<– 6. října 2023 –>

Páteční Vltavský monitor 6. 10. 2023

6. října 2023, monitor

---A. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI ("MAINSTREAM”)—
https://archiv.hn.cz/c1-67250930-kdyz-klesne-statni-podpora-stavebniho-sporeni-vykompenzujeme-ji-slibuji-tri-sporitelny-ale-jen-docasne
...Stavební spořitelny v Česku vyrazily do boje o klienty. Tři z nich nově slíbily, že pokud si u nich lidé sjednají do konce tohoto roku stavební spoření, doplatí jim ze svého státní podporu, kterou vláda Petra Fialy hodlá zrušit. Podle expertů jde o marketingový tah, jak alespoň dočasně udržet zájem o tradiční spořicí produkt, po němž v zemi v poslední době klesá poptávka.
K tomuto kroku se zatím z pěti stavebních spořitelen, které v Česku působí, odhodlaly tři: Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka), Raiffeisen stavební spořitelna a ČSOB Stavební spořitelna. Byť se formulace podmínek u každé z nich mírně liší, výsledek je prakticky stejný. V případě, že dojde ke snížení státní podpory ze současných maximálně dvou tisíc na jeden tisíc korun ročně, spořitelny klientům ušlou tisícovku budou kompenzovat ze svého.

https://archiv.hn.cz/c1-67250860-koalice-nejprve-schvalila-vyssi-poplatek-za-predcasne-splaceni-hypoteky-ted-jeji-poslanci-tlaci-na-stanjuru-aby-ho-snizil
...Sankce za předčasné splacení hypotéky by mohla být maximálně jedno procento z dlužné částky, tedy poloviční, než navrhl ministr. Koaliční partneři, kteří původně vládní návrh schválili, změnili názor.
Místo 40 tisíc korun, jak navrhuje ministerstvo financí, by dlužník s dvoumilionovou hypotékou při jejím předčasném splacení zaplatil bance maximálně 20 tisíc korun. Z debaty mezi koaličními stranami se rýsuje plán, jak změnit návrh ministerstva na znovuzavedení poplatků za předčasné splacení hypotéky. Z něj si mají banky pokrýt náklady, které jim vznikají tím, že jim klient odejde ke konkurenci před doběhnutím fixace. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce jako strop do zákona dát dvě procenta ze zbývající dlužné částky.

https://hnonline.sk/svet/96108406-biden-planuje-ze-sa-v-novembri-stretne-s-cinskym-prezidentom-si-tin-pchingom
...V snahe o zlepšenie napätých vzťahov Washington v posledných mesiacoch do Pekingu vyslal niekoľko vysoko postavených predstaviteľov vrátane ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena.Americký prezident Joe Biden plánuje, že sa v novembri po roku znova stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. S odvolaním sa na zdroje z americkej administratívy to napísal denník The Washington Post, podľa ktorého sa lídri dvoch najväčších ekonomík sveta pokúsia reštartovať vzájomné vzťahy.
"Je to celkom isté," povedal jeden z predstaviteľov Bidenovej administratívy, podľa ktorého sa teraz schôdzka začína pripravovať. Uskutočniť by sa mala v Kalifornii na okraj novembrového summitu Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria.

https://hnonline.sk/svet/96108400-putin-pripusta-moznost-ze-by-rusko-mohlo-obnovit-jadrove-testy
...Šéf Kremľa uviedol, že nie je potrebné meniť ruskú jadrovú doktrínu, pretože akýkoľvek útok na Rusko by v zlomku sekundy vyvolal odpoveď v podobe úderu stovkami jadrových striel.Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok naznačil možnosť, že Rusko by mohlo po prvýkrát za viac ako tri desaťročia obnoviť jadrové skúšky a stiahnuť svoju ratifikáciu prelomovej zmluvy o zákaze jadrových skúšok, píše Reuters.
Putin, ktorý má v najväčšej jadrovej mocnosti sveta najvyššiu rozhodovaciu právomoc, tiež uviedol, že Moskva úspešne otestovala riadenú strelu s jadrovým pohonom a jadrovou hlavicou Burevestnik, ktorej schopnosti označil za "bezkonkurenčné".

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/po-zavedeni-kontrol-na-hranicich-moravskoslezsti-policiste-zajistili-55-migrantu/2422231?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Praha - Policisté za první den namátkových kontrol na hranicích se Slovenskem zajistili 69 migrantů. Zadrželi také čtyři převaděče, které začali prověřovat kvůli trestnému činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. ČTK to sdělila mluvčí policejního prezidia Irena Pilařová. Česká republika zavedla od středy namátkové kontroly kvůli zvýšenému počtu přicházejících uprchlíků.Česko, Polsko a Rakousko zavedly kontroly na slovenské hranici na deset dnů. Cílem je omezit počet lidí, kteří se nelegálně dostávají na jejich území, odkud chtějí většinou zamířit dále na západ. Německo již kvůli obavám z nelegálně přicházejících migrantů začalo kontrolovat hranici s Českem a Polskem v minulých dnech. Dosluhující slovenská vláda oznámila, že od dnešního dne zavede na deset dnů kontroly na hranicích s Maďarskem.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/fiala-evropska-migracni-politika-je-nedostatecna/2422181?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Praha - Dosavadní evropská migrační politika není podle premiéra Petra Fialy (ODS) dostatečná. Na nadcházejících jednáních s ostatními evropskými politiky chce mluvit především o ochraně vnějších hranic, lepší návratové politice či spolupráci se zeměmi původu migrantů. Fiala to dnes řekl novinářům před odletem do Granady na summit Evropského politického společenství (EPC), na který naváže neformální jednání Evropské rady. Česko je podle Fialy připraveno podpořit odvážnější kroky, nadále ale odmítá povinné kvóty.Fiala řekl, že je potřeba dospět k řešením, která umožní předcházet nelegální migraci, s níž se nyní Evropa potýká. Doufá, že výsledky přinese především spolupráce s Tuniskem, odkud migranti do Evropy přes Středomoří často míří.
Česko ve středu kvůli přílivu migrantů zavedlo namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem. Podobné opatření zavedly na hranicích se Slovenskem také Rakousko a Polsko. Slovensko ode dneška zvýšilo kontroly na hranicích s Maďarskem, které leží na takzvané západobalkánské migrační trase.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/putin-opet-hovoril-o-jadernych-zbranich-a-tez-o-moznosti-jadernych-testu/2422505?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Soči (Rusko) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes nevyloučil, že by Rusko mohlo po třech desetiletích obnovit jaderné zkoušky a že by mohlo odstoupit od ratifikace smlouvy o jejich všeobecném zákazu. Oznámil také, že Rusko úspěšně vyzkoušelo mezikontinentální střelu s plochou dráhou letu a s jaderným pohonem Burevestnik, jejíž schopnosti označil za bezkonkurenční. Putin také ohlásil dokončení vývoje "supertěžké" mezikontinentální rakety Sarmat, která by měla být v nejbližší době zařazena do výzbroje.Právě Putin přijímá konečná rozhodnutí v největší jaderné mocnosti, poznamenala agentura Reuters.
"Provedli jsme poslední úspěšné zkoušky Burevestnika, střely s globálním doletem a jaderným pohonem," řekl šéf Kremlu podle agentury RIA Novosti. Ta připomněla, že poprvé o Burevestniku jako střele s prakticky neomezeným doletem a dalších zbraních, schopných zajistit strategickou rovnováhu ve světě na desítky let dopředu, informoval Putin 1. března 2018 ve svém poselství před prezidentskými volbami. Střela schopná nést jadernou hlavici by podle ruských vojáků neměla být zachytitelná stávajícími i budoucími systémy protiraketové a protivzdušné obrany.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/hypoindex-prumerna-sazba-hypotek-na-pocatku-rijna-klesla-na-6-05-procenta/2422584?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Praha - Průměrná sazba hypoték na počátku října klesla na 6,05 procenta ze zářijových 6,1 procenta, snížila se tak pátý měsíc za sebou. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.Úrokové sazby se tak dostaly na úroveň loňského června. Za posledních pět měsíců hypotéky již zlevnily o 27 bazických bodů. "Úrokové sazby hypotečních úvěrů i nadále velmi pozvolně klesají. Toto snižování úrokových sazeb mají na svědomí stále trvající akční slevy jednotlivých bank a také nabídky nižších sazeb pro tzv. zelené hypotéky," uvedl hypoteční analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora s tím, že jde o hypotéky, jimiž financovaná nemovitost musí splňovat nejvyšší energetickou náročnost.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/mpsv-firmam-chybi-az-249-000-zamestnancu-na-odvodech-to-znamena-45-mld-kc/2422352?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Praha - Firmám v Česku chybí lidé na 249.000 míst. Pracovníci chybějí jedné z pěti oslovených společností, jako hlavní bariéru růstu to uvádí jedna ze sedmi, vyplynulo z analýzy ministerstva práce a sociálních věcí. Extrémně vysoká poptávka podle ní brzdí rozvoj ekonomiky. Kdyby tato místa byla obsazena, jen na odvodech v průměrné výši u jednotlivých profesích by přinášela navíc 45 miliard korun do státního rozpočtu, uvedl při dnešním představení výsledků analýzy volných pracovních míst a zaměstnávání cizinců ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).Výrazná poptávka je po manuálních profesích, prioritně lidé chybí v podpůrné administrativě, těžbě, veřejné správě. Firmám i institucím podle Jurečky chybějí nejen zaměstnanci pro manuální práci, ale také vysokoškoláci. Vedle tradičních odvětvích poptávajících zaměstnance jako je pohostinství, není dostatek lidí například i ve zdravotnictví.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/mze-usporne-opatreni-za-sest-miliard-kc-je-proti-puvodnimu-vyhledu-rozpoctu/2422286?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Praha - Úsporné opatření v rozpočtu ministerstva zemědělství (MZe) na rok 2024 za šest miliard korun je snížení vůči střednědobému výhledu, ve kterém se původně počítalo s navýšením peněz o tuto částku. Pro ČTK to dnes uvedl mluvčí MZe Vojtěch Bílý. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) minulý týden na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že v kapitole ministerstva zemědělství jsou úspory 10,4 miliardy korun. Bílý dnes řekl, že v návrhu rozpočtu zatím nejsou pokryté všechny požadavky ministerstva. Kofinancování Programu rozvoje venkova ve výši 65 procent se podle něj měnit nebude.V rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) je ve výhledu na příští rok na Společnou zemědělskou politiku ze státního rozpočtu částka 11,62 miliardy korun, na letošek byla určena částka 5,68 miliardy korun.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zastropovani-energii-letos-vyjde-asi-na-50-mld-kc-polovinu-puvodnich-odhadu/2422248?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Praha - Náklady na zastropování cen energií v letošním roce vyjdou podle současných odhadů přibližně na 50 miliard korun. To je zhruba polovina částky, kterou vláda při zavádění cenových stropů původně předpokládala. ČTK to řekl David Hluštík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Ke snížení nákladů pomohl zejména pokles cen energií na trhu. Cenové stropy platí po celý letošní rok. O jejich platnosti pro příští rok vláda dosud definitivně nerozhodla, předpokládá se však, že budou zrušeny.Vláda zavedla cenové stropy na elektřinu a plyn pro letošní rok kvůli prudkému zdražení komodit na trhu během loňské energetické krize. Stropy byly stanoveny na 6000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Stropy platí od začátku roku pro domácnosti, firmy i veřejné instituce do konce letošního roku.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ft-belgicke-tajne-sluzby-sleduji-centrum-alibaby-pro-podezreni-ze-spionaze/2422243?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Lutych (Belgie) - Belgické tajné služby sledují hlavní logistické centrum čínské firmy Alibaba v Evropě pro podezření ze špionáže. Píše o tom na svém webu deník Financial Times (FT). Stále více evropských států v současné době přezkoumává rizika obchodování s Čínou. I v Belgii vstoupil v platnost nový zákon o ověřování zahraničních investic do kritické infrastruktury.Podle listu Financial Times se belgická zpravodajská služba nyní zaměřuje na čínskou obchodní a technologickou společnost Alibaba. S poukazem na logistické centrum společnosti na nákladním letišti ve městě Lutych (Li?ge) bezpečnostní služba uvedla, že pracuje na odhalení "možných špionážních nebo rušivých aktivit" čínských subjektů včetně Alibaby. Podle listu by riziko špehování mohlo spočívat v softwaru používaném společností Cainiao, což je logistická divize Alibaby.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/studie-evropa-muze-opustit-fosilni-paliva-kdyby-investovala-dva-biliony-eur/2422193?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Frankfurt - Evropa by mohla opustit fosilní paliva a vybudovat soběstačný energetický sektor, pokud by do roku 2040 investovala zhruba dva biliony eur (téměř 49 bilionů Kč) do obnovitelných zdrojů energie, jako jsou solární a větrné elektrárny. Tvrdí to podle agentury Reuters studie, jejímž hlavním autorem je Postupimský institut pro výzkum dopadů klimatu.Podle studie by Evropa k dosažení tohoto cíle měla do roku 2030 investovat 140 miliard eur ročně a v dalším desetiletí 100 miliard eur ročně. "Tyto částky jsou značné, ale je důležité si uvědomit, že evropské země loni podle odhadů vynaložily dodatečných 792 miliard eur jen na to, aby ochránily spotřebitele před energetickou krizí vyvolanou ruskou invazí na Ukrajině," píše se ve studii.

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3619489-cnb-prestala-urocit-povinne-rezervy-bankam-podle-analytiku-se-odrazi-v-cene-uveru
...Česká národní banka od čtvrtka přestává úročit povinné rezervy tuzemským bankám. Ty tak v součtu přijdou o miliardy ročně. Podle analytiků to ve většině případů zřejmě zaplatí klienti. Krok centrální banky se podle nich může odrazit v hypotékách a dalších úvěrech, ale třeba i v mírném snížení úroků na spořicích účtech.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3619309-dve-tretiny-ucitelu-se-nezabyvaji-modernimi-dejinami-zaci-se-jim-chteli-venovat-vice
...Výuka moderních dějin v českých školách je podle většiny žáků základních a středních škol nedostatečná a chtěli by na ni mít více času. Asi sedmdesát procent dětí uvedlo, že jim dějepis pomáhá porozumět dění ve světě. O nejnovější historii a soudobých problémech ale nepředávají vědomosti dvě třetiny učitelů dějepisu. V testu z moderních dějin uspěla necelá polovina studentů prvního ročníku středních škol, řekl ústřední školní inspektor České školní inspekce (ČŠI) Tomáš Zatloukal.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3619294-zive-stanjura-jednal-s-pavlem-o-rozpoctu-na-pristi-rok
...Prezident Petr Pavel přijal na Pražském hradě ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS). Jednali o rozpočtu na příští rok. Návrh počítá se schodkem 252 miliard korun. Řešili taky vládní konsolidační balíček, se kterým navržený rozpočet počítá. Stanjura od Pavla nezjišťoval, zda úsporný balíček podepíše. Pavel snahu vlády o konsolidaci veřejných financí uvítal, návrh státního rozpočtu na příští rok považuje za realistický a vyvážený.

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/koureni-velka-britanie-zakaz-regulace-rishi-sunak-premier-mladi-lide-cigarety_2310060010_ava
Britský premiér Rishi Sunak vyhlásil boj s kouření. Navrhne legislativu, díky které by se dnešní děti nikdy nedostaly k cigaretám. „Pokud chceme pro naše děti něco udělat, musíme se pokusit o to, aby nezačaly kouřit. Pokud nepodnikneme patřičné kroky, tisíce mladých lidí se v příštích letech stanou kuřáky a v důsledku toho budu mít kratší život,“ uvedl. Jeho plán vyvolal bouřlivou debatu.

https://echo24.cz/a/HUcfT/zpravy-svet-polsky-premier-kritizuje-migracni-balicek
...Polsko se postaví proti chystaným změnám migračních pravidel Evropské unie, sdělil ve čtvrtek podle agentury AFP polský premiér Mateusz Morawiecki. Reformu unijní migrační politiky, která předpokládá solidaritu ohledně přijímání běženců jednotlivými členskými státy v krizových situacích, označil za diktát Bruselu a Berlína. Ve společném vystoupení s polským prezidentem Andrzejem Dudou vyzval také Poláky k účastni na referendu o migraci, které se uskuteční spolu s parlamentními volbami 15. října.

https://echo24.cz/a/H8tiZ/zpravy-domaci-penzijni-sporeni-treti-pilir-deti-duchody-zmeny
...Penzijní spoření zřejmě čekají změny a to se odráží i v debatě o tom, jestli má v dnešní době ještě smysl či alespoň v jaké podobě. V diskuzích je často slyšet, že zásadní pro zhodnocení peněz je doba, po kterou lidé peníze ukládají. Dlouhodobý horizont minimálně snižuje vliv negativních výkyvů a slibuje vyšší výnosy. Nabízí se tak otázka – neměli by rodiče začít spořit svým dětem už od útlého věku? Podle odborníků, které deník Echo24 oslovil, to však není tak jednoduchá otázka.

https://www.forum24.cz/slovensky-ministr-zahranici-miroslav-wlachovsky-mira-populismu-je-v-cesku-a-na-slovensku-velmi-podobna
...Diplomat, politik, vystudovaný sociolog a někdejší velvyslanec Slovenské republiky ve Velké Británii a Dánsku Miroslav Wlachovský byl v květnu letošního roku jmenován ministrem zahraničních věcí a evropských záležitostí v úřednické vládě Ľudovíta Ódora. Týdeníku FORUM poskytl nyní rozhovor, v němž upozorňuje na některá zjednodušení, která se při intepretaci slovenských parlamentních voleb objevují.

https://www.forum24.cz/fiala-nepovazuje-za-stastne-aby-slovensko-neposkytovalo-vojenskou-pomoc-kyjevu
...Český premiér Petr Fiala nepovažuje za úplně šťastné, že by Slovensko neposkytovalo další vojenskou pomoc Ukrajině, která se brání ruské agresi. Kyjev podle něj svádí boj i za mír v Evropě, a proto je potřeba ho nadále podporovat. Český premiér to řekl novinářům v Granadě, kde se účastní summitu Evropského politického společenství (EPC).

https://www.kurzy.cz/zpravy/745296-chatgpt-umela-inteligence-a-metaverzum-invesco/
...ChatGPT, umělá inteligence a Metaverzum "Pokud chceme vytvořit trojrozměrný internet, pak je bezpodmínečně nutné, aby lidé, kteří se na něm podílejí, také vytvářeli obsah – a jediná naděje, že se nám to podaří, je, že nám pomůže umělá inteligence." - Rev Lebaredian, viceprezident pro technologie Omniverse a simulace ve společnosti NVIDIA.
ChatGPT se loni stala nejrychleji aplikací, která dosáhla 100 milionů uživatelů měsíčně, čímž znovu vzbudila zájem veřejnosti o vývoj umělé inteligence (AI) a o to, jak může revolučně změnit náš online život. Umělá inteligence je jednou ze čtyř klíčových technologií, které umožňují vznik Metaverza (dalšími jsou virtuální a rozšířená realita, počítačový hardware a síťové připojení), a je tématem, kterému se významně věnuje fond Invesco Metaverse.

https://www.kurzy.cz/zpravy/745292-proc-a-jak-uz-nesazet-na-postbrexitovou-britanii/
...V brexit jsem nevěřil, to musím přiznat. Předpokládám, že Spojené království z ekonomických důvodů v následujících letech začne stále více inklinovat k užší spolupráci s Evropskou unií a nakonec se do ní bude chtít vrátit. V současnosti v Británii investuji, nekupuji ale celou ekonomiku, ale konkrétní společnosti. Zejména ty, jejichž byznys je odolný vůči případným krizím, uvedl v rámci říjnové debaty z cyklu #VítěznéPortfolio volně navazujícího na projekt ABCD investora zkušený burzián Tibor Bokor.



---B. POLITIKA, SOCIOLOGIE, VZDELAVANI  (ALTERNATIVNI MEDIA - “SKLADANI MOZAIKY”)—
https://www.protiproud.info/politika/7480-ukrajinska-ofenziva-v-troskach-nove-raketomety-tornados-nici-ukrajinske-pozice-surovikinova-linie-je-pro-kyjev-hrob-zautoci-rusove-z-luhanska-na-slavjansk-zapad-porazime-putina-jen-nikdo-nevi-jak-a-ted-slovenska-rana.htm
...Michal Svatoš komentuje poslední vývoj na ukrajinské frontě, kde se kyjevská junta již několik měsíců snažila prolomit za obrovských ztrát ruské obranné linie, zatímco Moskva bleskově modernizuje zbraně které způsobují kyjevskému režimu drastické ztráty personálu i techniky - a chystá asi vlastní ofenzívu...Válečná propaganda se už celá desetiletí řídí ustálenými vzory, aby dosáhla svých cílů. Když bylo Sovětskému svazu na přelomu let 1941/42 nejhůře, objevily se v tehdejších sovětských médiích stovky příběhů statečných sovětských hrdinek odstřelovaček, které snadno na frontě likvidovaly hloupé nacisty po desítkách.

https://www.protiproud.info/politika/7481-ockovaci-sklizen-jeste-uvidime-veci-nevysvetlitelne-kolapsy-kolem-nas-co-naznacuji-statistiky-zacali-jsme-pred-dvema-roky-vymirat-bez-zruseni-cenzury-se-skutecnost-nedozvime-az-odejde-ukrajina-prijde-zase-virus.htm
...Nikola Bornová se probírá statistikami posledních let a je - stejně jako všichni protiproudaři - právem vážně znepokojena z budoucnosti nás i našich blízkýchNevím, jestli podobný jev pozorujete i vy, ale v mém okolí se dějí docela nepříjemné věci ohledně nemocí a úmrtí. Není to vyloženě masové, spíš jde o nepříjemně plíživý jev.
Příklad první – před dvěma týdny náhle zemřel jeden náš známý – normální, štíhlý, zdravý, milý čtyřicátník, dvakrát nebo třikrát vakcinovaný. Jeden den se namáhal o trošičku víc než pro něj bylo běžné a druhý den byl mrtvý. “Nevysvětlitelné” selhání srdce, záchranáři už ho nedokázali znovu “nahodit”.
Příklad druhý – postarší příbuzní, s běžnými onemocněními šedesátníků. Dvakrát nebo třikrát vakcinovaní Pfizerem. On dostal náhle šílenou turborakovinu a za tři měsíce byl mrtvý. Ona dostala turborakovinu hned po něm, za čtyři měsíce mrtvá. Zřejmě šli na šmakuládu spolu a tak dostali stejnou šarži.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/propadak-petr-fiala-je-nejmene-oblibenym-lidrem-na-svete/
Podle nejnovějšího průzkumu agentury Morning Consult se český premiér Petr Fiala propadl v žebříčku popularity světových lídrů propadl až na poslední místo. Na základě dat podporuje Fialu jen 18 % vlastních spoluobčanů.



---C. RUZNE - NAZORY, DISKUSE, ROZHOVORY (“K ZAMYSLENI”)—
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141601&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
...Al Jazeera:
Představitelé členských zemí EU doufají, že se jim podaří najít shodu na migrační a azylové politice předtím, než nastanou očekávaná volební vítězství pravicových stran, které jsou proti současné migrační politice EU.

https://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2023-10-05
...Progresivní intonace
05. 10. 2023 - EBStandardní intonace v češtině u oznamovací věty, tedy věty, která sděluje informaci a je ukončena tečkou, vyžaduje, aby hlas na jejím konci poklesl. Velmi se rozšiřuje jakási nová forma progresivní intonace, která na konci věty stoupá a přechází do věty následující. V českých prezidentských volbách ji nejvíce praktikoval senátor Pavel Fischer. Ve Fialově kabinetu to překvapivě není předseda Pirátů Ivan Bartoš, ale spíše ministryně obrany Jana Černochová za ODS. Ta je v tomto ohledu snad ještě progresivnější než předseda Michal Šimečka z Progresivního Slovenska, který je živým důkazem toho, že se intonační revoluce globalizuje. Mnozí Češi se k ní již přidali, aniž si to uvědomují, jiní nový model aktivně propagují. Ukrajinští uprchlíci a další cizinci, kteří už tak mají potíže naučit se česky, nyní čelí dilematu, zda se mají podle intonace, kterou si osvojují, označit za konzervativce, nebo za progresivisty.

https://www.kurzy.cz/zpravy/745280-kazdy-paty-dum-je-chata-a-temer-polovina-obyvatel-ceska-tam-travi-dovolenou/
...Češi jsou národem chatařů a chalupářů. V České republice se nachází kolem 430 000 rekreačních objektů, včetně domků v zahradních koloniích. Odborníci tvrdí, že zhruba každý pátý český dům je určený k rekreaci, což svědčí o oblíbenosti chalupaření. Skoro 40 % obyvatel České republiky nejraději tráví dovolenou na chalupě a nemají potřebu vyrazit nikam do zahraničí. Češi si své víkendové obydlí kupují v dojezdové vzdálenosti, až 42 % z nich se nachází do 20 km od stálého obydlí, a pouhých 10 % chalupářů dojíždí více než 100 km.

https://www.kurzy.cz/zpravy/745020-zahada-ceske-drahoty-tentokrat-rozsirena-verze-v-audio-poradu/
...Je tato koncentrace na trhu supermarketů v pořádku? Funguje konkurence? Záhadu luští Filip Černý a Zuzana Tunová. Najdete v Apple Podcast, Spotify.

https://domaci.hn.cz/c1-67250990-polovina-zaku-nezvladla-test-z-dejin-nedivim-se-jen-z-vykladu-si-nic-nezapamatuji-rika-dejepisar
...O nejnovějších dějinách a soudobých problémech podle nového průzkumu České školní inspekce žáky neučí dvě třetiny pedagogů. A to se pak projevuje na znalostech školáků. V nedávném testu z moderních dějin uspěla jen necelá polovina studentů prvního ročníku středních škol. Podle inspekce za to může i neatraktivní výuka. Žáky přitom podle průzkumu moderní dějiny zajímají a chtěli by se o nich učit více. Podle oceněného učitele dějepisu z frýdecko-místecké Střední průmyslové školy, Obchodní akademie a Jazykové školy Romana Göttlichera se nelze divit, že si žáci nic nepamatují, když ve školách převládá hlavně výklad. Chybí mu také podpora ze strany ministerstva školství a inspirace pro aktivní hodiny.




—D. "GLOBAL WORLD" - AKTUALITY PRO TY, KDO CTOU A ROZUMI ANGLICKY—
https://www.reuters.com/business/energy/russia-lifts-ban-pipeline-diesel-exports-via-ports-2023-10-06/
...MOSCOW, Oct 6 (Reuters) - Russia's government said on Friday it had lifted a ban on pipeline diesel exports via ports, removing the bulk of restrictions installed on Sept. 21.
The restrictions for gasoline exports are still in place.
Diesel is Russia's biggest oil product export, at about 35 million tonnes last year, of which almost three-quarters were shipped via pipelines. Russia also exported 4.8 million tonnes of gasoline in 2022.

https://tass.com/politics/1685717
...MOSCOW, October 6. /TASS/. The Russian State Duma Council will discuss revoking the ratification of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT) at its next meeting, this corresponds to Russia’s national interests, Vyacheslav Volodin, speaker of the Russian State Duma (lower house of parliament), said on his Telegram channel.
"At the next meeting of the State Duma Council, we will definitely discuss the issue of revoking the ratification of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty. This correlates with the national interests of our country. And it will be a reciprocal response to the US which has not yet ratified the treaty," Volodin said.

German Chancellor Olaf Scholz sought to justify his reluctance to supply Ukraine with Taurus cruise missiles on Thursday by naming constitutional constraints and the risk of an “escalation of the war.”
However, Scholz did announce additional military support for Kyiv in the form of another “Patriot” air defense system “for the winter months” and argued that “this is what is most needed now.”
The chancellor has come under increased pressure from allies like the United Kingdom — but also from within his own ruling coalition — to hand over the German long-distance, high-precision Taurus cruise missiles to Ukraine, especially as the U.K. and France have already supplied Kyiv with their “Storm Shadow” and “Scalp” cruise missiles.

https://www.politico.com/news/2023/10/05/ramaswamy-rnc-bashing-00120264
...Today Vivek Ramaswamy calls himself a “threat to the system” and trashes the Republican National Committee.
But back in 2020, Ramaswamy wanted so badly to be part of that system that he drafted an RNC convention speech without being assured a speaking slot and requested facetime at donor retreats, according to a copy of the remarks obtained by POLITICO and interviews with people familiar with his efforts.

Vltavský monitor

Týdenní vysílání Národního proudu 6. 10. 2023

6. října 2023, video

Národní proud

Novější (7. října 2023)Starší (5. října 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved