<– 23. října 2023 –>

Pondělní Vltavský monitor 23. 10.

23. října 2023, monitor

---A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  (ALTERNATIVNI MEDIA - “SKLADANI MOZAIKY”)—
https://www.protiproud.info/politika/7518-nepodvoleni-na-caji-v-protiproudu-od-1800-v-primem-prenosu-kazde-pondeli-diskuse-petra-hajka-s-nazory-a-dotazy-protiproudaru-aneb-ceska-tea-party.htm
Protiproud TV vysílá další hovory Petra Hájka s tvrdým jádrem nepodvolených, v nichž tentokrát kromě (sou)časných dramatických témat zableskne i konec časů. Živé vysílání s bezprostředními reakcemi na dotazy a názory diváků (chat je v pravé části obrazovky na kanále Protiproudu na YouTube, kam můžete své dotazy a názory psát již před začátkem přenosu) začne v pondělí 23. 10. 2023 v 18:00. Po ukončení přímého přenosu zde bude k dispozici jeho záznam.
07:30 Poprava, která založila naši civilizaci
08:50 Co bude s židy na konci časů?
10:07 V Izraeli jde USA o totéž, o co jde v jeho válce Proti Rusku

https://www.protiproud.info/politika/7519-rusko-nasadilo-nejmodernejsi-letoun-su57-pate-generace-je-zrejme-skutecne-neviditelne-spadlo-sedm-ukrajinskych-migu-29-za-jediny-den-felon-na-rozdil-od-f-35-skutecne-unika-radarum-cerny-ctvrtek-pro-duchy-kyjeva.htm
Alexandr Sitnikov přináší informace o nasazení nejmodernějších ruských letadel na frontové linii, kde způsobila Ukrajincům obrovské ztráty v jejich leteckém vybavení - jen se vše obešlo bez kyjevských výkřiků a za pochopitelného mlčení většiny západních a českých "objektivních" korporátních médií. Souhrn ruského ministerstva obrany o postupu speciální vojenské operace (za období od 14. do 20. října 2023) přináší senzační informace: „V důsledku efektivních akcí stíhacích letadel a jednotek protivzdušné obrany bylo v průběhu minulého týdne zničeno 12 letadel ukrajinského letectva, z toho: 10 - Mig-29 a dva útočné letouny Su-25, dále pak dva vrtulníky Mi-8. Jen za minulý víkend bylo systémy protivzdušné obrany sestřeleno sedm ukrajinských letadel Mig-29.

https://www.protiproud.info/politika/7517-testuji-nas-uverite-nebudete-se-ptat-zide-v-americe-izrael-neni-zidovsky-stat-proc-usa-neukazou-svoje-satelitni-snimky-islamsky-terorismus-je-umely-produkt-11-zari-fialovy-zivot-ve-lzi-sekvence-je-klicova-co-na-to-my-ted.htm
Petr Hájek na příkladu posledního vraždění v Gaze ukazuje, že vůbec nejde o jednotlivé události – jakkoli šokující a hrůzné – ale o naši schopnost nepodvolit se tyranii zločineckých gangů, které ovládly Západ.  Je to pořád dokola. A jako by z toho nebylo východiska: Profesionální lháři volají po umlčení těch, kteří přinášejí pravdivé informace, označují je za dezinformátory a připravují nástroje na jejich likvidaci. Vládní zloději a gangsteři volají Chyťte zloděje, a přitom sedí v křesle ministerstva ovládajícího policii. Teroristé se vydávají za oběti, vypalují nemocnice, sestřelují civilní letadla a tvrdí: To jste si udělali sami – a my vás za to zlikvidujeme.
Premiér (gangu pěti, který dle zahraničních direktiv rozvrací donedávna relativně úspěšně se bránící stát), tvrdí, že jeho vláda je skvělá a že dělá pro občany „dobro v sedmdesáti odstínech“. A veřejnost v roli rukojmí (nikoli „rukojmích“, jak obvykle píše nevzdělaný mainstream) to zčásti mlčky sleduje, zčásti zkáze dokonce fandí – a jen v malé míře protestuje. Přitom brutálně chudne, v důsledku zločinných zdravotnických (ekonomických, klimatických) experimentů pochoduje jako lumíci šestistupem do moře – a topí se „za zpěvu revolučních písní“.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/petr-markvart-jak-jsme-se-radovali-z-eskalace-napeti/
Ty křečovité veletoče a bezpečnostní krize posledních let, jsou odrazem marné snahy demokratických i republikánských vlád Spojených států o zastavení postupujícího oslabování jejich vlivu na světové dění, píše na facebooku Petr Markvart.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/zantovsky-nase-budoucnost-je-otazkou-duvery-ale-v-co/
<< VIDEO >> Už jsme si zvykli, že každotýdenní pořad z cyklu O lecčems a mnohém má jednak velmi konkrétní témata, ale zároveň s přesahem do pohledů poněkud širokospektrálnějších. Třetí díl cyklu je věnován otázce důvěry.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Smrdis-Jsi-zid-Ano-to-je-muslimske-Rakousko-744901
Od útoku Hamásu na Izrael antisemitských incidentů přibývá. Podílí se na něm i mladiství ve školách v Rakousku. „Smrdíš? Jsi žid,“ prohlašuje při příchodu do třídy jeden z žáků muslimského původu. Další dva náctiletí chlapci po propalestinské demonstraci poničili vlajku Izraele.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-10-000-dolaru-a-byt-Vrazi-z-Hamasu-promluvili-zeny-a-deti-pry-islam-zakazuje-zabijet-744900
Bylo nám řečeno, že „kdo přivede rukojmí, dostane 10 000 dolarů a byt“. Jeden z teroristů Palestinské organizace Hamás promluvil před agenty izraelské tajné služby Šin Bet. Zaznělo toho ještě mnohem víc. V probíhajícím konfliktu se přihlásil o slovo i někdejší americký prezident Barack Obama. „Je možné prosazovat palestinská práva, aniž bychom byli antisemitští,“ prohlásil exprezident ve chvíli, kdy izraelská armáda hlásí, že je připravena k realizaci pozemní invaze do Gazy. Stávající prezident Joe Biden promluvil v odlišném tónu. Připravenost k invazi krotil.

https://pravyprostor.net/?p=167616
Švédsko bylo ještě před 20 lety nejbezpečnější zemí v Evropě. Zlomový byl rok 2003, kdy se země rozhodla začít ve velkém přijímat muslimy. I když i předtím v zemi vykazovali nějakou tu muslimskou migraci, byla na relativně nízké úrovni. Ovšem jakmile se začalo v roce 2003 ve velkém s přijímáním Iráčanů, pokračovalo se s přijímáním rozsáhlých somálských, syrských, afghánských a jiných komunit.
Tyto komunity začaly postupně tvořit ghetta, vytlačovat z nich původní obyvatelstvo a přebírat území. Výpověď  policejního komisaře s mnohaletou praxí hovoří za vše: zemi již zločinecké muslimské gangy doslova ovládly… „Ten, kdo přijme polovinu Kalkaty, nepomůže Kalkatě, ale sám se stane Kalkatou”, napsal před několika lety německý publicista Peter Scholl-Latour. Přesně to se děje a evropské vlády pilně konferují, proklamují, podpisují a nečinně přihlížejí migrační vlně. Jaký je dnešní stav, jaká perspektiva, kdo za to může a jak to ukončit?
Inženýři nedorazili: Podle studie vědecké služby Spolkového sněmu se sociální dávky pro žadatele o azyl v Evropě výrazně liší. Cizinci, kteří jsou v Rakousku a Německu v azylovém řízení, mohou dostávat více než 400 eur měsíčně. Ve Španělsku dostávají 347 euro. Ve Francii připadá na osobu 210 eur a ve Velké Británii ekvivalent této sumy. Ve Švédsku se jedná o 180, v Řecku o 150 a v Maďarsku dostanou pouze 60 eur. Po zamítnutí žádosti o azyl ve Francii a po roce pobytu ve Španělsku nedostávají migranti žádné finanční příspěvky.

https://pravyprostor.net/?p=167604
Když jmenovali Marka Výborného do funkce ministra zemědělství po tragickém Nekulovi, jeho teologičenstvo řeklo, že bude vyjednávat s obchodními řetězci, aby klesly maloobchodní ceny v hytlermarketech. Ten rozdíl u nás a v zahraničí už bil příliš do očí a ohrožovalo to už tak mizerné preference naší eurohodnotné pětikoaliční vlády. Nabíjelo to všem dezinformátorům, že naše vaše Evropská unie nás chce obrat až na kost.





---B. RUZNE - NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K ZAMYSLENI”)—
https://pravyprostor.net/?p=167632
Matematici mají nekonečno celkem rádi. V analýze se s ním počítá neustále a začnete-li studovat teorii množin, můžete pak ohromovat slečny tvrzením, že existuje mnoho různých nekonečen, která jsou různě velká. Nikdy jsem na to žádnou nesbalil, ale stejně je to cool.
V praktickém životě se s nekonečnem víceméně nesetkáte, i ten pozorovatelný vesmír nad hlavou má nějakou konečnou hranici, za kterou nevidíme. Nicméně existuje něco, čemu bych provizorně řekl “v podstatě nekonečno”. Hodnoty tak vysoké, že už z vašeho hlediska nemá smysl se jimi zabývat, vyšší nežli vysoké. Mimo meze vašich možností.
Stojí-li byt dva miliony Kč, je to pro normálního člověka nezanedbatelná částka, ale pořád je ještě představitelné, že ji vydělá. Na dům za osm milionů už chudší lidé nedosáhnou; pro ně už je tímto překročena hranice “v podstatě nekonečna”, ale pro vyšší střední třídu, byť nepočetnou, je to stále ještě v mezích možného.

https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141613&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Po návratu z Mallorky a pročtení týdenních zpráv a komentářů mohu jen připomenout verše Karla Havlíčka Borovského ze Křtu svatého Vladimíra.

Staří lidé umírali,
děti se rodily,
hodní lidé pracovali
a ochlasti pili.

Kdo měl málo, tomu braly
velké pijavice:
moudrých lidí bylo málo,
ale hloupých více.

Kdo byl taškář za Peruna,
taškařil zas dále:
a kdo byl poctivá duše,
dřen byl neustále.

Neboť svět je pořád stejný,
lidé ho nezmění,  plivni si stokrát do moře,
ono se nezpění.

Kdykoli čtu nějaký článek o CO2 a globálním oteplování, vrtá mi hlavou jeden problém. Ve všech článcích totiž autoři pokládají globální oteplování za to nejhorší a nejnebezpečnější, co mohlo lidstvo potkat, a tvrdí, že pokud nezměníme náš způsob života a neutratíme biliony na Green Deal, nastane něco jako konec světa. Jenže nemůže být globální oteplování - a lhostejno, zda způsobené člověkem či nikoli - také leckde a v lecčems užitečné a výhodné? Napadá mne spousta situací a oblastí života, kde by tomu tak bylo. Jenže o případných pozitivech globálního oteplování se nedočtete ani slovo - z toho totiž žádné peníze nekynou…

Poslední data čínského Národního statistického úřadu:
Ve 3. čtvrtletí letošního roku HDP vzrostl více, než se očřekávalo, a to o 4.9% oproti loňskému roku. Za první tři čtvrtletí utratili čínské domácnosti 4.68 bilionu dolarů, což je o 6.8% více, než loňského roku a podílely se 83.2% na celkovém ekonomickém růstu.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-10-23
Špičkou nohy na globálním Jihu
23. 10. 2023 - EB
V článku pro Foreign Affairs publikovaném těsně před útokem Hamásu na Izrael, píše bývalý americký ministr obrany Robert Gates, že Spojené státy ještě nikdy předtím nečelily čtyřem spojeneckým protivníkům najednou - Rusku, Číně, Severní Koreji a Íránu - jejichž společný jaderný arzenál by mohl být během několika let téměř dvakrát větší než jejich vlastní. Dysfunkce podle Gatese způsobila, že americká moc je nevyzpytatelná a nespolehlivá.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-10-20
Tolik lidí se v posledních dnech snaží uprchnout z Blízkého východu. To nám připomnělo pasáž z nedávno vydané knihy izraelské herečky Noy Tishbyové. Od dubna 2022 do dubna 2023 byla zvláštní vyslankyní pro boj proti antisemitismu a delegitimizaci Izraele, ovšem poté, co se vyslovila proti soudní reformě Benjamina Netanjahua, byla odvolána.
Následuje náš překlad z anglické verze knihy Israel: A Simple Guide to the Most Misunderstood Country on Earth, avšak v češtině už je k dispozici pod názvem Izrael. Země, kterou nikdo nechápe.
V polovině třicátých let 20. století žila rodina mé babičky Hildy v Teplicích v dnešní České republice. Schorrovi byli bohatí a vzdělaní a žili privilegovaným životem až do doby, kdy Německo v roce 1933 ovládli nacisté. Když se nedaleké nebezpečí začalo stupňovat, můj pradědeček Paul, který vlastnil továrnu na výrobu látek, přestěhoval rodinu z československého venkova do Prahy, protože byl přesvědčený, že Hitler tak daleko nikdy nedosáhne. Očividně se mýlil. Prožili asi deset klidných měsíců v nádherném hlavním městě, dokud tam nevtrhli Němci. Psal se rok 1939.

https://podcasty.hn.cz/c1-67257680-turiste-mirici-do-berlina-by-meli-sledovat-policejni-aplikaci-a-pocitat-s-problemy-v-doprave
Zprávy z Berlína, jednoho z turisticky nejoblíbenějších evropských měst, aktuálně připomínají zprávy z bojiště. Zápalné lahve, hořící auta, i to zjevně patří k tamnímu koloritu. Jak v Ranním brífinku Hospodářských novin říká berlínská studentka Sarah Hrstková, většina obyvatel se snaží demonstracím vyhýbat. Kvůli všudypřítomným policejním omezením si však museli zvyknout na mnohá dopravní omezení. Co se změnilo pro turisty a které věci by rozhodně neměli podcenit, o tom víc v rozhovoru pro Ranní brífink.

https://e-news.cz/seznam-cz/ondrej-sebek-narodni-sportovni-agentura-bude-i-na-pristi-rok-disponovat-stejnymi-prostredky-jako-v-roce-2023/
Rozhovor s Ondřejem Šebkem, předsedou Národní sportovní agentury.
Ondřej Šebek je předseda Národní sportovní agentury (NSA) od prosince 2022. Ve sportovním prostředí se pohybuje celý profesní život. Vedl též Český veslařský svaz, působil i v pardubickém hokejovém klubu nebo jako člen výkonného výboru hokejového svazu.
„Panuje shoda napříč odborníky, že 2 hodiny TV ve škole nejsou dostatečné pro odpovídající zdatnost i získání základních pohybových dovedností. Právě proto je činnost sportovních klubů, bez ohledu na druh sportu, velikost i zaměření klubů, důležitá a NSA právě tuto klubovou činnost velmi výrazně podporuje prostřednictvím “Můj klub” v rámci kterého podporujeme až 9 tisíc klubů. Podpora je plošná a velmi jednoduchá, kdy kluby získávají příspěvek na každého svého člena do 19 let, který alespoň 2krát v týdnu pravidelně trénuje a účastní se 6-ti soutěží nebo utkání v roce,“ říká Ondřej Šebek.

Vltavský monitor

Týdenní vysílání Národního proudu 23. 10. 2023

23. října 2023, video

 

Václav Hrabák, Národní proud
narodniproud.cz

Národní proud

Drtivá menšina

23. října 2023, názory&komentáře

Tok dějin nikdy neměnila většina. Vždy to byla aktivní odhodlaná menšina v nějaké populaci, která obrátila ono kormidlo dějin – ať už jakýmkoliv směrem. V roce 1969 dokázal nejslavnější rumunský psycholog Serge Moscovici jasně a stručně formulovat, za jakých podmínek to je možné. Došel k tomu na základě vlastních studií a experimentů. Účelem jeho slavného experimentu bylo identifikovat koncept sociálního vlivu aktivní menšiny.

        Serge Moscovici (14.6.1925, Brăila – 16.11. 2014, Paříž), byl rumunský sociální psycholog a aplikátor psychoanalytické teorie na oblast médií a sociálních skupin.

        Moscovici se zaměřil na vliv menšiny na skupinu. Zjišťoval, jak často bude většina souhlasit s těmi, kteří byli v menšině. Ve skupině šesti lidí se prezentovalo 36 předmětů různých odstínů modré. Dva lidé, se kterými byl Moscovici domluven, vždy záměrně odpovídali, že barva je zelená. Bez jejich přítomnosti dosahovala chybovost ve skupině 0,25%. V případě jejich přítomnosti se chybovost zvýšila na 8,4% a alespoň jednou odpovědělo v souladu s tvrzením menšiny až 32% účastníků. Moscovici pokračoval v experimentu dále. Ptal se jednotlivců mezi čtyřma očima, jakou mají předměty v odstínech modré, barvu. Účastníci, kteří byli předtím s časovým odstupem ovlivněni dvěma jeho spolupracovníky, odpovídali více jak v 50ti procentech, že vidí zelenou.

        Tyto experimenty definovaly podmínky, za jakých může menšina efektivně ovlivňovat většinu.

        Těmito podmínkami jsou:

 

        Neustálé připomínání důsledků většinového rozhodnutí nakonec přiměje některé členy většiny k většímu (nebo vůbec nějakému) kritickému myšlení a přehodnocení vlastních postojů, nebo alespoň k pochybnostem o jejich správnosti. Také může vést k odložení rozhodnutí, dokud nezíská další informace.

        Nepřímý vliv je silnější než přímý

        Další experimenty prokázaly, že nepřímý vliv menšiny na většinu je poměrně silný a podceňovaný. S časovým odstupem, kdy si například vyslechneme rozhovor zasvěcených a erudovaných odborníků, se ukazuje, že právě tyto názory nás velmi ovlivnily, protože jsme je přejali na podvědomé úrovni za své vlastní a jejich zdroj si už nemusíme uvědomovat. Také se zjistilo, že lidé mají v soukromí tendence spíše s menšinami sympatizovat.

        Pokud se podíváme na činnost různých aktivistických skupin a některých „neziskových“ organizací, tak zjistíme, že tento Moscoviciho „koncept sociálního vlivu aktivní menšiny“ úspěšně aplikují. Tyto skupiny, které slouží tzv. „globálním elitám“ k zavedení nového světového řádu však nemohou tento koncept zcela úspěšně využívat. Nesplňují totiž dva důležité faktory. Nejsou samostatné, ale mají jedno globální centrální řízení, které jim posílá noty. Dle potřeb tedy mění, jak své postoje, tak i způsoby argumentace, často i včetně argumentů samotných. Protože mají neomezené finanční možnosti, tak řada jejich členů ve skutečnosti své „pevné názory a ideovou linii“ pouze předstírá a jejich skutečnou motivací je finanční zisk a moc. Ukázkovým příkladem v našich podmínkách je „Milion chvilek pro demokracii“.

        Jsou-li záměry menšiny čisté, tak při dodržení Moscovicim definovaných podmínek bude vždy do určité míry změna úspěšná. Pokud by takováto menšina ještě aplikovala techniky z oboru parapsychologie, tak by mohla zcela převzít iniciativu a snadno změnit rozložení sil ve společnosti v poměrně krátkém časovém úseku. Stačilo by k tomu poměrně málo.

        Husité vítězili v řadě bitev nad deseti i vícenásobnými přesilami křižáckých vojsk, zejména díky pevné víře, čistým záměrům a silným emocím, se kterými do bitev chodili. Chorál „Ktož sú boží bojovníci“ není obyčejná válečná píseň. Žižkovo „Na množství nehleďte!“ vyjadřovalo řadu výše uvedených principů. Naši předci velmi dobře věděli, když říkali: „V jednotě je síla!“

        Pokud se tedy podíváme na aktuální situaci, tak vidíme, že řada podmínek již byla splněna. Politická opozice a různé oborové skupiny, ale i řada občanských aktivitistických skupin a jednotlivců se dokázala sjednotit. Výsledkem je již nyní fungující spolupráce a desítky tisíc lidí, kteří je aktivně podporují v ulicích a na sociálních sítích. I jako menšina můžeme situaci v této zemi pozitivně změnit. Stačí dodržet Moscovicim definované podmínky a dosáhneme pozitivních změn v poměrně krátkém čase. 

Jan Betko

4. ledna 2022zdroj ceske-zeme.cz

Jan Betko

Zásadní prognóza nejbližší proměny planety od Michaila Chazina

23. října 2023, video

 

 Stanislav Novotný komentuje zásadní prognózu nejbližší proměny planety v souvislosti s koncem nadvlády amerického dolaru od známého ekonoma Michaila Chazina Zamyšlení ruského ekonoma Michaila Chazina "Obraz budoucnosti v projevu V. V. Putina ve Valdaji" s českými titulky můžete zhlédnout zde: https://rumble.com/v3r1sfv-michail-ch...

O čem se mlčí

Novější (24. října 2023)Starší (22. října 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved