<– 7. září 2023 –>

Čtvrteční Vltavský monitor 7. 9.

7. září 2023, monitor

---A. CO NAM CHTEJI RICT ("MAINSTREAM”)—
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vlada-odsouhlasila-jmenovani-hendrycha-do-cela-gibs/2410389?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Hendrych začínal jako policista, později působil v Bezpečnostní informační službě (BIS). Zhruba deset let pracoval v bezpečnostní divizi polostátní energetické firmy ČEZ a mezi roky 2015 a 2018 byl ředitelem bezpečnostního odboru na ministerstvu dopravy. Náměstkem ředitele GIBS se stal v roce 2019.

https://oenergetice.cz/elektrina/odmena-za-snizeni-spotreby-elektriny-britske-domacnosti-budou-v-zime-opet-pomahat-stabilizovat-tamni-soustavu
...Provozovatel britské elektrizační soustavy nabídne domácnostem možnost aktivně se zapojit do vyrovnávání rovnováhy výroby a spotřeby elektřiny i během letošní zimy. Tato možnost se tamním domácnostem otevřela na začátku letošního roku, kdy v obdobích odběrové špičky mohly snížit svou spotřebu, a získat tak finanční bonus.
Podle serveru Financial Times tuto službu aktivoval provozovatel soustavy National Grid ESO pouze ve dvou případech, kdy byla předpovídána nižší výroba tamních elektráren. Kromě toho nicméně provozovatel provedl celkem 20 testovacích aktivací, za které dostali účastníci rovněž zaplaceno. Celkem se do systému během loňské zimy zapojilo na 1,6 milionů domácností a podniků. Pro letošní zimu plánuje National Grid 12 testovacích aktivací.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/seznam-zpravy-sef-pavlova-poradniho-tymu-richter-skonci-ve-funkci/2410280?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Šéf poradního týmu prezidenta Petra Pavla Tomáš Richter skončí ve funkci, uvedl dnes web Seznam Zprávy. Richter informaci webu potvrdil, předpokládá, že jeho mise bude naplněna během podzimu. V úterý Hrad oznámil, že Markéta Řeháková končí jako ředitelka odboru komunikace a zůstává pouze mluvčí, v pozici ředitelky kabinetu prezidenta pak končí Linda Jozwiak Kopecká. Obě s Pavlem spolupracovaly už během předvolební kampaně.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/africti-lidri-zadaji-nove-globalni-dane-na-financovani-boje-proti-zmenam-klimatu/2410287?utm_source=rss&utm_medium=feed
...Představitelé afrických zemí dnes navrhli nové globální daně, které mají pomoci financovat boj proti změnám klimatu. Učinili tak v deklaraci, která se mám stát základem pro jejich vyjednávací pozici na listopadovém klimatickém summitu COP28 v Dubaji.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/dve-cesky-ziskaly-vysoka-mista-v-evropske-komisi/2410188?utm_source=rss&utm_medium=feed
..."Česko slaví další úspěch v Evropské unii. Irena Moozová bude zástupkyní generálního ředitele na Generálním ředitelství pro spravedlnost a spotřebitele (DG JUST)," uvedl Černý. Moozová se tak podle něj stane nejvýše postavenou českou úřednicí v komisi.
..."Ředitelkou v Generálním ředitelství pro rozpočet (DG BUDG) se také nově stane Lenka Filípková. Na tomto generálním ředitelství dosud vedla oddělení koordinace ročních rozpočtů," dodal Černý.

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/cina-vyvoz-pokles_2309070829_cen
...Nová zpráva amerického úřadu pro sčítání lidu ve středu ukázala, že podíl Číny na dovozu zboží do Spojených států klesl v roce do konce července na nejnižší úroveň od roku 2006. Podíl dováženého zboží z Číny činil v tomto období 14,6 procenta. To je pokles z nejvyšší hodnoty 21,8 procenta v roce do konce března 2018, než tehdejší prezident Donald Trump vystupňoval obchodní válku mezi USA a Čínou.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/severni-koral-kldr-rusko-dodavky-zbrani-zpravy-online-kim-cong-un-putin-valka-na_2309070700_kth
...„Ta vojenská spolupráce je v podstatě oboustranně výhodná, protože Severní Korea potřebuje potraviny, potřebuje energetické suroviny, kterých má Rusko dost. Rusko zase potřebuje munici, pokud možno tu sovětskou, která je kompatibilní s jeho zbraňovými systémy. Není pochybu o tom, že jí má KLDR obrovské zásoby, protože se celé desítky let připravuje na nějaký velký konvenční konflikt,“

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/texas-bariera-migranti-usa-biden_2309070723_ako
...Americký federální soud nařídil státu Texas odstranit plovoucí bóje, které na řece Rio Grande nainstalovaly místní úřady s cílem zabránit běžencům v nelegálním překračování americko-mexické hranice. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní jde o předběžné vítězství prezidenta Joea Bidena, jehož administrativa Texas v této věci zažalovala.
...Středeční rozsudek je neúspěchem pro republikánského guvernéra Texasu Grega Abbotta, který tvrdí, že demokrat Biden je v otázce ochrany amerických hranic příliš benevolentní. Americké úřady v posledních letech zaznamenávaly rekordní množství pokusů o nelegální překročení americko-mexické hranice.

https://archiv.hn.cz/c1-67241120-personalni-otresy-kolem-prezidenta-na-hrade-konci-lide-blizci-pavlovi-i-dlouholeti-pracovnici
...Podle zjištění HN teď na Hradě končí vedle lidí, kteří s Pavlem absolvovali volební kampaň, i polovina tamního legislativního a právního odboru. Včetně jeho dlouholetého ředitele a jednoho z nejzkušenějších právníků s politickou praxí v Česku Václava Pelikána. Další osud hradních právníků a legislativců je přitom nejistý, protože náhrady za ně zatím známé nejsou.
...„Odcházím z čistě věkových a rodinných důvodů,“ řekl HN Pelikán, který na Hradě působil deset let, předtím byl 22 let na Úřadu vlády, kde zažil desítku premiérů, od Václava Klause až po Jiřího Rusnoka.
„Kdo tam přijde, zatím nevím. Nikdo se nám tam ukázat nebyl. Je to v režii paní kancléřky. Zákony na Hrad neustále přicházejí, budou to muset rychle zaplnit,“ říká Pelikán o chodu odboru, který má na starosti posuzování zákonů, jež prezidentovi přicházejí k podpisu, a žádosti o milosti.

https://archiv.hn.cz/c1-67241100-mesicni-platba-za-statni-pojistence-se-pristi-rok-zvedne-schvalila-vlada
...Pojišťovny pro příští rok počítají s tím, že systém veřejného zdravotního pojištění bude hospodařit s více než 489 miliardami korun, na zdravotním pojistném se vybere přes 334 miliard.

https://archiv.hn.cz/c1-67240800-bez-dotace-ani-ranu-remeslnici-napojeni-na-bdquo-erar-ldquo-jsou-na-roztrhani-ostatni-ale-paberkuji
...Samosprávy mají ostatně volných peněz na investice dost, z údajů zveřejněných ve středu ministerstvem financí vyplývá, že hospodaření obcí a krajů skončilo v polovině roku v přebytku přes 60 miliard korun. To je nejlepší výsledek od roku 2013.
...Velký zájem je rovněž o specialisty na energetiku, vytápění a další technické zařízení budov, jako jsou třeba solární panely. „Jsme poměrně zavedená firma a zakázek máme dost. V této chvíli ale vnímáme výrazný boom spojený s dotačními programy Nová zelená úsporám. Lidé chtějí využít dotace na rekonstrukci či zateplení domu a už se na nás obrací kvůli průkazu energetické náročnosti budovy,“ přibližuje architektka a energetická specialistka ze společnosti Andami Michaela Andrejsová.

https://archiv.hn.cz/c1-67240880-cesky-prumysl-jede-na-skluzavce-za-nemeckym-vyhlidky-vyrobcu-v-obou-zemich-nejsou-priznive
...Začněme doma. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se průmyslová výroba v červenci meziročně propadla o 2,8 a meziměsíčně o 2,6 procenta. To je výrazně více, než očekávali statistici. „Čísla jsou velkým zklamáním a potvrzuje se, že průmysl je na sestupné trajektorii. Po pěti měsících mírného a nepřesvědčivého růstu se domácí průmysl opět propadá,“ okomentoval hlavní analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.
...V této souvislosti přichází špatné zprávy především z Německa. Nedaří-li se německým firmám dobře, obvykle to znamená předzvěst problémů pro tuzemské subdodavatele. Podle spolkového statistického úřadu Destatis poklesla přitom v červenci hodnota nových zakázek meziměsíčně o 11,7 procenta. Tak velký propad nezaznamenali tamní statistici od prvních covidových lockdownů v roce 2020. Analytici pokles zakázek sice očekávali, ovšem jen zhruba o čtyři procenta.
...A přesto nelze mluvit o tom, že by německý průmysl byl v kondici. V červenci totiž neubylo zakázek jen v letectví, ale také výrobcům IT technologií, elektrických zařízení nebo strojírenským firmám. Právě strojírenství čelí nejvyššímu úbytku nových zakázek i v Česku. Podobně je na tom chemický průmysl či hutnictví a slévárenství. Mezinárodní měnový fond přitom očekává, že Německo bude jedinou důležitou průmyslovou zemí, jejíž HDP letos poklesne.

https://archiv.hn.cz/c1-67241020-zpomaleni-v-prumyslu-naznacuje-ze-problem-s-inflaci-se-preklopil-do-problemu-s-rustem
...Pokles počtu volných míst naznačuje, že ekonomika postavená na průmyslu ztrácí dech. Takzvaný index nákupních manažerů, který ukazuje na zakázky v průmyslu, potvrdil slabou poptávku, pokles cen a také další prudké zhoršení výkonu českého zpracovatelského průmyslu. Ten podle posledních údajů Českého statistického úřadu v červenci oproti minulému měsíci klesl téměř o čtyři procenta.
...Po zkušenostech z minulých let se firmy zatím nepouštějí do hromadného propouštění. Zatím jen nenabírají nové lidi, neprodlužují smlouvy s brigádníky ani neobnovují smlouvy na dobu určitou. Nižší ceny ve výrobě se promítají do zpomalení inflace, otázka ale je, kdy se slevy a výprodeje v obchodech i mezi velkoodběrateli změní v propouštění.

https://archiv.hn.cz/c1-67241000-proc-maji-koncesionarske-poplatky-hradit-i-firmy-od-vlady-by-bylo-ferove-to-vysvetlit
...Zaměstnavatelé s 250 až 999 zaměstnanci budou násobit základní poplatek koeficientem 45. A v nejvyšším pásmu se ocitnou zhruba čtyři stovky největších zaměstnavatelů v zemi, čímž se myslí firmy nad tisíc zaměstnanců. Měsíčně budou do České televize posílat 16 tisíc korun, do Českého rozhlasu pět a půl tisíce.

https://archiv.hn.cz/c1-67240920-sporitelna-vydala-dalsi-dluhopisy-za-12-miliard-korun-mezi-zajemci-byly-fondy-i-centralni-banky
...„Banky podobné emise musí vydávat. Připravují se tím na regulaci, která zvyšuje požadavky na kapitál,“ dodává Pfeiler. Požadavky na různé druhy kapitálu bank vznikly jako reakce na finanční krizi 2008, kdy bankovní domy musely zachraňovat státy za peníze daňových poplatníků. Nyní by se banky ozdravily nejprve z kapitálu od investorů.
...Nynější emise dluhopisů spořitelny by navíc mohla otevřít dveře pro další banky, pojišťovny apod. ze střední a východní Evropy. Zmíněný bankéř očekává, že pro peníze by si mohly přijít na dluhopisový trh v příštích několika týdnech nejméně čtyři finanční instituce.

https://domaci.hn.cz/c1-67240790-brat-denne-aspirin-na-snizeni-rizika-mrtvice-studie-i-praxe-naznacuji-ze-vedlejsi-ucinky-mohou-prevazit-nad-pozitivy
...„Malá dávka kyseliny acetylsalicylové, známé jako aspirin, anopyrin a podobně, je doporučena jen u nemocných s prodělaným onemocněním tepen, čili například s anginou pectoris, po infarktu, po cévní mozkové příhodě nebo s některými typy chlopenních náhrad. Dále je možné ji zvážit u vysoce rizikových nemocných, například u diabetiků s velmi vysokým rizikem,“ říká k tomu předseda České kardiologické společnosti Aleš Linhart z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. U lidí, kteří tyto problémy nemají, se ale aspirin nedoporučuje.

https://archiv.hn.cz/c1-67239590-smraka-se-nad-home-officem-rusi-ho-zejmena-ti-kdo-ho-bdquo-neumi-ldquo-pouzivat
...Závěrem je potřeba připomenout, že jde o výzvu i v tom, jak manažeři uřídí svůj tým, který každý den nevidí v kanceláři. Právě ve firmách, kde se tato leadership transformace nepodařila, pozorujeme s mými kolegy větší tendence k tomu, aby se zaměstnanci vraceli zpět do kanceláří. Proto i má poslední rada zní: Nefunguje-li vám ve firmě home office, neviňte z toho primárně zaměstnance, ale spíš jejich manažery.

https://tadesco.org/elon-musk-sdelil-ze-jeho-socialni-sit-x-bude-mit-hlasove-a-video-hovory/
...Musk na bývalém Twitteru napsal, že hlasové a videohovory na webu budou fungovat na zařízeních Apple a Android i na počítačích, přičemž „není potřeba žádné telefonní číslo“.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/sukl-celni-sprava-leky-sapa-nelegalni-obchod.A230907_062657_domaci_hovo#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=idnes&utm_content=main
...Ředitelka ústavu Irena Storová na brífinku uvedla, že SÚKL od roku 2020 rozdal pokuty za celkem 2,5 milionu korun. Jen za letošní rok přibylo zatím deset pravomocných pokut, v dalších 23 případech probíhá přestupkové řízení.

https://echo24.cz/a/HnCLR/zpravy-domov-sasko-premier-hranicni-kontrola-cesko-polsko
...Migrační proud podle policie v posledních týdnech zesílil. Z velké části jde o občany Sýrie, Afghánistánu a Turecka, kteří do Německa míří po takzvané balkánské trase, a v čím dál větší míře opět také z Běloruska. Od ledna do července bez potřebných dokladů vstoupilo do Německa z polské strany 14.303 lidí, z české strany pak 7102 osob.

https://echo24.cz/a/HwX2f/zpravy-domaci-duchody-ustavni-soud-valorizace-predcasne-duchody-ano
...Nejde jen o opozici, kritika či vyjádření v duchu, že zejména rychlé a nečekané změny v důchodovém systému jsou na hraně, zaznívala od odborníků na ústavní právo, ombudsmana Stanislava Křečka a pochyby zmínil i prezident Petr Pavel. O tom, zda vláda ve snaze stabilizovat důchodový systém zašla daleko a porušila tak práva lidí, bude muset nakonec zjevně v obou dosud učiněných krocích rozhodnout Ústavní soud.

https://echo24.cz/a/HHUjd/zpravy-domov-otresy-seat-vyroba-diesel-benzin-skoda-auto
...Stávající modely Seat se budou vyrábět do konce svého životního cyklu, což by mohlo být zhruba do konce tohoto desetiletí. V budoucnu bude mít značka novou roli. Seat by se pravděpodobně mohl zaměřit na jiné dopravní prostředky a řešení mobility, například na elektrické koloběžky. Začal s tím již u modelu Seat Mó. Jednou z možností je i zaměření na malá auta.
...Podle mluvčího Škody Auto Tomáše Kotery česká automobilka nyní k ničemu podobnému nesměřuje. „Vyloučení Škoda Auto z výroby osobních automobilů se v žádném případě nechystá. Naopak, Škoda Auto bude již brzy nabízet nejrozmanitější portfolio ve své historii, které obsáhne to nejlepší z obou světů: šest plně elektrických modelů, stejně jako vozy s vysoce účinnými moderními spalovacími motory,“ uvedl na dotaz deníku Echo24.

https://echo24.cz/a/H7Wf5/komentar-zlamalova-cesko-posledni-zeme-pada-zivotni-uroven
...Už několik měsíců držíme v Evropě velmi nepříjemný rekord. Jsme zemí s největším pádem životní úrovně. S postupujícím časem také už zůstáváme jednou z posledních, kde se stále reálné příjmy propadají. V červených číslech pádu s námi podle aktuálních dat zůstává už jen sousední Slovensko. Průměrný plat se ve druhé čtvrtině roku u nás propadl o 3,1 procenta. Na Slovensku o 2 procenta. Ještě v první čtvrtině roku s námi ve smutné skupině s pádem životní úrovně bylo i Německo. To už se teď vytáhlo alespoň na stagnaci. Průměrný plat tam reálně rostl o 0,1 procenta.

https://echo24.cz/a/Hj4JC/zpravy-domaci-fiala-zmeny-valorizace-duchodu-casovy-tlak-vlada-pavel
...Fiala před novináři Jurečku hájil. Žádné poplašné zprávy podle něj nevysílá, vláda přistupuje k důchodové reformě odpovědně tak, aby byly zabezpečeny finance jak pro ty, kteří důchody už pobírají, tak pro ty, kteří je budou požadovat v budoucnu. Některé kroky může dělat s časovou rezervou, jiné rychle. Časový tlak podle něj byl ve veřejném zájmu, protože hrozilo, že když to vláda neudělá, bude to stát miliardy korun. „Proto jsme postupovali, jak jsme postupovali,“ hájil postup kabinetu.

https://echo24.cz/a/HbuG6/zpravy-svet-harvard-svoboda-projevu-na-skolach-usa-nejhorsi-vysledek
Přestože je Harvard dosud nejuznávanější americkou školou, obdržel od FIRE nula bodů, o 11 méně než má druhá nejhorší příčka, na které skončila Pensylvánská univerzita ve Filadelfii. Podle metodiky FIRE by přitom měl Harvard mít mínus 10,69 bodů. „Myslel jsem si, že je téměř nemožné, aby škola klesla pod nulu, ale měli tolik sankcí,“ řekl Stevens.
...Skóre se vypočítává na základě faktorů, jako je například to, jak silná je školní politika ve prospěch svobody projevu a kolik profesorů, studentů a řečníků bylo kvůli svému projevu napadeno orgány školy. Bonusy se udělují, pokud se vedení školy postaví za práva těch, jejichž svoboda projevu byla ohrožena.

https://www.forum24.cz/petr-pavel-jako-slon-v-porcelanu-delal-politiku-a-vubec-se-mu-to-nepovedlo
...Ono ostatně nejde „jen“ o poradce, ale také o to, jakým způsobem funguje celý Pavlův tým. Že problémy existují, tom není pochyb. Ukázaly to poslední personální změny, kdy kancléřka Jana Vohralíková rozhodla, že Markéta Řeháková bude nadále pouze prezidentovou mluvčí, nikoli šéfkou Odboru komunikace. O tom, že v některých věcech vládne u prezidenta napjatá atmosféra, si cvrlikají i vrabci na střeše.

https://www.forum24.cz/evropa-by-se-mela-zacit-pripravovat-na-pripadne-prezidentstvi-donalda-trumpa
...Pokud se tedy nestane nic nečekaného, bude nominantem republikánské strany Donald Trump. Momentálně má podporu přes 50 % a vzhledem k tomu, že pole uchazečů o stranickou nominaci je dost široké, stačilo by mu bohatě získat okolo 40 % hlasů. To přitom odpovídá procentu republikánských voličů, kteří podle průzkumů pro Trumpa bude hlasovat bez ohledu na cokoli, co se bude dít. Je tedy jedno, jestli bude před volbami usvědčen ze zločinu. Tito lidé mu svůj hlas dají i tak. Zdá se tedy, že republikánské primárky jsou daleko spíše soubojem o pozici viceprezidenta.

https://www.kurzy.cz/zpravy/742409-polsko-centralni-banka-necekane-a-prudce-snizila-sazby-na-6-00/
...Navíc spekulace může vyvolávat i fakt, že překvapivé snížení sazeb se děje měsíc před parlamentními volbami v Polsku. Rozhodnutí okomentuje guvernér NBP Adam Glapinski ve čtvrtek v 15:00 na tiskové konferenci. Finanční trhy reagovaly velmi razantně. Polský zloty propadl o 1,8 % d/d na 4měsíční minimum 4,58 PLN/EUR, což je nejhlubší 1denní propad zlotého za posledních 7 let. Úrokový 2letý swap propadl o 30 bodů na 1,5leté minimum 4,70 %.

https://www.kurzy.cz/zpravy/742407-apple-cina-pravdepodobne-zakaze-vyuzivani-iphonu-ve-statnim-sektoru/
...Pro Apple by se jednalo o nepříznivou informaci, protože omezení využívání jejích přístrojů v Číně by znamenalo zásah do trhu, který tvoří zhruba pětinu tržeb společnosti. Akcie včera zareagovala propadem o 3,6 % d/d na 182,9 USD.

https://www.kurzy.cz/zpravy/742404-wall-street-6-9-trhy-poklesly-kvuli-silnemu-ism-ve-sluzbach-ktery-nabil-fedu-k-dalsimu-rustu/
...Za negativním vývojem stála zveřejněná makrodata ze sektoru služeb, která překonala očekávání analytiků. Lepší příchozí data si Fed může vyhodnotit jako důvod k dalšímu zpřísnění své měnové politiky.

https://www.czso.cz/csu/czso/cri/maloobchod-cervenec-2023
Meziročně se maloobchodní tržby v červenci snížily reálně o 1,8 %, v tom za potraviny klesly o 4,2 % a za nepotravinářské zboží o 3,6 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 13,7 %.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/zdravi-doktor-po-drate-a-za-prachy.A230906_211506_p_spolecnost_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
...Moderní doba je rychlá a vyžaduje tím pádem rychlé úsudky a rovněž odsudky. Jsou leniví, přežraní, kašlou na lidi a hrabou pod sebe. Takže ukážeme prstem a máme jasno. Nikoli systém, nikoli politici, kteří na problém po desetiletí kašlou zvysoka. Víte, kolik bylo od roku 1989 ministrů tohoto resortu? Celkem 24 (pan Adam Vojtěch dokonce 2x). Podělte si roky od revoluce a dostanete číslo doby přežití ministra na tomto postu. Představa nějaké koncepční práce s dosahem aspoň 10-15 let je za těchto okolností nemožná.
...Jistě se nabízí otázka, jaké je řešení: V tuto chvíli žádné. Neúprosný faktor času a počtu kolegů, kteří odcházejí do penze, aniž by byli stejným počtem nových a mladých nahrazeni, nezměníme. Pouze a jen promyšlená strategie zaměřená na delší čas, tedy vzdělávání a nástup většího počtu mladých kolegů, časem omezí či vymýtí popsané jevy. Do té doby budeme muset buď trpělivě čekat a doufat, že se vyšetření dožijeme, případně platit cash či se spolehnout na rabbiho Googla, který sice ví všechno, ale ne každému to řekne.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/zelena-politika-polska-vlada-haji-skutecne-narodni-zajmy.A230906_205930_p_politika_nef#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes&utm_content=main
...Nedávno podaná žaloba polské vlády na tři zásadní součásti unijní dekarbonizační politiky narazila v Česku na hradbu mlčení. Přitom v řadě aspektů - zejména v energetice - tato zelená politika dopadá na Česko sociálně-ekonomicky více než na Polsko. Obhajoba legitimních národních zájmů je zřejmě v Praze zapovězený termín. Zato posíláme signály a stojíme na křižovatce nějakých budoucích strategií. Polsko je již realizovalo nebo je rozhodně plní. Někdejší postkomunistický ekonomický premiant Česko se začíná dívat Polsku na záda.
...Podle zprávy portálu Euronews polská vláda podala žalobu na Evropský parlament a Radu Evropské unie, v níž tvrdí, že tři klimatické politiky EU ohrožují energetickou bezpečnost a nechrání blaho občanů. Varšava požádala, aby nejvyšší soud EU – Evropský soudní dvůr se sídlem v Lucemburku – tyto tři politiky zrušil.

https://blisty.cz/art/115070-od-vseho-sexualniho-zivota-az-po-vase-politicke-nazory-shromazdovani-udaju-o-ridicich-aut-predstavuje-nocni-muru-varuje-studie.html
...Od sexuálního života k politice:  Nadace Mozilla Foundation zkoumala 25 značek automobilů a zjistila, že některé z nich shromažďují údaje o "sexuální aktivitě" a "politických názorech”. Řidiči byli varováni, že automobily představují "noční můru soukromí", protože výrobci vozidel shromažďují rozsáhlé osobní údaje o řidičích, včetně jejich sexuálních aktivit.
...Studie 25 značek automobilů zjistila, že všechny neprošly testy ochrany soukromí spotřebitelů, které provedla nezisková organizace Mozilla Foundation zaměřená na internet. Z jejího průzkumu vyplynulo, že 84 % automobilových společností přezkoumává, sdílí nebo prodává údaje shromážděné od majitelů automobilů.
...Z výzkumu Mozilly vyplývá, že šest automobilových společností může shromažďovat intimní informace, včetně zdravotních údajů řidiče a genetických informací. Zahrnuto bylo i to, jak rychle člověk jezdí, kam jezdí a jaké písničky poslouchá ve svém autě.
...Poradenská společnost McKinsey předpověděla, že výrobci automobilů by mohli získat až 1,5 bilionu dolarů (1,2 bilionu Kč) dodatečných příjmů díky zavádění nových služeb, od přivolání jízdy až po aplikace ve vozidle a bezdrátové aktualizace softwaru.
...Nadace uvedla, že není schopna potvrdit, zda některá ze značek splňuje její minimální bezpečnostní standardy, včetně toho, zda společnosti šifrují osobní údaje řidičů.

https://blisty.cz/art/115069-britanie-ani-stb-za-komunismu-tohle-vetsinou-nedelala.html
...Před časem vyšlo najevo, že britská policie vysílala do různých organizací, které považovala za extremistické, inkognito své tajné příslušníky, kteří v těchto organizacích předstírali, že jsou jejich aktivisté, a přitom zvnitřku organizaci policii udávali. Šlo o různé levicové organizace, ale v Severním Irsku i o organizace, které usilovaly o sjednocení Irska. Tajní policisté, vystupující pod falešnou identitou politických aktivistů, často měli sexuální poměr s aktivistkami v těchto organizacích, nadělali jim děti a pak z jejich života bez vysvětlení zmizeli.
...V roce 2020, poté, co se pár zasnoubil a chtěl se vzít, žena zjistila, že její snoubenec, kterého považovala za podnikatele, je ve skutečnosti policista, který ji podrobil sofistikovanému podvodu trvajícímu téměř dvě desetiletí.

https://blisty.cz/art/115053-velke-banky-pokracuji-ve-financovani-klimatickeho-chaosu-na-globalnim-jihu.html
...Organizace ActionAid zjistila, že počínaje uzavřením Pařížské dohody banky financovaly největší zemědělské společnosti podnikající v zemích globálního Jihu částkou 370 miliard dolarů a sektor fosilních paliv částkou 3,2 bilionu dolarů.
...Od doby, kdy mezinárodní společenství slíbilo omezit globální oteplování na 1,5 °C nad předindustriální úroveň, poslaly velké světové banky do průmyslových odvětví znečišťujících klima v zemích globálního Jihu dvacetkrát více peněz, než vlády zemí globálního Severu poskytly stejným zemím na řešení klimatické krize.




---B. CO NAS ZAJIMA (“SKLADANI MOZAIKY”)—
https://www.protiproud.info/politika/7419-junior-s-vymazu-trumpovce-z-povrchu-zemskeho-sorosova-sit-zene-migranty-do-evropy-i-do-usa-trump-vzkazuje-pred-startem-operace-covid-cislo-2-neuposlechneme-i-nase-hnuti-odporu-se-musi-pripravit-spusti-to-na-nas-brzy.htm
...Alexander Soros minulý týden řekl, že přestože ho vyhodili z Evropy, stále má v úmyslu zasahovat i do evropské politiky. Poukazuje na to, že případné vítězství Trumpa v prezidentských volbách by představovalo značné riziko pro jednotu Evropské unie. List Politico píše, jak se 37letý extrémně progresivistický globalista chlubil, že je „radikálnější“ než jeho otec.
...Orbán řekl, že Alexandr Soros „diktuje ještě tvrdší tempo“ než jeho otec a že jeho země se připravuje na to, že Sorosova rodina bude „podněcovat migranty a zvyšovat tlak na jižní hranici Maďarska.
...Podobně reaguje i Donald Trump. Upozorňuje, že všude půjde opět do tuhého - podle vyzkoušeného scénáře.
„Řekli jim, že to není otázka „zda“, ale „kdy“ se oficiální čísla covidu vrátí. Od poloviny října proto očekávají obnovení nařízení povinných roušek, které Bidenova administrativa předtím jen neochotně ukončila po masivním tlaku veřejnosti,“ informoval portál Infowars.
...Alex Jones ve svém pořadu varoval, že do prosince bude implementován návrat k naprostému covidovému lockdownu.
Ostatně - všímáte si, jak se i v ČT zase objevuje "covidové zpravodajství", které úplně zmizelo, aby neodvádělo pozornost od války USA a NATO proti Rusku na Ukrajině? Válka se nezdařila - tak tu máme zpátky covid.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/armada-policie/Milion-za-hodinu-F-35-letat-nebude-nebudeme-na-to-mit-Vyplouva-na-povrch-742452
...„Ty provozní náklady jsou několinásobně vyšší než u gripenů a ty už teď jsme využívali tak z 50 procent a ty F-35 budeme využívat zdaleka méně, protože na to nebudeme mít, abychom je provozovali,“ varoval politik a upozornil na drahé vybavení pro tento letoun. Pravděpodobné tak dle něj je, že „vůbec létat nebudeme, protože na to nebudeme mít“ anebo budeme mít „holá letadla“, jelikož si je nebudeme moci dovolit dovybavit.
Dle magazínu Aviation Week vychází letová hodina F-35 na přibližně milion korun.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/USA-200-milionu-dolaru-na-reformy-a-boj-s-korupci-na-Ukrajine-742453
...V probíhající protiofenzivě se pokrok v posledních týdnech zrychlil. Tato nová pomoc ji pomůže udržet a posílit další dynamiku,“ řekl Blinken na tiskové konferenci s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrom Kulebou při středeční návštěvě Kyjeva. Jde o rakety do systému HIMARS, o komunikační techniku a o další vybavení.
...Nový balíček vojenské pomoci také poprvé zahrnuje munici s ochuzeným uranem, řekl americký představitel CNN. Munice je mírně radioaktivní, protože je vyrobena z hustého kovu, vedlejšího produktu při výrobě paliva pro jaderné elektrárny. Lze je střílet z tanků Abrams vyrobených v USA, které mají dorazit na Ukrajinu letos na podzim.
...mluvčí ruského prezidenta Putina Dmitrij Peskov na to konto prohlásil, že Američané dál tlačí Ukrajince do války, takže Rusům nezbývá než pokračovat ve speciální vojenské operaci.
...„Opakovaně jsme slyšeli prohlášení, že (USA) hodlají nadále ‚pomáhat‘ Kyjevu. tak dlouho, jak to bude trvat. Jinými slovy, budou i nadále podporovat Ukrajinu, která je ve skutečnosti ve válečném stavu, a bojovat tuto válku do posledního Ukrajince, aniž by ušetřili na nákladech. Tak to vidíme. My to víme,“ řekl novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Senator-Hraba-Vzdy-kdyz-stredni-Evropa-spolupracovala-bylo-dobre-742420
...Vždy, když střední Evropa spolupracovala, bylo dobře. Když ne, nastaly problémy.To bylo moje hlavní poselství na Ekonomickém fóru v polské Karpaczi, kterého mi bylo ctí se zúčastnit.

https://www.denik.cz/cesko-a-eu/ekonomicke-forum-v-karpaczi-20230904.html
...Pět tisíc hostů, stovky manažerů firem, desítky ministrů, prezidentů i premiérů. Obrovské ekonomické fórum, kde se odehrávají stovky důležitých jednání, je jednou z odpovědí, proč Polsko poslední roky začíná v mnoha ohledech mohutně dotahovat Českou republiku, dosud stále nejbohatší a nejvyspělejší zemi střední Evropy.
Varšava například žádá změny v Zelené dohodě Evropské unie. Proti přijatým směrnicím podalo Polsko, jehož energetika stojí z 90 procent na uhlí, v těchto dnech dokonce žalobu k Evropskému soudu v Lucemburku.

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Sojdrova-KDU-CSL-Je-smutne-ze-se-EU-agende-venuji-primarne-dezinformacni-weby-742399
...Dezinformací je denně ve veřejném prostoru mnoho. Zrovna k této se ale musím vyjádřit!Nic takového se nestane. Je pravda, že se nyní projednává možnost změn smluv a někteří více progresivní kolegové by rádi více posílili kompetence některých institucí, včetně změny názvu Komise. Vše ostatní je cílená dezinformace polarizující naši společnost.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Klaus-mluvil-s-podnikateli-o-Fialovi-tukaji-si-pry-na-celo-Resi-jen-Ukrajinu-rizeni-statu-neexistuje-742451
...„Strašlivý problém je, že u nás se politika vůbec nevede veřejně, prostě jednotliví ministři sem tam něco oznámí v novinách, ale ten balíček není personifikován předsedou vlády, který by lidem říkal: ‚Opasky jsme vám utáhli, ale slibuji vám tohle, tohle a tohle. Já to nesu na svých bedrech.‘ To Fiala nehraje, ten se tváří, že ho zajímá jenom Ukrajina a nechává mluvit další ministry,“ připomněl Václav Klaus.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/vazne-pocita-vlada-s-mobilizaci-obcanu-pta-se-bobosikova/
...„Nová obranná strategie České republiky řekne velice otevřeně, že hlavním úkolem české obranné politiky je všestranná příprava na dlouhotrvající obrannou válku vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi, to znamená Rusko,“ konstatoval Jireš, který zároveň zdůraznil, že kromě vybudování kvalitní bojeschopné armády má naše země ještě za úkol všestrannou přípravu České republiky a jejích občanů na přesun a pobyt cizích vojsk na našem území.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/stefeczapadni-mercedes-betonovou-zed-neprorazi/
...cpát tam horem dolem peníze a zbraně a doufat, že se Rusko z ničeho nic zbortí jako domeček z karet a ten západní mercedes neprostupnou betonovou zeď jeho mnohoúrovňové obrany konečně prorazí.
...Ledacos totiž nasvědčuje tomu, že našim figurkám, hrajícím si na velké politiky a státníky, vůbec nejde o obranu. Spíše se nás snaží pod taktovkou zahraničních zájmů ideologicky a mediální masáží připravit na skutečnost, že poté, co budou do naší miniarmádičky po minimálním výcviku násilím nahnáni mladí muži a ženy, budeme po boku dalších (podle všeho především východních) signatářů Severoatlantické smlouvy tvořit kanónenfutr frontálního útoku NATO na Ruskou federaci.

https://www.pokec24.cz/politika/putin-a-korunni-princ-saudske-arabie-se-dohodli-snizeni-tezby-ropy-zruinuje-evropu/
...„Bylo poznamenáno, že dosažené dohody o snížení produkce ropy v kombinaci s dobrovolnými závazky omezit dodávky surovin umožňují zajistit stabilitu globálního trhu s energií,“ uvádí zpráva.
...Ruský vůdce a jeho partner vysoce hodnotili interakci zemí v rámci OPEC+.
...“Cena ropy Brent přesáhla 90 dolarů, což je dobré pro ropné země. To (snížení produkce ropy – pozn. red.) je jednou ze zbraní Ruska a Saúdské Arábie jak změnit světový řád, zvláště když Evropu čeká hrozný podzim a zima, pokud Ukrajinu nepřinutí usednout k jednacímu stolu,“ řekl Mustafa.

https://www.pokec24.cz/politika/rana-z-gabonu-dopadla-na-rothschildy/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rana-z-gabonu-dopadla-na-rothschildy
...Gabon se stal pátou bývalou francouzskou kolonií, ve které došlo k vojenskému převratu. Vláda loajální k Paříži, byla zbavena moci. Akci provázejí zvěsti o možném příchodu „ruských žoldáků“ místo francouzské armády. Ale to jsou jen fámy. Francie dostala další facku, ale tentokrát nejenom ona – utrpěli i Rothschildové.

https://cz24.news/ukrajinska-ofenziva-skoncila-debaklem-a-v-cele-evrope-zacal-zatah-na-ukrajinske-uprchliky-kteri-jsou-odsunovani-na-ukrajinu-aby-doplnili-rady-zdecimovane-ukrajinske-armady/
...Ukrajinská ofenzíva skončila! Přestože konec nebyl oznámen oficiálně, ze všech událostí a procesů v posledních hodinách je již možné jasně prohlásit, že ofenzíva skončila naprostým fiaskem a debaklem, který si již vyžádal první hlavu v ukrajinské vládě. Kvůli neúspěšné ofenzívě byl s okamžitou platností odvolán z funkce ministra obrany Oleksej Reznikov [1]. Přestože se Kyjev snaží odvolání zamaskovat tvrzením, že odvolání přišlo v důsledku problémů a korupce na vojenských odvodních komisích, kde si lidé kupovali dekrety o neschopnosti vojenské služby, tak ve skutečnosti je to samozřejmě záminka.
...A protože na Ukrajině už není kde brát, obrátila se pozornost Kyjeva k uprchlíkům v EU, kterých je v unii odhadem 4,4 milionu. Zajímavostí přitom je fakt, že v absolutních číslech přijatých migrantů z Ukrajiny je ČR na neuvěřitelném 4. místě na celém světě, a to za Ruskem, Německem a Polskem!



---C. RUZNE (“K ZAMYSLENI”)—
https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141564&utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
...Nákupy ruského plynu jsou pro Rakousko morálně nepříjemné, ale zatím nutné, prohlásil rakouský spolkový kancléř Karl Nehammer. Momentálně odebírá Rakousko z Ruska 2/3 plynu, ovšem skutečné číslo je pravděpodobně ještě vyšší, protože část plynu je „morálně očištěna“ překupníky.
...Německé tovární objednávky se oproti červnu snížily o 11,7 %, což je mnohem horší výsledek, než jaký očekávali ekonomové v průzkumu agentury, ti predikovali pokles o 4,3 %.
Experti v praxi, chce se dodat…

https://www.protiproud.info/politika/7417-hovory-s-nepodvolenymi-v-primem-prenosu-ostre-otazniky-doby-vymknute-z-kloubu-pred-kamerami-ti-ktere-ct-urcite-nepozve-odvazni-a-odhodlani-jdou-nam-po-krku-ale-plati-zadny-plan-nikdy-nevyjde-a-dokud-dycham-doufam.htm
...Protiproud TV vysílá v přímém přenosu již třetí rozhovor šéfredaktora Protiproudu s Jindřichem Rajchlem v jednom z mála necenzurovaných prostředí - nad aktuálními i obecnějšími otázkami naší doby

https://www.youtube.com/watch?v=xQ_hpXttz9Y
...Restart v Německu: vláda snižuje daně, zrychluje odvody, odpouští DPH. Pod tlakem preferencí AFD!



—D. PRO TY, KDO CTOU A ROZUMI ANGLICKY—
https://www.dw.com/en/air-pollution-nearly-everyone-in-europe-breathing-bad-air/a-66657048
...European air quality is generally better than in other regions of the world.
In northern Indian cities, such as New Delhi, Varanasi and Agra, for example, average PM 2.5 values can get as high as 100 micrograms per cubic meter. In Europe, our data shows pollution levels of up to 25 micrograms per cubic meter.
But even at Europe's comparatively lower levels, pollution can have a significant impact on people's health.

https://www.dw.com/en/mexico-ready-to-elect-first-female-president-in-2024/a-66742689
...Who is Morena's candidate for president?
Sheinbaum, a scientist by training, stood down as mayor of Mexico City in June after five years in office to pursue her presidential election campaign.

https://www.reuters.com/world/un-chief-says-global-finance-system-fragmenting-myanmar-crisis-worsens-2023-09-07/
..."There is a real risk of fragmentation – of a great fracture in world economic and financial systems; with diverging strategies on technology and artificial intelligence and conflicting security frameworks," he said.

https://www.reuters.com/world/world-leaders-talk-trade-security-asean-led-summit-2023-09-07/
...U.S. Vice President Kamala Harris, Chinese Premier Li Qiang, and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov joined the summit in the Indonesian capital led by the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), along with leaders of partner countries Japan, South Korea, India, Australia and others.
..."We all have a responsibility to not create new conflict, new tension, new war and at the same time we also have a responsibility to reduce tensions," Widodo, as chair of the 10-member ASEAN bloc this year, said at the beginning of the East Asia Summit.

https://www.foxnews.com/world/fears-ukraine-graft-grow-us-tries-tackle-corruption-new-aid-package
...As the Biden administration announced a new round of assistance worth up to $1 billion to Ukraine on Wednesday, some analysts warn that reports of continued graft and mismanagement of funds could harm Western support of the country's war effort.
...During the Ukrainian leader's nightly address Sunday, Zelenskyy noted the defense ministry's need for "new approaches," calling for "different formats of interaction both with the military and with society.”

https://hungarytoday.hu/gas-from-the-north-could-arrive-in-hungary/
...For the first time, Hungary may be supplied with natural gas from the north due to the construction of a new LNG terminal in Gdansk, Poland. The two countries have reached a political agreement on this matter, Minister of Foreign Affairs and Trade Péter Szijjártó announced in Karpacz on Wednesday.

https://hungarytoday.hu/visegrad-group-remains-the-focus-of-foreign-policy-strategy/
...“It is unfair to accuse Hungary of being Russian-friendly – no one can educate our country about history and freedom. The Hungarians know exactly what it is like to live under oppression, unlike those who have not experienced it,” Minister of Foreign Affairs and Trade Péter Szijjártó said in Karpacz, Poland, on Wednesday.
...If we exclude Russian gas, what will happen tomorrow? Who will explain to the Hungarians that there is no heating?”

https://www.france24.com/en/video/20230907-who-warns-of-concerning-covid-trends-ahead-of-winter
...Cases of Covid-19 are on the rise again. Hundreds of thousands of people around the globe are believed to be currently hospitalised with the virus. The number of deaths reported is increasing as well, particularly in Asia and concern is growing ahead of winter in the northern hemisphere. FRANCE 24's James Vasina tells us more.

https://www.aljazeera.com/news/2023/9/6/us-eu-uk-officials-visit-uae-to-discuss-russia-sanctions-cnn-report
...United States, British and European Union representatives are visiting the United Arab Emirates amid concerns regarding shipments of goods, including computer chips, to Russia that could help Moscow in its war on Ukraine.
...“UAE banks, under the supervision of the Central Bank and other relevant authorities, monitor compliance with sanctions imposed on Russia to prevent violations of international law,” the UAE official said.

https://www.aljazeera.com/economy/2023/9/7/why-are-chinas-workers-studying-xi-jinping
...China’s workers have long been known for putting in long days at the office, but they now face a new set of responsibilities: studying the writings of President Xi Jinping.
...What is ‘Xi Jinping Thought’? Xi Jinping Thought on Socialism with Chinese Characteristics for a New Era, or Xi Jinping Thought for short, is a collection of the Chinese leader’s writings and speeches about the course of China’s development.

https://apnews.com/article/alaska-arctic-refuge-oil-gas-leases-interior-318dcc3f2d5b104a800bf3ba48e764b7
...In an aggressive move that angered Republicans, the Biden administration canceled the seven remaining oil and gas leases in Alaska’s Arctic National Wildlife Refuge on Wednesday, overturning sales held in the Trump administration’s waning days, and proposed stronger protections against development on vast swaths of the National Petroleum Reserve-Alaska.

https://apnews.com/article/india-g20-summit-new-delhi-modi-4a611acfd1ee724d623520781a37bd02
...Ahead of India’s hosting of the G20 summit of leading economies, its prime minister invited 125 mostly developing countries to a virtual meeting in January to signal New Delhi’s intention to be their champion on the world stage.
...“The world is in a state of crisis,” Modi said. “Most of the global challenges have not been created by the Global South. But they affect us more.”
...India has pledged to amplify the voice of the so-called Global South — a wide of expanse of mostly developing countries, many of them former colonies, in Asia, Africa, the Middle East, Latin America, Oceania and the Caribbean.

https://tass.com/world/1671061
...G20 agree to grant membership to African Union — Bloomberg
...This decision stems from the wish to give the AU members a greater say on global issues
...The G20 member-countries have agreed to grant the status of a permanent member to the African Union, the Bloomberg news agency quotes sources as saying.
...The AU will have the same status as the European Union, the agency says. This decision stems from the wish to give the AU members a greater say on global issues.

https://tass.com/world/1671041
...Ukraine’s former PM Azarov says Ukrainian losses could top 500,000 people by end of year
"They deliberately record people that were killed as missing in order not to pay welfare," Nikolay Azarov stressed

https://tass.com/world/1671039
...Turkish firms ready to participate in supply of 1 mln tons of grain from Russia to Africa
According to the source, Turkey has sufficient capacities for processing such amount of grain into flour for further deliveries to the African continent
..."Yes, the issue is being worked out. Turkish companies have expressed readiness to actively participate in the initiative, to which Qatar will provide financial assistance," the source said.

https://english.news.cn/20230907/d73a9264cf0e4841b4e93b605a25099f/c.html
...China to work with Australia to safeguard peace, stability in Asia-Pacific -- Chinese premier
...Li made the remarks when meeting with his Australian counterpart Anthony Albanese on the sidelines of the leaders' meetings on East Asia cooperation held in Jakarta.

https://english.news.cn/20230907/149b6dafdd18410381db93b0e0c78fc5/c.html
...China proposes to complete Version 3.0 ASEAN-China FTA negotiations by 2024
...The list contains a total of 39 initiatives for the 26th China-ASEAN Summit, the 26th ASEAN Plus Three Summit and the 18th East Asia Summit, which are expected to generate fruitful outcomes.
...According to the list, China will promote mutually beneficial cooperation between the Belt and Road Initiative and ASEAN Outlook on the Indo-Pacific.

https://english.news.cn/20230907/10f33385500d4b3ca301777af3f49a1c/c.html
...China ready to contribute more to drug control in Greater Mekong Subregion: police chief
...China is ready to work with all parties to actively implement the Global Security Initiative put forward by China, comprehensively address the drug challenge, firmly oppose the "legalization" of drugs and the "politicization" of drug control, and firmly oppose interference in other countries' internal affairs, abuse of unilateral sanctions and "long-arm jurisdiction" under the pretext of drug issue, said Wang.

https://en.irna.ir/news/85221982/Iran-s-president-No-foreign-help-needed-to-resolve-problems
...“Foreigners did not and will not resolve anything. We have seen and heard about the troubles they made in other countries,” the president said, citing enormous problems in Afghanistan and Iraq due to the years-long military presence of the US in those countries.
...The president meantime criticized some Western states for allowing the desecration of the holy Quran under the pretext of free speech, saying that it is actually an insult to humanity and all holy books.
...The president called on elites of the country to foil those efforts, which he said are part of hybrid warfare against Iran, through the “jihad of enlightenment” in different fields.

Vltavský monitor

Novější (8. září 2023)Starší (6. září 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved