<– 15. prosince 2023 –>

Páteční Vltavský monitor 15. 12.

15. prosince 2023, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI - “OFICIALNI MEDIA DNESKA”
— MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ MAINSTREAM + EU/ZAPADNI SVET MAINSTREAM, …”
— ZDROJE: DOMACI & ZAHRANICNI, TISKOVE AGENTURY, HLAVNI MEDIA, SOCIALNI SITE, …
— REGIONY: CZ/EU/SVET
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/podle-pruzkumu-vlade-veri-sestina-lidi-z-ustavnich-instituci-dopadla-nejhure/2454084?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Důvěra ve vládu klesá, kabinetu Petra Fialy (ODS) věří šestina Čechů, z ústavních institucí dopadla nejhůře. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Prezident Petr Pavel má důvěru u 52 procent obyvatel, Poslanecké sněmovně věří 18 procent a Senátu 29 procent veřejnosti, u všech se důvěra v porovnání s předchozím průzkumem z léta též zhoršila. Tradičně nejvyšší důvěře se těší starostové a obecní zastupitelstva.
Zhoršilo se také hodnocení politické situace. Nespokojenost dalo najevo 69 procent dotázaných, "ani spokojeno, ani nespokojeno" se cítí pětina obyvatel ČR a desetina je spokojená. "Hodnocení politické situace se tak dále propadlo oproti úrovni, kde většinou bývalo v letech 2014 až 2020, přičemž aktuální hodnocení se ocitlo již hlouběji, než kam se dostal výrazný krátkodobý propad z roku 2017 spojený s tehdejší hlubokou vládní krizí," uvedli autoři průzkumu. Doplnili, že i nadále je spokojenost se současnou politickou situací vyšší, než bývala v období let 2012 a 2013.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/prada-z-clk-cast-lekaru-ma-vycerpane-prescasy-proto-se-do-sluzeb-nevraceji/2454069?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Někteří lékaři mají vyčerpaný zákonný limit přesčasů, což může být jeden z důvodů, proč se po uzavření dohody mezi ministerstvem zdravotnictví (MZd), vládou a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) zatím nevrací do služeb. ČTK to dnes řekl viceprezident České lékařské komory (ČLK) a lídr podzimního protestu lékařů Jan Přáda. V nemocnicích, kde výpovědi z přesčasové práce lékaři zatím nestahují, se podle něj dál řeší podmínky provozu od ledna.
"U části lékařů to nebyla výpověď, ale jenom oznámení, že překročili zákonný limit. Tam nebylo možné, aby se vrátili do pracovního procesu," uvedl Přáda. Výpovědi z přesčasů podalo podle dřívějších informací přes 6000 lékařů a v nemocnicích to vedlo v různé míře v omezení péče. Odkládaly se některé naplánované operace či vyšetření nebo se snižovala kapacita lůžek či sálů. "Přes svátky je plánovaná péče minimální," konstatoval viceprezident ČLK s tím, že provoz mají oddělení většinou už naplánovaný.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rodna-cisla-v-obcanskych-prukazech-asi-zustanou-senat-to-schvalil/2454023?utm_source=rss&utm_medium=feed  Praha - Rodná čísla v občanských průkazech asi zůstanou a nebudou v nich po roce 2025 nahrazena takzvanými bezvýznamovými identifikátory. Senát to dnes schválil navzdory námitkám Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který se obává možnosti zneužívání. Příslušnou novelu o občanských průkazech nyní dostane k podpisu prezident. Novela má zrušit platné ustanovení, které počítá se zapisováním rodných čísel do občanských průkazů už jen letos a v příštím roce. Nové časové omezení novela nezavádí.

"Vypuštěním údaje o rodném čísle z občanských průkazů mělo dojít k postupnému uplatnění principů původního záměru zákona o základních registrech, a měla tím být zahájena identifikace fyzických osob prostřednictvím čísla osobních dokladů, případně klientských identifikátorů, namísto rodných čísel. Rodné číslo však stále plní nezastupitelnou roli, neboť splňuje podmínky pro spolehlivou identifikaci fyzické osoby," zdůvodnilo ministerstvo vnitra potřebnost novely.
Rodné číslo totiž slouží jako identifikátor nejen ve vztahu k veřejným orgánům, ale také v rámci soukromoprávních vztahů. Řada stávajících informačních systémů soukromých subjektů funguje na bázi rodného čísla jako jednoznačného identifikátoru fyzické osoby a přechod na bezvýznamové identifikátory by znamenal značné investice do těchto informačních systémů, uvedlo ministerstvo. Připraveny podle něj nejsou ani některé státní agendy.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/summit-eu-pokracuje-jednanim-o-revizi-viceleteho-financniho-ramce/2454196?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brusel - Diskuse o víceletém finančním rámci byla na summitu EU v Bruselu krátce před půlnocí přerušena, s posledním návrhem na stole má podle zdrojů ČTK problém Maďarsko. Zda budou jednání dále pokračovat ještě nyní, nebo začnou znovu až ráno, není v tuto chvíli bezprostředně jasné. Maďarský premiér Viktor Orbán již dříve zopakoval svou pozici, že peníze na dlouhodobou pomoc Ukrajině by se měly brát odjinud než z rozpočtu unie, vyplývá z vyjádření diplomatů.
Zástupci států EU jednají o změnách v unijním rozpočtu na roky 2021 až 2027 od dnešního dopoledne. Shodu na této otázce ale zatím nenalezli, některé státy by totiž chtěly do revize dodat určité příspěvky navíc, jiné by chtěly naopak více šetřit a upravit rozpočet omezeně, jen za konkrétním účelem podpory Ukrajiny. K této skupině patří podle premiéra Petra Fialy také Česko. Pro Prahu je ale také důležité, aby nepřišly škrty v kohezních fondech a v oblasti zemědělské politiky.
S návrhem úpravy dlouhodobého unijního rozpočtu přišla Evropská komise na konci června. "Žijeme v úplně jiném světě než v roce 2020, kdy byl víceletý rozpočet vyjednáván," upozornila tehdy šéfka EK Ursula von der Leyenová s odkazem na dopady ruské agrese na Ukrajině a související ekonomickou krizi.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/evropsky-parlament-a-clenske-staty-eu-se-shodly-na-reforme-trhu-s-elektrinou/2454045?utm_source=rss&utm_medium=feed
Štrasburk - Vyjednavači Evropského parlamentu a Rady Evropské unie, která zastupuje členské státy EU, se shodli na návrhu reformy trhu s elektřinou. Rada to dnes brzy ráno oznámila v tiskové zprávě. Úprava pravidel má za cíl posílit stabilitu trhu, chránit spotřebitele před dopady náhlých výkyvů cen a snížit závislost unie na ruském plynu. Aby konečný návrh vešel v platnost, musejí ho ještě schválit členské státy i Evropský parlament.
"Tato dohoda je skvělou zprávou..., jelikož pomůže mimo jiné omezit emise skleníkových plynů a podpoří produkci energie nezávislé na fosilních palivech," uvedla španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberaová. Španělsko je nyní předsednickou zemí Rady EU.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/putinovi-na-tiskove-konferenci-polozil-dotaz-jeho-digitalni-dvojnik/2454012?utm_source=rss&utm_medium=feed
Moskva - Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi na dnešní obsáhlé tiskové konferenci položil jednu z otázek jeho vlastní "digitální dvojník" vytvořený pomocí umělé inteligence (AI), který se představil jako student z Petrohradu. Hlavy státu se zeptal, zda je pravda, že má řadu dvojníků a jak se dívá na problematiku AI. Informoval o tom list Kommersant, který ze situace zveřejnil video.
"Dobrý den, Vladimire Vladimiroviči. Jsem student na státní univerzitě v Petrohradě. Chci se zeptat, je pravda, že máte hodně dvojníků?" zaznělo z obrazovky společně s dotazem, jak šéf Kremlu nahlíží na případné nebezpečí umělé inteligence. Kreml po loňské pauze letos výroční Putinovu tiskovku spojil s další dříve obvyklou akcí, maratonem televizních odpovědí na živě pokládané otázky ruských občanů.
"Vidím, že se mi můžete podobat a mluvit mým hlasem. Ale přemýšlel jsem o tom a rozhodl jsem se, že jen jeden člověk by měl být jako já a mluvit mým hlasem. A tím člověkem budu já," reagoval Putin, který se v některých okamžicích tvářil překvapeně a pobaveně.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/stanjura-s-jureckou-budou-v-ostrave-jednat-o-situaci-v-liberty-ostrava/2454106?utm_source=rss&utm_medium=feed
Ostrava - Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes budou na ostravském magistrátu jednat o aktuální situaci v hutní společnosti Liberty Ostrava. Huť čelí poklesu poptávky a má problémy platit své závazky. Situace se vyhrotila ve čtvrtek, když společnost Tameh Czech oznámila, že jí dochází uhlí, a tak zřejmě brzy přestane huti dodávat energie. Jednání v Ostravě se zúčastní i generální ředitel OKD Roman Sikora nebo generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.
Mluvčí společnosti Tameh Patrik Schober řekl, že Liberty Tamehu půl roku neplatí za dodávané energie a dluží mu dvě miliardy korun, z toho 1,2 miliardy ve fakturách po splatnosti. Tameh proto nemá za co nakupovat uhlí, jež tak tento týden dojde a firma začne postupně odstavovat kotle.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/eru-pripravil-zmeny-regulovanych-cen-elektriny-pro-energeticky-narocne-firmy/2454063?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Energetický regulační úřad (ERÚ) připravil změny regulovaných cen elektřiny, které sníží platby pro odběratele připojené na vyšší napětí. Změny se dotknou zejména energeticky náročných podniků. Jedná se o reakci na dodatečnou dotaci ve výši 3,5 miliardy Kč, kterou ve středu schválila vláda. Dnes o tom informoval ERÚ v tiskové zprávě. Zároveň zahájil pětidenní konzultační proces k upravenému cenovému rozhodnutí.
Vláda ve středu rozhodla, že stát uvolní na pomoc energeticky náročným firmám s cenami energií 3,5 miliardy korun. Peníze použije na snížení plateb firem na hladině vysokého a velmi vysokého napětí za obnovitelné zdroje energie, a to v průměru o dvě třetiny. Pomoc je určena téměř pro 25.000 odběrných míst.
Stát měl podle původních plánů vlády poskytnout na podporované zdroje energie (POZE) dotaci 9,35 miliardy korun. Ta se tak nyní zvýší o 3,5 miliardy korun. ERÚ toto navýšení nyní promítl do plateb, které hradí podniky připojené na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí podle svého rezervovaného příkonu.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/potravinarska-komora-dodavatele-nedavaji-duvod-ke-zdrazovani-potravin/2453899?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Dodavatelé nedávají žádný důvod ke zdražování potravin, obchodní řetězce při vyjednáváních s nimi přistoupí na zdražení nejvýše v jednotkách procent a někdy po potravinářích žádají i snížení cen. Novinářům to dnes řekla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, podle které je situace okolo potravinářství uměle vyhrocená. Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) tvrdí, že za zdražováním je růst cen potravinářů. S cenami energií podle Večeřové potřebují pomoci hlavně malé a střední podniky a ne jen energeticky náročné provozy, ke kterým má směřovat vládní pomoc.
Očekávané zdražení potravin i přes pokles sazby DPH oznámil minulý týden ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po jednání se zástupci obchodních řetězců a SOCR. Prezident SOCR Tomáš Prouza uvedl, že důvodem zdražení je zvyšování cen dodavatelů. Večeřová pak řekla, že členové Potravinářské komory sice jako každý rok rozesílají nové ceníky, ale nemohou řetězcům oznámit, že zdraží s tím, že obchodníci to bez výhrad přijmou.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nemecko-zimu-s-plynem-precka-problemy-mohou-prinest-mrazy-uvedl-svaz-ines/2453856?utm_source=rss&utm_medium=feed
Berlín/Praha - Německo zřejmě nebude mít problémy se zimním zásobováním plynem. Potíže mohou nastat jen v extrémních mrazech, které Německo už ale roky nezažilo. Na dnešní tiskové konferenci to prohlásil šéf německého svazu provozovatelů zásobníků plynu a vodíku INES Sebastian Heinermann. Podle expertů nehrozí nedostatek plynu ani v České republice.
"V našich analýzách je nedostatek plynu jen při extrémně nízkých teplotách, které jsme ale v Německu už roky neměli," řekl Heinermann. "Navzdory nedávným mrazům, které doprovázel prudký nárůst spotřeby plynu, však tuto zimu podle všech předpokladů dobře zvládneme," poznamenal.
Německo na začátku listopadu zcela naplnilo své plynové zásobníky, čímž splnilo podmínky zákona o energetické bezpečnosti. Ten vyžaduje, aby k 1. listopadu byly zásobníky plné z 95 procent. Toho Německo dosáhlo už na konci září, do listopadu pak hodnotu 100 procent dokonce přesáhlo. To je možné díky tomu, že zajištěná kapacita je nižší než skutečné technické možnosti zařízení.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/regiony/praha-bude-pristi-rok-hospodarit-s-prijmy-1058-miliardy-a-vydaji-1094-miliardy-korun-344193
Pražští zastupitelé ve čtvrtek po několikahodinové diskuzi schválili rozpočet na příští rok. Počítá s příjmy zhruba 105,8 miliardy a výdaji 109,42 miliardy korun, což je na příjmové i výdajové stránce meziroční zvýšení. Rozdíl příjmů a výdajů vyrovnají peníze z vlastních zdrojů z minulých let. Na investice je vyčleněno asi 21,32 miliardy korun, což je oproti letošnímu rozpočtu o 1,12 miliardy víc.
Nejvíce peněz dá hlavní město do oblasti dopravy, a to jak v běžných výdajích, tak v investicích. Běžné výdaje dosáhnou asi 88,1 miliardy korun, což je zhruba o 3,4 miliardy více než v letošním rozpočtu. Z celkové částky zamíří 28,67 miliardy korun na dopravu. V případě investic plánuje město dát z celkové částky na dopravu 9,45 miliardy korun.
Největší investicí bude pokračování stavby linky metra D, na kterou je vyčleněno 3,1 miliardy korun. Dalších 2,8 miliardy korun město převede z peněz, které se na stavbu metra nevyčerpaly v letošním roce. V příštím roce chce dopravní podnik začít razit tunely mezi stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/regiony/bez-pendolina-drahy-nasadily-na-trasu-ostrava-praha-starsi-vagony-casti-pasazeru-se-to-nelibi-344183
Od 10. prosince, kdy se měnily jízdní řády, vozí cestující v sedm i v devět hodin ráno na trase Ostrava–Praha spoj InterCity Ostravan místo dosud nasazovaného pendolina. České dráhy vlaky vyměnily mimo jiné i kvůli poškození jedné z těchto souprav při loňské havárii v Bohumíně. Části pasažérů se ale cestování staršími vagony nezamlouvá.
Stejný je čas i nástupiště, ale pro cestující na nádraží ve Svinově přijíždí jiný vlak. Místo pendolina Ostravan. Na změnu si zvyká i Lucie Červenková, která dojíždí do Olomouce do školy. „Tenhle vlak má výhodu v tom, že je o něco levnější než pendolino, ale zároveň v něm není bistro, chybí ten servis, který je v pendolinu,“ popisuje mladá žena. Jedním dechem ale dodává, že jí osobně je vlastně jedno, jakým vlakem cestuje.
Nižší cenu za starší vlak ale neuvítali všichni cestující. „Není tam stabilní připojení, tím pádem tam nelze pracovat. Kvalita vozu a sedadel je neporovnatelná s pendolinem,“ zní jeden z kritických komentářů na Facebooku.
Pendolina se ale na ranní spoje vrátí nejdřív v roce 2025. O jedno přišly České dráhy po loňské nehodě v Bohumíně. Další vlak teď zároveň zůstává v dílnách kvůli instalaci nového zabezpečovacího systému.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/vlade-veri-podle-pruzkumu-cvvm-sestina-lidi-z-ustavnich-instituci-dopadla-nejhure-344186
Důvěra ve vládu klesá, kabinetu Petra Fialy (ODS) věří šestina Čechů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který během čtvrtka zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) s tím, že vláda z ústavních institucí dopadla nejhůře. Prezident Petr Pavel má důvěru u 52 procent obyvatel, Poslanecké sněmovně věří 18 procent a Senátu 29 procent veřejnosti. U všech zmíněných se důvěra v porovnání s předchozím průzkumem z léta též zhoršila. Tradičně nejvíce lidé věří starostům a obecním zastupitelstvům.
Podle průzkumu se zhoršilo také hodnocení politické situace. Svoji nespokojenost s ní dalo najevo 69 procent dotázaných. Pětina českých obyvatel se cítí „ani spokojeně, ani nespokojeně“, desetina respondentů je s politickou situací spokojená.
„Hodnocení politické situace se tak dále propadlo oproti úrovni, kde většinou bývalo v letech 2014 až 2020. Aktuální hodnocení se ocitlo ještě hlouběji, než kam se dostal výrazný krátkodobý propad z roku 2017 spojený s tehdejší hlubokou vládní krizí,“ uvedli autoři průzkumu.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/ukrajinu-cekaji-dlouha-a-slozita-pristupova-jednani-upozornil-obrovsky-344199
Ukrajinská společnost se domnívá, že je již prakticky v Evropské unii. Může se to obrátit proti ní, upozornil europoslanec Ondřej Knotek (ANO) v pořadu 90' ČT24. Podle europoslankyně Markéty Gregorové (Piráti) Ukrajina již dnes v určitých ohledech předčí i některé členy EU. Kyjev však čeká dlouhý a složitý proces, než se stane členským státem, upozornil zpravodaj ČT Petr Obrovský.
K otevření přístupových rozhovorů s Ukrajinou pravděpodobně dojde již během belgického předsednictví v Radě Evropské unie, které začne 1. ledna a potrvá půl roku, řekl Obrovský.
„Ukrajinu čeká mnohaletý a složitý proces, kdy bude muset splnit řadu podmínek, aby se stala členskou zemí EU. Bude muset například převzít celý soubor evropských právních předpisů,“ přiblížil zpravodaj.
Proces přijetí Ukrajiny do EU podle něj může trvat i deset a více let. Obrovský také upozornil na to, že na jednotlivé mezikroky celého procesu platí jednomyslnost. „Může dojít ke komplikacím, pokud některý z členských států usoudí, že by se v přístupových jednáních Ukrajiny nemělo pokračovat,“ dodal.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/potraviny-nakupy-drahe-potraviny-jidlo-zpravy_2312150500_kth
Za vysoké ceny potravin můžou podle lidí hlavně prodejci. Vyplývá to z bleskového průzkumu, který pro Český rozhlas vypracovala společnost Median. Začátkem týdne v něm odpovídalo přes 1000 respondentů nad osmnáct let.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/myanmar-opium-drogy-afghanistan_2312150005_elev
Myanmar je na prvním místě ve výrobě opia. Podle zprávy od organizace Spojených národů (OSN) tak předběhl Afghánistán, který propadl poté, co tamější vláda Tálibánu látku zakázala a snížila tak její produkci o 95 procent. Podle britské televize BBC se ale v Myanmaru zmítaném občanskou válkou mezitím pěstování opia stalo úspěšným zdrojem financí.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/mickey-mouse-autorska-prava-zprava_2312142346_kth
Z animované postavičky Mickeyho Mouse se v roce 2024 stane volné dílo a bude osvobozený od autorských práv. Informuje o tom agentura AP. Verze známého myšáka z krátkého filmu Steamboat Willie z roku 1928 tak bude k dispozici pro veřejné použití.

https://echo24.cz/a/Hms6P/uohs-nebrni-monopolum-vznik-babisovy-pekarny-agrofert-drahe-potraviny
Marže mají vysoké a na trhu dochází k oligopolizaci, nic s tím ale dělat nemůžeme. Takto se vyjadřoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten také například povolil vznik monopolu v pekařství, kde nyní vládne holding Agrofert. Po schůzce s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) ale šéf antimonopolního úřadu Petr Mlsna otočil a slibuje, že by mohly vzrůst jeho pravomoci a začne konat.

https://echo24.cz/a/HPrqi/komentar-sichtarova-esg-kartel-fosilni-paliva-nemecko-vyhlazuje-krivka
ÚHEL POHLEDU: Za covidu vydávali Evropští představitelé nařízení, která měla srovnat pandemickou křivku. Dnes vydávají nařízení, která mají srovnat křivku spotřeby elektrické energie. Lidé jsou rozzlobení a frustrovaní, zatímco světoví lídři obviňují Rusko. Jenomže příčiny této krize sahají daleko před invazi na Ukrajině. A ceny zůstanou vysoko. Dnešnímu světu totiž nevládnou investiční strategie, je to strategie desinvestiční. Je to strategie ničení investic a ničení prosperity.
Sílící ideologie ESG nutí korporace, aby se stáhly z byznysu, ve kterém úspěšně podnikají, a nahradily ho za jiný – údajně zelenější, údajně sociálnější, ale ekonomicky nefunkční. Nicméně jedná se o byznys, kterému se pomáhá například skrze dotace či vzájemnou provázanost kartelu ESG.

https://echo24.cz/a/Hvb55/zpravy-domov-klaus-putin-gubernator-afera-moravec-ct-tahne
Kauza novináře a moderátora České televize Václava Moravce, který nedávno na adresu exprezidenta Václava Klause pronesl, že jde o „Putinova gubernátora“, se dál vleče. Původně se měla projednat na zasedání Rady ČT ve středu, radní ji nicméně nakonec odložili až na příští rok. Důvodem je nová posila rady volená Senátem, která se ještě nemohla seznámit se všemi podrobnostmi. Stížnost z pera výkonného ředitele Institutu Václava Klause (IVK) Jiřího Weigla tak zůstává nevyslyšena, i když v lednu by se na ní už podle všeho mělo dostat.
„Rada projednávání stížnosti na Václava Moravce na včerejším jednání odložila na základě žádosti šesti nově zvolených členů rady. Ještě neměli dostatek času, aby se s těmito příspěvky a reakcemi seznámili, proto nás o to požádali. V tom jsme jim vyhověli,“ sdělil deníku Echo24 místopředseda rady Pavel Matocha.




—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  -  — MEDIA MONITOR AKTUALIT: “CZ ALTERNATIVY, BRICS, ZBYTEK SVETA, …”
—ZDOJE: “MAINSTREAM “”ZBYTKU”” SVETA” + ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE, … — REGIONY: CZ/EU/SVET
https://protiproud.info/politika/7622-zeleny-advent-ve-znameni-cokolismu-bojuvky-budizknicemu-zuri-na-skolach-premnozeni-duchodci-co-se-vlastne-ma-udrzovat-odolaji-nase-hodnoty-doba-alternativ-a-nahrazek-zatemneny-rozum-podnebickaru.htm
Ladislav Jakl se zamýšlí nad atmosférou letošního adventu a soudí, že udržitelnost spočívá v něčem jiném než v potírání kulturních a civilizačních výdobytků
Je advent. Pro někoho vrchol nákupní horečky, pro někoho festival bukolického kýče, pro někoho chvíle, kde se navzájem potřebujeme tak nějak víc a blíž. Za pár týdnů zdraží teplo, ale to prý teď řešit nebudeme. A když už, tak jedině teplo planetární.

https://protiproud.info/politika/7621-tajne-schuzky-v-usa-prijde-madarske-veto-proti-clenstvi-ukrajiny-v-eu-fiala-v-granade-odkyval-ze-clenstvi-kyjeva-v-eu-zaplati-cr-kdo-je-pro-prijeti-ukrajiny-do-eu-je-pro-likvidaci-svrchovanosti-ceskeho-statu-urychli-kyjev-rozpad-eu.htm
Michal Svatoš přináší informace o tajných schůzkách odpůrců pokračování krachující války Západu proti Rusku na Ukrajině před klíčovým jednáním, které začíná dnes v Bruselu a kde by prodloužené paže washingtonského Deep State v evropských vládách chtěly rozhodnout o budoucím členství Ukrajiny v EU
Ve dnech 11. a 12. prosince se podle organizace založené CIA na podrývání Ruska měly ve Washingtonu konat tajné schůzky, (v angl. textu: closed-door meeting), mezi maďarskými diplomaty, představiteli Maďarského institutu zahraničních věcí, a skupinou vlivných republikánských kongresmanů a senátorů. Cílem bylo dosáhnout ukončení vojenské a finanční pomoci Spojených států Ukrajině. Podle hlášení z Washingtonu tajná jednání zřejmě uspěla, protože Ukrajina, jak již smutně přiznal i prezident Zelenskyj, očekávanou pomoc nedostala, a jen tak ani nedostane.

https://www.protiproud.info/politika/7620-vlada-bruselskych-mstitelu-v-polsku-nastupuje-jako-u-nas-antibabis-tam-antikaczyski-cesta-do-beznadeje-tusk-vladu-bruselu-zajisti-s-politickymi-souperi-do-teplaku-berlin-a-washington-se-raduji-beztvara-hmota-je-to-prave.htm
Ivo Strejček komentuje nástup probruselské vlády Donaldu Tuska v Polsku, která kopíruje fialového kočkopsa, aby neumožnila vládnout vítězi voleb - a bude znamenat také "fialový" obrat v postojích Varšavy k šílené bruselské agendě, čímž se V4 rozpadá na V2 vs. V2
„Jsem si jist, že projekt, který vám představuji, bude vítězný. Pokud se tak nestane dnes, stane se tak určitě někdy v budoucnu,“ prohlásil ve svém vystoupení končící polský premiér Morawiecky před poslanci Sejmu, když v pondělí 11. prosince žádal o vyslovení důvěry svému kabinetu. Jeho snaha byla beznadějná. Parlamentní volby z 15. října 2023 sice jeho konzervativní strana Právo a spravedlnost se ziskem 194 mandáty vyhrála, koaliční slepenec Donalda Tuska však 460 členný polský parlament ovládl a bude to proto Tusk, jehož vláda získá důvěru.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/petr-zantovsky-chteji-se-vyjadrovat-bez-omezeni-ale-maji-co-rici/
<< VIDEO >> Tento lehce ironický podtitul provází už jedenáctý díl rozprav Vladimíra Franty s Petrem Žantovským v cyklu O lecčems a mnohém na You Tube kanálu Plesk.
Tentokrát bylo na stole velmi aktuální téma otevřeného dopisu sepsaného Společností pro obranu svobody projevu (SOSP) a adresovaného premiéru Petru Fialovi. Text dopisu i možnost jej spolupodepsat lze najít zde: https://www.sosp.cz/otevreny-dopis-premierovi/.
SOSP ve svém dopise upozorňuje na to, jak se – zejména pod velením ministra vnitra Rakušana zmnožují snahy naší vládnoucí elity omezovat svobodu slova, vymýšlet legislativní reglementaci na eliminování a trestání „nežádoucích“ názorů a jejich nositelů, jak mizí svoboda slova navzdory naší ratifikaci základního dokumentu na toto téma, Všeobecné deklarace lidských práv OSN z roku 1949 a také navzdory faktu, že téměř totožné teze, jakými garantuje ona deklarace svobodu slova pro každého, najdeme i v naší ústavní Listině základních práv a svobod. Že se tu zkrátka pošlapávají nejen humanitní, ale doslova i zákonné kořeny onoho nezadatelného práva získávat a šířit informace všemi možnými způsoby, včetně internetu, a to bez ohledu na hranice.

Franta s Žantovským si ovšem kladou jednu fatální otázku: Je svoboda slova opravdu něčím tak prioritním v uvažování většinové společnosti u nás, nebo je to jen umanutá snaha obyvatel (zemanovsky řečeno) „ostrůvků pozitivní deviace“, kteří nám nastavují toto pomyslné zrcadlo? Jinými slovy: nespokojují se občané zdánlivým hmotným dostatkem a své svobody nedoceňují a nevyžadují?


https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/petr-hampl-o-cem-je-strizliveni/
<< OTÁZKA TÝDNE >> Dnes stručná informace, o čem je moje nová kniha Střízlivění, s podtitulem O českých národních rozcestích v době hroucení liberální hegemonie a nadvlády Západu.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/profesor-beran-promluvil-otevrene-o-covidu-a-vakcinach/
Profesor Jiří Beran otevřeně promluvil o covidu a očkování. Nezapomněl také zmínit média, která během koronavirové krize přiživovala paniku a šířila strach. Také řekl, že mu velice chybí sebereflexe politiků.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/369-739-Kc-Hostina-Fialova-uradu-S-vybranymi-novinari-747687
Témata jako ochrana demokracie, rovnost všech sexuálních orientací, souvislost lidských práv s klimatickými změnami či možné ohrožení svobody médií. Tato a další témata byla debatována na konferenci pořádané Fialovým Úřadem vlády, kde kromě známých aktivistů vystoupili i vybraní novináři včetně zástupců Bakalových médií či názorově vyhraněného Deníku N. To vše v luxusním prostoru v pražském Karlíně s vínem a dobrým jídlem za skoro 370 tisíc korun.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Vondru-budete-volit-holoto-Kalouskovi-doporucili-jinou-funkci-747686
Někdejší ministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek nebude kandidovat do Evropského parlamentu, rozhodl o tom dnes výkonný výbor strany, uvedla CNN Prima NEWS. Současná předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová uvedla, že vedení strany vyzvalo Kalouska ke kandidatuře do Senátu. Ozývá se mnoho hlasů, které rozhodnutí vedení strany mrzí, Kalouska už ale vidí jako budoucího šéfa Senátu.

https://www.pokec24.cz/politika/putin-prozradil-co-by-poradil-svemu-mladsimu-ja/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=putin-prozradil-co-by-poradil-svemu-mladsimu-ja
Ruský prezident řekl, že by sám sebe varoval před důvěrou v Západ.
Ruský prezident Vladimir Putin připustil, že během svého prvního prezidentského období neměl tolik důvěřovat Washingtonu a jeho spojencům, a označil to za “naivní”. Na čtvrteční velké tiskové konferenci prohlásil, že měl důvěřovat především ruskému lidu.
Na otázku jednoho z novinářů, co by poradil svému mladšímu já z doby před více než 20 lety, Putin odpověděl, že by se nejprve varoval před “přílišnou naivitou” ve vztazích s “našimi takzvanými partnery” – což je termín, který opakovaně použil při popisu kolektivního Západu.
Prezident řekl, že je třeba “věřit ve velký ruský lid, neboť tato víra je základem úspěchu v obnově… a rozvoji Ruska”.
Putin také pozitivně zhodnotil svou politickou dráhu před 20 lety a řekl, že by to obecně řekl svému mladšímu já: “Jsi na správné cestě, soudruhu,” citoval populární aforismus, který se běžně připisuje ruskému revolucionáři a prvnímu sovětskému vůdci Vladimiru Leninovi.

https://www.pokec24.cz/blog/co-je-to-za-lidi-tihle-rusove-boji-se-vubec-neceho/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=co-je-to-za-lidi-tihle-rusove-boji-se-vubec-neceho
„Před několika lety jsem byl pasažérem na jedné z pravidelných linek do Ruska. Byl to ničím nezajímavý den. Prošel jsem registraci, nastoupil do letadla a odletěli jsme. Všechno jako obvykle. Ale najednou jsem se podíval z okna a viděl, že motor letadla se proměnil v ohnivou kouli. A bylo to krátce po incidentu s kapitánem Sally, kdy husy vlétly do obou motorů letadla. Pamatujete si tento příběh? Jak tam ještě pilot přistál s letadlem na řece? Tak já jsem si to pamatoval! A to se stalo s jedním z našich motorů. A zdálo se mi, že jsem jediný, kdo si toho všiml. Byl jsem zděšen!
Všichni cestující na palubě byli Rusové. A já jsem měl pocit, že už jsem zemřel a dostal se do nebe, protože všichni mlčeli …
A já řval ze všech sil: „Hej, haló, někdo! Co se děje?” Ale jak vy určitě chápete, křičel jsem anglicky, takže mi zdaleka ne všichni rozuměli. Lidé se začali otáčet, pak vyšla letuška, šla ke mně, uklidňovala cestující po cestě, a pak konečně jeden z Rusů, muž sedící vedle mě, také projevil zájem o to, co se děje a zeptal se: “A v čem je problém?”

https://www.pokec24.cz/nezarazene-de/apple-po-varovani-pred-spehovanim-meni-zasady-tykajici-se-uzivatelskych-dat/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=apple-po-varovani-pred-spehovanim-meni-zasady-tykajici-se-uzivatelskych-dat
Technologický gigant Apple nyní vyžaduje soudní příkaz ke zveřejnění údajů o push notifikacích uživatelů, což úřadům ztěžuje získávání určitých typů informací z řady iPhonů této společnosti.
Změna zásad sjednocuje podmínky společnosti Apple s podmínkami, které již platí u společnosti Google. Změny nebyly technologickou firmou oficiálně oznámeny, ale objevily se na aktualizovaném seznamu pokynů pro vymáhání práva, který byl v minulých dnech zveřejněn na internetu.
Tento krok přichází poté, co demokratický senátor Ron Wyden varoval, že se neznámé vlády snažily sledovat uživatele chytrých telefonů prostřednictvím sledování push notifikací – systému, jehož prostřednictvím je uživatel informován o přijetí zprávy nebo aktualizace z aplikace.
Údaje spojené s push notifikací by například mohly pomoci vládám nebo úřadům spojit anonymní uživatele aplikací pro zasílání zpráv s konkrétním účtem Google nebo Apple. Agentura Reuters minulý týden s odvoláním na anonymní zdroj obeznámený s touto praxí uvedla, že zahraniční a americké vládní agentury požádaly společnosti Apple a Google o údaje týkající se push notifikací.

https://www.pokec24.cz/politika/neprijemne-prekvapeni-pro-zapad/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=neprijemne-prekvapeni-pro-zapad
„Co je to za zemi?“ zvolal tehdy překvapený Hlavní Buržoust. – „Co je to za nepochopitelnou zemi, která umí i bojovat (jestli je to třeba), i přátelit se naráz s USA i Čínou, a umí na jejich nepřátelství ne zrovna špatně vydělávat?“
Za prvé, v tomto případě je touto zemí Vietnam. A za druhé, ve skutečnosti se dnes více než tucet států chová stejně, i když ne všem se to daří stejně dobře.
Typická pro Hlavního Buržousta, agentura Bloomberg se svou známou ideologií se nemůže zbavit klasické definice podstaty dnes započaté návštěvy čínského prezidenta  Si Ťin-pchinga v  Hanoji . Si, jak se ukázalo, tam přijel, protože nechce, aby se Vietnam dostal příliš blízko Spojeným státům. V září je tam navštívil prezident Spojených států Joe Biden a nyní jeho hlavní globální konkurent. Znamená to, že se lano v přetahované táhne tam a zpět? Nic takového. Všechno je mnohem složitější a zajímavější – a ne příliš ve stylu Bloombergu“.

https://pravyprostor.net/?p=170062
Chudáci Ukrajinci aneb Válka je vůl a my na tom volovi jedeme v generálské čepici
Minulý týden jsem napsal článek shrnující současnou situaci na Ukrajině, kde se pomalu schyluje k nevýhře. Byl jsem okamžitě označen za proruského kolaboranta a dalšími podobně milými a přejícími přízvisky. Dovolím si zadané téma rozvinout, protože jsem hladov si podobné rozjitřené urážky užít do sytosti.
Podívejme se na ten náš uvědomělý boj za budoucnost. Loni v dubnu byla Ukrajina a Rusko před podpisem příměří. Západ, v zastoupení Borise Johnsona, prezidenta Zelenského přemluvil, aby šel do dlouhého konfliktu, že Západ bude stát neochvějně za ním. Kdyby Zelenskyj Johnsona neposlechl, mohl jednat bez další ztráty území (do té doby zmizel Ukrajině jen sporný Krym, který ovšem nezmizel vojenskou cestou, nýbrž regulérním plebiscitem… tedy ne plebiscitem, který proběhl po okupaci v Doněcku, tam je tvrzení o regulérnosti až ubohé). Mohl jednat se silnou pozicí Ukrajiny s podporou západní diplomacie. Mohlo to tak dopadnout. Nedopadlo.

https://www.iportal24.cz/pel-mel/veda-priroda/cinsti-vedci-vyvinuli-novou-platformu-pro-inhalovatelne-vakciny/
Čínští vědci vyvinuli platformu pro jednodávkovou inhalovatelnou vakcínu v podobě suchého prášku s víceúrovňovou strukturou nano-mikro kompozitů, která podle studie zveřejněné ve středu v časopise Nature významně přispěje k prevenci a léčbě respiračních infekčních onemocnění v budoucnosti.
Vědci v posledních letech dosáhli významného pokroku ve vývoji vakcín proti respiračním infekčním onemocněním. Většina těchto vakcín se však podává intramuskulární injekcí, která primárně vyvolává protilátkovou imunitní odpověď a spoléhá na tvorbu sérových protilátek, které virus neutralizují. Tento přístup bohužel často nedokáže vyvolat slizniční imunitní odpověď a vytvořit robustní imunitní bariéru v dýchacích cestách.

https://www.iportal24.cz/zahranici/rakousko-ma-podle-opozice-nasledovat-orbanuv-priklad/
Rakouské vedení by si mělo vzít příklad z maďarského premiéra Viktora Orbána a jednoznačně prohlásit, že odmítá schválit zahájení jednání o vstupu Ukrajiny do EU. Tento názor vyjádřila představitelka opoziční pravicově-konzervativní Svobodné strany Rakouska (APS) Susanne Fürstová.
»Rakouská spolková vláda by si měla vzít z Orbána příklad. Maďarsko se nenechalo ‚koupit‘ 10 miliardami eur z fondů EU, které mu byly nyní náhle přiděleny. Podle Evropské komise Ukrajina nesplňuje ani tři ze sedmi přístupových kritérií. Proto je naprosto absurdní hovořit o přístupových jednáních s EU v době, kdy je země ve válce,« citovala tisková služba APS text politikova prohlášení.

https://www.iportal24.cz/nazory/co-ze-to-nechapu-a-nikdy-nepochopim/
»Česká televize doplatí bývalému generálnímu řediteli Petru Dvořákovi část ročního bonusu za rok 2020 ve výši 822 800 korun. Radu ČT o tom ve středu informoval nynější generální ředitel Jan Souček. Podle stanoviska právního útvaru, které si vyžádal, již není nutné žádné další rozhodování v této věci.« Informaci vrhla do veřejného prostoru ČTK.
Nezpochybňuji samotný fakt, že je dostal. Dostal je podle nějakých regulí, které někdo schválil, čili potud je vše v pořádku. Zda si tyhle peníze zaslouží, resp. zda si onu část zaslouží v plné výši, neboť ona mu v plné výši vyplacena jest, to by bylo na jinou debatu.

https://www.iportal24.cz/domaci/financni-sprava-ziska-zaznamy-z-policejnich-kamer-jen-kdyz-je-to-nezbytne/
Finanční správa může získat a využít záznamy z policejních kamer jako důkaz v daňovém řízení jen v případech, kdy je to nezbytné pro správu daní a neexistuje jiný, šetrnější způsob.
Nejvyšší správní soud (NSS) po zásahu Ústavního soudu revidoval původní rozsudek, za který letos v březnu obdržel anticenu Velkého bratra pro největšího »úředního slídila«. Nový verdikt, jímž NSS zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem i Odvolacího finančního ředitelství, je dočasně zpřístupněné na úřední desce.

https://belobog.sk/dlhodobe-riesenie-dochodkov-musi-byt-systemove/
Téma dôchodkov je lakmusovým papierikom, či sa politik aspoň štylizuje do roly sociálne uvedomelého, alebo jednoznačne preferuje záujmy biznisu. Často sa stretávam s názorom, že lepší systém dôchodkového zabezpečenia, zdravotníckej starostlivosti a školstva, ako bol za minulého režimu, zatiaľ nevymysleli. Možno by stačilo, aby sa vrátili k podobnému systému a upravili na dnešné podmienky, mali by sme po probléme.

Aj takéto postoje občas vnímam. Zjavne na dnešné podmienky sa to nedá. Nie sú štátne podniky, aby peniaze zo ziskov zostali doma. Všetko je rozpredané zahraničným korporáciám a zisky utekajú von. Kapitalizmus je taký. Ekonomicky neproduktívne obyvateľstvo je „bez hodnoty“.

https://belobog.sk/komu-by-mala-sluzit-verejna-doprava-a-na-co/
V posledných rokoch neustále čítame a počúvame o tom, ako máme šetriť životné prostredie napríklad aj tým, že budeme viac používať verejnú dopravu ako individuálnu.
Osobne cestujem autobusmi často a aj rada.
Ale…
Tento týždeň som cestovala z blízkeho mestečka Giraltovce domov. Dlhé roky využívam spoj, ktorý tu voláme „košičák“. Cestujem ním nielen z Giraltoviec, ale často aj do Prešova a do Košíc. Šofér mi povedal, že od 10. 12. 2023  sa menil cestovný poriadok a spoje do Košíc už v našej časti obce Kračúnovce nemajú zastávku.

https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9906-proc-liberalni-media-podnecuji-ke-genocide.htm
Pokud jste si nevšimli, liberální média a liberální establishment za nimi nenávidí „pravicové extremisty“. Od roku 2016, kdy byl Trump zvolen na platformě kontroly hranic, nahradil „pravicový extremismus“ jako nový strašák „islámský terorismus“. Nelíbí se vám povinné očkování a uzavírání COVID? Jste „pravicový extremista“ a zasloužíte si cenzuru. Nelíbí se vám cenzura? Obhajujete „pravicové extremisty“, takže jím musíte být sami. Nelíbí se vám válka proti Rusku? Musíte být „pravicový extremista“ jako Putin, který je novým Hitlerem, protože se mu nelíbí indoktrinace LGBTQ a povinná operace změny pohlaví pro batolata.

https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9905-ztroskotana-moskva.htm
Rusko nebude iniciovat diplomatický dialog. Pocit ohrožení je v Rusku velmi reálný. Diplomatickými kanály byl tento vzkaz Američanům předán. A pak, náhodně, téměř jakoby mimochodem při setkání s hrdiny Donbasu, Putin oznámí, že bude v březnových volbách příštího roku znovu kandidovat na prezidenta. Vzhledem k jeho obrovské popularitě – nejméně 80 % v celostátním měřítku – je jisté, že zůstane u moci až do roku 2030.
Vítejte ve VVP-2024. Spousta času na sériová setkání s jeho drahým přítelem Si Ťin-pchingem. Strategické partnerství mezi Ruskem a Čínou – které má na starosti dláždění cesty k multipolaritě – se má rozkývat progresivněji než Emerson, Lake a Palmer v Tarku.
V oslnivé, zasněžené Moskvě to byly opojné dny. Pro začátek si pojďme vyjmenovat všechny ty ukazatele, které neochotně připouštějí i zběsilá NATOstánská média.
V poloválečné ekonomice panuje výrobní boom. Investice jdou nahoru, nahoru a ještě dál – i s pomocí pochybných ruských oligarchů, kteří už nemohou parkovat své prostředky na Západě.
Turistika je nahoře a stoupá – včetně zástupů čínských turistických skupin a všech a jejich sousedů ze západní, střední a jižní Asie. Dochází k rozmachu vývozu ropy a plynu – protože klienti z EU nadále nakupují plyn přes Turecko nebo k radosti Nového Dillí ropu přebalenou v Indii.
Jüan nahrazuje americký dolar a euro.

https://ksbspravy.substack.com/p/moment-brics-smeruje-eu-k-multipolarnemu
Európska únia začala v Európskom parlamente otvorenú diskusiu o svojich vzťahoch s krajinami BRICS, čo predstavuje kľúčový moment v súvislosti s globálnym posunom od americkej hegemónie k multipolárnemu svetu.
Konzervatívni európski politici chcú rozvíjať vzťahy so skupinou rozvíjajúcich sa ekonomík na čele s Ruskom a Čínou.
Skupina BRICS sa po vstupe Saudskej Arábie, Iránu, Etiópie, Egypta, Argentíny a Spojených arabských emirátov rozšírila na 11 členov a v budúcnosti sa môže rozrásť na 18 členov.
Táto skupina nezápadných krajín má významný hospodársky a politický vplyv, čo podnietilo EÚ, aby sa usilovala o partnerstvo s touto koalíciou na konferencii, ktorá sa konala tento týždeň pod názvom "Rastúca sila BRICS: Dôsledky pre Európsku úniu".

https://www.infovojna.bz/
VIDEO: Harabin o dôvodoch paniky progresívno-liberálnej opozície a Lipšica & spol. a ich obrovskom úsilí zmariť snahu zrušiť ÚŠP: Kajúcnici potom vyšetrovatelia potom špeciálni prokurátori a potom špeciálni sudcovia začnú spievať, kto ich nahováral na trestnú činnosť. Súčasní opoziční politici sa boja, že toto všetko sa odhalí. Partička na Ú

https://www.infovojna.bz/article/putin-usa-zosnovali-a-zorganizovali-prevrat-na-ukrajine
Šéf Kremľa Vladimir Putin na svojej koncoročnej tlačovej konferencii dňa 14. decembra 2023 zopakoval, že hlavným záujmom a cieľom Ruska je „denacifikovať a demilitarizovať“ Ukrajinu.
Rusko je pripravené na obnovenie svojich vzťahov so Spojenými štátmi, keď na to budú vytvorené vhodné podmienky. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin počas svojej koncoročnej tlačovej konferencie, informuje TASR.
"Sme pripravení s nimi budovať vzťahy. USA považujeme za dôležitú a potrebnú krajinu," povedal Putin. Zároveň Spojené štáty obvinil z vedenia imperiálnej politiky, ktorá škodí aj im samým.
"Keď príde k nejakým vnútorným zmenám... keď budú hľadať kompromisy, namiesto toho, aby sa snažili riešiť svoje problémy sankciami a bojovými akciami, vtedy vzniknú základné podmienky na obnovenie plnohodnotných vzťahov. Zatiaľ však nie sú," dodal šéf Kremľa.

https://otevrisvoumysl.cz/covid-vakciny-casovana-bomba-cast-1-2/
První část k videu o covid vakcínách a na jakém principu pravděpodobně můžou fungovat. Odkaz na druhou, už přeloženou část, najdete pod videem.

https://otevrisvoumysl.cz/gell-mannuv-efekt-amnezie-aneb-proc-lide-stale-veri-mediim-kdyz-se-prokazatelne-myli/
Viděli jste někdy ve zprávách reportáž o něčem, co jste sami prožili? Nebo jste četli článek v časopise o tématu, které je vám náhodou blízké? Pokud ano, pak jste pravděpodobně zažili to, co v takové situaci pocítila většina lidí: vztek a rozčarování.
„Jak mohl ten idiotský reportér ten příběh tak zpackat?! Vždyť to vůbec není přesné!“
Ukazuje se, že novináři se často mýlí v těch nejzákladnějších faktech příběhu a že externí pracovníci v uzávěrce mají tendenci selhávat, když mají v několika odstavcích shrnout to, co jiní zkoumali celá desetiletí.
To není překvapivé. Vlastně se to dalo očekávat. Koneckonců, přepracovaní „reportéři“ a autoři na volné noze obvykle nejsou odborníky na to, jakým tajemným tématem je jejich redaktor tento týden pověřil. Jsou jen placeni za to, aby napsali nějaký text na dané téma, než se přesunou k dalšímu článku.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/12/15/dnes-hodina-vlka-na-slobodnom-vysielaci-21/
Tak se zase  dnes  večer  sejdeme  po dvou týdnech  u Hodiny  vlka. Pokud  tedy vy budete  chtít.
Nepřijdeme  s  žádnou bombou, ani  s nějakým překvapením. Nýbrž  si dáme zase Ukrajinu. Už nějaký čas  jsme se jí nevěnovali a je na  čase probrat, co se  tam za  tu dobu  událo nebo spíše neudálo nového.  Protože právě  ty nenovinky  jsou  asi tím  největším  markantem dnešní Ukrajiny.
Zelenskému rozhodně  nelze  závidět. Z obdivovaného hrdiny, kterému  každý odečítal ze  rtů a plnil jeho přání předem,  se  postupem doby  mění  stále více  v postavičku, kterou pamatuji  z předlistopadových  bufetů, kdy  takoví  chodili od  stolu  ke  stolu s dotazem  – tem knedlíček/pivíčko  jsou volné?
Neposmívám se mu. Ani trochu, Konstatuji.  Je mi ho líto. Nechtěl bych  být  na jeho místě.  Bylo lze  to očekávat  nebo ne?
Tohle a  spoustu dalšího rozebereme  s Borískem  dnes večer.  Začínáme  jako vždycky  ve
                           ve  20,30 hod.
Snad se k nám připojíte.

https://cz24.news/proc-who-sproste-lze-ze-nechce-statum-sebrat-suverenitu/
SVĚT: Vzhledem k minimu zaslaných výtek proti změnám Mezinárodních zdravotních předpisů (měly být WHO doručeny do 1.12.2023) zřejmě nebude schválení těchto změn stát nic zásadního v cestě.
Pokud nedojde k náhlému odporu většiny členských zemí (což je nepravděpodobné), vstoupí změny, odhlasované v květnu 2024, v platnost v květnu 2025. Platit budou pro VŠECHNY členské země WHO, včetně těch, které budou hlasovat proti.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/kalousek-nesmi-oni-by-ho-lidi-volili.A231214_201121_p_cirkus_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Šlo to překvapivě rychle, podle informací z médií se výkonný výbor TOP 09 měl sejít v půl páté a už po sedmé večerní čtu na Twitteru, že Miroslav Kalousek nebude na kandidátce Spolu za TOP 09. Vedení mělo Kalouska vyzvat, aby se věnoval domácí politice a za stranu kandidoval do senátu.
Ono, jak je něco blbý od začátku, tak se to s tím táhne a nemůže to dobře dopadnout. Na čele kandidátky Spolu jsou Alexandr Vondra a Luděk Niedermayer a to je prostě blbý. Nedá se to okecat žádným desaterem, Vondra je realista, Niedermayer zelený federalista, pokud oba budou zvoleni (asi budou, tak velká katastrofa to pro společnou kandidátku nebude, aby sestava klesla ze současných osmi poslanců na míň než tři…), stejně budou každý v jiné frakci. Kdyby v Česku vládl rozum, Niedermayer by logicky táhl do voleb pod stejným praporem jako Nerudová a Peksa. Ano, není to možné, ale bylo by to logické – i to hodně vypovídá o poměrech v tomto světě.
Miroslav Kalousek přijal verdikt důstojně a věcně, připomněl, že měl nominaci z 12 krajů. To není jediná jedovatost v sedmiřádkovém sdělení na twitteru. Rozhodnutím přijímám. Proces, který k němu vedl, byl navíc zdrojem řady informací zajímavých jak pro mě, tak pro veřejnost, podotkl ještě.
Přesně tak se zachoval Jan Sladký Kozina, když postoval na twitteru:
Lomikare, Lomikare, do roka a do dne! Hin se hukáže, hdo z nás!
Možná že to bylo trochu jinak, ale jádro sedí.



—C. “RUZNE - SKLADANI MOSAIKY” -  TRENDY, NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K LASKAVEMU ZAMYSLENI,…”) - (CZ/EU/SVET)
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141671&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák se ve středu rozhodl odvolat děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Podle něj dlouhodobě poškozuje zájmy školy.
A já, bloud, dosud netušil, že zájmem VŠE je vychovávat poslušné ovce naslouchající jedinému správnému hýkání oslů…
…Tak tenhle titulek se novinkám.cz moc nepovedl, co říkáte?
Soud potrestal dezinformátora Netíka za výroky proti míru.

https://kechlibar.net/2023/12/13/argentina-terapie-vskutku-sokova/
Jedním z prvních kroků Mileiho vlády bylo ořezání počtu ministerstev z 19 na 9. Řada dosavadních ministerstev byla sloučena, čímž se mají omezit zbytečné duplicity. (Z fór, kam chodí diskutovat Argentinci, jsem nabyl dojmu, že jedním ze způsobů, kterým se argentinská ekonomika dostala až na dnešní dno, bylo extrémní přemnožení vzájemně duplicitních pracovních pozic ve státní správě, zajišťující dobré bydlo kamarádům politiků – něco jako “náměstek pro komunikaci” vs. “pověřenec pro tisk” vs. “mimořádný zplnomocněnec pro webové prezentace”). Řada státních kontraktů byla pozastavena. Státní měna, peso, byla v rámci přípravy dolarizace razantně devalvována z kurzu 391 za dolar na 800 za dolar, což bylo spíš uznání reality, protože pesa už jsou skoro bezcenná. V bezprostředních plánech je zrušení centrální banky, která nechala měnu tímto způsobem padnout, ač její povinností měl být pravý opak.
Mimochodem, hádejte, která jihoamerická vláda má nejvíce ministerstev. Správně, je to Venezuela! Má jich rovných 34, přičemž většina z nich vznikla až za Cháveze a později; úplnou perličkou je státní ministerstvo pro novou mírovou hranici, o kterém se mi nezdařilo zjistit ani přibližně, co vlastně dělá. Ve světovém měřítku je pak rekordmanem další bankrotář jménem Srí Lanka, kde mezi lety 2005-2015 sedělo ve vládě celkem 52 ministrů, z toho pět z jedné rodiny (klan Radžapaksů). Inu, čím víc ministerstev, tím lépe spravovaná země, nicht wahr?

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-12-14
Zbraně, učebnice a bible
Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák včera rozhodl o odvolání děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka, protože Ševčík označil eurokomisařku Věru Jourovou jako „Joudovou“ a premiéra Petra Fialu jako „hňupa“. Kněz Tomáš Halík využil svého kázání na sobotním pohřbu Karla Schwarzenberga k tomu, aby bez uvedení jakéhokoliv jména (ve 12:39) naznačil, že Andrej Babiš, Robert Fico a Viktor Orbán jsou „populisté, demagogové a šovinisté“, kteří chtějí „vytrhnout náš národ z rodiny sjednocující se Evropy“, stejně jako to dělali nacisté a komunisté. Příkopy v české společnosti se prohlubují a ti, kdo mají v rukou zbraně, učebnice a bible, zatím nenašli způsob, jak obě strany sblížit.

https://www.protiproud.info/politika/7618-dufek-se-s-tim-nepare-mame-jen-jeden-pokus-slouzit-cechum-ne-bruselu-strcte-si-ten-grindyl-nekam-pece-dufek-s-rajchlem-my-cyklostezky-polaci-dalnice-vidlaka-jsem-pozval-sam-vadi-trhnete-si-nohou-kudy-dal.htm
Protiproud TV vysílá rozhovor Petra Hájka s Bohumírem Dufkem, který jako předseda Asociace nezávislých odborů vystupoval na protivládních demonstracích a na rozdíl od Josefa Středuly zjevně není jen "salónní odborář", nebere za svou práci žádný plat a nechce politickou trafiku
12:30 Strčte si ten Green Deal někam  14:24 Bude generální stávka?  
16:14 Proč letěla vláda do Lipska na burzu?
17:15 Jaká je dnes role odborů?
18:08 Před převratem: Nebyly to jen ručníky a kolekce
20:31 Zemědělství je pod obrovským tlakem supermarketů

Vltavský monitor

Novější (16. prosince 2023)Starší (14. prosince 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved