview on PBS, when asked whether he thinks a rate cut at the Fed’s March 19-20 meeting is premature.
“We ought to base those decisions on how the actual data come through,” he said. “More and more progress like what we have seen on inflation and on jobs is what we need to see to feel comfort that we’re on target.”

https://tass.com/world/1741281
US military says it struck more than 85 targets in Iraq, Syria
The facilities that were struck included command and control operations centers, intelligence centers and sites for the storage of unmanned aerial vehicles
NEW YORK, February 3. /TASS/. The US said its military forces struck more than 85 targets in Iraq and Syria in retaliation for an attack on US troops in Jordan.
"At 4:00 p.m. (EST) February 2, US Central Command forces conducted airstrikes in Iraq and Syria against Iran’s Islamic Revolutionary Guards Corps Quds Force and affiliated militia groups. US military forces struck more than 85 targets," US Central Command said in a statement.
The airstrikes were carried out with numerous aircraft, include long-range bombers, according to the statement. The facilities that were struck included command and control operations centers, intelligence centers and sites for the storage of unmanned aerial vehicles, the statement said. More than 125 precision munitions were employed in the airstrikes.
The US earlier said that American troops in Jordan were attacked by the Islamic Resistance in Iraq. According to the Pentagon, the strike killed three US servicemen and wounded more than 40 others. The US placed the responsibility for the incident on Iran, among others.

https://tass.com/world/1741285
Biden says US to continue responding to attack on US troops in Jordan
US President also said the US does not seek conflict in the Middle East or anywhere else in the world

WASHINGTON, February 3. /TASS/. US President Joe Biden said the US will continue reprisals for an attack on US troops in Jordan.
"Our response began today. It will continue at times and places of our choosing," he said in a statement on the White House website.
He said the US military forces on Friday struck facilities in Iraq and Syria that the IRGC and affiliated militia use to attack US forces.
Biden also said the US does not seek conflict in the Middle East or anywhere else in the world.
"But let all those who might seek to do us harm know this: If you harm an American, we will respond," the US president said.

https://tass.com/politics/1740709
Estimated 112.3 million Russians eligible to vote, Central Election Commission says
The CEC specified that the data are presented for the first time taking into account voters living in Donbass and Novorossiya

MOSCOW, February 2. /TASS/. The total number of eligible voters in Russia as of January 1, 2024 has amounted to 112.3 million people, the press service of the Russian Central Election Commission (CEC) said.
"The number of eligible Russian voters as of January 1, 2024 has been determined: 112,309,947 people will cast their votes in Russia, 1,890,863 people will vote abroad, and 11,924 people will go to the polls on the territory of the city of Baikonur," the statement said.
The CEC specified that the data are presented for the first time taking into account voters living in Donbass and Novorossiya.

https://tass.com/economy/1741213
Russian watchdog concerned about tainted bananas from Ecuador
If no effective measures are taken by Ecuador, the authority will have to move to the second stage of restrictive measures, the press service said

MOSCOW, February 2. /TASS/. The Russian Federal Service of Veterinary and Phytosanitary Supervision is concerned about the situation with tainted bananas coming in from Ecuador, the watchdog’s press service said.
"In view of systemic detections of a hazardous quarantined object for Russia and the Eurasian Economic Union’s member-states in Ecuadorian bananas - the Megaselia scalaris (Loew) fly, the Service asked Ecuador’s Minister of Agriculture and Livestock Franklin Danilo Palacios Marquez to suspend the certification of bananas from five Ecuadorian exporters that committed the largest number of violations from February 5.

https://www.rt.com/business/591703-russia-trade-dedollarization/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS
Russia-led trade bloc’s de-dollarization almost complete
The share of national currencies in the EAEU’s trade currently amounts to 90%, according to Russian Prime Minister Mikhail Mishustin

https://www.rt.com/russia/591719-ukraine-military-terrorists-putin/
Ukrainian military a terrorist organization – Putin
The Russian president has condemned Kiev’s forces for firing at ambulances in Donetsk
The Armed Forces of Ukraine have turned into a terrorist organization that intentionally attacks ambulances, Russian President Vladimir Putin said while speaking at the ‘Everything for Victory’ forum in Tula on Friday.
He was commenting on attacks carried out by the Ukrainian military on residential areas of Russian cities in the Donetsk People’s Republic (DPR), which have led to a number of civilian casualties.
In one such attack on January 20, a paramedic working in the city of Gorlovka was wounded while trying to provide assistance to victims following a previous round of shelling. On January 12, another paramedic was also kill

https://www.rt.com/news/591730-romania-war-russia-conscription/
Citizens of EU state told to prepare for war with Russia
Ending conscription was a mistake, Romanian army chief General Gheorghita Vlad told US state media
Romanian Chief of Defense Staff General Gheorghita Vlad has called for ordinary citizens to be trained for war with Russia, arguing that such a conflict could break out “in the immediate future.” Multiple European politicians and generals have issued similar statements in recent weeks.
“The Russian Federation has become a problem for the world order,” Vlad said in an interview with the US state-funded Radio Free Europe/Radio Liberty outlet on Thursday. The general claimed that Russian President Vladimir Putin will “not stop” at victory in Ukraine, and will attack either Moldova or the western Balkans “in the immediate future,” and that NATO states must “prepare the population accordingly.”
Romania’s professional military is not ready for war, he stated, noting that 6,000 of its roughly 80,000 full-time soldiers left the ranks last year. The Romanian armed forces should increase its number of full-time troops to 120,000, he recommended, while also training large numbers of 18-35 year old civilians “in the basic principles of warfare.”

https://www.politico.eu/article/israel-eurovision-song-contest-hamas-war-finland-sweden/
Israel faces Europe’s ultimate threat: Getting kicked out of Eurovision
European broadcasters are being called on to boycott Israel’s participation in yearly song contest over its Palestinian military operation.

https://hungarytoday.hu/viktor-orban-discusses-eu-aid-farmers-protests-and-hungary-ukraine-relations/
The 50 billion euros in EU aid agreed upon yesterday are crucial to help Ukrainians maintain their state, not to purchase weapons, clarified Hungarian Prime Minister Viktor Orbán during a radio interview.
Prime Minister Orbán discussed various topics, including the ongoing conflict, farmers’ protests in Brussels, and the recent meeting between Hungarian Foreign Minister Péter Szijjártó and his Ukrainian counterpart, Dmytro Kuleba.
The prime minister emphasized the primary goal is to achieve peace, dismissing the notion that Brussels is supplying weapons or providing funds for weaponry. The 50 billion euros in aid is for preventing the bankruptcy of Ukraine, highlighting the potential collapse if financial support from the EU and the USA is not sustained.

https://hungarytoday.hu/minister-szijjarto-hungarian-presidency-to-make-arguments-for-a-european-eastern-opening/
The European Union is in great need of eastern investments and eastward trade. If the community puts obstacles in their way, it will lose even more of its global economic weight, Minister of Foreign Affairs and Trade Péter Szijjártó stated on Friday in Brussels.
According to the ministry’s announcement at the press conference following the EU-India-Pacific Ministerial Forum, the head of the ministry emphasized that in recent years a completely new reality has emerged in the world order, a new era has begun following the crises, in which the center of gravity of the world economy has shifted from the west to the east.

https://en.irna.ir/news/85374328/China-s-deputy-FM-attends-ceremony-to-mark-Iran-s-Revolution
Iran’s ambassador to ChinaMohsen Bakhtiar, wrote on his account on the X on Friday that a group of ambassadors, businesspersons and cultural officials were also present in the ceremony in Beijing.
Bakhtiar said , however, that Li was the special guest of the ceremony.

https://en.irna.ir/news/85374371/US-UK-conduct-fresh-airstrikes-on-northern-Yemen
According to Al Jazeera TV network, a Yemeni official said early on Saturday that a military base belonging to the ruling Ansarullah movement had been hit by US and UK airstrikes in a third airstrike against Yemenis in recent hours.
The Associated Press also quoted an American military official as saying that the attack had been carried out in line with the United States’ “self-defense” agenda.
The Ansarullah movement’s official website also reported that warplanes of the US-UK alliance had attacked Abs town in Hajjah Governorate of Yemen.
Yemeni security officials warned that they will not leave these aggressions unanswered.
The US and UK kicked off airstrikes on Yemen on January 11. They said these attacks were in response to Yemeni armed forces’ attempts to target Israeli-linked ships in the Bab al-Mandab Strait and in the Red Sea which the Yemenis say are aimed at forcing the Israeli regime to halt its onslaught in the Gaza Strip.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cermat-elektronicky-system-prihlasovani-na-ss-se-nadale-testuje/2473554
Praha - Elektronický systém přihlašování na střední školy (DiPSy) se nadále testuje. Na dotaz ČTK to dnes dopoledne sdělila mluvčí organizace odpovědné za přípravu přijímacího řízení Cermat Jana Patáková. Podle ní tak stále platí čtvrteční vyjádření ředitele Cermatu Miroslava Krejčího, který uvedl, že by se systém DiPSy měl veřejnosti otevřít dnes večer. Původně se měl systém otevřít ve čtvrtek 1. února, organizace Cermat ale kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti spuštění systému odložila. Ministr školství, zástupci Cermatu i školských asociací doporučili rodičům, aby zachovali klid a vyčkali.
K výzvě rodičům, aby nepropadali panice, se dnes přidal i Pavel Klíma pověřený vedením sněmovního školského výboru. ČTK řekl, že po průběžných konzultacích s ministerstvem věří v brzké spuštění systému během dneška, nejpozději v noci. "Jediné, co nechceme je, aby se spustila lavina papírových přihlášek. Jinak zapisování (uchazečů do elektronického systému) spadne na střední školy," konstatoval s tím, že v případě hromadného ručního přepisování dat do elektronické podoby hrozí vyšší chybovost.
Organizace Cermat ve čtvrtek oznámila, že problémy v programu odstranila, nicméně sdělila, že musí systém znovu otestovat z hlediska bezpečnosti. Podle ředitele Krejčího spustí systém zřejmě dnes večer. Podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) se vyskytl problém, který neohrozil systém jako celek, ale šlo o technický problém v jedné funkci z mnoha.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/extremisticke-scene-vevodi-antisystemove-hnuti-pribyly-spory-romu-a-ukrajincu/2473925
Praha - České extremistické scéně dál dominuje takzvané antisystémové hnutí, jehož představitelé nerespektují český stát, mnohdy obdivují ruský režim a prezentují nepravdivé či zavádějí informace a konspirační teorie. Nově se na scéně objevily spory mezi členy romské a ukrajinské komunity kvůli skutečným i smyšleným incidentům, které někteří dezinformátoři zneužívají na sociálních sítích. Vyplynulo to z informací ministerstva vnitra v dnes zveřejněné zprávě o extremismu za druhé pololetí loňského roku. Podle ní policie loni zaznamenala meziročně o 31 více nenávistně motivovaných trestných činů, a to 181, a stíhala 98 lidí, nejčastěji za násilí proti skupině osob.
Podle vnitra osobnosti antisystémového hnutí nenabízí žádný konkrétní politický program, jen zveřejňují zavádějící informace, konspirační teorie, případně výhrůžky nebo páchají trestnou činnost. Jako příklad ministerstvo uvedlo kauzu Tomáše Čermáka, který byl odsouzený pro několik trestných činů, včetně podpory a propagace terorismu, do vězení ale nenastoupil a policie ho zadržela v Polsku. V rámci antisystémového hnutí pak byl prezentován jako hrdina a mučedník a byla na něj organizována finanční sbírka, uvedlo vnitro. Policisté a státní zastupitelství se také věnovali kauze lidí, kteří se účastnili výtržností na soudním jednání s bývalou novinářkou Janou Peterkovou.
Zatímco představitelé antisystémového hnutí se zviditelňovali na veřejných shromážděních a sociálních sítích a jejich činnost pokrývala hlavně dezinformační média, české neonacistické hnutí se podle vnitra veřejně neprojevovalo. "Starší veteráni se účastnili pouze soukromých akcí," uvedlo ministerstvo.
Podle něj se dezinformátoři snažili vyhrotit v Česku i situaci mezi Romy a Ukrajinci, přičemž kvůli tomu účelově vystupovali jako ochránci práv Romů. Na radikalizaci části romské komunity se pak podíleli i někteří romští influenceři, kteří své názory vyjadřují v živých vysíláních na sociálních sítích. Některé osobnosti romské komunity se však snažily napětí zmírnit, uvedlo ministerstvo.





—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Hampl-Hrouceni-moci-USA-Nasledky-pro-CR-Mame-dve-moznosti-750011
Americká moc se nezadržitelně hroutí, uvedl sociolog Petr Hampl. „Nečekejme teď nějaký obrovský zlom, ale čekejme, že každý rok to bude horší a horší. My budeme chudší a chudší, oni budou bohatší a bohatší,“ soudí. A jaké možnosti má dle Hampla ČR? Buď budeme předstírat, že stále žijeme v roce 1994, nebo...

https://protiproud.info/zdravi/7719-dalsi-hracka-davoskych-svabu-letajici-mikrocipy-na-dosah-kudy-na-zlociny-mysleni-hra-na-boha-dostat-se-pod-kuzi-gates-uz-patentuje-i-lidske-telo-pokusnymi-kraliky-i-bez-souhlasu-brblani-nestaci-pryc-s-okovy-utopie.htm
Baxter Dmitry popisuje, k čemu mohou být zneužity nové technologie, jestliže se dostanou do kompetence šílených sociálních experimentátorů z Davosu a dalších center zla
Světové ekonomické fórum (WEF) v Davosu údajně představilo nejnovější technologii určenou k monitorování populace, konkrétně ke sledování myšlenkových zločinů a k iniciování změn v lidském chování - s vaším souhlasem - nebo bez něj.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/hleda-se-premier-petr-fiala-je-ten-lokaj-rika-hamplova/
Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová se ve svém komentáři zaměřila na výkony současného premiéra Petra Fialy. Jeho projevy s naučenými gesty jsou podle senátorky navíc spíše karikaturou, než projevem státníka.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/madarsky-parlament-neratifikuje-dohodu-o-vstupu-svedska-do-nato/
Maďarský parlament nebude moci ratifikovat dohodu o přistoupení Švédska k NATO na svém mimořádném zasedání plánovaném speciálně pro tuto otázku na 5.února. Informovala o tom televizní společnost ATV.
Jak uvedla vládnoucí strana „Fidesz - Maďarská občanská unie", která má většinu křesel v zákonodárném sboru, se tohoto jednání nezúčastní.
Tisková služba Fidesz potvrdila, že poslanci této strany i jejich mladší partneři – Křesťanskodemokratická lidová strana (KDNP) – se rozhodli této schůze neúčastnit.
Mimořádná schůze, kterou na návrh opozičních stran svolal předseda parlamentu László Kövér, tak nebude usnášeníschopná.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/zboril-novy-byrokraticky-jazyk-zaznel-z-ministerstva-pani-langsadlove/
„Zřejmě jste ještě nezapomněl na různá usnesení ústředního výboru KSČ, ve kterých se spojení vzdělání a praxe objevovalo snad v každém dokumentu. Nejen toho, který vznikl za posledních 20 let starého režimu, ale možná i za celých 40 let režimu, a jeho vydání bylo řízeno z jednoho místa, komunistickou stranou. Tentokrát se to jen jmenuje jinak, i když obsah je stejný,“ říká Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.
Ptydepe a Chorukor…
„Paní ministryně Langšádlová svůj program představila na shromáždění zástupců nebo reprezentantů české vědy a vysokého školství pod titulem „Reforma transferu znalostí“. Ten už v sobě skrývá čertovo kopyto a můžeme se domnívat, že pochází  z nějakého bruselského dokumentu. Hlavně díky tomu zvláštnímu jazyku, který je v tom celém dominantní. Proto nemáme štěstí, že Václav Havel už odešel z našeho nového byrokratického prostředí, protože nám to vše připomnělo nejenom jazyk Hugo Pludka v jeho „Zahradní slavnosti“. Také ale ještě existovala druhá Havlova hra, která se téměř nehraje, a která měla kdysi podobně velký ohlas jako Zahradní slavnost. Jmenovala „Vyrozumění“ a byla o zvláštním jazyku ptydepe, který byrokratická třída vymýšlí, aby zachovala svou moc. Po ptydepe přišli reformátoři, kteří jej nahradili jazykem, který nazvali „chorukor“. Byla to stejně umělá řeč, nesrozumitelné shluky slabik s významy, kterým dávaly smysl a směli je používat jenom ti, kteří k tomu byli vyvolení,“ připomíná Zdeněk Zbořil.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jiri-Paroubek-predseda-CSSD-Mozna-uz-brzy-Ale-ne-Smardovych-svazaku-750124
Bývalý premiér Jiří Paroubek přijal nominace na funkci předsedy ve straně ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie. ParlamentnímListům.cz to potvrdila dosavadní předsedkyně strany Jana Volfová. Strana, která používá bývalou zkratku nynější Sociální demokracie (ČSSD), které Paroubek dříve předsedal, by podle expremiéra mohla slavit úspěch během příštích sněmovních voleb. „Vstupuji, abych podpořil tradiční ČSSD a její program zaměřený na běžné lidi, lidi, kteří se živí svou prací, malým podnikáním nebo žijí z důchodu za celoživotní dřinu,“ uvedl. SOCDEM označil za „svazácko-komsomolskou“.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Nedoceneny-Miloslav-Ransdorf-rika-historik-Ani-KSCM-pry-o-jeho-dedictvi-prilis-nestoji-749889
„Neutěšené mezilidské vztahy. Neschopnost se mezi sebou domlouvat a koordinovat. I značná neprofesionalita ve vystupování některých lidí v KSČM.“ Tak se vyjádřil historik Jiří Malínský, když se ho ParlamentníListy.cz zeptaly, proč se komunisté více nestarají o cennou knihovnu, ale i odkaz jejich bývalého europoslance Miloslava Ransdorfa, který zemřel v roce 2016.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-To-od-nasich-ukrajinskych-pratel-nebylo-fer-Cernochova-se-necekane-postavila-za-Babise-750129
Po zařazení expremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše či předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerová ukrajinským serverem Texty.org na seznam „bakterií ruského světa“ přišlo zastání pro členy hnutí ANO i od jejich politických protějšků včetně ministryně obrany Jany Černochové (ODS). „Jsem citlivá na lidské seznamy všeho druhu, a toto není od ukrajinských přátel fér,“ ohradila se proti seznamu, na němž figuruje Babiš. Označila ten seznam za „odporný“.

https://www.pokec24.cz/blog/mezinarodni-soudni-dvur-neuznal-rusko-jak-stat-agresora/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=mezinarodni-soudni-dvur-neuznal-rusko-jak-stat-agresora
Fašistická kyjevská junta se nedokázala prosadit v řízení zahájeném Ukrajinou v lednu 2017 s Ruskem na základě Mezinárodní úmluvy o potlačování financování terorismu (ICFT).
Mezinárodní soudní dvůr se nepřiklonil na stranu Kyjeva a většina žalob proti Moskvě byla během diskuse zamítnuta.
Soud OSN v Haagu zároveň neuznal Ruskou federaci jako „stát agresora“ a DLR a LPR jako „teroristické organizace“.
Zpráva zveřejněná na oficiálních stránkách ruského ministerstva zahraničí:
” Mezinárodní soudní dvůr vydal 31. ledna konečné rozhodnutí o řízení zahájeném Ukrajinou v lednu 2017 s Ruskem na základě Mezinárodní úmluvy o potlačování financování terorismu (ICFT). Argumenty ruské strany o neopodstatněnosti ukrajinských narážek zazněly v Haagu: z těch, které Kyjev vyhlásil v průběhu sedmi let v řízení o více než 20 žalobách, soud téměř všechny zamítl a opustil Ukrajinu bez jakékoli náhrady.

https://www.pokec24.cz/blog/rok-2023-byl-pro-vojenskoprumyslovy-komplex-usa-vice-nez-pohadkovy/
Podle informačního listu amerického ministerstva zahraničí vzrostl  americký zámořský prodej zbraní  za rok 2023 o 16 procent na rekordních 238 miliard dolarů.
Z uvedených zdrojů vyplývá,že  v uvedeném roce systém amerického zahraničního vojenského prodeje přímo vyjednal tržby ve výši 80,9 miliardy dolarů, což je o 55,9 procenta více než ve fiskálním roce 2022. Zbývajících 157,5 miliardy tvořily přímé komerční tržby, což představuje 2,5procentní nárůst ve srovnání s údajem za rok 2022.  Nejvýraznější prodeje zahrnovaly vysoce pohyblivé dělostřelecké raketové systémy (HIMARS) v hodnotě 12 miliard USD do Polska, vrtulníky CH-47F Chinook v hodnotě 8,5 miliardy USD do Německa a National Advanced Surface to Air Missile Systems (NASAMS) na Ukrajinu.
V této souvislosti  je nutné  opět  připomenout, že v době, kdy Fialova vláda ČR  „násilím“  s přispěním rozhodnutí Ústavního soudu drasticky  pod pláštíkem finanční zodpovědnosti  přiškrtila  valorizace pro české seniory, tak  madam Černochová  nakupuje  letouny F-35 a munici za 5,6 miliardy dolarů, v přepočtu téměř za 130 miliard Kč.

https://www.pokec24.cz/nezarazene/ticho-zatracenych/
Novinář Chris Hedges píše na platformě Substack o slehání ctihodných lékařských institucí ohledně umírání v Gaze:
„Naše přední humanitární a občanské instituce, včetně velkých lékařských institucí, odmítají odsoudit izraelskou genocidu v Gaze. To odhaluje jejich pokrytectví a spoluúčast.
V Gaze nezůstal žádný účinný systém zdravotní péče. Děti umírají. Jsou jim amputovány končetiny bez anestezie. Tisíce pacientů s rakovinou a těch, kteří potřebují dialýzu, postrádají léčbu. Poslední onkologická nemocnice v Gaze přestala fungovat. Odhaduje se, že 50 000 těhotných žen nemá bezpečné místo k porodu. Podstupují císařské řezy bez narkózy. Od začátku izraelského útoku se počet potratů zvýšil o 300 procent. Zranění vykrvácí. Neexistuje žádná hygiena ani čistá voda. Nemocnice jsou bombardovány a ostřelovány. Násirova nemocnice, jedna z posledních fungujících nemocnic v Gaze, je „téměř v kolapsu“. Kliniky spolu se sanitkami – 79 v Gaze a více než 212 na Západním břehu Jordánu – byly zničeny. Přibližně 400 lékařů, sester, zdravotníků a zdravotnických pracovníků bylo zabito – více než celkový počet všech zdravotnických pracovníků zabitých v konfliktech po celém světě dohromady od roku 2016. Více než 100 dalších bylo zadrženo, vyslýcháno, bito a mučeno nebo zmizelo poté, co přišli izraelští vojáci.
Izraelští vojáci běžně vstupují do nemocnic, aby provedli nucené evakuace – ve středu vojáci vstoupili do nemocnice al-Amal v Khan Younis a požadovali odchod lékařů a vysídlených Palestinců – stejně jako zatýkání pacientů včetně zraněných, nemocných a zdravotnického personálu. V úterý vstoupili izraelští vojáci v přestrojení za nemocniční pracovníky a civilisty do Jeninovy nemocnice Ibn Sina na Západním břehu Jordánu a zavraždili tři Palestince, když spali.
Škrty ve financování Agentury OSN pro pomoc a práci pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) – kolektivní trest za údajnou účast na útoku 7. října na 12 z jejích 13 000 pracovníků UNRWA – urychlí hrůzu a změní situaci, kdy útoky, hladovění, nedostatek zdravotní péče a šíření infekčních nemocí v Gaze přejdou do přílivové vlny smrti.

https://www.pokec24.cz/blog/pristi-tyden-pockejte-na-traktory-zlomova-slova-odporu-proti-fialovi/
VIDLÁKŮV TÝDEN Vyrazí naši zemědělci, nebo nevyrazí? „Příští týden bychom měli znát termín, kdy traktory vyjedou hromadně. Kdy se přidají všichni, kdo se přidat chtějí a já doufám, že nezůstane jen u zemědělců. Při trošce štěstí by se mohli přidat i odboráři (bez SebeStředuly), dopravci a samozřejmě doufám, že se přidají i obyčejní lidé a přijdou tento protest podpořit,“ říká moravský zemědělec a bloger Daniel Sterzik, zvaný Vidlák. Pronáší zlomová slova v odporu proti Fialovi. „Přechozí roky ukázaly, že Václavák bez traktorů nikam nevede. Je hezké svolat sto tisíc lidí na demonstraci, ale když se traktory nepřidaly, s vládou to nehnulo. Teď to zkoušíme obráceně. Nejprve svolat traktory a na základě toho bubnovat na Václavák.“
Naši zemědělci si tak trochu vyzkoušeli protestovat a vyrazili s traktory. Rozhodně se to ale neblížilo západoevropským protestům. Proč to vlastně dělali? A co bude dále?
To víte, všude okolo nás to vře, téměř každý náš zemědělec zná nějakého kolegu z ciziny, protože spolu obchodují, vládní popularita se přehoupla do záporných čísel… lidé jsou opravdu řádně naštvaní a začínají pomalu protestovat z osobní iniciativy. Natlakovaný papiňák začíná odfukovat páru. Určitě uvidíme ještě další podobné iniciativy, které se budou zdát nedůležité.
Ale tam uvnitř už se to vaří a chuť šturmovat na Prahu roste a roste. Příští týden bychom měli znát termín, kdy traktory vyjedou hromadně. Kdy se přidají všichni, kdo se přidat chtějí a já doufám, že nezůstane jen u zemědělců. Při trošce štěstí by se mohli přidat i odboráři (bez SebeStředuly), dopravci a samozřejmě doufám, že se přidají i obyčejní lidé a přijdou tento protest podpořit.

https://www.pokec24.cz/nezarazene/ladik-vetvicka-pokrytecka-pekarova-se-vysmiva-armenskym-obetem-genocidy/
Seděli zme s Arturem v porubskem mlečnem baru, čuměli přes vykladni skřiň na Leninku a vzpominali na mlade roky. Artur je jeden z Armenu, keři na podzim loňskeho roku museli zdrhnut z rodneho Karabacha před postupem azerbajčanske armady.
„Job tvoju mať!“ ulevil si tiše Artur, oči vytřeštěne na fotku Pekarove, jak s „pózou mistrnou zkouší zabrečet“.
Ano, okamžitě se mi vybavily genialni verše moravskeho basnika Karla Kryla…
Jednou za čas se páni ustrnou a přijdou poklečet,
Je to trapas, když s pózou mistrnou zkoušejí zabrečet,
Pak se zvednou a hraje muzika písničku mizernou,
Ještě jednou se trapně polyká nad hrobem s lucernou.
„Job tvoju mať!“ vykřiknul Artur a udeřil pěsťu do stola, až se zamyšleni staři haviři od okolnich stolu zlekli tak, že malem vybulili Turka, kereho srkali z bufetovych hrnečlu.
Aniž by Artur tušil, aji ti haviři byli vlastně vyhnanci, aji když pořad bydleli ve svojich bytach, o kere je ovšem připravila Bakalova klika.
Rozčílení Artura
„Job tvoju mať!“ vykřiknul potřeti naštvany Artur. „Co to je za pokryteckou svoloč?

https://pravyprostor.net/cistka-na-ukrajine-zelenskij-se-zbavuje-zaluzneho/
Ukrajinská rošáda. Prezident Vladimir Zelenskij by měl koncem týdne vydat dekret o odvolání vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného, informovala stanice CNN na základě svého zdroje.
Spekulace o chystaném největším vojenském personálním zemětřesení od začátku války se objevily již v posledních dnech. Podle zdrojů CNN dostal Zalužnyj zprávu o odvolání z funkce už v pondělí. Důvodem podle médií mají být neshody mezi prezidentem a velitelem kvůli selhání ukrajinské protiofenzivy.
Podle dvou zdrojů stanice CNN si prezident Zelenskyj velitele ozbrojených sil kvůli odvolání z funkce do své kanceláře předvolal již v pondělí. Informaci předcházely týdny spekulací o rostoucím napětí mezi jedněmi z nejdůležitějších mužů zodpovídajících za obranu před ruskou invazí. O údajném pondělním předvolání generála informovaly také deníky Washington Post nebo Financial Times.

https://pravyprostor.net/socialni-site-a-media-sirily-behem-covidu-dezinformace-vyrobene-vladnimi-poradci/
Sociální sítě a média šířily během covidu dezinformace vyrobené vládními poradci
Americká CDC označovala zcela pravdivé články za dezinformace.
I po zjištění, že CDC dala příkaz k cenzuře pravdivých článků, což bylo praktikováno nejen v USA, se minimálně na území EU v oblasti cenzury nic nezmění a bude i nadále pokračovat v započatém trendu. Na druhou stranu v USA to možná ke změnám povede, neboť tato cenzura byla jasným porušením ústavních práv a úředníci CDC by proto měli skončit před soudem.
Nejvyšší americká agentura pro veřejné zdraví nechávala záměrně cenzurovat pravdu a označovala ji za dezinformace.
CDC přidalo označení „definformace“ k článkům z The Epoch Times ve svých interních zprávách. E-maily byly rozeslány více než 150 lidem v CDC a HHS.

https://pravyprostor.net/unikle-dokumenty-o-snaze-znicit-ekonomicky-madarsko-jen-potvrzuji-ze-eu-je-fasisticka-diktatura/
Uniklé dokumenty o snaze zničit ekonomicky Maďarsko, jen potvrzují, že EU je fašistická diktatura
EU nemá s demokracií nic společného. To je snad jasné každému, kdo se dlouhodobě zajímá o dění uvnitř tohoto molocha. EU, jejíž první předseda byl aktivní německý nacista, je pouhým pokračováním 4. říše.
Pravidla jsou taková, že v řídících orgánech EU nesmí být nikdo, kdo není ideologicky v souladu s politikou EU. Změna směřování politiky je v rámci EU prakticky nemožná, každá politická strana, která se vymyká, je nálepkována za extremistickou.
Nicméně skuteční extremisté, kteří bezmezně politiku EU podporují, jsou nazýváni demokraty. Země, které se k tomuto fašistickému spolku přidají, mají v ten moment zakázáno praktikovat jinou, než Bruselem předepsanou politiku.
Pokud se v některých směrech jakákoli země vymyká – a to přesto, že si tuto od EU odlišnou politiku přejí dokonce i lidé v dané zemi – je okamžitě velmi tvrdě potrestána.

https://www.prahanadlani.cz/clanek-zprava/1111713-zlikviduji-kazdeho-kdo-se-pokusi-do-te-ceske-hromady-hnoje-zabodnout-vidle-a-trochu-poklidit-komentar-stepana-chaba.html
Zlikvidují každého, kdo se pokusí do té české hromady hnoje zabodnout vidle a trochu poklidit
Na Státním ústavu pro kontrolu léčiv se usadila škodná. Občanským jménem Kateřina Podrazilová. Ve funkci paní generální našeho úřadu pro čistotu léčiv byla necelé tři měsíce. Vyhozena samotným ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem. Podrazilová byla snad až moc zvědavá. A chtěla, aby státní úřad fungoval tak, jak fungovat má, tedy dobře. A to se u nás neodpouští, ať je ve vládě kterákoliv partaj.

https://pravyprostor.net/zlikviduji-kazdeho-kdo-se-pokusi-do-te-ceske-hromady-hnoje-zabodnout-vidle-a-trochu-poklidit/
Zpravodajský server iDnes informoval o tom, že Podrazilová podrazila svého zřizovatele. Zadala si totiž na svůj úřad tajnou kontrolu. To znamená, že nezaplula bez otázek do polomafiánského stínu našeho státu, kde si „velcí hoši“ hrají na svém písečku a pracují na vylepšeném principu – kdo neokrádá stát, okrádá svou rodinu. Logicky, nastupovala do úřadu, kde měla udělat pořádek a stabilizovat ho. A to se s podařenými kšeftíky a malými domů v úřadu udělat nedá. Protože se vám svěřený úřad, když nebudete takové kšeftíky mlčky přecházet, nebo se jich přímo zúčastňovat, začne nutně syspat pod rukama. Zázraky neuděláte.
Podrazilová se z tajného auditu dozvěděla, že „velcí hoši“ na SÚKLu své rodiny hlady skutečně pojít nenechají. Jinak řečeno, krmí je jako šlechtice. Na úřadu se děly mnohé podezřelé soutěže o zakázky, které byly přišité přímo na tělo spřáteleným dodavatelským společnostem. Upřednostňovali se dodavatelé, neinformovalo se o vyhlášení soutěží. Mnozí ze zaměstnanců byli ve střetu zájmů, tedy sloužili soukromému sektoru a zároveň SÚKLu (tady předpokládám, že nepekli někde na půl úvazku housky v pekárně, ale sloužili farmaceutické společnosti jako trojský kůň do našeho bezpečnostního ústavu pro léčiva). Objednávali se externí odborníci, ač jich úřad měl dost a dost. Využívaly se budovy jen napůl, ale nájem se platil citelně větší, než bylo v oblasti obvyklé. Samé šolichy a kšeftíčky a podvůdky a slizké podpultové peníze, které škodily komu? No přece státu. Protože se přikrádalo, loupilo, dohazovalo známým a spřáteleným. Taková běžná česká realita, dalo by se říct.

https://pravyprostor.net/jak-se-bavi-internet-preventivni-znasilneni/
Jak se baví internet: Preventivní znásilnění
Hostující kazatel horlí v synagoze proti zlořádům světa.
“Kam chodí nejvíce lidí? Do synagogy? Ne. Do všelijakých krčem, barů a hospod. Kdo se vozí v nejdražších autech? Barmani, čéšníci, hoteliéři…”
Auditorium ani nedutá.
“Zač utrácejí lidé nejvíce peněz? Za alkohol. Čí akcie nejvíce vynášejí? Akcie lihovarů! “
Když skončilo kázání všichni přicházejí k řečníkovi, tisknou mu riuce a gratulují.
Přidal se i pan Bondy.
“Vaše kázání bylo skvělé, inspirující?”
“Zapůsobilo na vás? Chcete se stát abstinentem?”
” Ne, ale pořád jsem nevěděl, do čeho investovat.”

https://blisty.cz/art/117429-oskubat-vse-o-vse.html
Vláda politické změny záhy po své výhře nad největším nebezpečím v dějinách republiky okamžitě s ráznou verzí zavedla tradiční neoliberální politiku. S návratem ODS se navrátila politika Oškubej bližního svého, čím slabšího, tím lépe. Jak si neoliberální pravicoví hrdinové domluvili, tak i učinili. Škubají na všechny strany a zároveň škrtí všemi způsoby, až má republika i občan na kahánku. Tradiční kmotři a netradiční oligarchové škubou stát hlava nehlava, politici škubou chudé občany hlava nehlava, politici se mezi sebou škubou hlava nehlava, občané se škubou mezi sebou navzájem, také hlava nehlava. K tomu jim tutéž melodii hrají stále titíž ekonomové vyučení toutéž ideologií českého totálního neoliberalismu. Sice jim nic moc nefunguje, ale to není důvod cokoli v pevně nastoleném směru měnit. Vždy najdou nějakou novou starou radu, která už dozajista jistě tentokráte zabere.

https://blisty.cz/art/117437-smrtici-kombinace-valky-a-sucha-zpusobila-ze-v-etiopii-hrozi-hladomor-milionum-lidi.html
Už je zpustošená válkou. Nyní je etiopský region Tigray na pokraji hladomoru - nejméně dvěma milionům lidí hrozí hladomor a smrt. Starší lidé a mezinárodní humanitární organizace přirovnávají krizi k polovině 80. let minulého století - kdy válka a sucho způsobily hladomor, který v této východoafrické zemi zabil až milion lidí.
Vláda v Addis Abebě popírá, že by hladomor hrozil, a tvrdí, že se snaží poskytnout pomoc. V Tigraji však již nejméně dvanáct okresů sužuje velké sucho.
V reportáži hovoří obyvatelé  Abergele, jedné z nejhůře postižených oblastí, kde lidé bojují o přežití.

https://blisty.cz/art/117435-greta-thunbergova-osvobozena-u-londynskeho-soudu.html
Obvinění Grety Thunbergové z porušování veřejného pořádku bylo u soudu zamítnuto, protože se policie pokusila stanovit "nezákonné" podmínky protestu proti znečišťování životního prostředí, rozhodl soudce  Jednadvacetiletá Thunbergová  byla zatčena 17. října během demonstrace poblíž hotelu InterContinental v londýnské čtvrti Mayfair, když se v něm sešli vedoucí pracovníci ropného průmyslu na konferenci.

https://www.iportal24.cz/nazory/vikendova-anketa-aneb-ti-aspen-nedotknutelni-zatim/
Žádný strom neroste do nebe, anžto na každého jednou dojde. Nebo taky, což už je trošku ostřejší, avšak jen lingvisticky (takříkajíc jazykovědně), nikoli obsahově – na každou svini se v kotli vaří voda. Jedno jako druhé jest, asi nejvíce záleží na momentální náladě či psychickém rozpoložení, v němž se člověk nachází, resp. kterou z obou zmíněných variant použije. Já jsem permanentně hodně nas*aný, tudíž se kloním ke rčení číslo 2… To na okraj.
Proamerický ASPEN INSTITUTE (AI) – takto zní téma víkendové ankety na tuto sobotu a neděli. Co je AI, nepochybně víte – jakási zednářská pobočka rádoby elit čtvrtých a pátých kategorií (takové začouzené hospody s trvanlivými ubrusy), jimž se zde dostává pocitu, že jsou doživotně nedotknutelní, aniž by jim docházelo, že vše, co mají (moc, peníze, slávu), mají pouze propůjčené na omezený čas a že z piedestalu tzv. elit mohou být v případě potřeby zříceni na lavice obžalovaných.
ASPEN INSTITUTE je de facto takové tréninkové středisko pro ty figurky – lépe pěšce, kteří již na šachovnici jsou (aby se udržovali v náležité formě), nebo teprve budou (aby byli náležitě připraveni a z náhlé euforie po zapojení do procesu moci nenabyli pocit nezdravé důležitosti).
Pojďme si nyní představit »českou« patnáctku vyvolených, kteří sice dříve či později padnou za oběť nějakému jezdci, dámě, králi, tu a tam když se obzvlášť zadaří i střelci…, ale momentálně na té šachovnici jsou a jsou nějak pohybováni, čili řízeni.
Mějte oči otevřené (jistě že ne tolik jako Vít, to by vám mohly vypadnout z důlků…, přece jen nejste zvyklí takovou ozdobu nosit) a všímejte si, jak to do sebe všechno přímo brilantně zapadá… Jak do všech podrobností jsou ošéfovány dva nejvýznamnější objekty – Pražský hrad a Strakova akademie (s vazbou na EU). Jak jsou prolezlé »aspeňáky« do poslední cihly… Hned si ukážeme, že opravdu nic není ponecháno náhodě, žádný inkriminovaný post nikdo nezastává bez odpovídajícího školení, chcete-li příslušnosti k AI. Všimněte si rovněž, jak ony posty jsou příslušností k AI zdvojené, ztrojené i zvícerojené – jeden hlídá druhého, druhý třetího, třetí prvního a naopak a všichni se práskají navzájem…
1.HRAD – (Aspen) Petr Pavel:
1a (Aspen) Jana Vohralíková (teď už bývalá hradní kancléřka)
1b (Aspen) Milan Vašina (nástupce Vohralíkové, nadto ředitel středoevropské pobočky Aspenu)
1c (Aspen) Michael Žantovský (poradce Pavla)
2. STRAKOVA AKADEMIE – (Aspen) Petr Fiala:
2a (Aspen) Tomáš Pojar (Fialův vyjednavač pro evropské záležitosti)

2b (Aspen) Mikuláš Bek (do loňského května ministr pro evropské záležitosti, nyní ministr školství)
2c(Aspen) Marian Jurečka (prznitel důchodců – a propo, nevěděl jsem, že do AI mohou i totálně nechytří…)
3. EVROPSKÁ UNIE – (Aspenka) Věra Jourová – eurokomisařka, partnerka postnacistické Leyenové, takto první dáma Bruselu pro Českou republiku
4. Věřící ovečky má na starosti další (Aspen) Tomáš Halík
5. Největší médium v zemi ještě donedávna pro AI obhospodařoval jiný člen – (Aspen) Petr Dvořák
6. Morbidní podnikatelské prostředí zastupuje v AI Bakalova ozdoba (Aspenka) Michaela
7. (Aspen) Ivan Hodáč – kapitola sama pro sebe, přece jen o dost větší zvíře než všichni ostatní, které tu jmenuji – rodný otec i matka středoevropského Aspen Institute, jenž o něm na svém domovském webu píše: »Je zakladatelem, předsedou dozorčí rady a bývalým prezidentem Aspen Institute Central Europe. V letech 2001-2013 zastával pozici generálního tajemníka Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA). Byl také členem speciální poradní skupiny expertů, která radila Evropské komisi při vyjednávání Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP) se Spojenými státy, a působil jako poradce české vlády pro evropské otázky. Ivan Hodáč působí také jako seniorní poradce ve společnosti Teneo Cabinet DN, přední poradenské společnosti zaměřené na EU. Deník Financial Times ho zařadil mezi nejvlivnější osobnosti v bruselské politice. Před nástupem do ACEA zastával pozici senior viceprezidenta a ředitele evropské pobočky společnosti Time Warner. Dříve pracoval jako generální tajemník obchodní organizace IFMA/IMACE, hlavní ekonom ve společnosti Didier & Associates a odborný asistent na College of Europe v Bruggách.«
8. (Aspen) Zdeněk Tůma – protřelý bankovní finančník, letitý ředitel ČNB
9. (Aspen) Jan Farský – ten mi tu jaksi zbyl, zatím ne moc zařaditelný, ovšem se zářnou budoucností, prognózovanou i wikipedií: »Farský byl hnutím STAN pověřen přípravou kandidátky do voleb do europarlamentu v roce 2024. Předseda hnutí Vít Rakušan uvedl, že si přeje, aby Farský kandidátní listinu také vedl,« což se i stalo.Farského tipuji na budoucího eurokomisaře. Je mladý, nadějný, tvárný, schopný (všeho) atd. – těch správných předností má ovšem víc…
Je těch aspeňáků patnáct, jak jsem slíbil, že jo? A teď si v téhle anketě nedotknutelných (zatím) vyberte, kdo z nich by měl být dotknutelný nejdříve. Máte na to celý víkend. Šťastnou volbu vám přeje
Pavel Votruba

https://belobog.sk/pavol-janik-jesenna-prisaha/
PAVOL JANÍK
JESENNÁ PRÍSAHA

Mierových generálov
aj v tieto dni
trápi osud sveta,
reuma
a zdravotný stav ich synov,
ktorých ohrozila
čestná povinnosť.

A my sa práve odznova začíname
učiť chodiť, hovoriť a myslieť.
Zisťujeme, že tie desaťročia,
ktoré sme premárnili doma,
boli čírym omylom.

Nadobúdame predpísané vlastnosti,
krásne podobní tým,
ktorých nám doteraz
nik nedával za vzor,
a ešte krajšie podobní
drahým mechanickým hračkám
z luxusných výkladov.

Veď koniec koncov,
ani my nie sme najlacnejší.

Tak prisaháme!


(Z knihy Do videnia v množnom čísle, 1985)


https://belobog.sk/coze-se-to-deje-na-ukrajine/
Vyslechl jsem a dělím se s vámi o část výborné večerní analýzy od politického analytika Rostislava Iščenka v pravidelném pořadu Jevgenie Volginy na stanici «Govorit Moskva»… tedy se začtěte (jen upozorňuji že Iščenkovy citace jsou i v originále volné):
Pojďme začít signály z Ukrajiny, že tam odvolávají Zalužného, že mu navrhli pozici poradce a on odmítl, vrchního velitele nabízeli Budanovovi a ještě komusi a ti odmítli, a vůbec včera šla jakási informační vlna z Financial Times (FT), Economist a dalších a vy jste mi včera řekl, že oni ruská média využívají naslepo a ta za to nic neberou…

Jak jsem Vám už řekl, Rusko je zemí altruistů a důvěřivců a vcelku nic nepotřebuje. Pokud by podobná publikace před nějakými 10 lety někde na Bloombergu stála deset tisíc usd pokud by to byla zpráva řádková a 40-50 tisíc za článek, tak v Rusku to vše je naprosto bezplatné, přičemž Porošenko má informační problémy. Ukrajinská média kontroluje zejména Zelensky, takže tam se nechytá. Může jistě svoje zprávy rozházet po internetu, ale jejich celonárodní propírání tam nebude. Západní masmédia ukrajinský internet nečtou a odkazy na to, že kdosi nepochopitelný tady řekl cosi nepochopitelného – to tam neprojde. Tam je nutné dát publikaci, na níž se lze odvolat. Ale protože Ukrajinci široce používají internet a «V kontaktě», aby mohli do Ruska šířit nejrůznější svoje nesmysly. Jakmile se tam ale objeví informace o tom, že Zalužného odvolávají, a ta se s železnou pravidelností objevuje už rok a se stejnou pravidelností se ukazuje, že nikoho takového neodvolali. Nicméně, jednou někoho odvolají – ale není jisté, zda jeho nebo Zelenského. Přitom se ale nic kritického nestane a vše bude jako dřív, jen se vrchní velitel VSU bude třeba jinak jmenovat.
 https://zvedavec.news/komentare/2024/02/9961-hloupe-machisticke-predvolebni-kampane-v-usa-dotlaci-bidena-do-nevyhratelne-valky.htm
Joe Biden je podle očekávání kritizován republikány za zabití tří amerických vojáků v Jordánsku iráckými ozbrojenci.
Demokratický prezident je svými politickými odpůrci pranýřován za slabost a zbabělost.
Donald Trump, jeho hlavní republikánský rival, se Bidenovi vysmál jako „ztroskotanci“ a prohlásil, že útoky na americké vojáky byly způsobeny prezidentovou „slabostí a kapitulací“.
Nikki Haleyová, další republikánka, která se letos uchází o prezidentské volby, se Bidenovi rovněž posmívala za to, že projevuje bezpáteřnost vůči Íránu. Vyzvala k přímé odvetě na Islámskou republiku „plnou silou americké moci“. To by logicky mohlo znamenat použití jaderných zbraní.
Napříč hlavním politickým spektrem USA se jednomyslně předpokládalo, že za nedělní smrtící útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, při němž byli podle prvních zpráv zabiti tři vojáci a 34 jich bylo údajně zraněno, je nakonec odpovědný Írán.

http://www.infokuryr.cz/n/2024/02/03/michael-svatos-fiala-chce-letos-za-54-miliard-nakoupit-granaty-155mm-a-poslat-je-darem-na-ukrajinu/
Fiala chce letos za 54 miliard nakoupit granáty 155mm a poslat je darem na Ukrajinu! Platit je mají i Slováci! Co na to Babiš?
Česká vláda Petra Fialy zase tento týden perlila, a spolehlivě dokázala, jak jsou jí všichni obyčejní Češi šumafuk.
Nejprve ve středu 31. ledna vyhlásilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR pirátského digitálního šarlatána Bartoše, který tento týden čelil všeobecnému posměchu za krach digitálních přihlášek na střední školy, za digitální občanky, i za další katastrofální pirátskou digitalizaci ČR, že na jeho rozkaz věnuje vláda letos na výstavbu sociálních bytů v celé ČR 2 miliardy CZK. Miliardy na výstavbu bytů pro chudé mají dostat hlavně neziskovky a církve, a aby se jim výstavba za české státní peníze ještě více vyplatila, slíbil jim Bartoš, že se chudým patřičně zvedne nájem, asi aby zchudli ještě víc. Dostupnost bydlení v ČR se od fialového převzetí moci v ČR neustále zhoršuje. Když vládl Babiš, dával v letech 2016 až 2021 na výstavbu bytů pro chudé 2.32 miliardy každý rok. To bylo ještě před fialovou inflací a drahotou. Pirát Bartoš, když sliby lákal voliče, aby získal současné vládní koryto, sliboval, že na rozdíl od velkoagrárníka Andreje, bude více a lépe podporovat bytovou výstavbu pro méně majetné. Dopadlo to ovšem přesně naopak, po přepočtení o inflaci a drahotu, Babiš se Schillerovou dávali 2.32 miliardy, Bartoš s Fialou dají jen 1.2 miliardy!

Jelikož domácí záležitosti mají přednost, měl bych se tu rozepsat o groteskní blamáži ministerstva školství a parazitní organizaci CERMAT s elektronickými přihláškami na střední školy. Raději si počkám na demisi ministra Beka, která by měla následovat po tak zjevném projevu neschopnosti – a pokud nenastane, pak už je všechno jedno, o čem má smysl psát?
Soustředím se na sumit šéfů Evropské rady, který jednomyslně schválil pomoc Ukrajině.
„Máme dohodu! Všech 27 lídrů se dohodlo na dodatečném podpůrném balíčku pro Ukrajinu ve výši 50 miliard eur v rámci rozpočtu EU. To zajišťuje stálé, dlouhodobé a předvídatelné financování Ukrajiny. EU přebírá vedení a odpovědnost při podpoře Ukrajiny; víme, co je v sázce,“ napsal na Twitter šéf Evropské rady Charles Michel. Asi jste to sledovali, ale pokud ne, šlo o to, že pomoc Ukrajině dlouho paralyzoval maďarský autokrat Viktor Orbán, který dlouhodobě hraje proruskou politiku a nedávno připustil veřejné vypuštění signálů, že by se po porážce Ukrajiny mohlo Maďarsko přihlásit o Zakarpatskou Ukrajinu jako náplast – na křivdy Trianonské smlouvy sto let staré. Ať to bylo tak to bylo, ať za to Orbán a Maďarsko získali cokoli, výsledek je ten, ře Evropská rada bez zrušení veta schválila něco, co je v zájmu společenství a celého kontinentu.




—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://protiproud.info/politika/7717-fialova-vlada-zlocincu-porozumi-jen-sile-zablokuji-zemedelci-prahu-a-brno-eu-nas-ma-za-kolonii-kdepak-neschopnost-vlada-chce-aby-lide-zchudli-jedovate-obili-z-ukrajiny-zelena-lez-podporte-nas-bez-dalsiho-prevratu-to-nepujde.htm
Protiproud TV vysílá rozhovor Petra Hájka s inženýrem Zdeňkem Jandejskem, zemědělským a potravinářským expertem, který na konkrétních příkladech z praxe usvědčuje Fialovu vládu ze záměrné likvidace českého zemědělství podle not Bruselu - a současně věří v lepší příští, až se vládních zločinců razantně zbavíme

https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141723&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Paján na stíhačky F 35

Je tu píseň zcela nová:
text napsala Černochová,
hudbu Bijan Sabet složil,
spoustu vášně do ní vložil,
neboť šťastný bude svět,
s letadly F 35.

Žádný problém se zubaři
nebude už, neb se zdaří,
dopravit k nim pacienty
očkované ovšem, jen ty,
stíhačkami letem blesku,
stačí poslat esemesku,
vzdálenost nehraje roli,
klidně přistanou i v poli.

Také zbylí pediatři
oddychnou si, dělat za tři
nebudou už muset více,
díky vládě koalice
stíhačky se rozletí
hledat péči o děti,
široširý je přec svět
s letadly F 35.

Auta, textil, potraviny,
dopraví nám z Ukrajiny,
takže vznikne zase láce,
firmám ubyde hned práce,
opět šťastný bude svět
s letadly F 35.

Ze škol šikana hned zmizí,
hospody nebudou v krizi,
každé letadlo to skvělé,
doveze nám učitele,
také asistenty nové,
nastanou hned lepší dnové,
opět šťastný bude svět
s letadly F 35.

Důchodce, co furt se nudí,
stěžují si, stále prudí,
stíhačkami dopravíme
do Ruska, vždyť dobře víme,
bez nich, že se zlepší svět
s pomocí F 35.

Fotografie a jiné (nepolitické) texty Miroslava Macka zveřejňuje www.macekvbotach.cz

https://kechlibar.net/2024/01/27/primy-prenos-z-tovarny-na-klobasy/
Nejsem si jist, kdo to řekl jako první, ale vystihl situaci přesně: jatka a masokombináty jsou velice nepříjemná až hnusná místa, a nejste-li otrlí, začne se vám dělat špatně i při pouhém shlédnutí videa z takového pracoviště. (A to přitom video, na rozdíl od osobní návštěvy, není ani doprovázeno příslušnými čichovými vjemy.) Pro dnešního měšťana je asi jednodušší si předstírat, že žádná jatka vlastně nejsou, a ta voňavá klobása poklidně vyrostla v jakémsi bioskleníku plném biovčel.
No, a něco podobného platí pro parlament, výbory a jejich jednání. Vidět detaily vzniku budoucích zákonů je něco jako exkurze na porážkovou linku, jenom v tom duševním slova smyslu.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2024-02-02
V reakci na zprávu ve Financial Times z tohoto týdne o možnosti, že Evropská unie bude sabotovat maďarskou ekonomiku, pokud Viktor Orbán zablokuje pomoc Ukrajině, jeden z našich čtenářů, František Roháček, uvedl, že by to mohlo vést k opakování roku 1956. „S tím rozdílem, že tentokrát to bude EU, kdo použije armádu k nastolení ,demokracie‘ v Maďarsku.“ Dodal, že je to míněno jako nadsázka.
Se stejnou měrou nadsázky nabízíme začátek článku z Rudého práva ze dne 5. listopadu 1956 jako návod, co by mohly psát tiskové orgány Evropské unie po obnovení demokracie v Orbánově Maďarsku.
VELKÉ VÍTĚZSTVÍ MAĎARSKÉHO LIDU
Maďarská kontrarevoluce byla rozdrcena, vláda je opět v rukou dělníků a rolníků. Útok na socialistické vymoženosti pracujícího lidu byl odražen.
– Tato zpráva, které se v neděli roznesla rychlostí blesku po celé naší republice a stejně tak po celém světě, naplnila hlubokou radostí všechen náš pracující lid, jakož i pokrokové mírumilovné lidi ve všech zemích. V Košicích se lidé z radosti objímali na ulicích, když slyšeli o posledních událostech v Maďarsku z tlampačů místního rozhlasu, v závodech celé naší země, v nichž je nedělní provoz, i na ulicích měst a vesnic vládla radostná, bojovná nálada.
 https://protiproud.info/politika/7716-hrozba-nad-hlavou-prijde-slunecni-uder-90-lidstva-v-ohrozeni-preziti-v-siti-a-mimo-sit-misto-relatek-material-na-bojiste-rusko-a-cina-na-to-jiz-mysli-kdepak-asteroidy-pripraveni-nejsme.htm
Sean Adl-Tabatabai shrnuje obsah rozhovoru na téma hrozby, která je v rachotu současných válečných, politických a společenských událostí zcela mimo pozornost většiny odborníků, laiků i publicistů
Dennis Quaid se nedávno sešel se slavným moderátorem Tuckerem Carlsonem, aby varoval před možností "blížícího se slunečního úderu". Hovořil o svém novém dokumentu Grid Down, Power Up.
"V podstatě existuje stoprocentní pravděpodobnost: Naše Slunce, generující to, čemu se říká GMD, což je sluneční bouře, která tvrdě udeří, zasáhne naši Zemi a magnetické pole, které máme kolem Země - může usmažit vše elektrické nad zemí, včetně celé naší rozvodné sítě," řekl Quaid Carlsonovi.

Vltavský monitor

Novější (3. února 2024)Starší (1. února 2024)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved