<– 21. listopadu 2023 –>

Úterní Vltavský monitor 21. 11.

21. listopadu 2023, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI (“MAINSTREAM”)—
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/-fiala-prijme-fica-ve-strakove-akademii-jednat-budou-o-bilateralnich-vztazich/2432723?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Premiér Petr Fiala (ODS) v pátek přijme ve Strakově akademii staronového slovenského předsedu vlády Roberta Fica. Jednat budou o bilaterální spolupráci, oznámil úřad vlády. Návštěvu počátkem listopadu v Praze avizoval šéf slovenské diplomacie Juraj Blanár. Už předtím se Fiala krátce potkal s Ficem na okraj summitu EU v Bruselu.

Dlouholetý politik Fico byl slovenským premiérem naposledy před více než pěti lety. V roce 2018 na funkci rezignoval kvůli politické krizi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Prezidentka Zuzana Čaputová jeho novou vládu jmenovala koncem října.
"Jsme politici, veřejnost po nás chce, abychom spolu dokázali mluvit. Abychom dokázali spolupracovat na projektech, abychom nenarušili to, co je na našich vztazích cenné," uvedl Fiala v Bruselu na dotaz, jaké budou vztahy jeho vlády s novým kabinetem v Bratislavě. "Naší povinností je mluvit s každou slovenskou vládou a snažit se tam, kde to jde, najít společnou řeč," dodal s tím, že určitě budou témata, zejména v zahraničí politice, kde budou Praha i Bratislava zastávat rozdílné postoje.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/velitelske-shromazdeni-ceske-armady-projedna-plany-na-pristi-rok/2443070?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Konflikt na Blízkém východě má obrovský výbušný potenciál stát se globální záležitostí, a to především tím, jak začíná rozdělovat svět, uvedl prezident Petr Pavel na velitelském shromáždění. Ukrajinská protiofenziva se podle Pavla nevyvíjí tak, jak Ukrajinci sami očekávali. Podpora Západu podle něj mj. nebyla dostatečně masivní a rychlá. Mezinárodní terorismus dál ohrožuje naši civilizaci a vedle Ruska je nejvýznamnější hrozbou pro NATO. Nelze spoléhat na věčný mír, uvedl náčelník generálního štábu Karel Řehka.
V různých zemích, i spojeneckých, sílí odpor proti izraelské odvetě a podpora Palestinců, míní prezident. Mělo by to podle něj být varováním, že ani v případech, kdy se na první pohled zdá situace jasná, si nemůže nikdo být jistý vývojem. "Je celkem jasné, že podpora veřejného mínění je klíčovou pro jakýkoli úspěch i ve vojenské operaci," dodala hlava státu.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/komora-od-prosince-se-odlozi-stovky-operaci-a-tisice-ambulantnich-navstev/2442954?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Výpovědi z přesčasů podalo podle zástupců České lékařské komory (ČLK) více než 6100 lékařů, kteří budou nemocnicím chybět ve směnách. Od 1. prosince tak podle nich bude zajištěná akutní péče, odloží se ale tisíce ambulantních návštěv a stovky operací. Na tiskové konferenci Sekce mladých lékařů ČLK to řekla její zástupkyně Monika Hilšerová. Ve velkých i menších nemocnicích jsou podle sekce oddělení, která mají 70 až 100 procent protestujících lékařů. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) se s lékaři sejde v úterý, představit jim chce návrhy na navýšení základních platů a jejich propočet do výplatních pásek zdravotníků.
Výrazně omezený provoz budou mít podle viceprezidenta ČLK Jana Přády například fakultní nemocnice v Krči či Motole, Hradci Králové nebo Nemocnice Jihlava. Omezená bude na začátku prosince podle lékařů hlavně plánovaná péče. "Akutní provoz bude velmi omezený i z hlediska čekání a tak dále," uvedl Přáda.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/odbory-svaz-obci-i-vetsina-kraju-nesouhlasi-se-skrty-v-objemu-hodin-ve-skolach/2442931?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Se snížením maximálního počtu hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu (PHmax), které navrhuje ministerstvo školství, nesouhlasí odbory, unie školských asociací, svaz obcí, většina krajů a další připomínková místa. Podle nich by to znamenalo zhoršení kvality výuky, návrh zároveň odporuje programovému prohlášení vlády. Vyplývá to z připomínek k návrhu nařízení vlády. Ministerstvo se návrhem snaží zpomalit nárůst počtu pracovních míst ve školství.
Snížení maximálního počtu proplácených hodin výuky patří mezi důvody, proč se školské odbory rozhodly uspořádat 27. listopadu v celé zemi celodenní výstražnou stávku základních, středních i mateřských škol. Odbory zároveň usilují o více peněz pro školství na příští rok. Hrozí podle nich omezování počtu dělených hodin a tandemové výuky, vyšší naplňování tříd, snižování úvazků i propouštění učitelů.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/debata-o-nerizene-migraci-do-eu-se-zmenila-tabu-padla-zaznelo-z-vnitra/2442875?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Debata o neřízené migraci do Evropské unie se v posledních letech změnila a už není tabu mluvit o tom, že za ní většinou stojí organizovaný zločin. Na dnešním sněmovním semináři Afrika - bezpečnostní rizika pro Evropu to uvedla ředitelka odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Pavla Novotná. S ředitelem Vojenského zpravodajství Janem Berounem se shodla v tom, že Česká republika musí s africkými státy spolupracovat.
"Nelegální migrace do Evropy je primárně organizovaná organizovaným zločinem," řekla Novotná. Některé případy, například události z bělorusko-polské hranice, už podle ní dokonce mohou být hybridní hrozbou. Novotná podotkla, že zatímco ještě před deseti lety byla taková vyjádření tabu, nyní jde o debatu hlavního proudu v Evropské unii. "Jednoznačně je už převládající rétorika, absolutně převládající rétorika, že o tom, kdo přijde, nebudou rozhodovat cizí elementy, ale my," zdůraznila Novotná.
Panuje podle ní prakticky shoda na ochraně vnější hranice EU, na návratové politice, na omezení neřízených migračních tlaků a na boji s organizovaným zločinem. "Těžší je to zrealizovat. Protože návratová politika, když nemáte toho partnera na druhé straně, tak neexistuje," podotkla ředitelka odboru. I proto je podle ní třeba s Afrikou mluvit - nejen kvůli bilaterálním vztahům, ale i pro lepší pochopení tamního vnitřního dění.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ustr-je-pripraven-podilet-se-na-narovnani-nizkych-duchodu-disidentu/2442859?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) je připraven podílet se na narovnání důchodů disidentů a disidentek. Jejich nízké penze označil za historickou křivdu. Uvedl to ve vyjádření, které ČTK zaslala mluvčí instituce Petra Jungwirthová. Neřešení nízkých disidentských penzí kritizuje signatář Charty 77 a zakladatel knihovny samizdatové literatury Libri prohibiti Jiří Gruntorád. Požaduje odstoupení ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Na podporu požadavku začal 17. listopadu u sídla vlády držet hladovku. Vedení ÚSTR se dnes Jurečky zastalo, podle něj se ministr problematikou dlouhodobě zabývá.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pavel-bude-jednat-se-zastupci-stinove-vlady-ano-zejmena-o-duchodech/2442815?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Prezident Petr Pavel dnes dopoledne bude jednat se zástupci stínové vlády hnutí ANO. Tématem schůzky budou zejména chystané vládní návrhy ohledně důchodů a možná i další hospodářská témata. Za ANO se zúčastní stínový premiér a první místopředseda hnutí Karel Havlíček, stínová ministryně financí a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová a stínový ministr práce a sociálních věcí a poslanec Aleš Juchelka.
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil minulý týden reformní změny penzí. Důchodový věk v Česku by se měl podle vládního návrhu postupně dál zvyšovat nad 65 let podle doby dožití. Stanovit se má minimální penze ve výši 20 procent průměrné mzdy. Výpočet nových důchodů by se měl postupně snížit. Za dobu péče o děti a blízké by se měl při stanovení penze započítávat fiktivní příjem ve výši průměrné mzdy. Opatření má postupně nahradit v nových důchodech výchovné, které by zůstalo jen na třetí a další dítě.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ministerstvo-skolstvi-zverejnilo-informace-pro-reditele-skol-pro-pripad-stavky/2442763?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Ministerstvo školství zveřejnilo informace pro ředitele základních, středních a mateřských škol pro případ stávky zaměstnanců školy. Celodenní výstražnou stávku vyhlásily školské odbory na pondělí 27. listopadu, usilují o více peněz pro školství na příští rok. Ředitelé v dokumentu najdou informace o postupu ředitele školy, pracovněprávních aspektech stávky i o tom, jak vyřešit školní stravování.
Stávkovat může jakýkoliv zaměstnanec školy, tedy i její ředitel. Ten však plní zároveň úkoly zaměstnavatele, proto vždy odpovídá za zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti. Aby mohla být plánovaná akce označená za stávku, musí být řediteli školy oznámena nejméně tři pracovní dny dopředu. Zároveň má být ustanoven stávkový výbor, který řediteli předá informace o důvodech stávky a jejím trvání, stejně jako seznam účastníků stávky a jména zástupců stávkového výboru nebo kontaktní osoby.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ek-prodlouzi-platnost-snazsich-pravidel-ziskavani-statni-podpory-pro-firmy/2442923?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brusel - Evropská komise oznámila, že prodlouží platnost jednodušších pravidel pro získávání státní podpory pro krizí zasažené firmy o dalších šest měsíců do června 2024. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení komise. Země EU tak budou moci poskytnout společnostem kompenzace za vysoké ceny energií způsobené ruskou invazí na Ukrajinu i děním na Blízkém východě.
Unijní exekutiva uvolnila pravidla státní podpory loni v březnu poté, co byly válkou na Ukrajině zasaženy tisíce společností. Jednodušší režim měl přitom skončit letos v prosinci.
"Prodloužení umožní členským státům v případě potřeby rozšířit režim podpory a zajistit, že společnosti, které jsou stále postižené krizí, nebudou v nadcházejícím zimním topném období odříznuty od nezbytné podpory," uvedla komise.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/putin-promluvi-na-virtualnim-summitu-skupiny-g20-uvedl-kreml/2442915?utm_source=rss&utm_medium=feed
Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin promluví na nadcházejícím virtuálním summitu největších světových ekonomik ze skupiny G20. S odvoláním na mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova o tom informovala ruská státní média. Putin se předchozích dvou summitů, které se za osobní účasti světových státníků a dalších vrcholných představitelů konaly v Indonésii a Indii, neúčastnil; jeho místo na nich zaujal šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.
Virtuální summit tuto středu pořádá Indie. Jednání státníků navrhl na konci zářijové vrcholné schůzky indický premiér Naréndra Módí.
Putinův projev dnes potvrdil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, ačkoliv nezmínil, co přesně bude jeho obsahem. Uvedl také, že se Putin zúčastní mimořádného on-line summitu zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR), který bude v úterý věnován současnému konfliktu mezi palestinským radikálním hnutím Hamás a Izraelem.
Putin musel letos zrušit svou účast na summitu BRICS v Jihoafrické republice i G20 v Indii kvůli zatykači, který na něj vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) v souvislosti s rolí ruského lídra při zavlečení ukrajinských dětí do Ruska.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/fico-ohlasil-bojkot-ctyr-medii-podle-nej-projevuji-nepratelske-postoje/2442847?utm_source=rss&utm_medium=feed
Bratislava - Nový slovenský premiér Robert Fico dnes ohlásil bojkot čtyř médií včetně nejsledovanější slovenské televize Markíza, která patří do skupiny PPF rodiny zesnulého českého podnikatele Petra Kellnera. Podle Fica tyto redakce otevřeně projevují nepřátelské politické postoje, a to hlavně zveřejňováním nepravdivých či neúplných informací nebo zamlčováním informací. Vyplývá to z premiérova prohlášení, které dnes ČTK poskytl úřad slovenské vlády. Už čtyřnásobný ministerský předseda má dlouhodobě komplikované vztahy s novináři, kterých se naopak zastala prezidentka Zuzana Čaputová.
Nyní se Fico kromě Markízy zaměřil na listy Denník N a Sme a také na zpravodajský portál Aktuality.sk. Všechny tyto redakce v minulosti přinášely informace kromě jiného o různých kauzách z doby předchozího vládnutí Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) , která vyhrála zářijové předčasné parlamentní volby. Některá média se už v minulosti ohradila vůči kritice od Směru-SD či od Fica.
"TV Markíza, Denník N, deník SME a webový portál Aktuality od prvních hodin vzniku vlády SR neplní povinnost pravdivě, všestranně a včas informovat veřejnost o činnosti orgánů veřejné moci, zvláště vlády a jejího předsedy. Dokud citovaná média nezačnou plnit zákonnou povinnost, předseda vlády s nimi přerušuje jakoukoliv komunikaci," napsal úřad vlády.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/openai-se-snazi-sjednotit-zamestnance-microsoft-vyzyva-ke-zmene-rizeni/2443157?utm_source=rss&utm_medium=feed
San Francisco (USA) - Společnost OpenAI vede intenzivní diskuse s cílem sjednotit své rozdělené zaměstnance. Uvedla to dnes agentura Bloomberg, která se odvolává na interní dopis viceprezidentky pro globální záležitosti Anny Makanjuové. Šéf společnosti Microsoft Satya Nadella řekl, že struktura vedení OpenAI se zjevně musí změnit. Microsoft firmu OpenAI podporuje a má v ní i podíl.
Správní rada OpenAI minulý týden v pátek překvapivě odvolala generálního ředitele společnosti Sama Altmana. Po jeho odvolání se z firmy rozhodl odejít i další spoluzakladatel - Greg Brockman, který byl předsedou správní rady. Většina zaměstnanců následně pohrozila odchodem, pokud celá správní rada nerezignuje a Altman se nevrátí.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ulice-parizska-v-praze-se-opet-dostala-mezi-20-nejdrazsich-ulic-sveta/2443147?utm_source=rss&utm_medium=feed
Londýn/Praha - Ulice Pařížská v Praze se opět dostala mezi 20 nejdražších nákupních ulic světa podle výše nájemného. Ve střední a východní Evropě jí patří první příčka, v celé Evropě pak jedenáctá. Vyplývá to z letošního žebříčku poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Nejdražší ulicí na světě je opět horní část Páté Avenue v New Yorku.
Cushman & Wakefield srovnal 49 zemí světa podle nejvyššího dosahovaného nájemného v nejdražší nákupní ulici. V žebříčku figuruje vždy jedna nejdražší ulice z každé země.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cepro-kupuje-sit-cerpacich-stanic-robin-oil-obchod-posuzuje-uohs/2443135?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brno - Státní společnost Čepro, která provozuje síť čerpacích stanic EuroOil, kupuje konkurenční síť Robin Oil. Spojení firem posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách.
"K navrhovanému spojení soutěžitelů má dojít zejména v oblastech maloobchodního prodeje pohonných hmot a doplňkového zboží na čerpacích stanicích a velkoobchodního prodeje pohonných hmot na území České republiky. Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno," uvedl úřad v oznámení.
Společnost Čepro se zabývá přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů a provozuje v Česku sít čerpacích stanic EuroOil, která má podle internetových stránek firmy 200 stanic, což ji řadí na třetí místo v počtu čerpacích stanic v Česku a na čtvrté místo podle objemu prodeje pohonných hmot . Vlastní ji stát, jediným akcionářem je ministerstvo financí. Podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin, mělo Čepro v roce 2022 obrat 91 miliard korun, zisk po zdanění dosáhl 1,6 miliardy korun.
Společnost Robin Oil patří podnikateli Jiřímu Zoubkovi, byla do obchodního rejstříku zapsána v roce 1994, v současnosti má přes sedmdesát čerpacích stanic. Podle účetní závěrky zveřejněné ve Sbírce listin měla firma loni obrat 5,5 miliardy korun a čistý zisk 83 milionů korun.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/senat-ceka-uvodni-verejne-projednavani-nominace-kandidatu-do-rady-ceske-televize/2443081?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Senát dnes bude dějištěm první části veřejného projednávání kandidátů do Rady České televize jejichž nominace obdržel. Druhá, závěrečná část se uskuteční ve čtvrtek. O tom, který z 49 navržených adeptů obsadí některé ze šesti křesel v radě, vyčleněných pro Senát, bude horní parlamentní komora rozhodovat koncem listopadu.
Mezi adepty patří někdejší ministr kultury a bývalý šéf ČT Jiří Balvín, bývalí předsedové rady Jan Mrzena a Jiří Baumruk, televizní a filmový producent Čestmír Kopecký, scenárista a režisér Vlastimil Venclík nebo televizní odborář Antonín Dekoj. Do rady by se chtěl vrátit také olympionik Martin Doktor.
O místo v radě usilují rovněž spisovatel a nakladatel Jiří Padevět, filmová producentka Eliška Kaplický Fuchsová, publicista Jefim Fištejn, dokumentarista Martin Vadas a producent Martin Vandas, moderátorka Veronika Sedláčková nebo bývalý diplomat a politik Michael Žantovský. Své kandidáty do rady nominovaly i společnost Sdružení přátel piva nebo Náboženská společnost českých unitářů.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/odborari-cmkos-budou-na-snemu-jednat-o-chystane-stavce-a-protestech/2443069?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Odboráři a odborářky z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) budou dnes v Praze jednat o chystaných protestech proti vládním záměrům. Na 27. listopadu plánují stávku, demonstraci či protestní pochod. Sněm předsedkyň a předsedů jednotlivých svazů i dalších zástupců odborů bude podle šéfa ČMKOS Josefa Středuly uzavřený. Výsledky předáci chtějí oznámit po skončení jednání na tiskové konferenci.
ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270.000 členů. Odboráři kritizují podobu vládního konsolidačního balíčku, chystané zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energií či nezvyšování platů ve veřejném sektoru a vysokou inflaci. Stěžují si na to, že s nimi vláda nevede "sociální dialog". Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) opakovaně uvedl, že s předáky jedná. Podobně se vyjádřili i další členové kabinetu. Tripartita by se pak měla sejít v prosinci.
Celodenní stávku připravují školské odbory. Se zastavením práce počítá nejpočetnější svaz KOVO, ale i dřevařské či úřednické odbory. Ve stejný den se uskuteční v Praze protestní pochod od Rudolfina na Malostranské náměstí, kde bude následovat demonstrace. Připojit se chce i Asociace samostatných odborů (ASO), která zastřešuje 12 organizací a zhruba 110.000 odborářů. Do ASO patří například vlivné železničářské či lékařské odbory. Obě odborové centrály minulý týden oznámily, že budou při protestech postupovat společně. Magistrátu nahlásily na pražských akcích několik tisíc účastníků.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/aplikace-sledujici-ceny-potravin-nesmi-ohrozit-male-obchodniky-mini-vyborny/2442984?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brusel - Aplikace, která by měla sledovat průměrné ceny základních potravin, by podle českého ministra zemědělství Marka Výborného v žádném případě neměla ohrozit lokální producenty či malé obchodníky. Po jednání v Bruselu ČTK ministr řekl, že jeho úřad zvažuje vytvoření podobné aplikace po vzoru Řecka, kde díky tomu klesla cena potravin až o 18 procent. Právě o fungování této aplikace dnes český ministr na okraj jednání hovořil se svým řeckým protějškem.
Řecko se podle Výborného potýkalo s podobnými problémy jako má Česká republika, pokud jde o poměrně dramatický růst cen potravin. "Dozvěděl jsem se, že aplikace, kterou Řekové vytvořili a která je součástí tlaku vůči obchodním řetězcům, měla pozitivní vliv na to, že ceny potravin poklesly," řekl český ministr. Dodal, že existenci podobné aplikace je třeba projednat na vládě, se zástupci prodejců i s mnoha dalšími představiteli z ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva financí. Takové jednání jej čeká za 14 dní, prozradil. "Uvidíme, zda se nám v příštích měsících podaří pro Českou republiku najít nějaké řešení," dodal Výborný.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soud-poslal-vitkovicke-slevarny-do-upadku-a-povolil-jejich-reorganizaci/2442934?utm_source=rss&utm_medium=feed
Ostrava - Soud poslal do úpadku ostravskou společnost Vítkovické slévárny, která na sebe sama podala insolvenční návrh. Zároveň povolil reorganizaci firmy. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Insolvenčním správcem se stala pražská společnost AZAM - insolvence.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/bartos-devet-z-deseti-pozic-bude-v-roce-2030-vyzadovat-digitalni-dovednost/2442898?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Devět z deseti pracovních pozic v Česku bude v roce 2030 vyžadovat základní digitální dovednosti. V současnosti má základní znalosti o digitálních technologiích 60 procent Čechů, za sedm let by to mělo být 80 procent. Při zahájení druhého ročníku Týdne pro digitální Česko to uvedl vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). Prezident Petr Pavel řekl, že ČR má v zavádění digitalizace stále mezery. Podle ředitele státní Digitální informační agentury Martina Mesršmída je důležité zaměřit na digitalizaci vzdělávání.

Praha - Základní potraviny v listopadových akcích vyjdou průměrně o čtyři procenta dráž než v červenci. Nejvíce se cena zvýšila u bílého jogurtu, za 150gramové balení Češi zaplatí 12,2 koruny, když v červenci to bylo 8,19 koruny, tedy o 49 procent méně. O 24 procent na 191,62 koruny podražil také kilogram másla. Vyplývá to z analýzy České distribuční, která sledovala vývoj cen 13 položek v akčních letácích největších tuzemských řetězců s potravinami. Naopak levněji podle ní Češi pořídí konzumní brambory nebo pšeničnou hladkou mouku.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zakladni-potraviny-v-listopadovych-akcich-proti-cervenci-zdrazily-o-4-procenta/2442890?utm_source=rss&utm_medium=feed
Balík základních potravin v listopadu stojí 715,15 koruny, v červenci to bylo 686,65 koruny. Výraznější je tento měsíc zdražení proti lednu minulého roku, kdy balík základních potravin vyšel na 609,82 koruny, vyplývá z analýzy. Ze sledovaných období byly ale ceny nejvyšší letos v únoru, tehdy Češi za košík základních potravin zaplatili 787,37 koruny.
Kromě bílého jogurtu a másla si spotřebitelé v listopadu proti červenci připlatí také za kilogram jablek a chléb, a to shodně 17 procent. Jablka tak podle analýzy vyjdou na 26,9 koruny a chléb na 43,38 koruny. Navýšení ceny o 11 procent na 168,62 koruny se týká kilogramové cihly eidamu. Proti tomu o 28 procent zlevnil kilogram konzumních brambor, v akcích ho Češi mohou koupit za 14,93 koruny, když v červenci to bylo za 20,81 koruny. Zhruba o pětinu je cena nižší rovněž u kilogramu pšeničné hladké mouky, která aktuálně stojí 14,79 koruny.


https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3629976-sankce-zablokovaly-ruske-kulturni-centrum-i-konzulaty-v-brne-a-karlovych-varech
Mezi ruskými nemovitostmi, které v České republice zablokoval katastrální úřad, je i pražské sídlo Ruského kulturního centra. To bylo už dříve prověřováno kvůli protiukrajinské propagandě. Kromě toho se národní sankce vztahují i na budovy konzulátů v Brně a Karlových Varech.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3629960-prezident-zatim-nerozhodl-o-vladnich-usporach-cas-ma-do-patku
Už jen čtyři dny má prezident Petr Pavel na to, aby rozhodl o vládním úsporném balíčku. Lhůta končí v pátek a hlava státu dosud normu nepodepsala ani nevetovala. Koalice věří, že hlava státu zákon potvrdí. Opozice naopak apeluje, aby to Pavel nedělal. Zástupci ANO mají v úterý s prezidentem ještě jednat.

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3630011-svet-smeruje-k-otepleni-o-tri-stupne-osn-varuje-pred-nasledky
Stávající podoba klimatických opatření přijatých světovým společenstvím by udržela oteplení Země pod hranicí tří stupňů Celsia (nejpravděpodobněji na 2,9 stupně) oproti době před průmyslovou revolucí, uvádí nově zveřejněná zpráva OSN. Bezmála dvě stě zemí se přitom v roce 2015 v Pařížské klimatické dohodě shodlo, že globální oteplení omezí na 1,5 stupně a udrží jej výrazně pod dvěma stupni Celsia.

https://echo24.cz/a/H2x7H/zpravy-domov-ofenziva-se-nevyviji-dobre-reakce-a-pomoc-zapadu-byla-pomala-rekl-prezident-pavel
Ukrajinská protiofenziva se nevyvíjí tak, jak Ukrajinci sami očekávali. Podpora Západu podle něj mimo jiné nebyla dostatečně masivní a rychlá, zároveň čas strávený přípravou Rusku umožnil velice dobře se na protiofenzivu přichystat. Při úterním zahájení velitelského shromáždění armády v Praze to řekl prezident Petr Pavel.Pavel také varoval, že konflikt v Izraeli se může rozrůst do globálních rozměrů.

https://echo24.cz/a/HvVVL/zpravy-domov-armada-velitelstvi-shromazdeni-rehka-valka-jaderne-zbrane
Mezinárodní terorismus dál ohrožuje naši civilizaci a vedle Ruska je nejvýznamnější hrozbou pro Severoatlantickou alianci (NATO). V úvodu dnešního armádního velitelského shromáždění v Praze to řekl náčelník generálního štábu Karel Řehka. Podle Řehky nelze spoléhat na věčný mír a v souladu s nedávno schválenou obrannou strategií je nutné se chystat na obrannou válku vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi.

https://echo24.cz/a/HAQRG/zpravy-svet-ukrajina-valka-nemecko-ministr-obrana-pistorius-navsteva-kyjev
Do ukrajinské metropole přicestoval německý ministr obrany Boris Pistorius, den poté, co v Kyjevě jednal šéf Pentagonu Lloyd Austin. Návštěvu ráno oznámilo německé ministerstvo obrany s tím, že hlavním cílem je potvrdit německou podporu zemi, která se skoro 21 měsíců brání ruské agresi.




—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  (ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE - “SKLADANI MOZAIKY”)—
https://www.protiproud.info/politika/7575-lzi-usa-a-izraele-o-velitelstvi-hamasu-v-nemocnici-alsifa-v-gaze-za-dukazy-izraele-se-stydel-i-dement-biden-mluvci-nechme-to-byt-13-000-mrtvych-civilistu-vetsinou-zeny-a-deti-jeste-nekdo-nevi-jak-vypada-genocida-zapad-mlci.htm
Andre Damon se zamýšlí nad neexistujícími důkazy o údajném velitelství Hamásu pod nemocnici v Gaze, která se stala cílem izraelského bombardování, při kterém zahynuli pacienti i lékaři a zdravotnický personál
Izrael již několik týdnů tvrdí, že nemocnice al-Šífa, největší nemocnice v Gaze, je využívána jako vojenské velitelské středisko, aby ospravedlnil její nekonečné bombardování, při němž zahynuly desítky nemocných lidí, zranění nemohli vstoupit ani odejít: Součástí série zjevných válečných zločinů Izraele.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/okamura-covid-19-a-totalitni-manyry-vlada-jednala-protiustavne/
Tomio Okamura zahájil včera ve Sněmovně zahájil další odborný seminář SPD pro veřejnost s názvem Současný pohled na vakcinaci proti onemocnění covid-19. Připomenul, jak rychle přijala většina společnosti totalitní manýry.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/valek-si-to-pekne-zavaril-lekari-se-pripravuji-na-stavku/
Výpovědi z přesčasů podalo podle České lékařské komory asi 6 100 lékařů. Podle nich nemocnice neříkají pravdu a s ministrem zdravotnictví Válkem zatím dohoda žádná. Protest ve velkém ovlivní chod nemocnic.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/ceska-ekonomika-je-stale-jako-cednik-mini-kovanda/
Ekonom Kovanda připomněl, že v minulém roce byla Česká republika jedinou zemí, v níž obyvatelé disponovali menším bohatstvím, než které vytvořili. Data ze světové banky ukazují, že Češi si ponechávali pouze 96 procent.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/vyuka-modernich-dejin-v-cesku-na-zs-a-ss-prizmatem-skolni-inspekce/
Hned zkraje se přiznám, že bych nechtěl být učitelem dějepisu a učit moderní dějiny České republiky, to bych nechtěl už vůbec, píše Zdeněk Lanz v komentáři pro prvnizpravy.cz.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/bila-pastelka-rozsvitila-svetlo-v-dusich-tech-kteri-na-cestu-stale-vidi/
Ve dnech 9.-11. října se již po čtyřiadvacáté pohybovali v ulicích českých měst tisíce dobrovolníků sbírky Bílá pastelka, kteří za finanční příspěvek do sbírkových pokladniček rozdávali dárcům bílé pastelky, symbol světa nevidomých a slabozrakých.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/armada-policie/-500-tisic-Ukrajincu-ochotnych-zemrit-nevidim-Takove-nadseni-a-ted-Kyjev-zjistuje-pravdu-746417
Nebude to to vítězství, o kterém jsme snili, a bude to trvat mnohem déle, než jsme si mysleli, říká bývalý ukrajinský ministr Volodymyr Omelyan o válce na Ukrajině. Nevidím dalších 500 tisíc lidí připravených zemřít, sděluje rovnou. Za úpadkem ukrajinského nadšení stojí jak krize na Blízkém východě, tak i vyhlídka možného druhého funkčního období Donalda Trumpa jakožto prezidenta Spojených států amerických. Kyjev dle článku deníku Guardian zjišťuje pravdu o vyhlídkách ve válce.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Vedci-cenzuruji-chrani-se-tim-Kteri-Jedna-z-nich-spocitala-a-odhalila-746414
Dáváte si pozor na jazyk na sítích i mezi lidmi? Někteří vědci v anglosaském prostředí ano. A projevuje se to i v jejich výzkumu. Právě na to se zaměřuje studie vědkyně v oblasti lidského chování Cory J. Clarkové, tedy jak moc se vědci drží zpátky, aby nepopudili ostatní vědce. A mají důvod, nezanedbatelné množství vědeckých pracovníků cenzuru některých vědeckých závěrů podporuje. Jedná se zejména o lidi mladé a levicově zaměřené. Zhusta jsou to ženy.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Akademie-ved-Lasery-mesta-i-leciva-Konference-o-Strategii-AV21-ukazala-siri-programu-746409
Špičkový výzkum ve veřejném zájmu – tak zní motto Strategie AV21, která v 15 výzkumných programech reaguje na aktuální společenské výzvy. Jejich šíři ukázala konference, která se konala 15. listopadu 2023 v sídle Akademie věd ČR na Národní třídě. Koordinátoři tří okruhů představili podrobnosti o projektech, jež se zaměřují na laserový výzkum, město jako laboratoř změny a preklinické testování léčiv.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Dira-A-Nemecko-nesmi-utratit-ani-euro-746408
Přerozdělení rozpočtových prostředků z roku 2021 ve výši 60 miliard eur bylo německým Spolkovým ústavním soudem prohlášeno za neplatné. Miliardy chtěla koaliční vláda použít na ochranu klimatu a modernizaci hospodářství. Rozhodnutím ústavního soudu vznikla díra 60 miliard v rozpočtu, ministerstvo financí se nyní proto rozhodlo celý rozpočet zmrazit. Vláda nesmí vydávat žádné další peníze. Výjimkou jsou rozpočty Spolkového sněmu, Spolkové rady a Ústavního soudu.

https://www.pokec24.cz/nezarazene/zapad-chce-krev-i-posledniho-ukrajince/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=zapad-chce-krev-i-posledniho-ukrajince
Drastická opatření jsou nutná k nahrazení těžkých ztrát, které ukrajinští vojáci utrpěli během převážně neúspěšné letní ofenzívy, dodalo prohlášení. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgu ztratily ukrajinské síly v průběhu operace jen mezi červnem a říjnem více než 90 000 příslušníků armády.
„Američtí a britští kurátoři doporučují, aby ukrajinské vedení snížilo minimální věk pro odvod na 17 let a zvýšilo maximální věk na 70 let a také povolalo více žen do zbraně,“ uvedla SVR v prohlášení. s odkazem na „spolehlivá data“, která získala.

https://www.pokec24.cz/politika/palestina-a-izrael-pocatek-nenavisti-a-konfliktu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=palestina-a-izrael-pocatek-nenavisti-a-konfliktu
Všeobecně se má za to, že kdyby arabské armády nezaútočily na Izrael bezprostředně po jeho založení v roce 1948 – nebo kdyby místní Arabové přijali rozdělení Palestiny – pak by všichni žili v míru, bez masakrů a Arabové by také měli svůj vlastní stát, stejně jako Židé.
Před první světovou válkou byla Palestina součástí Osmanské říše. Když Židé, kteří přišli do Palestiny, založili v roce 1878 první osadu, 97 % místních obyvatel byli Arabové. Staří Yishuvové (Jišuvové) – tedy Židé, kteří po staletí žili v Palestině – tvořili necelá 3 % populace (protože kromě nich žily v palestinské zemi i další menšiny – také extrémně malé ve srovnání s Araby).
Podle některých židovských zdrojů Židů v Palestině bylo 8 %, každopádně Arabové tvořili absolutní většinu – přes 90 % populace.
Je možné za takových výchozích údajů a v takových podmínkách nekrvavě vytvořit národní stát pro tu či onu menšinu? Očividně ne. To, co dnes vidíme, je nevyhnutelným výsledkem daných akcí. Bylo by chybou se domnívat, že palestinští Arabové se dají koupit, že budou souhlasit s rozdělením své země, že prostě odejdou a na všechno zapomenou.
! Není možné vytvořit národní stát pro zástupce jedné národnosti na území, které je z 97 % obydleno zástupci jiné národnosti, bez nevyhnutelných etnických čistek a věčné války. Historická Palestina byla odsouzena k desetiletím krveprolití dlouho před vyhlášením Izraele.

https://www.pokec24.cz/nezarazene/stavaji-se-z-nas-zrudy/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=stavaji-se-z-nas-zrudy
To člověka, který nerozlišuje lidské životy na „nižší“ a vyšší“ nutně musí napadnout – při halasné podpoře genocidy, prováděné izraelskou armádou nejen v Gaze, ale za pomoci tzv. osadníků i na Západním břehu Jordánu. Evropské vlády, a především vláda USA, razí heslo o „právu Izraele na obranu“, doslova za cenu tisíců životů civilistů. A tomu se říká hodnotová politika. Lidské životy si nejsou rovny – kdypak se to tu razilo naposledy?
Na facebooku mám z tohoto důvodu dokonalý shadow ban, takže tam si píšu vysloveně sama pro sebe. Nejsem nadšená z vraždění v Gaze, což je dnes povinné. Cukrberk si to ohlídá. Je až děsivé, jak dlouhé mají sionisti – zdaleka ne vždy Židé/židé, ale sionisti, často američtí evangelikálové, dlouhé prsty. Protože v Gaze, jak by řekl Zeman, se bojuje za Prahu. No já si to nemyslím. Bojuje se za zbytky lidskosti. Navzdory všem, kdo pořád dokola opakují mantru o nenávistném islámu. Protože čím se pak lišíme, že?

A už 44 dní velcí moralisté ve Washingtonu, Londýně , Berlíně, Paříži a vůbec v celém západním světě Izraeli tleskají a posílají mu pro další genocidu Palestinců zbraně. Nyní se toto vraždění rozšiřuje od Gazy až po poslední kousky půdy na Západním břehu řeky Jordán. A v USA některé evangelikální křesťanské církve toto vraždění Palestinců a vymazávání jejich země z mapy světa dokonce schvalují. Přičemž občané, kteří proti obojímu protestují, jsou zatýkáni či zařazováni do černých listin pracovních míst.
https://www.pokec24.cz/blog/p-c-roberts-svet-bez-svedomi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=p-c-roberts-svet-bez-svedomi
Pro člověka, jako jsem já, který kdysi žil v zemi, kde se morální svědomí respektovalo, je nesmírně skličující být svědkem lhostejnosti vlád, církví a médií k oněm 44 dnům probíhající genocidy lidských bytostí v Gaze.
Zjevně se západní svět ocitl v zajetí Satana. Už není správné a špatné a spravedlnost a nespravedlnost, už jsou pouze narativy. Když nesouhlasíte s oficiálními narativy, jste podezřelí.
Západní svět dokráčel ke svému konci.
Už nemá žádné vůdce.
A nemá ani uši, aby bylo slyšeno oněch pár hlasů, které ještě vyslovují pravdu.
Paže Satana se napřahují i k muslimskému světu, který mluví, ale nejedná. Avšak slova Palestinu neubrání.

https://www.pokec24.cz/blog/ze-slovenska/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ze-slovenska
V  době  dalšího  zadlužování ČR a pokračování utahování opasků jejich občanů  rozšiřuje ministerstvo obrany ČR  tým svých poradců.  Tentokrát  si  Jana Černochová vybrala posilu  až ze  Slovenska,  kterou  není nikdo jiný, než  ex-ministr obrany SR Jaroslav Naď.  Dle  uzavřené  dohody o pracovní činnosti práci se od  1.11.2023  stal odborným poradcem pro zahraniční vztahy a oblast česko-slovenské obranné a průmyslové spolupráce, s měsíční odměnou  ve výši 45 000 Kč za měsíc.
Celkové měsíční finanční náklady určené pro všechny poradce ministryně obrany,  kdy  3 z nich jsou zaměstnanci v pracovním poměru a další 3 konají práci na základě dohody o pracovní činnosti se vyšplhají na  296 265 Kč.

https://pravyprostor.net/?p=168980
Odkaz 17. listopadu s hladovkou. Ta symbolika
Zatímco před Úřadem vlády se sešli už dva protikomunističtí disidenti z dob minulého režimu, aby světu sdělili, že systém se k nim chová jako k těm nejposlednějším, slavnost udílení Cen Paměti národa (!) obohatil svou návštěvou bývalý rozvědčík a nynější prezident, aby nám tak nejspíš osvěžil jako národu paměť. Na Václavském náměstí si pak jako hlavní atrakci celé oslavy zbavení se komunismu a památky popravených studentů roku 1939 zprivatizovali levicoví tlampači, kteří volají po návratu komunismu v jiných barvách, s jinými hesly, ale s podobnou budoucností.
Před Úřadem vlády se rozhodl zahájit 17. listopadu hladovku bývalý disident a zakladatel knihovny Libri prohibiti Jiří Gruntorád. Hladovkou chce upozornit na to, že systém stále, i po 34 letech, nezohlednil protibolševický odpor v tehdejším Československu. Disidenti byli komunistickým režimem perzekvováni, vězněni za názor, kariérně ničeni. A často i nuceni k emigraci. A zatímco estébáci, kteří si svou službu pro režim vždycky poctivě odpracovali, si užívají svůj plný a štědrý důchod za těžce odpracovaná léta, disidenti jsou o hladu. Ke Gruntorádovi se přidal i další tehdejší disident John Bok, který založil a dlouhá léta vedl Spolek Šalamoun. Vyžadují odstoupení ministra Mariana Jurečky a nápravu. Hladovka vyvolala vášně, diskuse. Celé politické panoptikum Sněmovny přislíbilo, že s tím něco udělá. Snad ano. Jurečka o odstoupení neuvažuje.


https://pravyprostor.net/?p=168930
Jaké to je?
Pamatujete, jak Šafrův plátek For rum 24 chrlil oslavné ódy na ukrajinskou ofenzívu? Ukrajinci každý den prolomili poslední obrannou linii. Po tři měsíce téměř den co den, Ukrajinci drtili Rusy na severu, pak je drtili uprostřed, pak je drtili na jihu. Pořád je drtili. Skvělá ofenzíva, už brzy Ukrajinci dosáhnou Azovského moře, rozštípnou frontu vedví a za chvíli budou šturmovat na Sevastopol.
Jak to dopadlo? Útočí Rusové, ale podle Šafra mají alespoň obrovské ztráty. Rusové teď obkličují Adějevku a já už jen čekám, kdy naši intervjuci přijdou s tím, že je to město bez jakékoliv strategické hodnoty. Jako tomu bylo u Bachmutu. Pro „strategicky naprosto bezvýznamné město“ vykrvácely desetitisíce ukrajinských vojáků.


A pak se v západních médiích nějak namnožili proruští kolaboranti. Začaly se objevovat články, že Ukrajinci nemohou vyhrát, že ta neomezená západní podpora není zase tak neomezená, že Evropa Ukrajině slíbila milion dělostřeleckých granátů, ale dodat jich dokáže asi tak třetinu, že Rusové vyrábějí víc munice než Evropa i USA dohromady… Proruští kolaborantští novináři v těch nejprestižnějších západních plátcích začali psát o tom, že Rusko si zajistilo podporu zemí globálního jihu, podporu z Číny i KLDR.
Kdy skončily články o tom, jak Rusům dochází munice? Kdy skončily články o tom, že Putin je mezinárodně izolovaný?

https://pravyprostor.net/?p=168952
Vysvědčení  Tak jsme zase šťastně přežili jeden víkend zostřeného Havlismu. Ti otrlejší z nás měli v jeho průběhu možnost spatřit v televizi například bývalého vojenského rozvědčíka, předsedu útvarové organizace KSČ, připravovaného kdysi na špionáži proti Západu, jak klade věnec k památníku protikomunistického převratu a hovoří o tom, že „patříme na Západ”. Opravdu jen málokdo asi unikl oslavným tirádám našich politiků, jak pěkně kráčíme po správné cestě k šťastnému zítřku, které se valily odevšad… Ovšem realita si cestičku stejně našla.
Jakoby naschvál uveřejnila totiž agentura Median právě v těchto dnech průzkum, co si Češi myslí o stavu své společnosti. A to vám byl nářez. Drtivá většina respondentů (90 %) se shoduje v tom, že česká společnost je rozdělena a panuje v ní nedůvěra. A kdo to způsobil? Podle 80 % dotazovaných to byli naši politici. Dále se, podle 59% občanů, účastnících se průzkumu, do našich životů znovu vrátila cenzura a omezování svobody projevu. Polovina lidí přiznává, že se občas obává otevřeně vyjádřit svůj názor.

https://pravyprostor.net/?p=168932
Jak utopit ministra Rakušana aneb Konec pošty v Čechách
Jak zachránit Českou poštu, která ještě v roce 2017 pracovala s plusovým rozpočtem 110 milionů, a pak, světe div se, spadla do neřešitelných dluhů. Ocitla se tak, předpokládám, v předprivatizačním procesu řízeného chudnutí, zneschopňování, kulačení, aby mohla být předána do privátních rukou za co nejmenší peníze. Ostatně podobně probíhala privatizace v devadesátých letech.
Českou poštu by šlo zachránit. Samozřejmě. Všechno jde postavit na nohy, prohnat vývojem do současnosti. Jen by to chtělo trochu vůle a méně kamarádů, kteří by rádi přišli k výnosnému byznysu za minimum vkladů. A takových kamarádů se najde vždycky dost, když je na pořadu dne zlikvidovat jeden dosud stabilní státní podnik.

https://pravyprostor.net/?p=168950
Nechtějí, aby senioři volili. Mladá generace přitom také podléhá dezinformacím
Začalo to před pár lety v Německu celkem nevinně — písní o tom, že babička je ekologická svině, protože jí maso a jezdí terénním autem. Pokračovalo to v Británii brexitem, kde byla stará generace obviněna, že právě ona sebrala mladým tu úžasnou možnost zůstat i nadále členy EU. Vida, stačilo pár let počkat a móda nasazovat seniorům psí hlavu dorazila také k nám. Jen si všimněte, jak často ve veřejném prostoru zaznívá názor, že mladý člověk může klidně volit už od 16 let, zatímco „starým“ by se toto právo mělo naopak úplně sebrat. Senioři jsou přece hloupí, už jim to nemyslí, a proto snadno podlehnou dezinformacím. Problém ovšem je, že dezinformacím podléhá celkem masivně i mladá generace. Byť se o tom z nějakého důvodu nemluví.
V poslední době tu máme trend zcitlivělých mileniálů ronících na internetu krokodýlí slzy nad tím, jak by bylo nejlépe nejstarším spoluobčanům odebrat hlasovací právo, protože se nechají „opít koblihou“, a dokud budou moci volit, nic se v této společnosti nezmění k „lepšímu“. Jako kdyby snad byl nějaký kvalitativní rozdíl v tom, jestli někdo volí Babiše kvůli koblize nebo Bartoše pro jeho cool dredy.

https://pravyprostor.net/?p=168936
Vláda v otázce šetření káže vodu a pije víno
Vláda Petra Fialy deklaruje už dva roky, že se musíme uskromnit. Je potřeba šetřit, neboť státní dluh je neudržitelný. Osobně proti tomu nic nemám, ale jak se uskromňuje sama vláda?

Česká vláda si jen na šetření hraje. Hned po svém nástupu zavedla tři nová ministerstva, což vedlo k přijetí nových státních úředníků na oněch resortech. Konsolidační balíček, který má vést ke zlepšení stavu veřejných financí jen způsobí, že lidé přijdou o své peníze v rámci zvýšení nejrůznějších daní a poplatků. Stačí se podívat na propad reálných mezd. Česká republika zchudla nejvíce z vyspělých států OECD. Jako jediná země EU jsme se ještě nedostali na předcovidovou úroveň. A to ještě nezačal fungovat výše zmíněný „ozdravný“ balíček. V lednu přitom platy poslanců a senátorů vzrostly zhruba o 13 procent. Obyčejní lidé si mají utáhnout opasky, ale politici ne?
Obrovským problémem je pak odliv zisků u nadnárodních firem. Česku takto podle odhadů každý rok odteče 300 až 500 miliard korun!!! To je obrovská částka. Jak říká ekonomka Ilona Švihlíková, politici jsou zbabělci a nechtějí jít do střetu s nadnárodními korporacemi a Evropskou unií. Volí raději pro ně pohodlnější řešení, jakým je například seškrtání platů některých státních zaměstnanců (například nepedagogických pracovníků ve školství), aby mohli ušetřit pár miliard. Primární problém se neřeší.

https://www.iportal24.cz/nazory/slovnaft-varuje-mlcoch-marodi-manas-delal-analyzy/
Od 5. prosince, což je za pár dnů, máme utrum. Končí výjimka z protiruských sankcí, resp. od tohoto data již nebude možné dovážet do České republiky benzin ani naftu vyrobené z ruské ropy.
»V případě konce výjimky na dovoz ropných produktů z ruské ropy bude společnost Slovnaft ze své rafinérie v Bratislavě moci do ČR dodávat již jen produkty vyrobené z neruské ropy,« sděluje holý fakt mluvčí české pobočky maďarské společnosti MOL Martin Pavlíček. Slovnaft, který pod MOL spadá, je totiž na ropě z ropovodu Družba závislý.
Zatímco Fiala se po stopce z Nigérie, Nutella Tour a strachu ze 17. listopadu pro sichr hodil marod, ministr zahraničí Lipavský je bezpochyby větší znalec poměrů než citovaný mluvčí MOL: »Je to velmi jednostranný pohled té slovenské rafinérie. My jsme si dělali velmi důkladné analýzy a rozhodně nám to takto negativně nevychází. Je to velmi citlivé. Budou probíhat politická jednání v Bruselu. Uvidíme, jaká bude finální podoba toho sankčního balíku,« blouzní Maňas.
Před námi je nejistý závěr roku letošního a celý rok příští. I když… jak tvrdí Lipavský, ze strany Slovnaftu se jedná o »velmi jednostranný pohled«…, takže je vlastně všechno v naprostém pořádku. Tohohle chlapíka nám seslalo samo nebe…

https://www.iportal24.cz/featured/antibiotika-postupne-prestavaji-ucinkovat-jake-existuji-alternativy/
Tento týden je Světovým týdnem za správné používání antimikrobiálních látek, jehož součástí jsou i antibiotika. A s nimi je spojen vážný problém: kvůli širokému používání antibiotik na ně přestává reagovat stále více bakterií. To může lidstvo připravit o jednu z nejúčinnějších metod boje proti mnoha smrtelným chorobám. Jaké alternativy vědci navrhují?
Před objevením antibiotik lidé hromadně umírali na infekce. Mnoho nemocí a lékařských zákroků, které jsou dnes považovány za neškodné, si vyžádalo miliony životů. S příchodem antibiotik se však vše změnilo. V důsledku toho se tyto léky začaly široce používat. Dnes se antibiotika přidávají do krmiv pro zvířata, používají se k pěstování rostlin a samozřejmě k léčbě nemocí. Někteří lidé je dokonce vnímají jako obyčejné pilulky, které si lze koupit na doporučení známého k vyléčení lehkého nachlazení. Tento přístup k lékům vedl k tomu, že antibiotika začala ztrácet svou účinnost: mnoho bakterií, které dříve po kontaktu s léčivou plísní umíraly (právě z plísně byla získána první antibiotika), na ni nyní vůbec nereaguje.

https://www.iportal24.cz/zahranici/cr-chce-v-ramci-12-balicku-sankci-omezit-volny-pohyb-ruskych-diplomatu/
Státy EU diskutují o možnosti omezit volný pohyb ruských diplomatů akreditovaných v schengenském prostoru. Informoval o tom deník Financial Times.
Podle jeho informací příslušný návrh k projednání zeměmi EU předložila Česká republika. Podle návrhu budou ruským diplomatům vydávána víza a povolení k pobytu, která jim umožní cestovat pouze v rámci země, která dokumenty vydala. Kromě toho budou vyžadovat biometrické pasy, které je »obtížnější padělat«.

https://belobog.sk/prozapadny-mainstream-dezinformaciami-podkopava-demokraciu/
Dnes sa budem venovať napádaniu všetkých médií, vyjadrenia ktorých nie sú v súlade s pokrytcami mainstreamu, resp. mainstreamu plateného zdrojmi zo zahraničia ako sú Soros, CIA, BND, MI6 alebo iné tajné služby a západné médiá, ktoré sa pokúšajú riadiť a ovplyvňovať verejnú mienku v prospech západných štátov. Nemalú rolu tu zohrávajú tlaky predstaviteľov EÚ, NATO a iných zahraničných západných organizácií, ktoré zasahujú do našich záujmov s cieľom podriadenia si štátu prostredníctvom zapredaneckých politikov a zo zahraničia riadených niektorých médií. Zvlášť aktívne sú  v tomto smere diplomatické západné úrady, ktoré takto zneužívajú svoje poslanie na území Slovenska. Odtiaľto je už len krok k ovládaniu volieb, politiky štátu, a de facto ovládanie a riadenie štátu cudzou mocou.
 https://belobog.sk/z-cech-az-do-barnaulu-3/
Ak chceme pochopiť procesy, ktoré prebiehajú v našom štáte, v našom okolí, ale aj na celosvetovej úrovni, musíme mať určitý stupeň znalostí. Znalostí, ktoré nám pomôžu pochopiť riadenie sociálnych supersystémov.
Dnes vám prinášame tretiu časť rozhovorov p. Jána Buzeka, prekladateľa a vydavateľa, ktorého mnohí poznajú z jeho vydavateľstva Zakázané Vzdelání s p. Valerijom Viktorovičom Pjakinom,

https://zvedavec.news/komentare/2023/11/9872-ignorovany-slon-v-mistnosti-netanjahuovych-zameru-v-gaze.htm
V souvislosti s krizí v Gaze jde o to, že pokud se všichni shodnou na strkání hlavy do písku a ignorování „slona v místnosti“, je to docela snadné. Smysl vážné krize je správně pochopen teprve tehdy, když si někdo všimne „slona“ a řekne pozor, tady dupe slon. A právě v tom se dnes nacházíme. Západ si toho pomalu začíná všímat. Zbytek světa to však viní a je jím proměňován.
Co je to ten „slon“ (nebo sloni) v místnosti? Blinkenova nedávná regionální diplomacie byla „propadákem“. Žádný z regionálních lídrů, s nimiž se Blinken setkal, nechtěl o Gaze dále mluvit, kromě toho, že tvrdě požadoval „žádné přesuny palestinského obyvatelstva do Egypta“, „zastavení tohoto šílenství“ – kobercového bombardování obyvatel Gazy – a požadavek na okamžité zastavení palby.
A Bidenovy výzvy k „pauze“ – zpočátku mírné, o to důraznější nyní – izraelská vláda tupě ignoruje. V pozadí stále střízlivěji visí přízrak bezmocnosti prezidenta Cartera během íránské krize s rukojmími.

https://ksbspravy.substack.com/p/verejny-priklon-ruska-k-palestine
Zložitá a diferencovaná otázka geopolitickej neutrality Ruska v izraelsko-palestínskej tragédii bola minulý týždeň konečne jednoznačne objasnená.
Dôkazom A je prejav ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa 30. októbra osobne obrátil na Bezpečnostnú radu svojej krajiny, najvyšších vládnych predstaviteľov a šéfov bezpečnostných agentúr.
Medzi jeho poslucháčmi boli okrem iných významných osobností aj premiér Michail Mišustin, predseda Dumy Vjačeslav Volodin, tajomník Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev, minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, riaditeľ FSB Alexander Bortnikov a riaditeľ SVR (zahraničnej rozviedky) Sergej Naryškin.
Netrvalo dlho a Putin podrobne opísal oficiálny postoj Ruskej federácie v súčasnom geopolitickom ohni dvoch vzájomne prepletených vojen, ukrajinskej a izraelsko-palestínskej. Adresoval to ako svojmu vysokopostavenému publiku, tak aj politickému vedeniu západného hegemóna."
"Neexistuje žiadne ospravedlnenie pre hrozné udalosti, ktoré sa teraz odohrávajú v Gaze, kde sú bez rozdielu zabíjané státisíce nevinných ľudí, ktorí nemajú kam utiecť alebo sa ukryť pred bombardovaním. Keď vidíte zakrvavené deti, mŕtve deti, utrpenie žien a starých ľudí, keď vidíte zabitých zdravotníkov, samozrejme, že vás to núti zatínať päste, pretože sa vám tisnú slzy do očí."

https://www.infovojna.bz/article/chmelar-komentuje-protest-skupiny-studentov-zurnalistiky-pred-uradom-vlady
„Za posledné roky som sa z našich médií dozvedel len starostlivo sterilizovanú propagandu. Takže netárajte koniny, novinári nestratili ani štipku slobody. Stratili však akúkoľvek spoločenskú zodpovednosť a ešte popri tých klamstvách majú tú drzosť označovať sa za seriózne,“ reaguje Chmelár na hŕstku študentov žurnalistiky, ktorí ani nevedeli proti čomu pred Úradom vlády protestovali a bez znalosti problematiky s ideologickým podfarbením prišli podporiť suterén slovenskej žurnalistiky, ktorý reprezentujú Markíza a trio - Denník N, SME & portál Aktuality

Souvislosti a cíle: Od zveřejnění úspěšných výsledků klinických studií mRNA vakcín proti koronaviru 2019 (COVID-19) v prosinci 2020 se objevilo několik zpráv o kardiovaskulárních komplikacích po očkování mRNA. Tato studie podrobně popisuje různé kardiovaskulární nežádoucí příhody hlášené po první nebo druhé dávce mRNA vakcín, včetně perikarditidy/myoperikarditidy, myokarditidy, hypotenze, hypertenze, arytmie, kardiogenního šoku a cévní mozkové příhody, infarkt myokardu/STEMI, intrakraniální krvácení, trombózu (hluboká žilní trombóza, mozková žilní trombóza, arteriální nebo žilní trombotické příhody, trombóza portální žíly, koronární trombóza, mikrovaskulární trombóza tenkého střeva) a plicní embolii.


https://otevrisvoumysl.cz/nova-studie-umrti-po-ockovani-proti-covidu/
Výsledky: Celkem 81 článků analyzovalo potvrzené kardiovaskulární komplikace po očkování mRNA vakcínou COVID-19 u 17 636 osob a zaznamenalo 284 úmrtí s jakoukoli mRNA vakcínou. Ze 17 636 kardiovaskulárních příhod s jakoukoli mRNA vakcínou bylo 17 192 pozorováno u vakcíny BNT162b2 (Pfizer-BioNTech), 444 příhod u mRNA-1273 (Moderna). U jakékoli mRNA vakcíny byla často hlášena trombóza (n = 13 936), dále cévní mozková příhoda (n = 758), myokarditida (n = 511), infarkt myokardu (n = 377), plicní embolie (n = 301) a arytmie (n = 254). Stratifikace výsledků podle typu vakcíny ukázala, že trombóza (80,8 %) byla častá v kohortě BNT162b2, zatímco cévní mozková příhoda (39,9 %) byla častá u mRNA-1273 u jakékoli dávky. Doba mezi dávkou vakcíny a nástupem prvního příznaku byla u vakcíny mRNA-1273 v průměru 5,6 dne a u vakcíny BNT162b2 4,8 dne. V kohortě s vakcínou mRNA-1273 bylo zaznamenáno 56 úmrtí ve srovnání s 228 úmrtími u vakcíny BNT162b2, zatímco ostatní byli propuštěni nebo přeloženi na jednotku intenzivní péče.


https://otevrisvoumysl.cz/james-lindsay-skutecny-vyznam-inkluze-preklady-z-wokestiny/
Doplněk k videu:
Inkluze v obecném slova smyslu znamená přijetí každého (v kontextu: v určitém prostoru). To znamená, že být inkluzivní znamená nikoho nevylučovat. Inkluze ve smyslu kritické sociální spravedlnosti znamená něco jemně odlišného, co tuto myšlenku určitým způsobem rozšiřuje. Znamená to vytvořit přívětivé prostředí speciálně pro skupiny považované za marginalizované, což s sebou nese vyloučení čehokoli, co by se mohlo zdát některým skupinám identit nepřátelské (viz také bezpečný prostor). Je tomu tak proto, že vše v rámci kritické sociální spravedlnosti musí být chápáno z hlediska systémové mocenské dynamiky, která podle ní Teoreticky charakterizuje celou sociální, ne-li materiální realitu.
Inkluze je tedy expanzivní pojem, který se může vztahovat na umlčování určitých myšlenek, jako je konzervatismus, meritokracie nebo podpora svobody slova, obvykle ve jménu bezpečnosti a prevence „traumat“ nebo „násilí“, které by tyto myšlenky mohly způsobit pokrokářům, kteří je považují za ideologie, jež udržují systémové škody. Mohla by být použita k zabránění specifické terminologie, jako je „dámy a pánové“ (viz také muž, žena a binární), která podle Teorie nese nespravedlivý předpoklad, že každý je ten či onen (což je tedy neinkluzivní pro genderové menšiny, jako jsou queer, genderqueer, genderfluid, genderově nekonformní nebo trans lidé). Mohla by být použita k vyloučení určitých symbolů, jako jsou čepice „MAGA“ (které podle Teorie podporují systémový rasismus, systémový sexismus, misogynii, heteronormativitu a tak dále), nebo specifických zvuků, jako je tleskání (které může vyvolat nepříjemné pocity u lidí s posttraumatickou stresovou poruchou, v rámci rubriky ableismus). Ve všech případech je jako důvod exkluzivních omezení provedených ve jménu inkluze uváděna buď bezpečnost (většinou, ale ne vždy pouze, psychická – viz také násilí) lidí zapojených do prostoru, nebo jejich právo na prostor bez útlaku.
Při některých příležitostech se inkluze používá k ospravedlnění vyloučení lidí považovaných za privilegované, jako jsou muži, heterosexuálové a běloši, nebo k omezení jejich počtu, jejich usazení do zadní části shromáždění nebo jejich požádání, aby tiše naslouchali (viz také „mlč a poslouchej“ a „progresivní hromada“). Tato potřeba vyloučit určité lidi ve jménu inkluze vyplývá z důrazu kritické teorie sociální spravedlnosti na to, že jedním z rysů systémové moci a privilegií je, že všechny prostory jsou prostory, v nichž jsou vítány kultury dominantních skupin a jiné kultury jsou vyloučeny (prostřednictvím hegemonie dominantní kultury). Tak jsou například segregované prostory „pouze pro černochy“ podle teorie kritické sociální spravedlnosti považovány za nezbytný korektiv bělošství a formu desegregace těchto prostorů.
V tomto smyslu „inkluze“ v kritickém pojetí sociální spravedlnosti vždy znamená omezení projevu.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/11/21/uvodnim-dnesni-kosy/
Opravdu  čekám každým dnem, kdy  tvrdá  ruka  nejvyššího  ostříže  Igora  stříže  dopadne  na  rámě  Lukáše  Kovandy!  A  bude pro něj požadovat  tři roky natvrdo! Tak  jak  hrozil všem podvratným živlům krátce po vypuknutí  války  na Ukrajině.
Co si tenhle klučík soustavně  dovoluje ve  svých mediálních výstupech je  doopravdy na pováženou!
Třeba takový minulý týden vydal  hned  dva  texty, při kterých se mi jednak protočily panenky a  jednak jsme se  doslova otřásl odporem. Jak někdo, ve veřejném prostoru může  takhle  podlamovat  naši  morálku a pomlouvat naši  zářnou současnost a budoucnost???
Igore  Stříži  – konej!
Tak o tomhle  je  dnešní Kosa.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/11/21/ruska-ekonomika-svym-rustem-prekonava-vsechna-expertni-ocekavani-od-roku-2019-do-soucasnosti-tedy-v-obdobi-covidu-a-valky-na-ukrajine-stoupla-o-55-zatimco-ceska-klesla-o-25/  Prvním kouskem od  Lukáše Kovandy,  který  vám dneska  nabízím je neuvěřitelně podvratný a nechutný  text,  popisující  ruskou a  českou ekonomiku v  době  tvrdých protiruských sankcí a vítězného tažení  kolektivního Západu, jehož  jsme pevnou součástí. Tohle  prostě nemůže  být  v žádném případě pravda. Protože  kdyby  ano…
Ruská ekonomika svým růstem překonává všechna expertní očekávání. Od roku 2019 do současnosti – tedy v období covidu a války na Ukrajině – stoupla o 5,5 %, zatímco česká klesla o 2,5 %
Růst ruské ekonomiky překonává všechna expertní očekávání, ukazuje dosavadní slabost sankcí, shrnuje agentura Bloomberg. Dle MMF (a jeho ukazatele HDP na osobu v mezinárodních dolarech roku 2017) letos ruská ekonomika bude o 5,5 % silnější než v předcovidovém roce 2019, česká ale o 2,5 % slabší.


https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/11/21/cesi-jsou-nejvice-odiranym-narodem-v-evrope-plyne-ze-dat-oecd-a-svetove-banky-ve-sve-vyplate-dostavaji-nejmensi-cast-toho-co-skutecne-odpracuji-ale-i-tak-drzi-pusu-a-kro/  Neustále  se divím a nechápu  naprostou  pasivitu  tohohle  národa!  V klidu inkasuje bezprecedentní zdražení, v ještě  větším klidu si nechá  během necelých dvou let  Fialovou inflací požrat  celou  1/3 svých úspor, bez mrknutí  oka projde  velká důchodová loupež a nyní  důchodová d/eforma,  která má jediný  cíl,  omezit  co nejvíce  vyplácení  důchodů  do budoucna. A  do toho  tajtrlíkování  ohledně  17. listopadu, Ukrajiny, atd. atd.  Všechno hravě  prochází!   Hravě!  I posílání  obrovských peněz  na Ukrajinu a  jejich gigantické  vyhazování  do černé  díry jménem green deal. Nikdo ani nešpitne.
Jestliže  je  tomu tak , pak se nedivme, že  Kovanda  sedne a  vydá na Kurzech.cz  následující  text. Text  o nás, jen o nás!
Češi jsou nejvíce „odíraným“ národem v Evropě, plyne ze dat OECD a Světové banky. Ve své výplatě dostávají nejmenší část toho, co skutečně odpracují; ale i tak „drží pusu a krok“

Češi se nechávají „odírat“ jako žádný jiný národ v Evropě. Na své výplatnici totiž vidí nejmenší část hodnoty, kterou skutečně vytvoří. Konkrétně se jedná o zhruba 67 procent. Třeba Belgičané se ale mohou pochlubit výdělky, které takřka ze sta procent odpovídají hodnotě, kterou skutečně vytvoří. Poměrně vysokou část (93procentní či vyšší) toho, co skutečně odpracují, mají na svých výplatnicích také Francouzi, Slovinci, Rakušané, Španělé a Němci (viz tabulka).

https://cz24.news/ecb-velke-firmy-hrozi-odchodem-z-eu-informuje-business-insider/
EU: Hlavním důvodem jsou podle průzkumu Evropské centrální banky obavy z narušení obchodních vztahů s Čínou.
Podle Evropské centrální banky (ECB) zvažuje řada významných společností v EU přesun svých výrobních závodů do zemí mimo EU, uvedlo holandské vydání Business Insideru.
Banka uvedla, že mnoho společností chce přesunout výrobu do regionů, v nichž nebudou vystaveny rizikovým podmínkám při obchodování s Čínou. Obchodní vztahy EU a USA s Čínou jsou pod dlouhodobým politickým tlakem.
ECB provedla průzkum u 65 velkých nadnárodních společností. Jednalo se o „nadnárodní společnosti s významnými aktivitami v EU, přičemž většina z nich vyvíjí velkou část své činnosti mimo EU“. Více než 40 % těchto společností uvedlo, že chtějí v následujících pěti letech přesunout výrobu do jiné země. Nejčastěji uváděným důvodem je snížení rizik spojených s obchodem s Čínou. Některé společnosti uvedly i zájem o relokaci do EU, nicméně podle materiálu ECB „podíl společností, které očekávají přesun výroby z EU, je vyšší než těch, které by se do EU přesunuly.“

https://cz24.news/bild-strach-uz-maji-i-nemci-cenam-energii-v-nemecku-hrozi-sokovy-likvidacni-skok/
NĚMECKO: Němcům hrozí další cenový šok. Poté, co Spolkový ústavní soud rozhodl proti převodu financí z klimatického fondu, který činil 60 miliard eur (okolo 1,5 bilionu korun), je v ohrožení i Hospodářský stabilizační fond (WSF), zřízený ministrem hospodářství Robertem Habeckem (Zelení) během pandemie covidu-19. Důvodem je, že WSF funguje podle stejných mechanismů, které nejvyšší německý soud prohlásil za protiústavní. Informuje list Bild.
Klimatický fond, který skončil kvůli žalobě kvůli údajnému obcházení cenové brzdy, znamenal pro německou ekonomiku obrovskou ránu. Ohrožení WSF ovšem představuje riziko mnohem větší. Je v něm totiž uchováno 200 miliard eur, neboli téměř 5 bilionu korun, které mají občanům a firmám ulevit od nárůstu elektřiny a plynu.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/silenstvi-novinky-ze-sveta-tisku.A231120_191649_p_zahranici_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
(2) Ekologické uhlí
Reuters, 19 září
V Číně se v současnosti staví dvě třetiny uhelných elektráren, které jsou celosvětově ve výstavbě. Ale to nemusí být pro klima tak špatné, jak to vypadá. Výstavba uhelných elektráren musí být vnímána v širším kontextu.
Čínský vozový park se rychle transformuje od spalovacích aut k elektrickým. Pro Čínu dává ekonomický smysl, aby snížila svoji závislost na dovozu ropy přechodem na elektrická auta.
Podle modelu vyvinutého americkou agenturou musí elektrické auto ujet alespoň 125 tisíc kilometrů, aby bylo ekologičtější než auto se spalovacím motorem. Ale protože průměrné auto najede 270 tisíc kilometrů, je elektrické auto ekologičtější variantou, i když jede na elektřinu z uhelných elektráren.

(1) Energetické perpetuum mobile
Agentura AP, 7. září
Po většinu tohoto století dosahovalo Německo jednoho ekonomického úspěchu za druhým. Dominovalo na trhu špičkových výrobků, luxusních aut a průmyslových strojů a na světové trhy dodávalo tolik výrobků, že polovina jeho ekonomiky jela na export. Práce bylo habaděj a vládní kasa bobtnala.
Už ne. Nyní je Německo nejhorší ekonomikou mezi vyspělými zeměmi. Je to důsledkem bezprecedentního šoku pro energeticky náročný německý průmysl, který přišel po ruské invazi na Ukrajinu.
Vláda vášnivě debatuje o dotovaném stropu pro ceny energií, aby protáhla ekonomiku přechodem na obnovitelné zdroje energie. Ekologičtí aktivisté argumentují, že to jenom prodlouží závislost na fosilních palivech. Masivní zelené dotace Bidenovy administrativy, které nabízí firmám investujícím v USA, vyvolalo závist a poplach v obavách, že Německo bude zaostávat.




—C. RUZNE - NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K ZAMYSLENI”)—
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141643&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Po fotbalovém zápase v Berlíně mezi Německem a Tureckem, který jak na hřišti, tak v hledišti jednoznačně vyhráli domácí, tedy Turci, se stále více a více Němců začíná ptát, kde se stala integrační chyba.  Žádná však nebyla. Chybou bylo (a stále je) dopustit, aby existovaly dva kmeny s rozdílnou kulturou na jednom území. Nikdy v historii to nedopadlo dobře, a my bohužel zažíváme sebevraždu Evropy v přímém přenosu.
…The Telegraph informoval o tom, že za prvních devět měsíců letošního roku nakoupily státy EU ruský zkapalněný plyn za 6.1 miliardy eur, a to navzdory záměrům nákup ruského plynu zakázat.
Španělsko jej nakoupilo za 1.8 miliardy eur, Francie za 1.5 miliardy eur a Belgie za 1.36 miliardy eur. Mezi dalšími kupci jsou též největší podporovatelé Ukrajiny Litva a Estonsko.

https://www.protiproud.info/politika/7574-nepodvoleni-na-caji-v-protiproudu-od-1800-v-primem-prenosu-kazde-pondeli-diskuse-petra-hajka-s-nazory-a-dotazy-protiproudaru-aneb-ceska-tea-party.htm
Protiproud TV vysílá další poradu tvrdého jádra nepodvolených s šéfredaktorem Protiproudu v širokém záběru témat, která určují sami diváci a čtenáři - stále ještě bez cenzury
Živé vysílání s bezprostředními reakcemi na dotazy a názory diváků (chat je v pravé části obrazovky na kanále Protiproudu na YouTube, kam můžete své dotazy a názory psát již před začátkem přenosu) začne v pondělí 20. 11. 2023 v 18:00. Po ukončení přímého přenosu zde bude k dispozici jeho záznam.
42:46 Objeví se český Fico?
44:53 Samo se nic nestane: ora et labora
48:10 Vyhazují učitelky z práce, vyrábějí politické vězně
49:50 Argentinským prezidentem zajímavý excentrik
51:10 Bojujme stále. Nic není zadarmo

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-11-20
Nyní jsme každodenními svědky izraelské reakce, ovšem jak situace v Gaze nakonec dopadne, se teprve uvidí. S ohledem na listopad 1989 jako referenční bod lze pravděpodobně očekávat, že čím větší bude brutalita, tím rychlejší a revolučnější budou změny.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-11-21
Nejhorší zima v historii
Podle vyjádření předsedy představenstva Slovnaftu Oszkára Világiho pro Týdeník Echo jeho firma nebude mít dostatek neruských motorových paliv pro všechny své zákazníky. TV Nova citovala ministra zahraničí Jana Lipavského, že jde o velmi jednostranný pohled na věc a že podle jeho vlastních analýz to rozhodně nevychází tak negativně. Ministr průmyslu Jozef Síkela ve čtvrtek všechny v Parlamentu utěšoval dalšími řečmi o energetické nezávislosti, ale prozíraví Češi se možná budou chtít po vzoru Kuleby připravit na nejhorší zimu v historii.

https://kechlibar.net/2023/11/16/chat-control-2-0-prozatim-odrazeno/
Zastánci občanského soukromí mohou slavit malé, ale důležité vítězství. Výbor pro lidská práva Evropského parlamentu totiž odmítl plošné skenování textových zpráv v EU se snahou hledat dětskou pornografii. Zase se tak trochu odkládá krásná, bezchybná budoucnost, ve které státní orgány vědí o občanech naprosto vše (naopak samozřejmě nikoliv!); je totiž dost pravděpodobné, že Evropská komise odmítnutý návrh tentokrát znovu natvrdo prosazovat nebude.
Samozřejmě, příští rok jsou volby do EP, a nedá se vyloučit, že pak budeme muset stejný návrh v bleděmodrém odrážet znovu. Legislativa, které se říká “Chat Control”, má totiž už svoji historii, kterou podrobně mapuje německý europoslanec Patrick Breyer. (Viz: www.chatcontrol.eu.) Návrhů plošného šmírování evropské populace už bylo Evropskou komisí (neúspěšně) předloženo více, patrně podle principu “oni se musejí ubránit pokaždé, nám to stačí protlačit jednou”, a divil bych se, kdyby toto byl pokus poslední.

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/zbrane-pro-ukrajinu-valka-tomas-kopecny-penize-a-vliv_2311210900_ava
Česko vydalo od února loňského roku, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, licence na vývoz zbraní a vojenského materiálu do této země za zhruba sto miliard korun. Oproti předchozímu období jde o pětinásobek celkové hodnoty exportních licencí pro všechny země světa.

Vltavský monitor

Novější (22. listopadu 2023)Starší (20. listopadu 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved