<– 13. října 2023 –>

Páteční Vltavský monitor 13. 10.

13. října 2023, z domova

---A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI ("MAINSTREAM”)—
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/bulovka-prestala-prijimat-pacienty-ve-vaznem-stavu-zrejme-kvuli-sporu-s-lekari/2425997?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Praha - Fakultní nemocnice Bulovka dnes odpoledne přestala přijímat pacienty v kritickém stavu, zdravotnická záchranná služby je vozí do jiných pražských nemocnic. Běžné pacienty nemocnice od záchranářů přebírá. Informaci Deníku Npotvrdila večer ČTK mluvčí záchranářů Jana Poštová. Vedení Bulovky má spory s částí lékařů ARO a urgentního příjmu. Nemocnice následně oznámila, že pacienty přijímá bez omezení."Kolem 15:30 jsme od vedení nemocnice dostali informaci, že s okamžitou platností nejsou schopní přijímat pacienty v kritickém stavu," řekla Poštová před 22:00. "Jsme nuceni je odklánět do jiných pražských nemocnic," dodala.Podle vedoucího oddělení PR a komunikace nemocnice Filipa Řepy příjem omezený není. "Fakultní nemocnice Bulovka přijímá do péče pacienty od zdravotnické záchranné služby bez jakýchkoliv omezení," uvedl Řepa před 23:30.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rakusan-demonstrace-palestincu-v-praze-by-patrila-mezi-potencialne-rizikove/2425920?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Praha - Demonstrace, kterou údajně svolávají Palestinci žijící v ČR do centra Prahy, by podle podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) patřila mezi potenciálně rizikové akce. Policie ji nemůže předem zakázat, budou-li dodrženy podmínky shromažďovacího práva, ale ohlídá ji. Ministr to dnes uvedl na dotaz poslance SPD Radka Kotena, podle něhož prý demonstraci na Václavském náměstí chystají palestinští radikálové. V přehledu veřejných shromáždění v hlavním městě zatím žádná podobná akce na nejbližší dny uvedena není."Pravděpodobně nebude svolavatelem Hamás, pravděpodobně to bude nějaká organizace, která působí v České republice a jistě doposavad působila legálně," uvedl ministr k poslancovým obavám. Podle Kotena by totiž svolavatelem mohla být některá ze skupin, které jsou alespoň v Izraeli označovány za teroristické.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/policie-obvinila-poradatele-protivladnich-demonstraci-vrabela-kvuli-podvodu/2425881?utm_source=rss&utm_medium=feed
...České Budějovice - Policie obvinila českobudějovického pořadatele protivládních demonstrací Ladislava Vrabela z dotačního podvodu. Stíhaný podle kriminalistů neoprávněně čerpal podporu pro své firmy v období koronavirové pandemie. Na případ upozornila Česká televize. Stíhání v případu dotačního podvodu se škodou 1,7 milionu korun ČTK potvrdil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner, jméno osoby ale neuvedl. Vrabelův obhájce Radek Suchý ČTK sdělil, že obvinění považuje za nesmyslné."Samozřejmě považujeme obvinění za vykonstruované a nesmyslné, proti usnesení podáme stížnost. V průběhu přípravného řízení všechna obvinění vyvrátíme. Klient je rovněž připraven plně hájit svá práva, je připraven s orgány činnými v trestním řízení plně spolupracovat," řekl ČTK Suchý. Podle jeho informací měla policie původně záležitost odložit. "Podle klienta je velmi zvláštní, že mu bylo sděleno obvinění poté, co oznámil svůj záměr kandidovat ve volbách," uvedl Suchý. O obvinění z několika trestných činů s trestní sazbou dva až osm let vězení Vrabel informuje i na svém facebooku.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/fiala-kvuli-zasahu-na-uradu-vlady-vyplatilo-msp-mimosoudne-880-000-kc/2425872?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Praha - Ministerstvo spravedlnosti vyplatilo mimosoudně jako odškodnění v některých případech souvisejících se zásahem policie na úřadu vlády před deseti lety 880.000 korun. Šlo o nároky na odškodnění ve smyslu zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci. V případech, kdy se poškození obrátili na soud, přiznaly soudy v těchto kauzách odškodnění za celkem 1,8 milionu korun. Při dnešních interpelacích to ve Sněmovně řekl premiér Petr Fiala (ODS). Odpověděl tak na dotaz poslance SPD Karla Sládečka.Sládeček chtěl vědět, kdo nese odpovědnost za odškodnění v kauze zásahu na úřadu vlády. Tuto částku poslanec vyčíslil na 231 milionů korun. "Mezinárodní ostuda, pár podmíněných trestů, ale hlavně desítky milionů korun za nasazení policejní techniky a 231 milionů za náhradu škody," prohlásil Sládeček.Fiala mu doporučil, aby se obrátil spíše na ministerstvo spravedlnosti. Zdůvodnil to tím, že jde o složitou problematiku. "Ta kauza takzvaného zásahu na úřadu vlády se v trestněprávní rovině projevila několika samostatnými větvemi trestního stíhání, které bylo vedeno proti různým osobám a s rozdílným výsledkem," poznamenal premiér.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/bloomberg-pad-gazpromu-otupuje-klicovy-nastroj-putinovy-moci/2426030?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Moskva/Brusel/Peking - Ruský prezident Vladimir Putin přecenil své možnosti, když se pokusil využít ruský státní plynárenský gigant Gazprom k tomu, aby dostal Evropu na kolena. A nyní jsou jeho snahy o posílení Gazpromu vydány na milost a nemilost Číně, napsala agentura Bloomberg.Gazprom se po řadu let soustředil na export prostřednictvím plynovodů do Evropy a zanedbával investice do kapacit pro vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG). Možnosti podniku jsou tak nyní omezené, což se projeví příští týden, kdy se s Putinem v Pekingu setká čínský prezident Si Ťin-pching.
Kreml by rád uzavřel nové exportní dohody, které by posílily mezinárodní přítomnost Gazpromu. Tu podkopala Putinova neúspěšná snaha vyděsit evropské země podporující Ukrajinu hrozbami, že Evropané budou v zimě bez ruského plynu ve svých domovech mrznout.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cena-plynu-pro-evropsky-trh-dnes-stoupla-o-vice-nez-15-procent/2425927?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Amsterodam - Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes na klíčovém trhu v Amsterodamu vzrostla o více než 15 procent a překročila 53 eur (zhruba 1300 Kč) za megawatthodinu (MWh). Vzhůru ji v poslední době tlačí vyhlídky na příchod chladnějšího počasí a nejistota ohledně dodávek, za kterou stojí mimo jiné ozbrojený konflikt mezi palestinským hnutím Hamás a Izraelem.K obavám o dodávky přispívá rovněž vývoj kolem podmořského plynovodu spojujícího Finsko a Estonsko, který byl v neděli odstaven kvůli neobvyklému poklesu tlaku plynu. Finská vláda v úterý potvrdila, že plynovod byl poškozen. Finská bezpečnostní a zpravodajská služba dnes oznámila, že nemůže vyloučit podíl státního aktéra na poškození plynovodu.
Šéf německého svazu provozovatelů zásobníků plynu a vodíku INES Sebastian Heinermann dnes uvedl, že Německu v nadcházející zimě navzdory téměř plným zásobníkům hrozí v případě extrémně nízkých teplot nedostatek plynu. Dodal, že Německo potřebuje zprovoznit další terminály na zkapalněný zemní plyn (LNG). Za klíčové označil také úspory domácností, které mají při silných mrazech velký podíl na spotřebě.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3621083-po-covidu-pribylo-rakovin-lide-vyuzivaji-i-lecby-na-miru
...Po covidu přibylo onkologicky nemocných pacientů, kteří se aktivně zajímají o možnosti léčby. Podle Nadace pro výzkum rakoviny ale informace častěji hledají na internetu a někteří mají tendenci podléhat dezinformacím. Reálné novinky v léčbě i výzkumu karcinomů představila konference pacientů s experty.

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3621069-usporny-balicek-se-dotkne-penezenek-cechu-danove-zatizeni-poroste
...Necelý den zbývá do sněmovního rozhodnutí o úsporném balíčku. Vláda chce díky němu zbrzdit hospodaření na dluh v příštím roce skoro o 98 miliard korun. Zhruba třetinu má vynést zvýšení některých odvodů, mimo jiné z alkoholu, tabáku, nemovitostí i příjmu firem. A právě to je hlavní důvod, proč příští rok vzroste celkové daňové zatížení na nejvyšší hodnotu od roku 2020. Opozici se to nelíbí.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3621099-presunte-pres-milion-palestincu-v-gaze-na-jih-uzemi-vyzvala-podle-osn-izraelska-armada
...Izraelská armáda informovala OSN, že by se 1,1 milionu Palestinců v Pásmu Gazy mělo v příštích 24 hodinách přesunout do jižní části tohoto úzkého pobřežního pásu. Uvedl to mluvčí Organizace spojených národů, prohlášení Izraelců přišlo ve čtvrtek pozdě večer. Tento krok by podle agentury Reuters mohl být předzvěstí izraelské pozemní ofenzivy. V pátek ráno pak izraelská armáda vyzvala k evakuaci civilních obyvatel města Gaza na jih, oznámila agentura Reuters.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/gazprom-rusky-plyn-bloomberg-cina-putin-se-prepocital-rusko-plynovod_2310130752_jar
...Ruský prezident Vladimir Putin přecenil své možnosti, když se pokusil využít ruský státní plynárenský gigant Gazprom k tomu, aby dostal Evropu na kolena. A nyní jsou jeho snahy o posílení Gazpromu vydány na milost a nemilost Číně, napsala agentura Bloomberg.

https://echo24.cz/a/HyRQj/komentar-zlamalova-katar-rusko-iran-plyn-sponzori-terorismus
...Západní svět ve velkém vyjadřuje podporu Izraeli, který v sobotu náhle a bestiálně napadli teroristé z hnutí Hamás ovládající Gazu. Hrůzné obrázky řádění zrůd z Hamásu, které jdou cíleně po civilistech a neštítí se vůbec ničeho včetně stínání hlav dětí. Řada klíčových zemí Evropské unie v čele se Španělskem a s Francií odmítá zastavit finanční podporu do Gazy, přestože ví, že končí v rukou teroristů z Hamásu, který ji ovládá.
Hlavním financiérem teroristů z Hamásu je ale bohatý ropný a plynový emirát Katar. Financuje ho z peněz, které mu za plyn zaplatily evropské země. Mimo jiné Německo či Polsko. A také my. Když se Evropa po ataku Vladimira Putina na Ukrajině odřezávala od ruského plynu, dělala to proto, aby nefinancovala agresora. Přeorientovala se na jiné dodavatele, kteří vozí do Evropy zkapalněný pyn LNG. Postavila kolem kontinentu terminály, kam vedle tankerů ze Spojených států přijíždějí především ty z Kataru. Polsko nebo Německo si zajistily lepší ceny tím, že uzavřely s Katarem dlouhodobé kontrakty.

https://echo24.cz/a/H9awG/zpravy-svet-valka-izrael-hamas-pozemni-operace-invaze-gaza-utoky-izraelska-armada-terorismus-f-35
...Svět netrpělivě očekává zprávy o zahájení pozemní invaze izraelské armády do pásma Gazy. Ohlášená operace má eliminovat další útoky islámských radikálů z teroristického hnutí Hamás, které od soboty zabily tisíce lidí. Izrael už zahájil blokádu a leteckými údery si připravuje půdu pro pozemní invazi do Gazy, s níž ale zatím vyčkává. Jak bude vypadat další postup a hrozí na Blízkém východě eskalace konfliktu?



---B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  (ALTERNATIVNI MEDIA - “SKLADANI MOZAIKY”)—
https://www.protiproud.info/politika/7495-bliz-ke-spatnemu-konci-migranty-do-kazde-rodiny-o-sve-bezpecnosti-si-rozhodovat-nebudete-volny-pohyb-nasilniku-zitrek-ve-znameni-terorismu-opovazte-se-vzdorovat-za-vsim-hledej-jourovou-kdo-dalsi-nas-zrazuje.htm
...Ivan David sleduje z bezprostřední blízkosti, o čem se jedná na půdě evropských institucí, a nenechává nikoho na pochybách o tom, že zlo nikdy nespíPolitici mluví o „nelegální migraci“, což vzbuzuje mylný dojem veřejnosti, že existuje vůle Evropské komise bránit imigraci, která není odůvodněna ohrožením života migrujících osob v domovských státech. Taková snaha ve skutečnosti neexistuje, jsou to jenom kecy.
Ve skutečnosti naopak Evropská komise (EK) za podpory většiny Evropského parlamentu (EP) podporuje stálou masovou imigraci legislativou i obrovskými částkami, a to i čistě ekonomickou migraci s argumentací, že „Evropa potřebuje talenty“ a máme prý morální závazek (vůči všem, kteří si chtějí polepšit přestěhováním do sociálně štědřejší země). Talentem je ovšem podle nich každý včetně negramotných.

https://www.protiproud.info/politika/7494-zmena-paradigmatu-v-palestine-izrael-obnovi-poradek-ale-uz-nikdy-nezvitezi-predstavitele-hamasu-ziji-v-turecku-ankara-se-jiz-usa-neboji-po-karabachu-se-erdogan-zameri-na-prava-palestincu-krvave-lazni-se-jiz-neni-mozne-vyhnout.htm
...Thierry Meyssan francouzský odborník na Blízký východ ukazuje ve své vynikající analýze, že situace po útoku na Hammásu na Izrael není černobílá a pro urovnání konfliktu, by bylo třeba vyřešit především hory nespravedlností - jenže to Západ, strůjce konfliktu - ale ani nikdo ze zainteresovaných fakticky nechceKrvavý konflikt, který začal v zeměpisné Palestině, přišel po 75 letech stejně vražedného bezpráví. Z hlediska mezinárodního práva mají Palestinci právo a povinnost bránit se izraelské okupaci, stejně jako mají Izraelci právo a povinnost reagovat na útok na ně. Povinností každého z nás je pomoci vyřešit nespravedlnost, kterou trpí obě skupiny, což neznamená podporovat krutou pomstu některých z nich.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/darmozrouti-v-komisich-vavra-o-nove-verzi-slavnostni-ustavy/
...Úspěšný český herní vývojář a spoluzakladatel Společnosti na obranu svobody projevu Daniel Vávra okomentoval záměr Sněmovny vytvořit za miliony novou verzi slavnostní Ústavy. A taky napsal pár slov k k efektivnosti státu a jeho institucí.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/migracni-politika-eu-v-dobe-teroristickeho-utoku-na-izrael/
...Spoluzakladatel a ředitel Společnosti pro obranu svobody projevu Vlastimil Veselý se ve svém komentáři zamyslel nad aktuální situací v Evropě, zvláště ve vztahu k teroristickému útoku na Izrael a k podobě navrhovaného migračního paktu.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/propagace-islamskeho-terorismu-z-penez-eu-okamura-zuri/
...Šéf opoziční SPD Tomio Okamura okomentoval ve svém příspěvku pozadí finančních zdrojů, které plynou z Evropské unie na podporu islámského terorismu a džihádismu. A podivuje se nad tím, že v tom Evropa i nadále pokračuje.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/fialuv-druhy-pokus-o-zavedeni-vladniho-cenzora-je-tu/
...Šéf vládního kabinetu Petr Fiala má nového poradce pro informační gramotnost a boj s dezinformacemi. Vyvoleným je politolog z Masarykovy univerzity v Brně Miloš Gregor.  

https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/spolecnost-o-zpozdeni-geopoliticke-kry-stredni-evropy.A231012_191108_p_spolecnost_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
...Podle Indexu mediální gramotnosti Sofia z roku 2022 jsou na tom tradičně nejlépe Finsko, Norsko, Dánsko, Estonsko, Švédsko a Irsko. Česká republika je až na 18. místě a Slovensko až na 24. místě. Maďaři skončili na 27. místě a Poláci jsou jen o jeden stupínek lepší. Všechny země na západu a severu EU jsou na tom lépe. Otázka zní: Proč tomu tak je a kde hledat hlubší příčiny?
Kořeny vzniku osobní odpovědnosti za svůj život je možné hledat ve zrušení nevolnictví, kterému u nás i v Uhrách došlo oficiálně až v roce 1781, v Polsku v roce 1794, zatímco zánik nevolnictví v západní Evropě počal již ve 14. století. To se týkalo částečně Francie, dále Anglie, Flander, nyní Belgie, některých německých zemí a Itálie, kde nevolnictví bylo nahrazeno finanční rentou. V důsledku to znamenalo zejména zrušení povinností robotovat, odvádět poddanské dávky a možnost stěhování atd. Ve Skandinávii nevolnictví nebylo nikdy zavedeno. A právě již tehdy se oddělila geopolitická kra střední Evropy od západní Evropy a hranici, tvořilo Labe, Krušné hory a Šumava. A i patent Josefa II. z roku 1781 se týkal jen omezení svobody pohybu, samotné poddanství skutečně zaniklo až v roce 1848. Za poddané rozhodovala o všem vrchnost, a navíc většina lidí byla negramotná. Naše zpoždění je nejméně čtyřistaleté.




---C. RUZNE - NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K ZAMYSLENI”)—
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141607&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
...Určitě si zapamatujte coby důvod k defenestraci!
A teď teprve začínají přicházet ty výsledky. Máme kontrolu nad energetickou infrastrukturou. Ceny energií jdou dolů, inflace klesá. Podařilo se nám prostě zvládnout obrovskou migrační vlnu. Klesají i ceny potravin. Prostě daří se nám řadu věcí a přitom investujeme a uzdravujeme veřejné finance,” prohlásil premiér Petr Fiala.
...„Mým hlavním úkolem bude na základě zahraničních zkušeností, dosavadní praxe, ale třeba i nejnovějších studií radit, jak by se mohla zlepšit odolnost větší části společnosti proti dezinformacím,“ prohlásil Miloš Gregor, nový poradce premiéra Fialy pro informační gramotnost a boj s dezinformacemi.
Jako mnohokrát v historii „moudrý“ vládce má potřebu radit hloupým občanům, aby nevěřili tomu, že hloupý je vládce.
Všude se šetří, takže lze naštěstí předpokládat, že to bude dělat zadarmo.
...Německý kancléř Olaf Scholz prohlásil, že je znepokojen úspěchy pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) v nedělních volbách ve spolkových zemích Bavorsko a Hesensko.
Tolik zpráva. Zřejmě jde však o špatný překlad a začátek zprávy má správně znít „Německý kancléř Olaf Scholz prohlásil, že je svou politikou zodpovědný za úspěchy…

https://pravyprostor.net/?p=167126
...Mnoho se toho přihodilo v ekonomice během posledních hodin. Bude-li naším měřítkem významu ekonomických zpráv čistě a jen finanční efekt (a budeme-li pro tyto účely dočasně zanedbávat taková fakta jako počet mrtvých), pak na prvním místě v USA pozorujeme, že se na finančním trhu rychle uzavírají nové CDS proti americkým bankám. Credit default swap je úvěrový derivát, který slouží k přenosu úvěrového rizika z jednoho subjektu na jiný. Strana, která koupila kontrakt CDS, se chce zajistit proti riziku úvěrového selhání podkladového aktiva. Na druhé straně prodávající se zavazuje uhradit ztrátu v případě zmíněného selhání. Nárůst objemu CDS je neklamným průvodním znakem rostoucích obav z úvěrového selhání, v tomto případě z bankrotu amerických bank. Připomeňme, že růst obav na finančním trhu má sebenaplňující potenciál. Pokud se informace o nárůstu CDS proti bankám víc rozšíří mezi klienty, klienti začnou vybírat své vklady, tedy může dojít ke klasickým runům na banky. A potenciální pokračování již známe z jarní bankovní krize.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-10-12
...Oddělené základní školství pro Ukrajince
12. 10. 2023 - EBMinistr vnitra Vít Rakušan v poslední době opakovaně řekl, že Fialova vláda podcenila jazykové vzdělávání ukrajinských dětí a že kvůli tomu ve školách často vznikaly velké komunikační bariéry. „Příliš jsme spoléhali na to, že ty jazyky jsou si podobné,“ uvedl. Když takhle mluví, působí právě Rakušan jako ten negramotný. Bývalo by stačilo se zeptat asistentů, kteří v českých školách pomáhali ukrajinským dětem ještě před začátkem války. Některé děti jsou bezesporu nadané nebo pilné a obtíže překonávají, ale veřejně dostupné výsledky programu PISA (CZ, UA) jasně ukazují, že míchání českých a ukrajinských žáků táhne ty české dolů, a to bez ohledu na jazykovou bariéru. Pokud toto není cílem Fialovy vlády, není ještě pozdě zaangažovat ukrajinské učitele žijící v Česku a zajistit tak pro ukrajinské děti oddělené školství v ukrajinštině. Pokud se tak nestane, kvalita českého školství se bude pro všechny nadále zhoršovat.




—D. "GLOBAL WORLD" - AKTUALITY PRO TY, KDO CTOU A ROZUMI ANGLICKY—
https://www.reuters.com/markets/commodities/oil-climbs-us-sanctions-stockpile-forecasts-raise-supply-concerns-2023-10-13/
...TOKYO/BEIJING, Oct 13 (Reuters) - Oil prices were up on Friday after the U.S. tightened its sanctions programme against Russian crude exports, raising supply concerns in an already tight market, and global inventories are forecast to decline through the fourth quarter.
Brent futures rose 94 cents, or 1.1%, to $86.94 per barrel. U.S. West Texas Intermediate (WTI) crude gained $1.07, or 1.3%, to $83.98 a barrel at 0630 GMT.
Despite fluctuations through the week in both benchmarks, Brent is set for a weekly gain of 2.8%, while WTI is set to climb 1.4% for the week, after both contracts surged on Monday. The uptick was driven by the potential for disruptions to Middle Eastern exports after Hamas' attack on Israel over the weekend threatened a possible wider conflict.

https://www.politico.com/news/2023/10/13/israels-military-orders-civilians-to-evacuate-gaza-city-ahead-of-a-feared-ground-offensive-00121388
...JERUSALEM — Israel’s military directed the evacuation on Friday of all of the hundreds of thousands of civilians living in Gaza City ahead of a feared Israel ground offensive. The directive came on the heels of what the United Nations said was a warning they received from Israel to evacuate 1.1 million people living in the north of Gaza within 24 hours.
The Israeli military order, which comes on the seventh day of a war declared by Israel following an unprecedented Hamas incursion and deadly attack, directs residents of Gaza City to flee deeper south into the Gaza Strip, a narrow coastal territory. Israel’s directive charged that Hamas militants were hiding in tunnels under the city.

https://www.politico.eu/article/gaza-israel-hamas-west-privately-fears-9-11-scenario-doubles-down-on-gaza/
...Western governments are urging Israel to show restraint in its military campaign against Hamas in Gaza, as fears grow that the conflict could spiral out of control.
On Thursday, U.S. Secretary of State Antony Blinken and French President Emmanuel Macron combined their support for Israel’s right to retaliate with a warning: That response must be fair.
“Israel has the right to defend itself by eliminating terrorist groups such as Hamas through targeted action, but preserving civilian populations is the duty of democracies,” Macron said on Thursday night. “The only response to terrorism is always a strong and fair one. Strong because fair.”

https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/growing-tanker-fleet-cheaper-freight-challenge-russian-oil-price-cap/
...Russian crude oil producers are enjoying the cheapest costs to ship to refiners in China and India in almost a year thanks to a growing number of vessels plying the routes, according to trading and shipping sources.
The arrival of new shippers working outside the purview of Western governments allows Russian firms to earn more than the $60 per barrel cap that the US and its allies had aimed to impose on Russia through sanctions. It also means that enforcing the price cap will have a limited impact on Russian revenues.
On Thursday, the US imposed the first sanctions on owners of tankers carrying Russian oil above the cap, one based in Turkey and one in the United Arab Emirates, in an effort to close loopholes on the mechanism designed to punish Moscow for the war in Ukraine.

https://tass.com/politics/1689749
...Putin, his Tajik counterpart begin talks in Bishkek
The agenda includes regional security issues, first of all, the situation on Tajikistan's border with Afghanistan, and issues of functioning of the 201st military base in the country

https://tass.com/economy/1689745
...Trade turnover between China, Russia up 29% in January-September to $176 bln, says customs
Russia mainly delivers energy resources, metals, timber, agriculture products and seafood to China
BEIJING, October 13. /TASS/. Trade turnover between Russia and China rose by 29.5% in January-September 2023 year-on-year to $176.4 bln, the General Administration of Customs of China reported.
In September trade turnover between Russia and China amounted to $21.1 bln. China’s exports to Russia reached $9.6 bln, while supplies from Russia to China totaled $11.5 bln.
Russia mainly delivers energy resources, metals, timber, agriculture products and seafood to China, while China supplies passenger cars and trucks, appliance electronics, excavators, microprocessor units, apparel, footwear and consumer goods to Russia.

https://en.irna.ir/news/85256679/International-community-should-intervene-to-stop-the-genocide
...The Iranian embassy published a message on its user account on the X social network and wrote: "The crimes in Gaza are beyond belief complete siege, non-stop bombardment with massive casualties, deprivation of food, water and all facilities."
The message continued that it is time for the international community to intervene to stop this genocidal behavior and prevent suffering and loss of life.

Vltavský monitor

Novější (14. října 2023)Starší (12. října 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved