<– 5. ledna 2024 –>

Páteční Vltavský monitor 5. 1.

5. ledna 2024, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/navrh-tri-z-deseti-zs-v-cesku-by-mely-od-zari-snizit-ucitelske-uvazky/2461468?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Tři z deseti základních škol v Česku zřejmě budou muset od nového školního roku od září snížit učitelské úvazky. Týkat by se to mohlo zhruba 1250 z celkem 3900 škol. Dohromady by se v nich mohlo škrtnout kolem 400 míst pedagogů. Dopad by to mohlo mít hlavně na malotřídky. Návrh po jednání s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) o financování maximálního počtu vyučovacích hodin novinářům přiblížili zástupci školských organizací a odborů. Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol Luboše Zajíce se hromadné propouštění nechystá. Podle ministra chystané změny kvalitu vzdělávání neovlivní, a to ani v malých školách. O řešení pro ně se bude dál jednat.
Snížení maximálního množství financovaných vyučovacích hodin - a tedy i učitelských úvazků - navrhlo ministerstvo školství. Kvůli nedostatku peněz tak chce zastavit růst počtu učitelů a zajistit jim platy na 130 procentech průměrné mzdy. Ministr už dřív řekl, že v minulých letech přibývalo učitelů rychleji než žáků. Chystané vládní nařízení s menším počtem hodin předložil resort v říjnu. Školské odbory protestovaly, koncem listopadu stávkovaly téměř tři čtvrtiny škol. Podle návrhu měl maximální týdenní počet hodin vyučování klesnout o šest procent. Učitelské úvazky by tak omezilo asi 1580 škol. Zástupci školských organizací a odboráři vyjednali snížení o pět procent. Podle propočtů resortu, které ČTK získala, by úvazky mělo od září snížit asi 1250 škol.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ministerstvo-obrany-prevede-z-lonskeho-rozpoctu-do-letosniho-11-miliardy-korun/2461408?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Ministerstvo obrany převede do letoška 1,1 miliardy korun, které nevyčerpalo z rozpočtu na rok 2023. Loňský rozpočet činil 111,8 miliardy korun. Zároveň úřad vyčlenilo z rozpočtu na rok 2023 částku 7,77 miliardy korun na financování strategických projektů v dalších letech, což umožnil nově schválený zákon o financování obrany. Ministerstvo to dnes sdělilo v tiskové zprávě. Za nevyčerpané peníze v minulých letech čelilo kritice. V roce 2022 nespotřebovalo z nižšího rozpočtu 1,9 miliardy korun.
Ministerstvo mělo v návaznosti na přijetí zákona o financování obrany v roce 2023 poprvé možnost vyčlenit část z rozpočtu na budoucí financování strategických projektů schvalovaných vládou. "Každoročně tak bude v rámci uzavření roku vznikat suma prostředků, které jsou připraveny na postupné financování smluv strategických projektů Armády České republiky," uvedl úřad.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rusko-planuje-nakoupit-iranske-balisticke-strely-pise-wsj/2461377?utm_source=rss&utm_medium=feed
Washington - Rusko pro svou válečnou kampaň na Ukrajině plánuje od Íránu nakoupit balistické střely krátkého doletu. Napsal to dnes list The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na americké činitele. Dodávky by Rusko v případě, že nákup dokončí, mohlo obdržet už letos na jaře. Podle amerických činitelů ale ještě není jisté, zda obchod obě země uzavřely.
"Spojené státy znepokojuje aktivní postup ruských jednání o dodávkách balistických střel krátkého doletu z Íránu," uvedl jeden z amerických představitelů, podle kterého má Moskva v úmyslu nakoupit od Teheránu raketové systémy.
Ruský zájem o rozšíření arzenálu, který už obsahuje drony íránské výroby, byl podle amerických představitelů evidentní v polovině minulého měsíce, kdy ruská delegace navštívila íránskou základnu a prohlédla si balistické střely a další vybavení. Ruský ministr Sergej Šojgu předtím v září zavítal do Teheránu a navštívil i tamní velitelství vzdušných sil.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/na-internetu-se-po-vanocich-objevilo-pres-4000-falesnych-e-shopu/2461505?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Na internetu se objevilo více než 4000 falešných e-shopů, které zneužívají povánoční výprodeje a slevy. Podvodné internetové obchody napodobují známé módní značky a při zakládání zákaznického účtu či platbě objednávky se z uživatelů snaží vylákat osobní či platební údaje. Weby mají navíc často vysokou pozici ve vyhledávání a díky tomu mohou působit důvěryhodněji. Informovala o tom antivirová firma Avast.
Avast celosvětově zaznamenal přes 21.000 incidentů, kdy své klienty před využitím podvodného e-shopu varoval. Z toho bylo téměř 1000 Čechů. V Česku mezi napodobované značky patří například Zara, Reserved, Adidas, Nike, Uniqlo, Gym Shark nebo Geox.
"Lidé by proto zejména v tomto období slev a lákavých nabídek měli být obezřetní a vždy si ověřit, že je webová stránka pravá," uvedl Avast ve varování.
Internetové obchody zahájily výprodeje hned po Vánocích, některé ještě dříve. Slevy se pohybují v desítkách procent a nabízí je většina z velkých obchodníků.

https://echo24.cz/a/HqnKZ/zpravy-ekonomika-cesko-se-zadluzuje-obsluha-statniho-dluhu-dluhova-brzda-stanjura
Rostoucí státní dluh nemůžeme svalovat na pandemii covidu, pro zvrácení trendu ale budeme potřebovat hospodářský růst. Řekl to ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na dotaz deníku Echo24. Český státní dluh ke konci roku 2023 vzrostl na 3,111 bilionu korun. O rok dříve to bylo 2,895 bilionu korun. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 285 879 korun. Obsluha státního dluhu vyšla na 68,3 miliardy korun, meziročně o 18,6 miliardy korun víc. Podle Stanjury je potřeba odstraňovat překážky pro soukromé investice.
V poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) se státní dluh snížil na 43,3 procenta HDP z loňských 42,7 procenta. V letošním roce bude třeba na dluhové financování 468,8 miliardy korun, což odpovídá 6,1 procenta HDP, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Výpůjční potřeba bude o 191,2 miliardy korun nižší než v roce 2023, v poměrném vyjádření klesne z loňských devíti procent HDP.




—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDROJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
Jindřich Kulhavý hodnotí chmurné výhledy, které čekají naši zemi pod vládou bruselské pětikoalice a není si jist, zda se lidé ozvou alespoň při podstatném zvýšení cen piva, k němuž od Nového roku dochází
Uplynulo pár dní z nového roku a témat, která se stávají aktuálními, tu máme ažaž. Stačilo, aby Petr Pavel zmínil ,,nutnost“ přijmout euro a už je to ústřední téma pro Pětikoalici. Bezvýznamní TOP 09 v čele s inteligencí nedotčenou Pekarovou Adamovou nebo na hranici volitelnosti balancující STAN samozřejmě cítí možnost České republice uškodit a udělají vše proto, aby se jim to podařilo. Od Pirátů už nic jiného ani nikdo nečekal. ODS se na oko snaží vypadat jako s přechodem na euro nesmířená, ale její politika je jen špatné divadlo.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/nespokojenost-cechu-s-politikou-vlady-i-migraci-roste/
Vyplývá to z průzkumu, který od konce září do začátku prosince 2023 provedlo Centrum pro výzkum veřejného míněn. Nespokojenost roste i se stavem veřejných financí, zdravotnictví či migrace.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Armadni-nakupy-budou-jeste-vice-utajene-Protivnik-nesmi-ziskavat-informace-vysvetluje-ministerstvo-748673
Armáda ČR hodlá vydat až 60 procent svých prostředků na vlastní modernizaci. Ale pokud by chtěl někdo vědět, na co přesně peníze půjdou, narazí. Armáda se totiž obává, že zveřejnění některých informací by mohlo ohrozit obranyschopnost Česka. Zvláště, pokud by se tyto informace dostaly např. k ruským uším. Stejně tak z webu armády prý zmizí informace, které lze považovat za citlivé.

https://www.pokec24.cz/politika/pravice-v-evrope-uz-nejen-proti-migraci-ale-i-za-spravedlnost/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=pravice-v-evrope-uz-nejen-proti-migraci-ale-i-za-spravedlnost
Koncept pravicových politiků na Západě velmi zmutoval a nyní je nejjednodušší to vysvětlit protikladem: pravice je „ten, kdo není ultra-liberální.” Těchto pravičáků, kterých se hlavní proud evropského tisku obává, je již tak mnoho, že kritéria bude nutné revidovat.
▪️V nejméně deseti evropských zemích, včetně Francie a Německa, v průzkumech vede pravice. Dalo by se jim běžně říkat „protiimigrační“, ale je tu problém. Vítěz v Nizozemsku Geert Wilders, který byl kritizován za „antiislamismus“, se těchto témat během předvolební kampaně dotkl jen okrajově a zaměřil se na zcela levicové téma – dostupnost bydlení pro Nizozemce. To znamená, že bydlení v Nizozemsku je minimálně již stejně aktuální jako migrační rizika.

https://pravyprostor.net/?p=171192
Dvěma Ukrajincům za rozbití lebky českého zákazníka taxikáře jen “zkušební doba” a zrušení trestního stíhání!
Čechovi za slovní výhrůžku Ukrajincům 15 měsíců natvrdo, ale dvěma Ukrajincům za rozbití lebky českého zákazníka taxikáře jen “zkušební doba” a zrušení trestního stíhání! Poškozenému prý uhradí bolestné penězi, které si do ČR přivezli z Ukrajiny! Naprosto neuvěřitelný protekcionismus Ukrajinců před českými soudy vychází z politické objednávky Fialovy vlády, potvrzuje pod podmínkou důvěrnosti advokát seznámený s případem!

Naprosto neuvěřitelný závěr má trestní stíhání dvou Ukrajinců, kteří v polovině března loňského roku na náměstí v Klatovech surově zbili a zkopali zákazníka místního taxikáře. Dmytro Kornijev (34) a Anatolij Palchej (30) vytáhli Josefa Jandu z auta a surově ho zbili a zkopali tak, že mu prokopli lebku a zákazník byl v bezvědomí transportován rychlou záchrannou službou do nemocnice. Dnes ve čtvrtek ale namísto obvinění obou mužů z pokusu o vraždu přišel šok. Klatovský samosoudce Jan Kasal oznámil [1], že rozhodl o zrušení trestního stíhání, takže soud ve věci už rozhodovat nebude a žádný rozsudek nepadne!

https://www.iportal24.cz/zahranici/podel-kyperskeho-naraznikoveho-pasma-to-vre/
Zvláštní zástupce generálního tajemníka OSN na Kypru Colin Stewart, který je také vedoucím kontingentu mírových sil OSN na Kypru (UNFICYP), je znepokojen rostoucí militarizací podél kyperského nárazníkového pásma.
»Hlavním problémem, který nás znepokojuje, je rostoucí militarizace podél nárazníkového pásma, protože hlavním účelem naší přítomnosti zde je zachovat stabilitu, vytvořit příznivé podmínky pro řešení kyperského problému,« řekl novinářům po setkání s prezidentem Kyperské republiky Nicosem Christodoulidisem.

https://belobog.sk/damasek-belgorod-teheran/
Co mají společného události v Belgorodu, výbuch v Iránu a raketa v Damašku a co s tím má společného anglický král? Jednoduché vysvětlení.
Dobrý den, milá ruská civilizace. Dne 26. prosince byl při raketovém útoku v syrském Damašku zabit vysoce postavený důstojník Islámských revolučních gard Sayed Razi Mousavi. Nejedná se o ledajakého důstojníka, ale o muže, který je za prvé přímým dědicem legendárního generála Qasema Suleimaniho a za druhé mužem, který velí všem proíránským vojenským formacím na Blízkém východě.
Tato eskalace okamžitě zvyšuje napětí. Jen o čtyři dny později, 30. prosince, dochází k nechvalně známým událostem v Belgorodu, které si vynutí eskalaci již ve východní Evropě.
A o další čtyři dny později dochází v Íránu při vzpomínkovém průvodu ke čtvrtému výročí Sulejmaního smrti nedaleko místa jeho pohřbu k teroristickému útoku.
Všechny výše uvedené události mají daleko k běžným incidentům, a co je důležitější, v Rusku a Íránu byly vnímány s nejvyšší mírou ostrosti. Stejně ostře, jak to zamýšlely síly, které tyto incidenty naplánovaly.
Motiv organizátorů je zřejmý – konflikt se musí nadále rozhořet s novou silou.
A z našeho pohledu za tím vším nestojí Američané. Uši rostou z Londýna.
Domníváme se, že to byla Angličanka, kdo přihazoval dříví do pece s jediným cílem – vyvolat takovou eskalaci, aby se v ní zhroutili Evropané i Američané a Británie slízla všechnu smetanu. Autor kanálu “Igra v biser” (házení perel sviním) o tom psal velmi podrobně.

A tento proces neřídí nějaký Sunak nebo Johnson. Všechno je mnohem větší. Jednoznačně se na něm podílejí nejvyšší elity země, které podle mylné představy ovládají nejen zbytky Velké Británie, ale také řídí nejrůznější procesy na světě. Dokonce i čas si nevybrali náhodou, 8. ledna se americký Kongres vrací z prázdnin a na pořadu jednání je jediný bod – dohoda o balíčku vojenské pomoci Izraeli a Ukrajině. Londýn tedy během svátků co nejvíce zvyšuje teplotu ve východní Evropě a BW a nutí Američany, aby dávali peníze a zbraně. Naprosto v jejich stylu. Dnes to autor kanálu https://t.me/politjoystic/35866  zcela správně připomněl:

“Britové byli vždy mistry právě takových nástrojů – maskování, dýka, naprostý nedostatek morálky a soucitu“.

Britský lord Henry John Temple (projev v Dolní sněmovně 1. března 1848):
“Proto tvrdím, že je krátkozraké považovat tu či onu zemi za neměnného spojence nebo věčného nepřítele Anglie. Nemáme žádné neměnné spojence, nemáme žádné věčné nepřátele. Neměnné a věčné jsou pouze naše zájmy a naší povinností je o ně usilovat.”
A takto žili po celá ta staletí…

Je těžké předvídat, jak Moskva a Teherán na tuto provokaci zareagují. Možná, že počkají až na hlasování v Kongresu a v závislosti na jeho výsledcích zvolí odpověď. Domníváme se, že odpověď bude spočívat ve vojensko-ekonomické sféře. Možná Moskva a Teherán zablokují Gibraltarský průliv pro britskou lodní dopravu silami hnutí „Polisario“ a Hizballáhu v Alžírsku a Západní Sahaře, čímž zablokují anglosaskou námořní obchodní cestu.
Mimochodem, náš gen. Surovikin je v Alžírsku již druhý měsíc po sobě.
Možná pustí britské lodě a vojenské základny pod “Geraně”. Uvidíme, ale je naprosto jisté, že reakce bude velmi vážná. Nebudeme ani hádat, nejvyšší vládci Ruska a Íránu budou vědět, jak a kde to udělat.



—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141694&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Hospodaření státu loni skončilo se schodkem 288,5 miliardy korun, ačkoli příjmy státního rozpočtu v roce 2023 vzrostly o 289,7 miliardy Kč, tedy o 17,8 procenta.
Deficit se promítl i do prohloubení státního dluhu na 3,111 bilionu korun, když na konci roku 2022 byl 2,895 bilionu Kč. Na každého Čecha tak připadá dluh 286 tisíc korun.
Bez komentáře…
„To, co je poskytováno Ukrajině, není charita. Je to investice do ochrany NATO a také do ochrany prosperity amerického národa,“ prohlásil ukrajinský ministr zahraničí v CNN.
A povinností Česka je spolupodílet se na prosperitě amerického národa, to dá rozum…

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2024-01-04
Srovnávání premiéra Petra Fialy s jeho jmenovcem expremiérem Petrem Nečasem je poměrně běžné, ale co takhle srovnávat Fialu s jeho zahraničněpolitickým vzorem Joem Bidenem? Deník Financial Times citoval zkušeného amerického nestranického politického analytika Charlieho Cooka, podle něhož existují „pro demokraty zneklidňující známky toho, že voliči na Bidena nadobro zanevřeli, přičemž Bílý dům ani volební kampaň už zřejmě nedokážou takovou náladu změnit“. Bidenova preference je „tvrdošíjně negativní“ a Cook si klade otázku, zda lidé „prostě nepřepnuli na jiný kanál - jednoduše ho odepsali“. Zní to povědomě? V případě Bidena i Fialy je přesto tabu mluvit o hledání náhrady, i když reptání je stále hlasitější. Fialovi poradci zvolili novou taktiku a vytvořili pro něj speciální logo, ve kterém není ani zmínka o ODS, ani o koalici Spolu. Chtějí vytvořit kult osobnosti, který z Fialy udělá nedotknutelného. A také to usnadní jeho odstranění, až přijde čas.

https://protiproud.info/politika/7662-jdou-nam-po-krku-bez-pauzy-kdo-strilel-v-klanovicich-neni-vsechno-vlastne-uplne-jinak-euro-a-korespondencni-volba-vyzkouseny-podvod-otevreny-fasismus-v-kyjeve-vrazdili-v-belgorodu-ceske-raketomety-smiracke-elity.htm
Jdou nám po krku bez pauzy: Kdo střílel v Klánovicích? Není všechno vlastně úplně jinak? Euro a korespondenční volba: Vyzkoušený podvod. Otevřený fašismus v Kyjevě. Vraždili v Belgorodu české raketomety? Šmírácké elity
Protiproud TV vysílá další z pravidelných rozhovorů Petra Hájka s Michalem Svatošem - nejen o dramatických tématech, která přinášejí první dny nového roku, protože kromě toho si náš milý host tentokrát připravil pro nepodvolené dvě aktuální "pecky"

Vltavský monitor

Novější (6. ledna 2024)Starší (4. ledna 2024)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved