<– 4. listopadu 2023 –>

Sobotní Vltavský monitor 3.-4. 11.

4. listopadu 2023, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI (“MAINSTREAM”)—
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zahranicni-pracovniky-chce-mv-hledat-vic-na-filipinach-i-mezi-ukrajinci-v-eu/2436106?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Utlumení možnosti náboru zahraničních pracovníků v Ruskem napadené Ukrajině chce ministerstvo vnitra vyrovnávat větší poptávkou na Filipínách a nasměrováním nabídky k Ukrajincům mimo brannou povinnost. Vzhledem k tomu, že současnou kvótu na 38.000 míst Ukrajinci aktuálně vůbec nečerpají, počítá návrh se snížením pro Ukrajinu na 11.000 žádostí ročně. Pro Manilu předpokládá navýšení kvóty o 5000 na 10.300 ročně. Návrh poslalo ministerstvo do připomínkového řízení.
"Novou kvótu budou v praxi čerpat občané Ukrajiny pobývající v jiných členských státech EU jako držitelé dočasné nebo mezinárodní ochrany nebo žadatelé o dočasnou či mezinárodní ochranu a občané Ukrajiny oprávnění podle ukrajinských předpisů legálně vycestovat z území Ukrajiny (zejména ženy, a rovněž muži starší 60 let). Pro tuto cílovou skupinu bude nová výše kvóty dostačující," uvedli autoři návrhu v jeho odůvodnění.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/gibs-vyzva-novinari-k-predani-dokumentu-je-bezna-neohrozuje-svobodu-tisku/2435789?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) považuje za standardní postup v souladu s trestním řádem svoji výzvu redaktorovi magazínu Reportér Jaroslavu Kmentovi, aby inspekci předal dokumenty ke článku o kauze údajného vydírání a manipulace v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Podle GIBS po něm vyšetřovatel nežádá informace, které by porušovaly ochranu svobody tisku či projevu nebo vyžadovaly porušení práva na ochranu zdroje. Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová dnes stanovisko úřadu zveřejnila na webu. Reagovala tím na otevřený dopis šéfredaktora listu Roberta Čásenského, který se proti postupu GIBS ohradil a označil ho za nepřijatelný nátlak. Také Kmenta dnes v prohlášení zaslaném ČTK zopakoval, že kroky GIBS považuje za formu nátlaku a pokus odradit ho od novinářské práce.
Kmenta minulý měsíc napsal článek Zločiny v IKEM, v němž se kriticky vyjadřoval i k roli GIBS v případu. Vrchní komisař GIBS ho vyzval, ať mu poskytne dokumenty, o něž se v článku opírá, jinak mu hrozí pokuta až 50.000 korun a odnětí dokumentů. Čásenský v dopise připomněl, že za obsah publikace je odpovědný vydavatel, nikoliv autor, ale GIBS se obrátila přímo na Kmentu. Tento postup podle něj vytváří jednoznačný dojem nátlaku ze strany GIBS na autora textu. Vyšetřovatel navíc žádá materiály, které si podle něj může opatřit jinak. Kmenta se rozhodl dokumenty inspekci nevydat.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cast-matricnich-poplatku-zrejme-vzroste-snemovna-zvyseni-v-novele-schvalila/2435720?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Některé matriční poplatky zřejmě vzrostou od ledna až trojnásobně a platba za ověření podpisu nebo otisku razítka na listině ze 30 korun na 50 korun. Zvýšení poplatků podle pozměňovacího návrhu skupiny poslanců Sněmovna schválila ve vládní matriční novele. Přinese zejména elektronizaci matrik prostřednictvím jednotného informačního systému, jehož zavedení se předpokládá od roku 2027. Předloha, kterou teď čeká posouzení v Senátu, zahrnuje i další novinky. Jednou z nich je to, že stejnopohlavní páry budou moci vstoupit do registrovaného partnerství na jakémkoli matričním úřadu, nejen na 14 z nich jako nyní.
Zvýšení části poplatků zdůvodnili předkladatelé úpravy tím, že současné sazby mnohdy nepokrývají ani náklady určitého matričního úkonu. Například poplatek za svatbu mimo úředně stanovenou místnost má vzrůst z 1000 korun na 3000 korun. Přibudou podle předlohy dva další poplatky Patří k nim úhrada 500 korun za vydání osvědčení, že snoubenci splnili všechny požadavky pro uzavření církevního sňatku.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/policie-vini-7-lidi-z-kraceni-dph-pri-dovozu-z-ciny-skoda-je-12-miliardy/2435674?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Policie obvinila sedm lidí a tři firmy z krácení daně z přidané hodnoty se škodou ve výši 1,2 miliardy korun. Skupina složená ze tří cizinců a čtyř českých občanů páchala podle vyšetřovatelů trestnou činnost při dovozu zboží z Číny. Obviněným hrozí až 13 let vězení. ČTK to sdělili mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej a Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO).
Pachatelé podle kriminalistů vytvořili skupinu obchodních společností, přes které v letech 2018 až 2021 organizovali dovoz různého zboží ze třetích zemí, zejména z Číny, do Evropské unie. Zboží mělo celkovou hodnotu zhruba 5,4 miliardy korun a cílem skupiny bylo vyhnout se platbám DPH, uvedla centrála. Podle úřadu EPPO pachatelé nepravdivě deklarovali, že dovezené zboží zamíří do společností sídlících v jiných členských státech EU, čímž by se na ně nevztahovala povinnost platby DPH. Ve skutečnosti ale zboží tajně přepravovali do skladů, odkud věci prodávali on-line bez zaplacení daně.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zapadni-spojenci-podle-nbc-s-ukrajinci-mluvili-o-moznem-jednani-s-ruskem-o-miru/2436136?utm_source=rss&utm_medium=feed
Washington - Západní spojenci Ukrajiny začali s jejími představiteli opatrně mluvit o tom, jaké důsledky by pro ni mohla mít případná jednání s Ruskem o míru. Na svých internetových stránkách o tom informuje americká televize NBC s odvoláním na jednoho současného vysoce postaveného amerického činitele a na jednoho bývalého důležitého amerického činitele, kteří jsou s věcí obeznámeni.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/premier-fiala-v-addis-abebe-zahajil-cesko-etiopske-obchodni-forum/2436128?utm_source=rss&utm_medium=feed
Addis Abeba - Český premiér Petr Fiala dnes v Addis Abebě zahájil česko-etiopské obchodní fórum a jednal s etiopským premiérem Abiy Ahmedem, kterého pozval do Prahy. Etiopii Fiala označil za významnou zemi z hlediska stability ve východní Africe a řekl, že spatřuje potenciál pro spolupráci mimo jiné ve zdravotnictví či obranném průmyslu. Odpoledne premiér navštívil Muzeum vody a místní porodnici, kde jsou polohovatelná lůžka české výroby.
"Tradičně vnímáme Etiopii jako jednoho z našich klíčových obchodních partnerů v Africe," řekl Fiala na obchodním fóru a dodal, že je třeba zaměřit se na více než na import "legendární etiopské kávy". "Vaše země skýtá mnoho příležitostí pro spolupráci. Máme zde projekty v oblastech jako vodohospodářství či zdravotnictví," uvedl premiér s tím, že ekonomická spolupráce by měla jít ruku v ruce s rozvojovou spoluprací. Etiopie má podle Fialy významnou roli ve stabilizaci celého regionu, obchodního fóra se proto zúčastnili i zástupci českého obranného průmyslu. Za etiopskou stranu bylo podle vlády na místě asi 40 podnikatelů, zatímco českých asi 14.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/von-der-leyenova-prijela-do-kyjeva-promluvi-k-parlamentu/2436126?utm_source=rss&utm_medium=feed
Kyjev - Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes přijela na neohlášenou návštěvu Kyjeva. Po příjezdu se setkala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, později promluví k ukrajinskému parlamentu. Podle ukrajinských médií se očekává, že oznámí posun v přístupových jednáních Ukrajiny do Evropské unie.
"Jsem ráda, že jsem opět v Kyjevě, na šesté návštěvě od začátku války. Přijela jsem diskutovat o přístupové cestě Ukrajiny do EU, o finanční podpoře EU na rekonstrukci Ukrajiny na moderní, prosperující demokracii a o tom, jak budeme i nadále nutit Rusko platit za jeho útočnou válku," napsala von der Leyenová na síti X a připojila fotografii se Zelenským na nádraží.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/putin-prohlasil-ze-normalni-clovek-se-nemuze-s-klidem-divat-na-trpici-deti/2435856?utm_source=rss&utm_medium=feed
Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin, který dal loni v lednu rozkaz k útoku své armády na sousední Ukrajinu, dnes v souvislosti s izraelským postupem v Pásmu Gazy prohlásil, že se "žádný normální člověk" nemůže s klidem dívat na fotografie krvácejících a trpících dětí. Jeho slova citovala státní agentura TASS.
"Když se člověk dívá na trpící a zakrvácené děti, zatínají se mu ruce v pěst a oči se zalévají slzami. Myslím, že tohle je reakce každého normálního člověka. Pokud tuto reakci nemá, tak nemá srdce nebo ho má z kamene," prohlásil Putin.
Rusko se snaží o zprostředkování příměří v Gaze a o udržování kontaktů jak s izraelskou, tak palestinskou stranou, připomněla agentura Reuters. Nedávno ale Moskva vyvolala zlobnou reakci Izraele, když pozvala na oficiální návštěvu představitele Hamásu.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/izrael-uz-nevaruje-rusko-pred-utoky-v-syrii-vztahy-s-moskvou-se-zhorsuji/2435784?utm_source=rss&utm_medium=feed
Jeruzalém - Izrael dříve před každým leteckým úderem na vojenské cíle v Sýrii předem varoval Rusko, aby ruské jednotky v Sýrii nepřišly k úhoně. Od začátku války mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás už tak ale Izrael nečiní. To vedlo k dalšímu zhoršení vztahů mezi Moskvou a Jeruzalémem, napsala dnes agentura Bloomberg.
Hamás napadl Izrael z Pásma Gazy 7. října a Izrael reagoval odvetnými údery. Útok Hamásu má na svědomí na 1400 obětí, v Pásmu Gazy podle palestinských úřadů spravovaných Hamásem zemřelo dosud přes 9200 lidí.
Od začátku této války Izrael také zesílil údery proti syrským milicím podporovaným Íránem, které se přesunuly blíže k izraelským hranicím. Častější izraelské nálety na letiště a vojenské základny a neinformování Moskvy vedou ke zhoršení stále napjatějších vztahů Izraele s Ruskem. Moskva dokonce po propuknutí bojů přijala delegaci Hamásu, připomíná server The Times od Israel.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nemecky-tisk-cinska-automobilka-byd-postavi-prvni-evropsky-zavod-v-madarsku/2436208?utm_source=rss&utm_medium=feed
Frankfurt - Největší čínský výrobce elektromobilů BYD plánuje postavit svou první evropskou továrnu v Maďarsku. Informoval o tom dnes německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Odvolal se přitom na obeznámené zdroje a uvedl, že rozhodnutí už bylo interně přijato. Zúčastněné strany se k věci nevyjádřily. Výši investice nedělník nezmiňuje.
Webové stránky místní vlády v Šen-čenu na jihu země, kde automobilka BYD sídlí, zveřejnily minulý měsíc příspěvek, v němž se uvádí, že maďarský premiér Viktor Orbán se při návštěvě společnosti BYD setkal s předsedou představenstva a prezidentem společnosti Wang Čchuan-fuem.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/celkova-cena-elektriny-pro-podniky-v-pristim-roce-klesne-rekl-hn-stanjura/2436132?utm_source=rss&utm_medium=feed
Automobilka BYD se letos poprvé dostala mezi deset největších automobilek světa z hlediska prodeje, předstihla tak německé automobilky Mercedes-Benz i BMW. V první polovině letošního roku se prodej nových vozidel společnosti BYD meziročně zvýšil o 96 procent na 1,25 milionu aut. BYD loni upustil od výroby aut se spalovacím motorem.
Praha - Pro energeticky náročné podniky celková cena elektřiny v příštím roce i po zvýšení regulované části, jak navrhuje Energetický regulační úřad (ERÚ), klesne. Hospodářským novinám (HN) to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podnikatelské organizace v úterý po zveřejnění návrhu ERÚ uvedly, že zdražení energií zvýší náklady průmyslu a ohrozí konkurenceschopnost, s vládou chtějí ještě jednat. Stanjura míní, že pokud by vláda firmám energie dotovala, bylo by to na úkor deficitu státního rozpočtu a v konečném důsledku by úlevu velkým podnikům zaplatili daňoví poplatníci.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/socr-prodej-potravin-pro-vegetariany-v-prvnim-pololeti-vzrostl-o-40-pct/2436119?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - V českých obchodních řetězcích v prvním pololetí meziročně vzrostly o 40 procent prodeje takzvaných veggie potravin. Obchody tak označují produkty vhodné primárně pro vegetariány. U online prodejců to bylo o 70 procent. Na konferenci o alternativním stravování v Poslanecké sněmovně to řekla ředitelka pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Romana Nýdrle. Většina těchto produktů se podle ní nyní do Česka dováží.
Nýdrle uvedla, že v kategorii alternativ je prostor v rozvoji i pro domácí výrobce, například u rostlinných alternativ mléka, které lze vyrábět i z brambor.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/komora-prumerny-zisk-potravinaru-za-poslednich-10-let-je-02-jejich-obratu/2436093?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Zisk potravinářských firem v posledních deseti let činí v průměru 0,2 procenta jejich ročního obratu, v samotném loňském roce zisk firem v různých oborech byl na úrovni od dvou do pěti procent jejich obratu. Na konferenci o zemědělství a potravinářství v Poslanecké sněmovně to tento týden řekla prezidentka Potravinářské komory ČR (PK) Dana Večeřová. Firmy musí podle ní mít i prostředky na růst mezd nebo na investice. Na ty však nyní po zrušení jediného dotačního programu z ministerstva zemědělství nedostanou žádné dotace, uvedla.
Prezidentka komory připomněla, že v médiích v letošním roce zaznívala kritika vysokých zisků firem od politiků. "Potravinářský průmysl a zvlášť potravinářské firmy se staly veřejným nepřítelem," řekla. Kritizovala, že se tak vyjadřovali i ekonomové. Odmítá, že by firmy měly enormní zisky.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/z-linioveho-zakona-bude-zakon-o-strategicke-infrastrukture-rozhodla-snemovna/2435827?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Z liniového zákona, který má za cíl urychlit výstavbu hlavně silnic, dálnic a železnic, se do budoucna zřejmě stane zákon o urychlení výstavby strategické infrastruktury. Vztahovat se bude nově i na stavby pro energetickou bezpečnost související s jadernou energetikou a usnadní i otevírání a těžbu strategických ložisek kritických surovin včetně štěrkopísků a kamene. Přejmenování zákona i jeho rozšíření dnes schválila Sněmovna. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.
Ministři dopravy a průmyslu Martin Kupka (ODS) a Jozef Síkela (STAN) po schválení zákona novinářům řekli, že norma pomůže rozvoji české ekonomiky a přispěje i ke zlepšení životního prostředí. Návrh uvítal i prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček, podle kterého může zákon otevřít cestu ke strategickým investicím v Česku. "Mohou posunout Českou republiku k budoucí konkurenceschopnosti nebo k udržení si konkurenceschopnosti tam, kde ještě patříme ke špičce," řekl. Podle něj ale bude třeba změnit ještě další zákony, aby se podařilo nastartovat strategický rozvoj české ekonomiky.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3626131-cesi-si-kazdy-den-dopravaji-temer-trikrat-vice-soli-nez-doporucuje-who
Češi konzumují až třikrát víc soli než je doporučeno. Její zvýšený příjem přitom stojí za vyšším krevním tlakem, způsobuje srdeční selhání nebo cévní mozkové příhody a podílí se i na rozvoji demence nebo obezity. V Evropě se spotřeba soli snižuje. V Česku by s tím mohl pomoci Národní program snížení příjmu soli, který odborníci představí příští týden.
Zlepšit situaci v Česku má v budoucnu i Národní program snížení příjmu soli. „Vytyčili jsme si snížit příjem soli do roku 2030 o třicet procent, kdy by hodnoty klesly na 9,5 gramu za den, což je průměrná hodnota v Evropě,“ zmínil Václavík.
Profesor také uvedl, že pokud se sníží příjem soli o 3,5 gramu, tak se sníží výskyt kardiovaskulárních příhod o pětinu. Sníží se tak výskyt infarktu i cévních mozkových příhod.   

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3626130-vyvoj-umele-inteligence-postupuje-prilis-rychle-bude-potreba-ho-regulovat-tvrdi-vedec
Pokud vývoj některých modelů umělé inteligence (AI) půjde dál, tak nelze vyloučit, že se stanou lepšími než lidé. V pořadu Události, komentáře to řekl výzkumný pracovník Jan Kulveit z Centra pro teoretická studia Univerzity Karlovy. Uvedl, že vývoj může časem představovat problém, pokud nedojde k jeho regulacím. Poslanec Robert Králíček (ANO) pronesl, že co se týče zneužití umělé inteligence v rámci dezinformací či bezpečnosti, jedná se o nový a modernější nástroj. Podle jeho kolegy Jiřího Havránka (ODS) kvůli AI může dojít k nárůstu kyberkriminality.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3626081-ceske-armade-chybi-vykonnejsi-dopravni-letouny-ministerstvo-jedna-o-embraerech
České armádě chybí stroje, které zvládnou převážet těžší náklad i létat delší trasy. Musí tak spoléhat na spojence. Resort obrany proto před časem začal jednat o nákupu dvou transportních letounů Embraer – větších než dosud používané stroje CASA. Na absenci výkonnějších strojů upozornila předloňská evakuace z Afghánistánu, nyní i ta po útoku na Izrael. Odkládá se ovšem jiná transakce – nákup letadel pro vládní a ústavní činitele.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3626058-do-ceska-se-dostalo-sto-kilogramu-zdravotne-zavadneho-syra-varuje-statni-veterinarni
Na tuzemský trh se dostalo sto kilogramů francouzského sýra Morbier, který by mohl obsahovat bakterii Escherichia coli. Ta může způsobit závažné střevní potíže. Prodával se hlavně v menších prodejnách a řetězci Kaufland. Do distribuce se dostal v září a říjnu, většina produktů se z prodeje stáhla, část se však prodala. V tiskové zprávě o tom informovala Státní veterinární správa (SVS).

Tisíce lidí v Německu, Francii či Británii v sobotu znovu vyšly do ulic, aby vyjádřily solidaritu s Palestinci v Pásmu Gazy a volaly po zastavení izraelské ofenzivy proti teroristickému hnutí Hamás.
Izraelská vláda myšlenku příměří odmítá, neboť takový postup by podle ní pomohl Hamásu. Americká vláda prosazuje „humanitární přestávky“ v bojích za účelem distribuce pomoci a propuštění rukojmí Hamásu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že dokud nebudou propuštěna rukojmí zajatá Hamásem, tak nepovolí ani „humanitární přestávky“.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3626084-proruske-strane-zakazali-kandidovat-ve-vikendovych-mistnich-volbach-v-moldavsku
Moldavská komise pro urgentní situace se rozhodla zakázat kandidátům z proruské strany Šance účast ve víkendových místních volbách. Podle agentury Reuters to oznámil premiér Dorin Recean s tím, že důvodem je státní bezpečnost a hybridní válka, kterou podle vlády Rusko vede proti Moldavsku.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3626083-ukrajina-pracuje-na-energeticke-sobestacnosti-nejvetsi-potencial-maji-naleziste-plynu
Ukrajina se snaží udělat vše pro to, aby si zajistila co největší energetickou soběstačnost. Usiluje o decentralizaci systému a zdrojů, sází na obnovitelné zdroje a podporuje těžbu plynu z nových ložisek. Ta by měla mít potenciál pokrýt poptávku celé střední Evropy.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/petr-fiala-etiopie-cesta-pomoc-spoluprace-cina_2311041838_hof
Etiopský premiér Abiy Ahmed by výhledově mohl zavítat do Česka. Řekl to premiér Petr Fiala (ODS) po společném jednání přímo v etiopské Addis Abebě. Tam řešil českou podporu Afriky a pokračování už existujících projektů. Etiopie ale není jedinou africkou zemí, kterou Petr Fiala navštíví, čeká ho ještě Keňa, Nigérie, Ghana a Pobřeží slonoviny.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/pat-zelenskyj-leyenova-ukrajina-mir-krym-jednani_2311041537_hof
Situace ve válce na Ukrajině patová není, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na tiskové konferenci po jednání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou uvedl, že necítí nátlak ze strany spojenců ve Spojených státech a EU, aby Ukrajina s Ruskem vyjednávala o ukončení války. Zopakoval, že Kyjev s Ruskem jednat nebude.

https://echo24.cz/a/H8n87/zpravy-svet-video-vrtulnik-gazpromu-vzplal-posadka-hasila-behem-letu
Komerční let Gazpromu měl namířeno z Bovanenkova do Nadymu, 40 kilometrů od místa přistání ale na palubě propukl požár. Došlo k němu v pravé části vrtulníku, mohutně hořela podlaha, ale i strop. Do hašení požáru se následně pustila posádka vrtulníku.

Evropská unie podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v otázce války Izraele proti Hamásu nezaujala spravedlivý postoj. V důsledku toho je důvěra v sedmadvacítku hluboce otřesena, řekl podle agentury Reuters Erdogan tureckým médiím v pátek během letu z Kazachstánu.

https://echo24.cz/a/H3CRd/zpravy-svet-erdogan-netanjahu-uz-neni-nekym-mohli-mluvit-eu-neni-spravedliva
Podpora, kterou evropské země vyjadřují Izraeli, podle něho pochází „z jejich dluhů“ vůči tomuto státu kvůli holokaustu.
Kvůli izraelským útokům v Pásmu Gazy Erdogan přerušil kontakty s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. „Netanjahu už není někým, s kým bychom mohli mluvit,“ řekl turecký prezident. Dodal ale, že Ankara nepřeruší kontakty s Izraelem.

https://echo24.cz/a/H4qeU/zpravy-svet-westminsterska-deklarace-peterson-stone-tim-robbins-cenzura
Westminsterskou deklaraci, která varuje před rostoucí cenzurou po celém světě a hrozí narušením stovky let trvajících demokratických hodnot. Organizace kritizuje vládní pokusy zneužívat pojem „dezinformace“, zavádět „cenzurně-průmyslový komplex“ a potlačovat svobodnou diskusi. „Takové zásahy do práva na svobodu projevu potlačují oprávněnou diskusi o věcech naléhavého veřejného zájmu a podkopávají základní principy zastupitelské demokracie,“ píše se v prohlášení, které podepsal např. psycholog Jordan Peterson, režisér Oliver Stone, herec Tim Robbins nebo filozof Slavoj Žižek.
Deklarace byla zveřejněna 18. října 2023 poté, co se 138 osobností, které pocházejí z levice, pravice i středu a spojuje je závazek k univerzálním lidským právům, sešlo v londýnském Westminsteru. „Všichni jsme hluboce znepokojeni pokusy označovat osobní projevy za „dezinformace“ a další špatně definované pojmy. Zneužívání těchto pojmů vede k cenzuře obyčejných lidí, novinářů a disidentů v zemích po celém světě,“ uvádí deklarace.

https://echo24.cz/a/Hq52h/akademie-ctk-vzdelavaci-program-eu
Přednášky, debaty a workshopy o Evropské unii (EU) a Evropském parlamentu (EP) čekají na dvě desítky mladých českých novinářů, kteří se přihlásili do tréninkového programu EP a prošli užším výběrem národní zpravodajské agentury ČTK. Na konci listopadu se potkají a budou diskutovat o eurounijní problematice s politiky, analytiky, akademiky, odbornými novináři i profesionály v oblasti komunikace.
„Cílem projektu je seznámit mladé novináře – většinou jde o absolventy bakalářských nebo magisterských oborů, kteří už mají nějakou praxi v médiích – s evropskými institucemi a jejich pravomocemi, s rolí Evropského parlamentu a jeho členů. Přizvali jsme bývalé a současné europoslance, účastníky seznámíme se zkušenými kolegy-novináři, kteří o EU píší nebo v Bruselu pracují či pracovali, připomene význam blížících se voleb do EP,“ říká Igor Záruba, jeden z hlavních organizátorů programu.

https://echo24.cz/a/HM7xP/zpravy-ekonomika-volkswagen-pozastavil-nabor-zamestnancu
Značka VW se potýká s vysokými náklady a výpadky ve výrobě. Její provozní marže v prvních devíti měsících letošního roku klesla na 3,4 procenta. Cílem úsporného programu je zvýšit do roku 2026 marži na 6,5 procenta, píše DPA.

https://blisty.cz/art/116009-priplatek-za-obnovitelne-zdroje-skonci-nahradi-ho-platba-za-nove-reaktory-ta-ale-tak-rychle-nezmizi.html
Poslanci v pátek při jednání o novele zákona o urychlení výstavby dopravní  infrastruktury (sněmovní tisk 410) odsouhlasili nesouvisející přílepek  poslance Ivana Adamce (ODS) na finanční podporu nových jaderných  reaktorů cestou rozdílové ceny (Contract  for Difference) [1]. Ten má  zajistit jejich uplatnění na trhu způsobem, že na jejich drahou  elektřinu mají spotřebitelé doplácet ještě dlouhá desetiletí.  K návrhu  chybí jakékoliv ekonomické analýzy, které by doložily, že poplatek  nebude ve skutečnosti mnohem vyšší než dnes tolik diskutovaný příplatek  za obnovitelné zdroje, jehož větší část z faktur zmizí do roku 2030.

https://blisty.cz/art/116012-britska-ministryne-vnitra-bezdomovectvi-je-zivotni-styl.html
Britská uitrakonzervativní ministryně vnitra Suella Bravermanová se vyjádřila, že spaní bezdomovců na ulici je "dobrovolná volba životního stylu"

Ministryně vnitra je kritizována za tweety, v nichž vyhrožuje, že zakáže používání stanů bezdomovci, "z nichž mnozí pocházejí ze zahraničí"
 Bravermanová zakázat stany bezdomovců, které "obtěžují" v městských oblastech, například na hlavních ulicích, a to v souvislosti s rostoucím počtem bezdomovců, kteří přespávají na ulici. Britská vláda to považuje za nárůst asociálního chování.

Ministryně vnitra plánuje také pokutovat charitativní organizace, které poskytují bezdomovcům stany, uvedl deník Financial Times.


https://blisty.cz/art/116010-benjamin-netanjahu-je-nebezpecny-spojenec-zapadni-politikove-by-tentokrat-meli-naslouchat-levici.html
Je čas, aby si západní lídři položili těžké otázky, míní britský židovský komentátor Nick Cohen.  
Od doby, kdy ajatolláh Chomejní vyhrožoval Salmanu Rushdiemu zabitím, jsem hluboce podezřívavý vůči západním liberálům a levičákům, kteří souhlasí s reakčním náboženstvím a genocidními myšlenkami, pokud a pouze pokud jejich zastánci nenávidí Západ, píše autor. Fašismus není barevně odlišený. Pokud Hamás masakruje Židy, Írán potlačuje ženy nebo Táliban nastoluje misogynní, homofobní a teokratickou tyranii, pak je to vina utlačovatelů, nikoli Západu.

Ale budu spravedlivý a napíšu spíše analýzu než polemiku. Jde o fakt, nikoli o řečnickou argumentaci, že Benjamin Netanjahu není člověk, kterému by Biden nebo britský labouristický šéf Starmer mohli začít věřit.





—B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  (ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE - “SKLADANI MOZAIKY”)—
https://www.protiproud.info/politika/7543-kolaps-ukrajiny-bude-porazkou-nato-ruske-jaderne-cviceni-zapad-vydesilo-nato-v-panice-vytvari-zasoby-zbrani-americke-a-britske-rakety-rusko-uz-likviduje-rakety-atacms-mely-zmenit-prubeh-valky-cas-je-na-putinove-strane.htm
Maxim Smolenov komentuje poslední kroky Západu, který se začíná v souvislosti s krachem ukrajinské ofenzivy připravovat na zdrcující porážku, kterou se snažil odvrátit dodávkami „zázračných“ zbraní, na něž ale Moskva v rekordně krátké době našla odpověď, a v NATO tak způsobila paniku
NATO zažilo v posledních dnech dva strašidelné incidenty. Poprvé, když se konal výcvik ruských strategických sil jaderného odstrašení. Ministerstvo obrany předvedlo nácvik masivního odvetného úderu v reakci na jaderný útok nepřítele. A druhý - když ruské ministerstvo obrany oznámilo, že během pouhých pěti dnů speciální operace bylo sestřeleno 24 kyjevských letadel a poprvé byly zachyceny dvě "nepolapitelné" americké rakety ATACMS.
Jaderné připomenutí
Jaderná cvičení vedl přímo prezident Vladimir Putin a nešlo o „štábní hry“ na počítačích. Náčelník generálního štábu generál Valerij Gerasimov, uvedl, že do cvičení se zapojil mobilní pozemní strategický raketový systém Jars strategických raketových sil, strategická raketová ponorka Tula Severní flotily a dva nosiče raket dlouhého doletu Tu-95.

https://www.protiproud.info/politika/7542-husak-bilak-fiala-normalizatori-a-jejich-metody-se-nemeni-hon-na-dekana-sevcika-je-klasika-ze-pomohl-zbitemu-policii-ze-kritizuje-moc-zlikvidovat-jsme-v-tom-zase-kdepak-cizaci-katy-jsou-opet-ochotni-domaci-kolaboranti.htm
Zdeněk Koudelka komentuje počínání současných dědiců předlistopadových normalizátorů, kteří tak jako jejich předchůdci, pořádají štvanice na lidi s jiným než oficiálně povoleným názorem - včetně významných statečných akademiků, kteří se odmítají smířit s nástupem další totality
Ústavní soudce Jan Wintr se vyjádřil, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák nyní může odvolat děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka.

https://www.protiproud.info/politika/7539-moskva-uz-ma-zbran-proti-britskym-a-americkym-raketam-letajici-radary-a50u-jsou-pro-storm-shadow-zabijaky-ani-piloti-kyjeva-na-ne-nestaci-reagovat-banderovci-tak-maji-dalsi-problem-a-zelensky-si-zoufa-zapad-rozpacite-mlci.htm
Václav Danda přináší informace o podstatně zlepšeném systému ruské protivzdušné obrany, kterou Moskva právě demonstrovala sestřelením osmi nejmodernějších britských řízených střel směřujících na Sevastopol - což se ovšem dále projevuje i na frontě, kde kyjevskému režimu dochází poslední "šťáva"
Stále slábnoucí armáda kyjevského režimu volá po nejmodernějších zbraních Západu. Řadu z nich již dostala. A kromě toho, že jí to v avízované slavné ofenzívě bylo nanic, posloužilo to Moskvě k otestování obranných systémů (o mimořádně zajímavém "rozboru střev" ukořistěných zbraní ani nemluvě).
Plně to platí také o britských raketách „Storm Shadow“, které Kyjev začal používat v květnu letošního roku. Nějakou dobu trvalo, než na ně ruská armáda našla účinnou obranu. Jenže zjevně už ji má. 30. října sestřelila nad Krymem osm těchto vyspělých řízených střel. Nejenže jde o první hromadné zničení raket tohoto typu, ale současně má tato událost z několika důvodů pozoruhodné souvislosti.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/cernochova-to-schytala-ze-vsech-stran-jen-fiala-ji-rozumi/
Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyzvala koncem minulého týdne na sociální síti X k vystoupení České republiky z OSN. Jako důvod uvedla to, že OSN ve své rezoluci většinou hlasů členských zemí vyzvala k příměří na Blízkém východě.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/moralni-majaci-a-patolizalove-holec-se-poradne-rozjel/
Politický komentátor Petr Holec zhodnotil ve svém pravidelném vysílání na internetové televizi XTV prezidentův "gumácký“ projev při ceremoniálu státních vyznamenání, kterým podle něj "trestal národ“.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/jiri-jaros-nickelli-ostudou-naroda-jsou-benesobijci-nikoli-dekrety/
Neustálé útoky na dekrety presidenta republiky a Národního shromáždění vyvolávají dojem nejen nadržování a přímé podpory nepřátel státu, ale i dojem výzev k jeho zničení v dosavadním formátu, píše v komentáři Jiří Jaroš-Nickeli.

Publikační aktivity Fora24 a některých našich politiků - pánů Bělobrádka, Hermana, Pitharta a dalších - zcela ignorují základní podstatu republiky osvobozené ze jha protektorátu a okupace III. říší, a vybízejí dokonce k nastolení majetkoprávních poměrů protektorátu pod mantrou jakéhosi "spravedlivého nároku okradených na konfiskované majetky".

Jak již mnohokrát poukázal ústavní právník profesor Karlovy univerzity JUDr. Václav Pavlíček, CSc., konfiskace majetků osob prověřených jako osoby nepřátelské  státu a kolaborující s padlou III.říší, byly plně v souladu jak s nezrušitelnými platnými dekrety, tak s platným mezinárodním právem kodifikovaným Pařížskou reparační smlouvou, jejíž platným signatářem byla ČSR a dnes její nástupník Česká republika. Velkoněmecká III. říše (užívám termínu velkoněmecká, protože vylučuje demokraticky smýšlející německé antifašisty!)  řečeno slovy právníka prof. Schelleho "rozvrátila a zničila republikánsko demokratickou podstatu státu ČSR". Včetně tzv. Sudetoněmců, gardistů, zrádců, kolaborantů, a některých  osob se Svatováclavskou orlicí. Finito.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/zboril-uz-nejde-jen-o-balicek-uspor-ale-o-balik-degradace-vzdelani/
<< VIDEO >> V poslední době se stále mluví o balíčku, o úsporném balíčku, nedávno jsme o tom mluvili i my zde, ale jestli si vůbec vládni činitelé uvědomují, že vládní balíček omezí i vzdělanost budoucí generace.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Respekt-nechce-lidem-rikat-jak-myslet-tvrdi-Tabery-Pak-prozradil-kolik-lidi-si-ho-kupuje-745519
Časopis Respekt má novou adresu. Odešel z velkého vydavatelství Economia, aby založil vlastní společnost Respekt Média. Podíl v ní budou mít také samotní redaktoři, což je v českých podmínkách ojedinělý úkaz. Hostem Českého rozhlasu, který o celé věci hovořil, byl šéfredaktor Erik Tabery.
„Kdyby se nám podařilo mít 40 tisíc platících čtenářů, tak je Respekt v uvozovkách ‚za vodou‘. Ale to by bylo číslo hodně hezké. Každý nárůst je pro nás důležitý,“ řekl Tabery. A že volný prodej všeobecně klesá. „Ale máme rozptyl mezi 8 a 11 tisíci na stáncích. Takže pro nás toto rozhodně není zanedbatelné. I z toho důvodu se pořád soustředíme na tištěnou podobu Respektu,“ dodal.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Rozbiti-cele-soustavy-ceskeho-skolstvi-Nad-napady-ministra-Beka-jsme-vyslechli-ze-sboroven-zdeseni-745453
„Současný vládní návrh na systémové změny a úspory ve školství mi připadá jako pokus o rozbití dosavadní školské soustavy. Je to dehonestace celého systému školství, což na mne dělá dojem, jako by to chtěli přetvořit lidé, kteří nikdy nevyučovali. Také to vládou proklamované navýšení platů učitelům na 130 procent průměrné mzdy, zůstává alespoň v příštím roce spíše jen na papíře,“ říká zkušená pedagožka a zástupkyně odborů Dagmar Bobková Regelová. Vedení Ministerstva školství nyní ze svých původních, tvrdých nároků ustupuje a tvrdí, že stále hledá schůdné řešení.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pravnik-Dostal-Cernochova-je-silena-a-nevzdelana-745510
„Pětikoalice je postavena s jediným cílem – aby dovládla a pokusila se získat druhé volební období. To, zda vládne naprosto špatně, a zda její ministři tropí ostudu, to bohužel pan Fiala vůbec nezohledňuje,“ komentoval pro pořad Aby bylo jasno právník Ondřej Dostál výzvu ministryně obrany Jany Černochové (ODS) k vystoupení Česka z Organizace spojených národů (OSN) a poznačil, že by mělo dojít k jejímu odvolání, jelikož by šlo o „správnou reakci k našim mezinárodním partnerům“. „Černochová je v tomto objektivně šílená a nevzdělaná,“ míní.

https://www.pokec24.cz/politika/zacharova-prosim-nebojte-se-nenechame-vas-zapomenout/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=zacharova-prosim-nebojte-se-nenechame-vas-zapomenout
Rusko nedovolí západním zemím zapomenout na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, protože bude každý den mluvit o kyjevských zločinech.
Uvedla to oficiální zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova.
„Četla jsem výkřiky členů NATO, že by se mohlo na Zelenského zapomenout. Prosím, nebojte se – nenecháme vás zapomenout. O zločinech kyjevského režimu budeme hovořit každý den,“ napsala ve svém kanálu Telegram.
23. října zástupce EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell řekl, že Ukrajina zmizela ze zpráv, ale „nezmizela z reality“.
Média si všimla, že před začátkem ministerské schůzky v Lucembursku se Borrella novináři ani jednou nezeptali na Ukrajinu. V důsledku toho diplomat sám nastolil toto téma a vyzval „nezapomenout na Ukrajinu“.

https://www.pokec24.cz/politika/john-mearsheimer-zatimco-se-washington-topi-v-bazine-moskva-nachazi-sirokou-podporu-pro-svuj-postoj-k-blizkemu-vychodu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=john-mearsheimer-zatimco-se-washington-topi-v-bazine-moskva-nachazi-sirokou-podporu-pro-svuj-postoj-k-blizkemu-vychodu
Teď spíše Rusové přecházejí do ofenzívy na různých místech podél frontové linie. V tuto chvíli ale žádnou velkou ofenzívu neplánují. Takže v zásadě se situace zatím stabilizovala.
Využívá Vladimír Putin střet Izraele s Hamásem nějak ve svůj prospěch – diplomaticky nebo v zákulisí?
John Mearsheimer: Oh, určitě to používá pro diplomatické účely. Stejně jako Číňané. Putin řekl, že Američané  – především Joe Biden – se nedokázali vyrovnat s palestinským problémem. A také řekl, že důvodem, proč je nyní tato válka na Blízkém východě, je selhání americké politiky.
V podstatě poukazuje na totéž, co jsem uvedl dříve  – na přístup Bidenovy administrativy k palestinské otázce.
A samozřejmě podporuje plán dvou států a dvou zemí. Argumentuje také dodržováním práv jak Palestinců, tak i izraelských Židů. A tento argument zní jako hudba pro uši bezpočtu lidí po celé planetě, včetně mnoha Židů.

https://www.pokec24.cz/politika/sojgu-f-16-na-ukrajine-znicime-do-20-dnu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sojgu-f-16-na-ukrajine-znicime-do-20-dnu
Stíhačky F-16, které Západ slíbil přesunout do Kyjeva, budou Ukrajině stačit asi na 20 dní, s přihlédnutím k práci ruských systémů protivzdušné obrany, řekl ministr obrany Sergej Šojgu na tematickém konferenčním hovoru s vedením Ozbrojených sil RF.
Podle jeho slov za poslední měsíc ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily 37 letadel ukrajinských ozbrojených sil, což je téměř dvojnásobek počtu F-16 slíbených Ukrajině, uvádí TASS. Podle propočtů s takovou prací protivzdušné obrany budou Ukrajině dodaná letadla stačit na 20 dní, řekl Šojgu.
Celkem podle Šojgua posádky protivzdušné obrany za poslední měsíc zničily přes 1400 leteckých útočných prostředků, včetně 37 letadel a šesti operačně-taktických raket ATACMS vyrobených v USA.

https://www.pokec24.cz/blog/otevreny-dopis-izraelcum-od-izraelcu-zaslouzime-si-pravdu-o-7-rijnu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=otevreny-dopis-izraelcum-od-izraelcu-zaslouzime-si-pravdu-o-7-rijnu
Jako Izraelci požadujeme vyšetření oficiální komisí o událostech ze 7. října. co probíhá a bude probíhat na Blízkém Východěa stále nevíme, kdo byl zabit, jak byli zabiti a kdo je zabil. Požadujeme odpovědi a vy byste také měli.
Víme, jaký je účel této propagandy. Více než 8 500 původních palestinských dětí, žen a mužů bylo vyhlazeno – a toto číslo, jak píšeme, stále roste. Mnozí jsou uvězněni pod troskami svých domovů a pomalu umírají. Jiní čelí žízni, hladovění a infekčním nemocem. Zároveň vysoce postavení izraelští představitelé, dokonce i náš prezident, neustále hulákají, že v Gaze „žádní nevinní civilisté“ nejsou.
Nenechte se mýlit, to, co nyní Izrael dělá v Gaze, bude Izraelce strašit desítky let. Nyní je čas zajistit, aby to všichni Izraelci pochopili. A toto porozumění by mělo začít úplným odhalením událostí ze 7. října 2023.
Zde je několik požadavků, které by měl každý Izraelec vznést právě teď, i když popírají současnou genocidu v Gaze. První z nich je úplný seznam všech izraelských obětí, které byly identifikovány. Na oficiálních vládních stránkách neexistuje žádný úplný seznam. Seznam zveřejněný deníkem Ha’aretz je částečný. Některá jména čekají na „vyjasnění pro zveřejnění“, a my bychom rádi věděli, co to znamená.
Neexistence úplného seznamu po třech týdnech vede k dalšímu požadavku, který musí občané Izraele vznést – zřízení oficiální vyšetřovací komise. Masivní selhání ze strany zpravodajských a bojových jednotek, stejně jako izraelský nátlak přeměnit Gazu ve vězení pod širým nebem v předchozích desetiletích, by taková komise měla zjevně řešit. Rádi bychom věděli, jak tato selhání přispěla k civilním obětem 7. října a následujících dnů.

https://www.pokec24.cz/blog/vjaceslav-matuzov-ten-kdo-je-pro-nektere-mesias-je-pro-jine-antikrist/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=vjaceslav-matuzov-ten-kdo-je-pro-nektere-mesias-je-pro-jine-antikrist
Tím se vysvětluje neřešitelnost této konfrontace tradičními politickými prostředky. V rozhovoru s moderátorem, historikem a politologem Igorem Šiškinem Matuzov řekl, že v roce 2001 zorganizoval setkání slavného ruského politika s předsedou Progresivní socialistické strany Libanonu.
“Slyšel jsem věci, které nebyly široké veřejnosti známy,” řekl Matuzov o rozhovoru. „V roce 2001 se ve Washingtonu v prezidentské rezidenci USA v Camp Davidu uskutečnilo setkání tří vůdců – Billa Clintona, Jásira Arafata a izraelského premiéra Ehuda Baraka. Arafatovi bylo navrženo definitivní  řešení palestinské otázky: bylo mu přislíbeno prezidentství, hranice státu, uznání nezávislosti, návrat uprchlíků, náhrada škod při zabavení jejich majetku – tedy vše, za co Palestinci bojovali.
Na oplátku bylo Arafatovi nabídnuto, že na místě mešity Al-Aksá, pod jejími základy se postaví třetí židovský chrám: položí pod mešitu železobetonový základ a vyzdvihne se celý komplex islámských svatyní do určité výšky, která by umožnit pod jejím dnem postavit Třetí židovský chrám, který podle židovské tradice stál na místě této mešity.“

https://pravyprostor.net/?p=168120
Zločiny ministerstva zdravotnictví
“Do Česka dorazí skoro tři miliony vakcín proti covidu. Někteří praktici ji kvůli nezájmu ani nechtějí.” Hospodářské noviny, 10. 10. 2023

V situaci, kdy ministerstvo nedokáže pacientům zajistit antibiotika a další základní léky, pokračuje ve zběsilém nákupu vakcín, k nimž ztratili důvěru nejen mnozí občané, ale i někteří lékaři. To je zločin.
“Více než stovka lidí se doposud obrátila na ministerstvo zdravotnictví s tím, že požaduje odškodnění za očkování proti covidu. Po vakcinaci se u nich objevily zdravotní komplikace a po státu chtějí finanční kompenzaci až 100 miliónů. Stát zatím nevyplatil ani jednoho poškozeného, celkově odmítl 77 stížností. „Důvodem bylo zpravidla neprokázání příčinné souvislosti mezi očkováním a újmou na zdraví,“ vysvětlil mluvčí resortu Jakob. ” Lidovky.cz, 24. 1. 2023
Lže nám bývalý ministr zdravotnictví a jeden z největších covidistů Prymula nebo současný ministr Válek? Lžou, jak je potřeba. Lžou tak přesvědčivě, že jsou přesvědčení o tom, že nelžou. Ministerstvo zdravotnictví a a momentální ministr poslušně plní zadání: nevyzkoušené vakcíny odebereme, zaplatíme, doktory zlomíme, do lidí je napereme, na vedlejší účinky nehledíme. To je zločin.

https://pravyprostor.net/?p=168112
Proč nebývale zdraží regulovaná cena elektřiny?
Češi začínají pořádně platit za Green Deal EU a od zdražení dané válkou už jim vláda nepomůže.
Růst cen silové elektřiny v řádu stovek procent odráží několik faktorů. Zejména se jedná o dopady války na Ukrajině a odstřihávání podstatné části EU od relativně levných ruských energií, zejména plynu. Dále jde o důsledek zelené agendy EU, jejímž klíčovým cílem je – v souladu s souborem regulací v podobě Green Dealu EU – dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. S tím je spojeno například zdražování emisních povolenek. Cena emisní povolenky EU v posledních pěti letech vzrostla o zhruba 400 procent. Ve vyšší ceně silové elektřiny se odrážejí také další faktory, jako je například německá energetická transformace – takzvaná Energiewende – a s ní související odklon Německa od provozně relativně levné výroby jaderné elektřiny.

https://pravyprostor.net/?p=168124
Dohnat, předehnat, zakopnout, upadnout
Třiadvacet. Dokonce třiadvacet a půl. Tolik let uplynulo od velkohubého vyhlášení tzv. Lisabonské strategie. Podle ní se Evropská unie měla stát do deseti let „…nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější ekonomiku světa…“

https://pravyprostor.net/?p=168122
ODS ztrácí identitu?
„ODS jednoznačně odchází. Současné vedení strany bylo ochotné vstoupit do koalice se stranami, které mají ne trošku, ale diametrálně odlišné názory na evropskou problematiku. Jedni chtějí Green Deal, ODS vždycky byla proti. Jedni chtějí zavedení eura, ODS byla dlouhodobě proti. Strany mají také zcela rozdílné pohledy na migraci. ODS byla ochotna slevit z pilířů své ideologie,“ řekl v pořadu 360° Valeš. Kulidakis uvedl, že nejsilnější strana vládní koalice ještě existuje, ohledně její budoucnosti však také nebyl optimistický. „Ta strana se rozplizla. Bohužel už to není ta stará ODS, která razila (minimálně rétoricky) konzervativní koncepty, a tvrdila, že je pouze pro schopné lidi,“ řekl komentátor.„ODS jednoznačně odchází. Současné vedení strany bylo ochotné vstoupit do koalice se stranami, které mají ne trošku, ale diametrálně odlišné názory na evropskou problematiku. Jedni chtějí Green Deal, ODS vždycky byla proti. Jedni chtějí zavedení eura, ODS byla dlouhodobě proti. Strany mají také zcela rozdílné pohledy na migraci. ODS byla ochotna slevit z pilířů své ideologie,“ řekl v pořadu 360° Valeš.
Jako dlouholetý volič ODS více méně s pány Kulidakisem i Valešem souzním, pouze bych si dovolil opravit přítomný čas na minulý. ODS pod vedením Petra Fialy identitu jako pravicová strana ztratila a nestalo se to včera ani předevčírem.

https://www.iportal24.cz/zahranici/v-londyne-a-dalsich-evropskych-mestech-demonstrovali-priznivci-palestiny/
Na Trafalgarském náměstí v Londýně se sešly desetitisíce protestujících, kteří požadovali příměří ve válce mezi Izraelem a Hamásem. Podle vrchního rabína se hranice mezi demonstranty a těmi, kdo podporují brutální terorismus Hamásu v Londýně a na dalších místech Spojeného království silně rozostřila.

https://www.iportal24.cz/domaci/obezita-porazila-podvyzivu-jake-jsou-trendy-v-jeji-lecbe/
Je to paradox, o jakém se našim předkům ani nezdálo. Lidí, kteří dnes trpí obezitou, je na světě víc než těch, kteří jsou podvyživení. Obezita, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) nazývá epidemií 21. století, už zasáhla téměř všechny státy světa a Česká republika není výjimkou. Právě naopak. Co se výskytu obezity týče, patříme mezi první »desítku« zemí světa.
»Obezitou a nadváhou trpí v České republice více než 50 % obyvatel,« upozorňuje přední český obezitolog a přednosta OB Kliniky Martin Fried. Samotnou obezitou trpí podle jeho slov v České republice zhruba 20 % lidí. »Obezita je přitom Světovou zdravotnickou organizací i podle mezinárodní klasifikace oficiálně uznanou nemocí. Vezmeme-li si tedy, že 20 % obyvatelstva trpí nemocí, pak je to velmi vážné číslo,« varuje Fried.

https://zvedavec.news/komentare/2023/11/9856-tak-mladi-a-tak-zranitelni-v-praci.htm
„Tváří v tvář intenzifikaci práce se mladí lidé propadají do hluboké malátnosti: „V práci jsem se utápěl, už jsem neměl žádný odstup,“ hlásá titulek tohoto článku v Le Monde, který se zabývá duševním stavem mladých lidí, kteří se špatně orientují v práci obecně a ve světě práce zvlášť, což si noviny netroufají říct.
„Absurdní úkoly, intenzivní tempo, nejistota zaměstnání, nedostatek vedoucích pracovníků, kteří by je vedli... změny ve světě práce vyvolávají u mladých zaměstnanců utrpení. Počet lidí mladších 30 let, kteří si berou nemocenskou, prudce stoupá“.
Samozřejmě, až na to, že úkoly jsou pro lidi nad 30 let stejně absurdní!
Až na to, že tempo je pro lidi nad 30 let stejně intenzivní a že „čím je člověk starší“, tím je unavenější a méně odolný!

https://zvedavec.news/komentare/2023/11/9855-hrozi-roztrzka-v-eu-kvuli-dotacim-na-energii.htm
Současný parlament Evropské unie, to je po odchodu poslanců z Velké Británie, především prosazování společných myšlenek Německa a Francie. Přestože se někdy takzvaně menší země typu Maďarska, Slovenska či Polska ozvou, Europarlament si stejně prosadí to, co chtějí především Němci a Francouzi, respektive jejich politická reprezentace v Europarlamentu. Nyní ale díky energetické krizi dojde v Evropském parlamentu k velké roztržce.
Výzva z Paříže a Berlína k prodloužení dočasných pravidel státní podpory je v rozporu s výzvami Nizozemí a dokonce i Evropské Centrální Banky, aby postupně ukončily další energetickou pomoc svým národním firmám.
Francouzský a německý tlak na rozšíření energetických dotací riskuje roztržku s menšími zeměmi, které chtějí ukončit dotace, které považují za škodlivé a hlavně – nemají už na ně peníze, jelikož jejich rozpočty jsou v hlubokém deficitu.
Francouzská vláda požádá Evropskou komisi, aby do konce roku 2024 prodloužila krizová opatření, která vládám umožnila ztlumit průmysl před vyššími cenami, řekl evropský diplomat se znalostí věci listu POLITICO. Německý kancléř Olaf Scholz řekl, že také bude lobovat v Bruselu za prodloužení možností dotovat vlastní průmysl. Nizozemský ministr hospodářství Micky Adriaansens řekl ale stejnému listu POLITICO, že se drží toho, co Nizozemí a další země dávno avizovali, protože nevidí potřebu odkládat nutnost zrušení dotací. Podobně se vyjádřila i Belgie, Dánsko, Estonsko a Finsko.

https://zvedavec.news/komentare/2023/11/9854-temer-kazdy-treti-prijemce-vakciny-covid-19-trpel-neurologickymi-vedlejsimi-ucinky.htm
Podle nedávné studie zveřejněné v časopise Vaccines trpěla téměř třetina osob, které dostaly vakcínu COVID-19, neurologickými komplikacemi včetně třesu, nespavosti a svalových křečí.
Studie analyzovala 19 096 osob, které v Itálii v červenci 2021 dostaly vakcínu COVID-19. Z toho 15 368 osob užilo vakcínu společnosti Pfizer, 2 077 osob užilo verzi Moderna a 1 651 osob užilo verzi AstraZeneca.
Zatímco vakcíny Pfizer i Moderna jsou mRNA vakcíny, AstraZeneca, jakožto adenovirová vakcína, používá k vyvolání imunitní odpovědi jiný mechanismus.
Studie zjistila, že přibližně u 31,2 % očkovaných osob se po očkování objevily neurologické komplikace, a to zejména u těch, kterým byla aplikována injekce AstraZeneca. Různé vakcíny měly různý „neurologický rizikový profil“.
Neurologický rizikový profil vakcíny AstraZeneca zahrnoval bolesti hlavy, třes, svalové křeče, nespavost a hučení v uších, zatímco rizikový profil vakcíny Moderna zahrnoval ospalost, závratě, diplopii (dvojité vidění), parestézii (pocit necitlivosti nebo svědění na kůži), změny chuti a čichu a dysfonii (chrapot nebo ztrátu normálního hlasu). Žádný z účastníků nebyl hospitalizován ani nezemřel.
Co se týče vakcín společnosti Pfizer, výzkumníci zjistili „zvýšené riziko“ kognitivní mlhy nebo potíží se soustředěním.

https://zvedavec.news/komentare/2023/11/9853-jake-to-bylo-byt-lhostejny-k-nacisticke-genocide.htm
Když se ohlédneme za hrůzami, které napáchalo nacistické Německo, nabízí se fascinující a znepokojivá otázka: proč a jak mohlo být tolik lidí v té době k těmto zločinům lhostejných? Po porážce nacistického fašistického režimu lidé neochvějně naříkali, že „už nikdy“ nebude taková hrůza povolena.
Částečně byl tento nářek způsoben pocitem kolektivní viny, že se tehdy neudělalo více pro zastavení systematického masového vraždění a brutality.
Nuže, do jisté míry se to děje znovu v Gaze, kde je 2,3 milionu lidí vystaveno tři týdny nepřetržitému, nevybíravému bombardování za úplné blokády vody, potravin a dalších základních lidských potřeb.
A svět to ostudně a neuvěřitelně dopouští – znovu. Tentokrát nemáme polehčující výmluvu v podobě neznalosti a nedostatku informací ze zastaralých komunikačních systémů. Masové vraždění v Gaze je v hlavním vysílacím čase.
Zdá se, že Rada bezpečnosti OSN je ve slepé uličce, když se jí nedaří přijmout rezoluci vyzývající k okamžitému příměří a k urychlenému vyslání kamionů s pomocí do pásma Gazy. Tři týdny trvající masakr civilního obyvatelstva uvězněného v pobřežní oblasti – označované za největší koncentrační tábor pod širým nebem na světě – může pokračovat, zatímco se Rada bezpečnosti OSN dohaduje o diplomatických rezolucích.
Při současném tempu zabíjení izraelskými vojenskými silami dosáhne počet mrtvých v Gaze brzy 10 000 a počet zraněných se mnohonásobně zvýší. A to jsou jen násilné oběti. Bez vody a potravin a s nemocnicemi zavřenými kvůli nedostatku paliva bude úmrtnost pravděpodobně ještě vyšší. Většinu mrtvých a zraněných tvoří ženy a děti, které nemají nic společného s vražděním, které ozbrojenci Hamásu z Gazy provedli 7. října, kdy zemřelo 1 400 Izraelců.

https://zvedavec.news/komentare/2023/11/9852-nakba-20-ozivuje-neokonzervativni-valky.htm
Válka Izrael vs. arabské děti, která se zdvojnásobuje jako válka Hegemon vs. Osa odporu, což je zároveň dílčí část války NATO vs. Rusko a NATO vs. Čína, se zcela vymyká kontrole.
V tuto chvíli je již pevně dáno, že s Čínou, která zprostředkovává mír v celé západní Asii, a s Ruskem a Čínou, které se chystají na BRICS 11, doplněné o usnadnění vypořádánat obchody s energiemi mimo americký dolar, by byl vrajecíci úder Impéria předvídatelny:
Zapalme západní Asii
Bezprostředním cílem straussovských neokonských psychopatů a jejich sil za Beltwayem je jít po Sýrii, Libanonu – a nakonec po Íránu.
To vysvětluje přítomnost flotily nejméně 73 válečných lodí USA/NATO ve středním a východním Středomoří – od dvou skupin amerických letadlových lodí po více než 30 lodí ze 14 členských států NATO zapojených do probíhajících válečných her Dynamic Mariner u italského pobřeží.
To je největší koncentrace válečných lodí USA/NATO od 70. let minulého století.

https://cz24.news/e-huff-podla-prognozy-je-3-svetova-vojna-nevyhnutna-vzdy-ked-ekonomiky-padaju-globalisti-rozputaju-peklo/
SVĚT: Martin Armstrong z organizácie Armstrong Economics publikoval tento týždeň článok o takzvanom programe Socrates a o tom, ako úspešne predpovedal najrôznejšie veci v histórii na základe analyzovania hospodárskych cyklov.
Podľa toho, čo hovorí program Sokrates, je rok 2023 rokom Tretej svetovej vojny, ktorej predzvesťou bola pandémia Covidu-19 a ďalšie kroky globalistických mocností, ktoré signalizovali posun do ďalšieho cyklu.
Ako sme v poslednom čase informovali o mnohých udalostiach, zakaždým, keď ekonomiky začnú ochabovať – najmä tie, ktoré sú postavené na keynesiánskom modeli štátnych zásahov do hospodárstva a úžerníckych systémoch nekrytých peňazí – veľmoci uvrhnú svet do ďalšej katastrofickej vojny.
Ako každá iná vojna, aj táto povedie k mnohým úmrtiam a na druhej strane k novému bohatstvu pre elitu, ktorá je na vrchole moci.

https://cz24.news/matthew-perry-neni-zdaleka-jedinym-hercem-ktery-letos-nahle-zemrel/
USA: V Hollywoodu bylo takzvané „Covid očkování“ povinné, i když je na druhou stranu pravda, že někteří prominenti si zajišťovali falešná potvrzení, jak později vyšlo najevo. Nicméně část hollywoodské smetánky zřejmě skutečně věřila propagandě genových injekcí, proto mnozí herci skutečně podstoupili jejich aplikaci.

https://cz24.news/zatknete-billa-gatese-who-vedeni-wef-klause-schwaba-vedeni-big-tech-a-big-pharma-zablokovane-video-vyzva-pascala-najadiho-syna-spoluzakladatele-wef-video-cz-titl5-min/
Pascal Najadi před několika dny zveřejnil toto krátké video, ale jeho Xúčet @najadi4justice byl zablokován. Pascal Najadi, syn spoluzakladatele Světového ekonomického fóra Hussaina Najadiho, v tomto videu vyzval k zatčení Billa Gatese, WHO vedení, WEF, Klause Schwaba, vedení Big Tech a Big Pharma.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/eurovolby-spolu-nebo-jinak.A231103_173237_p_politika_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
Tento můj článek je zamýšlen jako reakce na úvodník Spolu bude spolu a na nedávné potvrzení ohledně SPOLUúčasti v Evropských volbách. Zdůrazňuji, že je to reakce ne polemika, protože s autorem sdílím jeho rozčarování nad výsledkem dlouhých úvah, jestli tedy SPOLU půjde spolu, nebo jestli tam dojde k nějakému rozdělení kandidátek při volbách do Evropského parlamentu v roce 2024, tj. jsem toho názoru, že varianta společné kandidátky pro všechny tři členy SPOLU není pro evropské volby optimální.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/nahradni-materstvi-kde-je-zajem-ditete.A231103_172442_p_spolecnost_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
V debatě o náhradním mateřství se příliš často zapomíná na zájem dítěte.
Něco bylo prostě špatně, ale Olivia Maurelová nevěděla co. Dokud nezjistila, že rodiče za ni zaplatili. Svou biologickou matku našla až po dlouhém hledání.
Olivia Maurelová vždycky věděla, že na jejím narození něco „nesedí“. Tajnůstkářské chování její matky jí dávalo jasně najevo: žena, která ji vychovávala, ji neporodila. „Neexistovaly žádné fotografie mé těhotné matky a na prvních fotografiích, kde jsem zachycena, je mi pět dní.“
Jednatřicetiletá Olivier se narodila prostřednictvím náhradního mateřství v americkém státě Kentucky. Ve svém domě v jihofrancouzském Cannes se dnešní matka tří dětí rozpovídá o hledání své identity, každodenních důsledcích náhradního mateřství i o svém boji proti legalizaci této praxe ve Francii. „Přehlížíme vliv, který může mít náhradní mateřství na děti,“ říká Olivia. Příběh, který sama sdílí na sociálních sítích, souhrnně popsal server CNE.news.
Olivia vyrůstala jako jedináček v dobře situované rodině a říká, že dostala vše, co si mohla přát. „Měla jsem velmi dobré vzdělání a rodiče mě oblékali do těch nejlepších šatů.“ Po citové stránce však Olivia tvrdí, že jí toho hodně chybělo. „Bylo pro mě těžké vyrůstat v rodině, kde se o emocích a pocitech málo mluvilo.“
S následky toho se Olivia potýká každý den. „Můj manžel někdy říká, že ho skoro nikdy neobjímám. No, mě nikdy nikdo objímat nenaučil.“

https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/heslo-nikoliv-vice-ale-mene-evropy.A231103_113227_p_politika_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
„Více Evropy“. Kolikrát jen jsme v uplynulých letech slyšeli toto heslo jako univerzální recept na řešení problémů, kterým v té dané chvíli EU čelila? Otázkou však je, zda příliš „mnoho Evropy“ jejich řešení naopak nebrání.
Heslo „více Evropy“ není nikterak nové. Před deseti lety si dokonce nechal tehdejší Evropský parlament zpracovat „studii“, jakou hromadu peněz by jeho naplnění přineslo (zde). Je v ní popsáno celkem 24 „příležitostí“ včetně sjednocení fiskální politiky, společné obrany, jednotného dopravního systému či zavedení mezinárodního soukromého práva. U většiny z těchto bodů je vyčíslen i finanční přínos, který měl v úhrnu dělat 800 miliard euro ročně. Při bližším pohledu je však zřejmé, že jde o soubor zbožných přání s benefity vycucanými z prstu. Nicméně k tomu, aby si tehdejší evropská vrchnost řekla o další kompetence, se hodil. Nakonec je však nedostala...
Ale ponechme tento dokument na místě pro něj nanejvýš příhodném, tedy na smetišti dějin. Přišly „nové výzvy“ a s nimi další příležitosti heslo „více Evropy“ oprášit. Ozývalo se takřka při každé větší krizi ve víře, že jeho naplnění je receptem na její řešení. Bylo tomu tak při té migrační před osmi lety, při pandemii Covidu-19 před třemi lety a o posílení pravomocí a o zrušení práva veta si pod záminkou řešení krize energetické přijel vloni říct do Prahy i německý kancléř Olaf Scholz (zde). Nebyl to překvapivý požadavek. Zastupuje ostatně nejmocnější unijní zemi a je normální, že velcí se zkrátka nechtějí s těmi menšími moc párat. O to, podivněji (eufemisticky řečeno) však působí, když se pro něco podobného vysloví vrcholný politik některé z nich. Jako třeba před nedávnem náš prezident Petr Pavel (zde).

https://web.litterate.cz/jak-se-z-druhe-svetove-valky-cerpaji-nespravna-ponauceni/
Padají masky. Pokud někdo mohl dodnes celkem hodnotově zastírat své pravé ledví, poslední krize jasně ukazuje, kdo je kdo.  A nemusí to ani dělat tak blbě jako Síkela, který, zabalen do izraelské vlajky v předvečer plánovaného odletu do Rijádu, zhatí jakoukoli naději na saúdskou ropu. Dělat si z huby holinku může i elegantní šéf německého mediálního koncernu.
Dagmar Hennová píše na RT Deutsch:
„Od začátku ruské vojenské operace přišlo na Západě do módy překrucování historie, jak bylo nedávno vidět v kanadském parlamentu. A nyní šéf mediálního domu Springer Mathias Döpfner (na obr) říká, že to, co Izraelci dělají v Gaze, je to samé, co se dělo po osvobození Německa v roce 1945.
Příliš málo poučení z druhé světové války. Zdá se, že nejen politici, ale i zástupci médií v tomto bodě kolektivně přeskočili hodinu dějepisu. Generální ředitel Springer AG Döpfner nyní v komentáři v Die Welt poskytl obzvláště jasný příklad. Na téma Izrael/Palestina.
Nejenže jeho titulek „Free Palestina – Osvoboďte Palestinu“ míní osvobozením směs bombardovacího teroru a vyhánění, které v současnosti provádí izraelská armáda, ale myslí si také, že může odkazovat na druhou světovou válku.

https://web.litterate.cz/dezinformacni-decin/
Ve čtvrtek jsem měl moc hezké setkání s občany v Děčíně. Organizoval to místní předseda Trikolory Miroslav Červenka a pozval si tam Ládika Větvičku, mojí maličkost a Petra Štěpánka. Tak trochu to byla propagace mojí knížky, protože Mirek Červenka mě kdysi navštívil u mě doma, to jsme ještě dělali korektury… a tenkrát mi slíbil, že jednoho dne uděláme setkání s občany „tam u něj.“
Od začátku jsme to koncipovali jako povídání o zemědělství, cestování a žrádle. Jak řekl Petr Štěpánek, o politice budeme mluvit jen tehdy, když se to celé zvrhne. Jinak prostě kluci popovídají o svých zážitcích z cest, Ládik k tomu promítne svoje fotky a já budu chvíli mluvit o základních fundamentech i naší společnosti – o půdě a o bůčku. Takto jsme také vydali leták. Povídání o cestování, zemědělství a gurmánských zážitcích. Alespoň jednou si od politiky odpočinout…
Představte si, že ani akce o žebírkách a basturmě neunikla bdělému oku místních libtardů, kteří nemeškali a udělali nám reklamu. Místní odnož pirátů má založenou stránku na fejsbůku. Tzv. Informační kancelář Děčín. Přijeli známí dezinformátoři… Hned nám přidělali alobalové čepičky a upravili leták, že akce začíná o dvě hodiny později…

https://web.litterate.cz/jureckuv-prilepek-o-prolomeni-bankovniho-tajemstvi-je-protiustavni/
Jana Marková ve svém článku „Tak nám tu lidovec Jurečka právě prolamuje bankovní tajemství, a opozici je to fuk“, správně upozorňuje na některá rizika spojená s aplikací pozměňovacího návrhu poslance Mariana Jurečky k novele zákona o státní sociální podpoře č. 2459-38144 ze dne 10. 10. 2023. Ministr práce a sociálních věcí jako poslanec navrhl vložit do zákona o bankách nové § 50a a 50b, které by poskytovatelům bankovních a peněžních služeb uložily povinnost na elektronickou výzvu Úřadu práce nebo Ministerstva práce a sociálních věcí sdělit údaje o číslech bankovních účtů klienta, údaje o zůstatcích a jejích změnách. Tedy včetně údajů o pohybech na účtu, o tom, jaké peníze a odkud přichází a kam odchází. Kolegyni patří dík nejen za to, že upozornila na tento problematický pozměňovací návrh, ale i za to, že popsala podivnou pasivitu opozice v této věci.

https://web.litterate.cz/ohlednuti-za-covidem-par-cisel-o-umrtich/
Neúčastním se covidových diskusí.
Ale narazila jsem na zajímavou statistiku úmrtnosti v EU za poslední tři roky, takže předkládám trochu suchých čísel a grafů.
Počet zemřelých v zemích EU27 i průměrná úmrtnost na tisíc obyvatel se v posledních třech letech 2020 – 2023 zvýšil o cca 15%. Nejvyšší nárůst úmrtnosti v EU je v Bulharsku, Litvě a Lotyšsku, tedy zemích s vysokým věkovým průměrem, odkud mladí lidé odcházejí za lepším do jiných států a na místě zůstávají především starší lidé. Tam nárůst úmrtnosti dosáhl až 18-25%.

https://web.litterate.cz/jak-moc-musite-byt-mimo-abyste-lhali-jako-nas-premier/
Oni dál likvidují náš průmysl, roztočí kola inflace tak, že vám z úspor zbudou jen papírky, a ještě nás odrbou na zvýšení daní. Já se vůbec nedivím, že se ten člověk tak potí, protože tohle udělat vlastní zemi se u nás asi ještě nikomu nepovedlo.
Takže, pane premiére, jak můžete říct, že se elektřina zdraží jen málo? To jste fakt tak mimo? To vám to Síkela blbě řekl, nebo prostě už máte svůj vlastní paralelní svět se vším všudy? Pokud úmyslně lžete, už tam dávno nemáte být. Pokud už nemáte šajna ani o tom, o čem vlastně lžete, je to mnohem horší, a měl by vás někdo zastavit. Sorry jako.

https://web.litterate.cz/usa-jsou-koren-zla/
Prezident Putin na zasedání ruské bezpečnostní rady obvinil Spojené státy z odpovědnosti za konflikty na Ukrajině, v Izraeli a antisemitské nepokoje v Machačkale. Zveřejňuji tímto projev prezidenta Putina z 30. října 2023 z německého překladu překladu Thomase Röpera na anti-spiegel.ru. Stejně jako NachDenkSeiten, které projev převzaly také, mohu dodat, že, „pokud mi někdo dá k dispozici podobně kompetentní projev prezidenta USA, pak jej z důvodu vyváženosti okamžitě přeložím a zveřejním“.
Projev prezidenta Putina v celém znění:

https://web.litterate.cz/reklama-na-konecnou/
Ano, Kateřina Konečná byla u Vidláka. Dali jsme si portské, popovídali jsme si o přítomnosti, minulosti i budoucnosti, probrali jsme politiku, těžkosti i radosti života, vyslechl jsem si její plány na další politické působení a zjistili jsme, že se naše názory nijak zvlášť moc neliší. Já se v poslední době scházím se samými pravičáky a byť souhlasím, že toto dělení je již překonané, bylo příjemné strávit večer ve společnosti dámy, která z podstaty věci nazírá na svět zleva.
Samozřejmě splním svůj obvyklý závazek. Kdo přijede k Vidlákovi na pokec, o tom napíšu hezký článek. Vyzdvihnu jeho pozitiva, zdůrazním jeho nejlepší stránky a vyzvu vás, abyste mu věnovali pozornost, protože se to může hodit. Ani tentokrát to nebude jinak.
Hele, ona je v politice od roku 2002, kdy byla zvolena ještě jako nestraník za KSČM do poslanecké sněmovny. Už je v politice přes dvacet let. Slyšeli jste za tu dobu o nějakých jejích skandálech? Slyšeli jste o machinacích, úplatcích, podrazech nebo něčem podobném? Nikdy. V případě člena KSČM by naše pravdomluvná média s gustem rozmázla každou drobnost a udělala z toho skandál olbřímích rozměrů. Ale nic… v tomto ohledu má životopis naprosto prázdný. Stejně skoupá je v tomto ohledu i wikipédie. To nejhorší, co jsem se o ní dozvěděl, bylo, že ji obvinili že je placená lobbystka od Lančmíta Mittala. Jinak pusto a prázdno.

https://www.borovan.cz/64473/bakala-se-zbavil-respektu-podil-ziskali-i-oligarchove-stojici-za-prezidentem-pavlem
Již od konce loňského roku bylo jasné, že se v mediálním domě Economia něco musí stát. Tehdy majitel vydavatelství, miliardář Zdeněk Bakala (foto), dovnitř firmy vyhlásil, že ho již nebaví stále lepit milionové prodělky firmy.
Všechny redakce (Hospodářské noviny, Aktuálně.cz, Ekonom atd.), byť se skřípením zubů, od přelomu roku přikročily s úsporným opatřením. Jediným, kdo se podle našich zdrojů postavil na zadní, byla redakce aktivistického týdeníku Respekt. Která i tak v rámci Economie měla "speciální" postavení. Od počátku letošního roku tak managementu bylo zřejmé, že s Respektem se něco musí udělat. Po několika měsíčním jednání s novými investory se nyní Bakala Respektu zbavuje. Přesně, jak jsme popisovali v uplynulých měsících.
Novou vydavatelskou entitou Respektu je firma Respekt Media (RM). V ní jsou již rozděleny příslušné vlastnické podíly. Důležité jsou majetkové podíly, spojené s hlasovacími právy, každý z nich po 25 procentech, které by měli vlastnit noví investoři. Prvních 25 procent drží slovenská firma Denník N, která ovládá 28 procent v malém českém vydavatelství N media. To vydává levicový online titul Deník N, tištěné noviny nebo knihy z Edice N. Za slovenským Denníkem N stojí jednak redaktoři tohoto média (celkem 49 procent) a dále skupina slovenských podnikatelů (51 procent; Rudolf Hrubý, Peter Paško, Anton Zajac, Maroš Grund atd.).
Dalších 25 procent s hlasovacími právy v RM vlastní společnost Independent Press, která v N media drží 56,6 procenta. Za Independent Press stojí skupina vlivných oligarchů a podnikatelů, jako například Jaroslav Horák (Albatros Media), miliardář Martin Hájek (Livesport), Libor Malý, miliardář Martin Vohánka (Eurowag/W.A.G. payment solutions), Libor Winkler (RSJ), miliardář Ondřej Fryc (Reflex Capital) nebo Silke Horáková (Albatros Media). Část z nich významným způsobem, milionovými částkami, sponzorovala prezidentskou kampaň Petra Pavla (Winkler, Vohánka, Hájek nebo Fryc) a dají se tak označit za faktické spolutvůrce současného prezidenta (více viz odkaz pod textem).





—C. RUZNE - NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K ZAMYSLENI”)—
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141627&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
V srpnu poradce Národní bezpečnostní rady Jake Sullivan řekl reportérům „my to nevidíme tak, že konflikt je v patové situaci, Ukrajina získává území zpět metodicky a systematicky“.
Ale západní představitelé vědí, že v toku času se nic takového neděje a s chladným počasím bude obtížné jak pro Ukrajince, tak pro Rusy toto změnit a dodávají, že to sice není nemožné, ale bylo by to velice obtížné.
Američtí představitelé též vědí, že se Rusové pokusí opět zasáhnout ukrajinskou kritickou infrastrukturu a civilisté tak budou muset překonávat tuhou zimu bez tepla a elektřiny.
Očekávají též, že Ukrajina bude chtít nové, těžší vojenské vybavení, ale „roste všeobecné přesvědčení, že už je příliš pozdě a je čas se nějak dohodnout“, řekl bývalá člen administrativy. Není totiž jisté, že Ukrajina by byla schopna další jarní ofenzivy.
Další z členů administrativy odmítá, že by USA tlačily Ukrajinu k jednání, neboť Ukrajinci berou do úvahy počasí, ne nikoli geopolitiku.

https://kechlibar.net/2023/11/02/toto-nepsal-robot/#more-39618
Dost bylo politiky, aspoň na chvilku; válka a veto jsou zajímavé věci, ale svět má přece jen daleko více rozměrů. Dnes se tedy trochu “zacyklím” a budu psát o psaní.
Zaujal mě totiž příběh autora z povolání, který narazil na nepříjemný problém. Jakýsi softwarový nástroj, kterým jeho hlavní klient prohnal jeho články, totiž ty texty vyhodnotil s pravděpodobností 65-95 % coby práci AI, a klient na to zareagoval okamžitým rozvázáním spolupráce s autorem. Dotyčnému nepomohlo ani to, že byl ochoten předat k osobní kontrole všechny své články včetně historie editace. Jeho odběratelům totiž ani tak nevadilo podezření, že jsou texty “cinknuté”, jako hrozba, že Google, který “umělé” texty penalizuje, přestane jejich draze zaplacené články ukazovat ve svých vyhledávacích službách.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-11-02
Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) byl údajně připraven dát Volkswagenu desetiletou „přátelskou“ smlouvu na elektřinu, pokud by souhlasil s výstavbou gigafactory v letištním areálu Plzeň-Líně, ale ani to nestačilo. Volkswagen včera oznámil, že v současnosti nebude rozhodovat o žádné takové investici. Kdyby Volkswagen na tajnou dohodu přistoupil a vyšly najevo podrobnosti, konkurenti Škody Auto a další české firmy, na které nyní dopadají razantně vyšší sazby za regulovanou část ceny elektřiny, by zřejmě zuřily. I společnosti, které význam Síkelových praktik v energetice podceňovaly, musí nyní brát situaci vážně, protože špatné zprávy z Energetického regulačního úřadu (ERÚ) z tohoto týdne jsou pouhým začátkem.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-11-03
Friday Edition: Lord Runciman a arabsko-izraelské příměří z roku 1948
03. 11. 2023 - EB
Příměří v první arabsko-izraelské válce bylo vyhlášeno 9. června 1948. Deník New York Times 12. června 1948 z Lake Success v New Yorku, dočasného sídla Organizace spojených národů, informoval, že někteří militantnější sionisté se obávali, že se příměří změní v další Mnichov.
PALESTINSKÉ PŘÍMĚŘÍ PONECHÁVÁ HLAVNÍ OTÁZKY NEVYŘEŠENÉ
Zbývá upravit protichůdné zájmy Izraele, Arabů a Britů.
LAKE SUCCESS, N. Y., 12. června
Klid zbraní a příměří, které vstoupily v platnost v pátek ráno, zdaleka nerozptýlily složitost palestinské otázky. Příměří má trvat pouhých dvacet osm dní a problém zůstává: Co bude následovat?

https://www.protiproud.info/politika/7540-sebeobrana-pred-fialovym-statem-muzeme-se-branit-ne-ze-ne-zlata-cesta-otevrena-nespolehejme-na-politiky-lupice-okno-prilezitosti-chcete-verit-ze-vam-za-30-let-vyplati-duchod-to-urcite-pojdme-na-to-spolu-a-jinak.htm
Protiproud TV uvádí v cyklu pořadů Rub a Líc další rozhovor Petra Hájka s Robertem Vláškem, který se tentokrát v rámci občanské sebeobrany proti loupeživému státu věnuje především možnostem, jak nepřijít o důchod v souboji s časem

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/petr-hampl-o-pocatcich-palestinskeho-naroda/
<< OTÁZKA TÝDNE >> V minulé části výpisků ze Spencerových Dějin džihádu jsem se věnovali počátkům státu Izrael. Připomněli jsem, že Arabové a Židé žili v regionu po staletí společně v Osmanském (tureckém) impériu.

https://www.youtube.com/watch?v=L7QIZSPmR2c
Pavel vypustil džina národní zrady. Zruší Fialova vláda Česko?

https://www.youtube.com/watch?v=wHQHmA0CXv8
Moc peněz #5 - Uspěje BRICS?

https://www.sosp.cz/anketa-3/
NAPŘÍČ: Co nejvíce ohrožuje svobodu slova v ČR? (3)
V anketní sérii SOSP Napříč se ptáme osobností, jejichž pohledy nám mohou pomoci vidět věci z odlišných úhlů, napříč různými bublinami a ozvěnovými komorami. Pokračujeme jednoduchou otázkou na tu nejzákladnější svobodu. Co podle vás nyní nejvíce ohrožuje svobodu projevu v České republice?

Vltavský monitor

Novější (5. listopadu 2023)Starší (3. listopadu 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved