<– 14. září 2023 –>

Čtvrteční Vltavský monitor 14. 9.

14. září 2023, monitor

---A. CO NAM CHTEJI RICT ("MAINSTREAM”)—
https://domaci.hn.cz/c1-67243600-pohonne-hmoty-dal-zdrazuji-cena-benzinu-prekrocila-hranici-40-korun-nafta-je-zavesu
...Zdražování pohonných hmot v Česku neustává, litr benzinu už stojí přes 40 korun za litr. Od minulé středy zdražil Natural 95 o 20 haléřů, nyní stojí v průměru 40,05 koruny za litr. Cena nafty stoupla za týden o 70 haléřů na průměrných 38,88 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
...Paliva postupně zdražují zhruba od konce letošního května. Benzin byl naposledy dražší loni v listopadu a nafta loni v prosinci. Nejdražší pohonné hmoty nadále nabízejí pražské čerpací stanice, kde litr benzinu stojí průměrně 41,07 Kč. Nafta se tam tankuje za 39,91 Kč za litr. Naopak nejlevnější paliva nakoupí řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 39,61 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 38,39 koruny za litr.

https://zahranicni.hn.cz/c1-67243590-ai-muze-znicit-civilizaci-vlado-chop-se-vedeni-a-zaved-zachranne-brzdy-vyzyvaji-musk-gates-i-zuckerberg
...Zákonné regulace umělé inteligence (AI) jsou rozhodně potřeba, ale neměly by vznikat ve spěchu, řekl podle agentury Reuters vůdce většiny v americkém Senátu, demokrat Chuck Schumer po setkání s šéfy největších amerických technologických firem. Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates a 19 dalších podnikatelů dnes strávilo s americkými senátory několik hodin. Musk jednání označil za „historické“ a za „službu lidstvu“, někteří politici naopak kritizovali fakt, že se konalo za zavřenými dveřmi.
...„Tohle je důležitý moment a v mnoha ohledech bezprecedentní. Opravdu si myslím, že potřebujeme, aby se (ve věci umělé inteligence) vláda chopila vedení,“ řekl novinářům při příchodu do Kapitolu Sam Altman, ředitel Open AI, mateřské společnosti ChatGPT.

https://zahranicni.hn.cz/c1-67243560-clovek-planetu-zemi-znecistil-a-poskodil-uz-pro-nej-neni-bezpecna-varuji-vedci
...Poškozování planety člověkem, využívání přírodních zdrojů a znečištění učinilo ze Země místo, které už není pro člověka bezpečné. Podle 29 vědců z osmi zemí už bylo překročeno šest z devíti takzvaných planetárních limitů, v některých případech výrazně. „Země se nyní nachází mimo pro lidstvo bezpečný operační prostor,“ uvedli vědci ve studii zveřejněné v odborném časopise Science Advances.
...Změna klimatu, odlesňování, ztráta biodiverzity, množství syntetických chemických produktů včetně plastů, horší dostupnost pitné vody a rovnováha koloběhu dusíku už jsou za hranou. Míra překročení se navíc zvýšila u všech oblastí, které byly již dříve označeny za překročené.

https://byznys.hn.cz/c1-67243470-ceska-sporitelna-vstupuje-do-kryptosveta-jeji-klienti-budou-moci-spravovat-digitalni-meny-primo-v-mobilni-bance
...Největší tuzemská banka co do počtu klientů Česká spořitelna se otevírá kryptoměnám. Skrze svůj akcelerátor pro start-upy s názvem Seed Starter investuje bezmála dvacet milionů korun do česko-slovenské společnosti Blockmate. Ta svým klientům mimo jiné pomáhá s implementací dat z kryptopeněženek a směnáren do mobilních aplikací fintechů či bankovních domů. Česká spořitelna se tak snaží vstoupit do světa digitálních měn, kterým se konzervativní bankovní domy kvůli přísné regulaci doposud bránily. Důvodem je mimo jiné i blížící se regulace v oblasti krypta z dílny Evropské unie s názvem MiCA.

https://archiv.hn.cz/c1-67243390-bdquo-je-to-rana-do-obliceje-ldquo-starostove-odmitaji-dohodu-se-stanjurou-ohledne-prijmu-z-dani
...Obce se znovu pustily do sporu s ministerstvem financí o to, kdo a za jakých podmínek dosáhne na peníze, které přinese vládou zamýšlené zvýšení daně z nemovitosti. To je jeden z klíčových bodů koaličního konsolidačního balíčku. Starostové tvrdí, že úřad Zbyňka Stanjury (ODS) nedrží dohodu, když jim chce sice ponechat celou daň z nemovitosti, ale naproti tomu krátit příjmy, které do obecních pokladen plynou z vybrané DPH.
...Cílem vládního balíčku je snížit v příštím roce deficit státního rozpočtu o 97 miliard. Jedním z kroků je i navýšení daně z nemovitosti. Dnes jdou všechny takto vybrané peníze přímo do obecních pokladen, vláda však navrhuje, aby to, co se vybere díky plánovanému zvýšení, šlo státu.

https://archiv.hn.cz/c1-67243450-docasny-zakaz-bdquo-spotu-ldquo-muze-byt-nakonec-trvaly-kdo-veri-v-pokles-burzy-se-tak-k-levnejsi-elektrine-nedostane
...Letos v lednu rozčílil část energetického trhu vládní zákaz uzavírat se zákazníky nové smlouvy na takzvané spotové tarify. Ty jsou založeny na denním vývoji na energetických burzách a v případě náhlého růstu cen mohou být pro nepoučené odběratele rizikové. To se projevilo loni na podzim, kdy účty za elektřinu mnoha „spotovým“ zákazníkům náhle prudce vyskočily. V době, kdy zákaz začal platit, však už cena začínala padat a lidé s historickou smlouvou na spot platili v následujících měsících za elektřinu méně než ti, kteří byli chráněni vládním stropem.
...Podle nařízení, jež kabinet Petra Fialy schválil potichu a narychlo, měl však zákaz platit pouze po dobu platnosti cenových stropů. Ty s největší pravděpodobností letos skončí. Možnost přejít na tarif odvíjející se podle aktuálních výkyvů burzy by ale mohla odběratelům zůstat zapovězena i nadále a v podstatě na neurčito.

https://ekonomickydenik.cz/daniel-benes-je-sefem-cez-jiz-dvanact-let-jeho-pozice-se-zda-byt-silnejsi-nez-kdy-drive/
...Zítra nastane jedno zvláštní výročí. Daniel Beneš oslaví dvanáct let v pozici předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ. Oproti dobám, kdy o jeho odvolání příležitostně usiloval bývalý ministr financí Andrej Babiš, je jeho pozice mnohem jistější. Dokonce se zdá, že žije v perfektní symbióze s vládní koalicí premiéra Petra Fialy.
...Od nástupu pětičlenné pravostředové koalice v závěru roku 2011 totiž neunikla do médií ani jedna zpráva naznačující to, že by snad ministři či premiér nebyli s Danielem Benešem spokojeni a zvažovali výměnu na pozici šéfa největší a nejziskovější společnosti pod kontrolou státu. Insideři z prostředí energetiky hovoří o opačné situaci. Tedy, že Daniel Beneš to s politiky umí a že jeho pozice je silnější než byla kdy dříve.

https://ekonomickydenik.cz/pocet-motorovych-vozidel-v-ceske-republice-se-loni-zvysil-o-35-procenta-zeleznicni-nakladni-doprava-poklesla/
...Podle informací z Centrálního registru vozidel se počet motorových vozidel registrovaných v České republice v roce 2022 zvýšil o 3,5 procenta. O zhruba stejné procento pak vzrostl i celkový počet registrovaných vozidel včetně přípojných vozidel všech druhů a kategorií a přesáhl 8,9 milionů. Vyplývá to z Ročenky dopravy 2022.

https://ekonomickydenik.cz/stat-loni-nainvestoval-do-dopravni-infrastruktury-pres-90-miliard-korun-o-10-procent-vice-nez-o-rok-drive/
...Sektor dopravních staveb byl nicméně v roce 2022 velice ovlivněn růstem inflace. Došlo k nárůstu finančních prostředků na mandatorní výdaje a výdaje na probíhající a dokončované projekty a bylo třeba efektivně řídit zdroje potřebné na finanční krytí nově zahajovaných investičních akcí.
...„Jedná se o běžné ceny v roce 2022. Je nutno zmínit inflaci, která dosáhla vrcholu v září 2022, kdy v meziročním vyjádření činila 18 procent. Průměrná roční míra inflace v České republice v roce 2022 byla 15,1 procent. V roce 2022 došlo k nárůstu cen stavebnin a s jejich nedostatkem se musela potýkat řada stavebních firem,“ lze se dočíst v ročence.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/lide-zrejme-ziskaji-moznost-prokazovat-se-digitalne-misto-fyzickymi-doklady/2413222?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Praha - Rodná čísla by měly úřady i nadále zapisovat do občanských průkazů. Počítá s tím návrh ministerstva vnitra, který dnes podle výsledků zasedání schválila vláda. Aktuální předpisy počítají s koncem zapisování rodných čísel do průkazů od roku 2025, nově nebude zapisování zákon časově omezovat. Změna, kterou se nyní budou zabývat poslanci, zahrnuje i úpravu insolvenčního zákona. Podle návrhu o právu na digitální služby lidé zřejmě získají možnost prokazovat se digitálně místo fyzickými doklady.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vlada-podporila-poslaneckou-verzi-zakona-ktera-ponecha-volby-ve-dvou-dnech/2413206?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Praha - Poslaneckou verzi zákona o správě voleb, která zachovává hlasování ve dvou dnech, schválila dnes vláda. Novinářům to řekl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Původně kabinet na návrh ministerstva vnitra požadoval jednodenní hlasování tak, jak je to obvyklé v dalších evropských zemích. V plánu zůstávají další opatření z původní předlohy vnitra, například pevný termín pro některé typy voleb v prvním říjnovém týdnu, případně centrálně vedený jednotný seznam voličů.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pavel-s-lipavskym-se-budou-v-usa-mj-zasazovat-o-podporu-ukrajiny/2413130?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Praha - Česko se bude napříč jednáními při návštěvě prezidenta Petra Pavla a ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) v USA zasazovat o podporu Ukrajiny a postih Ruska za rozpoutání války. Hlavním tématem týdne na vysoké úrovni při 78. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku bude naplňování Cílů udržitelného rozvoje (SDGs). Dalšími důležitými tématy budou klimatická změna, reforma OSN, dodržování práv v digitálním prostředí či mezinárodní spolupráce v reakci na pandemie. Obsah Pavlovy cesty, která se uskuteční mezi 17. a 22. zářím, dnes novinářům sdělil Hrad.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/alternativa-pro-nemecko-vede-pruzkumy-v-braniborsku/2413344?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Berlín - Populistická až krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD) je s přehledem nejsilnější politickou stranou ve spolkové zemi Braniborsko, hlas by jí dalo 32 procent lidí. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Infratest dimap pro stanici RBB. AfD je se značným náskokem nejpopulárnější stranou také v Sasku a Durynsku. Volby čekají tyto tři spolkové země na východě Německa příští rok na podzim.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pentagon-posila-na-ukrajinu-tym-ktery-bude-dohlizet-na-pouziti-americke-pomoci/2413294?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Washington - Pentagon sestavuje a posílá na Ukrajinu nový tým, který tam bude dohlížet na používání prostředků z americké pomoci. Washington tak reaguje na stále hlasitější volání republikánů po důslednějším dohledu nad nakládáním s americkými prostředky. Spojené státy dosud Kyjevu na obranu před ruskou agresí poskytly pomoc ve výši 43,7 miliardy dolarů (993 miliard korun), uvedl server CNN.

https://echo24.cz/a/Hw7ev/zpravy-ekonomika-ceny-paliv-ropa-benzin-rusko-saudska-arabie-opec-skrceni-produkce
...Zdražování pohonných hmot v Česku neustává, litr benzinu už stojí přes 40 korun za litr. Od minulé středy zdražil Natural 95 o 20 haléřů, nyní stojí v průměru 40,05 koruny za litr. Cena nafty stoupla za týden o 70 haléřů na průměrných 38,88 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Příčinou růstu cen je hlavně dohoda Ruska a Saúdské Arábie, velkých producentů ropy, kteří se rozhodli prodloužit omezení produkce ropy s cílem vyhnat její cenu nahoru.

https://www.forum24.cz/musk-na-ukrajine-ztratil-veskery-kredit-a-to-uz-davno
...Úryvek z nově vydaného životopisu Elona Muska způsobil nevídaný poprask. Píše se v něm totiž, že americký miliardář, jehož satelitní internetové terminály Starlink Ukrajina používala od počátku plnohodnotné ruské invaze, nedovolil technologii využít k navigaci dronů, které měly zaútočit na ruskou flotilu v Sevastopolu. Důvodem měly být obavy z eskalace konfliktu. Už předtím si v napadené zemi udělal dost nepřátel, když prohlásil, že by měla pro mír obětovat část svého území.Přito

https://www.forum24.cz/rajchl-konecne-priznal-barvu-bida-se-vycerpala-budou-se-otevrene-hajit-putinovy-zajmy
...Jindřich Rajchl přitvrzuje. Při agitaci na další z jeho demonstrací tuto sobotu už nemluví o „bídě.“ Hlavní notou se otevřeně stává „snaha o mír“ ve smyslu vítězství Ruska a zániku Ukrajiny. Vítězství impéria, které prohlašuje, že na Ukrajině se nezastaví, a které již nyní vede hybridní válku proti naší zemi. Platí dosud zákony o zločinech proti státu?

https://www.kurzy.cz/zpravy/743256-bdi-nemecka-ekonomika-letos-klesne/
...Tomuto nepříliš příjemnému obrázku přitakal svou novou prognózou pro Německo i Svaz německého průmyslu (BDI): zhoršil výhled letošního růstu ze stagnace na pokles o 0,4 %. Stejně to vidí i think-tank Ifo, zatímco třeba Leibnizův institut pro výzkum hospodářství (IWH) čeká dokonce -0,5 %. My pro Česko nicméně zatím pořád čekáme stagnaci.
...Od ECB se dnes čeká, že sazby nezmění. To by mohlo oslabit odpor ČNB k brzkému prvnímu snížení jejích sazeb.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/strasidlo-eurofederalismu.A230913_204802_p_cirkus_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
...V srpnu uvedl na strategickém fóru ve slovinském Bledu předseda Evropské rady Charles Michel, že se EU musí připravit na přijetí nových členů do roku 2030. Je to krásný termín, bruselská Evropa miluje krásné termíny: do roku 2050 budeme subkontinent bez uhlíku a pak už nastane ráj na zemi. O rozšíření mluvila i ve svém středečním projevu o stavu Unie předsedkyně EK von Leyen, tentokrát ale bez termínu. On je totiž ten termín vachrlatý, jako je ostatně vachrlaté samo rozšíření EU.

https://blisty.cz/art/115177-ruska-televize-solovjev-po-utoku-na-sevastopol-znovu-pozaduje-aby-rusko-zautocilo-na-zapad.html
..."Musíme si uvědomit, že tohle je jen začátek. Že britská, německá, americká nacistická svoloč dá Ukrajině všechny rakety, kterou mohou, ATACMY, včetně Taurusu. Jejich hlavním úkolem je způsobit maximální škody Ruské federaci. Ano, můžeme reagovat útoky proti Kyjevu a Oděse. Ale my musíme reagovat útoky na Berlín, Londýn, Washington, New York, na místa, kde se shromažďují tito anti-lidé, na administrativní budovy, na místa, kde se činí tato rozhodnutí, a kde je vojenská infrastruktura. Musíme zaútočit na Polsko, na základnu, kudy všechen tento materiál přijíždí, musíme zaútočit na továrny, které ho vyrábějí. Nemáme jinou možnost. Tohle je válka Válka, která už je zjevná. Jsme ve válce s univerzálním zlem.”

https://www.euro.cz/clanky/bidenova-navsteva-hanoje-dela-z-drivejsich-nepratel-vseobecne-strategicke-partnery-vietnamske-aerolinky-se-dockaji-novych-maxu/
...Od konce krvavé války ve Vietnamu brzy uplyne již celé půlstoletí, a přestože čistě z ideologického hlediska stojí Washington a Hanoj na zcela opačných koncích spektra, zdá se, že vztahy USA s touto jihoasijskou zemí nebyly nikdy lepší. Potvrzuje to fakt, že americký prezident Joe Biden během právě probíhající návštěvy tamní metropole povýšil s generálním tajemníkem vládnoucí komunistické strany Nguyenem Phuem Trongem diplomatickou spolupráci obou stran na novou úroveň – z dřívějších nepřátel se tak stávají ,všeobecní strategičtí partneři‘. Uvedl to Bílý dům.
...Co konkrétně toto ujednání přinese, ukážou až následující týdny a měsíce. Již teď se však ví, že budou zahrnovat nové obchodní dohody o polovodičích či vzácných materiálech používaných při výrobě elektromobilů (jichž má Vietnam podle různých odhadů druhé největší zásoby na světě), ba dokonce i některé bezpečnostní otázky. Například Microsoft by měl ve spolupráci s několika tamními společnostmi začít vyvíjet „řešení založené na generativních modelech umělé inteligence šité na míru Vietnamu a rozvíjejícím se trhům“, napsala zpravodajská agentura Reuters.    



---B. CO NAS ZAJIMA (“SKLADANI MOZAIKY”)—
https://www.protiproud.info/politika/7434-prepadovka-kuratoru-z-washingtonu-v-kyjeve-revize-kvuli-kolomojskemu-zato-prani-spinavych-penez-bidenem-na-ukrajine-je-ok-zlodejny-v-usa-se-vsak-oligarchovi-mohou-vymstit-pouzije-stvoritel-zelenskeho-kompro-ze-supliku.htm
...Návštěva amerických kurátorů v Kyjevě minulý týden byla nečekaná a vyvolala řadu spekulací o cílech a důvodech příjezdu ministra zahraničních věcí Antonyho Blinkena a jeho pravé ruky Victorie Nulandové. Někteří kyjevští experti se dokonce domnívají, že přišli přesvědčit Ukrajinu na příměří s Ruskem.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-H-jzle-drz-o-Dalsi-soud-Etzlerovi-ujely-nervy-jako-nikdy-742811
...Europoslanec Jan Zahradil (ODS) je „primitiv“ a předseda ODS a premiér Petr Fiala je „zbabělec“. Těmito výroky publicista Tomáš Etzler na sociálních sítích ukázal, že se nehodlá držet zpátky. Nehodlá se držet zpátky, ani když dostal varování od soudu ve sporu s influencerkou Jordankou Jiráskovou, která se v soudní budově rozpřáhla k facce.

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Ministr-Valek-Verim-ze-jedname-naprosto-korektne-a-transparentne-742803
...Společné prohlášení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky k vyjádření Sekce mladých lékařů o jednání na téma přesčasů, zveřejněné na svém facebookovém profilu

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nadavejte-protestujte-Muzete-rekl-Rakusan-A-bylo-zle-742798
...Na pietním aktu k uctění památky českého hrdiny Václava Morávka zaznělo tento týden v Kolíně spousta hezkých slov. Oslavovala se odbojářova statečnost, vyzdvihovaly se hodnoty jako demokracie a svoboda. Mluvila spousta hostů, ministr Vít Rakušan si ale svůj projev pravděpodobně za rámeček nedá. Jeho slova o možnosti svobodného protestu a vyjádření názoru mu lidé vracejí s nepochopením.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/NKU-CR-v-roce-2022-nejrychleji-se-zadluzujici-zeme-pata-nejvyssi-inflace-v-EU-historicky-nejvyraznejsi-pokles-realnych-mezd-742749
...Česká republika i loni pokračovala v trendu nejrychleji se zadlužující země, dosáhla páté nejvyšší míry inflace v EU a nejvýraznějšího poklesu reálných mezd v historii ČR. Výkon ekonomiky rostl pomaleji než v roce 2021 a v mezinárodním srovnání je ČR sedmou nejpomaleji rostoucí zemí EU. Stát se potýká s vysokými výdaji. Jen mandatorní výdaje – stanovené zákony a smlouvami – přesáhly poprvé v historii jeden bilion korun. ČR nedokázala profitovat ani z nejnižší míry nezaměstnanosti, protože příjmy z vysoké zaměstnanosti nejsou schopny pokrýt neustále rostoucí výdaje. Konstatuje to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve svém „Stanovisku k návrhu státního závěrečného účtu ČR za rok 2022“.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/prezident-ukrajiny-a-jeho-rodina-dostali-britske-pasy/
...Proslýchá se, že prezident Ukrajiny a někteří z jeho rodinných příslušníků tajně získali britské pasy.

https://www.pokec24.cz/blog/seda-eminence-rothschildu-a-rockefelleru-byla-vcera-v-bruselu-za-aplausu-shromazdenych-politiku-jmenovana-reditelem-evropy/
...Šedá eminence Rothschildů a Rockefellerů byla včera v Bruselu za aplausu shromážděných politiků jmenována ředitelem Evropy! Draghizace a Ukrajinizace EU včera oficiálně začala!

https://www.iportal24.cz/zahranici/wsj-zapadu-se-nedari-presvedcit-zeme-globalniho-jihu-aby-podporily-ukrajinu/
...Pokusy Spojených států a Evropy přimět země globálního Jihu k podpoře Kyjeva selhaly, uvedl deník The Wall Street Journal s odvoláním na experty a úředníky.
...»Je zřejmé, že Západ byl obecně překvapen širokou neochotou zemí globálního Jihu připojit se,« uvedl Jan Techau, bývalý úředník německého ministerstva obrany a vedoucí německé pobočky poradenské společnosti Eurasia Group. Podle něj západní představitelé podcenili míru nedůvěry některých států ve Spojené státy a Evropu, stejně jako přání hlavních hráčů – Brazílie a Jihoafrické republiky – provádět nezávislou politiku a zastupovat své zájmy na mezinárodní scéně.
...Jiní respondenti publikaci sdělili, že v poslední době »ochota mezinárodního společenství veřejně kritizovat Rusko výrazně poklesla«. Poznamenali také, že mnoho rozvojových zemí se postavilo proti »ukrajinským požadavkům na reparace od Ruska a vytvoření mezinárodního tribunálu, který by stíhal ruské vedení«.

https://www.borovan.cz/hraci_dne/zmeny-ve-vedeni-heureky-nastupuje-novy-ceo-david-chmelar
...Velká změna na čele cenového srovnávače Heureka (majitelé PPF a Daniel Křetínský a spol.). Od 13. září nastupuje do funkce ředitele skupiny ...David Chmelař. Dosavadní CEO Tomáš Braverman se stává nevýkonným poradcem představenstva Heureky. Chmelař spoluzakládal a spoluřídil platformu iPrice, srovnávač cen v jihovýchodní Asii a Austrálii, až do její nedávné akvizice indonéskou e-commerce společností Bukalapak. Předtím pracoval ve Wüstenrotnebo v Boston Consulting Group. Braverman na post CEO Heuréky nastoupil v říjnu 2013.

https://cz24.news/oh-live-oh-no-matovic-se-potom-porval-s-kalinakem-prijel-v-aute-suv-po-chodniku-pro-pesi-a-narusil-projev-roberta-fica-na-lampedusu-v-italii-dorazilo-5-000-migrantu-z-afriky-za-jediny-den-na-11/
...SLOVENSKO: Slovensko se začíná velice podobat Ukrajině, minimálně kulturnímu folklóru mezi ukrajinskými politiky, kteří se často uchylují k bitkám a ke strkanicím ve Vrchní Radě, tedy v kyjevském parlamentu. Po středečním incidentu v Bratislavě před Úřadem vlády je už jasné, že ukrajinské politické manýry dorazily i na Slovensko. Bývalý premiér Igor Matovič totiž narušil předvolební mítink SMERu a projev Roberta Fica.
...Takže kvůli konferenci nebyl problém uzavřít slovenské hranice a znovu zavést kontroly na hranicích. Ale v případě migrantů proudících z Maďarska je to najednou ze záhadných důvodů problém. Vnitro nechce tuto migraci zjevně zastavovat, nechce anebo nesmí. Vzhledem k tomu, co se odehrává v těchto hodinách na italském ostrově Lampedusa, je možné říct, že Evropu koncem září a zrovna ve chvíli, kdy 30. září budou na Slovensku volby,  čeká obrovská migrační vlna afrických migrantů.




---C. RUZNE (“K ZAMYSLENI”)—
https://stavkovyvybor.cz/videa.php#tk
...Tisková konference ke stávce 12. 9. a následným aktivitám Stávkového výboru a vznik Národního proudu
...Stávková pochodeň byla zapálena 43 971x !

https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141572&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
...Pavel Páral: Žádná vize a její naplňování nezmění skutečnost, že máme a s velmi vysokou pravděpodobností i v budoucnu budeme mít čtyřikrát dražší energii než USA, což jasně determinuje osud jakéhokoli průmyslového odvětví v zemi.
…Dodávám: Už konečně chápete, proč musel být zničen Nord Stream a vypukla americká proxy válka na Ukrajině? Za vším hledej peníze a strýčka Sama…

https://www.protiproud.info/politika/7433-jde-to-nerusil-narusil-hradby-prazske-mafie-proc-dokazali-se-dohodnout-a-spojit-statecny-duka-dlouho-pracoval-s-kardinalem-dnes-s-tomiem-chobotnice-dozimetr-jsou-v-tom-vsichni-rakusan-je-kryje-kdo-neprijde-na-vaclavak.htm
...Protiproud TV vysílá rozhovor šéfredaktora Protiproudu s Josefem Nerušilem, který prolomil mafiánské hradby "liberálů" ovládajících po desetiletí pražský magistrát a spojením SPD s dalšími subjekty hnutí odporu "laboratorně prokázal", že pouze spolupráce a zdravý rozum jsou podmínkou k vymetení fialovců

https://www.euro.cz/clanky/manazer-witassek-zadneho-dalsiho-batu-jsem-zatim-nenasel-nadejnych-ceo-ale-mame-dost-jen-se-neumime-moc-dobre-prodat/
...Povězte mi prosím na úvod. Kdo je vlastně manažer? Jak tuto definici chápete vy osobně?
...Stručně a jednoduše, manažer je člověk, který někoho vede, něco řídí. A je jedno, jestli je to firma o pěti pracovnících, nebo o 250 lidech. To je za mě definice manažera.



—D. PRO TY, KDO CTOU A ROZUMI ANGLICKY—
https://www.reuters.com/business/autos-transportation/china-warns-europe-its-probe-chinese-evs-will-hurt-ties-2023-09-14/
...BEIJING, Sept 14 (Reuters) - A European Commission investigation into Chinese electric vehicles believed to have benefited from state subsidies will have a "negative" impact on economic and trade ties, China's commerce ministry warned on Thursday.
...The investigation launched on Wednesday will determine if punitive tariffs are warranted to protect EU producers from what European Commission President Ursula von der Leyen described as a "flood" of cheaper Chinese EV imports.

https://tass.com/economy/1674685
...Erdogan to talk conditions for grain deal resumption with UN chief — source
...The Turkish leader recalled that Ankara intended to ask the UN to complete the proposals for Russia in the grain deal context, specifying the measures to be taken

https://english.news.cn/20230610/97ab7367d6a24aba8083ebe54f45be03/c.html
...By reducing tariff barriers among member states and abiding by unified provisions in investment and trade, RCEP will facilitate regional economic and trade development, said Masahiro Morinaga, chief delegate of the Japan External Trade Organization's Chengdu office.
...TOKYO, June 10 (Xinhua) -- The full implementation of the Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), a mega free trade agreement, is of great significance to promoting regional economic integration and enhancing global trade and investment liberalization and facilitation, a Japanese expert has said.

https://www.foxnews.com/politics/pence-commends-senators-blocking-military-nominations-response-pentagons-abortion-policy
...Former Vice President Mike Pence – and candidate for the 2024 GOP presidential nomination – said he commends U.S. Sen. Tommy Tuberville, R-Ala., for blocking hundreds of military appointments in response to the Pentagon's controversial abortion policy announced earlier this year.
...At a town hall hosted by NewsNation in Chicago Wednesday night, Pence was asked by the host if Tuberville should stand down as his position on the matter faces criticism by former secretaries of defense.

https://hungarytoday.hu/ukrainian-pipeline-transit-fee-worsens-inflation-says-minister-gulyas/
...On Wednesday, Government Spokeswoman Alexandra Szentkirályi and Gergely Gulyás, the Minister heading the Prime Minister’s Office held a Government Info briefing. The topics discussed included inflation, the transit fee for the Ukrainian pipeline, family benefits and Ukrainian grain.
Inflation, Transit Fee and Fuel Prices
...The government has pledged to bring inflation down to single digits this year, a target that remains realistic despite all the difficulties, the Minister said. He pointed out that the current forecasts for November and December show that the government can certainly meet its inflation commitment. However, there are also worrying signs, mainly linked to the fact that fuel prices are higher than they have been, he explained.




—E. ENERGETIKA, PRO TY, KDO JI SLEDUJI—
https://www.euro.cz/clanky/poptavka-po-rope-plynu-a-uhli-dosahne-vrcholu-do-roku-2030-stale-to-ale-nestaci-na-pozadovane-zpomaleni-globalniho-oteplovani-tvrdi-sef-iea/?utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
...Poptávka po fosilních palivech dosáhne podle výkonného ředitele Mezinárodní energetické agentury historického maxima už v tomto desetiletí ...Má to být způsobeno především měnící se energetickou politikou, rozvojem ekologických technologií či snahami EU o snížení závislosti na Rusku Ani toto tempo však není dostatečně rychlé, aby udrželo globální oteplování pod hranicí 1,5 stupně Celsia, k níž se globální lídři zavázali
...„Poptávka po každém ze tří fosilních paliv dosáhne v nadcházejících letech vrcholu. Dojde k tomu přitom pouze na základě dnešního nastavení politik vlád po celém světě, tedy i bez jakýchkoli dalších klimatických opatření, která se v budoucnu přijmou. Je to poprvé, kdy očekáváme vrchol poptávky po každém z těchto paliv už v aktuálním desetiletí. Dojde k tomu tedy mnohem dříve, než velká část lidí očekávala,“ doplnil Birol.
...„Předpokládaný pokles poptávky není ani zdaleka tak strmý, aby přivedl svět na cestu k omezení globálního oteplování na 1,5 stupně Celsia, což stanovila Pařížská dohoda. Tento cíl bude vyžadovat výrazně silnější a rychlejší politické kroky vlád,“ uzavřel Birol.

https://energyhub.eu/cs/articles/848374/analytici-vidi-nove-cile-eu-k-podilu-ciste-energie-jako-ambiciozni-az-nerealne
...Jako velmi ambiciózní až nereálné hodnotí analytici cíle směrnice o využití obnovitelných zdrojů energie, kterou v úterý schválil Evropský parlament (EP). Počítá do roku 2030 s podílem čisté energie na celkové evropské spotřebě v EU ve výši 42,5 procenta. V současnosti je celounijní podíl kolem 22 procent. Problémy bude mít podle analytiků většina evropských zemí včetně Česka. Vyplývá to z jejich komentářů pro ČTK. Směrnici budou ještě schvalovat členské státy EU.
...Z okolních zemí bylo podle Cverny nejblíže splnění závazku Rakousko, kde spotřeba z obnovitelných zdrojů předloni tvořila 36,4 procenta. Češi na tom byli velmi podobně jako Slováci se spotřebou ve výši asi 17 procent celkové spotřeby. Němci před dvěma roky spotřebovali z obnovitelných zdrojů asi 19 procent z jejich celkové energetické spotřeby, upozornil.
...Ve směrnici postrádá například podmínky k recyklaci solárních panelů a vrtulí větrných elektráren, přesnější pravidla pro vydávání a stahování emisních povolenek nebo omezení dovozu komponentů z Číny a navýšení produkce v Evropě. "Komise by měla do tisku poslat i nějaký sumář těch kroků, pravidel či nařízení. Aby veřejnost viděla nejen ten vzdálený cíl, ale i tu cestu," dodal.

https://oenergetice.cz/plyn/dovoz-ruskeho-lng-do-eu-prudce-vzrostl-blok-vsak-nema-v-planu-jeho-dovoz-zakazat
...Evropská unie nemá v krátkodobém horizontu v plánu zakázat dovoz ruského zkapalněného zemního plynu (LNG), jeho dovoz do EU přitom prudce vzrostl. Uvedla to španělská ministryně energetiky s odkazem na obavy z dalšího prudkého nárůstu cen.
..."Panuje pocit nedostatku a strachu," řekla agentuře Reuters španělská ministryně energetiky Teresa Riberaová s odkazem na loňskou energetickou krizi v Evropě.
..."Myslím, že dříve než později, pokud se situace v Rusku a na Ukrajině nezmění, k tomu (zákazu) dojde. Zatím však Evropská komise a členské státy chtějí po loňských turbulencích sledovat, jak se věci budou vyvíjet mírovou cestou, aby se předešlo dalším turbulencím," dodala Riberaová.
...LNG Rusku stále vydělává miliardy dolarů, přičemž bruselská poradenská společnost Bruegel spočítala, že od března 2022 do letošního února Evropa zaplatila Rusku za LNG 12 miliard eur.

https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/nemecko-zmirnilo-zakon-zakazujici-kotle-na-fosilni-paliva
...Německý parlament přijal nový energetický zákon týkající se vytápění budov. Ten prošel po měsících diskusí změnou zmírňující požadavky na dekarbonizaci topných systémů. Zákon nyní obsahuje zákaz nových fosilních topných zařízení nejpozději od roku 2028. Informaci uvedl portál Euractiv.
...V důsledku energetické krize zažívají v Německu fosilní způsoby vytápění boom. Spotřebitelé se předhánějí v zajišťování nových olejových a plynových kotlů, aby nemuseli přecházet na z investičního hlediska dražší topné systémy, jako jsou například tepelná čerpadla.
...V první polovině roku se prodalo 667 500 kusů topných systémů, což představuje masivní nárůst o 44 % oproti loňskému roku. Většina prodaných topných zařízení je na plyn, a to 385 000 kusů, olejových kotlů se prodalo 48 500 kusů.  Teplených čerpadel se prodalo celkem 196 500 kusů.

https://oenergetice.cz/evropska-unie/von-der-leyenova-eu-se-zacne-zabyvat-nizkymi-cenami-elektromobilu-z-ciny
...Štrasburk 13. září (zvláštní zpravodaj ČTK) – Čína skrze státní dotace uměle udržuje ceny svých elektromobilů na nízké úrovni, což křiví trh. ...Evropská komise (EK) má proto v plánu začít se situací zabývat. V dnešním projevu o stavu unie to v Evropském parlamentu (EP) řekla předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. Unie se podle ní musí neférovým praktikám ze strany Číny bránit. Na oznámení šéfky komise příznivě zareagovaly Berlín a Paříž.
...Předsedkyně Evropské komise také vyzvala k tomu, aby Evropa využívala svou „kritickou masu“ při jednáních o ekonomických záležitostech. Poukázala na postup EU za energetické krize, který podle šéfky EK přispěl ke snížení cen plynu. Obdobný postup by unie měla zaujmout i v jednáních o kriticky významných materiálech či zabezpečení zeleného vodíku.

https://oenergetice.cz/ropa/dalsi-omezeni-tezby-ropy-vyrazne-zhorsi-situaci-na-trhu-varuje-agentura
...Další omezení těžby ropy ve státech mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) ve čtvrtém čtvrtletí výrazně zhorší situaci na trhu. Ve své pravidelné měsíční zprávě to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). S omezením těžby až do konce roku počítá zejména Saúdská Arábie a Rusko. Posledně jmenovaná země není členem OPEC, ale patří mezi spojence této organizace.
...Absence omezování produkce ropy na začátku příštího roku podle zprávy IEA naopak povede k převisu nabídky nad poptávkou. V křehkých ekonomických podmínkách se tím zvýší riziko dalšího cenového kolísání.
...Agentura očekává, že poptávka po ropě se za celý letošní rok zvýší o 2,2 milionu barelů denně a dosáhne 101,8 milionu barelů denně. Příčinou bude hlavně poptávka v Číně po dalším zotavení její ekonomiky. V příštím roce bude růst slabší, dosáhne 990.000 barelů denně na celkových 102,8 milionu barelů denně. Zaslouží se o to hlavně vyšší spotřeba technického benzinu a zkapalněného ropného plynu (LPG) v Číně.

https://oenergetice.cz/zahranicni/ukrenerho-ukrajina-temer-dokoncila-opravy-svych-energetickych-systemu
...Ukrajina téměř dokončila opravy svých energetických systémů po ruských náletech na energetickou infrastrukturu a je připravena na nadcházející zimu. Oznámil to dnes šéf společnosti Ukrenerho, která je provozovatelem energetické sítě. Ruské útoky raketami a drony vedly k přerušení dodávek elektřiny a plánovaným výpadkům, které měly omezit spotřebu energie, uvedla agentura Reuters.

https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/elektrarna-sanmen-4-s-reaktorem-cap1000-dosahla-instalaci-klicoveho-modulu-vyznamneho-milniku
...Na čtvrtém bloku jaderné elektrárny Sanmen v čínské provincii Če-ťiang byl nainstalován "supermodul" CA01. Tento krok představuje významný milník ve výstavbě reaktoru CAP1000.
...Šanghajský nukleární výzkumný a projektový institut (SNERDI) oznámil 6. září úspěšnou instalaci modulu CA01 na čtvrtém bloku jaderné elektrárny Sanmen.

https://www.euro.cz/clanky/zemni-plyn-na-pridel-a-navrat-k-uhelnym-elektrarnam-evropske-zeme-zvazuji-alternativy-odklonu-od-ruskych-energii/
...Poté, co státní plynárenský gigant Gazprom snížil v půlce června dodávky zemního plynu plynovodem Nord Stream do Německa, odkud vede do zbytku Evropy, spustily některé země nouzové plány. Ty by podle webu Business Insider mohly vést až k distribuování suroviny na příděl a návratu k uhelným elektrárnám.

https://byznys.hn.cz/c1-67243610-stat-chce-byt-pripraven-na-dalsi-energeticke-otresy-zajima-se-o-podil-v-rafinerii-v-nemeckem-karlsruhe
...Česko již několik měsíců jedná se společností Shell Deutschland o koupi podílu v ropné rafinerii MiRO v německém Karlsruhe. S odvoláním na čtyři nezávislé zdroje ze státní správy a energetiky to ve čtvrtek uvedl web iROZHLAS.cz. Ministři financí a hospodářství nechtěli informace o jednání komentovat.
...Společnost Shell Deutschland má v rafinerii MiRO zhruba třetinový podíl. K případnému prodeji by ji mohla motivovat snaha o větší orientaci na nízkoemisní a zelenou energetiku, uvádí iROZHLAS. Mluvčí firmy Cornelia Wolberová se k případnému vyjednávání nechtěla vyjadřovat.

https://podcasty.hn.cz/c1-67243410-cina-neni-rusko-jsme-na-ceste-omezit-zavislost-na-cinskych-surovinach-nutnych-pro-zelenou-ekonomiku
...Ruského zemního plynu jsme se takřka zbavili. Ale nebudujeme si tu při snaze o přechod na zelenou ekonomiku jiné potenciálně velmi nebezpečné závislosti, a to hlavně na Číně? Podle odborníka, kterého uslyšíte v dnešním Ranním brífinku HN, je současný vztah Evropy k Číně jiný příběh.

https://ekonomickydenik.cz/novy-nemecky-zakon-o-vytapeni-se-setkal-se-smisenymi-reakcemi-prumyslovych-a-ekologickych-skupin-ty-kritizuji-kotle-na-fosilni-paliva/
...Nová legislativa německé vlády týkající se energie v budovách, která má postupně ukončit používání topných systémů na fosilní paliva, vyvolala smíšené reakce průmyslových sdružení a ekologických skupin. Tolik diskutovaný zákon, který byl představen 8. září, „konečně vytváří jistotu plánování při přechodu na vytápění pro spotřebitele, průmysl a kvalifikované profese,“ uvedla vedoucí průmyslového sdružení pro obnovitelné zdroje energie BEE Simone Peterová. Ekologická nevládní organizace Greenpeace naproti tomu uvedla, že zákon není dostatečně ambiciózní a nedosahuje klimatických cílů pro sektor vytápění, uvedl server Clean Energy Wire.
...Vedoucí průmyslového sdružení pro obnovitelné zdroje energie BEE Simone Peterová tvrdí, že toto „opožděné“ rozhodnutí umožní nárůst energie z obnovitelných zdrojů v odvětví vytápění, což je naléhavě nutné pro snížení nákladů a emisí pro vznikající udržitelný průmyslový sektor. Šéf BEE uvedl, že zelený vodík nemůže hrát hlavní roli v dekarbonizaci odvětví kvůli obavám z nedostatku a stávajícímu využití v odvětvích, jako je letectví nebo těžký průmysl.




—PS:—
DENNI MONITOR VAM PRIPRAVUJEME VE VSEDNI DNY, BEHEM DOPOLEDNE, OD PONDELI DO PATKU.
KAZDOU NEDELI VYCHAZI TYDENNI MONITOR S VYBRANYMI MEDIALNIMI OTAZNIKY A KOMENTARI PRAVE UPLYNULEHO TYDNE.

Vltavský monitor

Novější (15. září 2023)Starší (13. září 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved