<– 17. ledna 2024 –>

Středeční Vltavský monitor 17. 1. 2024

17. ledna 2024, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/mpsv-za-dopis-s-oznamenim-o-valorizaci-penze-by-si-mohli-lide-zacit-platit/2466454?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Za dopis s oznámením o valorizaci penze by si důchodci a důchodkyně mohli nově začít platit. Zdarma by informace o přidání dostávali elektronicky. Pokud by je dál chtěli mít v papírové podobě, museli by o to sociální správu požádat. Poštovné by se jim strhlo z penze. Změna by měla začít platit příští rok. Vyplývá to z návrhu reformní důchodové novely. Ministerstvo práce v podkladech k zákonu uvedlo, že zaslání valorizačních oznámení stojí Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) při každém zvýšení penzí 40 milionů korun. Podle ombudsmana převážná část seniorů s počítačem ale nepracuje a bude žádat o papírovou verzi.
Starobní, invalidní a pozůstalostní penze od ČSSZ pobíralo na konci září přes 2,83 milionu lidí. Desetitisíce důchodů pak vyplácejí důchodové systémy resortů vnitra, obrany a spravedlnosti. Důchody se valorizují vždy od ledna. V posledních letech se zvedaly kvůli vysoké inflaci mimořádně i přes rok.
"Řada důchodců v dnešní době již disponuje takovými technickými prostředky, aby se s novou výší důchodu mohli sami seznámit v elektronické formě, a to jednak prostřednictvím datových schránek, jednak prostřednictvím elektronické aplikace s využitím elektronické identity. Jeví se proto vhodné umožnit plátcům důchodů, aby přešli primárně na tuto elektronickou formu sdělování údajů," uvedli autoři návrhu.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/elektronicky-obcansky-prukaz-zacne-v-pilotnim-provozu-fungovat-20-ledna/2466419?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Nová mobilní aplikace eDoklady, která nahrazuje kartičku občanského průkazu, začne fungovat 20. ledna. Od začátku budou aplikaci akceptovat ústřední orgány státní správy a dobrovolně i některé obce, které se už přihlásily. Od dubna ji bude přijímat policie a od poloviny roku úřady práce nebo finanční úřady. Od příštího roku pak samosprávy nebo Česká pošta. ČTK to řekla Karolína Sadílková z úřadu vlády.
Mobilní aplikace eDoklady bude od druhé poloviny ledna dostupná na App Store a Google Play. Každý občan České republiky si bude moci stáhnout aplikaci eDoklady do mobilu a v ní si občanský průkaz aktivovat přes Portál občana. "Při pilotním spuštění počítáme s možností občanky s vyhlídkou na přidání dalších dokladů v budoucnosti. Používání občanky v mobilu bude fungovat on-line i off-line," doplnila Sadílková.
Aplikace umožní občanům prokazovat totožnost pomocí mobilního telefonu místo klasické plastové kartičky. Při kontaktu s úřady tak budou mít možnost pohodlně a efektivně spravovat své údaje bez zbytečného obcházení úřadů a vyplňování formulářů. Digitální průkaz totiž umožní snadné kopírování údajů do různých forem, ať už jde o on-line nákupy nebo rezervaci letenek.

Praha - Premiér a předseda ODS Petr Fiala považuje po letech vlád koaličních válek, které k ničemu nevedly, cestu kompromisu a vzájemné dohody jako jedinou možnou. Zároveň mají pětikoaliční politici prostor pro debatu na koaličních jednáních. V reakci na video předsedy koaličních Starostů a nezávislých a vicepremiéra Víta Rakušana to dnes ČTK sdělil mluvčí kabinetu Václav Smolka. Za předvolební kampaň hnutí STAN považuje publikované video, ve kterém Rakušan stylizovaný do hráče volejbalu uvádí, že dost bylo kompromisů, ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka. ČTK řekl, že štěpení koalice to podle něj nezpůsobí. Video vzbudilo nevoli mezi některými občanskými demokraty, Rakušan dnes řekl, že nejde o útok na premiéra, s kterým o videu hovořil.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/koalicni-kompromisy-jsou-jedina-mozna-cesta-reaguje-fiala-na-video-rakusana/2466370?utm_source=rss&utm_medium=feed
"Pan premiér považuje po letech koaličních válek, které k ničemu nevedly, cestu kompromisu a vzájemné dohody jako jedinou možnou. Zároveň je přesvědčen, že pokud má kdokoliv z koaličních partnerů potřebu řešit výhrady ke společné práci, má k tomu dostatek příležitostí na koaličních jednáních," uvedl Smolka.
Rakušan ve videu stylizovaném jako rozhovor po volejbalovém zápase říká, že "tohle nebylo dobrý". "Lidi na nás koukají a vůbec nerozumí tomu, co děláme. Zbytečně taktizujeme, hrajeme při zdi. Důvěru mnohých jsme zklamali, jen abychom zůstali ve hře. Přistupovali jsme na kompromisy, je nejvyšší čas to změnit a vrátit se k tomu, proč jsme to vůbec začali dělat," uvedl. Jeden ze spoluhráčů se pak zeptá, zda to řekl Fialovi. "Řeknu mu to," odpoví mu Rakušan.
Šéf koaličních Pirátů Ivan Bartoš ve Sněmovně uvítal, že koaliční partner půjde do dalších jednání stejně tvrdě, jako do nich jdou vždy Piráti. "Spousta vyjednávání byla poměrně náročná," zmínil konsolidační balíček či rozpočet. Za úspěch marketingového oddělení STAN považuje to, že se na video novináři ptali pirátských politiků, což pokládá zároveň za absurdní. "Dáváte tomu možná větší důležitost, než to skutečně má," řekl.
"Pan Rakušan si asi nevšiml, že branka, kam má mířit, je na druhé straně. Jeho sportovní video je tedy pořádný vlastňák. Doporučuji sundat dres a zalézt do šatny," uvedla dnes na sociální síti X bývalá místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pavel-preletel-z-izraele-do-kataru-ve-stredu-bude-jednat-s-emirem/2466573?utm_source=rss&utm_medium=feed
Dauhá - Český prezident Petr Pavel přiletěl po dvoudenní návštěvě Izraele dnes večer do Kataru, kde bude ve středu jednat s emírem Tamimem bin Hamadem Sáním a s místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Muhammadem Attíjou. Setká se také s krajany na českém velvyslanectví v Dauhá.
Pavel v pondělí jednal v Jeruzalémě s izraelským protějškem Jicchakem Herzogem, premiérem Benjaminem Netanjahuem, předsedou Knesetu Amirem Ohanou, členem válečného kabinetu Bennym Gancem a se šéfem izraelské diplomacie Jisraelem Kacem. Setkal se také s rodinami unesených rukojmí, kteří ho žádali o vytvoření tlaku na propuštění lidí zadržených hnutím Hamás po teroristickém útoku ze 7. října.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/reckou-obchodni-lod-se-24-cleny-posadky-u-jemenskych-brehu-zasahla-raketa/2466507?utm_source=rss&utm_medium=feed
Představitelé Spojených států, kteří s Reuters hovořili pod podmínkou zachování anonymity, uvedli, že cílem dnešního úderu byly čtyři protilodní balistické střely. Důvodem zásahu podle jednoho z nich bylo, že tyto rakety byly připravovány k útokům na obchodní lodě v regionu.
Média o tomto americkém úderu dosud neinformovala.
V pondělí Húsíové zasáhli protilodní balistickou střelou nákladní kontejnerovou loď Gibraltar Eagle amerického majitele, která se plavila v Adenském zálivu jižně od Jemenu. Incident se obešel bez zranění a větších škod.
Dnes odpoledne se povstalci také přihlásili k dnešnímu útoku na řeckou obchodní loď Zografia, která plula z Vietnamu do Izraele. I tento incident si vyžádal pouze hmotné škody a loď po zásahu pokračovala v plavbě.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/fico-slovensko-a-madarsko-odmitaji-migracni-pakt-eu-i-zruseni-prava-veta-v-eu/2466461?utm_source=rss&utm_medium=feed
Budapešť - Slovensko a Maďarsko odmítají migrační pakt EU i zrušení práva veta členských států evropského bloku, řekl slovenský premiér Robert Fico po dnešní schůzce s maďarským kolegou Viktorem Orbánem v Budapešti. Orbán před novináři na společné tiskové konferenci doplnil, že pro obě země je důležitá suverenita. Fico rovněž prohlásil, že bude tlačit na českého premiéra Petra Fialu, aby co nejrychleji svolal jednání premiérů Visegrádské skupiny (V4).

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nelegalnich-vstupu-do-eu-bylo-loni-380000-nejvice-od-roku-2016-uvadi-frontex/2466449?utm_source=rss&utm_medium=feed
Varšava - Počet nelegálních vstupů na území Evropské unie v loňském roce meziročně stoupl o 17 procent a znovu dosáhl nejvyšší úrovně od roku 2016, zejména v důsledku zvýšené aktivity na migrační trase mezi Afrikou a Itálií. V dnešní zprávě o "předběžných propočtech" to uvádí unijní agentura pro ochranu vnějších hranic Frontex.
Za rok 2023 hlásí 380.000 "nestandardních" přechodů unijních hranic, zatímco loni to bylo na 330.000. Statistika stoupla třetím rokem v řadě poté, co v roce 2020 klesla na zhruba 115.000. V roce 2015 na vrcholu migrační krize přišlo do EU nelegálně přes 1,5 milionu lidí.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/fluorovane-plyny-budou-zcela-vyrazene-do-roku-2050-rozhodl-evropsky-parlament/2466422?utm_source=rss&utm_medium=feed
Štrasburk - Evropský parlament (EP) dnes ve Štrasburku velkou většinou přijal dvojici nařízení o snížení emisí fluorovaných plynů a látek škodlivých pro ozonovou vrstvu v atmosféře. Fluorované uhlovodíky by měly z evropské výroby zcela vymizet do roku 2050, do té doby budou postupně nahrazoványv oblastech, kde je to technicky a ekonomicky proveditelné - například v tepelných čerpadlech nebo klimatizacích. Nařízení vejdou v platnost až ve chvíli, kdy je schválí také členské státy v Radě EU, to je nicméně považováno za formalitu.
V případě fluorovaných plynů nařízení počítá s jejich úplným vyřazením do roku 2050.
"Je to standardní proces kontroly, kdy se EU z kompetence ochrany životního prostředí snaží zabránit docházelo k dalšímu poškozování," okomentoval schválení europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti).
V případě látek škodlivých pro ozonovou vrstvu, mezi které patří například již dříve omezené halony v hasicích přístrojích nebo methylbromid v pesticidech, opatření zavádí výjimky pro jejich použití a požaduje jejich recyklaci. Výjimky platí například pro farmaceutický nebo chemický průmysl, kde jsou obtížněji nahraditelné, a požadavky na recyklaci se týkají stavebních materiálů.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/investor-planuje-u-hradu-rozmberk-nejvyssi-vetrniky-v-cr-pamatkari-to-odmitaji/2466386?utm_source=rss&utm_medium=feed
Rožmberk nad Vltavou (Českokrumlovsko ) - Národní památkový ústav odmítá plánovanou stavbu tří vysokých větrných elektráren u hradu Rožmberk nad Vltavou. Elektrárny by výrazně poškodily památkové a krajinářské hodnoty hradu, který je národní kulturní památkou, uvedli památkáři na webu. Elektrárny by měly být vysoké skoro 250 metrů, nejvyšší v ČR, řekl dnes ČTK Josef Urbich, zástupce firmy Meridian Nová energie, jež elektrárny plánuje. Výši investice neuvedl. Město do konce března vypíše referendum, aby se v něm obyvatelé ke stavbě vyjádřili, řekl dnes ČTK místostarosta Daniel Hovorka (Rožmberk Žije).
"Národní památkový ústav považuje záměr výstavby tří vysokých větrných elektráren na dohled hradu a historickému městu Rožmberk nad Vltavou za výrazné ohrožení památkových a krajinářských hodnot národní kulturní památky hradu a historického města. Stavba by výrazně poškodila ojediněle dochovaný krajinný rámec, do kterého je národní kulturní památka hradu zasazená," uvedli památkáři. Stavba by podle nich také poškodila "ikonický" a zažitý obraz města s dominantami kostela svatého Mikuláše, dolního hradu a věže Jakobínka.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/uohs-zrusil-rozhodnuti-dopravniho-podniku-o-vyberu-dodavatele-na-2-etapu-metra-d/2466360?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brno/Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil rozhodnutí o výběru vítěze tendru na stavbu další části metra D, kterým se stalo sdružení firem zahrnující například firmy Subterra a Hochtief. Rozhodnutí zatím není pravomocné a lze proti němu podat rozklad. Na rozhodnutí dnes upozornil server Seznam Zprávy a ČTK jeho vydání potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda. Následně o něm informoval v tiskové zprávě. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) rozhodnutí důrazně odmítl a podle vedoucího oddělení komunikace podniku Daniela Šabíka proti němu podá rozklad. S rozhodnutím úřadu nesouhlasí ani firma Subterra, naopak společnost Porr jej vítá.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/volba-postou-je-pro-obcany-v-cizine-casto-jedinou-moznosti-mini-kovarova-domluvme-se-na-jinem-345021
Ve středu se poslanci začnou na mimořádné schůzi zabývat návrhem na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Ti dle místopředsedkyně sněmovny Věry Kovářové (STAN) mají často volební místnosti velmi daleko, jsou proto znevýhodněni před voliči v Česku. „Tam, kde jsou voliči buď za prací, Erasmu či stážích, je pro ně korespondenční volba často jedinou možností,“ upozornila v Událostech, komentářích. Zákonodárci mají podle místopředsedkyně sněmovny Kláry Dostálové (za ANO) řešit důležitější věci, než je volba poštou. Podle ní by navíc zákon mohl narazit na ústavnost. Koalice by se s opozicí měla domluvit na jiném způsobu zjednodušení volby pro občany v cizině, myslí si.
„Myslíme si, že Česká republika má řešit úplně jiné problémy než je korespondenční volba,“ poznamenala Dostálová. Mrzí ji, že opozici vládní koalice nevyzvala k jednání. „Neprošel mezirezortním připomínkovým řízením, nevyjadřovali se k tomu legislativci,“ doplnila.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/francie-si-vyzkousi-skolni-uniformy-ci-cas-na-peci-o-deti-pro-oba-rodice-macron-uvedl-novou-vladu-345023
Ve svém programovém prohlášení po jmenování nové vlády slíbil francouzský premiér Gabriel Attal jednotné školní uniformy, podporu porodnosti, nižší daně, boj proti radikálnímu islamismu i třeba větší pořádek ve francouzských městech. Odvaha, aktivní přístup a efektivita, řekl Macron o nové vládě.
Žáci ve stovce škol ve Francii začnou letos nosit jednotné oblečení, do projektu se zapojily dobrovolně. Pokud se plán na smazání viditelných sociálních rozdílů osvědčí, může být od roku 2026 rozšířen na všechny školy, oznámil v úterý Macron. Uniformy tradičně nosí například žáci v Británii.
Ve svém projevu po jmenování nové vlády slíbil také podpořit porodnost a demografický růst a zavést šestiměsíční dovolenou pro oba rodiče i navýšení příspěvků pro ně, uvedla francouzská média.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/nase-zajmy-se-ubiraji-stejnym-smerem-notovali-si-v-budapesti-fico-s-orbanem-345006
Slovensko a Maďarsko odmítají migrační pakt i zrušení práva veta členských států EU, řekl slovenský premiér Robert Fico po jednání se svým maďarským kolegou Viktorem Orbánem. Maďarského premiéra v Budapešti také ocenil za to, že „bojuje za suverenitu“ své země. Orbán po schůzce řekl, že Evropská unie by měla podporovat Ukrajinu z peněz mimo vlastní rozpočet.
„Ukazuje se, že naše zájmy se na 99 procent ubírají stejným směrem,“ shrnul po jednání s Ficem maďarský premiér.
Suverenita je pro nás důležitá, shodli se premiéři
„Odmítáme formu migračního paktu, že nám bude někdo přikazovat, že buď přijmeme migranty, nebo zaplatíme pokutu,“ uvedl Fico. Dodal, že státy by měly mít možnost samy se rozhodnout o formě pomoci ohledně uprchlíků.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/jizni-korea-jako-nepritel-cislo-jedna-pchjongjang-chce-zlikvidovat-i-preshranicni-zeleznici-345007
Severní Korea zrušila vládní úřady, které mají na starosti vztahy s Jižní Koreou, včetně záležitostí sjednocování a mezikorejského turistického ruchu. Vůdce KLDR Kim Čong-un kromě toho vyzval parlament k přijetí ústavního dodatku, jenž by Jižní Koreu označil za striktně oddělenou zemi a nepřítele číslo jedna. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na severokorejská státní média.
Severokorejská agentura KCNA uvedla, že rozhodnutí zrušit příslušné vládní úřady, které se zabývají dialogem a spoluprací s jižním sousedem, bylo přijato na pondělní parlamentní schůzi. „Výbor pro mírové sjednocení vlasti, úřad pro hospodářskou spolupráci a úřad pro mezinárodní turistiku v Diamantových horách, jejichž cílem bylo vést dialog, jednání a spolupráci, byly zrušeny,“ oznámil severokorejský parlament.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/ukrajinske-politiky-ceka-zkouska-otevirani-dveri-do-eu-boj-s-notorickou-korupci_2401170500_jas
Evropská unie na konci roku slíbila, že zahájí přístupové rozhovory s Ukrajinou. Na mezinárodním poli tak ukrajinská politika dosáhla zásadního úspěchu. Na domácí politické scéně čeká ukrajinské zákonodárce citlivá debata o mobilizaci. Ukrajinská společnost také očekává další opatření proti korupci. „Lidé na Ukrajině vnímají korupci jako něco, co může způsobit porážku,“ říká pro iROZHLAS.cz a Radiožurnál ukrajinský analytik Petro Burkovskyj.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pojar-zbrojovky-ukrajina-zbrane_2401162332_mst
Evropa procitá, začíná zbrojit a brzy přehodnotí i postoj ke Green Dealu, tvrdí bezpečnostní analytik a poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. „Některé země začnou brzy šlapat na brzdu, a to jak doma, tak i na celoevropské úrovni – a už se to částečně děje. Mašinérie je ale rozběhnutá a je to kolos, který bude velmi těžké zastavit. Samozřejmě je i otázka, nakolik by se měl zastavit úplně,“ říká v pořadu Osobnost Plus.

https://echo24.cz/a/HteGc/komentar-kaiser-rakusan-video-jen-at-5k-perou
Že si Vít Rakušan dovolil natočit klip, v němž se vágně vymezuje proti svým vládním partnerům, je už dva dny bráno za akt agrese a projev neslušnosti. Ministr vnitra Rakušan je místopředsedou vlády a předsedou jedné z pěti koaličních stran. Není, soudě podle klipu, s vládou úplně spokojený, lidé jí, tedy i jemu, totiž nerozumějí: „Zbytečně taktizujeme, hrajeme při zdi.“ Pak přechází k sebekritice, tedy asi do řad STAN, protože mimo půdorys svých pěti stran vláda téměř nejedná: „Přistupovali jsme na kompromisy. Je nejvyšší čas to změnit. A vrátit se k tomu, proč jsme to vůbec začali dělat.“

https://www.info.cz/pravo/pravni-servis/presumpce-neviny-klade-jasne-meze-svobode-projevu-verejnych-cinitelu
PRÁVNÍ SERVIS | Nejen orgány činné v trestním řízení, ale veřejní činitelé obecně musí pečlivě volit slova, pokud se chtějí vyjadřovat o tom, zda někdo spáchal trestný čin. Podle platné právní úpravy a judikatury by se měli vyvarovat jakýchkoli výroků, z nichž je patrný jejich názor na vinu osoby, pokud o ní zatím pravomocně nerozhodl soud.

https://euractiv.cz/section/vnitro-a-spravedlnost/news/orban-s-ficem-odmitaji-migracni-pakt-eu-i-zruseni-prava-veta/
Slovensko a Maďarsko odmítají migrační pakt EU i zrušení práva veta členských států evropského bloku, řekl slovenský premiér Robert Fico po dnešní schůzce s maďarským kolegou Viktorem Orbánem v Budapešti.
Orbán před novináři na společné tiskové konferenci doplnil, že pro obě země je důležitá suverenita. Fico rovněž prohlásil, že bude tlačit na českého premiéra Petra Fialu, aby co nejrychleji svolal jednání premiérů Visegrádské skupiny (V4).
„Odmítáme formu migračního paktu, že nám bude někdo přikazovat, že buď přijmeme migranty, nebo zaplatíme pokutu,“ uvedl Fico. Dodal, že státy by měly mít možnost samy se rozhodnout o formě pomoci ohledně uprchlíků.

https://euractiv.cz/section/aktualne-v-eu/news/pokud-se-trump-vrati-do-cela-usa-evropa-by-to-mela-vnimat-jako-prilezitost-rika-belgicky-premier/
Největší výzvou nynějšího belgického předsednictví Rady EU bude podle premiéra Alexandera De Crooa budování silné unijní ekonomiky. V současnosti je totiž Čína stále dominantnější na světových trzích a Spojené státy by se mohly v případě opětovného zvolení Donalda Trumpa prezidentem uchýlit k ochranářským opatřením.
De Croo to dnes řekl v Evropském parlamentu ve Štrasburku, kde europoslancům představoval priority půlročního belgického předsednictví.
„Pokud nám rok 2024 znovu přinese ‚Ameriku na prvním místě‘, více než dřív to pro nás bude znamenat ‚Evropa sama za sebe‘,“ řekl De Croo s odkazem na volební slogan amerického republikána Trumpa.
„Neměli bychom se této vyhlídky obávat,“ dodal. Belgický premiér rovněž uvedl, že EU by měla možnost, že Spojené státy budou izolovanější, brát jako příležitost k osamostatnění a získání větší suverenity.
De Croo rovněž zopakoval už známé postoje Belgie k některým palčivým otázkám unijní politiky – předsednictví bude podle něj pracovat na schválení vyjednávacího rámce pro přístup Ukrajiny, Moldavska a Bosny a Hercegoviny do EU, hodlá co nejvíce urychlit finanční podporu válkou zmítané Ukrajině a rozšířit evropské trhy.
„Evropa je silná v inovaci… ale naši mladí podnikatelé mají problém své nápady dostat na trh. Musíme se dostat od ‚vynalezeno v Evropě‘ přes ‚vyvinuto v Evropě‘ až po ‚vyrobeno v Evropě‘,“ řekl De Croo a pokračoval: „Každý kout našeho kontinentu musíme zahrnout do velkého kapitálového trhu přístupného podnikatelům, od Stockholmu po Neapol, od Dublinu po Sofii.“
„Rok 2024 je rokem demokracie. Je třeba zajistit, abychom klíčové reformy dotáhli před koncem tohoto období,“ poznamenala na tiskové konferenci s belgickým premiérem předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola.

https://euractiv.cz/section/evropska-unie-a-svet/news/pocet-nelegalnich-vstupu-do-eu-mezirocne-stoupl-o-17-procent-byl-nejvyssi-od-roku-2016/
Počet nelegálních vstupů na území Evropské unie v loňském roce meziročně stoupl o 17 procent a znovu dosáhl nejvyšší úrovně od roku 2016, zejména v důsledku zvýšené aktivity na migrační trase mezi Afrikou a Itálií. V dnešní zprávě o „předběžných propočtech“ to uvádí unijní agentura pro ochranu vnějších hranic Frontex.
Za rok 2023 hlásí 380.000 „nestandardních“ přechodů unijních hranic, zatímco loni to bylo na 330.000. Statistika stoupla třetím rokem v řadě poté, co v roce 2020 klesla na zhruba 115.000. V roce 2015 na vrcholu migrační krize přišlo do EU nelegálně přes 1,5 milionu lidí.
„Tato čísla nepředstavují jen statistiky, ale skutečné lidi,“ zdůraznil dnes šéf Frontexu Hans Leitjens. „Čísla, která dnes prezentujeme, ukazují vyvíjející se výzvy, kterým čelíme při správě vnějších hranic EU,“ vzkázal.
Největší část migrantů mířících do EU podle nových dat tvořili Syřané, kterých bylo více než 100.000. V pořadí zemí původu následují Guinea a Afghánistán. V drtivé většině případů přichází muži, ženy tvořily desetinu loňské nelegální migrace a další desetinu děti.

https://www.euronews.com/my-europe/2024/01/16/eu-will-approve-50-billion-for-ukraine-with-or-without-hungary-vows-von-der-leyen
The European Union will, if needed, find a way to bypass Viktor Orbán's veto and approve the €50-billion special fund for Ukraine, Ursula von der Leyen said on Tuesday.
The package, which is designed to provide Kyiv with financial support until 2027 and plug the government's ballooning public deficit, is being held up by Hungary, an impasse that has left Brussels effectively without any money for the war-torn nation.
Following a dramatic summit in mid-December, where Orbán made good on his threat and derailed the unanimous vote, EU leaders are set to reconvene again on 1 February to give the so-called Ukraine Facility a second try.
"I think it's very important to engage with all 27 member states of the European Union to get the €50 billion for four years for Ukraine up and running," the president of the European Commission told a group of media, including Euronews, during the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland.

https://apnews.com/article/us-south-korea-japan-naval-exercise-north-korea-e04d3adef36799f6f31b3ba2643ff2fe
SEOUL, South Korea (AP) — The United States, South Korea and Japan conducted combined naval exercises involving an American aircraft carrier in their latest show of strength against nuclear-armed North Korea, South Korea’s military said Wednesday, as the three countries’ senior diplomats were to meet in Seoul to discuss the deepening standoff with Pyongyang.
The training in waters off South Korea’s Jeju island came as North Korean leader Kim Jong Un continues a provocative run in weapons testing and threats that has raised regional tensions to their highest point in years.
At Pyongyang’s rubber-stamp parliament this week, Kim declared that North Korea would abandon its long-standing commitment to a peaceful unification with South Korea and ordered a rewriting of North’s constitution to eliminate the idea of a shared statehood between the war-divided countries.

https://www.reuters.com/world/china/chinas-q4-gdp-grows-52-yy-below-market-forecast-2024-01-17/
BEIJING, Jan 17 (Reuters) - China's economy grew slightly slower than expected in the fourth quarter, with a deepening property crisis, mounting deflationary pressures and weak demand reinforcing expectations that Beijing will have to roll out more stimulus measures soon.
Confounding most analysts' expectations, the world's second-largest economy has struggled to mount a strong and sustainable post-COVID pandemic bounce, burdened by the protracted real estate slump, weak consumer and business confidence, and mounting local government debts.

https://www.bloomberg.com/news/videos/2024-01-17/csis-kennedy-on-china-s-growth-prospects-video
Business and Economics at the Center for Strategic and International Studies, discusses his outlook for China's economy as Premier Li Qiang says the country grew 5.2% in 2023. He speaks with Shery Ahn and Haidi Stroud-Watts on "Daybreak Asia". (Source: Bloomberg)

https://www.bbc.com/news/world-asia-67999465
Pakistan says children killed in Iranian strike
Pakistan says two children were killed and three others injured in strikes by neighbouring Iran on Tuesday.
Iran said it targeted two bases linked to the militant group Jaish al-Adl, according to a news agency affiliated with the country's military.
But Pakistan rejected this, calling it an "illegal act" that could lead to "serious consequences".
Pakistan is the third country, after Iraq and Syria, to be hit by an Iranian attack within the last few days.

A missile attack by Iran on Pakistan is near-unprecedented. Tuesday's strike hit a village the vast south-western province of Balochistan, which borders the two countries.
In a strongly worded statement, Pakistan's foreign ministry strongly condemned the "unprovoked violation of its airspace by Iran".


https://www.foxnews.com/world/leaked-german-documents-show-leaders-preparing-russia-launch-world-war-reports
Reports suggest Russian offensive will include troops on the ground and cyberattacks

A sampling of people trying to make the world a better place, one keynote address and après-ski shindig at a time.
We’ve given you the “dirty dozen” of Davos; it’s only fair also to highlight the goody-two-shoes of the World Economic Forum annual meeting.
From those who are battling climate change, poverty and disease — to those defending democracy and their nations’ freedom — here are eight righteous folk fighting the good fight in the Swiss Alps.
1. Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy
Volodymyr Zelenskyy is in Davos with a mission: to remind the world’s top wheelers and dealers of Ukraine’s fight for survival, in the process securing the money and weapons Kyiv needs to win. But as the war drags on, and attention turns to the crisis in the Middle East and the election in the United States, Zelenskyy is fighting an uphill battle.

He is delivered an address on Tuesday and will hold meetings with top officials, including U.S. Secretary of State Antony Blinken. Zelenskyy will also be making his case directly to the world’s corporate elite that Ukraine is open for business — even while it’s under attack.
3. Alexander Soros, Open Society Foundations chief
Depending on whom you talk to, Alexander Soros’ Open Society Foundations is either the worst thing that has happened to the free world — or the best. The nongovernmental organization funds civil society groups around the world seeking to support human rights, justice, education, public health and the free press. The foundation, along with its founder — Hungarian-born billionaire investor George Soros — are favorite punching bags for the far right the world over, from the U.S., to Hungary, to the United Kingdom.

6. Bill Gates, co-chair of the Bill & Melinda Gates Foundation
Microsoft’s co-founder-turned-philanthropist Bill Gates (still one of the world’s richest people) has been using his significant cachet — and cash — to fight inequality in health, energy, climate and education, via the Bill & Melinda Gates Foundation. That said, Gates’ largesse has given his foundation an outsized influence over the global health agenda (POLITICO in 2017 dubbed him the world’s most powerful doctor), and raised questions about accountability.
Still, there’s no denying Gates’ generosity: In Davos this year, his foundation announced it would be upping its spending to $8.6 billion in 2024, which is 4 percent more than last year, in response to decreases in global contributions to health efforts in low-income countries in the wake of Covid. The foundation has committed to increasing its annual spending to $9 billion by 2026.

https://hungarytoday.hu/demographic-challenges-and-competitiveness-priorities-of-eu-presidency/
Demographic challenges and competitiveness are among the priorities of the Hungarian EU Presidency, Judit Varga, Head of the Hungarian Parliament’s European Affairs Committee, stressed in a statement.
Judit Varga was attending a conference organized by the network of national parliamentary EU committee chairs (COSAC) in Namur, Belgium, where she presented the plans of the Hungarian EU Presidency that will start in July.

https://en.irna.ir/news/85356692/Germans-rally-to-decry-Israeli-crimes-in-Gaza
Tehran, IRNA – Thousands of Germans hit the streets of the capital Berlin on Tuesday night to express their anger at their government’s stance on the Zionist regime’s crimes against the oppressed and defenseless Palestinians of the Gaza Strip.
According to Deutsche Welle, thousands of residents in Berlin thronged the streets in solidarity with Palestinians and denounced their government’s support for barbaric attacks by the Israeli regime.
The rally came just days after the German government announced its official position in support of the Zionist regime at the International Court of Justice, ignoring the massacre of innocent Palestinians in Gaza.
"No to genocide in Gaza" and "All together against fascism", were some of the slogans demonstrators chanted while lighting candles in memory of Gaza martyrs.

https://tass.com/world/1733203
French president assures that his country will not strike Houthi positions
"We are seeking to avoid escalation," Emmanuel Macron said

PARIS, January 17. /TASS/. France is not planning to participate in strikes on positions of Yemen’s Houthi rebels, because it wants to avoid escalation in the region, French President Emmanuel Macron told reporters.
"France decided not to join the coalition that delivers preventive strikes on Houthi positions," Macron said. "We are seeking to avoid escalation.”

https://www.rt.com/india/590741-bhopal-gas-tragedy-india/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS
Bhopal tragedy: 40 years later, 150,000 victims of American pesticide factory disaster risk losing specialized healthcare
Firoza Bi was just a teenager when the world’s worst industrial disaster – the Bhopal gas tragedy of December 3, 1984 – wreaked havoc on the citizens of Bhopal, Madhya Pradesh (MP), in the heart of India.
She developed breathing problems and has been living with high blood pressure since puberty as the result of inhaling methyl isocyanate (MIC), which leaked from American company Union Carbide’s pesticide factory. Skin ailments and blisters have become part and parcel of her life. Now aged 55, Firoza still seeks treatment in the government-run Jawaharlal Nehru Gas Rahat (relief) Hospital, set up for the disaster’s victims and their families.





—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://protiproud.info/politika/7685-zlocinci-cvici-v-davosu-proc-soros-a-schwab-zrusili-ucast-globalni-elity-znejisteny-ze-soukromych-tryskacu-ale-budou-dal-kazat-klimatickou-lez-jako-by-se-nechumelilo-nacvik-na-tajemnou-nemoc-x-opakovani-event-201.htm
Baxter Dmitry upozorňuje, že summit Světového ekonomického fóra, který začal ve švýcarském Davosu, kromě obvyklé agendy klimatické lži má na programu také přípravu na zbrusu novou umělou epidemii, kterou pro udržení své moci chtějí rozšířit možná už v tomto roce, až dostanou přes WHO další páky
Víc, než jen signál: Klaus Schwab rychle následoval George Sorose s prohlášením o zrušení své účasti na výročním summitu Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu, který začal včera a bude probíhat do 20. ledna.

https://protiproud.info/politika/7686-fialova-soudruzska-zdravice-trockistum-a-fetakum-vsichni-jsme-pirati-ods-v-politicke-suterenu-lzi-vymluvy-a-vytacky-prihlasili-se-nahlas-k-nove-levici-co-na-to-clenove-kteri-pamatuji-pravici-nezbyva-nez-cauky-mnau.htm
Ivo Strejček komentuje bratříčkování naší někdejší jediné skutečné pravicové strany s politickým levičáckým odpadem a má se smutkem za to, že fialové ODS už není pomoci
Před pár desítkami hodin proběhlo celostátní fórum Pirátské strany, které si volilo nové vedení. Jde o vnitřní věc oněch pár stovek členů této anarchisticko-levicové strany a nám to nepřísluší komentovat. Všimnout bychom si ale měli obsahu „zdravice“, kterou přednesl českým (polokomunistickým) politickým pirátům předseda ODS a premiér vlády Petr Fiala.

https://www.kverulant.org/article/jak-kverulant-zarazil-kseft-ministra-vnitra-rakusana-nakup-peti-vyprostovacich-aut-za-100-milionu-pro-hmotne-rezervy/
Správa státních hmotných rezerv (SSHR) vypsala na podzim 2022 soutěž na nákup pěti velkých vyprošťovacích vozidel. Podle Kverulanta byla soutěž předem připravena pro jediného zájemce. Nejen, že šlo pravděpodobně o korupci, ale nabízela se i otázka, proč potřebovala  správa hmotných rezerv pět osmikolových vyprošťovacích aut. Když se na to Kverulant zeptal, tak mu SSHR odpověděla, že nákup byl přáním ministra vnitra Víta Rakušana. Kverulant má k dispozici dopis, který to dokazuje. Přesto policie Kverulantovo trestní oznámení na Rakušana odložila. Rakušan nesl Kverulantova odhalení velmi nelibě, a tak ministerští právníci dali Kverulantovi v únoru 2023 pětidenní lhůtu na odstranění tohoto článku. Kverulant se tomuto nátlaku nepodřídil, svůj článek nestáhl a byl připraven čelit žalobě ze strany ministerstva vnitra. Ta však nepřišla a ani zbytečná vyprošťovací vozidla nakoupena nebyla a tak Kverulant tuto kauzu nyní uložil do svého archivu.  Zkorumpované politiky a rozežrané úředníky je třeba kontrolovat neustále a to Kverulant dělá už od roku 2009. Usvědčujte je s námi finanční podporou našeho úsilí.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/urad-vlady-zasypan-hnojem-vlada-pry-sklizi-co-zasela/
Před Úřadem vlády se uskutečnila protestní akce na podporu českých a německých zemědělců. Na místě se objevil i kravský trus. Podle aktérů je to prý symbolické, protože právě "hovínka a sračínky“ jsou výsledkem práce současné vlády.

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Berwid-Buquoy-KDU-CSL-Historicke-kotrmelce-diktatora-Putina-749188
Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4. "Hrozný", Petr 1. "Veliký" a Kateřina 1. "Veliká". Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina. Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

https://www.pokec24.cz/politika/zelenskij-vyhrozuje-putinovym-vnoucatum/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=zelenskij-vyhrozuje-putinovym-vnoucatum
Zelenskij vyhrožuje Putinovým vnoučatům.
Ukrajinský vůdce se ve svém projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu zosobnil
Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj během úterního projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu pohrozil celé rodině ruského prezidenta Vladimira Putina „trestními procesy“ a dlouhými tresty odnětí svobody.
Zelenského projev ke shromáždění aspirujících globálních vůdců se zaměřil na žádost o více zbraní, peněz a munice, aby mohl pokračovat v boji proti Rusku. V jednu chvíli se však zmínil o rodině ruského vůdce.
Putin „nebude odpočívat v pokoji ani v tomto, ani v příštím světě,“ řekl Zelenskyj. ‘Ani jeho děti, ani jeho vnoučata.’

https://pravyprostor.net/?p=171802
Dopis šéfredaktorovi Reflexu
Týdeník Reflex, č. 51-52/23, v úvodníku z pera nového šéfredaktora Martina Bartkovského, srovnával hrůzy, jež se odehrály 7. října při teroristickém útoku Hamásu na jižní Izrael s tím, co se následně a nyní děje při odvetné akci Izraele v Gaze. Reagoval jsem mailem autorovi (bez odpovědi), zde je jeho podstatná část.
Píšete, že v Izraeli se na začátku října odehrála nepředstavitelná zvěrstva, podobná zvěrstva se ale odehrávají i v Pásmu Gazy. Izrael má sice právo se bránit, musí prý ale ubrat na své zuřivosti. Říkáte, že většinu populace na bojišti tvoří děti (!), s tím, že se teroristé ukrývají ve školách, mešitách, nemocnicích, Izrael nic neudělá. Srovnávání násilí, jež spáchali palestinští teroristé na jihu Izraele, neuvěřitelná bestialita, kterou projevovali a ještě se s ní chlubili, s násilím, jež je nutným průvodcem války a války v ulicích zvláště, jemuž se žádná armáda ani při nejlepší vůli vyhnouti nemůže, to je neuvěřitelná relativizace zla, záměrně deformovaný pohled na skutečnost a její výklad. Odpovědnost za utrpení civilistů, jež je bohužel nutným průvodcem válečných konfliktů, padá zcela a bezvýhradně na teroristy z Hamásu. Kteří právě toto utrpení naprosto záměrně a s děsivým cynismem aktivně umocňují, právě proto, že kalkulují s oním morálním relativismem. Ale i s pod kůží zažraným antisemitismem, jenž sice není ve slušné společnosti vhodné projevovat, který ale lze maskovat tzv. antisionismem. Toto je typickým projevem levicového marasmu, který zamořil dnešní západní mainstream, ať již se jedná o média, politickou sféru či akademický svět. Zejména v Západní Evropě souvisí s její určitou islamizací, kdy rostoucí muslimské menšiny, dlužno dodat nekompatibilní s majoritní společností, tvoří významnou část elektorátu levicových stran. Mimochodem, fundovaně o tom psal nedávno právě Reflex (článek Petra Sokola Kdo v Evropě podporuje Hamás z č. 44).



—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141704&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Makroekonom Jaroslav Šulc v rozhovoru s Parlamentními listy:
To, že jsme se přitulili k Němcům v tom jejich rychlíku Energiewende nebo Green Dealu, to je naše pitomost, naše nekvalifikovanost a neschopnost si tuto velikášskou, zhoubnou, makroekonomickou a sociálně bouřící operaci dobře propočítat a bouchnout pěstí do stolu a říci: „Tak takhle, prosím, ne! Němci, běžte do háje s tímhle nápadem. Že si řešíte své problémy, je vaše věc, ale neděste tím Evropu.“ Jestli lidé říkají, že jsou nešťastní z cen energií, tak ať se zeptají pana premiéra, na čem se dohodl se šesti energobarony, jakým způsobem budou řešit ceny energií, jak se bude řešit vládní opatření vůči energiím. Už před dvěma měsíci jsem říkal, že je nejvyšší čas podat trestní oznámení za škodu velkého rozsahu v organizované skupině.

https://kechlibar.net/2024/01/15/pripad-britskych-postaku-aneb-beda-zemi-ktere-pocitac-vladne/
Britská pošta zavedla roku 1999 do provozu nový softwarový systém Horizon, vyvinutý japonskou firmou Fujitsu. Ten měl, mimo jiné, kontrolovat hospodaření na jednotlivých pobočkách a odhalovat případné nesrovnalosti.
Už krátce po spuštění systému začaly z jednotlivých poboček chodit reklamace: program je nespolehlivý. Nejhorší chybou bylo, že si svévolně “vymýšlel” peněžní manka tam, kde nebyla. Nahlášených chyb bylo mnoho, ale minimálně jedna oběť tvrdí, že jí na lince podpory lhali, že je jediná, kdo něco takového pozoruje.
Pojem oběť je zde naprosto na místě, protože pošta začala na poštmistry, u jejichž pobočky ohlásil systém scházející peníze, podávat trestní oznámení za zpronevěru, a zároveň po nich vymáhat škody v desetitisících až statisících liber. A, co je nejhorší, soudy braly údaje ze systému Horizon jako pevný důkaz a odsuzovaly jednotlivé pošťáky do vězení jako na běžícím pásu, přičemž leckdy šlo opravdu o vězení natvrdo, ne jen podmínku. Kvůli předepsaným kompenzacím musely rodiny odsouzených často prodat své domy nebo se zadlužit.
Odsouzených nakonec bylo dobrých 700 a další tisíce lidí přišly o pozici poštmistra proto, že systém indikoval “menší” problémy, nedosahující úrovně trestného činu. Se skandálem jsou spojeny nejméně čtyři sebevraždy mezi obviněnými a ve vězení skončila i těhotná žena. Třiatřicet obviněných zemřelo. Část těchto úmrtí byla nepochybně přirozená, ale je možné, že dalším prostě pomohl do hrobu vzniklý stres. Není legrace být na malém městečku osočen ze systematického okrádání pobočky, kterou jste léta vedli. Pošťák je svým způsobem “veřejný činitel”, i když nikoliv de iure; všichni jej aspoň od vidění znají a skoro každý mu někdy dal do ruky důvěrnou zásilku. Když pak musíte nést cejch zločince, je to šílenství.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2024-01-16
A Rusko napadlo Ukrajinu, což Škodu donutilo stáhnout se z jednoho ze svých růstových trhů. Škoda loni prodala 866 800 vozů, což je meziročně o 18,5 % více, ale o 30,9 % méně než v době vrcholu. Člen představenstva Martin Jahn pro Hospodářské noviny uvedl, že rok 2023 byl pro Škodu skutečně velmi úspěšným rokem. Za růstové trhy označil Indii, Vietnam a Blízký východ, ten poslední se však zdá být den ode dne rizikovějším. A Česká republika se prohlásila za hlas Izraele v Evropě, takže Škoda zůstává v područí české zahraniční politiky.

Protiproud TV vysílá další poradu šéfredaktora Protiproudu s mnohatisícovou "redakční radou" tvrdého jádra nepodvolených, která míří k podstatě problémů bortící se civilizace, v nichž je nám nedobrovolně dáno žít
02:40 Výsledky vyšetřování střelby na FF UK jsou mírně řečeno nepřesvědčivé
03:13 Jak to mohl střelec stihnout?
04:20 Oficiální verze je děravá: Tak to prostě proběhnout nemohlo!
06:34: Diváci PP z celého světa odmítají korespondenční volby
08:32 Kdo je Robert Šlachta?
12:30 Jde mu jen o funkce?
13:54 Ústavní soud jako vždy: Žalobu na vypnutí Protiproudu zamítl
16:43 Budka pro udavače

Vltavský monitor

Novější (18. ledna 2024)Starší (16. ledna 2024)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved