<– 15. ledna 2024 –>

Pondělní Vltavský monitor 15. 1.

15. ledna 2024, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rakusan-gibs-bude-mit-vysledky-proverovani-zasahu-na-ff-uk-nejdrive-na-jare/2465516?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) bude mít výsledky prověřování policejního zásahu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) nejdříve na jaře. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to dnes řekl v diskusním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce. Připomněl, že vnitřní kontrola policejního prezidia odhalila nedostatky v krizové komunikaci a ve využívání analytických nástrojů, zásah policie byl ale podle ní profesionální a v souladu s předpisy.
"Prověřování nebude trvat týdny, bude trvat měsíce. Bude trvat dva, tři měsíce, než se dostaneme k nějakým relevantním závěrům. A je to tak správně. Pokud jsou ty podněty tady, a mají být detailně rozpracovány a všechny pochybnosti, o kterých se hovoří, důsledně vyvráceny, tak GIBS tak pracovat musí," řekl dnes Rakušan.
Kvůli zásahu na univerzitě se objevila kritika, že policie situaci podcenila. Policisté dostali ve čtvrtek 21. prosince po poledni informaci o tom, že mladík z obce Hostouň odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později v obci nalezli mrtvého otce podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásili pátrání. Policie pak zjistila, že student bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní objekt filozofické fakulty, střelba byla ale následně hlášena z nedaleké hlavní budovy na náměstí Jana Palacha. Muž v budově školy zabil 14 lidí a dalších 25 zranil, pak zbraň obrátil proti sobě.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/poslanci-zahaji-debatu-o-korespondencni-volbe-cekaji-se-i-nocni-jednani/2465444?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Poslanci zahájí příští týden ve středu úvodní debatu o sporném koaličním návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Proti novele jsou opoziční hnutí ANO a SPD. Očekávají se obstrukce i noční poslanecká jednání. K volbě poštou pro české občany v cizině nechali vládní poslanci svolat mimořádnou schůzi. Hnutí ANO pak podnítilo zvláštní schůzi k návrhu na zvýšení příspěvků na péči, které dostávají lidé se zdravotním postižením. V úterý odpoledne se zákonodárci sejdou na první letošní řádné schůzi dolní komory. Je možné, že v tento den neprojednají žádnou předlohu a je otázka, zda se vůbec dostanou k hlasování o návrhu programu schůze.
Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli hlasovat dopisem v řádných volbách do Sněmovny v roce 2025.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/politolog-zvoleni-bartose-az-v-druhem-kole-ukazuje-na-vnitrni-polarizaci-strany/2465232?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brno - Znovuzvolení Ivana Bartoše předsedou České pirátské strany není podle politologa Aleše Michala z Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity překvapivé. Skutečnost, že potřebný počet hlasů získal až ve druhém kole volby, nicméně značí určitou polarizaci strany, míní. Výsledek volby ukázal, že většina Pirátů pokládá Bartoše za lídra, který by měl stranu vést do příštích sněmovních voleb, sdělil Michal ČTK. Dá se podle něj chápat i tak, že i přes kritiku vlády za některé konzervativnější kroky i nezdařenou komunikaci většina Pirátů stále vidí místo své strany ve vládě.
"Strana dala přednost stabilitě a jistotě. Přesto se v prvním kole, ve kterém členové hlasovali o přijatelnosti kandidátů, projevila vnitrostranická polarizace, mnoho členů totiž muselo hlasovat jen pro jednoho kandidáta, což u hlasování o přijatelnosti nemusí být samozřejmé," komentoval hlasování Michal. Bartošova protikandidátka Markéta Gregorová zvolila rázný tón, zároveň se však snažila svým odpůrcům přiblížit tvrzením, že s jejím vítězstvím nepřijde žádná růžová revoluce. Napřímo odmítla i rychlý odchod z vlády, připomenul.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/fiala-zatim-neni-presvedcen-ze-by-jednani-premieru-v4-melo-vysledky/2465152?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brno - Předseda vlády Petr Fiala (ODS) se vyjádřil skepticky k případným výsledkům setkání premiérů Visegrádské skupiny (V4). Česko skupině předsedá, setkání na úrovni premiérů zatím nesvolalo. Fiala to zdůvodnil tím, jak vypadají jednání Evropské rady. Do budoucna je ale připraven setkání svolat, řekl dnes novinářům na celostátním fóru Pirátů v Brně. Vyčká však na průběh mimořádného summitu EU.
Fiala dnes připomněl, že spolupráce V4 dále pokračuje na řadě úrovní, třeba ministerské. "Samozřejmě ta nejdůležitější úroveň, ta premiérská, se v poslední době nescházela. A já to pokládám v kontextu toho, co se odehrává, jak třeba probíhají jednání na Evropské radě, vlastně za logické," řekl Fiala.
V4 tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Postoje maďarského premiéra Viktora Orbána a nového slovenského předsedy vlády Roberta Fica se však v poslední době na evropské úrovni liší od těch českých a polských zejména v podpoře Ukrajiny.
Fiala podle svých slov setkání premiérů V4 záměrně nesvolával, dokud nevzniknou nové vlády po volbách v Polsku a na Slovensku. "Situace je teď jiná. Ale abychom se setkali na nejvyšší úrovni, já jsem k tomu připraven do budoucna, tak musíme mít předpoklady pro to, že to jednání povede k nějakému výsledku. Zatím nejsem přesvědčen, že všechny ty předpoklady jsou naplněny," řekl Fiala. Vyčká na průběh mimořádného summitu EU, který bude 1. února v Bruselu.
Česko předsedá V4 od poloviny loňského roku. V listopadu se v Praze setkali prezidenti všech čtyř zemí, uskutečnila se taky řada setkání na ministerské úrovni.
Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v prosinci v rozhovoru s ČTK uvedl, že se letos v Praze uskuteční jednání ministrů zahraničí V4. "Otevřeně jsem celou dobu deklaroval, že jsme chtěli počkat na to, jak dopadnou klíčové volby na Slovensku a v Polsku. Dneska v obou zemích jsou nové vlády, máme tam partnery, o kterých víme, že s nimi budeme moci dále spolupracovat na těch agendách," uvedl Lipavský.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cina-pozaduje-svolani-rozsahle-mezinarodni-mirove-konference-ke-gaze/2465763?utm_source=rss&utm_medium=feed
Káhira/Washington - Čína požaduje svolání rozsáhlé mezinárodní mírové konference, která by se zabývala ukončením války v Pásmu Gazy, a chce také stanovení konkrétního časového rámce vzniku palestinského státu. Informuje o tom agentura Reuters. Server listu The Times of Israel zase napsal, že americký prezident Joe Biden v neděli zdůraznil, že se Spojené státy nadále snaží pomoci zadržovaným izraelským rukojmím.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zemedelci-poradaji-v-berline-velkou-demonstraci-zablokuji-dopravu-v-centru/2465752?utm_source=rss&utm_medium=feed
Berlín - Němečtí zemědělci dnes pořádají v Berlíně velkou demonstraci, která bude vyvrcholením týdne protestů proti chystaným úsporným opatřením vlády kancléře Olafa Scholze. Policie již předem varovala veřejnost a řidiče, že centrum města v okolí Braniborské brány bude zablokované.
Na bulváru 17. června, který je klíčovou tepnou v metropoli, policie kvůli demonstraci už od pátku zavedla dopravní omezení. Neprůjezdné budou i přilehlé ulice a celá vládní čtvrť. Policie očekává 10.000 demonstrantů, 3000 traktorů a 2000 nákladních aut.
V uplynulém týdnu zemědělci každý den blokovali dálniční nájezdy po celé zemi, uzavírky se týkaly i několika hraničních přechodů s Českem.
Farmáři protestují proti omezování dotací pro zemědělství. Vláda chtěla skončit s podporou dieselu pro zemědělce a s daňovým osvobozením zemědělských vozidel. Následně pod tlakem kritiky částečně ustoupila a nakonec schválila zachování daňového osvobození vozidel pro zemědělství, podporu dieselu chce ale postupně do roku 2026 zastavit.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/kldr-potvrdila-ze-provedla-test-nadzvukove-strely-stredniho-az-dlouheho-doletu/2465743?utm_source=rss&utm_medium=feed
Soul/Pchjongjang - Severní Korea dnes ráno směrem do Japonského moře odpálila patrně balistickou raketu, která dopadla na neupřesněné místo mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu, informovaly agentury Kjódó a Reuters. Jde o první odpálení severokorejské rakety od 18. prosince, kdy armáda otestovala raketu dlouhého doletu Hwasong-18. KLDR test později potvrdila.
Generální štáb jihokorejské armády, který raketové testy severních sousedů sleduje, bezprostředně po incidentu neupřesnil, jakou vzdálenost střela urazila.
Severokorejská média poté ve večerních hodinách SEČ uvedla, že země úspěšně otestovala novou nadzvukovou střelu středního až dlouhého doletu na pevné palivo. Její odpálení podle státní tiskové agentury KCNA nijak neohrozilo bezpečnost sousedních zemí.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/banky-poskytly-loni-hypoteky-za-150-miliard-kc-mezirocne-o-ctvrtinu-mene/2465767?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Banky a stavební spořitelny poskytly loni hypoteční úvěry za 150 miliard korun, což je meziroční pokles o téměř čtvrtinu. Nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard korun. Úrokové sazby v prosinci pokračovaly v poklesu a snížily se z listopadových 5,67 na 5,65 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

"Z pohledu původních očekávání na začátku roku 2023 byla realita nakonec relativně příznivá a objem poskytnutých hypoték se dostal na horní hranici odhadů. To způsobila kombinace faktorů, od uvolnění pravidel příjmových ukazatelů ze strany ČNB, po mírný pokles cen nemovitostí či lehký pokles sazeb. Letos by měl hypoteční trh dále oživovat a za celý rok lze očekávat dvouciferný růst. Stále se však patrně nedostane na úrovně předpandemických let,“ uvedl hlavní ekonom asociace Jakub Seidler.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/sladkosti-jsou-zatim-posledni-obeti-klimatickych-zmen-kvuli-rustu-cen-cukru/2465762?utm_source=rss&utm_medium=feed
Londýn - Změny klimatu byly již v minulosti označeny za hrozbu pro pěstování kávy a surovin pro výrobu piva. Další obětí těchto změn by se mohla stát i další položka na jídelníčku: sladkosti. Ceny cukru jako komodity jsou totiž nejvyšší za posledních 13 let a mezi příčinami růstu cen jsou i obavy z malé úrody kvůli rozsáhlému suchu v Indii a Thajsku. Tyto dvě země jsou totiž po Brazílii největšími vývozci cukru na světě, píše deník The Guardian.
Rostoucí globální teploty - očekává se, že rok 2023 bude obecně potvrzen jako nejteplejší rok v historii - podporují sucha a další extrémní povětrnostní jevy, které ovlivňují výnosy potravin, včetně cukru. Zvýšení cen se již začalo promítat do čokolády, cukrovinek a dalších sladkostí.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/alza-mela-v-roce-2022-zisk-654-milionu-kc-o-rok-driv-to-bylo-25-miliardy-korun/2465585?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Největší český internetový obchod Alza v roce 2022 vykázal čistý zisk 654 milionů korun. Byl to výrazný pokles proti roku 2021, kdy zisk společnosti činil rekordních 2,5 miliardy korun. Čistý obrat se meziročně snížil ze 45,9 miliardy na 42,3 miliardy Kč. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin, na kterou dnes upozornil server Seznam Zprávy. Výsledek Alzy předloni ovlivnila hlavně vysoká inflace, ale také válka na Ukrajině.
"Již v prvních měsících roku 2022 bylo zřejmé, že rekordní obrat minulých let je historií a společnost musí okamžitě reagovat na změny, které rok 2022 přinesl," uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Aleš Zavoral. Firma se podle něj proto začala soustředit na snižování nákladů. Spustila několik nových služeb, ale pozastavila také například nábor nových zaměstnanců.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vyzkum-lide-se-casteji-vyhybaji-zpravam-roste-nechut-zapojovat-se-do-diskuzi/2465511?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brno - Po pandemii covidu se změnilo chování lidí na sociálních sítích. Přibývá těch, kdo se vyhýbají zpravodajskému obsahu, a klesá ochota sdílet na sítích obsah nebo své názory. Ve výzkumu to zjistili vědci z Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity (FSS MU) a Národního institutu SYRI, který o tom informoval v tiskové zprávě.
"Vždy jsme sledovali nepoměr mezi podílem aktivních tvůrců a pasivních čtenářů, ale v současnosti je ta nerovnost už opravdu veliká. V našich datech jsme si toho mohli povšimnout na příkladu zapojování do on-line diskuzí. Mezi roky 2020 a 2023 jsme uskutečnili více než 70 hloubkových rozhovorů s aktivními uživateli on-line sociálních sítí v Česku a ty nám poměrně jasně ukazují to, jak během pandemie a později během války na Ukrajině postupně klesala ochota lidí se zapojovat do diskuzí," uvedla Alena Macková z FSS MU.
Podíl uživatelů, kteří nemají zájem se do on-line diskuzí zapojovat, narostl během pandemie a po ní o více než deset procent, zároveň ale lidé diskuze čtou a formují si tak prostřednictvím sociálních sítí své názory. Macková doplnila, že roste počet lidí, kteří se zprávám na sociálních sítích vyhýbají nebo se je snaží omezit, což souvisí s polarizací společnosti a zahlceností informacemi. Lidé se tak na sociálních sítích chtějí spíše bavit.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/ministerstvo-prace-navrhuje-postupne-zvysovani-hranice-pro-odchod-do-duchodu-dosud-byla-65-let-344937
Vláda by v únoru mohla projednat návrh důchodové reformy. Pro Českou televizi to uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Součástí připravované legislativy je i prolomení dosavadní odchodové hranice do penze – nejpozději v pětašedesáti letech. Své připomínky však vyslovily opozice, odbory nebo i resort zdravotnictví.
V rámci důchodové reformy navrhuje ministerstvo práce a sociálních věcí postupné posouvání věku odchodu do penze. Změny se začnou projevovat u lidí narozených po roce 1965. Spočítaný je zatím důchodový věk pro ty, kteří se narodili do roku 1972. U mužů a žen tohoto ročníku, které neměly více než 4 děti, je to 65 let a sedm měsíců. Pro mladší se má stanovovat v jejich padesáti.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/cez-vyhodnocuje-nabidky-na-dostavbu-dukovan-doporuceni-preda-vlade-v-pulce-unora-344938
Rozhodnutí o vítězi tendru na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech se blíží. Zhruba za měsíc, tedy v polovině února, by společnost ČEZ měla vládě odevzdat hodnoticí zprávu s pořadím jednotlivých uchazečů. Finální verdikt pak bude na kabinetu. Premiér Petr Fiala (ODS) potvrdil, že definitivní rozhodnutí padne během letošního roku.
Stavba nového bloku v Dukovanech je nejdražší zakázkou v novodobé historii Česka. Blok, který podle analytiků může stát i dvakrát až třikrát více než původně předpokládaných 160 miliard, by měl stát za třináct let.
O zakázku se v tendru ucházejí tři společnosti: americká firma Westinghouse, francouzská EDF a jihokorejská KHNP.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/driv-polsko-opousteli-ted-se-z-celeho-sveta-vraceji-za-stabilitou-a-bezpecim-344934
Desátým rokem v řadě se do Polska více lidí vrátilo, než z něj odešlo. Z drtivé většiny jde o Poláky, kteří emigrovali. Ať už za prací, nebo dříve z politických důvodů. Je, ale i jejich potomky do země láká rostoucí ekonomika nebo pocit bezpečí.
Jsou mladí, aktivní a zpravidla hledají lepší podmínky k životu. Vyrostli jako cizinci, díky kořenům ale mají nárok na polský pas a rozhodli se přestěhovat zpět do vlasti předků. „Cítím se tady bezpečně. Třeba v San Francisku – a to je extrémní případ – není bezpečno. Chtěl jsem se vrátit zpět a udržet svou polskou identitu,“ hlásí Nick Siekierski.
Zatím mluví lépe anglicky než polsky. Do Varšavy přišel před lety jako student prestižního Stanfordu dokončit doktorát z historie. Té se nadále věnuje. Usiluje o obnovu sochy Díky, Ameriko, která vznikla ve dvacátých letech jako poděkování za pomoc vyslanou přes Atlantik do Polska Herbertem Hooverem.
„Byl tehdy ředitelem American Relief Administration, která dodala jídlo a nakrmila přes milion polských dětí a kojících matek mezi lety 1919 až 1922,“ vysvětluje Nick.
Hoover, který se na konci dvacátých let stal americkým prezidentem, byl proto tehdy v Polsku populární. Nickův dědeček, polský válečný veterán, sloužil v jeho administrativě, Nickův otec zase vedl Hooverův institut. „Kdyby tu byla socha nazpět, tomuto místu by to prospělo. Chce to ale ještě práci,“ je si vědom Nick.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/zacinaji-republikanske-primarky-donald-trump-jasne-vede-sance-mu-ale-komplikuji-soudy-344922
Předtím, než si Američané v listopadu zvolí prezidenta, si jednotlivé strany vyberou kandidáty v procesu známém jako primární volby neboli primárky. Nemá se za to, že by přední kandidát demokratů a současný prezident USA Joe Biden narazil ve straně na vážného vyzyvatele. U opozičních republikánů bude situace o něco složitější. I přes značné kontroverze a komplikace však zůstává favoritem bývalý prezident Donald Trump.
Primárky za republikánskou stranu začínají již v pondělí ve státě Iowa. Nejedná se o typické primárky, ačkoli jejich účel je stejný. V Iowě se republikánští voliči scházejí na akcích zvaných „caucuses“ (volební shromáždění), kde si vyslechnou projevy příznivců jednotlivých kampaní a poté hlasují pro svého preferovaného kandidáta. Na rozdíl od primárek v jiných státech jsou tyto akce pod dohledem státních stran a neprobíhají jako běžné volby, hlasování je například veřejné.
Výsledky shromáždění by mohly být jasné do několika hodin, přičemž na jejich základě se mezi kandidáty rozdělí čtyřicet delegátů. Celkově je ve hře bezmála 2500 delegátů, z tohoto pohledu tak výsledek v Iowě není rozhodující. Jelikož je však středozápadní stát v procesu první zastávkou, mohou zdejší voliči některého kandidáta pozvednout a jiného například donutit odstoupit z boje o nominaci. Jako další proběhne výběr republikánských kandidátů v primárkách v New Hampshiru.
Přestože primárky budou trvat až do 4. června, více než sedmdesát procent všech delegátů bude přiděleno už do konce března. Ten kandidát, který získá podporu většiny delegátů, se stane předpokládaným nominantem do prezidentských voleb a bude oficiálně zvolen na republikánském národním sjezdu v Milwaukee ve dnech 15. až 18. července.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/zona-ct24-na-dalsi-udery-proti-hutium-jsou-pripraveny-i-kanada-nizozemsko-nebo-australie-344943
Spojené státy a Velká Británie koncem pracovního týdne zasáhly proti jemenským islamistům. Udeřily na šedesátku vojenských cílů napříč rozvrácenou zemí. Hútíové už slíbili odvetu. Americký prezident Joe Biden po útocích prohlásil, že zvažuje vrátit hútíe na seznam teroristických organizací. Zároveň odmítl, že by se Spojené státy údery nepřímo zapojily do války s Íránem.
Bombardování vojenských zařízení jemenských povstalců předcházela série varování. Teprve poté jim dala zelenou britská vláda.
Povstalci ohlásili přes sedmdesát zásahů a mluví o pěti mrtvých bojovnících. Exploze zněly na základně v metropoli Saná, u letiště v přístavním městě Hudajdá i na severu ve vojenském táboře u města Sáda. V sobotu následoval menší úder na vojenské cíle v jemenské metropoli.
Do oblasti zatím vyslalo svou fregatu také Německo. Na případné další údery jsou připravené Austrálie, Bahrajn, Kanada a Nizozemsko.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/pod-okny-ji-prochazeji-tisicove-protesty-ceska-rabinka-varuje-pred-silicim-antisemitismem-344939
Londýnem o víkendu prošla další mnohatisícová propalestinská demonstrace, policie přitom zadržela šest lidí za nenávistné projevy. Politici i zástupci židovské komunity upozorňují na rostoucí antisemitismus ve společnosti, a to včetně Kamily Kopřivové, která je historicky první Češkou, která se stala rabínkou a na svém postu slouží v Londýně.
Když se řekne rabín, většina lidí si představí starého vousatého muže v klobouku, nejlépe s talmudem v ruce. Kopřivová je však mladá žena, která pochází z nežidovské rodiny, vousy ani klobouk nenosí a žije v Londýně. „Nejsem starý muž s velkým plnovousem. Nad talmudem občas sedím. Spousta lidí ke mně chodí a ptá se mě na nejrůznější otázky,“ popsala rabínka.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-komentar-napneme-sily-rekord-ve-stavbe-dalnic-pro-kamiony-243539
Výstavba dálnic se stane trumfem v boji o voliče. „Ještě nikdy se v naší zemi nestavělo a nedokončovalo tolik dálnic a silnic,“ uvedl premiér Petr Fiala. Na váze nabývá otázka, jestli mají dokončené dálnice ještě jiný účel.
Do konce roku vyjedou řidiči na 118 kilometrů nových dálnic, tím se překoná o 37 kilometrů dosud nejúspěšnější „Paroubkův“ rok 2006. Dálnice spojí Příbram a Písek, Hulín a Fryšták, Hranice s Novým Jičínem, Otrokovice s Uherským Hradištěm a Bzencem, provozu pomůže obchvat Českých Budějovic a Krupé. „Je potřeba opravdu napnout všechny síly, abychom dobudovali základní dálniční síť,“ vysvětluje nutnost staveb ministr dopravy Martin Kupka s tím, že dokončení sítě je předpokladem dalšího ekonomického rozvoje.
Tím se nicméně nevysvětluje, jaký ekonomický smysl má vystavět čtyřpruhovou autostrádu například do Fryštáku. „Potřeba výstavby dálnic vzniká na silnicích se zatížením přes 15 tisíc vozidel denně,“ uvádí strategický dokument Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) z roku 2009, podle kterého se staví dosud. Z dokončovaných dálnic splňuje tento parametr pouze obchvat Budějovic, některé dokončované úseky například z Uherského Hradiště do Bzence však denně nevyužívá ani deset tisíc vozidel. Provozu by stačila menší kapacita.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-stastne-pondeli-jindricha-sidla-8-sezona-stastne-pondeli-zadne-dalsi-reformy-fialova-vlada-se-chce-zapsat-do-dejin-243577
Vyrovnaný státní rozpočet. Masivní investice do školství. Antibyrokratická revoluce. Všechny tyhle cíle byly ještě před volbami pro koalici Spolu priorita. Teď je ale všechno jinak: vláda už nehodlá dělat nic.
Žádné velké změny ani reformy už vláda nechystá, připustil předminulý týden ministr financí Zbyněk Stanjura. „Neodpovídá to zájmům a volání voličů,“ zdůvodňoval svůj postoj na tiskové konferenci.
Ano, vláda už udělala všechno, co udělat chtěla. A vy si beztak víc nezasloužíte, nevděčníci.
Jen tedy když se podíváme na to, co si všechno vláda předsevzala, možná by mohlo člověka napadnout, jestli to přeci jen není málo. Tak třeba: premiér Fiala před volbami sliboval, že koalice Spolu je tu pro všechny, kdo chtějí žít v zemi s vyrovnanými rozpočty.
Takže to už v podstatě máme hotovo, ne? Rozpočet měl sice v minulém roce schodek 300 miliard a letos máme v plánu dalších mínus 250 miliard, ale kdo by se zdržoval s nějakými drobnými.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-krize-ostravskych-huti-ohrozuje-jejich-pridel-povolenek-jde-o-miliardy-243557
Právníci Ministerstva životního prostředí se zabývají plánovaným výdejem bezplatných emisních povolenek v hodnotě miliard korun do hutí Liberty Ostrava. Podnik čelí vážné krizi a v současnosti nevyrábí.
Hutě Liberty Ostrava mají stejně jako další velké průmyslové podniky obdržet v únoru další várku bezplatných emisních povolenek. Avšak vzhledem k finanční krizi v Liberty není jisté, že Ministerstvo životního prostředí povolenky pro ostravskou huť uvolní, případně v jakém množství.
Liberty Ostrava je přitom druhým největším příjemcem bezplatných povolenek v Česku.
„Nařízení o bezplatné alokaci a nařízení o rejstříku obsahují podrobná pravidla pro poskytování či neposkytování bezplatné alokace, například v případě snížení výroby, insolvence nebo podezření z trestné činnosti. Ministerstvo životního prostředí vzhledem k situaci v Liberty Ostrava věc právně řeší,“ sdělila tisková zástupkyně ministerstva Dominika Pospíšilová.

https://echo24.cz/a/Hki5P/kde-se-bude-propoustet-a-kde-pridavat-na-mzdach
Jak bude letošní rok vypadat z pohledu pracovního trhu a přidávání na výplatních páskách? Kde porostou mzdy nejvíce, kde zaměstnanci mohou na vyšší příjem zapomenout a jak jsou na tom zaměstnavatelé po dvou letech vysoké inflace?

https://www.info.cz/video/infotalks/cesti-vydavatele-se-po-roce-shodli-na-kolektivnim-spravci-pro-jednani-s-big-techem-zajmy-jsme-konecne-sladili-ted-musime-nahnat-medveda-rika-kabele-z-ctk
Dohoda je na stole. Sedmnáct tuzemských vydavatelů a oborových organizací je krok od formálního založení kolektivního správce, který je bude zastupovat v jednání s velkými technologickými platformami, jako jsou Facebook a Google. Vznik správce (Správce licenčních práv vydavatelů – SLPV) je prvním krokem k tomu, aby tuzemské mediální domy mohly od velkých nadnárodních hráčů inkasovat licenční poplatky za svůj obsah tak, jak to předpokládá novela autorského zákona.
„Vydavatelé měli trochu ‚máslíčko na hlavě‘, protože nám trvalo rok od novely onoho autorského zákona, než jsme kolektivního správce založili,“ říká v novém dílu pořadu InfoTalks Jaroslav Kábele, generální ředitel České tiskové kanceláře, která je jedním z členů nově vznikající organizace.
Podle Kábeleho vyžadovalo značnou dobu, než se podařilo dosáhnout dohody se všemi zástupci mediálního trhu. „Velcí vydavatelé měli jiný pohled než ti menší, ale nakonec se různorodé zájmy podařilo sladit a paleta účastníků v nové asociaci je poměrně široká,“ popisuje Jaroslav Kábele.
Ředitel ČTK zároveň zatím jedním dechem připouští, že aktuálně žádné „peníze na stole“ od Big Techu nejsou a není tak co dělit: „Zatím porcujeme medvěda, který ještě běhá za třetím polesím – a my ho teprve musíme ‚nahnat‘. To v překladu znamená zahájit s těmito platformami jednání a buď po vzoru evropských kolegů, nebo vlastní cestou, je dotáhnout ke konkrétním dohodám,“ doplňuje ředitel ČTK.

https://www.euronews.com/2024/01/15/more-countries-join-talks-on-ukraine-peace-formula-but-china-is-missing
Ukrainian officials hailed a it as a “good sign” that the number of participants in a string of conferences on Zelenskyy’s peace formula was growing — nearly half from Europe, as well as 18 from Asia and 12 from Africa.
Leaders of talks on Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy's peace formula said a growing number of countries are working to help set the groundwork for Russia to join one day, an admittedly distant goal as the nearly two-year war grinds on and with neither side willing to cede ground.
The fourth such meeting of national security advisers was held in the Swiss town of Davos, where Zelenskyy is set to attend the World Economic Forum's annual meeting starting Tuesday.
However there was no delegation from China present at the talks, and Ukraine recognises that it needs to get China - an ally of Russia - on board.

https://www.euronews.com/2024/01/15/houthi-rebels-fire-cruise-missile-at-american-destroyer-in-red-sea
This was the first reaction from Houthis since the US and UK launched strikes against their bases and launch sites in Yemen.
Yemen's Houthi rebels fired an anti-ship cruise missile toward an American destroyer in the Red Sea on Sunday, but a US fighter jet shot it down in the latest attack roiling global shipping amid Israel's war with Hamas in the Gaza Strip, officials said.
The attack marks the first US-acknowledged fire by the Houthis since America and allied nations began strikes Friday on the rebels following weeks of assaults on shipping in the Red Sea.
The Houthis have targeted that crucial corridor linking Asian and Mideast energy and cargo shipments to the Suez Canal onward to Europe over the Israel-Hamas war, attacks that threaten to widen that conflict into a regional conflagration.

https://www.euronews.com/business/2024/01/11/davos-2024-what-the-theme-rebuilding-trust-is-all-about
As we face an increasingly fractured and polarised world, this year’s World Economic Forum summit will look at ways of rebuilding and strengthening trust amongst global stakeholders.
The 54th World Economic Forum (WEF) is being held in Davos, Switzerland next week from 15-19 January. The summit will host governments from more than 100 countries, as well as all major international organisations. It will also have a varied mix of industry exports, news outlets, youth representatives, social entrepreneurs and civil society leaders.
This year’s theme is Rebuilding Trust, which seems to be a continuation of 2022's "Working Together, Restoring Trust" theme, back when most of the world was still plagued by Omicron.
This year, the theme is divided essentially into four categories:
   • Achieving security and cooperation in a fractured world
   • Creating growth and jobs for a new era
   • Artificial intelligence as a driving force for the economy and society
   • A long-term strategy for climate, nature and energy

https://apnews.com/article/taiwan-nauru-china-diplomacy-f8c6b74c03b61b51415c00b9e2bc32e1
TAIPEI, Taiwan (AP) — The Pacific Island nation of Nauru said Monday that it is switching diplomatic recognition from Taiwan to China, a move that reduces the dwindling number of Taiwan’s diplomatic allies to 12 around the world.
A news release from the government of Nauru said that it was severing relations with Taiwan and seeking resumption of diplomatic relations with China.
China claims self-governing Taiwan as its territory and has been peeling off the island’s diplomatic allies, often with promises of development aid. It’s a long-running competition between the two that has swung in China’s favor in recent years.

https://apnews.com/article/houthis-us-yemen-israel-palestinians-gaza-fa2aefc86ae002e73081e6ac1b772610
DUBAI, United Arab Emirates (AP) — Yemen’s Houthi rebels fired an anti-ship cruise missile toward an American destroyer in the Red Sea on Sunday, but a U.S. fighter jet shot it down in the latest attack roiling global shipping amid Israel’s war with Hamas in the Gaza Strip, officials said.
The attack marks the first U.S.-acknowledged fire by the Houthis since America and allied nations began strikes Friday on the rebels following weeks of assaults on shipping in the Red Sea.

https://www.reuters.com/markets/commodities/oil-slips-investors-eye-mideast-developments-2024-01-15/
SINGAPORE, Jan 15 (Reuters) - Oil prices edged up on Monday as traders watched for supply disruption risks in the Middle East following strikes by U.S. and British forces to stop Houthi militia in Yemen from attacking ships in the Red Sea.
Brent crude futures were up 24 cents, or 0.3%, to $78.53 a barrel by 0737 GMT after settling 1.1% higher on Friday. U.S. West Texas Intermediate crude was at $72.85 a barrel, up 17 cents, or 0.2%, following a near 1% gain in the previous session

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-15/china-convinces-nauru-to-cut-ties-with-taiwan-reuters-says
One of Taiwan’s last diplomatic allies severed relations with the island and switched its alliance to China, after the global chip hub elected a new leader Beijing views as “separatist.”
The government of Nauru, a tiny Pacific Island of 13,000 people, announced it will cut “diplomatic relations with Taiwan as of this day,” in a statement posted to its official Facebook page on Monday. It also vowed to stop developing “official exchanges with Taiwan.”
“This is retaliation for democratic values and a blatant challenge to the international order,” Taiwan’s Deputy Foreign Minister Tien Chung-kwang said at briefing in Taipei, adding that the self-ruled island was also officially cutting ties.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-15/israel-hamas-will-war-spread-to-hezbollah-and-axis-of-resistance?srnd=premium-europe
The smoke had barely dissipated from Israel’s assassination of a senior Hezbollah commander in Lebanon when Antony Blinken visited Tel Aviv on Jan. 9 as part of another tour aimed at deescalating tension in the Middle East.
The US’s top diplomat had spent previous days urging leaders in the region to do whatever they could to rein in Iran and its proxy militias. Hezbollah has attacked Israeli forces and the Houthis in Yemen have targeted ships in the Red Sea, prompting the US and UK to launch airstrikes against the group.

China agrees to open 'new chapter' in relations with Nauru
The ministry emphasized that the decision of the Nauru authorities "is in line with the will of the people and the trend of the times"

https://tass.com/world/1732235
BEIJING, January 15. /TASS/. The Chinese authorities are ready to open a ‘new chapter’ in relations with Nauru after the country announced the severing of diplomatic ties with Taiwan, the Chinese Foreign Ministry said.
"We highly appreciate and welcome the decision of the government of Nauru as a sovereign and independent country to recognize the ‘one China’ principle and sever so-called diplomatic relations with the administration of Taiwan," the ministry said in a statement published on its website. "China is willing to open a new chapter in relations with Nauru on the basis of the ‘one China’ principle," the Chinese diplomats pointed out.
The ministry emphasized that the decision of the Nauru authorities "is in line with the will of the people and the trend of the times." "Taiwan is an integral part of our country's territory, and the government of the People's Republic of China is the only legitimate government representing all of China," the foreign ministry underscored.

https://tass.com/defense/1732233
South Korea vows strong response to North Korea’s direct provocations — top brass
"North Korea's current missile launch poses a serious threat to peace and stability on the Korean Peninsula, we strongly condemn it as a clear provocation," Lee Sung Joon said

SEOUL, January 15. /TASS/. South Korea’s armed forces will respond forcefully to Pyongyang’s direct provocations, while Seoul is still analyzing data on the intermediate-range ballistic missile launched on January 14 by the North Koreans, the South Korean Defense Ministry said.
"We issue a serious warning against provocative behavior that violates UN Security Council resolutions prohibiting the use of ballistic missile technology; we demand a halt to such actions," the ministry said in a statement.
"Our forces are strengthening the practical US-South Korea extended capabilities to deter and respond to missile threats from North Korea. The armed forces are strengthening independent capabilities, including the three-axis system," the ministry added. "Our army, based on the joint defense capability with the US, is closely monitoring North Korea's actions. If Pyongyang launches a direct provocation against us, we will give a crushing response based on the principle of 'immediate, decisive and to the end,'" the ministry said.

Lavrov to hold talks with visiting North Korean foreign minister on January 16 — diplomat
Russia’s top diplomat visited Pyongyang in October 2023

https://tass.com/politics/1732231
MOSCOW, January 15. /TASS/. Russian Foreign Minister Sergey Lavrov and his North Korean counterpart Choe Son Hui are scheduled to hold talks in Moscow on January 16, Russian Foreign Ministry Spokeswoman Maria Zakharova told TASS.
"[On] Tuesday," the Russian diplomat said, when asked a relevant question.
The Korean Central News Agency (KCNA) said earlier that North Korea’s top diplomat arrived in Moscow on January 14 at the invitation of her Russian counterpart Sergey Lavrov. Russia’s top diplomat visited Pyongyang in October 2023. The visit was timed to mark the 75th anniversary of the establishment of diplomatic relations between Russia and North Korea. Lavrov was received by North Korean leader Kim Jong Un.
In September 2023, North Korea’s Kim visited Russia. He held talks with Russian President Vladimir Putin at the Vostochny Spaceport in Russia’s Far East.

https://www.politico.eu/article/davos-world-economic-forum-javier-milei-mohammed-bin-salman-jared-kushner/
It’s that time of year again: Leaders, business titans, philanthropists and celebs descend on the Swiss ski town of Davos to discuss the fate of the world and do deals/shots with the global elite at the annual meeting of the World Economic Forum.
This year’s theme: “Rebuilding trust.” Prescient, given the dumpster fire the world seems to be turning into lately, both literally (climate change) and figuratively (where to even begin?).
As always, the Davos great and good will be rubbing shoulders with some of the world’s absolute top-drawer dirtbags. While there’s been a distinct dearth of Russian oligarchs in attendance at the WEF since Moscow launched its full-scale invasion of Ukraine in February 2022, and Donald Trump will be tied up with the Iowa caucus, there are still plenty of would-be autocrats, dictators, thugs, extortionists, misery merchants, spoilers and political pariahs on the Davos guest list.
Known as the Donald Trump of Argentina — and also as “The Madman” and “The Wig” — the chainsaw-wielding Javier Milei has it all: a fanatical supporter base, background as a TV shock jock, libertarian anarcho-capitalist policies (except when it comes to abortion), and a … memorable … hairdo.
A long-time Davos devotee (he’s been attending the WEF for years), Milei’s libertarian policies have turned from kooky thought bubbles to concerning reality after he was elected president of South America’s second-largest economy, riding a wave of discontent with the political establishment (sound familiar?). The question now is how far Milei will go in delivering on his campaign promises to hack back public service and state spending, close the Argentine central bank and drop the peso.
If you do get stuck talking to Milei in the congress center or on the slopes, here are some conversation starters …
Milei’s likes: 1) American mobster Al Capone — “a hero.” 2) His cloned English Mastiff dogs — his advisers. 3) Spreading the gospel on tantric sex. 4) Selling human organs on the open market.

https://hungarytoday.hu/uaes-mohamed-alabbar-reportedly-proposes-dubai-style-skyscraper-in-budapest/
The government has unveiled plans for a groundbreaking economic cooperation agreement with United Arab Emirates (UAE) businessman Mohamed Alabbar, reports Index.
The owner of the iconic Burj Khalifa tower’s company, Emaar Properties, has submitted a bid for the Rákosrendező (freight yard area) in Budapest, where they intend to construct a Dubai-style skyscraper, surpassing the current tallest building in Budapest, the MOL Campus.

https://en.irna.ir/news/85354633/UNICEF-More-than-1-000-Palestinian-children-amputated
According to the Palestinian media, in his latest report, Elder said on Monday that the humanitarian aid is very little and it is difficult to provide relief services, adding that patients are dying due to lack of medicine.
Earlier on December 22, 2023, UNICEF estimated that in the coming weeks, at least 10,000 children under five years of age will suffer the most life-threatening form of malnutrition, known as severe wasting, and will need therapeutic foods.
“This unacceptable risk comes at a time when the Gaza Strip’s food and health systems are facing complete collapse," it added.
"More than 80 percent of young children are experiencing severe food poverty, and more than two-thirds of hospitals are no longer functioning because of the lack of fuel, water, and vital medical supplies or because they sustained catastrophic damage in attacks," UNICEF noted.




—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://protiproud.info/politika/7682-zahada-sileneho-strelce-se-prohlubuje-pribyvaji-lzi-mlceni-mlzeni-ale-i-nova-odhaleni-koza-to-ma-ututlat-slachta-uz-take-hraje-jejich-hru-kozlove-se-snazi-odvest-pozornost-je-za-tim-vic-nez-zatim-tusime.htm
Petr Hájek sleduje, jak intenzivně se nyní režim snaží rozmělnit a zamést pravdu o masové vraždě a jejích souvislostech, a napadá ho, že kdyby se stejně „kreativně“ staral o řízení topící se země, byli bychom na tom jinak
Je to poněkud fantastický počátek roku. Leden bývá obvykle na události chudý, jako by se vše probouzelo až po jeho polovině. Současný „Západ“ totiž zcela adaptoval všechno úpadkové, co představoval předpřevratový sovětský „socík“. A současně intenzivně ničí poslední zbytky toho, co mu v soutěži obou systémů umožňovalo výhodu hospodářské prosperity a zdání občanských svobod – což samozřejmě úzce souvisí. Proto všechno končí kolem 15, prosince a znovu se pomalu rozjíždí až po 15. lednu. Jeden měsíc v roce jako by nebyl. Jede se na volnoběh.
A zdá se, že to nikomu nevadí. Ekonomika a celkový stav společnosti je v takovém marasmu, že to veřejnost vlastně ani (zdánlivě) nepocítí. I když třeba němečtí zemědělci dávají najevo, že to cítí docela dost. Naši je zatím nenásledují.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/pekarova-juchala-radosti-pak-ale-prisel-na-radu-zahradil/
Letošní vítěz Lai získal 5586019 hlasů, což představuje 40% a ztrátu pro DPP nějakých 2,5 milionu hlasů (tedy cca třetiny) oproti minulým volbám. Jeho protikandidát z KMT dostal 4671021 hlasů, což je 33,5% (a ztráta pro KMT cca 15% oproti minule). Třetí kandidát z opoziční strany TPP dostal 3690466 hlasů, tj. 26,46%. Dohromady tedy opoziční kandidáti pobrali 60% hlasů a ukazuje se, jakou strategickou chybou bylo, že KMT a TPP neuzavřely předvolební koalici (o té se na podzim jednalo, ale nakonec bez výsledku) - dnes mohly mít prezidenta i viceprezidenta.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/potrebujeme-tzv-verejnopravni-media-pta-se-kovarova/
1. Co je veřejná služba a co jejím opakem? Soukromá služba? Je služba nabízená veřejnosti veřejnou službou? To je pak takovou i kadeřník. Je veřejnou službou hospoda? Divadlo? Nákupní galerie? Máme jen obecné pojmy a fráze bez obsahu.

2. Jak se odlišuje redaktor verejnoprávní a soukromoprávní? Vzděláním? Prací? Etikou? Pracovníci běžně přecházejí z jedné televize do druhé. Když přejdou ze soukromé do veřejnopravní, začnou jinak myslet? Jinak pracovat? Co je k tomu vede?

3. Kdo vlastně ČT řídí? Od televizní krize zde platí, ze půda patří krtkům, protože na ní pracují. Řídí ji redaktoři? Ředitel? Ne. Rada? Ne.

4. Otázka dnešního semináře zní: Potřebujeme veřejnoprávní média? Pokud by odpověď měla být kladná, pak se ptám: co dělá Česká televize jiného než soukromé televize? Podívejme se zrovna na dnešní program: Buchty po ránu (vaření). Televarieté. Na cestě po Los Angeles. Večer Vražedné stíny (detektivka). První a druhý díl. V noci Maigret má starosti. Francouzký kriminální seriál. A konečně Bydlení jako hra. Seriál o renovaci. Tohle že nemůže vysílat nestátní komerční médium?

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/jurecka-balvan-pro-zbytek-spolukoalice-rika-vidlak/
Jurečka, Jurečka... á to je ten, který tančil, zatímco studenti umírali... Nemyslete si, lidem to hodně leží v žaludku. Vzpomenou si na to, až se situace otočí. Ale teď bych se vlastně nezlobil. Jurečka je už takový balvan pro zbytek spolukoalice, že se ani společnými silami na hladině neudrží. Z Mariana je dokonalá koule na noze a není žádná šance, aby na tom někdo něco změnil.
Buď ho odstřihnou a budou přečasné volby, nebo do řádných voleb všechny dostane ze sněmovny... Vidíte, je to všude stejné. Mají na výběr jen samé špatné možnosti. Petru Fialovi přeji při rozhodování příjemné křeče.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/-Zablokujeme-vyvoz-vypustime-vepre-U-vas-v-Cechach-je-lip-Jeli-jsme-k-farmarum-do-Nemecka-749131
Německo před chaosem? Tisíce traktorů a náklaďáků v ulicích. Ohlušující souhlasné troubení protijedoucích aut. Protest zemědělců pokračuje a graduje, strojvedoucí vlaků stávku v pátek ukončili. Do toho horečné hledání uprchlíků a běženců na hranicích. Spolková republika Německo se propadá proti proudu času. Zastaví Bavorsko dovoz zemědělských produktů do dalších spolkových zemí? Nebo dokonce dojde k blokádě měst, jak tomu bylo ve Francii nebo Nizozemí? Hnoje je dost a vypustíme vepře, varují farmáři. A zablokujeme vývoz potravin mimo Bavorsko, dodávají.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/K-tomu-abychom-znovu-vyvazeli-tri-sta-letounu-rocne-mame-jeste-kus-cesty-rika-Podpera-749132
Za minulého režimu vyváželi ročně tři sta letounů do celého světa. Po devadesáti letech své existence na tuto tradice sice navazují, ale jak přiznal prezident skupiny Omnipol Jiří Podpěra v rozhovoru pro týdeník Euro, k těmto historickým rekordům má dnes největší český prodejce letadel přece jen ještě daleko.

https://www.pokec24.cz/nezarazene/temny-odhad-rok-2024-soubeh-peti-krizi-predcasne-volby-v-cr/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=temny-odhad-rok-2024-soubeh-peti-krizi-predcasne-volby-v-cr
BILANČNÍ ROZHOVOR Průvodním jevem uplynulého roku v Česku byla zvyšující se majetková nerovnost. Je to způsobeno obrovskou deformací daňové soustavy, v níž si skupina velmi bohatých lidí vydobyla potřebné legislativní podmínky při tvorbě zákonů o dani z příjmů především fyzických osob. I proto existuje značná část významně zchudlé společnosti. „To je zdroj zřejmě té ‚blbé nálady‘, kterou pan premiér jen není schopen správně interpretovat. A svádět to na Babiše nebo na Putina je naprostá slabomyslnost,“ říká pro Parlamentní Listy.cz makroekonom Jaroslav Šulc.
S čím si coby ekonom budete právě uplynulý rok 2023 v Česku nejvíce spojovat?
Budu si ho spojovat především se souběhem řady už střednědobých krizí. A sice v první řadě nám nabíhá nepozorovaně demografická krize. To znamená, že se nám mění struktura obyvatelstva v tom směru, že nám stárne populace a do produktivního věku přicházejí početně velmi slabé skupiny. O téhle krizi se moc neví, protože je překryta více než čtvrtmilionovou migrací především z Ukrajiny, takže není moc vidět. Ale když se podíváte do většiny firem, které by chtěly růst, tak mají za jeden z hlavních problémů vedle cen energií nedostatek pracovních sil.
Druhý dojem z loňska je zhoršující se nálada analytiků, kteří vcelku systematicky v průběhu roku zhoršovali až na platební bilanci odhady všech makroekonomických ukazatelů, především pokud jde o ekonomický výkon. Nepřekonali jsme rok 2019 a nedostali jsme se přes něj nejen loni, ale pravděpodobně se přes něj nedostaneme ani v roce 2024.
Třetím rysem skončeného roku, a to s tím souvisí, je vysoká inflace, která drtí kupní sílu domácností a implikuje i prognózy firem, pokud jde o náklady a jak mají kalkulovat výrobky

https://pravyprostor.net/?p=171707
Byl zákrok policie při masakru na FF opravdu v pořádku?
A to nejhorší? Proč pořádkové jednotky nezasáhly dříve? Informace od jednoho ze zasahujících policistů, co byl na místě jako jeden z prvních (a opět, aby nedošlo ke spekulacím, jedná se o důvěryhodný zdroj a stejně jako u psa a ubytoven v Klánovicích snad pravda i ze strany PČR vyjde najevo). Ono je to v podstatě jednoduché. Ti první policisté už měli informace o tom, že je střelec silně ozbrojen, nejspíše má neprůstřelnou vestu, dlouhé i krátké zbraně, optiku a je zkušený střelec. Oni tam, protože měli jen služební pistole prostě nešli, protože se báli. Tečka. Tedy pomáhat a chránit, ale především svůj život asi…
Je pravdou i přesto byli někteří pořádkoví policisté v budově, ale na “souboj” se střelcem si netroufli. Nevím, jak toto PČR oficiálně vyhodnotí, ale vzhledem k tomu že bylo vše “v pořádku” těžko říci. Někteří lidé obhajují zákrok PČR jako vynikající. A to z důvodu toho že to nikdo nečekal, setkali se s tím v ČR poprvé. Tak jednat to není pravda, už se to stalo, třeba v Uherském Brodě, ale hlavně na co tedy policisté trénují? Učí se psát bločky na pokuty, nebo přidělávat botičku? A když jde do tuhého, tak se bojí? Mlátit a zatýkat na demonstracích by jim šlo, to jsou hrdinové, ale zabránit vrahovi ve střelbě si netroufnou.

https://www.iportal24.cz/featured/rozumne-pondeli-petra-hanniga-ticho-po-pesine/
To, že se neinformuje o událostech či spíše protestech v sousedství naší země, které tak nějak nezapadají do směřování veřejnoprávních »sdělovacích prostředků« (Česká televize, Český rozhlas), ale i těch dalších velkých televizí, jako jsou Nova, Prima i nakonec Barrandov, jsme si už tak nějak zvykli. Myslím tím opožděné informování o protestech farmářů v Německu, ale i o současné situaci a masových protestech v Polsku.
Většinou si ti, které zajímá politika, nejdříve najdou zprávy ze zahraničních zdrojů a až pak, když už je neúnosné o tom mlčet, tak televize pomalu upouštějí informace, ovšem s příslušnými komentáři, aby si lidé vysvětlovali ony události tak, jak je potřeba.

https://belobog.sk/ekonomika-ruska-2023-prumysl-rostl-ale-rubl-klesal/
Nejdůležitější vyhranou bitvou je ruská průmyslová výroba. Růst průmyslu o 7,5 %: dvojnásobek HDP země v roce 2023. Plus 54,4 % podle indexu podnikatelské aktivity v této sféře – výrazně vyšší než západoevropský ukazatel. Pro lidi vzdálené makroekonomickým ukazatelům všechna tato čísla znamenají, že se Rusko zbavuje potupného jha “země benzinových pump” a oživuje závody a továrny, které byly vypilovány do šrotu nebo přeměněny na nákupní centra. Nakoupili jsme rekordní počet obráběcích strojů pro zpracovatelský průmysl a další etapou je oživení vlastního vyspělého průmyslu obráběcích strojů. Zde také nejnovější vědecký a technický vývoj, růst odborného vzdělávání a kompetencí. Do konce tohoto desetiletí získáme + 2 miliony nových pracovních míst. Restrukturalizace ekonomiky a zahájení reindustrializace Ruska je hotovou věcí.

https://belobog.sk/
Citát dňa:
…sľubujeme, že urobíme všetko, čo je v našich silách… aby sme dosiahli vyvodenie zodpovednosti voči vojenskému vedeniu našej krajiny, ľuďom, ktorí porušili zákony a dosiahneme, aby sa za svoje zločiny zodpovedali pred súdom. (Brad Miller, v otvorenom liste ľudu USA z 1. 1. 2024)

https://zvedavec.news/komentare/2024/01/9938-vyznamna-eskalace-biden-zahajuje-valku-proti-jemenu.htm
Počkat, počkat, počkat..... OSN hlasovala pro příměří v Rudém moři (kde Jemenci ublížili 0 lidem)..... Ale ještě neschválila příměří poté, co bylo zabito více než 30 000 lidí (v Gaze)??? Tony Montana @9mmScorpion
V úterý zahájili Hútíové svůj dosud největší útok na lodě v Rudém moři. Americké a britské válečné lodě hlídkující v oblasti sestřelily 21 raket a dronů -které byly odpáleny z pozic na pevnině Jemenu. Nebyly hlášeny žádné oběti.
Podle mluvčího Hútíů byl útok odvetou za zabití 10 hútíjských bojovníků, kteří byli v neděli ostřelováni americkými vrtulníky při pokusu o nalodění na loď Maersk Hangzhou. Západní média tuto zásadní skutečnost ve svých zprávách vynechala, aby zakryla provokaci, která vyvolala úterní útok na válečné lodě USA a Spojeného království. Hútíové tvrdí, že loď Hangzhou odmítla reagovat na rádiové volání s dotazem, zda loď směřuje do izraelského přístavu či nikoli, což je přimělo k pokusu o nalodění. Tehdy se rozpoutalo peklo. (Hútíové požadují, aby obchodní lodě přiznaly, zda mají spojení s Izraelem, či nikoli. Maersk Hangzhou tak neučinil.) Zde je stručné shrnutí úterního incidentu z příspěvku na Sputnik International:
K odpovědnosti za útok na loď amerického námořnictva v Rudém moři se přihlásil jemenský Ansar Alláh poté, co USA zaútočily na húthijské síly, uvedl v oficiálním prohlášení mluvčí Húthů Jahjá Saríja. Co je také známo: Námořní síly, raketové síly a bezpilotní letadla jemenských Hútíů provedly společnou vojenskou operaci s použitím velkého množství balistických a lodních raket a bezpilotních letounů, jejímž cílem byla loď amerického námořnictva poskytující podporu Izraeli; tato operace byla první odpovědí na útok námořních sil Hútíů, který provedlo americké námořnictvo před 10 dny; jednotky Ansar Alláh budou i nadále bránit lodím v plavbě do Izraele, a to jak v Rudém moři, tak v Perském zálivu, dokud neskončí agrese proti pásmu Gazy. @SputnikInt


https://ksbspravy.substack.com/p/clen-brics-juzna-afrika-sa-obratila
Prípad genocídy, ktorý Pretória vedie proti Izraelu, má zásadný význam nielen pre zastavenie masakru Tel Avivu v Gaze, ale aj pre vztýčenie prvej zástavy mutipolarizmu v súdnych sieňach sveta: ide o prvý z mnohých prípadov, ktoré sa budú snažiť zastaviť beztrestnosť Západu a obnoviť medzinárodné právo, ako to predpokladá Charta OSN.
Tento týždeň sa v Haagu začne súd nad ničím menším ako nad celou koncepciou medzinárodného práva. Sleduje ho celý svet.
Bolo potrebné, aby sa africký národ, nie arabský alebo moslimský, ale významný člen BRICS, pokúsil zlomiť železné reťaze, ktoré nasadil sionizmus prostredníctvom strachu, finančnej sily a nepretržitých hrozieb, zotročujúcich nielen Palestínu, ale aj značné časti planéty.
Poetickým zvratom historickej spravodlivosti musela práve Južná Afrika, krajina, ktorá o apartheide vie dosť z vlastnej skúsenosti, zaujať morálne postavenie a ako prvá podať žalobu proti apartheidu Izraelu na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ).

http://www.infokuryr.cz/n/2024/01/15/michael-svatos-velky-vyprask-usa-na-tchaj-wanu-nato-cesi-a-slovaci-budou-platit-ukrajine-rocni-vypalne-30-miliard-czk/
Velký výprask USA na Tchaj-wanu! NATO – Češi a Slováci budou platit Ukrajině roční výpalné 30 miliard CZK! Další tučné výpalné se podle nařízení EU bude platit také do Londýna!
Fialová vláda připravuje další záchranné balíčky, ožebračuje občany, a tvrdí, že je to nutné, jinak by ČR zkrachovala! Senát ČR vedený českým Tchajwancem Milošem Vystrčilem z ODS poslal 27. června 2023 Ústavnímu soudu ČR, který nyní projednává zákonnost loňského vládního snížení důchodů,  elaborát, ve kterém se tvrdí, že kdyby česká vláda důchody nesnížila, vliv jejich valorizace na navýšení schodku státního rozpočtu by v roce 2023 činil 19 miliard CZK. Česká vláda, tak kvůli 19 miliardám CZK, které by musela vyplatit důchodcům, vyvolala stav legislativní nouze, a v něm důchodce sprostě ožebračila, aby fialové Česko nezkrachovalo! A to je velmi kuriózní situace, protože nyní by měla Fialova vláda opět vyhlásit stav legislativní nouze, tentokráte, abychom urychleně vystoupili z NATO, protože tato organizace plánuje, aby ČR i SR povinně po dobu několika příštích let platily Ukrajině 0.25% hodnoty svého HDP jako výpalné na válku s Ruskem. Podle Stanjurovy listopadové predikce bude HDP ČR letos činit 7 726 miliard CZK, a z toho jasně plyne, že podle plánů NATO má ČR poslat letos na Ukrajinu 19.3 miliardy CZK, a proto je nyní, z předchozí důchodové logiky fialové vlády, nutné z NATO urychleně vystoupit, jinak by ČR zkrachovala úplně stejně, jako loni hrozilo, že zkrachuje kvůli valorizaci penzí!!
Ideu, aby všechny země NATO povinně platily Ukrajině výpalné ve výši 0.25% svého HDP v sobotu 13. ledna prezentovala v Kyjevských médiích estonská premiérka Kaja Kallas. Podle ní je to jediný způsob, jak každoročním přesunem 120 miliard EUR z rozpočtu všech zemí NATO a dalších států tzv. party z Ramsteinu prodloužit ukrajinskou válku na neurčito, což je cílem NATO. Kallasová v listopadu minulý rok navštívila Washington, a tam všem slibovala, že když bude jmenována příští náčelnicí NATO, za odstupujícího Stoltenberga, zajistí nejen, aby Ukrajina zvítězila, ale i posílí a povede NATO do dalších konfliktů proti Rusku a Číně. Kallasová dokonce ve Washingtonu přiznala, že NATO řídí válku na Ukrajině, (alliance continues to navigate Russia’s war in Ukraine), a sklidila za své vize, jak vést NATO, četná uznání v Bílém domě i v Kongresu. Kallasová se ze všech sil snaží získat na svou stranu v souboji o post náčelníka NATO Washington, protože, řada západních zemí prosazuje za náčelníka bývalého holandského premiéra Marka Rutte!

https://www.infovojna.bz/article/video-fico-o-pracovnej-ceste-za-orbanom-o-prijati-delegacie-americkeho-kongresu-o-dankovej-a-lipsicovej-autonehode
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SSD) sa 14. januára 2024 v hodnotení uplynulého týždňa prihovoril svojim priaznivcom aj občanom Slovenska a priblížil aktuálne dianie v našej vlasti.

https://otevrisvoumysl.cz/temna-historie-klinickych-testu-vakciny-gardasil-proti-hpv-spoiler-neni-bezpecna-a-ucinna/
O tom, jak skutečně probíhaly klinické testy vakcíny Gardasil proti HPV. Navzdory tvrzením, že se jedná o „bezpečnou a účinnou” vakcínu, její samotné klinické testy ukazují pravý opak. O tomto by měli vědět všichni rodiče mladých dcer (a dnes i synů), kteří byť jen zvažují očkování proti HPV.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2024/01/11/je-rok-2024-je-amerika-stale-nepostradatelna/
Pokud ano, znamenalo by to využít sílu a vliv USA k okamžitému ukončení této ubohé války /v Gaze./
Joe Biden není ani originální  ani hluboký myslitel.. Je pravda, že jen málokterá postava, pokud vůbec nějaká, pracující ve vrcholné současné americké politiky může tvrdit, že jím je. V tomto ohledu by bylo nerozumné, abychom Bidenovi vyčítali nedostatek hloubky a originality. Je to koneckonců jen Průměrný Joe.
Poněkud problematičtější je Bidenova záliba přivlastňovat si slova druhých bez jakýchkoliv skrupulí. Zlozvyk nezlepšil jeho pověst. Abychom byli spravedliví, když prezident nedávno označil Spojené státy za „nepostradatelný národ“, připsal původ této fráze své „přítelkyni“ Madeleine Albrightové.
Taková upřímnost je chvályhodná. I tak může být pro obezřetné Američany Bidenovo vzkříšení několik desetiletí staré fráze Albrightové více než trochu znepokojivé.
Za povšimnutí stojí provenience výrazu. Ve svém projevu v národní televizi v roce 1998 tehdejší ministryně zahraničí Albrightová využila příležitosti k vyjádření svého druhu Albrightové doktríny. „Pokud musíme použít sílu,“ prohlásila s vznešenou sebedůvěrou, „je to proto, že jsme Amerika; jsme nepostradatelný národ. Stojíme vysoko a vidíme do budoucnosti dále než jiné země.“

https://cz24.news/arcibiskup-vigano-vyzval-svycarskou-gardu-aby-zatkla-papeze-a-kardinala-ktery-vydal-pornografickou-knihu/
Je známo, že mnoho konzervativních katolíků –  a to jak z řad církevních představitelů, tak z řad věřících – nepovažuje za papeže Františka, ale právě arcibiskupa Vigana, který dlouhodobě upozorňuje na to, že byl stávající papež dosazen záměrně, aby pomohl naplnit globalistickou agendu a zároveň zničit křesťanství jako takové.
Poslední dobou, kdy došlo i k rozsáhlým čistkám uvnitř církve, přičemž sám Bergoglio se obklopil progresivistickými duchovními a požehnal sňatkům LGBTQ osob, došla trpělivost mnoha katolíků, kteří od církve houfně prchají.

Řada mediálně známých komentátorů, jako například Alex Švamberk, meditují nad „realitou“ světa a bojují s „iluzemi“ věčného míru. Cupují prohlášení Aleny Schillerové, která „nevidí realitu“.
Alex Švamberk začíná zostra: Schillerová se v podcastu Crunch Čestmíra Strakatého navážela do náčelníka generálního štábu Karla Řehky, ve kterém vidí úplného válečného štváče: „Vždycky se osypu, když čtu jeho vyjádření nebo headliny ‚Připravme se na válku‘. My se nechceme připravovat na válku, my chceme žít v míru.“
A o kousek dále: Na Schillerovou platí Bohlinova slova, že je přirozené „chtít vidět život tak, jak byste si ho přáli, a ne takový jaký je.“ Schillerová žije ve svém světě a opájí se tím, jak jsou úspěšná její videa na ŤikToku (takto jméno této sociální sítě vyslovuje). Sice ho sama v mobilu nemá, protože dbá na doporučení Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, který síť považuje za bezpečnostní hrozbu, ale klidně na síť, shromažďující o uživatelích široké spektrum informací, přispívá, aby zaujala mladší voliče.
Komické je na vyjádření Švamberka zejména to, že například onu realitu nechtějí vidět ani zástupci vlády na čele s Petrem Fialou. I pro ně platí, a to doslova, že se „opájejí tím, jak úspěšná je jejich politika“ a nevidí realitu, tj. že jejich politika není takto „prostým lidem“ hodnocena. O „úspěšnosti“ politiky Mariana Jurečky zřejmě ani nemá cenu se v souvislosti s jeho vystupováním zmiňovat.




—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://protiproud.info/politika/7649-model-11-zari-pocesku-pokracuje-oficialni-verze-ma-cim-dal-vetsi-trhliny-zahada-dopisu-na-rozloucenou-jako-pas-teroristy-atty-opravdu-se-kozak-priznal-ke-klanovicke-vrazde-a-co-bily-dum-ceka-nas-rok-velkych-zmen.htm
00:00 Vítejte, nepodvolení!
01:50 Publicista Jiří Havel, spoluorganizátor prvních masových demonstrací proti vládě
03:17 Záhada "dopisu na rozloučenou"
06:40 Proč zásah v Celetné?
08:24 Chtěl střelec svůj dopis zničit výbuchem?
10:40 Proč šel rovnou do vyvšších pate?
11:57 Proč po něm policisté nestříleli?
13:37 Zastřelili policisté Kozáka, když se vzdával? Proč?
15:00 Proč evakuovali studenty směrem do střelcova hledáčku?
17:11 Semknout se za vládou, která nám lže?
18:23 Již dvě hodiny po střelbě nabízí Bílý dům ČR pomoc? Proč?
20:24 Proč byl střelec znetvořen?
21:11 Opravdu se přiznal ke klánovické vraždě?
23:04 Zfalšovaný telegramový účet
26:35 Jak a na čem napsal údajný dopis na rozloučenou? A bude zvřejněn?
29:23 Okamžité "studentské" požadavky na zákaz legálního držení zbraní
34:22 Fiala teď půjde proti "extrémistům a populistům"?
34:54 Kam se posunulo lidové hnutí odporu?
37:10 Jen nadšení  nestačí?
41:45 Sjednocení bude obtížné
42:52 Neuvěřitelná Fialova drzost ve svatoštěpánském projevu
45:04 Falešnné naděje?
48:20 Cesta vede odspodu
51:07 Začít správnými otázkami
52:55 Čeká nás rok velkých změn?

https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141703&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
V listopadu se Rusko poprvé od května stalo hlavním vývozcem uranu do Spojených států a podle výsledků 11 měsíců roku 2023 Spojené státy nakoupily toto palivo od Ruska za maximální částku od roku 2010, za 1,017 miliardy dolarů.
Bez komentáře…
…Společnost PepsiCo zakázala ve své reklamě zmiňovat ukrajinské ozbrojené síly a podporu Kyjeva, informovala o tom organizace B4Ukraine, která monitoruje společnosti, které nadále působí v Rusku.
Podle této organizace předložila společnost PepsiCo odpovídající požadavky loni na podzim při hledání potenciálních partnerů pro reklamní produkty. V seznamu omezení se uvádí, že by neměla být zmínka o vojenských operacích, Ozbrojených silách Ukrajiny, výzvách na podporu Kyjeva a jeho armádě, stejně jako o jiných negativních zprávách, které vyvolávají pocit ohrožení.
Opět bez komentáře…

https://kechlibar.net/2024/01/10/somali-co-somaliland/
Všeobecně neuznávaný stát má nyní šanci na světovou akceptaci. Přišla ale ve špatnou dobu.
Na jihu Rudého moře se Arabský poloostrov přibližuje k africké pevnině na vzdálenost pouhých 26 kilometrů. Úžině se říká Báb-al-Mandab (Brána nářků; neplést se Zdí nářků, která stojí v Jeruzalémě) a v dějinách lidstva sehrála zhruba dvě důležité role. Jednu v hlubokém pravěku, protože dnes se soudí, že právě tudy se někdy před cca 125 000 lety přepravila menší skupina lidí (snad jen 500 osob) z Afriky do Asie, čímž začala kolonizace světa současným druhem člověka, ta, která postupně odzvonila všem jiným neandertálcům, denisovanům atd. Druhou po dokončení Suezského průplavu v roce 1869, protože tím se zkrátilo námořní propojení mezi Evropou a Asií o více než 6000 kilometrů, a navíc nová cesta vedla skrze regiony s lepším počasím. Tak se z naprosto zapomenuté “Brány nářků” stala jedna z nejfrekventovanějších obchodních cest světa.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2024-01-12
Miloš Zeman zřejmě otázku eura nastolil jako odměnu Rusnokovi za to, že byl v letech 2013-2014 ochoten sloužit jako jeho premiér. Pavlovy úmysly jsou méně jasné. Možná chtěl pouze pomoci svým korporátním sponzorům. Možná se chtěl vyhnout tématu Ukrajiny a Gazy a rozhodl se tak otevřít další ožehavé téma k odlákání pozornosti. Anebo možná chce skutečně urychlit integraci do Evropské unie, stejně jako se o to pokusil v říjnu loňského roku, když na College of Europe v belgických Bruggách vyzval k debatě o tom, zda by se členské státy EU měly v klíčových oblastech vzdát práva veta. Ani to však nikam nevedlo. Pavel popřel, že by tehdy malé země vyzýval ke vzdání se práva veta, chtěl na toto téma pouze zavést diskuzi.

https://protiproud.info/duchovni-svet/7680-alfa-a-omega-nasi-narodni-a-statni-existence-spor-o-smysl-ceskych-dejin-svetackove-s-nenavisti-k-domovu-tahni-do-nemec-kdyz-ti-smrdi-ceska-duse-narody-bez-statu-eu-predstira-stat-bez-naroda-mame-sveho-andela-strazneho.htm
Protiproud TV uvádí rozhovor Petra Hájka s s historikem Petrem Bahníkem (kromě jiného scénáristou populárního seriálu Primy Utajené příběhy českých dějin) o další existenci českého národa a jeho tisíciletého státu, o smyslu našich dějin a ptá se, zda vedle jazyka a kultury je náš národ také duchovní entitou

https://kechlibar.net/2024/01/10/somali-co-somaliland/
Všeobecně neuznávaný stát má nyní šanci na světovou akceptaci. Přišla ale ve špatnou dobu.
Na jihu Rudého moře se Arabský poloostrov přibližuje k africké pevnině na vzdálenost pouhých 26 kilometrů. Úžině se říká Báb-al-Mandab (Brána nářků; neplést se Zdí nářků, která stojí v Jeruzalémě) a v dějinách lidstva sehrála zhruba dvě důležité role. Jednu v hlubokém pravěku, protože dnes se soudí, že právě tudy se někdy před cca 125 000 lety přepravila menší skupina lidí (snad jen 500 osob) z Afriky do Asie, čímž začala kolonizace světa současným druhem člověka, ta, která postupně odzvonila všem jiným neandertálcům, denisovanům atd. Druhou po dokončení Suezského průplavu v roce 1869, protože tím se zkrátilo námořní propojení mezi Evropou a Asií o více než 6000 kilometrů, a navíc nová cesta vedla skrze regiony s lepším počasím. Tak se z naprosto zapomenuté “Brány nářků” stala jedna z nejfrekventovanějších obchodních cest světa.

https://www.kverulant.org/article/tunelovani-cirkevniho-majetku-pokracuje-prevodem-lesu-za-tri-ctvrte-miliardy-na-soukromou-nadaci/
Kverulant.org dlouhodobě upozorňuje, že pražské arcibiskupství převádí v rozporu s církevním právem na soukromou nadaci majetek církve v hodnotě stovek milionů korun. Nyní toto tunelování církevního majetku pokračuje převodem církevních lesů v celkové hodnotě asi 715 milionů korun na privátní nadaci Arietinum.  Kverulant usvědčuje rozežrané papaláše již od roku 2009. Usvědčujte je s námi finanční podporou našeho úsilí.

https://www.kverulant.org/article/vysluhy-nas-staly-125-miliardy-to-je-za-pet-let-narust-o-64/
Stát zaplatil v roce 2023 bývalým příslušníkům ozbrojených složek na takzvaných výsluhách 12,5 miliardy korun. To je za pět let nárůst o 64 %. Výsluhy náleží bývalým příslušníkům po odchodu do civilu a jejich výše záleží na počtu odsloužených let. Ty nejvyšší činí v průměru 73 tisíc měsíčně a je dostávají generálové ve výslužbě. Řada z nich však vedle této státní renty bere další peníze od státu v různých zaměstnáních či trafikách. Kverulantovým cílem je prosadit takovou změnu zákona, která by nárok na výsluhový příspěvek omezila a která by odebrala výsluhový příspěvek těm bývalým příslušníkům ozbrojených složek, kteří i po odchodu do civilu dál berou veřejné peníze. Opakovaně k tomu vyzval všechny zákonodárce. Podpořte nás v této kampani nejen symbolickým darem.

https://www.kverulant.org/article/smutne-vyroci-aneb-jak-radni-udzenija-zbourala-hrdemu-hokejovemu-narodu-jeho-nejslavnejsi-stadion/
V lednu 1931 se na zimním stadionu Štvanice odehrálo první hokejové utkání. Od té doby zažila Štvanice mnoho slavných chvil včetně čtyř mistrovství světa. To první se konalo už v roce 1933. Stadion přežil několik režimů i katastrofální povodeň v roce 2002. Co však přežít nedokázal, byla péče tehdejší radní pro majetek Alexandry Udženie (ODS), která přes veškerou Kverulantovu snahu nechala jeden z nejstarších zimních stadionů na světě zbourat. Dne 10. ledna 2011 byl stadion uzavřen a nuceně vyklizen. Dne 28. května 2011 začala demolice, která trvala přibližně 20 dnů. 8. května 2011 a trvala přibližně 20 dnů. Hrdý hokejový národ má však paměť jako akvarijní rybička, a tak byla Udženija v únoru 2023 znovu zvolena radní hlavního města Prahy. Kverulant její počínání ve funkci velmi pečlivě sleduje.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/odesla-velka-herecka-a-noblesni-clovek-vzpominaji-kolegove-hlavacove/2465514?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Na divadelní a filmovou herečku Janu Hlaváčovou, které zemřela v sobotu ve věku 85 let, vzpomínají její kolegové jako na velkou herečku a noblesního člověka. Pražská rodačka, která ztvárnila desítky rolí v Národním divadle nebo v Divadle na Vinohradech, byla podle jejich vyjádření pro ČTK výraznou postavou odcházející herecké generace.

https://echo24.cz/a/HTBiU/komentar-kovanda-opakovane-referendum-euro-by-ani-neexistovalo
ÚHEL POHLEDU: V současné debatě o přijetí eura v Česku často zní dvě krajně zavádějící, přitom ovšem zásadní věci. Zaprvé ta, že referendum o přijetí eura nemá smysl, protože Češi si přijetí společně měny už odhlasovali roku 2003. Zadruhé pak ta, že Česko nepřijetím eura porušuje svůj závazek vůči EU, stvrzený právě oním referendem z roku 2003, respektive samotným vstupem do EU o rok později. Uveďme obě tato krajně zavádějící tvrzení na pravou míru.
Tak Češi tedy prý řekli „ano“ vstupu do EU, a tedy i do eurozóny, v referendu roku 2003, takže žádné další referendum nemá smysl. Národ zkrátka už měl možnost vyjádřit – a vyjádřil se. I k přijetí eura. A „basta fidli“.
Jenže kdyby tento argument platil, žádné euro dost možná ani existovat nebude.
Protože Dánové roku 1992 v tehdejším referendu nejprve odmítli Maastrichtskou smlouvu, která fakticky pokládá základy eura. A teprve v opakovaném referendu roku 1993 Maastrichtskou smlouvu přijali.

Vltavský monitor

Novější (16. ledna 2024)Starší (14. ledna 2024)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved