<– 25. ledna 2024 –>

Čtvrteční Vltavský monitor 25. 1. 2024

25. ledna 2024, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/poslanci-by-mohli-schvalovat-novou-zbranovou-legislativu/2470959?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Poslanci by dnes mohli schvalovat novou zbraňovou legislativu, která zavede v budoucnu například elektronické zbrojní průkazy a upraví kategorie zbraní. Dodatečné změny návrhu zákona kvůli prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy poslanci nenavrhli. V závěrečném kole je ve Sněmovně také novela, která zejména zakotví funkční období pro vedoucí státní zástupce a podmínky pro odvolání nejvyššího státního zástupce. V úvodu pokračování řádné schůze se znovu očekávají rozsáhlejší opoziční snahy o změny jejího programu, byť dneškem skončí.
Nový zbraňový zákon má zkrátit z deseti na pět let lhůtu pro pravidelný přezkum zdravotní způsobilosti držitelů zbraní, případně možnost policie nařídit tuto prohlídku kdykoli. Ošetřující lékaři mají do budoucna získat přístup do centrálního registru zbraní a ověřovat, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu. Lékař, který u pacienta zjistí omezení zdravotní způsobilosti, bude podle předlohy povinen oznámit tento fakt bez zbytečného odkladu policii.
Zákon by měl dát orgánu veřejné moci možnost zadržet zbraně jejich držitelům v případě zjištění bezpečnostního rizika, například kvůli vyhrožování na sociálních sítích. Pouze držitelům zbrojního průkazu povolí pořízení zbraně typu flobert.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/lide-pred-soudem-v-brne-pozadovali-spravedlnost-pro-obeti-sexualniho-nasili/2470872?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brno - Kolem 150 lidí se dnes odpoledne před brněnským krajským soudem sešlo na demonstraci, na které požadovali spravedlnost pro oběti sexuálního násilí. Protest se konal v souvislosti s případem muže, který byl usvědčen z opakovaného znásilnění nevlastní dcery a krajský odvolací soud mu nedávno tříletý trest vězení zmírnil na podmíněný. Podle jedné z organizátorek protestu Dominiky Šindelkové je trest "zdvihl ze židle". Podle ní je nedostatečný a reprezentuje chybný systém, který je nutné změnit. Obdobná demonstrace se konala v úterý před ministerstvem spravedlnosti v Praze, zúčastnily se jí stovky lidí.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/turecko-schvalilo-vstup-svedska-do-nato-erdogan-podepsal-dokument/2470912?utm_source=rss&utm_medium=feed
Ankara - Turecko oficiálně schválilo vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Poslední krok v ratifikaci dnes udělal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, když podepsal příslušný dokument, který toto úterý schválil turecký parlament, píší agentury. Dokončení procesu ratifikace v Turecku vzápětí přivítal švédský premiér Ulf Kristersson. K rozšíření NATO už chybí jen souhlas Maďarska. Švédsko o vstup do aliance požádalo v květnu 2022 společně se sousedním Finskem, to souhlas všech členských zemí získalo dříve a členem se stalo už loni v dubnu.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/putinuv-let-do-kaliningradu-provazelo-osm-letounu-nato-pise-rusky-web/2470885?utm_source=rss&utm_medium=feed
Moskva - Ruské letadlo s prezidentem Vladimirem Putinem na palubě při dnešním letu do Kaliningradu, nejzápadnější výspy Ruska, provázelo osm letounů Severoatlantické aliance, píše ruský server Vojennoje obozrenije, známý také jako topwar.ru. Putin navštěvuje ruské regiony před březnovými prezidentskými volbami.

"Naši bývalí západní partneři zorganizovali důstojný doprovod letadla s ruským prezidentem na palubě. Podle údajů servisu Flightradar24 se schůzky s ruským vůdcem zúčastnilo hned osm letadel NATO z několika zemí," napsal server.
Jednalo se podle něj o letadlo radioelektronického průzkumu Beech 350 King Air ALSR francouzského letectva, britský strategický výzvědný letoun Boeing RC-135W Rivet Joint, letadlo včasné výstrahy a řízení NATO Boeing E-3A Sentry, dvě německé stíhačky Eurofighter Typhoon, švédský letoun včasné výstrahy a řízení Saab S100D Argus, švédský letoun radiotechnického průzkumu Gulfstream IV S102B Korpen a dokonce tankovací letoun NATO Airbus A330-243MRTT.
Švédsko přinejmenším formálně ještě není členem NATO, protože Maďarsko jako poslední z aliančních zemí dosud jeho vstup neschválilo. V úterý souhlasil s členstvím Švédska v NATO turecký parlament. Ratifikaci musí ještě formálně stvrdit svým podpisem prezident Recep Tayyip Erdogan.
Ruský server uvedl, že Putina návštěva Kaliningradu, načasovaná na ruský den studentstva, je v mnohém symbolická. Připomněl například, že poté, co Putin předloni zahájil válku proti Ukrajině, Západ přerušil prakticky veškeré vztahy s Ruskem, a mimo jiné uzavřel nebe pro ruská letadla. Kaliningradská oblast se tak fakticky ocitla "v nepřátelském obklíčení". V létě 2022 se litevské úřady několikrát pokusily omezit tranzit po železnici do ruské oblasti pod záminkou, že vlaky přepravují zboží, na které se vztahují sankce. Vilnius sice musel nakonec fakticky kapitulovat, ale není zaručeno, že se o blokádu znovu nepokusí.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ceny-ropy-kvuli-zprave-o-zasobach-v-usa-a-napeti-na-blizkem-vychode-rostou/2470862?utm_source=rss&utm_medium=feed
Londýn - Ceny ropy dnes rostou. Může za to zpráva o výraznějším poklesu zásob ve Spojených státech, než se čekalo, a nový útok Húsíů na lodě v Rudém moři, který opět ukázal, jakému nebezpečí čelí obchod na důležité světové tranzitní trase.
Kolem 17:55 SEČ cena severomořské ropy Brent rostla o dvě procenta na 81,64 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 2,1 procenta a prodávala se za 76,65 dolaru za barel.
Zásoby ropy ve Spojených státech podle údajů amerického vládního úřadu pro energetické informace EIA v uplynulém týdnu klesly o 9,2 milionu barelů. Analytici dotazovaní agenturou Reuters přitom očekávali snížení jen o 2,2 milionu barelů. Ke snížení přispěl prudký pokles dovozu ropy do USA, protože zimní počasí uzavřelo rafinerie a řidiči nemohli jezdit.

https://echo24.cz/a/HZit5/zpravy-domaci-petr-fiala-kampelicka-podnikatelska-druzstevni-zalozna-bahbouh-ruzicka-bison-rose-uzsi-rozvedka
V kampeličkách mají uložené peníze tisíce lidí. Vklad premiéra Petra Fialy (ODS) v Podnikatelské družstevní záložně k sobě ale nepřestává poutat stále větší pozornost. Kolem peněžního ústavu, jehož podílníkem byl pět let i tehdejší lídr opoziční ODS Fiala, se totiž objevují další jména vlivných podnikatelů a politiků, které spojuje osoba kontroverzního podnikatele syrského původu Kamila Bahbouha.
Nejde jen o Fialových „zapomenutých“ 950 tisíc korun, které současný český premiér dříve neuvedl ve svém majetkovém přiznání, za což mu teď hrozí pokuta. Daleko důležitější je jeho samotná účast jako podílníka Podnikatelské družstevní záložny (PDZ). Na začátku mu ji prý doporučil Miloš Růžička – spoluzakladatel PR agentury Bison & Rose, který měl v minulosti, za éry Bohuslava Sobotky a Milana Chovance, blízko ke špičkám ČSSD. Růžička nyní působí jako poradce premiéra ODS.
Kromě toho, že se Fialův vklad během pěti let nezhodnotil, jak sám premiér uvedl, stojí za povšimnutí i další otázky a zejména lidé pohybující se v průběhu času kolem této kampeličky. V médiích se objevila i jména politiků ODS i podnikatelů, například bývalého poslance Jana Tluchoře a rovněž v minulosti trestně stíhaného náměstka ministra dopravy Romana Bočka. Oba politici ODS byli aktéry kauzy Nagyová.

https://echo24.cz/a/HGFzg/komentar-topolanek-green-deal-poze-je-to-o-energetice-hlupaku
ÚHEL POHLEDU: Chtěl bych, aby se jaderná fúze stala praktickým zdrojem energie. Poskytlo by to nevyčerpatelné dodávky energie bez znečištění nebo globálního oteplování, prohlásil Stephen Hawking, anglický teoretický, kvantový fyzik, kosmolog. Jak jistě víte, zemřel na amyotrofickou laterální sklerózu, 14. března 2018 v Cambridgi, kde se konal soukromý pohřeb. Na náhrobku má vytesáno: „Tady leží to, co bylo smrtelné ze Stephena Hawkinga". Je tam i rovnice související s jeho výzkumem černých děr. Proč to říkám? Protože preferuji fyziky, matematiky a ekonomy před ideology, sektáři a populisty, obecně před politiky. Možná proto, že jsem obojí chvíli dělal…

https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/emise-uhliku-v-zemedelstvi-by-se-mely-zpoplatnit-rika-evropsky-poradni-sbor/
Evropská politika neobsahuje dostatečné pobídky, které by tlačily zemědělce k dosažení cílů EU v oblasti klimatu. Myslí si to odborníci z Evropského vědeckého poradního sboru pro změnu klimatu (ESABCC). Ti zároveň doporučují, aby EU v zemědělském odvětví zavedla systém zpoplatnění uhlíku.
„Zemědělce a správce půdy je třeba důrazněji motivovat ke snižování emisí,“ uvedla v tiskové zprávě místopředsedkyně ESABCC Jette Bredahl Jacobsen a dodala, že tohoto cíle „lze dosáhnout stanovením ceny za emise a odměňováním jejich odstraňování“

https://euractiv.cz/section/doprava/news/v-eu-se-nedari-snizovat-emise-z-aut-za-posledni-tri-roky-ale-zvladla-vic-nez-za-predchozich-deset-let-rika-auditor/
Evropské unii se za posledních 30 let podařilo snížit emise skleníkových plynů v mnoha oblastech, emise oxidu uhličitého z odvětví dopravy ale stále rostou. I přes přísné nároky vypouští většina osobních automobilů na silnicích EU stále stejné množství CO2 jako před 12 lety. Uvádí to čerstvý audit Evropského účetního dvora (EÚD).
V roce 2021 se na celkových emisích skleníkových plynů EU oblast dopravy podílela 23 procenty. Více než polovina těchto emisí přitom připadala na osobní automobily. A navzdory vysokým ambicím EU dekarbonizovat tento sektor jsou dosavadní úspěchy prakticky zanedbatelné.
U vozidel s dieselovým motorem zůstaly v posledním desetiletí emise dokonce úplně beze změny, u vozidel s benzinovým motorem se snížily jen zanedbatelně, a to o 4,6 procenta.

https://www.euronews.com/my-europe/2024/01/25/premature-for-allies-to-worry-about-potential-trump-comeback-us-nato-ambassador
It is "premature" for NATO allies to make "conclusions" about the impact of Donald Trump's potential return on the military alliance, its US Ambassador has told Euronews.
Julianne Smith told Euronews in an interview on Thursday that she would "hesitate to make any predictions" about November's US presidential elections.
"There's always the difference between what candidates say on the campaign trail and what actually transpires should they assume a leadership role," Smith said from NATO's headquarters in Brussels.
Her remarks came as former US president and current Republican frontrunner Donald Trump widened his lead over Biden in the early polls.

https://www.euronews.com/my-europe/2024/01/25/von-der-leyen-opens-dialogue-to-reach-consensus-on-future-of-farming
Agri-food actors have been summoned to Brussels by the European Commission chief Ursula von der Leyen to help forge a new long-term vision for agriculture amid mounting protests from farmers across the continent.
The strategic dialogue for the future of agriculture was announced in von der Leyen’s annual State of the Union address to cope with increasing polarisation in the agriculture and food policy debate.
The initiative comes at a moment of stalemate in the implementation of the EU’s flagship food policy Farm to Fork and while struggling farmers are taking to the streets throughout Europe claiming to be neglected by policymakers.

https://apnews.com/article/israel-gaza-genocide-court-south-africa-27cf84e16082cde798395a95e9143c06
THE HAGUE, Netherlands (AP) — Israel is set to hear Friday whether the United Nations’ top court will order it to end its military offensive in Gaza in a provisional ruling while the panel hears a case filed by South Africa accusing Israel of genocide.
The International Court of Justice’s president, Joan E. Donoghue, will read out the highly anticipated decision taken by a panel of 17 judges.
The ruling comes at an early stage in South Africa’s case alleging that Israel’s military action in its war with Hamas in Gaza amounts to genocide. Israel vehemently rejects the accusation and has asked the court to throw out the case.

https://www.reuters.com/business/battery-firm-lg-energy-solutions-q4-profit-up-43-higher-us-output-2024-01-26/
SEOUL, Jan 26 (Reuters) - South Korean battery maker LG Energy Solution (LGES) on Friday predicted slowing growth in the global electric vehicle (EV) market this year, signalling further challenges ahead amid intensifying competition from Chinese rivals.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-26/swiss-voters-favor-spending-more-on-pensions-poll-shows
Swiss voters are in favor of increasing pension payments while opposed to tying the retirement age to life expectancy, a poll seven weeks before a national vote showed.
Citizens will cast ballots March 3 on two independent proposals — one brought forward by unions, the other by a free-market party — that could shape Switzerland’s pension for a generation. The first calls for a 13th payout every year, the other seeks to raise the retirement age by one year to 66 and link it to life expectancy after that.

https://tass.com/oil-gas-industry/1737615
KazTransOil to boost transit of Russian oil to Uzbekistan to 550,000 tons in 2024
In accordance with the oil supply schedule approved by Kazakhstan’s Ministry of Energy, KazTransOil will ensure the supply of 25,000 tons of Russian oil through the territory of Kazakhstan to Uzbekistan in January

ASTANA, January 26. /TASS/. KazTransOil plans to boost transit of Russian oil to Uzbekistan to 550,000 tons in 2024 instead of 500,000 tons planned earlier, the press service of Kazakhstan’s national operator on the KazTransOil main oil pipeline said in a statement.

https://tass.com/politics/1737611
Putin commends privileged strategic partnership between Russia, India
"This fully meets the interests of our friendly peoples as it is in line with strengthening security and stability both regionally and globally," the Russian leader added

https://www.rt.com/business/591263-uk-companies-insure-russian-oil/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS
Around 33% of all seaborne oil exports from the sanctioned country have been transported on tankers with British insurance, a report has found

https://www.politico.eu/article/last-man-standing-viktor-orban-face-calls-us-europe-unblock-sweden-nato-bid/
Pressure from both sides of the Atlantic is growing on Hungary to cast the final vote needed to let Sweden join NATO.
But those around Prime Minister Viktor Orbán are in no rush.
László Kövér, the speaker of the Hungarian parliament and Orbán's close ally, on Thursday apparently ruled out the necessity for an extraordinary session to expedite the Swedish application, which has already been confirmed by the parliaments of all of NATO's 30 other members.

https://hungarytoday.hu/new-director-takes-over-at-the-mercedes-benz-plant-in-kecskemet/
Jens Bühler will take up the position of director of the Mercedes-Benz plant in Kecskemét (central Hungary) in January, the company announced on Wednesday.
In his new role, Bühler, who has worked in various management positions at the company for 21 years, will be responsible for the ongoing expansion of the plant and the integration of future models of the Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA) and Mercedes-Benz Electric Architecture Midsize (MBEAM) platforms into production.

https://en.irna.ir/news/85365810/Pakistan-PM-calls-Iran-a-friend
Pakistan endeavors to remove Iran's security concerns, Anwar ul Haq Kakar told the Pakistani media, IRNA reported on Friday.
Pakistan has stood by its neighbor, Iran, in the international and regional ups and downs, the prime minister underlined.
He went on to stress that his country has never joined the anti-Iran adventurism.
In his interviews with the Pakistani media, the prime minister said his country has already taken measures to remove Iran's security concerns, and that Islamabad is capable of strengthening security and information cooperation with Tehran in combat against the common challenges in borders.
Commenting on Pakistan's stance on the Zionist regime, Kakar said his country will never recognize the Israeli regime as a state.




—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://protiproud.info/politika/7701-skoly-pro-21-stoleti-negramotnost-a-omezenost-hlavne-ze-mame-napady-budeme-pokracovat-v-rozvratu-wellbeing-nadevse-deprese-a-pobyt-v-bublinach-zvladneme-vymest-pokrokarske-nesmysly.htm
Ivo Strejček shrnuje několik závěrů ohledně stavu našeho vzdělávacího systému a jeho současného vývoje - a burcuje za návrat zdravého rozumu pro jeho záchranu za pět minut dvanáct
Blíží se pololetí školního roku 2023–24 a žáci i studenti základních a středních škol budou dostávat vysvědčení. Zřejmě i v tomto kontextu se v posledních dnech objevila celá řada informací souvisejících s aktuálním stavem českého vzdělávání i návrhy, jak neradostná data „napravit“. Všimněme si některých.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/petr-hampl-pet-chyb-ceske-protisystemove-opozice/
Osobní pochvaly nechávám stranou, ale vypichuji z toho pět bodů, kde opozice nejspíš dělá chybu, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Petr Hampl.
Pokládám takovou diskuzi za velice podstatnou, protože navzdory naprosto děsivé směsi neschopnosti, zkorumpovanosti a nepřátelství vůči vlastní zemi Fialova vláda nebyla smetena a má dokonce slušnou šanci na pokračování v dalším čtyřletém období. To se nedá vysvětlit jinak než naprostou neschopností opozice.
Pro ty, kdo jsou schopni si položit otázku „co děláme špatně“ a chvíli nad ní přemýšlet, uvádím pár podnětů.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ne-cesky-senior-na-tom-neni-lip-Fakta-pro-Jurecku-Desny-propad-za-Fialovy-vlady-749714
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se po stanovisku Ústavního soudu k vládnímu snížení valorizace penzí vyjádřil k situaci seniorů s tím, že při pohledu na srovnání s dalšími státy „rozhodně nevycházíme vůbec špatně“ a sdílel článek na serveru Novinky.cz, tvrdící, že čeští důchodci mají mít „desátou nejlepší kvalitu života na světě“. Tvrzení serveru Novinky.cz, které by znamenalo, že jsou na tom čeští důchodci lépe jak ti v Německu, však není pravdivé a pochyby budí už jen to, že se článek opírá o stará data, která ještě zcela nezohledňují strmý nárůst cen. Předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová pro PL.cz přiblížila, jak se seniorům žije ve skutečnosti.

https://www.pokec24.cz/politika/pusobivy-tah-putina/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=pusobivy-tah-putina
Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek zavítal na pracovní návštěvu Kaliningradské oblasti, ruské exklávy při pobřeží Baltského moře.
Tuto cestu Vladimira Putina nelze posuzovat izolovaně od mezinárodního kontextu. Region je obklopen zeměmi NATO a v předvečer prezidentovy návštěvy Kaliningradu Severoatlantická aliance oznámila zahájení cvičení Steadfast Defender, největšího za poslední desetiletí, na kterém se zúčastní zhruba 90 tisíc lidí z více než 30 zemí světa.
Tiskový tajemník hlavy státu Dmitrij Peskov zdůraznil: prezidentova cesta není vzkazem pro NATO, ale plánovanou akcí, ale Moskva pozorně sleduje situaci na periferii regionu. Prezidentovo letadlo přeletělo nad neutrálními vodami Baltského moře. Dmitrij Peskov objasnil, že bezpečnost prezidenta během letu do Kaliningradu byla řádně zajištěna.

https://pravyprostor.net/?p=172320
Kdo skutečně vládne Hradu?
Říká se, se že některé věci se vám vrátí jako bumerang. Že je to fakt, se teď na vlastní kůži přesvědčila nyní už bývalá prezidentova kancléřka Jana Vohralíková. A taky se říká, že kdo s čím zachází, tím taky schází. A to bude možná ještě aktuálnější, protože neradno zacházeti s lidmi, jako je zřejmě skutečná hlava tohoto státu Petr Kolář, stvořitel loutky pro veřejnost, vyšampónovaného a načesaného agenta Pávka. Ti vás totiž odkopnou jako špinavou ponožku okamžitě poté, co přestanete splňovat jejich představy a požadavky, nebo ještě lépe představy a požadavky těch, v jejichž zájmu jednají. Můžete být sebelepší, je to úplně jedno.

Okolo volieb poštou už zaznelo veľa kontroverzií. Najznámejšou, dodnes horúcou aférou je posledná voľba prezidenta USA, keď tím Donalda Trumpa aj súdne namietal, že podstatný počet z hlasov odovzdaných poštou boli hlasy sfalšované.

Je zaujímavou tradíciou, že v okrskoch poštových hlasov spravidla vyhrávajú progresívne hlasy nad konzervatívnymi. Preto neprekvapí, že voľby poštou presadzujú progresívci a rôzne politicky ladené mimovládky. Pri posledných parlamentných voľbách na Slovensku si asi 73 tisíc ľudí požiadalo o voľbu poštou zo zahraničia, ale z nich skutočne volilo len 59 tisíc. Mimovládka Srdcom doma, ktorá voľbu poštou intenzívne propagovala, si robila prieskum o príčinách a zistila, že ľudia sa túto možnosť snažili využiť, ale ich hlas skončil niekde na pošte alebo úrade v cudzej krajine, ktorá nevedela čo s touto exotickou obálkou.

https://zvedavec.news/komentare/2024/01/9952-tesite-se-na-rok-2024.htm
Zdá se, že administrativa prezidenta Joea Bidena, zdatně podporovaná koupeným Kongresem, který nic neví, se snaží, aby nikdy nebyla v pokušení udělat správnou věc pro americký lid. Nemám nutně na mysli politováníhodné interakce genocidního Joea s naším oblíbeným komikem vydávajícím se za hlavu státu Volodymyrem Zelenským nebo s podlým izraelským Benjaminem Netanjahuem, ale spíše mám na mysli případy, kdy by vláda mohla jednat ve prospěch Američana a místo toho nedělá nic jiného, než že obrazně řečeno sedí se založenýma rukama a předvádí prázdný, samolibý úsměv.




—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141716&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Nástupcem vedoucí kanceláře prezidenta republiky Jany Vohralíkové bude bývalý generální ředitel společnosti T - Mobile v České republice a nyní výkonný ředitel Aspen Institutu Milan Vašina.
Tolik zpráva.  Být prezidentem, tak se ovšem kvůli tomu přímému dohledu, zda poslušně konám vše podle rozkazu, urazím.

Nejčerstvější číslo čsopisu Reflex mne opět vrátilo do mladých let, kdy se silně používala bolševická taktika „doplnění“. Některé filmy v televizi byly doprovázeny úvodem, který měl uvést na pravou bolševickou míru důvod jejich uvedení („nastavování zrcadla“ nešvarům prohnilé západní civilizace se tomu říkalo), většina knih pak byla doplněna často dlouhými doslovy, kteté vysvětlovaly čtenáři v rámci stranické linie, co tím či oním autor myslel, potažmo, co si o přečteném má myslet čtenář. Ba dokonce to někdy došlo tak daleko, že vydání Wienerovy knihy Kybernetika bylo doprovozeno doslovem akademika Kolmana, stejně obsáhlým, ne-li delším, než původní Wienerův text.
V tom posledním čísle je dlouhý rozhovor Viliama Bucherta s Václavem Klausem, za nímž ihned následuje komentář Bohumila Pečinky s rudě vypíchnutými slovy „KLAUS SE POKOUŠÍ SMÍŘIT SVOU REFORMNÍ MINULOST A TAKTIZUJÍCÍ SOUČASNOST, ALE VYCHÁZÍ Z TOHO JAKO UŽITEČNÝ IDIOT, POTÁPĚJÍCÍ SVŮJ ODKAZ.“  Zřejmě proto, aby si nechápavý čtenář odněkud z Karviné či odjinud nevyložil Klausova slova jinak, nesprávně, špatně. Takže, tentokrát z toho jako užitečný idiot vychází někdo úplně, ale úplně jiný…

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2024-01-25
Předseda Ústavního soudu Josef Baxa tento měsíc pro časopis Respekt uvedl, že odolat pokušení zvrátit judikaturu Ústavního soudu je pro něj znakem konzervativního přemýšlení a že opak představuje velmi nebezpečný vzkaz politikům, že stačí vyměnit sestavu a dramaticky se změní směr i hodnoty, na kterých soud stojí. V souvislosti se včerejším rozhodnutím Ústavního soudu o valorizaci důchodů Baxa řekl, že soudci jsou si vědomi toho, že soudy, a Ústavní soud zvlášť, jsou konzervativními institucemi, ale že ani oni nepřehlédli, že svět kolem se mění. „Právo není samoúčelné, a jestliže systém začíná být nestabilní, tak parametry, které ho tvoří, se musí přizpůsobit. Jinak by byl vývoj nezvladatelný a k čemu by nám potom byla neměnnost práva a jeho stabilita,“ dodal. Možná se to časem začne považovat za Baxovu doktrínu. Soudce zpravodaj k projednávanému zákonu Vojtěch Šimíček v České televizi konstatoval, že absolutně nesouhlasí s odlišným stanoviskem ústavního soudce Pavla Šámala, tedy že došlo k odchýlení od dřívější judikatury. Z toho je zřejmé, že stačilo jedno zásadní rozhodnutí, aby se objevily otázky ohledně budoucího směřování ústavního pořádku pod Baxovým soudem.

https://protiproud.info/politika/7702-neobycejna-voda-neobycejny-boj-smrt-do-tri-dnu-korupce-jako-vsude-voda-nepatri-nikomu-nerovny-boj-proti-koncernum-postavit-se-jim-jde-o-krk-doslova-do-5-let-to-jsme-schopni-zvladnout-pustme-politiky-k-vode.htm
Protiproud TV uvádí rozhovor Petra Hájka s Radkem Novotným, statečným mužem, který se před lety pustil do osamělého boje proti mocným koncernům, a přestože mu šli po krku a brodil se bahnem korupce, vytrval - a dnes už mu (a nám všem, za které bojoval) začínají dávat za pravdu i soudy

Vltavský monitor

Novější (26. ledna 2024)Starší (24. ledna 2024)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved