<– 6. listopadu 2023 –>

Pondělní Vltavský monitor 6. 11.

6. listopadu 2023, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI (“MAINSTREAM”)—
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-praze-je-shromazdeni-na-podporu-palestincu-jde-centrem-na-vaclavske-namesti/2436529?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - V Praze se dnes odpoledne zhruba 200 až 300 lidí zúčastnilo shromáždění na podporu Palestinců v konfliktu s Izraelem. Lidé s sebou podle zpravodaje ČTK měli transparenty a palestinské vlajky, řečníci připomínali utrpení palestinských dětí a volali po ukončení zabíjení v Palestině. Akce začala ve 14:30 na Malostranském náměstí, po necelé hodině se dav vydal průvodem centrem Prahy na Václavské náměstí, kam dorazil kolem 17:00 a o půl hodiny později se demonstrující rozešli. Podle policie byla akce poklidná. Na Blízkém východě se rozhořely boje po útoku palestinského islamistického hnutí Hamás na Izrael z počátku října.

https://www.newstream.cz/nazory/zdenek-peceny-ekonomicke-trable-v-uherskem-raji-pred-madarskem-uz-jsou-i-rumuni?utm_source=ecomail&utm_campaign=2023_11_05_uspesne_rano_6112023&utm_medium=email&utm_term=290&ecmid=287
Maďarský lídr Viktor Orbán nadále potvrzuje svoji dominanci na tamní politické scéně. Ekonomicky ale jeho „království“ ztrácí. Nedávno ho předstihlo i Rumunsko.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/valek-na-platy-jde-v-ceskych-nemocnicich-60-pct-prijmucoz-je-vic-nez-na-zapade/2436446?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Většina nemocnic v ČR podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) dává na platy 60 procent příjmů, některé jako následná péče, rehabilitační nebo psychiatrické až 80 procent. V západních zemích je to zhruba 50 procent. Řekl to dnes na sjezdu České lékařské komory (ČLK). Podle prezidenta ČLK Milana Kubka se z menší částky, která do zdravotnictví ve srovnání se Západem jde, platí přístroje a léky za stejné ceny, proto na odměny personálu zůstává méně. Systém veřejného zdravotního pojištění má letos na zdravotní péči 458 miliard korun, dlouhodobě jde zhruba polovina do nemocnic. ČLK v závěrečném usnesení podpořila protesty lékařů a vyzvala nemocniční lékaře, aby se do nich zapojili.
"Za mnohem menší peníze dostávají pacienti dostupnost a kvalitu západních zemí. Děje se to na úkor lidí, kteří ve zdravotnictví pracují," řekl Kubek. Výše základní mzdy je spolu se změnou zákoníku práce důvodem, proč část nemocničních lékařů podalo výpověď z dobrovolné přesčasové práce od prosince. Žádají, aby byla podle délky praxe za 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy, tedy 65.000 až 130.000 korun.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/sefove-jednotlivych-agentur-osn-vyzvali-spolecne-k-primeri-v-pasmu-gazy/2436755?utm_source=rss&utm_medium=feed
New York - Ředitelé 18 velkých agentur OSN, včetně Dětského fondu OSN (UNICEF), Světového potravinového programu (WFP) či Světové zdravotnické organizace (WHO), vydali podle agentury AFP neobvyklé společné prohlášení, v němž vyzývají k okamžitému humanitárnímu příměří ve válce mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Šéfové jednotlivých organizací vyjádřili pobouření nad počtem civilních obětí války v Pásmu Gazy. Při úderech dosud zemřelo 88 pracovníků OSN, což je podle organizace nevyšší počet zaznamenaný v jednom konfliktu.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/fiala-v-nairobi-zahaji-cesko-kenske-obchodni-forum-a-navstivi-vojenskou-akademii/2436724?utm_source=rss&utm_medium=feed
Nairobi - Český premiér Petr Fiala dnes v Nairobi zahájí česko-keňské obchodní fórum, navštíví vojenskou akademii a podívá se do Národního muzea, kde jej čeká prezentace českých aktivit v ochraně biodiverzity. Keňa je druhou zastávkou Fialy na jeho týdenní pracovní návštěvě subsaharské Afriky, kterou zahájil v Etiopii a na níž jej doprovázejí zástupci zhruba dvou desítek českých firem.

Washington/Jeruzalém - Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns dnes přicestoval do Izraele, kde bude jednat s lídry a představiteli rozvědek o válce v Pásmu Gazy a o snaze vysvobodit rukojmí palestinského radikálního hnutí Hamás. S odvoláním na nejmenované americké a izraelské činitele o tom informují média v obou zemích. Burns podle nich plánuje navštívit také několik arabských zemí.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/media-do-izraele-dorazil-sef-cia-planuje-navstivit-i-dalsi-blizkovychodni-zeme/2436697?utm_source=rss&utm_medium=feed
Šéf americké tajné služby je v Izraeli dva dny poté, co v židovském státě jednal šéf americké diplomacie Antony Blinken. Ten rovněž na jednání s izraelskými lídry navazuje rozhovory s představiteli arabských zemí ve snaze zabránit rozšíření bojů do jiných částí Blízkého východu či koordinovat dodávky humanitární pomoci do Gazy.
Burns se zřejmě setká s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, ministrem obrany Joavem Galantem i šéfem izraelské tajné služby Mossad Davidem Barneou, píše zpravodajský web Axios.
Jeho návštěva přichází v době, kdy Washington po Izraeli požaduje, aby dělal víc pro ochranu civilistů v Pásmu Gazy, kde se izraelská armáda snaží vymýtit bojovníky Hamásu. Americká vláda také volá po "humanitárních přestávkách" v bojích s ohledem na katastrofální situaci v hustě zalidněné zóně konfliktu, zatímco Izraelci pokračují v masivním bombardování a v invazi severní Gazy.


https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/na-spanelske-kanarske-ostrovy-uz-letos-doplulo-bezmala-32000-migrantu/2436623?utm_source=rss&utm_medium=feed
Madrid - Na španělské Kanárské ostrovy letos ze západní Afriky doplulo už bezmála 32.000 migrantů. Padl tak dosavadní rekord z roku 2006. S odvoláním dnešní oznámení místních úřadů o tom informovala agentura Reuters. V letošním roce se na španělské souostroví dostalo zatím 31.933 lidí. V roce 2006 to bylo 31.678 běženců.
Od pátku bylo v Atlantickém oceánu u ostrovu El Hierro, nejmenšího a nejzápadnějšího z Kanárských ostrovů, zachráněno 739 lidí, uvedla španělská pobřežní stráž. Ve čtyřech člunech byli nalezeni dva mrtví a další dva lidé zemřeli později v nemocnici, oznámila v sobotu španělská civilní garda, která se rovněž podílela na záchranné akci. Mezi zachráněnými byly i ženy a děti.
Počet migrantů, kteří dosáhli břehů souostroví demonstruje rozsah humanitární krize, které Kanárské ostrovy čelí, uvedl předseda regionální vlády Fernando Clavijo. Španělskou vládu a Evropskou unii vyzval k větší pomoci.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/saudska-arabie-a-rusko-prodlouzi-dobrovolne-skrty-v-tezbe-ropy-az-do-konce-roku/2436569?utm_source=rss&utm_medium=feed
Rijád/Moskva - Saúdská Arábie a Rusko dnes potvrdily, že budou pokračovat v dobrovolném omezení těžby ropy do konce roku. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na saúdskoarabské ministerstvo energetiky a ruského vicepremiéra Alexandra Novaka. Obě země dodaly, že těžební škrty revidují příští měsíc a zváží, zda je prodloužit, prohloubit nebo zvýšit. Na trhy s ropou doléhají obavy ohledně poptávky a hospodářského růstu.
Rijád bude pokračovat v dobrovolném omezení těžby ropy o milion barelů denně. To znamená, že v prosinci bude těžit přibližně 9 milionů barelů ropy denně, uvedl zdroj z ministerstva energetiky ve svém prohlášení.
"Toto dodatečné dobrovolné snížení přichází, aby posílilo preventivní úsilí zemí OPEC+ s cílem podpořit stabilitu a rovnováhu na trzích s ropou," uvedl zdroj v prohlášení. Skupina OPEC+ zahrnuje státy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem.
Saúdská Arábie, která je klíčovým členem OPEC, přikročila k dobrovolnému snížení těžby v červenci. Toto snížení doplňuje širší dohodu kartelu a jeho spojenců včetně Ruska o omezení dodávek na trh, jejímž cílem je podpořit ceny ropy.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ano-chce-mimoradne-jednani-snemovny-k-cenam-energii-mohlo-by-byt-16-listopadu/2436490?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Opoziční hnutí ANO chce svolat mimořádnou schůzi Sněmovny k cenám energií na příští rok. V dnešním pořadu Partie na Prima CNN to řekla místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO). Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová na dotaz ČTK potvrdila, že klub již shromáždil potřebný počet podpisů a žádost předá předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) v příštím týdnu. Očekává, že by se schůze mohla uskutečnit 16. listopadu. Dostálová v televizní debatě vyjádřila pochyby, zda koaliční většina umožní svolání schůze.
Dostálová i předsedkyně KSČM Kateřina Konečná v debatě obviňovaly vládu z nedostatečného boje proti rostoucím cenám energií. Vyjadřovaly obavu, že vysoké ceny poškodí průmysl a celou ekonomiku. Podle Dostálové už někteří výrobci uvažují o přesunu výroby do zahraničí. Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvedl, že vláda chce s firmami jednat. "Vláda bude svolávat jednání, co mám informaci, zhruba se 100 firmami, které využívají velmi vysoké napětí, aby byla schopna nějakým způsobem podpořit český průmysl," řekl Bartošek.
Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) řekl, že vláda ještě bude jednat s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) o nastavení regulované složky ceny energií. Úřad by podle něj měl zdůvodnit, zda jeho metodika stanovení ceny odpovídá dramatickému výkyvu cen.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/analytici-inflace-v-rijnu-kvuli-statistickym-vlivum-vzrostla-nad-osm-procent/2436402?utm_source=rss&utm_medium=feed
Analytici: Inflace v říjnu kvůli statistickým vlivům vzrostla nad osm procent
Meziroční růst spotřebitelských cen v ČR v září zpomalil na 6,9 pct ze srpnových 8,5 pct. Inflace zpomaluje osmý měsíc a je nejnižší od prosince 2021. ČTK/

Praha - Meziroční inflace v říjnu po osmi měsících poklesu vzrostla a bude se pohybovat mezi osmi a devíti procenty po zářijových 6,9 procenta. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK. Důvod růstu inflace je ale podle nich čistě statistický, protože Český statistický úřad (ČSÚ) loni započítal vládní úsporný tarif na energie jako zlevnění elektřiny, které letos působit nebude. Meziměsíčně se v říjnu ceny podle analytiků téměř nezměnily. ČSÚ zveřejní hodnotu říjnové inflace v pátek.
"Od října se do vývoje meziroční inflace promítne nižší srovnávací základna loňského roku, a to v souvislosti se zavedením úsporného energetického tarifu, který ve čtvrtém čtvrtletí 2022 vedl ke snížení cen energií pro konečné zákazníky. Ve výsledku tak čekáme, že meziroční inflace v říjnu zrychlí k osmi až devíti procentům a do konce roku neklesne pod sedm procent," uvedl analytik Komerční banky Martin Gürtler. Bez vlivu úsporného tarifu by podle něj inflace byla o dva až tři procentní body nižší.



https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3626451-zona-ct24-o-cenu-za-bvp-se-rozhorel-spor-armada-haji-ze-budou-stat-az-o-11-miliard
Částka, kterou Česko zaplatí za nová bojová vozidla pěchoty, může být až o jedenáct miliard vyšší než uvedená smluvní cena 60 miliard korun. Podle ministerstva obrany jde o maximální částku, která zahrnuje i rizika jako inflace nebo vývoj kurzu koruny. Sněmovní opozice tento postup kritizuje, taková informace podle ní dosud chyběla. Případu se věnovala Zóna ČT24, pořad o bezpečnosti a výzvách dnešního světa. Moderovali Martin Řezníček a Jakub Szántó.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3626450-ceske-urady-se-zameruji-na-porusovani-sankci-pri-obchodu-pres-treti-zeme
České úřady vyšetřují čím dál více kauz, které se týkají vývozu i dovozu sankcionovaného zboží přes třetí země. Často přes Turecko nebo postsovětské státy. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej uvedl, že jeho útvar vede trestní stíhání ve dvou případech ohledně porušování mezinárodních sankcí. Celní správa se přitom v rámci obdobného porušení norem zabývá asi čtyřiceti případy.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3626442-penez-na-dopravni-stavby-bude-dal-pribyvat-slibil-kupka-podle-ekonoma-se-daly-uzit
Peněz na dopravní stavby bude dále přibývat, slíbil Kupka. Podle ekonoma by se daly užít biliony na účtech ČNB
Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury nebude v příštích letech klesat, i když by se to mohlo ze střednědobého rozpočtového výhledu zdát. V Otázkách Václava Moravce o tom ujistil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), podle nějž je nutné, aby se politici – nejen ti vládní, ale i opoziční – dohodli na způsobech, kterými stát sežene na dopravní stavby peníze. Podle Kupkova předchůdce, nynějšího opozičního poslance Karla Havlíčka (ANO) ale vláda nevyužívá ani všechny nástroje, které má nyní. Zmínil se o dlouhodobých dluhopisech a penězích z penzijních fondů. Ekonom Tomáš Havránek v Otázkách upozornil, že by stát mohl mimo jiné na financování dopravních staveb nepřímo použít tři biliony korun, které bez užitku leží na účtech centrální banky.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3626469-libanon-uvedl-ze-izraelsky-uder-usmrtil-v-jizni-casti-zeme-ctyri-lidi
Agentura AFP uvedla s odkazem na libanonská státní média, že při izraelském útoku na jedoucí automobil v jižním Libanonu byli zabiti čtyři členové rodiny libanonského novináře, včetně tří dětí. Ve válečné situaci není možné tyto informace nezávisle prověřit. Libanon podá stížnost k OSN.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3626457-jako-zadna-pravidla-neplatila-na-zapadnim-brehu-jordanu-se-mnozi-nasilne-incidenty
Po útoku teroristů Hamásu na Izrael roste napětí na okupovaném Západním břehu Jordánu. Vedle sebe tam žijí Palestinci a židovští osadníci, z nichž někteří svá obydlí postavili nelegálně. Po teroristickém ataku v oblasti přibývá násilí. Organizace spojených národů zaznamenává průměrně sedm útoků na Palestince denně.

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/nezamestnanost-evropska-unie-cesko-prace_2311031314_afo
Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v září zůstala podle sezonně přepočtených údajů na srpnové hodnotě šest procent. Oznámil to v pátek evropský statistický úřad Eurostat. V České republice míra nezaměstnanosti vzrostla na 2,7 ze srpnových 2,5 procenta, zůstává ale v Unii nejnižší.

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/moratorium-vitkovicka-slevarna-vitkovice-soud-pohledavka-veritel_2311031204_apl
Krajský soud v Ostravě vyhlásil ve čtvrtek moratorium na majetek ostravské společnosti Vítkovické slévárny. Vyplývá to z usnesení zveřejněného v Insolvenčním rejstříku. Návrh na vyhlášení moratoria před zahájením insolvenčního řízení podala tento týden sama firma, která je jednou z největších sléváren v Česku. Moratorium je účinné od okamžiku zveřejnění v Insolvenčním rejstříku a trvá do 13. listopadu.

https://echo24.cz/a/HRfQE/komentar-zlamalova-vlada-voli-zdrazeni-elektrina-energeticka-dan-vyssi-dotace
Vláda Petra Fialy má právo rozhodovat, na co využije desítky miliard korun, které inkasuje z emisních povolenek. Tedy jakýchsi odpustků či přirážek za „špinavé zdroje“, jako je výroba elektřiny z uhlí nebo plynu. Ty povolenky jsou nyní rekordně drahé. Aktuálně se obchodují za 81,25 eura. Stát by z nich měl příští rok inkasovat zhruba 41 miliard korun.
Mezi ministry se rozjel velký souboj, na co se ty peníze využijí. Trvá už víc než měsíc a gradoval tento víkend. Podle evropských pravidel se peníze musí použít na investice a provozní náklady spojené s dekarbonizací. A je otázka výkladu, co si pod tím představit a co všechno se do tohoto bohulibého účelu vejde.



—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  (ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE - “SKLADANI MOZAIKY”)—
https://www.protiproud.info/politika/7546-arogance-fialovy-vlady-kdyz-ve-svete-energie-zlevnuji-u-nas-opet-drasticky-zdrazi-zelena-cesta-do-praveku-bruselsky-zalar-a-konec-demokracie-ma-30-let-do-kdy-chce-neschopna-vlada-svadet-svoje-prusvihy-na-babise.htm
Václav Klaus je přesvědčen, že další dramatické zdražení elektřiny v naší zemi je pouze dokonalou ilustrací zeleného zločinu vystavěného na klimatické lži, a připomíná, že pokud by se před třiceti lety nezměnila značka EHS na EU, nic z toho by se nestalo
V úterý rozbouřila „poklidné“ vody českého veřejného mínění zpráva ERU (Energetického regulačního úřadu), že dojde ke zvýšení regulované ceny elektřiny o 71 %. Normální člověk nemá důvod odlišovat regulovanou část elektřiny od ceny elektřiny jako celku.
Hra na tuto odlišnost je přijetím hantýrky našich energetiků (a našich bezvýhradných stoupenců evropského Green Dealu). Člověka zajímá koncová cena elektřiny pro spotřebitele, nikoli její složky.
https://www.protiproud.info/duchovni-svet/7545-synoda-odsouzena-k-nezdaru-zehnani-sodomitum-a-sveceni-zen-hlubsi-proudy-vedouci-k-obnove-cirkve-chteji-zmenit-cirkev-na-modlici-se-osn-pozar-se-siri-pucistum-schazi-vira-v-bozi-moc-brany-pekelne-ji-nepremohou.htm
Darrick Taylor komentuje průběh synodálního procesu ve Vatikánu a dopad na tradiční učení katolické Církve, které po skončení synody otřese Církví v základech, ale nevěstu Kristovu to nezlomí
Jistý velmi bystrý pozorovatel kdysi poznamenal, že veškerá politická moc je mechanická. Měl tím na mysli, že politický úspěch je výsledkem lidského úsilí, obvykle neúnavného, a nikoli něčeho přirozeného, na co by se dalo spolehnout jako na příliv a odliv. Politická moc se získává nebo uplatňuje pouze díky lidskému úsilí. Nezmínil se však o tom, že existují i jiné druhy moci: samozřejmě přírodní síly, ale také moc Boží, která rozhodně není „mechanická“. Dalo by se dokonce říci, že, když na to přijde, veškerá čistě lidská moc je ve skutečnosti mechanická.
https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/koncem-rijna-by-vyhralo-volby-ano-kdu-csl-a-top-09-pred-branami/?_st=MTY5OTI1NjAzMTUyNw%3D%3D&_ts=JTdCJTIyaW5pdCUyMiUzQTElMkMlMjJ0Y2xvYWRlZCUyMiUzQTElMkMlMjJjbXB1aXNob3duJTIyJTNBbnVsbCUyQyUyMnVzZXJhY3Rpb25jb21wbGV0ZSUyMiUzQTElN0Q%3D&_tc=Q1B5RndJQVB5RndJQUQzQUNFRU5EZUNzQVBfQUFFUEFBQVRJSVhJQmhDb2tCU0ZDQUdwWUlJc0FBQUFIeHhBQVlBQUFBQkFBQVFBQkFCSUFJQVFBQUFBUUFBUWdCQUFDQUJBQUlBSUFBQUFBQ0FCQUFBQUFBQUFBQVFBQUFBQUFBQUFBSVFBQUFBQUFBaUJBQUFBQUFBQkFBQUFBQUFCQVFBQUFnQUFBQUFJQVFCQUFBQUVBZ0FBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFRZ0FBQUFBQUFBQUFBZ0FBQUFBRUVMb0VJQUN3QUtnQVhBQkFBRElBR2dBUkFBamdCTUFDZUFGVUFNUUFmZ0JDUUNJQUlrQVJ3QW5BQmxnRE5BSGNBUDBBaEFCRmdDNmdHMEFUYUFxUUJhZ0M4d0dDQU1rQWFtQkM0QUEuWUFBQUFBQUFBQUFB
<< SANEP >> Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by koncem října vyhrálo s obrovským náskokem hnutí ANO v čele s jeho předsedou a bývalým premiérem Andrejem Babišem se ziskem 33,1 %.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/vidlak-ma-jasno-vysilani-signalu-nevydrzi-fialovi-naporad/
Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server prvnizpravy.cz.


https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/nactileti-k-volbam-i-tem-korespondencnim-opozice-ve-varu/
Vládní poslanci chtějí znovu řešit zavedení korespondenční volby, která by podle nich měla usnadnit hlasování lidem v zahraničí. Opozice je ve varu a řada odborníků před tímto krokem varuje.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/co-skryva-pod-cepici-prezident-by-se-mel-mit-na-pozoru/
Na sociálních sítích se opět rozvířily žhavé diskuse ohledně prezidenta Petra Pavla a jeho IQ. Dokonce podle kritérií některých provládních novinářů by současný prezident "nedostáhl" na volební právo. A to už je co říci.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Jiri-Paroubek-Fialuv-hystericky-cirkus-745590
Vládu máme proto, aby hájila zájmy naší země, tedy především zde žijících lidí. Stává se téměř pravidlem, že Fialův tým dělá pravý opak. Bohužel za to platíme a budeme platit náklady my všichni. Do kategorie těchto emočních výronů v poslední době patří vystoupení premiéra na proizraelské demonstraci, spolu s ministrem Síkelou, a hysterický výkřik ministryně Černochové, že republika má opustit OSN. Anebo Fialův výkřik, že politická reprezentace Česka bude hlasem Izraele v EU. Výsledek se dostavil okamžitě. Saúdové zrušili návštěvu ministra Síkely, která měla řešit dodávky ropy…
Nicméně premiér a ministři musí znát hranice svého vystupování. Musí být diplomaté, a ne aktivisté z ulice. Co si může v tomto případě dovolit běžný občan, nemůže si dovolit ministr, natož premiér, právě proto, že nese odpovědnost za celou zemi. Hysterický aktivismus členů vlády z nás udělal jedny z nejzarytějších nepřátel Ruské federace a nyní i ropně-plynových arabských magnátů. Přitom zrovna Saúdové Hamás moc nemusí, ale emoce vzedmuté solidarity muslimů a Arabů nemohou ignorovat. I absolutní monarchie zohledňují převažující nálady svých poddaných.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ekonomika/-Dole-Arabove-vprostred-Ukrajinci-pak-my-Za-rohem-Nemecko-tady-rev-a-temne-plany-745570
Takový řev se jen tak neslyší. Poslední zastupitelstvo města Jáchymova bylo plné invektiv. Jádrem sporu byla výstavba více než 2000 apartmánových lůžek, kterou staré zastupitelstvo shodilo ze stolu, ale opozice, jež vyvolala hlasování o novém vedení města, ji chtělo vrátit zpět. A to se podařilo. A proč nechtít nové bydlení pro turisty? Polovina města u německých hranic se rozpadá, soudí místní. „To bude paráda. Dole Arabové, uprostřed Rusové s Ukrajinci, Vietnamci a nahoře Germáni. A mezi tím my. Hmm…“ padlo třeba.

https://www.pokec24.cz/krize/ukrajinsti-uprchlici-v-nemecku-davaji-prednost-vyhodam-pred-praci/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ukrajinsti-uprchlici-v-nemecku-davaji-prednost-vyhodam-pred-praci
Ukrajinští uprchlíci žijící v Německu nezačali hledat práci, přestože jim vláda vytvořila podmínky pro integraci do společnosti, napsal v sobotu Der Spiegel.
Podle publikace sice přibližně 700 000 Ukrajinců pobírá “občanské dávky” (Buergergeld), ale většina z nich nemá v Německu legální práci. Zpráva citovala okresního správce v durynském Nordhausenu Matthiase Jendrickeho, který uvedl, že situaci ukrajinských uprchlíků v oblasti zaměstnanosti mohl zhoršit nový zákon, který vstoupil v platnost 1. června loňského roku a který jim umožňuje pobírat příspěvky na občanství namísto příspěvků pro žadatele o azyl.
Ukrajinští uprchlíci žijící v Německu nyní dostávají občanské dávky (502 eur měsíčně) namísto příspěvků pro žadatele o azyl (410 eur) a mají od počátku nárok na byt namísto společného ubytování. “Udělali jim to příliš příjemné,” řekl Jendricke.

https://www.pokec24.cz/blog/hassan-nasrallah-mluvi-meli-bychom-naslouchat/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hassan-nasrallah-mluvi-meli-bychom-naslouchat
John Mearsheimer řekl, že projevy Hasana Nasralláha, vůdce Hizballáhu, jsou nejvíce informativní ze všech politiků na Západě. Mr. Nasralláh včera promluvil. Zanechal také pár drobků naznačujících připravenost na širší konflikt, který by mohl vést ke 3. sv. válce. (Myslím, že ne k 3. světové válce, ale vedoucí k zapomenutí ekonomiky USA, zemí NATO a Japonska.)
On říká, že se Ameriky už nebojí. Pravděpodobně sledoval videa zbraní NATO v akci na Ukrajině.
Co nebylo řečeno, je že Hamás byl financován USA a Izraelem jako alternativa k Palestinské samosprávě, která by ráda přijala dvoustátní řešení se stažením Izraele z východního Jeruzaléma, Západního břehu a Gazy. Hamas se ve válce proti Sýrii postavil na stranu CIA, která vlastní a provozuje Al-Káidu. Zdá se, že Izraelci nikdy nepřekonali vojenskou ztrátu Libanonu ve válce v roce 2006.

https://www.pokec24.cz/nezarazene/rusko-je-jaderna-spicka/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rusko-je-jaderna-spicka
Výkonný atomový arzenál Moskvy zajistí bezpečnost země pro příští generace, prohlásil Nikolaj Patrušev.
Rusko si zajistilo náskok před svými soupeři v oblasti jaderných zbraní, prohlásil Nikolaj Patrušev, tajemník Rady bezpečnosti země. Na začátku tohoto roku varoval, že Moskva sice nikdy nevyužila své vojenské převahy k zastrašování jiných zemí, ale že by mohla zničit jakéhokoli nepřítele, pokud by byla v sázce jeho samotná existence.
V projevu na vzdělávacím maratonu “Znanie” (Znalosti) v Moskvě Patrušev prohlásil, že “poprvé v historii existence jaderných raketových zbraní je naše země v této oblasti napřed před svými konkurenty”.
Dodal, že Rusko má nyní ve svém arzenálu “unikátní strategické zbraně, včetně hypersonických”. Podle Patruševa tyto strategické systémy “zaručí bezpečnost Ruska na mnoho desetiletí”.

https://www.pokec24.cz/krize/sefka-eu-objasnila-ursula-von-der-leyenova-nove-sankce-proti-rusku/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sefka-eu-objasnila-ursula-von-der-leyenova-nove-sankce-proti-rusku
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v sobotu v projevu k poslancům ukrajinského parlamentu (Nejvyšší rady) uvedla, že EU příští týden oznámí svůj 12. balíček sankcí vůči Rusku v souvislosti s Ukrajinou.
Podle von der Leyenové bude nová várka omezení zahrnovat další zákazy dovozu a vývozu a opatření ke zpřísnění cenového limitu na ruskou ropu. Blok rovněž plánuje zavést nová “tvrdá opatření” vůči společnostem ze třetích zemí, které obcházejí stávající sankce, uvedla bez dalších podrobností.
Kromě toho bude balíček zahrnovat osobní sankce vůči 100 ruským osobám.
“Příliš dlouho si mnozí v Evropě mysleli, že můžeme s Ruskem obchodovat a integrovat ho do evropského bezpečnostního řádu. To se však nepodařilo. A fungovat to nebude, dokud bude jednání Ruska poháněno blouznivými sny o impériu,” prohlásila von der Leyenová a slíbila, že Brusel “bude i nadále vyvíjet maximální tlak na Rusko, dokud agrese neskončí a dokud na Ukrajině nebude obnoven spravedlivý a trvalý mír”.

https://pravyprostor.net/?p=168229
Komentátor Grišin pro Komsomolskou pravdu : Západ je nucen přiznat to, co dříve nazýval „ruskou propagandou“.
Zelenského problémy, lživá “demokracie” a korupce
Kvůli samotnému článku v Time nyní Kancelář ukrajinského prezidenta usilovně pracuje na vlastním, jak se s oblibou říká, narativně: článek je manipulativní, je tendenční, anonymním zdrojem informací nelze věřit, protože pracují pro nepřítele, autor, americký novinář, je buď “Putinův agent ”, nebo loutka v “rukách Kremlu”. A tak dále. A co je v této situaci mimořádně zábavné, autorem článku je tentýž Američan, který loni vyprodukoval tutéž obálku časopisu Time s fotografií “hrdinského Zelenského” a titulkem “Zelenskyj vede”. Dva nebo tři měsíce po zveřejnění prvního článku udělil Zelenskyj Simonu Shusterovi ukrajinský Řada za zásluhy III. stupně. Jsem zvědavý, jestli mu teď ten rád odebere, nebo co? Nebo si počká na další článek, protože Simon slíbil, že “příběh teprve začíná” a brzy spatří světlo světa pokračování.

https://pravyprostor.net/?p=168240
Cizinec v Africe
Česká diplomacie opět ukázala, jak se dá již pokažené ještě více poničit. Je evidentní, že škody po pětikolkových amatérech budou nedozírné a Česká republika se bude z jejich následků dostávat dlouhá desetiletí. Nelze přehlédnout, jak moc ideologické zatemnění ovlivňuje vnímaní naší země zahraničím. A pokud to Fiala & spol. chápou pozitivně, pak jsou to ještě větší dutohlavci, než jsme očekávali.
Neustálé naivní rozdělování světa na černou a bílou našimi politiky i médii ovlivňující chování části české populace je kontraproduktivní. Postavit se bez ohledů na reálné dopady pokaždé na jednu stran, a většinou na tu špatnou, se stalo normou vládní koalice. Absolutně chybí nezávislý a neutrální přístup stojící na principu nevměšování se do cizích konfliktů a sporů. Pojďme se podívat na pár úspěchů české diplomacie za posledních pár let.


https://pravyprostor.net/?p=168225
Transatlantičtí ilumináti v Bruselu I: Surovinová krize
Podívejme se na rozvrat EU v rámci strategie elit a nezamýšlených účinků daným jejich iracionálním jednáním. Politická ekonomie prováděná v rámci EU-nihilismu je komplikovaný jev, kdy je třeba argumentovat fakty.
Představte si situaci, kdy sedíte v bytě a domácí pán zase sedí u hlavních dveří, protože jste ho tak nějak “zvolili” přes vaše zástupce v bytovém družstvu. Ten dobře placený mužik vám zavře hlavní dveře do baráku, abyste zbytečně nechodili ven. Pak pro jistotu zavře přívody vody, elektriky, plynu a tepla. A abyste nebyli úplně smutní, tak vám dá do přízemí kvelb, kam povinně chodíte nakupovat. A tento dobrodinec pilně hlídající hlavní vchod dává do toho ušmudlaného krámku předražené zboží, které nakupuje o ulici dál.
To je dnešní EU v kostce; na ten zázrak přírody a porážku zdravého rozumu je třeba se podívat blíže. Celé zamyšlení jsem rozdělil do tří částí: rozbor surovinové politiky a výroby, rozbor financí a stavu eura, rozbor zahraniční a interní politiky. Tato série navazuje především na tyto články na trilogii o Green dealu (ZDE) a pak na postupný rozpad Eurosojuzu zevnitř (ZDE). V nedávném článku O nezaviněném globálním štěstí v zaviněném lokálním neštěstí jsem slíbil popsat rozvrat EU v rámci strategie elit a nezamýšlených účinků daným jejich iracionálním jednáním. Politická ekonomie prováděná v rámci EU-nihilismu je komplikovaný jev, kdy je třeba argumentovat fakty.
Jak EU pilně pere ropu a plyn
Začneme plynem, to je zpráva z tohoto týdne. Naši transatlantičtí dobrodinci teroristickým útokem vyhodili do vzduchu (pardon, do vody) Nordstream, takže zemní plyn není a vozíme kapalný LNG z celého světa, bratru za hubičku, asi cca 3x dráž. Podle institutu IEEFA, na začátku listopadu Španělsko a Belgie zvýšily dovoz ruského LNG o 50 % ve srovnání s rokem 2022. EU vynaložila na dovoz LNG celkem 41 miliard eur od ledna do července 2023. Tady je pořadí: USA (17,2 miliardy eur), Rusko (5,5 miliardy eur) a Katar (5,4 miliardy eur). Takže Fiala může být klidný, ruský plyn nemáme. Nejprve jsme ho přeprali přes Belgii, ta ho nakupuje z Ruska i pro Němce. A pak jsme ten LNG přeprali podruhé, přes Německo. To je ten nákup z ušmludlaného krámku doma a dvakrát přes ulici.
S ropu a ropnými produkty je to ještě horší, protože propad z Ruska prostě nahradit nelze. Podívejte se na celkovou spotřebu zemí EU a hlavní dovozce v roce 2022.
Shrnuto, podtrženo
Být EU-blbcem je dobré pro všechny země kolem Evropy, kromě ovčanů EU. Brusel jako ten domácí dveřník evropské věci řídí k obecné transatlantické korporátní spokojenosti. O tom už jsem psal, že USA potřebují ekonomicky a politicky zničit EU. Mladí mají odejít kvůli práci za oceán, jako tomu bylo v 19. století. Začarovaný kruh surovinové blbosti tedy vypadá následovně:
   • Zbavili jsme se laciných strategických surovin z Ruska, což USA neudělaly. A ještě nám USA vyhodily do vody hlavní plynovod z Ruska (viz hezký tvít NATO-Poláka Sikorského) a EU drží hubu.
   • Prakticky stejné množství strategických surovin dovážíme přes prostředníky, kteří na tom perfektně vydělávají a smějí se nám do ksichtu.
   • Odbočka pro zelené: ničíme vlastní průmysl, ohromně zatěžujeme logistiku dopravou těchto surovin zbytečně přes půl planety. Ale ideologická blbost něco stojí a Zelení vedou proxy-válku proti Rusku skrze Ukrajinu.
   • Domácí průmyslové zpracovávající kapacity jdou do kytek, neúměrně se nám zdražily energetické vstupy a průmysl v EU přestává být globálně konkurenceschopný. Stačí se podívat na poslední tabulku ekonomického propadu EU za poslední dva roky, kdy se EU-lumíci v Bruselu rozhodli vyrazit na pochod.
Jde o průmyslový propad EU v letech 2022-23. Ve stejné době Rusko vede válku na Ukrajině a očekává přesně opačný růst v plusu kolem 3 %. Takže mít lumíky v Bruselu odpovídá válečné situaci v EU.

https://pravyprostor.net/?p=168231
Naše trestní právo je opravdu “roztomilé”
Za pár slov 5,5 roků – Čermák. Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil Tomášovi Čermákovi trest vězení ve výši 5,5 roku za podporu a propagaci terorismu. Loni měl na sociálních sítích nabádat své sledující, aby za použití všech prostředků, včetně násilí a zabránili přijetí novely pandemického zákona. Rozsudek je pravomocný. Odvolání se zamítlo. Čermákovi hrozilo až 15 vězení, odvolací senát mu potvrdil trest ve výši 5,5 roku ve věznici s ostrahou. Také mu propadne telefon, kterým video natočil. Dostal také zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu 30 měsíců.
„Musíme se nastartovat a nakopnout k radikálnímu odboji. Zbavíme se těch vyžranců jednou provždy. Nastolíme si tady vlastní pořádek, vlastní zákony pro všechny,“ řekl Čermák.

https://pravyprostor.net/?p=168194
Hamás za zástěrkou
Podpora Hamásu na univerzitních kampusech a v ulicích měst Američany šokovala. Ale neměli bychom být překvapeni. Je to výsledek vlivové kampaně trvající nejméně třicet let. Píše Lorenzo Vidino, ředitel programu o extremismu na Georgetownské univerzitě, ve Wall Street Journal.

https://pravyprostor.net/?p=168235
Děkovný projev Velkého bratra ze Sjednocené Eurasie
Vážení představitelé Evropské socialistické federace, vážení sousedé,
při příležitosti nedávného výročí vytvoření jednotné říše Eurasie přibližně tak, jak to s určitými časovými nepřesnostmi předpověděl už náš velký soudruh spisovatel Jurij Orwell (zmýlil se asi o 50 let), bych Vám chtěl srdečně poděkovat za Vaše vstřícné kroky, které vznik říše v roce 2040 umožnily.
Přijměte moje slova uznání: Bez Vašeho neutuchajícího sebeničivého úsilí by se to nepodařilo možná nikdy, ale zcela jistě ne tak brzy! Jsme Vám zavázáni a proto Vám jako svým milým vazalům nabízím velkorysou odměnu: Můžete pod mojí ochranou dožít své životy tak, jak jste zvyklí, uvnitř svých oddělených a proti všudypřítomné kriminalitě střežených komunit.
Protože mi dělají starosti Vaše potíže s neustálými výpadky elektřiny, tepla a vody, pokusím se Vám dodat alespoň tisíc dalších baterií pro zvláště zasloužilé soudruhy. Vím, že nemáte čím platit (Vaše dluhopisy už jsou vzhledem k předlužení bezcenné). Velkoryse však výměnou přijmeme osazenstvo Vašich převýchovných táborů, nenapravitelné prouhlíkové, proticenzurní, protipandemistické a vůbec svobodymilovné blouznivce. Nám se budou hodit jako pracovní síla, s disidenty máme dlouholeté zkušenosti v obou bývalých součástech naší říše.
Současně bych si dovolil důrazně požádat o vydání licence na neomezenou těžbu obrovských zásob břidličného plynu pod střední Evropou, stejně jako prodej zavřených uhelných dolů, obojí samozřejmě za symbolický poplatek v rámci našich přátelských vztahů. Vaše zásoby uhlí a plynu, které jste si zakázali těžit (děkuji i za to), se nám dnes hodí. A protože Vám z nich část rádi prodáme, budou se hodit i Vám: nebudete tolik mrznout jako v posledních letech. Dobrý obchod dělá dobré přátele!
Nebudeme Vás uvnitř Vašich komunit nijak omezovat, globálně povinné sledování sociálního a uhlíkového kreditu a pravidelné protiuhlíkové genovakcíny vyžadujeme pouze od Vašich poddaných žijících mimo hlídané komunity, což je především pro Vaše dobro a dobro planety. Éra rozmnožování lidstva, zejména ve Vaší části světa, totiž nadobro skončila.

https://pravyprostor.net/?p=168198
Chronický strach paralyzuje život a demokracii
Chronický strach paralyzuje život a demokracii. Nastoluje perspektivu, že prolétáme oblastí věčných turbulencí a je třeba se navždy připoutat pásy položivota. Svou pochmurností přivolává účinky sebenaplňujícího se proroctví. Taková atmosféra alarmismu nemůže nemít tyto závažné důsledky:
1) Předně chronický strach přivádí na scénu nové spasitele, kteří, pokolikáté už v dějinách, hlásají ideologii boje dobra proti zlu. Přivlastňují si patent na morálku a rozum. Nárokují si právo zavádět sociální inženýrství všemi prostředky.
2) Chronický strach přispívá také k rozkolu společnosti. Zastánci domnělého dobra vidí v názorových oponentech nepřátele, které je třeba vyřadit z debaty a vytlačit na okraj společnosti.
3) Chronický strach jako silná emoce vytěsňuje racionalitu. A tak vystrašená společnost postrádá nadhled, kritický přístup a uměřená řešení.
4) Chronický strach působí stres a s ním související duševní a tělesné nemoci. To vše dopadá na zdraví celé společnosti a na všechny oblasti života – na ekonomiku, politiku i zdravotnictví…
5) V neposlední řadě s chronickým strachem souvisejí mimořádná opatření a zvýšená role státu a nadstátních elit. Stát přitom bobtná, astronomicky se zadlužuje. Chová se vrchnostensky a svou byrokracií dusí individuální podnikavost a tvořivost. Roste také úloha nadstátních elit, přičemž není jasné, zda spíše než problémy řeší, nové nepřidělává, a zda nepodléhá různým lobby.
Ponechme si pozitivní strach

https://pravyprostor.net/?p=168203
Islám je plačící satan – muslimové hrozí světu uříznutím hlavy a zároveň žebrají o milodary a soucit
Když v roce 1967 hrozil egyptský prezident v rozhlasovém projevu povražděním všech Izraelců včetně kojenců, nedostalo se tomu větší pozornosti ve světovém tisku – Násir byl světem milován a Izrael byl nenáviděn. Kojence Násir nezabil, utrpěl hanebnou porážku. Když brečel v egyptské televizi, stěžoval si mezi vzlyky, že byl podveden, jelikož izraelské letectvo přiletělo zrádně  ze  západu, a ne z východu kde  Izrael  leží.  Na  vraždění  ze strany  muslimů, a dokonce  na  uřezávání  hlav v přímém přenosu, nakonec došlo, když byl v roce 2014 založen Islámský stát. V západních zemích si lidé zvykli, že občas islámisté vyhodí do vzduchu metro, občas vyvraždí návštěvníky divadla, občas přejedou chodce na promenádě náklaďákem. Občas někomu uříznou hlavu. Jde o ostentativní akty nenávisti. Jde o stovky obětí. Svět nerozpoznal nebezpečí ani když islám hrozil Izraeli v roce 1967, ani když o 50 let později napadl Evropu.

https://www.iportal24.cz/featured/rozumne-pondeli-petra-hanniga-kopou-si-vlastni-hrob/
Po dlouhé době jsem se díval na pořad »Máte slovo«. Tentokrát byl o imigraci. Na jedné straně názory rozumných lidí, kteří si uvědomují, že do jeden a půl litrové plastové lahve se nevejde hektolitr, a na druhé obhajoba vládní politiky, týkající se tohoto problému. Velice zasvěcený popis situace ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska v emotivním projevu Alexandera Tomského. Anglie už zásluhou imigračních vrstev obyvatelstva není to, co bývala, a situace se rozhodně nevyvíjí pozitivním směrem. Naopak na proimigrační straně studia Roman Máca, analytik think – tanku Evropské hodnoty a pracovník institutu pro bezpečnost. Ten by přece měl v první řadě dbát o bezpečnost Evropy a jejích hodnot.
Musel zaregistrovat ty agresivní demonstrace, kde se podpalovala auta, malovaly se hákové kříže a nápisy Jude na podniky židovských majitelů v Berlíně. A kdo to všechno páchal? Imigranti z muslimských zemí. Mladíci z rodin imigrantů, nebo druhé a třetí generace imigrantů rodin, jejichž původ pochází ze zemí, kde je státním náboženstvím islám.

https://www.iportal24.cz/zahranici/nemecko-pry-slibilo-ukrajine-ze-zaruci-jeji-vstup-do-eu/
Ukrajinský ministr zahraničí Dmitrij Kuleba prohlásil, že Ukrajina se stane členem Evropské unie. Jeho německá kolegyně Annalena Baerbocková ho prý o tom ujistila.
»Nepochybuji o tom, že se Ukrajina stane členem Evropské unie. Toto ujištění jsem obdržel od Annaleny Baerbockové,« řekl Kuleba německému listu Die Welt. Připustil, že Ukrajina bude muset reformovat svůj soudní systém, aby se mohla připojit k jednotnému trhu. »Musíme také posílit naše protikorupční opatření. Příslušné zákony jsme již přijali, nyní je třeba je implementovat,« upozornil ukrajinský ministr.
Dne 1. listopadu server POLITICO s odvoláním na své zdroje uvedl, že Evropská komise doporučila zahájit jednání s Ukrajinou o jejím vstupu do Evropské unie, ale Kyjev by neměl očekávat, že budou probíhat ve zrychleném režimu. Server rovněž upozornil na projev německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové k šéfům ministerstev zahraničí zemí EU a kandidátských zemí, v němž poznamenala, že žádná žádost o členství v EU »nemůže být projednávána ve zrychleném režimu«. Server POLITICO upozornil, že toto varování »slouží jako vyvrácení« slov šéfa Evropské rady Charlese Michela, který vyzval společenství k přijetí Ukrajiny do roku 2030.

https://belobog.sk/sen-2/
Vošla som Ti do sna,
potichúčky, bez zaklopania.
Počul si môj hlas,
aj tichý smiech.
Pobozkala som Ťa
na oči, nos, líca…
A nakoniec som našla
Tvoje ústa.
Pohladila som Ti srdce,
pošteklila zmysly a dušu…
Bolo to skutočné,
alebo len sen?
Čo myslíš?

Devana
Slnovratovo 10.1.2017


https://belobog.sk/nadchazejici-totalita-prekona-nejhorsi-otroctvi-minulosti/
Trh je pro ně pouze maskou.
Nadcházející totalita překoná nejhorší otroctví minulosti. Andrej Fursov  Všechna data tohoto druhu jsou relativní, ale pokud hledáte datum zrodu postkapitalismu, pak je to spolu s 11. zářím 2001 také 9. srpen 2011. V tento den se odehrály tři události, na první pohled zcela nesouvisející, ale poskládané do skládačky: Apple předstihl Exxon Mobil jako nejvíce kapitalizovaná korporace; v Londýně došlo k nepokojům studentů a mladých aktivistů, potlačit je vyrazilo 16 tisíc policistů; ve Španělsku vyšly do ulic davy lidí, kteří požadovali, aby Google respektoval jejich “právo na zapomnění”, tj. přestal slídit v jejich soukromí pomocí jejich osobních údajů.

https://belobog.sk/svetlo-vzdy-zazenie-temnotu/
Napísal mi včera jeden môj priateľ…
Áno svetlo vždy zaženie temnotu tak, ako keď ráno vyjde slnko a zaženie nočnú tmu.
Veľmi rada pozorujem východ Slnka. Ako sa jeho prvé lúče pomaly predierajú ponad horizont kopcov a mäkké svetlo sa začne rozlievať po ich vrchole. Až vtedy Slnko prvý krát vykukne nad obzor a ukáže sa v plnej sile a kráse.  Takisto rada sledujem jeho západ. Keď na dvor a záhradu začne sadať závoj šera, ale obloha je ešte celá zlatoružovo sfarbená jeho poslednými lúčmi . Vtedy často utekám na koniec záhrady, aby som ešte videla aspoň kúsok jeho žiarivého kotúča, kým sa úplne neschová za neďaleký kopček nad domom.
Milujem Slnko a jeho svetlo. Dokáže dávať život a dokáže ho aj brať. Bez neho by nebol život na Zemi. Zem by bola iba tmavou pustou planétou bez života. A toto všetko ľudia vnímajú ako samozrejmosť, rovnako ako aj množstvo iných vzácnych vecí.

https://belobog.sk/konci-kolonializmus/
Pred pár týždňami ma zaujal prejav V. V. Putina s ktorým vystúpil 5. októbra  na výročnom zasadnutí  Valdajského klubu, ktoré sa konalo v Soči. Jednou  z tém, o ktorej hovoril bol koniec kolonializmu. Toho kolonializmu,  na ktorom bola založená prosperita Európy a ktorý stáročia zabezpečoval jej rast na úkor všetkých kontinentov sveta. Toho kolonializmu, na ktorom je založená prosperita tzv. „vyspelej západnej spoločnosti“, ku ktorej sa hrdo hlási v súčasnosti aj Slovensko.
V. V. Putin uviedol šesť hlavných zásad, v ktorých predstavil víziu budúceho nového svetového poriadku. Cit:


Táto vízia nového spravodlivého multipolárneho sveta ma primäla zamyslieť sa nad tým, aké je postavenie Slovenskej republiky vo „vyspelej západnej spoločnosti“. Či je rovnoprávnym partnerom  členských štátov v Európskej únii, ale aj v NATO a v ostatných organizáciách.  Či má Slovensko rovnaké práva, alebo má viac povinností ako práv. Ale aj nad tým, akú funkciu plnia v súčasnosti spoločenstvá, v ktorých je SR začlenená.

https://belobog.sk/zacnime-zlepsovat-svet-od-seba/
V detstve a mladosti sme vnímali svet ako krásne a radostné miesto plné lásky a zázrakov. Čo sa to deje so svetom? Vyzerá to, že väčšinu utrpenia, zla a sklamaní si spôsobujeme sami medzi sebou navzájom.

Naša spoločnosť je v súčasnosti nastavená tak patologicky, že dobro nie je vnímané ako nudné, ale ako hlúpe ako prejav slabosti. Naopak mamon v spojení s drzosťou a povrchnosťou bohužiaľ, často vyhrávajú.
Zanedbali sa základné princípy slušnosti.

Okresávajú sa zložky našej identity a tá sa zužuje prakticky len na „gender“. V podstate 25 rokov sa tu systematicky pracuje na potlačení národnej identity. Všetko západné je úžasné, všetko východné kritizované a vyhlasované za zastaralé, nemoderné, spiatočnícke.



https://ksbspravy.substack.com/p/terorizmus-ako-vznikol-stat-izrael  Tom Suárez - Mondoweiss: Teroristické základy sionistického štátu - ako sionisti využili Židov pre svoj politický projekt.
14. decembra 2016 vystúpil novinár a knižný autor Tom Suárez v Snemovni lordov v Londýne na pozvanie barónky Jenny Tongeovej. Vychádzajúc zo svojej nedávno vydanej knihy "Štát teroru", sa venoval stému výročiu Balfourovej deklarácie a svojim názorom na cestu k ukončeniu dnešného izraelsko-palestínskeho "konfliktu". Nasleduje Suárezova reč z vystúpenia. Knihu recenzoval David Gerald Fincham.

https://ksbspravy.substack.com/p/rusko-a-cina-nacrtli-v-pekingu-novy
Pepe Escobar - Sputnik International: História nám tento týždeň predstavila konečný, jasný kontrast medzi geopolitikou minulosti a geopolitikou budúcnosti.
História - s podtónom poetickej spravodlivosti - nám tento týždeň predstavila konečný, jasný kontrast medzi geopolitikou minulosti, ktorá sa odohráva v ohnivom kúte juhozápadnej Ázie, a geopolitikou budúcnosti, ktorá sa odohráva vo východoázijskom Pekingu, jednom z hlavných miest vznikajúcej multipolarity.
Začnime budúcnosťou. Tretie fórum Pás a cesta v Pekingu fungovalo ako akási cestovná mapa pre hospodársku/infraštrukturálnu integráciu Eurázie. Predchádzalo mu to, že Štátna rada Čínskej ľudovej republiky 10. októbra zverejnila pomerne podrobnú bielu knihu o nových hodvábnych cestách - alebo Iniciatíve pásu a cesty (BRI), ktorá je aktuálnou zastrešujúcou koncepciou zahraničnej politiky Číny v dohľadnej budúcnosti.
Ako píše Telegram kanál Geopolitics Live:

https://belobog.sk/hon-na-tygry-a-mouchy-pokracuje/
Si Ťin-pchingův důsledný boj proti korupci vylučuje nedotknutelnost ČLA
Peking oficiálně potvrdil odvolání čínského ministra obrany Li Šan-fua. O osudu generála se ve stranických kruzích rozhodovalo několik měsíců. Poslední slovo řekl osobně generální tajemník Ústředního výboru ČKS , předseda Čínské lidové republiky a vrchní velitel ČLA Si Ťin-pching. Dne 25. října vydal v tomto smyslu výnos.
 Čínský systém řízení neumožňuje únik informací z aparátu a závěry lze činit pouze na základě nepřímých důkazů. Zapojení vrcholných stranických orgánů naznačuje zhruba tříměsíční období mezi oficiálním oznámením a zmizením Li Šan-fua z různých akcí, kterých se ministr obrany účastnil. Právě tak dlouho obvykle trvá vyšetřování orgánů Ústřední komise pro kontrolu stranické disciplíny. Tato stranická zpravodajská agentura, vybavená rozsáhlými pravomocemi, vlastními vyšetřovateli a výslechovými centry, bývá někdy označována za “kontrarozvědku ČKS”. Pokud se zjistí, že činnost podezřelého představuje trestný čin, jeho případ buď končí odvoláním z vedoucí funkce, která zahrnuje členství ve straně, nebo předáním státní justici. V případě Li Šanfua se zřejmě rozhodli omezit na první možnost, protože jeho přestupky nebyly politicky motivované. S největší pravděpodobností “stranická kontrarozvědka” odhalila v předchozích obdobích generálova vedení vojenského vývoje a souvisejících nákupů v hodnotě mnoha miliard jüanů, nejprve pro raketové síly a poté pro celé ozbrojené síly, některá závažná pochybení.
 https://ksbspravy.substack.com/p/iran-a-rusko-nastrazili-v-palestine
Irán a Rusko nastražili v Palestíne pascu na Západ
Pepe Escobar - The Cradle: Rusko-iránske strategické partnerstvo - s Čínou v úzadí - kladie na západoázijského hegemóna rafinovanú pascu Sun Tzu.


https://www.infovojna.bz/article/zapad-jedna-s-ukrajinou-o-podminkach-miru-s-ruskem-zelenskyj-po-jednani-s-sefkou-evropske-komise-von-der-leyenovou-odmitl-ze-by-na-ukrajinu-zapad-vyvijel-nejaky-natlak
Rozhovory byly podle NBC News zahájeny v souvislosti s obavami amerických a evropských představitelů, že válka dospěla do patové situace a že by mohla být omezena schopnost pokračovat v poskytování pomoci Ukrajině.
Američtí a evropští představitelé začali s ukrajinskou vládou jednat o míru, informuje server NBC News s odkazem na vysoké americké představitele. Jednání o tom, čeho by se Ukrajina musela vzdát, aby dosáhla mírové dohody s Ruskem, probíhají v tichosti. Rozhovory jsou podle vysokých americký úředníků uznáním dynamiky vojenské situace na Ukrajině a politické situace v USA a v Evropě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu po jednání s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou odmítl, že by na Ukrajinu Západ vyvíjel nějaký nátlak.
Rozhovory byly podle NBC News zahájeny v souvislosti s obavami amerických a evropských představitelů, že válka dospěla do patové situace a že by mohla být omezena schopnost pokračovat v poskytování pomoci Ukrajině. Představitelé Bidenovy administrativy se také podle jednoho současného vysokého amerického představitele a bývalého vysokého amerického představitele, kteří jsou s rozhovory obeznámeni, obávají, že Ukrajině dochází síly a Rusko má „nekonečné zásoby“.

https://www.infovojna.bz/article/video-michelko-o-vysporiadani-sa-z-minulostou-temneho-policajneho-statu-ktory-prenasledoval-nielen-politikov-ale-aj-obcanov-a-snahach-curillovcov-o-svoju-zachranu
Novozvolený poslanec za SNS a koaličný politik Roman Michelko vo svojom pravidelnom videoblogu približuje vnútropolitické dianie na Slovensku v súvislosti s rozhodnutím ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) pozbaviť výkonu štátnej služby šesticu policajtov vrátane neslávne známeho vyšetrovateľa vykonštruovaných politických monsterprocesov Jána Čurillu.
Viac vo videu:

https://www.infovojna.bz/article/generalny-tajomnik-osn-je-zdeseny-z-izraelskeho-utoku-na-konvoj-sanitiek-v-gaze-erdogan-so-sionistom-netanjahuom-skoncil
"Netanjahu už nie je niekto, s kým sa môžeme rozprávať. Vymazali sme ho a vyhodili," povedal Erdogan novinárom v lietadle na ceste zo summitu v Kazachstane.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že už ďalej nemôže hovoriť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Vyjadril sa tak v čase prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, počas ktorého čelí pásmo Gazy masívnemu bombardovaniu. Informovala o tom v sobotu (4.11.) agentúra AP s odvolaním na turecké médiá.
"Netanjahu už nie je niekto, s kým sa môžeme rozprávať. Vymazali sme ho a vyhodili," povedal Erdogan novinárom v lietadle na ceste zo summitu v Kazachstane.

https://otevrisvoumysl.cz/corbettuv-report-seznamte-se-s-ruskou-politickou-elitou/
Rusko je stejná země jako všechny ostatní na světě: oligarchie řízená neschopnými kleptokraty a krutými kakistokraty, kteří mají sice různý původ a různé politické sklony, ale slouží širší globalistické agendě přesně do té míry, do jaké jim to pomáhá v kariéře a plní jejich peněženky. Více v článku.

https://otevrisvoumysl.cz/corbettuv-report-problem-imigrace-jako-zaminka-k-upevneni-vetsi-kontroly-nad-populaci/
Myslíte si, že máte Velký cestovní reset pod kontrolou? Myslíte si, že jste příliš chytří na to, abyste se nechali oklamat očkovacími pasy? Tak to byste se měli připravit na další psyop "Problém-Reakce-Rešení", který přichází, aby vás přesvědčil, že je třeba vás nahnat do digitálního ID gulagu: uměle vytvářená hraniční a imigrační krize!

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/11/06/tohle-si-proste-musite-precist-seznam-medium-rusko-rise-zla-nebo-normalni-zeme/
objeveno na  Seznamu.cz!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Už  jsem  byl  včera  večer  jednou nohou v peří,  s blaženým vědomím , že  Viktorka  konečně zase jednou sejmula  hadráře  z Edenu a  dokonce  u nich doma,  že  se mi  to ale  na pondělek bude  růžově  spinkat.
Pak ale pro jistotu  došlo na poslední denní  rolování Seznamu.cz  čím nás  zase  chtějí oblbovat. Abych  v sekci Seznam medium  narazil na  článek, který mi doslova vyrazil dech a třikrát  se  štípl opravdu  hodně, abych se ujistil, že  nejsem v nějakém rauši a to, co čtu je realita. Na Seznamu.cz!!!!!!
To si musíte  přečíst, i kdyby  čert na koze  jezdil!

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/11/06/the-telegraph-amerika-je-ekonomicky-a-politicky-v-bankrotu/
Britský  The  Telegraph  je po Timesech  asi  tím nej na obloze  britské  žurnalistky. Kosa  z něj  také  už přetiskovala. Protože  se tam dají nalézt opravdu vynikající kousky.!  Jeden takový  si  vám dovolím  předložit právě  teď!  Myslíte, že  by  ve  Fialalandu  si někdo troufl  vydat  ve velkém a respektovaném mediu  článek s  titulkem
America is economically and politically bankrupt
podle překladače

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/11/06/nekorektni-poznamky/
Život na Zemi je ohrožen, varují klimatičtí vědci. Článek se odvolává na „studii“ uveřejněnou v BioScience. Jmenovaný časopis publikuje literární přehledy současného výzkumu v biologii, stejně jako eseje a diskusní sekce o vzdělávání, veřejné politice, historii biologie a teoretických otázkách.
To, z čeho vycházel článek na „Novinkách“ je esej. A je v BioScience v záhlaví označen jako „článek pro časopis.“ Novinář (typický novinář podle Zemanovy definice) z toho udělal trhák. Jenže podle mého mínění by použití slova studie mělo být potrestáno jako pokus vyvolat paniku.

https://cz24.news/rockefellerova-trilateralni-komise-za-par-dni-v-praze-novy-svetovy-rad-predmetem-jednani-video-cz-10-min/
ČESKO: Víte, že tento týden bude v Praze zasedat vlivná Trilaterální komise, založená Davidem Rockefellerem? Víte, že se jejího jednání zúčastní prezident Pavel i premiér Fiala, a že se bude mluvit i o novém světovém řádu? Víte, co spojuje Trilaterální komisi a Bilderberg? A víte, kteří Češi jsou členy Trilaterální komise a kteří na ní v minulosti aktivně vystoupili? Budete se divit.

https://cz24.news/rusko-si-hlida-zelenskeho-jako-oko-aby-se-mu-nic-nestalo-pro-zapad-je-mrtvy-hrdina-lepsi-nez-zivy-psychopat/
RUSKO/UKRAJINA: Rusko si musí Vladimira Zelenského hlídat jako oko, protože nikdo neohrožuje vztahy Ukrajiny se Západem víc než on, zhodnotil redaktor a zakladatel projektu Watfor Sergej Poletajev.
S odkazem na nedávnou titulní stránku časopisu „Time“, kde je citován Zelenského výrok „Nikdo nevěří v naše vítězství víc než já. Nikdo“, Poletajev poukazuje na zajímavý fakt, že slovo „nikdo“ je zdůrazněno více než ostatní titul – vědomě nebo nevědomě .

https://cz24.news/zmeny-v-eu-konec-prava-veta-prevedeni-dalsich-kompetenci-na-eu-ci-prejmenovani-ek-video/
EU: Protože se již funkční období současných europoslanců i eurokomisařů chýlí ke konci, pro další období se připravují změny, které lze v mnoha případech nazvat jen kosmetickými.
Nicméně mezi poměrně nedůležitými změnami názvů či počtu eurokomisařů najdeme i změny, které poměrně zásadně zasáhnou do  životů většiny Evropanů.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/chvalyhodne-ale-citim-sidlo-v-pytli.A231105_194304_p_cirkus_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
V pondělí opět prošli demonstranti Prahou a žádali „osvobození Palestiny od řeky k moři‟, což znamená „zrušení‟ státu Izrael: bez vysvětlení, jak by k němu mělo dojít. Pondělí Evropská komise vydala Prohlášení o antisemitských incidentech v Evropě. Konstatuje v něm, že evropští židé znovu žijí ve strachu a „nejdůrazněji jak jen možno odsuzuje tyto opovrženíhodné činy‟. Píše se zde: „Žid, muslim, křesťan – nikdo by neměl žít ve strachu z diskriminace nebo násilí kvůli svému náboženství nebo své identitě. EU je odhodlána chránit blaho všech svých komunit, etnických, náboženských či jiných.‟ Správně, ani slovo proti. Prohlášení vrcholí:
„Již jsme zvýšili finanční prostředky EU na ochranu míst pro bohoslužby a dalších prostor a pracujeme na zpřístupnění větší podpory. Souběžně s tím zintenzivňujeme prosazování příslušných právních předpisů, abychom zajistili, že online platformy budou rychle a efektivně reagovat na antisemitský nebo protimuslimský obsah online, ať už jde o teroristický obsah, nenávistné projevy nebo dezinformace.‟
Tady nahmatávám šídlo v pytli. Co je dezinformace? Opět ta ošidná otázka. Je to báchorka o izraelské bombě a pěti stech mrtvých v nemocnici, jak to vykřikovala do světa britská BBC (Británie není člen EU) a po ní to s chutí opakovala další média Evropy? Přísně vzato, není to dezinformace v tom smyslu, že se nedá BBC (a navázaným médiím) dokázat zlý úmysl, je to jen levičácká tupost, která velí nekriticky přebírat jakýkoli blábol vypuštěný hlásnými troubami islamistické teroristické organizace Hamás. Ale ten zakrvavený chlapeček se šesti prsty na žalující ručičce, produkt umělé inteligence, to je čistý akt dezinformace, je to podvod s cílem vyvolávat nenávist. Co s tím?

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/polemika-fauda-chaos-a-intelektualni-dort-pejska-s-kocickou.A231105_172851_p_zahranici_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Pavel P. Kopecký ve svém článku „GAZA: Fauda aneb Přední východ“ opět podle svého zvyku spletl dohromady intelektuálně působící vatu složenou z prázdných floskulí, do kterých se jako monotématický kolovrátek pokouší nacpat svůj oblíbený narativ, jenž opakuje v nejrůznějších článcích na odlišná témata a který zní asi takto: „Rusko vzdoruje zlému západnímu imperialismu“, „Ukrajina vzdoruje svým ruským bratrům z donucení zlým západním imperialismem“, „Ukrajina je nástrojem zlého západního imperialismu, a proto musí být poražena, případně předána Rusku“, „zlý západní imperialismus roznáší válku do utlačovaných nezápadních zemí“, „USA jsou fuj, protože zlý západní imperialismus“. To vše bývá okořeněno pár více či méně skrytými třešničkami sputnikovského stupně nahnilosti.
Nedávno autor takto předstíral, že píše článek o dění v Náhorním Karabachu, ačkoli reálně šlo o papouškování pohádek z Russia Today, při kterém přistupoval k historickým faktům velmi „kreativně“ (bližší rozbor tohoto propagandistického dílka viz zde). Toto parazitování na osudu Arménů mu zjevně nestačilo, a proto se nyní rozhodl přiživit na aktuálním konfliktu v Gaze, takže můžeme očekávat originální obohacení výše nastíněného narativu o objevné zjištění ve stylu „Izrael je nástrojem zlého západního imperialismu.“, podané, jak jinak, „odvážným“ naznačením mezi řádky.
Zkusme tedy rozebrat jednotlivé přísady tohoto autorova výtvoru, abychom nedopadli jako ten velký zlý pes z Čapkovy pohádky, co ho po snědeném dortu bolelo břicho. Citáty pro ochutnání jsou uvedeny „kurzívou“.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/nie-wieder-berlin-8594-bejrut-8594-bagdad.A231105_162456_p_zahranici_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Říká se, že když někdo zaujme nějakou pozici nebo názor z emocionálních důvodů, nemáte šanci jej odvést někam jinam racionálními argumenty. Je to podobné, jako mluvit na Angličana čínsky a čekat, že si z toho něco vezme. Nicméně z té jeho pozice jej může vyhodit jiný silně emocionální zážitek, který jde proti tomu prvnímu.
Něco takového pozoruji v posledních dnech v Německu, co se vztahu k islámským komunitám týče.
Intelektuální kritika islámu není v německojazyčném světě nijak nová, ale za cca 15 let svého trvání nedosáhla téměř ničeho. Domácí autoři jako Ralph Giordano (který přežil Holocaust schovaný ve sklepě sousedů), Constantin Schreiber (mimochodem plynný mluvčí arabštiny, který tak má dokonalý přehled o tom, o čem se v mešitách mluví „mimo dozor státu“), Hamid Abdel-Samad, Thilo Sarrazin, Necla Kelek nebo Henryk Broder mohli vydávat jeden článek za druhým, a přeložené knihy od Ayaan Hirsi Ali nebo Salmana Rushdieho mohly ležet v každém knihkupectví, ale stejně jako by to nebylo nic platné. Ani politici, ani média nehodlali opouštět stará klišé.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/28-rijen-duvod-k-oslave.A231103_200708_p_spolecnost_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Co se vlastně toho 28. října 1918 stalo? Podařilo se Čechům konečně rozbořit nenáviděnou monarchii, pod jejímž jhem 300 let úpěli? Nebo se jim podařilo svrhnout režim, který je zavlekl do strašlivé a zbytečné války? Nebo se v dobré víře, že jsou nositeli dobra a pokroku, podíleli na rozbití stabilního středoevropského prostoru, který Habsburská říše více nebo méně úspěšně zastřešovala, a pomohli tak vydláždit cestu k dalším dějinným tragédiím 20. století?
Podle mého názoru lze první variantu zcela vyloučit – Habsburská říše žádným žalářem národů nebyla a chovala-li se ke svým poddaným či občanům nepěkně, pak toto chování nikdy nevyčnívalo z dobového kontextu.
Druhou variantu zavrhnout nelze, resp. je třeba ji pochopit, vžijeme-li se do role obyvatel, kterých se 1. světová válka hrubě dotýkala, ať už ztrátou blízkých, zlomeným zdravím nebo „jen“ výrazným zhoršením životní úrovně. I když si nemyslím, že Rakousko-Uhersko je hlavním viníkem rozpoutání války, a vím, že císař Karel I. byl jediným z představitelů bojujících mocností, který se sice naivně, ale zcela upřímně snažil najít cestu k míru, chápu, že obyvatelstvo vinu za válečné hrůzy přikládalo vládnoucímu režimu. Je také třeba si uvědomit, že na bourání monarchie nebyli na přelomu října a listopadu 1918 Češi zdaleka sami. Stejným směrem se vydali rakouští Němci, Poláci nebo Slováci. Je iluzorní se domnívat, že monarchii by se bylo podařilo zachovat, kdyby Češi nebyli vyhlásili republiku. Federalizace říše vyhlášená císařem Karlem po polovině října už situaci nemohla změnit. Nicméně již v době rozpadu mocnářství bylo jasné, že s ohledem na různé a v mnoha ohledech kolidující cíle zejména českých a německo-rakouských politiků v sobě uspořádání vznikající po pádu říše skrývá mnoho nevyřešených otázek a potenciálních konfliktů.

https://web.litterate.cz/nikdy-se-nepouci/
Tak našemu ministrovi průmyslu Hýkelovi zrušili návštěvu v Saúdské Arábii, kde měl jednat o dodávkách ropy, když se jako máme už brzy odstřihnout od ruských zdrojů… Jednat se nebude, protože naše republika zaujala striktně proizraelské stanovisko. Tak moc proizraelské, že naše kriegsministryně volala po vystoupení z OSN, protože tam o palestinské rezoluci hlasovali jinak, než si ona přála. Hýkelovi prý zrušil návštěvu i Kuvajt… Inu, na demonstraci se zabalil do izraelské vlajky….
Jak jinak to mohlo dopadnout? To jako někdo čekal, že u Saúdů přijmou někoho, jehož fotku v izraelské vlajce okamžitě otiskne Al Jazeera? Nikdo nechce riskovat nepokoje, nikdo nechce přilévat olej do ohně. Blízký východ je kousilínek od velké války. Dokonce i ten Hasan Nasralláh, šéf Hizbaláhu, si dává pozor na to, co říká.
Oni jsou prostě nepoučitelní. Přesně toto udělali na začátku války na Ukrajině a dosáhli toho, že z malé inflace udělali velkou, přivedli nás do hospodářské recese, energie bezprecedentně zdražily… to všechno jménem evropských hodnot. A teď udělali přesně to samé. Elementární logika říká, že i výsledek bude stejný. Ve jménu hodnotové politiky se všechno zase příšerně zdraží. Už není, kde brát… Každý, kdo má zdroje, je náš nepřítel…

https://web.litterate.cz/kdoz-su-bozi-bojovnici/
(nad českými rozsudky poslední doby))
V posledních týdnech či měsících padlo několik zajímavých rozsudků v oblasti trestního práva – a několik jich taky nepadlo – přičemž tyto rozsudky vysílají zásadně jiné, podstatně důležitější signály o tom, jaká je dnes v ČR situace, než jen aby postihly několik kriminálně podezřelých jedinců. Pojďme si je shrnout:

https://www.youtube.com/watch?v=uVB8yIfOlSg
„Pavel s disidenty nešetřil. Citovat z Batmana připomínalo projev na pouti.“ – Miroslav Korecký




—C. RUZNE - NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K ZAMYSLENI”)—
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141629&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela nepojede na zamýšlenou misi do Saúdské Arábie, kde hodlal jednat o navýšení dodávek ropy. Saudové v pátek setkání odvolali. Důvodem je podle českých úřadů bezpečnostní situace v oblasti, ve skutečnosti však spíše kroky českých politiků, kupříkladu účast ministra Síkely na proizraelské akci.
Bez komentáře…
…Organizace pro pomoc uprchlíkům za rok 2022 obdržela na provozních dotacích 60 milionů a 342 tisíc korun. Dalších 3,4 milionů získala na příspěvcích a 1,4 milionu na „tržbách za vlastní výkony a za zboží“.
Z nákladů šla největší část, téměř 46 milionů, na „osobní náklady“.
Opět raději bez komentáře

https://kechlibar.net/2023/11/05/berlin-bejrut-bagdad/
Říká se, že když někdo zaujme nějakou pozici nebo názor z emocionálních důvodů, nemáte šanci jej odvést někam jinam racionálními argumenty. Je to podobné, jako mluvit na Angličana čínsky a čekat, že si z toho něco vezme. Nicméně z té jeho pozice jej může vyhodit jiný silně emocionální zážitek, který jde proti tomu prvnímu.
Něco takového pozoruji v posledních dnech v Německu, co se vztahu k islámským komunitám týče.
Intelektuální kritika islámu není v německojazyčném světě nijak nová, ale za cca 15 let svého trvání nedosáhla téměř ničeho. Domácí autoři jako Ralph Giordano (který přežil Holocaust schovaný ve sklepě sousedů), Constantin Schreiber (mimochodem plynný mluvčí arabštiny, který tak má dokonalý přehled o tom, o čem se v mešitách mluví “mimo dozor státu”), Hamid Abdel-Samad, Thilo Sarrazin, Necla Kelek nebo Henryk Broder mohli vydávat jeden článek za druhým, a přeložené knihy od Ayaan Hirsi Ali nebo Salmana Rushdieho mohly ležet v každém knihkupectví, ale stejně jako by to nebylo nic platné. Ani politici, ani média nehodlali opouštět stará klišé.
https://www.euro.cz/clanky/svet-ve-kterem-nemusime-pracovat-elon-musk-se-rozpovidal-o-budoucnosti-umele-inteligence-najit-smysl-zivota-bude-pry-tezke/?utm_source=newsletter-html-w&utm_medium=text&utm_campaign=2023-11-05
   • Jako nástroj ohrožující pracovní místa vnímá umělou inteligenci celá řada lidí. Jejich strach se podnikateli Elonu Muskovi nyní podařilo posunout na zcela jinou úroveň
   • Potřebu zaměstnání by tato technologie prý mohla zcela vymýtit. Lidé by tak pracovali jen pro vlastní potěšení
   • Živobytí by jim zajistila alternativa univerzálního příjmu. Fungovat by mohl i ,princip kouzelného džina‘

https://www.podnikatel.cz/clanky/ma-lekarskou-praxi-a-vedle-toho-vyrabi-a-prodava-produkty-s-cbd/
Od lékařské praxe až k prodeji CBD produktů. Doktor Vít Martin Matějka využil své lékařské praxe, aby dohromady se společníkem začali vyrábět a prodávat CBD produkty z konopí pod značkou Canalogy.
Vít Martin Matějka byl hostem podcastu Příběhy podnikatelů


https://www.youtube.com/watch?v=NoQzBbF8Nys
Milgramov experiment (Štúdia podriadenia sa autorite)

Mezi ty, kdo mne  pravidelně  nepravidelně  zásobují  hodně  dobrými tipy  na  články  patří bezesporu  RŠ. už  vím, že  od  něj rozhodně přijde kvalita. Což potvrdila  i poslední  zásilka. S upozorněním  na  americký  web Axios, o  kterém  jsem neměl sebemenší tušení. Přesto,  že  jde samozřejmě o tvrdý zdroj, tak vedle  toho ještě  velký.Konkrétně 688 největší v USA a  3284 na  světě.  tedy žádný pokoutní portálek lokálního významu,  nýbrž mediální kolos.  A z něj RŠ  doporučil pro Kosu  článek  s názvem
podle překladače

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/10/26/neco-se-v-americe-deje/
Za oponou: Otřesená americká vláda se obává, že by se mohly rozšířit války
Toto je nový sloupek generálního ředitele společnosti Axios Jima VandeHeie a spoluzakladatele Mika Allena, který vychází z pravidelných rozhovorů s představiteli Bílého domu a Kongresu, generálními řediteli velkých korporací a špičkovými technology.
Nikdy předtím jsme nemluvili s tolika nejvyššími vládními úředníky, kteří se v soukromí tak obávají tolika zámořských konfliktů najednou.
Proč na tom záleží: Nechceme znít zoufale. Ale je nutné aby zazněla siréna klinického realismu s jasným viděním: Američtí představitelé říkají, že tento soutok krizí představuje epické znepokojení a historické nebezpečí.
Ze zákulisí: Úředníci nám říkají, že v Bílém domě to byl nejtěžší a nejmrazivější týden od nástupu prezidenta Bidena do úřadu před více než 1000 dny.

https://otevrisvoumysl.cz/corbettuv-report-problem-imigrace-jako-zaminka-k-upevneni-vetsi-kontroly-nad-populaci/
Myslíte si, že máte Velký cestovní reset pod kontrolou? Myslíte si, že jste příliš chytří na to, abyste se nechali oklamat očkovacími pasy? Tak to byste se měli připravit na další psyop "Problém-Reakce-Rešení", který přichází, aby vás přesvědčil, že je třeba vás nahnat do digitálního ID gulagu: uměle vytvářená hraniční a imigrační krize!

https://archiv.hn.cz/c1-67262150-na-rozvoji-strategicke-infrastruktury-se-musi-bezne-podilet-i-soukromy-kapital-uz-brzy-mu-to-umoznime-rika-ministr-financi-zbynek-stanjura
Stavby silnic a železnic chceme od roku 2025 financovat z dluhopisů, které bude vydávat Národní rozvojová banka,“ říká v rozhovoru pro HN ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Kdo všechno je vedle penzijních fondů bude moci nakupovat, zatím ministerstvo ladí. Zástupce státu coby většinového majitele na valných hromadách společnosti ČEZ mluví mimo jiné o tom, za jakých okolností by bylo možné získat sto procent akcií největší energetické firmy v zemi a proč už se z rozpočtu nemá dotovat regulovaná část ceny elektřiny.
Tento týden budete ve sněmovně hlasovat o změnách v penzijním spoření. Největší problém je podle ekonomů, že většina lidí stále spoří ve starých penzijních fondech, které ze zákona garantují neprodělek. Výnos jim ovšem ani nepokrývá inflaci. Novela se tím nyní zabývá jen zčásti, ale budete to chtít změnit do budoucna?
V novele navrhujeme držet staré úspory ve starém, transformovaném fondu a zároveň začít spořit v novém, takzvaném účastnickém fondu. Já jsem příznivcem politiky, ať lidem nabídneme alternativu a případně nějaký motivační faktor, ale hrozně nerad bych to řešil nějakým zákonem a povinným hromadným přesunem. Je to věc i odborníků a finanční gramotnosti, aby lidé třeba využívali produkty, které mohou být výhodnější. V České republice převažuje přístup, který se zaměřuje na nominální hodnotu peněz. Pak je druhá možnost – víc riskovat a mít potenciálně vyšší výnos, ale nikdo vám negarantuje tu černou nulu, takže můžete mít i ztrátu. Je na každém, kdo spoří, aby si vybral, a člen vlády nemá doporučovat ten či onen produkt. Při přirozené opatrnosti a konzervativním přístupu českých občanů myslím, že to bude trvat delší dobu, než si více osvojí používání nových nástrojů na stáří, které stát nyní bude daňově podporovat.


https://ksbspravy.substack.com/p/cely-prejav-vladimira-putina-na-valdajskom
Celý prejav Vladimira Putina na Valdajskom diskusnom klube 2023
Prejav ruského prezidenta Vladimira Putin na plenárnom zasadnutí 20. výročia založenia Medzinárodného diskusného klubu Valdaj 5. októbra 2023 v Soči.

https://otevrisvoumysl.cz/expert-na-nanotechnologie-se-pred-zaky-rozpovidal-o-sitich-5g-6g-a-covid-vakcinach/
↓ Video s českým dabingem ↓

Vltavský monitor

Novější (7. listopadu 2023)Starší (5. listopadu 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved