<– 1. listopadu 2023 –>

Středeční Vltavský monitor 1. 11.

1. listopadu 2023, monitor

—A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI (“MAINSTREAM”)—
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/median-volby-by-vyhralo-ano-s-odstupem-nasleduji-ods-a-pirati/2434604?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Volby do Sněmovny by v září vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34 procent hlasů. Proti červencovému průzkumu si o jeden procentní bod polepšilo. S odstupem následují ODS a Piráti, oběma stranám podpora klesla. Občanské demokraty by volilo 13 procent lidí, Piráty 11,5 procenta lidí. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí SPD, STAN a TOP 09. Strany současné vládní koalice mají podporu 40,5 procenta voličů, v dolní komoře by tak měly 91 křesel. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury Median.
Hnutí SPD by v září získalo 9,5 procenta hlasů, hnutí STAN 6,5 procenta hlasů a výsledek TOP 09 by byl 5,5 procenta. Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny by těsně skončili komunisté, lidovci a sociální demokraté. Agentura ale upozorňuje na to, že vzhledem ke statistické odchylce je překonání pětiprocentní hranice nejisté u stran, které se kolem ní pohybují.
Část voličů koalic Spolu či Pirátů a STAN nyní k volbám jít neplánuje nebo plánuje, ovšem neuvádí, koho by volili. "Volbu opozičních stran ale nezvažují. Hypoteticky se tím otvírá příležitost vzniku nového politického subjektu," podotkli statistici.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vlada-projedna-kontroly-na-hranicich-se-sr-informuje-o-jednani-s-volkswagenem/2434564?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - O dalším prodloužení namátkových kontrol na hranicích se Slovenskem dnes pravděpodobně rozhodne vláda. Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) by po zasedání také měli oznámit výsledky svého pondělního jednání s ředitelem Volkswagenu Oliverem Blumem o zvažovaném projektu továrny na baterie do elektromobilů v Líních u Plzně.

Česko spustilo v koordinaci s Polskem namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem 4. října původně na deset dní, později kabinet oznámil prodloužení opatření do 2. listopadu. Kontroly postupně kvůli snaze omezit migrační toky zřídila řada okolních zemí. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) před týdnem řekl, že si nedovede představit, že by vláda kontroly neprodloužila, pokud se nezmění přístup v sousedních zemích.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pruzkum-vetsina-rusu-by-podporila-putinovo-rozhodnuti-ukoncit-valku/2434596?utm_source=rss&utm_medium=feed
Moskva - Až 70 procent Rusů dotázaných v průzkumu nezávislého střediska Levada je ochotno podpořit svého prezidenta Vladimira Putina, pokud by se rozhodl ukončit válku proti Ukrajině - ale za podmínky zachování nově dobytých území. Pokud by podmínkou míru bylo vrácení okupovaných území Ukrajině, pak by podpora klesla jen na 34 procent, upozornil na svém webu list Ukrajinska pravda.
Obecně přívrženců míru přibylo: 55 procent dotázaných Rusů se domnívá, že by bylo záhodno ukončit válku a zahájit mírová jednání, zatímco 38 procent se zasazuje za další válčení. Většina Rusů je podle poznatků z průzkumu nicméně přesvědčena, že válka ještě potrvá přinejmenším půl roku - a skoro polovina počítá s tím, že válčit se bude ještě více než rok.
Pokud by dotázaní měli možnost vrátit se do minulosti a ovlivnit rozhodnutí o zahájení "speciální vojenské operace", tedy o invazi do sousední země, pak 41 procent by toto rozhodnutí zrušilo - a 43 procent by je podpořilo.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/reuters-kvuli-gaze-se-celosvetove-vzedmula-nenavist-vuci-zidum/2434530?utm_source=rss&utm_medium=feed
Jeruzalém - V Los Angeles se muž křičící "zabíjejte Židy" pokusil vloupat do domu jedné rodiny. V Londýně se dívky na dětském hřišti dozvěděly, že jsou "smradlavé Židovky" a že by neměly chodit na skluzavku. V Číně se na sociálních sítích množí příspěvky přirovnávající Židy k parazitům, upírům nebo hadům, které získávají tisíce "lajků". To jsou příklady antisemitismu, který celosvětově prudce vzrostl po útoku ozbrojenců Hamásu na jih Izraele 7. října a následné válce proti islamistické skupině, kterou Izrael zahájil v Pásmu Gazy, napsala dnes agentura Reuters.

Praha - Odbory vyhlásily na 27. listopadu den protestů, nesouhlasí s kroky vlády. Novinářům to řekl po dnešním zasedání rady Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) její předseda Josef Středula. Mají být podle něho i stávkové aktivity. Uvedl, že v úterý příštího týdne seznámí s důvody protestů prezidenta Petra Pavla. K půlnoci na středu odboráři ČMKOS končí stávkovou pohotovost, v níž jsou kvůli záměrům kabinetu od poloviny května.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/odbory-vyhlasily-na-27-listopadu-den-protestu-oznamil-stredula/2434462?utm_source=rss&utm_medium=feed
V pondělí 27. listopadu podpoří odborové svazy protesty podle Středuly různými formami. "Od těch nejtvrdších, to znamená stávkové aktivity, až po aktivity těch, kteří stávkovat nemohou z titulu zákona. Přímých stávkových aktivit se zúčastní největší odborové svazy," řekl odborový předák. Jmenoval svazy KOVO, pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství, svaz státních orgánů a organizací a školské a vysokoškolské odbory. Další svazy protesty podpoří podle Středuly podle svých možností. K podpoře protestů odbory ČMKOS vyzvaly zaměstnance, kteří jsou v jiných svazech, nebo nejsou v odborech organizovaní, a veřejnost, dodal.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/turistika-se-v-eu-loni-temer-zotavila-z-dopadu-pandemie-mezi-staty-jsou-rozdily/2434380?utm_source=rss&utm_medium=feed
Brusel - Odvětví turistiky se loni v Evropské unii téměř zotavilo z dopadů pandemie covidu-19. Počet přenocování v turistických zařízeních dosáhl 96 procent stavu před pandemií, uvedl ve své dnešní zprávě statistický úřad Eurostat. Mezi členskými státy jsou ale velké rozdíly. Česká republika byla zhruba na 89 procentech stavu z roku 2019, ale například Slovensko pouze na 72 procentech.
Po zotavení z finanční krize let 2007 až 2009 se cestovní ruch v EU v období 2009 až 2019 po růstu stabilizoval, než se v roce 2020 stal jedním z nejvíce zasažených dopady covidu-19. Pandemie způsobila, že hotely a další zařízení, kde se zdržuje mnoho lidí, musely na pokyn úřadů omezit činnost nebo své služby úplně přestat nabízet.
Za loňský rok EU registruje v zařízeních pro turisty skoro 2,8 miliardy přenocování, z čehož téměř 1,6 miliardy připadá na domácí turisty a 1,2 miliardy na turisty ze zahraničí. Data rovněž ukazují, že turisté z ostatních zemí EU představovali 65 procent z uvedených 1,2 miliardy přenocování připadajících na zahraniční klientelu. To je podle Eurostatu sice výrazný podíl, stále je to ale méně než v roce 2021, kdy z ostatních zemí EU bylo 75 procent hostů.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/analytici-atraktivita-sporicich-uctu-pri-ocekavanem-poklesu-sazeb-cnb-klesne/2434340?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Atraktivita spořicích účtů bank bude při očekávaném poklesu sazeb České národní banky (ČNB) klesat, u termínovaných vkladů zůstane ještě po nějakou dobu vysoká. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. V době snižujících se sazeb podle nich vzroste výhodnost nákupu dluhopisů či dluhopisových fondů.
"Dnešní Světový den spoření se v Česku odehrává v blízkosti nejvyšších úrokových sazeb za více než dvě desítky let. Výhodnost spoření se dramaticky zvýšila s růstem úrokových sazeb ČNB. Hlavní sazba se již od června minulého roku nachází na sedmi procentech a umožňuje tak komerčním bankám aktuálně nabízet úrokové sazby na spořících účtech v rozmezí pět až šest procent," řekl ČTK analytik XTB Jiří Tyleček. Úrokové sazby na termínovaných vkladech se podle něj pohybují i nad touto úrovní.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vetsina-odberatelu-si-za-energie-pristi-rok-proti-letosku-priplati-mini-analytici/2434339?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Většina odběratelů v Česku si v příštím roce kvůli chystanému zvýšení regulované složky ceny za elektřinu oproti úvodu letošního roku připlatí. Jak výrazně, bude záležet na dalším vývoji obchodních cen elektřiny. U plynu by naopak spotřebitelé ve srovnání se začátkem letošního roku měli ušetřit. Vyplývá to z vyjádření analytiků, které dnes ČTK oslovila. Podle nich může zdražování oslabit konkurenceschopnost české ekonomiky. Očekávají proto ještě jednání o připravované úpravě cen.
Energetický regulační úřad (ERÚ) pro příští rok navrhl výrazné zvýšení regulované složky energií. Regulovaná složka elektřiny pro domácnosti by podle návrhu měla vzrůst meziročně o 71 procent, což je asi o 1408 Kč za megawatthodinu (MWh) s DPH. Ještě výrazněji stoupne regulovaná část ceny elektřiny pro velké odběratele, na hladině vysokého napětí meziročně o 113 procent a na hladině velmi vysokého napětí o 206 procent. U plynu by měl být nárůst regulované složky o něco nižší. U domácností by regulovaná část plynu měla meziročně vzrůst asi o 39 procent, což by znamenalo zdražení zhruba o 125 Kč za MWh plynu. U velkoodběratelů by nárůst měl činit 42,5 procenta.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/komora-zdrazeni-energii-zvysi-naklady-prumyslu-a-ohrozi-konkurenceschopnost/2434303?utm_source=rss&utm_medium=feed
Praha - Do cen elektřiny a plynu v Česku se příští rok promítne návrh Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který předpokládá zvýšení regulované složky ceny energií o desítky až stovky procent. Pro domácnosti úřad navrhuje meziroční růst regulované složky elektřiny o 71 procent, u plynu zhruba o 39 procent, ještě výraznější by mělo být zvýšení pro velké odběratele. Návrh se nelíbí podnikatelským organizacím, chtějí jednat s vládou. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že koncové ceny energií v příštím roce stoupnou oproti letošku maximálně o jednotky procent, poukázal na pokles obchodní složky cen. Právě na ní bude podle analytiků záležet, jak moc si odběratelé připlatí. Za elektřinu očekávají vyšší platby u většiny odběratelů.
Cena energií se skládá z obchodní složky, kterou určují dodavatelé, a regulované části, kterou spravuje stát. Regulovaná složka elektřiny tvoří u domácností asi 40 procent konečné ceny, u plynu je její podíl kolem 20 procent. U velkých odběratelů je podíl regulované složky elektřiny na konečné ceně nižší. Konečné rozhodnutí ERÚ vydá na konci listopadu, Fiala připustil možnost úpravy jeho návrhu.
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3625343-chceme-nejnizsi-cenu-rika-sikela-soustredte-se-spis-na-zdroje-financovani-radi
Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) se Česko bude snažit dosáhnout na nejnižší možnou cenu v největší zakázce v historii Česka, dostavbě jaderné elektrárny Dukovany. Jeho předchůdce na ministerstvu Karel Havlíček (ANO) tvrdí, že by se vláda měla soustředit na to, aby sehnala finance na co nejnižší úrok. Oba politici se v pořadu Události, komentáře střetli i kvůli cenám energií.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3625298-desetitisice-haitanu-uprchly-pred-nasilim-gangu-do-nikaraguy-vlada-jim-ted-zakazala
Vleklá humanitární krize na Haiti se dál prohlubuje. Obyvatelé nejchudšího státu západní polokoule mají stále menší šanci bídě a všudypřítomnému násilí gangů uniknout. Schválené jednotky OSN zatím nedorazily a tamní vláda nově zakázala lety do Nikaraguy, kam od začátku srpna uprchlo přes 31 tisíc Haiťanů.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/francie-duchodova-reforma-seniorsky-index_2311010944_ava
Ve Francii vstupuje v platnost další klíčová část kontroverzní důchodové reformy - takzvaný seniorský index. Jde o opatření, na základě kterého větší firmy musí zveřejňovat údaje o zaměstnávání starších pracovníků.

https://echo24.cz/a/HZPtp/komentar-stindl-hospoda-u-hrocha-jak-jsem-ztratil
Nestává se často, aby člověk v televizi sledoval zpravodajství z místa, které hraje nějakou roli v jeho mimopracovním životě, a dozvěděl se tak, že v něm nějakým, třeba okrajovým způsobem zarezonovaly aktuálně probíhající dějiny. Nedávno se mi to přihodilo, pocity to navodilo rozporné a hořké. V televizním zpravodajství a diskusích na sociálních sítích se probírala hospoda U Hrocha. V dobách, kdy redakce našeho periodika sídlila nedaleko na Malostranském náměstí, jsem tam býval relativně častým hostem. Nejsem si jistý, jestli návštěvu v dohledné době zopakuji.

https://echo24.cz/a/HrAC4/zpravy-domaci-konsolidacni-balicek-dohodari-byrokracie-dane
Zaměstnavatelé nečekají a řadu zaměstnanců tak už brzy zřejmě čeká přechod z flexibilnějších úvazků například na práci na živnost. Vláda tvrdě zpřísňuje pracovní právo a další přitvrzení má přinést konsolidační balíček. Zejména v případě dohod o provedení práce, které podle Hospodářské komory využívají nejčastěji studenti, matky na mateřské či důchodci, mluví podnikatelé i daňaři o v praxi těžko splnitelných podmínkách. „Nikdo ze zaměstnavatelů si neumí představit tu administrativní náročnost, ani způsob, jak to půjde vše sledovat,“ říká v rozhovoru s deníkem Echo24 Miroslava Tomášková, jednatelka a daňová poradkyně společnosti KODAP City.




---B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  (ALTERNATIVNI MEDIA/SOCIALNI SITE - “SKLADANI MOZAIKY”)—
https://www.protiproud.info/politika/7537-zelensky-v-hluboke-depce-udelej-si-sam-uslysel-od-americkych-senatoru-tak-co-aspon-vybuchy-nad-krymem-chysta-se-rusko-osvobodit-odesu-fico-to-bruselske-verchusce-dava-po-lopate-cetl-profesor-fiala-nekdy-kissingera.htm
Peter Nagy pozoruje, jak se na americkém pudlíkovi Zelenském začíná naplňovat smysl jednoho slavného výroku, všímá si, že nový slovenský premiér si to velmi dobře uvědomuje, a přináší informace o aktuální situaci na ukrajinském bojišti, kde se možná ruský válec dává zvolna do pohybu
V posledních dnech se v západním tisku objevila záplava článků o Zelenském. Obecný tón zní: je sám, Západ ho zradil atd. atd. A naopak výkřiky jejich mouřenína Západu: "Nikdo nevěří v naše vítězství tolik jako já. Nikdo." Uplynuly téměř dva roky. Rusko stále kontroluje pětinu ukrajinského území. Byly zabity desítky tisíc lidí. Celosvětová podpora války klesá. "Osamělý boj" Vladimira Zelenského. Čerstvý titulek z britského vydání časopisu Time.
O čem to celé je?

https://www.protiproud.info/politika/7536-lichtenstejnske-obchazeni-a-ceske-odchazeni-z-osn-proflakli-nacisticti-kolaboranti-chteji-prolomit-benesovy-dekrety-petr-p-a-petr-f-jim-jen-slouzi-pandorina-skrinka-zvana-fond-kalamity-jane-v-razi-bezednost-fialove-beznadeje.htm
Ivo Strejček komentuje "tajemnou" alianci mezi nacistickými kolaboranty, prezidentem Petrem Pavlem (a českou vládou), která je v důsledcích mnohem nebezpečnější než šílené nápady ministryně války Jany Černochové, z nichž ten "odejít z OSN" patří spíše k zajímavějším
Na základě Benešových dekretů z roku 1945 přišel rod Lichtenštejnů v tehdejším Československu o majetek kvůli tomu, že tehdejší představitel Lichtenštejnů František Josef II.  spolupracoval za války jak se Sudetoněmeckou stranou, tak s německými úřady. Kolaboraci s Němci Lichtenštejnové popírají, tvrdí, že konfiskace byla nezákonná a snaží se, do této doby naštěstí neúspěšně, majetek restituovat. A není ho málo.

https://www.protiproud.info/politika/7534-nepodvoleni-na-caji-v-protiproudu-od-1800-v-primem-prenosu-kazde-pondeli-diskuse-petra-hajka-s-nazory-a-dotazy-protiproudaru-aneb-ceska-tea-party.htm
Protiproud TV vysílá další pravidelnou poradu tvrdého jádra nepodvolených s šéfredaktorem Protiproudu, na níž svobodně zaznívají názory ze všech stran spektra

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/zboril-mozna-jsme-se-vydali-opet-k-velkemu-znarodnovani/
<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout 28.říjen, který vnímáme v současnosti jako odevzdávání medailí a ocenění, ale připomeňme si co tento den znamenal i dříve.


https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/pane-prezidente-radeji-nectete-za-vas-projev-petka/
Projev prezidenta Petra Pavla u příležitosti 105. výročí vzniku Československa stále rezonuje ve veřejném prostoru. Zatímco vládní představitelé prezidenta chválí, jiní (a těch je většina)... takové nadšení nesdílejí. Ba naopak.
„Projev prezidenta Petra Pavla byl suchý, nezáživný a až fyzicky bolel." Takto jej ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS k oslavám 28. října zhodnotil komentátor Thomas Kulidakis. Dodal, že ten, kdo jej napsal, potřebuje dovzdělat. Vadilo mu zejména citování komiksové a filmové postavy Batmana.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Bordel-ve-Washingtonu-Prisla-potupa-jakou-USA-nezazily-Lide-se-boji-745338
Čtyřicet procent vražd navíc. Hlavní město USA zažívá epidemii násilné kriminality, které nejsou uchráněni ani zákonodárci z Kongresu. Mezi důvody novináři vidí jak naprostou demotivaci policistů, tak třeba i to, že politický tlak přesunul řadu vyšetřovatelů na stíhání „útoku na Kapitol“ a na pouliční kriminalitu už kapacity nezbývají.

https://www.pokec24.cz/nezarazene/usa-a-eu-podporily-izraelskou-genocidu-palestincu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=usa-a-eu-podporily-izraelskou-genocidu-palestincu
Nové vyšetřování Amnesty zjistilo, že izraelská armáda bez rozdílu, a tedy nezákonně, použila bílý fosfor při útoku na Dhayru v jižním Libanonu dne 16. října. Útok musí být vyšetřen jako válečný zločin.

https://www.pokec24.cz/blog/nemocny-pracovni-trh-kolonie-a-pohadka-o-linych-cesich-kteri-nechteji-delat-pro-nemecke-montovny/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nemocny-pracovni-trh-kolonie-a-pohadka-o-linych-cesich-kteri-nechteji-delat-pro-nemecke-montovny
Nemocný pracovní trh kolonie a pohádka o líných Češích, kteří nechtějí dělat pro německé montovny.  Komentář Štěpána Chába.
Ve službě korporacím. Tak by se dala označit role naší republiky a její budoucí rozvoj a vývoj. Nahlédněme jednou mlsně na Karlovarsko. Do jednoho z nejchudších krajů České republiky. Na karlovarské prosperitě se právě intenzivně pracuje. Rostou tam haly, montovny. Takové ty obrovské bezduché krabice. Vlastníci jsou zahraniční „investoři“. Haly rostou mezi karlovarskými vesnicemi. Na polích, kde ještě před třiceti lety rostly zemědělské plodiny všeho druhu. Však na Karlovarsku je půda úrodná. Teď tam rostou haly. A ve vesnicích není dost lidí, kteří by nově vyrostlé montovny jako zaměstnanci obhospodařili. A tak se začíná říkat, že Češi jsou líní a nechce se jim dělat a že musíme dovést zahraniční pracovníky.

https://otevrisvoumysl.cz/otevreny-dopis-pro-sukl-poseidon-23/
– TAK JSME BOUCHLI DO STOLU! Společně s Davidem FORMÁNKEM,  MUDr. Markem OBRTELEM a Mgr. Milenou MÍČOVOU a mojí maličkostí, tedy Radkem PECHEM opět ZASAHUJEME.
Všechno se totiž musí důkladně vyšetřit. Jako cíl jsme sI vzali na mušku novou ředitelku SÚKL (Státního úřadu pro kontrolu léčiv) a to šílené veřejné ticho bychom společně s Vámi – POŘÁDNĚ, a hlavně bez násilí ROZBOUŘILI tak, jako když se zlobí opravdový vládce všech moří POSEIDÓN-23.
Níže je veřejný dopis, který jsme zaslali ředitelce SÚKL společně s výzvou k prošetření zásadních skutečností ohledně COVID vakcín. Podpořte tuto iniciativu také svým podpisem v petici.

https://www.kulovy-blesk.cz/2023/10/12/kauza-covid-ustavni-pravo-na-odpor-vs-statem-rizena-zdravotni-pojistovna/
Jak spousta z vás jistě ví, během doby covidové byla přijímána všemožná opatření, o kterých se ukázalo, že postrádala jakoukoliv logiku, vědeckou bázi a byla také soudy zpětně zrušena.
Vzhledem k tomu, že mnohá opatření byla podporována či umožňována právě těmi státními institucemi, které si platíme (jako např. zdravotní pojišťovny, veřejnoprávní média, státní aparát, naše reprezentanty atd.), a kvůli vyčerpání ostatních cest vedení odporu řádnou cestou, využíváme našeho ústavního práva na odpor ve formě, kterou popisujeme níže v dopise zdravotní pojišťovně.
Našli jsme totiž “zadní vrátka” a máme k nim i potřebný klíč. Jestli budeme moci zadní vrátka účinně odemknout, záleží také na každém z Vás.  

https://pravyprostor.net/?p=167981
Česká republika se nachází v krizi, ale naše vláda našla naprosto neotřelé řešení. Postavila se tomu masivní, ale masivní plakátovou kampaní, kde sám předseda osobně vysvětluje, že jsme na to skvěle. Navíc nejde o krizi, ale o fantastickou příležitost. Odtrženost vládních elit od světa s jejich neschopností rozlišit, co ještě je propaganda a co skutečnost, nese sladké plody.


https://pravyprostor.net/?p=167983
Jednou bude 18. říjen 2023 vzpomínán jako den, kdy vláda Petra Fialy podepsala ortel energetické a tím také sociálně-ekonomické sebevraždy ČR. Z vůle ničivé ideologie si totiž brzy zavře stabilní zdroje energie a vsadí na ty, které fungují jen v závislosti na libovůli počasí a na tom, zda jen den, či noc.




---C. RUZNE - NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K ZAMYSLENI”)—
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141623&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
„Máš podezření na nebezpečné nebo nelegální chování na sítích? Můžeš se obrátit na policii,“ píše Rakušanovo ministerstvo vnitra na sociálních sítích. Společně se sdělením se objevil obrázek s výzvou, aby lidé udávali podezřelé chování druhých. „Nahlas nebezpečné nebo nelegální chování.“
Dodávám:
Poslušně hlásím, že chování této vlády a ministra vnitra Rakušana obzvláště je nebezpečné!
…Slova k zapamatování:
„Ceny energií nebudou růst o desítky procent. Cena silové elektřiny neustále klesá, lidé tak budou platit převážně jako letos, nebo maximálně v průměru o jednotky procent více. Žádné navýšení o desítky procent nehrozí, žádné drastické navýšení cen energií se nekoná a každý, kdo říká něco jiného, tak lže a šíří paniku,“ uvedl premiér Fiala na tiskové konferenci.

https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141622&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Začátek manifestu německého listu Bild:
„V naší zemi je mnoho lidí, kteří bojují proti našemu způsobu života. Lidé, kteří oslavují vraždění nevinných civilistů. Kteří učí své děti nenávidět ostatní, protože jsou ‚nevěřící‘. Kteří chtějí zakázat ženám nosit sukně nebo kalhoty. Kteří pohrdají základním zákonem a místo toho poslouchají radikální kazatele. Kteří zneužívají toleranci, protože chtějí jinou společnost.“
Dodávám:
A dokonce tam existují lidé, kteří nenáviděli ty a nadávali těm, kteří dávno varovali před důsledky muslimské imigrace.

https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141621&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Vidět českého premiéra, kterak při návštěvě Izraele čte z papíru mizernou angličtinou Benjaminu Netanjahuovi odpověď na své přivítání, je skutečně silný a nezapomenutelný zážitek. To si najděte a pusťte!
…O skvělých kvalitách nového poradce české ministryně obrany Černochové Naďě svědčí jeho odpověď na otázku, proč nejde lidem demonstrujícím proti covidovým opatřením vysvětlit, v čem se mýlí:
„Já normální lidi nevidím, jen opice, rváče, extrémisty a psychopaty“.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-10-30
Česká elektřina a plyn pro Ukrajinu
Nový antidezinformační web ministerstva vnitra se chlubí, že „skončilo ruské vydírání plynem“ a „podařilo se stabilizovat energetický trh“. Podle webu nemáme naletět na poplašné zprávy o opaku. Energetický expert Pavel Janeček však pro server iDnes uvedl, že ze závislosti na Rusku jsme jsme se stali závislými na LNG z USA a dalších zemí, které využívají neschopnosti Evropy si zajistit suroviny za příznivé ceny. Ministr vnitra Vít Rakušan a ministr průmyslu Jozef Síkela (oba STAN) by to nepochybně označili za dezinformaci.

https://kechlibar.net/2023/10/29/lepe-tri-roky-snemovati-nez-jeden-rok-valciti/
Milí čtenáři, včerejší článek o konci Rakouska-Uherska vyvolal hodně reakcí; sarajevský atentát zjevně zajímá spoustu lidí. A ta nejčastější reakce zněla, volně zformulováno:
„Srbové byli parchanti, podporovali terorismus. Dobře jim tak.“
Kdybych na to měl zareagovat jednou větou, tak řeknu, že srbská vláda měla spoustu másla na hlavě, ale podpálit kvůli tomu celou Evropu za to nestálo. Leč jedna věta je málo, a proto vznikl tento neplánovaný článek.

https://kechlibar.net/2023/10/31/veto-hrozi-uz-jen-svoji-pritomnosti/
Žil-byl v Ostravě jistý profesor Sumara, který učil na gymnáziu dějepis právě v době, kdy jsem tam chodil. Jelikož ještě patřil ke staré gardě, která ovládala latinu, občas nám výklad zpestřil i nějakými latinskými příslovími; koneckonců, dějepis bez Říma by nebyl dějepis.
Jedno to přísloví znělo „válečná loď hrozí už jen svojí přítomností“. O římském přístupu k diplomacii se z něj dozvíte mnohé, že?

Tohle přísloví se mi teď bude náramně hodit. Poté, co prezident Pavel podpořil zrušení veta v EU (to je mimochodem daň za to, když volíte do úřadu totálně neznámé osoby bez politické historie), se rozhořela diskuse, ve které „obvyklí podezřelí“ pronášejí názor, že veto je zbytečnost. Jeden z argumentů, který přitom uplatňují, je ten, že veto se používá extrémně vzácně.

https://www.kurzy.cz/energie/
Energie - srovnání cen energií

https://www.kurzy.cz/zpravy/740114-proc-se-uhlopricka-displeju-uvadi-v-palcich-a-ne-v-centimetrech-a-jak-vlastne-funguji-imperialni/
Vzhledem v přednímu postavení anglického a amerického průmyslu od 19. století se palcové míry staly průmyslovým standardem v celé řadě odvětví. Rozměry instalačních trubek, pneumatik, elektronických součástek nebo displejů se běžně udávají v palcích všude po světě. Pro nás Evropany od malička zvyklé na metrický systém to však může být velmi matoucí. Když si například vybíráme novou televizi, na které je uvedeno, že úhlopříčka je široká 60 palců, nic moc nám to neřekne. Jedná se o televizi malou nebo velkou? Pro převody poslouží naše kalkulačka převodů palců na centimetry.

https://archiv.hn.cz/c1-67260370-shoret-nebo-vyhasnout-rolling-stones-ukazuji-ze-to-jde-i-jinak-a-vedou-hitparadu
Je lepší shořet než vyhasnout, zpíval koncem 70. let minulého století kanadský písničkář Neil Young. John Lennon z Beatles nesouhlasil. V posledním rozhovoru před smrtí se ohradil proti rockerskému způsobu života i představě, že člověk má odejít na vrcholu. „Za mě je určitě lepší vyhasnout jako starý voják,“ řekl.
Tou dobou se zdálo, že vyhasíná i britská kapela The Rolling Stones. S nástupem disca, popu, pomalu už hip hopu to vypadalo na konec rockové éry. A ještě patrnější to muselo být v dubnu 1994, kdy Youngovo „je lepší shořet než vyhasnout“ v dopisu na rozloučenou ocitoval Kurt Cobain, frontman sestavy Nirvana.
Přesto uplynulý víkend Rolling Stones s právě vydaným albem Hackney Diamonds ovládli britskou, německou i francouzskou hitparádu. Pouze v USA skončili druzí za skupinou Blink-182, zatímco v Česku je předstihl jen kladenský raper a zpěvák Viktor Sheen, populární u generace Z.

https://podcasty.hn.cz/c1-67260270-co-petr-fiala-doopravdy-prosadil-v-bruselu-a-ktery-politik-je-duty-jak-sadrovy-trpaslik
Prosadili jsme právo Izraele na obranu, chlubí se premiér. Jak je to ve skutečnosti? A proč se Petr Fiala na svých billboardech stydí za to, že je z ODS? V Bruselském diktátu uslyšíte i o tom, přes kolik hranic v rámci Schengenu se už nedá volně projet. A jestli stále častější hraniční kontroly znamenají, že se blíží konec volného pohybu. Podíváme se i na Slovensko, kde mají novou vládu. A tvoří ji některé opravdu speciální kádry.

https://zahranicni.hn.cz/c1-67259170-neudelat-stejnou-chybu-jako-putin-zelenskyj-by-mel-skoncit-ukrajine-to-prospeje-mini-romancov
Je možné, aby v okamžiku, kdy na Ukrajině probíhá válka, se tam konaly svobodné, spravedlivé a soutěživé volby? Podle politického geografa Michaela Romancova se současný prezident Volodymyr Zelenskyj těší velké podpoře, v čele země by ale raději zůstat neměl.
„Zelenskyj musel z fyzického hlediska projít neuvěřitelným vypětím a musí být šíleným způsobem vyčerpaný. Každému, kdo je pod takovým tlakem, by z lidského hlediska prospělo, aby to mohl předat někomu jinému,“ odpovídá Romancov na otázku, jestli by měl současný prezident Ukrajiny obhajovat svůj mandát.

Vltavský monitor

Novější (2. listopadu 2023)Starší (31. října 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved